Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Σεπόλια - ΒΟΤΡΥΣ - η ιστορία

$
0
0
Votrys Map2

Oι περισσότεροι Σεπολιώτες έχουν δεί και γνωρίζουν που είναι οι ερειπωμένες εγκαταστάσεις του ΒΟΤΡΥΣ και έχουν ακούσει ίσως λίγα πράγματα γι αυτές.
Votrys Map1
Θα προσπαθήσουμε εδώ να καταγράψουμε ορισμένες βασικές ιστορικές πληροφορίες από αυτά που είναι γνωστά σχετικά για τα ερειπωμένα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους.
Το ΒΟΤΡΥΣ ήταν το εμπορικό σήμα της Ελληνικής Εταιρείας Οίνων & Οινοπνευμάτων (Ε.Ε.Ο.Ο.)
Votris Stin DE3
Στην Δ.Ε. Θεσσαλονίκης του 1928
Tο εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ είναι ένα από τα από τα πολλά εργοστάσια οινοποιίας που ίδρυσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΝ (Ε.Ε.Ο.Ο.) από το 1906 στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η εταιρία ίδρυσε τα παρακάτω εργοστάσια και οιναποθήκες: Mύλοι Αθηνών (σήμερα Σεπόλια), Ελευσίνα, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πύργο, Αχαΐα, Πάρο, Κύμη, Βελίκα, Γαστούνη, Βραχάτι, Λευκάδα, Σάμο, Αλιβέρι.
Το 1905 το ''Σταφιδικό Ζήτημα'', δηλαδή η υπερπαραγωγή του τότε ''εθνικού προϊόντος'', της σταφίδας, η οποία στοιβάζονταν στις αποθήκες, καθώς η ζήτηση της είχε πέσει κατακόρυφα και η αγορά  απορροφούσε  πια πολύ μικρές ποσότητες και σε πολύ χαμηλές τιμές, δημιούργησε τις συνθήκες για την συγκρότηση της μοναδικής δυνατής λύσης του, δια μέσου της σύστασης της Ε.Ε.Ο.Ο. με την σύμπραξη των κορυφαίων οινοπαραγωγών και οινοπνευματοποιών της εποχής (Επαμεινώνδας Χαρίλαος, Λεωνίδας Οικονομίδης, Νικόλαος Κανελλόπουλος, Αριστείδης Ζάννος, Εμμανουήλ Ρως, Δημήτρης Γαλανόπουλος).  Η ίδρυση της Ε.Ε.Ο.Ο πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου του 1906
Σκοπός της εταιρείας τέθηκε κάθε εργασία που σχετίζεται με την κατασκευή και εμπορία οίνων, οινοπνεύματος, και κάθε είδους βιομηχανικού προϊόντος από τα σταφύλια και σταφίδας. Η διάρκεια της εταιρείας ορίστηκε τριακονταετής με έδρα την Αθήνα.
Votrys DiafimisiΒΟΤΡΥΣ-Πρωτοπόρος και στη διαφήμιση
Έγινε αμέσως αντιληπτό ότι η κατεργασία των βουνών της συσσωρευμένης σταφίδας ήταν ανέφικτη στην Ελλάδα, γιατί η κατανάλωση των προϊόντων της σταφίδας ήταν περιορισμένη και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Για τον λόγο αυτό αναζητήθηκε τρόπος μαζικής χρησιμοποίησης της σταφίδας σε νέες βιομηχανίες και νέος τρόπος κατανάλωσης. Η άξια διοίκηση της Ε.Ε.Ο.Ο κατόρθωσε σύντομα να συνάψει σύμβαση με την Ιταλική εταιρία DISTILLERIA ITALIANA (με έδρα το Μιλάνο) η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να αγοράζει τεράστια ποσά μετουσιωμένης σταφίδας υπό μορφή μάζας για την παραγωγή οινοπνεύματος. Συγχρόνως δημιούργησε νέες αγορές κατανάλωσης της σταφιδομάζας σε Γερμανία, Μεξικό κλπ για βιομηχανικές χρήσεις. Από την άλλη μεριά η διοίκηση της εταιρείας έστρεψε την προσοχή στην αύξηση της κατανάλωσης του οινοπνεύματος δημιουργώντας σπουδαία εξαγωγή καθαρού οινοπνεύματος στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό της χώρας συνέβαλε καθοριστικά στην διάδοση της χρήσης του μετουσιωμένου οινοπνεύματος για φωτισμό, θέρμανση και κίνηση. Η εταιρία δαπάνησε μεγάλα ποσά για την εισαγωγή ειδών και εργαλείων που θα βοηθούσαν στο φωτισμό, θέρμανση και κίνηση με οινόπνευμα και κατάφερε να ιδρύσει ειδικά πρατήρια σε όλη την Ελλάδα. Το μετουσιωμένο οινόπνευμα το οποίο η εταιρία πωλούσε σε πολύ φθηνή τιμή, γρήγορα έγινε είδος πρώτης ανάγκης με κατανάλωση 3.000.000 χιλιόγραμμων για την παλιά μόνο Ελλάδα. Η βιομηχανία του καθαρού οινοπνεύματος για εξαγωγή και εσωτερική κατανάλωση (ποτοποιία και ανάμειξη με κρασί) αλλά και του μετασιωμένου οινοπνεύματος απορροφούσε παραπάνω από 50.000.000 σταφίδας ετησίως. Η εταιρία κατασκεύασε επίσης και συμπυκνωμένο γλεύκος από την μουστοποίηση της σταφίδας (60% περιεκτικότητας σε σάκχαρο) από το οποία εξήγαγε μεγάλα ποσά στην Αγγλία κυρίως.
Votrys DE2
Προβολή της εταιρείας στην ΔΕΘ
Παράλληλα μελέτησε ό,τι άλλο προϊόν συγγενές προς την σταφίδα και διαπίστωσε ότι τα ελληνικά σταφύλια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Τα ελληνικά κρασιά ήταν άγνωστα ως τότε στο εξωτερικό και πολύ φτηνά στο εσωτερικό λόγω της προσφοράς ολόκληρης της παραγωγής. Έτσι η Ε.Ε.Ο.Ο πραγματοποίησε την οινοποίηση της χλωρής σταφίδας. Συμπλήρωσε τις εγκαταστάσεις της και ίδρυσε σε διάφορα κέντρα της Πελοποννήσου οινοποιίες με δεξαμενές και μηχανήματα για την αγορά και την οινοποίηση μεγάλων ποσοτήτων χλωρής σταφίδας κατά την εποχή του τρυγητού. Με όλα τα παραπάνω εξασφάλισε την διαρκή διάθεση του πλεονάσματος της σταφίδας αλλά έσωσε και την υπόλοιπη οινοπαραγωγή της Ελλάδας.
Τελειοποίησε το μεγάλο αποσταγματοποιείο του εργοστασίου στους Μύλους Αθηνών (τα σημερινά Σεπόλια) με τα τελειότερα μηχανήματα αποστάξεως οίνων για παρασκευή αποστάγματος. Έτσι κατασκεύασε τα περίφημα κονιάκ της, εφάμιλλα των Γαλλικών. Η κονιακοποιία της αποτέλεσε ένα από τους σπουδαιότερους κλάδους της βιομηχανίας της.
Κατά τον Ευρωπαϊκό πόλεμο κάλυψε τις ανάγκες της κοινωνίας με την παροχή άφθονου φωτιστικού οινοπνεύματος στην τιμή κόστους, την ώρα που δεν υπήρχε σχεδόν πετρέλαιο, φωταέριο και ηλεκτρικό.
Votrys Diafimisi1
 ΒΟΤΡΥΣ διαφημιστική αφίσσα
Αναπλήρωσε επίσης την παντελή έλλειψη ζάχαρης παρασκευάζοντας σταφιδίνη ( λευκή και σκούρα) περιεκτικότητας 72% σε σάκχαρο, την οποία διέθετε σε πολύ καλή τιμή. Όσο διαρκούσε ο ευρωπαϊκός πόλεμος και ο ναυτικός αποκλεισμός της Ελλάδας, η Ε.Ε..Ο.Ο πρόλαβε φοβερές καταστροφές των σταφιδοπαραγωγών αγοράζοντας τεράστια ποσά σταφιδοκάρπου σε ικανοποιητικές τιμές, τα οποία χρησιμοποιούσε στη βιομηχανία της και σε εξαγωγές. Το 1919 όταν η κυβέρνηση λόγω της μικρής παραγωγής της σταφίδας , επέτρεψε την χρησιμοποίηση και άλλων πρώτων υλών για την παραγωγή του οινοπνεύματος, η εταιρεία αγόρασε χιλιάδες τόνους χαρουπιών από την Κρήτη δίνοντας διέξοδο και σε ένα άλλο ελληνικό προϊόν. Το 1920 αγόρασε για τον ίδιο σκοπό και μεγάλες ποσότητες σύκων από την Καλαμάτα. Επίσης συνέχιζε να χρησιμοποιεί ακόμα και μελάσα (υπολείμματα ζαχαρότευτλων εισαγόμενο από το εξωτερικό).
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή (Αύγουστος 1922) δημιουργήθηκαν πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της στην Ελλάδα.
Η κρίση άγγιξε και την Ε.Ε.Ο.Ο. Ο Χαρίλαος Επαμεινώνδας προβλέποντας την καταστροφή, πρότεινε και πέτυχε (με προσπάθειες πολλών ετών), το 1930 την συγκρότηση της ανώνυμης εταιρείας «Ηνωμένη Παραγωγή οίνων και οινοπνευμάτων της Ελλάδας - Βάκχος» . Ο ίδιος διακήρυττε δε ότι: «Οι εκ της ασταθείας της οινοπαραγωγής κίνδυνοι μόνον δια της συνεργασίας όλων των οινοβιομηχανιών μας δύνανται επιτυχώς ν’ αντιμετωπισθούν». Επικεφαλής τέθηκε η Ε.Ε.Ο.Ο. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό καρτέλ στην Ελλάδα , με σκοπό από την μια μεριά την παύση του ανταγωνισμού τους στο εξωτερικό για τα οινοπνεύματα, ώστε οι εταιρίες να πωλούν τουλάχιστον με την τιμή της κρατικής διατίμησης ( η οποία αφήνει πάντα ελάχιστα περιθώρια κέρδους) και από την άλλη μεριά ο από κοινού καθορισμός της τιμής των κρασιών και η διαμέσου κοινού λογαριασμού διάθεσής τους, περιορίζοντας έτσι τα γενικά έξοδα. Το 1938 τελικά η Ε.Ε.Ο.Ο αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τον Μποδοσάκη - Αθανασιάδη ο οποίος εξαγόρασε και τις ξένες (Γαλλικές ) μετοχές της εταιρίας. Το 1973 ιδρύει το «ίδρυμα Μποδοσάκη» στο οποίο μεταβίβασε εν ζωή όλη του την περιουσία καθώς και τις μετοχές της Ε.Ε.Ο.Ο..Μετά το θάνατό του (19 Ιανουαρίου 1979), η διοίκηση του ΒΟΤΡΥΣ περνάει στα χέρια του ανιψιού του Μποδοσάκη,Τζώρτζη Αθανασιάδη (συντάκτη της εφημερίδας «ΒΡΑΔΥΝΗ»), τον οποίο σκοτώνει η 17 Νοέμβρη το 1982. Το 1986 σταματά οριστικά η λειτουργία του.
Το σύνολο των αποσταγματικών αποθεμάτων εξαγοράζονται από την εταιρεία ''Μπουτάρης''. Στη περιπετειώδη συνέχειά της, καθώς η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας εξαγοράζεται ως ''κέλυφος''και μετονομάζεται σε ''INTERSAT''από τον μεγαλοεπιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ τότε, Γ. Μπατατούδη με στόχο τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία και ''ναυάγησε''.
Αργότερα, το 1999-2000 αγοράστηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.
Το εμπορικό σήμα ''ΒΟΤΡΥΣ''σήμερα ανήκει στη  εταιρεία ''ΜΕΤΑΧΑ'', η οποία από το 2000 είναι μέλος της Γαλλικής πολυεθνικής REMY-COINTREAU.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου
Κατά το διάστημα του Ευρωπαϊκού πολέμου η εταιρεία προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στον Ελληνικό λαό παρέχοντας σε αυτόν άφθονο φωτιστικό οινόπνευμα σε χαμηλή τιμή καθότι την εποχή αυτή σπάνιζε το ηλεκτρικό και το αεριόφως, το πετρέλαιο έλειπε σχεδόν παντελώς. Και η ζάχαρη ακόμα κατόρθωσε να αναπληρώσει κατά την πολεμική περίοδο εκείνη. Τότε ειδικά η εξεύρεση λίγης ζάχαρης αποτελεί για τον οικογενειάρχη αληθινό πρόβλημα. Και αυτό γιατί η εταιρία επέτυχε να κατασκευάσει ζακχαρώδη ουσία αποκλείοντας την σταφιδίνη (τόσο λευκή όσο και βαθύχρου), η οποία παράγονταν με ειδικά μηχανήματα που συμπύκνωναν το γλεύκος. Aλλά και κατά την ίδια πολεμική περίοδο η εταιρία πρόλαβε μεγάλες καταστροφές των σταφιδοπαραγωγών λόγω του αποκλεισμού και του υποβρυχιακού πολέμου. Διότι αγόρασε τεράστιες ποσότητες σταφίδας τις οποίες χρησιμοποίησε στις πολλαπλές βιομηχανίες του φωτιστικού και πόσιμου οινοπνεύματος, σταφιδίνης κλπ. Χωρίς το μέτρο αυτό η σταφίδα θα παρέμενε απούλητη και θα έφερνε σημαντική οικονομική κρίση.Μετά την λήξη του πολέμου οπότε η σταφίδα ξαναβρήκε τις παλιές της εξωτερικές αγορές και η τιμή της ανέβηκε, η εταιρία κατόπιν άδειας της κυβέρνησης χρησιμοποίησε για την παραγωγή οινοπνεύματος τα χαρούπια. Έτσι άνοιξαν νέες διέξοδοι για το εμπόριο των χαρουπιών της Κρήτης. Κατά το 1920 αγόρασε για τον ίδιο σκοπό και μεγάλες ποσότητες σύκων από την Καλαμάτα. Συνεπώς η δράση της εταιρίας επεκτείνετε ευεργετικά και δραστήρια. Ταυτόχρονα η εταιρία χρησίμευσε και σαν οινολογική Σχολή των οινοπαραγωγών και οργάνωσε και οινοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς.
Οικονομική κατάσταση - Κοινωνική Προσφορά
Η εταιρία χρησιμοποίησε μέχρι το 1923 σχεδόν 1.200.000.000 ενετικά λύτρα σταφίδας ξερής και χλωρής (δηλαδή 576.000 τόνους) εξήγαγε και πούλησε 100.000 τόνους οινόπνευμα καθαρού και μετουσιωμένου και 500.000 τόνους οίνου. Εισέπραξε περίπου 600.000.000 δραχμές, εκ των οποίων τα 80% προέρχονταν από το εξωτερικό εμπόριο και 20% από το εσωτερικό.Κατασκεύασε δεξαμενές από μπετόν αρμέ χωρητικότητας 400.000 εκατόλιτρων, εάν δε προστεθεί και ο χώρος των βαρελιών τα οποία είχε η εταιρεία, προκύπτει γενική χωρητικότητα 600.000 εκατόλιτρα.
Έφθασε δε η εταιρεία να αγοράζει πάνω από 20.000.000 οκάδες χλωρής σταφίδας κατά την περίοδο της συγκομιδής βάζοντας με τον τρόπο αυτό τις βάσεις μιας πραγματικά γιγαντιαίας οινοποιητικής βιομηχανίας η οποία ήταν σε θέση να διαθέτει στο εξωτερικό σε μορφή οίνων ολόκληρο το πλεόνασμα που προκαλούσε την κρίση. Η αξία των εγκαταστάσεων της ανέρχονταν σε 12.000.000. Εκτός από δεξαμενές είχε και βαρέλια δρύινα και σιδερένια αξίας 400.000. Η εταιρία τελειοποίησε και επέκτεινε το μέγα αποσταγματοποιείο που ήταν στους Μύλους.
Η ακμή της τοποθετείται στις δεκαετίες του ’20 και του ’30. Τη δεκαετία του 1930, η εταιρεία διαχειριζόμενη τα 2/3 της ελληνικής παραγωγής οίνων, αποσταγμάτων και οινοπνευμάτων, ήταν ο μεγαλύτερος οινοποιητικός οργανισμός της Ευρώπης, και η μεγαλύτερη  βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση στην Ελλάδα με 8 εργοστάσια, με πάνω από 20 οινοποιεία, με δεξαμενές τεράστιας χωρητικότητας, χιλιάδες δρύινα βαρέλια και πολλές οιναποθήκες.
Από άποψη δράσης και δημόσιας ωφελιμότητας, εκτός της επίλυσης του σταφιδικού ζητήματος και της ίδρυσης μεγάλης βιομηχανίας οίνων και αποστάξεως, (η οποία κατείχε την πρώτη θέση στην ελληνική βιομηχανία) και της επέκτασης του εξαγωγικού εμπορίου, η Ε.Ε.Ο.Ο. συνετέλεσε καθοριστικά στην τροφοδότηση και κίνηση της κοινωνικής μηχανής με την παροχή εργασίας: απασχολούσε 2.000 εργάτες και 300 υπαλλήλους, (οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν επιστήμονες) και άλλους τόσους πράκτορες, αλλά και 3.000 εργάτες όπως φορτωτές, παραγωγούς κλπ. Ακόμη παρείχε εργασία σε σιδηροδρόμους, ατμοπλοϊκές εταιρίες και γενικά στο εμπόριο από το οποίο προμηθευόταν όλα τα αναγκαία για την βιομηχανία υλικά.
Votrys Brandy
 Το εξαιρετικό  ΒΟΤΡΥΣ VSOP
Με τη δημιουργία εξαγωγικού εμπορίου και εκτεταμένου δικτύου διάθεσης στην Ευρώπη και στην Αμερική των ελληνικών οίνων, οι οποίοι έως τότε δεν τύγχαναν της υπόληψης που θα έπρεπε, και λόγω της κατασυκοφαντήσεως τους ότι πρόκειται για ''νόθο προϊόν προερχόμενο εκ ξηρής σταφίδος'', κατάφερε να αλλάξει την εικόνα τους, παράγοντας όλους τους τύπους κρασιών με πάνω από δέκα διαφορετικές ετικέτες, και να κάνει γνωστά ανά τον κόσμο τα πρώτα εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά και αποστάγματα.
Το κορυφαίο της προϊόν ήταν το ΒΟΤΡΥΣ BRANDYVSOP (verysuperioroldpale), με τα περιέχοντα αποστάγματα στο εξαιρετικό αυτό μπράντυ, να ξεπερνούν τα 50 έτη.
 Η διπλή απόσταξή του γινόταν στο εκσυγχρονισμένο αποσταγματοποιείο στους Μύλους των Αθηνών (σημερινά Σεπόλια), ωρίμαζε και αναμιγνυόταν με άλλων ετών αποστάγματα που η παλαίωση τους γινόταν σε δρύινα γαλλικά βαρέλια   limousine. 
Η εμφιάλωση των μικρότερης διάρκειας παλαίωσης αποσταγμάτων, έδινε  τα επίσης εξαιρετικά προϊόντα ΒΟΤΡΥΣ BRANDY 3*, 5*  & 7*.
http://sepolia.net/

Πως μπορείτε να γίνετε λαίδη ή λόρδος

$
0
0
τίτλος ευγενείας 2
Αν θέλετε να αποκτήσετε έναν τίτλο ευγενείας, τώρα έχετε την δυνατότητα και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας.
Όπως συμβουλεύει η Helena O’Rourke-Potocki σε άρθρο της στο politico.eu, επισκεφθείτε το «Highland Titles» και αγοράστε έναν τίτλο ευγενείας, σε τιμή, τόσο φθηνά όσο 29.99 βρετανικές λίρες (39,99 ευρώ).
Αυτό έκανε και η Helena και κατέληξε με ένα τετραγωνικό μέτρο σκωτσέζικης γης και τον τίτλο «Lady Helena O’Rourke-Potocki of Glencoe », ο οποίος και συνοδεύεται από το απαραίτητο πιστοποιητικό.
τίτλος ευγενείας
Όπως γράφει και η ίδια, «έχει πλάκα, δεν κάνεις κάτι κακό και σου δίνει την δυνατότητα να αποκαλείς όντως τον εαυτό σου Λαίδη ή Λόρδο».
Επίσης, μπορείτε να βρείτε έναν τίτλο ευγενείας στο elitetitles.co.uk στο οποίο με 195 βρετανικές λίρες αγοράζετε έναν απλό τίτλο, με 995 λίρες έναν τίτλο που μπορείτε να κληρονομήσετε και στους απόγονους σας, ενώ με 1495 λίρες γίνεστε «Lord of the Manor». Οι δυο τελευταίες επιλογές συνοδεύονται και με ένα κομμάτι γης.
Newsroom Αθήνα 9.84

Εν Αθήναις...της Κυριακής οι εκδρομές

$
0
0




Πολλές δεκαετίες πίσω και στην γειτονιά οι εκδρομές ήταν συνήθεια...
Αρκεί να ξέφευγες για λίγες ώρες να άλλαζες εικόνες.
Συνήθως Κυριακή πρωϊ όταν η άνοιξη ήταν προχωρημένη και καιρού επιτρέποντος
γραμμή για το Πεδίο του Άρεως όπου τα λεωφορεία για Μεσόγεια.
Ένα ταβερνάκι ήταν η βάση και ήταν στην μέση του πουθενά...
Μέσα σε πεύκα με αγνάντι την θάλασσα...
Καλοσυνάτοι ο ταβερνιάρης και η γυναίκα του και πώς να μην ήταν αφού δεχόντουσαν να απλώνουμε στα τραπέζια και τα δικά μας φαγητά.
Τα υπόλοιπα ρεφενέ....
Έφερνε πρώτα την μισή (οκά) ...την ρετσίνα δηλαδή και έβαζε λίγη στο ποτήρι
για να δοκιμάσει ο "χημικός"ο ειδικός δηλαδή που είχε διορίσει η γειτονιά
καθ΄ότι είχε ένσημα στο καρβουνιάρικο της γειτονιάς που πουλούσε και κρασί.
Έβαζε μια γουλιά στο στόμα πλατάγιαζε τα χείλια ενώ η ομήγυρη τον κοιτούσε
κρατώντας την ανάσα.
"Καλό είναι..."
Αυτό ήταν και στην συνέχεια τα πάντα έπαιρναν τον δρόμο τους....
Τα παιδιά στο παιχνίδι οι άντρες στο τάβλι ...στην δηλωτή...
Οι γυναίκες στην κουβέντα....στα όνειρα...
Και ποιά ήταν αυτά ;
To δικό τους κεραμίδι....να φύγουν από το νοίκι....
Αλήθεια αυτούς τους στεναγμούς ποτέ δεν ξέχασα.
"Βρε δικό μου να είναι και ας είναι στο βουνό..."
Κάποτε έβγαινε αυτό το όνειρο και βρισκότανε το "βουνό"όπως το ορεινό Γαλάτσι
και έβαζαν γραμμάτια και έπαιρναν το εκτός σχεδίου και έβαζαν όλοι ένα χέρι
και "έβαζαν"και το δωμάτιο.
Περνούσε η ώρα και ο κάπελας έδινε το σύνθημα και έφερνε τις μερίδες
αραία...αραία για να φαίνονται καμμιά πενηνταρέα με ...μπόλικα πιρούνια.
"Άσε τα σουτζουκάκια για τα παιδιά..."
Αυτό άκουγες από τους γηραλέους που τα κοιτούσαν μέσα στην σάλτσα τους και
τους έτρεχαν τα σάλια.
"Έλα πατέρα βούτα μια μπουκιά..."
Τα υπόλοιπα που ήταν από το σπίτι....
Φυσικά κεφτέδες από κατεψυγμένο κυμά προσιτό σε τιμή αλλά λόγω γνωριμίας
με τον χασάπη της γειτονιάς είχε μέσα λίπος από φρέσκο...προσφορά του καταστήματος.
Φρικασέ θυμάμαι με επίσης κατεψυγμένο Γκοτζίλα (αρνί) που απαιτούσε
δυνατές μασέλες κάτι απαγορευτικό για τους γηραλέους όχι λόγω χοληστερίνης
άγνωστη λέξη τότε αλλά λόγω μασέλας που ήταν πανάκριβη η άτιμη και πληρωμένη
με δόσεις.
Ο κάπελας έβαζε και το πικάπ και οι ζεϊμπεκιές αρχίζανε και τα διπλανά τραπέζια
τα έβλεπες να πλησιάζουν προς την παρέα μας και δώστου τα κεράσματα
για φτάσουμε στο κλου....
Η κόρη της σπιτονοικοκυράς μια πανέμορφη κοπέλα θα ανέβαινε στο τραπέζι
για να χορέψει τσιφτετέλι.
Κόντευε το σούρουπο....
"Άντε θα χάσουμε το λεωφορείο...."
Την επόμενη εβδομάδα στις συνάξεις στην γειτονιά θα σχολίαζαν τα της εκδρομής.



"Τα χρόνια που φεύγουν μας παίρνουν μακριά
δικούς μας ανθρώπους, εγγόνια παιδιά
το γήρας μας φέρνει στιγμές μοναξιάς
σε κάποιο διαμέρισμα μιας γειτονιάς.

Υπάρχουν για μας όμως οι Κυριακές
που πούλμαν μας παίρνει για τις εκδρομές
στη Λούτσα, στην Πάχη και στο Δασκαλιό
στο τέλος, ζωή, είσ’ ακόμα σχολειό."

στίχοι Κώστας Άγας


Πίσω στα παλιά










1954 Χαρούμενο ξεκίνημα

Ποια είναι η οδός που παλαιότερα ονομαζόταν Δράκου και ήταν η πρώτη αμαξιτή οδός της Αθήνας;

$
0
0



Η φωτογραφία απεικονίζει έναν πολύ κεντρικό δρόμο. Οι πιο παρατηρητικοί θα τον αναγνωρίσουν από την γέφυρα στο βάθος δεξιά και τις εργοστασιακές καμινάδες της περιοχής. Κατά μήκος υπάρχουν χαμηλά σπίτια και οι άνθρωποι περπατούν καταμεσής του δρόμου. Από αυτόν το δρόμο έφτασε στην Αθήνα ο Όθωνας την 1η Δεκεμβρίου 1834 και κατευθύνθηκε προς τον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Θησείο. Ήταν πάντα μια πολυσύχναστη διαδρομή, καθώς συνέδεε το κέντρο της πόλης με το λιμάνι του Πειραιά. Τον Μεσαίωνα το λιμάνι του Πειραιά ονομαζόταν Πόρτο Δράκο (ή Πόρτο Λεόνε) και για το λόγο αυτό η οδός Πειραιώς παλαιότερα ονομαζόταν και οδός Δράκου. Είναι ο πρώτος δρόμος που κατασκευάστηκε στην Αθήνα και ένας από τους αρχαιότερους της πόλης, καθώς μέρος του διέσχιζαν και οι κάτοικοι της αρχαίας Αθήνας για να φτάσουν στον Πειραιά.





Ο δρόμος που ακολουθούσαν οι πολίτες της αρχαίας Αθήνας ξεκινούσε από την Ιερά Οδό και κατέληγε στις Αστικές Πύλες του Πειραιά. Πειραιώς αρχές 20ου αιώνα. Η οδός Πειραιώς ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1834, κοστισε 126.277 δραχμες και είχε μήκος 8 χιλιόμετρα. Τα πρώτα δρομολόγια Αθήνα- Πειραιάς πραγματοποιούνταν με καμήλες τις οποίες είχαν παρατήσει στην Αθήνα οι Τούρκοι. Όταν ο Όθωνας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα οι διαδρομές γινόταν με γαϊδουράκια και άλογα και αργότερα με άμαξες και με το ιππήλατο λεωφορείο το οποίο ξεκινούσε από την Ερμού και κατέληγε στον Πειραιά Η οδός Πειραιώς σχεδιάστηκε με την έλευση του βασιλιά Όθωνα στην Αθήνα από τους Βαυαρούς Μπέρναντ και Χόλντερ. Ήταν η πρώτη αμαξιτή οδός της πρωτεύουσας και πολλές άμαξες τη διέσχιζαν καθημερινά μεταφέροντας τους ταξιδιώτες που επισκεπτόταν ή έφευγαν από την πρωτεύουσα. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που επισκέφτηκε την Αθήνα στις 19 Μαρτίου 1841 την περιγράφει ως εξής: «Ο δρόμος περνούσε μέσα απ’τα απομεινάρια των αρχαίων τειχών, χτισμένα με ένα κίτρινο πέτρωμα, που ακόμα και σήμερα αποτελεί το υλικό των βράχων εδώ. Καλπάζαμε γρήγορα και ένα σύννεφο σκόνης σηκωνόταν πίσω μας, μα ήταν βέβαια κλασική σκόνη!» Ο δρόμος δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη και από τη συχνή διέλευση των αμαξών σηκωνόταν σκόνη. Ωστόσο, η όμορφη διαδρομή φαίνεται πως αποζημίωνε τους επισκέπτες. Τριγύρω δεν υπήρχαν οι σημερινές πολυκατοικίες, αλλά λόφοι, δέντρα και αρχαία μνημεία. Το 1842 η Πειραιώς λιθοστρώθηκε και παράλληλα επιβλήθηκαν διόδια για τις διερχόμενες άμαξες. Το κόστος για κάθε ζώο που περνούσε ήταν πέντε δραχμές. Κατά μήκος του δρόμου υπήρχαν αγριομουριές, φοίνικες και ευκάλυπτοι και στο σημείο κοντά στην πλατεία Ομονοίας ξεπρόβαλαν μεγάλα αρχοντικά σπίτια πλουσίων Αθηναίων.




Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα στην οδό Πειραιώς εγκαταστάθηκαν τα πρώτα εργοστάσια και ιστορικές βιοτεχνίες της Ελλάδας. Ανάμεσα τους η «Σοκολατοποιία Παυλίδης», το εργοστάσιο Φωταερίου, το εργοστάσιο ΗΒΗ, η καπνοβιομηχανία Κεράνη και δεκάδες ακόμα κτίρια ελληνικών επιχειρήσεων που μετέτρεψαν την Πειραιώς σε βιομηχανικό δρόμο. Πειραιώς και Ηρακλειδών. Ο ίδιος δρόμος με απόσταση 86 χρόνων…...

http://www.mixanitouxronou.gr

Τα Πατήσια και το ιππήλατο τραμ

$
0
0


    Αν ζούσατε γύρω στα 1880, για να πάτε από την Ομόνοια στα Πατήσια, θα παίρνατε το ιππήλατο τραμ (ένα βαγόνι τρένου, το οποίο έσερναν τρία άλογα), θα πληρώνατε μία δεκάρα της δραχμής (το μέσο εργατικό μεροκάματο ήταν, περίπου, 3 δραχμές) και θα χρειαζόσασταν, περίπου, 45΄ για να διανύσετε μία απόσταση 4,5 χιλιομέτρων (για να μη διαμαρτύρεστε ότι χάνετε την ώρα σας μέσα στην κίνηση. Τότε, θα τη χάνατε στην αργοπορία). 
    Τα ιππήλατα τραμ μπήκαν στη ζωή των Αθηναίων το 1882. Η κατασκευή τους ήταν ιδιαίτερα ελαφριά, διέθεταν 16-20 θέσεις και τα έσερναν τρία άλογα μικρά και νευρώδη, Μικρασιατικής προέλευσης. Τα άλογα των τραμ, ζούσαν από 3-5 χρόνια, αντί των 15, λόγω των κακουχιών. 
  Σαφέστατα, το ιππήλατο τραμ δεν ήταν μία ελληνική επινόηση, αλλά το πρώτο παγκόσμιο επίτευγμα της μαζικής μεταφοράς. Το πρώτο ιππήλατο τραμ παρουσιάστηκε το 1832, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.
   Στην αρχή της οδού Πατησίων (ή, επισήμως, της 28ης Οκτωβρίου) θα αντικρίζατε τα πανέμορφα αρχοντικά σπίτια της Αθήνας. Οι πρώτοι πολεοδόμοι φιλοδοξούσαν να καταστήσουν την Πατησίων ως «τα Ηλύσια Πεδία των Αθηνών».
   Στα αρχικά σχέδια το πλάτος της οδού είχε τριπλάσια διάσταση για να μοιάζει με Champs Elysees , αλλά, τελικά, περιορίστηκε, λόγω των ισχνών οικονομικών δυνατοτήτων. Παρέμεινε, πάντως, ο μεγαλύτερος, σε μήκος, δρόμος της πόλης.
  Λίγο πιο κάτω (μετά τη διασταύρωση με τη λεωφ. Αλεξάνδρας), ίσως, να αγανακτούσατε (!;) στη θέα των πατσατζίδικων, όπως  και ο δημοσιογράφοςΕιρηναίος Ασώπιος, 1825 -1905, (Αττικόν Ημερολόγιον, 1889) : 
  «Η λεωφόρος Πατησίων είναι τα Ηλύσια Πεδία των Αθηνών…ολίγα, όμως, βήματα περαιτέρω αναιδώς εκτίθενται εις πώλησιν σκόρδα, κρόμμυα και λάχανα. Ένθεν και ένθεν των Ηλυσίων Πεδίων πρατήρια ακροκωλίων διεθφών ή επί το ευληπτότερον πατσατζίδικα»
    και ο Ασώπιος καταλήγει με την ανασφάλεια και το σύνδρομο κατωτερότητας που διέκριναν, τότε, τους περισσότερους Έλληνες: «είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι θα γίνουμε Ευρωπαίοι με αυτά τα χάλια»
   Τα Άνω Πατήσια (αυτά, μόνο, προσδιόριζαν τότε ως Πατήσια) βρίσκονταν οι εξοχικές ταβέρνες της εποχής. Η περιοχή ήταν καταπράσινη, γι αυτό και μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ονομαζόταν «Παραδείσια».
   Το όνομα Πατήσια, ίσως, οφείλεται στον Αρχαίο Δήμο των Αθηνών Βατής. Στην στοά του Αττάλου υπάρχει σε επιγραφή ο επιρρηματικός τύπος «Βατήσι». 
   Ο Δημ. Καμπούρογλου, όμως, υποστηρίζει ότι τα Πατήσια οφείλουν το όνομα τους στον Τούρκο γαιοκτήμονα Πατής – αγά, ο οποίος είχε πολλά κτήματα στην περιοχή.
Γιώργος Δαμιανός (περιοδικό exodos)
Κάτι παρόμοιο στο blog :

Κάποτε στην Αθήνα

$
0
0

Θωμάς Σιταράς

n
«Ηπαλιά Αθήνα ζει, γλεντά, γεύεται» και «Πόθοι και πάθη στην παλιά Αθήνα» μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες, φωτογραφίες, χρονογραφήματα, διαφημίσεις, ανέκδοτα και γελοιογραφίες της περιόδου 1834-1938. Ένας κύκλος έρευνάς του, που ξεκίνησε με τη γαστρονομία, τη διασκέδαση και την καθημερινή ζωή και ολοκληρώνεται με τις σχέσεις των δύο φύλων, τη διαφθορά και τη σεξουαλική επανάσταση. Δύο βιβλία του Θωμά Σιταρά, που εκδόθηκαν από την Ωκεανίδα. Η Α.V. μίλησε μαζί του.
n
Τέσσερα χρόνια αναζητούσε τις πηγές του μέσα σε βιβλιοθήκες για να γράψει, όπως υπογραμμίζει, «μια ωραία ιστορία χωρίς να βασίζεται στην ξερή καταγραφή ημερομηνιών και γεγονότων». Αν και το πρώτο βιβλίο ξεκίνησε ως μια έρευνα των γαστρονομικών συνηθειών των Αθηναίων, κατέληξε να εισχωρεί μέσα στο χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της πρωτεύουσας.
«Η λέξη “γεύεται” αναφέρεται στη γεύση της ζωής. Στη σημασία που έδιναν οι Αθηναίοι στην ιεροτελεστία του φαγητού. Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, που συνδέουν το φαγητό ως ανάγκη διατήρησης στη ζωή και τίποτε παραπάνω, για τον Αθηναίο το φαγητό σημαίνει κοινωνική συνάθροιση. Έτρωγαν μεσημέρι-βράδυ. Μαζευόταν ολόκληρη η οικογένεια. Το γεύμα κρατούσε τουλάχιστον δύο ώρες.
Είχαν περιπαικτική διάθεση και τα πάντα τα έλεγαν με στιχάκια. Ακόμα και οι εφημερίδες, στο μεγαλύτερό τους μέρος, ήταν έμμετρες. Βλέπεις, η φωτογραφία ήταν ακριβή. Το λέω κιμπάρικο ανάγνωσμα, γιατί το κιμπάρικο έχει σχέση με την καταγωγή μου. Είμαι από την Κωνσταντινούπολη. Είναι μια όμορφη λέξη. Κιμπάρης είναι ο άνετος, ο large, που λένε σήμερα».
n
Μπελ Επόκ: η σεξουαλική επανάσταση των Ατθιδών
«Ξεφυλλίζοντας εφημερίδες και περιοδικά για τις ανάγκες του πρώτου μου βιβλίου ένιωσα σοκ και δέος για την καταπίεση της γυναίκας (μητέρας και προπάντων κόρης), ακόμη και μέχρι τα τέλη του 19oυ αιώνα. Τι να πρωτοαναφέρω; τη μάχη που έδωσε ο Καποδίστριας για να ανοίξουν οι πόρτες των σχολείων και στα κορίτσια, που τα αμπάρωναν σπίτι μη και τα δει αρσενικό και χάσουν την παρθενιά τους!
Να αναφέρω τις τεχνικές των συνοικεσίων ή ότι αν κάποια κοπέλα «κουνιότανε» την παντρεύανε από τα 14 της μπας και ξεφύγει… Τι θα λέγατε για σκίτσα γυναικών που πλένανε τα πόδια του Αφέντη τους ή δεχόταν το ξύλο που έτρωγαν σαν ένδειξη τρυφερότητας και αγάπης! Και ξαφνικά το τοπίο αλλάζει. Μπαίνουμε στον 20ό αιώνα και ένα κύμα σεξουαλικής επανάστασης πλημμυρίζει την πόλη που όμοιά της δεν είχε φανταστεί ούτε η πιο λάγνα φαντασία.
Οι εφημερίδες γεμίζουν διαφημίσεις προφυλακτικών και αφροδισιολόγων. Το ένα σεξουαλικό σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο. Το κέντρο της Αθήνας και κάποιες «προοδευτικές» συνοικίες γεμίζουν γκαρσονιέρες και... κοριτσιέρες. Οι νεαρές Ατθίδες μας αποκαλούνται πλέον Ντεμουαζελίδια και όλο και συχνότερα «Γκαρσονιερογυρίστρες».
Οι μητέρες τους τις αμιλλώνται με επιτυχία! Στην πρωτεύουσα επικρέμαται ένας αχαλίνωτος ηδονισμός που μόνο με εκείνον του Παρισιού μπορεί να συγκριθεί. Η πρώτη μου αντίδραση βλέποντας όλα αυτά ήταν έκπληξη, που όλο αυτό τον καιρό κανείς Αθηναιογράφος δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Η δεύτερη αντίδραση ήταν να γράψω ένα απολαυστικό λαογράφημα με τη γνώριμη χιουμοριστική διάθεση του πρώτου βιβλίου.
n
Τότε και σήμερα. Ποια η πιο μεγάλη διαφορά;
Θα έλεγα ότι το κράτος δεν ήταν τόσο μπάχαλο. Η εγκληματικότητα ήταν μικρότερη και δεν υπήρχε η κοινωνική ασυνδεσία του σήμερα. Σε συνδυασμό με τους πολέμους (εντός κι εκτός) ο αγώνας της επιβίωσης ήταν αγώνας στην κυριολεξία. Και ο κόσμος ήταν ταγμένος στη δημιουργία, στο να βοηθάει ο ένας τον άλλον. Από την άλλη, δεν ξέρω πόσο αμαρτωλή είναι η σύγχρονη Αθήνα. Αν πρέπει όμως να δώσω το «μήλο» της ανωμαλίας σε μία από τις δύο εποχές θα το έδινα αβίαστα στην Παλιά Αθήνα, όχι μόνο για το βάθος και την ποικιλία των σεξουαλικών «παρεκτροπών», όσο περισσότερο για το ότι σου εμφανίζεται αναπάντεχα και κυριολεκτικά δεν πιστεύεις αυτά που διαβάζεις.
n
Πήγαιναν για ψώνια στα Χρόνια του Όθωνα;
Πολύ. Στο ρούχο μονοπωλούσε η Ερμού: η οδός της τρυφηλούς ασωτίας. Ένα παρατσούκλι που μας το κόλλησαν οι Βαυαροί. Γιατί; Δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς γίνεται σε ένα δρόμο γεμάτο ερειπωμένα και γκρεμισμένα κτίρια να κυκλοφορούν κυρίες περιποιημένες στην τρίχα. Τη μόδα την έλεγαν «ο συρμός». Ό,τι ήταν του συρμού ήταν της μόδας. Οι χαμηλές τιμές αποκαλούνταν «δημοκρατικές». Η αγορά δεν ήταν συνυφασμένη με το εμπόριο τροφίμων ή ρούχων.
Τα περισσότερα καταστήματα ήταν ταβέρνες και καφενεία. Τα τρόφιμα δεν ήταν εύκολο εμπόρευμα, καθώς δεν υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι, δεν υπήρχαν ψυγεία. Εάν ο έμπορος δεν έκανε σωστή παραγγελία και δεν πουλούσε το εμπόρευμά του εντός της ημέρας, αυτό κινδύνευε να σαπίσει. Για αυτό έβγαζαν ντελάληδες και οι διαφημίσεις πρόβαλαν το προϊόν της ημέρας. Έπαιζαν κορόνα γράμματα την περιουσία τους και δεν υπήρχαν πολλά μαγαζιά, όπως τα εννοούμε σήμερα. Το αλισβερίσι της αγοράς ήταν κυρίως το φαγητό.
n
Μαζί με τη Γαλλία για νέα μεγαλεία!
Η Ευρώπη είχε άλλη αίγλη, περισσότερο κοινωνική και λιγότερο πολιτική. Το σύνθημα «μαζί με τη Γαλλία για νέα μεγαλεία» ήταν πολύ ρεαλιστικό. Εάν ήθελες να είσαι μέσα στο χώρο της αριστοκρατίας και της αστικής τάξης, έπρεπε να μιλάς ή έστω να καταλαβαίνεις γαλλικά. Στα καφενεία οι μισές εφημερίδες ήταν ελληνικές και οι άλλες μισές γαλλικές. Όλη η μόδα (ανδρική και γυναικεία), αλλά και η διακόσμηση, ήταν κυρίως γαλλική και λιγότερο αυστριακή. Η Γαλλία, η οποία εκπροσωπούσε με τον καλύτερο τρόπο την Ευρώπη, ήταν ένα ιδανικό. Από τη μια είχαμε μια ανατολίτικη επιρροή και από την άλλη βλέπαμε στην Ευρώπη. Ήταν πρότυπο και καλό αντικείμενο αντιγραφής. Σήμερα δεν είναι πρότυπο.
n
Κραχ του ’29. Επτωχεύσαμεν;
Η κρίση τότε δεν έπαιξε το ρόλο που παίζει σήμερα. Σήμερα είναι καταστροφή. Τότε ήταν περισσότερο μια αφορμή να μαζευτεί ο κόσμος και να αντέξει. Έβρισκαν τρόπους να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Υπήρχε η στήριξη στην οικογένεια, στην κοινωνική συνοχή. Το «Επτωχεύσαμεν» ήταν περισσότερο δημοσιονομικό φαινόμενο. Ο Αθηναίος είχε τρόπους να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, το χωριό ήταν παραγωγικό. Δεν ήταν όπως τώρα. Ερχόταν το λάδι από το χωριό, οι ελιές, το κρέας.
Ούτε η Ευρώπη ήταν τόσο οργανωμένη προκειμένου να επιβάλει κάτι στην Ελλάδα. Είχαν στείλει μια επιτροπή μετά την πτώχευση για να ελέγξει τα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά αυτή η επιτροπή είχε περισσότερο χαρακτήρα συμβουλευτικό. Η Ευρώπη είχε μεγαλύτερες έγνοιες από ό,τι τώρα. Είχε διαρκώς πολέμους, το οικονομικό κραχ, είχε τον πόλεμο της Κριμαίας. Υπήρχε ένας αποπροσανατολισμός από την έννοια πτώχευση. Τα δάνεια επενδύονταν. Γίνονταν έργα. Δεν τα έβγαζαν έξω σε τράπεζες. Η χώρα είχε ανάγκη από υποδομή. Όλα γίνονταν για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, οι δρόμοι που ασφαλτοστρώθηκαν γύρω στο 1910 άντεξαν 50 χρόνια. Για τα μέσα της εποχής εκείνης αυτό ήταν ένα θαύμα.
n
Εικόνες μέσα από τις σελίδες
Δεξαμενή: Προς το τέλος του 19ου αιώνα ήταν πιο γνωστή από το Κολωνάκι. Σωζόταν από το Αδριάνειο Υδραγωγείο, το οποίο κατέβαινε από τους Αμπελοκήπους, περνούσε από τη Δεξαμενή και κατέληγε στην Αμαλίας. Εκεί ήταν η Πύλη και η πηγή Μπουμπουνίστρα, η οποία οφείλει την ονομασία στο θόρυβο του νερού.
Το βουλεβάριον με τις γαζίες: Σήμερα οδός Πανεπιστημίου. Κάθε τρίτο ή τέταρτο κτίσμα ήταν εργαστήριο μαρμάρου. Το δούλευαν επιτόπου και το χρησιμοποιούσαν για τα σπίτια του Κολωνακίου. Έχοντας τα μαγαζιά τους στην Πανεπιστημίου, γλίτωναν έξοδα στα μεταφορικά.
Η ρομαντική Ομόνοια. Από το 1860 οι ορχήστρες της Φρουράς και του Α΄ Τάγματος παίζουν Βέρντι, Στράους, Ντονιτσέτι και Όφενμπαχ. Οι εφημερίδες προαναγγέλλουν το πρόγραμμα για να ξέρεις τι θα ακούσεις. Τα καφενεία οικειοποιούνται τη δωρεάν ατραξιόν, απλώνουν περισσότερα τραπεζάκια στην πλατεία και νοικιάζουν ακόμα και τις καρέκλες.
n
Οι «πανεριτζήδες». Οι πλανόδιοι βιοπαλαιστές από τα χωριά της επαρχίας. Κατέβαιναν στην πρωτεύουσα, νοίκιαζαν ένα μαγαζί όχι μεγαλύτερο από τέσσερα τετραγωνικά μέτρα. Μέσα στο μαγαζί αυτό κοιμούνταν δέκα-δέκα στριμωγμένοι. Πουλούσαν σαλέπι, κάστανα, στραγάλια, ζαχαρωτά, μελένιο χαλβά.
1896, η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο γαλλικός τουριστικός οδηγός «Guide Joanne» συμβουλεύει στους ξένους επισκέπτες: «Η αποβίβαση στον Πειραιά είναι μια πολύπλοκη υπόθεση για όποιον δεν μιλάει τη γλώσσα. Ο επισκέπτης δέχεται την επίθεση ενός ετερόκλητου πλήθους λιμενικών, λεμβούχων, αχθοφόρων, διερμηνέων, στην πίεση των οποίων πρέπει να αντιδράσει σθεναρά».
n
Νυχτερινή ζωή της Αθήνας (από το ρεπόρτερ του Έθνους «ΕΥ»)
Ζάππειο. «Στο Ζάππειο θα αντικρίσετε το πλούσιο ανακάτεμα του… παναθηναϊσμού: Μεταξουργιώτες, Πατησιώτες, Λεβιδιώτες, Αχαρνιώτες, Παγκρατιώτες! Το Ζάππειο είναι το Παρίσι της Αθήνας! Αυτό συγκεντρώνει πολλά βράδια την αριστοκρατία των άλλων πόλεων κι αυτό επιτέλους λανσάρει τη Μόδα! Μια κομψή Μεταξουργιώτισσα στο Ζάππειο θα δει ένα ιδιόμορφο καπέλο ή ένα καλοραμμένο εμπριμέ. Και η Νίτσα, η καλή μοδίστρα του τέρματος των Σεπολίων, πρέπει να πηγαίνει απαραιτήτως συχνά… στο Ζάππειο, όπως οι μεγάλες μοδίστρες οφείλουν να πηγαίνουν στο Παρίσι».
n
Η Περίοδος του Μεσοπολέμου. Το 1931 ένα αυτοκίνητο κοστίζει 65.000 δραχμές. Ο μισθός ενός υπαλλήλου γραφείου είναι 2.400 δραχμές. Η λεωφόρος Συγγρού διασχίζεται από τόσο πολλά αυτοκίνητα που ο κόσμος την αποκαλεί «λεωφόρο καρμανιόλα». 1934: Ιδρύεται το ΙΚΑ. 1935: Μια νέα επιχείρηση, η ΕΒΓΑ, φέρνει τα πάνω-κάτω στα γαλακτοκομικά. 1937: η Αθήνα ηλεκτροφωτίζεται.
n n
* Ο Θωμάς Σιταράς διατηρεί στο ίντερνετ ένα καθημερινό ημερολόγιο της παλιάς Αθήνας. Μια διαδικτυακή εφημερίδα εποχής με ανέκδοτες ιστορίες, αναμνήσεις και γενικά βόλτες στην πόλη.

Εν Αθήναις....στης Πλάκας τ΄ανηφόρια

$
0
0



Στην συνοικία των Θεών στην Πλάκα το πρωϊ επικρατεί ησυχία....
Μερικοί τουρίστες προχωρούν προς την Ακρόπολη συζητώντας χαμηλόφωνα...
σταματούν φωτογραφίζουν.....
Μια ηλικιωμένη έξω από την παλιά αυλόπορτα σκουπίζει το πεζοδρόμιο
και ανταποδίδει την καλημέρα μου.....
Γέννημα θρέμα εδώ...μου είπε....
Άλλα χρόνια τότε.....ελπίζει σε καλύτερες ημέρες....
Απέναντι ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό με ψηλή μάντρα και τεράστια πόρτα
για τους περίεργους....το κουδούνι χωρίς όνομα και η κάμερα ασφαλείας
από ψηλά σου τραβάει πόζες....
Υπάρχουν αρκετά από αυτά .....οι ιδιοκτήτες κινούνται μεταξύ Ευρώπης
 τον χειμώνα και Μυκόνου το καλοκαιράκι....ποιός θα γίνει Πρωθυπουργός
θα το διαβάσουν από τον ξένο τύπο.....έτσι για ενημέρωση....
Προχώρησα προς Αναφιώτικα.....είχαν λάτρα μερικές νοικοκυρές
στο μίνι χωριουδάκι  κάτω από την Ακρόπολη....
Ποτίζουν τις γλάστρες με τα βασιλικά....τις μπουκαμβίλιες....τα γεράνια...
τις μαντζουράνες.....
Πρέπει να είναι καθαρά τα σοκάκια μου είπε μια κυρία....περνούν
ξένοι....
Και τους καλημερίζουν και τους χαμογελάνε και τους φιλεύουν
και κανένα γλυκό του κουταλιού με κρύο νερό....
Αυτός είναι ο Έλληνας.....
Κατηφόρισα προς τα ταβερνάκια.....περιμένουν οι ταβερνιάρηδες
να γεμίσουν τα τραπεζάκια τους.....φοβούνται με όσα συμβαίνουν...
ανοίγουν τηλεόραση για ειδήσεις και παίρνουν ηρεμιστικά.....
Δεν είναι για να σταματάς.....μια γρήγορη ματιά ψηλά στην κληρονομιά μας
με την Ελληνική Σημαία να κυματίζει και πίσω πάλι στην μαυρίλα.

Πίσω στα παλιά



Για την αξιολόγηση....

$
0
0
Κ.Μητρόπουλος
ΤΑ ΝΕΑ

Είναι "γάτα"ο κοντός...χωρίς γραβάτα ;

Βασίλης Αυλωνίτης (1904, Θησείο - 1970, Αθήνα)

$
0
0

 http://anemourion.blogspot.gr/
«Ένα βράδυ στην Καστέλλα, / σε μια όμορφη κοπέλα, / πούπινε τ'απεριτίφ της, / ρίχτηκε ένας τσίφτης απ'την Κοκκινιά...»
Το τραγούδι κλασικό όσο και η βαριά αρχοντορεμπέτη μάγκα φωνή που το τραγουδά και καταλήγει με στόμφο:
«Αχ, βρε παλιομισοφόρια / τι τραβούν για σας τ'αγόρια».
Η όλο παράπονο φωνή ανήκει στον Βασίλη Αυλωνίτη, τον πληθωρικό αυτό κωμικό που λάμπρυνε τη σκηνή με την παρουσία και το ταλέντο του. Η ερμηνεία του σ'αυτό το τραγούδι των Μ. Χατζιδάκι - Αλ. Σακελλάριου ήταν χαρακτηριστική και τόσο επιτυχημένη που παρά τις διασκευές που έγιναν το τραγούδι παραμένει κλασικό και ανεπανάληπτο, όσο και η ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» που γυρίστηκε το 1955 από τη «Φίνος Φιλμ» και εκτός τον Βασίλη Αυλωνίτη συμπρωταγωνιστές του ήταν οι Μίμης Φωτόπουλος και Τζένη Καρέζη.
Στη συγκεκριμένη σκηνή όπου ο Αυλωνίτης —πλανόδιος λατερνατζής— παίζει τα «Παλιομισοφόρια» είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος απόδοσης του τραγουδιού: ύφος μάγκα, βαριά, στεντόρεια φωνή —αν και λίγο φάλτσα— γνήσια λαϊκή και η μορφή του Αυλωνίτη να γεμίζει την οθόνη πληθωρική από μόνη της· και ο αυθεντικός αναστεναγμός «άλα της» και «ωω...» φουσκώνει τα στήθη του πρωταγωνιστή... Ο Βασίλης Αυλωνίτης γεννήθηκε στα 1904 στην Αθήνα και η αγάπη του για το θέατρο οδήγησε τα βήματα του σταθερά προς την επιτυχία από την πρώτη εμφάνιση του στη θεατρική σκηνή το 1924, όταν εικοσάχρονος φιλόδοξος νεαρός συμμετέχει στο θίασο Ζαφειρίου με το έργο «Ερωτικές γκάφες». Έκτοτε ο Αυλωνίτης όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την Τέχνη του ηθοποιού, αλλά την υπηρέτησε πιστά και με εξαιρετική επιτυχία ως το θάνατο του. Ιδιαίτερα σημαντική, βέβαια, θεωρείται η συγκρότηση δικού του θιάσου το 1928 με το όνομα «Κλείδωνας». Εκτοτε πρωταγωνίστησε —επικεφαλής θιάσων— κυρίως σε επιθεωρήσεις- το θεατρικό αυτό είδος γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις δεκαετίες '50 και '60 κατά τις οποίες διαμορφώθηκε και η μεγάλη σχολή των κωμικών του μεγέθους του Βασίλη Αυλωνίτη, οι οποίοι και συνεργάστηκαν μαζί του. Ονόματα όπως οι Φωτόπουλος, Ηλιόπουλος, Σταυρίδης, Χατζηχρήστος, Βλαχοπούλου, διέπρεψαν και αποτελούν αξεπέραστα πρότυπα του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ο Αυλωνίτης θεωρήθηκε απ'τους ιδρυτές αυτής της σχολής και θεμελιωτής ενός είδους φαρσοκωμωδίας που προωθούσε το λαϊκό στοιχείο στους τύπους που ερμήνευε, χωρίς όμως ίχνος λαϊκισμού.
Αυλωνίτης, Βασιλειάδου σε μια σκηνή από την ταινία «Ο Μιχαλιός του 14ου Συντάγματος».
Από τις πρώτες του ταινίες ήταν το «Χαρούμενο ξεκίνημα» της «Φίνος Φιλμ» στα 1954 μαζί με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Γιώργο Οικονομίδη. Μια χαρούμενη κι ανάλαφρη ταινία με ήρωες τρεις φτωχούς πλην τίμιους φίλους που προσπαθούν να «πιάσουν την καλή». Όλες οι ταινίες που θα γυρίσει ο Αυλωνίτης κατόπιν θα χαρακτηρίζονται από μια ανάλαφρη, αλλά βαθιά ριζωμένη στο λαϊκό στοιχείο ερμηνεία που εξωτερικεύεται τόσο φυσικά και αβίαστα από τον αξέχαστο κωμικό, που δίνει την εντύπωση πως κάθε ρόλος του δεν είναι προϊόν ενός τρόπου καλού παιξίματος, αλλά αποτελεί βίωμα του και προσωπική του μαρτυρία. Ταυτόχρονα, ο Αυλωνίτης γνωρίζει εξαιρετική επιτυχία στο θέατρο όπου σε προσωπικό του νούμερο προτρέπει το κοινό: «Φάτε...». Όσο απλή κι αν φαίνεται η προτροπή αυτή, τόσο πιο αφοπλιστική είναι η ερμηνεία του Αυλωνίτη: βγαίνει ένας δυνατός ήχος —παρήχηση του Φ— ο ηθοποιός φουσκώνει τα μάγουλα του με τον τρόπο που μόνο εκείνος γνωρίζει και το κοινό τον αποθεώνει. Το ιδιαίτερα εύπλαστο πρόσωπο του θα τον βοηθήσει κι αργότερα αποτελώντας «κρυφό άσο στο μανίκι του» και ευτυχώς οι ταινίες του είναι αδιάψευστος μάρτυρας αυτού του ταλέντου και της φυσικής κατατομής που του επιτρέπουν να κάνει απίστευτα αστείες γκριμάτσες με επιτυχία.
Αυλωνίτης-Φωτόπουλος στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο».
Παρ'όλα αυτά ο Αυλωνίτης κατόρθωσε να αποφύγει την τυποποίηση σ'ένα μόνο ρόλο, μ'όλο που στην επιθεώρηση οι ηθοποιοί δύσκολα ξεφεύγουν από την παγίδα της. Πολλοί δε καταφεύγουν στην τυποποίηση σαν μοναδική λύση για την εξασφάλιση της επιτυχίας. Η πορεία του κωμικού προς την κορυφή θα συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια όταν θα γίνει ευρύτερα γνωστός από τον κινηματογράφο που τα χρόνια εκείνα γνώριζε τη χρυσή εποχή του. Οταν ο Αυλωνίτης δέχθηκε τον πρωταγωνιστικό σόλο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», το 1955, ίσως δεν γνώριζε πως το σωστά δοσμένο σενάριο, η σκηνοθεσία, οι ηθοποιοί, αλλά ειδικότερα το ταλέντο, η λιτή του παρουσία και οι γκριμάτσες του αγνού λατερνατζή θα τον καθιέρωναν σαν αστέρα πρώτου μεγέθους στο χώρο της κωμωδίας. Η ταινία αποδείχθηκε τόσο προσοδοφόρα για δημιουργούς και συντελεστές που γυρίστηκε η συνέχεια της «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο» τον επόμενο χρόνο. Εδώ οι πλανόδιοι λατερνατζήδες (Αυλωνίτης-Φωτόπουλος) βοηθούν τη νεαρή Τζένη Καρέζη να αποκτήσει και πάλι την οικογενειακή γαλήνη και να ολοκληρώσει την ευτυχία της. Βέβαια, η πρώτη ταινία θεωρήθηκε πιο αυθεντική απ'τη δεύτερη ως συνήθως, αλλά ο Αυλωνίτης δεν σταματά εδώ. Θα συνεχίσει παίζοντας σε ταινίες και δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο κωμικό δίδυμο με τη Γεωργία Βασιλειάδου στην «Καφετζού» το 1956, «Η κυρία Δήμαρχος» το 1957 ή το «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός» το 1961 με τον Νίκο Ρίζο επιπλέον και το πασίγνωστο «Ο θησαυρός του μακαρίτη» το 1960.
Στην τελευταία ταινία ο Αυλωνίτης στο ρόλο ενός καλοκάγαθου νοικάρη που ακούει για κάποιον κρυμμένο θησαυρό στο σπίτι της ιδιοκτήτριας (Γεωργία Βασιλειάδου) και μηχανεύεται διάφορους τρόπους για να τον εξασφαλίσει. Και σ'αυτή την ταινία —παρ'όλο που αποτελεί κυρίως προσωπική επιτυχία της Βασιλειάδου— ο Αυλωνίτης με τη φυσική του παρουσία και τις εκφραστικές αλλαγές-μά-σκες του αφελούς αλλά κατά βάθος κουτοπόνηρου νοικάρη, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος. Χαρακτηριστικό, εξάλλου, της τεχνικής του είναι και ο αυτοσχεδιασμός, η απόρριψη της ακριβής ακολουθίας του κειμένου από το οποίο ο Αυλωνίτης απομακρυνόταν χωρίς εξάρσεις, αλλά επινοώντας δικές του εξίσου επιτυχημένες ατάκες χάρις στην ευστροφία και το εξαιρετικό ταλέντο του. Το ταλέντο του διαφαίνεται και στην έξοχη ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Μια ζωή την έχουμε», όπως και στην προσωπική του επιτυχία «Μπαρμπα-Γιάννης Κανατάς». Εδώ ο Αυλωνίτης καθ’ όλα λαϊκός τύπος, στην παλιά όμορφη Πλάκα, πουλά κανάτια, τραγουδά και χαίρεται τη ζωή αποτάσσοντας το άγχος και κάθε στενοχώρια. Συμπρωταγωνιστές του σε παράλληλες ιστορίες οι Αλεξανδράκης, Κατ. Χέλμη, Στεφ. Ληναίος κ.ά.
Μια σκηνή από το έργο «Ο Τηλέμαχος τρύπωσε», στο οποίο πρωταγωνιστούσαν οι εικονιζόμενοι Αυλωνίτης, Βασιλειάδου, Χατζηχρήστος.
Η πορεία και η ενεργός συμμετοχή του Αυλωνίτη στον κινηματογράφο θα συνεχισθεί και θα επισφραγισθεί με συνεργασία όπως αυτή του Ορέστη Μακρή στο «Αμαξάκι», το 1957, ιδιαίτερα νοσταλγική ταινία που θίγει το πρόβλημα αντικατάστασης των αμαξιών από τα ταξί. Κι εδώ ο Αυλωνίτης κρατά το ρόλο ενός ανέμελου αμαξά, καλαμπουρτζή, παρορμητικού και αφελούς τύπου. Με τον Μακρή θα γυρίσει το «Της νύχτας τα καμώματα» τον ίδιο χρόνο και μαζί με τους Χατζηαργύρη, Σμα-ρούλα Γιούλη, Ν. Ρίζο, Γκιωνάκη και Φραγκίσκο Μανέλλη. Ακολουθούν οι ταινίες «Κατά λάθος μπαμπάς» (με τον Ρίζο), «Ο λεφτάς» (μαζί με τους Σμ. Γιούλη, Καμπανέλλη) και το «Οταν λείπει η γάτα» του Αλ. Σακελλάριου με τους Ρένα Βλαχοπούλου, Ν. Ρίζο, Ανδρ. Ντούζο, Γιάννη Βογιατζή κ.ά. Στην ταινία αυτή αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία και το συνδυασμό του έξοχου ταλέντου του Αυλωνίτη και της Ρένας Βλαχοπούλου που από απλοί, λαϊκοί τύποι —υπηρέτες σε πλουσιόσπιτο— γίνονται για μια νύχτα οι ιδιοκτήτες του, προκαλώντας μια σειρά ujto αστεία καμώματα και φάρσες που οδηγούν σε μπλεξίματα και μπερδεμένες καταστάσεις.
«Γλέντι, λεφτά και αγάπη». Μια ταινία που πρωταγωνιστούσε ο Βασίλης Αυλωνίτης.
Το 1961 με τον Κώστα Χατζηχρήστο και την Αννα Φόνσου πρωταγωνιστεί στο «Εξυπνο πουλί» και με τους Φωτόπουλο, Γκιωνάκη, Ασημακοπούλου στη φαρσοκωμωδία «Αλλος για το εκατομμύριο» το 1963. Την ίδια χρονιά γυρίζεται η ταινία «3 κορίτσια απ'την Αμέρικα», «Ενας βλάκας με πατέντα» κι «Ενα έξυπνο μούτρο» με τον Κώστα Βουτσά, ταινίες χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις βασισμένες στη γνωστή συνταγή του ελληνικού κινηματογράφου της εποχής. Η παρουσία του Αυλωνίτη εξάλλου και ο ρόλος ενός λαϊκού μουσικού «μπουζουκτσή» που ψάχνει για ταλαντούχο τραγουδιστή μένει αξέχαστη στην ταινία «Διπλοπενιές» το 1965. Δεν κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά οι ατάκες του και το ταλέντο του προσδίδουν στην ταινία το ύφος της κωμωδίας και το αυθεντικό λαϊκό στοιχείο στο οποίο ο Αυλωνίτης έχει αποδείξει την ικανότητα του. Στις επόμενες ταινίες του ο Αυλωνίτης θα διατηρήσει το ίδιο ύφος του τάχα αφελούς και κουτοπόνηρου Ελληνα χωρίς να τυποποιείται, όμως, σ'ένα μόνο κινηματογραφικό χαρακτήρα.
Βασίλης Αυλωνίτης, Κώστας Βουτσάς και Νίκος Ρίζος σε μια σκηνή απο την ταινία έξυπνο μούτρο».
Η τελευταία παρουσία του στον κινηματογράφο είναι στην ταινία «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό» το 1969, ένα χρόνο πριν το θάνατο του. Εξάλλου, η οικογενειακή ζωή του Αυλωνίτη παρέμεινε εκτός δημοσιότητας, αφού ο ηθοποιός έδωσε βάση στην καριέρα και το ταλέντο του και απέφυγε σκάνδαλα και κουτσομπολιά που δίνουν τροφή στον Τύπο. Παντρεύτηκε —όπως είναι γνωστό— με Αγγλίδα και απέκτησε μια κόρη. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την προσωπική του ζωή ακόμη και σήμερα, παρ'όλο που το ταλέντο και η εμβέλεια του τόσο αγαπητού κωμικού είναι τεράστια δεν έχει γίνει ιδιαίτερη μνεία στο έργο του. Παραμένει στη σκιά άλλων, μ'όλο που ανήκει στους πρωτοπόρους της επιθεώρησης και από τους ελάχιστους κωμικούς που δεν τυποποιήθηκε σ'ένα μόνο ρόλο κάτι που λίγοι πετυχαίνουν.
Η φυσική παρουσία του, ο αυτοσχεδιασμός και το ταλέντο του τον οδήγησαν στην ερμηνεία πολλών διαφορετικών ρόλων με έμφαση στο λαϊκό στοιχείο, αφού ol τύποι που ερμήνευσε —απ'τον πλανόδιο λατερνατζή ως τον κουτοπόνηρο νοικάρη— αποδόθηκαν τόσο αυθεντικά απ'τον ίδιο που θεωρήθηκαν προσωπικά του βιώματα… Η πληθωρική παρουσία του να γεμίζει την οθόνη και να τραγουδά το «Παλιομισοφόρια» είναι η πιο χαρακτηριστική σκηνή που έχει μείνει στη μνήμη των θεατών. Ευτραφής και αφελής ο πρωταγωνιστής με τα χέρια στη μέση —γνωστή και αγαπητή του στάση— φουσκωμένα τα μάγουλα, γκριμάτσες και όλο παράπονο και καημό η φωνή: «Αχ, βρε παλιομισοφόρια…».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΑΤΜΙΧΑΛΗ
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Από πού πήραν το όνομα τους οι περιοχές Πετράλωνα, Χαλάνδρι, Θησείο και Πατήσια;

$
0
0

Οι περισσότερες περιοχές που έχουν μακροχρόνια ιστορία οφείλουν το όνομά σε κάποιο περιστατικό είτε σε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής είτε σε κάποιον άνθρωπο που συνέδεσε το επίθετό του με τον τόπο του.


Τα Πετράλωνα είχαν κυριολεκτική σημασία, αφού πήραν το όνομα τους από αλάνες που γέμισαν με πέτρες, όταν γινόταν εξομάλυνση του δύσβατου εδάφους. Τα κομμάτια της πέτρας πετάχτηκαν και έτσι οι δημιουργήθηκαν πέτρινα αλώνια, τα οποία έδωσαν το όνομά τους στην περιοχή.

petralona_b2


Τα Πατήσια βαφτίστηκαν έτσι από την έκφραση «παπά πάτα ίσια», που συνήθιζαν να λένε τα παιδιά της περιοχής σε έναν Τούρκο Αγά, που ήταν συνέχεια μεθυσμένος. Τα παιδιά τον έβλεπαν να παραπατάει από το ποτό και του φώναζαν «παπά πάτα ίσια», με αποτέλεσμα να ονομαστεί η περιοχή Πατήσια.


Το Θησείο πήρε το όνομα του από ένα λάθος. Στην περιοχή και συγκεκριμένα στο λόφο της αρχαίας αγοράς βρίσκεται ο ναός του Ηφαίστου, ο οποίος έχει ανάγλυφες παραστάσεις στις μετώπες του. Η αρχική ερμηνεία ήταν πως στις μετώπες αναπαρίσταντο άθλοι του Θησέα και έτσι η περιοχή συσχετίστηκε με τον μυθικό ήρωα και πήρε το όνομά του. Αργότερα, οι έρευνες των αρχαιολόγων απέδειξαν πως η ερμηνεία ήταν λάθος, αλλά το όνομα διατηρήθηκε.


Το Χαλάνδρι ήταν μια εύφορη περιοχή
Το Χαλάνδρι ήταν μια εύφορη περιοχή


Το Χαλάνδρι ήταν μια εύφορη περιοχή με μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Γι’ αυτό παλιότερα η ευρύτερη περιοχή ονομαζόταν «Δήμος Φλύας» από το ρήμα φλεί, που σημαίνει ευδοκιμώ. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων πέρασε στα χέρια ενός τσιφλικά που λεγόταν Χαλάς. Έτσι η περιοχή ονομάστηκε Χαλάνδρι.

Στην παλιά αλάνα , χρόνος 1958

$
0
0




Έτρεχε η Λεωνή  στην Λεβιδίου, προσέχοντας μη γδάρει τα πέδιλα της στις κοφτερές πέτρες  του δρόμου. Την Λεβιδίου που γινόταν ένα με την μεγάλη αλάνα  που την έκοβε στην μέση πριν  το αντάμωμα με την Δημοσθένους και καταλήξει στο στένεμα της  Πλάτωνος.

Εν Αθήναις...."να σας ταρτάρω ένα συκαλάκι..."

$
0
0



 Με σύκα αρσενικά, τους ορνούς, που δεν ωριμάζουν ποτέ και δεν τρώγονται.
 Η χαρακτηριστική μυρωδιά του ορνού μαζί με το γαρυφαλλάκι και το ψημένο αμύγδαλο μας δίνουν το γλυκό κουταλιού συκαλάκι.... 
Σε πολλές Αθηναϊκές αυλές υπήρχαν αγριοσυκιές και οι νοικοκυρές φροντίζανε να μη λείπει από τα βάζα τους.....
Φυσικά και το νεράτζι και το σταφύλι και το βύσσινο και το πορτοκάλι....
Τα απογεύματα στα σκαλάκια στο πεζοδρόμιο όπου συγκεντρωνόντουσαν
 για το καθιερωμένο κους κους γλυκαινόντουσαν και έπιναν και το καφεδάκι τους....
Και τα σχόλια....
"...ωραία σου έδεσε το σιρόπι...."
"...το μύγδαλο κρατάει λίγο...."
Και τέλος οι "ειδήσεις"της γειτονιάς.....
Πάντα από την μισότριβη το "πρωτοσέλιδο"....
Υπήρχαν στις γειτονιές της Αθήνας και έτσι τις ονομάζανε λόγω της ελεύθερης ζωής τους....
"Και σιγά τι της βρίσκουν;"
" Mια κοκότα είναι ...."
"Έτσι είναι οι όμορφες ;"
Και ήταν όμορφες και περιποιόντουσαν τον εαυτό τους για να περνάει η μπογιά τους και να αρμέγουν τους πλούσιους παντρεμένους.....
Μετά τις έχανες από την γειτονιά ......

Πίσω στα παλιά



Λατέρνα, φτώχεια και Πειραιάς του 1957

$
0
0

pireorama.blogspot.gr/2015/11/1957.html

Το Ζάννειο Νοσοκομείο Πειραιώς σε μια εξαιρετικά σπάνια απεικόνιση
το 1957



Ο Πειραιάς στον κινηματογράφο, έχει αποτυπωθεί σε δεκάδες ταινίες και 
πλήθος αφιερωμάτων έχουν γίνει κατά καιρούς, ενώ μέχρι και ειδικά
 λευκώματα έχουν κυκλοφορήσει. Όμως ο Πειραιάς δεν βρίσκεται μόνο 
σε ταινίες που έχουν φανερά πειραϊκό περιεχόμενο όπως η Τρούμπα,
το λιμάνι, το ρεμπέτικο, τη θάλασσα και τα πλοία. Ο Πειραιάς υπάρχει 
αποτυπωμένος σε πλήθος άλλων ταινιών, έστω και στιγμαία, που εκ 
πρώτης φαίνεται πως ουδεμία σχέση έχουν με αυτόν, χαρίζοντάς μας 
μοναδικές εικόνες. 

Τέτοια είναι και η περίπτωση της ταινίας "Λατέρνα, φτώχεια και 
γαρύφαλλο" μια ταινία της Φίνος Φίλμς του 1957. Το σενάριο και 
η σκηνοθεσία ήταν του Αλέκου Σακελλάριου με πρωταγωνιστές τους 
Τζένη Καρέζη, Βασίλη Αυλωνίτη και τον Μίμη Φωτόπουλο. Τον Απρίλιο 
του 1957 που πρωτοανέβηκε η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία. Ήταν 
το δεύτερο μέρος ή η συνέχεια αν θέλετε της ταινίας "Λατέρνα, φτώχεια 
και φιλότιμο"που είχε γυριστεί δύο χρόνια νωρίτερα. Σε αυτήν 
ο Βασίλης Αυλωνίτης (ο Παυλάρας στην ταινία) εμφανίζεται μαζί 
με τον φίλο του Πετράκη (Μίμη Φωτόπουλο) να παίζουν με τη λατέρνα 
στο Τουρκολίμανο. 




Στις σκηνές του Τουρκολίμανου καταγράφονται οι ταβέρνες με τραπέζια 
δίπλα στην θάλασσα, οι βαρκάρηδες που ανέμεναν με τις βάρκες που είχαν
 προς ενοικίαση για μια βόλτα τους επισκέπτες, αλλά και τους ψαράδες 
που έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στον δρόμο. Στην τρίτη 
φωτογραφία από κάτω, η κάμερα επιτηδευμένα καδράρει στην επιβλητική
 παρουσία του Ναυτικού Ομίλου, τοποθετώντας ο Σακελλάριος τον 
Φωτόπουλο να βρίσκεται στα αριστερά. Εκεί στο Τουρκολίμανο είναι που 
ο Παυλάρας τραγουδά και το "Αχ βρε παλιομισοφόρια"ένα τραγούδι
 με στίχους αποκλειστικά για τον Πειραιά, υπογραμμίζοντας με το τραγούδι 
την εικόνα.

Ένα βράδυ στη Καστέλλα
σε μια όμορφη κοπέλα
που ΄παιρνε τ΄ απεριτίφ της
ρίχτηκε ένας τσίφτης απ΄ την Κοκκινιά

Δεν εγνώριζε όμως ότι 
τα ΄χε μ΄έναν Πειραιώτη
Πειραιώτη ντερμεντέρη
σίδερο στο χέρι
άσσο στη μπουνιά

Αχ βρε παλιομισοφόρια
τι τραβάν για σας τ΄ αγόρια
τι τραβάν για σας τ΄ αγόρια




Αλλά και ο Κοκκινιώτης
ήταν παλληκάρι πρώτης 
και στο τέλος και οι δύο
στο νοσοκομείο πήγαν σηκωτοί

Και οι δύο σε αφασία
μα εκείνη σημασία
που τους έφαγε η μαρμάγκα
και με άλλο μάγκα έκανε χαρτί



Εκεί ο Παυλάρας παθαίνει καρδιακό επεισόδιο και ο Πετράκης ειδοποιεί 
το ασθενοφόρο να έρθει στο Τουρκολίμανο για να τον παραλάβει.



Και όσο το ασθενοφόρο καταφθάνει τόσο γίνεται μέσα από το ευρύτερο
 πλάνο εμφανές πως το Τουρκολίμανο μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 
'50 διατηρούσε ακέραια τον αλιευτικό του χαρακτήρα. Ο Πετράκης, μεταφέρει 
τον Παυλάρα, επειγόντως στο Ζάννειο Νοσοκομείο Πειραιώς
 όπου καταγράφεται και μια σπάνια λήψη, η εξωτερική όψη του 
παλαιού κτηρίου του Ζαννείου Νοσοκομείου. Σε αυτή φαίνεται καθαρά 
η πρόσοψη με τη μαρμάρινη αφιερωματική πλάκα στον ευεργέτη του
 νοσοκομείου, να δεσπόζει στο κέντρο του αετώματος, πάνω από την
 κεντρική πύλη. Ακόμα διακρίνεται το φυλάκειο της εισόδου και ο φύλακας
 την στιγμή που ανοίγει την σιδερένια καγκελόπορτα για να εξέλθουν 
οι δύο φίλοι. Στα δεξιά βλέπουμε πλήθος πειραιωτών που είτε έχουν
 συγκεντρωθεί για να δουν από κοντά τους δύο δημοφιλείς 
ηθοποιούς, είτε αναμένουν την επαναλειτουργία του νοσοκομείου 
καθώς φαίνεται πως έχει διακόψει για λίγο, προκειμένου να γυριστεί
η σκηνή της εξόδου.




Μόλις ο Πετράκης εξέρχεται με τον Παυλάρα από το νοσοκομείο στέκεται 
επί της λεωφόρου Ζαννή, η κάμερα δείχνει προς το Πασαλιμάνι. Κατά μήκος
 της Λεωφόρου Ζαννή οι ευκάλυπτοι δίνουν έναν άλλο αέρα.
 Οι συγκεκριμένοι ευκάλυπτοι μπορεί σήμερα να μην υπάρχουν, διατηρούνται
 όμως κάποιοι της ίδιας εποχής με αυτούς επί της Ακτής Θεμιστοκλέους 
(Πειραϊκή). Οι ευκάλυπτοι ήταν τα δένδρα που κυριαρχούσαν έξω από όλα
 τα θεραπευτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς απομάκρυναν αφενός
 τα κουνούπια, αφετέρου ήταν γνωστοί για τις φαρμακευτικές τους 
ιδιότητες. Λέγεται πως ο ίδιος ο Θεόδωρος Ορφανίδης (βοτανολόγος) 
είχε συστήσει να υπάρχουν έξω από το Ζάννειο ευκάλυπτοι. 

Στο μεταξύ ο Πετράκης είχε αναγκαστεί να πωλήσει τη λατέρνα προκειμένου 
να βοηθήσει τον φίλο του με τους γιατρούς και τα άλλα έξοδα στης 
ασθενείας του. Όμως η φιλία χρήματα δεν κοιτά, είναι πάνω και από την 
αγαπημένη τους λατέρνα κι έτσι οι δύο φίλοι αγκαλιασμένοι κατηφορίζουν
 τη Λεωφόρο Ζαννή προς το Πασαλιμάνι, ενώ διακρίνεται στο κέντρο
 της λεωφόρου τα κηπάκια πρασίνου του Δημάρχου Πειραιώς 
Μιχάλη Μανούσκου, που είχε κατασκευάσει το 1939 λίγο πρίν τον
 πόλεμο, μαζί με το ρολόι στο Πασαλιμάνι. 




ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ (Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ)

$
0
0


ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ (Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ)
Απο τις κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας η οδός Πατησίων. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μείζονα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν ανεξάλειπτα την πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας μας. Ενώ παράλληλα στις καθέτους της και στον ευρύτερο χώρο που περικλέινει, οικοδομήθηκαν μερικά απο τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της πόλης. Η πατησίων αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Ομόνοιας με τα Πατήσια. Στον χώρο της προυπήρχε αγροτικός δρόμος που οδηγούσε στην Πάρνηθα. Η χωροταξική διαμόρφωση της οδού ξεκίνησε το 1841 και βασίζονταν στο προυπάρχον ίχνος του αγροτικού δρόμου. Στην οδό πραγματοποιήθηκαν την εποχή εκείνη και πολλές δενδροφυτεύσεις με την μέριμνα της βασίλισσας Όλγας, παρόλο το πράσινο που περιστοίχιζε ένθεν και ένθεν την οδό. Με την πάροδο του χρόνου έλαβαν χώρα αρκετές προεκτάσεις στο Σχέδιο Πόλεως της Αθήνας, που εμπλούτισαν χωροταξικά την οδό με μεγαλύτερα τμήματα και νεόδμητες κατοικίες. Την δεκαετία του 1870 τα Πατήσια που μέχρι τότε αποτελούσαν μικρό χωριό, ενσωματώθηκαν σαν προάστιο της πόλης, διστάμενο σε Άνω και Κάτω Πατήσια. Κομβικό ορόσημο στην ιστορία της οδού το 1946, οπότε και μετονομάστηκε απο Πατησίων σε 28-ης Οκτωβρίου, προφανώς για να τιμηθεί η εθνική επέτειος της απελευθέρωσης.
Στα χρόνια του βασιλέως Όθωνος η Πατησίων αποτέλεσε το κεντρικό σημείο ψυχαγωγίας για τις κυρίες και τους νέους όλων των κοινωνικών τάξεων, αλλά και τους ξένους προσκεκλημένους που κατέφευγαν σ΄αυτήν και το Πεδίον του Άρεως για περίπατο κατά τις Κυριακές και τις αργίες. Επι της οδού εγκαθίστατο η στρατιωτική μπάντα που παιάνιζε σύγχρονους μουσικούς ρυθμούς και έτερπε ψυχικά τους επισκέπτες, πάνω σε μια πολυγωνική εξέδρα. Ο τρόπος αυτός διασκέδασης είχε οικογενειακό χαρακτήρα και ειδικώτερα για τις γυναίκες των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων της εποχής, η έξοδος στην Πατησίων συνιστούσε μοναδική ευκαιρία για να εκδράμουν απο το σπίτι. Η επίσκεψη στην οδό γίνονταν είτε με τα πόδια, είτε με άμαξες. Συνιστούσε κεντρικό κοσμικό γεγονός στην ζωή της πόλης και το τιμούσε και το βασιλικό ζεύγος που αφικνύετο έφιππο στην οδό. Έως την δεκαετία του 1880 η Πατησίων, αλλά και το παρακείμενο Πεδίον του Άρεως μονοπωλούσαν την αγάπη του κόσμου. Ενώ ήταν και ιδεώδης χώρος στην πόλη για τους έφιππους. Μάλιστα τα απογεύματα συνωστίζονταν στην οδό ωραίες νεαρές αμαζόνες με την συνοδεία μελών της νεοιδρυθείσης τότε (1880) «Φιλίππου Εταιρείας». Σ΄αυτές τις απογευματινές παρουσίες κεντρικό κοσμικό ρόλο διαδραμάτιζε ένας ξεχωριστός τύπος της Αθήνας του 19-ου αιώνα, που συναιρούσε μαζί στοιχεία αριστοκρατίας, αλλά και γραφικότητας. Σύντομα αναγορεύτηκε σε ερωτύλο-κοσμικό της εποχής , με πολλά ευτράπελα στοιχεία όμως να τον συνοδεύουν. Ήταν ο Ευσράτιος Ράλλης στρατιωτικός τω επαγγέλματι και πρόεδρος συνάμα της «Φιλίππου Εταιρείας», που διοργάνωσε και τις πρώτες ιπποδομίες του Φαλήρου. Ο Ράλλης ήταν δεινός χορευτής και με τους άψογους τρόπους κοινωνικής του ευγενείας του γοήτευε τις ωραίες κυρίες τότε των Αθηνών, που θεωρούσαν τιμή τους να τις συνοδεύσει σε έναν χορό. Το υψηλό αυτό κύρος στις γυναίκες εξάλλου ξεπερνούσε την φυσική του ατυχία, να έχει μια πελώρια μύτη. Σχεδόν όλη του η μέρα κατναλίσκονταν στις κοσικές του εξόδους. Τις απογευματινές ώρες κατέφευγε στην Αθηναϊκή Λέσχη σύμβολο της κοινωνικής αριστοκρατίας της εποχής και τα βράδυα ξεχύνονταν σαν χείμαρος στις χοροσπερίδες. Μέχερι τα βαθιά του γεράματα ο Ευστράτιος Ράλλης ήταν το σύμβολο της αστικής τότε διασκέδασης και γοητείας. Χαρακτηριστικά ελέγετο ότι στα στερνά του χρόνια χόρευε «με τας εγγόνας των κυριών τας οποίας είχε χορέψει εις την νεότητά των». Ένα ακόμη σπάραξικάρδιο γεγονός είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ευστράτιο Ράλλη. Με την έκσπαση του Κριμαϊκού πολέμου το 1854, ο Ράλλης συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις ως επικεφαλής μικρού ελληνικού εθελοντικού σώματος, το οποίο σύντομα αποσυνετέθη. Έτσι επέστρεψε άπραγος στην Αθήνα. Ωστόσο στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων ο Ράλλης είχες αφήσει έναν προσωπικό χαρτοφύλακά του. Οι Τούρκοι επιπόλαια θεώρησαν ότι βρήκαν κάποιο στρατιωτικό θησαυρό με πολεμικά μυστικά. Τον μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη για αποκρυπτογράφηση. Για να αποδειχτεί άνθρακες ο θησαυρός, αφού τα στρατιωτικά μυστικά που υποτίθεται ότι είχε ο χαρτοφύλακας του Ράλλη, ήταν οι προσωπικές ερωτικές επιστολές του !!! Όμως αξίζει να σημειωθεί πως με υποδειγματική τάξη οι Τούρκοι μετά το πέρας του πολέμου επέστρεψαν τα γράμματα του Ράλλη, μέσω του τούρκου πρέσβη στην Αθήνα.
Με την έλευση του 20-ου αιώνα άρχισαν να χτίζονται με ταχύτητα γεωμετρικής προόδου στην Πατησίων καλλιεπή κτίρια και κατοικίες που κατέστησαν την οδό, μιας απο τις πυκνοδομημένες οδούς της Αθήνας. Καθόλο το μήκος της οδού είναι διάσπαρτα πλήθος αρχιτεκτονικών οικοδομημάτων σπανίας αισθητικής και ποικίλων ρυθμών, που καταμαρτυρούν το υψηλό κύρος και την μεγάλη κοινωνική αίγλη της, τις προηγούμενες δεκαετίες. Μια σπάνια αλληλουχία αρχιτεκτονικών ρυθμών όπως νεοκλασικά, αρ ντεκό και μοντερνιστικά του μεσοπολέμου, συμπλέκονται σε πολλά αριστουργηματικά κτίρια της Πατησίων και αποτυπώνουν το παλαιότερι αισθητικό της μεγαλείο. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω κτίρια : Μέγαρο Λιβιεράτου (Πατησίων 55 και Ηπείρου 2) της περιόδου 1908-1909 σε ρυθμό νεομπαρόκ και σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλεξ. Νικολούδη, που αποτελεί το πρώτο και χαρακτηριστικότερο έργο του αρχιτέκτονα. Το Μέγαρο Γ. Ησαία (Πατησίων 65 και Ιουλιανού) της μεσοπολεμικής δεκαετίας 1920, πολυκατοικία πλουσίων αστών σε σχέδια του του Παναγιώτη Ζίζηλα, που σήμερα φιλοξενεί στην Σχολή Κινηματογράφου «Λυκούργου Σταυράκου». Η εξαίρετης αισθητικής τετραώροφη πολυκατοικία του μεσοπολέμου (Ιουλιανού 26) του 1926 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Β. Τσαγρή (1882-1941), η οποία συναιρεί αρχιτεκτονικά στοιχεία κλασικά και αρ νουβό.Το 1996 το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως ένα διαμέρισμα της πολυκατοικίας διασώζει πλήρως τα στοιχεία της αστικής ζωής της εποχής. Όπως έπιπλα, σερβίτσια, λουτρό, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα χρηστικά αντικείμενα, διαρηρούνται αναλοίωτα απο την εποχή κατοίκησης του διαμερίσματος δίνοντας πλήρως την αισθητική εικόνα και τον τόνο ζωής της εποχής. Ακόμα σημειώνουμε την εξαίρετης αισθητικής τετραώροφη πολυκατοικία του 1924 επι της οδού Πατησίων 75 και Γκιλφόρδου σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κ. Κιτσίκη. Όμως παράλληλα με τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα στην Πατησίων, υπήρξαν -μερικά εκ των οποίων διασώζονται ακόμη και σήμερα- ορισμένα απο τα σπουδαιότερα και ακμάζοντα θέατρα των Αθηνών, που καταδεικνύουν και την αστική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία της περιοχής της οδού.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα παρακάτω θέατρα : Θέατρο «Αλάμπρα» (Πατησίων 27) που υφίσταται απο το 1909. Μάλιστα τον Ιανουάριο του 1928 ο απαράμιλλος Νίκος Καζαντζάκης και ο Παναιτ Ιστράτι, διηγήθηκαν στο διψασμένο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο θέατρο, τις ταξιδωτικές εντυπώσεις τους απο την επίσκεψή τους στην Σοβιετική Ένωση. Το θέατρο «Βεάκη» (Παησίων και Στουρνάρα). Το θέατρο «Άλφα» επίσης Πατησίων και Στουρνάρα. Το θέατρο «Άλφα» επίσης Πατησίων και Στουρνάρα. Το θέατρο «Παπαιωάννου» στα νεότερα χρόνια «Μπουρνέλη» (Πατησίων και Καποδιστρίου), που πρωτοξεκίνησε τον 1909 ως θερινό, για να μετατραπεί σε χειμερινό στο πέρας της δεκαετίας του 1920. Την περίοδο 1957-1969 λειτούργησε ως «θέατρο Μπουρνέλη». Όμως πολύ χαρακτηριστικό της πολιτιστικής και κοινωνικής φυσιογνωμίας της Πατησίων είναι και το εξής γεγονός. Γύρω στα 1903 ένας πεχλιβάνης της εποχής ο περίφημος Παναγής Κουταλιανός, σε ένα πρόχειρο υπαίθριο θέατρο που ήταν απέναντι απο το Αρχαιολογικό Μουσείο έκανε επίδειξη της μυικής του δύναμης, με διάφορες αυτοσχέδιες ασκήσεις. Απο τις πιο εντυπωσιακές του ασκήσεις που εξιτάριζαν στην κυριολεξία το φιλοθέαμον κοινό, ήταν η εκπυρσοκρότηση ενός κανονιού που στηρίζονταν στην πλάτη του. Όμως παράλληλα με τα ιστοριά θέατρα των Αθηνών στην Πατησίων, λειτούργησαν και ήκμασαν ακόμα μερικοί απο τους πιο γνωστούς ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους : «Ρόζικλαίρ» (Πατησίων 12) εγκαινιάστηκε το 1916 και λειτούργησε μέχρι το 1968. έφερε το όνομά του πρός τιμήν της συζύγου και της κόρης του ιδιοκτήτη του.Ο κινηματογράφος «Έσπερος» (Πατησίων 159) ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1929 και λειτούργησε έως το 1945 με αυτή την ονομασία. Απο το 1946 άλλαξε ονομασία σε «Μετροπόλ» και χρόνια αργότερα μετεστεγάστηκε στην οδό Θήρας. Ο κινηματογράφος «Τριανόν» επι της οδού Κορδιγκτώνος που έχει κριθεί διατηρητέος, με αποσπώμενη οροφή ώστε να λειτουργεί και την θερινή περιόδο, ο οποίος άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1960. Ο κινηματογράφος «Αελώ» (Πατησίων 140) απο τις ιστορικότερες θερινές αίθουσες της Αθήνας. Εγκαινιάστηκε το 1939 και λειτούργησε μέχρι το 1963. Το 1964 στην θέση του οικοδομήθηκε νέος με το ίδιο όνομα χειμερινός κινηματογράφος και στην ταράτσα του λειτούργησε και ο καλοκαιρινός. Το 2000 ο χώρος μετατράπηκε σε πολυκινηματογράφο. Ωε θερινός μάλιστα κινηματογράφος έχει κριθεί διατηρητέος. Αλλά και ο κινηματογράφος «Ράδιο Σίτυ» (Πατησίων 238) ο οποίος ανηγέρθη το 1954, σε σχέδια του Δημ. Τριανταφυλλόπουλου. Απο τα μεγάλα ατού του «Ράδιο Σίτυ» η άρτια αισθητικά αιθυσά του, τα προηγμένα ηχητικά του συστήματα (στην αίθουσά του πρωτολειτούργησε η προβολή τρισδιάστατων ταινιών), καθώς και η πολύ μεγάλη οθόνη του. Έλεισε τις πύλες του για το κοινό το 2003.
ΠΗΓΗ: Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π. www.panosavramopoulos.blogspot.gr
http://www.mousikes-diadromes.gr

Έφυγε πριν από 11 χρόνια...όχι όμως από τις καρδιές μας!

$
0
0

ANTIΟ ΣTΟN ΓPHΓΟPH MΠIΘIKΩTΣH

Οι κοσμοπολίτικες αναμνήσεις ενός Έλληνα σερ

Ύστατο «χαίρε» σήμερα, από τις 15.00 στο A' Nεκροταφείο, για τον Γρηγόρη Mπιθικώτση, που το Σαββατοκύριακο χαιρέτησαν χιλιάδες κόσμου στη Mητρόπολη.

 Mε μια αγκαλιά - μουσικές, αλλά και πολιτικές - αναμνήσεις...

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2005 | ΤΑ ΝΕΑ
Μάιος του 1962.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με τον Άντονι Πέρκινς, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα μετά τα γυρίσματα της γαλλικής ταινίας «Τρίτη διάσταση», με τη Σοφία Λόρεν και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Δεξιά, ουρές έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης
Θυμόταν, πάντα, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης αξέχαστες νύχτες και γλέντια με διάσημους ξένους όπως οι Λόρεν, Τέιλορ, Μπράντο, Ντελόν. Αλλά και την άρνησή του να γίνει βουλευτής. Οι αναμνήσεις του από τη «Σπηλιά του Παρασκευά» στην Καστέλλα είναι χαρακτηριστικές:
«Την άνοιξη του 1963, μετά την επιτυχία στην "Τριάνα"του Χειλά, μου έγινε πρόταση για τη "Σπηλιά". Στο συγκρότημα, Παπαδόπουλος, Καρνέζης, Διδίλης και Μάγια Μελάγια. Το μενού φρέσκο ψάρι. Το κέντρο, χτισμένο πάνω στα βοτσαλάκια, ήταν γεμάτο κάθε βράδυ. Πολύς κόσμος πέρασε από εκεί. Περνούσαν και μας άκουγαν και πολλοί διάσημοι ξένοι. Ανάμεσά τους, θυμάμαι, Σοφία Λόρεν, Λιζ Τέιλορ, Αλέν Ντελόν, Ρόμι Σνάιντερ, Σιμόν Σινιορέ, Μάρλον Μπράντο και άλλοι γνωστοί αστέρες. Δεν θα ξεχάσω που μερικοί από αυτούς που διασκέδαζαν και έρχονταν στο κέφι πετούσαν τα μπουκάλια και τα πιάτα στη θάλασσα!
Μια νύχτα, κάπου 50-60 βουλευτές από την EPE, το Κέντρο και την ΕΔΑ είχαν έρθει στο μαγαζί, ενώ προηγουμένως καβγάδιζαν στην αίθουσα της Βουλής. Εκείνη την εποχή, ο Μίκης Θεοδωράκης μού είχε προτείνει να βάλω υποψηφιότητα για βουλευτής, αλλά αρνήθηκα. Του είπα, τότε, ότι εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να τραγουδάμε τους καημούς των απλών ανθρώπων, γιατί έχουν περάσει πολλά στην Κατοχή από Ιταλούς και Γερμανούς. Δεν με άκουσε όμως. Και λογοφέραμε. Κάναμε να μιλήσουμε έξι μήνες. Αυτό το γεγονός το έχω συνδέσει με το γύρισμα ενός τραγουδιού σε δίσκο. Το "Κάντε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός"του Σταύρου Ξαρχάκου. Το τραγούδησα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ωστόσο, ο Μίκης Θεοδωράκης με ξαναπήρε τηλέφωνο και μου είπε: "Γρηγόρη, έχω γράψει κάποια τραγούδια. Δεν είναι μόνο η μουσική δική μου, είναι και οι στίχοι. Είναι ένα έργο που σου πάει. ''Το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού''".
Κάτι μου έλεγαν αυτά τα λόγια. Κάναμε λοιπόν πρόβες, μπήκαμε στο στούντιο και το γράψαμε. Μόλις κυκλοφόρησε, ο Μίκης έκλεισε το Θέατρο Καλουτά στην οδό Πατησίων. Αρχίσαμε νέες πρόβες για ν'ανεβάσουμε το έργο στο θέατρο - δοκιμές πρωί απόγευμα. Ανέβηκε υπό μορφήν όπερας. Και σημείωσε τότε μεγάλη επιτυχία. Τα τραγούδια ήταν ένα κι ένα. Όλα επιτυχίες»... 

«Έδινε το μεροκάματό του στα γκαρσόνια!»

Πόλυ Πάνου: «Στις αρχές του '50, εκείνα τα πέτρινα χρόνια, έφερε εμένα και την οικογένειά μου από την Πάτρα στην Αθήνα και μας έβαλε μέσα στο φτωχικό του. Υπήρξε κουβαρντάς στην ψυχή και στην τσέπη. Κοντά έναν χρόνο, το 1952, στο πατρικό του χαμόσπιτο, στην οδό Μυκηνών 5 στο Περιστέρι, μέναμε ο Γρηγόρης με τη γυναίκα του Θεόκλεια, τα δύο κοριτσάκια τους, την Άννα και την Τασία, η μάνα του η Αναστασία, η μητέρα μου, η μεγαλύτερη αδελφή μου Ντίνα κι εγώ. Τρώγαμε στο ίδιο τραπέζι όλοι. Γιατί το μεροκάματο που έπαιρνε από το κέντρο όπου δούλευε το μοίραζε στα γκαρσόνια, το έδινε ως πουρμπουάρ. Με το ξεκίνημά μου με πήρε στο κέντρο "Ζούγκλα", στην Πλατεία Βάθη και με έβαλε στο στούντιο. Μου έδωσε τραγούδια του. Με στήριξε». 
Βίκυ Μοσχολιού: «Στάθηκα πολύ τυχερή που βρέθηκε στη ζωή μου. Παιδί της φτώχειας εγώ, όταν αγωνιζόμουν για το μεροκάματο, ο Μπιθικώτσης μού έδωσε φτερά. Μόλις πρωτοβγήκα στο πάλκο του κέντρου "Τριάνα"του Χειλά, με έβαλε και κάθησα δίπλα του. Φοβισμένη τού έκανα σεγόντο και στις αλλαγές κουπλέ και ρεφρέν τού χτυπούσα παλαμάκια. Με πήρε από το χέρι και με πήγε στον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος μου έδωσε το "Χάθηκε το φεγγάρι"και έκανα το μεγάλο ξεκίνημα στο τραγούδι». 

«Σεμνός και εργατικός»


Στέλλα Πιτσώνη: «Μάς έδινε ζωντάνια. Έμαθα και τα παιδιά μου να τον ακούνε. H φωνή και τα τραγούδια του είναι συνδεδεμένα με τους αγώνες μας».
Μανώλης Τσουκαλάς, 61 ετών: «Ήμουν τυχερός που μεγάλωσα με τα τραγούδια του. Ήμουν στην πρώτη συναυλία του το '61 και στο "Άξιον εστί"το '64».
Θανάσης Ζάππας, 35 ετών: «Έκλαψα όταν έμαθα για τον θάνατό του».
Παναγιώτης Γιαλαμάς, 36 ετών: «Αποτελούσε παράδειγμα. Άνθρωπος σεμνός, εργατικός».

Εν Αθήναις....όταν σβήνουν τα φώτα της σκηνής

$
0
0

Πρίν από λίγα χρόνια...

τάϊζε αδέσποτες γάτες κάπου στο Κέντρο της Αθήνας.
Είχε ένα παλιό καρότσι με αποφάγια από ταβέρνες αλλά και γατοτροφές.
Μιλούσε μαζί τους και οι περαστικοί γελούσαν.
Τα ρούχα που φορούσε ήταν καθαρά όπως και τα σαμπώ.
Σιγοτραγούδαγε και κάποια ρεφραίν από ελαφρά τραγούδια
μια άλλης δεκαετίας.
Τα περασμένα εβδομήντα χρόνια της δεν της είχαν αφαιρέσει
την παλιά αριστοκρατική ομορφιά της.
Ένα ελαφρύ μακιγιάζ τόνιζε τα υπέροχα μάτια της.
Έμεινα άφωνος....άρχισα να θυμάμαι το πρόσωπο και την φωνή....
Δεν μπορεί να είναι αυτή....σκέφτηκα....
Πλησίασα κοντά της την καλημέρισα και πρίν ολοκληρώσω
την ερώτηση μου είπε....."ναι εγώ είμαι....μένω σε μια γκαρσονιέρα
στην.....και έχω μια μικρή σύνταξη....μη ρωτήσεις άλλα...σε ευχαριστώ..."
Συνέχισε να μιλάει με τις γάτες....
Έπαθα ένα ΣΟΚ δεν μπορούσα να το πιστέψω....προχωρώντας
προς την Πλάκα θυμήθηκα τις επιτυχίες της τους χώρους που εμφανιζότανε
τα γνωστά κοσμικά πρόσωπα της εποχής που ποζάριζαν δίπλα της ....
δεν ήξερα αν έπρεπε να την λυπηθώ....μου φάνηκε
ευχαριστημένη στον δικό  της κόσμο.
Ας είναι καλά ...όπου και να είναι !

Πίσω στα παλιά

Ψηφίζουν άρον-άρον το Σαββατοκύριακο το νέο ασφαλιστικό-λαιμητόμο και....

1959 Ο θησαυρός του μακαρίτη

Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>