Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Η σημειολογία των λουλουδιών

$
0
0




Όπως φέτος έτσι και το 1940, Πάσχα και Πρωτομαγιά συνέπεσαν. Αυτά, για να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο του κειμένου που ακολουθεί, αν και θα ήταν σωστότερος ο τίτλος: «Τα άνθη που ομιλούν». Το χρονογράφημα είναι από την εφημερίδα «Ασύρματος» και το υπογράφει ο Αλέκος Λιδωρίκης.

«Πάσχα Κυρίου, Πάσχα! Η επικαιρότης για το φύλλον της ημέρας γίνεται απαραίτητος. Πασχαλινόν κομμάτι ζητεί ο αρχισυντάκτης και το τυπογραφείον ανυπομόνως προσμένει. Αλλά τα βάσανα και τας χαράς του Θεανθρώπου τας έχομε ήδη εξαντλήσει… Πασχαλινά διηγήματα, αναμνήσεις, ονειροδράματα ή … δράματα απλώς, γράφωμεν όλοι κάθε χρόνο… Τα ίδια λοιπόν και εφέτος; Όχι, για το Θεό! Ας ευθυμήσωμε καλλίτερα…

Άνοιξις είναι, η φύσις μειδιά, ο Ιησούς ανέστη,  ας σπάσωμεν ολίγον κέφι! Η σύμπτωσις πρωτομαγιάς και πασχαλιάς μας δίδει αυτήν την ευκαιρία και η «Εβδομάς των Λουλουδιών» που αρχίζει από μεθαύριον την συμπληρώνει μια χαρά… το Πάσχα αυτό το ανθοστόλιστον, προσφέρει μίαν ιδέαν φαεινήν! Να κάνωμε ένα μακροβούτι μέσα εις την περίφημον «Ανθολογίαν» του λαού ή άλλως «ανθοδέσμην» που συνοδεύει πάντοτε εις εφθηνά φυλλάδια ή τον ονειροκρίτην ή την Ερωτικήν Επιστολογραφίαν ή τον αμίμητον ετήσιον Καζαμίαν.

Ιδού λοιπόν! Το ευωδιαστόν αυτό βιβλιαράκι έχει δύο καλά. Πρώτον μου δίνει θέμα –κάπως υποφερτόν- που έχει στενήν συγγένειαν με το εφετεινόν εαρινόν μας Πάσχα, με την Πρωτομαγιά και με την «Εβδομάδα των Ανθέων», και δεύτερον σας χρησιμεύει ως αξιόλογος ερωτικός μεσίτης, αφού θα σας διδάξη πράγματα ωραία και τερπνά, ως λόγου χάριν το εξής (αρχίζει η σταχυολογία):

«Εραστής τις μη έχων τα μέσα να συνεννοηθή μετά τινος νεανίδος ευρίσκει τον τρόπον να τη προσφέρη έν άνθος ή μίαν ανθοδέσμην και εκείνη αν γνωρίζη την γλώσσαν των ανθέων καταλαμβάνει την σημασίαν και τω ανταποκρίνεται. Ούτως εάν θέλη να είπη εις νεανίδα «σε αγαπώ εμπαθέστατα» (!) τη πέμπη έν γαρύφαλλον ερυθρόν. Αν ότι «μου πλήγωσες την καρδιά» έν άνθος γαζίας ή και συμπλέκων διάφορα άνθη εις ανθοδέσμην πράττει το αυτό ως να γράφη εκτεταμένην επιστολήν. Αύτη δε εάν δέχεται τον έρωτά του, τω πέμπη π.χ. άνθος αμυγδαλέας δια του οποίου τω φανερώνει ότι «τρελλαίνομαι και εγώ διά σε…» Ή εάν δεν τον ορέγεται τω στέλλει άκανθον δια της οποίας τώ λέγει: «Είσαι αναιδής και αυθαδέστατος»!

Αυτά λοιπόν βοά ως εν προλόγω η ανθοδέσμη. Αλλά θα σταματήσωμεν εδώ; Τι λέτε αδελφοί; Ποτέ! Θα μάθωμεν –αφού το έφερε η ώρα- εις όλους όσοι ορέγονται αλλήλους να επιτυγχάνουν το ποθούμενον. Εάν λοιπόν ο εραστής δώση εις την Δουλσινέαν του μίαν αγκινάραν αυτό σημαίνει ότι της λέγει: «Αγνοείς τον έρωτά μου!». Εάν όμως η δεσποινίς τυγχάνη πειναλέα, βράζει την αγκινάραν την τρώγει και εξακολουθεί να αγνοή τον έρωτα που της προσφέρεται.

Το αδώνιον (κοινώς μωρόχορτον, μωρόν όπως αλλοίμονον οι περισσότεροι των εραστών) σημαίνει ότι: «βασανίζομαι από αναμνήσεις λυπηράς». Η ακακία έχει πολλάς και διαφόρους σημασίας. Η άσπρη εκδηλώνει έρωτα αγνόν, πλατωνικόν. Η κίτρινη την ειλικρίνειαν. Ο κλάδος της λατρείαν μετ’ αφοσιώσεως και ελπίδος. Ο κλώνος της λευκής προσέξτε τι σημαίνει:

«Καρδίαν έχεις τρυφεράν
Το έμαθα κι’ ελπίζω

Πλην πές μου, τας ελπίδας μου
Εις άμμον να βασίζω;».

Η αλτάνα είναι πολύ τολμηροτέρα εις την σημασίαν της. Ορίζει ραντεβού! Σημαίνει –κατά το βιβλίον- «την τρίτην ώραν μετά μεσημβρίαν». Το οποίον: προσφέρετε αλτάναν, πηγαίνετε εις το ραντεβού και αναμένετε –μέσα εις τη ζέστη- μέχρι της τρίτης παρουσίας.

Ο αμάραντος ή κατιφές είναι ιππότης, ήρως, δράμα. Κραυγάζει:

«Θυσιάζομαι δια σε, πίστις μέχρι θανάτου». Το αφιόνι λέγει: «Δεν κοιμούμαι ησύχως». Αλλά είναι δυνατόν ποτέ αφιονισμένος να κοιμάται; Η αχλαδιά τέρπεται με ένα ίσως: «Ίσως σε απολαύσω». Το άχυρον(!): «Ελπίζω να συνενωθώμεν» και η ολόλευκος βανίλια (όχι το υποβρύχιον!) λέγει δύο σπουδαίας λέξεις: «Σε αγαπώ».

Εάν ενδιαφέρεσθε και δια το βατράχιον (κοινώς ρενουγκούλα) αυτό φωνάζει εις την εκλεκτήν σας: «Είσαι πλήρης θελγήτρων¨. Η βιόλα απευθύνει μέγα φιλοφρόνημα. Λέγει: «Κυρά μου είσαι μεγαλοπρεπής!». Αυτά όταν είναι ερυθρά. Όταν είναι κίτρινη όμως γίνεται απαισία. Κραυγάζει: «Σε μισώ»!

Η βυσσινέα λέγει πολλά ωραία πράγματα:

«Όταν με βλέπης με ψυχρόν
Το βλέμμα παμφιλτάτη

Γνώριζε πως παραφορά
Τας φρένας μου ταράττει…».
Η ωχροκίτρινος γαζία ψελλίζει: «Ω! σκληρά πάσχω δι’ εσέ». Και το γαρύφαλλον σημαίνει έρωτα ζωηρόν το ερυθρόν, ελπίδα το λευκόν. Αλλά το κίτρινον θυμώνει: «Αθλία! Σε περιφρονώ δια την αστάθειάν σου…».

Το συμπαθές γεράνιον είναι κακοηθέστατον και κακοανατεθραμμένον. Λέγει εις την κοπέλλα: «Ωχ! καϋμένη είσαι ανόητη…». Τέλος η εύγευστος πατάτα (διότι και αυτή υπάρχει εις την ανθολογίαν) λέγει: «Είσαι πολύ αυστηρά». Άγνωστον τι σημαίνει όμως όταν είναι τηγανιτή με κεφτεδάκια!

Η «Ανθοδέσμη» αυτή είναι ατελείωτη. Μέσα από τας σελίδας της και τι δεν παρελαύνει… Ο φοβερός συντάκτης της έχει ανακαλύψει σημασίαν ερωτικήν εις όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα της βοτανικής. Το αμπελόκλημα, το άνηθον, το αστράκι, ο βάτος, η βρίζα, η βελανιδιά, η δάφνη, το δενδρολίβανον και η δενδρομολόχα, ο δυόσμος, η ζαφουρά, το ρίκι, το θρουμπί, η κανέλλα, τα φύλλα της κολοκυθιάς, το λαγουδάκι, ο μαϊντανός, το μάραθον, η μελιτζάνα, το μπιζέλι, η φοβερά ξυνίθρα, η ρόκα, το σφερδουκλάκι, το τριφύλλι, η τσουκνίδα, η φασκομηλιά, πάντα τα ζαρζαβατικά που μας παρέχει εν αφθονία η φύσις.

Η ντάλια αίφνης λέγει εις την σκληράν, απελπισμένη: « Είσαι ανυπόφορος με τόσους εραστάς που έχεις…». Και ο δειλινός ο ερυθρόλευκος: «Το δώρον σου το απορρίπτω». Αλλά δεν είναι ανόητος; Ποιος απορρίπτει κατά τας πονηράς ημέρας που διερχόμεθα το δώρον που προσφέρεται. Ο ήλιος φωνάζει «Μάταια είναι τα πλούτη σου», ενώ ο μενεξές κάμνει προτάσεις γάμου: «Σε θέλω σύζυγόν μου…».

Αλλά ιδού και το κρομμύδι! Όταν προσφέρης εις την Δουλσινέαν σου ένα χαριτωμένο κρομμυδάκι της λες: «Αναστενάζω όταν σε ενθυμούμαι…». Και όταν της καθαρίζης κρομμυδάκια; «Δακρύζω από τον έρωτά σου!». Ο κρίνος  είναι μπαγαποντάκος. Ψεύδεται θελκτικώτατα: «Είσαι η πρώτη μου ερωμένη». Δεν σκέπτεται ο άθλιος ότι η σκληρά θα ερωτήση: «Τι έκανες τόσον καιρό βρε ζώον;». Η μαντζουράνα διατρανώνει έρωτα διακαή, και το χαριτωμένον μη μου άπτου:

«Πάσης αδυναμίας μου
Ή πταίσματος καθάπτου

Αλλ’ όταν περί έρωτος ο λόγος
Μη μου άπτου!...».

Να λησμονήσωμεν την πασχαλιά; Θα ήμεθα ασυγχώρητοι:

«Όταν η γη κι’ ο ουρανός
«Χριστός Ανέστη» κάνη

Και κελαϊδάει το φιλί
Στο στόμα σαν τραγούδι

Και η αγάπη στην καρδιά
Ριζώνεται και πιάνει

Τότε γεννά κι’ η πασχαλιά
Το πρώτο της λουλούδι…».

Η χιλιοτραγουδημένη ρεζεντά: «Τα προτερήματα σου υπερτερούν τα θέλγητρά σου». Και το ζουμπούλι: «Επιθυμώ να σε στεφανωθώ από ευγνωμοσύνην». Το χαμομήλι είναι αναιδέστατον: «Παρήλθε η νεότης σου» της λέγει. Και το χρυσάνθεμον θρηνεί απολεσθέντα έρωτα.

Τέλος ιδού το ρόδον το εκατόφυλλον. Λευκόν σημαίνει σιωπήν και ερυθρόν: «Έχω το πυρ του έρωτος εντός μου». Το κίτρινον» «Είσαι άπιστος». Και το βαθύχρουν: «Λάμπεις ως ο ήλιος». Ιδού τί λέγει και ο τριανταφυλλένιος κάλυξ (το μπουμπουκάκι δηλαδή): «Άλλην πλέον ερωτεύομαι αντί σού και τούτο ως εν πείσματι!...». Αλλά υπάρχει και το σκόρδον για να τελειώνωμε επί τέλους. Όταν προσφέρης σκόρδον εις την εκλεκτήν σου της λέγεις: «Έχεις οφθαλμούς που με ματιάζουν!». Και όταν της προσφέρης σκορδαλιά δεν έχεις μάτια να την δής, μύτη να την μυρίσης!...

Αλλά να ξεσκονίσωμε την «Ανθοδέσμην» επί πλέον; Δεν θα τελειώσωμε ποτέ. Θα πάμε από λουλουδοθάνατον! Κρατήστε συνεπώς αυτά τα ολίγα. Και αύριον που θα ορμήσετε ασυγκράτητοι στο πράσινο, στην εξοχή, αύριον που θα πιάσετε τον Μάη κάνετε και ένα πείραμα: Προσφέρατε εις την εκλεκτήν σας όποιο ταιριάζει περισσότερον από τα φλύαρα λουλούδια που εγράψαμε. Προσέξτε όμως…

Αν για απάντησι εκείνη σας δώσει γαϊδουράγκαθον δεν ξεύρω τι σημαίνει…».

Πίσω από το Στάδιο ώς την πλατεία Βαρνάβα

$
0
0

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Φερεκύδου 5, Παγκράτι. Σπίτι της δεκαετίας του 1920.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Υ​​στερα από 25 χρόνια επέστρεψα με διάθεση περιπατητή στην περιοχή πίσω από το Στάδιο, από την Αρχιμήδους και πέρα προς την πλατεία Βαρνάβα. Δεν έμενα ποτέ εκεί, αλλά μια κρύα μέρα τον Δεκέμβριο του 1991 είχα κάνει μία πλήρη φωτογραφική καταγραφή. Οι φωτογραφίες της εποχής εκείνης, παλιά σπίτια ως επί το πλείστον, με καλούσαν πάντα να επαναλάβω τον ίδιο ακριβώς περίπατο, καταγράφοντας κάθε δρομάκι.
Ηταν κάτι που με έθελγε αλλά το ανέβαλα, γιατί όλο και κάποια άλλη αθηναϊκή προτεραιότητα παραμέριζε την επιστροφή στα όμορφα αυτά δρομάκια πίσω από τον Αρδηττό προς την καρδιά του Παγκρατίου.
Ωσπου, το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ανδρέα Χ. Ζούλα «Φερεκύδου και Εμπεδοκλέους» (εκδ. Κοράλι), ένα πυκνό, αυθεντικό και συγκινητικό ανάγνωσμα 68 σελίδων, ήρθε και ανέσυρε την επιθυμία, που είχε γίνει πλέον ανάγκη. Και έτσι, ένα ηλιόλουστο τώρα πρωινό άνοιξης, ξαναπερπάτησα με διάθεση να φωτογραφίσω τους δρόμους που είχα καταγράψει πριν από 25 χρόνια αλλά και να περπατήσω στο τοπίο της παιδικής ηλικίας του Ανδρέα Ζούλα και της παρέας του σε εκείνη την αξέχαστη γειτονιά.
Και τώρα, είναι όμορφη η ατμόσφαιρα σε αυτούς τους δρόμους. Παρά την έντονη μυρωδιά της άνοιξης, δεν είδα χαμομήλια, παπαρούνες ή τσουκνίδες, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Ζούλας, όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όλη η περιοχή είχε ακόμη αρκετούς χωματόδρομους και «λοφάκια». Ο «κόσμος» ήταν εκείνη η Αθήνα, «από την πλατεία Πλαστήρα ώς την πλατεία Βαρνάβα, και τον Προφήτη Ηλία, τον Αρδηττό και το Στάδιο ώς το Μετς και τη Μάρκου Μουσούρου». Αλλά η καρδιά ήταν η Εμπεδοκλέους, η Φερεκύδου, η Κρησίλα, η Πρόκλου, η Αρχιμήδους, η Πολυδάμαντος, η Πολυδώρου, η Αρχύτα, η Παρμενίδου... Ενας μέγας μικρόκοσμος, γεμάτος, έως πρόσφατα, με νοικοκυρόσπιτα, άλλα πιο μεσοαστικά και άλλα πιο λαϊκά, άλλα διώροφα, άλλα τρίπατα ή ισόγεια, μερικά παλιά νεοκλασικά, άλλα πιο «μεταβατικά» από τη δεκαετία του ’20 και πολλά «μοντέρνα» του ’30, όλα μαζί έδεναν σε κάτι ανυπέρβλητα αθηναϊκό. Οι πρώτες πολυκατοικίες, από το 1950 και μετά, ήταν σπάνιες έως τουλάχιστον τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Στην Πρόκλου χτίστηκε μία από τις πρώτες πολυκατοικίες. Εκεί, ήταν το σπίτι που έμενε ο Ανδρέας Ζούλας όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1946, «ένα μεγάλο οικόπεδο με δύο διώροφα και στη μέση αυλή». Το παλιό σχολείο, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό που έπεφτε χρόνο με τον χρόνο, ήταν στην Εμπεδοκλέους, ώσπου γκρεμίστηκε στα χρόνια του ’80. Δικαιάρχου και Κυνίσκας ήταν το σπίτι του «Τέλη». Υπάρχει και σήμερα. Γωνία Φερεκύδου και Αρχύτα, «κάτω από το σπίτι του Κωστή και του Πάνου», άναβαν φωτιές τ’ Αϊ-Γιαννιού. Ο «Στελάκης είχε τα πιο ωραία γκαζάκια και πολλά γραμματόσημα». Ο Κωστής «είχε σκάκι» και έμενε σε σπίτι τριώροφο.
Σαν να περπάτησα έξω από τα σπίτια τους, αλλά πολλά από όσα είχα καταγράψει το 1991 είχαν πλέον γκρεμιστεί. Συγχώρεσα μόνο την κατεδάφιση στη Φερεκύδου 10, γιατί στη θέση του όμορφου σπιτιού, έγινε μια εξαίρετη πολυκατοικία από, προφανώς, καλόν αρχιτέκτονα. Στη Φερεκύδου είδα τις πιο φουντωτές νεραντζιές και στην Εμπεδοκλέους μία ασύλληπτη για τα σημερινά δεδομένα αστική συμμετρία. Στη μνήμη κρατώ το παλιό «σαράβαλο», Πολυδάμαντος 14 και Πρωταγόρου, με τις δύο πόρτες, μία μαύρη, μία κόκκινη. Ο Σταντάλ σε μικρογραφία Παγκρατίου.

Εν Αθήναις...όταν ερχότανε το πρώτο μνημόνιο

$
0
0


Ψώνιζε σε μια αποθήκη τροφίμων (μπακάλικο) της Ευριπίδου μια
ηλικιωμένη.
"-Βάλε φασόλια βάλε φακές άντε και ροβύθια (όπως τα είπε)
για νάχουμε.
-Τι φοβάσε ; (την πείραξε ο μπακάλης).
-Τι να φοβάμαι παιδάκι μου....δεν βλέπεις τελεόραση;
Θα έρθουν οι ξένοι να μας κουμαντάρουν....
Άσε να είναι το ντουλάπι γεμάτο.....
-(Γέλια) ...δεν έρχονται μη φοβάσε.....
-Έεετσι μας λέγανε και την Κατοχή οι Γερμανοί όταν ήρθαν
ότι είναι φίλοι....και μετά τρώγαμε λαχανίδες.
-Αλήθεια....(την ρωτάω) πού μένεις;
-Μένουμε με τον γέρο μου εδώ και πολλά χρόνια
στην Καρόλου....ξέρεις κοντά στο ΒΕΜΠΟ είχε χρόνια
καφενείο εκεί.
Περάσαμε καλά.... παιδιά δεν έχουμε....από το καφενείο
πέρασαν όλοι οι παλιοί ηθοποιοί....
για ποιόν να σου πώ....συγχωρέθηκαν όλοι....πάει και
η Σπεράντζα.....
Τώρα γίνονται πολλά στη γειτονιά....οι περισσότεροι είναι ξένοι....
Έχουν πρόβλημα και αυτοί....ψάχνουν για να φάνε δεν έχουν δουλειές...
μένουνε ο ένας πάνω στον άλλο....βρώμα...άστα......
Εμείς όμως τι φταίμε;
Δεν κυκλοφοράς εύκολα στη γειτονιά...μόλις σκοτεινιάσει
μέσα σαν τα ποντίκια και μάνταλο στην πόρτα.
Ας τα αφήσουμε αυτά...πρέπει να φύγω ο γέρος περιμένει."

Ο μπακάλης μου είπε κάθε μέρα τα ίδια ακούνε αλλά και οι ίδιοι
βιώνουν στην περιοχή τους.

Τι γιορτάζουμε τη Μεγάλη Δευτέρα

$
0
0

Από τη σημερινή μέρα ξεκινούν τα άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σήμερα επιτελούμε την ανάμνηση του πάγκαλου Ιωσήφ και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε.

Ήταν ο μικρότερος γιος του Πατριάρχη Ιακώβ και ο πιο αγαπητός. Όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έριξαν σ’ ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάργειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πετεφρή. Ο Ιωσήφ ήταν πανέμορφος και τον ερωτεύθηκε η γυναίκα του Πετεφρή, που θέλησε να τον παρασύρει σε ανήθικη πράξη βιαίως. Μόλις εκείνη έπιασε τον Ιωσήφ, εκείνος άφησε στα χέρια της το χιτώνα του και έφυγε. Εκείνη από το θυμό της τον συκοφάντησε στο σύζυγό της, ότι δήθεν αυτός επιτέθηκε εναντίον της με ανήθικους σκοπούς. Ο Πετεφρής την πίστευσε και φυλάκισε τον Ιωσήφ.
Κάποτε όμως ο Φαραώ, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν εξηγητή. Με το φωτισμό του Θεού, μόνο ο Ιωσήφ μπόρεσε να το εξηγήσει. Ότι θα έλθουν στη χώρα του επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και πείνας. Ενθουσιάσθηκε ο Φαραώ από τη σοφία του και τον έκανε γενικό άρχοντα, σαν πρωθυπουργό. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια της πείνας όλο το λαό. Με αφορμή τη διανομή του σιταριού, φανερώθηκαν τ’ αδέλφια του που τον είχαν φθονήσει. Εκείνος δεν τους κράτησε κακία, αντίθετα τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς.
Αυτός λοιπόν αποτελεί προεικόνηση του Χριστού, διότι και Αυτός, αγαπητός γιός του Πατέρα, φθονήθηκε από τους ομοφύλους Του Ιουδαίους, πουλήθηκε από το μαθητή Του για τριάντα αργύρια και κλείσθηκε στο σκοτεινό λάκκο, τον τάφο.
Επίσης, σήμερα μνημονεύουμε και τη άκαρπο συκή, την οποία καταράσθηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως Ματθ. 21:19, Μαρκ. 11:13). Συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς, όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, αρετών. Έδειξε ο Κύριος τη δύναμή Του στο άψυχο δένδρο και ποτέ πάνω σε άνθρωπο, για να δείξει ότι δεν έχει μόνο δύναμη να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.
Ο ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρει πως την ώρα που ο Κύριος επιτίμησε τη συκή και ξηράθηκε, κατέπεσαν αμέσως τα καταπράσινα φύλλα της και την επόμενη μέρα ξεράθηκε και η ρίζα της (Μαρκ. 11:21). Οι μαθητές έκθαμβοι από το θαύμα αυτό δεν ζητούσαν να μάθουν την βαθύτερη έννοιά του, αλλά είχαν την απορία «πως παραχρήμα εξηράνθη η συκή;» (Ματθ. 21:20). Πρώτη φορά είχαν δει τιμωρία της άψυχης φύσεως.
Ο Κύριος παίρνοντας αφορμή από την απορία των μαθητών, χωρίς να εξηγήσει την συμβολική σημασία του θαύματος, τους δίδαξε για τη μεγάλη δύναμη της πίστεως, η οποία όταν συνοδεύεται από εσωτερική θέρμη και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό μπορεί να κατορθώσει αφάνταστα πράγματα. Τους είπε: «Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν ἔχητε πίστιν καὶ μὴ διακριθῆτε, οὐ μόνον τὸ τῆς συκῆς ποιήσετε, ἀλλὰ κἂν τῷ ὄρει τούτῳ εἴπητε, ἂρθητι καὶ βλήθητι εἰς τὴν θάλασσαν, γενήσεται·» (Ματθ. 21:21). Αυτή την πίστη θέλει η Εκκλησία μας να μεταδώσει και σε μας.
Η υμνογραφία αναφέρεται σήμερα στα δύο παραπάνω θέματα, αλλά και επί πλέον στο θέμα της πορείας του Κυρίου προς το Πάθος. Από το τροπάριο: «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται…» οι ακολουθίες από τη Μεγάλη Δευτέρα έως Τετάρτη λέγονται και «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Σκηνές ζωής και πένθους πέρα από τη Βικτώρια

$
0
0


ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το σπίτι στην οδό Αγκύρας 7, μεταξύ Αχαρνών και Αριστοτέλους.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
​​Περπατώντας ζιγκ ζαγκ ανάμεσα στα στενά κάτω από την πλατεία Βικτωρίας, από τη Χέυδεν έως πέρα από την Πιπίνου, θα μου μείνει μία σκηνή. Είχα μόλις προσπεράσει μια αυλή, στην οδό Ατταλείας, κάτω από τη Φυλής. Πίσω από τη χαμηλή καγκελόπορτα είδα έναν νοικοκυρεμένο μικρόκοσμο. Γαλάζια παντζούρια στο βάθος που άγγιζαν σχεδόν τη γη, δύο τρεις γλάστρες, φρεσκοπλυμένες οι πλάκες, μύριζε πάστρα. Θα μπορούσε να είναι κατοικία μεταναστών, τα απλωμένα ρούχα ήταν πολύχρωμα και μερικά παιδικά ρουχαλάκια ανέμιζαν σε ένα σκοινί. Καθώς το βλέμμα μου είχε αγκιστρωθεί σε αυτό το θέαμα, αθέατο αν δεν κρυφοκοιτούσες, με τη μυρωδιά του χυμένου νερού στο σκληρό υλικό, άκουσα ένα γάβγισμα. Ενα κορίτσι είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο της που γάβγιζε και κουνούσε την ουρά καθώς ένα αυτοκίνητο είχε σταματήσει για να χαιρετήσει. Στη σκηνή υπήρχε μια νότα καθημερινότητας και επαρχιακής γαλήνης μιας άλλης εποχής. Η κίνηση ήταν ελάχιστη, γι’ αυτό και ξεχώρισα από μακριά τις δύο γυναίκες που βάδιζαν προς εμένα πιασμένες αγκαζέ, απορροφημένες στη φιλία τους. Ηταν γύρω στα 65, φορούσαν ταγέρ, κλασικές Αθηναίες που θα μπορούσαν να ζουν σε μια κλασική πολυκατοικία σε έναν κλασικό δρόμο ενός προβλέψιμου μέσου όρου.

Δεν υπήρχε όμως κανένας μέσος όρος στον περίπατο που έκανα, καθώς ακόμη και οι δύο γυναίκες, που υπέθεσα ότι ήταν κάτοικοι της περιοχής πριν η Βικτώρια αλλάξει, ήταν μία εξαίρεση που θύμιζε τον σημερινό κανόνα. Αυτά τα στενά κάτω από την Αριστοτέλους και πάνω από την Αχαρνών έχουν αλλεπάλληλες κόγχες αστικής και πρώην αστικής ζωής, έχουν κοιλότητες βαθιάς φτώχειας και κενά διαστήματα χωρίς ζωή, σαν χάσματα. Αλλά μερικά λουλουδιασμένα μπαλκόνια ή κάποια παλιά σπίτια που έχουν συντηρηθεί αποκαλύπτουν την πανσπερμία των κατοίκων και των προθέσεων.


Στη γωνία Κοδριγκτώνος και Φυλής, π.χ., ορθώνεται μία πολυτελής πολυκατοικία του Μεσοπολέμου, με ημικυκλικές απολήξεις, δείγμα της παλιάς ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής. Αλλά μέσα στα στενά, σε δρομάκια όχι τόσο διάσημα ή αναγνωρίσιμα, όπως στην πιο ταπεινή οδό Μέρμηγκα, όπου στον αριθμό 7 είδα ένα τόσο κομψό μονώροφο σπιτάκι, επιζούν βουβές ιστορίες. Αναγνώρισα πολλές πηγές που θα μπορούσαν να δώσουν αστικά κοιτάσματα, όμως την προσοχή μου τράβηξε ένα άλλο συμπαθητικό ισόγειο σπιτάκι καθώς επέστρεφα στην πλατεία Βικτωρίας. Είχα αφήσει πίσω την οδό Δεριγνύ, είχα μπει στην Ατταλείας και κάτι με ώθησε να στρίψω δεξιά στη μικρή οδό Αγκύρας. Πόση γοητεία έχουν αυτές οι ονομασίες...

Στην Αγκύρας κατευθύνθηκα αμέσως στο κλειστό σπίτι που είδα στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Μια θηριώδης συκιά, που είχε βγάλει κιόλας τα φύλλα της, σκίαζε την αυλή και αποκάλυπτε μια ζούγκλα από μολόχες. Μύριζε υγρασία, καθώς ο ήλιος δεν διαπερνούσε την πυκνή πρασινάδα, που είχε κάτι πένθιμο δίπλα στο διαλυμένο σπιτάκι. Ηταν ένα νεοκλασικό ισόγειο, με την τυπική κάτοψη αριστερά και δεξιά της κεντρικής εισόδου. Ενιωσα ευτυχία όταν διαπίστωσα ότι το δεξί τζάμι της εξώθυρας έλειπε, και έτσι ανεβαίνοντας τα δύο σκαλοπάτια μπορούσα να απολαύσω τη θέα στο εσωτερικό.
 Η τρίφυλλη πόρτα στην κορυφή της σκάλας είχε μείνει μισάνοιχτη και, αν και ήταν όλα σπασμένα, μπορούσε εύκολα κανείς να τα ξαναβάλει στη θέση τους, να φανταστεί τα έπιπλα και τα βήματα των ανθρώπων.
 Ηταν μία μετάληψη.

http://www.kathimerini.gr

Από που προήλθε η φράση: Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα;

$
0
0


άγιο παντελεήμονα

Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε πλείστες όσες φράσεις, τις οποίες, ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε καν ποια είναι η προέλευσή τους. Μια τέτοια φράση είναι και το «Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα».

Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις το 1830, σ’ ένα χωριουδάκι της Κυνουρίας, στο Άστρος, παρουσιάστηκε ένας περίεργος άνθρωπος, που άρχισε να διαδίδει επίμονα ότι ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας, που ήρθε να σώσει τον κόσμο από τις διάφορες αρρώστιες, που τον μάστιζαν.
Στην χριστιανική θρησκεία ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ο προστάτης των ανάπηρων και οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι γιατρεύει, εκτός από τις άλλες παθήσεις και τις παραμορφώσεις του σώματος, καθώς και τους τυφλούς.
Ο άγνωστος του Άστρους όμως δεν έκανε το παραμικρό θαύμα.
Επειδή δεν ενοχλούσε κανέναν με την παρουσία, τον άφηναν να λέει ό,τι θέλει. Παρ όλ’ αυτά, η φήμη πως στο όμορφο χωριό της Κυνουρίας παρουσιάστηκε ο Άγιος Παντελεήμονας, απλώθηκε γρήγορα σε όλη την τότε Ελλάδα.
Όπως ήταν επόμενο, όσοι έπασχαν από τα μάτια τους, τ’ αφτιά τους, τα πόδια τους και από ένα σωρό άλλες ασθένειες, παράτησαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους και ξεκίνησαν να πάνε στο Άστρος, με την ελπίδα ότι θα γίνουν καλά.
Κι ήταν τόσοι πολλοί αυτοί οι ανάπηροι, ώστε από τα διάφορα χωριά που περνούσαν, έλεγαν οι άλλοι που τους έβλεπαν: «Κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα».
http://www.dogma.gr

Ένα κορίτσι που ήξερε ν΄αγαπάει

$
0
0


Η ΜΑΧΗ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ 

της Γεωργίας Π. Ξάνθη 

Όταν η Μάχη ερωτεύτηκε, καλή ώρα τέτοια εποχή, Άνοιξη, δεν άργησε και πολύ για να το μάθει η γειτονιά .
Η Μάχη πάντα έδινε μάχη για να κρατήσει τους έρωτες της, καμιά μάχη όμως για να κρατήσει το στόμα της κλειστό.
Τον τυχερό τον έλεγαν Γιάννη. Νεοφερμένη οικογένεια στη γειτονιά της Ακαδημίας του Πλάτωνα-Κολωνού.
Από την Αρμενία ακούστηκε. Κλειστή οικογένεια….. στην αρχή φυσικά, γιατί μετά μαθεύτηκαν τα πάντα. Εμ δεν κράταγαν και το στόμα τους κλειστό!
Η πιτσιρικαρία της πιπεράτης γειτονιάς έδωσε πολλά ονόματα στον Γιάννη.
Τσιρόγιαννο,Μάρκ από κάποιο φωτορομάντζο! τον φώναζε και Αρμένικα…Ο Χοβάνις,ο Χοβάνις…μόλις έσκαγε μύτη και κατηφόριζε την οδό Ευκλείδου για να πάει στη στάση του λεωφορείου στη Πλάτωνος τρέχοντας ο καημένος,αφού ένα τσούρμο πιτσιρίκια τον ακολουθούσε.
Η Μάχη των 35 χρόνων, είδε τον 28χρονο (φαινόταν μεγαλύτερος) Γιάννη και κεραυνοβολήθηκε με έρωτα από την πρώτη στιγμή. Ψηλός, λεπτός ,καστανά λίγο μακριά μαλλιά, με γαλάζια μάτια,τρίτος κατά σειρά της 6μελούς οικογένειας με δύο μεγαλύτερες από αυτόν αδελφές, (στη γειτονιά κυκλοφόρησε η φήμη, άγνωστο πως, η Μάχη φυσικά δεν είχε ιδέα πως… ότι ήταν στρίγγλες μα πολύ στρίγγλες)!και όλη η γειτονιά συμπονούσε τον Γιάννη ή Χοβάνις ,την Μάχη και τον έρωτά τους. Γιατί κάποια στιγμή ο έρωτας αφορούσε πλέον μόνο τους δύο και έγινε μυστικός.
Η αλήθεια είναι ότι ,βήμα δεν μπορούσε να κάνει ο Γιάννης,ή Τσιρόγιαννος,ή Χοβάνις ή Μάρκ χωρίς να ακουστεί το βουητό των σημάτων που κτύπαγαν κατευθείαν την καρδιά και τη πόρτα της Μάχης. Έβγαινε η Μάχη στη πόρτα μύριζε τον αέρα, και καταλάβαινε την ώρα και την στιγμή της παρουσίας του ερωτά της.Μέχρι και ο αέρας συνηγορούσε σε αυτόν τον Έρωτα.
 Έπαιρνε λοιπόν τη τσάντα της και κατηφόριζε και αυτή με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, ένα χαμόγελο ευτυχίας που το είχε καρφώσει στο πρόσωπο για τη στιγμή της «τυχαίας» συνάντησης που γινόταν πάντα στη γωνία της Ευκλείδου με την Δημοσθένους. Χαμόγελα, ευγένειες, φιλοφρονήσεις στη αρχή του Γιάννη ή Τσιρόγιαννου ή Μάρκ ,αφού η Μάχη ήταν όμορφη, γυναικάρα με τα όλα της και όπως έλεγαν στη γειτονιάδεν ήταν γυναίκα του γλυκού νερού.
Οι τυχαίες συναντήσεις τους έγιναν συχνές,και όχι φανερές,ένας μεγάλος έρωτας άνθισε στη γειτονιά. Ακριβώς τότε έγινε κρυφός ο άλλοτε πολυδιαφημισμένος.
Η πιτσιρικαρία όμως είχε το νου της. Όταν έπαιζε κρυφτό οι κρυψώνες γύρω από το σπίτι του Γιάννη ήταν οι ποιο γνωστές. Έτσι παρακολουθούσαν το σπίτι με τις δύο στρίγγλες αδελφές, τις πορτοκαλιές και τις άσπρες τριανταφυλλιές.
Στη οδό Ευκλείδου της Ακαδημίας του Πλάτωνα οι αρραβώνες και οι γάμοι ήταν γεγονότα που γιορτάζονταν από όλη την γειτονιά σαν να επρόκειτο για γεγονός που αφορούσε δικό τους πρόσωπο.Όλοι λοιπόν περίμεναν τη αναγγελία της ημερομηνίας του γάμου αλλά….έπεσαν από τα σύννεφα, τρόπος του λέγειν, γιατί σύννεφα δεν υπήρχαν εκείνη την ανοιξιάτικη ηλιόλουστη ημέρα.
Η Μάχη και ο Γιάννης ή Τσιρόγιαννος κλέφτηκαν είπαν οι στρίγγλες, που όμως δεν ήταν τελικά στρίγγλες και που πολύ το χάρηκαν και ας ήταν μεγαλύτερες και ανύπαντρες και ας ούρλιαζε ο πατέρας τους ότι θα τον αποκληρώσει που παντρεύτηκε κρυφά μεγαλύτερη του, και μάλιστα από έρωτα και όχι από προξενιό.
Οι καημένες οι στρίγγλες επίσης, είπαν ότι ο αδελφός τους ο μικρός και πολυαγαπημένος βρήκε τη ιδανική σύντροφο της ζωής του, την Μάχη,με τις σπάνιες αρετές που όλες τις γνώριζε η γειτονιά,αλλά οι στρίγγλες, που δεν ήταν στρίγγλες τις γνώρισαν τώρα, μέσα από τα γαλάζια ερωτευμένα μάτια του Γιάννη,του Τσιρόγιαννου…..με λίγα λόγια δεν κράτησαν μυστικιά την χαρά στη καρδιά τους και είπαν ότι «Στο σπίτι με τις τριανταφυλλιές και τις πορτοκαλιές ,ο αδελφός τους έφερε τ΄άστρα τ΄ ουρανού και τον Αυγερινό».
Και η γειτονιά πολύ το χάρηκε και ας μη ήξερε για  ποια γειτονιά άνοιξαν πανιά για να χτίσουν της αγάπης τους την φωλιά.
Πόσο ωραίες στιγμές στη γειτονιά με τα σπίτια τα χαμηλά!

Γεωργία Π.Ξάνθη.

Εν Αθήναις...οι μπακαλόγατοι

$
0
0









Φωτογραφικό αρχείο ΕΡΤ συλλογή Πουλίδη....

Πρόκειται για μεγαλομπακάλικο της Παλιάς Αθήνας 
με  πολλούς υπαλλήλους-μπακαλόγατους όπως τους έλεγαν.
Στα ράφια κρεμασμένα και κοκόρια και ρόδια....
Τους έφιαχναν κρασάτους....ωραίος μεζές....
Οι υπάλληλοι των μαγαζιών αυτών ήταν κυρίως από επαρχία
μακρινοί συγγενείς ή γνωστοί των αφεντικών.
Έμεναν και μέσα στο μαγαζί σε κάποιο χώρο πρόχειρα
διαμορφωμένο για να γλυτώνουν το νοίκι.
Ήταν έμπιστοι .....
Σήμερα σε χοντρεμπορικές αποθήκες τροφίμων πίσω από την Αθηνάς
υπάρχουν βοηθοί κυρίως αλλοδαποί που μένουν στις υπόγειες
αποθήκες κάνοντας  και χρέη σεκιουριτά...
Φυσικά οι συνθήκες είναι από κακές έως άθλιες....
Εκείνα τα χρόνια τα παιδιά που δουλεύανε σε μεγαλομπακάλικα
σε καλές γειτονιές....Κολωνάκι....Κυψέλη...Πλατεία Αγάμων (Αμερικής)
βγάζανε καλό μεροκάματο και από τα τυχερά.
Το πρωϊ περνούσε η υπηρεσία της μεγαλοκυρίας από το μπακάλικο
και άφηνε το σημείωμα με τα ψώνια για να τα πάει αργότερα
ο "μικρός".
Υπήρξαν και πολλά ειδύλλια και αργότερα γάμοι μεταξύ των
δουλικών όπως έλεγαν τις υπηρέτριες και των μπακαλόγατων.


Πίσω στα παλιά

Ένα Κράτος διαλύεται !!!!!!

$
0
0
ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΟΣΙΤΣΑ

Βάνδαλοι αποκεφάλισαν το άγαλμα «Βόρεια Ηπειρος» στο κέντρο της Αθήνας 


Φωτογραφία:Nikos Stathoulis
Φωτογραφία:Nikos Stathoulis
Στόχος βάνδαλων για άλλη μία φορά το άγαλμα «Βόρεια Ήπειρος» 
στην πεζοδρομημένη οδό Τοσίτσα.
Αυτή τη φορά, σε προφίλ του Facebook έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες όπου 
φαίνεται το άγαλμα της οδού Τοσίτσα «Βόρειος Ήπειρος» αποκεφαλισμένο 
και με κομμένα πόδια.
Το άγαλμα, έργο του γλύπτη Κώστα Σεφερλή, δωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων
 το 1951. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1953. Αναπαριστά μία γυναίκα
 με δεμένα πίσω τα χέρια, η οποία ανασηκώνει το κεφάλι. Η κίνηση είναι έντονη 
και αποτυπώνει την αντίσταση της αλυσοδεμένης αλύτρωτης γης
 της Βορείου Ηπείρου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο άγαλμα γίνεται στόχος επιθέσεων.
 Κατά καιρούς, τμήματά του έχουν καταστραφεί και το μάρμαρο έχει φθαρεί από 
τα χημικά των σπρέι.



| iefimerida.grhttp

Μεγάλη Τρίτη

$
0
0





Κατά την Μεγάλη Τρίτη επιτελούμε ανάμνηση της περί των δέκα παρθένων γνωστής παραβολής του Κυρίου. Η Εκκλησία μας καλεί να είμεθα έτοιμοι για να υποδεχθούμε, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών μας, τον ουράνιον Νυμφίο, τον Κύριον Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Επίσης μας καλεί, φέρουσα ενώπιό μας και τη παραβολή των ταλάντων, να καλλιεργήσουμε και να αυξήσουμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός.
Ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, όταν ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα και πλησίαζε προς το εκούσιο Πάθος, έλεγε στους μαθητές Του ορισμένες παραβολές για να τους προετοιμάσει. Μερικές, μάλιστα, τις έλεγε για να καυτηριάσει και να χτυπήσει του Γραμματείς και τους Φαρισαίους. Μια από αυτές, τη σημερινή των δέκα παρθένων, την είπε για να παρακινήσει μεν όλους προς την ελεημοσύνη, αλλά και να διδάξει όλους μας να είμαστε έτοιμοι πριν μας προλάβει το τέλος του θανάτου. Επειδή έχει πολλή δόξα η παρθενία (πραγματικά είναι μεγάλο κατόρθωμα!) και για να μη βρεθεί κάποιος που κατορθώνει αυτό το μεγάλο έργο, αλλά παραμελεί τα άλλα και ιδίως την ελεημοσύνη, προβάλλει αυτή τη παραβολή. Τρέχει πολύ γρήγορα η νύκτα της παρούσης ζωής, έτσι οι παρθένες όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν, δηλαδή πέθαναν, γιατί ο θάνατος λέγεται και ύπνος. Καθώς κοιμόντουσαν, στη μέση της νύχτας ακούσθηκε μια δυνατή φωνή που έλεγε: «Να ΄τος ο Νυμφίος, έρχεται! Βγείτε όλες να Τον προϋπαντήσετε!». Τότε οι φρόνιμες παρθένες που είχαν φροντίσει να έχουν άφθονο λάδι, συνάντησαν τον Νυμφίο και μπήκαν μέσα μαζί Του, όταν ανοίχθηκαν οι πύλες. Αυτές κοντά στις άλλες αρετές και μάλιστα της παρθενίας, φρόντισαν να έχουν άφθονο και το λάδι της ελεημοσύνης. Αντίθετα οι άλλες πέντε παρθένες που δεν είχαν αρκετό λάδι, όταν ξύπνησαν ζητούσαν λίγο από τις φρόνιμες, αλλά μετά θάνατο δεν είναι εύκολο να αγοράσεις λάδι από αυτούς που το πουλούν, δηλαδή τους φτωχούς. Αυτές, η παραβολή, τις ονομάζει μωρές, γατί ενώ κατόρθωσαν το δυσκολώτερο, την »παρθενία», παραμέλησαν το ευκολώτερο γιατί ήταν ανελεήμονες καρδιές.
Όποιος λοιπόν κατορθώσει μια αρετή – έστω μεγάλη – αλλά δε φροντίσει και για τις άλλες και ιδίως την ελεημοσύνη, δε μπορεί να μπει μαζί με το Χριστό στην αιώνια ανάπαυση και γυρίζει πίσω ντροπιασμένος. Και τίποτα δεν είναι πιό λυπηρό και πιο ντροπιαστικό από μια «παρθένο» που νικιέται απ’ τον έρωτα των χρημάτων.
http://www.dogma.gr

Μηχανή του Χρόνου: Η ορφανή Χρυσάνθη που έγινε Χρύσανθος, για να επιβιώσει

$
0
0











Η πρώτη γυναίκα γκαρσόνι σε ζαχαροπλαστείο προκάλεσε σκάνδαλο και καταγγελία στην αστυνομία
Adtech Ad
Από τη mixanitouxronou.gr:
Ένα απόγευμα του 1870, στην Αθήνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα πήγε στο αστυνομικό τμήμα, ζητώντας να δει τον διευθυντή. Η καταγγελία της αφορούσε έναν υπάλληλο ζαχαροπλαστείου, ο οποίος όπως ανακάλυψε η δαιμόνια κυρία δεν ήταν αγόρι αλλά κορίτσι, και ακόμη χειρότερα ντυνόταν ανδρικά! Ονομαζόταν Χρύσανθος (επειδή το αληθινό της όνομα ήταν Χρυσάνθη) και η περίπτωση της αποτελούσε πρώτης τάξεως σκάνδαλο για την εποχή.
AdTech Ad
Στο δυτικό κόσμο μέχρι τότε, μόνο οι γυναίκες εργάτριες μπορούσαν να φορέσουν παντελόνια- των συζύγων τους- και αποκλειστικά ως στολή εργασίας, αφού το ανδρικό στυλ στο γυναικείο ντύσιμο, λανσαρίστηκε από την Coco Chanel μισό αιώνα μετά. Η καταγγελία λοιπόν, πως ένα νεαρό κορίτσι φορά ανδρικά ρούχα και προσποιείται κάτι που δεν είναι, κίνησε την περιέργεια του διευθυντή της αστυνομίας, ο οποίος έσπευσε να τη διερευνήσει.

 

Το χρονικό της σύλληψης

Ο διευθυντής έστειλε τον αξιωματικό της υπηρεσίας να διαπιστώσει τι συνέβαινε στο ζαχαροπλαστείο, στο οποίο η «Χρυσάνθη» εργαζόταν ήδη 15 ημέρες. Δύο ώρες μετά την καταγγελία, μπροστά από το γραφείο του διευθυντή, στεκόταν ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, που έτρεμε από το φόβο και δε μπορούσε να αρθρώσει λέξη από τους λυγμούς. Μετά από λίγο, κατάφερε να διηγηθεί τη θλιβερή ιστορία της. Η Χρυσάνθη ήταν ένα κορίτσι χωρίς γονείς, συγγενείς και φίλους.
Για να μπορέσει να επιβιώσει, εργαζόταν σε ένα νηματουργείο στον Πειραιά. Όταν πήγε στο ζαχαροπλαστείο του Σαρρή να ζητήσει δουλειά, ντύθηκε με αντρικά ρούχα και κοντοκούρεψε το μαλλί της. Άλλαξε το όνομά της σε Χρύσανθος και τη φωνή της, μιλώντας όσο λιγότερο γινόταν. Όταν διηγήθηκε την ιστορία της στον αστυνομικό, δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση και έτσι αφέθηκε ελεύθερη. Το εντυπωσιακό είναι ότι η κυρία δεν έδειξε καμία ευαισθησία και έσπευσε να καταδώσει την κοπέλα σαν να είχε κλέψει το μαγαζί, ενώ ήταν απλά μια εργαζόμενη κοπέλα. Τουλάχιστον ο τύπος έδειξε περισσότερη ευαισθησία και ανέδειξε τα «βάσανα και τις περιπέτειες μια ορφανής».

Φύλλα Κατοχής «25 Απρίλη 1943»

$
0
0
Από το ημερολόγιο της Ιωάννας Τσάτσου
Πώς χτυπούσαν έτσι τα κουδούνια της κάτω και της πάνω εξώπορτας του σπιτιού. Έτρεξα ν’ ανοίξω η ίδια. Ήταν δυο γερμανοί αξιωματικοί και ένα έλληνας. Ό ένας αξιωματικός κρατούσε τυλιγμένο σύρμα στα χέρια του.
– «Θέλομε το σπίτι» είπε ξεκάθαρα ο ρωμηός. Μπήκαν μέσα και προχωρούσαν στα σαλόνια και στα δωμάτια, σα να ήταν όλα δικά τους. Τους ακολοθούσα, χωρίς να καταλαβαίνω καλά καλά τι συμβαίνει.
Ανέβηκαν στην ταράτσα. Ο αξιωματικός που κρατούσε το σύρμα, έδεσε τη μιαν άκρη του σ’ ένα στύλο, κ’ έρριξε το δέμα προς την ταράτσα του πλαϊνού σπιτιου, που ήταν επιταγμένο κι’ αύτό.
Έμοιαζαν ευχαριστημένοι. Τους άρεσε το περιβολάκι. Μου είπαν πως θάρθουν τ’ απόγεμα μαζί με τους άλλους, κι’ έφυγαν.
Έμεινα στήλη άλατος. Και τώρα πού θα πάμε; Τι να μεταφέρω και πού να τα μεταφέρω; Είναι και το σπίτι του πατέρα από κάτω, γεμάτο πράματα αξίας, σαν μουσείο.
Το κεφάλι μου και η ψυχή μου είναι άδεια.
Εμείς οι γυναίκες έχομε καμιά φορά ανάποδη ιεραρχία αξιών. Πόλεμος είναι, σκλαβιά, θανατικό, μα το σπίτι είναι σπίτι. Χωρίς αυτό είμαστε γυμνοί, ζητιάνοι.
Τι να κάνω; Νοιώθω απόγνωση.
Γονατίζω μπροστά στην Παναγία. Μου φαίνεται πως μαζί με το Χριστό κρατά την καρδιά μου στα χέρια Της.
Δεν έφαγα το μεσημέρι. Το κεφάλι μου πονούσε πολύ. Νόμιζα πως είχα πάθει συμφόρηση.
Ξάπλωσα μια στιγμή και θ’ αποκοιμήθηκα βέβαια. Γιατί όνειρο ήταν. Ότι με κρατούσε πάνω στη σκληρή, στερεή γη, είχε σπάσει. Βρέθηκα μόνη μέσα στο δυνατόν αέρα που βούϊζε.
Τρεμάμενη, στο σκοτεινό διάστημα, ήρθες Εσύ Μεγάλη Σκιά, να με βοηθήσεις.
Κι έβλεπα στρατό, πολύ στρατό να προχωρεί στην οδό Κυδαθηναίων.
Μια γυναίκα όμως με σκούρα πέπλα άνοιγε τα μπράτσα Της κ’ έκλεινε το δρόμο. Τα μπράτσα Της και τα πέπλα γίνονταν τείχος αδιαπέραστο. Κανείς δεν μπορούσε να εισχωρήσει.
Σηκώθηκα βαρειά, με κόπο και γονάτισα πάλι μπροστά στην εικόνα Της, με μιαν εμπιστοσύνη απέραντης γλύκας.
Δεν ξαναφάνηκαν. Και μέσα μου έχω τη σιγουριά πως δεν θα ξαναφανούν.
Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»
Από το βιβλίο-ημερολόγιο της Ιωάννας Τσάτσου «Φύλλα Κατοχής» Έκδοση Ενάτη
Εικόνα από:War of cartoons

Με λίγα λόγια για κοινώς παράφωνους

$
0
0


Μία ακόμη συμβουλή αφιερωμένη στους… όχι και τόσο (γκούχου) 
καλλίφωνους ή έχοντες μουσικό αυτί.
http://paliaathina.com/gr

Εν Αθήναις...ηθοποιός σημαίνει φώς

$
0
0

"Η ζωή είναι σαν να κάνεις ένα μακρινό ταξίδι.
Αλλιώς αισθάνεσαι όταν ξεκινάς, αλλιώς όταν πλησιάζεις προς το τέλος.
Κι εγώ έχω την εντύπωση ότι φθάνω λιγάκι προς το τέλος του ταξιδιού.
Ετοιμάζομαι να κατέβω.
'Η Ιθάκη σου έδωσε το ωραίο ταξίδι, η Ιθάκη δε σε γέλασε'.
Ωραίο ταξίδι, ναι!Με ποκιλία, με αρώματα, μπαχαρικά και λογής λογής πράγματα,
με πίκρες, πόνους, θανάτους, έρωτες, με απογοητεύσεις, με τον αφανισμό
ανθρώπων γύρω μου.
Τα χρόνια που πέρασαν;Δεν μου έμαθαν τίποτα.
Οτι η ζωή είναι ένα τίποτα. Αυτό μονάχα...Ούτε με δίδαξαν τίποτα.
Οσα σφάλματα έκανα μικρός, τα ίδια έκανα και μεγαλύτερος,
τα ίδια κάνω και τώρα.
Είμαι μόνος και νιώθω μόνος.
Οσο για την επιτυχία...ποτέ μα ποτέ, δεν αισθάνθηκα καμία ασφάλεια.
Θα υπάρχω ως μακρινή ανάμνηση-ως μια γνωριμία που πρόσφερε
κάποιες ευκαιρίες για κρίσεις, για συγκρίσεις, για παραδείγματα προς αποφυγήν.
Ενας συμπαθής εφιάλτης!
Ο Χόρν -θα λες- Θεός σχωρέσ'τον, ήταν υποφερτός, ανυπόφορος!... "
Δημήτρης Χορν
Aπό το λεύκωμα Δημήτρης Χόρν του Ιδρύματος Γουλανδρή....
Το 1998 μας άφησε......
Πόσο μεγάλος καλλιτέχνης αλλά και  άνθρωπος
ήταν το γνωρίζουν οι περισσότεροι.
Δεν δίσταζε να αυτοσαρκάζεται......
Είναι σίγουρο ότι δεν είναι παράδειγμα προς αποφυγήν όπως έλεγε.
Εκτός από τα καλλιτεχνικά του δρώμενα υπάρχουν και άλλα
που οι πολλοί δεν γνωρίζουν γιατί ο ίδιος δεν ήθελε.
Βοήθησε πολλούς ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Ας είναι καλά εκεί που είναι....

Πίσω στα παλιά

Λαθρανάγνωσης... αστεϊσμοί

$
0
0




Ότι τα παλιά τα χρόνια γινόταν συστηματική λαθρανάγνωση στα τραμ, ε, αυτό είναι γνωστό. Αλλά ότι συνεχιζόταν και μετά το κατέβασμα…;!
http://paliaathina.com/gr

Καπετάνιεεεεε....βουλιάζουμεεεεε !!!!

Πασχαλιάτικες εικόνες του 1880

$
0
0




Κλονισμένες από το θόρυβο των βεγγαλικών, μυροφόρες υποβαστάζονται ευχαρίστως από καλούς Χριστιανούς.
http://paliaathina.com/gr

Τα «ιστορικά» μενού των επιβατών του Τιτανικού, το χάσμα με την first class

$
0
0


Οι επιβάτες του «Πλοίου των Ονείρων» χωρίστηκαν σε πρώτη,
 δεύτερη και τρίτη θέση... Δείτε τα ιστορικά μενού και το τεράστιο 
ταξικό χάσμα...
ta-istorika-menou-twn-epibatwn-tou-titanikou-to-xasma-me-tin-first-class
Αν και ο Τιτανικός βυθίστηκε σχεδόν 104 χρόνια και όπως είναι λογικό πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον κόσμο τον τελευταίο αιώνα, ωστόσο ένα πράγμα παραμένει το ίδιο: το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τους επιβάτες της πρώτης θέσης και της οικονομικής θέσης


Οι επιβάτες του «Πλοίου των Ονείρων» χωρίστηκαν σε πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση. Οι κατώτερες θέσεις ήταν το κάτω μέρος του πλοίου και η first class στο πάνω.


Αλλά η μεγάλη διαφορά ήταν στα γεύματα. Ενώ οι επιβάτες της πρώτης θέσης γεύτηκαν αυγά a l'Argenteuil, κοτόπουλο a la Maryland, κονσομέ Fermier και ότι φαγητό είχε... γαλλικό όνομα, οι επιβάτες της δεύτερης θέσης περιορίστηκαν στο αρνί, την πουτίγκα δαμάσκηνο και το παγωτό.








Ο δε επιβάτες της τρίτης θέσης έφαγαν μαγειρευτά σύκα, πληγούρι, και μπισκότα «καμπίνας»...



Ένα αληθινό γεγονός……..Ήταν 8 Απριλίου, Μεγάλο Σάββατο του 1950.

$
0
0
Flowers 27 emoticon
Ήταν 8 Απριλίου, Μεγάλο Σάββατο του 1950.
Ο τότε δάσκαλος Κοσκινάς Ευστάθιος είχε λάβει την πληροφορία ότι θα επισκεπτόταν το χωριό ο στρατηγός Τσακαλώτος και ως δάσκαλος του χωριού ήθελε να του κάνει κάποια υποδοχή.
Έστειλε τα παιδιά στον Άη Μηνά, να αγναντέψουν στο Παλιοχώρι αν έρχεται ο στρατηγός. Ήταν παιδιά της πέμπτης και της έκτης τάξης του Δημοτικού. Μεταξύ αυτών ήταν κι ο Βύρωνας Βαζούκης.
Εκεί τα παιδιά βρήκαν διάφορους κάλυκες μέσα στα κέδρα, υπολείμματα από τον Εμφύλιο του 1947-49. Ήθελαν να βγάλουν το μπαρούτι να το έχουν για την Ανάσταση. Ήρθαν στο χωριό από τον Άη Μηνά κοντά στο μεσημέρι.
Ο στρατηγός δεν φαινόταν να ΄ρχεται.   Στο Δημοτικό Σχολείο τα αγκωνάρια της σκάλας ήταν κάπως ξεχαρβαλωμένα από τον Εμφύλιο.Εκεί ο Βύρωνας έβαλε τον κάλυκα σε μια τρύπα ενός σκαλοπατιού, τον πίεσε προς τα κάτω να αφαιρέσει το μολύβι για να βγει το μπαρούτι.
Ο κάλυκας ήταν από τροχιοδεικτικό  βλήμα μυδράλιου. Εκεί έγινε η έκρηξη. Το Βύρωνα τον πήραν τα βλήματα στο πρόσωπο. Πιάνοντας από την μαρκίζα του σχολείου, έφτασε μέχρι τη γωνία στο καφενείο του Παναγιώτη Σουρέλη.
Εκεί ήταν όλοι οι άνδρες του χωριού μας. Έπαιζαν χαρτιά και τάβλι. Μεταξύ αυτών ο Σπύρος Βαζούκης. Σύσσωμοι ήρθαν όλοι στο σχολείο. Ο Σπύρος φορούσε μια στρατιωτική χλαίνη, την οποία έστρωσε κάτω για να βάλει τον Βύρωνα και να τον μεταφέρει στο σπίτι.
Εκεί, στην πόρτα την Μπασκάτικη, ξεψύχησε.     Ο Βύρωνας ήταν ένα ζωηρό παιδί, που την ημέρα των ΒαΪων είχε πάρει ένα στρατιωτικό όχημα τριών τετάρτων και το οδηγούσε στην πλατεία του σχολείου.
Το δεύτερο θύμα ήμουν εγώ. Την ώρα της έκρηξης βρισκόμουν στην πλατεία του σχολείου, κοντά στην οικεία Μανούση.
Αμέσως ήρθε η Ελευθερία Παπαχρήστου και η Μερόπη Μανούση. Τους είπα : «πηγαίνετε στον Βύρωνα». Με πήραν να με πάνε στο σπίτι.
Στο δρόμο αποκαλύφθηκε ότι είχα τραύμα στο δεξί πόδι γιατί έτρεχε το αίμα. Στο σπίτι είδαν το παντελόνι τρύπιο. Είχα κοιλιακό τραύμα.
Αμέσως έφτιαξαν ένα φορείο με πρωτοβουλία του εξαδέλφου μου Νικόλαου Βαρδάκη και με κατέβασαν στο Παλιοχώρι για την Κόνιτσα. Η μητέρα τα είχε χάσει. Κατέβηκε στο Παλιοχώρι αρκετός κόσμος, μεταξύ αυτών και η Ανδρονίκη Ρούσση του Δημητρίου, θεία μου.
Η δε θεία Αγαθή Τσάνου με συνόδευσαν με την μητέρα μου στην Κόνιτσα. Με πήγαν αμέσως στο στρατιωτικό νοσοκομείο(1) στην Κόνιτσα, στην Αναγνωστοπούλειο Σχολή. Εκεί με βάλανε κατευθείαν στο χειρουργείο, μου κάνανε μια ένεση και μέτρησα μέχρι το 13.
Στις 4 η ώρα το πρωί(2), με ξύπνησε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου. Με δύο αυγά στο χέρι μου ευχήθηκε χρόνια πολλά και μου είπε ότι αναστήθηκα μαζί με τον Χριστό! Κάθισα 23 μέρες στο νοσοκομείο. Την πρώτη εβδομάδα την πέρασα μόνο με ορό. Την 8η μέρα έφαγα μακαρονάδα.
Το 3ο θύμα ήταν ο Αποστόλης Παπαγιάννης, ο οποίος ήταν τραυματισμένος στο πόδι και κάθισε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο.
Το 4ο θύμα ήταν ο Χαράλαμπος Κοσκινάς, τον οποίο περιέθαλψε ο γιατρός Σιωτόπουλος στην Κόνιτσα.
Πέμπτο θύμα ήταν ο Σπύρος Ρούσσης, ο οποίος έγινε καλά.
Αυτή ήταν η τραγωδία. Ήταν ό τι χειρότερο για το χωριό μας. Λύπη, πένθος και στεναχώρια. Πάσχα πένθους.
Μεταξύ των επτά γιατρών που ήταν στην εγχείριση, ήταν κι ο γιατρός Βανδέρας από την Αρίστη Ζαγορίου, γνωστός σε όλους μας.
Την δεκαετία του 1950, αρρώστησε η Ανδρέαινα Παπαχρήστου.«Ποιος θα πάει να φέρει τον γιατρό από το ΜπελέΪ; Ο Σπύρος » , είπαν. 
Παίρνω την γκέσα του Στάθη Ταμπάκη και κατευθείαν στο ΜπελέΪ, να φέρω τον γιατρό. Ήταν ο γιατρός Βανδέρας.Στον δρόμο που ερχόμασταν για το χωριό στην ανηφόρα Στάρας-Μάρμαρο, ο γιατρός με ρώτησε:
«Τι κάνει ένα παιδί από το χωριό σας, ονόματι Σπύρος, ζει; ». Του απάντησα : «εγώ είμαι γιατρέ! ».

Υποσημείωση:
  1. Ο δρόμος τότε για την Κόνιτσα ήταν χωματόδρομος και το στρατιωτικό όχημα ΤΖΕΙΜΣ που με μετέφερε ταρακουνιόταν στις λακκούβες και υπέφερα στον πόνο από τα τραύματα που είχαν αρχίσει να κρυώνουν.
  2. Έγινε η επέμβαση στα τραύματα και βγάλανε τα βλήματα. Ήταν παρόντες επτά γιατροί. Κανείς τους δεν πήγε στην Ανάσταση εκείνη την νύχτα.

Μαρτυρία του Σπύρου Παπαχρήστου
Φωτ.: Ο Σπύρος Παπαχρήστος  (δεξιά στη φωτογραφία) στο Στρατωτικό Νοσοκομείο Κόνιτσας, Πάσχα 1950
.

Πηγή: Στράτσιανη, Πύργος Κόνιτσας

Εν Αθήναις...το Μοναστηράκι άλλοτε και τώρα

$
0
0


Στη φωτογραφία από το αρχείο της ΕΡΤ βλέπουμε τα μαγαζιά στο Μοναστηράκι
πολλά χρόνια πίσω σε ξύλινα παραπήγματα.
Πουλούσανε και πήλινα σκεύη καθημερινής χρήσης και ρούχα και άλλα
χρηστικά  όχι για συλλογές....
Ήταν μια φθηνή αγορά για τους Αθηναίους ....
Τα τελευταία χρόνια το Γιουσουρούμ όπως το λέμε ήταν για τους συλλέκτες
κυρίως παλιών αντικειμένων....βινύλιο....παλιά περιοδικά και εφημερίδες....
διάφορα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο....αντίκες και ότι περίεργο
θα μπορούσες να φανταστείς....
Γυρίζανε οι παλιατζήδες σε χωριά και πόλεις και μαζεύανε ότι βρίσκανε
καθαρίζοντας αποθήκες που ανήκαν σε άσχετους κληρονόμους
αλλά και σε ανήμπορους γερόντους....
Και τι δεν εύρισκαν.....
Σήμερα στο Μοναστηράκι τα πράγματα λόγω της κρίσης αλλάξανε....
Λιγοστέψανε οι Έλληνες συλλέκτες και οι αντίκες φεύγουν για το εξωτερικό
σε πολύ χαμηλές τιμές.....
Αυξηθήκανε αυτοί που πουλάνε από ανάγκη στους παλαιοπώλες
για ένα κομμάτι ψωμί....
Υπάρχουν οι χρήστες που "σκοτώνουν"στους "ειδικούς"
αποφεύγοντας τα μαγαζιά.....
Αλλοδαποί και ημεδαποί  με κινητά και τιμαλφή πάλι
για τους "ειδικούς".
Και τέλος αυτοί που δεν έχουν τίποτα άλλο να πουλήσουν
από το δεύτερο κοστούμι τους .....
Σου θυμίζει η σημερινή εικόνα Ελληνική ταινία ασπρόμαυρη του ΄50.


Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>