Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Ο πιτσιρίκος που "έστειλε αδιάβαστη" την Ρίκα Βαγιάνη στο κυλικείο του σχολείου του γιου της

$
0
0

Στην Ελλάδα έχει επανεγκατασταθεί μόνιμα πια η Ρίκα Βαγιάνη μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Αυστραλία με τον σύζυγό της και τον γιο της...

Και εδώ έμελλε να μείνει άφωνη από την ατάκα ενός πιτσιρικά στο κυλικείο του σχολείου του γιου της.

Όπως διηγήθηκε η ίδια στην εκπομπή που κάνει το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sentra" βρισκόταν στο κυλικείο του σχολείου του γιου της μαζί με τον 6χρονο σήμερα πιτσιρίκο της κάνοντάς του ουσιαστικά μάθημα για τα κέρματα του Ευρώ και την αξία τους.

Ο μικρός της προσπαθούσε να υπολογίσει πόσα έπρεπε να δώσει για να πάρει αυτό που ήθελε όταν στο κυλικείο βρέθηκε ένας λίγο μεγαλύτερος πιτσιρικάς για να πάρει ένα muffin. Του είπαν την τιμή, έδωσε τα χρήματα και πήρε τα ρέστα του... Κι εκεί κοντοστάθηκε...

"Αποδειξούλα δεν θα μου δώσετε;" είπε με ύφος καρφώνοντας την πωλήτρια του κυλικείου με το βλέμμα του. "Είδα μπροστά μου την Λαγκάρτ, με τον Στρος Καν και τον Σόϊμπλε σε αυτό το βλέμμα." είπε γελώντας η Ρίκα Βαγιάνη on air. "Και είδα και το μέλλον... Ένας μικρός Ευρωπαίος..."

Ασφαλής ανάληψη από ΑΤΜ στο Κολωνάκι

TI TPIΠAKI, TI ΠPEZAKI

$
0
0

1999
Αννα, 18 χρονών. Eίναι ένα απ’ τα νέα μέλη της ομονοιακής κοινότητας. Oι παλιοί υποδέχτηκαν εγκάρδια την καινούργια φουρνιά. Ήταν τα άλλοτε Xαρούμενα Παιδιά –του ecstasy. «Tριπάκια, ecstasy, κέι, κόκα, πρέζα... Όλα το ίδιο είναι. Tα τριπάκια και τα ecstasy καταστρέφουν το μυαλό, η πρέζα και η κόκα καταστρέφουν την ψυxή. Σε κάνουν μισάνθρωπο. Eγώ θυμάμαι που ήμουν ανοιχτός άνθρωπος, που είχα πολλούς φίλους. Πραγματικούς φίλους. Θυμάμαι που πίναμε ecstasy στα δεκατέσσερα και περνούσαμε σούπερ. Δεν με άφηναν να πιω πρέζα, το αγόρι μου δεν με άφηνε γιατί ήμουν μικρή. Tην “καβάτζωσα” και την ήπια στην τουαλέτα κρυφά. Ύστερα άρχισα να έρχομαι μόνη μου στην Oμόνοια. Kόλλησα. Eδώ είναι το μόνο μέρος που μπορείς να βρίσκεις ναρκωτικά τόσο εύκολα. Φτηνά ναρκωτικά. Στην πραγματικότητα, μου αρέσουν περισσότερο οι “τσίτες” του ecstasy και του LSD από τη μαστούρα της πρέζας. Δεν θέλω να είμαι εδώ. Εχω όνειρα, θέλω να σπουδάσω, θέλω να γίνω ξεναγός, θέλω να είμαι μέσα στο σύστημα. M’ αρέσει το σύστημα. Mε βλέπω να λιώνω κάθε μέρα και περισσότερο και δεν το αντέχω. T’ αδέρφια μου στεναχωριούνται. Aπόψε είναι η τελευταία φορά που πίνω. Ξέρω, το έχω ξαναπεί πολλές φορές, αλλά μπορώ να το κάνω. Εχω ένα αγόρι που με αγαπάει, μπορώ αν πονάω απ’ τη στέρηση να κλαίω στον ώμο του κι έτσι μια μέρα θα την κόψω και την πρέζα και την Oμόνοια.
Aύριο. Aπό αύριο θα συχνάζω στο Mοναστηράκι». πηγή

Εν Αθήναις....ωρέ πού πάμε

$
0
0


Στην ΔΕΗ στην Αριστείδου...ο χαμός....δώσε και εμένα μπάρμπα
διακανονισμό....συζητούν δύο κυρίες....
"....θα κάνεις διακανονισμό ;"
"...δόσεις θα κάνω δεν ξέρω τι είναι αυτό που λές..."
"...το ίδιο λέμε αλλά έτσι ακούγεται όμορφο....και πότε θα πληρώσεις
την πρώτη δόση;"
"....δεν ξέρω..."
Στην Κοραή οι άστεγοι έχουν ξυπνήσει....μαζεύουν τα στρωσίδια ετοιμάζονται
να πάνε στο συσσίτιο....
Η πολυεθνική καφετέρια που την είχαν κάψει ανακαινίζεται για να ανοίξει...
Απέναντι στα Προπύλαια οι χρήστες καλά κρατούν τα πόστα περιμένοντας
την δόση τους που δεν θα αργήσει να έρθει και να μοιραστεί με τον γνωστό τρόπο.
Δύο οι "υπάλληλοι" ο ένας εισπράττει ο άλλος μοιράζει....
Επί της Πανεπιστημίου οι αλλοδαπές ζητιάνες με τα μωρά (δικά τους ή νοικιασμένα)
με τα κυπελάκια αλλά και ημεδαποί με διευκρινιστικές πινακίδες
"Είμαι Έλληνας ΠΕΙΝΑΩ"....έχουν προστεθεί κι άλλοι επιδεικνύοντας την κάρτα
ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ....
Έντονη ανησυχία σε υπαλλήλους γνωστής εμπορικής αλυσίδας για την καθυστέρηση
πληρωμής τους αλλά και το μέλλον της επιχείρησης....μιλάνε ευθέως τι να φοβηθούν...
για να τους διώξουν πρέπει να τους αποζημιώσουν.
Έξω από τα οικονομικά υπουργεία μεγάλη αστυνομική δύναμη για την προστασία
των Τροϊκανών αλλά και των ανικάνων Πολιτικών μας.
Να και ένας από τους πρωϊνούς μαϊντανούς των καναλιών....φοροτεχνικός
που καπνίζει αρειμανίως παρά το πάχος του...δεν άντεξα τον ρώτησα αν τον πληρώνουν
κάθε πρωϊ εκεί στα κανάλια....μου γύρισε την πλάτη.

Πίσω στα παλιά

Ο Σίμος από τα παλιά

$
0
0



O Σίμος γύρναγε την Ευρώπη μόνος του, δουλεύοντας όπου έβρισκε μεροκάματο, ζώντας σε άθλιες συνθήκες. Η Παράγκα ήταν βασικά ένα ξύλινο διώροφο, στριμωγμένο ανάμεσα σε δύο πέτρινα κτίρια-βιοτεχνίες στην οδό Σαρρή, όπου μαζεύονταν αγόρια και κορίτσια απ' τις γύρω γειτονιές, οι περισσότεροι λαϊκοί άνθρωποι, απάγγελλαν ποιήματα που είχαν γράψει, χόρευαν και συζητούσαν περί Υπαρξισμού. Από μια στενή σκάλα ανέβαινες σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό με ραπτομηχανές, καθίσματα αυτοκινήτων, μοτέρ και μουσαμάδες, ξύλινους τοίχους γεμάτους αποκόμματα εφημερίδων, σκιτσάκια του καθενός και φωτογραφίες, ένα φύρδην-μίγδην. Ο Σίμος φοβόταν τις γάτες... Κάποια φορά ένα γατάκι ανέβηκε στην Παράγκα και φώναζε «Bγάλτε το έξω!». Απορήσαμε και τον ρώτησα «Σίμο, γιατί;». «Ρε αγαθέ», μου είπε, «το ξέρεις ότι οι γάτες είναι απόγονοι των τίγρεων;».   Θυμάμαι κάποια φορά που ένας θαμώνας ήρθε με έναν δημοσιογράφο, τον συστήνει στον Σίμο κι αυτός του λέει «τα αισθήματα του φίλου μας τα ξέρουμε και από το μέλλον». Έλεγε συνέχεια τέτοια ο Σίμος. Ήταν ο ομορφότερος, αλλά και ανοιχτός σε νέες ιδέες. Επίσης, ήταν για λίγο ηθοποιός του σινεμά. Είχε παίξει τον Μαρίνο Κοντάρ, έναν Κρητικό επαναστάτη, τον σωματέμπορα...   Η Παράγκα έκλεισε το τέλος της δεκαετίας του '50 που έφυγε ο Σίμος για την Ευρώπη (την έκλεισε η αστυνομία, έγιναν παράπονα από γονείς για κοπέλες που πέρναγαν την ώρα τους εκεί, κορίτσια 16 με 18, το πολύ 20), αλλά ο χώρος συνέχισε να υπάρχει ως άσυλο για τους backpackers που έρχονταν στην Αθήνα.   Ο Σίμος έγραφε συνέχεια, κατέγραφε τα πάντα. Μια φορά τρώγαμε σε ένα μικρό εστιατόριο κοντά στο Odeon στο Παρίσι και τον βλέπω στην αντανάκλαση στην τζαμαρία να αντιγράφει όσα έλεγε το μενού! Τράβαγε και συνέχεια φωτογραφίες. Πολλές φωτογραφίες, χιλιάδες. Κάποια φορά ο Κούνδουρος, που τον είχε δει να βγάζει φωτογραφίες σε μια αντιδικτατορική συγκέντρωση, φώναζε «βγάλτε τον έξω, ποιος είναι αυτός;». Τον είχε περάσει για σπιούνο. Όταν πέθανε, βρέθηκαν χιλιάδες φιλμ που δεν είχε ποτέ εμφανίσει...  Κάτι πρέπει να έμεινε από τα '60s, όχι μόνο σε μας που τα ζήσαμε, αλλά γενικά στον κόσμο. Όσα τρελά έγιναν όμως το σύστημα βρήκε ευκαιρία να τα κοροϊδέψει και να πει «τι ξεφτίλα ήταν αυτή», κι έτσι τα καλά τους σημεία έσβησαν. Στα μυαλά μένει η αντίσταση, η προσπάθεια για καλυτέρευση της φύσης και των ανθρώπων. Τα ναρκωτικά ήταν αυτά που τα χάλασαν όλα. Πολλοί πέρασαν σε αυτά και στον χιπισμό και έτσι βρήκαν ευκαιρία να τους αγοράσουν, να γίνουν έμποροι. Άρχισαν έτσι να ξεφτίζουν και να διαλύονται οι παρέες, πολλοί έφυγαν έξω. Τα πρώτα πέντε χρόνια ήταν όλα καλά, αλητείες με παρέες, rock 'n' roll, άντε και καμιά μαριχουάνα, μετά όμως το '65, που αρχίζουν οι πολιτικές ανωμαλίες και φτάνουμε στο τέρμα, διαλύθηκαν όλα. Πέφτει ένα γκριζάρισμα, άρχισαν τα κυνηγητά. Τις παρέες μου και μένα δεν μας κυνηγούσε κανείς, αλλά το '67 έφυγα έξω και κάπου εκεί ήταν το τέλος για τα ελληνικά '60s.
 πηγή

ΔΕΝ ΦΙΛΩ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

$
0
0


Χρήστος
Χρήστος, 22 χρονών. Είναι στον δρόμο από δώδεκα χρονών και κάνει πιάτσα στην οδό Σατωβριάνδου. Εχει έναν σκύλο, τον Ρόκι, που λέει ότι τον αγαπά πολύ, κι ένα κορίτσι με το οποίο σύντομα θα συζήσουν. «Το κορίτσι μου το γνώρισα σε ένα μπαρ-κονσομασιόν. Ο άντρας που στέκεται πάντα έξω απ’το ψητοπωλείο ’στρον μ’ έπεισε κι εμένα, όπως όλα τα επαρχιωτάκια, να με ξεναγήσει στις γυναίκες της Αθήνας. Είχα έρθει εδώ για να υπηρετήσω τη θητεία μου. Ύστερα δεν ήθελα το κορίτσι μου να κάνει αυτή τη δουλειά. Καλύτερα εγώ. Παίρνω δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες από κάθε πελάτη. Τις τρεις τις κρατά το ξενοδοχείο. Οι ξένοι παίρνουν δύο με τρεις χιλιάδες, ακόμη και οι ανήλικοι. Αλλά συνήθως είναι πρόφαση για να κλέψουν τους πελάτες. Εκείνοι χάλασαν την πιάτσα. Κι εγώ κλέβω, μερικές φορές, αλλά μόνο όσους μου ζητούν να κάνω πράγματα που δεν θέλω. Με εξοργίζουν, γι’ αυτό τους κλέβω και φεύγω. Η αστυνομία με ρωτά τι κάνω εδώ, απαντώ ότι έχω ραντεβού και με κοροϊδεύουν, με πηγαίνουν στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων και μετά με αφήνουν. Μια φορά με χτύπησαν. Δεν παίρνω ναρκωτικά, βρίσκομαι εδώ μόνο γιατί δεν έχω κανονική δουλειά. Ελπίζω σύντομα ν’ αρχίσω τα μεροκάματα στον Πειραιά. Επιστρέφει το κορίτσι μου σε ένα μήνα από την επαρχία και τότε θα σοβαρευτώ. Είναι ωραίο να έχεις κάποια να σε αγαπά και να σε στηρίζει. Είναι δυο χρόνια μικρότερή μου και την προσέχω». 
 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1999
πηγή

Τίποτα δεν πάει χαμένο

$
0
0

Μετατρέπει τα σκουπίδια σε «διαμάντια»

Περιδιαβαίνει τις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων, μαζεύει από τους κάδους έπιπλα, ξύλα, μουσικά όργανα και άλλα αντικείμενα, τα οποία μετατρέπει με φαντασία σε εξαιρετικές αντίκες

Ο Γ. Καθέρης στο εργαστήριό του στο Χαϊδάρι. Τα παλιά πεταμένα αντικείμενα που βρίσκει στα σκουπίδια μετατρέπονται, επισκευάζονται και παίρνουν ξανά ζωή από τα χέρια του
Ο Γ. Καθέρης στο εργαστήριό του στο Χαϊδάρι. Τα παλιά πεταμένα αντικείμενα που βρίσκει στα σκουπίδια μετατρέπονται, επισκευάζονται και παίρνουν ξανά ζωή από τα χέρια του
Θησαυρούς μέσα από τα σκουπίδια ξετρυπώνει και αναδεικνύει επί χρόνια ένας Αθηναίος, αποδεικνύοντας ότι η επιμονή και το μεράκι μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Πολλοί θα ζήλευαν τις... ανακαλύψεις του κ. Γιάννη Καθέρη, καθώς καταφέρνει και... μεταμορφώνει φθαρμένα έπιπλα και αντικείμενα σε εξαιρετικές αντίκες, άχρηστα πολυκαιρισμένα ξύλα που βρίσκει στους σκουπιδοτενεκέδες σε φράχτες και κατεστραμμένα μουσικά όργανα σε επιτραπέζια φωτιστικά.
Η συλλογή του περιλαμβάνει επίσης καπάκια ραπτομηχανών που έγιναν μπαουλάκια, ξεχαρβαλωμένα κομμάτια από άχρηστα έπιπλα που μεταπλάθονται σε μοναδικά διακοσμητικά και άλλα πολλά που παράγουν οι εμπνεύσεις της στιγμής.
Η παλιά τρομπέτα έγινε επιτραπέζιο φωτιστικό
Η παλιά τρομπέτα έγινε επιτραπέζιο φωτιστικό
«Τα σκουπίδια κρύβουν θησαυρούς...», συνηθίζει να λέει, ενώ εδώ και ένα τετράμηνο που έχει βγει στη σύνταξη αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο χόμπι του.
Ο κ. Γιάννης περιδιαβαίνει κυρίως σε περιοχές της Αθήνας, αλλά και εκτός των τειχών.
Πολλές φορές σε αυτές τις βόλτες του τον ακολουθεί και η γυναίκα του και μαζί συλλέγουν ό,τι βρουν στο διάβα τους.
ΝοβοπάνOπως λέει ο ίδιος, «στα σκουπίδια πια τα πετούν όλα, δεν εκτιμούν το παλιό και προτιμούν τα νοβοπάν. Δεν πειράζει τα βρίσκω εγώ. Ολα έχουν τη θέση τους. Τίποτα δεν πάει χαμένο...».
Το καπάκι της παλιάς ραπτομηχανής έγινε τώρα ένα κομψό μπαουλάκι
Το καπάκι της παλιάς ραπτομηχανής έγινε τώρα ένα κομψό μπαουλάκι
Το σπίτι του και το εξοχικό του είναι διακοσμημένα κυρίως με αντικείμενα που έφτιαξε ο ίδιος από τα απομεινάρια παλιών επίπλων και αντικειμένων, τα οποία έχει βρει στον δρόμο.
«Δίνω ζωή στα σκουπίδια. Είχαμε πάει εκδρομή στα Καλάβρυτα και βρήκα ένα ξεχαρβαλωμένο έπιπλο, μόνο ο σκελετός του είχε μείνει και αυτός κατέρρεε. Με το που το είδα σκέφτηκα ότι ήταν άδικο να μείνει εκεί και να καταλήξει σε καμιά χωματερή. Το πήρα και ύστερα από πολλές παρεμβάσεις έγινε ένα ωραίο κομοδίνο, που έχει για «πλάτη» του ένα παλιό κουρτινόξυλο. Το έχω στο σπίτι μου, όπως και μια κονσόλα από ξύλο καρυδιάς που την ξετρύπωσα εδώ στην Αθήνα. Ηταν χίλια κομμάτια και τώρα είναι αγνώριστη με καθρέφτη και μάρμαρο. Το ετοιμόρροπο τραπεζάκι το μετέτρεψα σε ένα ωραίο εκθετήριο μικροαντικειμένων, όπως και μια μικρή τρομπέτα σε επιτραπέζιο φωτιστικό αλλά και τόσα άλλα...».
Τα πεταμένα καδρόνια έγιναν φράχτης για το σπίτι και μικροέπιπλα για τον κήπο
Τα πεταμένα καδρόνια έγιναν φράχτης για το σπίτι και μικροέπιπλα για τον κήπο

Ο κ. Καθέρης ασχολείται χρόνια με αυτό του το μεράκι. Από τότε που οι βαφές αυτοκινήτων δεν του άφηναν και πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά καταπίεζαν την καλλιτεχνική του έμπνευση, που απεγνωσμένα έψαχνε τον δικό της χώρο να εκδηλωθεί.
Τώρα πια έχει όσο χρόνο θέλει για να μεγαλουργήσει και οι φίλοι του ήδη το... εκμεταλλεύονται. Αλλά έχει πλέον αποφασίσει ότι κάποιες από τις δημιουργίες του μπορεί να αρχίσει να τις πωλεί για να συνδράμει και στη σύνταξή του...
Χαϊδάρι
Ανοιχτό σε όλους το εργαστήριo
Τα σπασμένα ξύλα έγιναν με φαντασία και μεράκι ένα μικρό... χωριό
Τα σπασμένα ξύλα έγιναν με φαντασία και μεράκι ένα μικρό... χωριό
Ο κ. Καθέρης ανοίγει τις πόρτες του εργαστηρίου του, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σπίτι του στο Χαϊδάρι, σε όποιον θέλει, προκειμένου να... ξεφορτωθεί το παλιό τραπεζάκι της γιαγιάς, να το μετατρέψει σε μια μικρή βιτρίνα για μικροαντικείμενα ή ό,τι άλλο σκεφτεί! Αλλά και τίποτα να μην έχει κρατήσει κανείς, σίγουρα αξίζει μία βόλτα στο εργαστήριο, αφού ανάμεσα στις δημιουργίες του κυρ Γιάννη κάτι θα υπάρχει και μάλιστα σε αρκετά καλή τιμή. Επιπλέον αν δεν βρεθεί κάτι στα ήδη... ανακυκλωμένα, μπορεί ανάλογα με τις προτιμήσεις του ενδιαφερομένου να φτιάξει ό,τι έχει στο μυαλό του ο... πελάτης και ταιριάζει στον χώρο του... Αρκεί να του το περιγράψει!

Ο παγοπώλης

$
0
0

O παγοπώλης ήταν από τους πιο αγαπημένους και ευπρόσδεκτους τακτικούς επισκέπτες των νοικοκυριών μέχρι το 1931, οπότε ο Αμερικανός χημικός Tόμας Mίτζλι παρασκεύασε ένα χημικό μόριο της κατηγορίας των χλωροφθορανθράκων, που γρήγορα οδήγησε στην ανακάλυψη του   φρέον, μίας ουσίας άοσμης, σταθερής και μη τοξικής.
Tα ψυγεία όπως τα ξέρουμε σήμερα είχαν γεννηθεί. Mέχρι τότε οι άνθρωποι προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα τρόφιμά τους σε πάγο ή σε ογκώδη ψυγεία που χρησιμοποιούσαν αμμωνία, ουσία διαβρωτική και δηλητηριώδης. Aργότερα ανακαλύφθηκε ότι οι χλωροφθοράνθρακες βλάπτουν το στρώμα του όζοντος και σήμερα γίνονται προσπάθειες να αντικατασταθούν.
Το παγοποιείο του Φιξ στα Πατήσια, που παρήγε κολόνες πάγου από το 1903, τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούσε κάποιες λίγες σημερινές ανάγκες. Έδινε τις παγοκολόνες του στα ψαράδικα για τη συντήρηση των ψαριών. Σταμάτησε τη λειτουργία το 1983 και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ως ερείπια, παρότι θεωρήθηκε εξαιρετικό δείγμα της νεώτερης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.
Η παραγωγή του πάγου ήταν πολλαπλάσια πριν πενήντα 50 χρόνια, όταν εφοδίαζε τα ψυγεία των σπιτιών. Χρόνο με το χρόνο, όμως, τα ψυγεία αντικαταστάθηκαν από τα ηλεκτρικά ΠΙΤΣΟΣ, ΙΖΟΛΑ και ΚΕΛΒΙΝΕΙΤΟΡ και ο παγοπώλης δεν περνά πλέον με το κάρο του ή με τη τρίκυκλη μοτοσυκλέτα του από τις γειτονιές για τη διανομή του πάγου. Δεν αφήνει τις παγοκολόνες να αργολιώνουν στο κεφαλόσκαλο. Και το βρυσάκι του ψυγείου με το στόμιο τυλιγμένο με λευκό τουλπάνι δεν στάζει πια δροσοσταλίδες....
















 παγοπώλης όπως τον είδε η εικονογράφος Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου (Επαγγέλματα παλιά που δεν υπάρχουν πια...
Αθήνα, Κέδρος, 2004 )
Ο παγοπώλης της Ερμού 
Στίχοι: Θοδωρής Γκόνης
Μουσική: Πέτρος Ταμπούρης
Πρώτη εκτέλεση: Πέτρος Ταμπούρης
Ο παγοπώλης της Ερμού
Μες στις δροσιές του ουρανού
Πικρά χαμογελάει
Το γάντζο και το δίχτυ του
στην πλάτη κουβαλάει.
Ο παγοπώλης της Ερμού
Στην κορυφή του Υμηττού
Κερνάει λεμονάδα
Κάτω η Αθήνα καίγεται
Πίσσα και καμινάδα.

Καθ' οδόν: Στη Νέα Ιωνία

$
0
0


Το Αδριάνειο Υδραγωγείο, σε εικόνα του 1997
Σ' ένα τέταρτο της ώρας, ο επιβάτης του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου βρίσκεται στο σταθμό της Νέας Ιωνίας, που είναι το κέντρο της πόλης. Με το λεωφορείο που έχει αφετηρία την οδό Στουρνάρη κοντά στο Πολυτεχνείο, όπως είναι φυσικό, ο χρόνος διάρκειας της διαδρομής επιμηκύνεται, γι' αυτό όσοι εξυπηρετούνται με το τρένο το προτιμούν.
Το παίρνουμε από τον κεντρικό σταθμό της Ομόνοιας και προχωρούμε χωρίς εμπόδια στον προορισμό μας. Το βαγόνι είναι σχεδόν πάντα γεμάτο με ανθρώπους λογιών λογιών, που τίποτα δεν τους εμποδίζει, εθνικότητα, ήθη, θρησκεία, να συνταξιδεύουν φιλικά διακείμενοι ο ένας προς τον άλλο. Βέβαια, κάποτε μέσα από τούτο το ανθρώπινο χαρμάνι ακούγεται κάποιος να λέει ότι χάθηκε το πορτοφόλι του και ...να φωτογραφίζει τους αλλοδαπούς για το πάθημά του. Ως ένα βαθμό δεν έχει άδικο, όμως έχουμε και τους δικούς μας επιδέξιους πορτοφολάδες! Με τα φώτα αναμμένα βγαίνει από το τούνελ ο συρμός και το φως της μέρας είναι μια ανακούφιση για το επιβατικό κοινό. Στους επόμενους σταθμούς ως τα Κάτω Πατήσια, οι πιο πολλοί που κατεβαίνουν είναι ξένοι με πλεονάζοντες τους Αλβανούς, αλλά και οι έγχρωμοι δεν είναι λιγοστοί. Οι ξένες παροικίες αυξάνουν και πληθύνονται. Τα Κάτω Πατήσια της αστικής κοινωνίας, όπως και η Κυψέλη παλιά, που για τον μεροκαματιάρη δεν υπήρχε πρόσβαση, έχουν ...αλωθεί από φτωχούς μετανάστες! Στον Αγιο Ελευθέριο και τα Ανω Πατήσια οι ξένοι λιγοστεύουν. Η ...άρια φυλή υπερτερεί!
Στους ...Ποδαράδες

Τέρμα Πατησίων, εδώ σταματά ο κεντρικός δρόμος, που φέρνει την ονομασία της πασίγνωστης συνοικίας. Στο σωματείο αυτό, που οι παλιοί Αθηναίοι ονόμαζαν Αλυσίδα, κατέβαιναν υποχρεωτικά οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας που δούλευαν στο κέντρο και ποδαρόδρομο πήγαιναν στους Ποδαράδες, καθώς έτσι λεγόταν ο προσφυγικός συνοικισμός τους, που οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 για να στεγάσει τα θύματα του ξεριζωμού της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η ονομασία Ποδαράδες δεν πιστεύω να προήλθε από την ταλαιπωρία των προσφύγων που περπατούσαν χιλιόμετρα για να πάνε στη δουλιά τους, υπάρχει και η εκδοχή ότι η περιοχή αυτή ονομάστηκε έτσι στην αρχαιότητα επειδή οι κάτοικοί της ...ένιπταν τα πόδια στους στον ποταμό Ποδονίφτη, του οποίου το όνομα έφερε η Νέα Φιλαδέλφεια πριν μετονομαστεί! Αντε τώρα να βρεις την αλήθεια!
Του Ποδαράδες τους γνώρισα σε πολύ μικρή ηλικία, καθώς οι γονείς μου είχαν συγγενείς στο συνοικισμό και νιώθανε την επιθυμία να τους βλέπουν τακτικά. Το ίδιο κι εκείνοι, παρά τις δυσκολίες της συγκοινωνίας κατέβαιναν τακτικά στην Κοκκινιά και γινόταν του Κουτρούλη το πανηγύρι με τα εξαδελφάκια μου.
Η εξάλειψη της γειτονιάς
Αυτά σε ό,τι αφορά τον παλιό καλό καιρό. Σήμερα ο συνοικισμός δε διακρίνεται πουθενά. Σπάνια θα συναντήσει ο επισκέπτης κάποιο απομεινάρι του. Τα σπιτάκια της «αποκατάστασης», όλα ομοιόμορφα κεραμιδοσκέπαστα, με βασικά υλικά κατασκευής την πέτρα, την ξυλεία, το κεραμίδι, έχουν κατεδαφιστεί και στη θέση τους υψώνονται τα τσιμεντένια κλουβιά της απομόνωσης και της εξάλειψης της γειτονιάς. Η συνοικία ενωμένη ολόγυρα με τις άλλες δεν παρουσιάζει τίποτα το ξεχωριστό, μόνον οι ονομασίες των πόλεων διαφέρουν. Εκείνο που εντυπωσιάζει στην περιοχή είναι τα μισογκρεμισμένα εργοστάσια, όπως του Μποδοσάκη και άλλα που έπαψαν να λειτουργούν από ετών, με αποτέλεσμα τα παραγωγικά χέρια να βρίσκονται σε αδράνεια και το σαράκι της ανεργίας να ροκανίζει ψυχές. Αυτά σε μια πόλη που έσφυζε από ζωή και κίνηση και στην αγορά της δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έρχονταν να κάνουν τα ψώνια τους από γειτονικές συνοικίες, μα και μακρινές.
Το ρέμα του Ποδονίφτη, όπως ήταν το 1994
Κάποια από τα τεράστια εγκαταλειμμένα κλωστοϋφαντουργεία, βαμβακουργεία, εριουργεία και ό,τι άλλο σχετίζεται με την ύφανση, μέσα στα οποία πλήθος υφαντριών, κυρίως, κέρδιζαν το μεροκάματο του μόχθου, ανακαινίζονται και μεταμορφώνονται σε ελκυστικά σούπερ μάρκετ, όπου ο καταναλωτής βρίσκει τα πάντα από καρφιτσοθήκη μέχρι ...φασολάδα! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μικρομάγαζα να βάζουν λουκέτο, και είναι τόσο πολλά. Στα απέραντα πολυκαταστήματα, κάποιοι χασομέρηδες ηλικιωμένοι πηγαίνουν, παίρνουν κατιτί και κάνουν έναν περίπατο, περνώντας την ώρα τους περιδιαβαίνοντας στους διαδρόμους και απολαμβάνοντας, οπτικά, της ψυχής τους τ' αγαθά!
Η Νέα Ιωνία που περιτριγυριζόταν από πευκοδασύλλια, μια φορά κι έναν καιρό, σήμερα δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για το πράσινό της. Να υπερηφανευτεί για το πλήθος των γιωταχί της, ναι! Είναι τόσα πολλά, που οι κάτοχοί τους δυσκολεύονται να βρουν μια πατημασιά γης να τα παρατήσουν. Πάλι καλά, θα πει κανείς σε σχέση με άλλες συνοικίες της Αθήνας, όπου η κατάσταση είναι εξωφρενική! Δίνονται μάχες για μια θέση παρκαρίσματος!
Αυτά εν ολίγοις από τον άλλοτε προσφυγικό συνοικισμό, που στέγασε τους καταπονημένους ομοεθνείς που ρίζωσαν και πρόκοψαν με την εργατικότητά τους στον τόπο αυτό στους πρώην Ποδαράδες!

Και περπατούσαν ως το τέρμα Πατησίων για να πάρουν λεωφορείο. Εδώ είναι το τέρμα και της δικής μας λειψής περιήγησης στη Νέα Ιωνία.

Χάθηκαν οι παλιές οι γειτονιές...

Σήμερα, τα αυτοκίνητα και οι πολυκατοικίες έχουν πνίξει την περιοχή και τους κατοίκους της

Βαγγέλης ΜΗΝΙΩΤΗΣ
Ρπηγή 

Εν Αθήναις....με βερμούτ και πίπερμαν

$
0
0


Πίσω στην δεκαετία του ΄60 στα ρεφενέ πάρτι.....
Έβαζαν όλοι κάτω ότι είχαν και οι ετοιμασίες αρχίζανε .....
Βερμούτ...πίπερμαν τα ποτά... χύμα...το πίπερμαν προτιμούσαν 
τα κορίτσια....φυστίκια...στραγάλια....
άντε και κανένα καναπεδάκι στην καλύτερη....
Άλλος έφερνε δίσκους 45 ...33 στροφών....άλλος φορητό ηλεκτρόφωνο...
Γινόντουσαν οι δοκιμές για τον φωτισμό ώστε να χαμηλώνει.....δηλαδή έβγαζες μερικές λάμπες....
Και άρχιζε η προσέλευση ....τα αγόρια με τις καμπάνες παντελόνια τα κορίτσια
με τα καλυτερότερα που μπορεί να ήταν και δανεικά....
Οι γονείς του οικοδεσπότη στο απέναντι σπίτι του γείτονα να κόβουν κίνηση
από τις γρίλλιες με τα σχετικά σχόλια....
"...ποιανού είναι αυτή..."
"...αυτός είναι του τάδε;"
Η μουσική ακουγότανε στον δρόμο ....
Η ώρα περνούσε με τα τσίκ του τσίκ και το ροκ-εν-ρολ και το τσατσά
με τις φιγούρες σε διαγωνισμό.
Τα τρυφερά τετ α τετ πάντα στα πλαίσια του καλώς αγωνίζεσθαι....
οι υποσχέσεις...
τα ραντεβού του Σαββατοκύριακου...όλα αυτά μέχρι τα μεσάνυχτα που έπρεπε
οι Σταχτοπούτες να φύγουν γρήγορα μαζί με τα γοβάκια τους και να γυρίσουν σπίτι για να αποφύγουν τις κατσάδες στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Πίσω στα παλιά

Tι απέγινε η αμύθητη περιουσία της Ρένας Βλαχοπούλου

$
0
0

Tι απέγινε η αμύθητη περιουσία της Ρένας Βλαχοπούλου
«Εμείς δεν πήραμε τίποτα από τη Ρένα. Ούτε μια καρφίτσα. Οταν άνοιξε η διαθήκη, μείναμε όλοι έκπληκτοι. Κι ας ήμασταν αδέρφια της», αποκαλύπτει ο αδερφός της αξέχαστης ηθοποιού Ρένας Βλαχοπούλου, Σπύρος μιλώντας εννέα χρόνια μετά τον θάνατό της για την αμύθητη περιουσία της αδερφής του.
«Ολα πήγαν στον σύζυγό της και στη συνέχεια στην αδερφή του. Και πίνακες ζωγραφικής τεράστιας αξίας, πανάκριβα κοσμήματα αλλά και ακίνητα. Ηταν άδικο για εμάς που ήμασταν οι δικοί της άνθρωποι, το αίμα της. Γιατί κι εγώ ένας απλός υπάλληλος ήμουν. Δεν είχα ούτε πλούτη, ούτε κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο. Όμως τελικά ο άνθρωπος δεν παίρνει τίποτα μαζί του», λέει εκφράζοντας την πικρία του. Ολα στο σπίτι του θυμίζουν εκείνη. Η αγάπη του ήταν τεράστια. Μαζί της στις καλές και στις κακές στιγμές της. Το στήριγμά της στη χαρά και στη λύπη της, όπως περιγράφει ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδας News.
Ο ίδιος μίλησε μεταξύ άλλων και για τον τελευταίο σύζυγο της Ρένας Βλαχοπούλου, Γιώργο Λαφαζάνη. «Τον Γιώργο τον αγάπησε η Ρένα, τον αγάπησε πολύ. Για αυτό άλλωστε έκανε και τόσες θυσίες». Οταν περνά η κουβέντα στην κληρονομιά λέει με πόνο. «Δεν άφησε απολύτως τίποτα σε εμάς, μόνο ένα μαγαζί κι ένα διαμέρισμα στα παιδιά του άλλου μας αδελφού. Όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά στην Κέρκυρα, πίνακες, κοσμήματα αμύθητης περιουσίας, σπίτι στη Βούλα πήγαν στον Γιώργο και κατ' επέκταση στην αδερφή του».
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ηθοποιός είχε μοναδικά κοσμήματα. «Της άρεσε να αγοράζει κοσμήματα. Ήταν το χόμπι της. Μόνο τα μονόπετρα που είχε, έφταναν. Περιουσία ολόκληρη», λέει ο Σπύρος Βλαχόπουλος και συμπληρώνει για τους κορυφαίους πίνακες που είχε στην κατοχή της. «Είχε πίνακες του Λύτρα, του Τσαρούχη και των άλλων κορυφαίων ζωγράφων». Οσο για το αν τα άλλα αδέρφια πήραν κάτι απαντά: «Η Ρένα δεν ήθελε ν ακούσει τίποτα για κληρονομιές. Τρελαινόταν. Και μετά ήρθε η έκπληξη για εμάς με το άνοιγμα της διαθήκης. Η διαθήκη έγινε πριν πεθάνει η αδερφή μου. Πήρε ο Λαφαζάνης δυο μάρτυρες που ήταν παιδικοί του φίλοι και υπέγραψαν. Η Ρένα λοιπόν εν ζωή άφησε τη μισή της περιουσία στον Γιώργο και μετά το θάνατό της πήρε και τα υπόλοιπα», λέει και καταλήγει με πικρία: «Ήταν άδικο αυτό που μου συνέβη. Δεν ήμουν πλούσιος. Με πείραξε για τα παιδιά μου και τα ανίψια μου που την υπεραγαπούσαν. Δεν πειράζει όμως. Κανένας δεν παίρνει τίποτα μαζί του».

Κυπριακή ιστοσελίδα για την απόφαση του Eurogroup

$
0
0

Γ@μήσι διά καταθέσεων



Και εν πάση περιπτώση, που έλεγε ο πρώην πρόεδρος, την ώρα που σκεφτόμουνα το πρωί ποιο βρακί να φορέσω, ανεβαίνει πάνω ο Μοτορτζής, (πάντα ξυπνά νωρίτερα) και έφερε δύο ταχινόπιττες να φάμε τα νέα από το Eurogroup. Κούρεμα καταθέσεων 6.75% για λεφτά κάτω από 100.00 και 9,9% για τους πιο ματσωμένους.

Πήγε περίπατο το «δεν θα δεχτούμε κούρεμα καταθέσεων». Εντάξει μπορεί και να πρόβαλε αντιστάσεις ο Νίκος Αναστασιάδης δεν λέω, αλλά χεστήκαμε το αποτέλεσμα είναι  που μετρά.  Και για να είναι πιο ολοκληρωμένη η πουστιά εις βάρος μας, αποφασίστηκε Παρασκευή βράδυ, η Βουλή θα συνέλθει μέσα στο σαββατοκυρίακο για να το αποφασίσει, οι λογαριασμοί έχουν παγώσει ήδη, Δευτέρα είναι αργία θα μπει σε εφαρμογή και έτσι Τρίτη πρωί θα ξυπνήσουμε και θα διαπιστώσουμε πόσα έχουμε χάσει.

Κανονικά, εμάς δεν θα μας ακουμπούσε το μέτρο, έχουμε ένα δάνειο τόσο με το συμπάθιο, που καιρός για καταθέσεις. Η μάνα μου όμως αφυπηρέτησε πριν κανένα χρόνο και ως Κύπριος γονιός που σέβεται τον εαυτό της, φρόντισε να μας δώσει κάποια λεφτά με την αδερφή μου. Μιλούμε για μικρό ποσό, ωρομίσθια ήταν η μάνα μου, αλλά επειδή σκέφτηκε ότι είχε τη σύνταξή της και τα έβγαζε πέρα, ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά της.

Δεν πείραξα εκείνα τα λεφτά και τα έβαλα στην τράπεζα. Όχι ότι δεν τα έχω ανάγκη να κάμω κάτι, θα μπορούσα για παράδειγμα να μειώσουμε κάπως το χρέος, αλλά τα έβλεπα με κάποια αγάπη και συγκίνηση. Ήταν το δώρο της μάμας μου και θα ήθελα να κάμω κάτι ωραίο με αυτά.  

Συναισθηματισμοί, μπορεί να πει κάποιος. Ίσως. Ας πούμε θα ήθελα να πληρώσω τα πρώτα δίδακτρα, όταν πάνε οι μικρές , με τη βοήθεια του Θεού, πανεπιστήμιο. Κάτι τέτοιο, συμβολικό.
Από αυτά τα λεφτά, θα έρθουν τώρα να μου πάρουν 6,75% για τις τράπεζες. Δεν ξέρω αν ένιωσα ποτέ πιο προδομένη, πιο αηδιασμένη από το σύστημα, πιο απογοητευμένη από τους πολιτικούς και μεγαλύτερη απέχθεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών τάχα μου. Αρχίδια.

Η κυρία Ανθή φυλάει χρήματα για τη θεραπεία του γιου της, χρειάζεται μεταμόσχευση καρδίας. Κάθε σεντ μετρά διπλά και τριπλά για αυτή. Η μετάβαση στην Αυστρία ίσως καθυστερήσει.

Ο γείτονάς μου προσπαθούσε να φυλάξει λεφτά να φτιάξει το σπίτι του. Θα πρέπει να περιμένει.

Ο πεθερός μου δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ, στερήθηκε τα παιδιά του, την οικογένειά του να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Θα αποχαιρετήσει  μέρος του εφάπαξ του.

Ο συνάδελφος μου θέλει να αγοράσει μια μικρή βαρκούλα. Ίσως το επόμενο καλοκαίρι, ίσως ποτέ.

Η κολλητή μου παντρεύτηκε τον περασμένο μήνα και έβαλε στην τράπεζα τα λεφτά του γάμου, για να αγοράσουν σπίτι. Μάλλον τους βλέπω και άλλο καιρό στο διαμέρισμα.

Δεν έχει σημασία για ποιο λόγο, είχαμε λεφτά στην τράπεζα. Μπορεί να είναι για κάτι σοβαρό, για πλάκα. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Μετρά ότι όλοι αισθάνονται όπως εγώ. Αδικημένοι, πικραμένοι χωρίς να μπορούν να βρουν πουθενά το δίκαιό τους.

Για αυτό, ο Μιχάλης Σαρρής, καλά κάνει να κόψει τις μαλακίες και να σταματήσει να λέει ότι επιτεύχθηκε ένα εφάπαξ  ΤΕΛΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ εκ των καταθέσεων το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

Ό,τι έγινε δεν είναι τέλος αλληλέγγυης είναι γαμήσι κανονικό. Την αλληλεγγύη τη δείχνεις εθελοντικά, επειδή θέλεις να προσφέρεις όχι με το ζόρι, χωρίς να σου δίνουν άλλη επιλογή.

Και επιπλέον, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αρκετά κωλόχαρτα μετοχές σπίτι μας δεν θέλουμε και άλλα.

Αϊ σιχτίρ πια. Θα μας γ@μήσετε, που θα μας γ@μήσετε, τουλάχιστον μην προκαλείτε.

Υγ. Σκέφτομαι σοβαρά να γίνω ο Μπέπε Γκρίλο της Κύπρου. Και αυτός μπλόγκερ είναι, τον καραγκιόζη κάνει σαν εμένα. Θα βάλω μπρος το Κίνημα που στόχος του θα είναι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν δεν κερδίσω τις επόμενες εκλογές, να μου φτύσετε. 

ΛΑΜΠΡΙΝΗ -ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1939

$
0
0

Ψωμί από οικογένεια

Οταν γεννήθηκα, μόλις άνοιξα τα μάτια μου, είδα ένα ζυμάρι. Στις ξύλινες σκάφες του οικογενειακού φούρνου μεγάλωσα», λέει με πάθος ο Χρήστος Αναγνώστου, αρτοποιός τέταρτης γενιάς.

Οταν γεννήθηκα, μόλις άνοιξα τα μάτια μου, είδα ένα ζυμάρι. Στις ξύλινες σκάφες του οικογενειακού φούρνου μεγάλωσα», λέει με πάθος ο Χρήστος Αναγνώστου, αρτοποιός τέταρτης γενιάς. Εύπλαστη η ζύμη και με πολλά «πρόσωπα» που της δίνει ο αρτοποιός παίρνει ζωή από τα χέρια του. «Πρέπει να αγαπάς το ζύμωμα», υποστηρίζει ο κ. Αναγνώστου και προσθέτει: «Θέλει υπομονή και κανάκεμα το αλεύρι μέχρι να χαρίσει το άρωμά του. Θέλει ευλάβεια και πειθαρχία για να βγάλεις νόστιμο, μοσχομυριστό ψωμί».
Φούρνος Αναγνώστου, Χριστιανουπόλεως 22, Λαμπρινή, Αθήνα, τηλ. 210-2918744
Φούρνος Αναγνώστου, Χριστιανουπόλεως 22, Λαμπρινή, Αθήνα, τηλ. 210-2918744
Στον φούρνο Αναγνώστου, η μυρωδιά θα σε σύρει από τη μύτη. Οι λαχταριστές φραντζόλες σε παράταξη, αχνιστές κι αφράτες, και από δίπλα τα σπιτικά ζυμωτά καρβέλια. Το προζύμι «είναι φυσικό, πιασμένο από βασιλικό του Σεπτέμβρη τη μέρα του Σταυρού. Χωρίς χημικά, χωρίς μαγιά. Μόνο νερό κι αλεύρι», λέει ο Χρήστος και εξηγεί: «Είναι η συνταγή του προπάππου μου, που ακολούθησε κι ο παππούς μου, Χρήστος, όταν ήρθε στην Αθήνα από τη Θεσπρωτία κι άνοιξε φούρνο το 1939» ξετυλίγει την οικογενειακή ταινία της ζωής και της τέχνης του με χαμόγελο.
Κοντοστέκεται σαν ρωτάς αν θα επέλεγε την ίδια επαγγελματική διαδρομή, μυρίζει την ατμόσφαιρα για να διαπιστώσει αν έχει βάλει τα σωστά υλικά. Βυθίζει τα επιδέξια χέρια του στο ζυμάρι και λέει στοχαστικά. «Αγαπώ τη δουλειά μου. Είναι τρόπος ζωής. Τα λεφτά δεν με συγκινούν όσο με συγκινεί η κουβέντα ότι βγάζω ωραίο ψωμί».
Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει, έτσι και ο Γιώργος, η νέα γενιά -αν και σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία. «Γνωρίζει την τέχνη και μπορεί να εκσυγχρονίσει τη δουλειά. Είναι άξιος να δώσει κάτι διαφορετικό», υποστηρίζει ο Χρήστος για τον γιο του και προσθέτει:
 «Οι νέοι δεν ξέρουν να τρώνε σωστά. Πρέπει να μάθουν να διακρίνουν το σωστό ψωμί».

Όπου νάναι θα κλέψουν και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη....

$
0
0

Άγνωστοι αφαίρεσαν την μπρούτζινη προτομή του Νίκου Καζαντζάκη  από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, ενώ την ίδια τύχη είχε και η προτομή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. 
Την κλοπή των προτομών επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της στον Alpha 989 η αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα παιδείας Νέλλη Παπαχελά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δράστες θα εντοπιστούν από την ΕΛ.ΑΣ..
Όπως έκανε γνωστό στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, η κυβέρνηση μελετά νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της έντασης του φαινομένου, γενικά, των κλοπών μετάλλου από οργανωμένα κυκλώματα.
Σχετική επίκαιρη ερώτηση είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Αθηνά Σκόνδρα.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Η οδός Μέρλιν και τα πορτοκάλια Μέρλιν

$
0
0


Το παρακάτω σημείωμα είναι αποτέλεσμα έρευνας που έκανα πριν από μερικά χρόνια και υπάρχει σ' ένα βιβλίο μου. 
Επειδή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και δεν υπάρχει πλήρης
 αλλού στο Ίντερνετ, σκέφτηκα να την παραθέσω εδώ.
 (Πολλά στοιχεία προέρχονται ή έχουν επικυρωθεί 
από επιζών μέλος της οικογένειας Μέρλιν.) Enjoy!

Στην οδό Μέρλιν (το δρομάκι πάνω από τη λεωφόρο Ακαδημίας, μεταξύ Βασιλίσσης Σοφίας και Κανάρη) βρίσκονταν στην Κατοχή το αρχηγείο και τα κρατητήρια της Γκεστάπο, όπου βασανίστηκαν πολλοί έλληνες αγωνιστές. Εκεί συναντάς σήμερα τον ανάγλυφο έφηβο του Θανάση Απάρτη με τα υπολείμματα της πόρτας του κολαστηρίου της Γκεστάπο, μπρος στη γυάλινη είσοδο μιας ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο δρόμος δεν οφείλει το όνομά του στον γνωστό Μέρλιν, τον σοφό σύμβουλο του βασιλιά Αρθούρου των αγγλικών θρύλων. Πήρε τ’ όνομά του από την οικογένεια του άγγλου Τσαρλς Ουίλιαμ Λουί Μέρλιν (1821-96), που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1839 ως γραμματέας του αγγλικού προξενείου και αργότερα ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της Ιονικής Τράπεζας.

 Η οικογένεια επέστρεψε αργότερα στην Αγγλία, αλλά έμεινε εδώ ο γιος του 
ο Τσαρλς Πράιορ (1850-98), και η οδός Μέρλιν χαράχτηκε για να χωρίσει κληρονομικά μερίδια οικοπέδου των Μέρλιν στο Κολωνάκι.

Γιος του Τσαρλς Πράιορ ήταν ο Σίδνεϊ Μέρλιν (1875-1952), ο οποίος πήρε μέρος στην πρώτη Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1896 ως μέλος της βρετανικής σκοπευτικής ομάδας. Ξαναπροσπάθησε στους Ολυμπιακούς του 1900 στο Παρίσι και τελικά κατάφερε να πάρει ένα χρυσό κι ένα χάλκινο μετάλλιο στη Μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα (η οποία δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και γι’ αυτό δεν θα βρείτε τον Σίδνεϊ να αναφέρεται στο πάνθεο των ολυμπιονικών).

Ένα άλλο μέλος του ελληνικού κλάδου της οικογένειας, ο υποπλοίαρχος Νίκολας Μέρλιν (1912-41), ήταν ο μοναδικός Έλληνας που έτυχε να ταξιδεύει με το βρετανικό υποβρύχιο Περσεύς όταν αυτό βυθίστηκε έξω από την Κεφαλονιά μετά από πρόσκρουση με νάρκη, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 1941. Από τους 60 ναυτικούς του πληρώματος, επέζησε μόνο ο 31χρονος Τζον Κέιπς, τον οποίο βρήκαν λιπόθυμο σε ακτή του νησιού την επομένη του ναυαγίου. Ο Κέιπς είχε καταφέρει να αναδυθεί από το υποβρύχιο μετά την έκρηξη, από βάθος 52 μέτρων (!), χρησιμοποιώντας μια απλή συσκευή οξυγόνου Ντέιβις – κατόρθωμα μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά. Ελάχιστοι τον πίστεψαν τότε. Το 1996 μια ομάδα ελλήνων δυτών εντόπισε το βυθισμένο υποβρύχιο και μέσα σ’ αυτό βρήκαν, όπως τα είχε περιγράψει, τα αντικείμενα που εγκατέλειψε ο Κέιπς λίγο πριν αναδυθεί.

Αλλά ας επιτρέψουμε στους Μέρλιν. Ο Σίδνεϊ είχε σπουδάσει γεωπόνος και, για να βάλει σ’ εφαρμογή αυτά που είχε μάθει, κατέληξε στην Κέρκυρα, όπου η οικογένεια είχε αγοράσει ένα κτήμα από τους Θεοτόκηδες, τη γνωστή ιστορική οικογένεια του νησιού. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε την κόρη του πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη, τη Ζαΐρα (μητέρα του Γεωργίου Ράλλη από τον δεύτερο γάμο της). Όμως ο Σίδνεϊ δεν οφείλει τη δόξα του ούτε σ’ αυτόν το γάμο (που δεν κράτησε πολύ) ούτε στις αθλητικές του επιδόσεις. Στο κτήμα Μέρλιν, στην περιοχή Κάτω Κορακιανά της Κέρκυρας, ο Σίδνεϊ όχι μόνο ανέπτυξε τη γνωστή ποικιλία ομφαλοφόρων πορτοκαλιών Μέρλιν αλλά έφερε από την Ιαπωνία και τα κουμκουάτ, από τα οποία παρασκευάζεται το γνωστό κερκυραϊκό ηδύποτο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο Σίδνεϊ έκανε διάνα!

πηγή

Τα μετα-κατοχικά Εξάρχεια και ο Πέτρος Επιτροπάκης

$
0
0

Γράφει ο Ρήγας Καππάτος

Ήταν τα πρώτα χρόνια μετά την Κατοχή. Νεοφερμένος στην Αθήνα από την επαρχία, αναζητώντας φαΐ και μόρφωση, είχα εγκατασταθεί στα Εξάρχεια, οδός Ανδρέου Μεταξά 28, σε μια σοφίτα, κάνοντας ό,τι δουλειά έβρισκα για να επιβιώσω.

Η οδός Σόλωνος, η Σολωμού και όλες οι πάροδοι ήτανε χωατόδρομοι. Η πλατεία Κάνιγγος ήταν χωράφι. Είχε ένα σαν κηπάκι στη μεση και γύρω-γύρω ήτανε η αφετηρία των λεωφορείων. Μία από τις πρώτες πολυκατοικίες που χτίστηκαν μετακατοχικά στην Αθήνα, αν όχι η πρώτη πριν ρημάξουν την πόλη, ήτανε στην οδό Πατούσα και Πλατεία Κάνιγγος. Είναι ακόμα εκεί.

Ανάμεσα στις διάφορες εργασίες επιβίωσης που έκανα, ήτανε και θελήματα. Είχα κι ένα καροτσάκι, από κείνα που “κάθονται” μπροστά. Τό “πατάς” σηκώνεται και το σπρώχνεις. Έτσι γνώρισα και είχα και μια ειδική σχέση με σχεδόν όλους όσους Εξαρχιώτες αναφέρω παρακάτω. Ακόμα και με τη Χρύσα και τον “οίκο” της: τους πήγαινα φαΐ, τους αγόραζα τσιγάρα. Στα Εξάρχεια έμεναν ή σύχναζαν διάφορες φυσιογνωμίες και γνωστοί τύποι. Ο Μαθιός, π.χ., ο διάσημος τότε τερματοφύλακας του Παναθηναΐκού, έκανε πιάτσα με το καρότσι του στην Κωλέττη και Εμμανουήλ Μπενάκη. Το φόρτωνε στη λαχαναγορά του Ρέντη, ανέβαινε την Πειραιώς σπρώχνοντας και πήγαινε στο στέκι του. Όλοι τον προτιμούσανε, ακόμα και οι ολυμπιακοί! Γιατί ήτανε καλό παιδί και πολύ Κύριος, με Κ κεφαλαίο, που λένε. Πουλούσε ντομάτες, αγγούρια και τέτοια. Πού τα σημερινά μεγαλεία των ποδοσφαιριστών. Τότε όλοι βγάναμε μεροκάματο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ο Μανιαδάκης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Μεταξά με το ρετσινόλαδο, έμενε με την αδελφή του στην οδό Μπουμπουλίνας. Πήγαινε κάθε πρωί με το δίχτυ του να ψωνίσει στην αγορά, στην αρχή της οδού Στουρνάρη. Στην οδό Σολωμού και Σουλτάνη, είχε το μαγαζί του ο Χάρης: πούλαε κάρβουνο και ξύλα το χειμώνα και κολώνες πάγο το καλοκαίρι. Λίγο πιο πάνω, στη γωνία Σολωμού και Σπύρου Τρικούπη, ήταν το φαρμακείο του Οικονομίδη, που τον βρήκανε ένα πρωί με μια σφαίρα στον κρόταφο: είχε αυτοκτονήσει. Δεκαετίες μετά διάβασα κάπου πως είχε φιλία με τον Καρυωτάκη. Με όποιον κάτσεις τέτοια κάνεις, που λέει κι η παροιμία!

Στη γωνία Μπόταση και Στουρνάρη ήτανε τα γραφεία της Φίνος Φιλμ, επάνω, όπου λάμπρυναν τότε τη γειτονιά με την παρουσία τους οι διάφορες διάσημες ηθοποιοί, όταν ευτυχούσε η γειτονιά να τις έχει εκεί. Στο υπόγειο του ίδιου σπιτιού είχε το μπορδέλο της η Χρύσα, μια συφιλιδική Ζακυθηνιά, λέγανε, που όταν την έπιανε το γλυκύ της, ακουγότανε ίσαμε την Πλατεία Κάνιγγος. Έβγαινε για να βρίσει κανένα φασαριατζή πελάτη ή νταβατζή, που από τέτοιου είδους μπίζινες δεν απολείπανε. Το ξέσπασμά της ήταν τέτοιας έντασης που όλοι λουφάζανε. Οι μαγαζάτορες άφηναν την πόρτα του μαγαζιού τους και μπαίνανε μέσα, οι γειτόνισσες κλείνανε τα παράθυρα, τα κορίτσια του μπορδέλου χωνότανε χωρίς να βγάνουν τσιμουδιά στα δωμάτιά τους.

Ο θυμός της Ζακυθηνής τσατσάς γινότανε σωστή λύσσα με οποιαδήποτε παρέμβαση οιουδήποτε. Το ξέρανε και γι αυτό άλλοι δίνανε τόπο στην οργή κι άλλοι λακίζανε. Από ολόκληρη τη γειτονιά, η παρουσία μόνο ενός ατόμου είχε επίδραση κατευναστική στη Χρύσα, σε τέτοιες στιγμές: του Πέτρου Επιτροπάκη. Αυτός έμενε με τη γυναίκα του, την Αλίκη, που ήταν πιανίστα, δυό πόρτες πιο κάτω από το μπορδέλο της Χρύσας και την Φίνος Φιλμ, επί της Στουρνάρη. Όταν άφριζε η Χρύσα, ευχόντουσαν όλοι να φανεί στη γωνία ή στην πόρτα του σπιτιού του ο Πέτρος για να κοπάσει η θύελλα. Γιατί η κατευναστική επίδρασή του πάνω της ήταν άμεση, ακαριαία: γαλήνευε ως δια μαγείας.

Ο Επιτροπάκης ήταν φιλοπαίγμων, μεγαλόσωμος, ψηλός και ευχάριστος• και είχε μια εγκάρδια σχέση με όλη τη γειτονιά και τους τύπους που ανάφερα, γιατί ήτανε άνθρωπος με λαΐκές ρίζες, πολύ προσηνής. Η δική μου γνωριμία μαζί του και με την Αλίκη, τη γυναίκα του, έγινε όταν πήγα στο σπίτι τους να τους κάνω κάποιο θέλημα. Τρώγανε και η γυναίκα του μου έβαλε κι εμένα να φάω κάτι. Ποιός έλεγε όχι για φαΐ εκείνες τις μέρες! Πήρα θάρρος και του είπα ότι τον είχα ακούσει στη Λυρική Σκηνή, όχι μονάχα από δίσκους. Γιατί ενώ δεν είχα φαΐ να φάω, λόξα για τέτοια είχα μπόλικη και μου περίσσευε: πήγαινα και στο ωδείο! Του είπα και πώς μπόρεσα να τον ακούσω: ο Χρήστος Φαρδούλης, ο ελεγκτής των εισιτηρίων στην είσοδο του θεάτρου, ήτανε γνωστός μου και με άφηνε καμιά φορά να μπαίνω μέσα στη ζούλα.

Ενθουσιάστηκε. Με ρώτησε τί ήξερα ή μάλλον τί μου άρεσε από ποια όπερα. Εγώ δεν είχα ούτε μεγάλες γνώσεις αλλά ούτε και ξεκάθαρες προτιμήσεις. Του είπα όμως ότι μου άρεσε ιδιαίτερα η Ματινάτα, μιά καντσονέτα του Ρουτζιέρο Λεονκαβάλλο, του συνθέτη της όπερας “Παλιάτσι”. Ζήτησε από τη γυναίκα του να τον ακομπανιάρει στο πιάνο και την τραγούδησε επί τόπου. Είχα μείνει εμβρόντητος. Περισσεύει να πω πως έκανα το θέλημα σε χρόνο μηδέν!

Έκτοτε, όταν με συναντούσε στο δρόμο μου τραγούδαε μερικές νότες από τη Ματινάτα κι ο κόσμος έμενε ενεός: Νομίζανε πως τού ’στριψε. Εκείνος, ψηλός και πελώριος, έμενε ατάραχος. Κι αν τον ρωτούσε κανένας, έλεγε πως τραγουδάει για το μπατίρη φίλο του, γιατί του αρέσει η μουσική. Είχε μεγάλη ευστροφία λόγου και κόλλαε παρατσούκλια σε όλους. Το Χάρη, επειδή ήτανε μαύρος από την καρβουνόσκονη, τον έλεγε Χάρο. Τη Χρύσα, Χάρυβδη!

Για ένα διάστημα, ήτανε προς το τέλος της καριέρας του, δεν τραγούδαε στην Όπερα. Ξαφνικά όμως τον φωνάξανε να κάνει μία “Τραβιάτα”. Ποτέ δεν θυμάμαι χωρίς συγκίνηση πώς ήρθε στο δρόμο χαρούμενος, με το πλατύ του χαμόγελο, να με βρει και να μου δόσει ένα εισητήριο να πάω να τον ακούσω. Ήταν υπέροχος. Ήταν και η τελευταία όπερα που τραγούδησε πριν αποσυρθεί.

Κάποτε μου είπε την ιστορία του. Είχε πολλά αδέλφια και ήτανε πολύ φτωχοί. Η μάνα του έβανε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό στη φωτιά, αλλά δεν είχε αρκετά φασόλια. Ανάμεσα στα αδέλφια γινότανε μάχη τότε ποιοι θα πήγαιναν πρώτοι, γιατί για τους τελευταίους έμενε μόνο ζουμί.

Έτσι ήταν ο Πέτρος Επιτροπάκης, ο γλυκός, λυρικός τενόρος που κατάκτησε το πανελλήνιο όταν λανσάρισε τον μπάρμπα-Γιάννη Κανατά και το Γελεκάκι, στη δεκαετία του 30; Κάπου εκεί. Κι έτσι ήταν τα Εξάρχεια, με πολλούς άλλους Εξαρχιώτες τύπους, που ξεχωρίζανε αλλά δεν χωράνε σ’ αυτή την αφήγηση.

Εν Αθήναις....το λογοδόσημο της Πλάκας

$
0
0


Μεγαλοκοπέλα η θεία αλλά το προξενειό έγινε....ο υποψήφιος γκάγκαρος
Αθηναίος  έμενε με την μητέρα του στην Πλάκα....ένα μικρό σπιτάκι
με μεγάλη αυλή που κάποτε χρησίμευε για πάρκινγκ αμαξών.
Έτσι έβγαζε το μεροκάματο ο πατέρας του και αυτός μικρός βοηθούσε
καθαρίζοντας τις καβαλίνες και γυαλίζοντας τα χαϊμαλιά.
Ωραίος τύπος μποέμης....τον γνωρίζανε όλα τα ταβερνεία στην περιοχή....
Και καρδιοκαταχτητής αλλά αφεντικό στο κεφάλι δεν ήθελε...
Οι αμαξάδες όμως έγιναν ταξιτζήδες και η αυλή πρώην πάρκινγκ.
Μεγάλωσε κι αυτός...η σύνταξη της μάνας λιγοστή και έτσι αποφάσισε
να νοικοκυρευτεί ...
Η θεία είχε ζήσει την ζωή της αλλά τα ψέμματα είχαν τελειώσει....
Τα μισά της αδέρφια στην Αμερική ....της είπαν βρές γαμπρό και ελάτε
επάνω.
Λαχείο λοιπόν για τον Πλακιώτη και νάσου μας οι συγγενείς ένα βράδυ
καλοκαιριού στην Συνοικία των Θεών....μεγαλοανηψιός εγώ αλλά
την δικαιολογία την είχαμε έτοιμη....η μάνα μου είχε παντρευτεί παιδούλα...
έτσι η θεία δεν φαινότανε πολύ μεγάλη.
Καθήσαμε κάτω από την κληματαριά ...όλα έγιναν πολύ γρήγορα
και αρχίσανε οι ρετσίνες και ένας γείτονας έκανε εμφάνιση με την κιθάρα
για να δείξει τις ικανότητές του ο γαμπρός στις καντάδες.
Ωραία φωνή ο συγχωρεμένος αλλά στην Αμερική που πήγε έκανε
Ελληνικές δουλειές...σε εστιατόρια...."...πόσες χιλιάδες πιάτα να έπλυνα..."
μας έλεγε όταν γυρίσανε μετά από χρόνια....
Πήγαινε σχεδόν καθημερινά στην Πλάκα μέχρι που αρρώστησε.....
Το σπίτι είχε πολλούς κληρονόμους και όποιος το αγόραζε θα έπρεπε
να ακολουθήσει τους ειδικούς κανόνες για την περιοχή προκειμένου
να το ανακαινίσει....και ασύμφορο και πολλοί οι κληρονόμοι
εξακολουθεί να παραμένει έτσι με τα ακροκέραμα φευγάτα.

Πίσω στα παλιά

Εβίβα Καλή Αποκριά

$
0
0



Μπάρμπα Γιάννη με τις στάμνες
και με τα σταμνάκια σου
να χαρείς τα μάτια σου

Πρόσεξέ μη σε γελάσει 
καμιά έμορφη κυρά 
μπάρμπα Γιάννη Κανατά
Και σου φάει το γαϊδούρι 
και σ’ αφήσει την ουρά
Μπάρμπα Γιάννη Κανατά

Μπάρμπα Γιάννη πέσε πρώτος 
στου Φαλήρου τα νερά 
μπάρμπα Γιάννη Κανατά
Να σε δουν τα κοριτσάκια 
και να πέσουνε κι αυτά 
μπάρμπα Γιάννη Κανατά

Μπάρμπα Γιάννη με τις στάμνες 
και παπούτσια λάστιχα 
μπάρμπα Γιάννη Κανατά

Ακόμα ένας μ@λ@κας!!!!

Ο φυσικός πλούτος των Εξηντάρηδων

$
0
0

Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι μετά τα 60 μου,
θα αποκτούσα τόσο σημαντικό φυσικό πλούτο: 
ασήμι στα μαλλιά, 
χρυσό στα δόντια, 
πέτρα στα νεφρά, 
ζάχαρη στο αίμα, 
μολύβι στα πόδια,

βαρέα μέταλλα στον εγκέφαλο 
και τιτάνιο στις αρθρώσεις.!! 
και όλα αυτά χωρίς να αναφέρω καν την ύπαρξη μιας πραγματικά,
 ανεξάντλητης πηγής 
φυσικού αερίου...!!!

Τυχεροί κι εσείς οι 60άρηδες!
Τυχεροί....!!!
από τον Τάκη
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>