Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

1959 Oι δοσατζήδες


Αισιόδοξοι για την αξιολόγηση !

Κι άλλο "κανόνι"στην αγορά !

$
0
0

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στις χρηματαποστολές: "Περιμέναμε να σκάσει το κανόνι της Πυρσός"


Ο πρόεδρος των εργαζομένων στις χρηματαποστολές: Περιμέναμε να σκάσει το κανόνι της Πυρσός
Ο πρόεδρος της ΠΟΥΑΧΦ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ασφαλείας Χρηματαποστολών και Φυλάκων, Νίκος Παπακωνσταντίνου, μίλησε στο enikos.gr και επιβεβαίωσε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία security «Πυρσός».
«Από αυτά που μου είπαν οι συνάδελφοι μου,  είναι η τελευταία ημέρα σήμερα που εργάζονται. Μόλις επιστρέψουν, παραδίδουν στολές και ρούχα και σταματάνε. Έχει σταματήσει να λειτουργεί σαν εταιρεία από χθες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπακωνσταντίνου και συνεχίζει:
«Τα μέλη του Δ.Σ της εταιρείας έχουν φύγει τελείως, μέτοχοι δεν υπάρχουν, οι υπάλληλοι στα γραφεία έχουν φύγει. Έχουν μείνει μόνο οι υπάλληλοι που ασχολούνται με το κομμάτι των τραπεζών. Να αποσταλούν τα λεφτά στα κεντρικά».
Όπως αναφέρει, το δυναμικό της εταιρείας «είναι γύρω στα 700-800 άτομα σε όλη την Ελλάδα».
«Σύμφωνα με όσα μου λένε οι συνάδελφοι, είναι σε άθλια κατάσταση, από την άποψη ότι τους έχουν ενημερώσει ότι σήμερα είναι η τελευταία τους μέρα. Πάνε παραδίδουν, γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται καν αποζημίωση με τον πτωχευτικό νόμο και αναρωτιούνται τι τους ξημερώνει την επόμενη μέρα», προσθέτει.
«Περιμέναμε να σκάσει το κανόνι»
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΥΑΧΦ, «εμείς οι συνδικαλιστές το περιμέναμε ότι θα έσκαγε κάποια στιγμή. Αυτή η κατάσταση επικρατεί εδώ και 1,5 χρόνο. Εδώ και 1,5 χρόνο ο πυρσός τους άφηνε απλήρωτους 4-5 μήνες. Εργατικές διαφορές γίνονταν στην επιθεώρηση εργασίας. Πολλές υποθέσεις έφτασαν και στον εισαγγελέα, θα έσκαγε το κανόνι. Ήταν ζήτημα μηνών».
Κλείνοντας, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, πρόσθεσε: «Μπαίνουν στην ανεργία 700-800 άτομα. Μετά την Ηλεκτρονική το δεύτερο κανόνι είναι ο Πυρσός».
http://www.enikos.gr

Κι άλλο "λουκέτο "!

$
0
0

Λουκέτο στο Athens Ledra! Επίσχεση εργασίας από το προσωπικό - Οφειλές εκατομμυρίων ευρώ

Λουκέτο στο Athens Ledra! Επίσχεση εργασίας από το προσωπικό - Οφειλές εκατομμυρίων ευρώ

- Νέο πλήγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο με το λουκέτο στο Athens Ledra
- Διώχνουν τους πελάτες και τους λένε ότι το ξενοδοχείο έκλεισε
- Οι εργαζόμενοι είναι 2,5 μήνες απλήρωτοι - Δηλώνουν αποφασισμένοι να μην φύγουν από εκεί

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η ιδιοκτησία του Athens Ledra, πρώην (Ledra Marriot) κλείνει το ξενοδοχείο προκαλώντας την αντίδραση των εργαζομένων σε αυτό αλλά και την απορία των πελατών αφού σύμφωνα με τους εργαζόμενους η πληρότητα είναι 100%!
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι πελάτες του ξενοδοχείου που βρίσκεται χαμηλά στην λεωφόρο Συγγρού, ειδοποιήθηκαν να αποχωρήσουν από τα δωμάτιά τους. Οι τουλάχιστον 150 εργαζόμενοι είναι έξω από το ξενοδοχείο και κάνουν επίσχεση εργασίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αlpha Bank έχει προχωρήσει σε δέσμευση των λογαριασμών της εταιρείας, με τις οφειλές της να ανέρχονται στα 35 εκατ. ευρώ.
Το ξενοδοχείο Athens Ledra κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Γεώργιο Παρασκευαΐδη. Ύστερα από τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2007, ο έλεγχος του ξενοδοχείου περιήλθε στην οικογένεια Παρασκευαΐδη, ενώ το 2013 ολοκληρώθηκε η τριακονταετής διαχείριση της μονάδας από την αμερικανική αλυσίδα Ledra Marriott. Το 2014 το ξενοδοχέιο μετονομάστηκε σε Athens Ledra.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι είναι 2,5 μήνες απλήρωτοι και καταγγέλουν ότι παρότι το ξενοδοχείο έχει 100% πληρότητα η ιδιοκτησία επιχειρεί να το κλείσει με τεχνάσματα και να το ξανανοίξει με άλλο πιο φθηνό προσωπικό.
Tο ξενοδοχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς η επίσχεση εχει φτάσει στο 99%, με τους υπαλλήλους να ζητούν τα δεδουλευμένα τους για να συνεχίσουν να εργάζονται.
"Η διοίκηση του ξενοδοχείου εχει δώσει εντολή λόγω απεργίας να διώχνονται οι πελάτες. Εμείς δεν υποχωρούμε αν δεν πληρωθούμε και αν δεν διασφαλισθούν οι θεσεις εργασίας μας. Δεν θελουμε να κλείσει το ξενοδοχείο", λέει χαρακτηριστικα ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, κ. Μπάμπης Τότσικας. 
Αρκετοί πελάτες που έφτασαν στο ξενοδοχείο για να κλείσουν κάποιο δωμάτιο, ενημερώθηκαν απο τον διευθυντή του πως δεν μπορούν να μείνουν σε αυτό γιατι οι εργαζόμενοι είναι όπως είπε σε "απεργία και δεν υπάρχει κάποιος να σας καθαρίσει ουτε τα δωμάτια". Αυτο φυσικά διαψεύδεται απο τον εκπροσωπο των εργαζομένων, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως "ειναι ευθύνη της εργοδοσίας να συνεχίσει να λειτουργεί το ξενοδοχείο".
Οικογένεια από το Λονδίνο έφτασε σήμερα και ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να μείνει εκεί. "Μας είπαν να φύγουμε καθως δεν μπορούν να μας φιλοξενήσουν. Μας είπαν οτι οι εργαζόμενοι ειναι σε επίσχεση", λένε. 
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι θα κάνουν ολονύχτια περιφρούρηση στο ξενοδοχείο, το οποίο απο σήμερα δεν λειτουργεί.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
http://www.newsit.gr

Οι νέοι ένοικοι μιας ιστορικής στοάς

$
0
0

Οι νέοι ένοικοι μιας ιστορικής στοάς

Η Στοά Νικολούδη αρχίζει σιγά σιγά να θυμίζει τον παλιό, καλό εαυτό της


Η Στοά Νικολούδη –μία από τις πιο ιστορικές εμπορικές στοές στο Κέντρο της πρωτεύουσας, που συνδέει την Πανεπιστημίου με τη Σταδίου- αρχίζει σιγά σιγά να θυμίζει τον παλιό, καλό εαυτό της. Ένα come back που φαίνεται πως δεν περνάει απαρατήρητο από τους Αθηναίους, ένα come back που υποστηρίζεται με θέρμη από την Alpha Bank. Έτσι, τα φώτα στις βιτρίνες των καταστημάτων ανάβουν ξανά και τα καταστήματα γεμίζουν με εμπορεύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και το νέο κατάστημα που φέρει την επωνυμία Stormy Weather – η ιδιοκτήτρια εταιρεία διατηρεί και το εμβληματικό κατάστημα ειδών ανδρικής ένδυσης, υψηλής ποιότητας και αισθητικής, Mah Jong στην Οδό Κανάρη.

Το νέο κατάστημα στην ανακαινισμένη Στοά Νικολούδη –τη διαμόρφωση του οποίου ανέλαβε ο interior designer, Σταύρος Παπαγιάννης- περιλαμβάνει την πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση της συλλογής Moleskine στην Ελλάδα, τα γνωστά για το design και την ποιότητα τους ιταλικής καταγωγής είδη γραφείου, ταξιδίου κλπ, τα αρωματικά χώρου ιταλικής προέλευσης Dr.Vranjes, τους πρωτοποριακούς χάρτες των ευρωπαϊκών πόλεων Palomar, τα γαλλικής προέλευσης χειροποίητα μοντέλα ιστορικών σκαφών Kiade καθώς και τις βραβευμένες για το design τους σκάλες και σκαλάκια Hasegawa από την Ιαπωνία.



Το κτίριο και η Στοά Το ακίνητο, δηλαδή η Στοά με τα καταστήματα αλλά και το μέγαρο με τα γραφεία κλπ, είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον εμπρησμό του 2012 και αποκαταστάθηκε στη σημερινή του μορφή στα τέλη του 2014. Στο σημείο αυτό, ας θυμηθούμε ορισμένα στοιχεία για το ίδιο το ακίνητο που φιλοξενεί και τη στοά με τα καταστήματα.

Σε θέμα που «ανέβηκε» στις 18 Μαϊου 2015 στοwww.protothema.gr διαβάζουμε: «Κτίριο εποχής με τη χαρακτηριστική στοά που ενώνει την οδό Πανεπιστημίου με την οδό Σταδίου, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1938, από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη και συμπληρώθηκε με επιπλέον όροφο, μετά από τον πόλεμο. Το κτίριο κηρύχθηκε Ιστορικό, Διατηρητέο και έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, το 1995. Το κτίριο Νικολούδη ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του στην Alpha Bank, στεγάζει γραφεία και υπηρεσίες της Τραπέζης και αναπαλαιώθηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή, κατά την περίοδο 1997–2001, με μελετητές τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Καλλιγά και τον πολιτικό μηχανικό Βίκτωρα Αμπακούμκιν.



»Το έργο της αποκαταστάσεώς του περιελάμβανε στατικές ενισχύσεις και εξαιρετικά σύνθετες κατασκευές που αφορούσαν σε καλλιτεχνικά στοιχεία, όπως ειδικές γυψοκατασκευές, τραβηχτά κομμάτια, ορθομαρμαρώσεις και επιστρώσεις με ειδικά μάρμαρα, βαφές με ειδικά χρώματα, καθώς και πλήθος ειδικών κατασκευών αναβαθμισμένης ποιότητας στο εσωτερικό του κτιρίου. Η μελέτη ανακατασκευής του κτιρίου πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Στέφανο Καλλιγά και τον πολιτικό μηχανικό Φώτη Τσούλο και η αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων των γραφείων από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Ελένη Μανουηλίδη και Συνεργάτες». Το έργο εκτελέσθηκε από επιλεγμένους συνεργάτες της τράπεζας υπό τη συστηματική επίβλεψη της Διευθύνσεως Διαχειρίσεως Περιουσίας και Ασφαλείας με πολιτικό μηχανικό και επιβλέποντα του έργου τη Βάνα Τζινιέρη».

Τέλος, το ακίνητο ανήκει κατά 70% στην ιδιοκτησία της Alpha Bank, 
η οποία έχει και την αποκλειστική διαχείριση των υποθέσεων του.
http://www.protothema.gr

Οι νοικάρηδες

$
0
0



Τα κεφτεδάκια που τηγανίζονταν στο καυτό λάδι είχαν ξεσηκώσει όλη τη γειτονιά. Το πιλάφι που θα τα συνόδευε είχε περιχυθεί με καυτό φρέσκο βούτυρο.
Μικροί και μεγάλοι ανάσαιναν ηδονικά τη θεσπέσια μυρωδιά τους κι οι νοικοκυρές έσκαγαν από τη ζήλια τους που αν και προσπαθούσαν δε μπορούσε καμιά τους να τις φτάσει στο μαγείρεμα.
Μάνα και κόρη είχαν εγκατασταθεί στις δυο καμαρούλες της αυλής με το κουζινάκι, που ήταν από καιρό ξενοίκιαστο. Η σπιτονοικοκυρά είχε απογοητευτεί γιατί κόντευε χρόνος που καμιά φαμίλια δεν αποφάσιζε να μείνει. Είχαν ενδιαφερθεί κάποιοι αλλά ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που δεν καταδέχονταν να ρίξουν δεύτερη ματιά.
Τα λιγοστά ντουλάπια ετοιμόρροπα, οι κάμαρες φουσκωμένες από την υγρασία, οι σοβάδες έπεφταν συνέχεια κι οι σακατεμένες πόρτες έτριζαν ακόμα και κλειστές. 
<<Μήτε για σταύλος δεν κάνει, όχι που ζητάει και νοικάρηδες>>έλεγαν όλοι στη φτωχογειτονιά.
Ανύπαντρη και σε προχωρημένη ηλικία η ιδιοκτήτρια, ζούσε από τις συντάξεις που έπαιρνε. Ως ελεύθερη κόρη έπαιρνε του πατέρα της όταν συχωρέθηκε αλλά είχε και τη δική της. Από μικρό κορίτσι δούλευε στο εργοστάσιο κι όπως ήταν τσιγκούνα είχε κάνει γερό κομπόδεμα. Έστηνε τσουκάλι με ο,τι φτηνότερο έβρισκε στην αγορά. Βολευόταν με τα ρούχα που φορούσε η μάνα της από νέα κι είχε αγοράσει ελάχιστα καινούργια από τα παζάρια. 
<<Για να τη θυμάμαι... Τόσα χρόνια πάνε που την έχασα και δεν περνάει μέρα που να μη την σκεφτώ... Αχ η ζακετούλα της...>>
Είχε σπίτι προικώων από τους γονείς της, απέκτησε και το γειτονικό από μια γιαγιά που φρόντιζε πριν πέντε περίπου χρόνια, μια και δεν είχε κανένα συγγενή κοντά να της παρασταθεί. Απεβίωσε κι αφού την ανάπαυσε δηλώνοντας ότι είναι άπορη για να μην ξοδέψει λεφτά, το συγύρισε και βρέθηκε μια οικογένεια να μείνει. Όταν ο πατέρας βρήκε και δεύτερη δουλειά, το επιπλέον μεροκάματο τους επέτρεψε να μείνουν κάπου καλύτερα. Από τότε σάπιζε, χωρίς φροντίδα.
Το εισόδημα από το χαμόσπιτο ασφαλώς και το ήθελε, όμως δεν ήταν διατεθειμένη να πληρώσει για να επισκευαστεί.
<<Για τέτοια τώρα δεν είμαι... Να πλερώσω τόσες χιλιάδες για να μπούνε οι άλλοι σαν κύριοι; Ας βρεθούνε νοικάρηδες και θα το αφήσω φτηνά παρά να πέσει με τα χρόνια... Όσα και να πάρω, κάτι είναι κι αυτά, δύσκολη η ζωή...>>
Όταν η οικογένεια της Ευρύκλειας έφθασε στην Ελλάδα, είχε ήδη αποφασίσει να βολευτεί κάπου, ώστε να μη δίνουν υψηλό ενοίκιο. Ο άντρας της ψάχνοντας και ρωτώντας είδε το σπίτι αλλά κι εκείνος δικαίως απογοητεύτηκε.
- Για τσι παράδες μας τι περίμενες; Μια κάμαρη ούλη κι ούλη με το κουτσινάκι μέσα, αυτό δίνουνε στο παραπάνω σοκάκι... 
- Αυτό με τσι δυο κάμαρες πολύ θα με άρεσε! Έχει και την αυλή για τσι ζέστες να ραχατίζουμε...
- Ούλα του καλά και μοναχικό, αλλά...
- Μπρε πασά μου, μήπως να το ειδώ κι εγώ και να σ'ειπώ την ιδέα μου; 
- Ο,τι νομίζεις... Αλλά εγώ σ'είπα που έχει τα χάλια του! 

Η αυλόπορτα ήταν πάντα ανοιχτή και μπαινόβγαιναν τα παιδιά της γειτονιάς παίζοντας κρυφτό.
Η Ευρύκλεια άνοιξε το ρημαγμένο παντζούρι κι όταν ο ήλιος πέρασε προσκεκλημένος μετά από τόσο καιρό, είδε την άθλια κατάσταση που επικρατούσε. Αντί όμως να το βάλει στα πόδια, άφησε τη φαντασία της να ταξιδέψει... Είδε εκεί στημένο το νοικοκυριό τους. 
- Έτσι κι ηφύγουνε τα φουσκώματα απ'τσι τοίχοι και το ταβάνι κι ασπριστεί... Κι άμα ητριφτούνε καλά οι πόρτες και τα παραθύρια... 
- Δουγειά πολύ έχει γυναίκα, άστο...
- Ας έχει! Η αδερφή σου δε μας ήδιωξε, τόπο να μείνουμε έχουμε! Θα τσ'ημαζώξουμε ούλοι για τα μερεμέτια και στο μήνα θα σισταριστεί! Να ιδούμε πριχού την απόφαση πόσοι παράδες θέλει η νοικοκιουρά. Άστο απάνω μου.
Οι γείτονες κοιτούσαν με απορία το ζευγάρι που χάζευε το παλιόσπιτο.
Η πιο θαρρετή έτρεξε στην ιδιοκτήτρια και της τα πρόλαβε.
- Πήγαινε γρήγορα να δεις, μπορεί να είναι το τυχερό και να το νοικιάσεις! Πολύ καλοί φαίνονται!
Μπροστά εκείνη και πίσω η γειτόνισσα που απορούσε για το πώς οι τόσο καθαροί και νοικοκυρεμένοι άνθρωποι πέρασαν τόση ώρα εκεί μέσα, τους πρόλαβαν στην πόρτα.
- Η αλήθεια είναι ότι ο άντρας μου δε θέλει... Του είπαν ότι είναι κι άδειο τόσο καιρό, είναι στα χάλια του βέβαια. Έχομε και δυο παιδιά ηξεύρετε... Θα σας ειπώ την ιδέα μου κι εσείς όπως νομίζετε... 
Μείον τα πέντε αρχικά ενοίκια για τα έξοδα της επισκευής και το μηνιαίο ποσό συμφωνήθηκε.
Η γειτόνισσα τη σκούνταγε με τον αγκώνα της γιατί "μίλησε με την τύχη της"όπως της είπε αργότερα πίνοντας καφέ.

Κι άρχισαν οι χοντροδουλειές χάρη στα άξια χέρια τους.
Κουνιάδοι, ανίψια και ξαδέρφια βοηθούσαν μ'αβαρεσιά καθημερινά σκαρφαλωμένοι στις αυτοσχέδιες σκάλες που έφτιαξαν μαζεύοντας ξύλα και μαδέρια. Η Ευρύκλεια έτριβε με τις ώρες τα παντζούρια για να φύγει η μεγάλη φθορά πάνω από το παμπάλαιο γκρι χρώμα τους κι ο άντρας της τα μερεμέτισε για να μανταλώνουν. Σειρά είχαν οι πόρτες, όσο έφτανε το χέρι της. Ο γεροδεμένος ανιψιός τους ο μεγάλος κατάφερε να τις βγάλει και λάδωσε καλά τους μεντεσέδες. Θα τα έβαφαν με λαδομπογιά, όπως και την κουζίνα. Σε λιγότερο από δυο μήνες κατάφεραν να του δώσουν άλλη όψη. Η ιδιοκτήτρια έτριβε τα μάτια της βλέποντας την τεράστια αλλαγή.
<<Μωρέ μπράβο θέληση! Αγνώριστο έγινε! Ποιος να μου το 'λεγε;>>
Με το τσεμπέρι προσεκτικά δεμένο στο κεφάλι, κατάφερε να διατηρεί τα μαλλιά της καθαρά η Ευρύκλεια. Κάθε βράδυ αποκαμωμένη από την κούραση το έπλενε χωρίς να παραπονιέται.
Τελευταία άφησαν την αυλή και το αποχωρητήριο. Μια βρομερή τρύπα για τις φυσικές ανάγκες  αφού εξυπηρετούσε κι όλα τα παιδιά που μαζεύονταν από την περιοχή για να παίξουν μπάλα με τα γειτονόπουλα. Τα πιο δυνατά καθαριστικά της εποχής στάθηκε αδύνατο να της αλλάξουν χρώμα, αλλά βοήθησαν στο να διαπιστώσουν ότι ήταν σπασμένη. Αναγκάστηκαν να την αντικαταστήσουν αφού έτριψαν κι εκεί καλά τους τοίχους που έζεχναν κι έβαλαν καινούργιο ελενίτ πετώντας το σπασμένο.
Η αυλή άστραψε από το ασβέστωμα. Την ώρα που η Ευρύκλεια βγήκε με τον κουβά στο πεζοδρόμιο, άκουσε φωνές από το απέναντι σπίτι. Ο μικρός γιος της γειτόνισσας παραμιλούσε κι έκανε σπασμούς από τον υψηλό πυρετό όπως άκουσε κι η μητέρα του σε άθλια κατάσταση νόμιζε πως το χάνει. 
- Ο γιατρός λείπει! Χτυπούσα και δεν ήταν κανείς μέσα!
- Άχου! Πάει το παιδί! 
Η Ευρύκλεια έτρεξε πετώντας στην πόρτα το τσεμπέρι και την ποδιά. Παρηγόρησε τη μάνα και προσπάθησε να την ηρεμήσει.
- Ησύχασε κόρη μου και θα σ'ειπώ τι θέλω, ηξεύρω απ'αυτά!
Ζήτησε λεκάνη με νερό και πετσέτες. Έγδυσε το παιδί που σπάραζε και το έβαλε μέσα στο δροσερό νερό. Η μάνα κι όσες είχαν μαζευτεί εκεί, έβαλαν τις φωνές.
- Τι κάνεις κυρά μου; Πνευμονία θες να πάθει;
- Σους! Ηξεύρω τι κάμω σας είπα! Ένα κανάτι φέρτε με!
Το βάφτισε μέσα στη λεκάνη. Το νερό έπεφτε στο ζεματιστό κεφαλάκι κι άρχισε να τρέμει το κορμάκι του. Έκλαιγε με λυγμούς αλλά δεν παραμιλούσε πλέον. Ζήτησε φρέσκο νερό και το τύλιξε με τις πετσέτες.
- Το θερμόμετρο δώσε με!
Η θερμοκρασία του είχε πέσει προσωρινά κι οι σπασμοί άρχισαν να υποχωρούν στο δεύτερο μπάνιο. Έβρεξε καλά τις πιο χοντρές πετσέτες και τύλιξε τα πόδια και το κεφάλι. Κόλλησε το αυτί της στο στήθος του και χαμογέλασε.
- Θαρρώ που δεν έχει πάρει κρύο. Φέρε μου κουταλάκι να ιδώ τα λαιμά του, άμε κόρη μου.
Κατακόκκινος ο λαιμός του μικρού, έδειξε στην πεπειραμένη γυναίκα ότι εκεί ήταν το πρόβλημα. 
- Το νεράκι ρίχνει κομμάτι τη θέρμη για ολίγην ώρα κι ηγλυτώνει το χειρότερο. Ίσα με να βρεθεί ο γιατρός και να έρτει, θα υπάγω στη σπετσαρία γλήγορα για τα πρεπούμενα. 
Οι γυναίκες αλληλοκοιτάχτηκαν. 
- Ποια είναι αυτή καλέ;
Όταν την είδαν να καταφθάνει με σύριγγα και σκονάκια, κατάλαβαν ότι εννοούσε το φαρμακείο. 

- Ο Θεός να την έχει καλά που έσωσε το παιδάκι μου!
- Με το που είδα να το βάζει στο νερό, τρελάθηκα!
- Εγώ να δεις! Μου ήρθε να τη δείρω μέσα στον πόνο μου άμα είδα τέτοιο πράμα!
- Και την ένεση που του έκανε, κιχ δεν έβγαλε!
- Και να ξημερωθεί εδώ η γυναίκα, μ'όλη την κούραση που είχε; Με το πρώτο λεωφορείο πήγε σπίτι της, αξημέρωτα! Σε δυο ώρες ήρθε πάλι εδώ με τα μαντζούνια για τα λαιμά του, πόσες καραμέλες για να τον καλοπιάσει που είναι πικρό το φάρμακο και την αλοιφή. Μόνη της τη φτιάχνει κι αυτή κι από χρόνια γιατροπορεύει κόσμο! 
- Χρυσά τα χέρια της! Δεν είδες πώς έφτιαξε το σπίτι; Έριξε δουλειά σαν δυο άντρες! 
- Τυχερή η γεροντοκόρη που της φτιάξανε το αχούρι, μη το συζητάς! Την άλλη βδομάδα που ξεμπαρκάρει ο άντρας μου κι όλο και κάτι μου φέρνει, θα της κάνω ένα δώρο αφού δεν πήρε φράγκο για ο,τι έκανε στο παιδί. Αλλά κι αυτή η συμπαράσταση, δεν ξεπληρώνεται! 
Με τις ενέσεις, το αντιπυρετικό σκονάκι και τα βότανα με το μέλι, ο μικρός έγινε περδίκι! Η φήμη της άρχισε ν'απλώνεται και στις πέρα γειτονιές. Όταν εγκαταστάθηκαν πια στο σπίτι, είχε ήδη αποκτήσει αρκετή πελατεία.
Όσα έβγαζε τα έριχνε σ'ένα πουγκί που έκρυβε στο μπαούλο. Όπου έβλεπε φτωχούς ανθρώπους που υπέφεραν, αγόραζε τα φάρμακα και το καθημερινό τους γάλα, κρυφά απ'τη φαμίλια της. Τα ψυχικά που κάνουμε, μόνο εμείς πρέπει να τα ξέρουμε. Όλος ο κόσμος είχε τον καλό λόγο για την εξαιρετική γυναίκα. Ο άντρας της δούλευε στη φάμπρικα από τις έξι το πρωί ως το απόγευμα. Αφού έμπαινε στη φωτιά ο τέντζερης καθημερινά κι είχαν να φάνε, δόξαζαν το Μεγαλοδύναμο. 
Το φτωχικό σπιτάκι τους έλαμπε από την πάστρα. Φιλόξενοι άνθρωποι, δέχονταν τους συγγενείς στην "καλή κάμαρη"το χειμώνα και στην αυλή το καλοκαίρι. Φορτωμένη λουλούδια και βότανα στους πολύχρωμα βαμμένους τενεκέδες, μοσχοβολούσε. Όλη σχεδόν η γειτονιά είχε απολαύσει τον παχύ καφέ και τα ρετσέλια της.
Στα τέσσερα χρόνια ο πατέρας αρρώστησε βαριά. Υπέφερε χρόνια από τα πνευμόνια του κι η σκληρή δουλειά επιβάρυνε την κατάστασή του. Αδυνάτισε πολύ και η καρδιά του όπως είπαν οι γιατροί που τον εξέταζαν και του έδιναν τα κατάλληλα φάρμακα για να συντηρείται. Η Ευρύκλεια κλεινόταν στο κουζινάκι κι έκλαιγε με μαύρο δάκρυ. Είχε εμπειρία από τόσους ασθενείς που έβλεπε όταν τον έπιαναν κρίσεις και μπαινόβγαιναν στο νοσοκομείο και καταλάβαινε ότι το "φευγιό του"ζύγωνε κι ο,τι κι αν έκανε δε μπορούσε ν'αλλάξει τη μοίρα...

Μάνα και κόρη ντύθηκαν στα μαύρα. Ο γιος φορούσε το πένθος στο μανίκι και δεν έβγαινε να παίξει με τα παιδιά της γειτονιάς.
Στην αυλόπορτα είχαν κρεμάσει μοβ πανιά και στην αυλή έβγαιναν μόνο για να καθαρίσουν. 
Η ιδιοκτήτρια που φοβήθηκε μη χάσει τα νοίκια αφού ο πατέρας πέθανε κι έμεινε η μάνα με τα ορφανά, άρχισε να τρώγεται.
- Πάλι νερά με τους κουβάδες ρίχνουν αυτές; Θα σαπίσει το σπίτι! Να τους δώσεις σαπουνάδες και να τους πάρεις την ψυχή! Τώρα θα βγει η κόρη και στην πόρτα, το φάγανε το σκαλί! 
- Αν πεις πια αυτός ο καμπινές, έχει στενάξει! Κουβαλάνε συνέχεια τις κατσαρόλες με τα ζεστά και τα κρύα νερά κι οι ατμοί βγαίνουν από το παραθυράκι μες στο χειμώνα! Η μια πλένεται κι η άλλη απ'έξω πόση ώρα περιμένει με τις πετσέτες! Όσο να σκουπιστεί καλά, φέρνει και δυο κουβέρτες να τυλιχτεί απ'το κεφάλι! Κείνα τα σκοινιά θα πέσουνε κάτω από τις μπουγάδες κάθε μέρα! 
- Αμ δεν τα βλέπω; 
- Και τα κουρτινάκια κάθε τόσο μη και χάσουνε την ασπρίλα τους...
- Αμ τα πλεχτά; Χάζι τα έκανα στο ράφι άμα ανάβανε το φως!
- Τώρα που έχουνε κλειστά τα παντζούρια της σάλας δε φαίνεται τίποτα... Και τη μέρα το φως ανάβουνε για να μπούνε. 
- Από τα σαράντα και μετά θα τα ανοίξουνε πια...
- Κρίμα τον άνθρωπο που έφυγε κι άφησε πίσω του χήρα κι ορφανά...
- Πώς θα τα βγάλουνε πέρα... 
- Άξια γυναίκα η Ευρύκλεια, αγωνίζεται η καημένη...
- Να μη πεινάσει κι αυτή και τα παιδιά, αυτό να λέμε!
- Δε μου λες, σου μυρίζει άμα μαγειρεύουνε;
- Ε κι εσύ, μια πόρτα είμαστε!
- Σήμερα τι είχανε; 
- Πατάτες και κουνουπίδι. Χτες αυγά και προχτές μπιζέλια. 
- Κι εγώ μπιζέλια έχω σήμερα.
- Τα κολοκύθια γιαχνί με κρεμμύδι έχει καιρό να μαγειρέψει...
- Πώς θα φτιάχνει; ρώτησε η πιο λαίμαργη.
- Κόβει τα κρεμμύδια όπως στη σαλάτα και τα ρίχνει στο λάδι με λίγη ζάχαρη. Τα κολοκυθάκια στα δυο και μετά κομματάκια μικρά, τα ρίχνει να τσιγαριστούνε κι αυτά. 
Μετά ντομάτα και λίγο πελτέ, αλάτι, πιπέρι, μια στάλα κανέλα και νερό ίσα να τα σκεπάζει.
Πολύ ωραίο γίνεται, μένει με τη σαλτσούλα του, βουτάς και ψωμάκι!
- Πάλι καλά που έχουνε να φάνε... Για να δούμε, θα μου δώσει η Ευρύκλεια το νοίκι στην ώρα του; 
Η άλλη γειτόνισσα που δεν την πολυχώνευε, πήρε το μέρος τους.
- Κάνε κι εσύ υπομονή, αμαρτία είναι χήρα γυναίκα με δυο παιδιά... 
- Ε, καλά, δε λέω, αλλά...
- Και να πεις ότι τα έχεις ανάγκη; Μόνη σου είσαι, ούτε παιδιά ούτε σκυλιά δεν έχεις, τα λεφτουδάκια σου σε φτάνουν μια χαρά! Έτσι που το φτιάξανε και χρόνο παρά χρόνο ασπρίζουνε τις κάμαρες κι όλη την ώρα την αυλή, μεγάλο καλό σου κάνανε! Εγώ στη θέση σου τίποτα δε θα τους έπαιρνα, έτσι κι αλλιώς ρήμαζε το σπίτι... 
- Άμα το είχες εσύ, ας το χάριζες κιόλας!
Τυπική η μάνα, έστειλε το γιο της με τα λεφτά στο χέρι, χωρίς να καθυστερήσει ούτε μια μέρα.
Οι γειτόνισσες τις είχαν από κοντά. Η μητέρα του παιδιού που είχε σώσει τότε η Ευρύκλεια, δεν ήθελε να τις αφήσει να στήσουν τσουκάλι τις πρώτες μέρες.
- Έχεις τον πόνο σου, άσε με να σου σταθώ κι εγώ κυρά Ευρύκλεια. Πού όρεξη για μαγειρέματα, βλέπω και το κορίτσι σου με τα ματάκια κλαμένα συνέχεια, άστο κι αυτό... Μη με παρεξηγήσεις, αλλά σε νιώθω πολύ δικό μου άνθρωπο.
Η Ευρύκλεια της έδωσε χίλιες ευχές αλλά δεν δέχτηκε.
- Φοβούμαι για τα παιδιά και τον κόσμο, μη κι ηνομίσουνε πως επειδής ηπέθανε ο πατέρας τους δεν έχομε να φάμε κι η γειτονιά μας ζει... 
- Αυτά να μη τα βάζει ο νους σου! Τέτοιο πράμα δεν σκέφτηκα κι άμα θέλω κάτι να σου φέρω έχω τον τρόπο! Εσύ έχεις θρέψει τα παιδιά μας με τις μπουγάτσες, τους χαλβάδες και τις πίτες σου! Όλο στο δρόμο έβγαινες και τα φίλευες μαζί με τα δικά σου που παίζανε! Ξεχνάς την τσανάκα με το ρυζόγαλο που έβαλες στην αυλή με οχτώ κουτάλια για να φάνε; Η γκαζιέρα σου όλη μέρα αναμμένη και ποια από όλες μας δεν έφαγε στην αυλή σου;
Με το έτσι θέλω τους πήγε τα πιάτα, κρυμμένα καλά κάτω από τη ζακέτα που κρατούσε στο δεξί της χέρι.
- Θα κάνω και λουκουμάδες να φάνε τα παιδιά! Να τους πεις να έρθουν στο σπίτι αφού λόγω του πένθους δε μπορώ να τα φέρω εδώ. 
- Να 'σαι καλά κόρη μου και να έχεις πάντα ούλα τα καλά! Ζωή και χρόνια ηβλοημένα με τσι χαρές στο σπίτι σου! 

Τα χρόνια περνούσαν με τις δυο γυναίκες μόνες.
Ο γιος είχε βρει δουλειά στις επισκευές και σε λίγους μήνες μπαρκάρισε για να μαζέψει πιο πολλά λεφτά.
- Μάνα μου, εσένα και την αδερφή μου μ'άφηκε ο πατέρας! Άμα ήτουνε στη ζωή, τόση ανάγκη δε θα είχαμε... Αφού ήφυε κείνος, δικιά μου δουγειά είναι να σας ζήσω όσο πιο καλά ημπορώ... Το ψωμί δε μας ήλειψε, όμως ούλη τη μέρα κάμεις αγώνα για μερικοί παράδες κι η αδερφή μου πίσω στο σπίτι σισταρίζει και στήνει τον τέντζερη. Προικιά θέλει στο γιούκο για να βγει νύφη άμα έρτει η ώρα τση... 
- Ναι μπρε γιόκα μου, αμά είσαι ακόμα μια στάλα άθρωπος για να σ'ηφάνε οι θάλασσες... Κομμάτι να μεγαλώσεις, τα μυαλά σου να πήξουνε κι ηβλέπεις τι θα κάμεις... 
- Άντρεψα αφ'την ώρα που ο μπαμπάς μου ήφυε! Κι ηβαρέθηκα να τσι ακούω να με λένε τ'ορφανό και να μετράνε τσι λίγοι παράδες που με δίνουνε, άμα φτάνουνε για να ζήσουμε! Μην ειπώ και για τη νοικοκυρά που στέκει στο παραθύρι τση ωσότου να τση πάμε το μηνιάτικο!  
- Αχ παιδάκι μου, έτσι είναι ο κόσμος... 
- Μη γνοιάζεσαι για τίποτις μάνα, ούλα καλά θα πάνε!
 Θρήνος κι οδυρμός στο σπίτι αλλά δε γινόταν αλλιώς. Η απόφαση είχε παρθεί. Με τον καιρό συνήθισαν την απουσία του...

Ο ρέκορντμαν του ελληνικού σινεμά, Γιώργος Βελέντζας

$
0
0





Ο αφανής βασιλιάς του μεγάλου πανιού που έπαιξε στις περισσότερες ταινίες της εθνικής μας κινηματογραφίας!


Ο ρέκορντμαν του ελληνικού σινεμά, Γιώργος Βελέντζας


Από μάγκας και χωροφύλακας μέχρι στρατιωτικός και γιατρός, δεν ήταν και πολλοί οι ρόλοι που δεν ερμήνευσε ο μεγάλος καρατερίστας μας στο πανί, ρόλοι που τον καθιέρωσαν ως μια από τις πιο χαρακτηριστικότερες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου!
Ποιος δεν τον θυμάται στο ανεπανάληπτο φιλμ «Της κακομοίρας» να κάνει τον μόρτη Μήτσο ή τον χωροφύλακα στον «Έναν βλάκα και μισό»; Ο κορυφαίος δευτεραγωνιστής Γιώργος Βελέντζας έγινε μια από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες της χρυσής εποχής του εμπορικού μας σινεμά, αποτελώντας αναπόσπαστο «γρανάζι» της εγχώριας showbiz.
Πόσο αναπόσπαστο; Τόσο που οι 209 ταινίες του δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας! Οι ιστορικοί του ελληνικού σινεμά ερίζουν ακόμα για το αν ήταν ο Διανέλλος ή ο Βελέντζας ο απόλυτος ρέκορντμαν συμμετοχών, καθώς τα στοιχεία δεν συμφωνούν. Σύμφωνα πάντως με νεότερη καταμέτρηση, φαίνεται πως ο Βελέντζας των 209 φιλμ αφήνει πίσω του τον Λαυρέντη Διανέλλο των 195 ταινιών, δρέποντας δάφνες ως ρέκορντμαν της λεγόμενης Χρυσής Εποχής του ελληνικού πανιού!
Άλλος ένας αφανής βασιλιάς του ελληνικού σινεμά δηλαδή, που παρά τους δεύτερους ρόλους που ενσάρκωσε μονίμως, ο Βελέντζας άφησε κληρονομιά μικρές αλλά σημαντικές ερμηνείες σε εκατοντάδες ταινίες, ξεκινώντας από το 1948, ως εικοσάχρονος και φέρελπις νεαρός ηθοποιός.
Έκτοτε έκανε τα πάντα, έπαιξε τα πάντα σε σανίδι και πανί, συνεργάστηκε με τους πάντες και άφησε παρακαταθήκη μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του ελληνικού θεάματος. «Είμαι ο τελευταίος της γενιάς του Θανάση Βέγγου. Ξέρετε, εμένα κολλητοί μου ήταν ο Βέγγος και ο Χατζηχρήστος. Με αυτούς λαχταρούσα να παίξω, ρίχναμε πολύ γέλιο. Ταιριάζαμε. Δουλέψαμε πολύ μαζί. Με τον Θανάση πήγαμε περιοδεία έξι φορές στην Αυστραλία», συνήθιζε να λέει με το γνώριμο χαμόγελό του.
Η παραγωγικότατη καριέρα του έφτασε σε μας από τις καραβιές των κινηματογραφικών του παραγωγών, αν και στα χρόνια του ο Βελέντζας μάγευε και τα θέατρα, έχοντας κάπου 500 θεατρικά έργα να προσυπογράφουν τη σπουδαία σταδιοδρομία του! Αν και οι περιπέτειές του στην ελληνική showbiz δεν εξαντλούνται εδώ, καθώς ο ηθοποιός δάνεισε τη φωνή του σε επίσης πάμπολλες ταινίες και ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά και μεταγλωττισμένα προγράμματα της ελληνικής τηλεόρασης (με χαρακτηριστικότερο όλων το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι»!).
Κουμπάρος της Βέμπο (τον πάντρεψε) και του Ξανθόπουλου (του βάφτισε τον μοναχογιό) και κολλητός του Βέγγου και του Χατζηχρήστου, ο παντοτινός δευτεραγωνιστής του κινηματογράφου και του θεάτρου μας στάθηκε επάξια δίπλα σε όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές και έγινε ένα από τα πιο οικεία και αγαπητά κινηματογραφικά πρόσωπα της χώρας μας…

Πρώτα χρόνια

ggrgvveelllanrnazaz1
Ο Γιώργος Βελέντζας γεννιέται στις 4 Δεκεμβρίου 1927 στην Αθήνα μέσα σε οικογένεια με καταγωγή από το Διχώρι Φωκίδας. Για τα παιδικά του χρόνια δεν είναι και πολλά γνωστά, ξέρουμε πάντως πως μεγάλωσε στην περιοχή του Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων και πως η Κατοχή τον ανάγκασε να σταματήσει το σχολείο για να βγει στη βιοπάλη.
Όπως αποκάλυψε ο γιος του Θανάσης, ο Βελέντζας επέστρεψε μεταπολεμικά στο σχολείο για να πάρει το απολυτήριο έχοντας πια μπόλικα χρονάκια δουλειάς στις πλάτες του (εργαζόταν σε αποθήκη της Ομόνοιας). Μια ωραία πρωία, ο νεαρός Γιώργος περνά έξω από την εταιρία παραγωγής Νόβακ Φιλμ και βλέπει την επιγραφή «Ζητείται μικρός». Περνώντας το κατώφλι, ήξερε ότι θα γινόταν ηθοποιός!
Κι έτσι θα βρεθεί στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπου θα ανέβει στις μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές όντας σπουδαστής ακόμα. Το ντεμπούτο του θα γίνει το 1948, στην παράσταση «Η απαγωγή της Σμαράγδως» που ανέβασε ο θίασος Β. Αργυρόπουλου…

Θεατρική και κινηματογραφική καριέρα

ggrgvveelllanrnazaz2
Το φιντάνι γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό τόσο από το θεατρόφιλο κοινό όσο και τη θεατρική κοινότητα και ήδη από τα πρώτα χρόνια του στο σανίδι συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου: από τον θίασο της Βέμπο, των Αυλωνίτη-Βασιλειάδου-Ρίζου και των Χορν-Λαμπέτη μέχρι τον Βουτσά, τον Χατζηχρήστο, τον Βέγγο και τόσους ακόμα.
Έχει βέβαια περιδιαβεί την Ελλάδα με τα θεατρικά μπουλούκια αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στην επαφή με το κοινό. Κι έτσι όταν ο Μάνος Κατράκης ίδρυσε το Λαϊκό Θέατρό του, σπεύδει να τον εντάξει στον θίασό του, όπου θα παραμείνει για τέσσερα χρόνια. Μετά συνεργάστηκε με όλους και από το 1979-1992 ήταν μόνιμο μέλος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ερμηνεύοντας νέους και εξίσου σημαντικούς ρόλους σε 26 παραστάσεις. «Αμέσως μου έκαναν προτάσεις ο ένας θίασος μετά τον άλλον. Έπαιξα με όλους. Μικρούς και μεγάλους ρόλους, όλους τους αγάπησα».
ggrgvveelllanrnazaz7
Παρά το γεγονός ότι έγινε ευρύτερα γνωστός από τον κινηματογράφο, ο Βελέντζας άφησε βαθιά το στίγμα του στα θεατρικά πράγματα της χώρας μας, παραμένοντας ενεργός και δραστήριος μέχρι τα τελευταία του χρόνια. Η στερνή του συμμετοχή ήταν το 2011, από το μετερίζι του Εθνικού Θεάτρου, όταν έπαιξε στον «Βασιλικό» του Μάτεσι, ολοκληρώνοντας έτσι μια πλούσια καριέρα στο σανίδι που απλώθηκε σε 60 χρόνια δράσης και 500 θεατρικά, φιλοτεχνώντας ένα απίστευτο ρεπερτόριο που θα ζήλευε κάθε ηθοποιός! «Τρομερή εμπειρία και απίστευτο χειροκρότημα. Μου έδωσε ζωή αυτή η τελευταία παράσταση», είπε χαρακτηριστικά για το πέσιμο της θεατρικής αυλαίας.
ggrgvveelllanrnazaz4
Το 1948, την ώρα που υπογράφει το συμβόλαιο για το πρώτο του θεατρικό, έρχεται και το κινηματογραφικό ντεμπούτο του. Ήταν το πολεμικό δράμα του παραγωγού και σκηνοθέτη Μαυρίκιου Νόβακ «Οχυρό 27» που του άνοιξε τις κινηματογραφικές πόρτες, για να μην ξανακλείσουν έκτοτε ποτέ!
«Παίξαμε σε εκατοντάδες ταινίες και δεν παίρναμε λεφτά. Ελάχιστα. Ψίχουλα. Γυρίζαμε τη μία μετά την άλλη. Όπου με καλούσαν, πήγαινα. Είχα οικογένεια και έπρεπε να τη ζήσω». Κι έτσι θα βρεθεί να παίζει σε περισσότερες από 200 ταινίες του παλιού καλού σινεμά, όντας ένας ηθοποιός που έκανε τους δεύτερους ρόλους να λάμπουν.
ggrgvveelllanrnazaz8
Πριν γίνει αστέρι του σινεμά, ο Βελέντζας ντούμπλαρε τις φωνές στις ταινίες που είχε καταστραφεί η μπάντα του ήχου ή είχαν γυριστεί βωβές, φτάνοντας ακόμα και να ντουμπλάρει όλες τις αντρικές πρόζες ενός φιλμ στις δεκαετίες του 1950, του 1960 και του 1970!
ggrgvveelllanrnazaz5
Ντουμπλάροντας τον Κατράκη, τον Αλεξανδράκη, τον Βέγγο και τους άλλους αστέρες της εποχής, εξασφαλίζει σιγά σιγά τις πρώτες του συμμετοχές στο σινεμά, γινόμενος σύντομα αναπόσπαστο μέλος του ελληνικού κινηματογράφου. Παρά τους μικρούς του ρόλους, μόνο απαρατήρητοι δεν περνούν. Κι έτσι γεννιέται ένας από τους «καλούς» δευτεραγωνιστές του πανιού, καθώς τον κακό δεν τον έπαιξε ποτέ.
Καλός χωροφύλακας, καλός δικαστής, καλός γιατρός, καλός παπάς, καλός στρατιωτικός, ο Βελέντζας έγινε αναγκαίος για το σινεμά μας, αφήνοντας τη χαρακτηριστική του σφραγίδα σε ταινίες-σταθμούς, όπως «Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει», «Ποιος Θανάσης», «Ταπεινός και καταφρονεμένος» και «Έξω οι κλέφτες»…
Άλλες αξιομνημόνευτες ερμηνείες του θα έρθουν σύντομα και αναφέρουμε ενδεικτικά τα φιλμ «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», «Ο τσαρλατάνος», «Της κακομοίρας», «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα», «Μπουμπουλίνα», «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα», «Χριστίνα», «Αλίμονο στους νέους», «Χαμένα όνειρα», «Μάνα γιατί με γέννησες;», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Η σωφερίνα», «Οι κληρονόμοι», «Κάτι να καίει», «Μοντέρνα Σταχτοπούτα», «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», «Ξεριζωμένη γενιά», «Η Μεσόγειος φλέγεται» και τόσα ακόμα. Η τελευταία του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήρθε το 2010, στην ταινία του Αγαθονικιάδη «Πικρό χιόνι».
Παίζοντας εξίσου καλά κωμωδία και δράμα, ο Βελέντζας ήταν ένας σωστός υποκριτικός χαμαιλέοντας και η δεξιότητά του στο πλάσιμο των χαρακτήρων αναγνωρίστηκε το 1993, όταν τιμήθηκε με το Βραβείου Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη «Ζωή χαρισάμενη». Το 1997 απέσπασε τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή του στο φιλμ «Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων».
Εξίσου σημαντικό ήταν το πέρασμά του τόσο από τις συχνότητες του ραδιοφώνου όσο και από την τηλεόραση, όπου πλάι στις αμέτρητες μεταγλωττίσεις που έκανε (όπως στο κλασικό «Μικρό σπίτι στο λιβάδι»), έπαιξε και σε πάμπολλες σειρές.
ggrgvveelllanrnazaz6
Από τον θρυλικό «Άγνωστο Πόλεμο» (ΥΕΝΕΔ, 1971-1974), τον «Ονειροπαρμένο» (ΥΕΝΕΔ, 1971), την «Εκάτη» (ΕΡΤ, 1979) και τη «Βεντέτα» (ΕΡΤ2, 1986), μέχρι την «Αγάπη στο Αιγαίο» (ΕΤ2, 1992), το «Κωνσταντίνου και Ελένης» (ΑΝΤ1, 1998), τις «7 Θανάσιμες Πεθερές» (MEGA, 2005-2006) και τη «10η Εντολή» (2006-07)…

Προσωπική ζωή

ggrgvveelllanrnazaz3
Ήταν το 1964 όταν ο γνωστός πια κινηματογραφικός αστέρας γνώρισε την επίσης γνωστή μακιγιέζ του ελληνικού σινεμά Αρτάνα «Μπέλλα» Παπαπέτρου, η οποία σημείωσε αξιόλογη πορεία πίσω από τις κάμερες του κινηματογράφου μας. Ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος!
Το ζευγάρι παντρεύεται την επόμενη χρονιά με κουμπάρα τη Σοφία Βέμπο, αφού όταν η Βέμπο και ο σύζυγός της Μίμης Τραϊφόρος άκουσαν τα μαντάτα, του δήλωσαν αμέσως: «Γιώργο ετοιμάσου, εμείς θα σε παντρέψουμε»! Κάτι που έγινε φυσικά και ο γάμος μετατράπηκε στο μεγάλο γεγονός της κοσμικής Αθήνας. «Ξέρετε τι έκανε η Σοφία; Μόλις ο παπάς της έδωσε το δισκοπότηρο για να μεταλάβει, όπως γίνεται στους γάμους, ήπιε όλο το δισκοπότηρο! Και ο πάπας την κοίταζε σαστισμένος», θυμόταν ο Βελέντζας.
ggrgvveelllanrnazaz9
Το 1966 θα έρθει στη ζωή ο μονάκριβος γιος του, Θανάσης, τον οποίο θα βαφτίσει ο συνάδελφος και καλός φίλος του Βελέντζα, Νίκος Ξανθόπουλος. Ο Γιώργος και η Μπέλλα πέρασαν όλη τους τη ζωή μαζί, καθώς μόνο ο θάνατός της το 2005 στάθηκε ικανός να τους χωρίσει.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μεγάλος μας καρατερίστας τα πέρασε δίνοντας τη μάχη με την αρρώστια. Πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με την αρχοντική του αξιοπρέπεια, πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του καθηλωμένος σε κρεβάτι του νοσοκομείου «Σωτηρία».
ggrgvveelllanrnazaz10
Ο Γιώργος Βελέντζας άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Ιουλίου 2015 και ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο Ζωγράφου…
http://www.newsbeast.gr

Εν Αθήναις...οι εκπτώσεις οι δοσατζήδες

$
0
0


Άρχιζαν οι εκπτώσεις....τρέξτε...διαλιέχτε....τρελλάθηκε το αφεντικό
και πουλάει κάτω του κόστους....
Έτρεχαν είναι η αλήθεια οι καταναλωτές και αγοράζανε φουσκώνοντας
μέχρι σκασμού τις πιστωτικές.
Την έκπτωση φυσικά την πληρώνανε και με το παραπάνω στα πανωτόκια
των καρτών.
Σήμερα και χρήμα ζεστό δεν υπάρχει αλλά και δεν σε θερμοπαρακαλούν
οι τράπεζες για να φορτωθείς πλαστικό γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα
εκκαθαριστικά έχουν ξεφτιλιστεί.




Και γυρίζω πίσω στα παλιά για να θυμηθώ πώς ψωνίζανε οι γυναίκες είδη ένδυσης ...είδη προικός  σεντόνια....τραπεζομάντηλα....κουρτίνες κ.λ.π.
Περνούσε από την γειτονιά της Αθήνας ο δοσατζής με το φορτηγάκι και την ντουντούκα...."...ο έμποραααας..."και έβγαιναν οι πελάτισες 
να δώσουν πρώτα την δόση
να αφαιρεθεί από την καρτέλα με το μολύβι το μελανί που είχε στο αυτί 
ο έμπορας και το σάλιωνε για να γράφει ανεξίτηλα....
Στη συνέχεια και εφ΄όσον είχε πέσει το υπόλοιπο του λογαριασμού
διαλέγανε  ότι είχαν άμεση ανάγκη.
Τα μεγάλα εμπορικά μαγαζιά της Αθήνας οι κυρίες της αυλής τα επισκεπτόντουσαν
αργά και που δηλαδή σπανίως γιατί εκεί δεν υπήρχαν δόσεις.

Πίσω στα παλιά



Θέατρο Φαλήρου 1885: Το θέαμα των θεατών…

$
0
0
Ιστορίες από την παλιά Αθήνα



"Εις παν θέατρον περιεργοτέρα ίσως και μάλλον ενδιαφέρουσα παντός 

επί σκηνής θεάματος δια τον παρατηρητήν, είνε η σπουδή των θεωμένων.

 Καμμιά πιθανόν κωμωδία δεν αξίζει το μειδίαμα, όπερ δύναται να προκαλέση η θέα των ακροωμένων αυτήν, των κατά παντοίους τρόπους διαστελλομένων εκείνων προσώπων, των ανοιγομένων στομάτων, των στιλβόντων οφθαλμών, των ρυτιδουμένων παρειών, τα οποία δι’αοράτων ελατηρίων συνέλκει, εκτείνει, συσφίγγει, αποσυνθέτει εις νευροσπαστικωτάτας κινήσεις ο θείος Γέλως. Το δε θέαμα εννοείται ότι ιδίως θα είνε διασκεδαστικόν εν Φαλήρω, όπου τόση ποικιλία και μορφών και χαρακτήρων επικρατεί. Συλλέξαντες μετ’επισταμένας μελέτας τινάς των μάλλον διακεκριμένων τύπων, των αποτελούντων ιδιαιτέρας σχεδόν τάξεις, λογιζόμεθα ευτυχείς δυνάμενοι ν’ανακοινώσωμεν σήμερον τα πορίσματα των παρατηρήσεών μας εις τους αναγνώστας μας.



Την πρώτην θέσιν δικαιούται αναμφισβητήτως να κατάσχη ο κύριος, όστις δεν εννοεί την γαλλικήν, αλλά πηγαίνει, εκ συνηθείας και απομιμήσεως του παραδείγματος των άλλων, εις το θέατρον. Δύνασθε να τον αναγνωρίσετε από πεντήκοντα βημάτων. Ούτος είνε ο θορυβωδέστερον γελών. Ξαπλούται επί του καθίσματός του ανέτως και αποφασιστικώς, ως άνθρωπος μέλλων να διασκεδάση, δια πάσης θυσίας, συλλαβών την προς τούτο απόφασίν του και σκοπεύων να την εκτελέση όπως-όπως. Διακρίνεται δια την οξύτητα της οράσεως και της αντιλήψεώς του. Επισκοπεί δια της άκρας του οφθαλμού τα πρόσωπα των παρακαθημένων του και εις την παραμικράν σκιάν μειδιάματος αυτών εκρήγνυται εις παταγώδεις καγχασμούς. Εικών απολύτου μακαριότητος. Ιδιαίτερον αυτού γνώρισμα: Χειροκροτεί πλατείας ταις παλάμαις πάση δυνάμει, μόλις έστω και εις των άλλων δώση το σύνθημα.




Άλλη φάσις του αυτού τύπου είνε ο επίσης μη εννοών τι συμβαίνει, αλλ’αρκετά ευφυής ή ώστε να μεταχειρισθή τα ανωτέρω τεχνάσματα όπως δείξη το εναντίον. Είνε λίαν επιφυλακτικός. Ουδέποτε χειροκροτεί, ουδέποτε καγχάζει. Παρατηρεί πότε οι λοιποί αφίνονται εις γέλωτας ή χειροκροτούσι και τότε αυτός αρκείται εις απλούν μειδίαμα, προσποιούμενος τον δύσκολον και φαινόμενος ότι δεν ευρίσκει τόσον λεπτήν ή του γούστου του την ευφυίαν ήτις τόσον συγκινεί τους άλλους.

Ο Επαρχιώτης, ο ελθών δι’ολίγον καιρόν εις Αθήνας και επιθυμών να ιδή όλας τας διασκεδάσεις της πρωτευούσης και ιδίως αυτό το τόσω φημιζόμενον Φάληρον. Η προσωποποίησις της ειλικρίνειας. Δεν καταλαβαίνει τίποτε, δεν ηξεύρει τίποτε, θαυμάζει την μιμικήν των ηθοποιών, απορεί τι του βρίσκουν αυτού του Φαλήρου και ενθυμείται μετά πόνου την μιάμιση δραχμή της εισόδου, την οποία έχασε.



Η δεσποινίς, η θέλουσα να κάμη την σεμνήν. Γελά ελευθέρως και χωρίς να ζητή να κρυβή καθ’όλην την διάρκειαν της παραστάσεως και ιδίως, εις τα μάλλον ζωηρά μέρη. Δεν της διαφεύγει τίποτε και δεν διστάζει να το εκδηλώνη δι’όλης της όψεως και του παραστήματός της. Και έπειτα, ερωτωμένη πώς της εφάνη, αναφέρει αυτή τα ανοστότερα μέρη ως "μάλλον convenables" (σ.σ. ανεκτά!).



Ο κύριος, όστις έχει την συνήθειαν να παίρνη και τον σκύλον του εις το θέατρον. Δεν προφθάνη να ιδή τίποτε εκ της παραστάσεως, διότι καταγίνεται καθ’όλην την διάρκειαν αυτής με ποίον τρόπον να τον ησυχάση.

Ο ελθών εν συντροφία φίλου του μη εννοούντος και θέλων να του εξηγήση τι συμβαίνει. Ούτος είνε ο οχληρότερος όλων, διότι ποτέ δεν κατορθόνει τουλάχιστον να του τα μεταφράση και σωστά!".
"Ασμοδαίος", Ιούνιος 1885

Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)
http://paliaathina.com/
http://www.protothema.gr/

Ένας Δον Ζουάν για κλάμματα (1960)

Ηλικιακές... αντιστοιχίες για μελλόνυμφους!

$
0
0


Να ένας χρηστικός οδηγός που αλίευσε από την εφημερίδα «Βραδυνή» (1931) ο φίλος μας Γ. Μ.. Τον ευχαριστούμε.
http://www.paliaathina.com/gr

Εν Αθήναις...δεν υπάρχουν τώρα

$
0
0
Στην οδό Σταδίου δύο παλιά ήταν τα μεγάλα μαγαζιά
το Αthenne και το ΑΚΡΟΝ.
Το πρώτο ήταν του Τσιτσόπουλου και το δεύτερο του Μεϊμαρίδη.



Οι παλιοί τα γνώρισαν στις δόξες τους.
Δεν γνωρίζω τι ακριβώς θα γίνουν και πώς θα μεταμορφωθούν.
Σίγουρα όχι με την παλιά τους μορφή και ονομασία.






Συνεχίζοντας προς την Ομόνοια θα συναντήσεις τον παλιό
Λαμπρόπουλο με άλλον ιδιοκτήτη και μορφή.






Λίγο πιο πρίν υπήρχε ο ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ που κάηκε παλιά
όπως και το ΜΙΝΙΟΝ και ο ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ.
Στην Αιόλου ήταν και ο ΔΡΑΓΩΝΑΣ.







Ειδικά την περίοδο των γιορτών ήταν για τα παιδιά της εποχής
ο μαγικός τους κόσμος με τις στολισμένες βιτρίνες τους
αλλά και με τα ωραία ρούχα και παιχνίδια.
Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα.

Πίσω στα παλιά

Τα ευτράπελα μιας τελετής και μιας γραμμής (Σιδηρόδρομος Αθηνών - Πειραιώς, 1869)

$
0
0


Του Στέφανου Μίλεση

Στις 27 Φεβρουαρίου 1869 έγινε το πρώτο δρομολόγιο του ατμοκίνητου 
(ατμήλατου) Σιδηρόδρομου Αθηνών - Πειραιώς. Την εποχή εκείνη 
κάθε εγκατάσταση, κάθε πραγμάτωση καινοτόμου ιδέας, λάμβανε
 διαστάσεις εθνικού χαρακτήρα, ειδικά όταν εμφανιζόταν για πρώτη φορά. 
Και η σιδηροδρομική γραμμή Θησείου - Πειραιώς είχε πανελλήνιο 
χαρακτήρα. Όμοια συνέβη με το αεριόφως, την ύδρευση ακόμη και με
 τους ιπποσιδηροδρόμους όταν είχαν εμφανιστεί. 

Κάθε τελετή εγκαινίων, αποτέλεσε γεγονός είτε με την λαμπρότητά της, 
είτε με τα ευτράπελα που συνέβησαν κατά την εξέλιξή της. Έτσι και η τελετή 
εγκαινίων του ατμοκίνητου σιδηροδρόμου, δεν θα μπορούσε να υστερήσει. 
Λίγο πριν τα εγκαίνια πολλοί αποκαλούσαν το νέο μέσο μετακίνησης 
ως "ατμόδρομο"και μέχρι να επικρατήσει η υφιστάμενη σημερινή ονομασία,
 πέρασε αρκετό διάστημα με διενέξεις ανάμεσα στους φιλόλογους της εποχής. 

Η Βασίλισσα των εγκαινίων των μεγάλων έργων, η Βασίλισσα Όλγα ήταν
 αυτή που εγκαινίασε και το συγκεκριμένο. Κι αυτό καθώς τις ημέρες εκείνες 
ο Γεώργιος Α΄ απουσίαζε στο εξωτερικό. 

Μια "παραξενιά"της ιστορίας, ήθελε τα παλαιότερα χρόνια, την εποχή 
του Όθωνα και της Αμαλίας, όλα τα σοβαρά νομοθετήματα να τα μελετά 
ο Όθωνας αλλά στο τέλος να τα υπογράφει η Αμαλία, αφού ήταν γνωστό 
πως ο Όθωνας, είχε τέτοια εμμονή στις λεπτομέρειες, ώστε οι σύμβουλοι
 μάζευαν ότι έγγραφα έπρεπε να θέσουν προς υπογραφή και όταν 
έβρισκαν την ευκαιρία κάποιου ταξιδιού του στο εξωτερικό, τότε μόνο 
τα πήγαιναν μαζεμένα στην Αμαλία για να τα υπογράψει. Όμοια και με τον
 Γεώργιο Α΄, τύχαινε όλα τα μεγάλα έργα να θεμελιωθούν ή να εγκαινιασθούν 
από την Βασίλισσα Όλγα.

Σπάνιο σχέδιο που απεικονίζει την τελετή εγκαινίων του Σταθμού 
Πελοποννήσου
 του Πειραιά
 (Λιμάνι Αλών - 8 Νοεμβρίου 1882). Πρόκειται για τον Σταθμό, δίπλα 
ακριβώς 
από τον 
Σιδηροδρομικό Σταθμό Πειραιώς - Αθηνών.


Η τελετή εγκαινίων του σιδηροδρόμου περιλάμβανε ένα ταξίδι από το 
Θησείο μέχρι τον Πειραιά. Πιο μακριά από το Θησείο δεν ήταν εύκολο να
 προχωρήσει η γραμμή, καθώς λόφοι από βράχους υψώνονταν που το τραίνο 
δεν μπορούσε φυσικά να ανέβει. Αφού τελέστηκε πρώτα η καθιερωμένη 
δοξολογία, ακολούθησε ένας μακρύς συριγμός από την ατμομηχανή που 
προκάλεσε αναστάτωση για λίγο στα πλήθη. Αυτό ήταν το σύνθημα για την 
επιβίβαση στα έξι βαγόνια του συρμού, που εκ των προτέρων είχε 
κανονιστεί για το ποιοι θα επιβιβαστούν σε αυτά. Κάθε βαγόνι ανάλογα με 
τη σειρά του, θα είχε ως επιβάτες σημαντικά πρόσωπα, ενώ όσο πιο πίσω 
ήταν το βαγόνι στην εξάδα, τόσο πιο μικρός θα ήταν και ο βαθμός του επισήμου 
που θα επιβιβαζόταν. 

Έτσι με την λογική αυτή τα δύο πρώτα βαγόνια ήταν για τους υψηλούς
 επίσημους, που ήταν σύμφωνα με την εθιμοτυπία της εποχής η Βασίλισσα
 Όλγα που μαζί με την ακολουθία της και τον Πρωθυπουργό Θρασύβουλο 
Ζαΐμη θα επιβιβάζονταν στο πρώτο βαγόνι. Στο δεύτερο θα επιβιβαζόταν
 ο Μητροπολίτης και όλο το υπουργικό Συμβούλιο. Στα επόμενα θα 
επιβιβάζονταν τα μέλη του διπλωματικού σώματος, Ανώτατες στρατιωτικές 
και δικαστικές αρχές και άλλοι επίσημοι. Τότε λοιπόν έγινε, όπως συνήθως 
συμβαίνει, ένα επεισόδιο που λίγο έλειψε να προκαλέσει την αναβολή της 
τελετής εγκαινίων.

Η κόρη το Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Σιδηροδρόμου Αθηνών 
- Πειραιώς, η κυρία Παχή, πρώην Σκουζέ, εισήλθε άνευ αδείας μαζί με
 πολλές φίλες της στο δεύτερο βαγόνι αντί κάποιου από τα επόμενα. 
Η Σκουζέ θεώρησε πως η ιδιότητά της ως κόρη του Προέδρου, της 
επέτρεπε αυτή την "ασήμαντη"παρασπονδία. Νέα στην ηλικία, όπως και 
οι φίλες της, μόλις άκουσαν το σφύριγμα - σύνθημα της ατμομηχανής, 
άρχισαν να τρέχουν προς το δεύτερο βαγόνι. Ο Μητροπολίτης με το υπουργικό
 συμβούλιο που πήγαιναν με βραδύτητα, κατέληξαν, όταν εισήλθαν στο
 βαγόνι, να μη βρίσκουν θέση για να κάτσουν. Και τότε εξέφρασαν 
τη δυσφορία τους προς τον κοσμήτορα της εκδήλωσης, αυτόν δηλαδή που
 η εταιρεία Σιδηροδρόμων είχε ορίσει ως υπεύθυνο για την τήρηση της τάξης
 των εγκαινίων, που ήταν ο σύμβουλος του Δ.Σ., Σκαλτσούνης. 
Ειδικά ο Μητροπολίτης έθεσε θέμα αποχώρησης. 



Ο Σκαλτσούνης, αναγκάστηκε να εισέλθει στο δεύτερο βαγόνι και να ζητήσει 
από την κυρία Σκουζέ να σηκωθεί και να μεταβεί σε κάποιο από τα επόμενα
 βαγόνια. 
- Δεν έχω να πάω πουθενά, απάντησε η κυρία Παχή Σκουζέ.
Τότε ο Σκαλτσούνης πήγε να συναντήσει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. τον Σκουζέ 
που μόλις το έμαθε ζήτησε από τον Σκαλτσούνη να βγάλει έξω από το
 βαγόνι την κόρη του όπως - όπως.

Έτσι για δεύτερη φορά ο Σκαλτσούνης πήγε, έχοντας και τη σύμφωνη
 γνώμη του πατρός Σκουζέ, και λίγο με τις φωνές, λίγο με αγριάδα, 
έκανε την κόρη Σκουζέ να εξαναγκαστεί να βγει από το δεύτερο βαγόνι.
 Τότε και ενώ όλα φαίνονταν πως θα πήγαιναν καλά, εμφανίστηκε ένας 
καλοντυμένος νέος και άρχισε να σκαμπιλίζει τον Σκαλτσούνη στο πρόσωπο!



Ήταν ο γιος του Προέδρου Σκουζέ, αδελφός δηλαδή της κυρίας Παχή, 
ο οποίος εξέλαβε ως προσβολή την "έξωση"της αδελφής του από το 
βαγόνι των επισήμων, μη γνωρίζοντας φυσικά τη σύμφωνη γνώμη του 
πατέρα του. Ένας εργάτης της γραμμής, τεραστίων σε όγκο διαστάσεων, 
γνωρίζοντας την ιδιότητα του Σκαλτσούνη, έσπευσε να τον βοηθήσει,
 κυνηγώντας τον αδελφό Σκουζέ πάνω στις γραμμές. Το επεισόδιο 
έλαβε τέτοιες διαστάσεις, που λύθηκε με παρέμβαση της αστυνομίας 
και απομάκρυνση όλων των εμπλεκομένων - πλην Σκαλτσούνη- από 
τον Σταθμό του Θησείου. Τρεις ημέρες αργότερα η σατυρική εφημερίδα 
"Βέλος"δημοσίευε τον γνωστό γλωσσοδέτη, που μέχρι σήμερα λέμε:

"Ο Παπάς ο παχύς, έφαγε παχιά φακή
Γιατί Παπά παχύ έφαγες παχιά φακή;"

εννοώντας φυσικά το επεισόδιο μεταξύ του Μητροπολίτη και της κυρίας Παχή.  

Εκείνη την ημέρα, των εγκαινίων, η αμαξοστοιχία των επισήμων 
αναχώρησε με καθυστέρηση. Όλη η διαδρομή αποτέλεσε αντικείμενο
 παρακολούθησης του διευθυντή αυτής Παρασκευαΐδη. Από την 
αγωνία του Παρασκευαΐδη να εκτελούνται τα δρομολόγια 
Θησείου - Πειραιώς στην ώρα τους, κτίσθηκε λίγο αργότερα, πάνω 
από τη σιδηροδρομική γραμμή ένα πανύψηλο κτήριο στον οποίο 
εγκαταστάθηκαν τα πρώτα γραφεία της εταιρείας Σιδηροδρόμων 
Αθηνών - Πειραιώς. Εκεί πέρασε όλη του τη ζωή ο Παρασκευαΐδης 
και εκεί πέθανε. Κρατούσε διαρκώς ένα ναυτικό τηλεσκόπιο στο χέρι 
και έβλεπε προς τον Πειραιά αν ξεκινούσε το τραίνο. Και μόλις 
αυτό γινόταν, σήκωνε μια τεράστια πράσινη σημαία στο κτήριο, σημάδι
 πως το τραίνο είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά και σε κάποια ώρα θα
 έφτανε στο Θησείο.     

Ο Σιδηροδρομικός Πύργος του Παρασκευαΐδη στο Θησείο, από τον οποίο 
έβλεπαν με
 τηλεσκόπιο, αν το τραίνο έφτανε στον τερματικό του σταθμό που ήταν
 ο Πειραιάς.

Αυτή η πρώτη γραμμή Πειραιώς - Θησείου ήταν μονή, πλάτους ενός
 μέτρου, περνούσε και από το Φάληρο (στα ηπειρωτικά του) χωρίς όμως 
να σταματάει εκεί, αφού στην περιοχή επικρατούσε ερημιά. Στη συνέχεια
 έστριβε προς βορρά και περνούσε πάνω από τον Ιλισσό, όπου είχε 
κατασκευαστεί αρχικά μια ξύλινη γέφυρα που είχε θεωρηθεί ως θαύμα 
μηχανικής της εποχής.

Τα δρομολόγια είχαν σχεδιαστεί να είναι οκτώ. Αλλά τον χειμώνα 
μόλις μετά βίας έκανε δύο δρομολόγια. Λόγω της βροχής και της λάσπης,
 ειδικά στην περιοχή του Φαλήρου, τα νερά σκέπαζαν τις γραμμές και 
οι μηχανικοί σταματούσαν τα δρομολόγια. Τότε ο κόσμος έμενε μέσα 
στα βαγόνια περιμένοντας να σταματήσει η βροχή. Αλλά και πάλι τα
τραίνα δεν ξεκινούσαν καθώς η γραμμή συνέχιζε να είναι βυθισμένη 
στο νερό. Τότε ως δια μαγείας εμφανίζονταν οι αραμπάδες
 (ιπποκινούμενες άμαξες) που γνώριζαν τις αδυναμίες του τραίνου,
 και άρπαζαν την ευκαιρία, χρεώνοντας τα διπλάσια.

Τα ευτράπελα τα πρώτα χρόνια του Σιδηρόδρομου Θησείου - Πειραιώς 
ήταν πολλά, όπως και η συμβολή του στην ανάπτυξη ενός μεγάλου μέρους
 της Αττικής. 
Συμπληρωματικά ανάμεσα στα τόσα που θα μπορούσαν να γραφούν, 
αξίζει να αναφερθεί πως κατά παραγγελία των Σιδηροδρόμων 
Αθηνών - Πειραιώς, δόθηκε παραγγελία στα ναυπηγεία Βασιλειάδη 
όπου κατασκευάστηκε η πρώτη ελληνική ατμομηχανή με το όνομα 
"ΕΛΛΗΝΙΣ". Η ατμομηχανή αυτή χρησιμοποιήθηκε αργότερα για την
 κίνηση του Θηρίου της Κηφισιάς. Χάρη στο Σιδηρόδρομο Αθηνών - Πειραιώς
 νέες περιοχές γεννήθηκαν όπως το Νέο Φάληρο, ενώ σε αυτόν 
οφείλεται κατά μεγάλο μέρος ο οφειλόμενος έπαινος, για την ώθηση
 που έδωσε στα θαλάσσια λουτρά, στα θερινά θέατρα και στην 
ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής της Αττικής.

Iστορίες εγκατάλειψης στο κέντρο της πόλης-Το τετράγωνο της ντροπής

$
0
0


Κλοπές προτομών, ναρκομανείς, διαρρήξεις και επιθέσεις σε
 περαστικούς. Ιστορίες εγκατάλειψης στο κέντρο της πόλης
istories-egkataleipsis-sto-kentro-tis-polis-to-tetragwno-tis-ntropis
 
Η είδηση για τις κλοπές των ορειχάλκινων προτομών από το χώρο του 
Πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθήνας, φέρνει για άλλη μια φορά στην
 επιφάνεια το πολύ σοβαρό πρόβλημα της φύλαξης και της προστασίας 
αυτού του δημόσιου χώρου στο κέντρο της Αθήνας.
Την νύχτα της 25ης και 26ης Μαΐου με μια εξαιρετικά επαγγελματική και οργανωμένη επιχείρηση, άγνωστοι αφαίρεσαν πέντε ορειχάλκινα κεφάλια, αυτά των Γεωργίου Θεοτοκά, Κωστή Μπαστιά, Κώστα Ουράνη, Άγγελου Τερζάκη και Παντελή Χορν από το Πάρκο των λογοτεχνών.


Πάρκο Ελλήνων Λογοτεχνών ονομάζεται ο δενδρόφυτος περίβολος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων επί της οδού Ακαδημίας 50 στην Αθήνα, πίσω από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έχει δημιουργηθεί μια υπαίθρια γλυπτοθήκη με αγάλματα προσωπικοτήτων της πνευματικής ζωής της χώρας από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.


Για την ακρίβεια «είχε» δημιουργηθεί. Τώρα υπάρχουν μόνο τα θλιβερά απομεινάρια των μαρμάρινων βάθρων στο χώμα. Ο δρόμος που θα τραβήξουν τα κλεμμένα «κεφάλια» είναι γνωστός. Τα παράνομα χυτήρια της Αττικής. Στην εποχή της κρίσης οι κλοπές αντικειμένων αλλά και έργων τέχνης από μέταλλο είναι μια θλιβερή καθημερινότητα. Πόμολα από πόρτες, σιδερένια παγκάκια, καπάκια της ΕΥΔΑΠ, προστατευτικά σιδερένια πέδιλα γύρω από δέντρα και γιατί όχι; Αγάλματα από ορείχαλκο, όλα  είναι ανταλλάξιμα. Οι δημοσιογράφοι έχουν χύσει πολύ μελάνι για τους βανδαλισμούς των αγαλμάτων. Και αν τα μαρμάρινα αγάλματα είναι ο στόχος των βανδάλων, τα ορειχάλκινα είναι στόχος των παράνομων εμπόρων.


Αυτά που εκλάπησαν από το πάρκο καλλιτεχνών είχαν συντηρηθεί πρόσφατα. Από το ίδιο σημείο πριν από μερικά χρόνια εξαφανίστηκαν οι προτομές των Θεοτοκόπουλου, Τρίτση και Καζαντζάκη που δε βρέθηκαν ποτέ.  Έργα γνωστών καλλιτεχνών με μεγάλη αξία έχουν γίνει στόχος των κακοποιών που δρουν ανεξέλεγκτα. Από τα 54 ορειχάλκινα αγάλματα της Αθήνας , έχουν κλαπεί 15, ενώ έχουν βρεθεί ελάχιστα.


Αν κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα, θα δούμε ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να περιφρουρηθεί και να φυλαχθεί η δημόσια αυτή περιουσία. Αναρωτιέμαι αν και σε άλλες πόλεις με κρίση εξαφανίζονται τα αγάλματα, η Ισπανία έπρεπε να έχει αδειάσει, αλλά όχι, δε συμβαίνει το ίδιο. Οι  κλοπές αυτές δείχνουν κάτι άλλο. Για αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης, το τετράγωνο που περικλείεται στις οδούς Ακαδημίας, Μασσαλίας, Σόλωνος, Ασκληπιού, που είναι ένα από τα πιο προβληματικά της Αθήνας, ακριβώς στο κέντρο της, πίσω από την Αθηναϊκή τριλογία, μαρτυρούν την απόλυτη εγκατάλειψη του κέντρου.


Επιχειρείστε να περάσετε κάποιο απόγευμα -και μην το επιχειρήσετε βράδυ- από το παρκάκι που ενώνει τη Νομική με το Πνευματικό Κέντρο. Είναι αδιάβατο και επικίνδυνο όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι ο τόπος του μεγάλου ντιλ των τοξικομανών της περιοχής. Σπασμένα αυτοκίνητα, κλεμμένες τσάντες είναι στο συνηθισμένο μενού. Πριν από ένα χρόνο,  άγνωστοι μπήκαν στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, στο παρκάκι, έσπασαν το παγκάκι, έκλεψαν εικόνες, έκλεψαν τα τάματα που βρίσκονταν πάνω σε αυτές, έσπασαν στασίδια και ό,τι υπήρχε πάνω στην Αγία Τράπεζα. Την ίδια κατάσταση έχει αντιμετωπίσει και το θεατρικό μουσείο. Κλειστό από 2011, έχει υποστεί μέχρι σήμερα σωρεία διαρρήξεων με ανυπολόγιστες καταστροφές.


Το Πάρκο των Λογοτεχνών είναι παραδομένο σε κάθε λογής παρανομία. Είναι βρώμικο, θλιβερό, κανένας δεν το ξέρει ως «πάρκο της λογοτεχνίας» και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Και αν ρωτήσετε όλους όσους ξέρετε κανένας δεν έχει καθίσει στα παγκάκια του.
Είναι σχεδόν ειρωνικό το ότι στο κτίριο της Ακαδημίας 50 στεγάζεται ο ΟΠΑΝΔΑ, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου. Αν εκεί, στον περίβολο του οργανισμού μπορεί και σουλατσάρει ανενόχλητα κάθε λογής διαρρήκτης μπορούμε να φανταστούμε τι συμβαίνει στα μικρά παρκάκια της Αθήνας που μόνο τυχαία παίρνει κανείς χαμπάρι ότι «κάτι λείπει».
Η επαγγελματίες και κάτοικοι φωνάζουν εδώ και χρόνια, κανένας δεν τους δίνει σημασία. Οι λίγοι μαγαζάτορες που έχουν απομείνει στο κομμάτι της Σόλωνος σκέφτονται να εγκαταλείψουν μια περιοχή που έπρεπε να είναι λαμπρή, ωραία, «βιτρίνα» και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα υποβαθμισμένο και επικίνδυνο κομμάτι.
Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Δήμου Αθηναίων κ. Σταματόπουλος λέει πως «η κατάσταση με το Πνευματικό κέντρο και την Τριλογία δε μπορεί να συνεχιστεί ούτε μέρα ακόμα. Η αστυνομία να αναλάβει τις ευθύνες της».
Ας πούμε μια αλήθεια. Ευθύνη έχει και η Αστυνομία και ο Δήμος. Και όσο ψάχνουμε να βρούμε τον «υπεύθυνο» της κατάστασης, το παραδοσιακό κέντρο θα συνεχίσει να χάνει τη σηµασία του, η πόλη θα βυθίζεται σε ανυποληψία, η οικονομική κρίση απλώς θα υπογραμμίζει την αναποτελεσματικότητα και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας να έχουμε μια πρωτεύουσα με τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, αφού όταν μιλάμε για ποιότητα ζωής πια, πρόκειται για πολυτέλεια.

Από τα αποκαλυπτήρια προτομών του Γεωργίου Θεοτοκά και του Αγγελου Τερζάκη από το δήμαρχο της Αθήνας Δ.Αβραμόπουλο το 2000.
Από τα αποκαλυπτήρια προτομών του Γεωργίου Θεοτοκά και του Αγγελου Τερζάκη από το δήμαρχο της Αθήνας Δ.Αβραμόπουλο το 2000.















Ως είναι γνωστόν οι ψυχές των ανθρώπων ζουν και μετά τον θάνατον.

$
0
0


Οι μεν ψυχές των δικαίων προαπολαμβάνοντας την χαρά του Παραδείσου, οι δε των αδίκων προαπολαμβάνοντας τον πόνον της κολάσεως. Έτσι ο  Θεός είναι δυνατόν, κάποτε  και δια τον λόγον που αυτός γνωρίζει, πάντοτε βέβαια προς σωτηρίαν μας, να επιτρέψει σε μια ψυχή να έλθει σε κάποιο συγγενή της και να του μεταφέρει κάποιο θεϊκό μήνυμα. Τέτοια μηνύματα του Θεού «κατ’ όναρ» έχουμε και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη. Όμως τα όνειρα θέλουν ιδιαίτερη και μεγάλη προσοχή. Γιατί με αυτά παραπλανάει πολλούς ο Σατανάς. Ο Πνευματικός μας, αφού του μιλήσουμε για τα όνειρα που βλέπουμε, μπορεί ίσως να μας βοηθήσει στην ερμηνεία τους και να μας συμβουλεύσει σχετικώς. Γενικά καλόν είναι να μη δίνουμε σημασία στα όνειρα, γιατί τα περισσότερα είναι αποτελέσματα αυτού που λέει ο λαός μας·  «Ο πεινασμένος στον ύπνο του βλέπει καρβέλια».


Εν Αθήναις...πάμε σαν άλλοτε

$
0
0


Όταν έβρεχε παλιά στην Αθήνα οι χωματόδρομοι απροσπέλαστοι....

Γαλότσες απαραίτητες....εκείνες οι μαύρες από λάστιχο ....
Τα παπούτσια μπάζανε νερό γιατί από κάτω είχαν μπαλώματα
από τον τσαγκάρη της γειτονιάς.....
Παπούτσια πεταμένα δεν εύρισκες ...τα φορούσες μέχρι να τα απορρίψει
ο μάστορας που τα πήγαινες για σέρβις....
Στην Κατοχή για σόλα έβαζαν λάστιχο αυτοκινήτου για να αντέχει
στα χιλιόμετρα που ήταν και πολλά.
Μια το κρέας που ήταν σπάνιο είδος ....μια ο ποδαρόδρομος....άνεργοι οι καρδιολόγοι...
Πώς μου ήρθαν όλα αυτά....
Παρατηρούσα κάποιους συμπατριώτες μας να δοκιμάζουν παπούτσια
αφημένα δίπλα σε μπλέ κάδο ....
Συνηθισμένη εικόνα θα μου πείς....
Το ίδιο συμβαίνει και με τα ρούχα ....βλέπεις να ανοίγουν τις σακούλες
να τα βγάζουν ...να παίρνουν ότι τους κάνει και τα υπόλοιπα να τα ξαναβάζουν
εκεί που τα βρήκαν.
Παλιά τα ρούχα στην γειτονιά γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι...
Παιδικά παπούτσια αλλά και για μεγάλους άλλαζαν χέρια...
Ειδικά στα δωμάτια της αυλής της γειτονιάς της Αθήνας οι ανταλλαγές
ήταν ρουτίνα.


Πίσω στα παλιά

1962 Ο ατσίδας

Ταξίδι στην ιστορία του παλαιότερου σχολείου της Αθήνας

$
0
0

Το Σάββατο ανοίγει τις πόρτες του γιορτάζοντας 140 χρόνια

image
Πρόκειται για το 74ο δημοτικό σχολείο, την παλιά «Δημοτική Σχολή» ή «Σχολείο Καμπάνη», όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό από τον αγαπημένο δάσκαλό του, το παλαιότερο σε λειτουργία σχολείο στην πρωτεύουσα, που κοσμεί εδώ και 140 χρόνια την οδό Αδριανού. Οι μαθητές του έχουν τη σπάνια τύχη που δεν μοιράζονται με πολλά άλλα παιδιά στο κακοχτισμένο αστικό αθηναϊκό τοπίο: κάθε πρωί, διασχίζουν τα όμορφα δρομάκια της Πλάκας για να βρεθούν σε ένα ιστορικό νεοκλασικό που στεγάζει το σχολείο τους. 
Το Σάββατο, 4 Ιουνίου, το ιστορικό αυτό σχολείο ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό, και οι μικροί μαθητές μάς καλούν να γνωρίσουμε την ιστορία του.
image
Παράλληλα, τα παιδιά του νηπιαγωγείου με το οποίο συστεγάζεται έχουν ετοιμάσει μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «θυμάσαι το σχολείο μας;».
image

Η ιστορία του σχολείου είναι πολύ ενδιαφέρουσα
Το 1834 έγινε υποχρεωτική η φοίτηση των παιδιών 5 έως 12 ετών καθώς και η ίδρυση και συντήρηση σχολείων από τους Δήμους (εξ ού και η ονομασία δημοτικά).
Το διάταγμα προσδιόριζε επίσης τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές των κτιρίων, που έπρεπε να είναι «ισόγεια, με κάτοψη ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με μέγιστο πλάτος 9-10 μέτρα και ύψος 5-7 μέτρα κι επιπλέον να έχουν μεγάλα παράθυρα σε ύψος δυο μέτρων πάνω από το έδαφος». Οι αρχιτεκτονικές οδηγίες αντιστοιχούσαν στην αλληλοδιδακτική, την επίσημη τότε μέθοδο διδασκαλίας του Α.Κοκκώνη, όπου οι καλύτεροι μαθητές δίδασκαν τους μικρότερους με την εποπτεία του δασκάλου.
Με αυτές τις προδιαγραφές αναγείρεται το 1875 η «Δημοτική Σχολή», έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου. Έμβλημα της το «Φρόνησις μετ’ Επιστήμης και Ευθύτητος».
Το «νεοκλασικό ισόγειο κτίριο με τη μνημειακή είσοδο, με τους δύο μαρμάρινους δωρικούς κίονες, το λιτό μαρμάρινο αέτωμα, με τις μαρμάρινες παραστάδες, με την επιβλητική κεντρική είσοδο και τα ψηλά παράθυρα με τα σφυρήλατα κάγκελα» φιλοξένησε αργότερα πολλές προσωπικότητες, όπως ο Ξεν. Ζολώτας, ο καθ. Παιδιατρικής Ν. Ματσαργιώτης, οι αδερφοί Μάτσα, ο Πάνος Γαβαλάς, επίσκοποι, ανώτατοι δικαστικοί κλπ.
image
 Το κτίσμα, από το 1977, αποτελεί διατηρητέο μνημείο και στο χώρο συνυπάρχουν ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου και ίχνη από τουρκικό τζαμί.
Info: Σάββατο 4 Ιουνίου, Ανοιχτές πόρτες στο 74ο δημοτικό σχολείο, Αδριανού 106, Αθήνα
Τρίτη 7 Ιουνίου, 18:00, Εγκαίνια για την έκθεση του 46ου νηπιαγωγείου Αθήνας, Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136. Διάρκεια έκθεσης έως τις 9 Ιουνίου, ώρες λειτουργίας 17:30 με 20:00
image

Κεντρική Φωτό: Νατάσα Κοτσαμπάση  
http://www.athensvoice.gr

Μπαλκόνι κάτω από την Ακρόπολη

$
0
0


https://ourathens.blogspot.gr/


"Άσπρη πολιτεία, όλο γοητεία
γη του Παρθενώνα, ζωντανή βιτρίνα, 
κάτω απ’ το φεγγάρι σαν μαργαριτάρι
λάμπεις στη Μεσόγειο όμορφη Αθήνα.

Ακρόπολη Πλάκα αγάλματα πάρκα
ξημέρωμα ροζ οργαντίνα
μικρή ζωγραφιά σου Αθήνα..."

Εν Αθήναις...ένας παλιός φίλος της αλάνας

$
0
0


Η παρέα η νεανική χάθηκε με τα χρόνια....πόσοι είναι παρόντες πόσοι απόντες
πού να ξέρεις και άντε να βρεθείς μούρη με μούρη με κάποιον από αυτούς
πώς να τον γνωρίσεις πώς να σε γνωρίσει.
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που τους λέμε επώνυμους (αναγνωρίσημους)....
απλά παρακολουθείς την πορεία τους και χαίρεσαι όταν πηγαίνουν καλά.
Και δεν είναι λίγοι και στον χώρο του θεάματος και αλλού....
Παλαιότερα είδα στην Αθήνα έναν από αυτούς που λόγω της θέσης του
έχει τον οδηγό του ...την ασφάλειά του....όχι δεν είναι Πολιτικός
γιατί δεν θα έδειχνα ενδιαφέρον....
Προσπάθησα να πάω κοντά του...δεν με άφησαν...του φώναξα με το μικρό του
όνομα....γύρισε με είδε....και με πλησίασε....του θύμησα ....
χαμογέλασε....με αγκάλιασε και τι θυμήθηκε....το τσαγκαράδικο του παππού
στην παλιά μας γειτονιά της Αθήνας που πήγαινε για μπάλωμα τα παπούτσια του...
συγκινήθηκε.....του είπα πόσο τον θαυμάζω για εκεί που έφθασε γνωρίζοντας
από πού ξεκίνησε και τις δυσκολίες για να σπουδάσει ....
"....απλά αγαπάω αυτό που κάνω και προσπαθώ να είμαι σωστός...."
Συνέχισε τον δρόμο του και εγώ τον δικό μου.

Πίσω στα παλιά


Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>