Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Ποιος ήταν ο Φιλόπαππος; (λόφος Φιλοπάππου)

$
0
0


Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός (το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο έντυπο περιοδικό exodos)

Ο λόφος του Φιλοπάππου ή λόφος των Μουσών (από τον μυθικό ποιητή Ορφέα, Μουσαίο) είναι μια τελευταία ευλογία για τους κατοίκους της Αττικής. Πρόκειται για 700 στρέμματα πράσινου μέσα στο, ταλαιπωρημένο, κέντρο της Αθήνας. Το όνομα του λόφου οφείλεται στο ταφικό μνημείο (μαυσωλείο) του Φιλοπάππου, που ένα μέρος του είναι ακόμα ορατό στην κορυφή του λόφου.

Ποτέ κανένας δε θα μάθει ποια έπαρση και ποια αλαζονεία διακατείχαν τον ματαιόδοξο Φιλόπαππο, που ήθελε με κάθε τρόπο να αφήσει και αυτός κάτι στην Ιστορία. Και άφησε τον τάφο του. Αν και απέναντι του βρισκόταν το πιο τέλειο μοντέλο αισθητικής λεπτότητας, ο Παρθενώνας, αυτός αντί να το αντιγράψει θέλησε να κάνει «κάτι να φαίνεται» στους αιώνες των αιώνων.
Το έφτιαξε μεγαλοπρεπές, όσο μία τετραώροφη πολυκατοικία και, ίσως, βαθιά μέσα του, να ήθελε να φωνάξει το : «νενίκηκα σε Παρθενώνα». Γι αυτό ως χλιδάτος νεόπλουτος, που ήταν, πήρε τα καλύτερα υλικά, τους πιο ακριβούς μαστόρους και φόρτωσε τον τάφο του με όλες τις χοντροκοπιές της εποχής του. Λίγα «ψίχουλα προσοχής» αναζητούσε ο καημενούλης από τους χιλιάδες θαυμαστές του Ιερού Βράχου.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε ποιος ήταν, τέλος πάντων, αυτός ο Φιλόπαππος. Ο Ιούλιος Αντίοχος Φιλόπαππος ήταν εγγονός του Αντιόχου Δ΄, τελευταίου βασιλιά της Κομμαγηνής (σημ. Συρία).
Όταν ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός κατέλυσε το συριακό βασίλειο, ο Φιλόπαππος και η οικογένεια του θα ζήσουν ως εξόριστοι στην Αθήνα. Μη λυπηθείτε για το καημένο προσφυγόπουλο. Φαίνεται ότι έφερε μαζί του τεράστια περιουσία και για αυτό θα μπορέσει γρήγορα να «δικτυωθεί» στη νέα του πατρίδα.
Με τις πλούσιες δωρεές του προς την πόλη πολιτογραφήθηκε ως Αθηναίος πολίτης και ανακηρύχθηκε Ύπατος της Αθήνας (90 -100μ.Χ), αν και ο Παυσανίας τον αποκαλεί απλά Σύριο (ανδρί Σύρω).
Σαφέστατα υπήρξε Ρωμαίος πολίτης και αξιοποίησε στο έπακρο τις πολύ καλές πολιτικές διασυνδέσεις του με τη Ρώμη. Το 115 μ.Χ κατασκεύασε το ταφικό μνημείο, με διαστάσεις 9,80 x 9,30 μ., και είχε την πρόσοψη του προς τον Ιερό Βράχο.

Ο Φιλόπαππος έχτισε το «αυθαίρετο του», χωρίς να λογαριάσει τίποτα (άμα έχεις χρήματα!). Δε σεβάστηκε ούτε την ιερή παράδοση των αρχαίων Αθηναίων που δεν επέτρεπαν να γίνουν ταφές στα ιερά υψώματα, όπως ήταν ο Λόφος των Μουσών.

Το μνημείο είναι παραφορτωμένο από το πλήθος των παραστάσεών και διακοσμητικών στοιχείων.
Είναι, ίσως, το πιο κλασικό δείγμα παρακμάζουσας αρχαίας Τέχνης
Το μνημείο σωζόταν αυτούσιο μέχρι τον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες διαπιστώθηκε ότι μέρη του μαυσωλείου αφαιρέθηκαν από τους Τούρκους και τα χρησιμοποίησαν για την κατασκευή του μιναρέ του Παρθενώνα. πηγη
 http://ola365.blogspot.gr/2013/09/blog-post_9733.html#sthash.F5H7MfVp.dpuf

Χρυσή Λίρα Αγγλίας

$
0
0



Πληροφορίες για όσους επιθυμούν να αγοράσουν χρυσές λίρες Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη. 
Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ. 
  • Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οιτιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
  • Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας μετραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).
  • Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.  
  • Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:
1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
4. Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
5. Τηλέφωνο επικοινωνίας 


Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Πληροφορίες για όσους επιθυμούν να πωλήσουν χρυσές λίρες Αγγλίας στην Τράπεζα της Ελλάδος
.
Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.
  • Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
  • Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN).
  • Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, απαιτούνται επιπλέον, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο:
1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας, ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
4. Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
5. Τηλέφωνο επικοινωνίας.


Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. 
 http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Markets/LIRA/goldlira.aspx

Εν Αθήναις...τα καθημερινά

$
0
0



Παλιές δεκαετίες...παλιές καθημερινές εικόνες μιας γειτονιάς λαϊκής...
Πρωϊ οι πατεράδες στην δουλειά τα παιδιά σχολείο...
Οι νοικοκυρές κυκλοφορούν με τα διχτάκια πηγαίνοντας για τα ψώνια της ημέρας.
Τα απαραίτητα και μόνον...
Δεν υπήρχε στοκ τροφίμων στο σπίτι.
Έπρεπε να γυρίσουν γρήγορα να ετοιμάσουν το φαϊ και να περιμένουν τα παιδιά
από το σχολείο.
Στους δρόμους κυκλοφορούσαν και οι πραματευτάδες και οι γυρολόγοι...
με κουζινικά...κατσαρόλες...τρίφτες...σκάφες...λεκάνες τσίγκινες...
Ο μανάβης...ο γανωτής...ο παπλωματάς...ο έμπορας  γνωστός ως δοσάς...
Πουλούσε είδη προικός κυρίως...σεντόνια....κουβέρτες...πετσέτες κ.λ.π.
Όλα με δόσεις...
Τεφτέρι δηλαδή και αυτός όπως και ο μπακάλης...
Μέσα σε αυτούς και ο παγοπώλης το καλοκαίρι και ο καρβουνιάρης τον χειμώνα
για την σόμπα και το μαγκάλι.
Αυτός ήταν ο μικρόκοσμος της γειτονιάς...
Δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές στην καθημερινότητά τους το ίδιο
και στην διασκέδαση.
Καλοκαιράκι...
Πρώτο το σινεμά ...
"Παιδιά άνω των 6 ετών πληρώνουν εισιτήριο"
Εκεί γινόντουσαν και εκπτώσεις...
Αν ο φουκαράς ο οικογενειάρχης είχε δύο παιδιά που έπρεπε να πληρώσουν
έκοβε ένα εισιτήριο.
Τα έβαζε μαζί σε ένα κάθισμα.
Τα βράδυα στην αυλή έφερνε η κάθε οικογένεια το φαγητό της
στο κοινόχρηστο μεγάλο τραπέζι από τάβλες
δηλαδή ότι είχε μείνει από το μεσημέρι .
Εκεί θα έλεγαν τα νέα της ημέρας αλλά και θα έδιναν λύσεις σε προβλήματα
που αφορούσαν όλους.
Δεν υπήρχαν μυστικά.

Πίσω στα παλιά

1967 Kάτι κουρασμένα παλικάρια

Πάλι καίγεται ο Υμηττός ...Αθήνα ανοχύρωτη πόλη !

Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου κι όσο μπορείς κρατήσου !!!!!

Τι έτρωγαν στο Βυζάντιο

$
0
0


Η εξαιρετική μελέτη του Andrew Dalby για την κουζίνα και τις διατροφικές συνήθειες του Βυζαντίου κυκλοφόρησε στα ελληνικά .
Tριακόσιες τριάντα πέντε σελίδες γεμάτες καρυκεύματα, συνταγές, κρασιά και όλα τα καλά που είχαν οι τραπεζαρίες των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου αλλά και του φτωχού λαού της Κωνσταντινούπολης, είναι το βιβλίο «Βυζαντίου γεύσεις» του 'Αγγλου φιλόλογου και ιστορικού 'Αντριου Ντάλμπαϊ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για μια παρουσίαση του πολιτισμού της κουζίνας αυτοκρατόρων και υπηκόων της πολυπολιτισμικής και πολύγλωσσης χριστιανικής αυτοκρατορίας που ως προς την καταγωγή ήταν μισή ελληνόφωνη αν και είχε ιδρυθεί από λατίνους παγανιστές.   Τα πιάτα των βυζαντινών είναι η διασταύρωση της βαριάς κουζίνας των Ρωμαίων με τους λιτούς θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας και το δυναμωτικό φαγητό του αρχαίου ελληνικού κόσμου.   Εν αρχή ην τα καρυκεύματα. Σύμφωνα με το  «Επαρχικόν Βιβλίον», οι μυρεψοί, επαγγελματίες των αρωμάτων και των βαφών, ήταν ειδικοί για να εμπορεύονται πιπέρι, νάρδο (είδος βαλεριάνας), κανέλα, ξυλαλόη, μόσχο, λίβανο, σμύρνα, βαρζή (βάλσαμο), λουλάκι, λάκα, χρυσόξυλο και άλλα της ευωδίας που τα είχαν  στα παντοπωλεία τους σε δοχεία τοποθετημένα στη σειρά κάτω από τη σεπτή εικόνα του Χριστού. Μάλιστα υπήρχε και… ασυμβίβαστο,  καθώς δεν μπορούσε κάποιος να είναι μυρεψός και συγχρόνως σαλδαμάριος (παντοπώλης) ενώ οι εισαγωγείς των εξωτικών ειδών από την Ανατολή δεν επιτρεπόταν να παραμείνουν με τα εμπορεύματα τους πάνω από τρεις μήνες αλλά  έπρεπε να εξαντλούν τις πωλήσεις και να αναχωρούν για την πατρίδα τους, ώστε να προστατεύεται ο εγχώριος ανταγωνισμός.   Το βιβλίο του Andrew Dalby κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη Η ζήτηση για καρυκεύματα και αρωματικά οφειλόταν εν μέρει στις θρησκευτικές λατρείες. Για να διευκολύνουν τους πελάτες τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους ,οι έμποροι έστηναν τους πάγκους τους στην περιοχή της Αγίας Σοφίας και ενίοτε  τους εγκαθιστούσαν στον ιερό περίβολο προκαλώντας τις αντιδράσεις της εκκλησίας. Μαθαίνουμε ότι στα χρόνια του Ιουστιανού, η Μέση Οδός της Πόλης, που τη διέσχιζε από τα ανατολικά προς τα δυτικά ( φιλοξενώντας πάνω από πεντακόσιες ιερόδουλες, σύμφωνα με τον Προκόπιο) ήταν και η οδός του λιανικού εμπορίου. Οι σαρδαμάριοι εμπορεύονταν κρέας, παστό ψάρι, θαλασσινά, τυρί, λάδι, όσπρια, βούτυρο, έλαιο κέρδου, κάνναβη, λιναρόσπορο, πήλινες σκάφες, αποθηκευτικά δοχεία ακόμη και καρφιά. Ο συγγραφέας περιγράφει τις αίθουσες όπου σε περιόδους γιορτών δινόταν τα μεγάλα γεύματα με την αρχαία συνήθεια των ανάκλιντρων. Στις τραπεζαρίες των συντεχνιών της πόλης έτρωγαν οι αυτοκράτορες το «κράμα» (μεσημεριανό γεύμα) με φίλους ή με ολόκληρη τη σύγκλητο, παρακάθονταν σε ένα «δέξιμον», δηλαδή σε ένα δείπνο με αφορμή την επιστροφή από κάποιο σπουδαίο ταξίδι και προσκαλούσαν τους τρανούς της διοίκησης, της εκκλησίας και της πόλης σε ένα «κλητόριον», σε μια δεξίωση.   Βέβαια, όπως γράφουν οι ταξιδιώτες- περιηγητές,  οι δυτικοί επισκέπτες δεν ενθουσιάζονταν πάντα με όλες τις γεύσεις, ειδικά μάλιστα με το γάρο, μια λατρεμένη  σάλτσα από ψάρι που όμως λόγω της ξινής γεύσης δεν αγαπήθηκε ποτέ από τα δυτικά στόματα. Το ίδιο συνέβαινε και με τη ρετσίνα. Όμως, οι ξένοι παρασύρονταν από τα γλυκίσματα, τα ζαχαρωμένα φρούτα και τα γλυκά κρασιά.   Το βιβλίο περιλαμβάνει εγχειρίδια ανώνυμου έλληνα διαιτολόγου ο οποίος αποπειράθηκε να κατηγοριοποιήσει τις γεύσεις των τροφών για να καθορίσει τις διαιτητικές τους ιδιότητες, λαμβάνοντας υπόψη τους τέσσερις χυμούς του σώματος που, κατά την παράδοξη άποψή του ήταν: το αίμα, το φλέγμα, η ξανθή και η μέλαινα χολή. Στο επιγραφόμενο «Περί τροφών σύνταγμα» καταγράφονται οι οχτώ γεύσεις που είναι: η γλυκιά, η πικρή, η αλμυρή, η δριμεία, η λιπαρή, η στυφή, η ουδέτερη και η γεύση που λιώνει. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να παραθέσει τις τροφές που αδυνατίζουν και στις οποίες περιλαμβάνει το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το κάρδαμο, το σινάπι, τη ρίγανη, τη μέντα, το φλησκούνι, το θυμάρι, το σέλινο, το μαϊντανό, το λάχανο, το μάραθο και πολλά άλλα που θα έκανε τους σημερινούς διαιτολόγους να χαμογελούν. Η μελέτη ολοκληρώνεται με το γλωσσάρι των βυζαντινών τροφών και αρωματικών: Η αγουρίς είναι χυμός από άγουρα σταφύλια, το άκορον είναι το κίτρινο νερόκρινο, η αλμαία είναι το λάχανο τουρσί, ο αύχος είδος μπιζελιού και ώκιμα ο βασιλικός.   Ολοκληρώνοντας την απολαυστική αυτή ανάγνωση επιβεβαιώνεται ότι τα πιάτα των βυζαντινών είναι η διασταύρωση της βαριάς κουζίνας των Ρωμαίων με τους λιτούς θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας και το δυναμωτικό φαγητό του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε σοκάκια γεύσεων και σε παλάτια απολαύσεων, σε εξαίσιες μυρωδιές φτωχών και σε γαστριμαργικό επιδείξεις αυτοκρατορικού λαϊφ στάϊλ…   
Κώστας Μαρδάς για ΑΠΕ Πηγή: www.lifo.gr

Η επικαιρότητα ενός άγνωστου μουσείου

$
0
0

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Φωτοαπεικόνιση θησαυροφυλακίου και πεντακοσιόδραχμου στο Μουσείο της Τραπέζης της Ελλάδος στην οδό Αμερικής.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Πολλοί νοσταλγοί της δραχμής μάς προέκυψαν τελευταία, ενώ όλες αυτές τις ημέρες ακούμε πολλά και ευφάνταστα σενάρια. Κάποιοι φαντασιώνονται επιδρομές στον Χολαργό. Αλλοι συνωμοσιολογούν ότι «τυπώνονται δραχμές». Ομως οι ιστορικές μήτρες του αλλοτινού εθνικού νομίσματος δεν βρίσκονται ούτε στο Νομισματοκοπείο ούτε αλλού. Εκτίθενται και δη για το ευρύ κοινό σε έναν πολύ κεντρικό χώρο της Αθήνας, στην οδό Αμερικής 3. Εκεί που λειτουργεί, εδώ και πέντε χρόνια, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κι αν έκλεισε για λίγες ημέρες από τις 30 Ιούνιου (εξαντλήθηκαν οι άνθρωποι από τα τηλεοπτικά συνεργεία), την ερχόμενη εβδομάδα 
(το πιθανότερο την Τρίτη) ανοίγει πάλι τους χώρους του στο κοινό. Ελεύθερη όπως πάντα η είσοδος για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην ιστορία του χρήματος. 
Μια περιήγηση από τις πρώτες μορφές του στην αρχαιότητα, έπειτα στα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα μέχρι το πλαστικό χρήμα.
Μαζί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του πρώτου νεοελληνικού νομισματικού συστήματος, το 1828, έως τη ζώνη του ευρώ και την ένταξη της Ελλάδας σ’ αυτήν.
Στο ισόγειο και το υπόγειο εκτίθενται πάνω από 600 νομίσματα και 250 τραπεζογραμμάτια και, βέβαια, όλα τα τραπεζογραμμάτια που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας, από τότε που η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε το εκδοτικό προνόμιο. Μαζί τα νομίσματα από καταβολής του νέου ελληνικού κράτους.
Κι αν τους χειμερινούς μήνες οι επισκέπτες που πρωταγωνιστούν στο μουσείο είναι τα παιδιά, ο εφιάλτης του Grexit πάνω από τα κεφάλια μας δίνει αφορμές για μία ακόμη επίσκεψη. Οι άνθρωποι του μουσείου στο τηλέφωνο μας προτρέπουν: «Πρέπει να δείτε την έκθεση για τον Ζολώτα». Η πορεία της ζωής του από τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και στη Λειψία, τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, η ενασχόλησή του με την πολιτική, το συγγραφικό έργο του και η διεθνής αναγνώρισή του αποτελούν στοιχεία της περιοδικής έκθεσης που λειτουργεί στο μουσείο.
Οσοι, όμως, δεν τα πάμε καλά με τα οικονομικά είναι ευκαιρία να κατανοήσουμε τι συνέβη από τα χρόνια του Καποδίστρια έως σήμερα, να καταλάβουμε τον ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι ήθελε να πετύχει η ενιαία νομισματική πολιτική.
Ταράζεσαι σαν βλέπεις ένα από τα πρώτα εκθέματα, περίπου 1,5 εκ. ευρώ θρυμματισμένο! Την ώρα που σχηματίζονται ουρές στα ΑΤΜ, εδώ σπαράγματα από κατεστραμμένα φθαρμένα τραπεζογραμμάτια, που στριμώχνονται σαν άμμος στην εγκατάσταση των πέντε κουτιών από πλέξιγκλας, θυμίζουν ότι το ευρώ δεν παράγεται από χαρτί αλλά από υπολείμματα ινών βαμβακιού.
Αλλά ας μη γελιόμαστε. Οι περισσότεροι ενήλικες επισκέπτες ρωτούν για τη δραχμή. Από το 2010 που ιδρύθηκε το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, 
οι εργαζόμενοι συνήθισαν την ερώτηση: 
«Η τράπεζα ετοιμάζει δραχμές;». «Μα όλες οι μήτρες τους εκτίθενται εδώ», ήταν η απάντηση που πέντε χρόνια πριν θυμάμαι να επανέφερε το χαμόγελο στα χείλη των ηλικιωμένων. Είναι αυτοί που προσέχουν τις μήτρες των παλιών δραχμών στο υπόγειο, τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κοπή και εκτύπωση, τις μακέτες νομισμάτων που κυκλοφόρησαν αλλά κι άλλες που έγιναν και δεν κυκλοφόρησαν ποτέ, το μηχάνημα τήξης χρυσού αλλά και το πληθωριστικό χαρτονόμισμα των 100 δισ. δρχ. του 1944! Προπλάσματα και χαλκογραφικές πλάκες πως δείχνουν πως έφτιαχναν άλλοτε το εθνικό νόμισμα. Σχέδια σε τρία επίπεδα για τα παλαιότερα χαρτονομίσματα και για το ευρώ σε τέσσερα επίπεδα σχεδίασης, με σκοπό να αποφευχθεί η αντιγραφή. Οι νεότεροι, τα παιδιά που δεν γνώρισαν τη δραχμή, με παρότρυνση συνήθως των καθηγητών τους, στέκονται στα εργαλεία του χαράκτη: ζυγαριά ακριβείας, καλέμι, ατσάλινη πλάκα στην οποία χαράζει τα στοιχεία του χαρτονομίσματος.
Ενα χαριτωμένο ηχητικό και οπτικό «σκηνικό» σηματοδοτεί τον επίλογο της έκθεσης. 
Ο μεταλλικός ήχος των νομισμάτων από το αγαπημένο «Money» των Pink Floyd σαν βλέπεις τη φωτογραφία του θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργεί συνειρμούς.
 Για λόγους ασφαλείας έχουν αφαιρεθεί λεπτομέρειες από τη φωτογραφική απεικόνιση της πόρτας. 
Ομως είναι η βαριά πόρτα του σημερινού θησαυροφυλακίου που φυλάει ένα μέρος των αποθεμάτων της χώρας…

Ενα μοναδικό, αμιγώς τρικαλινό χαρτονόμισμα της Κατοχής

$
0
0

Ενα μοναδικό, αμιγώς τρικαλινό χαρτονόμισμα της Κατοχής
Σχεδόν 70 χρόνια πριν,  την 1η Οκτωβρίου 1944 και λίγες ημέρες πριν η χώρα μας και ο νομός μας απελευθερωθούν από τους Ναζί και Βούλγαρους φασίστες κατακτητές, τυπώθηκε το εικονιζόμενο χαρτονόμισμα. Εχει ονομαστική αξία του απίθανου ποσού των 200 εκατομμυρίων δραχμών! Λόγω του ιλιγγιώδους ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού, τέτοιο ποσό ήταν… μικρό. Το πολύ πολύ να αγόραζε κανείς μιάμιση οκά ψωμί ή ένα αβγό!
Στο βιβλίο του Θεόδωρου Μιχ.Τσερπέ « ΤΟ ΑΓΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙ» διαβάζουμε:
«Η αγοραστική αξία της δραχμής και οι τιμές ήταν για να κλαις τότε και να γελάς σήμερα διαβάζοντάς τες. Δυο αυγά που τον Απρίλιο του 1941 είχαν 3 δραχμές, τον Οκτώβρη του 1944 είχαν φτάσει, αν βέβαια τα εύρισκες, 700.000.000.000 (εφτακόσια δις, όπως έλεγαν τότε….
Μια οκά ψάρια που είχαν 40 δραχμές προπολεμικά στην οκά έφτασαν να έχουν 5.000.000.000.000 (πέντε τρις), μια οκά κρέας που είχε 55 δρχ. το κιλό έφτασε τα 7.000.000.000.000 (εφτά τρεις) και ίσως από άλογο, ένα κουτί σπίρτα έφτασε τα 500.000.000.000, μια οκά λάχανο 600.000.000.000, μια χρυσή λίρα που είχε 1.000 δραχμές προπολεμικά έφτασε 180.000.000.000.000 (180 τρεις) τον Οκτώβρη του 1944.
Επί πλέον για να φτιάξεις ένα ζευγάρι παπούτσια ανδρικά τον Οκτώβρη του 1944 έπρεπε να πληρώσεις 1 ½ λίρα (240 τρις), ένα πουκάμισο ½ λίρα (ή 90 τρεις), ένα τσιγάρο τότε, στο περίπτερο, από τα κοντά της απαίσιας κατοχής «κούτας» πουλιόταν ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Τέλος η νομισματική κυκλοφορία, από 12.598.979.600 του Οκτωβρίου του 1940 έφτασε τον Οκτώβριο του 1944 τα 6.500.000.000.000.000.000.000 δηλαδή 6 ½ πεντάκις) χρήμα, να χορτάσει και το πιο αχόρταγο μάτι».
Νομίσματα επί κατοχής
Ως γνωστόν, οι κατακτητές είχαν επιβάλλει την κυκλοφορία τριών νομισμάτων το 1941: μάρκο, ιονική (ή μεσογειακή) δραχμήκαι λέβα, ανάλογα με τις ζώνες κατοχής. Μετά από λίγο καιρό, επανακυκλοφόρησε η δραχμή, επειδή αυτό βόλευε τους κατακτητές, να αγοράζουν υλικό και τρόφιμα με μηδαμινής αξίας χρήματα, που δεν είχαν αντίκρισμα (αφού το απόθεμα της χώρας σε χρυσό είχε μεταφερθεί στη Ν. Αφρική). Δηλαδή, ουσιαστικά, εκτός από τις αρπαγές επισιτιστικού υλικού, το «αγόραζαν» και τσάμπα, αφού το χρήμα τυπωνόταν μεν από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά επί της ουσίας δεν είχε καμία αξία. Ουσιαστικά, κυρίαρχο νόμισμα ήταν η λίρα, με την οποία γίνονταν όλες οι δοσοληψίες, κυρίως με τους μαυραγορίτες. Αυτοί μάλιστα, μετά την κατοχή, ήταν και οι μόνοι που είχαν χρήμα.
Το 1944, σύμφωνα με την ελληνική βικιπαίδεια,  εκδόθηκε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία χαρτονόμισμα που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα. Είχε ονομαστική αξία 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, όμως ήταν παντελώς ανυπόληπτο και η ουσιαστική του αξία σχεδόν μηδαμινή. Επρόκειτο για την τελική φάση της κατοχικής οικονομικής κατάρρευσης. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα σημερινά 10 λεπτά του ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του.
katoxiko nomisma1
Το τρικαλινό χαρτονόμισμα
Το συγκεκριμένο ιστορικό χαρτονόμισμα κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου 1944ελάχιστες ημέρες πριν την απελευθέρωση της πόλης (18 Οκτωβρίου). Πρόκειται για ένα τοπικό νόμισμα, δηλαδή κυκλοφόρησε ΜΟΝΟ στα Τρίκαλα (άγνωστο, εάν κυκλοφόρησε σε όλον τον νομό, αλλά λογικά προοριζόταν και για αυτόν). Εχει ονομαστική αξία 200 εκατ. δραχμών. Η έκδοσή του έγινε για τον νομό μας, μετά από πρωτοβουλία του τότε Νομάρχη, Χρυσόστομου Πιπιλιάγκα,πιθανώς και με τη συνεργασία του τότε Δημάρχου Τρικκαίων, Αχιλλέα Παπαθανασίου. Φέρει την υπογραφή του Νομάρχη και του Γερμανού διοικητή της πόλης, του πλατζ-κομαντάντ, μετά από άδεια της Φελντ-κομαντατούρ (της διοίκησης της χώρας από τους Ναζί). Αναφέρει ότι η άδεια δόθηκε λίγο νωρίτερα, στις 29 Σεπτεμβρίου 1944. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το χαρτονόμισμα τυπώθηκε πάνω σε… παλιό χαρτονόμισμα, των 5.000 δραχμών του 1943, προφανώς επειδή δεν υπήρχαν τραπεζογραμμάτια, αλλά και επειδή, όσα υπήρχαν, δεν είχαν καμία απολύτως αξία ή ήταν λίγα σε αριθμό, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κυκλοφορίας χρήματος. Στην έρευνα που κάναμε για την trikkipress.gr βρήκαμε ότι, στο παλιό ένθετο «Επτά Ημέρες» της «Καθημερινής» (4-2-1996, με θέμα Ιστορία των ελληνικών χαρτονομισμάτων) ο Αναστάσιος Π. Τζαμαλής, τότε πρόεδρος της Ελληνικής Νομισματικής Εταιρίας,  ο οποίος επιβεβαιώνει την κυκλοφορία του συγκεριμένου νομίσματος, αναφέρει τα εξής:
«Από τα τέλη Σεπτεμβρίου 1944 ο γερμανικός στρατός άρχισε να αποσύρεται από την Ελλάδα. Αυτό δημιούργησε μια ιδιότυπη κατάσταση, καθώς κάποιες επαρχίες ήσαν ελεύθερες, άλλες υπό κατοχή και η επικοινωνία με την πρωτεύουσα αδύνατη. Πρώτο και κύριο πρόβλημα η πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τα δημόσια ταμεία και τράπεζες. Πάλι η πρωτοβουλία των τοπικών αρχών έσωσε την κατάσταση». Ετσι εξηγείται η ύπαρξη αυτού του μοναδικού χαρτονομίσματος των Τρικάλων. Η σχετική διαφάνεια παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή 5 Ιανουαρίου στην Καλαμπάκα, στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων για τις γερμανικές αποζημιώσεις από τον δικηγόρο Αθηνών κ. Σαράντο Θεοδωρόπουλο και είναι δανεισμένη από το βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα, «Η Οικονομική Ιστορία της Κατοχής».
Θα μπορούσαν ο Δήμος ή η ΠΕ Τρικάλων να κάνουν κάτι για το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα; Παρουσιάσαμε κάποια στοιχεία. Τα άλλα είναι στο χέρι τους (π.χ., πού τυπώθηκε, πόσα τυπώθηκαν, αν τυχόν υπάρχει κάποιο γνήσιο σε κάποια συλλογή…).

Θανάσης Μιχαλάκης

Εν Αθήναις... ο Θησέας ...η πλατεία...η Πολιτεία

$
0
0



Το γλυπτό σύμπλεγμα "Θησεύς σώζων την Ιπποδάμειαν"βρίσκεται στην Πλατεία Βικτωρίας.

Φιλοτεχνήθηκε στο Βερολίνο το 1906 από τον Γερμανό γλύπτη Πφουλ.

Το γλυπτό, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, απεικονίζει τον ήρωα Θησέα που σώζει την πανέμορφη Ιπποδάμεια, σύζυγο του βασιλιά των Λαπιθών Πειρίθου, από το μεθυσμένο Κένταυρο Ευρυτίωνα.
Το χάλκινο αυτό γλυπτό δωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων το 1927 και τοποθετήθηκε αρχικά στην Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, απ'όπου μεταφέρθηκε το 1938 στη σημερινή θέση του στην Πλατεία Βικτωρίας.
Αυτά για την ιστορία για να ξεκινήσουμε από τις παλιές δεκαετίες όσοι από εμάς
εγνώρισαν αυτή την υπέροχη πλατεία στα καλύτερά της αλλά και τους γύρω
δρόμους όπου κατοικούσουν γνωστοί άνθρωποι στο Πανελλήνιο.
Το θέατρο "Πορεία"από το ΄60 εκεί του Αλέξη Δαμιανού ναός της τέχνης.
Στην Γ΄Σ/βρίου ήταν το θέατρο της "Κας Κατερίνας"....
1962 "Κόκκινα φανάρια" με την Μαίρη Χρονοπούλου....

Πλατεία Βικτωρίας σήμερα...
Μια υπαίθρια αποθήκη ανθρώπων....
Καλοκαίρι με τον υδράργυρο στα ύψη με ότι αυτό σημαίνει...
Ο Θησέας και η Ιπποδάμεια παραμένουν ...
Η δυσοσμία έντονη...οι αρρώστειες προ των πυλών...
Αγανακτείς για το ανύπαρκτο Κράτος
που ύστερα από πολλά χρόνια κατάφερε να κυβερνηθεί από αριστερή
Κυβέρνηση στέλνοντας στο περιθώριο τους επαγγελματίες πολιτικούς με ότι αυτό σημαίνει .
Εφ΄όσον στην ουσία άνοιξες τα σύνορά σου έχεις την υποχρέωση να φροντίσεις τους εισερχόμενους .
Δεν είναι λύση τα ελεύθερα κάμπινγκ της Πλατείας Ομονοίας....
της Πλατείας Βικτωρίας ...του Πεδίου του Άρεως.
Δυστυχώς όμως από τους επαγγελματίες πολιτικούς περάσαμε στους επαγγελματίες συνδικαλιστές να μας κυβερνούν  δηλαδή..."μάστορα φέρε μια από τα ίδια".



Ορκίστηκε η δεύτερη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ !

Και λίγο γέλιο !

$
0
0







14/5/2015

Καμμένος: «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέο μνημόνιο»

Ούτε οι ΑΝΕΛ, αλλά ούτε και κανένας από τη σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο για να δοθεί και άλλο δάνειο στην Ελλάδα, είπε ο ΥΠΕΘΑ.
kammenos-den-prokeitai-na-psifisoume-neo-mnimonio
 http://www.thetoc.gr
Ούτε οι ΑΝΕΛ, αλλά ούτε και κανένας από τη σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο για να δοθεί και άλλο δάνειο στην Ελλάδα, 
είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, μιλώντας στον Real, «Η κυβέρνηση αυτή πήρε λαϊκή εντολή να σταματήσει τα μνημόνια και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού» και «δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα μνημόνιο».
Μάλιστα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «απειλεί», εμμέσως πλην σαφώς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε περίπτωση που επιμείνει στην ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος και ζητήσει νέο μνημόνιο για να δοθεί κι άλλο δάνειο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «Ήδη στο υπουργείο Άμυνας έχουμε ανοίξει και τα 84 δισ. τις προμήθειες της εποχής 1998-2003.
 Οι περισσότερες από τις προμήθειες από την Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία, είναι με μίζες.
 Οι μίζες αυτές έχουν αποδειχθεί».
Απαντώντας δε σε ερώτηση αν θα ψηφίσει το κόμμα του στη Βουλή μια συμφωνία όπως τη θέλει ο Σόιμπλε ήταν απόλυτος:
«Όχι. Ούτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ούτε η κυβέρνηση».

7 Ιουνίου 1952: Αυτή ήταν η τελευταία φορά που αρχηγός του ελληνικού κράτους επισκέφτηκε την Τουρκία

$
0
0


Ήταν 7 Ιουνίου 1952 όταν το αντιτορπιλικό Έλλη μετέφερε τον τότε Βασιλιά Παύλο 
και τη σύζυγό του, Βασίλισσα Φρειδερίκη στην Τουρκία. Ήταν η τελευταία φορά
 που αρχηγός του ελληνικού κράτος επισκεπτόταν τη γείτονα. 
Πέρασαν 62 χρόνια και η ατάκα του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου για να υπενθυμίσουν πως έκτοτε κανένας αρχηγός κράτους δεν έχει επισκεφτεί την Τουρκία. 
Ακολούθησε βέβαια μια έντονη περίοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αποκορύφωμα τα Σεπτεμβριανά. 
Το τότε βασιλικό ζεύγος είχε προσκαλέσει σε επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Τζελάρ Μπαγιάρ.
Το αντιτορπιλικό Έλλη που μετέφερε τον Παύλο και τη Φρειδερίκη και τον υφυπουργό 
Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ, ξεκίνησε από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη 
συνοδεία ενός ακόμη πολεμικού πλοίου. Όταν μπήκε στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, τους υποδέχτηκαν τουρκικά πολεμικά πλοία. 
Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες βασιλείς επισκέπτονταν την Κωνσταντινούπολη. 
Το ταξίδι έγινε με πρωτοβουλία του βασιλιά Παύλου. 
Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στο βασιλικό ζεύγος ήταν θερμότατη. Η είσοδός τους στην Κωνσταντινούπολη έγινε με ανοιχτό αυτοκίνητο και πολλούς Έλληνες της Πόλης
 να έχουν βγει στους δρόμους. Τους συνόδευε ο Τούρκος πρόεδρος. 
Η επίσκεψη ήταν τριήμερη. Ο Παύλος και η Φρειδερίκη πήγαν στην Άγκυρα και επέστρεψαν
 στην Κωνσταντινούπολη. Φιλοξενήθηκαν στα ανάκτορα Ντολμά Μπαχτσέ, επισκέφτηκαν το Πατριαρχείο και συνάντησαν τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, ενώ από τη γέφυρα της θαλαμηγού
 του Τούρκου προέδρου επιθεώρησαν τον τουρκικό Στόλο. 
Πήγαν στη συνοικία του Πέρα και επισκέφτηκαν επίσης κεντρικές συνοικίες με έντονο 
το ελληνικό στοιχείο.
Η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε πει για το ταξίδι στην Τουρκία:
«Η επίσκεψις υπήρξε, στο σύνολό της, μια μεγάλη επιτυχία. Η ελληνοτουρκική φιλία
 τοποθετήθηκε επάνω σε πολύ προσωπική βάση. Γίναμε φίλοι με τον πρόεδρο, ο οποίος 
είναι ένας μετριόφρων και σεμνός άνθρωπος. Ιδιαιτέρως μας άρεσε ο πρωθυπουργός, 
ο οποίος είναι νέος, δραστήριος και πολύ ευφυής με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ.
 Ο υπουργός των Εξωτερικών είναι επίσης ευφυής και συμπαθής. Κατά την διάρκεια
μιας επισκέψεως δέκα ημερών υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να σπάση η υπερβολικά 
επίσημη ατμόσφαιρα και να διεξαχθούν ωρισμένες φιλικές συζητήσεις επί όλων
 των θεμάτων……
Ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε ιδιωτικώς στους επισήμους μας να καταλάβουν
 ότι η κυβέρνησίς του διάκειται συμπαθώς προς εμάς επί του θέματος της Κύπρου και ότι
δεν θα αντιμετωπίζαμε μεγάλες δυσκολίες μαζί της σε περίπτωση που η ελληνική 
κυβέρνησις θα αναγκαζόταν να προβή σε επίσημες ενέργειες λόγω υπερβολικής πιέσεως
 της κοινής γνώμης….. Έχω την βεβαιότητα ότι η Γιουγκοσλαβία, βλέποντας την
 ισχυροποίησιν της ελληνοτουρκικής φιλίας θα θελήση τελικά να προσχωρήσει κι αυτή. 
Ποιος ξέρει μπορεί να συμβεί και το αδιανόητο – ο Τίτο να επιθυμήσει να μας επισκεφτεί.
Σταθερές και καλές σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας και πιθανώς Γιουγκοσλαβίας θα κάνουν 
οποιονδήποτε επιδρομέα να σκεφθή δύο φορές και θα δημιουργήσουν έναν πρώτης τάξεως
 βατήρα προσελεύσεως μέσα στο «μαλακόν υπογάστριον» της Ευρώπης. Ο σύζυγός μου
 κι εγώ θα κάνωμε πάντοτε οτιδήποτε μπορούμε για να συμβάλωμε στην ενίσχυση και 
ενοποίηση της γωνιάς αυτής του κόσμου…. 
Φιλοδοξία του συζύγου μου και εμού, τόσο ατομικώς όσο και υπό την επίσημον ιδιότητά 
μας ως ηγετών της χώρας μας….».
Πηγή: omogeneia-turkey.com
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 


Τι είναι τα «γουναράδικα» που δίνει… ραντεβού η Ραχήλ Μακρή

$
0
0


Η πραγματική ιστορία πίσω από την ιστορική έκφραση του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη


gounaradika4
αςξεκινήσουμε από τα βασικά. Κανείς ποτέ, με εξαίρεση την Ραχήλ Μακρή πρόσφατα και παλαιότερα τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, δεν έδωσε… «ραντεβού» στα γουναράδικα. Υπάρχει μια παρανόηση.

Αυτό που χρησιμοποιούσε ως αγαπημένη έκφραση ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης ήταν το «καλή αντάμωση στα γουναράδικα»! Η χρήση της λέξης «ραντεβού» στην καλύτερη περίπτωση είναι εκ παραδρομής λάθος, στην χειρότερη ένας νεοτερισμός που αλλοιώνει την ιστορικότητα της έκφρασης.
gounaradika

Οι ρίζες της πολυχρησιμοποιημένης έκφρασης

Η φράση «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» έγινε μεν γνωστή από τον Βελουχιώτη, αλλά δεν επινοήθηκε από εκείνον. Ίσα-ίσα... Υπήρχε πολλά χρόνια πριν από εκείνον και όπως φαίνεται συνεχίζει να υπάρχει και μετά από αυτόν.
Πρόκειται επί της ουσίας για έναν παροιμιόμυθο. Μάλιστα η (κατά πάσα πιθανότητα) αρχική της μορφή αναφέρεται στη συλλογή του Δ. Λουκάτου (Νεοελληνικοί παροιμιόμυθοι) αλλά και στο βιβλίο «Παροιμίες» του Νικολάου Πολίτη. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει η φράση: «Θ’ ανταμωθούμε στα κιουρτζίδικα».
gounaradika4
«Κιουρτζίδικα» στα τούρκικα είναι τα γουναράδικα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, λοιπόν, υπάρχει μια πιο αναπτυγμένη παραλλαγή της παροιμίας: «Τ’ αλεπόπουλα ρώτησαν την αλεπού, «Πού θ’ ανταμωθούμε;» «Εις του γούναρη την κάδη». Όπου «Γούναρης», φυσικά, ο γουναράς. Και η κάδη είναι ο κάδος. Εκεί δηλαδή όπου τα δέρματα μουλιάζουν σε διάφορα υγρά για να μαλακώσουν κατά την κατεργασία τους.
gounaradika3
Μάλιστα, ο συγγραφέας του βιβλίου, σημειώνει ότι υπάρχει και ένας -όχι και τόσο γνωστός-  μύθος πίσω από τη φράση. Σύμφωνα με αυτόν η αλεπού ανάθρεψε τα παιδιά της και τα μεγάλωσε ώστε να μπορούν πια μόνα τους να φροντίζουν την τροφή τους. Όταν ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού τα αλεπόπουλα τη ρώτησαν πότε θα ξανασυναντηθούν και εκείνη, πολύπειρη, έδωσε αυτή την απάντηση, προκειμένου να τους δείξει τις δυσκολίες αλλά κυρίως τους κινδύνους τους οποίους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.  Ο Πολίτης προσθέτει ότι τη φράση «τη λένε χαριτολογώντας φίλοι που αποχωρίζονται και δεν έχουν προοπτική να συναντηθούν στο κοντινό μέλλον».
gounaradika2
Επιπλέον σύμφωνα με παλαιότερες καταγραφές η φράση αυτή χρησιμοποιούνταν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό και από τους κλέφτες και τους αμαρτωλούς κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Επίσημες καταγραφές για αυτό δεν υπάρχουν, ωστόσο, δεν αποκλείεται να ήταν έτσι πραγματικά, δεδομένης της εκπεφρασμένης αγάπης που είχε ο Βελουχιώτης για την «κλεφτουριά»!

Ο Άρης Βελουχιώτης και το αντάρτικο

Ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ συνήθιζε να λέει αυτή την φράση όταν συνομιλούσε με τους συντρόφους του για την πιθανή εξέλιξη που θα είχε το αντάρτικο και ο εμφύλιος. Το έκανε πάνω στη βάση της παροιμίας με την αλεπού και με προφανή στόχο να τους δείξει πως η πιθανότερη κατάληξη του ίδιου θα ήταν αυτή…
Ο Βελουχιώτης την χρησιμοποιούσε τόσο συχνά που από ένα σημείο και μετά με την ίδια συχνότητα την χρησιμοποιούσαν και οι αγαπημένοι του «μαυροσκούφηδες» (το επίλεκτο τμήμα του ΕΛΑΣ που αποτελούσε κάτι σαν προσωπική φρουρά του Άρη).
Υπάρχει, μάλιστα, και μια σχετική ιστορική καταγραφή από τον «Καπετάν Περικλή», κατά κόσμον Γιώργο Χουλιάρα, που πολέμησε στο πλευρό του Βελουχιώτη.
gounaradika6
Σύμφωνα με εκείνη την διήγηση λοιπόν, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, στις αρχές του 1945, ο Χουλιάρας συνάντησε τον Βελουχιώτη και άλλους καπετάνιους στην Μπρούφλιανη Φθιώτιδας.
Όσο ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ ενημερωνόταν για ένα σημείωμα που είχε φτάσει μέχρι εκεί και το οποίο περιείχε εντολές του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, οι μαυροσκούφηδες συζητούσαν για το μέλλον του αγώνα.
«Μπρος σπαθί και πίσω ρέμα», φέρεται να είπε τότε ο Καπετάν Πελοπίδας στον διστακτικό Χουλιάρα. «Εμείς που θα ακολουθήσουμε τον Άρη, κακό χερόβολο και εσείς κακό δεμάτι. Εσύ, Περικλή, καλύτερα να φύγεις. Καλή αντάμωση στα γουναράδικα», είπε αποχαιρετώντας τον ο Πελοπίδας.
Σε μια παλαιότερη συνέντευξή  του στην εφημερίδα «Τα Νέα» » ο ιστορικός βιογράφος του Βελουχιώτη Διονύσης Χαριτόπουλος είχε πει για την συγκεκριμένη διήγηση πως: «Αντέγραφε τα λεγόμενα του Βελουχιώτη. Βρισκόταν άλλωστε στον ίδιο στενό κύκλο των καπεταναίων και είχαν παρόμοιο τρόπο σκέψης».
gounaradika5
Όσο για τον ίδιο τον Βελουχιώτη φέρεται να χρησιμοποίησε την φράση αυτή όταν και επίσημα τελείωσε η Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Ο Θανάσης Κλάρας
(όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) είχε προβλέψει τον επερχόμενο εμφύλιο δεδομένου πως δεν διαχώριζε την κατοχή από τους ναζί με την παρεμβατικότητα των συμμάχων στα εσωτερικά της χώρας (κάτι που άλλωστε ήταν και το σημείο τριβής με το ΚΚΕ) και όταν τον ρώτησαν οι αντάρτες για το τι θα γίνει στη συνέχεια, εκείνος απάντησε: «Καλή αντάμωση στα γουναράδικα». Έκφραση που έμελλε να εκπληρωθεί σαν προφητεία λίγο καιρό αργότερα…

Στέλλα

$
0
0



  
Ταινία - θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου, που πρωτοπροβλήθηκε το 1955 και έκανε τη Μελίνα Μερκούρη σταρ διεθνούς βεληνεκούς. Η ατάκα του Γιώργου Φούντα «Στέλλα κρατάω μαχαίρι» έγραψε ιστορία.
Την ταινία σκηνοθέτησε ο 33χρονος τότε Μιχάλης Κακογιάννης, που είχε δώσει δείγματα του ταλέντου του στην κωμωδία «Κυριακάτικο Ξύπνημα» ένα χρόνο πριν. Ο ίδιος έγραψε το σενάριο, που βασίστηκε στο άπαιχτο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» (ανέβηκε για πρώτη φορά μόλις το 1997 από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη), το οποίο μεταφέρει στα καθ’ ημάς την ιστορία της «Κάρμεν» του Μεριμέ.
Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Στέλλα (Μελίνα Μερκούρη), μια δημοφιλής τραγουδίστρια στο λαϊκό μαγαζί «Ο Παράδεισος». Είναι πανέμορφη και εκρηκτική γυναίκα, που ζει και ερωτεύεται, πέρα από τα στερεότυπα της εποχής της. Όταν γνωρίζει τον Μίλτο (Γιώργος Φούντας), ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού που την τραβά σαν μαγνήτης, διακόπτει τον δεσμό της με τον Αλέκο (Αλέκος Αλεξανδράκης), νεαρό γόνο μιας πλούσιας οικογένειας, που αντιδρούσε στη σχέση τους. Ο Μίλτος θέλει να την κάνει γυναίκα του κι εκείνη δέχεται, αλλά το μετανιώνει σχεδόν αμέσως. Γυναίκα περήφανη, που αδιαφορεί για τις κοινωνικές συμβάσεις, την ημέρα του γάμου τους τον στήνει στην εκκλησία και περνά τη νύχτα της με τον Αντώνη (Κώστας Κακκαβάς), ένα νεαρό που γνώρισε στο δρόμο. Την αυγή, επιστρέφοντας στο σπίτι της, έρχεται αντιμέτωπη με τον Μίλτο και συναντά τον θάνατο από το μαχαίρι του.
Ο Κακογιάννης συνδυάζει τον ιταλικό νεορεαλισμό με στοιχεία της αρχαίας τραγωδίας και του μελοδράματος. Η ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη είναι συγκλονιστική στο ρόλο της γυναίκας που θέλει να ζήσει ελεύθερη και ανεξάρτητη κι αποτέλεσε το διαβατήριό της για τη διεθνή καριέρα που ακολούθησε. Σπουδαίες ερμηνείες δίνουν και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της ταινίας, ανεξάρτητα από το μέγεθος του ρόλου τους: ο Γιώργος Φούντας, ο πρωτοεμφανιζόμενος Κώστας Κακκαβάς, η «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο (Μαρία), ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Μήτσος), η Βούλα Ζουμπουλάκη (Αννέτα), η Χριστίνα Καλογερίκου (μητέρα του Μίλτου) και η Τασσώ Καββαδία (αδελφή του Αλέκου).
Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Τσαρούχης και τη μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις με συνεργασία με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Κλασική είναι η ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη στο τραγούδι «Αγάπη που έγινες δίκωπο μαχαίρι», ενώ στην ταινία ακούστηκαν για πρώτη φορά τα τραγούδια «Εφτά τραγούδια θα σου πω» και «Το Φεγγάρι είναι κόκκινο».
Τα γυρίσματα έγιναν σε τοποθεσίες του Πειραιά και της Αθήνας. Το τρίστρατο που φαίνεται στο φινάλε, αγνώριστο σήμερα, σχηματίζεται από τη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου, Πλαπούτα και Τσαμαδού στα Εξάρχεια. 
Η «Στέλλα» πρωτοπροβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών του 1955 (26 Απριλίου - 10 Μαΐου) και δημιούργησε αίσθηση, αν και δεν κέρδισε κάποιο βραβείο. Από εκεί χρονολογείται και η γνωριμία του Ζιλ Ντασέν με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία έγινε η μούσα του στις κατοπινές του ταινίες. Τον επόμενο χρόνο κέρδισε τη «Χρυσή Σφαίρα»  καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ και προτάθηκε για το Όσκαρ ενδυματολογίας (Ντένη Βαχλιώτη).
Στους ελληνικούς κινηματογράφους έκανε πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου 1955 και ήταν η πιο εμπορική της σεζόν 1955-1956, από τις 24 συνολικά ελληνικές παραγωγές που προβλήθηκαν (134.142 εισιτήρια). Η κριτική ήταν από αμήχανη έως ευνοϊκή για την ταινία. Εχθρική ήταν η στάση των εντύπων της Αριστεράς. «Το ξετραχηλισμένο αυτό γύναιο, η γυναίκα που δεν θέλει να παντρευτεί για να 'χει το ελεύθερο να γλεντάει τη ζωή της, είναι ένας χαρακτήρας;» διερωτάται ο Αντώνης Μοσχοβάκης στην «Επιθεώρηση Τέχνης», ενώ ο Κώστας Σταματίου από τις στήλες της Αυγής χαρακτηρίζει την ταινία «ξεδιάντροπο μελόδραμα, που προβάλλει ό,τι χαμηλότερο, ό,τι πιο "λούμπεν", ό,τι πιο χυδαίο και καθυστερημένο στοιχείο υπάρχει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα».


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/851#ixzz3gFU6pAIB

Εν Αθήναις...άλλα χρόνια

$
0
0



"Σε κάθε γωνία επτά καφενεία
καρέκλες με κόσμο γεμάτες
και ταξί που ψαρεύουν πελάτες
Κομψοί και ωραίοι, πολίσμαν τροχαίοι
πεντ’ έξι παλιές μπυραρίες
καυγαδάκια στις αφετηρίες
Καμπαρέ με jazz band και belles femmes
με ταμπέλες που λένε welcome
Τι ρυθμός και ζωή και κοσμοσυρροή
μέρα νύχτα και ως το πρωί.
Και τα ανθοπωλεία σειρά στην πλατεία
τριάντα περίπτερα πλάι
κι από κάτω Μετρό που περνάει
Πιο εκεί, κουλουρτζή, ο ταμπλάς
Να η Ομόνοια Πλας...”

οδός Σατωβριάνδου με καφενεία σημεία συνάντησης καλλιτεχνών όχι ιδιαίτερα
γνωστών ...του μεροκάματου δηλαδή σήμερα.
Παλαιότερα όμως το "Μπαράκι του Μάριου"ήταν στέκι του "βραχνού"
και του "βλάχου".
Ο Μάρκος Βαμβακάρης και φυσικά ο Βασίλης Τσιτσάνης με παρατσούκλια
όπως ήταν η συνήθεια.
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν ο "ψηλός".
Δεν υπάρχει σήμερα το "Μπαράκι του Μάριου" ...στον ίδιο δρόμο θα βρείς
το "Καφενείο των Μουσικών"που κλείνει αισίως μισό αιώνα και παραπάνω ...
Εκεί  οργανοπαίχτες αλλά και τραγουδιστές δημοτικών και λαϊκών
τραγουδιών για διάφορες εκδηλώσεις ....πανηγύρια κ.λ.π.
Αξίζει τον κόπο να πιείς ένα ούζο και να ακούσεις να "περνάνε"τραγούδια
με τα όργανα.
Και ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε περάσει από εκεί θα ακούσεις από τους παλιούς.
Γύρω από την Ομόνοια υπήρχαν και καφενεία με ονόματα όπως "Πελοπόννησος"
"Κρήτη"κ.λ.π.
Εκεί οι θαμώνες θα εύρισκαν συμπατριώτες τους και θα συζητούσαν για τα μέρη τους.
Ήταν κοντά ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων και των τρένων ....
Στην οδό Κοτοπούλη "η Στάνη"κρατάει Θερμοπύλες για δεκαετίες...
Ρυζόγαλο...λουκουμάδες...γιαούρτι με μέλι...και ένα σωρό λιχουδιές όπως παλιά.
Ήταν τότε δίπλα και ο κινηματογράφος Κοτοπούλη οπότε πρίν ή μετά
από το έργο έκανες μια επίσκεψη.
Η Ομόνοια και τα πέριξ τότε "περπατιόντουσαν"και το βράδυ δεν ήταν
εμπόλεμος ζώνη όπως σήμερα.
Τέλη του ΄50...
Οι φωτεινές διαφημίσεις ψηλά στα κτίρια που αναβοσβήνανε σε συνδυασμό
με το φωτισμένο συντριβάνι έδιναν μια κοσμοπολίτικη εικόνα.
Στον υπόγειο υπάρχουν μαγαζιά ...είναι πέρασμα με τον ηλεκτρικό
διακινούνται χιλιάδες.
Τρόποι διασκέδασης για όλα τα βαλάντια και γούστα αλλά και μια απλή
βόλτα σε έβγαζαν από την καθημερινότητα.

Πίσω στα παλιά


Τώρα διαβάζει τι υπέγραψε στις Βρυξέλλες ;

Βλέπω στον καθρέφτη...

$
0
0


Στίχοι:  
Κώστας Ρουβηνέτης
Μουσική:  
Γιώργος Μελέκη

Βλέπω στον καθρέφτη
τον καιρό τον κλέφτη
να μας κλέβει τη ζωή, 
αχ, και να μπορούσα
να τον σταματούσα
πάντα να `τανε πρωί.

Πώς να σταματήσω πέστε μου
τον καιρό, τον καιρό, 
πώς να σταματήσω πέστε μου
της θυσίας το χορό.

Τα χρόνια περνάνε κι οι νύχτες γυρνάνε
να καίει η φωτιά στην καρδιά, 
να βγάλουμε ψεύτη το χρόνο τον κλέφτη
να μείνουμε πάντα παιδιά, 
για κάθε ρυτίδα φυτέψτε ελπίδα
και δώστε καρδιά στην καρδιά, 
να βγάλουμε ψεύτη το χρόνο τον κλέφτη
να μείνουμε πάντα παιδιά.

Βλέπω στον καθρέφτη
τον καιρό τον κλέφτη
να μας κλέβει τη ζωή, 
όλοι είμαστε νέοι
δυνατοί κι ωραίοι
στης αγάπης τη φωνή.

Πώς να σταματήσω πέστε μου
τον καιρό, τον καιρό, 
πώς να σταματήσω πέστε μου
της θυσίας το χορό.

Τα χρόνια περνάνε κι οι νύχτες γυρνάνε
να καίει η φωτιά στην καρδιά, 
να βγάλουμε ψεύτη το χρόνο τον κλέφτη
να μείνουμε πάντα παιδιά, 
για κάθε ρυτίδα φυτέψτε ελπίδα
και δώστε καρδιά στην καρδιά, 
να βγάλουμε ψεύτη το χρόνο τον κλέφτη
να μείνουμε πάντα παιδιά, παιδιά, παιδιά.

The Charms 

http://www.stixoi.info

Τα συσσίτια της κρίσης

$
0
0





Στην Ελλάδα της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, της φτωχοποίησης και των capital controls, η εικόνα της πρωτεύουσας μόνο με τα πιο μελανά χρώματα θα μπορούσε να περιγραφεί. Χιλιάδες άνθρωποι στα όρια της εξαθλίωσης δίνουν καθημερινά αγώνα δρόμου για ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια της Αθήνας.
Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου
Άνθρωποι, που η οικονομική πραγματικότητα και η συλλογική μας αποτυχία ως κοινωνία τους οδήγησε στην ανέχεια, παλεύουν να περισώσουν όση αξιοπρέπεια τους έχει απομείνει.
Συγκλονίζουν τα στοιχεία
Θλίψη προκαλούν οι αριθμοί για τη φτώχεια στην Αττική. Όπως καταγράφηκε σε έρευνα του δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), περισσότεροι από 20.000 δημότες στηρίζονται πλέον στις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων για την καθημερινή τους επιβίωση. Σχεδόν 500.000 άτομα σιτίστηκαν από τα 280 συσσίτια της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η αρμόδια Συνοδική Επιτροπή. Εκτός από τα συσσίτια, 150 κοινωνικά παντοπωλεία, εξυπηρετούν περισσότερα από 75.000 άτομα. Παράλληλα, εξακολουθούν να σιτίζονται καθημερινά 10.000 άτομα από την εκκλησία και 12.000 λαμβάνουν «κούτες αγάπης», τρόφιμα δηλαδή για να τα παρασκευάσουν στο σπίτι.
Η αθέατη όψη της Αθήνας
Η «Αττική freepress» βρέθηκε σε ένα συσσίτιο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων με σκοπό να καταγράψει αυτό το κοινωνικό, πολιτικό και βαθύτατα πολιτισμικό θέμα. Ώρα τέσσερις και μισή το απόγευμα, βρίσκομαι στη διασταύρωση Σοφοκλέους και Πειραιώς και μια τεράστια ουρά έχει ήδη σχηματιστεί. Άνθρωποι όλων των ηλικιών περιμένουν καρτερικά το άνοιγμα της πόρτας. Ξαφνικά ξεχύνονται, εισβάλλουν μέσα σαν χείμαρρος, σπρώχνουν και ποδοπατούν για να φτάσουν πρώτοι να πάρουν τη μερίδα που τους αναλογεί. Οι περισσότεροι -όπως μας δήλωσαν- είχαν να φάνε από την προηγούμενη και η υπομονή τους είχε εξαντληθεί. Σιγά-σιγά ένα πολύβουο μελίσσι κατέκλυσε τον προαύλιο χώρο του Κέντρου, χωρίς να τους ενοχλεί ούτε ο καυτός ήλιος, ούτε η ορθοστασία, ούτε το στριμωξίδι… «Στόχος επετεύχθη, φάγαμε και σήμερα», μου λέει ένας νεαρός που μόλις είχε καταβροχθίσει τη μερίδα του. Έλληνες, αλλοδαποί, νέοι, γέροι, ναρκομανείς, συνταξιούχοι, άστεγοι και καλοντυμένοι, όλοι εκεί, ένα παράξενο μωσαϊκό ανθρώπων που τους ενώνει η ανάγκη για επιβίωση.
«Είχαν κοτόπουλο σήμερα»
Περίπου 1400 άτομα περνούν κάθε ημέρα από το κεντρικό συσσίτιο της Αττικής. Τρώνε, συζητούν, ανταλλάσουν χειραψίες, παλιοί και νέοι γνώριμοι σχηματίζουν παρέες, καθώς οι πάγκοι με το φαγητό αρχίζουν να αδειάζουν. Κάποιος έρχεται τρέχοντας, γεμάτος λαχτάρα και καταϊδρωμένος, «φαγητό τέλος για σήμερα» του φωνάζει μία κυρία από μακριά. «Δεν πρόλαβα!», μου λέει απογοητευμένος. «Είχαν κοτόπουλο σήμερα!», παρατηρεί κοιτάζοντας τα άδεια κεσεδάκια με τα αποφάγια γύρω του, και η απογοήτευσή του μεγαλώνει. Ο κ. Θωμάς, όπως μου εξήγησε στη συνέχεια, ήρθε από το Χαϊδάρι για αυτό το συσσίτιο. Ήταν εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, έμεινε άνεργος και χωρίς οικογένεια να τον φροντίζει, αυτό το γεύμα ήταν ο λόγος που διέσχισε την Αθήνα, με αυτή την αφόρητη ζέστη, και πήρε τρεις συγκοινωνίες. Πολλοί αποφεύγουν να με κοιτάξουν στα μάτια, νιώθουν ντροπή για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, ίσως και δυσφορία για κάποια που τους αντιμετωπίζει ως αντικείμενο έρευνας, για κάποια που είναι έξω από τον «χορό» και αύριο θα γράφει για εκείνους καθισμένη αναπαυτικά στο γραφείο της. Ίσως δεν έχουν άδικο. Με την κρίση να γιγαντώνεται, με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο, είναι το λιγότερο αφελές να σκέφτεται κάποιος «εμένα δεν θα μου συμβεί ποτέ». Το ίδιο σκέφτονταν κάποτε οι περισσότεροι από αυτούς, που σήμερα είναι στο συσσίτιο. «Είμαι νεόπτωχη και νεοάστεγη», μου λέει η κα Ελένη, αυτοσαρκαζόμενη. «Μεγαλώνω δύο παιδιά μόνη μου, χωρίς καμία βοήθεια. Πρόσφατα έχασα τη δουλειά μου και βρεθήκαμε στο δρόμο. Φιλοξενούμαστε προσωρινά σε έναν ξενώνα και αναζητώ απεγνωσμένα εργασία. Δεν είμαστε ζητιάνοι, η ανάγκη μας έφερε στο συσσίτιο. Σύντομα θα βρω δουλειά και θα φτιάξουν όλα», μου δήλωσε με ένα θλιμμένο χαμόγελο. Ένας ηλικιωμένος, λίγο πιο πέρα, απορροφημένος στις σκέψεις του χαζεύει τους περαστικούς στον δρόμο. Του τραβάω την προσοχή θέλοντας να μάθω ποια συμφορά τον έφερε σήμερα εδώ. «Οι κυβερνήσεις»,  μου απαντάει κουνώντας το κεφάλι. Ο κ. Γιώργος είναι ένας από τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, όπως μου διευκρίνισε: «Η σύνταξή μου δεν φτάνει καλά-καλά για τα φάρμακα, πού να μείνουν χρήματα για φαγητό. Έρχομαι εδώ και στήνομαι στην ουρά περιμένοντας να πάρω τη μερίδα μου. Εκεί κατάντησαν τα περήφανα γηρατειά».
Η φτώχεια αυξάνεται, τα συσσίτια πληθαίνουν
Πλέον όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού οδηγούνται στην ανεργία, στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, με τους πιο αδύναμους να έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η χώρα υποφέρει, αλλά υπομένει με αξιοπρέπεια τα όσα συμβαίνουν. Οι δήμοι, διάφοροι φορείς, η εκκλησία, αλλά και εθελοντές τείνουν χείρα βοηθείας σε όσους έχουν ανάγκη. Δεν πρόκειται για ελεημοσύνη, αλλά για αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, μου είπαν όσοι συνάντησα στα συσσίτια. «Είμαστε μέρος αυτής της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να είμαστε αυτιστικοί στα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Δεν μπορούμε να κωφεύουμε. Ο αριθμός των ανθρώπων που προσέρχονται στα συσσίτια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά προσπαθούμε να έχουν όλοι έστω από ένα πιάτο φαγητό. Σε αυτό μας βοηθά η αγάπη και η προσφορά του κόσμου, η εκκλησία και ο Θεός που είναι πάντα δίπλα μας. Σπουδαίο είναι το έργο και τον εθελοντών μας, που από το περίσσευμα της καρδιάς τους και από το υστέρημα της τσέπης τους βρίσκονται εδώ για να συνδράμουν στο δύσκολο αυτό επίτευγμα», μου τόνισε ο πατέρας Χρήστος Βλάχος, εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίου Λουκά Πατησίων.
Οι αιτήσεις πέφτουν βροχή
Δύσκολα θα βρεις δήμο χωρίς συσσίτιο στην Αθήνα, δύσκολα θα βρεις δήμο χωρίς ανθρώπους που έχουν ανάγκη ακόμα και από μία μερίδα φαγητό. Στο Χαλάνδρι, Φαρσάλων και Γαρηττού, με περίμενε μια ακόμα κουζίνα. Επαγγελματίες σεφ, αυτή τη φορά, ετοίμαζαν το μεσημεριανό γεύμα για τους ωφελούμενους του συσσιτίου. Το μενού της ημέρας, φτωχό σε υλικά, αλλά «πλούσιο» σε αλληλεγγύη. «Μόλις πριν από δύο εβδομάδες μάθαμε πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα», με ενημερώνουν, χαρούμενοι, οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για το πρόγραμμα «λειτουργία κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Πριν από μερικές μέρες αποφασίστηκε να πάρει τρίμηνη παράταση, προς μεγάλη ανακούφιση των εργαζομένων, αλλά κυρίως των ωφελούμενων του προγράμματος, όπως μου υπογράμμισε η κα Χρυσή Ευστρατιάδου, κοινωνική λειτουργός της δομής παροχής συσσιτίων στο Χαλάνδρι. «Ζήσαμε μεγάλες στιγμές αγωνίας και άγχους, με τον κόσμο να μας ρωτά διαρκώς “Εμείς τι θα απογίνουμε, αν διακοπεί το πρόγραμμα;”. Ευτυχώς πήραμε παράταση έως τις 30-09-2015. Και από ’κει και πέρα είμαστε σε αναμονή, αν το πρόγραμμα διακοπεί, οι περισσότεροι των ωφελουμένων θα μείνουν στον αέρα. Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια λειτουργίας έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι μόνο το φαγητό που τους δίνουμε, αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη που τους προσφέρουμε για τους λόγους που τους οδήγησαν εδώ».
Κυρίως στηρίζονται  σε χορηγίες για το συσσίτιο, ωστόσο η κρίση έχει επηρεάσει και την προσφορά των πολιτών, η οποία έχει μειωθεί αισθητά, σύμφωνα με την κα Ευστρατιάδου. «Το κονδύλι του προγράμματος δεν φτάνει να καλύψει και την αγορά τροφίμων. Στην αρχή, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, γεγονός που μας έκανε εντύπωση. Πλέον, τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα, ως επί το πλείστον οι σταθερές μας χορηγίες περιορίζονται σε φούρνους και λαϊκές αγορές, για όλα τα άλλα παλεύουμε μέρα με τη μέρα».
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, κατά την κα Ευτυχία Καλογεροπούλου, διοικητική υπεύθυνη και κοινωνική λειτουργό του ελληνικού κέντρου προαγωγής κοινωνικής και ψυχικής υγείας «Πορεία», φορέα υλοποίησης του προγράμματος. «Τα κριτήρια είναι κυρίως κοινωνικο-οικονομικά. Οι αιτήσεις είναι πολλές και αυξάνονται διαρκώς. Το σύνολο των ωφελουμένων σήμερα είναι 239, εκ των οποίων 112 είναι άνδρες και 127 γυναίκες. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στους 92, οι χαμηλοσυνταξιούχοι στους 24 και οι χαμηλόμισθοι στους 17. Ο υπόλοιπος αριθμός είναι τέκνα, αλλά και ενήλικες οι οποίοι μπορεί μεν να είναι άνεργοι, αλλά δεν έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ, άρα δεν καταχωρούνται ως επισήμως άνεργοι».
Ηθοποιοί κρυφά στα συσσίτια
Την τελευταία πενταετία όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες, μένουν άνεργοι και καταφεύγουν στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής. Την ίδια στιγμή άλλοι συνάδελφοί τους, που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δέχονται από το ΤΑΣΕΗ (Ταμείο Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών) δέματα με είδη διατροφής, τα οποία τους προσφέρονται με την πρέπουσα εχεμύθεια, όπως σημειώνεται σε καθημερινή εφημερίδα.
«Κάθε τέλος του μήνα δίνουμε τρόφιμα σε σαράντα οικογένειες ηθοποιών, οι οποίες εναλλάσσονται. Οι σακούλες περιλαμβάνουν λάδι, αλεύρι, ρύζι, γάλατα, τοματοπολτό και άλλα είδη, τα οποία μας τα προσφέρουν διάφοροι φορείς», αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας και προσθέτει, «Επίσης καθημερινά πηγαίνουμε μερίδες φαγητού σε σπίτια καλλιτεχνών, που λόγω προβλημάτων υγείας αλλά και γήρατος δεν μπορούν να μετακινηθούν. Πρόκειται για το περίσσευμα των μερίδων φαγητού που δίνονται καθημερινά στους ενοίκους του «Σπιτιού του Ηθοποιού» με την φροντίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών».

Αγία Μαρίνα: Το πανηγύρι της Αθήνας

$
0
0

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Κάτω από τον βράχο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, χτισμένο σ’ ένα χαμηλότερο πέτρωμα, φάνταζε, παλιότερα, το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, της προστάτιδας των παιδιών. Από τη δεκαετία του 1920 ορθώθηκε στη θέση του η περήφανη εκκλησία που κοσμεί σήμερα την πρωτεύουσα. Την ημέρα της γιορτής της, στις 17 Ιουλίου, γινόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια το μεγαλύτερο πανηγύρι της Αττικής. Την ώρα της Λειτουργίας μεταλάβαιναν τα άρρωστα παιδάκια. Από την παραμονή κατέφθαναν στολισμένες σούστες και τετράτροχα, μακριά αμάξια και κάρα φορτωμένα με προσκυνητές από τα γύρω χωριά της Αθήνας, με παραγεμισμένα κοφίνια, με φαγώσιμα και λάδι σε μπουκάλες, με κεριά μεγάλα, που τα είχαν τάξει, πρόσφορα και λιβάνι, για να βάλουν στα καντήλια και να θυμιατίσουν την Παναγία.
Οι διάφοροι κτηματίες και πολλοί γεωργοί συνήθιζαν να πρωτοκόβουν σταφίδα, μαύρη και φρέσκια, από τ’ αμπέλια τους και να τη φέρνουν στην εκκλησία να μοιρασθεί στους προσκυνητές. Οι χωρικοί κατέβαζαν από τα οχήματά τους ψάθες, κουρελούδες και καθαρά τσουβάλια και τα έστρωναν τριγύρω από την εκκλησία καθώς και στον βράχο της, αλλά και στη μεγάλη αυλή της για να ξενυχτήσουν. Οι προσκυνητές αυτοί μαγείρευαν στα καμινέτα του οινοπνεύματος όλα τους τα φαγώσιμα. Τα πάντα στολισμένα, ενώ οι κηπουροί των Πατησίων, της Κολοκυνθούς, του Βοτανικού, της Κηφισσιάς, του Μαρουσιού, του Χαλανδρίου κουβαλούσαν προς πώληση εκατοντάδες γλάστρες με φουντωτούς και μυρωδάτους ψηλούς βασιλικούς.
Σε πρόχειρες παραγκούλες τηγάνιζαν μπακαλιαράκια με χυλό, πατάτες με συκωτάκια και μαύρη μαρίδα, πολλές δε ψησταριές με κοκορέτσια, γαρδούμπες και σπληνάντερα προκαλούσαν τους πιστούς με τις γαργαλιστικές τους ευωδιές. Ένα απέραντο πανηγύρι, μια πραγματική γιορτή με λατέρνες, ρομβίες, καμιά φορά και πίπιζες με νταούλια που ξεκούφαιναν τον κόσμο.
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live