Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

ΑΘΗΝΑ -ΟΜΟΝΟΙΑ

$
0
0

Χαμένη ζωντάνια

Απο πότε θυμάστε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί στην Ομόνοια χωρίς να υπάρχει διαδήλωση; Σπάνιο είδος πλέον τέτοιο πλήθος να περπατά ανέμελα ανάμεσα σε Σταδίου, Πατησίων και Πανεπιστημίου.

Απο πότε θυμάστε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί στην Ομόνοια χωρίς να υπάρχει διαδήλωση; Σπάνιο είδος πλέον τέτοιο πλήθος να περπατά ανέμελα ανάμεσα σε Σταδίου, Πατησίων και Πανεπιστημίου. Αυτό αποτύπωσε ο φωτογράφος μας περιδιαβαίνοντας την πόλη εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό στα μέσα του '60. Στο βάθος ελάχιστα οχήματα και σίγουρα θα υπήρχε ο τροχονόμος με το χαρακτηριστικό κράνος και τη σφυρίχτρα στο βάθρο. Κάπου πιο πέρα το σιντριβάνι ως εικόνα θα δρόσιζε τους διαβάτες. Εκτοτε η πλατεία άλλαξε πολλές όψεις. Εκεί εφαρμόστηκαν ποικίλες πολεοδομικές, ρυμοτομικές και αρχιτεκτονικές ιδέες στο πέρασμα του χρόνου. Με-γαλεπήβολες εξαγγελίες, έργα που διαρκούσαν μήνες και θέ-μα συζήτησης όσον αφορά τον σχεδιασμό και την αισθητική. Ουδέποτε όμως η πλατεία κα-τάφερε να επανακτήσει την παλαιά της αίγλη. Η Ομόνοια παραμένει το κέντρο της Αθήνας, αλλά η ίδια η πόλη έχει αλλάξει. Οπως και οι εικόνες που κυριαρχούν.
Χαμένη ζωντάνια
Φωτογραφία του καθηγητή Nicholas Economopouly. www.greecetravel.com

Άλκης Γιαννακάς: Δείτε πώς είναι σήμερα το «Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη»

$
0
0









Υπήρξε ένας από τους ωραιότερους και γοητευτικότερους άντρες του 
ελληνικού κινηματογράφου.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήρθε με την ταινία «Το ρεμάλι της Φωκίωνος 
Νέγρη» όπου υποδυόταν έναν τυχοδιώκτη γοητευτικό άντρα που στο 
πέρασμά του άφηνε πολλά…
θύματα, κυρίως γυναίκες.
Σήμερα, ο Άλκης Γιαννακάς ζει μία ήσυχη ζωή μακριά από τα φώτα 
της δημοσιότητας, κάτι που έχει επιλέξει ο ίδιος εδώ και χρόνια.
Μάλιστα, όταν δημοσιογράφοι του ζητάνε συνέντευξη για να μιλήσει 
για τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, ο ίδιος σύμφωνα
 με τη News, αποφεύγει ευγενικά να μιλήσει. Σήμερα, ζει σε ένα 
διαμέρισμα κοντά στην Πλατεία Αμερικής και η μόνη του διασκέδαση
 είναι έξοδοι με φίλους σε ταβερνάκια και ένας καφές σε κάποιο 
καφενείο της περιοχής. 
GKOUROU 

Εν Αθήναις.... τα τσιγάρα του Προέδρου

$
0
0



Κάθε χρόνο φτάνει η "επέτειος" για την Εθνοσωτήριο αλλά οι παλιοί ξεχνούν
καθ ΄ότι ο Γερμανός Αλτσχάϊμερ τους απαγορεύει να θυμούνται.
Όσους δεν έχει πάρει πρέφα ακόμα γυρίζουν πίσω την μηχανή του χρόνου.
Ένα περιστατικό για να καταλάβουν  οι νεότεροι το κλίμα της εποχής....
Ένας νεαρός αστυφύλακας  βρίσκεται σε υπηρεσία μπροστά στο Καλλιμάρμαρο όπου γινόντουσαν οι περίφημες γιορτές της Χούντας (Πολεμική Αρετή των Ελλήνων) με τα φανταράκια ντυμένα ως αρχαίοι Έλληνες....άρματα με άλογα κ.λ.π.
Άρτος και θεάματα.
Πολλοί νέοι τότε έκαναν την στρατιωτική τους θητεία στα Σώματα Ασφαλείας
και είχαν και ένα μικρό μισθό οπότε δεν επιβαρύνανε την οικογένεια.
Οι περισσότεροι βέβαια μόλις έληγε η θητεία τους έφευγαν βλέποντας και από μέσα τι συνέβαινε και πόσο Εθνοσωτήριος ήταν η Επανάσταση.
Θα μου πείς και σήμερα Εθνοσωτήριο έχουμε εναρμονισμένη
με την εποχή ... αντί για τάνκς έχουμε μνημόνια.
Ο νεαρός είχε οδηγίες να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου του Προέδρου
της Κυβέρνησης Γεωργίου Παπαδόπουλου και να κάτσει κλαρίνο.
Όπερ και εγένετο....πήρε και την φιλοφρόνηση με ένα χτύπημα στην πλάτη.
Ο Γ.Π. κατευθύνθηκε προς το στάδιο όπου χιλιάδες θεατές 
 (φαντάροι με πολιτικά) τον αποθέωσαν (ας έκαναν και διαφορετικά).
Γυρίζουν πίσω τρέχοντας δύο άντρες της φρουράς του και αρχίζουν
να ψάχνουν μέσα στο αυτοκίνητο φανερά ανήσυχοι.
Έψαχναν για τα τσιγάρα του Προέδρου....
Δεν τα βρήκαν και τότε ρωτάει ο νεαρός αστυφύλακας που είχε πάρει
και την φιλοφρόνηση του Προέδρου....
"...εκεί είναι το περίπτερο γιατί δεν του παίρνετε άλλα..."
Τον κοιτάζουν σαν UFO της εποχής και του εξηγούν ότι ο Πρόεδρος
καπνίζει "... ειδικά τσιγάρα...".
Επιστρατεύτηκε μοτοσυκλετιστής της Τροχαίας για να μεταφέρει τάχιστα
τον υπεύθυνο ασφαλείας στο γραφείο του Προέδρου όπου υπήρχε
παρακαταθήκη.
Φοβόντουσαν και τον ίσκιο τους οι Εθνοσωτήρες.
Πολλά ήταν τα περίεργα και ευτράπελα (σήμερα) της εποχής μια εποχή
περίεργη....μπερδεμένη.

πίσω στα παλιά

Σε γραφείο τελετών της Ξάνθης οφείλεται το χθεσινό λάθος νεκρού

$
0
0




ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ‘Ο ΧΡΟΝΟΣ’
Ο νεκρός παραλήφθηκε λάθος από το νεκροτομείο Κομοτηνής και οδηγήθηκε 
στο σπίτι  του Πόντιου συγγενή για να τον μοιρολογήσουν όταν διαπιστώθηκε 
ότι δεν ήταν ο άνθρωπός τους αλλά ένας άγνωστος …μουσουλμάνος

«Έλειπε ο νεκροτόμος  και κάποιος νοσοκόμος  του Σισμανόγλειου νοσοκομείου Κομοτηνής άνοιξε το ψυγείο στον υπάλληλό μας κι εκεί έγινε το ακούσιο λάθος στη σωρό», θα πει ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών Ξάνθης Βασίλης Κουμπαρίδης, μιλώντας για το περιστατικό που ανέδειξε χθες 
«Ο Χρόνος» και αποκαλύπτοντας ότι το γραφείο τους ανέλαβε την κηδεία γιατί γνώριζαν συγγενή του εκλιπόντα από την Κομοτηνή. «Ήταν κάτι που κανείς δεν θα το ήθελε συνέβη όμως, δεν θέλουμε να  δοθεί μεγαλύτερη διάσταση» θα πει ο άνθρωπος που διατηρεί εδώ και δεκαετίες ένα οργανωμένογραφείο τελετών στην γειτονική Ξάνθη.  

Το λάθος όμως έγινε κι αποκαταστάθηκε μετά από καθυστέρηση, αφού το πτώμα του άλλου θανόντα που ήταν και μουσουλμάνος  έπρεπε να επιστραφεί, να  τον ξεντύσουν αφού φορούσε τα ρούχα του παλιννοστούντα,  επιστράφηκε στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου και παραλήφθηκε ο σωστός νεκρός για να γίνουν όλα όπως θα έπρεπε. Οι συγγενείς περίμεναν εκεί και στην συνέχεια με καθυστέρηση ωρών έκαναν τα προβλεπόμενα για τον αποχαιρετισμό του έτσι ώστε να ταφεί σε οικογενειακό τάφο στο Κιλκίς όπως ήταν προγραμματισμένο. Το ακούσιο λάθος λοιπόν χρεώνεται σε γραφείο τελετών της Ξάνθης και δείχνει ότι και σε αυτές τις δύσκολες ώρες πολλά μπορούν να συμβούν. Και ακραία όπως το συγκεκριμένο…

Βέβαια ανάλογα περιστατικά συνέβησαν δύο φορές στην Κομοτηνή στο παρελθόν με λάθος νεκρούς και κωμικοτραγικές καταστάσεις  κι αφορούσαν περιπτώσεις στην περιφέρεια του Ν. Ροδόπης.

ΒΙΚΥ: Η ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΗ ΚΟΜΠΑΡΣΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

$
0
0
































Η κυρία που είναι στις φωτογραφίες με τον Θανάση Βέγγο, την Αλίκη Βουγιουκλάκη,τον Κώστα Βουτσά, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο κλπ είναι (κατά τη γνώμη μας) η πιο «κλασική» κομπάρσος στις ελληνικές ταινίες της περιόδου 1966 - 1973 . Σε πάμπολλες ταινίες, βρίσκεται πίσω από τους πρωταγωνιστές και συνήθως «ενσαρκώνει» το ρόλο της πελάτου σε νυκτερινά κέντρα διασκέδασης ή της καλεσμένης σε δεξιώσεις και γιορτές (''Ο ψεύτης''). 
Μας «χάρισε» τη φωνή της στα εξής έργα: 

«Η αγάπη μας» που διαμαρτύρεται στην ταξιθέτρια  Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία της υποδεικνύει τη θέση της. 
«Ησαΐα χόρευε» όπου δίνει ρεσιτάλ σε μια σκηνή με τη Γεωργία Βασιλειάδου και τον Τάκη Μηλιάδη, διότι ήταν ο ρόλος της ζωής της σύμφωνα με τη διάρκεια συμμετοχής της και τα λόγια που της εμπιστεύτηκαν να πει.
Επίσης στην ταινία ''Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση'', έχει ένα ρολάκι όπου συνομιλεί με τον Κώστα Χατζηχρήστο και τον Γιώργο Βελέντζα δυο φορές, υποδυόμενη την ''υπερασπίστρια'' των υπηρετριών της πολυκατοικίας που μένει. 
«20 γυναίκες κι εγώ» που στην αρχή της ταινίας καληνυχτεί τον Κώστα Βουτσά. 
«Καλώς ήλθε το δολάριο» όπου κάνει πονηρά νοήματα στο Γιώργο Κωνσταντίνου λέγοντας ''ψιτ να σου πω''. 
«Δημήτρη μου, Δημήτρη μου» όταν λέει «ΩΠΑ» την ώρα που χορεύει ο Κώστας Πρέκας. 
"Φανερός πράκτωρ 000" όταν ο Βέγγος έπεσε πάνω της μέσα σε μια πισίνα (απλώς τσίριξε - δεν μίλησε). 
''Ο πεθερόπληκτος'', όπου υποδύεται σ΄ένα κέντρο διασκεδάσεως την γυναίκα του Ζανίνο. Μετά από διαπληκτισμό του παραπάνω με την Μαρίκα Κρεββατά, η τελευταία την αποκαλεί καρακαηδόνα κι εκείνη αντιδρά με την κραυγή ''ΑΑΑΑΑΑ'' ενώ λίγο παρακάτω ψελίζει στον Ζανίνο ''σε παρακαλώ''.
''Μια ελληνίδα στο χαρέμι'' όπου κλαίει με το σόι της, τον εκλιπών θείο της Ρένας Βλαχοπούλου.
''Όργια σε τιμή ευκαιρίας'', όπου γυρνώντας από τα ψώνια της, πέφτει θύμα τροχαίου με υπεύθυνο τον Γιάννη Βόγλη και λέει ''Αααχ!!!''.
''Ένας άφραγκος Ωνάσης'', όπου υποδύεται την πελάτισσα σε καζίνο και εκφράζει την έκπληξή της για τα αποτελέσματα της ρουλέτας λέγωντας:''Είναι καταπληκτικό! Είναι η τρίτη φορά που φέρνει το ένα κόκκινο!''
Φυσικά θα έχει μιλήσει και σε άλλες λέγοντας «γεια», «καλημέρα»,  κλπ αλλά δε θυμόμαστε αυτή τη στιγμή κάποια ταινία...................

Μετά από επικοινωνία που είχε μαζί μου ο φίλος του blog Πάνος Χονδρόπουλος. μας υπέδειξε ότι στην ταινία ''Το παιδί της μαμάς'' (1970) η ''πασίγνωστη'' κομπάρσα, μας χαρίζει ένα υπέροχο τσιφτετέλι (από εκεί είναι η δεύτερη κατά σειρά φωτογραφία) και αναγράφεται στους τίτλους. Στο τέλος των ηθοποιών αναφέρει το εξής: Χορεύει η ΒΙΚΥ. Τουλάχιστον μάθαμε το όνομά της, κάτι είναι κι αυτό.

Ομόνοια

$
0
0





Περπατώντας εδώ, στην καλύτερη περίπτωση, νομίζεις ότι συμμετέχεις σ’ ένα πανηγύρι των λαών. Βιαστικοί διαβάτες, εργαζόμενοι, αργόσχολοι, νοικοκυρές και καταναλωτές. Το φαρμακείο του Μπακάκου, το Μetropolis, τα ενεχυροδανειστήρια, τα sex shops, αλλά και το κατάστημα που πουλάει όπλα και σπαθιά. Και δίπλα ακριβώς ένας ολόκληρος κόσμος κινείται κάτω από τη μύτη μας και επιβιώνει με εξαιρετική μαεστρία.

Η πλατεία της Ομόνοιας κρύβει μια μυστική ζωή. Στα διάφορα στενά και σε παράδρομους της περιοχής το εμπόριο της μαύρης αγοράς πραγματικά ανθεί. Κούτες με αφορολόγητα τσιγάρα ανταλλάσσονται χέρι με χέρι, παπατζήδες στήνουν μπροστά σε χασομέρηδες περαστικούς παιχνίδια, ενώ το παράνομο στοίχημα δίνει και παίρνει σε πηγαδάκια. Λίγο πιο πέρα μπορεί κανείς να βρει άκρες για πλαστό διαβατήριο. Η νόμιμη και παράνομη δραστηριότητα στην πλατεία Ομονοίας ποτέ δεν σταματά.
Κι όταν πέφτει η νύχτα μόνο μερικά περίπτερα και κάποια καταστήματα έτοιμου φαγητού διανυκτερεύουν. Πάνω στην πλατεία δεν αράζουν παρέες που διασκεδάζουν. Εδώ περιφέρονται ενήλικα ζόμπι που εκπορνεύονται για μια δόση πρέζας. Απέναντι ακριβώς, κλούβα και αυτοκίνητα της αστυνομίας. Δεν βλέπουν τίποτα. Ούτε το πάρε-δώσε με τους εμπόρους που κάνουν χρυσές δουλειές, ούτε και τους ζωντανούς-νεκρούς που ψάχνουν φλέβα να τρυπήσουν πάνω στα πέλματα των ποδιών τους. Η ζωή στην κεντρική πλατεία της Αθήνας θυμίζει αστυνομική ταινία. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις δέκα-έντεκα το βράδυ κανείς δεν βρίσκεται τυχαία στην Ομόνοια. Κι αν κανένας αδαής βρεθεί να περνοδιαβαίνει πάνω στην πλατεία, καθόλου απίθανο να γυρίσουν όλοι να τον κοιτάξουν – αυτόν τον διαφορετικό, τον καθαρό, τον καλογυαλισμένο. Άμα δεν σε ξέρουν, σου την πέφτουν. Ποιος είσαι, τι κάνεις…
Η πλατεία έχει τους δικούς της κανόνες. Ανήκει στους περιθωριακούςτης πόλης. Και όχι μόνο σήμερα, αλλά εδώ και χρόνια. Από τη μια πλευρά κάθονται τοξικομανείς, ενώ από την άλλη ομάδες μεταναστών περνούν την ώρα τους καθισμένοι κάτω από κάποια απ’ τις δέκα ελιές που συμβολίζουν τις δέκα φυλές της αρχαίας Αθήνας!
Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων μεταναστών από χώρες της Ασίας διαμένουν στην περιοχή της Ομόνοιας. Ενδεικτικά, οι μετανάστες από το Μπανγκλαντές αριθμούν περί τους 11.000, με την πλειοψηφία τους, γύρω στο 75%, να κατοικεί στην Αθήνα, κυρίως στην Ομόνοια. Οι περισσότεροι εργάζονται σε εργοστάσια σε άλλες περιοχές. Επίσης, από τους 5.000 Κινέζους στην Ελλάδα, οι 3.000 ζουν στην Αθήνα, κυρίως στην Ομόνοια και στο Παγκράτι. Οι Κινέζοι, μάλιστα, έχουν αρχίσει να γεμίζουν τη γύρω περιοχή με εμπορικά καταστήματα, τα οποία δουλεύουν οι ίδιοι, δημιουργώντας σταδιακά μια China townστο κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου παράξενο που η βραδινή τους έξοδος κατευθύνεται στην πλατεία της Ομόνοιας.
Καθώς η ώρα περνά, νεαροί αλλοδαποί κοντά στην Αγίου Κωνσταντίνου φλερτάρουν διακριτικά με έλληνες πορνόγερους, παζαρεύοντας και δίνοντας κώλο για 20 ευρώ. Επί χρόνια η Ομόνοια λειτουργούσε ως ιδανικό ψωνιστήρι. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται, όμως, πως απευθύνεται σε πιο… εξωτικά γούστα. Αν παρατηρήσει κανείς λίγο τα περίπτερα της πλατείας, ανάμεσα στην πληθώρα των περιοδικών, στην πρώτη γραμμή θα ξεχωρίσει τα πορνογραφικά έντυπα. Η πλατεία της Ομόνοιας σίγουρα λατρεύει το σεξ. Γύρω από αυτήν υπάρχουν κάποια σινεμά που προβάλλουν τσόντες, αν και είναι λιγότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι άστεγοι. Καθημερινά το Ίδρυμα Αστέγων του δήμου Αθηναίων, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Σοφοκλέους, σιτίζει 580 χρήστες, ενώ συνολικά, μεσημέρι και βράδυ, περνούν από κει περισσότερα από 1.200 άτομα. (Όχι ότι λύνεται το πρόβλημα των άστεγων και των τοξικομανών…). Όπως και να ’χει, η γεωγραφία της δυστυχίας φαίνεται πως είναι ορατή εκεί όπου κάποιοι τη θέλουν αόρατη, στο όνομα της ανάπλασης και της εξυγίανσης. Μια βόλτα γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας θα σε κάνει να ντραπείς που ζεις σ’ αυτήν την πόλη. Ποιο θέαμα μπορεί να προσφέρεται, αλήθεια, όταν ανθρώπινα περιττώματα και ούρα πάνω στα πεζοδρόμια συνυπάρχουν με ψόφια ποντίκια και ημιθανή ή νεκρά αδέσποτα; Η απίστευτη μπόχα που αναδίδεται από τα κοντινά σοκάκια με κάνει να αναρωτιέμαι πόσο ερεθιστικά μπορεί να επιδρά άραγε στον εγκέφαλο και στο στομάχι του πεινασμένου περαστικού, που διαλέγει να φάει ένα σάντουιτς ή μια τυρόπιτα στο κατάστημα κάποιας από τις μεγάλες αλυσίδες ταχυφαγείων που βρίσκονται πάνω στην πλατεία.
Τα πρόσωπα της Ομόνοιας μπορεί να είναι εφήμερα. Το ίδιο και οι καταστάσεις και οι ιστορίες που εκτυλίσσονται γύρω και πάνω της. Η πλατεία είναι καλτ. ΄Ετσι την έχουμε συνηθίσει, και ίσως δεν μπορούμε να τη φανταστούμε διαφορετικά. Ακόμα κι αν είναι το κακό σπυρί των Αθηνών.
Η πλατεία της Ομόνοιας είναι η δεύτερη σε σπουδαιότητα πλατεία στην πρωτεύουσα, μετά την πλατεία Συντάγματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκεται στη συμβολή έξι κεντρικών δρόμων της πόλης και αρκετών μικρότερων – Σταδίου, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και των οδών Κοτοπούλη και Δώρου, που έχουν πεζοδρομηθεί. Για το λόγο αυτόν ανέκαθεν αποτελούσε το πιο πολυσύχναστο και πολύβουο κομμάτι της Αθήνας.
Στο βιβλίο του Γιώργου Ιωάννου «Ομόνοια 1980» γίνεται μια προσπάθεια να οριστούν κατά έναν τρόπο τα όρια της πλατείας: «…Ίσως να βάλουμε μια τάξη, αν υποστηρίξουμε πως σ’ αυτό που λέμε Ομόνοια ανήκουν, εκτός των άλλων, και ολόκληρα τα οικοδομικά τετράγωνα που η μία από τις πλευρές τους βλέπει και σχηματίζει την πλατεία… Τι τα θες όμως; Ομόνοια είναι κυρίως η πλατεία, όλα τα άλλα υπάρχουν μόνο χάρη σ’ αυτήν, όχι μονάχα στο όνομά της αλλά και στην έλξη της». Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαρακτηριστικό· όταν μιλάμε για το κέντρο της Αθήνας, εννοούμε την περιοχή γύρω από την Ομόνοια. Εδώ είναι έκδηλοι οι πιο έντονοι ρυθμοί της πόλης. Η Ομόνοια μεταμορφώνεται πρωί-βράδυ, δείχνοντας μάλλον το πιο σκληρό της πρόσωπο στους αθηναίους πολίτες.

                               
Το ωραίον της «oμονοίας» όνομα
Η Ομόνοια έχει αδιαμφισβήτητα μακρά ιστορία. Πολλοί ήταν οι αρχιτέκτονες που δοκίμασαν να πειραματιστούν μαζί της. Πολλά σχέδια, πολλά όνειρα, πολλές συζητήσεις – και, όμως, με τη σημερινή της μορφή εκφράζεται μια απέραντη αμηχανία. Όλα τα σχέδια και οι φανταστικές ιδέες λαμπρών αρχιτεκτόνων πνίγηκαν στο σιντριβάνι τη δεκαετία του ’80, δίνοντας τη θέση τους στο κύριο χαρακτηριστικό υλικό δόμησης της πόλης μας, το μπετόν.

* Το 1833 οι αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Σάουμπερτ την είχαν σχεδιάσει ορθογώνια και η επίσημη ονομασία της ήταν πλατεία Ανακτόρων. Γύρω της θα χτίζονταν τα ανάκτορα με θέα την Ακρόπολη και όλα τα δημόσια κτήρια. Το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
* Το 1834 ανετέθη στον βαυαρό αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε η αναθεώρηση του προηγούμενου σχεδίου. Το νέο σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία μιας μικρής κυκλικής πλατείας, η οποία πήρε το όνομα του βασιλιά Όθωνα – πλατεία Όθωνος. Και αυτό, όμως, δεν εφαρμόστηκε.
* Το 1849 με βασιλικό διάταγμα η πλατεία παίρνει σχήμα ορθογώνιο.
* Το 1863, μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, γίνεται σύμβολο ενότητας των αντιμαχόμενων για το ζήτημα της βασιλείας πολιτικών πλευρών και μετονομάζεται πλατεία Ομονοίας. Το απομεσήμερο της 14ης Οκτωβρίου πλήθος Αθηναίων συγκεντρώθηκε στην πλατεία για να πανηγυρίσει την έξωση του Όθωνα. Μετά τη δοξολογία, ο πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης Δημήτριος Βούλγαρης απευθύνθηκε προς τους συγκεντρωμένους. Ανάμεσα σε άλλα ακούστηκαν και τα εξής: «Ας ορκισθώμεν επί της πλατείας ταύτης, της λαβούσης ήδη το ωραίον της “oμονοίας” όνομα, και ας είπη έκαστος εξ ημών: ορκίζομαι πίστιν εις την πατρίδα και υπακοήν εις τας εθνικάς αποφάσεις».
* Κατά την περίοδο της βασιλείας του Γεωργίου A΄ (τέλη του 19ου αιώνα) η πλατεία ευπρεπίστηκε και δεντροφυτεύτηκε.
* Το 1877 φωτίζεται με λάμπες φωταερίου.
* Το 1880 γίνεται αφετηρία του ιπποσιδηροδρόμου.
* Το 1895 δημιουργείται ο σταθμός του τρένου Αθηνών - Πειραιώς.
* Το 1930 γίνεται κυκλική. Κατασκευάστηκαν τότε στο κέντρο της περίπτερα για τους ανθοπώλες και λειτούργησε ο νέος σταθμός του ηλεκτρικού τρένου. Έκτοτε άρχισε να αποκτά περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα και να αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Αθήνας για τους κατοίκους της επαρχίας που έρχονταν στην πρωτεύουσα.
* Και κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: στις 15 Οκτωβρίου 1954 άρχισε η διαρρύθμιση του υπόγειου χώρου, με την κατασκευή μιας υπόγειας πλατείας με τράπεζες, καταστήματα και ταχυδρομείο, αλλά και με τις πρώτες κυλιόμενες σκάλες. Τότε απέκτησε και τις Μούσες, εννέα αγάλματα πάνω σε κίονες ιωνικού ρυθμού, προκειμένου να καλυφθούν οι αεραγωγοί του τρένου.
* Η μεγάλη αναδιάταξη της πλατείας έγινε το 1960, όταν ξηλώθηκαν τα τραμ και άλλαξε η φυσιογνωμία της. Ο χώρος της περιορίστηκε αισθητά και στο κέντρο της κατασκευάστηκε ένα σιντριβάνι.
* Μεταγενέστερα άλλαξε πολλές φορές. Η τελευταία αλλαγή της ήταν με την εγκατάσταση του γυάλινου «Δρομέα», έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, που πήρε τη θέση του σιντριβανιού το 1988, ώσπου μετεγκαταστάθηκε μπροστά από το Χίλτον, λόγω της έναρξης εργασιών του μετρό στην πλατεία.
* Με την πάροδο των χρόνων η πλατεία γνώρισε πολλές μετατροπές, αλλά πάντα διατηρούσε το κυκλικό της σχήμα. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας της ανακαίνισης, που έγινε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004), οι επαΐοντες κατάφεραν να τετραγωνίσουν τον κύκλο! Μια αλλαγή που άλλαξε τις συνήθειες μιας ζωής για τους Αθηναίους, καθώς οι κυκλοφοριακές μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο τετραγωνισμός της πλατείας ήταν τεράστιες. Σήμερα η πλατεία Ομονοίας –αυτή που στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν από τις πιο κεντρικές και όμορφες περιοχές της Αθήνας, με μεγάλα και καλά ξενοδοχεία, όπως το «Μπάγκειον» και το «Μέγας Αλέξανδρος», με πολλά καφενεία και κέντρα διασκέδασης– έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε οδικό κόμβο κι έχει αποκοπεί από την ιστορία της.
Η σημερινή της μορφή οφείλεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και εκπονήθηκε από την εταιρεία Αττικό Μετρό, την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας. Επί τη αναμορφώσει της πλατείας, το 2001, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης είχε πει: «Η Ομόνοιαθέλουμε να διατηρήσει αυτό που έχει,δηλαδή να είναι ένας χώρος επικοινωνίας,ένας χώρος ζωντανός,ένας τόπος πολιτισμικής αλλά και διαταξικής αναφοράς». Πώς ακριβώς το εννοούσε αυτό, κανείς δεν ξέρει... 

Πάσχα του 1943

$
0
0

Με τη γνωστή... κατοχική εμμονή μου, σας ταξιδεύω σήμερα, μέρα που 'ναι, στο Πάσχα του 1943 που γιορτάστηκε στις 25 Απριλίου του 1943. Το Πάσχα εκείνο σηματοδότησε το τέλος του δεύτερου κατοχικού χειμώνα, ενός χειμώνα σαφώς πολύ διαφορετικού από τον προηγούμενο χειμώνα του κρύου και της πείνας που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίους και Αθηναίες. Στον δεύτερο κατοχικό χειμώνα η κατάσταση είναι κάπως πιο υποφερτή και αυτό αντικατοπτρίζεται στην ποικιλία των προτάσεων για διασκέδαση που διαφημίζονται στον αθηναϊκό τύπο. Τα θέατρα, σύμφωνα με τα δημιοσιεύματα αλλά και τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών/τριών τους, γνωρίζουν πιένες, ενώ λειτουργούν και αρκετές ταβέρνες που ειδικά τις μέρες του Πάσχα διαφημίζουν ότι θα σερβίρουν τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα... Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Ψαθάς στο χρονογράφημα που δημοσιεύεται στα Αθηναϊκά Νέα το Μεγάλο Σάββατο, στην αγορά υπάρχουν πλέον όλα τα τρόφιμα αλλά είναι απρόσιτα. Γι' αυτό τον λόγο συστήνει στο αναγνωστικό κοινό του το βιβλίο του Θέμου Ποταμιάνου Η μαγειρική των περιστάσεων, που περιλαμβάνει πολυάριθμες συνταγές πολεμικών φαγητών που επινόησε ο ίδιος και τις παρουσιάζει με πολύ χιούμορ...

Ας δούμε όμως δυο σχετικές διαφημίσεις από το ίδιο εκείνο φύλλο των Αθηναϊκών Νέων. Δείτε πώς διαφημίζουν κάποιες ταβέρνες το πασχαλινό τους τραπέζι που το ποικίλλουν με τσιγγάνικες ορχήστρες ή τραγουδιστικά νούμερα. Η "Σκούνα" για παράδειγμα υπόσχεται εορτασμό του Πάσχα όπως "στον παληό καιρό"...

Ενώ η "Ακαδημαϊκή Μποέμ" (δηλαδή η "Μποέμ" της οδού Ακαδημίας, διότι υπήρχε "Μποέμ" και στο τέρμα Λυκαβηττού) υπόσχεται συγκεκριμένα και μαγειρίτσα και σούβλισμα αρνιού:
Η "Γρίλλια" μας δίνει και την τιμή του πασχαλινού τραπεζιού (6.000 δρχ. την εποχή που το εισιτήριο του θεάτρου κυμαινόταν από 1.500 ως 2.500 δρχ.) που το κάνουν πιο απολαυστικό τα τραγούδια της Τασίας Βάμπαρη και του Φώτη Πολυμέρη (φρέσκος ακόμα από τη σημαδιακή--όπως διηγείται ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του--συνεργασία του με τη Ρένα Βλαχοπούλου στο θέατρο "Πάνθεον"...)
Με τα ίδια χρήματα μπορούσατε να αγοράσετε μια πουδριέρα ευρωπαϊκή και μια αλυσίδα για το ρολόι σας από το "Μινιόν" που διαφημίζει τις πασχαλινές τιμές του ως εξής: 

Ειδικά για τις μέρες του Πάσχα ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών διοργανώνει τρεις έκτακτες συναυλίες στο "Άλσος" του Πεδίου του Άρεως. Σε μια από αυτές τραγουδάει και ο νεαρός Νίκος Γούναρης. 
Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα ότι τη Δευτέρα του Πάσχα ακούγεται από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό το εύθυμο πρόγραμμα "Κάθε μέρα δεν είναι τ' Άη... Γιωργιού!" με τη μεγάλη Δανάη, την αδελφή της Μίρκα Στρατηγοπούλου, τον Γιώργο Δρακούλη, τον Νίκο Ματθαίο και τον πιανίστα Νεοκλή. 

Ας περάσουμε τώρα στο σινεμά. Στα χρόνια της Κατοχής κυριαρχούν στις αθηναϊκές αίθουσες ταινίες γερμανικές, αυστριακές, ιταλικές, τσέχικες και κάποιες γαλλικές. Τη Μεγάλη Εβδομάδα το "Τιτάνια" παρουσιάζει το "θείον δράμα" Βασιλεύς Βασιλέων (δεν διευκρινίζεται η εθνικότητά του) ενώ την Κυριακή του Πάσχα χαρίζει στο κοινό το "μεγάλο Πασχαλινόν φιλμ" Ανήσυχα Νιάτα, τσέχικη παραγωγή με τη Λίντα Μπαάροβα:
Η πασχαλινή ταινία του "Παλλάς" είναι το γαλλικό Πρώτο ραντεβού με την Ντανιέλ Νταριέ που υποδύεται μια νέα κοπέλα "γεμάτη νιάτα, ομορφιά και ελπίδα" που επιβάλλει την τάξη σ' ένα κολλέγιο αγοριών. Η διαφημιστική καταχώριση που προωθεί την ταινία ως το "κορύφωμα της μεταπολεμικής γαλλικής παραγωγής", ξεκινάει με τη σημαδιακή(;) φράση: "Φτάνουν οι αιματοχυσίες, τα μαρτύρια, τα δράματα τα ανθρώπινα και θεϊκά". Το θεϊκό δράμα προφανώς είχε τελειώσει, ωστόσα τα ανθρώπινα συνεχίστηκαν για αρκετόν καιρό ακόμα, αφού κάθε άλλο παρά μεταπολεμική ήταν η περίοδος εκείνη...
Ενώ το πασχαλινό δώρο του "Ορφέα" είναι ο... Δήμιος της Βενετίας (πιο ρεαλιστικό μου φαίνεται αυτό, αφού Ιταλοί και κυρίως Γερμανοί δήμιοι εξακολουθούσαν να σκορπούν τον θάνατο στην Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα)...  
Τη σεζόν αυτή όμως έχουμε και ελληνικές ταινίες που τραβούν την προσοχή του κοινού. Ήδη τον Μάρτιο προβλήθηκε με θριαμβευτική επιτυχία η πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ, η θρυλική Φωνή της καρδιάς με τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Δημήτρη Χορν και την Καίτη Πάνου. Με μικρότερη επιτυχία τη διαδέχτηκε η Μάγια η τσιγγάνα που προβαλλόταν ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα στο "Ρεξ":

Τελικά το "Ρεξ" προτίμησε να προβάλει ξανά από την Κυριακή του Πάσχα τη Φωνή της καρδιάς που εγγυόταν μεγαλύτερη προσέλευση του κοινού: 


Ωστόσο, το Πάσχα του '43 εμφανίστηκε στον κινηματογράφο "Αλάσκα" άλλη μια ελληνική ταινία "σε πρώτη προβολή", η οποία όμως πρόκειται για φιλμ του μεσοπολέμου, το περίφημο Λαγιαρνί, στο οποίο προστέθηκε ήχος και δόθηκε ο νέος τίτλος Αγάπη στο βουνό (κάπως έτσι γνώρισαν νέα καριέρα στην Κατοχή δυο-τρεις μεσοπολεμικές ελληνικές ταινίες, με πιο σημαντική βέβαια το Δάφνις και Χλόη του Ορέστη Λάσκου). Προφανώς, καθώς πρόκειται για ταινία του 1930, η διάρκειά της δεν είναι αρκετή για να καλύψει το πρόγραμμα του κινηματογράφου και γι' αυτόν τον λόγο πλαισιώνεται από νούμερα βαριετέ!

Καμιά από αυτές τις ταινίες δεν μπόρεσε (και δικαίως) να επισκιάσει την επιτυχία της Φωνής της καρδιάς που έκανε σταρ την πανέμορφη Καίτη Πάνου, η οποία έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Παρθενών, το οποίο επιπλέον διαφημίζει ότι προκηρύσσει "διαγωνισμό ελληνικής καλλονής" (θα είχε ενδιαφέρον να αναζητήσει κανείς τα αποτελέσματα αυτών των κατοχικών καλλιστείων...)!

Μιλώντας για περιοδικά, ας δούμε και τη διαφήμιση του περίφημου Μπουκέτου το οποίο διαφημίζει ότι από το Πάσχα θα δημοσιεύει έγχρωμες ιστορίες του Μίκυ Μάους. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά την απαγόρευση αμερικανικών πολιτιστικών προϊόντων στα χρόνια της Κατοχής, ο αγαπημένος ήρωας του Ντίσνευ έδινε το "παρών" τόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες όσο και στα έντυπα.

Ξέρετε σε τι αναφέρεται αυτή η τελευταία φράση "Ταμπλ Ντοτ με 2.000" κάτω από τη διαφήμιση του Μπουκέτου; Στο εισιτήριο της επιθεώρησης Ταμπλ Ντοτ που ανέβηκε το Πάσχα του 1943 στο θέατρο "Πάνθεον". Στα Αθηναϊκά Νέα της Δευτέρας του Πάσχα διαβάζουμε ότι η νέα αυτή επιθεώρηση "υπερήρεσε"... Πρόκειται για την τέταρτη επιθεώρηση που παρουσίασε τη σεζόν εκείνη ο μουσικός θίασος του "Πανθέου" με επικεφαλής τους Μαρίκα Κρεβατά, Μάνο Φιλιππίδη, Μαρίκα Νέζερ, Πάολα και βέβαια με τραγουδίστρια τη "Βασίλισσα της Τζαζ" Ρένα Βλαχοπούλου! Ειδικά στο Ταμπλ Ντοτ συμπράττουν με τον θίασο το κλοουνίστικο τρίο "Τρεις Καβαλλίνι" (άραγε τους χάζευε από την κουίντα η νεαρή τραγουδίστρια της τζαζ για να παίρνει ιδέες για τις δικές της κλοουνίστικες τρέλες είκοσι, τρίαντα και σαράντα χρόνια αργότερα;) και το ουγγρικό μπαλέτο "Βίο Φρανκ".
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ταμπλ Ντοτ δεν παίρνει μέρος ο Γιάννης Σπάρτακος (η ορχήστρα τζαζ που διαφημίζεται στο κλισέ μάλλον διευθύνεται από τον Μιχάλη Σουγιούλ). Ο Σπάρτακος θα ξανασυναντηθεί με τη Ρένα το φθινόπωρο του '43 στο "Μοντιάλ". Στο άλλο θέατρο με το οποίο συνεργάστηκε η Ρένα Βλαχοπούλου όλη τη χειμερινή σεζόν 1942-43, το "Παπαϊωάννου", ανεβαίνει μια θρυλική οπερέττα, Η Ριρίκα μας με την Καίτη Βερώνη και τον Γιάννη Πρινέα.
Η οπερέττα είναι βέβαια ηχηρώς παρούσα όλη τη σεζόν στο θέατρο "Απόλλων" όπου ο θίασος αδελφών Καλουτά-Μαυρέα-Κοκκίνη, με τη συμμετοχή του τενόρου Κώστα Μανιατάκη ανεβάζει πέντε οπερέττες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (ο οποίος συνεργάζεται με τον θίασο). Τις μέρες του Πάσχα παίζεται η παλιά επιτυχία Μακρής-Κοντός και Σία που έκανε πρεμιέρα λίγες μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Για την ιστορία, εκτός από τη διαφήμιση της οπερέττας σας παρουσιάζω και μια διαφήμιση για τα παπούτσια που φορούσαν οι δυο πρωταγωνίστριες στην παράσταση...
Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε και κάποιες παραστάσεις θεάτρων πρόζας. Αντίθετα από ό,τι συνέβαινε στα χρόνια του μεσοπολέμου (βλ. σχετικά τη δίτομη μελέτη του Μανώλη Σειραγάκη Το ελαφρό μουσικό θέατρο στη μεσοπολεμική Αθήνα, εκδ. Καστανιώτη), το μουσικό θέατρο δεν μονοπωλεί πλέον το ενδιαφέρον του αθηναϊκού κοινού και οι θίασοι πρόζας γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Στο θέατρο "Κοτοπούλη" παρουσιάζεται Η κυρία με τις καμέλιες.
Στο θέατρο "Κυβέλης" ο θίασος Γιώργου Παππά-Μιράντας Μυράτ παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία την Μπλόφα:
Το "Θέατρο Τέχνης" του Κάρολου Κουν, που ιδρύθυκε ένα χρόνο πριν, παρουσιάζει στο θέατρο "Αλίκης" το έργο του Μπέρναρ Σω Το πρώτο έργο της Φάννυ. Την Κυριακή του Πάσχα μάλιστα δίνεται πρωινή παράσταση στις 10.30, αφού το απόγευμα και το βράδυ, όπως θα δούμε παρακάτω, στο ίδιο θέατρο παίζει ο θίασος του Κώστα Μουσούρη.
Βέβαια, όπως βλέπετε, όταν λέμε απόγευμα και βράδυ, εννοούμε στις 3μμ και στις 5.30μμ αντίστοιχα... Απόγευμα και βράδυ, λοιπόν, ο θίασος Κώστα Μουσούρη με πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Αρώνη παρουσιάζει στο θέατρο "Αλίκης" την επιτυχία του Αλέκου Λιδωρίκη Ένας ιππότης στον καιρό μας...
Τέλος, η κυρία Κατερίνα παρουσιάζει στο "Βρετάνια" το έργο Ενώ δεν του 'λειπε τίποτε.
Μην σας ξεγελά όμως αυτή η εντυπωσιακή ποικιλία τίτλων, ονομάτων και διαφημιστικών τρικ... Αυτό που εξακολουθεί να απασχολεί πολύ τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, και βεβαίως και τους ανθρώπους της Τέχνης, είναι το πώς θα εξασφαλίσουν λίγα τρόφιμα παραπάνω για το τραπέζι τους. Για αυτόν τον λόγο κλείνω αυτό το αφιέρωμα στο Πάσχα του 1943 με μια σύντομη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε το Μεγάλο Σάββατο του 1943 και αφορά το αγαπημένο μου Ελληνικό Ωδείο:

Χρόνια πολλά και καλά σε όλες και όλους. Σας εύχομαι υγεία, αγάπη και δύναμη για να πετύχετε όσα επιθυμείτε! 


http://vlahopoulou.blogspot.com

Τοπωνύμια Κολωνακίου

$
0
0


Τοπωνύμια Κολωνακίου
Το Κολωνάκι, που συνορεύει με τη Νεάπολη, την «περιοχή Ανακτόρων», την «περιοχή Χίλτον» και τους Αμπελόκηπους, δεν είναι παρά οι νότιες και ανατολικές υπώρειες του Λυκαβηττού. Ιδού μια επιλογή από παλιά και νεότερα τοπωνύμια και τοπόσημά του:    
Άγιος Διονύσιος. Η εκκλησία της Σκουφά. Πρωτοχτίστηκε μικρή το 1885, μεγάλωσε πολύ αργότερα.
Άγιος Νικόλαος. Αρχικά εκκλησάκι του (τότε) Πτωχοκομείου. Σήμερα: μεταξύ Υψηλάντου, Πλουτάρχου και Βασ. Σοφίας.
Αγιώργης. Παλιότερα όλος ο λόφος που μετονομάστηκε σε Λυκαβηττό, σήμερα μόνο το εκκλησάκι στην υπώρειές του.
Αϊ-Σιδερέας. Η λαϊκή εκφορά του ονόματος για το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων, στη νοτιοδυτική πλευρά του Λυκαβηττού.
Αλάνα. Βόρεια του σημερινού τελεφερίκ.
Αλωνάκι. Ήταν περίπου στο σημερινό 401, χαμηλά, προς τη Βασ. Σοφίας.
Αμερικάνικη πρεσβεία. Έγινε σε τμήμα των Παραπηγμάτων. Περίφημο έργο του Γκρόπιους (1961), σχολή Μπάουχαουζ. «Σύνορο» προς τους Αμπελόκηπους.
Αβησσυνία. Το τετράγωνο βόρεια της πλατείας Κολωνακίου.
Αναλαμπή. Πλατωματάκι κοντά στη Δεξαμενή.
Αναπήρων πολέμου. Μικρός συνοικισμός ανάμεσα στη Μονή Πετράκη και τα Παραπήγματα. Εκεί δόθηκαν οικόπεδα σε αναπήρους. Υπάρχει και ο σχετικός δρόμος.
Αργυρόπουλου θεατράκι. Ήταν στη Δεξαμενή προπολεμικά.
Βασιλίσσης Σοφίας. Ήταν κομμάτι της λεωφόρου Κηφισιάς (πρώην δρόμος του Μαραθώνα), που έφτανε μέχρι το Σύνταγμα. Η μετονομασία έγινε κατά το μεσοπόλεμο.
Βατραχάκια. Στη νοτιοανατολική πλευρά του Ευαγγελισμού, σημερινές Μαρασλή και Υψηλάντου.
Βουκουρεστίου (πρώην Αγχέσμου). Ο πλέον κυριλέ πεζόδρομος της συνοικίας.
«Βυζάντιον». Περίφημο καφενείο-τοπόσημο, στη μεταπολεμική πλατεία Κολωνακίου.
Γεννάδιος (νοείται: Βιβλιοθήκη). Περίφημο κτίριο-ίδρυμα επί της οδού Σουηδίας.
Δεξαμενή. Από την αρχαία δεξαμενή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που ξαναλειτούργησε το 19ο αιώνα. Συν νεότερη δημοτική δεξαμενή. Και η σχετική πλατεία, και ομώνυμο θερινό σινεμά.
Δοξιάδη. Μοντέρνο κτίριο της ομώνυμης σχολής στο τέρμα της οδού Λυκαβηττού (1958).
ΕΑΤ/ΕΣΑ. Στρατόπεδο και χώρος βασανιστηρίων επί χούντας, σε τμήμα των Παραπηγμάτων, σήμερα «Πάρκο Ελευθερίας».
«Έβερεστ». Τοπόσημο επί της Τσακάλωφ, το πρώτο της αλυσίδας.
Ελιά. Ανάμεσα στα (μεταγενέστερα) τοπόσημα Μαράσλειο και καφενείο-πλατεία «Τ’ όμορφο».
«Ευαγγελισμός». Το γνωστό μέγα νοσοκομείο (ολοκλήρωση 1884). Ομώνυμο πάρκο και σταθμός του μετρό.
Θέατρο. Εμβληματικό και διατηρητέο έργο του Τάκη Ζενέτου (1967), πάνω στο λατομημένο ίσωμα του Λυκαβηττού.
«Καφέ τσουράπι». Παλιό καφενείο στο τέρμα της Σίνα, που ονομάτισε την περιοχή.
Κατσικάδικα. Εκεί όπου είναι σήμερα η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη.
Κολωνάκι. Από ένα εξαγνιστικό κολωνάκι (επίκεντρο μαγικών - θρησκευτικών τελετουργιών) που βρέθηκε στη Δεξαμενή, αλλά μεταφέρθηκε και βρίσκεται σήμερα στην πλατεία Κολωνακίου (επισήμως: Ξάνθου).
Κουκά. Ανθρωπωνύμιο οικοδόμου και πιθανώς λατόμου, που έγινε τοπωνύμιο επί του Λυκαβηττού.
Λεύκα. Ήταν ανάμεσα στη Δεξαμενή και το Μαράσλειο.
Λυκαβηττός. Λόφος 174 μέτρων. Ο Μπίρης δέχεται ως επικρατέστερη την πελασγική προέλευση «Λουκαμπεττού», δηλαδή μαστοειδές ύψωμα. Το σχήμα αυτό πήγε περίπατο, λόγω λατόμευσης.
Μαράσλ(ε)ιο. Το περίφημο σχολείο πάνω από τον «Ευαγγελισμό» (1924), που χτίστηκε με χρήματα του ευεργέτη Γρηγόρη Μαρασλή. Η ομώνυμη οδός λεγόταν νωρίτερα Αριστομένους.
Μάντρα του Μόλλα. Θεατράκι στη Δεξαμενή, όπου επί δεκαετίες ο περίφημος ομώνυμος καραγκιόζης.
Μέγαρο (νοείται: Μουσικής). Και σταθμός του μετρό. Σε τμήμα των Παραπηγμάτων.
Μέρλιν/Σέκερη. Συγκρότημα επιταγμένων αρχοντόσπιτων, σήμερα κατεδαφισμένων, όπου στην κατοχή τα κρατητήρια των Ες ες. Το νόημα των δύο οδωνυμίων ήταν «κολαστήριο» .
Μονή Πετράκη. Ο ελέω Τούρκων καταπατητής-ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέρους του Κολωνακίου και των Αμπελοκήπων, αν όχι του μεγαλύτερου μέρους της Αττικής. Σήμερα: μεταξύ Γενναδίου, Ευζώνων, Ιασίου.
Μπιντές. Περίφημο παρτέρι σε σχήμα λεκάνης μπιντέ, δίπλα στην πλατεία Κολωνακίου του ’60.
Ναυτικό νοσοκομείο. Στην οδό Δεινοκράτους, σε τμήμα από τα παλιά Παραπήγματα.
Νίμιτς. Το παλιό Στρατ. Νοσοκομείο 401, στη Βασ. Σοφίας. Επίσης στα πρώην Παραπήγματα.
«Ντόλτσε». Καφέ-ζαχαροπλαστείο στη Σκουφά, το σημερινό «Φίλιον».
Νταμάρι του Μυκονιάτη. Το μεγαλύτερο απ’ όσα ξεκοίλιασαν τον Λυκαβηττό. Από την πέτρα του Μυκονιάτη και του Στρέφη χτίστηκε όλη η νεοκλασική Αθήνα.
Παλιό Δασκαλιό. Da skalio, στα σκαλιά. Στην παλιά Δεξαμενή.
Παράγκα. Στη γωνία των σημερινών Βασ. Σοφίας και Γενναδίου.
«Παράδεισος». Περίφημο εξοχικό κέντρο στην παλιά Δεξαμενή.
Παραπήγματα. Α) Τεράστιος στρατιωτικός χώρος που εκτεινόταν από τη σημερινή οδό Γέλωνος μέχρι σχεδόν τον Ευαγγελισμό, με μέτωπο προς τη Βασ. Σοφίας. Β) Η στρατιωτική φυλακή στον ίδιο χώρο.
Πάρκο Ελευθερίας. Το πρώην ΕΑΤ/ΕΣΑ.
Πατριάρχου Ιωακείμ. Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της συνοικίας. Παλιό όνομα: Κυνοσάργους (από λανθασμένη ταύτιση του αρχαίου τοπωνυμίου).
Πειραματικό. (= Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών), Σκουφά και Λυκαβηττού. Όπου, από το 1929, δοκιμάζονται (;) νέες εκπαιδευτικές μέθοδοι.
Πλατεία Σκιστής Πέτρας. Μικρό πλάτωμα επί της οδού Αναγνωστοπούλου. Σήμερα πλατεία Λυκαβηττού.
Πολυκατοικία. Του Μαντζαβελάκη στην Κλεομένους. Επί χρόνια δεν υπήρχε άλλη στον Λυκαβηττό.
Πολυκατοικίες του Κιτσίκη. Μεσοπολεμικά εμβληματικά κτίσματα επί της Βασ. Σοφίας, μεταξύ Μονής Πετράκη και Γενναδίου. Σώζονται.
«Πράσινη τέντα». Ομώνυμο κεντράκι και περιοχή στον Λυκαβηττό.
Πτωχοκομείο. Ήταν στο οικόπεδο όπου είναι σήμερα η Βρετανική Πρεσβεία. Η σχετική οδός λέγεται τώρα Υψηλάντου.
Σίνα (πρώην Οφθαλμιατρείου). «Σύνορο» με τη Νεάπολη.
Σκιστή Πέτρα/Σκιστό. Παραβούνι του Λυκαβηττού ανάμεσα στη Γερμανική Εκκλησία και στη Σχολή Δοξιάδη. Η σχετική οδός λέγεται σήμερα Αναγνωστοπούλου.
Σπηλιά πουτάνας. Στον Λυκαβηττό, ανάμεσα στα τελευταία σπίτια και τον πεζόδρομο του Αγιώργη.
Σκομπία. Σκωπτική ονομασία που περιλάμβανε Κολωνάκι, Σύνταγμα και Ανάκτορα κατά τα Δεκεμβριανά. Από το όνομα του Βρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι, που έλεγχε με τις δυνάμεις του την περιοχή, μαζί με την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.
Τελεφερίκ. Το πλάτωμα στο τέρμα της οδού Πλουτάρχου, όπου η είσοδος για το υπόγειο τρενάκι του Λυκαβηττού.
«Τ’ όμορφο». Παλιό καφενείο και πλατειούλα πίσω από τη Γεννάδιο, μεταξύ Δεινοκράτους και Ξενοκράτoυς. Σήμερα: πλατεία Δάντη.
Χεζοπόταμο. Χείμαρος από τη μέση της σημερινής Βουκουρεστίου και κατηφορικά, που χυνόταν στον Βοϊδοπνίχτη (σημερινή οδό Σταδίου). Άλλως, Κουραδόρεμα.

Eν Αθήναις...."....μπουκαδόρος είμαι...."

$
0
0



Στα χρόνια της Χούντας οι μικροδιαρρήκτες συνέχιζαν την δουλειά τους.
Έπρεπε να ζήσουν αλλά φοβόντουσαν κάποια υπηρεσία της ασφάλειας
γιατί ήταν γνωστό τι τραβούσαν οι κρατούμενοι της αρμόδιοτητάς τους
δηλαδή οι αντικαθεστωτικοί γιατί την ίδια τύχη είχαν με τους αριστερούς
και οι δεξιοί που αντιδρούσαν.
Ένα βράδυ σε μια οικοδομή την είχαν στήσει άντρες της υπηρεσίας
διαρρηκτών μετά από πληροφορίες ότι στην περιοχή δρούσε μπουκαδόρος.
Δεν άργησε να φανεί και την ώρα που προσπαθούσε να παραβιάσει το ξύλινο
πατζούρι του άναψαν τους φακούς φωνάζοντας ....ακίνητος ....
Ήταν τέτοιος ο φόβος του αλλά και δυνατό το φώς που δεν μπορούσε
να διακρίνει αυτούς που του φώναξαν.... άρχισε να τρέμει και να φωνάζει
"....μπουκαδόρος είμαι....μπουκαδόρος".
Φοβήθηκε μήπως τον περάσουν για αντικαθεστωτικό εν ώρα δράσης.
Μόλις κατάλαβε ότι για διαρρήκτη  τον έπιασαν ανακουφίστηκε και χαμογέλασε.....
"....να λέτε διαρρηκτών ρε παιδιά...κοψοχολιάστηκα"  ...φυσικά έσκασαν
στα γέλια οι αστυνομικοί.
Στην Ασφάλεια τότε ήταν και η περίφημη υπηρεσία πληροφοριών των Μάλλιου
Μπάμπαλη.
Μπροστά σε αυτή την υπηρεσία οι άντρες του ΕΑΤ ΕΣΑ ήταν πρόσκοποι.
Η ομάδα αυτή ήταν αποκομμένη από τις άλλες στο κτίριο και απαγορευότανε
σε άλλους αστυνομικούς άλλων υπηρεσιών να ανεβαίνουν σε αυτόν τον όροφο.
Το υπόγειο γκαράζ της Μεσογείων (εκεί είχε μεταφερθεί  η ασφάλεια από την Μπουμπουλίνας) αν είχε στόμα θα έλεγε πολλά.

πίσω στα παλιά

Άρχισε η δίκη του Τσοχατζόπουλου

$
0
0


-Ρε μπας κι είναι αυτοφωράκιας ο Άκης;

Τι λες; Πάμε μαζί την βόλτα που δεν έκανες...

$
0
0

..Στην Αθήνα που ΔΕΝ ξέρεις;
ΕΛΑ αδελφέ μου ΠΑΜΕ..
Nα σου δείξω τον δρόμο, λοιπόν.ΑΘΗΝΑ  2013


Βγαίνεις, στην πόρτα σου ακριβώς η Πλατεία Κοτζιά...


...κάποιος θα ξέχασε το παράθυρο ανοιχτό

...κοίτα το γκαζόν του Δημαρχείου

...γύρνα πίσω, όμορφη και γραφική Ευπόλιδος

...πάμε Αθηνάς, γωνία με Λυκούργου

...γύρνα και απ' την άλλη, η Λυκούργου συνεχίζεται


...πίσω στην Αθηνάς


...παραδίπλα


...πάνω ψωνίζουν στο Χοντος


...το Αρχαιολογικό Μουσείο, απέναντι


...κατηφόρα της Μάρνης

...Βάθη, κάποιος τρεκλίζει στη Μαιζώνος


...στην Καπνοκοπτηρίου

..μπρος στο Δήμο στη Λιοσίων

...τρία στενά κάτω, στην Ακομινάτου

...ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Κωνσταντίνου


...Μεταξουργείο, κανένα κατωσέντονο στη Δεληγιώργη


...παρέα στην Ιάσωνος


...μόνος στις εκεί ζαρντινιέρες



...μόνος και στην Μαραθώνος

....κάποια φύλλα για κρεβάτι στη Ζήνωνος


...στο πιο ιστορικό κέντρο, Σοφοκλέους


...παραδίπλα


...πιο πέρα


...ο ουρανός της Μενάνδρου


...τα τσιμέντα στη Γεωργίου Σταύρου


...τα φωτεινά ΑΤΜ της Κοραή...

από τον Αλέξανδρο

Ενοίκια από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ζητά το Αμστερνταμ από Εβραίους

$
0
0


Ακόμη κι εάν οι κατοικίες τους καταστάφηκαν ή καταλήφθησαν από ναζί
Ενοίκια από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ζητά το Αμστερνταμ από Εβραίους


Ο δήμος του Άμστερνταμ κατηγορείται πως αξίωσε από τους Εβραίους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος να ρυθμίσουν τα καθυστερούμενα, απλήρωτα, ενοίκια των κατοικιών τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη κι εάν οι κατοικίες τους είχαν καταστραφεί, ή καταληφθεί, από τους Γερμανούς κατακτητές.

Αντιμέτωπες με τις αποκαλύψεις μίας νεαρής πανεπιστημιακού και με την αγανάκτηση της εβραϊκής κοινότητας, οι σημερινές δημοτικές αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να χύσουν άπλετο φως στις κατάφωρες αυτές αδικίες που διαπράχθηκαν στα μεταπολεμικά χρόνια.

Το Άμστερνταμ είχε καταληφθεί από τα γερμανικά στρατεύματα κατά το διάστημα 1940-45 και μόνον 18.000 από τους 80.000 εκτοπισμένους Εβραίους που προπολεμικά ζούσαν στην πόλη επεβίωσαν.

«Μετά την επιστροφή τους, οι Εβραίοι έλαβαν επιστολές από τη δημαρχία του Άμστερνταμ που τους ζητούσε να ρυθμίσουν τις οφειλές των μισθωμάτων τους για τη διάρκεια του πολέμου», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαρλότ φαν ντεν Μπεργκ, μία 23χρονη ιστορικός Τέχνης, η οποία έφερε στο φως και κατόπιν αποκάλυψε στον  Τύπο αυτό το επονείδιστο μέτρο.

Το μέτρο της δημαρχίας αφορούσε τους Εβραίους και μη Εβραίους που μίσθωναν διαμερίσματα που ανήκαν στον Δήμο.
Μάλιστα η δημαρχία προχώρησε και παραπέρα αξιώνοντας την καταβολή και προστίμων για καθυστέρηση πληρωμών ακόμη και για κατοικίες που είχαν κατασχεθεί και καταληφθεί από Γερμανούς, ή μέλη της ΝSB, του Ολλανδικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος  που συνεργάσθηκε με τον Κατακτητή.

Η φαν ντεν Μπεργκ ήταν ακόμη φοιτήτρια όταν ανακάλυψε το 2010 τα στοιχεία, ενώ συμμετείχε σε πρόγραμμα ψηφιοποίησης των δημοτικών αρχείων του Άμστερνταμ και αναστατωμένη από το εύρημά της εμβάθυνε τις έρευνές της.

«Ήθελα να μάθω εάν η δημαρχία κάποια ημέρα διόρθωσε αυτά τα μέτρα που έλαβε το 1946. Δυστυχώς, το μόνο που κατάφερα να ανακαλύψω είναι μία μείωση των προστίμων από το 1947», που κάποιες περιπτώσεις αφορούσαν κατοικίες που είχαν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς, επισημαίνει η ίδια.

Η ίδια τελικά χρειάσθηκε να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης ως έσχατο μέσον για να αποφευχθεί μία πιθανή καταστροφή των αποδεικτικών αυτών εγγράφων αμέσως μετά την ψηφιοποίησή τους, όπως απαιτούσε η δημαρχία.

Σε μία σχετική μαρτυρία στην εφημερίδα Χετ Παρόλ, ο 91 ετών Νταβίντ Μπόντεεπιβεβαιώνει πως οι αξιώσεις αυτές από τους Εβραίους ήταν συχνό φαινόμενο εκείνην την εποχή. Η οικογένεια του επιζήσαντος από τα ναζιστικά στρατόπεδα έλαβε και αυτή το 1946 μία επιστολή για τα απλήρωτα μισθώματα. «Πως είναι δυνατόν να μας ενοχλούν έτσι, έπειτα από όλα όσο υπέστημεν;», αναρωτιέται ο ίδιος.

Ο συνολικός αριθμός των απαιτήσεων αυτών για τις κατοικίες που ανήκαν στον Δήμο δεν έχει γίνει γνωστός ακόμη, ούτε και το συνολικό ποσόν τους.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως 342 πρόσωπα ζήτησαν την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν. Μεταξύ αυτών ήσαν και αρκετοί μη Εβραίοι. Στην πλειονότητά τους, ναι ήσαν Εβραίοι, αλλά μεταξύ τους βρίσκονταν και άνθρωποι που υπέφεραν στον πόλεμο, άνθρωποι που οι επιχειρήσεις τους δεν δούλεψαν και βρίσκονταν σε δυσκολία να πληρώσουν τα ενοίκια», δηλώνει η φαν ντεν Μπεργκ.

Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο από την πλευρά του ζητεί «να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος», όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Ζιγκάλ Μαρκουζόβερ.

Ο Ρόνι Ναφτάνιελ, πρώην διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης και Καταγραφής του Ισραήλ και ένας από τους πρώτους που διεκδίκησε την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι Ολλανδοί Εβραίοι, εκτιμά πως «το θέμα των μισθωμάτων ήταν γνωστό εν μέρει, όμως έλειπαν στοιχεία. Είναι καλό που τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια».
Η δημαρχία ήλθε σ’ επαφή με τα Αρχεία του Κράτους και άλλες εβραϊκές οργανώσεις για να καθορισθεί σε ποιο βαθμό και άλλες πόλεις της Ολλανδίας εφάρμοσαν αυτό το άδικο μέτρο, της αξίωσης πληρωμών των μισθωμάτων για τη διάρκεια του πολέμου.

Σχόλιο:


Οι Ολλανδοί ζητούν ενοίκια και κοινόχρηστα από αυτούς που
σφαγιάστηκαν ....
και εμείς κρατάμε τους τύπους και ψαχνόμαστε πώς θα ζητήσουμε τα δανεικά και αγύριστα και τις αποζημιώσεις για να μη δυσαρεστήσουμε
τους Γερμαναράδες!



Το ρεμπέτικο τραγούδι στην Κατοχή

$
0
0

Στις 27 Απρίλη 1941 οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα και υψώνεται ο αγκυλωτός σταυρός (σβάστικα) στην Ακρόπολη. Αρχίζει η περίοδος της Κατοχής.

Τα γερμανικά στρατόπεδα κατοχής αρχίζουν να τυπώνουν αφειδώς το λεγόμενο «κατοχικό μάρκο», ένα νόμισμα ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα. Μ’ αυτό ξεκοκαλίζονται, μέσα σε λίγες εβδομάδες, όλα τα τρόφιμα της χώρας μας. Το φθινόπωρο του 1941 και κυρίως ο χειμώνας 1941–42, έχει χαρακτηριστεί σαν η περίοδος της μεγάλης πείνας του ελληνικού λαού. Τα τρόφιμα είναι πια δυσεύρετα στην πρωτεύουσα. Οι πιο πεινασμένοι πεθαίνουν από την εξάντληση, εκεί που περπατούν στο δρόμο και οι περαστικοί προσπερνούν βιαστικά, συνηθισμένοι πια στο φρικαλέο αυτό καθημερινό θέαμα.

Περισσότερο απ’ όλους, βέβαια, υποφέρουν από την πείνα τα παιδιά. Σκελετωμένα και πρησμένα από την αβιταμίνωση, ψάχνουν απελπισμένα στα σκουπίδια να βρουν κάτι φαγώσιμο. Πολλοί βρίσκουν την ευκαιρία να πλουτίσουν σε βάρος των δυστυχισμένων συνανθρώπων τους και επιδίδονται αισχροκερδώντας σε μαύρη αγορά -οι λεγόμενοι μαυραγορίτες και λαδάδες.

Τότε εμφανίζονται και οι ριψοκίνδυνοι και θαρραλέοι σαλταδόροι*, οι κλέφτες της Κατοχής. Στερημένοι και πεινασμένοι, με τόλμη και γρηγοράδα και οργανωμένοι σε ομάδες, πηδούσαν πάνω στα γερμανικά και ιταλικά καμιόνια και πετούσαν ό,τι πράγματα βρίσκανε στην καρότσα των αυτοκινήτων (σε προκαθορισμένα σημεία της διαδρομής) τα οποία τα μάζευαν οι σύντροφοί τους. Έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα–γράμματα από απόλυτη ανάγκη, αρπάζοντας αγαθά από τους κατακτητές, επιδιδόμενοι σε μια μορφή βίαιης, αλλά δικαιότερης ανακατανομής, τροφίμων κυρίως.

Τότε κάνει την εμφάνισή του στο προσκήνιο και το πολιτικό τραγούδι το οποίο στη διάρκεια της Κατοχής, βεβαίως δεν εγγραφόταν σε δίσκους, αλλά τραγουδιόταν κρυφά και συνωμοτικά, σε μέρη που δεν είχε κατακτητές ή πληροφοριοδότες-προδότες. Για το λόγο αυτό και είχε αμεσότητα στην έκφραση, δεν είχε καθόλου λογοκρισία, αλληγορίες και μεταμφίεση. Ένας άλλος επίσης σοβαρός παράγοντας που ευνοούσε την άμεση έκφρασή του ήταν και η άγνοια της ελληνικής γλώσσας από τους κατακτητές, σε αντίθεση με την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, όπου υπήρχε αυστηρότατη λογοκρισία διότι αυτά έμελλε να γραμμοφωνηθούν και να κυκλοφορήσουν.

Κυρίαρχη μορφή λαϊκού δημιουργού, αυτής της περιόδου, είναι αναμφίβολα ο Μιχάλης Γενίτσαρης.


ΚΑΤΟΧΗ, 1941, ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (Γραμμένο στις 4/5/1942)

«Κατοχή ’41, τα παιδάκια τα καημένα,
τρεμουλιάζουν μεσ’ τους δρόμους, νηστικά και τρομαγμένα.

Όλα τους σκελετωμένα, πεινασμένα και πρησμένα,
απ’ τα σπίτια τους τα παίρναν και τα στοίβαζαν στα τρένα.

Στο Νταχάου τα πηγαίναν και τα κάνανε σαπούνι
και τα πιάτα τους έπλεναν, όταν τρώγανε οι Ούνοι».

Ο δημιουργός του αποτυπώνει την ατμόσφαιρα και την πείνα του πρώτου κατοχικού χρόνου. Η δυστυχία των παιδιών και η σκληρότητα των Γερμανών-Ούνων έρχονται σε δραματική αντίθεση μέσα από τους συνταρακτικούς στίχους του τραγουδιού. Ο Μαρινάκης, στην τελευταία του στροφή, αναφέρεται στα Εβραιόπουλα της Ελλάδας, που τα μάζευαν οι Ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα έστελναν ομαδικά στους θαλάμους αερίων, στους φούρνους, κι από ‘κει για σαπούνι. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι (μάλλον) ανέκδοτο.


ΘΑ ΣΑΛΤΑΡΩ, Μ. ΓΕΝΙΤΣΑΡΗ (Στίχοι–σύνθεση του 1942)

"Ζηλεύουνε δεν θέλουνε ντυμένο να με δούνε
μπατήρη θέλουν να με δουν για να φχαριστηθούνε.

Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω,
τη ρεζέρβα να τους πάρω.

Μα ‘γω πάντα βολεύομαι γιατί τήνε σαλτάρω
σε καν’ αμάξι Γερμανού και πάντα τη ρεφάρω".

Υπάρχουν και μερικές παραλλαγές των βασικών στίχων του τραγουδιού:

"Απάνω που ξεβίδωνε την έβδομη τη βίδα,
του ρίξανε οι Ιταλοί με μία αραβίδα.

Απάνω που ξεβίδωνε την τέταρτη ρεζέρβα,
οι Γερμανοί στα σπλάχνα του τού ρίξανε μια σφαίρα.

Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω,
στο γερμανικό το κάρο
και θα πάρω κουραμάνα,
για να φάει παιδί και μάνα".



ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΤΗ-ΚΑΤΣΑΡΟΥ - Μ. ΓΕΝΙΤΣΑΡΗ (Γ. Κατσαρός – άγνωστη τραγουδίστρια) (1945)

"Δεν τη φοβάμαι τη στενή, το ξύλο, την κουμπούρα, βρε
εκείνο που φοβήθηκα είν’ η κομαντατούρα…"



ΟΙ ΛΑΔΑΔΕΣ, Μ. ΓΕΝΙΤΣΑΡΗ (Στίχοι – σύνθεση της Κατοχής)

«Όσοι πουλάνε ακριβά, οι παλιομασκαράδες,
θα τους κρεμάσουνε κι αυτούς, όπως τους δυο λαδάδες.

Που τους κρέμασαν και τους δυο ψηλά σε μια κολόνα
κι όσοι πέρναγαν από κει τους έφτυναν το πτώμα.

Προσέχτε οι υπόλοιποι, μην το περνάτ’ αστεία,
γιατί θα σας κρεμάσουνε στην ίδια την πλατεία».



ΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ, Μ. ΓΕΝΙΤΣΑΡΗ (Στίχοι – σύνθεση του 1941)

"... Ακόμα κι οι γυναίκες τους τη μαύρη κυνηγάνε,
τσάντες τσουβάλια κουβαλούν κανέναν δεν ψηφάνε.

Μέρα και νύχτα τριγυρνούν στους δρόμους σαν κοράκια,
πελάτες ψάχνουν για να βρουν να γδάρουνε κορμάκια.

Πουλήσαμε τα σπίτια μας και τα υπάρχοντά μας,
για δυό ελιές κι ένα ψωμί να φάνε τα παιδιά μας".



ΑΙΩΝΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ, Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗ (Εμβατήριο του 1944, αγραμμοφώνητο).

Με το εμβατήριό του ο Τσιτσάνης αναθεματίζει τις δυο τυραννίες που γνώρισε πρόσφατα (τότε) η Ελλάδα και καλωσόριζε την ελευθερία που -όπως πίστευε- θα ερχόταν. Ο δημιουργός εξομοιώνει τη δικτακτορία του Μεταξά, στην οποία αναφέρεται ρητά, με τη Γερμανική Κατοχή, την οποία υπονοεί και χρησιμοποιεί έναν κώδικα σκοταδιού και φωτός, πολύ διαδεδομένο μεταξύ του λαού, με εκφράσεις όπως: «τα σκοτάδια της σκλαβιάς» και «το γλυκοχάραμα της λευτεριάς».Στο τραγούδι τα σκοτάδια, που σημαίνουν τη σκλαβιά, είναι τόσο πηχτά κι αδιαπέραστα, όσο εκείνα του θανάτου και του Άδη, και τόσο αβάσταχτα, που η κάθε μικρότερη μονάδα χρόνου φαίνεται σαν αιώνας στη συνείδηση του καταπιεσμένου Έλληνα. Αφού το σκοτάδι σημαίνει σκλαβιά, το φως σημαίνει ελευθερία. Φως της αυγής-ελευθερία, που διαδέχεται τη νύχτα της σκλαβιάς.


Ο ΜΠΛΟΚΟΣ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ή ΤΟΥΝΤΑ

«Ένα γλυκό ξημέρωμα, βαράγαν οι τσολιάδες,
τα σπίτια μας μπλοκάρανε με τους Γερμαναράδες.

Πρωΐ – πρωΐ πηγαίναμε όλοι στη δουλειά μας
και οι τσολιάδες φώναζαν, βουρ! Για την Κοκκινιά μας.

Στο δρόμο που μας πήγαιναν προς την Οσία Ξένη,
απ’ τη γωνιά που πρόβαλα, βλέπω δυο σκοτωμένοι.

Ε, ρε παιδιά, τι να σας πω, ράγισε η καρδιά μου
κι από τα δόλια μάτια μου τρέχαν τα δάκρυά μου.

Ένα πρωΐ ξημέρωμα, δεκαεφτά Αυγούστου,
οι Γερμανοί μας σκότωσαν, έτσι για χάρη γούστου».


ΜΑΤΣΑΚΙΑ ΠΕΝΤΟΧΙΛΙΑΡΑ, Μ. ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ (Μ. Βαμβακάρης – Α. Χατζηχρήστος) (1947, ODEON GA 7374) (Γράφτηκε στην Κατοχή).

Την εποχή εκείνη, το τραγούδι είχε και τις παρακάτω παραλλαγές:

«Στο ράφτη μπαίνεις να ντυθείς, σου φεύγει το κεφάλι,
και θες εκατομμύρια να ράψεις το τσουβάλι.

Σου φεύγει το πατούμενο και πας να βάλεις σόλα
και ο τσαγκάρης σού ζητά να σου τα πάρει όλα.

Γίνεσαι κλέφτης και φονιάς, γίνεσ’ απατεώνας,
γιατ’ έτσι μας κατήντησε ο εικοστός αιώνας.

Κόλαση έγινε σωστή η σημερινή η πιάτσα,
όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, πρέπει να τα ‘χεις μάτσα».

(το πατούμενο = το παπούτσι).



ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΑΛΕΚΟΥ ΓΚΟΥΒΕΡΗ - Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗ (Πρ. Τσαουσάκης – Σ. Μπέλλου) (13/9/1948, HMV AO 2834)



Γράφτηκε και συνετέθη στη Θεσσαλονίκη, στην Κατοχή. Φωνογραφήθηκε το 1948. Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η ιστορία της «Συννεφιασμένης Κυριακής», όπως την αφηγείται ο ίδιος ο Β. Τσιτσάνης: “Κατά την περίοδο της κατοχής, στη Θεσσαλονίκη, εμπνεύσθηκα και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή». Και μου έδωσε την αφορμή ένα από τα τραγικά περιστατικά που συνέβαιναν τότε στον τόπο μας, με την πείνα, τη δυστυχία, το φόβο, την καταπίεση, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις. Το κλίμα που μου ενέπνευσε τους στίχους, μου ενέπνευσε και τη μελωδία. Βγήκε μέσα από τη «Συννεφιά» της κατοχής, από την απελπισία που μας έδερνε όλους μας -τότε που όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Ήθελα να φωνάξω για τη μαύρη απελπισία, αλλά συγχρόνως και για την υπαρηφάνεια του λαού μας που δε σηκώνει χαλινάρι και σκλαβιά. Η «Συννεφιασμένη Κυριακή» δεν είναι μόνο ένα περιστατικό της κατοχής, αλλά κλείνει μέσα της όλη την τραγική εκείνη περίοδο. Ό,τι είχα μέσα μου και ό,τι έκρυβα από τα θλιβερά γεγονότα που ζούσα, τα είπα με το τραγούδι μου αυτό. Το είχα έτοιμο από τότε, με αρχικό τίτλο «Ματωμένη Κυριακή», διότι εκείνη τη βαριά χειμωνιάτικη νύχτα μιας Κυριακής, είδα με τα μάτια μου το θάνατο ενός παλικαριού. Μάτωσε η καρδιά μου και εγώ με τη σειρά μου μάτωσα το τραγούδι. Το γραμμοφώνησα το 1948, αφού βασανίστηκα περίπου ένα χρόνο, επειδή μια λέξη έλειπε από το κουπλέ. Αισθάνθηκα, και δεν το κρύβω, μια ιδιαίτερη υπερηφάνεια που αμέσως κατέκτησε τον κόσμο. Η εξάπλωσή του από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, με γέμισε πίστη και αισιοδοξία, αλλά και υπέρμετρες ευθύνες για την πορεία μου στο χώρο της λαϊκής μουσικής”.


* O σαλταδόρος (ουσιαστικό)
Ετυμολογικά προέρχεται από τη βενετσιάνικη λέξη saltadore. Aυτός που σαλτάρει, που πηδά αστραπιαία πάνω σε όχημα και αρπάζει κάτι/ ο ικανός για σάλτο, για πήδημα. Στις «μνήμες κατοχής» των γονιών, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα ήταν ο σαλταδόρος. Mε ευελιξία αίλουρου, πηδούσε στα καμιόνια, που μετέφεραν τρόφιμα και πετούσε στο δρόμο κουραμάνες για τους Aθηναίους που λιμοκτονούσαν. Tα παιδιά αυτά, έπαιζαν τη ζωή τους κορόνα–γράμματα και πολλά ξεψύχησαν από βόλι Γερμανών. O σαλταδόρος ήταν το ακριβώς αντίθετο του μαυραγορίτη αλλά στη συνέχεια οι δεύτεροι, ευδοκίμησαν κοινωνικά.

πηγή: xeimwniatikhliakada.wordpress.com


3otiko.blogspot.com

"Αχ', που 'σαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος" !

$
0
0

Α’ Ράλλυ Αντίκα. Παλιές αμαρτίες.




Η Ντίνα, ο Ορφέας, (τότε "Σάντρο") και στο βάθος ο Γιάν. Καραναστάσης

   Θα πρέπει να ήταν άνοιξη του 1965. Εκείνα τα χρόνια μεσουρανούσε στην Αθήνα η εφημερίδα «Μεσημβρινή», απογευματινή έκδοση της μεγάλης κυρίας της ελληνικής δημοσιογραφίας, της Ελένης Βλάχου. Μιά εφημερίδα εντελώς αλλιώτικη από τις άλλες που με τις πρωτοποριακές της πρωτοβουλίες έφερε επανάσταση στο εκδοτικό κατεστημένο της εποχής. Ψυχή της εφημερίδος ο Νίκος Μαστοράκης, νεαρός, ζωηρός και πασίγνωστος στη νεολαία. Ξεκίνησε από το ραδιόφωνο με μιά μουσική εκπομπή,  («Λεωφορείο η μελωδία», νομίζω την έλεγε) και μετά διοργάνωνε, διάσπαρτα στις αθηναϊκές γειτονιές, τα λεγόμενα «μουσικά πρωινά», ξεσηκώνοντας τα... άλκιμα νειάτα και χτίζοντας προσωπική φήμη. Εγώ τον διασταύρωσα, καθόλου fan αυτού του είδους της μουσικής, μόνο μιά φορά σε κάποια ισόγεια αίθουσα κάπου στα Πατήσια. Ο Μαστοράκης, ρηξικέλευθος και πραγματικά ανήσυχος και προοδευτικός τύπος, με τις φρέσκες ιδέες του είχε κερδίσει την εύνοια της Βλάχου και τον φθόνο των συναδέλφων του, ιδίως των παλαιοτέρων. Θυμάμαι τον Δημήτρη Ψαθά, χρονογράφο τότε στην πρώτη σελίδα στα «ΝΕΑ», να τον αποκαλεί συνεχώς και σκωπτικά, ο «δαιμόνιος ρεπόρτερ»!

   Μία από τις πρωτοτυπίες που ο Μαστοράκης καθιέρωσε στη «Μεσημβρινή» ήταν ένα παιχνίδι που το έλεγαν «Στόχος». Σου έδινε δέκα γράμματα και σου ζητούσε να φτιάξεις μ’ αυτά όσες περισσότερες λέξεις μπορούσες. Κάθε λέξη, ανάλογα με το πλήθος γραμμάτων, είχε τη βαθμολογία της και ο συγκεντρώνων μεγαλύτερη βαθμολογία έβγαινε νικητής του κάθε διαγωνισμού κι έβλεπε το όνομά του δημοσιευμένο. Εκεί εδραίωσα την αγοραφοβία μου κι έστελνα λύσεις με διάφορα ονόματα, σαν τους πολυώνυμους απατεώνες, και μπολιάστηκα με την ιδέα του ψευδωνύμου.
   Τότε ο Μαστοράκης έπεισε την Βλάχου να διοργανώσει, ως «Μεσημβρινή», το Α’ Ράλλυ Αντίκα! (Το μπάσιμο του Μαστοράκη και στην υπόθεση «αυτοκίνητο» άρχισε με τα «κυνήγια του θησαυρού», που οργάνωνε και αναστάτωναν νυχτιάτικα την Αθήνα, δημιουργώντας απίθανες πλάκες, κάνοντας τον Διοικητή της Τροχαίας να τραβάει τα μαλλιά του και να διαμαρτύρεται στη Βλάχου γι’ αυτόν τον «παλαβό» συντάκτη της που «τρελαίνει» την κυκλοφορία της Πρωτεύουσας! Όμως αυτά θα τα πούμε άλλη φορά!).

   Ο αγώνας  ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει ένα πολύ ωραίο ανοιξιάτικο κυριακάτικο πρωινό από το Παναθηναϊκό Στάδιο και τα μετέχοντα αυτοκίνητα, θα ανέβαιναν  διαδοχικά την Βασ. Κωνσταντίνου, την Βασ. Σοφίας και την Κηφισίας και θα τερμάτιζαν στο Ζηρίνειο της Κηφισιάς, όπου κάτω από το βλέμμα των θεατών της υπερπλήρους μικρής εξέδρας του Γυμναστηρίου, θα έκαναν και μιά δοκιμασία δεξιοτεχνίας, η οποία και θα έκρινε, πιθανότατα, τον νικητή.
   Έχοντας, ήδη, μπολιαστεί με το αγωνιστικό μικρόβιο, με καβάλησε ο διάολος να πάρω κι εγώ μέρος στον αγώνα! Έλα όμως που δεν είχα αμάξι αναλόγου παλαιότητος. Έτσι βγήκα στις οδούς και τις ρούγες, πέριξ της Πλατείας Βικτωρίας, αναζητώντας… σαράβαλο. Τελικά, εντόπισα κάποιον καφετζή, επί της Γ’ Σεπτεμβρίου, που διέθετε ένα μικρό Αustinπαρκαρισμένο μόνιμα μπροστά στο καφενείο του. Ψηλός, μουστακαλής και… καράβλαχος! Δεν χρειάστηκαν πολλά γιά να τον πείσω να μου το νοικιάσει το Σαββατοκύριακο του αγώνα, αφού το δέλεαρ που του πρότεινα ήταν αρκετά … χορταστικό! Δώσαμε τα χέρια και πήγα ανέμελος, Παρασκευή απόγευμα, να τον πληρώσω και να πάρω το αμάξι  γιά  μιά μικρή αναγνωριστική βόλτα, έτσι γιά εξοικείωση. Να κοιτάξω βενζίνες, λάδια και όλα τα σχετικά προκαταρτικά, ώστε το αμάξι να είναι έτοιμο γιά... δράση. Και τότε ο καφετζής  μου είπε πως… άλλαξε γνώμη και δεν…. το νοικιάζει! Μου ήρθε νταμπλάς.
   - Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου. Τίποτα! Βρε να σου δώσω παραπάνω. Τίποτα ο στούρνος!
   Τελικά, (-'Αει σιχτίρ, σκατίβλαχε!), με την αγωνία και τη λαχτάρα του κακομαθημένου παιδιού που του πήραν το… παιχνίδι, άρχισα να παίρνω σβάρνα τους παράλληλους της Αχαρνών δρόμους, όπου υπήρχαν πολλά συνεργεία, κυνηγώντας την ουτοπία! Ένα παλιό αυτοκίνητο, κάτι που, ομολογουμένως, τότε δεν σπάνιζε και τελείως.   
   Ω' του θαύματος, μετά κάμποση περιπλάνηση, κάπου στην Αλκιβιάδου ξετρύπωσα, σ’ ένα άθλιο παράπηγμα-γκαράζ, ένα ομοίως ερειπωμένο σαράβαλο αυτοκινητάκι, σε κατάσταση πλήρους  αποσύνθεσης. Κατά σύμπτωση δε, ήταν κι αυτό Austin, και μάλιστα ...κόνβερτιμπλ!
   Τρελός από χαρά, σε χρόνο μηδέν συμφώνησα με τον γκαραζιέρη, ο οποίος έδειχνε να κάνει την τύχη του μπλέκοντας μ' έναν τρελό, και διανυκτέρευσα εκεί, μαζί του, προκειμένου ν’ αναστήσουμε πάλι τον … Λάζαρο! Μέχρι το Σάββατο μεσημέρι, δυό-τρεις μουντζούρηδες μαστόροι πιλάτευαν το ρημάδι που, τελικά, πήρε εμπρός με χίλιες δυό επισκευές και πρόχειρες…. πατέντες!

    Έτσι, πρωί-πρωί την Κυριακή το σαράβαλο με το πλήρωμά του, την …βαμπ Ντίνα Π., (μία γυναίκα έπρεπε να μετέχει υποχρεωτικά στο πλήρωμα!), και  τον Γιάννη Καραναστάση, (πατέρα του ηθοποιού Διαμ. Καραναστάση),  και οδηγό την…. αφεντιά μου, άραζε μαζί με πλήθος άλλα όμοιά του συμμετέχοντα στον αγώνα σαραβαλάκια, μπροστά στο Καλλιμάρμαρο, όπου όλοι μαζί προσπαθούσαμε να στηρίξουμε στον μπροστινό προφυλακτήρα την ταμπέλλα συμμετοχής και τα πλαστικά αυτοκόλλητα Νο  45, στις πόρτες.
   Εντυπωσιακή ήταν η πολύ οργανωμένη συμμετοχή του Γ. Ραπτόπουλου, γνωστού και άριστου οδηγού αγώνων, με αυτοκίνητο, νομίζω Φορντ, εκείνα τα παλιά ψηλά και τεράγωνα, στολίδι της αντιπροσωπείας, που βγήκε καλογυαλισμένο από την βιτρίνα, ειδικά γι' αυτόν τον αγώνα! Βρήκαν ευκαιρία να το…. ξεμουδιάσουν λιγάκι και ανέθεσαν στον ραλλίστα Ραπτόπουλο, ντυμένο με ενδυμασίες εποχής, (φράκο ημίψηλο, κρινολίνα και τέτοια), να το οδηγήσει. Αυτός, φυσικά, και νίκησε! Χάρμα ιδέσθαι το συνολάκι, παρασάγγες από όλες τις άλλες συμμετοχές, και άρα πανάξιος νικητής. Αφού το αγωνιστικό μέρος του... αγώνα ήταν απλοϊκό και πανεύκολο.

   Εκεί, μέσα στο γενικό χαμό της αφετηρίας, ξαφνικά και αναπάντεχα, βλέπω και τον βλάχο καφετζή που με είχε … πουλήσει, να μετέχει στον αγώνα  με τα δύο κοριτσάκια του γιά συνοδηγούς! Τον μίσησα διπλά και δεν άντεξα. Πλησιάζοντας, αγανακτισμένος,  του πέταξα:
   - Φτου σου, ρε παλιοπ…η κ..οκαφετζή, να χ…ω τη μουστάκα και την μπέσα σου!
   Έκανε το κορόιδο, κοιτώντας, τάχα, αλλού!

   Η σακαράκα μου πήγαινε αξιοπρεπώς μέχρι τα σίδερα Χαλανδρίου. Περνούσαμε κανονικά το κάθε κοντρόλ και είμαστε απόλυτα μέσα στους χρόνους μας, όταν άρχισαν ν’ ακούγονται από τη μηχανή κάτι περίεργοι ήχοι που δεν μου άρεσαν καθόλου, ενώ το ψυγείο άρχισε να καπνίζει αρειμανίως, σαν ηφαίστειο. Η θύελλα επερχόταν δρομαίως. Από το παρατεταγμένο πλήθος, που δεν άφηνε ούτε μέτρο πεζοδρομίου κενό στη διαδρομή  μέχρι το Ζηρίνειο, προμηθευτήκαμε νερό μαζί μ’ ένα… ποτιστήρι, το οποίο μας παρεχώρησε ο ιδιοκτήτης του πολύ ευγενικά και ο αγώνας άρχισε να γίνεται μαρτυρικός. Κάθε λίγο και λιγάκι το νερό στο τρύπιο ψυγείο, δρόσιζε προσωρινά την κατακουρασμένη μηχανή, που σερνόταν στο τελευταίο της μαρτύριο, με πραγματικό Γολγοθά….. το ζόρι της ανηφόρας του Αμαρουσίου! Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο του Γυμναστηρίου, το σαράβαλο εξέπνευσε, βγάζοντας ένα παραπονεμένο τελευταίο μουγκρητό, που σ' εμένα  ακούστηκε σαν... "Τετέλεσται". Έτσι στο τσακ! στερηθήκαμε την δόξα, τουλάχιστον, ενός αξιοπρεπούς τερματισμού στην κανονική διαδρομή, αφού γιά συμμετοχή στην δεξιοτεχνία και βαθμολογία στη γενική κατάταξη, ούτε λόγος να γίνεται.

   Όμως η ιστορία δεν τέλειωσε εδώ, δυστυχώς. Ένας συμφοιτητής μου, ο Σώτος Παπαστεφάνου, που βρέθηκε εκεί θεατής, προθυμοποιήθηκε να με ρυμουλκήσει μέχρι το γκαράζ του ιδιοκτήτου, στην Αλκιβιάδου, με ένα Φιατάκι 1100 που διέθετε. Ένα σχοινί και το κομβόι ξεκίνησε αργά γιά την άδοξη επιστροφή, σαν τη νικημένη στρατιά του Ναπολέοντα, στην απέραντη ρωσική στέπα! Μέχρι το Ψυχικό, όλα πήγαιναν κανονικά. Εκεί, παρασυρμένος από τη συζήτηση με κάποιο συνεπιβάτη που είχε και άπειρος από ρυμουλκήσεις, ο Σώτος ξεχάστηκε στο τι κουβαλάει πίσω του και πάτησε γκάζι αμέριμνος, κάνοντας το σαραβαλάκι μου να τρέμει σύγκορμο, έτοιμο να διαλυθεί. Όταν ο Σώτος κατάλαβε από τις απεγνωσμένες μας χειρονομίες κι έκοψε απότομα ταχύτητα, αφού φώτα και κόρνα το ερείπιο δεν διέθετε, (περιττές πολυτέλειες), τα φρένα τουAustin δεν κράτησαν κι έτσι το σαράβαλο μεν, αλλά σιδερένιο δε, εγγλέζικο θηριάκι, κόντυνε το ιταλικό μημουαπτικό κουβαδάκι, τουλάχιστον 10 πόντους, καθώς κόλλησε, ασυγκράτητο πίσω του! Μπάαααμ!

   Το πόσο μου στοίχισε τελικά αυτή η ιστορία, ούτε που ήθελα να θυμάμαι. Ηθικά και οικονομικά. Τόσο που η απονομή αναμνηστικού διπλώματος συμμετοχής, ιδιοχείρως από την αείμνηστη Κυρία Βλάχου, να μην πατσίζει ούτε ελάχιστο τμήμα του στραπάτσου. Σήμερα το γεγονός αυτό, αποστασιοποιημένο στο χρόνο, αποπλυμένο κι εξαγνισμένο από το χάλι της σημερινής εφιαλτικής πραγματικότητος, μιά τυχαία σύμπτωση το έβγαλε, νοσταλγικά, στην επιφάνεια!  
 
  ORPHEAS   

ΑΛΕΚΑ ΠΑΙΖΗ

$
0
0



Η Αλέκα Παΐζη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1919 (η μητέρα της είχε καταγωγή από τα Σφακιά) και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η οικογένειά της είχε οικονομική άνεση, καθώς ο πατέρας της ήταν καπνοβιομήχανος, ο οποίος βίωσε δύσκολες στιγμές όταν έχασε την επιχείρησή του.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1941, ερμηνεύοντας τη Σουζάνα στη «Βεντάλια» του Κάρλο Γκολντόνι, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου, συμμετείχε στην ομάδα των "Ενωμένων Καλλιτεχνών". Το 1946, συγκρότησε θίασο με το Δήμο Σταρένιο και τον Τίτο Βανδή, τον πρώτο της σύζυγο.
Συνεργάστηκε με το θίασο του Κ. Μουσούρη, της Κατερίνας, της Έλσας Βεργή και άλλων. Από το 1963 ως το 1966, ερμήνευσε διάφορους ρόλους σε έργα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Η Αλέκα Παΐζη υπήρξε παράλληλα αγωνίστρια της Αριστεράς: συμμετείχε στην Ελληνική Αντίσταση κατά την Κατοχή, μέσα από το ΕΑΜ, πέρασε από τη Μακρόνησο, το Τρίκερι, ενώ συνελήφθη αρκετές φορές. Μετά την κήρυξη της δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967, έφυγε στο εξωτερικό. Επιστρέφοντας μετά τη Μεταπολίτευση στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά, με το Μάνο Κατράκη, με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν κ.α.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1957, στην ταινία «Μπαρμπα-Γιάννης, ο κανατάς». Έπαιξε επίσης στις ταινίες «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» του Γρηγόριου Ξενόπουλου, «Το παιδί του δρόμου» του Τ. Αλιφέρη, «Συνοικία το όνειρο» του Α. Αλεξανδράκη κ.α.
Στο εξωτερικό, εργάστηκε στον ιταλικό κινηματογράφο. Εμφανίστηκε και στην τηλεόραση, με πιο διάσημο το ρόλο της Χρυσοστόμης στους «Πανθέους» του Τάσου Αθανασιάδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.
Στις 28 Νοεμβρίου 1994, σε εκδήλωση του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου, της απονεμήθηκε για τη συνολική της προσφορά το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη.
Το 2008, συμμετείχε στην έκθεση και στο αντίστοιχο φωτογραφικό λεύκωμα γυμνών πορτρέτων με τίτλο "Λευκό βιβλίο" του φωτογράφου Τάκου Διαμαντόπουλου..
Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 2009, έπειτα από πολύμηνη περιπέτεια που είχε με την υγεία της, περίπου ένα μήνα πριν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», σκηνική μεταφορά του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου, έχοντας υπηρετήσει το θέατρο για περισσότερο από 60 χρόνια. Κηδεύτηκε στο Β' Νεκροταφείο.
Φιλμογραφία
Γλυκιά μνήμη (2005) [Καίτη]
Ήσυχες μέρες του Αυγούστου (1991) [Αλέκα]
Γάμος στο Περιθώριο (1989) [Φωτεινή Γαζιάδου]
Ρόζα (1982)
Μελόδραμα (1980)
Ταξίδι του μέλιτος (1979)
Πολιορκία (1963)
Συνοικία το "όνειρο" (1961)
Πόθοι στα στάχια (1960) [Μαρία]
Ερωτικές ιστορίες (1959)
Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958) [Βέμπερ]
Μπαρμπα Γιάννης ο Κανατάς (1957) [Θηρεσία Βενέτη]
Το κορίτσι της φτωχογειτονιάς (1957)
Το παιδί του δρόμου (1957)  
Σειρές που έχει παίξει
Ακριβή μου Σοφία 1990 ΕΤ1 
Η ζωή που δεν έζησα 1998 MEGA 
Οι Πανθέοι 1977 ΕΡΤ 
Οι απόμαχοι 1983 ΕΡΤ 
Πρόβα νυφικού 1995 ΑΝΤ1 
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Το ελληνικό ποδόσφαιρο στην εποχή της φανέλας και της... βαλίτσας

$
0
0

Πανιώνιος - ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη. Ο Νεστορίδης της ΑΕΚ (κέντρο) σουτάρει και βάζει γκολ, υπό το βλέμμα του Θανάση Σαραβάκου (αριστερά).


Το 1963 είναι μια χρονιά-σταθμός στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. O σέντερ μπακ του Ολυμπιακού Μίμης Στεφανάκος αποφασίζει να βγάλει το άσπρο σωβρακάκι του Θρύλου και να φορέσει την... άσπρη φουστανέλα της Καραγκούνας.

Η «Καραγκούνα» (μια ταινία έρωτα, κλαρίνου και... ξινόγαλου που προβλήθηκε εκείνη την χρονιά) είχε πρωταγωνιστές την Χριστίνα Σύλβα, τον Ανδρέα Μπάρκουλη, τον Γιώργο Καμπανέλλη και, φυσικά, τον Μίμη Στεφανάκο.

Ομως εκείνη την εποχή δεν ανακατεύονται μόνο στην... καλδάρα της Καραγκούνας το ξινόγαλο, το ποδόσφαιρο και ο κινηματογράφος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε διαρκή ζύμωση μέσα στην καλδάρα της ζωής.

Η εκκίνηση του Ράλι Μόντε Κάρλο από την Αθήνα συνυπάρχει με την μετανάστευση στην Γερμανία. Οι πολυκατοικίες με τις αλάνες. Οι αμμόλοφοι στην Λούτσα  με τα πρώτα αυθαίρετα εξοχικά. Ο πλανόδιος γιαουρτάς με τα παπούτσια Αντίντας. Ακόμα και ο Κώστας Μητσοτάκης συνυπάρχει με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα, την Ένωση Κέντρου.

Στον κινηματογράφο πάντως η συνύπαρξη ηθοποιών και ποδοσφαιριστών δεν ευδοκίμησε. Η Ελένη Χατζηαργύρη και ο Κώστας Κακκαβάς θα σκάσουν στο κλάμα στην ταινία «Εσκότωσα για το παιδί μου» αλλά ο συμπρωταγωνιστής τους Μίμης Στεφανάκος θα αποδείξει με το παίξιμό του ότι είναι καταπληκτικός στο... ανάποδο ψαλίδι.

Από το σινεμά το μόνο κέρδος που είχε ο παίκτης του Ολυμπιακού ήταν μία σύζυγος: η ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη. Έτσι ο Μίμης Στεφανάκος προτίμησε να επανέλθει στην θέση του σέντερ μπακ και στην τέχνη που ήξερε: Στα ανάποδα ψαλίδια!

Ο βασιλιάς του ανάποδου ψαλιδιού ήταν όμως άλλος. Ο Κώστας Λινοξυλάκης, αρχηγός του Παναθηναϊκού...

Ο Κώστας Λινοξυλάκης στην κλασική του πόζα με το ανάποδο ψαλίδι

Οι μεγάλοι αρχηγοί

Καλοκαίρι του 1961. Η χώρα προετοιμάζεται για εκλογές. Πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής είναι δύο μεγάλοι αρχηγοί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Όπως και στην πολιτική έτσι και στο ποδόσφαιρο, οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού είναι τα πρόσωπα. Οι μεγάλοι αρχηγοί! Ο Λινοξυλάκης, ο Ρωσίδης, ο Νεστορίδης... Οι μάζες βρίσκονται στο περιθώριο.

Το παιχνίδι είναι ατομικό και δεν υπάρχει ανάγκη (είτε πρόκειται για εκλογικό είτε για ποδοσφαιρικό αγώνα) να εφαρμοστούν πολύπλοκα συστήματα. Και στις δύο περιπτώσεις το σύστημα είναι απλούστατο και βασίζεται στο δόγμα: «Μπείτε μέσα και φιλήστε τους!»

Μ’ αυτό το δόγμα η ΕΡΕ «φίλησε» τότε την πολιτική μας ζωή, εφαρμόζοντας στις εκλογές ένα άκρως επιθετικό σύστημα, που έμεινε στην ιστορία με τον τίτλο «βία και νοθεία».

Αντίθετα με τους πολιτικούς αρχηγούς, στα γήπεδα οι αρχηγοί των ομάδων   προτιμούσαν να εφαρμόζουν ηπιότερες τακτικής. Απλώς «φιλούσαν» στο ξύλο τους διαιτητές.

Από το «φιλί» δεν εξαιρούνταν και οι αντίπαλοι. Αλλά αυτό ήταν το φυσιολογικό αποτέλεσμα του έρωτα  για την φανέλα. Ένας έρωτας που πολλές φορές έβαφε με αίμα τα χωμάτινα γήπεδα. 

Ιούλιος του 1961. Η ανεπανάληπτη ομάδα του Ολυμπιακού της δεκαετίας του '50, που είχε δημιουργήσει παγκόσμιο ρεκόρ με την κατάκτηση 6 συνεχόμενων πρωταθλημάτων, έχει πλέον γεράσει. Τα πρωτεία έχει τώρα ο Παναθηναϊκός, που όμως χάνει στον ημιτελικό του Κυπέλλου από τον πολύ μεγάλο τότε Πανιώνιο. Ο τελικός θα είναι για πολλούς ερυθρόλευκους η τελευταία μεγάλη ευκαιρία.

Η εμφάνιση στον τελικό του Ηλία Ρωσίδη συγκλονίζει. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, που συμπλήρωνε 17 συνεχή χρόνια στην ομάδα, τραυματίζεται σοβαρά. Η φανέλα του γεμίζει αίματα. Ο μεγάλος αρχηγός θα παίξει ως το τέλος του αγώνα με το κεφάλι τυλιγμένο σε ματωμένους επιδέσμους. Και θα οδηγήσει τους  συμπαίκτες του σε θρίαμβο  με 3-0. 

Η φωτογραφία, που δείχνει του παίκτες του Ολυμπιακού να περιφέρουν στους ώμους τον κεφαλοδεμένο αρχηγό τους στον γύρο του θριάμβου, αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής των μεγάλων αρχηγών. Την αγάπη για την φανέλα.

Στην «εποχή της φανέλας» ο Ηλίας Ρωσίδης, ο Κώστας Λινοξυλάκης, ο Κώστας Νεστορίδης της ΑΕΚ, ο Γιώργος Καμάρας του Απόλλωνα Αθηνών και οι άλλοι βετεράνοι αρχηγοί θα εγκαταλείψουν τα γήπεδα.

Την θέση τους θα πάρουν με τον καιρό νέα παιδιά, που θα διατηρήσουν με το ταλέντο και το αγωνιστικό τους πάθος την εικόνα του μεγάλου αρχηγού. Στον Παναθηναϊκό ο Μίμης Δομάζος. Στον Ολυμπιακό ο Γιώργος Σιδέρης. Στην ΑΕΚ ο Μίμης Παπαϊωάννου. Στον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Κούδας...

Οι νέοι αρχηγοί έχουν πολλά κοινά σημεία με τους παλιούς. Κι αυτοί παθιάζονται για τη νίκη. Κι αυτοί ξυλοκοπούν τους διαιτητές.  Κι αυτοί είναι φτωχόπαιδα...
Υπάλληλοι, σπουδαστές κι εργάτες αποτελούσαν την ομάδα του Ολυμπιακού. Στην φωτογραφία ο Στεφανάκος. ο Υφαντής κι ο Πολυχρονίου φροντίζουν τον τραυματισμένο τερματοφύλακα Θεοδωρίδη.

Εξηλεκτρισμός και πετρελαιάδες

Η δεκαετία του '60 βρίσκει την ομάδα του Ολυμπιακού να αποτελείται από 10 ιδιωτικούς υπαλλήλους, 3 σπουδαστές, 3 μαθητές κι έναν εργοστασιακό εργάτη: Τον Σωτήρη Γκαβέτσο εφαρμοστή στην Πειραϊκή Ορειχαλκουργία.

Εκείνες της μέρες ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Κώστας Λινοξυλάκης δίνει συνέντευξη στο νεαρό δημοσιογράφο Φρέντυ Γερμανό. Και λέει  με παράπονο:

«Η ανεργία μου έχει κλονίσει τόσο πολύ το ηθικό, ώστε αναγκάστηκα να διακόψω τις σπουδές μου στην Εμπορική. Ευτυχώς τα πράγματα τώρα φαίνονται να είναι καλύτερα. Η Mπι Πι μου υπεσχέθη να με προσλάβει.»

Και ο αρχηγός της ΑΕΚ Κώστας Νεστορίδης δηλώνει στον Γιάννη Βανδώρο: «Έχω αγοράσει ένα ημιφορτηγό και κινούμαι αρκετά καλά».

Άνεργος ο αρχηγός του Παναθηναϊκού... Φορτηγατζής ο αρχηγός της ΑΕΚ...

Πριν 30 χρόνια σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές ήταν φτωχόπαιδα. Η μόνη απαίτηση που είχαν από την ομάδα είναι να τους βρει κάποια δουλειά για να εξασφαλιστούν επαγγελματικά. Το πρόβλημα είχαν αναλάβει να λύσουν η ΗΕΑΠ και οι εταιρίες πετρελαιοειδών, όπως η Μπι Πι και η Πουρφίνα.

Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα του αθλητισμού μας» το περιοδικό ΤΑ ΣΠΟΡ σημειώνουν:

«Τρεις ομάδες αποτελούμενες από γνωστούς άσους του ποδοσφαίρου μας παρατάσσει σήμερα η Ηλεκτρική Εταιρία Αθηνών και Πειραιώς (ΗΕΑΠ). Τα ονόματα των παρακάτω ποδοσφαιριστών δείχνουν πόσο ισχυρές είναι: Ρωσίδης, Ξανθόπουλος, Σούλης, αδελφοί Παπουλίδη, Κοτρίδης, Εμμανουηλίδης, Μουράτης, Θεοφάνης, Υφαντής, Μπέμπης, Πανάκης, Πετρόπουλος, Γ.Καμάρας, Κανάκης, Δαρίβας, Σταματιάδης, Σεραφείδης...»

Πριν 30 χρόνια, λοιπόν, η πρόοδος του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε ταυτιστεί με την... πρόοδο του εξηλεκτρισμού της χώρας. Και όπως δείχνουν τ΄ αποτελέσματα, κατέληξε σε δυστύχημα από ηλεκτροπληξία.

Αλλά ας δούμε την συνέχεια της επαγγελματικής πορείας του Κώστα Νεστορίδη, όπως φαίνεται από μία άλλη συνέντευξή του στον Γ.Ν.Παγιωτέλη:

  - Στο εργοστάσιο πήγες το 1945. Πότε έφυγες;
  - Το 1949 που ντύθηκα αεροπόρος. Σμηνίτης ήμουν μέχρι το 1957.
  - Οκτώ χρόνια, γιατί;
  - Με ήθελαν για το ποδόσφαιρο. Κι εγώ δεν είχα να κάνω τίποτα άλλο. Σαν απολύθηκα η ΑΕΚ μου έδωσε 30.000 για να αγοράσω ένα φορτοταξί που έκανε 120.000. Δούλευα μέρα-νύχτα για να ξεπληρώσω τα γραμμάτια. Μην ξεχνάς ήμουν και οικογενειάρχης πλέον.
- Καταλαβαίνω...
 - Που λες κάποτε πούλησα το αμάξι στα μισά σχεδόν. Με τα λεφτά αυτά και κάτι μικροδάνεια φτιάξαμε το σπίτι που βλέπεις. Στο κάτω μένει ο γέρος κι έχει το καφενείο του κι εδώ εμείς.
 - Γιατί πούλησες το φορτοταξί;
 - Xάρις στον κ. Τουμπαλίδη πήγα στην Πουρφίνα. Θέλω ν' αναφέρω ότι στην εταιρία μου έχουν βρει στέγη κι άλλοι πολλοί ποδοσφαιρισταί...

 Οι πετρελαιάδες είχαν ανακαλύψει τον ευεργετικό ρόλο του ποδοσφαίρου στις επιχειρήσεις, τριάντα χρόνια πριν οι Ελληνες οπαδοί ανακαλύψουν τους «τσάτσους του Βαρδινογιάννη».

Αλλά και οι «τσάτσοι» είναι ανακάλυψη των αρχών της δεκαετίας του '60. Μόνο που σ' εκείνη την μίζερη εποχή αυτός ο επιχειρησιακός τομέας του ελληνικού ποδοσφαίρου μπορούσε να χωρέσει απλώς μέσα σε μία  βαλίτσα...

Ο άνθρωπος με την βαλίτσα

Στις μεταγραφές του 1961 ο Ολυμπιακός πληρώνει 500.000 δραχμές στην Προοδευτική για να πάρει τον Στέλιο Μπέση. Το ποσόν θεωρείται τεράστιο κι ο φίλαθλος κόσμος μένει κατάπληκτος.

Αλλά για τον Ολυμπιακό δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα των λεφτάδων. Ο Γουλανδρής, η ταξιαρχία του Μπούκοβι και το «Έμπαινε Γιούτσο» θα έρθουν 5 χρόνια αργότερα. Και οι εκατομμυριούχοι - μαϊμούδες θα το παίξουν πρόεδροι του Θρύλου στην δική μας εποχή.

Εκείνη την «εποχή της φανέλας», αυτός που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα είναι ο Παναθηναϊκός. Όχι μόνο για τα χρήματα που ξοδεύει. Αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα μικρά σωματεία και κάνει τις μεταγραφές.

Ο πρωταγωνιστής των μεταγραφών του Παναθηναϊκού είναι μία... βαλίτσα. Για την ακρίβεια είναι ο αρχηγός ποδοσφαίρου των πράσινων Αντώνης Μαντζαβελάκης που κρατάει την βαλίτσα.

Ο μεγαλοξενοδόχος Αντώνης Μαντζαβελάκης (ένας πανέξυπνος άνθρωπος) είχε το δόγμα ότι οι μεγάλες ομάδες δεν πρέπει να κουράζονται για να κερδίζουν τις μικρές. Και φρόντισε να δημιουργήσει ένα καθεστώς φιλικών ομάδων με διάφορες μεθόδους. Μία ήταν η δωρεάν παροχή χρησιμοποιημένου υλικού (εμφανίσεις, μπάλες κλπ). Άλλη ήταν ο δανεισμός παικτών. Αλλά η βασική του μέθοδος ήταν η... «βαλίτσα».

Η φημολογία της εποχής ήθελε τον Μαντζαβελάκη ν' ανοίγει μία βαλίτσα και να μοιράζει χρήματα σε παράγοντες, μεσάζοντες, συγγενείς και παίκτες για να πετύχει την μεταγραφή. Ο Μαντζαβελάκης έμεινε στην μνήμη των παλαιών φιλάθλων ως «ο άνθρωπος με την βαλίτσα».

Ο «άνθρωπος με την βαλίτσα» έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ στην μεταγραφή του Τάκη Λουκανίδη από την Δόξα Δράμας, μία υπόθεση που προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα για πολλούς μήνες.

Πριν 30 χρόνια δεν υπήρχαν πενταετίες. Η μεταγραφή ενός παίκτη ήταν αδύνατη χωρίς την συγκατάθεση του σωματείου του. Ο Μαντζαβελάκης εξασφάλισε την υπογραφή του Λουκανίδη και τον έστειλε να αγωνίζεται στην... Κύπρο, μέχρι να βρει τρόπο να... αλλάξει τους κανονισμούς της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Ύστερα από πολύμηνες μεθοδεύσεις, «ο άνθρωπος με την βαλίτσα» είχε κάνει το θαύμα του. Με κόστος 200.000 δραχμών άλλαξε τον... κανονισμό που απαγόρευε στον Λουκανίδη να παίξει στον Παναθηναϊκό. Από ρεπορτάζ της εποχής αντιγράφουμε:

«Ο Τάκης Λουκανίδης είναι αναμφισβήτητα ποδοσφαιριστής διεθνούς κλάσεως. Η οικογένειά του είναι εγκατεστημένη στην Δράμα και ο Λουκανίδης εργάζετο ως τεχνικός της ΔΕΗ. Κατά την συμφωνία της μεταγραφής του ο Λουκανίδης εζήτησε όπως του ευρεθεί εργασία σε μία από τις εταιρίες πετρελαιοειδών.

Η μεταγραφή του από την Δόξα Δράμας στον Παναθηναϊκό εστοίχισε μέχρι σήμερα 1.300.000 δραχμές. Το ποσόν αυτό κατανέμεται ως εξής :

*     400.000 στην Δόξα και πιθανώς σε μεσάζοντα.
*    300.000 στον Τάκη Λουκανίδη.
*    80.000 στην οικογένεια Λουκανίδη για το χρονικό διάστημα της παραμονής του παίκτου στην Κύπρο.
*    120.000 για έξοδα του Τ.Λουκανίδη στην Κύπρο.
*    200.000 για την μετατροπή του άρθρου της ΕΠΟ που επέτρεπε την μεταγραφή.
*    200.000 για διάφορα άλλα έξοδα.»

Με την μεταγραφή του Λουκανίδη η «εποχή της φανέλας» μετεξελίχτηκε σε «εποχή της βαλίτσας»...

Η βαλίτσα"του Αντώνη Μαντζαβελάκη άνοιξε πριν 30 χρόνια τον δρόμο στον επαγγελματισμό ελληνικού τύπου με τις μετατροπές των νόμων, τους «τσάτσους» και τους πρόεδρους-μαϊμούδες...

Ωστόσο, στην «εποχή της φανέλας και της... βαλίτσας» το ποδόσφαιρο εξακολουθούσε να είναι ένα πολύ ευαίσθητο σπορ. Τόσο ευαίσθητο ώστε να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση ενός αγώνα η  βροχή, ο ήλιος και το χορτάρι...

Τα στοιχεία της φύσεως...

Τον Απρίλιο του 1960 παίξαμε με την Γιουγκοσλαβία για το προολυμπιακό τουρνουά. Οι διεθνείς μας τα πήγαιναν καλά στο α' ημίχρονο μέχρι που άρχισε να... βρέχει. Στο β' ημίχρονο γλίστραγαν συνεχώς πάνω στο βρεγμένο χορτάρι κι έφαγαν 5 γκολ. (Από τότε η βροχή είναι ο κακός δαίμονας της εθνικής μας ομάδας.)

Ο Βαγγέλης Φουντουκίδης έγραψε στην κριτική του για τον αγώνα εκείνο:

«Το βρεγμένο γήπεδο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση της ελληνικής ομάδος. Γιατί οι Ελληνες γλιστρούσαν περισσότερο από τους Γιουγκοσλάβους ποδοσφαιριστάς που είναι συνηθισμένοι να παίζουν σε γήπεδα με βρεγμένο χορτάρι και διατηρούν καλύτερα την ισορροπία τους.»

Αλλά η βροχή δεν ήταν το μοναδικό στοιχείο της φύσεως που ταλαιπωρούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο στην «εποχή της φανέλας και της βαλίτσας». Το καθοριστικότερο ρόλο για τον ομαλό τερματισμό των διοργανώσεων έπαιζε η... ζέστη.

Το πρωτάθλημα συνεχιζόταν μέχρι τον Ιούλιο και ο τελικός του Κυπέλλου γινόταν τον Αύγουστο ή πήγαινε για την επόμενη περίοδο λόγω καύσωνος, όπως συνέβη το 1962. Έτσι η αντοχή μιας ομάδας στην ηλίαση αποδεικνυόταν πολλές φορές το καλύτερο σύστημα  για τη νίκη.

Ολα τα γήπεδα ήταν χωμάτινα και φυσικά δεν είχαν προβολείς. Οι αγώνες διεξάγονταν το απόγευμα, την ώρα που το χώμα και οι τσιμεντένιες εξέδρες πύρωναν από τον καλοκαιριάτικο ήλιο.

Μόνο το γήπεδο του Παναθηναϊκού είχε χορτάρι και ηλεκτροφωτισμό. Αλλά, κατά ένα περίεργο τρόπο, το χόρτο πρασίνιζε το καλοκαίρι και ξεραινόταν τον χειμώνα. Στις αρχές του 1962 εγκαινίασε και η ΑΕΚ τον δικό της χλοοτάπητα στη Νέα Φιλαδέλφεια, παίζοντας φιλικό αγώνα με την Μπαρτσελόνα.

Κάτι οι καύσωνες, κάτι η κούραση των παιχτών, κάτι ότι δεν είχαμε τότε την διαδικασία των πέναλτι, πολλοί αγώνες Κυπέλλου έληγαν ισόπαλοι και ξαναγινόντουσαν. Το ράδιο αρβύλα ήθελε τα ματς να είναι στημένα, για να κόβουν τα σωματεία περισσότερα εισιτήρια από τις επαναλήψεις των αγώνων.

Κάποτε ο καύσωνας και οι φήμες προξένησαν μαζική θερμοπληξία στους φιλάθλους. Ήταν ντάλα καλοκαίρι του 1964 και η διοργάνωση του Κυπέλλου δεν τελείωνε με καμμία κυβέρνηση. (Τα επόμενα χρόνια το Κύπελλο θα τελειώνει ομαλά. Όχι όμως και οι κυβερνήσεις.)

Μέσα Ιουλίου του 1964. Ο ημιτελικός Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού ήταν 2-2 και λίγο πριν την λήξη της παράτασης ο Δομάζος έχασε μία κλασσική ευκαιρία. Οι θεατές δεν άντεξαν άλλο.

Ενωμένοι, για πρώτη και τελευταία φορά, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έριξαν τα κάγκελα, μπήκαν στο γήπεδο και το έκαναν γυαλιά - καρφιά. Στήθηκαν οδοφράγματα και τα επεισόδια, που επεκτάθηκαν σ' όλο το κέντρο της Αθήνας, κράτησαν ως τα μεσάνυχτα.

Είναι χαρακτηριστικό της πολεμική ψυχολογίας του πλήθους ότι μία σιδερένια πόρτα του γηπέδου της Λεωφόρου βρέθηκε την άλλη μέρα στην πλατεία Ομονοίας.

Αλλά η πολεμική ατμόσφαιρα ήταν τα χρόνια εκείνα μια συνηθισμένη κατάσταση στις γειτονιές και στα παιχνίδια των πιτσιρικάδων. Και περιελάμβανε μέχρι και εκρήξεις χειροβομβίδων...
Πιτσιρικάδες παίζουν μπάλα σε αθηναϊκό δρόμο (εννοείται χωματόδρομο)


Παλαιά πυρομαχικά

«Παιδιά προσοχή!
 
Έξω από το σπίτι σας, στην αλάνα, στο χωράφι, στο βουνό, στα χαντάκια των δρόμων και στους σωρούς των σκουπιδιών ακόμα, μπορεί να βρείτε σιδερένια αντικείμενα που είναι τρομερά επικίνδυνα, γιατί ίσως είναι παλιές οβίδες, χειροβομβίδες ή σφαίρες.

Ολα αυτά από την πολυκαιρία, τις βροχές, την υγρασία είναι έτοιμα να εκραγούν με την παραμικρή κίνηση και να σκορπίσουν γύρω τον θάνατο. Γι' αυτό τον λόγο, όποιος βρει ένα τέτοιο αντικείμενο δεν πρέπει να το εγγίζει και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να το πάρει στα χέρια του γιατί κινδυνεύει να σκοτωθεί.

Μέχρι σήμερα πολλοί σκοτώθηκαν ή έμειναν χωρίς μάτι ή χέρια για όλη τους την ζωή, γιατί δεν ακολούθησαν αυτή την συμβουλή...

...Παιδιά προσοχή!»

Αρχές του 1963. Οι γειτονιές της Αθήνας με τις αλάνες και τα χαντάκια τους και ολόκληρη η ύπαιθρος χώρα συνεχίζουν να είναι σπαρμένες από παλαιά πυρομαχικά της Κατοχής και του Εμφυλίου. Οι επείγουσες ανακοινώσεις, σαν την παραπάνω του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που κατέκλυζαν τον Τύπο, δίνουν το μέτρο των συνθηκών και το ηρωικό πνεύμα με το οποίο έπαιξαν και μεγάλωσαν τα παιδιά εκείνη την εποχή.

Στην εποχή της φανέλας και της βαλίτσας, το μόνο παιχνίδι στις γειτονιές, στους χωματόδρομους και στις αλάνες ήταν το ποδόσφαιρο. 

Οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου είχαν προσαρμοστεί στις ανάγκες της παρέας. Μονότερμα, μπακότερμα, «στα τρία κόρνερ, πέναλτι»... Αν ρωτήσετε σήμερα έναν σαραντάρη και δεν γνωρίζει αυτούς τους τρεις βασικούς κανονισμούς, τότε ο τύπος έχει σοβαρό πρόβλημα. Αποδεικνύεται ότι δεν έχει παίξει πιτσιρικάς. Αρκούσαν μερικοί πιτσιρικάδες και δύο πέτρες σαν τέρμα για να στηθεί το μονότερμα. (Εξυπακούεται ότι η σύνθεση της ομάδας άρχιζε απ' αυτόν που είχε δική του την μπάλα.)

Στα γυμνάσια, η κοπάνα συνοδευόταν από δίτερμα μετά στοιχήματος. Κοπάνα και δίτερμα γινόταν πολλές φορές σε συνεννόηση με γειτονικά γυμνάσια. Και στις συνοικίες, δεκάδες  ομάδες τύπου Κεραυνός, Αστραπή και Νίκη, παρήλαυναν καθημερινά από την στήλη «Ζητείται αντίπαλος» της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ».

Υπήρχε ένα διάχυτο αγωνιστικό πνεύμα. Οι περισσότεροι φίλαθλοι έπαιζαν και μπάλα. Ήταν κι αυτοί ποδοσφαιριστές. Και φυσικά εμπνέονταν από τους ήρωες των ομάδων, που μερικές φορές άφηναν την τελευταία τους πνοή μέσα στο γήπεδο...

Πάθος και θύματα

Στην εποχή της φανέλας η ανάπτυξη του ΠΡΟ - ΠΟ και οι «βαλίτσες» φέρνουν τα πρώτα σπέρματα του επαγγελματισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, η εποχή διατηρεί την αγνότητα, το πάθος και τον ηρωισμό της.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Α. Χατζησταυρίδης δηλώνει τον Φεβρουάριο του 1963 για τις αμοιβές των ποδοσφαιριστών:

«Η αμοιβή των δικών μας παικτών έχει καθορισθεί ως εξής: 1.200 δραχμές για τη νίκη, 600 για την ισοπαλία, τίποτα για την ήττα. Επίσης ωρίσθη ότι όποιος εμφανίζεται σε κάθε προπόνηση θα παίρνει κι ένα πενηντάρικο για την προπόνηση.»

Οι ποδοσφαιριστές παίζουν για τη νίκη και την δόξα της ομάδας τους. Αγωνίζονται με  πάθος για την φανέλα. Μερικές φορές όμως αυτό το πάθος έχει και θύματα.

Αγώνας Παναθηναϊκού - Εθνικού στην Λεωφόρο. Σε μια φάση  ο κυνηγός του Εθνικού Θ. Ιωάννου τραυματίζεται θανάσιμα. Στο γήπεδο δεν υπάρχει υποδομή για την αντιμετώπιση των τραυματισμών. Ούτε καν φορείο. Σαν τρελός ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Κώστας Λινοξυλάκης ξηλώνει μια διαφημιστική πινακίδα, βάζει πάνω τον Ιωάννου και τον μεταφέρει μαζί με τους συμπαίκτες του στο ασθενοφόρο.

Ο 20χρονος Θ. Ιωάννου θ' αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Στην κηδεία του η ενέργεια μιας γυναίκας θα δείξει τις βαθιές ρίζες που είχε στην ψυχή των ποδοσφαιριστών το πάθος τους για την ομάδα.

Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ της εποχής:

«Μέσα στον χείμαρρο της οδύνης, που τον συνόδευαν κάπου 80 λουλουδένια στέφανα, όλοι πρόσεξαν την πιο δραματική λεπτομέρεια της κηδείας του Ιωάννου, που θα μείνει στα χρονικά. Ήταν ένα από τα 80 στέφανα. Και πάνω του μια άσπρη κορδέλα, που έγραφε με γράμματα λιλά: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΙ Ο ΓΥΙΟΣ ΤΟΥ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΥ. Πριν από 21 χρόνια ο Λύσανδρος Δικαιόπουλος, οπισθοφύλακας του Παναθηναϊκού, είχε βρει τον ίδιο θάνατο με τον Ιωάννου, στο γήπεδο.»

Το πάθος για την φανέλα ήταν φοβερό. Οι ποδοσφαιριστές ήταν πριν απ'  όλα οι πιο φανατικοί οπαδοί της ομάδας τους. Κι αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις, κυρίως στους... διαιτητές.

Γενικοί ξυλοδαρμοί

Στην εποχή της φανέλας το αγωνιστικό πνεύμα είναι ασυγκράτητο μέχρι... βιαιοπραγίας. Οι παίχτες αγνοούν τα σχόλια των καθωσπρέπει και επιδίδονται σε γενικούς ξυλοδαρμούς των αντιπάλων. Αποχωρούν αμέσως από το γήπεδο όταν νοιώθουν πως αδικούνται. Και δεν διστάζουν να ξυλοκοπούν ασύστολα τους διαιτητές, με συνηθέστερο θύμα τους τον τότε «πρύτανη» της ελληνικής διαιτησίας Κ. Γραμματικόπουλο.

Ακόμα και στις πρώτες μέρες της «βαλίτσας» διατηρείται το συνοικιακό πνεύμα της αγάπης για την φανέλα. Ο Σιδερής δεν θα διστάσει να κυνηγήσει με κλωτσιές τον Τζουνάκο κι έναν οπαδό του Παναθηναϊκού μέσα στο γήπεδο Καραϊσκάκη τον Μάρτιο του 1963.

Τα επεισόδια ήταν μία αυθόρμητη αντίδραση των παικτών στις διακυμάνσεις του αγώνα και δεν είχαν καμμία σχέση με τις οργανωμένες βιαιότητες των σημερινών χουλιγκάνων. Οι ποδοσφαιριστές -το ξαναλέμε- ήταν οι οπαδοί της ομάδας μέσα στο γήπεδο.

1990. Η «εποχή της φανέλας» βρίσκεται μόνο μέσα στις καρδιές των παλαιών φιλάθλων. Σήμερα κυριαρχεί απόλυτα η «βαλίτσα»...


Δημοσιεύθηκε το 1990 στην εφημερίδα Επικαιρότητα   

Εν Αθήναις....τέρμα τα μια και τριάντα

$
0
0



Πώς να ξεχάσεις τους εισπράκτορες στα λεωφορεία και τα τρόλεϋ....
Τον δερμάτινο κερματοδέκτη  και μαζί τα εισιτήρια στο ίδιο χέρι με το βρεγμένο
σφουγγαράκι που όταν στέγνωνε το αντικαταστούσε με το σάλιο.
Αργότερα τους είδαμε με ένα μηχανάκι στον λαιμό  
που με μοχλό που γύριζε έκοβε τα εισιτήρια.
Στριμωχνότανε ο φουκαράς μαζί με τους επιβάτες και όταν επιτέλους
καθότανε στην θέση του με το μικρό γραφειάκι και το μικρόφωνο
φώναζε .....
"....Πλατεία Κολιάτσου....Άγιος Λουκάς..."
Σε κάποια δρομολόγια υπήρχαν και διαφορετικές τιμές εισιτηρίων οπότε
άκουγες  ...."...τέρμα τα μια και τριάντα..." ...και έπρεπε να κατέβεις.
Μονίμως οι στάσεις είχαν κόσμο και ειδικά όταν πήγαιναν
στην δουλειά τα πρωϊνά αλλά και τα μεσημέρια οπότε το σπρωξίδι ήταν
ρουτίνα.
Τις εύσωμες τις ανεβάζανε σηκωτές....άκουγες φωνές αλλά και έβλεπες
χαστούκια να πέφτουν.
Ο εισπράκτορας προσπαθούσε να κλείσει την πόρτα.....η ατμόσφαιρα
μέσα στο λεωφορείο αποπνικτική από την απλυσιά.
Τα αντιοσμητικά δεν κυκλοφορούσαν ευρέως.
Οι εφαψίες και οι πορτοφολάδες έπιαναν "δουλειά" στις αφετηρίες και στις
στάσεις των λεωφορείων τις ώρες αιχμής.
Εύκολη δουλειά για την Ασφάλεια της εποχής γιατί αυτοί οι τύποι ήταν
φακελωμένοι και με παρατσούκλια.
Ο ένας έδινε τον άλλο....αλλά είχαν και την περιοχή τους και τα
παρατσούκλια τους....

πίσω στα παλιά


Περιοδικό ΜΑΣΚΑ: Το ελληνικό pulp fiction τώρα δικαιώνεται

$
0
0

Το θρυλικό περιοδικό των δεκαετιών ’50-’60 επιστρέφει με Λέσχη Φίλων και με μια έντονη τάση που θέλει όλο και περισσότερους αναγνώστες (πολλούς νέους) να αναζητούν παλιά τεύχη του που θεωρούνται συλλεκτικός θησαυρός. Αντίστοιχη τάση καταγράφεται και στα τεύχη των ιστορικών ελληνικών κόμικς.

Ο Τζίμμυ Κορίνης υπήρξε διευθυντής του περιοδικού «Μάσκα» από το 1963 έως τη διακοπή της έκδοσής του το 1974 κι έχει γράψει ιστορίες για περίπου 300 τεύχη του
Περιοδικό ΜΑΣΚΑ: Το ελληνικό pulp fiction τώρα δικαιώνεται

Εφιαλτική επέτειος...τρία χρόνια από το κακούργημα που διέπραξε στο Καστελόριζο!

Και δεν μου βγήκαν σε καλό!

$
0
0


"Δυο πράσινα μάτια με μπλε βλεφαρίδες
με έχουνε κάνει τρελό.
Καρδιά μου να ξέρεις τα μάτια που είδες
πως δε θα σου βγουν σε καλό."
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>