Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Πώς πρέπει να πταρνίζεσθε-Υγιεινά παραγγέλματα

$
0
0




Βαρυχειμωνιά, και τα «αψού» και «γκούχου-γκούχου» έχουν περάσει στην ημερησία διάταξη. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι συμβούλευαν οι εφημερίδες τους αναγνώστες τους αφού, μεταξύ όλων των άλλων, πρόσεχαν και την υγεία τους! Ιδιαίτερα η εφημερίδα «Βραδυνή», είχε το 1932 την καλύτερη ιατρική στήλη με τίτλο «Υγιεινά παραγγέλματα»…
«Υπάρχουν κανόνες σύμφωνα με τους οποίους πρέπει κανείς να σκουπίζεται και να πταρνίζεται; Η καλή συμπεριφορά έχει επιβάλει μερικούς. Η καταλληλότης των είνε συζητητέα. Δεν μπορεί όμως κανείς να αγνοήση την ιατρικήν και παθολογικήν άποψιν του ζητήματος.

Υπάρχουν κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τους οποίους πρέπει κανείς να πταρνίζεται και να σκουπίζεται; Όσον και αν φαίνεται παράδοξον το πράγμα αι συνήθεις και ενστικτώδεις αυταί κινήσεις εάν εκτελούνται κακώς ημπορούν να έχουν συνεπείας κακάς.

Η μύτη παίζει εις την γενικήν μας οικονομίαν ρόλον σπουδαιότερον από εκείνον που της δίδει η αντίληψις του θνητού. Μπορεί να γίνη αιτία μακροχρονίων παθήσεων τας οποίας πρέπει να γνωρίζωμεν.

Οι ρώθωνες πράγματι αποτελούν μίαν φυσικήν θύραν εισόδου παντός είδους μικροβίων. Συγχρόνως όμως όταν είνε υγιείς δύνανται να θεωρηθούν ως πραγματικόν διυλιστήριον μικροβίων. Επιβάλλεται να της δώσωμεν τα μέσα να εκτελέση τον ρόλον αυτόν και κατά συνέπειαν να μην παραμελώμεν τας διατάξεις μιας παθήσεως από την αρχήν.

Αι ενδείξεις αύται είνε γνωσταί. Αφ’ ενός μεν ο ερεθιστικός σπασμός που αποτελεί τον πταρνισμόν και αφ’ ετέρου η ροή.

Ο πταρνισμός αποτελεί μίαν αντανάκλασιν του μηχανισμού της μύτης. Μία επαφή εις οιονδήποτε μέρος του εσωτερικού της μύτης αρκεί να τον προκαλέση κατά το μάλλον και ήττον αποτόμως. Ούτω οι εξωτερικοί κλονισμοί και αι παθολογικαί καταστάσεις της μύτης δύνανται να καθορισθούν.

Ο πταρνισμός είνε αντανακλαστική κίνησις συνοδευομένη με απότομον διαστολήν του διαφράγματος, εύκολος να επιτευχθή και έχει μερικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι μεν ισχυρίζονται ότι καθαρίζει τον εγκέφαλον, φωτίζει τας ιδέας και τούτο είνε εν μέρει αληθές δεδομένου ότι απορρίπτει τας εκκρήσεις. Ο πταρνισμός ως αντανάκλασις δυναμένη να σταματήση μίαν άλλην, σταματά ενίοτε τους παλμούς της καρδιάς.

Εκ του γεγονότος αυτού ωρισμένοι ιατροί ισχυρίζονται ότι δύναται να θεραπευθή με μαθηματικήν ακρίβειαν η φυματίωσις, ο διαβήτης, η σύφιλις, η γενική  παραλυσία κλπ υπό τον όρον να δύναται να παραχθή πταρνισμός. Δεν έχουν όμως δίκαιον. Εις το πλήθος των ρινικών σπασμωδικών κινήσεων ελάχιστοι είνε εκείνοι οι οποίοι έχουν θεραπευτικάς ιδιότητας. Οι άλλοι δεν είνε δυνατόν να εκληφθούν σοβαρώς.

Αι εκκρήσεις της μύτης παράγουν πλην του πταρνισμού και άλλας αντανακλαστικάς εκδηλώσεις σπουδαιοτέρα των οποίων είνε η παρεμπόδισις της αναπνοής. Η ανεπάρκεια του πνευμονικού αερισμού δρα επι του εγκεφάλου και προκαλεί άλλα συμπτώματα ως κεφαλαλγίας, ημικρανίας, ταχυκαρδίαν, εμετούς κλπ. Επομένως πρέπει να αποβάλωμεν τας εκκρήσεις και να εμποδίζωμεν την αναπαραγωγήν των.

Το καλό σκούπισμα συνίσταται εις το να απαλάσσωμεν την μύτην άνευ βλάβης των πέριξ οργάνων. Βάζοντας το δάκτυλο σκεπασμένο με το μαντήλι εις τον ένα ρώθωνα τον κλείομεν και φυσούμε με τον άλλο. Η κίνησις αυτή δεν παράγει θόρυβον. Το ίδιο πρέπει να γίνη και δια τον άλλο ρώθωνα.Ο καλύτερος τρόπος σκουπίσματος είνε αυτός.

Εάν έκλειε κανείς τους δύο ρώθωνας το αποτέλεσμα θα ήτο ένας συμπιεσμός της όπισθεν της μύτης ατμοσφαίρας και η κινητοποίησις δισεκατομμυρίων μικροβίων τα οποία εισέρχονται εις την αντλίαν. Αύτη καταλήγει εις τα ώτα και μπορεί να προκαλέση βλάβας.

Η εκκένωσις λοιπόν των ρωθωνών δεν πρέπει να παράγη θόρυβον. Πρέπει απλώς να ακούγεται ένα φύσημα κατά το μάλλον και ήττον ισχυρόν. Αντιθέτως όταν αισθανθή κανείς την ανάγκην του πταρνίσματος πρέπει να βάλη το χέρι μπροστά στο στόμα να το ανοίξη πολύ και να μην φοβείται τον θόρυβον ασχέτως με το τι θα είπουν γι’ αυτόν.

Η φυσιολογική εκτέλεσις των δύο αυτών κινήσεων μας προστατεύει από παθήσεις των ώτων και παντός είδους ασθενείας της μύτης».
http://paliaathina.com/gr

Διαφημίσεις της δεκαετίας του ’50!

$
0
0


Τα διαφημιστικά γραφεία από τη δεκαετία του ’50 δεν υπάρχουν πια, εκτός από ελάχιστα, όπως ο Λεούσης. Τα περισσότερα, όπως η Γκρέκα, η Άλμα, ο Μίνως, η Ίρις, η Ηχώ, η Γνώμη, η ΑΔΕΛ κ.λπ. είτε απορροφήθηκαν από άλλες εταιρίες, είτε χάθηκαν στην “αλλαγή” της νέας εποχής. Το ίδιο συνέβη και με αρκετά από τα προϊόντα που διαφημίζονται μέσα στο λεύκωμα. Όμως οι παλαιότεροι σίγουρα θα τα θυμηθείτε, ενώ οι νεότεροι θα δείτε από πού ξεκίνησαν κάποια άλλα που αντέχουν μέχρι σήμερα.

1. Πολύ πριν γίνει άνθος αραβοσίτου
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Η εταιρία θρεπτικών προϊόντων Γιώτης ιδρύθηκε το 1930 στην Αθήνα και μεγάλωσε (συνεχίζοντας μέχρι σήμερα) αμέτρητες γενιές από μπέμπηδες και μπέμπες. Το άνθος ορύζης υπήρξε η πρώτη βρεφική τροφή που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Αργότερα ήρθε το άνθος αραβοσίτου, οι φρουτόκρεμες κλπ κλπ. Βέβαια, η διαφήμιση παραείναι μαύρη για να απευθύνεται σε μαμάδες και να αναφέρεται σε βρέφη, δεν νομίζετε; (1955)
2. Τότε που ξεκινούσε να πετάει
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Τον Ιούλιο του 1956 ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε τις εθνικές αερογραμμές από το ελληνικό κράτος και τις μετονόμασε σε Ολυμπιακή Αεροπορία. Εδώ, η διαφήμιση είναι από τον Μάιο του 1956, έναν χρόνο πριν ξεκινήσει η επίσημη λειτουργία του φορέα υπό τον νέο ιδιοκτήτη και ενώ ο μεγιστάνας βρισκόταν ακόμα σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Πάνω στο σχέδιο αποτυπώνονται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Ρόδος. (1956)
3. Πριν τα ψυγεία και τις κουζίνες
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν την ΙΖΟΛΑ το 1930, ξεκινώντας αρχικά να κατασκευάζουν μονωτικούς σωλήνες, σιδηροσωλήνες, εμαγιέ και είδη υγιεινής! Από τη δεκαετία του ’50 έκαναν την εμφάνισή τους οι κουζίνες και τα ψυγεία που έγιναν σήμα κατατεθέν της εταιρείας, η οποία γέμισε με τα προϊόντα της τα ελληνικά νοικοκυριά. Το 1977 συγχωνεύθηκε με την Εσκιμό για να αντιμετωπίσει τον ξένο ανταγωνισμό, όμως έκλεισε οριστικά το 1991. (1950)
4. Η ΕΒΓΑ της γειτονιάς
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Η Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος ιδρύθηκε το 1934 από δυο πλούσιους ομογενείς, τους αδερφούς Σουραπά, παράγοντας παστεριωμένο γάλα, γιαούρτι σε κεσεδάκια, βούτυρο σε πακέτο και τυποποιημένο παγωτό (έχοντας την ευρεσιτεχνία για το παγωτό ξυλάκι). Στη δεκαετία του ’50 εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα με τη μορφή γαλακτοπωλείων και μικρών ζαχαροπλαστείων που έμειναν γνωστά ως “η ΕΒΓΑ της γειτονιάς” μέχρι το τέλος των 80ties, όταν πήρε τη σκυτάλη η ΔΕΛΤΑ. (1955)
5. Οι χρυσές σταγόνες της Mobil
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Η εταιρία Standard Oil Company εγκαταστάθηκε το 1914 στον Πειραιά και το 1955 μετονομάστηκε σε Mobil Oil Hellas, με δραστηριότητες στην παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση λιπαντικών. Το διαφημιζόμενο εδώ “λάδι των τεσσάρων εποχών”, έχει δοκιμαστεί σε συνολική απόσταση που αντιστοιχεί σε 80 φορές τον γύρο της Γης!!! Η εταιρία συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα. (1956)
6. Πυραυλοκίνητο ρολόι
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Αν μη τι άλλο, ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο τότε διαφημιστής για να προωθήσει το προϊόν, είναι εξόχως ευφάνταστος! Τα ρολόγια ή αν προτιμάτε, τα αυτόματα χρονόμετρα της ελβετικής εταιρίας Zenith συγκρίνονται με τους πύραυλους της αεροπορίας!!! Απογειώθηκε από μόνη της η διαφήμιση του προϊόντος με τα 685 πρώτα βραβεία ακρίβειας! (1958)
7. Μπύρα είναι μόνο μια
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Η ζυθοποιία FIX ιδρύθυκε το 1864 στην Αθήνα από τον Βαυαρό Γιόχαν Καρλ Φιξ και για έναν περίπου αιώνα διατήρησε μονοπωλιακή θέση στην αγορά, ως επίσημος προμηθευτής της βασιλικής αυλής στην Ελλάδα. Με την είσοδο ξένων ανταγωνιστών στο εμπόριο, η ΦΙΞ χρεοκόπησε και έκλεισε το 1983. Το παλιό ιστορικό της εργοστάσιο στη λεωφόρο Συγγρού, στεγάζει σήμερα το εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης. Η εταιρία επανιδρύθηκε το 2009, ανήκει πλέον στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία και παράγεται και εμφιαλώνεται στην Εύβοια. (1955)
8. Το “ρατσιστικό” Κάμελ
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Το Camel αποτελεί εδώ και 80 χρόνια συνώνυμο της περιποίησης των παπουτσιών. Η εταιρία ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’30 και υφίσταται μέχρι και σήμερα. Ο διαφημιστής της εποχής βέβαια, δεν διέθετε αντιρατσιστικές ευαισθησίες, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από την ατάκα που βάζει στο στόμα του ενός μαύρου: “Δώσε μας αυτό που ασπρίζει και θα σε λύσουμε”! Όμως ανέλαβε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους η ρετσίνα ΒΕΟ. Τι εννοώ; Διαβάστε την επόμενη διαφήμιση και θα καταλάβετε! (1952)
9. Η “αντιρατσιστική” ρετσίνα
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Εδώ προφανώς ο λευκός δεν έδωσε στους μαύρους αυτό που ασπρίζει και εκείνοι αποφάσισαν να τον κάνουν ψητό! Η ρετσίνα ΒΕΟ που αποζητά η κυρία που γυρίζει τη σούβλα, ήταν ένα από τα προϊόντα της ΒΟΤΡΥΣ, δηλαδή της Ελληνικής Εταιρίας Οίνων και Οινοπνευμάτων που ιδρύθηκε το 1906. Η ΕΕΟΟ ασχολήθηκε με το ζήτημα της διάθεσης και εκμετάλλευσης της σταφίδας, εκσυγχρόνισε το μεγάλο αποσταγματοποιείο στα Σεπόλια και κατασκεύασε φημισμένα κρασιά και κονιάκ. (1958)
10. Μίνιμαλ Παπαστράτος
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Οι Αφοί Παπαστράτου ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με το εμπόριο καπνού στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1926 χτίστηκαν μεγάλες αποθήκες καπνού στο Αγρίνιο και στη συνέχεια η επιχείρηση επεκτάθηκε με νέες αποθήκες και εργοστάσια στον Πειραιά. Η “Παπαστράτος” έγινε η μεγαλύτερη βιομηχανία τσιγάρων στην Ελλάδα, κάνοντας γνωστό τον καπνό του Αγρινίου σε όλο τον κόσμο. Η εταιρία εξαγοράστηκε το 2003 από την Philip Morris και συνεχίζει την δραστηριότητά της μέχρι και σήμερα. (1950)
11. Ταβέρνα με κοσμικές τουαλέτες
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Η περίφημη ταβέρνα στα επίσης περίφημα Αστέρια της Γκυφάδας, τα οποία τη δεκαετία του ’50 παρομοιάζονταν με την γαλλική Ριβιέρα και αποτελούσαν προορισμό όλης της κοσμικής Αθήνας, την ημέρα για μπάνιο και απεριτίφ και το βράδυ για φαγητό, βαριετέ και χορό. Η πλάκα είναι ότι όλο αυτό περιγράφεται ως ταβέρνα. Ποιος άραγε από τους σημερινούς επιχειρηματίες θα είχε τα άντερα να λειτουργήσει ένα τέτοιο μαγαζί με τέτοια ονομασία; (1955)
12. Γάλακτος ή με αμύγδαλα;
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Η ΙΟΝ, μια αμιγώς ελληνική εταιρία από τότε που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, ξεκίνησε το 1930 από το ιστορικό κτίριο της Πειραιώς, στο οποίο συνεχίζει να στεγάζεται και είναι μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαρωδών στη χώρα. Η ΙΟΝ έχει βγάλει στην αγορά αμέτρητα προϊόντα που κατέκτησαν τους καταναλωτές, ανάμεσά τους η σοκολάτα γάλακτος, οι γκοφρέτες Σαφάρι και Σοκοφρέτα, οι σοκολάτες Break, η σοκολάτα Serano, οι καραμέλες ΝΑΣΚΟ, πάνω απ’ όλα όμως η “ναυαρχίδα” της εταιρίας, η διαχρονική σοκολάτα αμυγδάλου. (1958)
13. Γκάζι από την BP
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Η Supergas ήταν μια ελληνική εταιρία διάθεσης υγραερίου, η οποία εξαγοράστηκε το 1951 από την τότε νεοϊδρυθείσα ελληνική ΒΡ (British Petroleum). Η Supergas συνέχισε τη δραστηριότητά της για αρκετά χρόνια, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί την ανταγωνίστρια Πετρογκάζ (1953), που τελικά αρκετά γρήγορα εδραιώθηκε ως η πρώτη μακράν δύναμη στην ελληνική αγορά του γκαζιού στις επερχόμενες δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80. (1955)
14. Βασιλικό υπερωκεάνιο
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Το υπερωκεάνιο “SS Malolo” ναυπηγήθηκε το 1926 στις ΗΠΑ, εκτελώντας δρομολόγια από το Σαν Φρανσίσκο στην Χονολουλού. Το 1948 το απέκτησε ο Ευγένιος Ευγενίδης, ιδιοκτήτης της Εθνικής Ελληνικής Γραμμής Αμερικής και από το 1954 μετονομάστηκε σε “Βασίλισσα Φρειδερίκη” και δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς – Νέα Υόρκη, με ενδιάμεσους σταθμούς την Νάπολη, το Παλέρμο και το Χάλιφαξ. Το πλοίο πραγματοποιούσε εννέα με έντεκα κυκλικά υπερατλαντικά ταξίδια το χρόνο. (1956)
15. Τα Κονστελέισονς της TWA
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Το Constellation της Lockheed υπήρξε ένα αεροσκάφος που κατασκευάστηκε αρχικά το 1943 ως μεταγωγικό για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και αμέσως μετά τη λήξη του, χρησιμοποιήθηκε ως επιβατικό. Η πρώτη υπερατλαντική πτήση του ελικοφόρου αεροπλάνου έγινε τον Φεβρουάριο του 1946 από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι. Πολλές αεροπορικές εταιρίες προμηθεύτηκαν Constellations, ανάμεσά τους και η TWA, που συνέδεσε την Αθήνα με την Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος υπήρξε το πρώτο με συμπίεση καμπίνας, προσφέροντας έτσι ασφαλές και άνετο περιβάλλον στους επιβάτες κατά τη διάρκεια της πτήσης. (1955)
16. Το πολυκατάστημα της νιότης μας
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Ο Γιάννης Γεωργακάς ξεκίνησε το Μινιόν από ένα περίπτερο και το έφτασε μέσα στη δεκαετία του ’50 σε ένα σύγχρονο πολυκατάστημα, το οποίο εξελίχθηκε στο ενδέκατο μεγαλύτερο της Ευρώπης, με πωλήσεις που άγγιζαν το ένα δις δραχμές, με 120.000 διαφορετικά προϊόντα και 1000 υπαλλήλους στο εξαώροφο κτίριο της οδού Πατησίων. Το Μινιόν καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις, τις καθορισμένες τιμές, τις κυλιόμενες σκάλες, την χρήση Η/Υ, τον κλιματισμό εντός του κτιρίου και τη λίστα γάμου! Όλα τελείωσαν μετά τον εμπρησμό του 1980, που το κατέστρεψε ολοσχερώς. Κάποιες προσπάθειες να ξαναλειτουργήσει, δεν καρποφόρησαν και σήμερα είναι μια μακρινή ανάμνηση για τους μεγαλύτερους που έζησαν εκεί μαγικές στιγμές ως παιδιά και όχι μόνο. (1950)
17. Το θαυματουργό Έϊτζαξ!
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Τα καθαριστικά προϊόντα Ajax βγήκαν για πρώτη φορά στην αγορά το 1947 από την αμερικανική πολυεθνική Colgate – Palmolive. Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’50 ήρθαν και στην Ελλάδα, με την επική ονομασία της εποχής, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στην διαφήμιση, Έϊτζαξ!!! Χρειάστηκε να περάσουν πάντως κάποια χρόνια, μέχρι να γίνει δημοφιλές στη χώρα μας, ειδικότερα από το 1965 και μετά, με τον Άζαξ άσπρο σίφουνα! (1958)
18. Τα μπομπινόφωνα της Grundig
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Η γερμανική Grundig ιδρύθηκε το 1930 στη Νυρεμβέργη από τον Μαξ Γκρούντιχ, παράγοντας κυρίως ηλεκτρικά είδη και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ήρθαν και εδώ, εντυπωσιάζοντας με τα μπομπινόφωνα (ή μαγνητόφωνα) και τα ηλεκτρόφωνα (ή πικάπ). Όπως βλέπετε, η τιμή του φορητού μπομπινόφωνου, που παρουσιάζεται ως σημερινό επίτευγμα και αυριανή πρόοδος (!), είναι ένα πεντοχίλιαρο, τελείως διαφορετικό φυσικά από εκείνα που προλάβαμε εμείς. (1958)
19. Τα γερμανικά ραδιόφωνα και ηλεκτρόφωνα
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Συνεχίζουμε με τα ηλεκτρικά είδη και δυο ακόμα γερμανικές εταιρίες. Πρώτα η Wega, που ιδρύθηκε το 1923 στην Στουτγκάρδη και έφτιαξε το όνομά της με τα καταπληκτικά ραδιόφωνα που έβγαλε στην αγορά και μετά η Dual, που ξεκίνησε το 1907 στον Μέλανα Δρυμό, κατασκευάζοντας γραμμόφωνα και ρολόγια, για να κάνει όμως την μεγαλύτερη επιτυχία της με τα πρωτοποριακά πικάπ από το τέλος της δεκαετίας του ’40. Την αντιπροσωπεία και των δυο εταιριών, όπως βλέπουμε στο κάτω μέρος της διαφήμισης, είχε το πολυκατάστημα των αδελφών Λαμπρόπουλων (που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα από το 1901). (1957)
20. Σλιπ και αθλητικά φανελάκια
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Η Ατθίς ξεκίνησε το 1937 με μια πλεκτομηχανή σε ένα υπόγειο της Αθήνας και δυο χρόνια αργότερα είχε εξελιχθεί σε πλεκτοβιομηχανία. Μετά τον πόλεμο, η εταιρία μεγάλωσε και έγινε ξακουστή ως η πρώτη που έφερε το 1950 στην Ελλάδα τα αντρικά σλιπ. Το προϊόν γνώρισε τεράστια επιτυχία και σε συνδυασμό με τα επίσης κλασικά “αθλητικά φανελάκια”, κέρδισε για δεκαετίες μια από τις πρώτες θέσεις στην επιλογή των ανδρών στα εσώρουχα. (1959)
21. Το μυστήριο του Γκαρντόλ
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Το 1870 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η οδοντόκρεμα Colgate και το 1893 έκανε την εμφάνισή της η πρώτη συσκευασία σε σωληνάριο. Το 1928 η εταιρία εξαγοράστηκε από την Palmolive και από το ξεκίνημα του ’50, η οδοντόπαστα έφτασε και στην Ελλάδα. Η μαγεία της διαφήμισης έγκειται στο συστατικό Γκαρντόλ, για το οποίο κανείς δεν ενημερώνει τον καταναλωτή περί τίνος πρόκειται, πέρα από ένα αόριστο “η αόρατος ασπίς των δοντιών σας”! (1958)
22. Το επίσης μυστήριο του 07
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Το Rol λανσαρίστηκε το 1956 ως το πρωτοποριακό απορρυπαντικό για το πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων. Η εταιρία ονομαζόταν Rolco και είχε ιδρυθεί το 1948 στο Μοσχάτο ως η πρώτη παραγωγική μονάδα χρωμάτων και απορρυπαντικών με την επωνυμία “Βιανίλ Χρωματουργεία”. Το Rol έφερε επανάσταση στα νοικοκυριά και για πολλά χρόνια έγινε η νούμερο ένα επιλογή των Ελληνίδων. Το 1968 ακολούθησε ένα ακόμα προϊόν θρύλος από την εταιρία, το περίφημο AVA, προπομπός του οποίου ήταν το εδώ διαφημιζόμενο Rol με 07 για το πλύσιμο των πιάτων. Με ένα ακόμα μυστήριο συστατικό, αφού και πάλι δεν μαθαίνουμε τί είναι το 07, πέρα από το επίσης αόριστο “αόρατο γάντι για την προστασία των χεριών”! (1959)
23. Η πανέτοιμη μαγιονέζα
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Άλλο ένα προϊόν θρύλος, αν και η μουστάρδα της ΕΚΜΑ είναι πολύ πιο γνωστή από τη μαγιονέζα. Όπως βλέπετε σε αυτή τη διαφήμιση, αυτό που μετράει είναι ότι μπορείτε να την έχετε έτοιμη μέσα από το βαζάκι (αν και αυτό που κρατάει η κοπέλα είναι συσκευασία γειτονιάς), κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική αγορά της εποχής! (1950)
24. Αλλάζοντας τα φώτα μας
perierga.gr - 24 διαφημίσεις της δεκαετίας του '50!
Εδώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ιδρύθηκε το 1950, εθνικοποιώντας την παραγωγή και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα θεωρήθηκε πλέον υπηρεσία κοινής ωφέλειας, φροντίζοντας να μας αλλάξει τα φώτα για τα επόμενα 66 χρόνια και έχει ο Θεός. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι πέρα από το ΔΕΗ, δεν αναφέρεται τίποτα άλλο στη διαφήμιση. Δωρικό, απειλητικό, σαφέστατο. (1958)
πηγή: oneman.gr

Εν Αθήναις...παλιές αταξίες

$
0
0



Θυμήθηκα εκείνα τα μηχανήματα με τα πακέτα τσιγάρα που προσπαθούσες
να τα πιάσεις με το μηχανικό χέρι και όλο στο παραλίγο ήσουνα.
Είχανε Αμερικάνικα πακέτα και ήταν κράχτης για τους νέους της εποχής.
Τα μηχανήματα αυτά συνήθως τα βρίσκαμε στα ποδοσφαιράκια 
(σφαιριστήρια) και στα μπιλιάρδα της γειτονιάς μας.
Παντού υπήρχαν στην Αθήνα.
Σκασιαρχείο τα πρωϊνά και δώστου στον αγώνα.
Πολλές φορές ερχόμαστε μούρη με μούρη και με κανένα καθηγητή
που τον είχε στείλει ο Γυμνασιάρχης.
Αποβολή η απόφαση...φασαρία στο σπίτι....στα μπιλιάρδα μετά.
Αγόραζες μέντες από το περίπτερο για να μη μυρίζεις τσιγαρίλα
έκρυβες στην αυλή το πακέτο πρίν μπείς και αυτό ήταν όλο.
Σήμερα είναι διαφορετικά και οι τότε αταξίες ακούγονται από περίεργα
έως αδιάφορα από τους σημερινούς νέους.

Πίσω στα παλιά


1961 Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός

Ο «πόλεμος του Θρόνου» στον Αθω

$
0
0




ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:


Σε μάχη παρασκηνίου για το ποιος θα καταλάβει έναν… θρόνο στο Αγιον Ορος, ο Βλαντιμίρ Πουτιν ή ο Προκόπης Παυλόπουλος, επιδόθηκαν αγιορείτικες αρχές και Πολιτεία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος βρισκόταν καθ οδόν προς τον Αθω για το πολυσυζητημένο προσκύνημά του.
«Νικητής», εξήλθε τελικά ο κ.Πουτιν, ο οποίος θα  παρακολουθήσει την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου από τον επισκοπικό θρόνο, με τον Ελληνα πρόεδρο να μην παρίσταται, μετά την «ήττα», καθόλου στην τελετή και να υποδέχεται  τον κ. Πουτιν  στα σκαλιά του κτιρίου της Ιεράς Κοινότητας. 
«Θύμα» της σύγκρουσης υπήρξε ο Ειδικός Γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ κ. Στάθης Λιάντας, τον οποίο η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικής κοινωνίας  με επιστολή της προς το Υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο…  
Το όλο θέμα ανέκυψε όταν ετέθη στην συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας και της Ιεράς Κοινότητα, για το πού θα καθίσει στην δοξολογία ο πρόεδρος Πουτιν, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο, και πού ο Ελληνας  ομόλογός του, κ. Παυλόπουλος.
Οι αγιορείτες υποστήριξαν ότι με βάση το τυπικό, ο τιμώμενος τοποθετείται στον επισκοπικό θρόνο και ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθόταν  στο παραθρόνιο
στασίδι, πλάι στον κ. Πουτιν. Ομως υπήρξε αντίδραση από την ελληνική προεδρία, που για λόγους συμβολισμού αρνήθηκε μια τέτοια λύση που θα έφερε «ένα σκαλί παρακάτω» τον προεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η προσπάθεια συμβιβασμού δια της τοποθέτησης δυο ίδιων πολυθρόνων μπροστά στα στασίδια, για να παρακολουθήσουν από εκεί οι  κ. Παυλόπουλος και Πουτιν, δεν έγινε δεκτή από την Κοινότητα και έτσι ο Ρώσος πρόεδρος, ως τιμώμενο πρόσωπο, θα ανέβει στον επισκοπικό θρόνο, όμως ο κ. Παυλόπουλος δεν θα πάει στην δοξολογία και θα τον υποδεχθεί αμέσως μετά στην είσοδο του κτιρίου της Κοινότητας.
Είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ Ιεράς Κοινότητας και Πολιτείας και για την υποδοχή του κ.Πουτιν στις Καρυές. Από την προεδρία της Δημοκρατίας εκφράστηκε η επιθυμία να τον υποδεχθεί ο κ. Παυλόπουλος κατά την άφιξή του στην πλατεία των Καρυών. Ομως, οι αγιορείτες απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες το αγιορείτικο τυπικό που προβλέπει υποδοχή στην πλατεία από τον «οικοδεσπότη», που είναι η Ιερά Κοινότητα, και έτσι ο κ. Παυλόπουλος  θα υποδεχθεί τον ομόλογό του στις στην είσοδο της Κοινότητας.
Στην όλη συζήτηση, που διεξήχθη σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιερας Κοινότητας, συμμετείχε και ο ειδικός γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ , κ. Λιάντας. Οι μοναχοί θεώρησαν τους χειρισμούς του «απαράδεκτους» και απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ με τον οποία τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Αγιον Ορος.
http://www.kathimerini.gr


Ο Πούτιν ο θρόνος και στο παραθρόνιο στασίδι ο υπουργός εξωτερικών.

Αι αντιπειθαρχικαί υπογεγραμμέναι… (στρατιωτικές αναμνήσεις στην Παλιά Αθήνα)

$
0
0
Ιστορίες από την παλιά Αθήνα

Αι αντιπειθαρχικαί υπογεγραμμέναι… (στρατιωτικές αναμνήσεις στην Παλιά Αθήνα)



Μια που θίξαμε τόσους χώρους, ας μην αφήσουμε απέξω και το στρατό! Πως μπορούμε άλλωστε να τον αγνοήσουμε με τόσους πολέμους κι επιστρατεύσεις που ΄γιναν εκείνες τις ταραγμένες περιόδους;

Ας μας συγχωρήσουν οι θηλυκοί αναγνώστες, αλλά το αντικείμενο ασκεί μια παράξενη γοητεία, ίσως και νοσταλγία, σε πολλούς άρρενες. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Χρόνος"θυμάται κάποια γεγονότα της στρατιωτικής του θητείας και μαζί μ'αυτόν, παίρνουμε κι εμείς μια μικρή γεύση της καθημερινότητας στο τάγμα.



«Ήτο ενθυμούμαι η τρίτη ημέρα αφ'ότου κατετάχθην. Κουρασμένος όπως ήμουν εκ των ασκήσεων της ημέρας, εκαθήμην εις το προαύλιον του στρατώνος καπνίζων εν σιγάρον. Έξαφνα επέρασεν εμπρός μου ο επιλοχίας με το αγκιστροειδές μουστάκι του, φυσών ως λοκομοτίβα, έκαμεν ολίγα βήματα προς την είσοδον του στρατώνου και στραφείς αποτόμως παρετήρησε προς το μέρος μου. Ηγέρθην, έφερα την χείρα μου εις τον γείσον του πηλικίου μου και ανέμενον εις στάσιν προσοχής:

-Έλα εδώ! μου λέγει

Εβάδισα προς αυτόν, εξακολουθών να έχω την χείρα επί του γείσου του πηλικίου και εις απόστασιν πέντε βημάτων ενώπιόν του εσταμάτησα, αναμένων διαταγάς του.
-Πόθεν είσαι;
-Είμαι από την Αθήνα.
-Τι επάγγελμα έχεις;
-Τίποτε.
-Πως τίποτε;
-Τίποτε ακόμη... τώρα ετελείωσα το Γυμνάσιον.
-Μπα! ετελείωσες το Γυμνάσιο;
-Μάλιστα κύριε επιλοχία!
-Ώστε ξέρεις να γράφης;
-Οπωσδήποτε.
-Γράφεις εύμορφα;
-Αρκετά!
-Έλα μέσα στο γραφείο.



Τον ηκολούθησα εις το γραφείον του Λόχου. Εξέζωσε και εκρέμασε το ξίφος του, σφυρίζων κάποιο σάλπισμα και εξηπλώθη έπειτα εις εν κάθισμα, αφού με διέταξε να καθήσω και εγώ εις το αντικρυστόν κάθισμα, πλησίον μιας τραπέζης, εφ'ης υπήρχον εν μελανοδοχείον, δυο-τρεις κονδυλοφόροι, εις χάραξ και ολίγα φύλλα χάρτου, εσκορπισμένα. Δίπλα μου εις άλλην τράπεζαν έγραφε κάποιος δεκανεύς.




-Ώστε γράφεις καλά; με ερωτά πάλιν.
-Ολίγον...
-Το λοιπόν... πάρε τον χάρακα και χαράκωσε αυτά τα φύλλα.
Επήρα τον χάρακα και ήρχισα την εργασίαν, ενώ αυτός ανοίξας ένα κανονισμόν ήρχισε ν'αναγιγνώσκη μεγαλοφώνως.
-Κύριε επιλοχία, του λέγει ο παραπλεύρως μου γράφων δεκανεύς, κάνω λογαριασμούς και θα κάμω λάθος... Να πάω απ'έξω να γράψω;
-Αυτό που είπες, Ξυδούσ' -ο δεκανεύς ωνομάζετο Ξυδούσης- είνε απείθεια κατ'ανουτέρου! Γι'αυτό σε τιμωρώ...
-Κύριε επιλοχία...



-Σιουπή! Αναντιρρήσεις δε δέχουμαι. Τετραήμερος περιορισμός!...
Ο δεκανεύς εκάθησε πάλιν και ο επιλοχίας εν οργή απηυθύνθη προς εμέ:
-Δεν ετελείωσες ακόμα το χαράκωμα; Αυτά τα γράμματα ξέρεις; Άσσε τα τώρα! Μούτζωνέ τα! Πάρε την πέννα και γράψε.
Επήρα την πέννα και ανέμενα:
-Δίπλωσε την κόλα... Εν ημικλείστω... εν ημικλείστω...
-Έτοιμη κύριε επιλοχία.
-Το λοιπόν γράφε.
Υπηγόρευσε δέκα-δεκαπέντε λέξεις τροχάδην και έπειτα ήρχισε να σκέπτεται. Φαίνεται ότι κάποιαν λέξιν δεν ενεθυμείτο.
-Τα έγραψες αυτά που είπα; με ερωτά.
-Τα έγραψα.
-Για να δω πως γράφεις;
Εσηκώθη και πλησιάσας ήρχισε να παρατηρή τα όσα έγραψα, στρίβων το μουστάκι του.
-Μμμ... δείγμα γραφής... Έτσι κι'έτσι... αυτά τι είνε;
-Ποια;
-Αυτά που βάζεις κάτω από τα γράμματα...
-Ποια γράμματα;
-Κάτω από το η, το α... Αυτές η γραμμίτσες.
-Είνε υπογεγραμμέναι.
-Τι;
-Υπογεγραμμέναι... είνε υποτακτική...
-Βρε καλαμαρά, που σ'έχω 'δω! Μη θαρρείς πως γράφεις στον πατέρα σου; Αυτά δεν επιτρέπονται εδώ! Όταν γράφεις προς ανωτέρα Αρχή, αυτά να μη τα βάζης, γιατί είνε αντιπειθαρχικά!».
(Οκτώβριος 1904, εφημερίς Χρόνος, υπογράφει ο "Γρ.")

Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)


Διαβάστε περισσότερα στο www.paliaathina.com
http://www.protothema.gr/

Ισραήλ: Ρωμαϊκό ναυάγιο 1.600 ετών ανακαλύφθηκε στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας

$
0
0


«Η πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων 30 ετών»
Ισραήλ: Ρωμαϊκό ναυάγιο 1.600 ετών ανακαλύφθηκε στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας



9  φωτογραφίες

Αγαλματίδια, νομίσματα και όργανα ναυσιπλοΐας που ανάγονται 1.600 χρόνια πριν ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας, αποτελώντας την πιο σημαντική ανακάλυψη του είδους τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Οι Ισραηλινοί Ραν Φάινσταϊν και Όφερ Ραάναν ανακάλυψαν τυχαία μπρούτζινα αντικείμενα σε κατάδυσή τους τον Απρίλιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

Ενημέρωσαν τις αρχές και στη συνέχεια δύτες έφεραν στο φως πολλά αντικείμενα της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, απομεινάρια του φορτίου ενός εμπορικού πλοίου που μετέφερε προφανώς μέταλλα που προορίζονταν για ανακύκλωση.

Μια μπρούτζινη λυχνία με την εικόνα του θεού του ήλιου Σολ, ένα αγαλματίδιο της θεότητας του φεγγαριού Λούνα, μια λάμπα ομοίωμα της κεφαλής ενός αφρικανού σκλάβου, θραύσματα μπρούτζινων αγαλμάτων, μια κάνουλα με τη μορφή αγριογούρουνου, άγκυρες και διάφορα όργανα ναυσιπλοΐας, καθώς και δύο ιδιαίτερα σύνολα αποτελούμενα από χιλιάδες αρχαία νομίσματα βάρους 20 κιλών ανακαλύφθηκαν στο μεσογειακό λιμάνι.

Τα νομίσματα φέρουν τη μορφή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ο οποίος βασίλευσε στο δυτικό μέρος και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι τον θάνατό του το 337, και του Λικίνιου, του αντιπάλου του που βασίλευσε στο ανατολικό τμήμα μέχρι το 324.

Ενωμένα τα μεν με τα δε, τα νομίσματα είχαν πάρει τη μορφή κεραμικής που τα περικλείνει.

Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Σαρβίτ, διευθυντή της θαλάσσιας μονάδας της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, φαίνεται πως το πλοίο εγκλωβίστηκε σε καταιγίδα κατά την είσοδό του στο λιμάνι. Πήρε κλίση και συνετρίβη στα βράχια και στην προκυμαία, αφού είχε προσπαθήσει να ρίξει τις άγκυρές του που έσπασαν από τη δύναμη των κυμάτων και του ανέμου.

«Δεν βρήκαμε το σύνολο του σκάφους όπως εκείνου στο Ισραήλ πριν από 30 χρόνια», δήλωσαν ο Τζέικομπ Σαρβίτ και ο αναπληρωτής του Ντρορ Πλάνερ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων. «Η ανακάλυψη αγαλμάτων από μέταλλο είναι σπάνια, επειδή, στην Αρχαιότητα, τα έλιωναν».

Το ναυάγιο «διέσωσε» αυτά τα αντικείμενα ανακύκλωσης, σύμφωνα με αυτούς.

Το 2015, 2.000 χρυσά νομίσματα ηλικίας 1.000 ετών ανακαλύφθηκαν από τους δύτες στην Καισάρεια, ο πιο σημαντικός νομισματικός θησαυρός που ήρθε στο φως στο Ισραήλ, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων.

Ο Σαρβίτ εξήγησε αυτή τη διαδοχή των ανακαλύψεων από την έλλειψη άμμου στον βυθό του λιμανιού και την αύξηση των αριθμού των δυτών στο σημείο.

Η Καισάρεια οικοδομήθηκε από τον βασιλιά της Ιουδαίας Ηρώδη τον 1ο τον 1ο αι. π.Χ. Σημαντικά ίχνη της ρωμαϊκής και της μεσαιωνικής εποχής αποτελούν ένα από τα θέλγητρα του Ισραήλ.

Eν Αθήναις...ο ψιλάς

$
0
0


Στην αγορά του Κέντρου της Αθήνας τότε υπήρχε και ένα ακόμα επάγγελμα

του ποδαριού...ο ψιλάς.
Τα περισσότερα μαγαζιά είχαν πρόβλημα  με τα κέρματα.
Έπρεπε να δίνουν ρέστα.....
Ο ψιλάς περνούσε πρωϊ και τους έλεγε καλημέρα....βαστούσε μια δερμάτινη
σχολική παλιά τσάντα ασήκωτη με κέρματα.
"....βάλε δίφραγκα....δραχμές...πενηνταράκια....εικοσάρες και δεκάρες...."
Έπαιρνε το ποσοστό του και πήγαινε στον επόμενο....
Του είχαν εμπιστοσύνη ....
Το μεσημεράκι πήγαινε στην Τράπεζα της Ελλάδος και έπαιρνε εμπόρευμα
για την επόμενη ημέρα.
Μετά από καιρό πήρε "προαγωγή"....
Στην Σοφοκλέους πιάτσα χρηματιστών εκείνη την εποχή  λόγω του χρηματιστηρίου ανθούσε η παράνομη αγοραπωλησία της ωχρής (χρυσής λίρας).
Ο ψιλάς "προσλήφθηκε"ως μεταφορέας ....
Το μεροκάματο αυξήθηκε αλλά η χαρά δεν κράτησε πολύ...η υπηρεσία
συναλλάγματος που σουλατσάριζε στην περιοχή δεν άργησε να τον τσιμπήσει.

Πίσω στα παλιά


1960 Τα κίτρινα γάντια

$
0
0




Γκιωνάκης..." ...θέλετε πορτοκαλάδα από πορτοκάλι ;"

Σταυρίδης..."....φέρε ..."

Γκιωνάκης..."...δεν έχουμε....θέλετε μήπως λεμονάδα ;"

Σταυρίδης..."...φέρε ότι νάναι..." (νευριασμένος)

Γκιωνάκης..."...μα δεν ξέρετε τι θέτε..."

http://www.finosfilm.com/

29/5/1453 "Εάλω η Πόλις"

$
0
0

Σαν σήμερα έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης,ιστορία & θρύλοι

Η Άλωση της Βασιλεύουσας, η παρακμή , η πολιορκία, η κατάκτησή της και οι θρύλοι για τον μαρμαρωμένο βασιλιά, 
το χρονικό του τέλους της Αυτοκρατορίας
san-simera-egine-i-alwsi-tis-kwnstantinoupolisistoria--thruloiΤον Απρίλιο του 1453
 ο Μωάμεθ Β’ ζητά την παράδοση της Πόλης. Στις 6 Απριλίου μετά την απόρριψη της πρότασής του αρχίζει η πολιορκία της. Θα κρατήσει μέχρι τις 29 Μαΐου του 1453. Η Πόλη, η Βασιλεύουσα και σύμβολο της Αυτοκρατορίας πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Αν ανατρέξουμε πίσω, στην ιστορία , η Βυζαντινή Αυτοκρατορία παραμονές της πολιορκίας της δε θύμιζε τίποτα από το ένδοξο παρελθόν της. Περιορισμένη γεωγραφικά, με τις  θρησκευτικές έριδες, τις εμφύλιες διαμάχες, τις σταυροφορίες και την εμφάνιση κάθε τόσο πανίσχυρων εχθρών, η παλιά Αυτοκρατορία είναι ένα φάντασμα του εαυτού της. Το ένδοξο παρελθόν έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πιστεύοντας στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης προσπαθεί να κρατήσει απόρθητα τα οχυρά της. Θα είναι ο τελευταίος υπερασπιστής της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας. Στην τελευταία του ομιλία κάλεσε το λαό να αντισταθεί γενναία και είπε ότι οι Τούρκοι υποστηρίζονται από όπλα, ιππικό, πυροβολικό και αριθμητική υπεροχή εμείς όμως στηριζόμαστε πρώτα στο Θεό και Σωτήρα μας.
Ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τις αρχές του 1453, με έδρα  την Ανδριανούπολη, στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς που είχαν μόλις 7.000 άνδρες.  2.000 από αυτούς είναι μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες. Η πόλη κατοικείται από 50.000 κατοίκους με προβλήματα σίτισης, στο όριο του λιμού.
Τρίτη βράδυ, 29 Μαΐου, εκδηλώθηκε η τελική επίθεση των Τούρκων από τρεις πλευρές, τις δύο κατάφεραν να αποκρούσουν στην τρίτη όμως στην Πύλη του Ρωμανού, εκεί που βρισκόταν ο αυτοκράτορας, δόθηκε σκληρή μάχη. Οι Τούρκοι ρίχνουν στη μάχη τους τρομερούς Γενίτσαρους.
Ο  τραυματισμός του Ιουστινιάνη έδωσε θάρρος στους Οθωμανούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν νέα έφοδο, κερδίζοντας τα τείχη. «Έγινε τόσο μεγάλο το πλήθος των εχθρών που ανέβηκε πάνω, ώστε διασκόρπισε τους δικούς μας...έτσι είχαν τα πράγματα όταν από μέσα και από έξω και από τα μέρη του λιμανιού ακούστηκε κάποια φωνή: “έπεσε το φρούριο και πάνω στους πύργους έστησαν τα εμβλήματα και τις σημαίες τους!” Αυτή η φωνή έτρεψε σε φυγή τους δικούς μας και έδωσε θάρρος στους εχθρούς».
Επρόκειτο για το γνωστό «εάλω η Πόλις». Κάτι που συνδέεται με την πικρή μνήμη της Κερκόπορτας η οποία φέρεται να είχε χρησιμοποιηθεί για εξόδους/ επιδρομές εναντίον των πολιορκητών και, αν και είχε φρουρούς, είχε ξεχαστεί ανοιχτή. Κατά την επίθεση, φέρεται να βρέθηκε από μια ομάδα Οθωμανών στρατιωτών, οι οποίοι μπήκαν, σκότωσαν τους φρουρούς και κατέλαβαν τον κοντινότερο πύργο, προκαλώντας πανικό, ενώ ταυτόχρονα έμπαιναν και άλλοι εισβολείς μέσα, που προσπάθησε να σταματήσει μάταια ο Λουκάς Νοταράς.
Ο ιστορικός Κριτόβουλος καταγράφει εκτεταμένες λεηλασίες και σφαγές, μόλις οι εχθροί πατούν το πόδι τους στη Βασιλεύουσα.
Δεν υπήρχε οίκτος, γράφει.  Η Πόλη ερημώθηκε, καθώς ο Μωάμεθ Β'– ο πλέον Πορθητής- άφησε τα στρατεύματά του για ένα διάστημα να επιδοθούν σε πλιάτσικο ως ανταμοιβή για την κατάκτηση της Πόλης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για την Πόλη η οποία προοριζόταν για πρωτεύουσα μιας νέας αυτοκρατορίας, οπότε μετά την Άλωση, ο ίδιος έλαβε μέτρα για την αναζωογόνησή της. Η Κωνσταντινούπολη- «Ιστανμπούλ» πλέον, για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, θα παρέμενε πρωτεύουσα, ενός νέου κράτους, ως το 1922, ενώ η Άλωση θα έμενε χαραγμένη στις μνήμες και τις παραδόσεις του Ελληνισμού. Παραδόσεις με κυρίαρχη τη μορφή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του μαρμαρωμένου βασιλιά, που αναδείχτηκε σε μια αθάνατη, θρυλική φιγούρα, τροφοδοτώντας μύθους και την προσμονή του πληρώματος του χρόνου για να αναστηθεί η Πόλη. 

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς

Ενας από τους πιο δημοφιλείς θρύλους αφορά τον τελευταίο αυτοκράτορα, το πτώμα του οποίου δεν βρέθηκε με αποτέλεσμα να καλλιεργηθεί ο μύθος που λέει πως μαρμάρωσε εκεί που περίμενε μέσα στο ναό της Αγίας Σοφίας, μη αντέχοντας να την παραδώσει σε χέρια μουσουλμάνων.
Σύμφωνα με τον θρύλο, Άγγελος Κυρίου τον έκρυψε και τον μαρμάρωσε μέχρι τη στιγμή που η Πόλη θα είναι και πάλι ελεύθερη...

Ο παπάς της Αγίας Σοφίας

Αντίστοιχης λογικής είναι και ο θρύλος για τον παπά της Αγίας Σοφίας, που λέει ότι όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην εκκλησία, διέκοψε τη λειτουργία και κρύφτηκε πίσω από μια πόρτα που υπήρχε πίσω από το ιερό. Οι Τούρκοι τον είδαν να μπαίνει, όμως έκπληκτοι διαπίστωσαν πως η πόρτα είχε γίνει τοίχος, το οποίο όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να γκρεμίσουν. Κι εδώ ο θρύλος καταλήγει ότι όταν η Αγία Σοφία ξαναγίνει ελληνική εκκλησία, τότε ο παπάς θα βγει από το ιερό και θα ολοκληρώσει τη λειτουργία του.

Τα ψάρια του καλόγερου

Εδώ ο θρύλος αναφέρεται σε κάτι ψάρια που ένας καλόγερος τηγάνιζε δίπλα σε ένα ποτάμι τη στιγμή που έφτασε το μήνυμα της Αλωσης. Τότε, ο θρύλος λέει πως τα μισοτηγανισμένα ψάρια πήδηξαν από το τηγάνι και ξαναβρέθηκαν στο ποτάμι από όπου -κατά τον θρύλο πάντα- θα ξαναβγούν όταν η Πόλη ξαναγίνει χριστιανική...
Αντίστοιχος είναι και ο θρύλος για το ποτάμι που σταμάτησε να κυλάει, εκεί που πότιζαν τα πρόβατά τους κάποιοι βοσκοί, μόλις διαδόθηκε το νέο της άλωσης.

Η πάντα γαλήνια θάλασσα του Μαρμαρά

Ενας από τους πιο γοητευτικούς θρύλους είναι αυτός που αφορά τηνΑγία Τράπεζα της Αγιάς Σοφιάς, που ήταν κατασκευασμένη από χρυσό. Σύμφωνα με την παράδοση, ο αυτοκράτορας διέταξε να τη μεταφέρουν μαζί με όλα τα κειμήλια μακριά από την Πόλη για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Μόνο που το καράβι που τη μετέφερε βυθίστηκε στα νερά του Βοσπόρου στην περιοχή του Μαρμαρά, που έκτοτε παραμένουν πάντοτε ήρεμα και γαλήνια, ασχέτως με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
http://www.thetoc.gr

Το κτήριο αίνιγμα της Ακαδημίας 58 Α, στην Αθήνα και η ιστορία που το συνοδεύει

$
0
0

Τα κτήρια κουβαλάνε την ιστορία τους αλλά και μύθους γύρω από αυτά. Τι συμβαίνει με το κτήριο της Ακαδημίας 58 Α;

.
Στο μέγαρο αυτό έζησε ο Τσίλλερ μέχρι το 1912, μετέπειτα αγοράστηκε σε πλειστηριασμό από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη, φιλότεχνο και συλλέκτη έργων τέχνης Διονύσιο Π. Λοβέρδο (1878 – 1934), ως κατοικία του. Ο Διονύσιος Λοβέρδος ήταν επίσης, ο ιδιαίτερος γραμματέας του διευθυντή του Τμήματος της Δημοσιότητας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και πρώτος Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας.
Ένα μέρος της αινιγματικής αυτής κατοικίας, χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο και στέγασε ιδιωτικές συλλογές του Διονυσίου Λοβέρδου, όπως σπάνια βιβλία και Βυζαντινές εικόνες, μέχρι έργα Ελλήνων ζωγράφων και γενικότερα της λαϊκής τέχνης της εποχής.



Εικόνες από το εγκαταλελειμμένο πλέον εσωτερικό του κτηρίου.

Ως λογικό αποτέλεσμα γεννούνται πολλές εικασίες, για το τι ακριβώς αντιπροσώπευε το συγκεκριμένο κτήριο. Οι φήμες κορυφώνονται, στο αν σχετίζεται με απόκρυφα γεγονότα, καθώς ο θρησκευτικού είδους μυστικισμός του, δημιουργεί δεκάδες εύλογα ερωτήματα. Ενώ πολλοί ταυτίζουν τον Διονύσιο Λοβέρδο ως υψηλόβαθμο τέκτονα, καθώς κατά πολλούς ο αδελφός του Σπυρίδων Λοβέρδος, ανήκε στην στοά Παρθενών, της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του κτηρίου, είναι η μεγάλη του πόρτα μεσαιωνικής/γοτθικής μορφής, καθώς και οι θολωτοί τρούλοι στον λεγόμενο ναό, ας τον πούμε έτσι, που υπήρχε στο εσωτερικό του. Πολλοί ερευνητές και μυστηριολάτρες μιλούν για καταπακτές, υπόγεια περάσματα και στοές, αφού μέσα στο κτήριο βρίσκονται σφραγισμένες καταπακτές και ειδικά πόρτες οι οποίες στέκουν πλέον σφραγισμένες, χτισμένες από τούβλα. Με περίεργα σύμβολα επίσης να απλώνονται στο χώρο.
Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι στα περισσότερα δωμάτια έλειπε ένα κεντρικό «πλακάκι», από το έδαφος του πατώματος. Μήπως αφαιρέθηκαν, επειδή έφεραν πάνω κάποιο σύμβολο; Ποιος ξέρει. 
Το πιο περίεργο στοιχείο όμως, το οποίο υπήρξε σήμα κατατεθέν του κτηρίου και ίσως ο εναρκτήριος μοχλός του όλου μυστηρίου, ήταν ο επιβλητικός δράκος που κοσμούσε την είσοδο του σπιτιού. Ο οποίος δυστυχώς αφαιρέθηκε και για κάποια περίοδο βρισκόταν παραγκωνισμένος πλέον, στο εσωτερικό της οικίας.



Ο επιβλητικός δράκος που κοσμούσε την είσοδο του σπιτιού.

(1965-1969) Ακαδημίας 58Α. Φωτογραφία: Γεώργιος Μπακούρος. Αρχείο Γεωργίου Μπακούρου 2012.




Το αινιγματικό αυτό κτήριο βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας 58Α και πρόκειται για μια προέκταση του νεοκλασικού μεγάρου, επί της οδού Μαυρομιχάλη 6, το οποίο οικοδομήθηκε την χρονική περίοδο 1882-85 ως οικία του Ερνέστου Τσίλλερ. Ο Τσίλλερ, ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας από την Σαξονία, με δράση στη Βιέννη και την Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες στην ελληνική επικράτεια, σχεδιάζοντας και επιβλέποντας εκατοντάδες κτήρια.




Πως λεγόταν η Αθήνα πριν ονομαστεί… Αθήνα;

$
0
0


Πως λεγόταν η Αθήνα πριν ονομαστεί… Αθήνα;  Μια σταγόνα ...ιστορία

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι από τις
 παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει 
ως το 3.200 π.Χ.Το αρχικό όνομα της Αθήνας ήταν Ακτή ή Ακτική και το είχε πάρει
από τον πρώτο της βασιλιά, Ακταίο.
Το δεύτερο όνομά της, Κεκροπία, είχε προέλθει από τον βασιλιά Κέκροπα.
Ο Κέκρωψ δέχεται το δώρο της θεάς Αθηνάς, το ιερό δένδρο της ελαίας, 
κρατήρας 410 π.Χ., ο οποίος διαδέχθηκε τον Ακταίο, αφού παντρεύτηκε την κόρη του.


Σύμφωνα με τον μύθο, το κάτω μέρος του σώματος του ήταν το ίδιο, με αυτό
 του δράκοντα. Κατά την διάρκεια των χρόνων της βασιλείας του, η θεά Αθηνά 
και ο Ποσειδών συναγωνίσθηκαν για την προστασία της πόλεως, προσφέροντας
 δώρα.
Ο Ποσειδών κτύπησε με την τρίαινα του πάνω στον βράχο της Ακροπόλεως και
 ανέβλυσε μια πηγή με αλμυρό νερό. Από το χτύπημα (τα τρία σημάδια μπορεί 
να τα δει κανείς πίσω από το Ερέχθειον..) ξεπήδησε και το πρώτο άλογο
 έτοιμο να υπηρετήσει τον άνθρωπο, ενώ η Αθηνά πρόσφερε ένα δένδρο ελιάς.
Ο μύθος αναφέρει, ότι όλοι οι άνδρες της Αθήνας ψήφισαν για το δώρο του 
Ποσειδώνα και όλες οι γυναίκες για το δώρο της Αθηνάς και επειδή ήταν
 μια γυναίκα παραπάνω από τους άνδρες, η θεά Αθηνά προτιμήθηκε και από
 αυτήν, η πόλη πήρε το όνομα της.
Για να προστατεύσει την πόλη από τους πειρατές της Καρίας από την θάλασσα
 και τους Βοιωτούς από την ξηρά, ο Κέκρωψ διένειμε την Αττική σε δώδεκα 
περιοχές, για να διαχειρίζεται καλύτερα τον πληθυσμό: Αφίδναι, Βραυρώνα, 
Δεκέλεια, Επάκρια, Ελευσίνα, Κεκροπία, Κηφισία, Κυθαιρός, Φάληρο, 
Σφαιττός, Τετράπολις, Θορικό Περισσότερα…
Η ίδρυση της Αθήνας χάνεται στην αχλύ του μύθου, καθώς είναι γενικά 
αποδεκτό ότι προϋπήρχε της Μυκηναϊκής εποχής. Στα πανάρχαια χρόνια της
 νεολιθικής εποχής,όλη η περιοχή της Αττικής λεγόταν “Κραναά”. Η ονομασία
 προέρχεται από το επίθετο “κραναός” που σημαίνει τραχύς, πετρώδης, 
όπως δηλαδή ήταν όλη η βραχώδης Αττική χερσόνησος.
Πρώτοι κάτοικοι της περιοχής θεωρούνται οι Πελασγοί και μετέπειτα,μετά τον
 κατακλυσμό του Δευκαλίωνα,οι Ίωνες (ο γενάρχης Ίων ήταν υιός του Απόλλωνα 
και της Κρέουσας).
Πρώτος βασιλιάς της πόλης, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ο Πελασγός Ακταίος
 και το αρχικό της όνομα ήταν “Ακτή” ή “Ακτική”. Τον Ακταίο διαδέχθηκε 
ο γαμπρός του,”Κέκροπας”,από τον οποίο ονομάστηκε “Κεκροπία”.
  • Σύμφωνα με τον Φερεκύδη, ήταν πατέρας του Τελαμώνα και φίλος του Πηλέα.
  • Σύμφωνα με τον Παυσανία, ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Αττικής. Η κόρη του Άγραυλος παντρεύτηκε τον Κέκροπα, τον οποίο διαδέχτηκε στον θρόνο της 
  • Αττικής ο Κραναός. 3. Γιος του Ίστρου, ποτάμιου θεού των Σκυθών, 
  • και σύμμαχος των Τρώων.
ΠΗΓΗ: e-istoria.com

Μια διαφορετική αγγελία... τουλάχιστον ειλικρινής

$
0
0




Να και μια αγγελία του 1939, για την οποία αναρωτιέσαι αν πρέπει να γελάς ή να κλαις. Ευχαριστούμε τη φίλη μας Α. Μ. από τη Ρόδο που μας την έστειλε.
http://www.paliaathina.com/gr

Εν Αθήναις...η μπακαλοταβέρνα

$
0
0




Δεκαετία του ΄50 στο Κέντρο της Αθήνας Γαμβέτα και Θεμιστοκλέους
υπήρχε ένα μπακάλικο ή καλύτερα μεγαλομπακάλικο .
Το μεσημέρι σκέπαζαν τους πάγκους με μεγάλα άσπρα πανιά που υπήρχαν μόνιμα με κρίκους μαζεμένα στην γωνία και άνοιγαν τα τσίγκινα
τραπέζια έβαζαν και καρέκλες που είχαν στο υπόγειο και γινότανε ταβερνάκι.
Στέκι ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών....
Πάνω στην λαδόκολα-τραπεζομάντηλο έβαζαν τις κονσέρβες με τα γιαλατζί ντολμαδάκια
τις σαρδέλες τις ελιές το κεφαλίσιο τυρί το σαλάμι αέρος ή Λευκάδας όπως το έλεγαν
την μουρταδέλα .
Σε μια γωνιά το τηγάνι  γκαζιέρα έψηνε κανένα αυγό ή ομελέτα λουκάνικο....
Το επιδόρπιο ήταν ο χαλβάς του μπακάλη φυσικά με λίγη κανέλα από πάνω και σταγόνες λεμονιού.
Το κρασί από τα Μεσόγεια σε νταμιτζάνες ...
Γνώριζαν οι πελάτες ότι το απόγευμα η ταβέρνα θα γινότανε και πάλι μπακάλικο
οπότε αποχωρούσαν στην ώρα τους.
Μπακαλοταβέρνες υπήρχαν αρκετές στην Αθήνα.
Στις γειτονιές είχαν μόνιμα καναδυό τραπεζάκια με καρέκλες μέσα
και φυσικά δεν είχαν ωράριο.

Πίσω στα παλιά

1957 Δελησταύρου και υιός


"Δυστυχία σου, Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς! "

$
0
0


Δήλωση του υπουργού Κατρούγκαλου...
«μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα».

"Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;"
Γεώργιος Σουρής

Πέθανε ο Burt Kwouk, ο εξπέρ των πολεμικών τεχνών στις ταινίες 'Ροζ Πάνθηρας'

$
0
0


Έγινε ιδιαίτερα διάσημος για το ρόλο του Cato, υπηρέτη του ανεπανάληπτου Peter Sellers στις ταινίες "Ροζ Πάνθηρας". 
Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών
Adtech Ad
Απεβίωσε ο Βρετανός ηθοποιός Burt Kwouk, δημοφιλής για το ρόλο του στη σειρά ταινιών "Ροζ Πάνθηρας"πλάι στον ταλαντούχο Peter Sellers. Ο μάνατζερ του ηθοποιού ανακοίνωσε το θάνατό του την Τρίτη. Ο Kwouk ήταν 85 ετών.
Αν και εμφανίστηκε σε αμέτρητες ταινίες, έκανε ακόμη και πέρασμα από ταινίες James Bond, παρέμεινε χαραγμένος στη συνείδηση του κοινού για το ρόλο του Cato Fong. Ο Ιάπωνας οικονόμος του Επιθεωρητή Κλουζώ, υπήρξε κλασική φιγούρα σε όλες (πλην της πρώτης) τις ταινίες.

AdTech Ad

Αν και η τυπική του εργασία ήταν οικονόμος, η ουσιαστική του δουλειά ήταν να κρατά τον Κλουζώ σε εγρήγορση, επιτιθέμενος σε ανύποπτο χρόνο στο αφεντικό του. Το είδαμε πρώτη φορά στο "A Shot In The Dark"το 1964 και έκτοτε δεν έλειψε ποτέ από τις ταινίες, ενώ εμφανίστηκε και στο remake μετά το θάνατο του Peter Sellers, το 1993.


Γεννήθηκε στο Warrington της νοτιοανατολικής Αγγλίας το 1930 και μεγάλωσε στη Σαγκάη. Ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο το 1957 και ανέλαβε τον πρώτο του σημαίνοντα ρόλο, ένα μόλις χρόνο μετά για την ταινία "The Inn of the Sixth Happiness"με πρωταγωνίστρια την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.
Έκανε ένα πέρασμα από τις ταινίες Bond, στο "Χρυσοδάκτυλο"το 1964 και το "Ζεις μονάχα δυο φορές" (1967), ενώ μεταπήδησε και στην τηλεόραση εμφανιζόμενος σε δημοφιλείς σειρές των '60s,  "Secret Agent", The Avengers"και "The Saint". Το 1987, εμφανίστηκε στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Empire of the sun"και από το 2002 ως το 2010 εμφανιζόταν στο βρετανικό σίριαλ "Last Of The Summer Wine".
Τιμήθηκε με το βραβείο του Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, από την ίδια τη Βασίλισσα Ελισάβετ, για την προσφορά του στην υποκριτική.

ΠΗΓΗ NYTIMES

Η οροφή της εκκλησίας Αγ. Ειρήνη στην Αιόλου κρύβει ένα εκπληκτικό μυστικό

$
0
0

Τι μπορεί να υπάρχει σε τόσο μεγάλο ύψος που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι;

Ο λάτρης της Αθήνας και εξαιρετικός φωτογράφος Σταύρος Αποστόλου, ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, μία σειρά από φωτογραφίες της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου στο κέντρο της Αθήνας.
Οι φωτογραφίες απεικονίζουν μια φωλιά που έχτισαν τα χελιδόνια στην οροφή της εκκλησίας, αλλά και τα μωρά τους, τα οποία εμφανίζονται με ανοιχτά στόματα, περιμένοντας να έρθει το delivery της μαμάς.
Δείτε τις υπέροχες εικόνες

5 υπέροχοι τύποι απολαμβάνουν την παιδική τους ηλικία



Οι τρεις λίγο αργότερα θα διαμαρτυρηθούν. Έντονα.



Αλλά όλα καλά. Η μαμά φροντίζει για όλους.



Το συγκεκριμένο κομμάτι στην οροφή της εκκλησίας είναι ένας τέλειος έναστρος ουρανός.

Συνέντευξη του Σταύρου Ξενίδη

$
0
0

Συνέντευξή του Σταύρου Ξενίδη σε τοπική εφημερίδα της Νέας Φιλαδέλφειας τον Σεπτέμβριο του 1988

Κύριε Ξενίδη, ο πατέρας σας ήταν γνωστός γιατρός, με μεγάλη πελατεία. Πώς αντιμετώπισε το γεγονός, ότι ο μονάκριβος γιος του έγινε ηθοποιός, «αρτίστας»;

Όπως μάλλον θα το αντιμετώπιζα κι εγώ, αν είχα ένα παιδί και μου έλεγε ότι θα γίνει ηθοποιός. Απογοητεύτηκε πολύ. Ο πατέρας έβαζε πάνω από όλα τη λογική και η λογική λέει ότι ένας ηθοποιός έχει πιθανότητες 50-50%, να πεινάσει. Γιατί ποτέ δεν ξέρει τι του ξημερώνει η επόμενη μέρα, αν θα βρει δουλειά, αν θα πάει καλά η παράσταση, τι θα κάνει την επόμενη σαιζόν... Είναι ένα "τσιγγάνικο επάγγελμα». Και καθώς πέθανε νωρίς, το 1947, δεν είχε την ευκαιρία ούτε να με δει να παίζω. Η μητέρα μου, με τα χρόνια, και αφού πρόλαβε την εξέλιξη μου στο επάγγελμα, κάπως συνήθισε στην ιδέα.
Τι θυμάστε από την «παλιά Φιλαδέλφεια», στον καιρό της κατοχής;

Ευτυχώς, επειδή είμαστε πολύ ενωμένοι οι γείτονες, η κατοχή δεν στιγμάτισε την περιοχή. Εννοώ ότι δεν είχαμε έντονα κρούσματα από προδότες ή μαυραγορίτες ολκής. Μέχρι ακόμα και το '50, είμασταν οι «Ποδονιφτιώτες», ξεκομμένοι από την Αθήνα. Είχαμε ένα είδος «ρατσισμού». Είμασταν όλοι, ίδια φυλή. Ίσως είμαστε και τυχεροί,   γιατί δεν είχαμε μπλόκα ή επιδρομές. Μόνο στο τέρμα της Χαλκηδόνας, στους στρατώνες, ήταν οι τσολιάδες, οι εθνοφρουροί, οι οποίοι ήταν όργανα της τάξης και φιλικά διακείμενοι στους ξένους. Μετά πήγαν ορισμένοι και εγκαταστάθηκαν στου Σπαθάρη, αλλά δε δημιουργούσαν προβλήματα. Πεινάσαμε, όπως όλος ο κόσμος, αλλά -όπως είπα και πριν- κρατήσαμε την αξιοπρέπεια μας, δεν υπήρχαν μεγάλες πηγές μαύρης αγοράς. 'Ισως γιατί οι κάτοικοι της Φιλαδέλφειας, ήταν στην πλειοψηφία τους ήσυχοι άνθρωποι, υπάλληλοι που δεν είχαν ιδέα από εμπόριο.
Είπατε, ότι και η σχολή του ΚΟΥΝ, ήταν σε κατάσταση κατοχής, όταν φοιτούσατε εκεί. Ti εννοείτε;

Δεν γινόντουσαν κι εκεί κανονικά μαθήματα. Δάσκαλος μου, ήταν θυμάμαι ο Βασίλης ο Διαμαντόπουλος, που είχε τελειώσει 2 χρόνια πριν από μένα και κάναμε μαζί υποκριτική. Δεν είχαμε τότε θεωρητικά μαθήματα, και όποτε καταφέρναμε να μαζευτούμε και να κάνουμε μάθημα, ρίχναμε όλο το βάρος στην υποκριτική. Μία σχολή ηθοποιίας, δεν μπορούσε να έχει συγκεκριμένη διδακτέα ύλη. Ηταν περισσότερο εμπειρική δουλειά. Γι αυτό και μαθητές που είχαν μόλις αποφοιτήσει, γίνονταν καθηγητές στους άλλους, ανεξάρτητα με τα χρόνια που ήταν στο επάγγελμα και τις ικανότητες τους. Γιατί μετάδιδαν εμπειρίες και πρακτικές. Σήμερα είναι πια ανώτατη εκπαίδευση. 'Ενας σύγχρονος ηθοποιός, πρέπει να έχει γενικότερη μόρφωση, γιατί είναι υποχρεωμένος να κάνει μία γενικότερη θεώρηση του ρόλου του, μέσα στο χώρο και το χρόνο που εκτυλίσσεται το έργο, όπου παίζει. Και αυτό χρειάζεται γνώσεις.
Πότε εμφανιστήκατε για πρώτη φορά στο θέατρο;

Τον Οκτώβρη του 1944, με το Θέατρο Τέχνης. Ανεβάσαμε στο Βρεττάνια, το «Στο Βυθό» του Μαξίμ Γκόρκι. Ηταν μια πλειάδα ηθοποιών. Ανάμεσα τους ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Λυκούργος Καλλέργης, ο Δημήτρης Νικολαϊδης, ο Γιάννης ο Γκιωνάκης... Το έργο πήγε πολύ καλά -ήταν και η εποχή κατάλληλη για Γκόρκι- αλλά ήρθε ο Δεκέμβρης του '44 και έκλεισαν τα θέατρα. Θυμάμαι, τότε στη Ν.Φιλαδέλφεια, είχε έρθει από τα βουνά, ο Βασίλης ο Ρώτας, για να κάνει τις «Δημόσιες Σχέσεις» του ΕΛΑΣ. Μας ξεσήκωσε λοιπόν, τους Φιλαδελφειώτες, να κάνουμε μία παράσταση, το Ρήγα Βελεστινλή. Κάναμε 2-3 συναντήσεις, αλλά δεν προλάβαμε τελικά να παίξουμε το έργο. 'Ηταν όλα σε αναβρασμό, εκείνο το χρόνο. Αφού τελείωσαν τα Δεκεμβριανά, άρχιζαν να γίνονται προσπάθειες να ξανασυγκροτηθεί το Θέατρο Τέχνης του Κουν. Αλλά το καλοκαίρι του '45, που κάναμε τουρνέ στη Θεσσαλονίκη, διαλύθηκε ο θίασος. Ηταν περίεργη η κατάσταση στην Ελλάδα, ακαταστάλακτη, έκρυθμη. Γενικά το θέατρο, και ειδικώτερα το Θέατρο Τέχνης, που ήταν πειραματικό, δεν μπορούσε να σταθεί εκείνες τις μέρες. Υπήρχαν προβλήματα ζωτικής ανάγκης, για τους Ελληνες. Το Θέατρο Τέχνης, έφερνε και μία ιδιαίτερη «κουλτούρα», έψαχνε να βρει το δρόμο του, αναζητούσε. Ουσιαστικά, από το '60 και μετά, μπορεί κανείς να πει, ότι έγινε «για τον πολύ κόσμο»...
Πότε πήγατε στο στρατό;

Τον Απρίλιο του 46 και -δυστυχώς- χρειάστηκαν κοντά 4 χρόνια για να απολυθώ. Γιατί όταν ησύχασαν τα πράγματα, απέλυαν σταδιακά τους στρατιώτες, για να μη δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα. Εγώ ήμουνα από τους τελευταίους, γιατί σαν αποθηκάριος έπρεπε να παραδώσω..
Στο θέατρο του Μουσούρη, πότε πήγατε;

Βγαίνοντας από το στρατό, το 1950, πήγα στο θίασο του Μουσούρη, όπου κι έμεινα μέχρι το 1976 που πέθανε. 'Ηταν και η πιο ευτυχισμένη -θεατρικά- περίοδος της ζωής μου, η επαφή μου με το Μουσούρη. Αισθανόμουν ότι πραγματικά «λειτουργούσα», ότι προσέφερα κάτι ουσιαστικό στον κόσμο και ταυτόχρονα ότι έπαιρνα πολλά από την τέχνη μου. Με βοήθησε να ξεδιπλωθώ, σαν άνθρωπος και σαν ηθοποιός, να αναγνωρίσω τον εαυτό μου, τα καλά και τα κακά σημεία μου. Πράγματα ακαθόριστα μέσα μου, πήραν μια συγκεκριμένη μορφή. Πιστεύω ότι έγινα καλύτερος σαν άνθωπος, αυτά τα χρόνια της δημιουργίας. Τα καλοκαίρια, που έπαιζα καμιά φορά σε άλλους θιάσους, γιατί ο δικός μας έκλεινε, αισθανόμουνα σαν το ψάρι έξω από το νερό. Στεναχωριόμουν βλέποντας την τσαπατσουλιά και την προχειρότητα και περίμενα σαν το διψασμένο που φτάνει στην όαση, να έρθει ο Οκτώβρης και να καναδουλέψω με τον Μουσούρη.
Τι διαφορά είχε το θέατρο του Μουσούρη, από τα άλλα;

Ο Μουσούρης ήταν ένας πραγματικός θεατράνθρωπος. Όταν πήγα στο θέατρο του, μόλις είχε γυρίσει από την Αμερική, όπου είχε μείνει για 3 χρόνια, και ήταν πλέον κατασταλαγμένος. Είχε περάσει από το στάδιο του ανθρώπου που κάνει «υποκρισία», σε αυτό του ανθρώπου που κάνει παράσταση. Γι'αυτό και δεν τον ενδιέφεραν πλέον οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι, αλλά το να είναι η παράσταση στο σύνολο της, πετυχημένη. Ήταν και πρωτοπόρος, σε πολλά τεχνικά μέσα. Έφερε το πρώτο μαγνητόφωνο στο θέατρο, εγκατέστησε το αληθοφανές σκηνικό και όχι πλέον τους ζωγραφισμένους πάνινους τοίχους. Ξεκαθάρισε τι ήθελε, το θέατρο του, δεν αρκούνταν στο βόλεμα, ούτε στην πολλή κουλτούρα. Τα είχε όλα μελετημένα από την αρχή, δεν άφηνε τίποτα στη τύχη. Έκανε σύγχρονο θέατρο, γι αυτό λέω και ότι ήταν πρωτοπόρος.
Πάρα πολλοί, σας θυμούνται έντονα από το ρόλο  του «ΠΟΕΤΑ», στη ραδιοφωνική εκπομπή του Κ.Πρετεντέρη «Ο θυρωρός».

Είναι φυσικό... Είχε γίνει τόσο αγαπητή αυτή η εκπομπή, που ο κόσμος κανόνιζε έτσι τα ραντεβού του, ώστε να μπορεί, την ώρα του «Θυρωρού», να βρίσκεται στο σπίτι του, για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα. Προσπαθούσαν να μην χάσουν ούτε ένα επεισόδιο, παρόλο που ουσιαστικά δε θα είχε καμία σημασία για τη συνέχεια, γιατί τα επεισόδια ήταν αυτοτελή. Ήταν άλλη εποχή τότε. Πηγαίναμε όλοι με μεγάλο κέφι στο γύρισμα και ο Πρετεντέρης, αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος, παρακολουθώντας κάθε φορά την ηχογράφηση του επεισοδίου σαν υπνωτισμένος, έβλεπε τα λάθη του και μας έφερνε την άλλη φορά καλύτερο σενάριο, κάθε φορά και πιο βελτιωμένο. Ήταν όμορφη, πραγματικά, δουλειά, που τη θυμούνται όλοι...
 Σήμερα, ύστερα από 44 χρόνια στο «σανίδι», τι πιστεύετε για το θέατρο;

Κατ'αρχάς, το θέατρο έχει μια περίεργη ευαισθησία. Είναι δύσκολο να φτιάξεις μόνος σου μία παράσταση, όπου θα κινηθείς όπως εσύ κρίνεις καλύτερα, γιατί μια εμπορική αποτυχία θα σε κατεβάσει στα τάρταρα, ενώ μια εμπορική επιτυχία, δε θα σε ανεβάσει στα ουράνια. Η θεατρική παράσταση, σαν είδος επιχείρησης, είναι κάτι πολύ εύθραστο. Επηρεάζεται, από το κρύο, τη ζέστη, το ποδόσφαιρο, μια επιδημία... Το θέατρο έχει χάσει το τελετουργικό του μέρος. Κάποτε ο θεατής, έπρεπε να γυρίσει από τη δουλειά του, να έχει κλείσει θέσεις από την προηγούμενη μέρα, να πλυθεί, να ντυθεί καλά, για να πάει στο θέατρο. Σήμερα, βλέπω πολλούς ανθρώπους, που αντί να μπούνε σε μία ταβέρνα ή σε ένα μπαρ που είχε πολύ κόσμο, έρχονται συμπτωματικά στο θέατρο. Βέβαια δεν είναι μόνο ο θεατής, έχουν και οι ίδιες οι παραστάσεις αμβλύνει την κατάσταση. Η παράσταση είναι το προϊόν. Ας πούμε λοιπόν ότι είναι ένα γλυκό. Επειδή δεν τραβιέται από τον πελάτη το γλυκό, θα πρέπει ο κατασκευαστής να το παραγεμίσει με ζάχαρη; Κάπως έτσι γίνεται σήμερα, με τις βωμολοχίες, σε μία παράσταση. Και η Επίδαυρος, έχει γίνει Ταραντέλλα. Το θέατρο της Επιδαύρου, στην εποχή του, λειτουργούσε με κόσμο που ξεκινούσε από όλα τα μέρη της Ελλάδας, με κάρα, και πήγαινε να λειτουργηθεί. Ήταν παιδεία το θέατρο, θρησκεία. Αντικαθρέφτιζε όλη την εποχή. Σήμερα, γίνονται εξωφρενικές παραστάσεις, στις οποίες ο κόσμος πάει, για να συνδυάσει την εκδρομή και το μπάνιο του, με μία παράσταση στην Επίδαυρο. Τους βλέπεις να έρχονται να δουν Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Αισχύλο, φορώντας μαγιώ και  μασώντας  πασατέμπο. Και οι δημιουργοί της παράστασης, φαίνεται ότι αγνοούν, ότι αν σε μια παράσταση φαίνονται οι «ραφές» και ακόμα χειρότερα τα «στριφώματα», τότε καλύτερα να μην την κάνουν ποτέ. Τα τελευταία χρόνια, όποτε μπορώ, δεν παίζω πια στο θέατρο. Τελευταία φορά, έπαιξα με τον Κούρκουλο, το «Ψηλά από τη Γέφυρα» του Μύλλερ.
Για την τηλεόραση, πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

Η τηλεόραση είναι δίκοπο μαχαίρι. Γιατί όταν παίζεται ένα σήριαλ, μπορεί να έρθει ο θεατής και στο θέατρο, για να σε δει από κοντά. Μόλις όμως τελειώσει το σήριαλ, σε ξεχνάει. Πάντως, προσωπικά αγαπώ πολύ τη δουλειά στην τηλεόραση, γιατί είναι η συνισταμένη της ευαισθησίας του κινηματογράφου, με την άπλα, το «ξεδίπλωμα» του θεάτρου. Στον κινηματογράφο, πάνω που αρχίζεις να «ζεσταίνεσαι», συνέχεια κόβεται η συγκεκριμένη σκηνή γυρίσματος. Στο θέατρο πάλι, ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλο το κοινό, αναγκάζεται συχνά ο ηθοποιός να αλλοιώσει την ερμηνεία του και να φανεί υπερβολικός στους θεατές που κάθονται μπροστά, προκειμένου να περάσει τα μυνήματα σε αυτούς των τελευταίων σειρών. Ενώ στην τηλεόραση, ο φακός σε ακολουθεί, υπάρχουν πολλές κάμερες, που πιάνουν ακόμα και το πέταγμα του ματιού σου. Εκεί μπορείς πραγματικά να επικοινωνήσεις με το θεατή, χωρίς να αλλοιώσεις την ηθοποιία σου.
Ετοιμάζετε κάποια σειρά για το χειμώνα...

Μαζί με τον Σμαραγδή, γυρίζουμε τα τελευταία επεισόδια της σειράς «Σιγά, η πατρίδα κοιμάται». Είναι αυτοτελή επεισόδια, με χρονολογικό πλαίσιο την πενταετία '50-'55 και έχει κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Ετοιμάζω κι ένα επεισόδιο που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία. Είναι ένας ηλικιωμένος συνταξιούχος, που μην αντέχοντας τη μοναξιά του, προσπαθεί να κρεμαστεί. Ολο και κάτι γίνεται όμως, και αναβάλεται η μεγάλη στιγμή, είτε γιατί έρχεται ο γείτονας, η σπιτονοικυρά κλπ. Τελικά, εμφανίζεται η κόρη του, με το εγγονάκι, η οποία (κόρη) είναι πάλι έγκυος και χρειάζεται κάποιον για να φυλάει το καινούργιο μωρό, επειδή η ίδια δουλεύει. Ζητάει λοιπόν από τον πατέρα της, να έρθει να μείνει μαζί τους. Και ο φίλος μας, εμφανίζεται στο τέλος του έργου, φρεσκοξυρισμένος, περιποιημένος, καλοντυμένος και χοροπηδηχτός. Επί τη ευκαιρία, πιστεύω ότι θα έπρεπε η Ελληνική Τηλεόραση, όπως έχει την παιδική ζώνη, να έχει και μία ζώνη, τουλάχιστο 3 φορές τη βδομάδα από 1-2 ώρες, για την τρίτη ηλικία. Εκπομπές, που να απευθύνονται συγκεκριμένα και αποκλειστικά, στους ανθρώπους που βρίσκονται στη δύση της ζωής τους. Επίσης, ετοιμάζομαι να γυρίσω ένα έργο στον κινηματογράφο, όπου χρειάζεται να έχω μούσι, γι αυτό και με βλέπετε αξύριστο. Τα γένεια μου βρίσκονται τώρα στη χειρότερη φάση τους...(γελάει). Ταυτόχρονα, θα παίξω και σε μία ταινία μικρού μήκους, κάποιου φίλου, νέου σκηνοθέτη.

Κύριε Ξενίδη, μιλείστε μας λίγο για την προσωπική σας ζωή.

Είμαι παντρεμένος με την ηθοποιό Μαργαρίτα Λαμπρινού.
Είναι νομίζω στο Εθνικό, αυτή την εποχή η σύζυγος σας. Πείτε μας πότε παντρευτήκατε;


Αα!!, αφήστε τα. Η ιστορία μας μοιάζει με παραμύθι. Με τη Μαργαρίτα παντρευτήκαμε το 1955 για πρώτη φορά, χωρίσαμε το 1956 και ξανασμίξαμε στο δεύτερο γάμο μας, το 1976, την εποχή που έφυγα από τη Φιλαδέλφεια και πήγα στο Φάληρο, που έμενε η γυναίκα μου. Το σπίτι στην Φιλαδέλφεια, είχε αρχίσει να ερειπώνεται και δυστυχώς δεν ήταν όλο δικό μου, ώστε να μπορέσω να κάνω μία ουσιαστική επιδιόρθωση. Γι'αυτό έφυγα από τη Φιλαδέλφεια, όπου έρχομαι όμως σχεδόν κάθε βδομάδα, γιατί το πατρικό μου το χρησιμοποιώ σαν εργαστήρι, που έχω τα πράγματα μου, από την μακρόχρονη υπηρεσία μου στο θέατρο. Η αλήθεια είναι, ότι λόγω του θεατρικού κυκλώματος, δεν είχα και πολλές επαφές με τους παλιούς μου φίλους, γιατί το ωράριο της δουλειάς μου, ήταν περίεργο.
Πώς αισθάνεστε, όταν ο κόσμος σας σταματάει στο δρόμο, για να σας μιλήσει, μπερδεύοντας σας, συχνά, με το πρόσωπο του ρόλου που παίζετε εκείνη την εποχή;

Εξαρτάται πάντα, από την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκομαι, και από την συμπεριφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου. Τα παιδιά, είναι πάντα συγκινητικά και χαριτωμένα, ενώ οι μεγάλοι μπορεί καμιά φορά να γίνουν ενοχλητικοί. Αλλά σπάνια. Συνήθως, είναι μεγάλη χαρά, το να έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις την αγάπη του κόσμου από κοντά, να μπορείς να την γευτείς, να τη ζήσεις. Είναι η δυνατότητα να βλέπεις την αγάπη του κόσμου από κοντά, να μπορείς να την γευτείς, να τη ζήσεις. Είναι η αναγνώριση των προσπαθειών σου. Ενα χαρακτηριστικό περιστατικό, συνέβη μία μέρα σε ένα φανάρι, όταν ο οδηγός του διπλανού αυτοκινήτου, μπερδεύοντας τη φυσιογνωμία μου και μη μπορώντας εκείνη την ώρα να θυμηθεί ότι με είχε στην τηλεόραση και όχι στο σπίτι του κουμπάρου του, παρεξηγήθηκε γιατί δεν του μίλαγα...

Βιογραφικό

Ο Σταύρος Ξενίδης, γεννήθηκε το 1924 στην Κωνσταντινούπολη, από όπου «περνούσαν» οι γονείς του, για να έρθουν στην Ελλάδα. Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Αγκυρα και ήταν γιατρός, γυναικολόγος-παθολόγος. Η μητέρα του είχε γεννηθεί στην Καισαρεία. Ο Σραύρος, ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας Ξενίδη, στο οποίο οι γονείς του είχαν στηρίξει όλα τους τα όνειρα τους. Εκείνος όμως, είχε ήδη από πολύ μικρός, το σαράκι του ηθοποιού... Τα πρώτα 2-3 χρόνια στην Ελλάδα, τα πέρασαν κάπου στην Αχαρνών και στο Κουκάκι, μέχρι το 1927, που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.
«Δεν βρεθήκαμε συμπτωματικά εδώ. Στη Φιλαδέλφεια ήρθαμε κατ'επιλογή του πατέρα μου. Υπήρχαν πολλοί αναπτυσσόμενοι προσφυγικοί συνοικισμοί, όπως η Νέα Σμύρνη, οι οποίοι όμως οικοπεδοποιήθηκαν και γι αυτό δεν είχαν ένα ενιαίο σχέδιο πόλης. Ενώ η Φιλαδέλφεια ρυμοτομήθηκε και κτίστηκε από το Κράτος, βάσει ενός κυκλικού σχεδίου, με κέντρο την πλατεία Πατριάρχου. Αργότερα, επειδή υπήρχε εκείνο το πλάτωμα, έγινε και η παραλληλόγραμη πλατεία Κωνσταντινουπόλεως. Μάλιστα, τα σπίτια είχαν όλα παρόμοια σχέδια, κλασσικά θα μπορούσα να πω. Μέχρι το '50, συνηθίζαμε να λέμε, ότι το σπίτι σου είναι χτισμένο σε σχήμα Ρ, Π, Υ... Πολλοί συγγενείς μας, τότε μας έλεγαν ότι πήγαμε στην άκρη του Θεού, σε λίγα χρόνια όμως, μετάνοιωσαν που δεν είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα μας, γιατί η Φιλαδέλφεια έγινε πολύ όμορφη. Και πολύ διαφορετική, βέβαια, από τη Φιλαδέλφεια του σήμερα. Ίσως για τους νέους, να φαίνεται απίστευτο, το ότι η Πόλη μας υπήρξε κάτι το ξεχωριστό...». Το δικό του πατρικό, ήταν -και είναι, αλλά σε κακή κατάσταση- στην οδό Κορδελιού 10, διαγώνια από το σχολείο του Σπαθάρη, όπου πήγε και ο ίδιος όλες τις τάξεις του δημοτικού. «Το σχολείο του Σπαθάρη, ήταν ένα όμορφο μεγάλο σπίτι, με μορφή λυόμενου, με βάσεις που εξείχαν από την επιφάνεια του εδάφους και μεγάλη αυλή. Θυμάμαι ότι είμασταν πολλά παιδιά εκεί» μας λέει σήμερα... Γυμνάσιο, ο Σταύρος Ξενίδης  πήγε τις πρώτες 4 τάξεις στη ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΣΧΟΛΗ. Το 1940, όταν θα πήγαινε 5η Γυμνασίου, ήρθε η Κατοχή. «Σχολειό, έγινε τότε το Ηρώδειο. Ο κινηματογράφος, εκτός από την πλατεία, είχε και δύο μεγάλους εξώστες, από τους οποίους ο πάνω, μετατράπηκε σε αίθουσες, και μας χρησίμευσε σα στέγη, για να τελειώσουμε το Γυμνάσιο. Κι ενώ έχω πολλές αναμνήσεις από τη Λεόντειο και τα μαθήματα που κάναμε εκεί, αντίθετα από τις δύο τελευταίες τάξεις, δε θυμάμαι τίποτα. Σπάνια κάναμε μάθημα, και αυτό ήταν ... «ο Θεός να το κάνει μάθημα». Ίσα-ίσα, που μας έδωσαν ένα απολυτήριο, «για τους τύπους». Πόλεμος βλέπεις, κατοχή, πείνα-.» Τελείωνοντας το σχολείο, ο Σταύρος Ξενίδης  δούλεψε για ένα χρόνο σαν εμποροϋπάλληλος. Όμως, κάτι τον έδιωχνε. Δεν μπορώ να θυμηθώ τί αισθανόμουνα εκείνη την εποχή» ομολογεί. 'Ισως να ισχύει τελικά, αυτό που λένε, ότι «τον ηθοποιό ή τον έχεις μέσα στο αίμα σου, ή όχι». Πάντως, σίγουρα δεν είχα ώθηση από τους γονείς μου...» προσθέτει. 'Ετσι, ο Σταύρος Ξενίδης, μπήκε στη σχολή του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ, που ήταν και αυτή όμως σε κατάσταση «κατοχής», χωρίς να το ξέρουν οι γονείς του. Και κάποια στιγμή -ήταν Αύγουστος του 1944- βρίσκεται με μία άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ηθοποιού, στα χέρια. Και από εκείνο το σημείο, αρχίζει η πραγματική ιστορία του Ηθοποιού Σταύρου Ξενίδη.
http://anemourion.blogspot.gr/

Ο Σταύρος Ξενίδης "έφυγε"το 2008.

Εν Αθήναις...ένα καφεδάκι

$
0
0


Μετά από χρόνια συνάντησα ένα γνωστό που έπινε τον καφέ του
κάπου στην Αθηνάς.
Παλιός καφετζής που είχε κυλικείο σε κάποιο Υπουργείο
στο Κέντρο.
Γέννημα θρέμα Μεταξουργιώτης.
Το προτιμάει αυτό το καφενεδάκι λόγω καφέ στην χόβολη.
΄Ετσι δούλευε και αυτός στο κυλικείο τότε και τον πείραζαν
οι Υπουργοί λέγοντάς του με πόσες φουσκάλες ήθελαν τον καφέ.
Και ποιούς δεν είχε γνωρίσει που σήμερα δεν είναι στην ζωή.
Για όλους είχε ένα καλό λόγο.
Ο μόνος που δεν άλλαζε επί χρόνια σε εκείνο
το Υπουργείο ήταν ο καφετζής.
Γελώντας μου είπε....."με χαιρετούσαν και όταν ερχόντουσαν
αλλά και όταν έφευγαν ή τους έφευγαν".
Ο μόνος που έμπαινε όποτε ήθελε στο γραφείο του Υπουργού
χωρίς ραντεβού.
Είχε πολλά να διηγηθεί που θα μπορούσαν να γίνουν και βιβλίο.
"Να γνωρίζεις ένα μόνο φίλε μου.....το πρώτο κουμάντο
σε ένα Υπουργείο με όποια Κυβέρνηση είναι....το γραφείο
που είναι δίπλα στου Υπουργού....ας αλλάξουμε όμως θέμα...."
Δεν είχε άδικο νομίζω .....και θέμα αλλάξαμε.

Πίσω στα παλιά






Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>