Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Ο σολίστ του μπουζουκιού Μανώλης Χιώτης

$
0
0

Ο αρχοντορεμπέτης, ο μετρ, ο γόης

Ο Χιώτης ήταν από τις προσωπικότητες που άλλαξαν τον ρου της ελληνικής μουσικής με μια απλή κίνηση.

Η καινοτομία των τεσσάρων χορδών που εισήγαγε στο μπουζούκι το έκανε αποδεκτό και σε κύκλους εκτός των «κακόφημων», συγκεντρώνοντας τη μήνη βεβαίως των παραδοσιακών λαϊκών τριχορδάδων.

Κι έτσι το απαγορευμένο και «χαρακτηρισμένο» όργανο μπήκε στα σαλόνια της πλατιάς μάζας, γινόμενο σύμβολο της ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Ο Χιώτης δεν είναι φυσικά γνωστός μόνο για το τετράχορδο μπουζούκι, αφού αυτός είναι που εγκαινίασε την έννοια του «κέντρου διασκέδασης», την ώρα που πλούμισε τη μουσική μας με λάτιν ήχους και ρυθμούς μάμπο, ρούμπα, σάμπα, ακόμα και σουίνγκ!

Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι, που θα κάνει τον Τζίμι Χέντριξ να τον παραδεχτεί ως τον κορυφαίο σολίστα εγχόρδου στον πλανήτη.

Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του λαϊκού συνθέτη, που γεννήθηκε σαν σήμερα...

Πρώτα χρόνια



Ο Μανώλης Χιώτης γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1921 και πέθανε την ίδια μέρα (21 Μαρτίου 1970), σε ηλικία 49 ετών, από ένα καπρίτσιο λες της μοίρας. Γενικευμένη συμφωνία για τον τόπο γέννησής του δεν υπάρχει, με κάποιους μελετητές του ρεμπέτικου να αναφέρουν τη Θεσσαλονίκη ως γενέτειρά του, ενώ άλλοι να τον τοποθετούν στο Ναύπλιο. Οι συχνές μετακινήσεις της οικογένειάς του από Θεσσαλονίκη σε Ναύπλιο και τανάπαλιν ευθύνονται ενδεχομένως για την ασυνέπεια των αναφορών.

Φαίνεται πάντως ότι ο μάγκας πατέρας του, Διαμαντής Χιώτης, γέννημα θρέμμα του Πειραιά, και η μητέρα του είχαν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 1920-1935, προερχόμενοι από το Ναύπλιο. Όσο για το επίθετό του, έλκει την καταγωγή του από τη ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, τη Χίο.

Από μικρός ο Χιώτης δείχνει την κλίση του στη μουσική, γι' αυτό και επιστρατεύεται ο περίφημος μουσικοδιδάσκαλος της εποχής, Γιώργος Λώλος, ο οποίος θα τον εισάγει στον κόσμο των εγχόρδων: ο μικρός μαθαίνει κιθάρα, βιολί και ούτι. Η οικονομική επιφάνεια εξάλλου της οικογένειας παρέχει στον Χιώτη άνετα παιδικά χρόνια, με κάθε του απαίτηση να γίνεται για τους γονείς του διαταγή.

Σε ηλικία 15 ετών, το 1935, η οικογένεια επιστρέφει στο Ναύπλιο και ο Χιώτης κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα, με τη δυναμική του μητέρα να διατηρεί ένα από τα πλέον περίφημα ξενυχτάδικα της καλής κοινωνίας του Ναυπλίου.

Κάθοδος στην Αθήνα



Έφηβος ακόμη, το 1936, κατεβαίνει στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρο. Πρώτη εμφάνιση στην πρωτεύουσα, στο κέντρο «Παγώνια», στο πλευρό του Στράτου Παγιουμτζή. Ο μεγάλος Στράτος θα τον πάρει μαζί του στο «Δάσος», ως μέλος της ορχήστρας του, ενώ λίγο αργότερα θα τον φέρει σε επαφή με τη δισκογραφική «Κολούμπια», στην οποία και υπογράφει συμβόλαιο ως «διευθύνων πρίμο όργανο».

Ο 16χρονος μπουζουξής θα φανερώσει το ταλέντο του από νωρίς, ενώ σύντομα το όνομά του θα φιγουράρει ως βασικός εκτελεστής στην «Κολούμπια», με την οποία και θα συνεργαστεί για πολλά χρόνια. Το 1937-1938 θα γράψει σε δίσκο φωνογράφου το πρώτο του τραγούδι («Γιατί δεν λες το ναι» ή «Το χρήμα δεν το λογαριάζω»), πάντα με τον Παγιουμτζή στο πλευρό του.

Την ίδια εποχή γνωρίζεται με τον Μπαγιαντέρα και κερδίζει την εύνοιά του, παίζοντας μαζί του τις προπολεμικές επιτυχίες του πρώτου: «Νυχτερίδα», «Μ' έχεις μαγεμένο», «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη» κ.ά.

Μεταπολεμική περίοδος



Στη δεκαετία του '40, ο Χιώτης γράφει τη μία επιτυχία μετά την άλλη: «Πάλι στις τρεις ήρθες εχθές να κοιμηθείς», «Θα σου πω το μυστικό μου», «Το φτωχομπούζουκο» κ.λπ. Η καριέρα του αρχίζει να παίρνει τα πάνω της, ενώ την ίδια εποχή είναι που του μπαίνει το μικρόβιο για ένα μπουζούκι με διαφορετικό ήχο από τον συνήθη.

Ήταν ωστόσο μετά την απελευθέρωση που ο Χιώτης θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τον ενισχυτή στις εμφανίσεις του, βλέποντας την καριέρα του να εκτινάσσεται απότομα. Την ιδέα την πήρε από γαλλικό συγκρότημα που εμφανιζόταν στην Αθήνα, όπου και αντίκρισε για πρώτη φορά την ηλεκτρική κιθάρα. Το αρχοντορεμπέτικο γεννιέται μέσα σε μια νύχτα από τη φαεινή ιδέα του Χιώτη να εφαρμόσει τον ενισχυτή σε λαϊκό όργανο.



Στη δεύτερη εκτέλεση του ήδη γνωστού τραγουδιού του «Ο πασατέμπος» (1946), κάνει την πρώτη του εμφάνιση το τετράχορδο μπουζούκι -σύμφωνα με την παραδεδομένη άποψη-, μια καινοτόμα σύλληψη που εισάγει ο Χιώτης στο όργανο. Όσο για το πάλκο, χρησιμοποιεί πλέον δύο μπουζούκια, ένα κλασικό με μεταλλικές χορδές και ένα με χορδές από έντερα, ώστε η χροιά του να μοιάζει με το ούτι.

Το τετράχορδο μπουζούκι του Χιώτη δεν ήταν διαφορετικό μόνο από κατασκευαστικής πλευράς, είχε και μια ακόμα λειτουργία: μπορούσε να γίνει ευκολότερα δεκτό στα «μεγάλα σαλόνια», στα οποία εξάλλου είχε μεγαλώσει και ο ίδιος. Η ιστορία θέλει τον Χιώτη να φέρνει την ιδέα του τετράχορδου μπουζουκιού (4 διπλές σειρές) στον περίφημο οργανοποιό Ζοζέφ, ο οποίος και κατασκεύασε δύο πρωτότυπα.



Δεκαετία του '50



Το 1950 θα βρει τον Χιώτη με δύο χρόνια χωρίς σουξέ, έπρεπε λοιπόν να σκαρφιστεί μια λύση: πείθει τον στιχουργό Νίκο Ρούτσο να τον προμηθεύει με τους στίχους που απέρριπτε ο Τσιτσάνης. Οι πολυπόθητες επιτυχίες έρχονται με τα «Πεταλάκια» και το «Σ' αυτό το φτωχοκάλυβο», με τον Χιώτη να διασφαλίζει τη θέση του στο πάλκο.

Το 1954 θα έρθει ο πρώτος του γάμος, με την τραγουδίστρια Ζωή Νάχη, με την οποία και αποκτά νωρίς-νωρίς δύο παιδιά. Η μοίρα είχε ωστόσο άλλα στο μυαλό της και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίσει τη Μαίρη Λίντα, με την οποία και θα αποτελέσουν το ανεπανάληπτο ντουέτο που κυριάρχησε στο ελληνικό τραγούδι για περισσότερο από μία δεκαετία!



Ο Χιώτης θα παντρευτεί τη Μαίρη Λίντα το 1959, με την οποία θα παραμείνει παντρεμένος μέχρι το 1966. Αυτή θα είναι και η εποχή της μεγάλης του ακμής: κλασικές επιτυχίες, απανωτά σουξέ και εμφανίσεις στον κινηματογράφο, την ίδια στιγμή που η πειραματική του διάθεση θα φέρει τους πρώτους λάτιν ρυθμούς στο ελληνικό πεντάγραμμο: μάμπο, σάμπα, ρούμπα και δεν συμμαζεύεται. Οι νεωτερισμοί του αυτοί θα τον διαφοροποιήσουν καθοριστικά από τους άλλους μεγάλους λαϊκούς συνθέτες της εποχής, μετατρέποντάς τον σε εισηγητή μιας ιδιαίτερης μουσικής σχολής. Γι' αυτό και ο αθηναϊκός Τύπος τον αποκαλούσε «οδηγό του μπουζουκιού στα σαλόνια».



Και βέβαια ήταν και τα σόλο του, με το μπουζούκι να απογειώνεται και να τον χαράσσει αμετάκλητα στις μνήμες του κόσμου. Ποτέ άλλοτε το «υπερβολικά λαϊκό» αυτό όργανο δεν έβγαλε τέτοιο ήχο! Ταυτόχρονα, μοιράζει σουξέ αριστερά και δεξιά, με τα πλέον αξιομνημόνευτα να είναι τα κομμάτια που έδωσε στον Στέλιο Καζαντζίδη.

Ο Χιώτης είναι ωστόσο γνωστός και για μια ακόμα καινοτομία του: τα κέντρα διασκέδασης! Μετά τον πόλεμο συλλαμβάνει την ιδέα ενός «καθαρού» νυχτερινού κέντρου που ο κόσμος θα μπορούσε να διασκεδάσει χωρίς «παρατράγουδα»: ανοίγει το κοσμικό κέντρο «Πίγκαλς», που έμελλε να είναι και το πρώτο «κοσμικό κέντρο» της Αθήνας.

«Επιτάφιος» και δεκαετία του '60




Η δεκαετία έμελλε να ολοκληρωθεί με ένα μνημειώδες έργο για την ελληνική μουσική. Ήταν το 1959 όταν ο Χιώτης θα ενορχηστρώσει τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη, που έχει ήδη κάνει μια αποτυχημένη έκδοση, και τον απογειώνει! Ο δίσκος μπαίνει στα στόματα όλων των Ελλήνων και κάνει τους συντελεστές του λαϊκούς ήρωες.

Μια νέα εποχή ξεκινά για τους κορυφαίους μπουξουξήδες της χώρας, που μετονομάζονται σε σολίστ του μπουζουκιού και μπαίνουν στην καλή κοινωνία αλλά και τις συνθέσεις του λεγόμενου «έντεχνου» τραγουδιού.

Ο Χιώτης ενορχηστρώνει τους «Λιποτάκτες», την «Πολιτεία» και το «Αρχιπέλαγος», ενώ από κοινού με τις φωνές της Μαίρης Λίντα, του Μπιθικώτση, του Καζαντζίδη, της Μαρινέλλας και το «βαρύ πυροβολικό» Θεοδωράκη και Χατζιδάκι (του οποίου υπήρξε για καιρό σολίστας) σφραγίζουν το ελληνικό τραγούδι της εποχής. Και είναι ακριβώς αυτός που θα ανοίξει τον δρόμο του «παντρέματος» τον λαϊκών μουσικών και των λόγιων συνθετών, φτάνοντας το «έντεχνο» τραγούδι στη μεγάλη του ακμή.



Στη δεκαετία του 1960 μάλιστα ο Χιώτης περιλαμβανόταν μόνιμα στον ειδικό πίνακα του υπουργείου Εξωτερικών με καλλιτέχνες στους οποίους θα μπορούσαν να διασκεδάσουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι και οι βασιλικοί επισκέπτες της χώρας.

Το 1960 ανήκει στον Χιώτη, ο οποίος μεσουρανεί έχοντας ήδη κερδίσει το στοίχημά του: το τετράχορδο μπουζούκι του έχει καθιερωθεί, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις των οργανοπαικτών του κλασικού τρίχορδου, που το χλεύαζαν ως «κιθαρομπούζουκο», και το συναντάμε πλέον παντού: από νυχτερινά κέντρα και συναυλίες μέχρι τον κινηματογράφο και τις τουρνέ, έως και... τον Λευκό Οίκο!



Η περίοδος της Αμερικής




Κατά τα πρότυπα των ελλήνων καλλιτεχνών της εποχής, ο Χιώτης θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ για να παίξει για την ακμάζουσα ομογένεια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τεκμηριώνεται πλέον πως ο Χιώτης κλήθηκε ειδικά για να παίξει στα γενέθλια του αμερικανού προέδρου Λίντον Τζόνσον!

Στην περιοδεία του στην Αμερική είναι που θα μπει στα αυτιά του περίφημου μουσικού και δεξιοτέχνη της κιθάρας Τζίμι Χέντριξ, ο οποίος θα τον θεωρήσει έκτοτε ως τον καλύτερο σολίστα εγχόρδου. Η ταχύτητα και οι αυτοσχεδιασμοί του Χιώτη ήταν πράγματι το κάτι άλλο, με το τραγούδι του «Την έδιωξα κι όμως την αγαπώ» να βρίσκεται στο προσωπικό μουσικό αρχείο του Χέντριξ μετά τον θάνατό του.

Ο Χέντριξ γνωρίστηκε με τον Χιώτη πιθανότατα στο Σικάγο, όταν και έπαιξαν σε διπλανά μαγαζιά, με τον Τζίμι να αναφωνεί έπειτα από ρεσιτάλ: «Ο Χιώτης είναι ο μεγαλύτερος σολίστας του κόσμου».



Το τέλος




Τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του μεγάλου μαέστρου έμελλε να είναι και τα πλέον δραματικά. Το 1966 χωρίζει με τη Μαίρη Λίντα, γεγονός που του στοίχισε σε καθοριστικό βαθμό, κάνει μια σειρά από αποτυχημένες συνεργασίες, ενώ την ίδια εποχή θα αντιμετωπίσει και το σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του: ο καρκίνος αρχίζει να τον κατατρώει. Μόνο ευχάριστο διάλειμμα, ο γάμος του με την Μπέμπα Κυριακίδου, με την οποία θα περάσει τα χρόνια που του απέμειναν.

Ο Μανώλης Χιώτης πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του, νικημένος από από τον καρκίνο, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Μαρτίου 1970. Ο επίλογος θα γραφτεί στο Α' Νεκροταφείο, με τη συνοδεία των τριών συζύγων του και το τραγούδι του «Ηλιοβασίλεματα» να τον αποχαιρετά. Χιλιάδες κόσμου θα τον συντροφεύσουν στην τελευταία του κατοικία... ΠΗΓΗ


ΟΙ ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

$
0
0


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Φουρναραίοι της Αθήνας.


             Η περιοχή της Αθήνας την εποχή αυτή έχει περίπου 700 αρτοποιούς (φυσικά οι περισσότεροι από την Ήπειρο). Ο κόσμος μουρμούριζε γι αυτούς ότι είχαν κερδίσει τεράστια ποσά και είχαν φτιάξει μεγάλες περιουσίες από την εκμετάλλευση του άρτου σε συνδυασμό με την πείνα.
            Η επιτροπή έπρεπε να συνεργαστεί με αυτούς τους ανθρώπους για την παραγωγή ψωμιού. Το ψωμί αυτό θα πρέπει να ήταν ίδιο για όλους και θα έπρεπε να μη κλέβουν οι αρτοποιοί τον λαό και την επιτροπή, για να βρεθεί η αναλογία αλευριού – ψωμιού έγιναν τρεις δοκιμές παραγωγής ψωμιού παρουσία της επιτροπής,  του υπουργείου Επισιτισμού και της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, η Τρίτη μάλιστα δοκιμή έγινε σε δύο φάσεις από το προσωπικό της επιτροπής και από τους εργάτες των αρτοποιών, και οι δύο φάσεις ήταν λεπτολόγες και με ακρίβεια ορίστηκαν η υγρασία του αλευριού, η αστυνομία έλεγξε το ψήσιμο και το ζύγισμα παρευρισκόταν πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον τετράπαχο κ Καρούσο, οι αρτοποιοί όταν βγήκαν τα ψωμιά δεν δεχόντουσαν τα αποτελέσματα των δοκιμών , όλες οι δοκιμές έδιναν ότι 100 οκάδες αλεύρι δίνουν 141,3 οκάδες ψωμί με ανοχή 1%.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ΤΙΜΗ ΕΝΟΣ ΨΩΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ.

            Ο λόγος της αντίδρασης των αρτοποιών εντοπιζόταν στην επιθυμία τους  να πάρουν  περισσότερο αλεύρι και να παραδώσουν όσο γίνεται λιγότερο ψωμί, ώστε να μπορέσουν να εμπορευτούν το αλεύρι στην μαύρη  αγορά  που είχε τεράστια τιμή.
            Οι αρτοποιοί αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να αποδεχτούν το ποσοστό, ωστόσο μετά τα πρώτα ψησίματα κατέφτασαν πλήθος καταγγελίες από τον κόσμο ότι σε πολλά αρτοποιία το ψωμί δεν ήταν καλό. Η επιτροπή έκανε διαρκείς ελέγχους και δεν κατόρθωνε να βρει με ποιο τρόπο ξεγελούσαν τους ελέγχους  οι αρτοποιοί, τελικά βρέθηκε το κόλπο που έκαναν………. Οι έλεγχοι γινόντουσαν  με το τις 9 μμ έτσι μέχρι εκείνη την ώρα πουλούσαν ψωμί κακής ποιότητας και μετά έφτιαχναν καλής ποιότητας ψωμί, δηλαδή έκαναν δύο ζυμώσεις, έτσι η επιτροπή ξεκίνησε ελέγχους από τις 6 πμ πράγμα πολύ δύσκολο.

Η Καλλιόπη (Πιπίτσα) Παΐσιου, η ''βελούδινη φωνή'' του ''επόμενου τόνου''

$
0
0


«Την κυρία Παϊσίου, παρακαλώ;». «Η ίδια. Τι θα θέλατε;»... Χροιά φωνής οικεία. Εκείνη είναι. Είναι η γυναίκα που αναζητώ εδώ και ημέρες. «Τηλεφωνώ από την εφημερίδα "Το Βήμα"...». «Μάλιστα...». Τόνος λίγο βαρύτερος. Μα μοιάζει τόσο ο ήχος της με εκείνον που θυμάμαι. Σύμπτωση; Οχι πάλι! Πανικός. Με έναν τρόπο θα μάθω. «Είστε η κυρία που πριν από 35 χρόνια εκφώνησε την ώρα για το 141;». Παύση... Και ύστερα: «Μάλιστα. Τι θα θέλατε;». Επιτέλους! Ανακούφιση...Μιλάει στο ακουστικό και η αίσθηση είναι αλλόκοτη. Η ίδια φωνή, μα τώρα με χρώμα, με διακυμάνσεις. Και εγώ να περιμένω διαρκώς να ακούσω τη φράση τη γνωστή, την οικεία... «Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι...». Η κυρία Πιπίτσα Παϊσίου δεν θα την πει. Θα μου πει όμως την ιστορία της. Την ιστορία της ώρας, που φτιάχτηκε σε ένα απόγευμα για να κρατήσει χρόνια. «Πότε να 'ταν; Παλιά... Τόσο που δεν θυμάμαι. Στα τέλη της δεκαετίας του '50, γράψτε. Μας φώναξαν από τη διεύθυνση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας δέκα εκφωνήτριες. "Σας θέλουμε για ένα δοκιμαστικό. Να μας πείτε την ώρα". Λιγάκι παράξενο μας φάνηκε, μα... γιατί όχι; Το κάναμε... Δυο - τρεις ημέρες αργότερα με ειδοποίησαν. "Εσάς διαλέξαμε, κυρία Παϊσίου". Βρέθηκα στο στούντιο της ΕΡΤ. Ηχογράφηση...». «Μιλούσατε μια ημέρα ολόκληρη;», ρωτώ. Γελάει. «Οχι, βέβαια. Θα τρελαινόμουν! Μια - δυο ώρες μόλις». «Μα πώς;». «Απλό. Είπα πρώτα "η ώρα θα είναι μία", μετά "δύο", "τρεις" κ.ο.κ., με αποστάσεις. Μετά "και 10 δευτερόλεπτα", "και 20", "και 30"... Ενα "ακριβώς" και τελειώσαμε. Τόσο απλά. Ολα τα υπόλοιπα, θέμα μοντάζ». Και ύστερα η φωνή έφυγε από τα χέρια της. Η ταινία πήγε στο Παρίσι, να μονταριστεί με ειδικά μηχανήματα. Επρεπε να αντέξει ο ήχος πολλά χρόνια. Πέρασε σε μια ταινία με σύρμα, ανθεκτική. Και από εκεί, στο 141. Η κυρία Παϊσίου έγινε επισήμως «η γυναίκα που λέει την ώρα». «Οποτε τύχαινε να καλέσω το 141, άκουγα τον εαυτό μου να αραδιάζει λεπτά και δευτερόλεπτα. Αστείο ήταν... Και ευχάριστο μαζί, δεν λέω. Με έπαιρναν φίλοι τηλέφωνο έκπληκτοι. "Σε ακούσαμε να λες την ώρα. Εσύ ήσουν πραγματικά;". Γελούσα...». Και ύστερα πέρασε ο καιρός... Δέκα χρόνια ολόκληρα. Η ταινία γέμισε γραμμές. Η φωνή δεν ήταν πια όπως πρώτα. Εχασε τη φρεσκάδα της. Τα παράσιτα την έκαναν βαθιά, παράξενη. Και έτσι, έφτασε για την ώρα «ο επόμενος τόνος»... Η ώρα της αντικατάστασης. «Γύρω στο 1970 θα ήταν. Βρέθηκε μια άλλη εκφωνήτρια της Ραδιοφωνίας, η Ιφιγένεια Ξένου. Η φωνή της έμοιαζε κάπως με τη δική μου. Ηταν βέβαια λίγο πιο βαριά, πιο αυστηρή. Ισως και η ίδια να το πήρε λίγο πιο σοβαρά... Είναι αυτή που ακούτε ως σήμερα...». Η φωνή που μιλάει ακατάπαυστα στο 141 δεν θέλει πια να μιλάει. Η κυρία Ιφιγένεια Ξένου μάς αρνήθηκε την ιστορία της. «Το Βήμα» τη βρήκε. Μα εκείνη ευγενικά προτίμησε τη σιωπή. «Ξέρετε... Συγγνώμη, μα δε μου αρέσει να μιλώ, ούτε πολύ ούτε λίγο. Η ώρα... Μια σύμπτωση ήταν. Τίποτε παραπάνω. Μου το ζήτησαν, την εκφώνησα... Τέλος. Αυτό είναι όλο. Πέρασα τόσα στο ραδιόφωνο... Τριάντα δύο χρόνια εκφωνήτρια... Μόνο αυτό, ένα "στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι..." έμεινε από μένα;». (απόσπασμα από το άρθρο "100 χρόνια ελληνική τηλεφωνία - Ολοι οι άνθρωποι του τηλεφώνου" της Μαρίλης Μαργωμένου και της Λένας Παπαδημητρίου - Βήμα 29-12-1997). ΣΧΟΛΙΑ (3) 78 "Οικογενειακό δράμα με εκφωνήτρια της ΕΡΤ. Η παλιά εκφωνήτρια της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ Καλλιόπη Παϊσίου, 84 ετών είναι το ένα από τα δυο θύματα της οικογενειακής τραγωδίας, που εκτυλίχθηκε το πρωί στα Βριλήσσια στην οδό Κύπρου 26...Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, τη γυναίκα σκότωσε ο 90χρονος σύζυγός της Δημήτρης Παΐσιος πνίγοντάς την με μαξιλάρι και στην συνέχεια αυτοκτόνησε μπήγοντας ένα κουζινομάχαιρο στην καρδιά του. Η 84χρονη, η οποία είχε πάθει εγκεφαλικό και βγήκε πριν από πέντε μέρες από το νοσοκομείο ήταν στο σπίτι κατάκοιτη. Στο σημείωμα που άφησε ο 90χρονος αναφέρει μεταξυ άλλων:  "Η απελπισία και η απόγνωση με οδήγησαν στην λύση αυτού του δράματος. Είμαι ο θύτης και το θύμα. Ειδοποιήστε την κόρη της και την αδελφή της. Επείγον! Στις 12.30 σχολάει η εγγονή μου. Ενημερώστε την μάνα της τη Λήδα να πάει να την πάρει. Τα χρήματα τα αφήνω στην κόρη μου." Η κόρη του ζευγαριού βρήκε τους δυο γονείς της νεκρούς και ειδοποίησε την αστυνομία. Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων το ζευγάρι ήταν ιδιαίτερα αγαπημένο" (Το Ποντίκι, 19 Μαρτίου 2010).
 πηγή

Εν Αθήναις....το γλυκό

$
0
0



Θυμάμαι ότι το γλυκό δεν έλειπε από το σπίτι μετά τον εμφύλιο....
Οι μεγαλύτεροι το είχαν στερηθεί γι αυτό όλο και κάτι θα υπήρχε.
Στην γειτόνισα να πήγαινες δεν έφευγες χωρίς να σε ταρτάρει κάτι....
Μην φανταστείς....κανένα του κουταλιού και ειδικά νεράτζι αφού οι νερατζιές ήταν άφθονες στον δρόμο.... περίσσευαν τα νεράτζια ακόμα και για τον πόλεμο
των γαβριάδων.
Υπήρχε ζαχαροπλαστείο στα Χαυτεία στα χρόνια της Κατοχής και πήγαιναν
τα παιδιά και κοιτούσαν τα γλυκά από την τζαμαρία.
Είχε πελάτες το μαγαζί φυσικά τους Γερμανούς αλλά και τους μαυραγορίτες
και τους δοσίλογους.
Ένας Ιταλός κάποτε αγόρασε ένα γλυκό και το έδωσε να το μοιραστούν 
δύο παιδάκια που καθόντουσαν έξω από την βιτρίνα.
Αυτά το πήραν και άρχισαν να τρέχουν για να βρούν κρυψώνα να το φάνε
για να μην τους το αρπάξουν οι πεινασμένοι.
Τελικά τα έπιασαν Γερμανοί και τα έδειραν νομίζοντας ότι το έκλεψαν.
Ατέλειωτες ιστορίες άκουγες και έγλυφες το σιρόπι από το πιατέλο
με την γλώσσα αφού είχε φάει διπλή κουταλιά κυδώνι που για ποικιλία
την επόμενη ημέρα το έβαζες στην θεαματική φέτα ψωμιού που είχες αλείψει
με βούτυρο Κερκύρας......μήπως και πάρεις κανένα δράμι.

Πίσω στα παλιά

Η παλιοπαρέα....

$
0
0

Όμορφη που ήτανε η παλιοπαρέα μας
με τα καυγαδάκια μας και με τα ωραία μας, 
καλαμπούρι, αλητεία, ’κατοστάρι
κανταδίτσα στο κορίτσι με φεγγάρι, 
τσακωμοί και φασαρίες κάπου κάπου
και τα βράδια ραντεβού στου Φιλοπάππου.

Την παλιοπαρέα τη γλεντούσαμε

όμορφα κι ωραία τα περνούσαμε...

O Kωστάκης τώρα  αραγμένος στην Ραφήνα με ουζάκι
να σκέπτεται στον Κορυδαλλό τον Άκη.... 

Κούρεμα ΣΤΟΠ

$
0
0

Τα posts υπέστησαν κούρεμα ΣΤΟΠ.
Αναζητούνται λεφτά ΣΤΟΠ.
Εκάτσαμεν πάνω ΣΤΟΠ.
Η χώρα πάει του σιήστου ΣΤΟΠ.
Εγεμώσαμε φωστήρες ΣΤΟΠ.
Η υποφαινόμενη διερωτάται εδώ και μέρες πόσους μεγαλοκαταθέτες έσιει τούτη η μπανανία ΣΤΟΠ.
Ολοι θέλουμε το καλό του τόπου φτάνει να μεν επηρεαστούμε εμείς τζιαι η περιουσία μας ΣΤΟΠ.
Φκάλε τον Κυπραίο που την καλοπέραση του τζιαι αμέσως θα δεις οτι τζιαι στους δρόμους θα φκει τζιαι θα φωνάξει τζιαι θα ξυπνήσει ΣΤΟΠ.
Βουλευτές πάρτε τζιαι μιαν φορά μιαν απόφαση τζιαι αναλάβετε ευθύνη ΣΤΟΠ.
Τι εννοείται δεν ξέρετε τι σημαίνει η λέξη ευθύνη ΣΤΟΠ.
Μέχρι να πάει πάσα κακόν έχουμε μουσική.
ΣΤΟΠ
Αχάπαρη


Τζένη Καρέζη

$
0
0

Η Τζένη Καρέζη ή Ευγενία Καρπούζη, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1934. Υπήρξε από τις σημαντικότερες και πιο αγαπημένες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι και την ενηλικίωση τα πέρασε στην Θεσσαλονίκη ενώ πάντα είχε όνειρο να ζήσει στο Παρίσι!

Λίγων μόλις μηνών στην αγκαλιά της μαμάς της
Ο πατέρας της ήταν γυμνασιάρχης και η μητέρα της δασκάλα."Όταν τέλειωσα με άριστα το σχολείο κι έφτασε η στιγμή να πάρει σάρκα και οστά το όνειρό μου, τότε αντιμετώπισα την ανυποχώρητη αντίδραση του πατέρα μου. Ήταν ένας άνθρωπος συντηρητικός. Από τους παλιούς εκπαιδευτικούς, τους πολύ αυστηρούς. Γι' αυτόν, το να βγεί η μοναχοκόρη του στο θέατρο ήταν κάτι τρομερό. Όμως εγώ ήμουν αποφασισμένη να διεκδικήσω τη ζωή μου. Ή θα έκανα αυτό ή δεν ήθελα τίποτε άλλο. Εκείνος επέμενε να δώσω εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο. Εγώ επέμενα για τη Δραματική Σχολή. Πάλεψα, έκανα απεργία πείνας. Έτσι έδωσα στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και από τότε, τα πράγματα κύλησαν μόνα τους”, είχε περιγράψει η ίδια.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής της
1951: μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1954. Mαθήτρια ακόμα, έπαιζε σε ρόλους πρωταγωνιστικούς δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη στα έργα Ωραία Ελένη και Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Λόρκα, τα οποία και την καθιέρωσαν.

Το πρώτο τουιστ μετά το γάμο
1963: ηγείται προσωπικού θιάσου όπου, μεταξύ άλλων, ανέβασε τα έργα Κρατικές υποθέσεις, Μαίρη - Μαίρη, Κάθε Τετάρτη, κ.ά. Από το 1968 ανέβασε με τον Κώστα Καζάκο τα έργα: Θεοδώρα η Μεγάλη, Ασπασία, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο Εχθρός λαός. κ.ά.

1968: Στις 5 Αυγούστου παντρεύεται τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο με τον οποίο και απέκτησε ένα γιο, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο. "Εγώ άρχισα να υπάρχω αληθινά από τη στιγμή που γνώρισα τον Καζάκο στο διάστημα ενός γυρίσματος και είπα "Αυτός είναι!", είχε δηλώσει. Από το 1968 μέχρι το θάνατό της έπαιζε μαζί του.

Την έχουμε αγαπήσει μέσα από δεκάδες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, θεατρικές εμφανίσεις αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Δύσκολα μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια από αυτές...
Ένας ιππότης για τη Βασούλα, 1969

Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Ιουλίου 1992, μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο.

Ψωμί και ελιά και...

$
0
0


49 χρόνια πρίν... 13.IIΙ.1964

Επιλογή: Μιχαλης Ν. Κατσιγερας
ΚΗΔΕΙΑ ΠΑΥΛΟΥ:Το Πανελλήνιον απηύθυνε χθες προς τον Βασιλέα Παύλον τον τελευταίον αποχαιρετισμόν. Ενα αμέτρητο πλήθος συνέρρευσεν εις το κέντρον της πόλεως και κατέκλυσε τας οδούς, από τας οποίας διήλθεν η μεγαλοπρεπεστέρα νεκρική πομπή, που εγνώρισε ποτέ η ελληνική πρωτεύουσα. Διά πρώτην φοράν τόσαι προσωπικότητες από ολόκληρον τον κόσμον συνεκεντρώθησαν εις τας Αθήνας, διά να τιμήσουν τον καλόν και αγαθόν Βασιλέα. Η αίσθησις, όμως, της παρουσίας του απείρου πλήθους εκυριάρχησεν. Εις τα ρείθρα των οδών, εις τας πλατείας, τους εξώστας, τα παράθυρα, ακόμη και εις τας στέγας, ο νόμος του αδιαχωρήτου είχε προς στγμήν καταργηθή.
ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΗΓΕΜΟΝΩΝ:Συνεχής ήτο ο αγών των αστυνομικών διά να μη διασπάσουν αι χιλιάδες του λαού τας ζώνας που είχον σχηματισθή. Οι αστυνομικοί, εν τούτοις, υπεχώρησαν, υπό την τρομακτικήν πίεσιν και, όταν η πομπή διελύθη εις το «Χίλτον», οι αρχηγοί των Κρατών και οι πρίγκιπες συνωθούντο με τους πολίτας, αγωνιζόμενοι να ανοίξουν δίοδον μέχρι των αυτοκινήτων των. Αλλά και εις άλλα σημεία αι ζώναι διεσπάσθησαν επ’ αρκετήν ώραν.
160 ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ: 160 λιποθυμίαι και μικροτραυματισμοί εσημειώθησαν και πολλαί ήσαν αι συγκρούσεις μεταξύ των πολιτών και των αστυνομικών, που προσεπάθουν να επανακτήσουν το απολεσθέν έδαφος. Ακαταστασία επεκράτησε και εις την Μητρόπολιν ενώ η πομπή παρουσίασε μεγάλα κενά, με αποτέλεσμα να αποκοπή σχεδόν εις δύο τμήματα.
ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΣΙΓΗ:Αλλά η κατανυκτική σιγή, η οποία επεκράτησε κατά την διέλευσιν του κιλλίβαντος πυροβόλου με την σορόν του Βασιλέως Παύλου, έδωσε το μέτρον της συμμετοχής του ελληνικού λαού εις το μέγα εθνικόν πένθος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ

$
0
0

1942. Κατοχή. Ο Δημήτρης Χαρίτος έχει μια μεγάλη φιλοδοξία: να γίνει υπουργός! Όμως όλες του οι προσπάθειες αποτυγχάνουν. Και εκτός των άλλων ο γιος του βγήκε αντάρτης στο βουνό δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την ανέλιξή του στην πολιτική. Παράλληλα, ο αδελφός του Λεωνίδας, καθηγητής φιλολογίας πριν την Κατοχή, ανοίγει ένα μπακάλικο στο οποίο εργάζεται η κόρη του Χαρίτου, Άννα.
Στην πραγματικότητα όμως το μαγαζί είναι μόνο η βιτρίνα. Κάτω απ’ τις πατάτες και τις τομάτες που μεταφέρονται στα γύρω χωριά, κρύβονται όπλα και πολεμοφόδια που προορίζονται για τους αντάρτες. Ο Χαρίτος βέβαια δεν ξέρει τίποτα για τις δραστηριότητες του αδερφού και της κόρης του. Ώσπου του παρουσιάζεται επιτέλους 
η ευκαιρία να γίνει υπουργός, όταν μεσολαβεί υπέρ του ο κ. Ζαρλάς, ένας Έλληνας πράκτορας των Γερμανών…


 Στη ΦΩΤΟ Μάκης Ρευματάς (Ζαρλάς), Γιάννης Μιχαλόπουλος (Φον Δημητράκης),
 Πέπη Μεταλλίδου (Μαρία).


Ο Φον Δημητράκης, του Ψαθά, δεν είναι ένα Ναζί. Δεν είναι καν θαυμαστής του Γερμανικού μεγαλείου. Είναι ένας δειλός που τρέμει και μόνο στην ιδέα της Κομαντατούρ, και που δίνει με την μία τους συνεργάτες του γιου του που έχει βγει αντάρτης στο βουνό. Όμως, ούτε η δειλία του είναι ο λόγος που θα συνεργαστεί. Δεν χρησιμοποιεί καν σαν άλλοθι την σωτηρία της πατρίδας, όπως έκαναν οι περισσότεροι της κυβέρνησης Τσολάκογλου και Ράλλη. Δεν είναι «ρεαλιστής», όπως ισχυρίζονταν οι συνεργαζόμενοι πολιτικοί και πολίτες. Δεν τον έχουν πείσει να προσχωρήσει στη νέα εποχή τα κείμεναδημοσιογράφων στα Κατοχικά φύλλα, τα λαχανόφυλλα, όπως τα αποκαλούσαν τότε. Ο Δημήτρης Χαρίτος γίνεται Φον και συνεργάτης των δυνάμεων Κατοχής για την υπουργική καρέκλα. Είναι ένας μεσοαστός πολιτικός που έχει φάει την προίκα της συζύγου του προσπαθώντας σε αλλεπάλληλες εκλογές να γίνει βουλευτής. Όνειρο του και μεράκι του η υπουργική καρέκλα. Γι΄ αυτήν αγωνίζονταν, για αυτήν εκφωνούσε δεκάρικους, για αυτήν χτυπούσε τις πόρτες των ψηφοφόρων. Για ένα «κύριε υπουργέ» θα θυσίαζε τα πάντα: την κόρη του, τον γιο του, τον αδελφό του, και γι΄ αυτό θα έστελνε σύσσωμο τον Ελληνικό λαό στο σκοπευτήριο Καισαριανής. Και αυτό του το όνειρο, έρχονται να το κάνουν πραγματικότητα οι Γερμανοί. Του δίνουν το υπουργείο της Κρατικής Ασφάλειας που είναι προθάλαμος των κολαστηρίων της οδού Μέρλιν. Ο Φον Δημητράκης τρελαίνεται με την εξουσία, παθιάζεται, και μαζί του συμπαρασύρει την καθωσπρέπει σύζυγο του, που από συντηρητική κόρη καλής οικογενείας, μεταμορφώνεται σε μία κοσμική κότα που αποθεώνει τους Ναζί στα σαλόνια της.


Το έργο του Ψαθά έχει το εύρος μιας μολιερικής κωμωδίας και την δύναμη μιας κρυμμένης τραγωδίας. Είναι η στρεβλή ματιά που μεταμορφώνει τον Μάκβεθ σε Κατοχικό υπουργό. 
Ο Σαιξπηρικός ήρωας πνίγεται στο αίμα, ο κωμικός αντίστοιχος στην χλεύη. Δεν είναι όμως αθώος του αίματος τούτου. Ανάμεσα στην 2η και την 3η πράξη, όσο οι θεατές πίνουν και καπνίζουν στο φουαγιέ, αμέτρητα εγκλήματα συντελούνται στα γραφεία του Υπουργείου του Φον. Εγκλήματα που, όπως στις αρχαίες τραγωδίες, μένουν στο παρασκήνιο. Ο Φον Δημητράκης έχει στα χέρια του το αίμα αμέτρητων πολιτών. Είτε γιατί υπέγραψε την εκτέλεση τους, είτε γιατί πέθαναν από πείνα όσο αυτός παιζογελούσε με τον Φον Στάινμπεργκ. Σ΄ αυτά τα ίδια χέρια με τα οποία χαϊδεύει την καρέκλα του υπουργού στο φινάλε, πριν υποβάλλει την παραίτηση του, κάτω από το τελεσίγραφο του ίδιου του γιου του, που τον προειδοποιεί ότι θα κατέβει μια νύχτα από το βουνό.
Της Άννας Χατζησοφιά
πηγή

Κατοχή δελτίο γάλακτος για μωρό 17 μηνών

Εν Αθήναις...ο κυρ Γιώργος

$
0
0



Ζούσε μόνος του σε ένα δωμάτιο στην γειτονιά ο κυρ Γιώργος μεγάλος σε ηλικία.
Δούλευε παλιά σε κουρείο στην Ομόνοια έτσι γνωρίζαμε...
Κοντά στο παράθυρο που έβλεπε στον δρόμο είχε ένα πικ απ και έβαζε δίσκους κάθε απόγευμα....
άναβε το τσιγαράκι του και κοιτούσε από το τζάμι ...του γνέφαμε όταν παίζαμε
απ΄έξω και αυτός χαμογελούσε.
Ήταν μοναχικός ...ευγενικός ...πάντα ντυμένος ωραία όταν έβγαινε για το καφενείο κάθε απόγευμα για να γυρίσει πρίν βραδιάσει και να πάρει θέση δίπλα στο παράθυρο και να ακούσει μουσική.
Ένα πρωϊνό δεν άνοιξε το παράθυρό του...δεν βγήκε το απόγευμα για το καφενείο...
είχε "φύγει" ήσυχα είπαν οι μεγάλοι.
Τότε μπήκαν και στο δωμάτιό του να μαζέψουν τα πράγματά του ....βρήκαν και κάποιες διευθύνσεις και ειδοποίησαν μακρινούς συγγενείς.
Σε μια γωνιά μια κιθάρα σε θήκη...
δίσκους μουσικής που είχε πάρει μέρος στην ηχογράφηση σε κάποιους από αυτούς...
φωτογραφίες ο κυρ Γιώργος με κοστούμι και κιθάρα σε πίστα κέντρου διασκέδασης  δίπλα σε μεγάλο τροβαδούρο.
Ήταν στην ορχήστρα έκανε και φωνητικά μάθαμε....δεν έβγαινε όμως οικονομικά και το πρωϊ έκανε και τον κουρέα. 
Το ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στην σιδερένια εξώπορτα της αυλής μπήκε μετά την κηδεία.

Πίσω στα παλιά



Εκαταλάβετέ το;

$
0
0

Εκαταλάβετέ το ότι οι παγκόσμιοι πόλεμοι εκμοντερνιστήκαν;
Εκαταλάβετέ το ότι το τρίτον ράιχ έγινεν τέταρτον;
Εκαταλάβετε το ότι οι πολιτικοί μας ένει ούλλοι τους καραγκιόζηδες;
Εκαταλάβετε το ότι κάθε ειδήμονας τζαι που μιαν άποψην;
Εκαταλάβετε το ότι επρήσαν μας τα ούλλοι που γυρόν;
Εκαταλάβετε το ότι ότι εν έχουμεν υπόθεσην;
Εκαταλάβετε το ότι το μόνον αέριον που εννα μας μείνει ενει ότι παράγει 
ο καθένας μας που μόνος του; 
(πούφφου)

Επειδή εγώ εν καταλάβω τίποτε!

Κρίσιμες ώρες για την Κύπρο!

$
0
0




19/4/2012
"Την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 855 στα 870 ευρώ και την αύξηση του κατώτατου μισθού που παραχωρείται μετά από 6μηνη υπηρεσία από τα 909 στα 924 ευρώ, αποφάσισε η υπουργός Εργασίας της Κύπρου, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα πρέπει εν συνεχεία να την εγκρίνει, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το διάταγμα.
Την αντίθεσή τους με την πρόταση εξέφρασαν οι οργανώσεις των εργοδοτών που έκαναν λόγο για επιδείνωση του προβλήματος της ανεργίας.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας."

Αθήνα...Ομόνοια...ο αεραγωγός ζεσταίνει άστεγο...

Οι ζώνες του θανάτου στο κέντρο της Αθήνας

$
0
0

Οι παλιές γειτονιές έχουν παραδοθεί σε ομάδες αλλοδαπών και η όποια παραβίαση του στάτους σημαίνει αιματηρή αναμέτρηση

Οι ζώνες του θανάτου στο κέντρο της Αθήνας
Παράνομα «ντιλ» μέρα μεσημέρι σε σκαλοπάτια και πεζοδρόμια, εμπόριο λευκής (και... μελαψής) σαρκός σε Αχαρνών και Ευριπίδου, ανήλικοι Αφγανοί που εκπορνεύονται στην παράλληλη της Πειραιώς... Σε ένα ιδιότυπο γκέτο έχει μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας. Στο «πρότυπο» των μητροπολιτικών πόλεων, οι κάποτε ήσυχες και εμπορικές γειτονιές της πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε περιοχές δράσης ομάδων από διαφορετικές ηπείρους, χώρες και πληθυσμούς. Αφρικανοί, Ασιάτες και μετανάστες από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ συναντιούνται στα στενά γύρω από την Ομόνοια.
Η πρόσφατη πολεμική αναμέτρηση δεκάδων έγχρωμων αλλοδαπών με μαχαίρια και σπαθιά στο τρίγωνο Γερανίου-Μενάνδρου-Σοφοκλέους μόνο ως πρωτόγνωρο γεγονός δεν αντιμετωπίζεται από την Αστυνομία.
Αντίθετα, μέσα από την αιματηρή συμπλοκή επιβεβαιώθηκε η τραγική αλήθεια που βιώνουν μόνοι, όσοι κάτοικοι απέμειναν στην περιοχή. Οι παλιές γειτονιές του κέντρου έχουν προ καιρού παραδοθεί σε ομάδες αλλοδαπών, οι οποίες, με αρχηγούς «παλιούς μετανάστες», έχουν χωρίσει την ευρύτερη περιοχή σε «ζώνες επιρροής» με... χαρτογραφημένους τους ιστορικούς δρόμους που εκμεταλλεύεται η κάθε ομάδα!
Οι ζώνες του θανάτου στο κέντρο της Αθήνας
Τα «στέκια»Για παράδειγμα τον έλεγχο των σκληρών ναρκωτικών στην περιοχή κάτω από την Ακρόπολη τον έχουν κυρίως Αφρικανοί. Σε άλλες περιοχές, άλλοι κυριαρχούν στο πιο... επικερδές εμπόριο της αγοράς. Στον Αγιο Παντελεήμονα τη «δουλειά» διεκπεραιώνουν Αφγανοί και Καυκάσιοι. Στην Αθηνών-Καβάλας Αλβανοί και Ελληνες. Η όποια παραβίαση του «στάτους» που έχουν εγκαθιδρύσει, με ιδιαίτερα βίαιες συμπεριφορές, οι αρχηγοί-εκμεταλλευτές των ομάδων σημαίνει αυτόματα αιματηρή αναμέτρηση.
Από τη Σοφοκλέους μέχρι την πλατεία Αυδή και από τον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών μέχρι την πασίγνωστη πια Γερανίου αποκαλύπτεται μια άλλη Αθήνα, υποβαθμισμένη, πυκνοκατοικημένη, βρώμικη. Οχι μόνο από την έντονη -και πολυποίκιλη- ανθρώπινη παρουσία, αλλά και από την αμέλεια των Αρχών να παρέμβουν βελτιωτικά στο τουριστικό εμπορικό κέντρο της πόλης. Εκεί που η φτώχεια συναντιέται με τον αποκλεισμό η δημιουργία γκέτο είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη.
Τα οικονομικά συμφέροντα από την εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών, τη διακίνηση ναρκωτικών, την αγοραπωλησία κλοπιμαίων από οργανωμένες συμμορίες και το παραεμπόριο είναι τόσο ισχυρά που οδηγούν μοιραία στις πολεμικές συρράξεις, μπρος στα μάτια έντρομων διερχόμενων.
Real estate δίπλα στις σύριγγεςΚι όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», κάποιοι... δαιμόνιοι, οικονομικά ισχυροί ημεδαποί, που «βλέπουν μακριά», ήδη έχουν φροντίσει να εκμεταλλευτούν την προβληματική συγκυρία. Οικονομικά εύρωστοι επιχειρηματίες, γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές, καθώς και άλλοι επαγγελματίες που διαθέτουν ρευστότητα σε μια εποχή οικονομικής στενότητας επενδύουν στο... περιθώριο του άγριου πολέμου των συμμοριών!
Ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας εξήγησε ότι όλοι αυτοί προχωρούν σε αγορές παλιών σπιτιών τα οποία οι ιδιοκτήτες τους πουλάνε για ένα «κομμάτι ψωμί» και ελπίζουν σε μεταπώλησή τους σε τιμή πολλαπλάσια της αγοράς «μόλις το κέντρο απαλλαγεί από τους αλλοδαπούς κατοίκους του»!
Και συνεχίζει ο ίδιος αξιωματικός: «Είναι αυτοί που πιέζουν παράγοντες με όποια μέσα διαθέτουν να λαμβάνουν αποφάσεις για γρήγορο ξεκαθάρισμα του κέντρου, ώστε να αποκτήσει ουσία το real estate που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάτι τέτοιο, όμως, μοιάζει προς το παρόν αδύνατο», κατέληξε ο αξιωματικός.
Το Δημαρχείο των προαγωγώνΟταν πέφτει η νύχτα, πίσω από τα ωραία φωτισμένα και πολυτελή καταστήματα της Ερμού, πάνω και κάτω από την κεντρική οδό Αθηνάς και τη φωταγωγία της πλατείας του Δημαρχείου, το σκοτάδι των δρόμων κρύβει και τα ένοχα μυστικά όλων «των φυλών του Ισραήλ». Αυτές τις ώρες, μια άλλη «προσοδοφόρα» ασχολία, το εμπόριο σάρκας, κυριαρχεί σε ολόκληρο το κέντρο.
Μελαψές πόρνες εκδίδονται στην Ευριπίδου. Ανήλικα αγοράκια, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Ιράν, κάνουν πιάτσα στους δρόμους ανάμεσα στην Αγίου Κωνσταντίνου και την Πειραιώς. Λευκή σάρκα «κινείται» ύποπτα στα στενά παράλληλα της Αιόλου...
Χωρίς χαρτιά και πατρίδα«Το πρόβλημα δεν είναι τόσο αστυνομικό όσο πολιτικό και κοινωνικό», λέει αξιωματικός που γνωρίζει και εξηγεί γιατί δεν είναι εύκολο να αλλάξει η εικόνα που έχει δημιουργηθεί.
«Οι περισσότεροι από τους μετανάστες δεν έχουν κανένα χαρτί στην κατοχή τους. Λέει κάποιος ότι είναι από το Σουδάν, από τη Σομαλία, από το Ιράκ. Είναι αδύνατον να απελαθεί. Αεροπορικές εταιρείες δεν αναλαμβάνουν να μεταφέρουν άτομα χωρίς ταυτότητα. Οι ίδιες οι χώρες δεν τους αναγνωρίζουν ως υπηκόους τους.
Αλλοι είναι αρχηγικά μέλη κυκλωμάτων κι άλλοι θύματα των ίδιων των συμπατριωτών τους».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
Σομαλοί και Σουδανοί μάχονται για τον έλεγχο της διακίνησης
Η Αστυνομία γνωρίζει εδώ και καιρό ότι το ιστορικό και το ευρύτερο κέντρο έχουν χωριστεί σε ζώνες δράσης αλλοδαπών κάθε φυλής που συνθέτουν το μωσαϊκό του κέντρου: Ομόνοια-Αθηνάς στην κάτω πλευρά της, Αγίου Κωνσταντίνου-Πλατεία Καραϊσκάκη-Μεταξουργείο-Πλατεία Κουμουνδούρου τις νυχτερινές ιδίως ώρες αλλά και την ημέρα ελέγχονται από Σομαλούς, Σουδανούς, Ιρακινούς και κατά δεύτερο λόγο από Πακιστανούς, υπηκόους του Μπαγκλαντές και άλλους Αφρικανούς.
Οι αλλοδαποί διαβιούν σε τρισάθλιες συνθήκες, που δεν αρμόζουν ούτε σε ζώα, σε παλιά σπίτια, κάποια μάλιστα ετοιμόρροπα που δεν πληρούν ούτε κατά διάνοια στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Οι ιδιοκτήτες αυτών των πανάθλιων σπιτιών με τους πενήντα ενοίκους το καθένα κυριολεκτικά θησαυρίζουν, αφού λαμβάνουν μηνιαίως τουλάχιστον 50 ευρώ από τον κάθε ένοικο!
Οταν ξημερώνει πολλοί από τους αλλοδαπούς ξεκινούν για ευκαιριακό μεροκάματο, αρκετοί όμως καταλήγουν στο κανάλι της παρανομίας. Βάσει «άτυπων συμφωνιών» μεταξύ των «αρχηγών», αυτοί που έφεραν στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους για να τους εκμεταλλευτούν, τα μέλη των συμμοριών πιάνουν θέση σε προεπιλεγμένα σημεία των οδών Αθηνάς - Αγ. Κωνσταντίνου -Πλατείας Καραϊσκάκη.
Κύριο αντικείμενο η διακίνηση μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ακόμα και μέσα σε σπιρτόκουτα. Η οδός Αθηνάς «προσφέρεται» για διακίνηση αφού κοντά στην Πλ. Θεάτρου λειτουργεί μονάδα του ΟΚΑΝΑ και γύρω συγκεντρώνονται σμήνη μικρεμπόρων και χρηστών για να βρουν αγοραστές.
Οι ομάδες των Αφρικανών δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με κριτήριο την εθνικότητα, αλλά το εκάστοτε προσοδοφόρο διακύβευμα. Πάντως, οι Σουδανοί είναι τα «αφεντικά» στη διακίνηση μικροποσοτήτων ναρκωτικών. Κάποιοι αρχηγοί, που εκμεταλλεύονται τους Αφρικανούς άλλων εθνικοτήτων, παραλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες από γνωστούς τους εμπόρους.
Τις «σπάνε» σε μικρές δόσεις και στέλνουν τα «βαποράκια» στα ραντεβού προκειμένου οι ίδιοι οι μαφιόζοι να μην εκτίθενται.
Οι Σομαλοί έχουν την ίδια δραστηριότητα, γι αυτό και συγκρούονται με τους Σουδανούς, όταν «παραβιάζονται» οι άτυπες συμφωνίες. Οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές είναι μικροπωλητές σε διάφορα σημεία. Οι Αφγανοί κάνουν διακίνηση μικροποσοτήτων ναρκωτικών όπως και οι Ιρακινοί. Ολοι αυτοί, σύμφωνα με την Αστυνομία, διακινούν και λαθρομετανάστες με το αζημίωτο.
ΜΑΡΝΗ ΕΩΣ ΠΑΤΗΣΙΑ
Στην ευρωπαϊκή ζώνη τον πρώτο λόγο έχουν οι Αλβανοί
Πέρα από την πρώτη «ζώνη κατοχής», στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας,
 η Αστυνομία έχει χαρτογραφήσει και μια δεύτερη στην οποία κυριαρχούν
 οι Αλβανοί και κατά δεύτερο λόγο Γεωργιανοί - Ουκρανοί -Βούλγαροι - Ρώσοι - Πολωνοί. Η ζώνη αυτή αρχίζει από την οδό Μάρνη και εκτείνεται από τον Σταθμό Λαρίσης και τον Αγιο Παντελεήμονα μέχρι τα Πατήσια. Οι Αλβανοί έχουν εξελιχθεί σε φόβο και τρόμο. Ληστείες, κλοπές, διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και εμπόριο γυναικών συνθέτουν την παραβατική τους δραστηριότητα. Συχνά λύνουν τις διαφορές τους με τα πιστόλια.
Οι Βούλγαροι δραστηριοποιούνται στις κλοπές πορτοφολιών για τις ανάγκες των οποίων χρησιμοποιούν και ανήλικα κορίτσια, στις αρπαγές τσαντών, διαπρέπουν σε απάτες πλαστογραφίας και παραχάραξης χαρτονομισμάτων.
Εξπέρ στις διαρρήξειςΟι Ρουμάνοι θεωρούνται εξπέρ των διαρρήξεων και των ριφιφί, αλλά ασχολούνται και με την πλαστογράφηση πιστοποιητικών, τις κλοπές και τις ληστείες.
Τα περιστατικά της βίας που έχουν καταγραφεί το 2008 στο κέντρο της Αθήνας, τα Πατήσια και την Κυψέλη είναι περισσότερα από 20. Με θύματα και θύτες αλλοδαπούς, και μάλιστα τις περισσότερες φορές παράνομους, ελάχιστα από αυτά απασχολούν το φως της δημοσιότητας. Σχεδόν καθημερινά οδηγούνται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα του κέντρου 50-100 άτομα για διάφορα αδικήματα, μικρά και μεγάλα. Ελλείψει πρόνοιας και ενδιαφέροντος του κράτους να διοχετεύσει τους παρανομούντες σε νόμιμη διαδικασία διαβίωσης,
 οι προσαχθέντες μόλις αφεθούν ελεύθεροι γυρνούν στα ίδια σημεία, διαπράττοντας μάλλον τα ίδια ακριβώς αδικήματα.
Π. ΚΑΡΣΙΩΤΗΣ - Μ. ΨΑΡΑ
ΕΘΝΟΣ 6/9/2008

Ποδοσφαιρο και Ελληνικός κινηματογράφος

$
0
0

 αφιέρωμα
 

Ο Νίκος Κούρκουλος μεταξύ 1951-53 αγωνίσθηκε στον Παναθηναϊκό ως κεντρικός οπισθοφύλακας. Είχε δελτίο και προπονούνταν κανονικά στην ομάδα του Τριφυλλιού. Οι προπονητές του μάλιστα εκείνη την εποχή ­ και ιδιαίτερα ο Οδυσσέας Τσούτσος ­ τον θεωρούσαν ταλαντούχο και ανερχόμενο. Φόρεσε τη φανέλα με το νούμερο 5 του Παναθηναϊκού για μικρό διάστημα ­όταν είχαν μεταγραφεί στην αθηναϊκή ομάδα ο Βαγγέλης Πανάκης (από τον ΠΑΟ Καλογρέζας) και οι Λάκης Πετρόπουλος και Κώστας Λινοξυλάκης (από τον Αστέρα Αθηνών). Ο Νίκος Κούρκουλος ποτέ δεν έπαψε να αγαπά το καλό ποδόσφαιρο και να θαυμάζει τον Παναθηναϊκό. Κάποιες στιγμές παρακολουθούσε ακόμη και τις προπονήσεις, ιδιαίτερα τη δοξασμένη περίοδο του Γουέμπλεϊ, όταν τεχνικός ηγέτης των «πρασίνων» ήταν ο διάσημος Φέρεντς Πούσκας. Στη φωτογραφία ο Νίκος Κούρκουλος με τον Γιώργο Φούντα και τον Πάνο Γεραμάνη παρακολουθούν (από τις θέσεις των επισήμων του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) προπόνηση του Παναθηναϊκού, τον χειμώνα του 1970. Εκείνες τις ημέρες ο Κούρκουλος είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας του Νίκου Τζήμα «Ο Αστραπόγιαννος», όπου ήταν πρωταγωνιστής (μαζί με τη Νίκη Τριανταφυλλίδη). Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύθηκε στα «Παναθηναϊκά Νέα» (του Γιώργου Βρ. Χαλκιόπουλου) με ρεπορτάζ του Πάνου Γεραμάνη.


  Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ με τη μπλούζα του Ολυμπιακούς (ως γνήσιος Πειραιώτης) και η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τη μπλούζα του Παναθηναϊκού.

Η λεζάντα γράφει: “ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Δύο από τα δημοφιλέστερα αστέρια της οθόνης, η Μάρω Κοντού και ο Λ. Κωνσταντάρας, επωφελούνται από ένα διάλειμμα της ταινίας “Ο στρίγκλος που έγινε αρνάκι”, δια να τσακωθούν… ποδοσφαιρικώς σαν γνήσιος Αεκτζής αυτός και φανατική Ολυμπιακός αυτή. Αριστερά ο γνωστός σκηνοθέτης και συγγραφεύς κ. Αλ. Σακελλάριος και στο μέσον ο Συντάκτης μας κ. Βασ. Χατζηγιάννης”.

A1
Μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να τους έχασε, τους κέρδισε όμως το θέατρο και ο κινηματογράφος όπου και διέγραψαν μία τεράστια καριέρα με πολύ μεγάλες επιτυχίες που έχουν περάσει στην ιστορία. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως τερματοφύλακας της ΑΕΚ και ο Νίκος Κούρκουλος ως μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού υπήρξαν εν ενεργεία αθλητές. Εδώ, το 1963, παλαίμαχοι πια, παίζουν ποδόσφαιρο με την ομάδα των ηθοποιών κόντρα στον ΠΑΟΚ. Οι αθλητές του ΠΑΟΚ είναι από αριστερά: Μακρής, Γιακουμής, Σαββίδης και Κατικαρίδης.

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν γνωστός οπαδός της ομάδας του Ολυμπιακού. Η λεζάντα γράφει «Ο ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΙΔΕΡΗΝ: Μια συγκλονιστική στιγμή. Ο Γιώργος Σιδέρης έχει σημειώσει το βραζιλιάνικο γκολ που χάρισε την πολύτιμη νίκη στον πανένδοξο Ολυμπιακό και ο λαμπρός καλλιτέχνης Νίκος Σταυρίδης τον ασπάζεται με έκδηλη συγκίνηση».
Ταινία “Η Ρένα είναι οφ-σάιντ” (1972) του Αλέκου Σακελλάριου. Αφορμή για την ταινία η “ποδοσφαιρομανία” που είχε πιάσει τότε, εν μέσω δικτατορίας, τους Έλληνες, ειδικά μετά την πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ, το 1970.

Το 1978 ο Θανάσης Βέγγος πρωτοστάτησε στη διαμάχη των ηθοποιών με την κρατική τηλεόραση που δεν τους αναγνώριζε τα πνευματικά δικαιώματα. Στην κορύφωση της απεργίας των καλλιτεχνών διοργανώθηκε φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ ομάδας Ηθοποιών και Δημοσιογράφων στο γήπεδο της «Νέας Φιλαδέλφειας». Όπως ανέφερε ο τύπος της εποχής, το φιλικό παιχνίδι, όπου πρωταγωνίστησε ο Θανάσης Βέγγος παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 θεατές (!) Ο μεγάλος πρωταγωνιστής  έκλεψε την παράσταση, μολονότι η ομάδα των Ηθοποιών ηττήθηκε (3-5). Ο Βέγγος αγωνίστηκε ως σέντερ φορ στο β’ ημίχρονο πετυχαίνοντας μάλιστα δύο γκολ. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Ζλατάνος, ο οποίος όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ «δεν μπορούσε ούτε να σφυρίξει από τα γέλια». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σωτήρη Μουστάκα, ο οποίος αναζητούσε μια κόκκινη κάρτα πριν την έναρξη του αγώνα «για να τη δείξω στον διαιτητή σε περίπτωση που κάνει το λάθος να σφυρίξει τίποτα εις βάρος μας».  Το τέλος του αγώνα βρίσκει τον Βέγγο στα αποδυτήρια των δημοσιογράφων, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους επανέλαβε την ατάκα με το χαρακτηριστικό σταυρωτό κούνημα του κεφαλιού και την τρεμάμενη φωνή που τον έκανε διάσημο: «Καλοί μου άνθρωποι συγνώμη αν σας κούρασα» είπε, ενώ ακολούθως συνέχισε την παράστασή του αποκαλύπτοντας στους εκπροσώπους του τύπου ότι «Είμαι σε τρομερή φόρμα και σκέφτομαι εφέτος να κάνω καμιά μεταγραφή. Έχω προτάσεις απ’ το εξωτερικό, ωστόσο θα προτιμήσω ελληνική ομάδα διότι εδώ έχει καλό κλίμα, ωραία θάλασσα και άλλα.»

Η λεζάντα γράφει «Τον χθεσινό αγώνα Παναθηναϊκού – Πανιωνίου παρηκολούθησαν οι δημιουργοί της θρυλικής ταινίας που προκάλεσε τόσο σάλο “ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ”, που προβάλλεται από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου εις τους κινηματογράφους ΡΕΞ – ΕΣΠΕΡΟΣ – ΑΝΕΣΙΣ – ΑΝΤΖΕΛΑ –  ΚΥΨΕΛΑΚΙ και ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤ. Επίσης και εις τους ΠΑΛΛΑΣ – ΤΕΡΨΙΘΕΑ (Πειραιώς), ΔΙΟΝΥΣΙΑ (Θεσσαλονίκης), ΑΤΤΙΚΟΝ – ΑΣΤΥ (Πατρων), ΑΤΤΙΚΟΝ (Καβάλας), ΑΤΤΙΚΟΝ (Δράμας) και ΤΙΤΑΝΙΑ (Αλεξανδρουπόλεως). Ανωτέρω οι δημοφιλείς πρωταγωνισταί ανάμεσα στους αγαπημένους φιλάθλους των κατά τον χθεσινόν αγώνα. Διακρίνονται η Αλίκη Γεωργούλη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μίκης Θεοδωράκης και οι συγγραφείς του έργου Κώστας Κοτζιάς και Τάσος Λειβαδίτης.»

“Πω Πω φόρμες!”

Πείνα

$
0
0

13.12.41 
Πείνα και αθλιότης στους δρόμους και στα σπίτια. 
Οι άνθρωποι πρίζονται. Πεθαίνουν στους δρόμους. 
Οι Γερμανοί αφαιρούν το παν. Τα τρόφιμα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Το θέαμα ανθρώπων αναίσθητων από την πείνα στα πεζοδρόμια της Λεωφόρου Πανεπιστημίου είναι κάθε μέρα συχνότερο. [...] 
Στο σταθμό μια γυναίκα πέφτει μπροστά μου σαν κεραυνόπληχτη. Την σηκώνουν, μαζεύεται κόσμος και της δίνει λεφτά. 
Τι να τα κάνει;
(Ασημ. Πανσέληνος, Φύλλα Ημερολογίου (1941-1943), Αθήνα, Κέδρος, 1993,
 σ. 118-119)
Μεγάλες θλιβερές ουρές
"Οι ουρές είναι μεγάλες, είναι θλιβερές, με λυπημένους ανθρώπους που ακολουθούν μια δική τους αυστηρή πειθαρχία κοπαδιού. [...] Η μητέρα προσφέρθηκε να πάει στην ουρά του φούρνου. Έφυγα από το σπίτι στις εννιά το πρωί. Εκείνη είχε ξυπνήσει από τις εξήμισι. Πίστευε πως θα ήταν με τους πρώτους. Βρήκε να περιμένουν διακόσιοι άνθρωποι. Γύρισα στις εννιά το βράδυ κι ήταν ακόμα εκεί, στην ίδια θέση περιμένοντας να φέρουν αλεύρι, να το ζυμώσουν, να το ψήσουν και ν' αρχίσουν τη διανομή που είναι τριάντα δράμια στο άτομο. Τη σήκωσα και τη βάσταξα για να γυρίσουμε σπίτι. Γι' αυτό αγόρασα το ψωμί απ' τον οδηγό.
 Τ' αγοράζεις με μια χρυσή λίρα."
(Γιώργος Καράγιωργας, Οι τραγουδιστάδες της Λευτεριάς, αναφορά στο: Χατζηπατέρα-Φαφαλιού, Μαρτυρίες 40-44, β' έκδοση, Αθήνα, Κέδρος, 1993,
σ. 328)
Πεινώ
Κατοχή. Στις γωνιές των δρόμων οι ντενεκέδες με τα σκουπίδια περιμένουν όχι το αυτοκίνητο ή μάλλον το κάρο να τους αδειάσει. Περιμένουν τους πεινασμένους ανθρώπους να ψάξουν μέσα να βρουν κάτι φαγώσιμο: λεμονόκουπα, φύλλα κρεμμυδιού...
[...]
Τα μπακάλικα άδεια. Το μόνο που βρίσκαμε ήταν μουστάρδα. 
Ο κυρ Βαγγέλης -ο παντοπώλης μας- διερωτάται πώς αγοράζουμε όλο μουστάρδα... Μια μέρα του έλυσα την απορία αυτή: 
"Σπουδαίο φαγητό" του λέω...
Η λέξη "πεινώ" αντηχούσε συνεχώς στ' αυτιά μας. Παιδιά γύριζαν σκελετωμένα, ωχρά, σύρριζα στο πεζοδρόμιο και φώναζαν "πεινώ" για να τ' ακούσουν
 οι ένοικοι των ισογείων σπιτιών να συγκινηθούν και να τους δώσουν κάτι,
 αν είχαν.
[...]
Κάποτε μας έδιναν με δελτίο λίγο ψωμί οι φούρνοι. Ήταν από σκουπόσπορο. 
Αν το κρατούσες στα χέρια να πας στο σπίτι, κάποιος σου τ' αρπούσε χωρίς ντροπή...
(Έρη Mελέκου, στο: Χατζηπατέρα-Φαφαλιού, Μαρτυρίες 40-44, β' έκδοση, Αθήνα, Κέδρος, 1993, σ. 305)

Επήλθε συμφωνία στο Εurogroup για την Κύπρο!

Πού είσαι ρε Γέρο να δείς το χάλι μας!

$
0
0
25η ΜΑΡΤΙΟΥ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ



"Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοιαν και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι... Ο ένας πήγαινε στον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα στο στρατόπεδο και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμεν και εις την Κωνσταντινούπολη...

Τόσο τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουαν Έλληνα και φεύγαν χίλια μίλια μακριά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός κι ένα καράβι μια αρμάδα. Αλλά δεν εβάσταξε. Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Μας πονούσε το μπαρμπέρισμά τους μα τι να κάνουμε; Είχαμε κι αυτουνών την ανάγκη."

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από την Πνύκα το 1838


Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ - 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

$
0
0





Στις 25 Μαρτίου εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
 Η λέξη «Ευαγγελισμός» αποτελείται από δύο επιμέρους λέξεις. 
«Ευ» και «αγγέλω» και δηλώνει την καλή είδηση, την καλή αγγελία. Πρόκεται για το χαρμόσυνο νέο που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην» της είπε ο Αρχάγγελος.
Ουσιαστικά πρόκειται για την εκπλήρωση της υποσχέσεως του Θεού, που δόθηκε μετά την πτώση τουΑδάμ και της Εύας (βλ. Γεν. γ΄ 15), η οποία λέγεται πρωτευαγγέλιο.
Όταν η Παναγία ρώτησε πώς είναι δυνατόν να τεκνοποιήσει αφού ήταν ανύπαντρη, ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι το Άγιο Πνεύμα θα έρθει σε εκείνη και με την δύναμη του Υψίστου θα συντελεστεί η ενσάρκωση του Υιού του.
Έτσι η Μαρία συνέλαβε τον Υιό και λόγο του Θεού, τον Ιησού Χριστό, ο οποίος με τη θυσία και το μαρτυρικό «θάνατό» του, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο, στον οποίο είχε οδηγηθεί μετά από την εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο.
(κάνοντας κλικ στο απολυτίκιο, μπορείτε να το ακούσετε)

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας. Είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης. Η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριών ακόμα και αν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου «πέσει» μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας. Η παράδοση λέει ότι αυτήν την ημέρα ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους.
Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, την ημέρα αυτή, τα παιδιά βγάζουν από τα χέρια τους τον «Μάρτη» και τον αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές ή σε κλαδιά δέντρων, για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους.
Σε μερικές περιοχές της Ηπείρου, την παραμονή του Ευαγγελισμού, τα παιδιά ξεχύνονται στα χωράφια, χτυπώντας κατσαρόλες, καπάκια τσουκαλιών και ό,τι μεταλλικό μαγειρικό σκεύος έχουν. Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο διώχνουν τα φίδια, που εκείνη την μέρα ξυπνούν από την χειμερία τους νάρκη.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπου υπάρχουν Χριστιανοί αυτή την ημέρα γιορτάζουν την χαρμόσυνη είδηση του Αρχαγγέλου και τιμούν την Παναγία.
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>