Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Η οδός Σταδίου ήταν ποτάμι! Το ίδιο η Φωκίωνος Νέγρη αλλά και η Βουκουρεστίου!

$
0
0

 Διαβάστε την ιστορία τους! 

Η οδός Σταδίου είναι ποτάμι! Φαίνεται απίστευτο; Είναι όμως αληθινό. Μάλιστα στο ύψος του Αρσακείου υπήρχε και μία γέφυρα για να μπορούν οι Αθηναίοι να περνάνε από την μία όχθη στην άλλη. Μία φοβερή καταιγίδα παρέσυρε στα 1852 την γέφυρα, με αποτέλεσμα να κοπεί η Αθήνα στα δύο.
Βεβαίως, όλ΄ αυτά συνέβαναν πριν το ρέμα κλειστεί με μπάζα για να δημιουργηθεί η σημερινή οδός Σταδίου. 
Αλλά το νερό συνεχίζει να κυλάει υπόγεια και σήμερα. 
Σε πολλά μεγάλα κτίρια τα νερά του ποταμού της οδού Σταδίου αντλούνται με ειδικά υδραυλικά συστήματα, προκειμένου να μην πλημμυρίσουν τα υπόγειά τους.

Ρέμα Χαλανδρίου
Αλλοι δρόμοι, που παλιότερα, ήταν ποτάμια είναι η Φωκίωνος Νέγρη και η Βουκουρεστίου, η οποία ταυτίζεται με το ρέμα του Λυκαβητού. Το υπέδαφος αυτών των κεντρικών δρόμων της Αθήνας είναι και σημερα πλούσιο σε υπόγεια νερά, τα οποία ο δήμος Αθηναίων σκοπεύει να αξιοποιήσει.
Πλούσια υπόγεια νερά έχουν εντοπιστεί ακόμα σε:
* Οδό Ριζάρη, πίσω από το Πολεμικό Μουσείο.
* Λεωφόρο Συγγρού, από του Στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι το ξενοδοχείο "Ιντερκοντινέταλ".
* Οδούς Ηρώδου Αττικού και Νεοφύτου Βάμβα.
* Σόλωνος και Ηρακλείτου.
* Εθνικό Κήπο, όπου ρέει και η περίφημη πηγή "Μπουμπουνίστρα".
* Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου τα νερά αναβλύζουν μέσα από τα θεμέλια του κτιρίου του Αρείου Πάγου.
Ομως, εκτός από τα ρέματα, τις πηγές και τα υπόγεια νερά, στο κέντρο της Αθήνας ρέει ένα πραγματικό ποτάμι.
Ο Ηριδανός είναι ένα ποτάμι που επιμένει να διαπερνά υπογείως το κέντρο της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πηγάζει από τον Λυκαβητό, περνάει κάτω από την πλατεία Συντάγματος (και κάτω από το... υπουργείο Οικονομικών) και ξαναβγαίνει στην επιφάνεια στην οδό Ερμού μέσα στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού.
Ηριδανός (φωτ: Ν. Νικητίδης)
Στην αρχαία Αθήνα, ο Ηριδανός συναντούσε τον περίβολο των τειχών στην περιοχή της σημερινής πλατείας Συντάγματος. Το ότι πηγάζει από τον Λυκαβηττό το γνωρίζουμε από αναφορά του Στράβωνα. Ο Ησίοδος αναφέρεται σ΄ αυτό το αθηναϊκό ποταμάκι στην "Θεογονία"του, γράφοντας ότι ήταν γυιός του Ωκεανού και της Τυθήος.
Ο Ηριδανός καλύφθηκε κατά την ρωμαϊκή εποχή, στο τμήμα του που διαπερνούσε την αρχαία πόλη. Σήμερα έχει μία ορατή κοίτη, μήκους 50 μέτρων, μέσα στον Κεραμεικό, όπου η επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου είναι τρία μέτρα χαμηλότερη από το επίπεδο του εδάφους της σημερινής πόλης. Μετά τον Κεραμεικό το ποτάμι, που διατηρεί κι ένα σπάνιο είδος μικρών ψαριών, χάνεται κάτω από την οδό Πειραιώς και χύνεται στον Κηφισό.
Η Αθήνα στην αρχαιότητα (και σήμερα) περιλάμβανε όλους τους οικισμούς της Αττικής. Γι΄ αυτό και το επίσημο όνομά της ήταν (και είναι) στον πληθυντικό: "αι Αθήναι". Δίπλα σε μία άλλη πηγή των Αθηνών, λοιπόν, διασώζεται η αρχαιότερη πέτρινη γέφυρα της Ευρώπης.
Στην Βραυρώνα, που βρίσκεται ανάμεσα στην Αρτέμιδα (Λούτσα) και στις Πρασιές (Πόρτο - Ράφτη), το νερό μιας πλούσιας πηγής συνεχίζει να αναβλύζει και σήμερα δίπλα στο ιερό της Αρτέμιδας. Το νερό περνάει κάτω από ένα πέτρινο γεφύρι, το οποίο μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι το αρχαιότερο. Ομως η πρωτιά αυτή πρέπει να ανήκει σε μυκηναϊκά γεφύρια της Αργολίδας, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία.
Ενα άλλο αρχαίο γεφύρι διασώζεται στον Σαρανταπόταμο της Ελευσίνας. Το ποτάμι αυτό (ονομάζεται και "της Γιαννούλας") πηγάζει από τις κορυφές της Πάρνηθας και περνώντας κάτω από την μονή Κλειστών της Φυλής, εκβάλει στον κόλπο της Ελευσίνας. Ο Σαρανταπόταμος έχει πολλές καταβόθρες. Ετσι, το νερό του ξαφνικά χάνεται ψηλά στην Πάρνηθα και εμφανίζεται πάλι στο Θριάσιο Πεδίο. Πολλές φορές η ροή του Σαρανταπόταμου είναι τόσο μεγάλη, ώστε προξενεί καταστροφικές πλημμύρες, σχεδόν κάθε χειμώνα.
Γενικά στο Λεκανοπέδιο Αθηνών υπάρχουν 700 ρέματα! Απ΄αυτά μόνο τα 70 φαίνονται. Ολα τ΄ άλλα έχουν σκεπαστεί και την εποχή που έχουν νερό κυλάνε υπόγεια. Σε έντονες βροχοπτώσεις ξαναγίνονται... ποτάμια και προξενούν καταστροφές, όπως ο Ποδονίφτης στη Νέα Ιωνία.
Ιλισός
Υπόγεια κινείται σήμερα και ο ποταμός Ιλισός, που πηγάζει από τον Υμητό. Η κοίτη του περνάει μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου υπήρχε και μία γέφυρα, μέχρι πριν λίγες δεκαετίες. Η γέφυρα αυτή ανακατασκευάστηκε το 1896, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι θεατές των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. (φωτογραφία αριστερά)
Αξίζει να επισημάνουμε το εξής: Παρά την επικάλυψη του Ιλισού, η οποία άρχισε το 1948 και παρά τις σοβαρές επεμβάσεις στις εκβολές του και σ'όλον τον φαληρικό όρμο, το Δέλτα του Ιλισού ξανασχηματίστηκε σ΄ έναν πολύτιμο για την Αθήνα υγροβιότοπο, όπου έχουν εντοπιστεί πάνω από 89 είδη πουλιών, όπως σταχτοτσικνιάδες, σκουφοβουτηχτάρες, κορμοράνοι, μπεκατσινοσκαλίδρες και (όσο κι αν φαίνεται απίστευτο) καστανόλαιμες χήνες.
Ομως το κατ΄ εξοχήν ποτάμι του Λεκανοπεδίου Αθηνών είναι ο Κηφισός, που οι παλιότεροι Αθηναίοι τον ονομάζουν και σκέτα "Ποτάμι".Οι πηγές του Κηφισού βρίσκονται στις βορειοδυτικές πλευρές της Πεντέλης κοντά στην Κηφισιά, στην οποία άλλωστε έδωσε και τ΄ όνομά του. Με το ίδιο όνομα (Κηφισός) υπάρχουν τρία ακόμα ποτάμια στην Ελευσίνα, στην Βοιωτία και στην Φωκίδα.
Από το όνομα της πηγής "Κεφαλάρι"του Κηφισού πήρε τ΄ όνομά της και μία περιοχή της Κηφισιάς. Σήμερα τα νερά του Κεφαλαριού έχουν δεσμευτεί και χρησιμοποιούνται για ύδρευση. Σήμερα, επίσης, οι υπερβολές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του δημοτικισμού αφαίρεσε από τον Κηφισσό ένα "σίγμα". Η πανάρχαια γραφή του είναι με δύο "σίγμα" (Κηφισσός) και αποδεικνύει ότι το όνομα αυτού του αθηναϊκού ποταμού είναι ηλικίας τουλάχιστον... 5.000 ετών!
Κηφισός (φωτ: Ν. Νικητίδης)
Αλλες πηγές του Κηφισού βρίσκονται στο Τατόϊ και στην Βαρυμπόμπη. Το ρέμα της Βαρυμπόμπης, μάλιστα, έχει κι έναν εντυπωσιακό καταρράκτη (φωτογραφία δεξιά). Το ρέμα αυτό ενώνεται με το πανέμορφο ρέμα της Χελιδονούς και μετά τον Χαμόμυλο και τον Κόκκινο Μύλο τα νερά του πέφτουν στην κυρίως κοίτη του Κηφισού. Τα ονόματα αυτά δείχνουν και τα σημεία που παλιότερα λειτουργούσαν νερόμυλοι.
Οι πηγές από την Πεντέλη σχηματίζουν ένα άλλο ποτάμι, που στο Χαλάνδρι ονομάζεται "Ρεματιά"και στη Νέα Ιωνία "Ποδονίφτης". Ενώνεται με την κυρίως κοίτη του Κηφισού στο τέρμα Πατησίων στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας. Ο Ποδονίφτης είχε προκαλέσει τις τρομερές πλημμύρες του 1995.
Ο Κηφισός έχει όλες τις εποχές νερό. Δυστυχώς οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν κατά μήκος της κοίτης του έχουν μετατρέψει την λεκάνη απορροής του σε... χαβούζα.
Αλλά η Αθήνα και γενικά η Αττική έχει και... λίμνες!
Η πιο γνωστή λίμνη του Μαραθώνα είναι τεχνητή. Δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει τα νερά της ανατολικής Πάρνηθας. Το φράγμα κατασκευάσθηκε μεταξύ 1924 -1929 από από την αμερικάνικη εταιρεία "Ούλεν". Η τεχνητή λίμνη εγκαινιάστηκε το 1929 από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. (φωτογραφία δεξιά από το τουριστικό περίπτερο)
Λίμνη Μαραθώνα (φωτ: Ν. Νικητίδης)
Η πραγματική λίμνη του Μαραθώνα βρίσκεται στον Σχοινιά. Τα νερά της αποτελούσαν φυσικό φραγμό για τους Πέρσες στην ιστορική μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Παλαιότερα την λίμνη στον Σχοινιά τροφοδοτούσαν με νερά τα ρέματα που χύνονταν στην τεχνητή λίμνη Μαραθώνα και οι πηγές που βρίσκονται στο Κάτω Σούλι και οι οποίες σήμερα έχουν δεσμευτεί.
Στην δεκαετία του '60 έγιναν έργα αποξήρανσης για την οργάνωση της διεθνούς συγκέντρωσης προσκόπων ("Τζάμπορι"). Στον χώρο του "τζάμπορι"λειτουργεί σήμερα αεροδρόμιο ενώ άλλα τμήματα της λίμνης και του εκτεταμένου βάλτου της έγιναν εξοχικές κατοικίες από τον οικοδομικό συνεταιρισμό δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων.
Ο υγρότοπος του Σχοινιά, με το περίφημο δάσος κουκουναριάς, έχει μεγάλη οικολογική σημασία και πρέπει να προστατεύεται. Στην εποχή της μετανάστευσης των πουλιών φιλοξενεί πολλά σπάνια περαστικά πουλιά, όπως πάπιες, χήνες και κύκνους. Πρόσφατα ασκήθηκε δίωξη εναντίον του συνεταιρισμού, επειδή επέκτεινε τις οικοδομές του στον υγρότοπο του Σχοινιά.
Μία άλλη λίμνη της Αττικής βρίσκεται κοντά στο Αλεποχώρι, στον παραλιακό δρόμο που πηγαίνει προς Σχίνο, Περαχώρα και Λουτράκι. Είναι η "Χορταρόλιμνη", η οποία για την ακρίβεια είναι λιμνοθάλασσα.
Αλλά ας επανέλθουμε στην περιφέρεια πρωτευούσης. Η πιο γνωστή λίμνη της είναι "του Κουμουνδούρου"και βρίσκεται στον Σκαραμαγκά.
Λίμνη Πάρνηθας (φωτ: Ν. Νικητίδης)
Υπάρχουν όμως και δύο άγνωστες λίμνες. Μετά το Τατόϊ και στο οροπέδιο του Κατσιμιδίου, υπάρχει το δάσος της Αγίας Τριάδας. Εκεί βρίσκονται δύο ανώνυμες λίμνες.
Η πρώτη βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της κορυφής "Μπελέτσι"και σχηματίζεται από τα νερά της πηγής "Ζιπούνι". (φωτογραφία δεξιά)
Η δεύτερη φαίνεται πως σχηματίστηκε από τα αναχώματα ενός δρόμου της "Ιπποκρατείου Πολιτείας", που έκλεισε την κοίτη κάποιου ρέματος. Η λίμνη αυτή, που βρίσκεται πολύ κοντά στο παλιό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και στα νοτιοδυτικά της κορυφής "Μπελέτσι", έχει βάθος 5-6 μέτρα και επιφάνεια πάνω από 5.000 τετραγωνικά μέτρα.
Ποτάμια, υπόγεια ρέματα, λίμνες. Η Αθήνα έχει πολλές εκπλήξεις...
Info:
Το άρθρο είναι του Νίκου Νικητίδη και το βρήκαμε στο blog του: nikitidis.blogspot.de. Αξίζει τον κόπο να περιηγηθείτε κι εσείς και να ψάξετε τις πολύ ενδιαφέρουσες ψηφιακές περιοδικές εκδόσεις που προσφέρει δωρεάν, για όλους τους φυσιολάτρες.
Oλες οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Νικητίδη εκτός από την πρώτη του ρέματος Χαλανδρίου, την οποία βρήκαμε στο blog: stinplatia.blogspot.de

Εν Αθήναις...σπίτι μου σπιτάκι μου

$
0
0



Η λαχτάρα για το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι περνούσε και στα παιδιά από τους
γονείς.
Είχαν κουραστεί με τις συνεχείς μετακομίσεις  και κυρίως από την αλλαγή γειτονιάς
γιατί θα έχαναν τους φίλους τους.
Αγαπούσαν όμως και το σπίτι που έμεναν και ας μην ήταν δικό τους και ας ήξεραν
ότι κάποτε θα το άφηναν.
Καθισμένοι στο πεζοδρόμιο παίζοντας με τις χαπαχούπες τα μικρά χαρτάκια με φωτογραφίες ηθοποιών...ιστορίες από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα...ποδοσφαιριστές συζητούσαν.
Κάποιος θα ήταν λυπημένος και θα τους έλεγε ότι βρήκαν αλλού σπίτι....
Ο καινούργιος στην γειτονιά θα πλησίαζε δειλά την παρέα για να συστηθεί και φυσικά δεν αργούσε να γίνει μέλος της.
Υπήρχε ένα διώροφο στην γειτονιά κλειστό για χρόνια με μάντρα και κήπο
με δέντρα...
Η αυλόπορτα με αλυσίδα και λουκέτο και φυσικά η εισβολή γινότανε από την μάντρα
προκειμένου η παρέα να κόψει μούρα.
Σκαμνάκι με τα χέρια και μέσα ο αίλουρος για να φέρει για όλους ...
Υπήρχαν κλειστά σπίτια που με τα χρόνια ερήμωναν...
Οι κληρονόμοι μπορεί να ήταν πολλοί και δεν συμφωνούσαν για την τύχη τους
συνήθως.
Μετά τον πόλεμο και οι ιστορίες στην γειτονιά έδιναν και έπαιρναν....
Τα παιδιά άκουγαν τους μεγάλους με ανοιχτό το στόμα για το κλειστό σπίτι
απέναντι που ζούσε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και πέθανε στην Κατοχή.
Άκληρο...χωρίς παιδιά....
Όταν μπήκαν οι κληρονόμοι να το καθαρίσουν έβγαλαν από το υπόγειο
ένα ποντικοφαγωμένο μπαούλο γεμάτο με Κατοχικά χαρτονομίσματα
φυσικά χωρίς καμμία αξία...και το άφησαν στον δρόμο για τον σκουπιδιάρη.
Για αρκετές ημέρες τα παιδιά έπαιζαν με αυτά.
Φωνές...γέλια....
"...εγώ έχω τόσα εκατομμύρια ...εσύ ;"

Πίσω στα παλιά !

Με παραδοσιακές στολές το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη στο Σύνταγμα....

$
0
0
....τον χορό θα σούρνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας...
οι μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων θα παίζουν
Δημοτικά Τραγούδια....
οι πληροφορίες ότι θα στηθούν πάγκοι
με ψητές γουρνοπούλες δεν επαληθεύονται....


φωτο

"Εσείς μωρέ παιδιά κλεφτόπουλα
παιδιά της Σαμαρίνας
μωρέ παιδιά καημένα
παιδιά της Σαμαρίνας
κι ας είστε λερωμένα."

Στην παλιά αλάνα , χρόνος 1958

$
0
0




Έτρεχε η Λεωνή  στην Λεβιδίου, προσέχοντας μη γδάρει τα πέδιλα της στις κοφτερές πέτρες  του δρόμου. 
Την Λεβιδίου που γινόταν ένα με την μεγάλη αλάνα  που την έκοβε στην μέση πριν  το αντάμωμα με την Δημοσθένους και καταλήξει στο στένεμα της  Πλάτωνος.

Ο Ικαριώτης δεξιοτέχνης Γιώργος Τσιμπίδης – Αφιέρωμα

$
0
0

Γιώργος Τσιμπίδης
"…Υπάρχουν πράγματα που δεν θες ούτε να τα πεις … ούτε να τα καταπιείς….
….Τότε καλύτερα να τα παίξεις…."
Γιώργος Τσιμπίδης – Δεξιοτέχνης μπουζουκιού (1927 – 2003)
Μεγάλης εμβέλειας παίκτης! Ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς οργανοπαίκτες!….
Για τον μέγιστο Γ. Τσιμπίδη, οι μουσικοί, οι σολίστες του μπουζουκιού, θεωρούν τον Γιώργο Τσιμπίδη σαν τον "αυτοκράτορα"στο παίξιμο του μπουζουκιού!  Οι φίλοι του και οι συνεργάτες του μιλάνε για έναν άνθρωπο που δεν είχε ίχνος έπαρσης και ναρκισσισμού. Με λίγα λόγια, ο Γιώργος Τσιμπίδης "κένταγε"στο μπουζούκι!!!…

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1927 στο Καραβόσταμο, ένα παραθαλάσσιο χωριό της Ικαρίας. Σε ηλικία 6 ετών πήρε το βραβείο του καλύτερου λυράρη στο νησί. Σε ηλικία 15 ετών σπούδαζε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με υποτροφία! Ο αδελφός του, του χάρισε ένα μπουζούκι, τον γοήτευσε και αφιερώθηκε σ'αυτό, εγκαταλείποντας τις σπουδές βιολιού αλλά και το σχολείο.
Υπήρξε κορυφαίος δεξιοτέχνης, με ιδιαίτερο ύφος και προσωπικότητα.  Πήρε μέρος σε χιλιάδες ηχογραφήσεις λαϊκών δίσκων μεταξύ 1945 – 1975 (στην Ελλάδα).
Ένα διάστημα έπαιξε και με τον μπουζουξή Τάσο Σοφόπουλο στο μαγαζί "Κηφισιά". Γύρω στο '50 – 52 υπηρέτησε στρατιώτης στα Χανιά, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Χανιώτη ρεμπέτη Γ. Κουτζόγλου, παίζανε μαζί σε μαγαζί στο λιμάνι και με τον Αντώνη Κατινάρη!
Έπαιξε πλάι στα μεγαλύτερα ονόματα (σε πάλκο και στούντιο): Καζαντζίδη, Γαβαλά, Πάνου, Γκρέϋ, Λύδια, Χρυσάφη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Τατασόπουλο, Τζουανάκο, Λαύκα, Καλδάρα κ. ά.
Στο "Ροσινιόλ", ο Τσιμπίδης και ο Λαύκας έπαιζαν με Καζαντζίδη, Γκρέϋ, κλαρίνο ο Τάκης Τζάρας, πολυμουσικός (έπαιζε και μπαγλαμά, κιθάρα), Μέρικα  κ.ά.  Το 1957 έπαιξε στον "Αστέρα"με την Καίτη Γκρέϋ, στην θέση του Λάκη Καρνέζη (πήγε με τον Παπαδόπουλο,  μαζί με τον Καζαντζίδη).
Εκ γενετής  είχε πρόβλημα στα μάτια  και πολλές φορές έπαιζε χωρίς να βλέπει!
*********************
Δόξα και χρήμα στην Αμερική.
Έφυγε στην Αμερική το 1961  με την Άννα Μπέλλα. Για 18 χρόνια εργάστηκε με επιτυχία στην Αμερική, όπου εκτός των άλλων συνεργάστηκε με τον Νίκο Γούναρη.

 Έκανε καριέρα στην Αμερική. Χρησιμοποιούσε και πεντάχορδο μπουζούκι!  Του το είχε φτιάξει (όπως και ένα τρίχορδο) ο φίλος του Άκης Πάνου! (υπήρξε δεινός και φανατικός του τριχόρδου με το οποίο διέπρεψε, αλλά σε ορισμένα κομμάτια, οριεντάλ συνήθως, που είχαν άλλες ηχητικές απαιτήσεις, χρησιμοποιούσε το οχτάχορδο μπουζούκι, με δύο μονές μουργκάνες – δηλ. τρείς διπλές χορδές κάτω και δύο μονές πάνω σε διάταξη πεντάδας).
Το 1968 ο Γιώργος Τσιμπίδης και ο Σταύρος Τζουανάκος παίζανε στο εστιατόριο "Ζορμπάς"στο Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, όπως και ο Κώστας Καπλάνης. Θυμάται στην Αμερική ο μπουζουξής  Παύλος Κακούρης:" Το 1968 ο Γιώργος Τσιμπίδης και ο Σταύρος Τζουανάκος παίζανε στο εστιατόριο «Ζορμπάς» στο Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, όπως και ο Κώστας Καπλάνης. Εκεί (στο Σαν Χοσέ) δούλεψα κι εγώ 6 χρόνια. Αυτό το μαγαζί λειτούργησε 35 χρόνια με το ίδιο αφεντικό τον Παναγιώτη Κουρέτα, μέχρι που πέθανε. Είχε έρθει από την Τρίπολη. Ήταν σπουδαίος, πολύ καλός άνθρωπος και βοήθησε πολύ κόσμο. Αυτό το μαγαζί έχει μεγάλη ιστορία.
Στο Σαν Φρανσίσκο ήταν άλλη πιάτσα πάλι. Το παλιό «EL GRECO» στην καρδιά του NORTH BEACH/CHINA TOWN. Το άλλο το «ΜΙΝΕRVΑ» το είχε ο Κρητικός ο Βασίλης Κλιμιδάκης. Ήταν η εποχή που βγήκε το «ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ» του Χατζιδάκι και χάλασε ο κόσμος σε όλη την Αμερική. Τα Ελληνικά μαγαζιά είχανε ουρές και περίμεναν ώρες για να μπουν μέσα. Μετά το «Ζορμπά» πάλι τα ίδια. Το 1981 ήρθε και ο Ζαμπέτας. Από εκεί και μετά πέρασε ο Καραντίνης, ο Μπιθικώτσης, η Γλυκερία, η Αλεξίου, ο Νταλάρας, η Μαίρη Λίντα, η Πόλυ Πάνου και τόσοι άλλοι που δε θυμάμαι. Πάρα πολλά χρόνια με πολλούς καλούς μουσικούς. Είμαι πάρα πολύ τυχερός που τους έζησα.
Σήμερα έχουμε λίγα μπουζούκια από την Ελλάδα. Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί οργανοπαίχτες σαν το Γιώργο Σοφό (μαθητής του Γιάννη Τατασόπουλου) και τον Αλέκο Γαλά που γεννήθηκε για να παίζει μπουζούκι (μαθητής του Δερβενιώτη, Λεμονόπουλου και Σταματίου). Φυσικά υπάρχουν πολλοί που έχουν συγκροτήματα για γάμους, πανηγύρια και άλλα που δουλεύουνε σε άλλες δουλειές για να ζήσουν και που όλοι έχουν γεννηθεί εδώ στην Αμερική.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1970, έκανε κάμποσες ηχογραφήσεις…και ξαναγύρισε στην Αμερική μετά από ένα  χρόνο. Στοίβα τα λεφτά μπροστά του! Σε μια βάφτιση στην Μινεσότα του πέταξαν 10.000 δολάρια.
Ηχογράφησε πολύ δυνατά οργανικά/ σόλο, με τα μπουζούκια του όπως το "Χασάπικο του Τσιμπίδη" (https://www.youtube.com/watch?v=SZ30bohe9KM), ηχογραφημένο το 1960, με μπουζούκια μαζί με τον Τσιμπίδη παίζουν ο Α. Κατινάρης και ο Σταύρος Καψαλός.
Το "Σερενάτα με το μπουζούκι" (https://www.youtube.com/watch?v=zCKlvyOdTOI),
"το μινόρε του Τσιμπίδη (Χόρα Τσιμπίδη)"
( https://www.youtube.com/watch?v=BH1nPBaUtXg) κ. ά.!
Έκανε ένα ταξίδι στην Ελλάδα το 1987, ξανάφυγε και επέστρεψε το 1994. Ζούσε σε διαμέρισμα της κόρης του στο Γαλάτσι, με σύνταξη 90.000 δρχ. τον μήνα, ξεχασμένος κι αυτός από την πολιτεία… Όταν έχει διάθεση (όπως γράφει ο μεγάλος Πάνος Γεραμάνης), το μπουζούκι του παίρνει φωτιά! Το 2003 πέθανεμε τον καημό της γυναίκας του που έχασε σε δυστύχημα..
Σύμφωνα με τον Σταματίου "Σπόρο", ο Τσιμπίδης έπαιζε τρίχορδο, αλλά και την δικιά του κατασκευή πεντάχορδο, το τετράχορδο δεν ήθελε να το ξέρει!!  Ο Μάνος Χατζηδάκης στην πρώτη δισκογραφική εκδοχή των τραγουδιών της Στέλλας (Αγάπη πού 'γινες δίκοπο μαχαίρι και ο μήνας έχει 13) με την Ζωζώ Σαπουντζάκη και τον Γιάννη Κυριαζή, μπουζούκι παίζουν Γιάννης Σταματίου και Γιώργος Τσιμπίδης. Ο Τσιμπίδης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μπουζουξήδες της ξενιτιάς, με αρκετές ηχογραφήσεις για τον Καζαντζίδη, π.χ. "Με κυνηγούν οι νόμοι" (https://www.youtube.com/watch?v=N8alMjgJ_cY) σε στίχους / μουσική Κώστα Βίρβου και Μπάμπη Μπακάλη (ηχογράφηση 1958), το"Κόκκινο μαύρο έπαιξα" (https://www.youtube.com/watch?v=foDDTKQ5Wf4) 1958 σε στίχους – μουσική Κώστα Βίρβου και Απόστολου Καλδάρα, μπουζούκι Γ. Τσιμπίδης, την 1η εκτέλεση του τραγουδιού"Άνοιξε μάνα άνοιξε" (https://www.youtube.com/watch?v=kS23aWT5aZY ), σε μουσική – στίχους  Θ. Δερβενιώτη και Κ. Βίρβου, με εισαγωγή μπουζούκι Γ. Τσιμπίδη, το 1958,
"Σαν τον πουλημένο σκλάβο"  (https://www.youtube.com/watch?v=vvXiMAirMX4) ,
στο "Βαθιά στη θάλασσα" (https://www.youtube.com/watch?v=rDf1bGJEUfk )
και στο "Άρρωστος βαριά"
( https://www.youtube.com/watch?v=w8Swt4V4zv4)  μαζί με τον Τατασόπουλο, "Μετανιώνω και δακρύζω" (https://www.youtube.com/watch?v=nDjS2uwWAe0 )μαζί με  Μπιθικώτση, "Αράπικα κορμιά (Μπιραλάχ)" (https://www.youtube.com/watch?v=bxYBmr7u5NI) κ. ά.
Αλλά και για τον Άκη Πάνου, π.χ. "Θα κλείσω τα μάτια" (https://www.youtube.com/watch?v=aGmRWd-ni_U1971 με την Βίκυ Μοσχολιού, "Ο μάγκας ο Λευτέρης"(https://www.youtube.com/watch?v=N7rmWc3Zfyk και "Μες του Μιστόκλη το τσαρδί"(https://www.youtube.com/watch?v=5J76U6gxDiA ) με Πρ. Τσαουσάκη κ. ά. (μέρος του άρθρου από τον Πάνο Γεραμάνη).
Ο Τσιμπίδης και ο φαρμακοβιομήχανος Βασίλης Νικολαΐδης, γνωστός ως "Καλμόλ".
Το μπουζούκι αυτό το κέρδισε ο Γιώργος Τσιμπίδης από τον ΚΑΛΜΟΛ, έκανε με αυτό πολλές ηχογραφήσεις, μέχρι που αναγκάστηκε να το αφήσει λίγους μήνες αφότου πρωτοπήγε στην Αμερική, στο κέντρο της Ν. Υόρκης που δούλευε, καθώς δεν κρατήθηκαν οι χρονικοί όροι του συμβολαίου που είχε κάνει από την Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης ήθελε να τον κρατήσει για περισσότερο διάστημα από το συμφωνηθέν και για να τον πείσει να μείνει του κράτησε το μπουζούκι, ελπίζοντας ότι χωρίς αυτό  δεν θα πάει πουθενά. Εκείνος όμως επειδή είχε δώσει τον λόγο του ότι θα εμφανιζόταν στη συνέχεια στο Σικάγο, αναγκάστηκε να φύγει. Τα  "ίχνη "του μπουζουκιού  αυτού έχουν χαθεί. ( από την εγγονή του Γ. Τσιμπίδη, Γεωργία στο "ρεμπέτικο φόρουμ")
Ο περίφημος κροίσος θαμώνας των μπουζουκιών Καλμόλ έκανε μυθικούς λογαριασμούς σε πολλά κέντρα της εποχής, όπως στο "Πίνδος"του Βαγγέλη Αλεξανδριανού. Στο μαγαζί έπαιζαν τότε οι καλύτεροι : Χιώτης, με Μπέμπη και Σπόρο, Τατασόπουλος, Λαύκας με Τσιμπίδη και Σπόρο κ. ά.
Εμφανίσεις σε ελληνικές ταινίες
Καταζητείται η ταινία "Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος". Παλιά ελληνική ταινία του 1953 με ντοκουμέντο την ορχήστρα του Γιάννη Τατασόπουλου με τους Σπύρο Καλφόπουλο, Γιώργο Τσιμπίδη, Γιάννη Σταματίου "Σπόρο" (μπουζούκια), Σταύρο Πλέσσα (κιθάρα), Αγάπιο (πιάνο) και τη συμμετοχή του μεγάλου Στράτου Παγιουμτζή όπου έπαιξε σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι "Το κορίτσι απόψε θέλει"!!
 Ο Σταματίου "Σπόρος"για την ταινία: "Μου λέει μια μέρα ο Τατασόπουλος – είναι ένα κινηματογραφικό έργο που γυρίζουν και θέλω να 'ρθεις να παίξουμε μαζί-. Ήταν ένα έργο του Πέτρου Γιαννακού, του Κοκοβιού, που το γυρίζανε σ'ένα μαγαζί στη Ν. Φιλαδέλφεια, όπως ανεβαίνουμε την Δεκελείας δεξιά. Ένα καλοκαιρινό μαγαζί. Η ταινία λέγεται  "Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος".  Τραγουδούσε ο Στράτος  Παγιουμτζής και ήμασταν τέσσερα μπουζούκια, εγώ ο Τατασόπουλος, ο Γιώργος ο Τσιμπίδης και  ο Σπύρος ο Καλφόπουλος. Στο πιάνο ήταν ο Αγάπιος και κιθάρα ο Σταύρος ο Πλέσσας. Τότε πρωτοπαίξαμε το τραγούδι του Τατασόπουλου "Έλα, σήκω, χόρεψε το", που δεν είχε βγει ακόμα σε δίσκο. Βγήκε μετά με τραγουδιστή τον Τσαουσάκη" (μέρος άρθρου από το διαδικτυακό περιοδικό "Η Κλίκα".
Συμμετείχε και σε άλλες ταινίες που έχουμε βρει, όπως στην ταινία "Γκολ στον έρωτα"το 1954 με τον Μίμη Φωτόπουλο, Γεωργία Βασιλειάδου κ. ά. Στο πάλκο "κεντάει"με το μπουζούκι του και τραγουδάει μαζί με το Λαϊκό συγκρότημα του Γιώργου Λαύκα, με τους  Α. Ρεπάνη, Γιάννη Κυριαζή, Σ. Μπαλαγούρα κ. ά. παίζουν τα τραγούδια "Μεσάνυχτα βαθιά σκοτεινιασμένα"Χρήστου Κολοκοτρώνη και Λαύκα κ. ά. (https://www.youtube.com/watch?v=uvVL9Og-CgI)
Άλλη μια ταινία είναι "Οι δύο μάγκες του Πειραιά (Αλλού το όνειρο κι αλλού το θαύμα), με τον Νίκο Φέρμα και τον περίφημο Κοκοβιό!!. Στο πάλκο "κεντάει", μαζί με το Λαϊκό συγκρότημα του Μπ. Μπακάλη, με το τραγούδι "Η Κύπρος είναι Ελληνική"σε μουσική και στίχους Μπ. Μπακάλη και Κώστα Βίρβου, να το ερμηνεύει η μεγάλη Γιώτα Λύδια και το τραγούδι "Δεν έχω πλούτη να σου χαρίσω"  (στο 1:15 κοντινό πλάνο με τον Τσιμπίδη, έχουν αλλάξει μπουζούκι με τον Θοδ. Πολυκανδριώτη, του έχει δώσει του "Καλμόλ" ) (https://www.youtube.com/watch?v=FPuVnjkRuuQ)
Το 1958 στην ταινία "Αδέκαροι ερωτευμένοι". Με την "κρατική ορχήστρα"Τσιμπίδης, Λαύκας κ. ά. με την Σπεράντζα Βρανά να τραγουδάει (δες στο 1:09:46 και μετά)   (https://www.youtube.com/watch?v=OAmiUiyZR8o)

Απορρυπαντικό ΟΜΟ

$
0
0
1968 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Την πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε η διαφήμιση του Tελειοποιημένου ΟΜΟ στα περιοδικά της εποχής Εικόνες, Ρομάντσο και Φαντάζιο ήταν τέλη της δεκαετίας του '60 και η Ελλάδα ανακάλυπτε την έγχρωμη γοητεία του μάρκετινγκ.

Την πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε η διαφήμιση του Tελειοποιημένου ΟΜΟ στα περιοδικά της εποχής Εικόνες, Ρομάντσο και Φαντάζιο ήταν τέλη της δεκαετίας του '60 και η Ελλάδα ανακάλυπτε την έγχρωμη γοητεία του μάρκετινγκ. Φλας χρώματα, σλόγκαν που μένουν και η υπόσχεση της «κρυστάλλινης καθαριότητας με τη δύναμη του λεμονιού που κάνει κάθε μέρα Κυριακή». Σε λίγα χρόνια, το ΟΜΟ στο τετράγωνο κουτί που παραγόταν στο εργοστάσιο του Ρέντη -λειτουργεί και σήμερα- έφτασε στα ράφια κάθε μπακάλικου και του πιο απομονωμένου χωριού της Ελλάδας. Το 1983 αρχίζει και η τηλεοπτική προβολή του με πρωταγωνίστρια γνωστή ηθοποιό της σειράς Λούνα Παρκ. Σήμερα παραμένει στην πρώτη γραμμή.
Απορρυπαντικό ΟΜΟ
- Συλλογή Εφημέρων ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Εν Αθήναις....το ντιβάνι...το ράντζο

$
0
0





Στο Μοναστηράκι το έπαιρνες φθηνά ...λίγο μεταχειρισμένο...
Το φόρτωνες στην μοτοσυκλέτα με την καρότσα και σε πήγαινε μέχρι την αυλή
καμαρωτό.
Για το ντιβάνι η ιστορία...το κρεβάτι εκείνων των χρόνων....
Σουμιέ με σύρμα είχε που από την χρήση έκανε λακούβα και τότε ερχότανε
η σειρά του...ντιβανά.
"...ντιβάνια σουμιέδες επισκευάζωωωω...ο ντιβανάαας..."
Περνούσε και αυτός από την γειτονιά...
Καρφιά....σφυριά...τανάλιες...μια κουλούρα σύρμα ...
Εκεί με το σύρμα έπαιζε και την τιμή....γαλβανιζέ  ή απλό και ανάλογη η τιμή.
Ρωτούσε και αν ήταν βαρύς αυτός που κοιμότανε για να βάλει ανάλογη ενίσχυση
και σφίξε και τέντωνε και καμμιά σανίδα στην μέση μόνο άνετο δεν το έλεγες.
Θα μου πείς πρίν που είχαν λασκάρει τα σύρματα ήταν καλύτερα ;
Η πλάτη σου γινότανε κουλούρα και ακούμπαγε στο πάτωμα και ήταν και τσιμεντένιο
με ώχρα για ...ντεκόρ.
Απαραίτητο ήταν και το ράντζο εκείνα τα χρόνια...
Καραβόπανο με ξύλα που το έστεινες και το ξέστεινες...
Ήταν για τον μουσαφίρι που θα είχες και τα περισσότερα σπίτια είχαν ανεξάρτητα
αν ήταν μικρά ή μεγάλα.
Τα μικρά θα έλεγα ήταν και τα φιλόξενα....
Λύσε δέσε το ράντζο μέσα στην ημέρα και το δράμα ήταν το βράδυ όταν κάποιος
έπρεπε να πάει τουαλέτα που ήταν έξω από την κάμαρα στην αυλή...κοινόχρηστη.
Ξυπνούσαν και οι υπόλοιποι και έκαναν χώρο για να περάσει αλλά και τον περίμεναν να γυρίσει.
Το κρεβάτι του ζευγαριού ήταν σιδερένιο με κάγκελα στο προσκεφάλι
και στα πόδια μικρότερα.

Πίσω στα παλιά !

Όταν Απάτσι σκότωσαν την οικογένεια Ότμαν &άφησαν την Ολιβ ζωντανή με ένα τατουάζ στο πρόσωπο για πάντα!

$
0
0

Η Όλιβ Ότμαν γεννήθηκε στο Ιλινόις το 1837. Όταν η Όλιβ ήταν 14 ετών, το 1850, 

η οικογένειά της, αποφάσισε να ταξιδέψει  με το τρένο από τη Γιούτα προς την Καλιφόρνια. Διαφώνησαν όμως και αποφάσισαν να ταξιδέψουν μόνοι τους. 

Η Όλιβ Οτμαν ήταν ένα από τα 7 παιδιά της οικογένειας. Την τέταρτη ημέρα, η οικογένεια Oatman δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα ιθαγενών Αμερικανών (που περιγράφεται από την Όλιβ ως Απάτσι, αλλά, ενδεχομένως, πρόκειται μια φυλή του λαού Yavapai). Μόνο 3 από τους Ότμαν έζησαν από την επίθεση. Οι γονείς και τέσσερα από τα παιδιά δολοφονήθηκαν. Ο αδερφός της Λορέντζο που χτυπήθηκε σχεδόν μέχρι θανάτου τελικά επέζησε. Η Όλιβ και η αδερφή της Μαρί-Ανν απήχθησαν ως σκλάβες. Υιοθετήθηκαν από τον αρχηγό των Mohave και την γυναίκα του και είχαν καλή μεταχείριση.
Στο σαγόνι της Όλιβ και της αδερφής της τα τατουάζ όπως αργότερα ισχυρίστηκε η ίδια σήμαιναν ότι είναι σκλάβες και το τατουάζ αυτό τις χαρακτήριζε. Οι μελετητές πιστεύουν ότι το τατουάζ αυτό ήταν μέρος μιας παράδοσης των Mohave, που σήμαινε την καλή ζωή μετά θάνατον.  
Γύρω στο 1855, όταν η Όλιβ ήταν 19 ετών πολλοί Mohaves, ανάμεσά τους και η αδερφή της, πέθαναν κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ξηρασίας από την πείνα. Εκείνη την εποχή ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κοινότητες άρχισαν οι φήμες ότι μια λευκή γυναίκα ζει ανάμεσα στους Mohave. Ένας αγγελιοφόρος έφτασε και μετά από πολλές διαπραγματεύσεις η Όλιβ ταξίδεψε για το Fort Yuma. Ο αδερφός της Λορέντζο έψαχνε χρόνια να την βρει. Η Όλιβ έγινε διάσημη στη στιγμή. Το 1857, ο Royal Β. Stratton έγραψε το βιβλίο «Η ζωή στους Ινδιάνους» που περιέγραφε τη ζωή της Όλιβ και της Μέρι-Ανν. Το βιβλίο έγινε μπεστ-σέλερ και τα έσοδα δόθηκαν για την μόρφωση του Λορέντζο και της Όλιβ, η οποία έκανε και περιοδείες για την προώθηση του βιβλίου.
Το 1865, η Όλιβ  παντρεύτηκε τον κτηνοτρόφο John B. Fairchild. Υιοθέτησαν ένα κοριτσάκι. Ο Fairchild έκαψε όλα τα αντίτυπα του βιβλίου του Stratton και σταμάτησε τις διαλέξεις σχετικά με το βιβλίο. Η Όλιβ κρατούσε πάντα ένα βάζο με φουντούκια, βασικό είδος διατροφής των Mohave, ως υπενθύμιση της εμπειρίας της.  
Πέθανε το 1903, σε ηλικία 65 ετών.
Πηγή: www.lifo.gr - Αργυρώ Μποζώνη

Όταν «ο Θύμιος τα έκανε θάλασσα»…

$
0
0


Οι ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες των δεκαετιών του ‘50 και του ‘60, πέρα από το ταλέντο των δημιουργών τους, τους σπουδαίους ηθοποιούς και τα ευρηματικά σενάρια, έμειναν στην ιστορία και για έναν άλλο λόγο: αποτελούν απτά, ρεαλιστικά και εξαιρετικά λεπτομερή ντοκουμέντα των ηθών της ελληνικής κοινωνίας. Ηθών που πλέον έχουν αποδυναμωθεί αισθητά, ενώ σε κάποιους νεώτερους φαντάζουν έως και εξωπραγματικά. Ωστόσο, αποτελούν μέρος της ιστορικής πραγματικότητας της Ελλάδας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Όπως η ελληνική ταινία με τίτλο «Ο Θύμιος τα έκανε θάλασσα», η οποία γυρίστηκε το 1959, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο, από την Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. Η ταινία αυτή αποτελούσε τη δεύτερη κατά σειρά μεταφορά στον κινηματογράφο της θεατρικής κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου, με τίτλο «Η Λίζα τα θαλάσσωσε». Η πρώτη ήταν η ταινία «Παπούτσι από τον τόπο σου» το 1946, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1967, ακολούθησε άλλη μία, η ταινία με τίτλο «Γαμπρός από το Λονδίνο», με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Στην ταινία «Ο Θύμιος τα έκανε θάλασσα», ο Κώστας Χατζηχρήστος αναδεικνύει για άλλη μια φορά το σπουδαίο ταλέντο του, με μια καταπληκτική ερμηνεία, που σκορπάει άφθονο γέλιο, βοηθούμενος βέβαια και από ένα δυνατό καστ ηθοποιών, όπως είναι ο Ορέστης Μακρής, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, η Βούλα Χαριλάου, η Νίτσα Τσαγανέα , η Αλέκα Στρατηγού, η Μπέμπη Κούλα (το πρώτο, καλλιτεχνικό επώνυμο της Νίκης Λινάρδου), η Ρούλα Χρυσοπούλου, ο Νίκος Φέρμας, η Κία Μπόζου, ο Βαγγέλης Πλοιός και ο Ράλλης Αγγελίδης. Στην ταινία, ο Χατζηχρήστος υποδύεται τον Θύμιο Μπούκουρα, ένα επαρχιώτη, ο οποίος αφήνει το χωριό του, τη Βλαχοκερασιά, και με δυο καλάθια και δυο κότες υπό μάλης, ετοιμάζεται να πάει στην Αθήνα για δουλειές. Στο σταθμό του τρένου, όμως, θα συναντήσει μια κοπέλα, τη Λίζα, η οποία είναι κόρη ενός αυστηρού και στρατιωτικού πατέρα, του Βρασίδα Μόραλη και έχει σταλεί από τον ίδιο για διακοπές, ως τιμωρία επειδή είχε αναπτύξει σχέσεις με τον αρραβωνιαστικό της πριν το γάμο. Η Λίζα προκαλεί το ενδιαφέρον του Θύμιου, ο οποίος θέλει να την βοηθήσει όταν μαθαίνει από την ίδια την ιστορία της. Όπως του είπε, πείστηκε από τα λόγια ενός ιατρού με το όνομα Μπελίρης να πάνε για βαρκάδα, ωστόσο αυτό το έμαθε ο Λάκης, ο αρραβωνιαστικός της και της έστειλε ένα γράμμα που της «κόβει τα πόδια». Διαβάζοντας, λοιπόν, αυτό το γράμμα κι ενώ είναι έτοιμη να αυτοκτονήσει, συναντά τον Θύμιο. Ωστόσο, νωρίτερα η Λίζα έστειλε άλλο γράμμα στην οικογένειά της ότι φτάνει στην Αθήνα με τον ιατρό, τον Μπελίρη, με τον οποίο τους λέει ότι παντρεύτηκε. Κάτι που δεν συνέβη ωστόσο, γιατί απλά ο ιατρός ήταν έμπορος απατεώνας και το έσκασε πριν γίνει ο γάμος. Όμως η Λίζα είχε ήδη στείλει το γράμμα. Στο τέλος, η ίδια πείθει τον Θύμιο να παραστήσει τον ιατρό στους δικούς της, προσπαθώντας να τη σώσει από την αυτοκτονία. Έτσι, ο Θύμιος θα βρεθεί σε πολύ άσχημες καταστάσεις και παρεξηγήσεις με τον πατέρα (Ορέστης Μακρής) και την οικογένεια. Φανταστείτε το γέλιο που μπορεί να προκαλέσει έναν καλοκάγαθος χωρικός, ντυμένος με τα απλά ρούχα του χωριού και κρατώντας κοφίνι με αυγά και κότες, σε όσους αναμένουν να δουν στο πρόσωπό του έναν επιστήμονα ιατρό! Τελικά, όμως, όλα θα καταλήξουν καλώς, ο Λάκης με τη Λίζα θα τα βρουν 
και ο Θύμιος επιστρέφει στο χωριό του με την ικανοποίηση ότι βοήθησε τους δύο νέους. Γεμάτη έξυπνες ατάκες και τραγελαφικές καταστάσεις είναι και αυτή η ταινία. Σκηνές όπως εκείνη που όλη η οικογένεια κυνηγάει τις κότες μέσα στο υπνοδωμάτιο και τον Ορέστη Μακρή να τρέχει πανικόβλητος να τις πιάσει, έχουν μείνει αξέχαστες! Ευχάριστη ατμόσφαιρα, κορυφαίοι ηθοποιοί στις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους, αλλά και εικόνες από μια Αθήνα που «έσβησε», συνθέτουν μια πολύ καλή ταινία, που βλέπεται ξανά και ξανά. Η μουσική ήταν του Τάκη Μωράκη, ενώ το σενάριο και η σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου. Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1959-1960, έκοψε 70.549 εισιτήρια και κατέλαβε την 8η θέση σε 52 ταινίες της σεζόν εκείνης. 
gazzetta.gr 

Από το “Τρίο Καντσόνε” στο "Ρεσιτάλ"

$
0
0


Φίλιππος Παπαθεοδώρου



GFP07_Papatheodorou7_web

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της μουσικής, είναι δημότης Γλυφάδας εδώ και σαράντα χρόνια. Ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου, γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στην Γλυφάδα το 1959, παίζοντας 
με το “Τρίο Καντσόνε” στ’ “Αστέρια”.
Από εκεί, δυο χρόνια μετά, φεύγει με τους “Αθηναίους” για την Ευρώπη, για να επιστρέψει μετά από δέκα χρόνια διεθνούς καριέρας, να ασχοληθεί με την δισκογραφία και να εγκατασταθεί το 1974 μόνιμα στη Γλυφάδα, με την οικογένειά του, την γυναίκα του Δέσποινα και τους δύο γιούς του Θόδωρο και  Δημήτρη. Μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, διετέλεσε διευθυντής παραγωγής αρχικά μιας απο τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες της χώρας μας, τηςPolygram και εν συνεχεία διευθυντής της ΕΜΙ – Columbia. Προσωπικός μάνατζερ της Μαρινέλλας, εμπνευστής του “Ρεσιτάλ”, συνθέτης και εκδότης  μουσικών βιβλίων, ο άνθρωπος που ανακάλυψε μεγάλα τραγουδιστικά και συνθετικά ταλέντα που πέρασαν από το ελληνικό τραγούδι, -Χατζηγιάννης, Θεοφάνους, Μουσαφίρης κ.α.- είναι σήμερα κοντά μας για μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης.
Μπορείτε να μας περιγράψετε κ. Παπαθεοδώρου την καλλιτεχνική σας πορεία ξεκινώντας απο τ’ “Αστέρια” και καταλήγοντας στην Ελλάδα μετά την επιστροφή σας από την Ευρώπη;
Τα “Αστέρια” τότε ήταν το VIP κοσμικό κέντρο της εποχής. Ερχόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τη γυναίκα του την Αμαλία, ο Ωνάσης με την Κάλλας και όλη η ελίτ της αθηναικής κοινωνίας. Στ’ “Αστέρια” τραγουδούσαμε ως “Τρίο Καντσόνε” τότε, με την ορχήστρα του Τέλη Αποστολάκου, υπήρχε δε πάντοτε και μια ξένη ορχήστρα με την οποία παίζαμε εναλλάξ ανα μία ώρα. Μια απ’ αυτές τις ορχήστρες, ένα υπέροχο σεξτέτο, ήταν και οι Los Españoles με τους οποίους γίναμε φίλοι.
Αυτοί μας έβαλαν την ιδέα να τολμήσουμε να βγούμε στην  Ευρώπη, προεξοφλώντας, όπως μας έλεγαν, σίγουρη επιτυχία. Δεν θέλαμε και πολύ να το τολμήσουμε. Δημιουργήσαμε μια ορχήστρα, με την προσθήκη δύο μουσικών, και την ονομάσαμε “Αθηναίοι”. Το όνομα μάλιστα ήταν ιδέα του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος ήταν κουμπάρος της Νάνας Μούσχουρη και του Γιώργου Πετσίλα, που ήταν μέλος του συγκροτήματός μας. Έτσι ξεκίνησε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι με μεγάλη επιτυχία όπως είχαν προβλέψει οι Los Españoles για να εξελιχθεί σε θρίαμβο όταν στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με τη Μούσχουρη.
Κώστας Τρούπτσιος, Γιώργος Πετσίλας, Φίλιππος Παπαθεοδώρου - το Τρίο Καντσόνε. Η φωτογραφία λίγο μετά το ξεκίνημά τους,  τη δεκαετία του ‘50.
Κώστας Τρούπτσιος, Γιώργος Πετσίλας, Φίλιππος Παπαθεοδώρου – το Τρίο Καντσόνε. Η φωτογραφία λίγο μετά το ξεκίνημά τους,
τη δεκαετία του ‘50.
Οι Αθηναίοι μαζί  με την Μούσχουρη στη διάρκεια  ηχογράφησης
Οι Αθηναίοι μαζί με την Μούσχουρη στη διάρκεια ηχογράφησης
Απονομή Χρυσού δίσκου για την “Μαρινέλλα του Σήμερα” σε τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου
Απονομή Χρυσού δίσκου για την “Μαρινέλλα του Σήμερα” σε τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου
Les Atheniens
Les Atheniens

Μίκης Θεοδωράκης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Μητροπάνος, Φίλιππος Παπαθεοδώρου
Με τον Κώστα Χατζή
Με τον Κώστα Χατζή
Επέστρεψα στην Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια και ανέλαβα την διεύθυνση παραγωγής τηςPolygram, και μετά, την διεύθυνση ελληνικού ρεπερτορίου της Columbia. Έτσι, για είκοσι και πλέον χρόνια ασχολήθηκα με την δισκογραφία και δούλεψα με καλλιτέχνες όπως η Μαρινέλλα, ο Χατζής, ο Καλογιάννης, η Τσανακλίδου, ο Βοσκόπουλος, ο Μητροπάνος ο Κοντολάζος, η Δούκισσα και από τους μοντέρνους, ο Πασχάλης, η Ελπίδα, η Μπέσσυ Αργυράκη και άλλοι πολλοί.
Όταν αποσύρθηκα από την δισκογραφία, δημιούργησα την εκδοτική εταιρία “Μουσικές Εκδόσεις Arco” με έδρα την Γλυφάδα και αντικείμενο βιβλία με τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου. Παράλληλα, άνοιξα ένα μαγαζί μουσικών οργάνων, το “ΑRCO”, πολύ γνωστό πλέον στους Γλυφαδιώτες, που αρχικά το διηύθυνε η γυναίκα μου και στη συνέχεια πέρασε στο γιο μου Δημήτρη.
Στην Γλυφάδα σήμερα παράγεται  πολιτισμός;
Όσον αφορά τα μουσικά πράγματα, νομίζω πως υστερούμε. Εγώ ήμουν μέλος του πνευματικού κέντρου Γλυφάδας επί δημαρχίας Θεοδωρόπουλου, με πρόεδρο την Μπέσσυ Αργυράκη. Τότε κάναμε πάρα πολύ καλή δουλειά. Και από πλευράς παραστάσεων στο θέατρο της Αιξωνής, αλλά και από πλευράς εμφανίσεων καλλιτεχνών στο θέατρο της παραλίας. Επί εποχής Λευτέρη Καλκάνη, διευθυντή του Ωδείου, δημιουργήθηκε ορχήστρα εγχόρδων και γίνανε εξαιρετικές εκδηλώσεις στην αίθουσα Πιερίδη. Είχαμε αναδιοργανώσει την μπάντα του Δήμου και οργανώσαμε επίσης φεστιβάλ χορωδιών από τους γύρω δήμους. Θυμάμαι ότι κάθε χρόνο, συνήθως τον Σεπτέμβριο, κάναμε πρόγραμμα με ποικίλες καλλιτεχνικές παραστάσεις που περιλάμβαναν θέατρο, τραγούδι λαϊκό και μοντέρνο και οργανική μουσική. Σ’αυτές τις παραστάσεις εμφανίστηκαν κατά καιρούς ο Μητροπάνος, ο Πλιάτσικας, ο Φραγκούλης, ο Χατζηγιάννης, ο Πασχάλης και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες. Μέχρι τον Κορκολή με τον Βακαρέλη είχαμε φέρει και παρουσιάσαμε  κοντσέρτο για δύο πιάνα. Διοργανώσαμε επίσης βραδιές αφιερωμένες σε μεγάλα ονόματα του τραγουδιού που δεν είναι πια κοντά μας, π.χ. Καζαντζίδης. Σήμερα ο Δήμος κάνει πολύ λίγα πράγματα. Δεν ξέρω τον λόγο… Αδιαφορία; Έλλειψη χρημάτων; Δεν ξέρω …
Στην Γλυφάδα όμως έχουν ζήσει και ζουν ακόμα άνθρωποι που έχουν προσφέρει πολλά στον πολιτισμό. Όλοι αυτοί δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν;
Για να γίνει αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της Γλυφάδας, πρέπει να υπάρξει κάποιος να βρει και να ευαισθητοποιήσει αυτά τα άτομα. Και ποιός άλλος θα μπορούσε να το κάνει αυτό παρά η Δημοτική αρχή;  Από εκεί πρέπει να γίνει το ξεκίνημα.
Κατά τα άλλα, η Γλυφάδα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια άναρχη πόλη. Καφέ, εστιατόρια και μπαρ μας έχουν  κατακλύσει. Οι πολίτες από τους γύρω δήμους και όχι μόνο, συρρέουν στην πόλη μας, και μάλιστα όλοι με τα αυτοκίνητά τους. Δεν καταδέχονται το λεωφορείο και το τραμ… Το σύνδρομο του ΙΧ αυτοκινήτου, μας έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει. Οι ευρωπαίοι, εδώ και δεκαετίες, κινούνται με τ’ αυτοκίνητά τους μόνο τα Σαββατοκύριακα. Εμείς, και για τσιγάρα στο κοντινό περίπτερο, πάμε με το αυτοκίνητο… Παρκάρει ο καθένας όπου θέλει, γιατί δεν του στοιχίζει τίποτα… Ξέρει ότι δεν θα πάρει κλήση γιατί απλά δεν υπάρχει αστυνόμευση.
Εγώ, κάθε φορά που βγαίνει ένας δήμαρχος, του στέλνω μία επιστολή και επισημαίνω, σαν ευαισθητοποιημένος δημότης, τα κακώς κείμενα της πόλης. Και προτείνω και λύσεις.
Σε μια επιστολή μου στον τέως Δήμαρχο, για παράδειγμα, του είχα αναφέρει τις σκέψεις και τις προτάσεις μου και μάλιστα του είχα πει ότι είμαι στην διάθεσή του για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, εθελοντικά πάντα. Ουδέποτε μου απάντησε. Το ίδιο θα κάνω και στον νυν δήμαρχο. Ελπίζω αυτός να μου απαντήσει τουλάχιστον…
Τώρα με τί ασχολείστε καλλιτεχνικά;
GFP07_Resital_webΤο 1977 κάναμε έναν δίσκο με την Μαρινέλλα και τονΧατζή, ο οποίος θεωρήθηκε σταθμός στα δισκογραφικά χρονικά. Το “Ρεσιτάλ”. Διαβάζω λοιπόν μια μέρα σε μια καλλιτεχνική στήλη ότι η Μαρινέλλα με τον Χατζή θα ξαναπαρουσιάσουν το “Ρεσιτάλ”.  Της τηλεφωνώ και την ρωτάω: “Aυτό που διάβασα είναι αλήθεια;” και μου λέει “ναί, είναι αλήθεια, και μάλιστα είσαι κι εσύ μέσα. Ήμουν έτοιμη να σου τηλεφωνήσω και να σε ρωτήσω. Είσαι μέσα;” “Μπορεί να μην είμαι μέσα;” της απαντάω…
Κι έτσι ξεκίνησε πάλι το 2012 η συνεργασία μου με τους δυο αυτούς σπουδαίους καλλιτέχνες για την αναβίωση του “Ρεσιτάλ”.  Κάναμε μια σειρά από παραστάσεις στο “Παλλάς”, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το καλοκαίρι που μας πέρασε, περιοδεία στην Ελλάδα. Οι προοπτικές για το καλοκαίρι που έρχεται είναι να πάμε σε κάποιες πόλεις που δεν πήγαμε πέρσυ, να πάμε στην Κύπρο και στην ομογένεια της Αυστραλίας, της Αμερικής και του Καναδά.
Αυτά όσον αφορά τη showbiz… Όσο για την άλλη μου δραστηριότητα, την εκδοτική, παρόλο που οι πωλήσεις των βιβλίων, με τη κρίση, έχουν κάθετη πτώση, εγώ βγάζω ένα νέο βιβλίο με ρεμπέτικα τραγούδια για τρίχορδο μπουζούκι. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως το τρίχορδο μπουζούκι, που θεωρείται και το αυθεντικό, θα είχε τόσους εραστές… Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Χιώτης ήταν αυτός που πρόσθεσε μία επιπλέον χορδή και δημιούργησε το τετράχορδο μπουζούκι που παίζουν όλοι οι σημερινοί μπουζουξήδες. Μια Μέθοδος και μια Τεχνική για τρίχορδο μπουζούκι, που συνοδεύονται από αντίστοιχα cds, είναι τα best sellers των εκδόσεών μου.
Πώς βλέπετε την δισκογραφία σήμερα στην Ελλάδα;
Η δισκογραφία σήμερα έχει τα χάλια της. Το τελικό χτύπημα δόθηκε από τις εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφορούν με cds. Τα δισκάδικα  έκλεισαν. Από τις 4.000 που υπήρχαν, είναι ζήτημα αν έχουν μείνει 40 σε όλη την επικράτεια… Όσον αφορά τώρα στο τραγούδι, άστο να πάει… Έχουν εξαφανιστεί  τα συστατικά του καλού τραγουδιού. Η καλή μουσική κι ο καλός στίχος.. Δεν υπάρχει έμπνευση, γιατί δεν υπάρχει συγκινησιακό κίνητρο.
Από τί να συγκινηθεί ο συνθέτης κι ο στιχουργός σήμερα για να γράψει καλό τραγούδι… Από τίποτα.
Την δεκαετία του 60 που άνθισε το ελληνικό τραγούδι, οι συνθέτες εμπνεύστηκαν από τους ποιητές κι έγραψαν αριστουργήματα. Η χρυσή εποχή συνεχίστηκε και στην δεκαετία του 70. Από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ άλλαξαν τα πάντα. Αυτή η αχαλίνωτη διάθεση του καταναλωτισμού επηρέασε μοιραία και τους δημιουργούς.
Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι,  οφείλουμε να αναφέρουμε κάποιους δημιουργούς που αποτέλεσαν εξαίρεση στον κανόνα. Ο Σταμάτης Κραουνάκης που με την Λίνα Νικολακοπούλου έγραψαν σπουδαία τραγούδια, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Μάριος Τόκας, ο Πορτοκάλογλου, ο Πλιάτσικας και κάποιοι άλλοι που μπορεί να μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή… και μετά, το χάος… Η decadence όμως αυτή του ελληνικού τραγουδιού κράτησε πάρα πολύ. Είναι η τρίτη δεκαετία που την βιώνουμε. Άρχισε στα μέσα του ‘80 κι ακόμα να ανακάμψει. Θα ανακάμψει βέβαια, αλλά η ερώτηση είναι,  πότε…
Ποιές είναι κατά την άποψή σας οι μεγαλύτερες σύγχρονες φωνές του ελληνικού τραγουδιού;
Η κρίση, εξ’ αιτίας της δουλειάς μου, είναι πολύ ειδική. Θέλω να πώ πως δύσκολα εντυπωσιάζομαι και είμαι πολύ απαιτητικός στο να κρίνω έναν τραγουδιστή. Ανεπιφύλακτα, όμως, θα πώ πως για μένα πάνω από όλους  είναι  η Μαρινέλλα. Έχω παρακολουθήσει όλη της την πορεία. Ξεκίνησε σαν ηθοποιός. Μια μέρα που μια τραγουδίστρια του θιάσου είχε αρρωστήσει, την έβγαλαν να τραγουδήσει. Αυτή ήταν η αρχή. Για μένα είναι η κορυφαία τραγουδίστρια από κάθε άποψη. Και από πλευράς ερμηνείας αλλά και από πλευράς σκηνικής παρουσίας.
Θεωρώ επίσης ότι η Νάνα Μούσχουρη υπήρξε μεγάλη τραγουδίστρια με παγκόσμια αναγνώριση. Και λέω υπήρξε γιατί τα τελευταία χρόνια οι φωνητικές της αρετές την εγκατέλειψαν, συνεχίζει όμως να τραγουδάει, κάνοντας φυσικά κακό στην εξαιρετική εικόνα που είχε δημιουργήσει στο παρελθόν. Είναι επίσης η Χάρις Αλεξίου, η οποία πήρε την σκυτάλη από την μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού. Τώρα, όσον αφορά στους τραγουδιστές , ο Χατζής είναι το νούμερο ένα για μένα και μετά ο Νταλάρας. Ο Πάριος, στο ερωτικό κυρίως τραγούδι, είναι μοναδικός.
Τώρα από νέες κοπέλες, αυτή που υπερέχει όλων είναι η Ζουγανέλη. Εξαιρετική είναι και ηΜελίνα Ασλανίδου. Πολύ καλή τραγουδίστρια και αρκετά υποτιμημένη. Όσον αφορά στους νέους τραγουδιστές, εκεί υπάρχει η “αποθέωση της μετριότητας”… Mια ντουζίνα τραγουδιστές συναγωνίζονται ποιος είναι πιο μέτριος απο τον άλλον… Αν δεν βλέπεις ποιος τραγουδάει, νομίζεις ότι είναι ο ίδιος πάντα τραγουδιστής… Όσο για τα τραγούδια που λένε, είναι σκέτη απογοήτευση. Όλα στο ίδιο μοτίβο, χωρίς καμιά πρωτοτυπία, τόσο στον στίχο όσο και στη μουσική.
Δυστυχώς αυτή είναι σήμερα η εικόνα του ελληνικού τραγουδιού και οι μόνοι που διασώζονται κατά τη γνώμη μου είναι ο Ρουβάς και ο Χατζηγιάννης, ο καθένας στο είδος που εκπροσωπεί. Τον Χατζηγιάννη τον ανακάλυψα στην Κύπρο όταν ήταν δεκαέξι ετών. Του είχα πει τότε, “όταν είσαι έτοιμος και θες να κάνεις καριέρα στην Αθήνα, θα σε περιμένω”. Όταν τελείωσε το στρατιωτικό του με πήρε και μου είπε ότι είναι έτοιμος να έρθει στην Ελλάδα. Από σύμπτωση εκείνη την εποχή, ο Χατζηνάσιος ήθελε έναν τραγουδιστή για ένα σήριαλ, το “Άγγιγμα ψυχής”. Του είπα λοιπόν ότι έρχεται ένας καταπληκτικός τραγουδιστής από την Κύπρο. Τον πήρα από το αεροδρόμιο και τον πήγα κατευθείαν στο στούντιο. Είπε το τραγούδι και σε μία εβδομάδα τον ήξερε όλη η Ελλάδα…

Εν Αθήναις...δύσκολοι δρόμοι

$
0
0




Οδός Σωκράτους ... οδός Αθηνάς  ...
Η πορνεία κυριαρχούσε και γύρω από αυτή γινότανε τζίρος...
Πιο απλά ζούσαν πολλά επαγγέλματα από αυτή.
Καφενεία...μαγειρεία....μικροξενοδοχεία....τσιλιαδόροι...αβανταδόροι...
νταβατζήδες....μικρομάγαζα....
Πουλούσαν και ...ελαφρώς μεταχειρισμένα όπως έλεγαν ρούχα αλλά
και παπούτσια.
Μέσα σε αυτά ήταν και μπουγάδες αρπαγμένες από κάποιες γειτονιές...
"....πάρτο ευκαιρία είναι μοσχοβολάει...."και έδειχνε το πουκάμισο
που ήταν φρεσκοπλυμένο και λουλακιασμένο για να ασπρίζει.
Τους έζησα από κοντά λόγω δουλειάς και αυτούς τους δρόμους
από πολύ μικρός.
Αρχίζω με την λέξη...μπέσα....
Είχαν μπέσα αυτοί και αυτές που τριγυρνούσαν εκεί για διάφορους λόγους.
Η πρώτη εικόνα ήταν όταν μπήκα σε ένα καφενείο χωμένο σε μια στοά να πάρω
μια λεμονάδα λόγω της ζέστης αφήνοντας απ΄έξω το καρότσι που κουβαλούσα
τις παραγγελίες.
Ντουμάνι από καπνό με περίεργη μυρουδιά....σταμάτησαν την κουβέντα και με κοιτούσαν περίεργα....ήμουνα σε λάθος μέρος.
Ο καφετζής έτρεξε να με βγάλει έξω για να μου φέρει το αναψυκτικό και να με συμβουλεύσει να μην ξαναπάω.
Οι εξηγήσεις δοθήκανε πίσω στην επιχείρηση που ήταν μερικούς δρόμους παραπάνω...
Σε λίγους μήνες είχα μάθει πολλά για τους "νόμους"της περιοχής με πρώτο
ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι προστατεύονται.
Εκδιδόμενες της Αθηνάς βοηθούσαν γερόντους που είχαν ανάγκη....
πλήρωναν το φαγητό τους σε μαγερειά της περιοχής.
Εκεί και οι φτωχοδιάβολοι μικρο κομπιναδόροι άλλοι με τις λοταρίες....άλλοι
με τα "Εγγλέζικα"υφάσματα....άλλοι με τις θαυματουργές αλοιφές...οι παπατζήδες
φυσικά....
Μεγάλο σχολείο της ζωής για ένα παιδί....
Οι "υφασματάδες"μου είχαν κάνει εντύπωση....
Σε μια εφημερίδα τυλιγμένο ένα κομμάτι ύφασμα δήθεν Εγγλέζικο κασμίρι για κοστούμι σε τιμή ευκαιρίας.
Δεν άφηναν τον πελάτη να το δεί ολόκληρο για να μην τον πιάσουν δήθεν οι τελωνειακοί
που έκαναν ελέγχους για λαθραία.
Του έπαιρναν τα λεφτά και του έλεγαν να το ανοίξει το πακέτο στο σπίτι του.
Όταν το άνοιγε του ερχότανε εγκεφαλικό ....ούτε μισό μέτρο δεν ήταν και αυτό
μάρκας τσουβαλέ.
Άφησα για το τέλος τα ξύλινα καρότσια έξω από την Βαρβάκειο....
Έβγαζαν μεροκάματο οι κάτοχοί τους κουβαλώντας τα ψώνια των ταβερνιαρέων
της γύρω περιοχής.
Πιάτσα είχαν εκεί και οι μηχανές με την καρότσα ...
Και αυτοί έκαναν μεταφορές....
Οι δρόμοι αυτοί ζούσαν αρκετό κόσμο νόμιμα ...λιγότερο νόμιμα αλλά
πάντα με μπέσα.

Πίσω στα παλιά !




Πρώτη ημέρα της άνοιξης !

Tι άλλο θα ακούσουμε ;

$
0
0

Ζήτημα ηθικής τάξης για τον Γ. Κατρούγκαλo

Τι απαντάει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής»
Ζήτημα ηθικής τάξης για τον Γ. Κατρούγκαλο


Μείζον ζήτημα ηθικής τάξης για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο ανακύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» και την αποκάλυψη ότι είχε υπογράψει εργολαβικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που επαναπροσλαμβάνει στο Δημόσιο, οι οποίοι ήταν ή απολυμένοι ή σε διαθεσιμότητα.

Ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι ανέστειλε τη δικηγορική του δραστηριότητα από τον Ιούνιο του 2014 όταν και εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως έκτοτε δεν έχει καμία σχέση ή επικοινωνία με τους υπαλλήλους αυτούς.

Όμως από τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής προκύπτει ότι ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε να υπογράφει ιδιωτικά συμφωνητικά μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου του 2015 οπότε και ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός.

Ταυτόχρονα ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι όλα τα δικαιώματα για ζητήματα αμοιβών τα έχει εκχωρήσει στη δικηγορική εταιρεία της οποίας ήταν μέλος μέχρι τα μέσα του 2014 ενώ από τα στοιχεία του Βήματος προκύπτει σαφώς ότι φρόντισε ο ίδιος να διατηρήσει τα πλήρη δικαιώματα για τον εαυτό του, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

Η ανακοίνωση του Γ. Κατρούγκαλου

«Επ’ ευκαιρία δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην δικηγορική μου δραστηριότητα σε υποθέσεις διαθέσιμων υπαλλήλων, θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα μια για πάντα:
Η πολιτική και η δικηγορική μου δραστηριότητα είχαν πάντα κοινή κατεύθυνση, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του Συντάγματος. Χειρίστηκα πολλές «μνημονιακές» υποθέσεις την τελευταία πενταετία, τις πιο πολλές φορές χωρίς ή με ελάχιστη δικηγορική αμοιβή:  τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, τη ληστεία του PSI, τον παράνομο ορισμό της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, τις πολιτικές επιστρατεύσεις των απεργών του Μετρό και άλλες πολλές, μεταξύ των οποίων και υποθέσεις διαθεσίμων.
Ελάχιστες φορές, ιδίως όταν η δίκη θα γινόταν στα πολιτικά δικαστήρια και θα ενέπλεκε και άλλους δικηγόρους (μια που η δική μου ειδίκευση είναι στο δημόσιο δίκαιο) συντάχθηκε εργολαβική σύμβαση που προέβλεπε αμοιβή σε περίπτωση δικαστικής ευδοκίμησης της υπόθεσης.  Από καμιά όμως από τις υποθέσεις αυτές δεν προσδοκώ προσωπικά αμοιβή, διότι αυτά τα εργολαβικά έχουν ως δικαιούχο την δικηγορική εταιρία στην οποία ανήκα μέχρι τις Ευρωεκλογές. Μετά την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή έφυγα από την εταιρία αυτή και έκτοτε δεν ανέλαβα καμιά παρόμοια υπόθεση ούτε, προφανώς, συνέταξα καμιά σχετική εργολαβική σύμβαση.
Περαιτέρω, για να μην υπάρχει ούτε σκιά ηθικής αμφιβολίας ως προς το ότι μπορεί να επιφύλασσα ιδιαίτερη μεταχείριση στους πρώην εντολείς μου διαθέσιμους υπαλλήλους, αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών μου καθηκόντων κάλεσα σε ανοικτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης όλους τους διαθέσιμους ή απολυμένους, για να τους ανακοινώσω τον προγραμματισμό της επαναφοράς τους. Τους δήλωσα δε, ενώπιον και των δημοσιογράφων, ότι ακριβώς λόγω προηγούμενης δικηγορικής μου εμπλοκής επέλεξα την δημόσια, ανοικτή συζήτηση και δεν θα είχα προσωπικά καμιά ιδιαίτερη συνάντηση με οποιαδήποτε ομάδα από αυτούς. Ούτε στο τηλέφωνο δεν μίλησα με τους πρώην εντολείς μου έκτοτε, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς που δεν καταλάβαιναν το λόγο να δυσαρεστηθούν. Αυτό το τήρησα ευλαβικά μέχρι και τη θέση σε διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου.
Συνεπώς, η ανακίνηση του ζητήματος δεν είναι αθώα. Ούτε καν έχει σκοπό να πλήξει την προσωπική τιμή και υπόληψη μου. (Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Άλλωστε, αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα είχα μείνει στις Βρυξέλλες.) Αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές, και για αυτό εκδηλώθηκε μόλις τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του  Υπουργείου μας για τον εκδημοκρατισμό και τον εξορθολογισμό της διοίκησης.
Δεν θα τους περάσει».

Η ιστορία επαναλαμβάνεται....

$
0
0
Το κραχ ....
Το παρά το Βαρβάκειον συσσίτιον.
Φωτορεπότερ της εφημερίδας "Ακρόπολις"
Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 1931




https://www.facebook.com

Πόσα Ρίχτερ αντέχει η Ακρόπολη;

$
0
0

25 αιώνες σεισμικών δονήσεων, ένα θαύμα μηχανικής και τεχνικής

image

Πόσα Ρίχτερ αντέχει η Ακρόπολη; Ένα ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες, που αναζητούν το μυστικό της σεισμικής συμπεριφοράς του Παρθενώνα και του Βράχου της Ακρόπολης, σε μία ιστορία 25 αιώνων σεισμικών δονήσεων. «Πρόκειται για ένα ασύλληπτο δημιούργημα με ιδιοφυείς λύσεις σε ανυπέρβλητα προβλήματα μηχανικής και κατασκευαστικής διαδικασίας», σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριαζή Πιτιλάκη.
«Ο Παρθενώνας συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που είμαστε και προσφέραμε στον λεγόμενο δυτικό κόσμο. Είναι το σύμβολο του ίδιου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σύμβολο του μέτρου, της τέχνης και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Διότι πέρα από το ύψιστο καλλιτεχνικό δημιούργημα είναι κι ένα θαύμα μηχανικής και τεχνικής», ανέφερε κ. Πιτιλάκης, ανοίγοντας την Παρασκευή τις εργασίες ημερίδας για τις «Σύγχρονες Επεμβάσεις στα μνημεία της Αθηναϊκής Ακρόπολης», που διοργάνωσε το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, στο πλαίσιο του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό Τεχνικών Έργων.
«Ο σπονδυλωτός κίονας, πέρα από τα προφανή στοιχεία οικονομίας και ευφυούς μεταφοράς και κατασκευής είναι ένα ιδιοφυέστατο πρότυπο μηχανικής, με καταπληκτικές ιδιότητες σεισμικής συμπεριφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτιλάκης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αυτήν τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι τα σοβαρά στατικά προβλήματα τα έχουμε αντιμετωπίσει, ακόμα και στον Παρθενώνα που είναι ένα μεγάλο μνημείο, στο οποίο υπάρχουν ακόμα περιοχές όπου δεν έχουμε επέμβει», υπογράμμισε η Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτων μηχανικός, διευθύντρια της υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, αποτελούμενης από 180 εξειδικευμένους επιστήμονες.
«Η δουλειά που έχει γίνει στην Ακρόπολη, από το 1975 και μετά, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, ότι υπάρχει ένας μεθοδικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων. Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τότε, οι καθηγητές, συνεχίζουν να είναι δίπλα μας και μας βοηθάνε, οι μαρμαροτεχνίτες είναι ικανότατοι και αυτό το έχουν μεταδώσει και στους νεότερους, υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και αυτό βοηθάει πάρα πολύ το έργο», σημείωσε.
Τα πιο μεγάλα αναστηλωτικά έργα σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή στον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, ενώ η συντήρηση γίνεται παράλληλα με την αναστήλωση, όσον αφορά τα μέρη που αποκαθίστανται. Ταυτόχρονα γίνονται ανεξάρτητες εργασίες στην επιφάνεια των μαρμάρων, στις περιοχές, οι οποίες μπορεί να μην έχουν στατικά προβλήματα αλλά χρειάζονται συντήρηση.
Η κ. Ελευθερίου διευκρίνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης στον Ναό της Αθηνάς Νίκης, καθώς και σε κάποια τμήματα στο Ερέχθειο και συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές. «Έχουμε ακόμα κάποιες περιοχές όπου έχουν μπει τσιμέντα από τους παλαιότερους αναστηλωτές, σίδερα που πρέπει να απομακρυνθούν, οπότε στην ουσία αυτά είναι και τα επόμενα προγράμματα», ανέφερε.
Όσον αφορά την πιθανότητα μίας πιο στενής συνεργασίας με το ΑΠΘ, η κ Ελευθερίου σημείωσε ότι «τα θέματα μελέτης για την αντισεισμική προστασία των μνημείων δεν έχουν εξαντληθεί, αντιθέτως είναι σχετικά πίσω, με την έννοια ότι δεν μπορεί να ισχύσει ένας κανονισμός για όλα τα μνημεία, υπάρχουν παράγοντες όπως η υφιστάμενη κατάσταση του μνημείου, το πού εδράζεται, οι συνθήκες, η επισκεψιμότητα και είναι πιο δύσκολο να ισχύσουν κανόνες».
http://www.athensvoice.gr/

Η Αθήνα ξυπνά το πρωί

$
0
0
Εικόνες και αναμνήσεις από το παρελθόν


Η Αθήνα ξυπνά το πρωί




Ο μανάβης που βγαίνει με το γαϊδουράκι για να πουλήσει την πραμάτεια του και οι διάλογοι με τις νοικοκυρές

Οι ύμνοι προς τα σταφύλια «πούνε ζάχαρι» και τα πεπόνια που «ανασταίνουνε νεκρό»
«Το πρώτο «πουλί» πού μας ξυπνά είνε ο πλανόδιος μανάβης. Πριν ο ήλιος βγή οι λαχανόκηποι και τα περιβόλια γύρω στην Αθήνα στέλλουν εις την πρωτεύουσαν όλα τα αγαθά τους, φορτωμένα εις το γαϊδουράκι. Οι μανάβηδες εισέρχονται έξ όλων των μερών εις την πόλιν σαν κατακτηταί, αρχίζουν τα ξεφωνητά και αμέσως τα κοιμισμένα σπίτια το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα μάτια των -τα παράθυρα που βλέπουν προς το δρόμο, και η νοικοκυρά προβάλλει.



Δεν υπάρχει κανένας ρωμαντισμός εις τας σκηνάς που εξελίσσονται κατά το πρωϊνον αυτό ξύπνημα. Τα κορίτσια τα οποία γύρισαν από τον κινηματογράφο ή το θέατρο αργά, κοιμούνται βαθειά. Θα προβάλη η μαμά πίσω από τα σφαλιχτά παράθυρα. Αν το σπίτι έχη πεθερά θα προβάλη η πεθερά, διότι είνε η μόνη που ξέρει ν’ αντιμετωπίση τον μανάβη. Εμφανίζεται εις το παράθυρο του ισογείου, όπως είνε από το κρεββάτι, πράγμα το οποίον εις τας περισσοτέρας περιπτώσεις είνε φοβερόν. Ο μανάβης βλέπει ότι δεν βλέπει ίσως και ο καθρέπτης. Η γηραιά κυρία είνε με το νυχτικό της, μόλις αποσπασθείσα από τας αγκάλας του Μορφέως. Ο μανάβης περιμένει στο πεζοδρόμιο εμπρός στο παράθυρο και αρχίζει η ιερά εξέτασις.

-Η μπάμιες χθες δεν άξιζαν τίποτε. Σπάγκοι. Η Λούλα μου ούτε της έβαλε στο στόμα της. Τι θα μου δώσεις σήμερα;

-Μελιτζάνες, ντομάτες ψελλίζει ο μανάβης.

-Τι να φάμε σήμερα; Λέγει η γηραιά κυρία.

Ο μανάβης σκέπτεται μια στιγμή.

Σκέπτεται και ο γάιδαρος κοιτάζοντας τη γή.



Επί τέλους λύεται το πρόβλημα του καθημερινού φαγητού. Ντομάτες παραγεμιστές. Και αρχίζει το παζάρεμα. Η κυρία δεν αφίνει ούτε την πεντάρα. Ο μανάβης ζυγίζει τις ντομάτες, δίνει και τον σχετικό μαϊντανό και έπειτα ο γάιδαρος ο οποίος ευρίσκεται εις τελείαν συνεννόησιν με τον μανάβη χωρίς να περιμένη ν’ ακούση λέξιν προχωρεί.
Παρακάτω μια συριστική, οξεία φωνή ακούεται καθώς ανοίγει γρήγορα ένα παράθυρο από το επάνω πάτωμα. Είνε μια γρηά, η οποία παζαρεύει από κει πάνω. Ο μανάβης ζυγίζει, και έρχεται το δουλάκι να παραλάβη τα ψώνια. Η δούλα είνε αφράτη. Ο μανάβης σκοντάφτει πάνω στο πεζοδρόμιο, ο γάϊδαρος κυττάζει πονηρά μ’ ένα μάτι, η δούλα χαμογελά εις τον νεαρόν χωρικόν και του λέει απλώνοντας τα χέρια της προς τα λαχανικά που κρατεί στην αγκαλιά του ο μανάβης.

-Φέρτα μέσα καημένε. Τι στέκεσαι αυτού;

Καμιά φορά η κυρία δεν έχει ξυπνήσει. Ο μανάβης πλησιάζει προς το παράθυρο και αρχίζει η περίεργη πατινάδα. Τεντώνοντας το λαρύγγι του, με τα μάτια ψηλά αρχίζει να διαλαλή το εμπόρευμά του. Δεν καταλαβαίνετε τίποτα. Σας θυμίζει μουεζίνη όταν ανεβαίνη στο τζαμί και καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν. Το παραθύρι ανοίγει γρήγορα. Η κυρία με μισοκλεισμένα μάτια καθώς την χτυπά το φώς, με σιγανή φωνή λέγει: «Τι φωνάζεις; Θα ξυπνήσουν τα κορίτσια!»



Κάποτε αντί γαϊδουριού, ο μανάβης χρησιμοποιεί σούστα. Αλλά το γαϊδούρι είνε ο συνηθέστερος συνεργάτης του πρωινού μανάβη. Αθόρυβος, σιωπηλός, απαθής, μη εκπλησσόμενος με τίποτε, δεν ανησυχεί κανένα.



Καμιά φορά ο μανάβης, ιδίως όταν ντεμπουτάρει εις την γειτονιά, προσπαθεί να προσελκύση την προσοχήν και το ενδιαφέρον των γυναικών εγκωμιάζων ποιητικώτατα τα λαχανικά και τα φρούτα του. Κάθε τόσο σταματά στη μέση του δρόμου, απόλυτος κύριος, ακουμβά την παλάμη του στη ράχη του γαιδάρου, ο οποίος σταματά αμέσως τεντώνει ψηλά το κεφάλι και αρχίζει με οξείαν φωνήν ύμνους προς τα σταφύλια «πούνε ζάχαρι», απ’ τ’ αμπέλι», για τα πεπόνια που «ανασταίνουνε νεκρό», για τα «κρύα τα καρπούζια πούνε σαν παγωτό». Αλλά καμιά φορά η φωνή του καλύπτεται καθώς από το αντίθετο μέρος της οδού προβάλλει άλλος γάϊδαρος φορτωμένος και μια φωνή μπάσου ακούεται:

-Ντομάτες, μπάμιες, μελιτζάνες…

Τα περισσότερα σπίτια προμηθεύονται τα λαχανικά και τα φρούτα των από τον πλανόδιον μανάβη. Και μ’ αυτά καταρτίζεται της περισσότερες φορές το μενού της ημέρας. Πολλές φορές βλέπετε δύο παιδιά να κρατούν ένα καλάθι και να φωνάζουν:

-Κρύα σύκα!

Τι κρύα, τι αρωματισμένα, τι γλυκά, τι νόστιμα τα σύκα το πρωί. Θαρρεί κανείς πως έγιναν για να τρώγονται το πρωί.



Μετά τον μανάβη μέχρι του μεσημεριού αρχίζει η παρέλασις όλων των άλλων ειδών. Πρώτα ο ψαράς, ο οποίος δεν είνε ως επί το πλείστον φθηνός, όπως ο μανάβης. Σήμερα το πρωΐ άκουσα τον εξής διάλογο:

-Είκοσι εξ δραχμές οι κολιοί; Δεν ντρέπεσαι; Στην αγορά έχουν δεκαέξι!

Ο ψαράς παρέλυσε καθώς η ογκώδης κυρία, μπρός εις το παράθυρο, ανοιχτό, διάπλατο, τον κοίταζε στα μάτια πού λες και τον έλιωναν, όπως λιώνει η φωτιά το κερί.
Έπειτα έχουμε το κουδουνάκι του σκουπιδιάρη:

-Μαρία! Γρήγορα! Τα σκουπίδια! Μαρία!

Η Μαρία πρέπει να γίνη δέκα κομμάτια γιατί ο σκουπιδιάρης δεν περιμένει. Ο σκουπιδιάρης έχει αριστοκρατικές συνήθειες. Εμφανίζεται μεταξύ της ογδόης και της ενάτης. Τότε έρχεται και ο κουλουρτζής.

-Κουλούρια ζεστά όλα!

Ο περιεργότερος όλων είνε ένας γέρος πρόσφυξ κουλουρτζής που δρα στα Εξάρχεια. Ποικίλλει το πέρασμά του με περίεργες φράσεις αναφερόμενες δήθεν εις κάποιο ειδύλλιο. Η φράσεις λέγονται μονορούφι και η βαριά ανατολίτικη προφορά της κάνει περιπαθέστερες και διασκεδαστικότερες. Εκεί που διαλαλεί τα κουλούρια του σταματά και πετά την εξής φράσι:
-Και μούπε τι έγινες και σε χάσανε τα μάτια μου!

Τα κορίτσια τον ξέρουν, τα δουλικά τον προτιμούν, γιατί μαζί με το κουλούρι τους προσφέρει και μια φράσι πιο γλυκειά και τρυφερά από το κουλούρι.

Ακολουθούν έπειτα αι στρατιαί των λοιπών επαγγελμάτων. Ρούχα, παληά παπούτσια αγοράζω! Παληά μπουκάλια και σιδερικά. Παληά βιβλία! Διορθώνονται κλειδαριές κλπ. κλπ. Τέλος κατά τας 10 όλα τα εμπορικά συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλυτέρων της οδού Ερμού κατεβαίνουν στους δρόμους.

Είνε ο πλανόδιος εμποράκος. Αλλά περί αυτού πρέπει να μιλήση κανείς ιδιαιτέρως. Εξελίχθη εις μέγαν παράγοντα. Τείνει ν’ αντικαταστήση όλα τα καταστήματα».
(«Αθηναϊκά Νέα», 1931 )

Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)
Διαβάστε περισσότερα στο www.paliaathina.com   

Εν Αθήναις....ένας γνωστός εμπορικός δρόμος "πέθανε"

$
0
0



Η οδός Σταδίου εξακολουθεί να παραμένει έρημη εμπορικά....
Αν έφευγαν και οι τράπεζες και το υπουργείο ανεργίας θα μπορούσε να δοθεί
στην Αρχαιολογική υπηρεσία για ανασκαφές.
Είναι γνωστό ότι το Κέντρο της Αθήνας κρατάει μυστικά των προγόνων μας.
Βάζοντας και εισιτήριο θα γέμιζε το δημόσιο ταμείο...
Είναι και άλλοι δρόμοι αλλά θα μείνω στην Σταδίου....
Από Ομόνοια ξεκινούσες και έξω από την βιτρίνα της SINGER κοιτούσαν τις ραπτομηχανές....
ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ-ΣΠΟΡ γνωστό μαγαζί με ανδρική ένδυση...δούλευε αρκετός κόσμος
και ήταν πολύ καλός εργοδότης.
Έφευγε με σύνταξη από εκεί ο υπάλληλος...δεν σκότωνε τα άλογα όταν γερνούσαν.
Απέναντι μικρά χρυσοχοεία προσιτά σε τιμές και με διευκολύνσεις....
Ο ένας πελάτης έστελνε τον άλλο...
Ένας από αυτούς τους χρυσοχόους σκοτώθηκε σε ληστεία αργότερα.
Ο ΙΓΓΛΕΣΗΣ με τα ρολόγια...από τον παππού στον εγγονό υπάρχει και σήμερα...
γωνία με την Μπενάκη με την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ από την μια πλευρά
και...τα κλειστά μαγαζιά από την απέναντι.
Καναδυό παραμένουν....μέχρι πότε όμως.
ΒΑΡΔΑΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ -ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ αργότερα ΦΩΚΑΣ δεν υπάρχουν.
Οι στοές δεξιά αριστερά τελείως νεκρές και το βράδυ...επικίνδυνες....
ΑΤΗΕΝΕΕ κλειστό και αυτό....τότε γνωστό μαζί με τα άλλα πολυκαταστήματα
της εποχής....ΔΡΑΓΩΝΑΣ...ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ....ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ....ΜΙΝΙΟΝ...
κανένα δεν υπάρχει.
Πλατεία της μπρίζας-Κλαυθμώνος....εκεί υπάρχουν ακόμα μαγαζιά ηλεκτρικών
που ανοίκουν σε αλυσίδες γνωστές.
Κοντεύεις για Σύνταγμα ...καλύτερη η εικόνα....βοηθούν και οι κινητές τηλεφωνίες
που θα μπείς να πληρώσεις λογαριασμό....ο ΟΤΕ.
Ακούγοντας όλα αυτά για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο...για νέες προσλήψεις
στο Δημόσιο και βλέποντας την εγκατάλειψη στον ιδιωτικό τομέα αλλά
και το ένα και βάλε εκατομμύριο ανέργων από αυτόν αλλά και τα χιλιάδες
παιδιά που το Κράτος έστειλε στην ξενιτειά.....καταλαβαίνεις ότι τίποτα
δεν αλλάζει σε αυτόν τον τόπο.
Απλά αλλάξαμε χρώμα στις κομματικές σημαίες.

Πίσω στα παλιά !

"Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον...."

$
0
0


Πανούσης υπουργός Δημόσιας.... Τάξης !

«Το κράτος δικαίου υπάρχει, το Σύνταγμα υπάρχει, τα όρια μιας διαχείρισης ήπιας τελειώσανε»

"Αθήνα μου πώς να στο πω σαν μάνα μου σε αγαπώ...."

$
0
0

Σκηνές από μια πόλη

Η Αθήνα μέσα από τα μάτια του Άνθιμου Ντάγκα


image
ΟΆνθιμος Ντάγκας είναι ένας ερασιτέχνης φωτογράφος. Δουλεύει στο δημόσιο και ζει στο 
κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια. Η γειτονιά του είναι έντονη, γεμάτη δράση και γεγονότα. Συχνά,
 εξοπλισμένος με μία μικρή, ερασιτεχνική φωτογραφική μηχανή κάνει βόλτες στους δρόμους 
της Αθήνας, χωρίς να φοβάται να φτάσει και μέχρι τα γκέτο. Η ματιά του απομονώνει και καδράρει 
απίστευτες εικόνες–σκηνές αυτής της πόλης. Βλέμματα ονειροπόλα ή έντονα.
 Κοροϊδευτικά ή χαμένα στις σκέψεις τους. Εικόνες σκληρές ή στιγμιότυπα αγάπης. 
Η κάμερά του ανακαλύπτει χρώματα εκεί που νομίζεις ότι δεν υπάρχουν. Δίνει στο γκρίζο 
της Αθήνας μία εκπληκτική χρωματική παλέτα. Οι φωτογραφίες του είναι σαν μικρές ιστορίες.
 Τον αφήνουμε να μας τις διηγηθεί.
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Δείτε περισσότερα στο https://instagram.com/daganth/

ALTA Ελληνικές εταιρείες κατασκευής οχημάτων

$
0
0


PEταιρεία κατασκευής / συναρμολόγησης μοτοποδηλάτων στην Αθήνα από το 1962. Κατασκεύαζε τα δίκυκλα μοτοποδήλατα ALTA 50 S (50cc), τα τρίκυκλα φορτηγάκια με δίχρονο μοτέρ SACHS 50 cc, τα τρίκυκλα φορτηγά ALTA 700 truck, με τετράχρονο μοτέρ BMW 700 cc,3 5HP και δυνατότητας φορτίου 800Kgs. Ηταν τέτοια η επιτυχία, που το 1967 αγοράζει ιδιόκτητο χώρο στην Ελευσίνα, όπου και κατασκευάζει ένα μοντέρνο εργοστάσιο. (Το κτήριο εξακολουθεί να υπάρχει ερειπωμένο ακόμα και σήμερα στη συμβολή της Νέας Εθνικής Αθηνών – Κορίνθου και της Παλαιάς Εθνικής Ελευσίνας – Θήβας). Αγοράζει και αυτή την άδεια κατασκευής του FULDAMOBIL. Τα καλούπια αλλάζουν και εμφανίζεται στην αγορά το ALTA 200. ´Αδελφάκι´ με το Attica, αλλά με κατά πολύ πιο μοντέρνα εμφάνιση και μικρές μηχανολογικές διαφοροποιήσεις, το οποίο πάει εμπορικά αρκετά καλά. Η εταιρεία σταμάτησε να λειτουργεί το 1978.
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>