Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Εκθεση του 1966...Τα πρώτα χιόνια ! Με τοπικό γλωσσικό ιδίωμα..

$
0
0


Εκθεση 3η
Εν Λειβαδερώ τη 9-12-1966
"Τα πρωτα χιόνια

Απο βραδύς ειχεν ξαστεριάν΄
Του προυϊ σκόνητι η μάναμ΄
να πα να χέσι
Ανοίγι ντπότρα.. Όπ ! Χιόνι !
Σκοθήκαμι κι εμείς να κατρήσουμι
Τί κάντς άϊ ικεί; Δεν βλέπς
που κατράς; Πάει του χιόνι ειπι
η αδερφότμ.
Υστερα πήγα στου παραθύρι κι
έγλιπα του χιόνι.
Αυτό ηταν του πρώτου χιόνι στου
χουριόμ΄


Σημείωση δική μου:
Ειχα εναν συνάδελφο απο την περιοχή και γνώριζα απο αναφορές του οτι εκείνη την εποχή στην περιοχή τους δεν συναντούσες αρθρο αρσενικό. Λέγανε πχ η Γιάννς,
 η παππάς, κλπ
Γι αυτό και ο μαθητής γράφει εδώ η αδερφότμ.. 
αναφέρεται, δηλαδή, στον αδερφό του !

Ι.Β.Ν.

Ανέμελα χρόνια

$
0
0
ΑΘΗΝΑ - ΓΟΥΔΗ


Αυτη η φωτογραφία φέρνει απευθείας μνήμες από τα παιδικά χρόνια πολλών αναγνωστών που σήμερα είναι οι ίδιοι γονείς ή και παππούδες.

Αυτη η φωτογραφία φέρνει απευθείας μνήμες από τα παιδικά χρόνια πολλών αναγνωστών που σήμερα είναι οι ίδιοι γονείς ή και παππούδες. Μνήμες από την παιδική ηλικία και από τις γειτονιές μιας άλλης εποχής, όταν τα παιδιά κυκλοφορούσαν ανέμελα. Οι γειτονιές απέπνεαν άρωμα Ελλάδας και οι πόρτες έμεναν ανοικτές. Η πιτσιρικαρία της γειτονιάς αλώνιζε ξέγνοιαστη μέχρι την ώρα για το μεσημεριανό φαγητό. Ο φωτογράφος μας βίωσε και ο ίδιος την ατμόσφαιρα της εποχής. Πολεμιστές, μάσκες, ξύλινα σπαθιά και όνειρα για το μέλλον. Η εικόνα έρχεται από το 1963, με τα παιδιά της παρέας στην οδό Μικράς Ασίας στο Γουδή. Εικόνα ανάλογη με την Κυψέλη και τα Πατήσια, την Καλαμαριά, την Τούμπα και σε όλες τις πόλεις της εποχής. Ο «σιδηρόφρακτος» ιππότης είναι ο γιος του φωτογράφου μας και ο οπλίτης με το ψάρι ο μικρός του αδελφός, Ντέιβιντ. Η παρέα σκόρπισε ανά τη Γη. Το μήνυμα της εικόνας, όμως, παραμένει διαχρονικό.
Ανέμελα χρόνια
Φωτογραφία του καθηγητή Nicholas Economopouly
www.greecetravel.com

Ένας Έλληνας στη Σμύρνη του 1924

$
0
0

Ξεφυλλίζοντας το «Μικρασιατικόν Ημερολόγιον» του 1926, ανακαλύψαμε ένα δημοσίευμα του - νεαρού τότε - δημοσιογράφου Κώστα Αθάνατου, με τίτλο «Από το χαμένο όνειρο. Μια βραδυά πέρυσι στη Σμύρνη». Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. 
Ο συγγραφέας περιγράφει εκεί μια λιγόωρη επίσκεψη του στην πόλη που - όσο τίποτα άλλο - ταράζει τις μνήμες του ξεριζωμένου μικρασιατικού Ελληνισμού.
Πρόκειται για μια μοναδική μαρτυρία, με ξεχωριστή σημασία. Όχι τόσο γιατί μας δίνει ανάγλυφο, με αριστοτεχνικό τρόπο, το κλίμα της εποχής και του τόπου, αλλά κυρίως γιατί γράφτηκε σε μια εποχή γεμάτη τραυματικές εθνικές εμπειρίες και - παρ'όλα αυτά - δεν έχει ούτε ίχνος εμπάθειας και μίσους. Ο ίδιος, η ελληνική σμυρναίικη προσφυγιά και οι ξεριζωμένοι Ελλαδίτες Τούρκοι της Ανταλλαγής, φαντάζουν τραγικές φιγούρες, μέσα στον παραλογισμό που ακολούθησε τον πόλεμο, έναν πόλεμο που - απ'ότι δείχνει το κείμενο - χώρισε βίαια τους δύο λαούς, χωρίς όμως και να μπορέσει να διασπάσει τους βαθιούς δεσμούς που τους ενώνουν.
Ο δημοσιογράφος Κώστας Αθάνατος
Πιστεύουμε πως η επαναδημοσίευση της μαρτυρίας αυτής του Αθάνατου είναι - ιδιαίτερα τώρα - απαραίτητη, θεωρώντας ότι αποτελεί μια ελάχιστη συμβολή στην πολυπόθητη ελληνοτουρκική φιλία. Γι'αυτό και την παραθέτουμε αυτούσια.
... Μέσα μου εκείνη η θύμηση κοιμάται και ξυπνάει
λέει ο Μαλακάσης εις έναν θείον στίχον του. Ω! να μπορούσε να λησμονήσει κανείς.
Ο ονομαστός Φραγκομαχαλάς στη Σμύρνη
Την εθυμηθήκαμε, λοιπόν, πάλι προχθές μέσα σ'ένα κέντρον, σε μια σμυρναίικη μπιραρία των Αθηνών, όπου τα γκαρσόνια που μας εσερβίριζαν ήσαν Σμυρνιοί, Σμυρνιοί και οι κανταδόροι, που ετραγουδούσαν σμυρναίικα τραγουδάκια από το ύψος μιας εξέδρας, και ήταν η επέτειος της Σμύρνης εκείνη την ημέρα, και την εζωντανέψαμε στα μάτια μας, όπως ζωντανεύει κανείς με τη μνήμη έναν αγαπημένον του νεκρόν.

Το προάστιο Γκιοζ Τόπε. Ο πληθυσμός του ήταν στην πλειοψηφία του ελληνικός.
Είχαμε συντύχη μερικοί από δω και από κει, γύρω στο ίδιο τραπεζάκι, απαράλλακτα καθώς μια φορά, τότε τον καιρό της χαράς σε μια μπιραρία της προκυμαίας - του ίδιου μπιραριέρη του σημερινού, θαρρώ. Λέω «θαρρώ», γιατί για όλα πια θαρρώ. Είναι τόσο πολύ συγκεχυμένη η πραγματικότης με το όνειρον, έγιναν τόσον σαν μέσα σε όνειρον όλα αυτά, ώστε να προτιμά κανείς να θαρρή ότι είναι βυθισμένος πάντα στο όνειρο που δεν ετελείωσε. Είχε σουρουπώση βαθειά, όταν εβγήκαμε έξω, μεθυσμένοι, θα έλεγα, όχι τόσο από την μπύρα που ήπιαμε, όσο από την οπτασία που στα δίχτυα της είχαμε τώρα γλυκά αφεθή. Τα λαμπιόνια του ηλεκτρικού μας εσκοτίνιαζαν το βλέμμα, και θαρρούσαμε πως είναι η υγρή γνώριμη προκυμαία μπροστά μας η νοτισμένη άσφαλτος. Και τα σπίτια, τα μέγαρα με τις βουβές σιλουέτες, πως είναι από μέσα ερείπια, και τα ανοιχτά παράθυρα τους γεμίζουν από ουρανό.
Το Σπόρτινγκ Κλαμπ της παλιάς Σμύρνης
Αλήθεια, τι μ'ερωτούσατε; Ναι, την ξαναείδα τη Σμύρνη, πάνε κάμποσοι μήνες, πέρυσι τέτοιες ημέρες ακριβώς, την ξαναντίκρυσα, τον περασμενον χειμώνα, και τι να σας πω, είναι και τώρα η ίδια Γκιαούρ, όλη Ελλάδα — λυπηθήτε με, μη με πάρετε τρελλό. Εζύγωνε το πλοίο, κι ήταν ένα δειλινό του περασμένου Νοεμβρίου, θολό, συφοριασμένο, μουντό και από την κουπαστή, καθώς περνούσαμε το Καστράκι, μ'έζωναν η λαχτάρες κι αν δεν φοβόμουν κι αν δεν ντρεπόμουνα θα μ'έπαιρναν ποτάμι τα κλάμματα. Μα, τι να σας πω; πρέπει να με πιστέψετε. Ήτανε στη θέση της, εντελώς, ούτε φωτιά, ούτε ρημάδια, ούτε τίποτα. Πως να μην πιστέψω στο όνειρο; Εσουρνότανε πάντα κούτσα-κούτσα στην προκυμαία το μόνιππο τραμβάγιο, και θαρρούσα πως μ'ένα σάλτο θα πεταχτώ έξω και θα με προσμένουν πάλι πίσω από τα σαχνισίδια η τόσες πρόσχαρες μορφές. Μυστήρια επάλευαν μέσα μου ακατανίκητα και μούδεναν κόμπο την ψυχή. Στο καρρέ του πλοίου, καθώς φουντάρισε η άγκυρα, εισώρμησε μια παγανιά από καλπάκια αστραχάν. Το κοντρόλ της χωροφυλακής. Με λίγα άθλια τούρκικα δείχνω το πασαπόρτι και παρακαλώ να μου επιτραπή η έξοδος. Ο αρχιαστυνόμος με κυττάζει από πάνω έως κάτω, και με ξυπνά από τον λήθαργον με άψογον ελληνικήν.
Άποψη της προκυμαίας
- Για πόση ώρα θέλετε;
- Χμ! Για όσο μείνη το παπόρι (για πάντα θα τούλεγα).
Στη σκάλα ένα γεροντάκι που τραβούσε τα κουπιά με προσκαλεί:
- Εδώ εφέντη μ'.
Μπαίνω στη βάρκα του. Είχαμε κυματάκι ζωηρό — το αγαπημένο κυματάκι με τό ίδιο βαρύθυμο βοητό. Ενώ μας ελίκνιζε, και τα ερείπια, κοντινά πια, εφανέρωναν την παγερή τους όψι, ο βαρκάρης με είχε αναγνώριση, και άρχισε να μου μιλάη με μια χαρά στο σκεβρωμένο του πρόσωπο σαν να του ήμουνα προσφιλής συγγενής:
- Μανώλη Τσιριμωνάκη εφέντη. Μπεν, γιουνάν πόστα καϊκτσή. Αχμέτ.
Ήταν ο Αχμέτ, ο ιδιαίτερος βαρκάρης του ελληνικού ταχυδρομείου τον καιρό της κατοχής, και μ'ερωτούσε με λαχτάρα για τον αφέντη του, το Μανώλη, τον σημερινόν διευθυντήν του ταχυδρομείου Αθηνών. Επλευρίσαμε στο Κουμέρκι. Στο μεγάλο Κουμέρκι, γιατί το Κουμερκάκι το μικρό είχε σωριαστή αγνώριστο. Μια γρηά γυναίκα, μαντηλούσα, Ρωμηά, υπεδέχετο με σφιχταγκαλιάσματα την κόρη της. Υπήρχε όμως και για μένα μια ψυχή να με υποδεχθή. Ενα λευκό φεσάκι αρναούτικο με ξερό κοτσάνι χωρίς φούντα στην κορφή, μ'εκαλούσε αδελφικά — όλα ελληνιστί:
- Εδώ, εδώ, οδηγός.
Παρεδόθην, εν πλήρει εμπιστοσύνη, εις τας στοργικάς χείρας του. Ήταν ο Αραπάκης. Τριπολιτάνος, άραψ, μα που είχε κάνη είκοσι χρόνια στα Χανιά, υπάλληλος στου Σαλίβερου και τον είχε πάρη τον έρμο η ανταλλαγή. Βαδίζουμε μαζύ. Του εζήτησα εν αμάξι. Αμέσως βρέθηκε ένα κουπέ, από τα γνώριμα σμυρναίικα, κ'ένας νεαρός αμαξάς, μας ρωτάει:
- Για που θέλετε;
Η τουρκική συνοικία Μπαζ Οτουράκ
- Συργιάνισέ μας όσα δρομάκια έχουν πέρασμα.
Εβάρεσε τα άλογα, και σκύβοντας πίσω, καθώς μας ενταρτάνιζε το λιθόστρωτο, μ'ένα ρίγος — θεέ μου — απερίγραπτον, εγύριζε, κάθε τόσον, προς εμάς τη συμπαθητική μελαχροινή του φυσιογνωμία, και με χαμόγελο, υψίστης αγαλλιάσεως, μας εξηγούσε εθελουσίως τα κατ'αυτόν:
- Αλή Αγιωργινάκης από τα μέρη του Ρεθύμνου, ανταλλάξιμος.
- Αγιωργινάκης! Κι εβλαστημούσε τη μοίρα του χριστιανικώτατα με όλο το ιδικόν μας εορτολόγιον. Τι έφταιγε ο άνθρωπος; Αυτό ήξερε. Ως που να μάθη το Κοράνιον και να το συνηθίση για βλαστήμιες...
Και εφθάσαμε στο Μπεϋλέρ-σοκάκ. Εις τα γραφεία της σωβινιστικής τουρκικής εφημερίδος. Ο Νουρή και η Ζουλφιέ, τα χαριτωμένα μικρούλια παιδάκια του παλαιού συναδέλφου και φίλου μου Τουρκομυτιληνιού λογίου μπέη, εξεφώνιζαν τρέχοντας τις σκάλες, ελληνικά, ελληνικά αλλοίμονον, όλο ελληνικά:
- Μαμά, καλέ μαμά, ο μουσιού Κωστής!...
Και η μαμά, η πεντάμορφη νέα χανούμ, που επηγαίναμε στο θέατρο του Σπόρτιν κι εβλέπαμε την Κυβέλη τόσες φορές μαζί, και ο μπαμπάς, ο αιωνίως γελαστός Ιχσάν, και ο αρχισυντάκτης ο Αμπντούλ, εφάνηκαν όλοι, όλοι τους, εγκάρδιοι, κατάπληκτοι, φιλόξενοι, ξεχασμένοι:
- Καλώς τόνε, βρε, καλώστονε, καιρούς και ζαμάνια, βουνό δε σμίγει, Ισαλλά!..,
Το περίτεχνο καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού της Αγίας Φωτεινής στην παλιά Σμύρνη.
Τα τραπέζια της συντάξεως ήταν γεμάτα «Βήμα», «Ριζοσπάστη», «Σκρίπ», βιβλία, περιοδικά των Αθηνών. Και μ'εκυκλώσανε, και μ'ερωτούσαν για όλους, για όλα, και άστα, άστα να τρέξουν εδώ μέσα τα, δάκρυα, και τα δικά μας, και τα δικά τους. Εσιωπούσαμε, και από το δίχτυ του καφασιού στυγνά, αμίλητα, φρικτά, σκοτεινά, μισόσβυναν τ'απομεινάρια της καταστροφής, πέρα έως πέρα, καθώς εσουρούπωνε. Στα μπεζεστένια και στα παζάρια, είχαμε: «γεια σου», «να σου δώσω ένα γράμμα», «πες τους πως είμαστε καλά δόξα σοι ο θεός»,, «τι χαμπάρια». Κι ο Αραπάκης, κι ο Αγιωργινάκης, μ'ένα στόμα•, μου εξηγούσαν:
- Με τσι δικοί σας, όλη μέρα νταλαβεριζόμαστε.
Ένας Τούρκος, γέρος, Ηπειρώτης, μας κέρασε καφεδάκι στο Ισάρ-Τζαμί, και μας μιλούσε διαρκώς, μας μιλούσε ακατάπαυτα, λες και χαιρότανε μόνο και μόνο να μιλάη ελληνικά. Ένας ηλιοκαμμένος, με την ποδιά, που μας έφερε το ναργιλέ, μ'επήρε στην πάντα και μου ξεμολογήθηκε:.
-Ιντα να κάμω, τσύριε; Μαύρη δουλειά. Δεκατέσσερα χρόνια υπηρέτησα στην κρητική χωροφυλακή! (Τον είχε Πάρη το βούρκωμα, κι εσήκωσε προς τα μάτια την ποδιά)...

Και το πλοίο μας ξαναπήρε βιαστικά σε λίγο — όπως στα όνειρα — κι εσαλπάρισε το βράδυ. Κι ήταν πάλι όλα μαύρα και θαμπά στην προκυμαία, καθώς τ'αποχαιρετούσαμε από την κουπαστή. Ήταν ερείπια που ζούσαν στο σκοτάδι, και η φαντασία μας τα εζωντάνευε και τάστηνε ολόρθα σαν και πριν. Πίσω από το θόρυβο της έλικος, οι βαρκάρηδες είχαν πιαστή μεταξύ τους, και καθώς εφεύγαμε τους ακούγαμε να βρίζωνται ελληνικά: Φαντάσματα ήσαν κι εφώναζαν. Ήταν το όνειρο το συγκεχυμένο με την πραγματικότητα. Και μια κυρία, καθώς εστρίψαμε το Καστράκι, εκάθισε στο πιάνο του καρρέ και έπαιζε πένθιμα τους πιο εύθυμους σμυρναίικους σκοπούς σαν επικήδειο εμβατήριο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ
ΤΟΤΕ...
ΜΑΪΟΣ 1983

Εν Αθήναις...με το τόπι

$
0
0


Πολλές δεκαετίες πίσω αυτή η φωτογραφία σε γειτονιά της Αθήνας...
Χωματόδρομος και κάποιο από τα παιδιά πρέπει να έχει σχολάσει από το σχολείο
και έχει στην γωνιά αφήσει την σάκα του...όπως την λέγαμε.
Ο τερματοφύλακας βρέθηκε και αρχίζουν τα σουτάκια με το τόπι μέχρι να στηθεί
το δίτερμα ή το μονότερμα ανάλογα με τους παίχτες που θα μαζευόντουσαν.
Και δεν αργούσαν ακούγοντας τις φωνές να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους
με τις μανάδες να τους φωνάζουν να μην αργήσουν γιατί πρέπει να διαβάσουν.
Κοντά παντελόνια...μακρυές κάλτσες αλλά και σοσόνια με ενισχυμένα παπούτσια
με πέταλα για να αντέχουν.
Και δεν άντεχαν και άντε στον τσαγκάρη για μπάλωμα πάνω στο μπάλωμα
και αυτός να σχολιάζει...."...βρε παιδί μου εσύ έλιωσες και τα σιδερένια πέταλα..."
Συνήθως λύγιζαν αλλά και λέπτεναν σαν τσιγαρόχαρτο από την βαρειά χρήση.
Γειτονιές....μα λίγο πολύ όλες έμοιαζαν πάνω κάτω και φυσικά παντού υπήρχαν 
αλάνες ...σημεία συνάντησης...
Χτυπούσες το παράθυρο του φίλου σου προσεχτικά για να μην σε πάρει 
χαμπάρι η μάνα του και τον ενημέρωνες ότι τον περιμένει η τσακαλοπαρέα
στο ...γηπεδάκι.
Έτσι ακουγότανε καλύτερα...συνήθως κάποιο οικόπεδο που όλοι μαζί καθαρίζανε
από τα αγκάθια και τις τσουκνίδες για να μοιάζει με γήπεδο.
Τα διπλανά σπίτια μαρτυρούσαν από την φασαρία από τις φωνές από τα τσακώματα...
Υπήρχαν και οι γρουσούδηδες που έτσι και έπεφτε το τόπι στην αυλή τους
το έπαιρναν και έβγαιναν έξω προκλητικά και το έκοβαν στα δύο με το μαχαίρι.
Την λύση θα την έδινε ο απέναντι που αφού θα τα έψελνε στον "δήμιο"της μπάλας
θα έδινε χρήματα στην παρέα να αγοράσει άλλο τόπι από τον ψιλικατζή
ο οποίος ευγνωμονούσε από μέσα του τον πρώτο γείτονα "τζιχαντιστή".
Το τόπι από την χρήση έπαιρνε σχήμα αυγού οπότε πήγαινε όπου ήθελε
και όχι όπου το έστελνες.

Πίσω στα παλιά !

Μια παλιά αγαπημένη μου ανάρτηση !

$
0
0


 Φίλιος (Φίλιππος) Φιλιππίδης

(Κων/πολις 1916 - Αθήνα 1981). Ο δημοφιλής «Αγκόπ» ήταν αυτοδίδακτος ηθοποιός 
και θιασάρχης του
 μουσικού θεάτρου (μέλος του ΣΕΗ το 1946) καθώς και ζωγράφος. Άρχισε να 
εμφανίζεται στη Μακεδονία
 με ερασιτεχνικούς θιάσους, παίζοντας σε οπερέτες και επιθεωρήσεις.
 Πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά
το 1934 σε περιοδεία του Θιάσου Θ. Κολλάρου-Ρ. Ρουγκέρη. Κατόπιν πήρε μέρος 
σε πολλές επιθεωρήσεις και «βαριετέ» (Θέατρο «Μοντιάλ», «Μάντρα» του Αττίκ, 
«Αίγλη» του Ζαππείου, κ.ο.κ.) παρουσιάζοντας έναν σπαρταριστό τύπο αφελούς και δοκησίσοφου Αρμένη. Το 1947 συγκρότησε τον πρώτο του θίασο και
επί 30ετία παρουσίασε ως θιασάρχης ή συνθιασάρχης πλήθος μουσικά έργα στην 
Αθήνα, τις ελλ. πόλεις,
 την Κύπρο και το εξωτερικό (Αίγυπτο, ΗΠΑ, Καναδά). Επίσης πρωταγωνίστησε σε
 πολλές
 κινηματογραφικές ταινίες, που οι περισσότερες βασίζονταν σε δικά του σενάρια και διεκτραγωδούσαν 
έργα και ημέρες του καλοκάγαθου «Προκόπη»: «Προκόπης ο απρόκοπος», 
«Αλτ και σ’ έφαγα, εδώ
 Προκόπης!», «Η βαρώνη κι ο Προκόπης» (με συμπρωταγωνίστρια τη Γ. Βασιλειάδου), 
κ.λπ. 
Φιλμογραφία
Πίσω και σας φάγαμε (1972) [Προκόπης]Η βαρώνη και ο Προκόπης (1970) [Προκόπης Απρόκοπος]
Αλτ! Και σ`Εφαγα. Εδώ Προκόπης... (1969) [Προκόπης]Προκόπης, ο Απρόκοπος (1969) [Προκόπης]
Τόσα όνειρα στους δρόμους (1968)Η αγάπη μας (1968) [Αγκόπ] Ο ναύτης του Αιγαίου 
(1968)
Οι μνηστήρες της Πηνελόπης (1968) [Ιορδάνης] Ο Διαιτητης (1963)Τον Βρήκανε τον Παναή (1963)Ψευτοθόδωρος (1963) [Προκόπης Απρόκοπος]Αλλού τα Κακαρίσματα
 (1960)
 [Ονούφριος Αγκοπίδης]Η φτώχεια θέλει καλοπέραση (1958) [Αγκόπ Κατραπακιάν]
Ηρωες της Γκάφας 
(1959) [Αγκόπ]
Κερένια κούκλα (1958)
Η Φτώχεια Θέλει Καλοπέραση (1958)Εκατό χιλιάδες λίρες 

(1948) [Αγκόπ]
Σειρές που έχει πάιξειΗ Θέμις έχει κέφια 1975 ΕΙΡΤ 
Ο Ερευνητής της Βέροιας

Σχόλιο:
Θυμάμαι πολλά χρόνια πίσω όταν σε μια γιορτή που είχαμε
τραπέζι στο σπίτι ....πολύ νέος εγώ...ένας οικογενειακός
φίλος έφερε μαζί του τον Αγκόπ (έτσι τον γνωρίζαμε).
Ένας καλοσυνάτος άνθρωπος...ευγενέστατος που δεν αρνήθηκε
να μας μιλήσει σαν Αγκόπ με την χαρακτηριστική προφορά.
Γέλια...χαμός...χειροκροτήματα....
Οι γείτονες όσοι δεν χωρούσαν στο δωμάτιο τον άκουγαν
από την πόρτα και απ΄έξω από το παράθυρο.
Καμάρι εγώ την άλλη ημέρα στην παρέα.... 

Της Ελλάδος τα παιδιά....

$
0
0

"Φέρνω τον νουν στον Διάκο και εις τον Καραΐσκο,
κατενθουσιασμένος τα γένια μου μαδώ,
τον Έλληνα εις όλα Ανώτερο τον βρίσκω,
κι απάνω στην καρέκλα χαρούμενος πηδώ.
Την φίλη μας Ευρώπη με πέντε φασκελώνω,
απάνω στο τραπέζι τον γρόθο μου κτυπώ…"
Γ.Σουρής

Νεαρό ζευγάρι της Αθήνας γύρω στα 1900.

Ταξίδι στην ιστορία της Αθήνας

$
0
0

image

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς MONUMENTA μάς ξεναγεί στην καταγραφή όλων των κτιρίων της περιόδου 1830-1940 στην Αθήνα.  Η καταγραφή, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ολοκληρωθεί το 2015 και τα στοιχεία της θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους.
Κάποιες φορές προσπαθώ να φανταστώ πώς θα ήταν αν είχα γεννηθεί το 1850, το 1870 ή το 1910. Πώς θα ήταν η Αθήνα τότε, πώς θα ήμουν εγώ, πώς θα ήταν το σπίτι μου. Μάλλον θα φορούσα καπέλο, θα είχα μουστάκι και θα την άραζα για καφέ στον Εθνικό Κήπο ή κάπου στην Πλάκα και θα χάζευα τις περαστικές που κι αυτές θα φορούσαν καπέλα και μακριά φουστάνια και θα ήταν πολύ σεμνές και ντροπαλές, απαξιώνοντας το θαυμασμό μου. Πολύ θα μου άρεσε να υπήρχε μια μηχανή του χρόνου και να έκανα βόλτες στο παρελθόν. Έτσι, όταν έμαθα πως η MONUMENTA έχει ξεκινήσει να καταγράφει όλα τα κτίρια που χτίστηκαν στην Αθήνα από το 1830 έως το 1940, με σκοπό τη μελέτη, την προστασία και την ανάδειξή τους, και πως όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά, έβγαλα το (δωρεάν) εισιτήριό μου για ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο.
image
Στην Πλάκα υπάρχουν τα περισσότερα νεοκλασικά του 19ου αι.
Στη γειτονιά του Ψυρρή 
Συνάντησα την Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγο και μέλος της MONUMENTA, και δύο εθελόντριες, τη Στέβη Λύτρα και τη Φρόσω Μαστροκόλια, που τη βοηθούσαν στην καταγραφή, χωμένες σε ένα στενάκι πίσω από την Παλλάδος, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Η καταγραφή, η οποία γίνεται βάσει αεροφωτογραφιών, εκείνη την ημέρα θα γινόταν στην οδό Αγίου Δημητρίου, με την ευκαιρία όμως ενημερώθηκα ότι η ανέγερση αυτού του ναού ολοκληρώθηκε το 1845, πως ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός της Αθήνας και πως πριν την ανέγερσή του στην ίδια θέση υπήρχε μια άλλη εκκλησία η οποία είναι άγνωστο πώς καταστράφηκε. Στρίβοντας στην Αγίου Δημητρίου, στο νούμερο 13 στεγάζεται από τις αρχές του 2013 το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας. Η ομάδα παίρνει φωτογραφίες και σημειώνει χαρακτηριστικά στοιχεία. «Είναι ένα σημαντικό δείγμα ενός καλά διατηρημένου νεοκλασικού. Αυτός που το έχτισε θα πρέπει να έριξε αρκετά χρήματα. Κοιτάξτε τις παραστάδες (τα πλαίσια δεξιά και αριστερά της πόρτας), είναι μαρμάρινες» λέει η Ειρήνη Γρατσία. Μία από τις δουλειές που κάνει η ομάδα είναι να αναζητά μαρτυρίες για το κτίριο. Μας τις έδωσε ο ιδρυτής του μουσείου, Κωνσταντίνος Ματσουρδέλης: «Απ’ όσο γνωρίζουμε, το κτίριο χτίστηκε γύρω στο 1890 και πρώτος του κάτοικος ήταν ένας ναύαρχος. Στο πίσω μέρος υπήρχε στάβλος για τα άλογα. Στο σεισμό του ’99 υπέστη σημαντικές ζημιές, όμως ο ιδιοκτήτης του το ανακαίνισε πλήρως».
Τα διπλανά σπίτια, στα νούμερα 15 και 17, είναι κλειστά και εγκαταλειμμένα. Κι αυτά νεοκλασικά και της ίδιας περίπου ηλικίας, όμως πιο «φτωχά». «Όλοι έδιναν νεοκλασικά χαρακτηριστικά στα σπίτια τους, με ό,τι μέσα είχαν. Στο 13 οι παραστάδες είναι από μάρμαρο, εδώ είναι από κονίαμα». Τα σπίτια αυτά δεν μπορούν να γκρεμιστούν, προστατεύονται από το νόμο καθώς βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο. Έτσι, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν. Είτε ο ιδιοκτήτης τους να τα ανακαινίσει, μάλλον δύσκολο, είτε να πέσουν από μόνα τους. «Ο παράγοντας της επικινδυνότητας οδηγεί συχνά στην κατεδάφισή τους» λέει η Ειρήνη.
Στο Κολωνάκι 
Υπεύθυνος σε αυτή την καταγραφή ήταν ο Στέλιος Λεκάκης, αρχαιολόγος. Μαζί του και δύο εθελοντές, ο Μαρίνος Σουλιώτης και ο Μάνος Ψύχας. Ήμασταν στη Ζαλοκώστα 9 και ο Γιώργος έβγαζε φωτογραφίες ένα πανέμορφο νεοκλασικό του Υπουργείου Εξωτερικών, όταν εμφανίστηκε ένας αστυνομικός με πολιτικά κι άρχισε να λέει ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες. Όση ώρα τα έλεγε, πιάσαμε την κουβέντα με τον Μαρίνο, ο οποίος είναι 24, σπούδασε πολιτικός μηχανικός, πριν λίγο καιρό απολύθηκε από το στρατό και του φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η δουλειά της MONUMENTA, «γιατί και τα παλιά κτίρια μου αρέσουν και μπορείς, επίσης, να συνεργαστείς με άλλες ειδικότητες». Μετά τις αστυνομικές συστάσεις κατευθυνθήκαμε προς το νούμερο 7, στη Ζαλοκώστα. «Η προφορική ιστορία της Αθήνας λέει ότι οι αντάρτες του ΕΑΜ ήθελαν να ανατινάξουν τη Μεγάλη Βρετανία όταν ήρθε ο Τσόρτσιλ και ότι σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν ένα τούνελ που ξεκίναγε από το υπόγειο της Ζαλοκώστα 9 και έφτανε μέχρι το Σύνταγμα. Έχω κατέβει στο υπόγειο, δεν ξέρω αν υπάρχει τούνελ, όμως μια πόρτα είναι χτισμένη» λέει ο Στέλιος Λεκάκης. Για την ιστορία, το κτίριο αυτό που στην Κατοχή επιτάχθηκε από τους Γερμανούς, στα υπόγεια γίνονταν βασανιστήρια και από πάνω έμεναν αξιωματικοί, ο ιδιοκτήτης του, ένας φορέας του δημοσίου, ήθελε να το κατεδαφίσει για να γίνει πάρκινγκ. Μπήκανε στη μέση διάφορες κινήσεις, η κατεδάφιση αποφεύχθηκε, σήμερα φιλοξενεί κατοικίες και γραφεία, και μπορείτε να το δείτε τρία λεπτά με τα πόδια από το μετρό Συντάγματος.
image
Το κτίριο της Ακαδημίας 5
Τελευταία ξενάγηση στην Ακαδημίας 5. «Βλέπεις τους καμπύλους εξώστες; Είναι χαρακτηριστικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος. Όπως και η σιδερένια σφυρήλατη θύρα, με τα διακοσμητικά θέματα που σφυρηλατήθηκαν στο χέρι. Παρ’ όλα αυτά, και αυτό το κτίριο έχει και κάποια στοιχεία από το νεοκλασικισμό. Είναι της δεκαετίας του ’30» αναφέρει ο Στέλιος. Η χρήση του κτιρίου σήμερα είναι εμπορική, έχει καταστήματα. «Τα περισσότερα από τα παλιά κτίρια που είναι καλά διατηρημένα είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθούν για καταστήματα και γραφεία παρά για κατοικίες, γιατί είναι δύσκολο να ζεσταθούν» προσθέτει. Και πως για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση ένα κτίριο δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, αρκεί οι απαραίτητες παρεμβάσεις να γίνουν στην ώρα τους. Γιατί, αν το πάρει η κάτω βόλτα, είναι δύσκολο να αντιστραφεί η μοίρα του.
image
Δείγμα του μοντέρνου κινήματος στην πλ. Αμερικής
Η καταγραφή με αριθμούς
Η καταγραφή όλων των κτιρίων της περιόδου 1830-1940, και στα 7 δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015. Η δουλειά έχει ήδη τελειώσει στο 6ο διαμέρισμα (Κυψέλη, Πλατεία Βικτωρίας, Πλατεία Αττικής, Άγιος Παντελεήμονας) όπου καταγράφηκαν 1.387 κτίρια, όπως και στο 5ο διαμέρισμα (Άνω Πατήσια, Κυπριάδου, Άγιος Ελευθέριος, Προμπονάς, Κλωναρίδου) με 637 κτίρια. Ο έλεγχος βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης και για το 7ο διαμέρισμα (Γκύζη, Αβέρωφ, Κουντουριώτικα, Ελληνορώσων, Ερυθρός), όπου τα κτίρια της επίμαχης περιόδου είναι περίπου 1.000. «Τα περισσότερα από αυτά χρονολογούνται κυρίως στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και φέρουν τα χαρακτηριστικά του εκλεκτισμού και του μοντέρνου κινήματος. Το παλαιότερο κτίριο που έχουμε καταγράψει χτίστηκε το διάστημα 1831-1833 από τους Κλεάνθη και Σούμπερτ και είναι η έπαυλη Μάλκολμ, όπου σήμερα στεγάζεται το Άσυλο Ανιάτων» λέει η Ειρήνη Γρατσία. Προσθέτει ότι τα περισσότερα νεοκλασικά της πόλης, του 19ου αιώνα και των πρώτων χρόνων του 20ού, βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο, στην Πλάκα και στου Ψυρρή. Και πως όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, καθώς η πόλη επεκτείνεται, τα κτίρια είναι μεταγενέστερων χρόνων.
Η Ειρήνη υπογραμμίζει πως «όταν θα ολοκληρωθεί η καταγραφή, για πρώτη φορά θα έχουμε καταγεγραμμένη την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας, όλα τα κτίρια που χτίστηκαν και έχουν διατηρηθεί σε αυτή την περίοδο των 110 χρόνων. Κάνουμε μια προσπάθεια καταγραφής και των κατεδαφισμένων, κυρίως μέσα από βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα. Επίσης θα έχουν συγκεντρωθεί προφορικές μαρτυρίες που δίνουν πληροφορίες για την ιστορία των κτιρίων και της πόλης. Όλα αυτά καταχωρούνται σε μία πολύ αναλυτική βάση δεδομένων που σχεδιάστηκε ειδικά για το πρόγραμμα και είναι ελεύθερα προσβάσιμη. Απώτερος στόχος είναι να ενταχθεί το ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική κληρονομιά στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης».
image
Κατοικία της δεκαετίας του ’30 στη συνοικία Κηπούπολη Κυπριάδου
image
Ζαλοκώστα 9
image
Το 21ο Δημοτικό Σχολείο σε διατηρητέο κτίριο του 19ου αι
image
Η ανέγερση αυτής της πολυκατοικίας στην Ακαδημίας 37 ολοκληρώθηκε το 1938
http://www.athensvoice.gr

Oι Ναξιώτες ανθοπώλες της Αθήνας από το 1900

$
0
0

Ναξιώτικο ανθοπωλείο στο Σύνταγμα το 1928


Τέλη του 1800 και αρχές του 1900 αρχίζει το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Ναξίων προς την Αθήνα . Οι ασχολίες των Ναξιωτών που μετανάστευσαν αυτή την περίοδο ήταν κυρίως αγροτικές .

Ένα επάγγελμα όμως ξεχώρισε για τους πρώτους αυτούς Ναξιώτες . Πάρα πολλοί έγιναν ανθοπώλες . Στην αρχή με πάγκους στο Σύνταγμα , στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας , στην Ομόνοια  και αλλού , έπειτα με παρότρυνση του ναξιώτη γιατρού και βουλευτή Δημήτρη Προμπονά αρκετοί μετακινούνται δίπλα στον ‘’κήπο Προμπονά’’ στα Άνω Πατήσια και δημιουργούν την οδό Ανθέων’’ και αργότερα σκορπίζονται σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά με κανονικά καταστήματα πλέον .

υπαίθριοι πάγκοι ανθοπωλών το 1925 στην Αθήνα

οδός Αιόλου 1950 , δεξιά το ανθοπωλείο του Βιντζηλαίου




Ουσιαστικά μέχρι τη δεκαετία του 50 ως επί το πλείστον οι ανθοπώλες της Αθήνας ήταν Ναξιώτες . Στον ΝΑΞΙΑΚΟ ΟΔΗΓΟ του 1947 βρίσκουμε τον κατάλογο με τους Ναξιώτες ανθοπώλες , απόγονοι αυτών δραστηριοποιούνται ακόμα και σήμερα στο συγκεκριμένο επάγγελμα , όπως Μανωλάς , Σκαρέντζος , Πονηράκης , Αναγνώστου , Σαρρής , Φλεριανός και πολλοί άλλοι .



Αθήνα 1920 , οι πάγκοι των ανθοπωλών

Αθήνα 1926 , πλανόδιος ανθοπώλης

Μικροπροβλήματα και πολιτικές λύσεις

$
0
0


Όχι θηλιές στο λαιμό, bitte!
- Φέρε μου τη Μέρκελ γιά ένα πεντοζάλη!
  
  Κατ’ αρχήν διευκρινίζω. Είμαστε στα μέσα του μήνα και από τη σύνταξη δεν μου περίσσεψε μία! 
Ακούγοντας τα κανάλια και τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις, σχετικά με την πορεία και το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, (τέως τοκογλύφους), μιά ιδέα φώτισε το μυαλό μου.

   Θα πάω στο σούπερ μάρκετ και ως μπατίρης θα γεμίσω ένα καρότσι με όσα χρειάζομαι γιά να βγάλω τον μήνα. 
Μετά στο ταμείο, θα εξηγήσω πως λόγω προβλήματος ρευστότητος και ανάγκης χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης και αλληλεγγύης θα ζητήσω από τον διευθυντή πολιτική λύση επί του ανακύψαντος προβλήματος αφραγκίας. 
Αν μου αρνηθούν και με πετάξουν έξω με τις κλωτσιές,
 (και -δυστυχώς- χωρίς τα τρόφιμα του καροτσιού), θα τους βρίσω και θα τους καταγγείλω, καθώς δεν σέβονται τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού, η οποία, προφανώς, καλύπτει και τη θεραπεία της προσωπικής ανθρωπιστικής μου κρίσης. 
Και θα απαιτήσω να μη μου βάζουν τη θηλιά στο λαιμό αλλά να μου δώσουν τα τρόφιμα!
 (Αν επιμείνουν να θέλουν πληρωμή ας πάνε στον Yanis που τρώει χταποδάκι και τσιπούρες. Εμένα μου αρκεί… σπανακόρυζο). 
Θα διεκδικήσω το δίκιο μου και, απλά, θα επικαλεστώ «δημιουργική ασάφεια». 
Ευελπιστώ να την γλυτώσω μόνο με τις κλωτσιές τους και να μην φθάσουμε στον ζουρλομανδύα.
Αν τώρα, όλα αυτά σας φαίνονται αστεία έως γελοία, σας παραπέμπω σε όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα.
 Και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή, όταν κοτζάμ χρέος θα πληρωθεί με… «αέρα», (κοπανιστό, άραγε?), γιατί να μην μπορώ εγώ να εξοφλήσω με το ίδιο…  νόμισμα ένα ψωροκαρότσι σούπερ μάρκετ με λίγα τρόφιμα;


Σχόλιο:

Το χρέος άνω των 10 τρισεκατομμυρίων της Ευρώπης είναι αέρας «γι'αυτό και εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα» δήλωσε γελώντας ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Με την...άνεση που τον διακρίνει!

Εν Αθήναις...."...ρίχναμε πετριές σ΄άλλες γειτονιές..."

$
0
0


"Μάθαμε τα γράμματα με φωνές στις αλάνες
φτιάχνοντας σπαθιά με ξύλα από γιαπιά.

Τα ξύλινα σπαθιά ήταν από τα βασικά εξαρτήματα των αγοριών
μαζί με την σφεντόνα.
Και γιαπιά υπήρχαν όπου υπήρχαν ξύλα αλλά και γείτονες
που έπιαναν τα χέρια τους και τα έφιαχναν φροντίζοντας
να μην έχουν μύτη..."...για να μην βγάλεις κανενός το μάτι..."
όπως έλεγε ο μάστορας.
Οι μανάδες όταν βρίσκανε "τα όπλα"τα σπάγανε
ή τα βάζανε προσάναμα  στο καζάνι για την μπουγάδα.
Την επόμενη ημέρα θα έφερναν άλλο στο σπίτι και θα αλλάζανε
την κρυψώνα.
Το μυαλό των παιδιών ήταν συνέχεια στην παρέα...στο παιχνίδι...
στην αλάνα .
Τις περισσότερες ώρες ήταν στον δρόμο....








Μάθαμε το θάνατο στις αυλές με σφεντόνες, 
ρίχναμε πετριές σ’ άλλες γειτονιές."

Ο πετροπόλεμος στις γειτονιές της Αθήνας ήταν συνηθισμένο
γεγονός.
Υπήρχαν σύνορα...
Οι αλάνες ήταν αντιμαχόμενα στρατόπεδα και για ασήμαντη
αφορμή άρχιζαν οι μάχες...με ραντεβού.
Το ρέμα σε μια γειτονιά ήταν το σύνορο...
Άφθονο πολεμικό υλικό από πέτρες ...υπήρχε το γεφυράκι και στον κεντρικό δρόμο το φαρμακείο δίπλα στο γραφείο τελετών.
Παρακάτω ο μπακάλης...ο χασάπης...απέναντι το καφενείο αλλά ο πετροπόλεμος 
θα άρχιζε.
Με σφεντόνες...απ΄ευθείας με το χέρι και φυσικά οι φωνές...
Δεν αργούσε ο πρώτος τραυματίας και οι σύντροφοί του τον πήγαιναν
σηκωτό στο φαρμακείο.
Η φαρμακοποιός τον φρόντιζε και του φώναζε ταυτόχρονα ενώ κάποιος
άλλος έτρεχε να ειδοποιήσει την μάνα του που έτρεχε η φουκαριάρα
με την ψυχή στο στόμα.
Μόλις έβλεπε ότι δεν ήταν σοβαρό το τραύμα τον έπιανε από το αυτί
και τον πήγαινε στο σπίτι.
Την πέτρα την σήκωνε και την πέταγε ο αρχηγός της τσακαλοπαρέας
¨δι ασήμαντον αφορμήν"...
στο τζάμι κάποιου γείτονα που δεν χώνευε γιατί έδιωχνε την ομάδα που έπαιζε
μπάλα έξω από το παράθυρό του το μεσημέρι.

Πίσω στα παλιά !


Πάμε σαν άλλοτε....

Καλό ταξίδι Βαγγέλη !

$
0
0




"Πού είχες Παναγία μου τη δύναμη κρυμμένη
και είδες το γυιό σου στο σταυρό απάνω να πεθαίνει;
 Σε μάνες που χασαν παιδιά παρηγοριά να δώσεις
αφού τον πόνο τους εσύ μόνο μπορείς να νιώσεις."

Article 4

$
0
0

Τα πλατάνια της οδού Μιλτιάδου

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το μεγάλο πλατάνι στην οδό Μιλτιάδου, στην καρδιά της Αθήνας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Υπάρχει η καρδιά της Αθήνας, όπως υπάρχουν και τα αιμοφόρα αγγεία της. Λόγω ρυμοτομίας, τα δεύτερα τα τοποθετώ ανάμεσα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και την Αθηνάς, σε όλο αυτό το μεγάλο κομμάτι που έχει την παλιά, εμπορική κίνηση και που ακούει σε ονόματα δρόμων όπως Πραξιτέλους, Αγίου Μάρκου, Νικίου, Βύσσης, Πολυκλείτου... Εκεί, σαν κουβάρι μπλέκονται και τέμνονται τα σοκάκια, οι πιο μεγάλοι δρόμοι, οι μικρές πλατείες-ξέφωτα, τα τρίστρατα, με διαγωνίους και ακανόνιστα τρίγωνα, με νοητές ευθείες που περνούν μέσα από παράγωνα οικόπεδα, αποθήκες και λογής-λογής εμπορεύματα. Εκεί, η Αθήνα έχει τον δικό της κώδικα, έχει τα καμπαναριά της Αγίας Ειρήνης και της Χρυσοσπηλιώτισσας, έχει τα παλιά μαγαζιά, τους πιστούς Αθηναίους που θα περάσουν έστω και για να μεταλάβουν από αυτήν την ατμόσφαιρα. Στην Αγίου Μάρκου, μόλις πρόσφατα, είδα μία πρόσοψη εξαίρετης αισθητικής που ποτέ δεν είχα προσέξει, στην οδό Νικίου ένιωσα μια νοτισμένη αύρα της παλιάς πόλης που νόμιζα ότι είχε χαθεί, στη σκιά της μικρής οδού Χαβρίου άνοιξα τα μάτια να την ανακαλύψω.

Αλλά, αγαπημένη οδός είναι η οδός Μιλτιάδου. Την συναντώ από την Πραξιτέλους και την συνοδεύω ώς την Αιόλου. Στην αρχή και στο τέλος, θα βρείτε από ένα μεγάλο πλατάνι, όπως και στο μέσον, έναν πλάτανο, ψηλό και πλούσιο, δασύφυλλο, σκιερό και ζωογόνο. Τρία πλατάνια θαλερά στην καρδιά της παλιάς, εμπορικής Αθήνας, με τις ρίζες τους να απλώνονται βαθιά στα υγρά λαγούμια της αττικής γης σαν ξέπλεκα μαλλιά, και να σχηματίζουν ακροδάχτυλα και να τεντώνονται για να βρουν τα νερά της Αθήνας που τρέχουν κάτω από την πόλη και ξεδιψάνε τα δέντρα.

Αυτές οι σκέψεις ήταν στο μυαλό μου, την πρώτη μέρα του Ιουλίου, ένα ζεστό πρωινό, που αποκτούσε μια βελούδινη δροσιά στην ακτίνα του πλάτανου της οδού Μιλτιάδου. Παρατηρούσα τα κτίρια, μια μεγάλη ποικιλία από εποχές, ρυθμούς και ποιότητες, το πιο παλιό ίσως του 1860 προς την Αιόλου, τα πιο καινούργια από το 1970, πολυώροφες αποθήκες και γραφεία. Ολα όμως έδεναν, μαζί με τα τριώροφα της δεκαετίας του 1930, σε αρραγές μέτωπο από την Πραξιτέλους και κάτω, στα νούμερα 2, 4, 5 και 9, με το καστανό αρτιφισιέλ της εποχής στην επιδερμίδα τους. Και στην αρχή, το πρώτο σπίτι αριστερά, ένα ανθοστόλιστο δίπατο, με περίτεχνα φουρούσια, που αδιόρατα θυμίζει μια φιλήσυχη, γαλλική πολίχνη.

Μέσα, όμως, στην καρδιά της οδού Μιλτιάδου, ακολουθείς τη γοητευτική τεθλασμένη, που δίνει γωνίες και πλάγια μέτωπα και που ανοίγει πριν από την οδό Νικίου στο μικρό ξέφωτο με τον πλάτανο. Στο βάθος, δεξιά, οι κομψές προσόψεις από τα χρόνια 1925-1928, όπου και η Εθνική Τράπεζα, και η εκβολή σταδιακά προς την Αιόλου. Εκεί, στον μεγάλο δρόμο, αν στρίψετε αριστερά θα δείτε το δημοφιλές στέκι Mama Roux, αν στρίψετε δεξιά, θα βρείτε τον παλαιοαθηναϊκό ναό της Χρυσοσπηλιώτισσας. Πυκνοί συνειρμοί, ολοζώντανες εικόνες. Αλλά, λίγο πριν φανεί η Αιόλου, αριστερά, θα δείτε το μικρό αδιέξοδο της οδού Μιλτιάδου που βγαίνει σαν μια παραφυάδα, ένα τυφλό σοκάκι, στενό και σκιερό. Στην αριστερή πλευρά του, παλιά δίπατα, με εσωτερικές αυλές, έρημα σπίτια, αμπαρωμένα, σκεβρώνουν, δείχνουν ανήλιαγα και ξεχασμένα. Εμενε όμως στο μυαλό η αίσθηση του δρόμου με τα πλατάνια, η αίσθηση του δρόμου πάνω σε μία ωραία τεθλασμένη.

1η Δεκεμβρίου 1893 «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»…

$
0
0



9








Το 1893 ,τέτοια ημέρα ακούστηκε ένα από τα «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» σ΄ αυτή τη χώρα. Ήταν το πιο γνωστό «επτωχεύσαμεν» αυτό του Χαρίλαου Τρικούπη. Δεν ήταν όμως το πρώτο, το μοναδικό και κυρίως δεν ήταν το τελευταίο.
Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για το πως και πόσες φορές έχουμε καταφέρει να πτωχεύσουμε:
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε φορές βάρεσε… κανόνι η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της, με το πρώτο «επεισόδιο» να καταγράφεται στις αρχές του πολέμου ανεξαρτησίας της χώρας και το τελευταίο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης του ’30.
Μάλιστα η συνδυασμένη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη στη σύγχρονη εποχή ανέρχεται σε ενενήντα χρόνια ή περίπου στο ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη!
Πάντως, η πρώτη καταγεγραμμένη χρεοκοπία στην ελληνική ιστορία έγινε τον 4ο αιώνα προ Χριστού, όταν 13 πόλεις-κράτη της Ελλάδας δανείστηκαν κεφάλαια από τον Ναό της Δήλου. Τότε οι περισσότεροι από τους δανειστές δεν κατάφεραν ποτέ να αποπληρώσουν τα δάνεια και ο Ναός «έγραψε» απώλειες 80% επί του κεφαλαίου του…
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Forbes», «πρωταθλήτριες» στο… σπορ της χρεοκοπίας αναδεικνύονται η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, με 10 «κανόνια» η κάθε χώρα.
Η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση πέντε φορές και συγκεκριμένα το 1827, το 1832, το 1843, το 1893 και το 1932, ενώ σε όλες ήταν εμφανής η εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στην εσωτερική ζωή της χώρας.
Ο εξωτερικός δανεισμός με επαχθείς όρους συνοδεύει το ελληνικό κράτος από τα πρώτα του βήματα με την αναγνώριση της εθνικής υπόστασης μετά την Επανάσταση του 1821, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δανείων σπαταλήθηκε όχι για τις ανάγκες του λαού, αλλά για την προπληρωμή τόκων και προμηθειών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Η κύρια αιτία που η χώρα μας αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι ήταν τότε, όπως άλλωστε και σήμερα, το υψηλό δημόσιο χρέος. Επίσης, ο ρόλος των ξένων δεν πρέπει να υπερεκτιμάται: έχουν συμφέροντα τα οποία φροντίζουν να εξυπηρετούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς αυτό να αποκλείει κερδοσκοπικές επιθέσεις από συγκεκριμένα κέντρα που άλλοτε κέρδιζαν μεγαλύτερα επιτόκια ή ελληνική γη με υποθήκη και σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση των αγορών, υψηλότερα spreads και υπεραξίες από το σορτάρισμα σε μετοχές και ομόλογα.
Τρικούπης
«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
Η φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» αποτελεί μια ιστορική αναφορά που πιστώνεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Χαρίλαο Τρικούπη. Ο Τρικούπης λέγεται πως τη χρησιμοποίησε σε ομιλία του στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και στην αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του.
Η κυβέρνησή του κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας. Αν και θεωρείται πως η φράση λέχθηκε από το βήμα της Βουλής, αμφισβητείται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Τρικούπη στην ομιλία του, καθώς από τα πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Διάφορες άλλες μαρτυρίες αναφέρουν πως η φράση ελέχθη κανονικά από αυτόν, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ειπώθηκε στη Βουλή ή εκτός αυτής. Στην πραγματικότητα η φράση αυτή λέχθηκε από τον Χ. Τρικούπη την παραπάνω ημερομηνία από του βήματος της Βουλής όχι όμως απευθυνόμενος προς το Σώμα της Βουλής ως επίσημη διακήρυξη, αλλά «εν τη ρύμη του λόγου» του, αναφέροντας τις αναγκαίες προς τους δανειστές διαπραγματεύσεις, που πίεζαν απροκάλυπτα τον οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας.
Η πρώτη πτώχευση
Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία της Ελλάδας ξεκίνησε το 1821 και στόχο είχε τον τερματισμό της οθωμανικής κυριαρχίας. Το 1824 εξασφαλίστηκε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δάνειο ύψους 472.000 στερλινών, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε και από τους αγοραστές απαιτήθηκε να καταβάλουν μόνο το 10% της τιμής αγοράς. Επιπλέον δάνειο ύψους 1,1 εκατ. στερλινών χορηγήθηκε το 1825. Οι κερδοσκόποι στο Λονδίνο «σούφρωσαν» το μεγαλύτερο μέρος των ποσών, προτού η Ελλάδα λάβει τα κεφάλαια. Το 1827 ο Ι. Καποδίστριας απευθύνει έκκληση στις μεγάλες δυνάμεις για νέο δάνειο χωρίς αυτές να ανταποκριθούν.
Σπατάλη από Οθωνα
Το 1832 χορηγήθηκε δάνειο ύψους 60 εκατ. δραχμών στην Ελλάδα, η οποία ήταν πλέον ανεξάρτητο κράτος. Το δάνειο κανονίστηκε από τις κυβερνήσεις Γαλλίας, Ρωσίας και Βρετανίας και υποτίθεται ότι χορηγήθηκε προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να «χτίσει» την οικονομία της. Τα κεφάλαια κατά το μεγαλύτερο μέρος τους κατασπαταλήθηκαν για τη διατήρηση του στρατού και του Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Ελλάδας από τους Αγγλους.
Περικοπές μισθών
Μέχρι το 1843 η οικονομική ανάκαμψη δεν φαινόταν πουθενά. Η χώρα αδυνατούσε να εκπληρώσει το δημόσιο χρέος της. Οι ξένες δυνάμεις αρνήθηκαν να καταβάλουν την τρίτη δόση του δανείου του 1832. Ο Οθωνας αναγκάστηκε να κηρύξει επίσημη πτώχευση εκλιπαρώντας για νέες πιστώσεις. Υπό τον φόβο της εισβολής των μεγάλων δυνάμεων και κάτω από την υπόδειξή τους προχωρεί στη μείωση των τακτικών δαπανών, που περιλαμβάνει και περικοπές μισθών. Η διάσκεψη που συνήλθε στο Λονδίνο έθεσε αυστηρούς όρους για την καταβολή των ελληνικών οφειλών.
Στάση πληρωμών
Αφού η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε διακανονισμό των χρεών της το 1878, οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου άνοιξαν και πάλι για την Ελλάδα και -όπως ήταν αναμενόμενο- οι δανειστές προθυμοποιήθηκαν αμέσως να χορηγήσουν στη χώρα κεφάλαια. Αυτός ο δανεισμός αυξήθηκε σε μη βιώσιμα επίπεδα και η κυβέρνηση Τρικούπη προχώρησε σε στάση πληρωμών το 1893. Το 1898 οι ξένες πιέσεις οδήγησαν την Ελλάδα να αποδεχτεί τη δημιουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διαχείριση του Ελληνικού Χρέους. Αυτή η Επιτροπή ήλεγχε την οικονομική πολιτική της χώρας, καθώς και την είσπραξη φόρων και τα συστήματα διαχείρισης της Ελλάδας.
Διεθνές κραχ – Υποτίμηση δραχμής
Το 1929 ξεσπάει η παγκόσμια οικονομική κρίση ύστερα από το κραχ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Η κρίση είχε άμεσες συνέπειες στην οικονομία της Ελλάδας. Εναν χρόνο πριν η χώρα είχε επανέλθει στον «κανόνα χρυσού», με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις ξένων κεφαλαίων. Η δραχμή για να παραμείνει στον «κανόνα χρυσού» συνδέεται με το δολάριο. Τον Σεπτέμβρη του 1931 προκαλείται πανικός, με «φυγάδευση» στο εξωτερικό 3,6 εκατ. δολαρίων από ιδιώτες και τράπεζες. Η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως νέα δάνεια χωρίς επιτυχία. Την άνοιξη του 1932 ο Βενιζέλος αναγκάζεται να εγκαταλείψει καθυστερημένα τον » χρυσό κανόνα» και να υποτιμήσει τη δραχμή. Την Πρωτομαγιά ανακοινώνει στη Βουλή την πτώχευση της Ελλάδας.
Το 454 π.Χ
Στη Δήλο η πρώτη χρεοκοπία στον κόσμο
Η πρώτη πτώχευση στην παγκόσμια ιστορία σημειώθηκε το 454 προ Χριστού στον Ναό της Δήλου. Τον 4ο αιώνα π.Χ. στον Ναό του Απόλλωνα στη Δήλο βρίσκονταν οι θησαυροί της συνομοσπονδίας των ελληνικών πόλεων-κρατών κάτω από την ηγεσία της Αθήνας. Εκεί φυλασσόταν το τεράστιο ποσό των εισφορών των συμμάχων και εκεί γίνονταν οι συναντήσεις των αντιπροσώπων.
Οι πόλεις-κράτη συνέβαλαν στο ταμείο με τη μορφή οικονομικών πόρων, στρατευμάτων και πλοίων, ενώ τα μέλη είχαν ισότιμη ψήφο στο συμβούλιο που είχε δημιουργηθεί.
Το ποσό της οικονομικής συμβολής καθοριζόταν από την Αθήνα, η οποία κατάφερε κάποια στιγμή να μεταφερθεί το θησαυροφυλάκιο της Συμμαχίας από τη Δήλο στην Αθήνα, καθώς πολύ σύντομα η Δηλιακή Συμμαχία εξελίχθηκε σε Αθηναϊκή Ηγεμονία.
Ο Αριστείδης καθόρισε πρώτος το ποσό της εισφοράς για κάθε πόλη με τόσο δίκαιο τρόπο που οι σύμμαχοι τον ονόμασαν «τον δικαιότερο από όλους τους ανθρώπους».
Το 454 π.Χ., λοιπόν, και ενώ η περίφημη αθηναϊκή συμμαχία έχει ανασυσταθεί, 13 πόλεις-κράτη προχώρησαν σε δανεισμό από τον Ναό της Δήλου. Οι δέκα πόλεις-κράτη, όμως, δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, προχωρώντας έτσι στην πρώτη… στάση πληρωμών της παγκόσμιας ιστορίας!
Δύο από τις δέκα πόλεις-κράτη, μάλιστα, δεν μπόρεσαν τελικά να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ ζήτησαν αυτό που αποκαλείται… επαναδιαπραγμάτευση χρέους.
Η στάση πληρωμών στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν, λοιπόν, άγνωστο φαινόμενο, διότι -όπως λέγεται- οι αρχαίοι Ελληνες ως έμποροι αναγνώριζαν αυτό που αποκαλείται σήμερα συνυπευθυνότητα χρέους – δηλαδή ότι ο δανειστής πρέπει να αναλαμβάνει μερίδιο του ρίσκου αν κάτι πάει στραβά.
Το θέμα είναι, πάντως, ότι πολλά από τα δάνεια χορηγήθηκαν τότε με τη σίγουρη πρόβλεψη ότι ο οφειλέτης θα αποδειχτεί τελικά ανίκανος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Μετά το «κανόνι» ο Περικλής μετέφερε το ταμείο της Συμμαχίας στην Ακρόπολη της Αθήνας. Εκτοτε οι αποφάσεις λαμβάνονταν μόνο από την Αθήνα και ο φόρος οριζόταν από την Εκκλησία του Δήμου.
Πηγή ➤ lithosfotos

Article 2

$
0
0


Ιδεολόγος αναρχικός, πληρωμένος φονιάς ξένων συμφερόντων ή απλά ψυχοπαθής;

Στις 28 Οκτωβρίου 1912, τα ελληνικά στρατεύματα εισήλθαν θριαμβευτικά στη Θεσσαλονίκη, όταν οι πολεμικές εξελίξεις του Α’ Βαλκανικού Πολέμου υποχρέωσαν την τουρκική φρουρά της πόλης να την παραδώσει στους Έλληνες.

Την επομένη, ο 68χρονος βασιλιάς των Ελλήνων, Γεώργιος Α’, μπήκε πανηγυρικά στην πόλη συνοδευόμενος από τον διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο, αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού. Λόγω της εύθραυστης κατάστασης που επικρατούσε, ο Γεώργιος αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη για να επισημοποιήσει και να εδραιώσει την ελληνική παρουσία στην περιοχή. Στο διάστημα της εκεί παραμονής του, ο λαοφιλής βασιλιάς συνήθιζε, όπως έκανε ακριβώς και στην Αθήνα, να πραγματοποιεί καθημερινούς περιπάτους είτε χωρίς συνοδεία είτε με ελάχιστη προστασία. 

Λίγους μήνες αργότερα, το μεσημέρι της 18ης Μαρτίου 1913 (5ης Μαρτίου, με το παλιό ημερολόγιο), ο Γεώργιος συνοδευόμενος από τον υπασπιστή του κατέβηκε από το μέγαρο Χατζηλαζάρου, το οποίο λειτουργούσε πια ως βασιλική κατοικία, στην αποβάθρα του Λευκού Πύργου προκειμένου να πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον γερμανό ναύαρχο πάνω στο πολεμικό πλοίο «Γκέμπεν», που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της πόλης.

Η εφημερίδα της εποχής «Εμπρός» παρατηρούσε: «Η αυτή ευδιαθεσία του Βασιλέως εξηκολούθησε και μετά μίαν ώραν όταν η Α. Μ. ήρχισε να επιστρέφη εις το Ανάκτορον. Όταν διήρχετο προ του Λευκού Πύργου, εγγύτατα του πλήθους το οποίον περιεστοίχιζε την κατ’ εκείνην την ώραν παιανίζουσαν μουσικήν, επλησίασεν, ανεμίχθη μετά των πολιτών, ήκουσε μουσικήν και κατά την δημοκρατικήν του συνήθειαν, συνωμίλησε μετά των ανθρώπων του λαού οι οποίοι ευρίσκοντο εκεί. Μετά τούτο, εισήλθεν εις την λεωφόρον της Αγίας Τριάδας».

Στη συμβολή με την οδό Βασιλίσσης Όλγας, τον περίμενε εδώ και ώρα ο Αλέξανδρος Σχινάς: ήταν νωρίς το απόγευμα όταν είδε τον ανυποψίαστο βασιλιά και τον ταγματάρχη υπασπιστή του να περνούν από μπροστά του, τους πλησίασε και πυροβόλησε τον Γεώργιο στην καρδιά από απόσταση δύο μέτρων, προκαλώντας του θανάσιμο τραύμα. Αμέσως μετά, επιχείρησε να πυροβολήσει και τον υπασπιστή Φραγκούδη, αλλά το όπλο μπλόκαρε κι έτσι ο ταγματάρχης πρόλαβε να τον αφοπλίσει και να τον παραδώσει σε δύο κρητικούς χωροφύλακες που είχαν προστρέξει εν τω μεταξύ στο σημείο. 

Ο Γεώργιος μεταφέρθηκε στο ιατρείο του «Παπάφειου Ιδρύματος», αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να προσφέρουν καμιά βοήθεια, καθώς ήταν ήδη νεκρός. Από το νοσοκομείο, η σορός του μεταφέρθηκε με ανοικτό αυτοκίνητο στο μέγαρο Χατζηλαζάρου. Την ίδια ώρα, ο Σχινάς βρισκόταν πια στο Αστυνομικό Τμήμα Φαλήρου Θεσσαλονίκης, όπου άρχισαν αμέσως οι ανακρίσεις από τον πρωτοδίκη.

Η πόλη τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής, τα εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ μόλις νύχτωσε τα φώτα των δρόμων και των κατοικιών παρέμειναν σβηστά. Ακούγονταν μόνο οι πένθιμες κωδωνοκρουσίες από τις εκκλησίες. Στις 8 Μαρτίου (παλιό ημερολόγιο), σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε νέος βασιλιάς των Ελλήνων και στις 12 του ίδιου μήνα αναχώρησε με τη βασιλική θαλαμηγό «Αμφιτρίτη» για τη Θεσσαλονίκη, με τη συνοδεία πλοίων του ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού αλλά και των Μεγάλων Δυνάμεων. Αφού εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, η ταριχευμένη σορός του Γεωργίου μεταφέρθηκε στον Πειραιά με την «Αμφιτρίτη» και στις 20 Μαρτίου τελέστηκε η κηδεία του, πριν ενταφιαστεί στα ανάκτορα του Τατοΐου. 

Και τότε η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται: Ο Σχινάς φέρεται να αυτοκτόνησε όταν -σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή- έπεσε στο κενό από το παράθυρο του αστυνομικού τμήματος όπου κρατούταν. Μυστήριο ωστόσο σκεπάζει τον θάνατο του όπως και τα κίνητρα της πράξης του. Στις 22 Απριλίου, ο Σχινάς μεταφερόμενος στον επάνω όροφο του Διοικητηρίου «διέφυγε της προσοχής των χωροφυλάκων και ηυτοκτόνησε πεσών εκ του παραθύρου» (η ανακοίνωση της αστυνομίας).

Το ίδιο ισχύει και για την κατάθεσή του, η οποία δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Οι φάκελοι της ανάκρισης φαίνεται πως κάηκαν, όταν στο ατμόπλοιο «Ελευθερία» που θα τους μετέφερε στον Πειραιά εκδηλώθηκε βολικά πυρκαγιά: η φωτιά κατέστρεψε μόνο την καμπίνα όπου φυλάσσονταν οι προανακριτικοί φάκελοι. 

Η επικρατούσα άποψη της ιστορικής έρευνας είναι ότι ο δράστης υπήρξε πράκτορας ξένων συμφερόντων: ο βασιλιάς έπεσε έτσι θύμα της γερμανικής διπλωματίας, μιας και η πολιτική του ήταν αντίθετη με τα γερμανικά σχέδια στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Λέγεται ωστόσο ότι σε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τη σύζυγο του Γεώργιου, βασίλισσα Όλγα, δήλωσε ότι ενέργησε μόνος του και απολύτως αυτοβούλως. Άλλοι πάλι τον θέλουν πράκτορα των Αυστριακών, ακόμα και των Βούλγαρων!

Το ίδιος το τέλος του Σχινά, που έπεσε ή εκπαραθυρώθηκε από το Διοικητήριο όπου τον είχαν, ενέτεινε τις φήμες και τις εικασίες για τα πραγματικά αίτια της δολοφονίας, δίνοντας ζωή σε αναρίθμητα σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας. Πολλοί έσπευσαν να αναγνωρίσουν αναλογίες μεταξύ της δολοφονίας του Γεώργιου Α’ και της αντίστοιχης του αμερικανού προέδρου Τζ. Κένεντι πενήντα χρόνια αργότερα στο Ντάλας των ΗΠΑ, καθώς και στις δύο υποθέσεις το θύμα ήταν ο ανώτερος πολιτειακός άρχοντας της χώρας, οι Αρχές υιοθέτησαν σχεδόν από την αρχή τη θεωρία του «μοναχικού δράστη» με προσωπικά κίνητρα, ο βασικός ύποπτος βγήκε από τη μέση προτού ολοκληρωθεί η ανάκριση, ενώ στο πέρασμα του χρόνου αναπτύχθηκαν ποικίλες θεωρίες για την πραγματική ταυτότητα των δραστών και τη συνωμοσία που κρυβόταν πίσω τους…

Η θολή ταυτότητα του Αλέξανδρου Σχινά 



Ποιος ήταν όμως ο δράστης που οι Αρχές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αναρχικό; Ο Αλέξανδρος Σχινάς γεννιέται πιθανότατα το 1870 σε χωριό του Βόλου (ή στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και το Ασβεστοχώρι!) ως γιος έλληνα παντοπώλη από το Λιτόχωρο και Βουλγάρας με καταγωγή από τις Σέρρες. Για τη ζωή του δεν υπάρχει ιστορική συναίνεση, καθώς πέπλο μυστηρίου σκεπάζει τα χνάρια του. Ο Σχινάς ήταν πιθανότατα τελειόφοιτος φοιτητής (ή πτυχιούχος, κατ’ άλλες εκτιμήσεις) Ιατρικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. 

Μιλούσε πολύ καλά την καθαρεύουσα, η σκέψη του ήταν διαυγής και ήξερε άπταιστα γαλλικά. Φέρεται να είχε ταξιδέψει μάλιστα αρκετά στο εξωτερικό. Πρέπει να εργάστηκε για ένα διάστημα στο φαρμακείο του αδερφού του στον Βόλο. Κάποια στιγμή μετανάστευσε στις ΗΠΑ και έπιασε δουλειά στο ξενοδοχείο Μπελβεντέρε της Νέας Υόρκης. Έλληνας σερβιτόρος εκεί (που έδωσε κατόπιν συνέντευξη στους «Times») τον θυμόταν ως μανιώδη αναγνώστη σοσιαλιστικών περιοδικών, ο οποίος περνούσε τα βράδια του στο Μανχάταν πιάνοντας φιλίες με ριζοσπάστες της εποχής. Σύμφωνα με αυτόν, ο Σχινάς ήταν ιδεολόγος αναρχικός εμφορούμενος από σφοδρά αντι-δημοκρατικά και αντι-μοναρχικά αισθήματα. 

Έπειτα από παραμονή ενός περίπου χρόνου στην Αμερική, επέστρεψε στην Ελλάδα και σύμφωνα με μαρτυρίες αναμείχθηκε έντονα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, εκδίδοντας έντυπο υλικό. Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος υποστηρίζει αντίθετα πως «ήταν άγνωστος στον Βόλο», ισχυριζόμενος ότι ο Σχινάς εργαζόταν ως δάσκαλος στην Αγουλινίτσα και την Κατερίνη.



Οι πηγές που τον αφορούν είναι αντικρουόμενες, ενώ υπάρχουν και πρόδηλες βιογραφικές αναφορές που είναι εδώ για να σπιλώσουν το όνομά του. Σύμφωνα με τη λασπολογία της εποχής, ο δολοφόνος του βασιλιά είχε μόνιμη μανία καταδίωξης και νόμιζε ότι συνεχώς τον κυνηγούσαν να τον σκοτώσουν. Στο σενάριο αυτό ο φοιτητής ιατρικής ήταν ομοφυλόφιλος και συνήθιζε να εκβιάζει τους ερωτικούς του παρτενέρ ώστε να βγάζει τα προς το ζην. Στο ίδιο μήκος κύματος, είχε κάνει μικροαπάτες και χαρτόπαιζε, ενώ δήλωνε σοσιαλιστής και διεθνιστής. Τουρκική εφημερίδα φέρεται να έγραψε ότι ήταν και κομιτατζής, γνωστός ως Αλέξιος Κνιάζωφ, καταδικασθείς ερήμην εις θάνατον το 1902 από το Κακουργιοδικείο Μοναστηρίου.

Ιστορικές αποδείξεις δεν υπάρχουν για όλα αυτά και ήταν μάλλον μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσής του παρά σοβαρή δημοσιογραφική ή ιστορική έρευνα για τα έργα και τις ημέρες του. Ακόμα και η ιδεολογική του τοποθέτηση ως αναρχικού αμφισβητείται πλέον, καθώς μαρτυρία εδώ αποτελεί η αναφορά των αστυνομικών. Σύμφωνα με αυτούς, ο Σχινάς αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για τους λόγους της ενέργειάς του, όταν ρωτήθηκε ωστόσο από αξιωματικό «αν δεν λυπάται καθόλου την πατρίδα του», έσπευσε λέει να απαντήσει πως «είναι ενάντια στα κράτη και τις κυβερνήσεις». 



Κατά την ανακριτική διαδικασία, παρουσίαζε λέει αυξημένη ευφυΐα θολώνοντας συνεχώς τα νερά της έρευνας. Πρέπει να κακοποιήθηκε βαριά μέσα στο Διοικητήριο και η υγεία του να ήταν σε κακή κατάσταση (έπασχε από φυματίωση), αν και δεν αποκάλυψε τίποτα. Δεν είμαστε βέβαια σε θέση να γνωρίζουμε την αλήθεια των αναφορών αυτών καθώς οι φάκελοι της προανάκρισης καταστράφηκαν όπως είπαμε βολικά από πυρκαγιά που ξέσπασε στην καμπίνα του αγκυροβολημένου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ατμόπλοιου «Ελευθερία» όπου φυλάσσονταν! 



Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο δολοφόνος υπερηφανευόταν για την πράξη του, η οποία θα του χάριζε μια θέση στην Ιστορία, και ζήτησε να δει τη βασίλισσα ώστε να της αποκαλύψει την πραγματική αλήθεια. Εκείνη φέρεται να τον επισκέφθηκε στο κρατητήριο, αν και δεν έγινε γνωστή η συνομιλία τους. «Παπαγαλάκια» πάντως τον ήθελαν να θολώνει ακόμα περισσότερο τα νερά στη βασίλισσα, όταν της είπε λέει ότι ο ιθύνων νους της δολοφονίας ήταν ο ίδιος ο Γεώργιος!

Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως ο δράστης ήταν αλκοολικός, ομοφυλόφιλος και πυροβόλησε τον βασιλιά με μοναδικό κίνητρο τη ληστεία! Λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψή του και αμέσως πριν οδηγηθεί στο δικαστήριο, ο Σχινάς αυτοκτόνησε πηδώντας από το ανοιχτό παράθυρο του Διοικητηρίου. Αυτή ήταν η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας. Αν και ο ανακριτής της υπόθεσης άφησε να εννοηθεί ότι ο δράστης «εκπαραθυρώθηκε» από τη χωροφυλακή και αυτός που τον έσπρωξε έξω από το παράθυρο ήταν ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αναφορά των Αρχών ότι η σορός του ενταφιάστηκε σε κοιμητήριο της περιοχής αποδείχθηκε ανακριβής, κι έτσι το πτώμα του εξαφανίστηκε μαγικά. 



Εικάζεται πως πίσω από τον χαμό του βρισκόταν η κυβέρνηση, σε μια ύστατη προσπάθεια να καλύψει τα πολιτικά κίνητρα της υπόθεσης…

Οι περιπλοκές της υπόθεσης



Οι Αρχές φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να διαδώσουν παντού την ταυτότητα του δράστη και να διευκρινίσουν ότι η δολοφονία έγινε για προσωπικούς λόγους. Ο Αλέξανδρος Σχινάς βρισκόταν αρκετό καιρό πριν από τη δολοφονία στην Αθήνα αναζητώντας δουλειά. Η οικονομική του κατάσταση ήταν πολύ κακή και λόγω του υποσιτισμού είχε νοσήσει από φυματίωση. Κάποια στιγμή απευθύνθηκε στο παλάτι για ενίσχυση, αλλά ο υπασπιστής του Γεωργίου τον έδιωξε κακήν κακώς. Ο Σχινάς έφυγε ταπεινωμένος και εξαγριωμένος. Έτσι οι Αρχές και οι δημοσιογράφοι κατέληξαν στο εύκολο συμπέρασμα ότι δολοφόνησε τον βασιλιά για να τον εκδικηθεί για την περιφρόνησή του και όχι για πολιτικούς λόγους. 



Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφέβαλλαν για την ταυτότητα του δολοφόνου, καθώς η αστυνομία έσπευσε να τον χαρακτηρίσει ως πρόσωπο του υποκόσμου με περιορισμένη ευφυΐα, ένας περιθωριακός κοντολογίς που δεν ήταν ικανός να οργανώσει ένα τέτοιο έγκλημα. Ο διπλωμάτης Δενδραμής έγραψε στην αναφορά του για τον φοιτητή της ιατρικής που δεν παρακολούθησε ποτέ του τα μαθήματα: «Πρόκειται για έκφυλον αλήτην, ουχί παράφρονα βεβαίως, ζώντα όμως ανισορρόπως δι επαιτείας. Εις τους πλησιάζοντας αυτόν ανέπτυσσε περιέργους ιδέας περί σοσιαλισμού, ότι όλοι οι άνθρωποι εντός ολίγου θα είναι πλούσιοι, ότι δεν θα υπάρχουν πλούσιοι και πτωχοί και ότι οι εργάτες θα εργάζονται μόνον δύο ώρας την ημέραν». 



Με την αυτοκτονία (ή τη δολοφονία) του Σχινά, η υπόθεση της δολοφονίας του βασιλιά Γεωργίου δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Ο Σχινάς δεν μίλησε σε δικαστές και δεν ανακρίθηκε δημόσια από εισαγγελέα. Η δολοφονία του μακροβιότερου βασιλιά της Ελλάδας δεν διαλευκάνθηκε ποτέ και καμία ερμηνεία δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη... 

Μετά τις πρώτες εβδομάδες και καθώς η υπόθεση ήταν ιδιαζόντως σοβαρή, τις ανακρίσεις για τη δολοφονία ανέλαβαν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Βάσης και ο εισαγγελέας Εφετών. Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογράμμιζε και το γεγονός ότι η βασίλισσα Όλγα επισκέφθηκε δύο ή τρεις φορές τον Σχινά στο κελί του και σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μετά την τελευταία επίσκεψή της βγήκε από το κελί συντετριμμένη.



Από δω εκτιμούν αρκετοί ότι ο δράστης τής αποκάλυψε τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας. Η βασίλισσα δεν εκμυστηρεύτηκε σε κανέναν το περιεχόμενο των συνομιλιών της, αν και οι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στη μεραρχία του πρίγκιπα Ανδρέα ορκίζονταν ότι τον είχαν ακούσει να οικτίρει τους Αυστριακούς ως δολοφόνους του πατέρα του.

«Η ανάμιξις της αειμνήστου Βασιλίσσης Όλγας […] είναι σαφής απόδειξις ότι ευθύς αμέσως εισέδυσεν εις το πνεύμα της η υπόνοια ότι οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος ευρίσκοντο πιθανώτατα ενταύθα και ήσαν πρόσωπα ισχυρά προ των οποίων θα εκάμπτετο και θα έκυπτεν η δικαιοσύνη. Προς διαλεύκανσιν του μυστηρίου η αξιοπρεπής και αγέρωχος Βασίλισσα, δεν εδίστασε να εισδύση μέχρι και αυτού του αθλίου δωματίου της ειρκτής και να αντικρίζη κατά μόνας τον απαίσιον δολοφόνον του πεφιλημένου συζύγου της», παρατήρησε λίγο αργότερα

ο αντιστράτηγος Παρασκευόπουλος.

Οι θεωρίες συνομωσίας για τη δολοφονία του Γεωργίου 


Πριν από τη δολοφονία, ο βασιλιάς είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν τεταμένη. Τον προηγούμενο Οκτώβριο είχε εισέλθει θριαμβευτικά στην πόλη ως απελευθερωτής και οι Βούλγαροι έφτασαν λίγο αργότερα και έπειτα από αίτημά τους είχαν στρατοπεδεύσει στη Θεσσαλονίκη. Ο Γεώργιος θεωρούσε πως η κατάσταση ήταν ακόμα εύθραυστη και για αυτό παρέμενε στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη δολοφονία, οι υποψίες στράφηκαν αμέσως στη Βουλγαρία. Η κοινή γνώμη πίστεψε πως ο δράστης ήταν Βούλγαρος, αλλά έκανε λάθος. Οι τοπικοί άρχοντες της Μακεδονίας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η ταυτότητα του δράστη ήταν ελληνική για να προλάβουν ενδεχόμενα αντίποινα. 



Μάλιστα ο τότε διοικητής της Θεσσαλονίκης, πρίγκιπας Γεώργιος έγραψε στο ημερολόγιό του: «Όταν επήγα εις το νοσοκομείον, όπου είχον μεταφέρει τον καημένον τον Βασιλέα, ήλθε ο Α. Μομφεράτος, ο τότε διευθυντής της αστυνομίας, να μου αναφέρη ότι εις την πόλιν επεκράτει τρομερός ερεθισμός και ότι οι πολίται και οι στρατιώται συνήρχοντο παντού με την πρόθεσιν να προβούν εις αντίποινα. Αυτή η είδησις με έκαμε να συνέλθω κομμάτι. Συλλογίσθηκα πως εάν δεν ελαμβάνετο αμέσως ένα μέτρον, μπορούσαν να επέλθουν ανυπολόγισται καταστροφαί. Διέταξα, λοιπόν, αμέσως τον διευθυντήν της αστυνομίας και τον φρούραρχον συνταγματάρχην Δράκον να σπεύσουν εις την πόλιν και να διαδώσουν παντού ότι

 ο δολοφόνος ήτο Έλλην»... 

Πλάι στην προσωπική εκδίκηση και τον βουλγαρικό δάκτυλο φιγουράρουν άλλες δύο δημοφιλείς θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο αγγλόφιλος βασιλιάς των Ελλήνων βγήκε από τη μέση από γερμανική συνωμοσία (που παραμένει το επικρατέστερο σενάριο) ή από (γερμανο-)αυστριακή πλεκτάνη. 



Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η κυβέρνηση του Βενιζέλου επιδίωξε από την πρώτη στιγμή να κλείσει την υπόθεση της δολοφονίας στη βάση της θεωρίας του «μοναχικού και παράφρονα» δολοφόνου που έδρασε ορμώμενος από αποκλειστικά προσωπικά κίνητρα. Όταν χάθηκε μάλιστα και το τελευταίο στοιχείο της υπόθεσης, οι ογκώδεις φάκελοι της ανάκρισης, όσοι κρύβονταν στο σκοτάδι μπορούσαν πλέον να είναι ήσυχοι.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα του δολοφόνου, οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι η δολοφονία του Γεώργιου Α’ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μετέπειτα πολιτική ζωή της χώρας και τον εθνικό διχασμό που ακολούθησε... 

Εν Αθήναις....και πάλι φτώχεια

$
0
0



Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα....
Και πάλι πίσω στα παλιά στην φτώχεια την γνωστή που ένωνε τις οικογένειες
της αυλής...της γειτονιάς.
Που υπήρχε ανθρωπιά...
Αμαρτία να πετάς το φαγητό....το ψωμί ....τα ψίχουλα είναι για τα πουλιά....
το πιάτο που περισσεύει είναι για τον γείτονα που μένει μόνος του.
Να βάλουμε ζαρζαβατικά στους κήπους ...στα παρτέρια έστω...
δεν είναι ντροπή.
Και αν ντρέπεσε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς να κρατάς μικρό καλάθι
και όχι να σέρνεις το καρότσι τίγκα μέχρι επάνω κατέβα στο Κέντρο της Αθήνας....
Εκεί θα βρείς μπακάλικα να πουλάνε με την σέσουλα...
Βάλε μισό κιλό...βάλε ένα τέταρτο....κόψε λίγες φέτες σαλάμι....
βάλε λίγες ελιές.
Δεν χρειάζεται να κοιτάς τριγύρω αν σε βλέπουν και σε παρεξηγήσουν
γιατί έτσι ψωνίζουν οι περισσότεροι.
Στην Βαρβάκειο θα σου δώσουν και μια μπριζόλα...θα σου κόψουν κυμά
μισοτιμής από ξεψάχνισμα κοκκάλων.
Μα αγοράζουν κι άλλοι...
Θα δείς έξω από παλιά κτίρια...μεταποιήσεις ρούχων...όπως παλιά.
Δεν το πετάς το παντελόνι....το φόρεμα....
Τα τσαγκάρικα θα ανοίξουν και πάλι στις γειτονιές ...
Δεν πετάμε τα παπούτσια για την μόδα....
Να ξανακούσουμε την γειτόνισα να χτυπάει την πόρτα και να σου φέρνει
σπιτικό χαλβά....ψωμί...
Να πηγαίνεις στον γείτονα το Σαββατόβραδο με την κατσαρόλα σου
για να πιείς ένα κρασί ρεφενέ...να γελάσεις...να τραγουδήσεις.
Με τον χειμώνα και την θέρμανση κάναμε το πρώτο γύρισμα στα παλιά
οι περισσότεροι.
Το πετρέλαιο απρόσιτο σε πολλούς όπως το άρωμα ΣΑΝΕΛ Νο 5....
Έτσι προσπαθήσαμε να ζεσταθούμε όπως όπως αφήνοντας το μαγκάλι
για του χρόνου για να μην μας πέσουν όλα μαζί.
Το αποτέλεσμα;
Τα κόκκαλα έπαιζαν κλακέτες όταν πήγαινες για ύπνο ενώ η υγρασία
σου θύμιζε την συγχωρεμένη την μάνα να προσπαθεί να καλύψει
τον τοίχο με κουβέρτα εκεί που ήταν το ντιβάνι που κοιμόσουνα.
Ένα άλλο καλό της φτώχειας που σπεύδει  είναι οι λιγότερο
γεμάτοι κάδοι των σκουπιδιών.
Τρελάθηκες...θα πεί κάποιος.
Όχι ...απλά προετοιμάζομαι!

Πίσω στα παλιά !


Αρχίζουν οι χοροί !!!!

$
0
0

Δ.Χαντζόπουλος  ΤΑ ΝΕΑ






"Δυνατότητα αποφυλάκισης του πολυισοβίτη, πολυτραυματία και καταδικασμένου ως μέλους της 17Ν, Σάββα Ξηρού, ανοίγει σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις  το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που έδωσε στη δημοσιότητα και θα εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός  Νίκος Παρασκευόπουλος! "



"Αναρχικοί ανενόχλητοι καίνε αυτοκίνητα...."



"Ας κρατήσουν οι χοροί
και θα βρούμε αλλιώτικα
στέκια επαρχιώτικα βρε
ώσπου η σύναξις αυτή 
σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί

Mέχρι τα ουράνια σώματα
με πομπούς και με κεραίες
φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα
κι ιστορία οι παρέες"

Τα ρημαγμένα ξενοδοχεία των φτωχών

$
0
0

10/11/2011


Κάτι μου καναν πάντοτε αυτά τα ξενοδοχεία. Η όψη της εγκατάλειψης, αυτό το ανέγγιχτο άφημα τους στον χρόνο γεννούσαν στο μυαλό είκονες. Ξύλινα πατώματα που τρίζανε,βήματα στις σκάλες, πόρτες που κοπανιόντουσαν, διατρητους στους θορύβους τοίχους και το κρυφάκουσμα ( έχω βέβαια και μια αναφορά, το ζησα πριν 10 χρόνια δύο νύχτες στη Θεσσαλονίκη). Μα πάνω απ’ όλα οι δύσκολες ιστορίες που φιλοξένησαν αυτά τα ξενοδοχεία των φτωχών και των ονείρων τους στην μεγάλη καινούργια πόλη.
Γεωγραφικά πρόκειται για έναν άξονα που ξεκινά απ’ τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης (μόνος τρόπος εισόδου-εξόδου για την Αθήνα του 19ου αιώνα) την περιοχή του Στ. Λαρίσης κι ανεβαίνει διαγώνια ως την Ομόνοια με κατάληξη το Σύνταγμα.
Όπως και στην εξέλιξη, έτσι κι εδώ το στοπ θα μπει στην Ομόνοια, μιας και τα ξενοδοχεία από ‘κει και πάνω είτε συντηρήθηκαν, είτε άλλαξαν χρήση, είτε είναι μεγαλοπρεπέστερα (πλ. Ομονοίας, Αθηνάς) και δεν ταιριάζουν στην θεματική του ποστ.
Στην σκοτεινή Αθήνα λοιπόν, τα ρημαγμένα μικρά ξενοδοχεία, τ’ άδεια μπαλκόνια, οι ξεχασμένες καρέκλες και οι γενεσιουργές φαντασιών σβησμένες ταμπέλες τους.

Hotel Mediteranee (Mediterranean) - Σωκράτους & Βερανζέρου
Απ'τα πιο όμορφα κτίρια της Ομόνοιας, λειτουργούσε ως σουβλατζίδικο μέχρι την Ολυμπιάδα. Κάποιο φως υπάρχει στην είσοδο, κάποιος θα το προσέχει.





Hotel ΕΛΛΑΣ- Γ'Σεπτεμβρίου & Σατωβριάνδου
Έκλεισε πριν μια δεκαετία, αφού στα τελευταία του εξυπηρέτησε κάργα εφήμερες ομονοιακές συνευρέσεις. Πριν 2-3 χρονια μαζικά τα καταστήματα του ισογείου αποχώρησαν, ενημερώνοντας για ανακαίνιση του κτιρίου που δεν έγινε ποτέ.





Ξενοδοχείο Αργολίς (Μουζάκη) - Πειραιώς & Γερανίου
Λειτουργούσε μέχρι πριν λίγους μήνες κι έτσι διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.



Ξενοδοχείο Sans Rival - Λιοσίων έναντι Δημαρχείου
Υπερβολικά όμορφο κτίριο (απ'τα αγαπημένα της πόλης). Φινετσάτο, με τέλειες αναλογίες πραγματικά sans rival. Διαμάντι, διαμάντι!





Ξενοδοχείο "Ωραία Θεσσαλία" - Μάγερ & Λιοσίων
Λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα σαν σεξάδικο. Ωραία λάμπα στην είσοδο, το κλειστοφοβικό κουβούκλιο της ρεσεψιόν κατευθείαν για ιστορικό μουσείο.




Hotel Paradise - Φαβιέρου & Ακομινάτου
Αιώνες κλειστό, άγνωστα περαιτέρω.




Ξενοδοχείο Athens Inn - Φαβιέρου
Κλειστό από πάντα, art deco που το ξεχωρίζει (η περιοχή της Πλ. Βάθης έχει αρκετά ως πολλά κτίρια μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής).





Ηotel Επτάνησος - Σατωβριάνδου & Μάρνη
Ταμπέλα χαμένη στα δέντρα, και στην χειρότερη κατάσταση όλων.





Ξενοδοχείο "Μυκήναι" - Σατωβριάνδου & Μάρνη
Ακριβώς απέναντι, tale quale.





Ξενοδοχείο "B?" - Kουμουνδούρου & Σατωβριάνδου
Ανακαινίστηκε με προσοχή πριν λίγα χρόνια, αλλά η υποβάθμιση της περιοχής, μάλλον απέτρεψε τους ιδιοκτήτες του από την εκμετάλλευσή του. Μπράβο τους πάντως, που αφήσανε τιμής ένεκεν στην πόρτα την μονόγραμμα.



Αϊνστάιν(?) - Σοφοκλέους και Πειραιώς
Δεν είμαι βέβαιος αν πρόκεται για ξενοδοχείο. Η δυο πόρτες με μπερδεύουν, και το όνομα "Αινστάιν"για ξενοδοχείο; Έρημο από πάντα.




Hotel "Πεντελικόν" - Οδός Κουμουνδούρου
Μικρό, ταπεινό, Ε'κατηγορίας όπως και γράφει ακόμα στ'απέξω.





Ξενοδοχείο Πιγκάλ - Αγ. Κωνσταντίνου
Άλλο ένα απ'τα μικρά της περιοχής κοντά στην Πλατεία Καραϊσκάκη





Ξενοδοχείο "Λευκός Πύργος" - Νεοφύτου Μεταξά & Δεληγιάννη
Με όνομα πιασάρικο για τους Θεσσαλονίκεις, (δημιουργούσε μια οικειότητα η χρήση τοπωνυμίων στους τίτλους)




Hotel Boston - Δεληγιάννη
Το αγαπημένο μου της βόλτας. "Μεγαλοπρεπές"αλλά και οικείο, πραγματικά ανέγγιχτο μεταφέρει ακέραια την ατμόσφαιρα του παλιού.







Hotel Oλυμπος - Δεληγιάννη
Στο δίπλα τετράγωνο και απ'τα λίγα της περιοχής και του τότε που συνεχίζει την λειτουργία του και αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία να ζήσεις ακόμα και σήμερα ασυναγώνιστο άρωμα του παλιού.





Στο απέναντι η αφετηρία και μήτρα όλων. Ο Σταθμός Πελοποννήσου, σπάνιας, για τα αθηναϊκά δεδομένα, ομορφιάς κτίριο που ρημάζει, αλλά τόσο ωραίο που ο ΟΣΕ υπόσχεται να το φροντίσει. Ως τότε οι τυχεροί θα θυμόμαστε το μοναδικό φως που έμπαινε απ'το κεχριμπαρένια τουπαράθυρα.

 http://athensville.blogspot.gr

Η ανεύρεση του «θησαυρού του Πειραιά»

$
0
0

 Στον Πειραιά, στο ίδιο σημείο όπου λίγες ημέρες νωρίτερα βρέθηκε το χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνος, ανακαλύπτονται ένα υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα της Αθηνάς και ένα της Αρτέμιδος. 
Όλα τους είναι χάλκινα και απαράμιλλης τέχνης και ομορφιάς. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα ποιός και γιατί συσκεύασε και φύλαξε τα αγάλματα. Γνωστότερα όλων των ευρημάτων, είναι ο μοναδικός σωζόμενος χάλκινος Κούρος της αρχαϊκής εποχής που απεικονίζει τον Απόλλωνα, τα δύο αγάλματα της Αρτέμιδος και της Αθηνάς, καθώς και ένα προσωπείο· όλα του 4ου αιώνος π.Χ. 
Η σχεδόν ταυτόχρονη ανακάλυψη των τεσσάρων χάλκινων αγαλμάτων, χαρακτηρίστηκε από τους επιστημονικούς κύκλους ως, η «ανεύρεση του θησαυρού του Πειραιά», μιάς και μέχρι τότε, χάλκινα αγάλματα φυσικού μεγέθους και μάλιστα κλασσικών χρόνων, υπήρχαν λιγοστά στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, προερχόμενα από ναυάγια.
[ Φωτογραφία: Η ανακάλυψη των αγαλμάτων της Αθηνάς και της Αρτέμιδος.
 («Εις ελαχίστην απόστασιν, μερικών εκατοστών του μέτρου, ευρέθησαν την 25ην Ιουλίου 1959 τα αγάλματα της Αθηνάς και της Αρτέμιδος, ως εις την παρατιθεμένην φωτογραφίαν, ήτις ελήφθη επίσης προτού τα αγάλματα ανασυρθούν εκ της θέσεως, εις ην είχον ταφή». Περιγραφή από άρθρο του Ιωάννου Αλεξάνδρου Μελετοπούλου. ΠΕΙΡΑΪΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ. Από το ανάτυπον εκ της ετησίας εκδόσεως «Πειραιάς 1960». Πηγή φωτογραφίας: http://bit.ly/1pgeLuX) ] 
[Από το Ελληνικό Ημερολόγιο http://eistorias.wordpress.com/]
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>