Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Εν Αθήναις...."τσολιάς πλήζ"

$
0
0



Καλοκαίρι ...
Πολλά χρόνια πίσω ...
Στην αυλή οι νοικοκυρές αφού φρόντιζαν  το φαϊ της ημέρας καθόντουσαν κάτω
από την ελιά και άρχιζαν την δουλειά.
Δούλευαν φασόν για κάποια βιοτεχνία που έφιαχνε τουριστικά είδη στο Μοναστηράκι.
Φυσικά δεν γνώριζαν τότε ...το φασόν...
Με το κομμάτι έλεγαν και οι κλωστές του βιοτέχνη....
Τσολιαδάκια και Αμαλίες....
Έφιαχναν τις μικροσκοπικές στολές και κάθε απόγευμα περνούσε ο βιοτέχνης
και τα έπαιρνε πληρώνοντας με το κομμάτι.
Λίγα πράγματα... αλλά ήταν μια μικρή βοήθεια στον οικογενειακό
προϋπολογισμό.
Τα τσολιαδάκια στην συνέχεια τα αγοράζανε από την βιοτεχνία στο Μοναστηράκι
οι μικροπωλητές με τις άσπρες μπλούζες και το άσπρο καπελάκι.
Τα έβαζαν στον ταβλά που ήταν κρεμασμένος από τον λαιμό τους με ένα λουρί.
"Τσολιάς πλήζ..."
Και άντε λίγες ξένες  λέξεις ακόμη ...για την τιμή.
Είχαν άδεια από την Τουριστική Αστυνομία που ήταν τότε στο Σύνταγμα.
Οι αστυνομικοί της Τουριστικής είχαν στο χιτώνιο τους το σημαιάκι της Χώρας
που μιλούσαν την γλώσσα και στην μέση λευκή ζώνη για να ξεχωρίζουν
από τους συναδέλφους τους.
Έβγαζαν καλό μεροκάματο οι μικροπωλητές το καλοκαίρι...
Τον χειμώνα κάποιον πάγκο θα είχαν στο Κέντρο της Αθήνας.
Όταν μάθεις στον δρόμο δύσκολα αλλάζεις έλεγε ένας γείτονας που πουλούσε
σακούλες για κοστούμια και λεβάντες για τον σκώρο έξω από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
στην Αιόλου.
Εκεί και με άλλους τυφλούς....ο γυιός του έγινε γιατρός.

πίσω στα παλιά

Τουλάχιστον γελάμε και λίγο !

$
0
0




Γιώργος Ρωμανιάς...συνεχίζει να παραιτείται.......αλλά παραμένει μέχρι νεωτέρας ....παραίτησης στο υπουργείο Εργασίας.


Το γνωρίζατε; Ποια κατάρα κρύβεται πίσω από το τζαμί στο Μοναστηράκι;

$
0
0












Όπως βγαίνετε από τον σταθμό του μετρό, στον πεζόδρομο του Μοναστηρακίου, 
δεξιά δεσπόζει το μουσουλμανικό τζαμί.

Το έχτισε το 1759 ο Τζισταράκης, που ήταν βοεβόδας, δηλαδή, διοικητής
 της Αθήνας....


Ο Τζισταράκης, για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο ασβέστη για την ανέγερση 
του τζαμιού, γκρέμισε έναν κίονα από τον διπλανό ναό του Ολυμπίου Διός.
 Τότε, σύμφωνα με τον θρύλο, ξεκίνησε η κατάρα.

Οι Τούρκοι δε συμφωνούσαν με οποιαδήποτε μετακίνηση ή καταστροφή αρχαίων
μνημείων. Θεωρούσαν κάθε τέτοια πράξη ιερόσυλη και πίστευαν ότι προκαλούσε 
συμφορές. Οι βέβηλοι τιμωρούνταν αυστηρά.

Ο Τζισταράκης προσπάθησε να αποφύγει τις συνέπειες της πράξης του.
 Για να δωροδοκήσει τον πασά του Ευρίπου, που ήταν ανώτερός του και
 υπεύθυνος για την Αθήνα, του έστειλε δεκάδες πουγκιά, γεμάτα με γρόσια.
 Η πράξη του όμως, ήταν ασυγχώρητη και ο Τζισταράκης καθαιρέθηκε.

Οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να εμποδίσουν την κατάρα, που πίστευαν
 ότι απελευθερώθηκε από τη γη, με το γκρέμισμα της κολόνας. Έτσι, όταν 
την ίδια χρονιά εμφανίστηκε πανώλη, θεωρήθηκε πως ήταν η κατάρα της βεβήλωσης 
του αρχαίου ναού.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, το τζαμί χρησιμοποιήθηκε ως χώρος
 συνελεύσεων της Κοινότητας. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη, 
στρατώνας, ακόμα και σαν φυλακή.

Σήμερα ανήκει στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, φιλοξενεί μια εντυπωσιακή
 συλλογή κεραμικών και είναι το μόνο επισκέψιμο τζαμί της Αθήνας.
http://kafeneio-gr.blogspot.com

Μία πολυθρόνα, ακόμα περισσότερες χρήσεις

«Ο Στέλιος, θυμάμαι, την έφερε στο στούντιο και...»

$
0
0

«Ήμουν στη Σταδίου, έρχεται η Μαρνέλλα, κλαίει και μου λέει "Σώσε με"...»«Ήμουν στη Σταδίου, έρχεται η Μαρινέλλα, κλαίει και μου λέει `Σώσε με`...»


Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση του Γιώργου Κατσαρού στη Λίμνη Βουλιαγμένης, ο συνθέτης και μουσικός μίλησε στο Βήμα και στην Έρη Βαρδάκη και θυμήθηκε τη γνωριμία του με την Μαρινέλλα αποκαλύπτοντας και ένα άγνωστο περιστατικό.



 Με τη Μαρινέλλα πώς γνωριστήκατε;

«Ημουν στο Θέατρο Παρκ στον θίασο Χατζηχρήστου και είχαμε πάρει ως guest εκείνη και τον Καζαντζίδη. Κατάλαβα ότι αδικείται να του κάνει μόνο σεκόντο. "Στέλιο, άσε να πει ένα τραγούδι μόνη της"του λέω. Eνα βράδυ που τον έπεισα, τη βάζω και λέει την "Oμορφη πόλη"του Θεοδωράκη. Βγήκε και χάλασε ο κόσμος. Υστερα ηχογράφησε το τραγούδι μου "Kλείσε τα μάτια σου καρδιά μου". Ο Στέλιος, θυμάμαι, την έφερε στο στούντιο και δεν κάθησε να την ακούσει, πήγε στη μάνα του».

Πώς ήρθε η τελική ρήξη μεταξύ τους; «Θυμάμαι ήμουν στη Σταδίου, έρχεται η Μαρινέλλα, κλαίει και μου λέει
 "Σώσε με. Toν άφησα και δεν έχω λεφτά ούτε στη μάνα μου να πάω στο Παγκράτι". Είχα πάρει βραβείο τραγουδιού στη Βαρσοβία και ετοιμαζόμουν για περιοδεία στη Ρωσία. Την πήρα μαζί μου. Επειδή ήρθε τελευταία στιγμή, πληρώθηκε σε ρούβλια. Αγόρασε ένα γούνινο παλτό από εκεί, το πούλησε εδώ όταν γυρίσαμε. 
Ηταν η αρχή της τεράστιας
επιτυχίας της». 

Οι φαβέλες της Αθήνας

$
0
0


Σε σκηνές στο Πεδίον του Αρεως και στα παγκάκια της Πλατείας Βικτωρίας αναζητούν καταφύγιο πρόσφυγες που φθάνουν από τα νησιά του Αιγαίου

  |ΤΑ ΝΕΑ




Σε γκέτο της θλίψης μετατρέπεται το Πεδίον του Αρεως με αυτοσχέδιους καταυλισμούς (1) να στεγάζουν το δράμα των μεταναστών. Οι νεοφερμένοι από τα νησιά του Αιγαίου συρρέουν καθημερινά στο πάρκο (2) ψάχνοντας καταφύγιο. Την ίδια στιγμή στην Πλατεία Βικτωρίας (2) οι μετανάστες καταφεύγουν στα παγκάκια και κάτω από τα δέντρα της πλατείας

  
Σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό απόγνωσης και δυστυχίας έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες το Πεδίον του Αρεως. Απελπισμένοι παράτυποι μετανάστες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, ακόμα και βρέφη έχουν βρει καταφύγιο στο πάρκο. Κάποιοι από αυτούς μετακινήθηκαν από την Πλατεία Βικτωρίας και άλλες πλατείες του Κέντρου όπου ήταν τα πρώτα τους καταφύγια. Αλλες οικογένειες κατέφυγαν στο πάρκο τις τελευταίες ημέρες και καθημερινά προστίθενται και άλλοι, προερχόμενοι από τα νησιά - κυρίως από τη Μυτιλήνη και τη Σάμο.
Η ώρα είναι λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Ενας σκελετωμένος χρήστης ναρκωτικών μαζεύει πεταμένες σύριγγες κοντά στο άγαλμα. Είναι η πρώτη σκληρή εικόνα, πριν περάσει κανείς την πύλη της απελπισίας και μπει σε μια από τις φαβέλες που αναπτύσσονται πλέον στην καρδιά της Αθήνας, μακριά από κάθε πρόνοια και πρόβλεψη μεταναστευτικής πολιτικής ή τυπική έστω παρουσία της Πολιτείας.

ΣΤΑ ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΑ. Οικογένειες ολόκληρες παίρνουν τον δρόμο προς τη φαβέλα. Οι νεοφερμένοι όπως είχαν κάνει και οι προηγούμενοι, αναζητούν και αυτοί στο γρασίδι - κατά προτίμηση σε σημεία κοντά σε βρύσες με νερό - να  βρουν μια θέση για να απλώσουν χαρτόκουτα και να φτιάξουν το καταφύγιό τους για τη νύχτα.
Σκηνές εξαθλίωσης, εικόνες συγκλονιστικές που παραπέμπουν σε άλλη ήπειρο πολύ μακρινή από την Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Μέρα μεσημέρι και στο πάρκο οι μόνοι που λείπουν είναι οι κάτοικοι της περιοχής, που δεν τολμούν να πλησιάσουν ούτε το πρωί.
Στις φυλλωσιές, στους πυκνούς θάμνους κρύβονται όλες οι πληγές και τα αδιέξοδα. Παρέες από χρήστες παίρνουν τη δόση τους ή κάθονται αποκαμωμένοι στα γρασίδια. Δίπλα αναπτύσσεται μια αυτοσχέδια κοινότητα από οικογένειες παράτυπων μεταναστών με τα παιδιά τους. Μια κοινότητα που σηματοδοτεί την κορύφωση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει στηθεί στο πουθενά χωρίς ούτε τα στοιχειώδη για φαγητό ούτε υγειονομική περίθαλψη. Ανάμεσα στα σκουπίδια, στα χαρτόκουτα, στα υπολείμματα φαγητού που άφησαν οι προηγούμενοι, στήνονται οι νέοι καταυλισμοί από τους δεκάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά. Και η δυστυχία  απλώνεται.
Στη φαβέλα που αναπτύσσεται στο Πεδίον του Αρεως οι πιο τυχεροί έχουν βρει χώρο και έχουν στήσει σκηνές για να «στεγάσουν» τις οικογένειές τους. Αλλοι - γυναίκες και μωρά παιδιά - κάθονται πάνω σε χαρτόκουτα και βρώμικα στρώματα. Μοναδική προστασία από τον καυτό ήλιο τα δένδρα του πάρκου. Με χειρονομίες μια οικογένεια Αφγανών με μωρά παιδιά προσπάθησε να μας πει ότι έφτασε εκεί από τη Μυτιλήνη. Οπως και οι άλλοι, δεν γνώριζαν ούτε πού βρίσκονταν ούτε πώς θα επιβιώσουν ούτε πού θα καταλήξουν.
Το μόνο που δίνει ζωή στο γκέτο της θλίψης είναι τα παιδιά. Κάποια παίζουν κυνηγητό, ενώ άλλα πλατσούριζαν γελώντας. Σε ένα σημείο στο γρασίδι παραμένει πεταμένο ένα παιχνίδι, ένα αρκουδάκι. Εκεί όπου πριν από λίγες ημέρες έμενε ακόμα μία οικογένεια.
Και αυτά συμβαίνουν από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. Από εκεί και μετά το τοπίο γίνεται ακόμα πιο σκληρό, πεδίο για κάθε είδους συναλλαγή. Απορημένοι παρακολουθούν τα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες ιδιοκτήτες περιπτέρων στη γύρω περιοχή. Οπως μας λένε, παρά την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες είναι φιλήσυχοι και κάποιοι από αυτούς φαίνεται ότι έχουν μαζί τους λίγα χρήματα ώστε να αγοράζουν τα απαραίτητα για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

«ΕΝΑ ΔΡΑΜΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ». Στην Πλατεία Βικτωρίας πριν από λίγες ημέρες είχαν στηθεί ακόμη και σκηνές, αλλά ύστερα από καταγγελίες αστυνομικοί τις απομάκρυναν. Χθες το μεσημέρι είχαν παραμείνει ελάχιστοι μετανάστες που είχαν καταφύγει για σκιά κάτω από τα δένδρα.
Αμήχανοι, προσπαθώντας να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, παρακολουθούν όσα συμβαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής.
«Αν ήμασταν εμείς στη θέση αυτών των ανθρώπων τι θα κάναμε; Πώς θα μας αντιμετώπιζαν; Είναι ένα δράμα ανθρώπων. Το Μεταναστευτικό είναι πολύπλοκο ζήτημα. Δεν μπορεί κανείς έτσι εύκολα να κάνει αφορισμούς» λέει ένας περαστικός.
Ενας άλλος κάτοικος της περιοχής προσθέτει: «Καθημερινά έρχονται μετανάστες στη χώρα και οι περισσότεροι καταλήγουν στην Πλατεία Βικτωρίας και σε άλλες περιοχές του Κέντρου. Στο Πεδίον του Αρεως είναι ανοιχτά, είναι πάρκο. Εδώ στην πλατεία τι θα απογίνουν, πώς θα εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες τους; Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Και παλιά υπήρχαν μετανάστες, αλλά δεν διανυκτέρευαν τόσο πολλοί στην πλατεία. Κάθε ημέρα έρχονται και άλλοι».

30.000 μετανάστες μόνο τον Ιούνιο
Το πρόβλημα της εισροής μεταναστών στη χώρα και των αφίξεων στη συνέχεια στον Πειραιά είναι τεράστιο. Οπως αναφέρεται από όσους ασχολούνται με το μεταναστευτικό ζήτημα, μόνο τον περασμένο Ιούνιο οι αφίξεις στον Πειραιά άγγιξαν τις 30.000, με την πρόβλεψη για όλο το 2015 να μιλάνε για είσοδο περίπου 100.000 μεταναστών

.

Εν Αθήναις....στα χρόνια του μίσους

$
0
0




Με αφορμή την δήλωση του νέου υπουργού εργασίας ....
"Δεν είναι Βάρκιζα δεν παραδώσαμε τα όπλα..."
Λόγια που θα έλεγε και ο ποιητής Φανφάρας και θα γελούσαμε...
Δεν γέλασα όμως...
Τι εννοούσε ο ποιητής...
Υπογράψανε το νέο μνημόνιο αλλά δεν θα το εφαρμόσουν;
Υπομονή πόπολο με την αντίσταση θα νικήσουμε;
Δεν γνωρίζω αλλά όλα αυτά και περίεργα τα άκουσα και επικίνδυνα
και  βρέθηκε μπροστά μου αυτή φωτογραφία από τα Δεκεμβριανά του ΄44.
Αστυνομικοί και διαδηλωτές στην Αθήνα...........
Ο εμφύλιος ή συμμοριτοπόλεμος σε όλο του το μεγαλείο.
Η Αθήνα χωρισμένη στα δύο με τα αδέρφια χωρισμένα και με τα όπλα
στραμένα από Έλληνες σε Έλληνες.
Το γιατί έχει δύο εκδοχές....
Οι αστυνομικοί με μπότες και τα εμφιλντ στα χέρια.......
Φαίνονται φοβισμένοι κοιτάζοντας το πλήθος..........
Το μακελειό θα άρχιζε............
Είναι κομμουνιστής....φάτονε τον αλήτη.....είναι δεξιός δοσίλογος
κόφτου τον λαιμό του κερατά.........
Αυτά άκουγες και μετά τον εμφύλιο αλλά ρετουσαρισμένα και με λιγότερο
σφάξιμο.
Φυσικά ο ένας έδειχνε τον άλλο για τα πιστεύω του και κυρίως για τους
προγόνους του.
"Ο πατέρας του ήταν δοσίλογος...Χίτης...."
"...ήταν κομμουνιστοσυμμορίτης..."
Το έκαναν σύνθετο για να έχει μίσος...
Τώρα αν και οι δύο είχαν Ελληνική υπηκοότητα όπως έγραφε η ταυτότητά τους
δεν είχε καμμία σημασία.
Και συνεχιζότανε το παραμύθι αλλά με μικρότερους δράκους από παππού
στον εγγονό.
Η συνέχεια γνωστή με την δεξιά ύστερα από χρόνια εξουσίας να παραδώσει
την καρέκλα στους μοντέρνους αριστερούς του Αντρέα Παπανδρέου
με αποτέλεσμα το ΚΚΕ που είχε την "ατυχία"να νομιμοποιηθεί
από τον δεξιό Καραμανλή να παραμένει για πολλά χρόνια σε χαμηλά ποσοστά
σαν κόμμα ντεμοντέ.
Ας δούμε τώρα και τους γυαλιστερούς μοδάτους αρκεί  να μην ξαναφαγωθούμε.

πίσω στα παλιά




Βάλτε λίγο νεράκι σήμερα στα αδέσποτα

$
0
0



Δεν υποφέρουν μόνο οι άνθρωποι τις ζεστές ημέρες αλλά και 
τα ζώα και ειδικά εκείνα που τα έχουν εγκαταλείψει και δεν 
είναι
 μαθημένα στις σκληρές συνθήκες ζωής στον δρόμο.
Γι αυτό, σας παρακαλούμε,
βάλτε λίγο νεράκι σε ένα δοχείο σε ένα σκιερό σημείο ή στις
 ποτίστρες
 του δήμου όπου τις βρείτε αυτές τις ζεστές μέρες στα 
αδέσποτα
 ζωάκια.
Μια πράξη πολιτισμού και ανθρωπιάς....






Έφυγε απ'τη ζωή ο ηθοποιός, Γιώργος Βελέντζας

$
0
0



Έφυγε χθες από τη ζωή στα 88 του χρόνια ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας, ο οποίος έχοντας τον μονάκριβο γιο του Θανάση στο πλευρό του, τους τελευταίους μήνες ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι του πόνου.

Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους «καρατερίστες» της μεγάλης γενιάς των Ελλήνων ηθοποιών, ο οποίος μεγαλούργησε σε περισσότερες από 209 ταινίες. Έχοντας τον μονάκριβο γιο του Θανάση στο πλευρό του, ο Γιώργος Βελέντζας τους τελευταίους μήνες είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι του πόνου.... 

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και στο θέατρο το 1948 (Θίασος Β.Αργυρόπουλου) με το έργο, «Η απαγωγή του Σμαράγδως». Επίσης συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία «Ο τσαρλατάνος» με το Θανάση Βέγγο να κάνει το Θανάση, τη Θανάσω και τον πατέρα του το μπαρμπα-Λευτέρη, ο Βελέντζας έκανε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος. Έχει παίξει πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση 

(Μικρό σπίτι στο λιβάδι). Επίσης, έκανε και ένα σημαντικό πέρασμα και από το ραδιόφωνο. 
Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β'ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1993. Συμμετείχε και στο πετυχημένο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας.

Πλατεία Εξαρχείων, το κέντρο του κόσμου

$
0
0

Όλοι συνυπάρχουν και όλοι παίρνουν ζωή από τη ζωντάνια της

image

Έγραψε κάποτε ο διαπρεπής καθηγητής
 Μανώλης Ανδρόνικος: “Η ελληνική γη δεν μας αποκάλυψε ακόμη τα μεγάλα μυστικά της”. Άραγε πόσο δύσκολο είναι να αποκαλυφθούν τα μυστικά της γης ετούτης;
Σαν κέντρο του κόσμου μοιάζει αυτό το τρίγωνο στο κέντρο, στον ομφαλό της Αθήνας. Κουβαλάω μέσα μου παιδιόθεν διηγήσεις ακριβείς, γλαφυρές και αληθείς. Ο πατέρας μου, Ανδρέας, έχει το χάρισμα της παραμυθένιας διήγησης και έτσι μου έλεγε για ανθρώπους, πράγματα, μαγαζιά, συναθροίσεις, μπιλιάδρα, βόλτες, έρωτες, διαδηλώσεις, ξύλο σε συμπλοκές και υπέροχα ξενύχτια, άλλοτε στο κέντρο της πλατείας και άλλοτε σε “γιάφκες”, όταν μαθητές και αργότερα φοιτητές μαζεύονταν για ένα και μόνο σκοπό. Κάτι πολύ απλό: να κάνουν έναν κόσμο, όχι στα μέτρα μας, αλλά στα μέτρα του τέλειου.
Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση-πρόκληση της καθηγήτριας Δρ. Άννας Λυδάκη και να προσπαθήσω να καταγράψω, όσο αυτό είναι εφικτό, την πλατεία Εξαρχείων και πάσης Ελλάδος, όπως συμπληρώνει πάντα ο πατέρας μου, όταν συζητά με τους φίλους του.
Η βόλτα-μελέτη της πλατείας έγινε πολλές φορές, διαφορετικές μέρες και ώρες. Η πρώτη λέξη, η οποία έρχεται στο μυαλό ενός απλού περιηγητή είναι η λέξη “πολυπολιτισμικότητα”. Οριζόντια θες να δεις την κοινωνία ή κάθετα, σε τάξεις ή φυλές, σε επίπεδα οικονομικά ή κοινωνικά, όλα συναντώνται εδώ.
Μια σελίδα είναι η πλατεία Εξαρχείων από τετράδιο έκθεσης, εκείνου του με το μονόπαντα μεγάλο περιθώριο, για να αφήνει κενό στα γραφόμενα να αναπνέουν, αλλά και να μπορεί ο καθένας να καταγράψει τις παρατηρήσεις του.
Τροφοδότης και αιμοδότης της πλατείας τα γειτνιάζοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα: το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ε'Γυμνάσιο και Λύκειο. Θα ξεκινήσω το οδοιπορικό από τη γωνία Θεμιστοκλέους και Ανδρέου Μεταξά, η γκαλερί, η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο την cheapart 20 χρόνια τώρα σε ένα νεοκλασικό χρώματος σομόν. Στο ισόγειο, στο κατάστημα “Παράσταση” πουλούν ρούχα. Όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι του ισογείου είναι μια ματιέρα με γκράφιτι και αποκόμματα ξεκολλημένων αφισών.
Αν περάσεις απέναντι στην οδό Α. Μεταξά άλλο ο νεοκλασικό, το καφέ “Διπλό”. Κίτρινο χρώμα, καθαρό μόνο με μια κοπέλα με ένα σακουβαγιάζ ζωγραφισμένη στο τοίχο σαν αναγγελία τύπου “εισέρχεστε σε φευγάτη περιοχή”.
Η Θεμιστοκλέους έγινε πεζόδρομος σε κάποια ανάπλαση και έτσι μεγάλωσε η πλατεία. Τραπεζάκια κάτω από ομπρέλες, φοιτητές διαβάζουν, ατημέλητοι άνθρωποι ξεφαντώνουν στο διαδίκτυο και ξεκοκαλίζουν εφημερίδες και περιοδικά. Το περίπτερο σαν φυλάκιο ελέγχει την πλατεία.
Δίπλα άλλο καφέ και άλλο κι όλα συνονθύλευμα απλωμένα κομματάκια ύφασμα, όπου αφρικάνοι και ασιάτες πουλούν την πραμάτεια τους, είδη λαϊκής τέχνης των χωρών, τους παράνομα cd και dvd. Έρχεται και εισβάλλει η οδός Βαλτετσίου, πεζοδρομήθηκε και αυτή και μεγάλωσε κι άλλο η πλατεία, λες κι έπρεπε να συμπεριλάβει στην αγκαλιά της την ιστορική πλέον ταβέρνα “Ροζαλία”. Ένα καφέ με ναργιλέ και μετά η μπλε πολυκατοικία. Έργο-μνημείο αρχιτεκτονικής από τα λίγα του 20ου αιώνα. Εγκατάλειψη, αλλά η διακριτική αρχοντιά διαφαίνεται. Στη γωνία Θεμιστοκλέους και Αραχώβης στο ισόγειο της μπλε πολυκατοικίας το καφέ “Φλοράλ”, βιβλιοπωλείο, αίθουσα για παρουσιάσεις βιβλίων, πολυχώρος, όπως άστοχα τους ονομάζουν.
Έξω από το “Φλοράλ” εκτός από τα τραπεζάκια ένα δεύτερο περίπτερο φυλά την άλλη γωνία της πλατείας. Απέναντι σα διασχίζει κάποιος κάθετα την Αραχώβης το VOX. Θερινός κινηματογράφος πάνω στην ταράτσα ενός εγκαταλελειμμένου καταστήματος.
Εδώ τελειώνει η Αραχώβης και αρχίζει η Στουρνάρη. Πρώτο κατάστημα το φαρμακείο. Σε γυάλες οι σύριγγες. Όλη μέρα πουλά σύριγγες. Το επόμενο μαγαζί καφετέρια. Το παλιό “Tzaf” εξού και το καλλιτεχνικό όνομα του E'αρρένων τότε “Tzaf collage”. Mπιλιάρδο και καφές, τσιγάρο στο πατάρι και στο υπόγειο. Σαν να παίρνανε τα σχολιαρόπαιδα ενέργεια, πριν την ακολασία της μπουρδελότσαρκας.
Μέχρι την Σπύρου Τρικούπη καφέ, ταχυφαγεία, μπυραρίες και απέναντι το τρίτο περίπτερο της πλατείας. Άλλο ένα φυλάκιο της τριγωνικής πλατείας στέκεται εκεί. Ψιλικατζίδικα, καφέ, σουβλατζίδικα όλη η Σπύρου Τρικούπη
Όλες οι πολυκατοικίες από τη δεκαετία του 1930 και μετά με πολλά φυτά και τέντες. Όλοι οι τοίχοι βρώμικοι, λεροί, με κόλλα από άφησες, με γκράφιτι και με μπογιές πεταμένες.
Αστοί υπερήλικες, φοιτητές, μαθητές, αστυνομικοί, ματατζήδες, έμποροι ναρκωτικών, πρεζόνια βαποράκια, άστεγοι, σκύλοι, περαστικοί κουστουμάτοι, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, αναρχικοί κυκλοφορούν στο κεντρικό πυρήνα της πλατείας. Εκεί που στα παρτέρια φυτρώνουν δέντρα, παγκάκια κείτονται με σκοπό να φιλοξενήσουν τους περαστικούς και τους θαμώνες της πλατείας. Στο κέντρο του κέντρου του κέντρο του κόσμου ένα άγαλμα-φωτιστικό, το οποίο ουδείς το θυμάται ποτέ αναμμένο τρία αγγελάκια-θεματοφύλακες της πλατείας. Συνάξεις αναρχικών και αντιεξουσιαστών, πανό με συνθήματα, τέχνη και ιδεολογία, ναρκωτικά και ζωή εξουσία παρούσα και νομιμότητα απούσα.
Η πλατεία δεν ερημώνει ποτέ. Όλοι συνυπάρχουν και όλοι παίρνουν ζωή από τη ζωντάνια της.
Το κλασικό φαινόμενο των Εξαρχείων είναι η αμφισβήτηση. Διάχυτη παντού. Αποδεκτή από όλους. Εδώ όλοι είναι στραμμένοι στην ελεύθερη διακίνηση κάθε ιδέας. Δεν υπάρχουν απολιτίκ εδώ. Αυτοπροσδιοριζόμενοι πνευματικοί ιδεαλιστές. Τυχοδιώκτες της αμφισβήτησης.
“Όλοι θα έπρεπε να είμαστε Εξαρχειώτες” 
που λέει και ο πατέρας.

Οικογένεια Πικόπουλου: Εφτιαξε την πρώτη ελληνική φωτογραφική μηχανή

$
0
0
ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οικογένεια Πικόπουλου: Εφτιαξε την πρώτη ελληνική φωτογραφική μηχανή

Γράφει: Βάσω Μιχοπούλου
Η ταμπέλα του εργαστηρίου της οδού Λέκκα γράφει στα αγγλικά: "Σπεσιαλίστας από το 1935 στην επισκευή φωτογραφικών μηχανών"και ο κύριος Νίκος Πικόπουλος κρατάει στα χέρια του την πρώτη- και μοναδική- ελληνική φωτογραφική μηχανή, την ΡΙCCΑ που κατασκεύασε ο πατέρας του το 1953. "
Ήταν ο πρώτος φωτοτεχνικός στην Ελλάδα και αυτός  που έφτιαξε την πρώτη ελληνική φωτογραφική μηχανή σε σειρά παραγωγής. Κατασκεύασε περίπου 300-350 κομμάτια. Τα πρώτα ήταν από μπρούτζο, γιατί  εξαιτίας της  απαγόρευσης των εισαγωγών μεταπολεμικά, αδυνατούσε να βρει εύκολα υλικά. Όταν βρήκε, αντικατέστησε τον μπρούντζο με αλουμίνιο", εξηγεί και συμπληρώνει χαμογελώντας πως ο πατέρας του, προκειμένου να βοηθήσει την μικρή του επιχείρηση να συνεχίσει την παραγωγή, ζήτησε  από μια τράπεζα δάνειο 100.000 δραχμών, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Αντίθετα, η τράπεζα είπε ναι στην αίτηση για δάνειο ύψους  350.000 δρχ. σε μια ομάδα επιχειρηματιών που άνοιξαν μπουζουξίδικα.
Σήμερα η PICCA είναι 62 ετών και παρόλο που στη νεότητά της δεν γνώρισε δόξες, λόγω της κρατικής αδιαφορίας και των συνθηκών της μεταπολεμικής περιόδου, η μοίρα επιφύλαξε  θριαμβευτική υποδοχή για τα λιγοστά κομμάτια που παράχθηκαν. Ως σπάνιο συλλεκτικό αντικείμενο γνωρίζει πλέον μεγάλη αναγνώριση και "τιμή"από τους απανταχού συλλέκτες φωτογραφικών μηχανών.
Ο Φίλιππος Πικόπουλος, ενώ  σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία και έγινε δεκτός και για μεταπτυχιακό στο LSΕ,  αποφάσισε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, να επιστρέψει στην Αθήνα και να δουλέψει πλάι στον β
Ο Φίλιππος Πικόπουλος, ενώ σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία και έγινε δεκτός και για μεταπτυχιακό στο LSΕ, αποφάσισε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, να επιστρέψει στην Αθήνα και να δουλέψει πλάι στον βετεράνο τεχνίτη πατέρα του
Μικρασιατική καταστροφή
Η  PICCA όμως αποτελεί ένα μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας  της οικογένειας Πικόπουλου που έχει τις ρίζες της στη Μ. Ασία. Όλα  ξεκίνησαν το 1922 όταν, με τη Μικρασιατική καταστροφή, ο Δημήτρης Πικόπουλος, ο πατέρας του Νίκου, έφτασε στην Ελλάδα σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών. Η φωτογραφία δεν είχε ακόμη ξεκινήσει και εκείνος καταπιάστηκε με τις επισκευές γραμμοφώνων σε ένα υπόγειο στη σημερινή στοά Σπυρομήλιου. Και συνέχισε έτσι μέχρι τη στιγμή που τον επισκέφθηκε ο Πέτρος Παυλίδης από τα Γιάννενα, ο πρώτος επαγγελματίας φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που απαθανάτισε τη δολοφονία του πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη  κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και ιδιοκτήτη λέσχης Αντώνη Κωσταγερακάρη, ο οποίος ήταν εξαγριωμένος από την απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.
Οικογένεια Πικόπουλου: Εφτιαξε την πρώτη ελληνική φωτογραφική μηχανή
Ο φωτορεπόρτερ προσέφυγε στον παραδοσιακό τεχνίτη προκειμένου να του επισκευάσει τη φωτογραφική  μηχανή του που ήταν από τη Γαλλία. Και εκείνος το κατάφερε. "Ο Παυλίδης υπήρξε η κινητή διαφήμιση για το εργαστήριο και για τον πατέρα μου αυτό ήταν μια "επανάσταση", καθώς το γραμμόφωνο είχε αρχίσει να φθίνει και η φωτογραφία να κερδίζει έδαφος σιγά- σιγά. Ο ίδιος βρέθηκε σε λίγο καιρό να είναι ο μοναδικός στην Αθήνα και αυτό του έδωσε κουράγιο να προχωρήσει και στην επόμενη ιδέα του, την υλοποίηση της  PICCA, που τελικά δεν προχώρησε", συμπληρώνει ο Νίκος Πικόπουλος, ο οποίος συνέχισε την παραδοσιακή τέχνη του πατέρα του, την οποία υπηρετεί 53 χρόνια.
Και πρωθυπουργού
Ο ίδιος αναπολώντας  στο παρελθόν μας πληροφορεί ότι από τα χέρια του έχουν περάσει άπειρες μηχανές, όπως εκείνη του τέως πρωθυπουργού της Γαλλίας  Εντουάρ Νταλαντιέ, αλλά και φακοί του προπερασμένου αιώνα, μερικούς από τους οποίους τους διατηρεί ακόμη στη συλλογή του. Αυτό που τον χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι ο κόσμος επιστρέφει στη δημιουργική φωτογραφία και επισκευάζει τις παλιές μηχανές. "Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν την αξία τους ,τις συντηρούν και τις φυλάνε ως κόρη οφθαλμού.
Οικογένεια Πικόπουλου: Εφτιαξε την πρώτη ελληνική φωτογραφική μηχανή
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας μηχανής CONTΑX που την είχαν θάψει οι ιδιοκτήτες  της κατά την περίοδο της Κατοχής για να μην την βρουν οι Γερμανοί. Τελικά την έσωσαν και μας την έφεραν οι απόγονοί τους μετά από χρόνια να τους την συντηρήσουμε", συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Το εργαστήρι της οικογένειας Πικόπουλου όμως δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν, αλλά δείχνει να έχει και μέλλον, αφού η επιχείρηση ενδυναμώθηκε από την παρουσία και εκπροσώπου της τρίτης γενιάς και εξακολουθεί να είναι βιώσιμη.
Ο Φίλιππος Πικόπουλος, ενώ  σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία και έγινε δεκτός και για μεταπτυχιακό στο LSΕ,  αποφάσισε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, να επιστρέψει στην Αθήνα και να δουλέψει πλάι στον βετεράνο τεχνίτη πατέρα του. Επιδόθηκε στο να λύνει και να δένει ψηφιακές και αναλογικές φωτογραφικές μηχανές, επαγγελματικά πλέον, αφού ερασιτεχνικά το έκανε από πιτσιρικάς. Και από ό,τι φαίνεται δεν το μετάνιωσε.
"Πάντα μου άρεσαν οι μαστοριές και κάθε μου θεωρητική επαγγελματική επιλογή εμπεριείχε βίδες και κατσαβίδια. Από μικρός χωνόμουν στην αποθήκη του μαγαζιού και ψαχούλευα και τα καλοκαίρια της εφηβείας μου μαθήτευα πλάι στον πατέρα μου. Αν ακολουθούσα τις σπουδές μου σίγουρα θα αναγκαζόμουν να μείνω στο εξωτερικό και δεν ήθελα. Ξέρετε, είναι πολύ γοητευτικό και ιντριγκαδόρικο το να  παίρνεις ένα "νεκρό"μηχάνημα και να το "ανασταίνεις", λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Κρίση
Η οικογένεια Πικόπουλου θεωρεί ότι η παραδοσιακή φωτογραφία περνάει κρίση, αλλά είναι αναμενόμενο λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, όμως το μεράκι δεν χάνεται ποτέ, ούτε στον φωτογράφο, ούτε στον μάστορα. Αυτή τη στιγμή είναι ζήτημα αν έχουν μείνει περισσότεροι από πέντε τεχνίτες σαν τον κύριο Νίκο και τον γιό του Φίλιππο, όμως η αισιοδοξία πως η κρίση θα φέρει και κάτι θετικό περισσεύει και στους δύο. Πριν αποχωρήσουμε από το μικρό εργαστήριο, που μοιάζει με μικρό μουσείο, το βλέμμα μας "κολλάει"στις παλιές   μηχανές που κοσμούν τις προθήκες.
"Πριν φύγετε διαβάστε εδώ!", μας λέει ο Νίκος Πικόπουλος, "είναι τα χαρακτηριστικά της PICCA"συμπληρώνει και καμαρώνει: "…Η μηχανή έπαιρνε φιλμ 120 και το καρέ της ήταν 6x6 ή 6X4.5. Η επιλογή στις ταχύτητες βρισκόταν ανάμεσα στην 1/60''και στη Β  ή όπως αλλιώς ονομάζονταν τότε, ενσταντανέ και πόζα. Ο φακός είχε διάφραγμα 1/8 και 1/16…"

Στο κολαστήριο των φυλακών…

$
0
0


Η μετατροπή του Ορφανοτροφείου σε τόπο εγκλεισμού ποινικών και πολιτικών κρατουμένων άνοιξε μια μακρά αλλά και μελανή σελίδα στην Αίγινα. Του Γεωργίου Ι. Μπόγρη*
Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει με τη μετατροπή του Ορφανοτροφείου σε Φυλακές υψίστης ασφαλείας, για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Από ίδρυμα γνώσης, μάθησης και συμπόνιας έμελλε να μετατραπεί σε κολαστήριο και τόπο εγκλεισμού, στερήσεων και βασανισμού ανθρώπινων υπάρξεων, που οι πολιτικές συγκυρίες, τα πάθη και οι διχασμοί της ελληνικής κοινωνίας οδήγησαν στον εγκλεισμό, στην απομόνωση, στις στερήσεις και, πολλές φορές, στον θάνατο.
Σε μια πρώιμη εποχή, το 1839, βρέθηκε έγκλειστος σε ένα υπόγειο ανήλιαγο κελί ο μεγάλος ήρωας της Επανάστασης Νικηταράς. Θύμα δολοπλοκιών της βασιλικής αυλής, βγήκε μετά από έναν περίπου χρόνο μισότυφλος. Στις 10 Μαρτίου του 1898, ο πρωτοπόρος αγωνιστής του αγροτικού συνδικαλισμού Μαρίνος Αντύπας φυλακίστηκε στην απομόνωση και στο μαρτύριο της αυστηρής «ανάλου διαίτης», για 230 ημέρες.
Τεράστιος ο αριθμός των ποινικών και πολιτικών κρατουμένων που «φιλοξενήθηκαν». Οι πρώτοι πολιτικοί κρατούμενοι φυλακίστηκαν με τη δικτατορία Πάγκαλου το 1825. Ήταν κομουνιστές, συνδικαλιστές, πρωτοπόροι αγωνιστές, όπως και οι περισσότεροι που κλείστηκαν με το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πιο γνωστά ονόματα μέχρι τον Πόλεμο. Στελέχη του ΚΚΕ: Κώστας Λουλές, Μάρκος Βαφειάδης, Βασίλης Μπαρτζώτας, Νίκος Μπελογιάννης, Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας), Βάσος Γεωργίου, Αχιλλέας Μπλάνας, Απ. Γκρόζος και πολλοί άλλοι. Εντυπωσιακή ήταν η απόδραση στις 8 Μαΐου 1934 οκτώ κομουνιστών κρατουμένων, που οργάνωσε απέξω ο Άρης Βελουχιώτης. Το 1935 φυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους στο φιλοβενιζελικό κίνημα οι αξιωματικοί: Στέφανος Σαράφης, Χριστόδουλος και Ιωάννης Τσιγάντες, Λεωνίδας Σπαής και άλλοι.
Με τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο εκτυλίχθηκε το πλέον δραματικό και απάνθρωπο κεφάλαιο. Περίπου 20.000 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, πολίτες που συνελήφθησαν στα Δεκεμβριανά και αργότερα στον Εμφύλιο, αλλά και μετεμφυλιακά, βρέθηκαν στη Φυλακή
Η περίοδος της Κατοχής υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή έως απάνθρωπη. Αντί να τους απελευθερώσουν, τους παρέδωσαν στους Γερμανούς. Η πείνα, οι αρρώστιες και οι κακουχίες έστειλαν πολλούς στον τάφο. Οι έγγραφες εκκλήσεις του αείμνηστου Γεωργίου Ξυδέα, του συντοπίτη μας γιατρού που εξυπηρετούσε και τις ανάγκες των φυλακισμένων, απέβησαν άκαρπες.
Με τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο εκτυλίχθηκε το πλέον δραματικό και απάνθρωπο κεφάλαιο. Περίπου 20.000 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, πολίτες που συνελήφθησαν στα Δεκεμβριανά και αργότερα στον Εμφύλιο, αλλά και μετεμφυλιακά, βρέθηκαν στη Φυλακή. Κάποια εποχή οι Φυλακές, χωρητικότητας 440 ατόμων, έφτασαν να έχουν κάπου 1.000 φυλακισμένους – ισοβίτες, βαρυποινίτες και πάμπολλους καταδικασμένους σε θάνατο. Από τους πιο γνωστούς: οι Δημήτριος Δημητρίου (Νικηφόρος), Αντώνης Αμπατιέλος, Μανώλης Γλέζος, Μπάμπης Δρακόπουλος, Λεωνίδας Κύρκος, Νίκανδρος Κεπέσης, Νίκος Καλούδης, Στέφανος Παπαναστασίου, Τάκης Μπενάς, Τάσος Δήμου, Γιώργος Μπελαβίλας, Κώστας Φιλίνης, Γρηγόρης Φαράκος, Χαρίλαος Φλωράκης. Ένας μεγάλος αριθμός, περισσότεροι από 300, εκτελέστηκαν στον Τούρλο ή στη μάντρα του Νεκροταφείου.
Το τελευταίο κεφάλαιο για πολιτικούς κρατούμενους θα διαδραματισθεί στην περίοδο της Χούντας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Λευτέρη Βερυβάκη, Στάθη Γιώτα, Παύλο Ζάννα, Φοίβο Ιωαννίδη, Γιάννη Κλωνιζάκη, Στέλιο Νέστορα, Αλέκο Παναγούλη, Σπύρο Πλασκοβίτη, Νίκο Λεκανίδη κ.ά. Μυθιστορηματική ήταν η απόδραση του Νίκου Ζαμπέλη στις 6 Ιουνίου 1971, συγκρατούμενου του Αλέκου Παναγούλη για την απόπειρα εναντίον του δικτάτορα Παπαδόπουλου.
Η ύπαρξη των Φυλακών είχε συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για την κοινωνία και τη ζωή της Αίγινας. Ο εφοδιασμός της ωφέλησε οικονομικά αρκετούς επαγγελματίες της πόλης, ενώ κρατούμενοι αντάλλασσαν συχνά τα δημιουργήματα της σχόλης τους –διακοσμητικά, καλλιτεχνικά ή χρηστικά αντικείμενα–, εξασφαλίζοντας ένα στοιχειώδες χαρτζιλίκι.
Το 1985 με Προεδρικό Διάταγμα οι Φυλακές της Αίγινας καταργούνται οριστικά, αφού εν τω μεταξύ από το 1974 διαθέτουν μόνο ποινικούς κρατούμενους.
Τέλη του ’80 το κτίριο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αίγινας στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την υπόσχεση μετατροπής του σε Διαχρονικό Μουσείο. Για ένα διάστημα στέγασε το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών. Μετά την εκπόνηση των μελετών, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών αποκατάστασης και μετατροπής του. Σχεδόν μία 8ετία το κτίριο παραμένει ημιτελές, προς δόξαν της ελληνικής Πολιτείας, που για δεκαετίες αδυνατεί (;) να αποκαταστήσει ένα τεράστιας σημασίας ιστορικό κτίριο. Που ο Καποδίστριας με τα πενιχρά και πρωτόγονα μέσα της εποχής του, ολοκλήρωσε μέσα σε 10 περίπου μήνες.

*Γεώργιος Ι. Μπόγρης, ορθοπεδικός χειρουργός
- See more at: http://www.saronicmagazine.com/?p=13326#sthash.P9tNpUII.dpuf

Εν Αθήναις....από μικρός στα βάσανα

$
0
0




Δουλειά να εύρισκες εκείνα τα χρόνια και λεπτομέρειες δεν ρωτούσες.

Άρχιζες από μικρός δεν ήσουνα ο μόνος οι περισσότεροι συνομήλικοι
στην γειτονιά το ίδιο έκαναν.
Άφηνες την αλάνα στους μικρότερους από εσένα και αυτοί σε κοιτούσαν
με θαυμασμό.
Ήταν βέβαια και μεγαλύτεροι που δεν διστάζανε να ζητήσουν δουλειά
και εκεί που η πινακίδα στην βιτρίνα έγραφε ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΙΚΡΟΣ.
"Μα δεν είσαι μικρός αφού γεννήθηκες .....τότε..."
Του έλεγε ο υποψήφιος εργοδότης...
"Μα είμαι μικροκαμωμένος..."
Μεταξύ σοβαρού και αστείου δηλαδή αλλά το θάρρος μετρούσε
στο βιογραφικό της εποχής.
Στο Κέντρο της Αθήνας οι δουλειές ήθελαν τσαγανό...σε πετούσαν
στην θάλασσα και μάθαινες μπάνιο οπότε από τα δεκαπέντε σου
μάθαινες πρόσθιο... κρόουλ...πεταλούδα ...άριστα.
Ημέρα πληρωμής το Σάββατο και Κυριακή αργία που την περίμενες με λαχτάρα.
Έλεγαν λοιπόν και γελούσαν.
Ο μκρός...."Σάββατο νάναι μάστορα κι ας είναι κάθε μέρα..."
Το αφεντικό..."Αμ δεν θάρθει η Δευτέρα θα σου χέσω τον πατέρα..."
Πολλά νέα παιδιά από την επαρχία ερχόντουσαν 
 στην Αθήνα να βρούν στέγη και δουλειά για μια καλύτερη
ζωή.
Συνήθως νοικιάζανε ένα δωμάτιο καναδυό ίσως και περισσότερα μαζί
και πήγαιναν να βρούν τον συμπατριώτη τους που είχε κάποιο μαγαζί
για να βρούν δουλειά.
Έπρεπε να βρούν γρήγορα για να ζήσουν αλλά και να στείλουν
και κάτι στους ταλαίπωρους γονείς στο χωριό.
Συνηθισμένη δουλειά ήταν του βοηθού σε μεγαλομπακάλικο...σε γαλατάδικο
να μοιράζει γάλα στα σπίτια....σε φούρνο...σε εστιατόριο.

πίσω στα παλιά

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Βιβλίο από το 1952 περιγράφει τι θα συμβεί στη σημερινή Ελλάδα!

$
0
0

 Δείτε πόσο «μέσα» έπεσε στις προβλέψεις του ένας άνθρωπος πριν το εξαφανίσουν…


Ήταν Γενάρης του 1952, 
όταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης ολοκλήρωνε το πόνημά του «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική», ένα μικρό βιβλιαράκι που «κάποιοι» φρόντισαν να εξαφανιστεί.

Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις «Μπιστιρλή», το γνωστό στους μυημένους εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο που από τις αρχές του αιώνα εξέδιδε τα πλέον προχωρημένα επιστημονικά συγγράμματα για λίγους και εκλεκτούς.

Ποιος ήταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης;

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από το 1922 στην ηλικία των 15 χρονών, στον «Όμιλο Ελεύθερης Σκέψης» κι άρχισε να διαμορφώνει την πατριωτική του οικονομική θεωρία.

Μετά, έφυγε για τη Σοβιετική Ένωση όπου σπούδασε οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας – το γνωστό μετονομασθέν σε Λομονόσοφ – και στη συνέχεια εργάστηκε μαζί με μερικά από τα πιο κορυφαία μυαλά της εποχής του σε ορισμένα από τα πιο προχωρημένα και άκρως απόρρητα οικονομικά προγράμματα της τότε Σοβιετίας.

Το 1940 επιστρέφει στην Ελλάδα, εντάσσεται στην Αντίσταση και με το τέλος του πολέμου συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και παραδίδεται στη Χωροφυλακή. Μένει φυλακισμένος, «ξεχασμένος» για χρόνια.

Στο κρατητήριο ολοκληρώνει το βιβλίο «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική» που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκδοτικό οίκο «Μπιστιρλή», ο οποίος και το εκδίδει. Το βιβλίο είναι δυναμίτης, αφού περιέχει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα οικονομικής πρόβλεψης που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Επιπλέον, προβάλλει το πατριωτικό μοντέλο της οικονομίας και προκαλεί πάταγο στους τότε διεθνείς οικονομικούς κύκλους και σε πρόσωπα που διαμόρφωναν τη διεθνή οικονομική πολιτική.

Αυτά για την ιστορία. Απλά να προσθέσουμε ότι αρκετοί Έλληνες που εργάζονται σε μεγάλους διεθνείς Οίκους – που σήμερα κάποιοι εξ΄αυτών των Οίκων μας ταλανίζουν – έχουν δει στις βιβλιοθήκες Διευθυνόντων Συμβούλων και άλλων κορυφαίων στελεχών το βιβλιαράκι του Ισίδωρου Πόσδαγλη. Του μεγάλου Αγωνιστή και Οικονομολόγου. Ίσως κάποια στιγμή αξίζει να ασχοληθούμε και να αναφέρουμε πολύ περισσότερα για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά μυαλά που γέννησε αυτός ο τόπος.

Τι έγραφε στο βιβλίο του ο Πόσδαγλης και γιατί δεν θέλουν να το ξέρουμε;

Μερικές μόνο αναφορές από το βιβλίο του Πόσδαγλη – το οποίο θυμίζουμε γράφτηκε στα 1952 – είναι ικανές να ανατρέψουν, κυριολεκτικά να τινάξουν στον αέρα το σάπιο οικοδόμημα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Διαβάστε:

Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Εθνικό Χρέος και Εθνικό Έλλειμμα» σημειώνει ο Πόσδαγλης, στις σελίδα 17:

«Όταν τα δανεισμένα κεφάλαια του διεθνούς καπιταλισμού βρεθούν στο όριο της απόδοσής τους τότε ακολουθεί μια απομείωση του Εθνικού Χρέους, που επιβάλλουν δια της βίας. Τότε θα επικαλεστούν την ανάγκη πλέριας συμμετοχής όλων των δανειστών, εννοώντας μ΄ αυτά τα λόγια ότι πρέπει να πληρώσουν οι αποταμιεύσεις των εργατών, των αγροτών και του λαού. Κυλάνε έτσι το χρέος τους από το Κράτος που στέρεψε από απόδοση στο γόνιμο χωράφι του αγρότη για να πάρουν κι από εκεί κέρδη.»

Και συνεχίζει ο Πόσδαγλης πιο κάτω, στη σελίδα 22 στο ίδιο κεφάλαιο:

«Όταν η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο θα φτιάσει το Νόμισμα για να απορροφήσει τα λαϊκά κεφάλαια, τότες θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το Χρέος που θα της έχουν φορτώσει, με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ό,τι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του Πολέμου και μετά».

Αν βρίσκετε εντυπωσιακό να προβλέψει κανείς το κοινό νόμισμα από ένα κρατητήριο στα 1952 περιμένετε να δείτε παρακάτω:

«Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών – που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει – θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους»

Σελίδα 24!

Αυτά γράφει ο Πόσδαγλης, με στοιχεία, αριθμούς και διαγράμματα, είπαμε από το 1952!

Στο τέταρτο κεφάλαιο «Τα Κόμματα» γράφει ο Πόσδαγλης στη σελίδα 121:

«Όταν ο λαός πρέπει να καθοδηγηθεί προς την απομείωση του Χρέους τότε χρειάζεται μια γενικής φύσης Κυβέρνηση (Σ.Σ.: Ο Πόσδαγλης μάλλον εννοεί μια Κυβέρνηση συνεργασίας), που θα αντιπαλεύει τα λαϊκά συμφέροντα σ’ όλο το πλάτος της ιδεολογικής αντιπάλης. Ο διεθνής παράγοντας του καπιταλισμού θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες άλλες απ΄αυτές που θα λέει η γενικής φύσης Κυβέρνηση»

Μήπως σας θυμίζει κάτι;

Γιατί όμως στην Ελλάδα; Τα εξηγεί όλα ο Πόσδαγλης:

«Αμερικανοί και Γερμανοί δεν μπορούν να ζήσουν πιο πέρα απ΄ το τέλος του αιώνα γιατί θα ‘ναι τόση η ανάγκη τους για κεφάλαια, όπως βλέπουμε ακριβώς στον πίνακα πιο πάνω, που θα πρέπει να βγάλουν τα πετρέλαια για τα οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί ήρθαν να κάνουν Κατοχή στην Πατρίδα μας.

Θα δείτε να ξαναβρίσκονται Σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους. Και οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους»

Σε ποιο χάρτη αναφέρεται αυτός ο μεγάλος και ξεχασμένος αγωνιστής;

Γεώργιος Ν. Πετρακης, Αρχιτέκτων Μηχανικός


Πηγη gegonota

Κινηματογραφικές ατάκες

$
0
0


ΠαπαγιαννόπουλοςΔεν την χούφτωσες;!!! Θα το μετανιωωώσεις. Χούφτωσ’ την, χούφτωστ’ την!
Δ.Παπαγιαννόπουλος στο «Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια» (1967)
Μακράν η καλύτερη ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου
Γιάννης ΒογιατζήςΑυτή μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις. Να μου το θυμηθείς. Αυτή αν δεν σε κάνει φλώρο, εμένα να μην με λένε Μεμά!
Ο Γιάννης Βογιατζής στις «Θαλασσιές Χάντρες» (1967)
Η δεύτερη καλύτερη ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου
Αθηνόδωρος ΠρούσαληςΨηλός, όμορφος, βουτυράτος...Με μια αψηλή, τσιριμπίμ, τσιριμπόμ...
Αθηνόδωρος Προύσαλης στο «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη» (Τσιφόρος, 1968)
Η τρίτη καλύτερη ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου. H όλη σκηνή είναι απολαυστική. Αυθεντικός Τσιφόρος.
Σπύρος ΚαλογήρουΉταν πολλά τα λεφτά, Άρη.
Σπύρος Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο στη «Λόλα» (1964)
ΛογοθετίδηςΟι Γερμανοί ξανάρχονται.
Τίτλος ταινίας του Αλέκου Σακκελάριου με τον Βασίλη Λογοθετίδη (1948)
ταινίαΑγάπησα και πόνεσα
Τίτλος ταινίας του 1949 με Ελ.Χατζηαργύρη, Θ.Μορίδη
ΛογοθετίδηςΚαι τσίριο Μανώλης και τσίριο Μανώλης…
O Βασίλης Λογοθετίδης στη «Σάντα Τσικίτα» (1953)
Δήμος ΣταρένιοςΕίναι φίλοι μας οι Γερμανοί!
Ο ανεπανάληπτος φυσιογνωμικά Δήμος Σταρένιος στο «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται»
ΑυλωνίτηςΠνεύμα και ηθική!
O Βασίλης Αυλωνίτης στην «Ωραία των Αθηνών» (1954)
Φωτόπουλος- Θα είσαι φρόνιμος;
- Χ ά ρ α κ α ς!

O Μ.Φωτόπουλος απαντά στη Γεωργία Βασιλειάδου στην «Ωραία των Αθηνών»
ΦούνταςΣτέλλα φύγε, κρατάω μαχαίρι.
Γιώργος Φούντας στη «Στέλλα» (1955)
ProtopappasΌταν έχεις λεφτά Ανάργυρε μπορείς να αφήσεις τη συνείδησή σου να κοιμάται μόνη της κι εσύ να κοιμάσαι με την καλύτερη ερωμένη.
Γιώργος Πρωτόπαππας προς Λογοθετίδη στην «Κάλπικη Λίρα» (1955)
ΒασιλειάδουΗ ανιψιά μου κι εγώ είμαστε πάρα πολύ στενοχωρημένες γι΄ αυτό που συνέβη, κύριε. Είμαστε very very... πώς το λέτε εδώ στην Ελλάδα; Χολοσκασμένες!
Γεωργία Βασιλειάδου στη «Θεία από το Σικάγο» (1957)
Μίμης ΦωτόπουλοςΠρωινό [γεύμα] το λέτε σεις αυτό [στην Αμερική]; Γιατί εμείς εδώ το λέμε βδομαδιάτικο.
Ο Μίμης Φωτόπουλος στο «Ο Φανούρης και το σόι του» (1957)
Δημήτρης ΧορνΈνα εκατομμύριο εκατόν μία χιλιάδες εκατόν μία και δέκα
Ο Δημήτρης Χορν -ως απελπισμένος ταμίας- στη «Μια ζωή την έχουμε» (1958)
Μίμης ΦωτόπουλοςΚαι μετά, θα κάαααθεσαι
Μίμης Φωτόπουλος (φράση-σήμα κατατεθέν του από επιθεωρησιακό νούμερο)
ΤσαγανέαςΒεβαίως, βεβαίως. Του Θεμιστοκλέους, βεβαίως, βεβαίως.
Χρήστος Τσαγανέας στο «Το Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο» (1959)
Νίκος ΡίζοςΦέρτε μου τη Μαρίνα να τη σκίσω!
Νίκος Ρίζος στο «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» (1961)
Ντίνος ΗλιόπουλοςΛοιπόν δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε!
Ντίνος Ηλιόπουλος στον «Ατσίδα» (1961)
Στέφανος ΣτρατηγόςΣτρίβειν δια του αρραβώνος.
Ο Στέφανος Στρατηγός στον «Ατσίδα» (1961)
ΒέγγοςΤο χρήμα είν΄ ατμός και φεύγει. Η δόξα είν΄ ατμός και πάει. Ζεις για λίγα χρόνια τη ζωή σου κι ύστερα «Άμωμοι εν οδώ αλληλούια»...
Ο Βέγγος στον «Ατσίδα» (1961)
Ντίνος ΗλιόπουλοςΉταν ψηλός, μετρίου αναστήματος, παχουλός πολύ... προς το αδύνατο, με μια μουστακάρα... να έτσι δα, ένα μουστακάκι...
Νίνος Ηλιόπουλος στο «Ζητείται Ψεύτης» (1961)
Κώστας ΧατζηχρήστοςΑμ πως; / Αμ πόις και
Α σουπή και
Τ΄ άκουσες πουλί μου/ Τ΄άκουσες πολί μου

Κώστας Χατζηχρήστος σε διάφορες ταινίες
Κώστας ΚακαβάςΑμάρτησα για το παιδί μου
Τίτλος ταινίας του 1963, με Κ.Κακαβά, Ν.Ξανθόπουλο, Άντζελα Ζήλεια
ταινίαΔεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, είναι το φιδάκι ο Διαμαντής.
Από διάφορες παλιές ελληνικές ταινίες
κλέψαςΟυ..ου... μύλος γίνεται στον οργανισμό: Ο κλέψας, του κλέψαντος, τω κλέψαντι, ω παλιοκλέψαντες και παλιοκλεφταρέοι.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο «Φωνάζει ο Κλέφτης»
Η Αλίκη στο ΝαυτικόΠολλά φουστάνια βρε παιδιά... Πολλά φουστάνια. Εδώ είναι αντιτορπιλικό, δεν είναι το Λύκειο των Ελληνίδων
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στο «Η Αλίκη στο Ναυτικό»
ΚωνσταντίνουΔε μου λες; Εσείς [κομπιάζει] εδώ φτιάχνετε ένα που είναι, έτσι όλο σαντιγύ, που έχει από κάτω σοκολάτα.. όχι, από πάνω σοκολάτα... και έχει πάλι το... και είναι όλο [κομπιάζει] μέσα σ΄ ένα γυάλινο μπωλ...
Γιώργος Κωνσταντίνου στο «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963)
(«όλα τα λεφτά» είναι στην περιγραφή που προσπαθεί να κάνει χειρονομώντας)
Ντίνος ΗλιόπουλοςΟι γυναίκες, Θανάση μου, έτσι είναι: οι νόμιμες τρελαίνονται για την οικονομία και οι παράνομες για τη σπατάλη.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης»(1963)
Διονύσης ΠαπαγιαννόπουλοςΤι θα το κάνουμε εδώ μέσα, Αμέρικαν μπαρ;
Δ. Παπαγιαννόπουλος στη «Βίλα των Οργίων» (1964)
Ντίνος ΗλιόπουλοςΠαιδί μου, η ποίηση είναι ποίηση, άμα δεν την καταλαβαίνει κανείς. Άμα την καταλαβαίνουν όλοι δεν είναι ποίηση, είναι τσιφτετέλι. Κατάλαβες;
Ντίνος Ηλιόπουλος στο «Δόλωμα» (1964)
Γιάννης ΒογιατζήςΣας χαιρέτησα; Δε σας χαιρέτησα! Χαίρετε, τι κάνετε, καλά ευχαριστώ!
Ο Γιάννης Βογιατζής ως Μικές (καταρχήν, ραδιοφωνική ατάκα)
Νίκος ΚούρκουλοςΣε μένα πούλησες ψεύτικη μάνα ρε;
Ο Νίκος Κούρκουλος, δέρνοντας τον Δ. Μούτσιο, στους «Αδίστακτους» 1965
(Α’ βραβείο ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)
Σταύρος ΞενίδηςΕγώ είμαι στρατιωτικός και τα λέω τσεκουράτα...
Ο Σταύρος Ξενίδης στο «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γ.Τζαβέλλα (1965)
ΚωνσταντίνουΕγώ, παίρνω το καπελλάκι μου και φεύγω!
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου στο «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γ.Τζαβέλλα (1965)
ΚαραβάγγοςΒάρδα ρε Καραβάγγο...ειδοποία ρε ότι ξαναπιάνουμε δουλειά...ειδοποία ρε Καραβάγγο!
Ο Κώστας Δούκας, ως μάστορας, στο «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γ.Τζαβέλλα (1965)
ταινίαΠαθώς και μαθώς.
Ο Γιώργος Τζιφός, ως ταξιτζής, στο «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γ.Τζαβέλλα (1965)
Η παροιμιώδης αυτή φράση προέκυψε από την ταινία. Δεν προϋπήρχε.
(Προϋπήρχε όμως η παροιμία «το πάθημα-μάθημα» και το «πάθει μάθος» του Αισχύλου.)
ΒουτσάςΈχω και κότερο. Πάμε μια βόλτα;
Κώστας Βουτσάς στο «Κορίτσια για φίλημα» (1965)
ΚωνσταντάραςΟι γυναίκες και οι πολιτικοί, Κωστάκη, πρέπει να προσέχουν πολύ τις περιφέρειές τους!
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στο «Υπάρχει και φιλότιμο» (ως Μαυρογιαλούρος, 1965)
Νίκος ΞανθόπουλοςΌχι τόσο για μένα, για τη φουκαριάρα τη μάνα μου...
Ο Νίκος Ξανθόπουλος στον «Κατατρεγμένο» (1965)
Σταύρος ΠαράβαςΕίμαι η Κλεοπάτρα, η υπηρέτρια που ζητήσατε.
Ο Σταύρος Παράβας στο «η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης» (1966)
ΒέγγοςΚαλέ μου άνθρωπε... και Πελάαατες μου...
Ο Βέγγος σε διάφορες ταινίες του
ΒέγγοςΞέρεις από βέσπα;
Ο Βέγγος στο «Τρελός, Παλαβός και Βέγγος»(1967)
ΒουτσάςΚαατίνα, σαλαμάκι.
Ο Κώστας Βουτσάς στο «Ο Γόης» (1969)
ΚωνσταντάραςΛυπάμαι πάρα πολύ... άλλη φορά θα σε εξυπηρετήσω... τώρα... ευχαρίστως ναι, αλλά όχι.
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία 
«Ο Στρίγγλος που έγινε Αρνάκι»
ΣτυλιανοπούλουΠεριπεράστε παρακαλώ.
Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου σε διάφορες ταινίες
Σαπφώ ΝοταράΕδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα!
Η Σαπφώ Νοταρά στο «Αχ αυτή η γυναίκα μου» (1967)
(με τη χαρακτηριστική μπάσα, άγρια φωνή)
ΒουτσάςΝαι! Της είπα όσα με είπες, αλλά με είπε χαλβά και πολλά στενοχωρήθηκα... Μαμά, άκου, να με κάνεις κιοφτέδες, πολλούς κιοφτέδες... και κομματάκι χαλβά...
Ο Κώστας Βουτσάς στη «Νύχτα Γάμου» (1967)
ΒόγληςΣτάσου μύγδαλα...στάσου... στάσου μην τρέχεις... στάσου... στάσου μωρέ!
Ο Γιάννης Βόγλης -τσοπάνος- κυνηγώντας την αλλοδαπή Ann Lomberg στα «Κορίτσια στον Ήλιο» (1967)
Νίκος ΤσούκαςΑυτό θα πάει για τρακόσιε χιλιάδε δίσκοι!
Ο Νίκος Τσούκας -ως στιχουργός- στην ταινία «Το Θύμα» (1969)
ΓκουσγκούνηςΑα, να΄τα τα πουλάκια μου!
Ο θρυλικός Γκουσγκούνης σε μια από τις τσόντες του
Νίκος ΚούρκουλοςΤι κάνετε μωρέ; Σταματήστε το κάρβουνο! Όχι άλλο κάρβουνο!
Ο Νίκος Κούρκουλος στο «Ορατότης Μηδέν» (1970)
ΓκουσγκούνηςΒάστα γερά, θα σπρώξω...
Ο θρυλικός Γκουσγκούνης και πάλι
ΕξαρχάκοςΒαγγέλη!
Ο Χρόνης Εξαρχάκος στο «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» (1971)
ΛαζόπουλοςΤι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες…
Λάκης Λαζόπουλος στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους»
(βασικά είναι τηλεοπτική ατάκα, αλλά δεν πειράζει)
Κώστας ΤσάκωναςΕξι χρόνια στο Δημοτικό και έξι στο Γυμνάσιο, δώδεκα, και έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Εξι χρόνια στο Λονδίνο, είκοσι τέσσερα, και έξι χρόνια μέχρι να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριάντα έξι που είμαι, τα άλλα έξι που πήγανε;
Ο Κώστας Τσάκωνας στο «Μάθε Παιδί μου Γράμματα» του Θ.Μαραγκού (1981)


Ιστορία γραμμένη με καφέ

$
0
0

Ο «Λουμίδης», ο παπαγάλος του και οι όψεις μιας κοινωνικής και πολιτιστικής μεταμόρφωσης στην Ελλάδα του 20ού αιώνα
Ιστορία γραμμένη με καφέ
Διαφημιστικές αφίσες των προϊόντων της εταιρείας Λουμίδη. Δεξιά, διακρίνεται η ξανθιά κοπέλα με τον κόκκινο σκούφο, «πρωταγωνίστρια» στην καμπάνια προώθησης του καφέ στα τέλη της δεκαετίας του ’50


Στα 1919 τρία αδέλφια με καταγωγή από την Κάρυστο, ο Αντώνης, ο Νίκος και
 ο Ιάσων Λουμίδης, με πυξίδα τις αρχές και τις αξίες που τους έδωσε η μητέρα τους Διοχάντη και τις λιγοστές οικονομίες τους, άνοιξαν ένα κατάστημα γενικού εμπορίου στο κέντρο του Πειραιά, στην οδό Ρετσίνα 12.

Ο καφές δεν έλειπε από τα εμπορεύματά τους. Μάλιστα, άρχισαν να τον πωλούν καβουρδισμένο και αλεσμένο, μακριά από τις συνήθειες της εποχής, που ήθελε τα νοικοκυριά και τα καφενεία να τον αλέθουν μόνα τους με ό,τι σύνεργα υπήρχαν στην κουζίνα τους. Ο «Ετοιμος καφές Λουμίδη», όπως ονομάστηκε, συνοδεύθηκε από μία ακόμη πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα της εποχής: τη διανομή του στα παντοπωλεία και στα καφενεία της περιοχής από τα ίδια τα αδέλφια. Η πελατεία μεγάλωνε και το μαγαζί στην οδό Ρετσίνα απέκτησε «αδελφάκι» στην οδό Τσαμαδού 5. Για να μεγαλώσει ο μικρός χώρος, προστέθηκε το διπλανό συμβολαιογραφείο, μέσα στο οποίο βρέθηκαν ξεχασμένες διαφημιστικές αφίσες μιας ξένης εταιρείας χρωμάτων με σήμα τον παπαγάλο. Από εκείνη τη στιγμή ο παπαγάλος, πτηνό με αδυναμία στον καφέ, έγινε το έμβλημα του Λουμίδη.

«Brazilian» και εσπρέσο

Στην Αθήνα του Μεσοπολέμου κάνει την εμφάνισή του, στην οδό Βουκουρεστίου, ένα καινούργιο κατάστημα, το «Brazilian», και περνά στην αλυσίδα των επιχειρήσεων των αδελφών Λουμίδη. Στα πολυτελή τραπέζια του κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους οι ανταγωνιστές του παραδοσιακού τούρκικου καφέ, όπως ο εσπρέσο, αλλά και ο γαλλικός και ο αμερικανικός καφές, συγκινώντας την ολοένα αυξανόμενη πελατεία. Μια πελατεία πολυποίκιλη, αποτελούμενη από τις διάφορες κοινωνικές «φυλές» της Αθήνας - τους εργαζομένους, τους ευκατάστατους πελάτες, τους καλλιτέχνες όπως ο Χατζηδάκις και ο Ελύτης -, οι οποίες είχαν τη δική τους ώρα η καθεμία για να απολαμβάνουν τη συζήτηση μαζί με ένα φλιτζάνι καφέ.

Τη δεκαετία του '30 τα τρία αδέλφια επέκτειναν τις δραστηριότητές τους ανοίγοντας καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Το πρώτο βρισκόταν στη γωνία των οδών Αιόλου και Πανεπιστημίου, εκεί όπου κάποτε υπήρχε το καφενείο του Γιάννη Χάφτα (από τον οποίο πήρε το όνομά της η περιοχή Χαυτεία), και το δεύτερο στην οδό Σταδίου 38, στο Μέγαρο Νικολούδη. Το κατάστημα της Σταδίου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια για το ξακουστό «πατάρι» του.

Το «Σπίτι του Καφέ» και οι σοκολάτες

Λίγο πριν από την έλευση του 1956 γίνεται πραγματικότητα το όνειρο του Ιάσονα Λουμίδη για μια μοναδική στέγη για τον καφέ. Το κατάστημα στα Χαυτεία ανακαινίζεται εξ ολοκλήρου και μετονομάζεται σε «Ελληνικό Σπίτι του Καφέ». Ο Τύπος της εποχής γράφει εγκωμιαστικά σχόλια, χαρακτηρίζοντάς το «στολίδι της Αθήνας», έναν χώρο χαρούμενο, γεμάτο φως, που δείχνει τη μεγάλη αγάπη του Λουμίδη για την Αθήνα. Θετικές αντιδράσεις προκάλεσε και η λειτουργία των πρώτων αυτόματων μηχανημάτων πώλησης καφέ.

Με το βλέμμα στο μέλλον και την αγάπη του κόσμου να αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση, τα τρία αδέλφια ίδρυσαν στο ξεκίνημα της δεκαετίας του '60 την Ελληνική Βιομηχανία Σοκολάτας-Κακάου ΕΠΕ. Σοκολάτες με καινούργιες γεύσεις, απλές, με αμύγδαλα και φουντούκια, ακόμη και με γεύση καφέ, πλημμύρισαν την αγορά, ενώ για την προβολή των γλυκισμάτων επιστρατεύθηκαν δημοφιλείς καλλιτέχνες της εποχής, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Νίκος Ρίζος και ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Φραπέ, καλλιστεία και ποδόσφαιρο

Τα χρόνια προχωρούν και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων αλλάζουν. Ο καφές φραπέ αρχίζει να γίνεται ευρύτερα γνωστός. Δεν θα περάσουν πολλά χρόνια προτού η απόλαυση ενός παγωμένου καφέ φραπέ γίνει η απόλυτη ελληνική συνήθεια. Μια και η παρασκευή του γίνεται με τον στιγμιαίο διαλυτό καφέ, η εταιρεία Λουμίδη προχώρησε στη δημιουργία του «Loumicafe», ενός στιγμιαίου καφέ από ειδικό χαρμάνι, για να «ενισχύσει» την ελληνική συνήθεια.

Πέρα όμως από νέα προϊόντα και επιχειρηματικές κινήσεις, ο Λουμίδης συμμετείχε στην ανάδειξη των ομορφότερων Ελληνίδων προσφέροντας δώρα στις νικήτριες των ετήσιων διαγωνισμών ομορφιάς που διοργάνωνε η εφημερίδα «Απογευματινή», όπως το βάρος τους σε σοκολάτες ή καφέ. Αντίστοιχες προσφορές έκανε και στις νικήτριες ομάδες του Ελληνικού Πρωταθλήματος Α'Κατηγορίας. Θέλοντας να διεκδικήσει τα πρωτεία και στον χώρο του αθλητισμού, συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα των επιχειρήσεων, η εταιρεία Λουμίδη συγκρότησε τη δική της ποδοσφαιρική ομάδα, με σήμα τον Παπαγάλο και μέλη τους εργαζομένους της.

Ενα «Πατάρι» με ιστορία

Σημείο συνάντησης του καλλιτεχνικού κόσμου της Αθήνας ήταν το «Πατάρι του Λουμίδη», ιδανικό συμπλήρωμα του καταστήματος της οδού Σταδίου 38. Αποτέλεσε χώρο δημιουργίας, διακίνησης ιδεών και ανησυχιών, μιαν «ανεπίσημη σχολή» για όσους επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα όνομα, όπως έλεγε ο τακτικός θαμώνας του, ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια, στα διατεταγμένα σε σχήμα πι τραπέζια μπορούσε να δει κανείς, εκτός από τον Ελύτη, τον Γκάτσο, τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι, καθώς και ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου. Τις παραγγελίες έπαιρνε ο δημοφιλής σερβιτόρος Τάκης, ο οποίος σίγουρα θα είχε χιλιάδες ιστορίες να διηγηθεί. Ανάμεσα στους καταξιωμένους καλλιτέχνες, προσπαθώντας να βρουν την έμπνευση ώστε να γίνουν ονόματα ισάξια με τα πρόσωπα που έβλεπαν να συζητούν μπροστά τους, ανερχόμενοι καλλιτέχνες από όλους τους χώρους. Ο Μάνος Χατζιδάκις δήλωσε κάποτε ότι στο «Πατάρι» έγραψε για πρώτη φορά τη μουσική για τον «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα, αφού πρώτα ο Νίκος Γκάτσος τού είχε διαβάσει τη μετάφραση του έργου. Πόσες ακόμη ιδέες γεννήθηκαν για έργα για τα οποία θα μιλούσε αργότερα όλη η Αθήνα δεν γνωρίζουμε. Το «Πατάρι» πήρε μαζί του τα μυστικά του το 1977, όταν κατεδαφίστηκε το Μέγαρο Νικολούδη.

Εν Αθήναις....πάμε μια βόλτα με το λιοπύρι

$
0
0



Με την ζέστη λοιπόν πρωϊ και γραμμή για το Κέντρο της Αθήνας ξεκινώντας
από Ομόνοια Γ΄Σ/βρίου να πληρώσω την ΕΥΔΑΠ εγώ και πέντε έξη ακόμα χαζοί.
Οι ταμίες περισσότεροι από τους πελάτες μας κοιτάζανε με συμπόνοια
του τύπου ...όσο υπάρχουν βλάκες που πληρώνουν στις ημέρες μας.
Έξω την έχει στημένη ένας χρήστης που στην κυριολεξία ορμάει στους περαστικούς
για πενήντα λεπτά.
"Για να πάρεις πρέζα ;"του λέει ένας...
"Όχι τώρα παίρνω χάπια..."
Απέναντι πάντα στον Χόντο η αφίσα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ καλωσορίζει στην Ελλάδα τους τουρίστες και από κάτω στην Πλατεία Πρέζας δεκάδες αλλοδαποί περιμένουν τους "τουριστικούς πράκτορες" για να τους οδηγήσουν προς Σκόπια μεριά.
Πολλοί καλοντυμένοι άλλοι ρακένδυτοι δυστυχώς πολλά παιδιά άλλα να κοιμούνται
σε χαρτόκουτα άλλα να κλαίνε και από πάνω ο ήλιος να ψήνει.
Στην γωνία με Αθηνάς βαποράκια μαζεύουν την πελατεία τους εισπράττουν και τους
δίνουν οδηγίες για την παραλαβή.
Καβάτζες παντού και σε απίθανα μέρη...ποτέ χέρι με χέρι.
Τι να σου κάνει και η υπηρεσία ναρκωτικών ...
Δεν ασχολείται με το "λιανικό εμπόριο"....δεν προκάνει με τους χοντρέμπορους.
Βρώμα και των γονέων...
Άπλυτα πεζοδρομία  ξαπλωμένοι άνθρωποι λαθρέμποροι τσιγάρων .....
Πλατεία Θεάτρου....τα ίδια...
Επιτέλους στοά...μια στάση για λίγη δροσιά...
Κλειστά μαγαζιά....δύο ξαπλωμένοι σηκώνονται μόλις με βλέπουν προφανώς
για μια βοήθεια αλλά αγριεύομαι και το σκάω  με ελαφρά πηδηματάκια προτιμώντας τον καυτό ήλιο.
Πλατεία Κλαυθμώνος...έχει δέντρα λίγη δροσιά....
Λάθος απόφαση....η σταθερή σκουπιδιάρα του Δήμου σκίζει τα ρουθούνια...
Τα παγκάκια κατειλημμένα από χρήστες ξαπλωμένους και κάτω χύμα σύριγγες...
Τουρίστες στο Σύνταγμα...κάποιοι τραβάνε με κάμερες τις ουρές στα ATMS που δεν ήταν μεγάλες όμως.
Στο Υπουργείο Οικονομικών κάποιοι ταλαίπωροι διαμαρτύρονται για να προσληφθούν αλλά δεν είναι είδηση πλέον.
Στην Ελλάδα  θέσεις εργασίας  μόνον στο Δημόσιο.
Τα μαγαζιά άδεια ...
Το τραινάκι του Δήμου σφυρίζει...κάνε άκρη θα σε πατήσει....τουρίστες παντού
είναι μια παρηγοριά.

πίσω στα παλιά

«Φαντάσµατα» στο κέντρο της Αθήνας

$
0
0

Περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι µετακόµισαν από την πόλη µέσα σε µία δεκαετία
«Φαντάσµατα» στο κέντρο της Αθήνας

Μεσηµέρι της περασµένης Τρίτης, σε διώροφο νεοκλασικό εγκαταλειµµένο σπίτι στη συµβολή των οδών ∆ιδότου και Ζωοδόχου Πηγής, ένας νεαρός άνδρας σκαρφαλωµένος στη στέγη αφαιρούσε τα πολύτιµα ακροκέραµα.

Η εικόνα επιτηδείων που «απογυµνώνουν», διατηρητέα και µη, κενά κτίρια από τα… τιµαλφή είναι κοινή στο κέντρο της Αθήνας. Η εγκατάλειψη του κτιριακού αποθέµατος της πόλης «κουβαλά» τις αντιφάσεις µιας πόλης σε κρίση. Ετσι, διατηρητέα κτίρια εγκαταλείπονται στην τύχη τους από τους µικροϊδιοκτήτες τους, οι οποίοι παρακαλούν να καταρρεύσουν από το ίδιο το βάρος των υλικών και του χρόνου, ώστε να µπορέσουν να χτίσουν µε πολλαπλάσιο όφελος.

Στο κέντρο της Αθήνας, και όχι µόνο, εντοπίζονται κερδοσκοπικά σχέδια τα οποία είτε δεν απέδωσαν τα προηγούµενα χρόνια είτε περιµένουν τη µελλοντική άνοδο της αγοραστικής αξίας των ακινήτων, όταν η περιοχή θα εξυγιανθεί. Από µελέτη του ΕΜΠ (µε τίτλο «Μεταλλασσόµενοι χαρακτήρες και πολιτικές στα κέντρα πόλης Αθήνας και Πειραιά), η οποία πραγµατοποιήθηκε για λογαριασµό του Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), προέκυψαν στοιχεία για µονοµερείς ιδιοκτησίες πολλών ακινήτων – ολόκληρα οικοδοµικά τετράγωνα σε ορισµένες περιπτώσεις – τα οποία «κάθονται» και περιµένουν τις ιδανικές οικονοµικές συγκυρίες µεταπώλησής τους ή µίσθωσής τους.

Σαφείς τάσεις συγκέντρωσης ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας από λίγους κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφουν ειδικοί επιστήµονες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εφοπλιστικό τοµέα, στον τοµέα του εµπορίου, αλλά και στα ΜΜΕ, χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα και κατασκευαστικοί όµιλοι. Ναυτιλιακή εταιρεία στην περιοχή της Οµόνοιας έχει αγοράσει ένα ολόκληρο οικοδοµικό τετράγωνο µε πολλά διατηρητέα κτίρια. Επίσης, σύµφωνα µε πληροφορίες, εφοπλιστής έχει εδώ και µια δεκαετία στη «συλλογή» του τέσσερα εµβληµατικά πολυώροφα κτίρια στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστηµίου. Ο ίδιος συλλέγει σηµαντικά ακίνητα και στην παραλία της Γλυφάδας – «αρχιτεκτονικά στολίδια», όπως λένε όσοι γνωρίζουν – αναµένοντας την ανάπλαση του θαλάσσιου µετώπου της Αττικής την οποία έχει προαναγγείλει το ΥΠΕΚΑ. Τη ίδια ώρα που ορισµένοι συγκεντρώνουν σηµαντικές ιδιοκτησίες περιµένοντας την κατάλληλη στιγµή για να κινηθούν στις αγορές, στην ιδιαίτερα υποβαθµισµένη περιοχή του Γερανίου – περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς – καταγράφεται ακριβώς το αντίθετο. Ο αριθµός των ιδιοκτητών σε ένα µόνο οικοδοµικό τετράγωνο φτάνει τους 596.

Η δομική κρίση του κέντρου
Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία το κέντρο της Αθήνας χαρακτηρίζεται από τα εγκαταλειµµένα κτίρια ή τους άδειους ορόφους και τα κενά καταστήµατα των άλλοτε δραστήριων ισογείων στους πιο εµπορικούς δρόµους της πόλης. Το γεγονός αποδίδεται στην οικονοµική κρίση, στην εγκληµατικότητα, στους µετανάστες ή στις ταραχές στο κέντρο της πόλης και θεωρείται ότι η κατάσταση θα αναστραφεί µε σκληρά αστυνοµικά µέτρα και δυναµικά οικονοµικά κίνητρα.

Σύµφωνα ωστόσο µε τον επιστηµονικό υπεύθυνο της µελέτης του ΕΜΠ, καθηγητή στο Τµήµα Αρχιτεκτόνων κ. Παναγιώτη Τουρνικιώτη, η επιφαινόµενη κρίση του κέντρου της πόλης είναι τελικά πολύ βαθύτερη επειδή είναι ουσιαστικά δοµική. «Τα ανεπιθύµητα συµπτώµατατων τελευταίων δύο ή τριών ετών έχουν εγκατασταθεί σε ένα σώµα που προσέφερε το έδαφος γι΄ αυτή την εγκατάσταση» επισηµαίνει ο κ. Τουρνικιώτης.

Από τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 ως και σήµερα έχει µετακοµίσει από το κέντρο της πρωτεύουσας µια ολόκληρη πόλη. Ετσι µεγάλα κτίρια µε ισχυρή εµπορική ή επιχειρηµατική ταυτότητα, όπως το Μινιόν στην Πατησίων, τα πολυκαταστήµατα Athenee και Ακρον Ιλιον Κρυστάλ στη Σταδίου, παραµένουν εδώ και χρόνια κλειστά. Το ίδιο συµβαίνει και µε µεγάλα ξενοδοχεία όπως τα «Acropole», «La Mirage», «Μπάγειον» κ.ά. ή κτίρια που στέγαζαν υπηρεσίες ή τράπεζες όπως τα κτίρια της Κτηµατικής Τράπεζας και της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας στην Πανεπιστηµίου, του Ειρηνοδικείου στην Οµόνοια κ.ά.

Μόνο στους άξονες Πανεπιστηµίου και Πατησίων η έρευνα του ΕΜΠ καταγράφει 110 κενά κτίρια.

Πολλά είναι τα ακίνητα-φαντάσµατα στου Ψυρρή, στο Μεταξουργείο ή ακόµη και στην Πλάκα. Αυτό συνέβη, όπως εξηγεί ο κ. Τουρνικιώτης, «είτε επειδή εγκατέλειψε το εµπορικό κέντρο η µεταποίηση και η χοντρική, µε ή χωρίς την προτροπή της πολιτείας, χωρίς να µπορείνα καταλάβει όλο το κενό η αναψυχή, ή επειδή αποκτήθηκαν πολλά µικρά κτίρια από το ∆ηµόσιο για να προστατευθούν και χρόνια τώρα αδρανούν ή επειδή κηρύχθηκαν διατηρητέα αλλά δεν υπάρχει το εγγενές δυναµικό της ανασύστασής τους και για πολλούς ακόµη λόγους». Ειδικά για την Πλάκα, όπου θεωρείται ότι το στοίχηµα της διατήρησης έχει επιτύχει, οι κενές ιδιοκτησίες φτάνουν τα 180 κτίρια. Πολλά από αυτά αποτελούν τµήµα της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισµού – προέκυψε από απαλλοτριώσεις στις πρώτες µετεµφυλιακές δεκαετίες – το οποίο διατηρεί 150 ιδιοκτησίες στην περιοχή.

Αντίστοιχα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης καταγράφονται 200 ιδιοκτησίες σηµαντικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας οι οποίες συγκεντρώνονται γύρω από τον κόµβο της πλατείας Οµονοίας και κατά µήκος των αξόνων του Ιστορικού Τριγώνου, µε κυριότερους την Πειραιώς, τη Σταδίου και την Πανεπιστηµίου. Από όλους τους φορείς τη µεγαλύτερη ακίνητη περιουσία έχει το ΙΚΑ.

Λιμνάζοντα κληροδοτήματα
Εκτός από την «αποχώρηση» της κατοικίας και του εµπορίου από την «καρδιά» της πρωτεύουσας, χαριστική βολή στο κέντρο έδωσε, όπως λέει ο κ. Τουρνικιώτης, η αποµάκρυνση σε άλλες περιοχές διοικητικών υπηρεσιών και δηµοσίων φορέων. Η µετεγκατάστασή τους αποµάκρυνε ένα δυναµικό αγοραστικό κοινό (υπαλλήλους και επισκέπτες) για τα εµπορικά µαγαζιά ή τα καταστήµατα εστίασης που λειτουργούσαν στο εµπορικό τρίγωνο της Αθήνας επιδεινώνοντας ακόµη περισσότερο την κατάσταση εγκατάλειψης που επικρατεί. Στην «ερήµωση» του κέντρου συνέτεινε η αποµάκρυνση του Εφετείου (οδό Σωκράτους) και του Ειρηνοδικείου (Οµόνοια), του υπουργείου Γεωργίας και υπηρεσιών του ∆ηµαρχείου (πλατεία Βάθης και Χαλκοκονδύλη), του ΙΚΑ (Πειραιώς), του υπουργείου Παιδείας (οδό Μητροπόλεως), του ΟΤΕ (Εξάρχεια) και άλλων υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση για πιθανή µετεγκατάσταση του υπουργείου Οικονοµικών και της ∆ΕΗ, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Ιωάννης Πολύζος, θα οδηγήσει σε περαιτέρω «ερηµοποίηση» του κέντρου. «Πρέπει να σταµατήσει η αποµάκρυνση λειτουργιών από το κέντρο της πόλης καθώς οδηγεί στη ραγδαία υποβάθµισή του» σηµειώνει ο κ. Πολύζος.

Παράλληλα, θεσµικοί περιορισµοί, κακή διαχείριση ή απαρχαιωµένα προγράµµατα εκµετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας οδηγούν στην απαξίωση και τα λεγόµενα «λιµνάζοντα κληροδοτήµατα», δηλαδή τις περιουσίες ιδιωτών που πέρασαν σε ιδρύµατα και δηµόσιους οργανισµούς. Η ενίσχυση της αποκατάστασης και επανάχρησης των κενών κτιρίων θα πρέπει να γίνει µε ισχυρά κίνητρα για την αποτροπή της εγκατάλειψής τους αλλά και µε αντικίνητρα, όπως επισηµαίνει ο κ. Πολύζος. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν επιτυχηµένα παραδείγµατα από το εξωτερικό. Στο Παρίσι οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται κάθε δεκαετία για τη συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων. Στο Λονδίνο, όταν οι ιδιοκτήτες δεν δύνανται να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης «τραυµατισµένων» κτιρίων, οι αρµόδιες υπηρεσίες τα επισκευάζουν και τα εκµεταλλεύονται ώσπου να γίνει απόσβεση των χρηµάτων που δαπανήθηκαν για τις εργασίες. Σε ορισµένες Πολιτείες των Ηνωµένων Πολιτειών ο πολίτης µπορεί να χάσει ακόµη και τα ιδιοκτησιακά του δικαιώµατα. Η υποβάθµιση του κέντρου της Αθήνας διαγράφεται και από τις καταγραφές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ∆ήµο Αθηναίων ο πληθυσµός το 2001 ήταν 789.166 µόνιµοι κάτοικοι και το 2011 µειώθηκαν σε 655.780. Με άλλα λόγια, 133.386 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη µέσα σε µία δεκαετία.

ΑΓΟΡΑΣΕ 50 ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Επενδύει σε Κεραµεικό και Μεταξουργείο
Την ίδια στιγµή που κάποιοι συγκεντρώνουν διακριτικά σηµαντικά ακίνητα, ο κ. Ιάσονας Τσάκωνας, επικεφαλής του επενδυτικού σχήµατος Oliaros, ο οποίος έχει αγοράσει 50 ακίνητα στην περιοχή του Κεραµεικού και του Μεταξουργείου, µας εξηγεί τα σχέδιά του.

«Με ενδιαφέρει η ανάπλαση και αναδιοργάνωση του κέντρου µε έναν κεντρικό σχεδιασµό και όχι µε µπαλώµατα» λέει ο κ. Τσάκωνας, ο οποίος σε συνεργασία µε έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες σχεδιάζει να αναπαλαιώσει τα 50 κτίρια και να τα µετατρέψει σε χώρους κατοικίας, εµπορικών δραστηριοτήτων, γραφείων κτλ.«Το κέντρο βρίσκεται σε εγκατάλειψη και πρέπει να επανασχεδιαστεί. Για να κάνει κάποιος ιδιώτης κάτι σε µια πόλη πρέπει να το θέλει και η πολιτεία. Πρέπει να επενδυθούν χρήµατα για το κέντρο της Αθήνας τόσο από ιδιώτες όσο και από το κράτος και την ΕΕ» λέει ο κ. Τσάκωνας. Οπως αναφέρει, έχει κάνει την πρότασή του προς την κεντρική διοίκηση και ζητεί να ρυθµιστούν διάφορα θέµατα όπως η στάθµευση, ο φωτισµός, οι αναπλάσεις των δρόµων, να δουν τι θα κάνουν µε τα πορνεία, να γίνει ένας βρεφονηπιακός σταθµός, σχολεία κτλ.«Περιµένω µια κίνηση για να προχωρήσω στην επένδυση, η οποία υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ» λέει και καταλήγει: «Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση, δεν θα κάνω τίποτε».

Νέα στοιχεία πιστοποιούν ότι ο Φίλιππος Β'είναι θαμμένος στην Βεργίνα

$
0
0
Αποκαλυπτική έρευνα ομάδας Ελλήνων και Ισπανών επιστημόνων
Νέα στοιχεία πιστοποιούν ότι ο Φίλιππος Β'είναι θαμμένος στην Βεργίνα

Οστό με τρύπα θεωρείται το κουτσό πόδι του Μακεδόνα βασιλιά - Πανοπλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε επίσης στην Βεργίνα, στον τάφο του ετεροθαλούς αδελφού του Αρριδαίου

Μια εξαιρετική αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται στο προσκήνιο για τους τάφους της Βεργίνας. Ένα οστό με μια τρύπα στο γόνατο, που βρέθηκε από τους επιστήμονες στον Τάφο Ι της Βεργίνας, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου του Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Φίλιππος γνωρίζαμε από ιστορικές πηγές ότι τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του, το 336 π.χ., είχε τραυματιστεί σε μάχη από δόρυ στο πόδι με αποτέλεσμα να φέρει μια τρύπα στο γόνατο. Εξαιτίας αυτού του τραύματος ο Φίλιππος κούτσαινε από το ένα πόδι.



Σήμερα, 2.300 χρόνια μετά, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον παλαιοανθρωπολόγο Αντώνη Μπαρτσιώκα, ανακάλυψαν ότι το οστό στο γόνατο του Φιλίππου φέρει ακόμα την οπή από τον τραυματισμό του στην μάχη!

Στον ίδιο τάφο, δίπλα στον βασιλιά Φίλιππο είναι θαμμένη η Κλεοπάτρα, τελευταία σύζυγος του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία δολοφόνησε μαζί με το νεογέννητο παιδί της, η πρώτη σύζυγος του Φιλίππου, Ολυμπιάδα.



Ο Αρριδαίος, ετεροθαλής αδελφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρέθηκε θαμμένος στον τάφο ΙΙ ενώ η πανοπλία που βρίσκεται στο πλευρό του, θεωρείται ότι ανήκει στον μεγάλο στρατηλάτη, αφού ο Αρριδαίος ήταν ανίκανος για μάχη, αλλά απλά κατά την διάρκεια της στέψης του, είχε χρησιμοποιήσει μερικά από τα αντικείμενα που ανήκαν στον αδελφό του.

Από το 1987 ο επιστήμονας E. Borza και το 2.000 η αρχαιολόγος Όλγα Παλαγγιά είχαν υποστηρίξει ότι στον τάφο ΙΙ βρίσκεται θαμμένος ο Αρριδαίος, αφού πρόκειται για ένα σκελετό που δεν φέρει καθόλου σημάδια από τραύματα και σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο ετεροθαλής αδελφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ανίκανος για μάχη, εξαιτίας των διανοητικών ασθενειών από τις οποίες έπασχε.

Ο Αρριδαίος τάφηκε, όχι μόνο μαζί με την πανοπλία του αδελφού του, αλλά και με την ασπίδα του και αυτό προκύπτει από τις παραστάσεις επάνω στην ασπίδα, που επιβεβαιώνουν την καταγωγή του Μέγα Αλέξανδρου από τον Αχιλλέα, όχι από την πλευρά του πατέρα του, αλλά από την πλευρά της μητέρας του, της Ολυμπιάδας.

Τα νέα επιστημονικά στοιχεία ήρθαν στο φως από ομάδα Ελλήνων και Ισπανών επιστημόνων με επικεφαλής τον Αντώνη Μπαρτσιώκα και τον Juan Luis Arsuaga, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις πιο σύγχρονες μεθόδους για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.



Με την σημαντική αυτή επιστημονική ανακάλυψη αλλάζουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την Βεργίνα και πλέον καθίσταται σίγουρο ότι ο Φίλιππος ο Β'είναι θαμμένος εκεί, αλλά ότι και προσωπικά αντικείμενα ενός από τους μεγαλύτερους βασιλείς στον κόσμο, ανά τους αιώνες, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκονται θαμμένα στο σημείο αυτό της Μακεδονίας.

Η νέα επιστημονική έρευνα δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
http://www.protothema.gr

Βόλτες στην Αθήνα.

$
0
0

Μοναστήρι Προφήτη Ηλία.


Επ ευκαιρία της σημερινής γιορτής, να σας δείξω μια μονή που βρίσκεται επάνω στο Αττικό Άλσος (Τουρκοβούνια) στην οποία βρέθηκα για μία Βάφτιση. Είναι μία Μονή χτισμένη το 1957 και έχει μοναχές. Είναι μία καταπληκτική βόλτα που θα σας μείνει αξέχαστη !!!!

Από την είσοδο ακόμη ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα υπέροχο ρόπτρο στη βαριά σιδερένια πόρτα !


Μπαίνοντας στην είσοδο αντικρίζουμε την όμορφη εκκλησία


και τα κελιά και τα τραπέζια για τους επισκέπτες !


Προχωρώντας στον προαύλιο χώρο δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει ..........
Τη θέα, που είναι φανταστική .....



Τις παλιές μπρούτζινες καμπάνες ...


Ο δε υπόλοιπος χώρος μπροστά στην εκκλησία είναι τόσο προσεγμένος και καθαρός και διακοσμημένος με πολύ γούστο !
Με παλιές νταμιτζάνες 





Με πολύ ωραία τοποθετημένα στο χώρο πυθάρια 






Και βέβαια οι μοναχές φροντίζουν και τις συμπαθητικές χελώνες 



Και φεύγοντας προς την έξοδο το βλέμμα πέφτει και πάλι σε όμορφες εικαστικές παρεμβάσεις ..




Και στην άκρη του βράχου ....... έτσι για την Ελλάδα και τις ομορφιές της, κυματίζει η σημαία !


Να λοιπόν μία βόλτα μέσα στην Αθήνα που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας και εύχομαι Χρόνια πολλά και καλά σε όσους γιορτάζουν !!
Τα σέβη μου.

Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>