Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Διάλειμμα ολίγων λεπτών

$
0
0
ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ

ΔΕΚΑΕΤΙΑ '60
Στο τέλος της δεκαετίας του ’50, η Φίνος Φιλμ ήταν η απόλυτη κυρίαρχη στο χώρο των παραγωγών. Το σήμα FF αποτελούσε το μεγαλύτερο εχέγγυο για το κοινό, που ήταν πια σίγουρο ότι θα δει μία ταινία άξια των προσδοκιών του. Όσον αφορά το τεχνικό μέρος, ο Φίνος είχε πάει πολύ μπροστά. Οι ταινίες του ήταν τεχνικά αψεγάδιαστες για τα δεδομένα της εποχής. Ήταν τελειομανής και δεν άφηνε τίποτα να του ξεφύγει. Όσον αφορά τα σενάρια και τη σκηνοθεσία, σχεδόν όλες είχαν κάτι καινούργιο, κάτι πρωτότυπο, κάτι καινοτομικό. Οι συντελεστές που συνεργάζονταν με τον Φίνο ήξεραν πως μπορούν να δουλέψουν απερίσπαστα και να αφιερωθούν στη δουλειά τους, αφού ο Φίνος τους πρόσφερε ιδανικές συνθήκες εργασίας. Είναι γεγονός, πως ο Φιλοποίμην Φίνος, με την πολύτιμη αρωγή κάποιων μόνιμων πλέον συνεργατών του, είχε δημιουργήσει ένα μοντέλο εργασίας, το οποίο ήταν πιο κοντά στα διεθνή πρότυπα, παρά στα ελληνικά. Η εταιρία ήταν στελεχωμένη με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ενώ μία πλειάδα νέων ανθρώπων μαθήτευαν και βοηθούσαν σε όλα τα πόστα. Υπήρχε γραφείο εκμετάλλευσης των ταινιών της εταιρίας, αλλά και ταινιών που δεν ήταν παραγωγές της Φίνος Φιλμ. Υπήρχε, επίσης, γραφείο τύπου και υπεύθυνος προώθησης των ταινιών. Στις σημερινές εταιρίες παραγωγής μπορεί να μοιάζουν αυτονόητα, μα εκείνη την εποχή όλα τα παραπάνω ήταν πολυτέλειες ακόμα και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ήταν πολύ πιο προηγμένες κινηματογραφικά από την Ελλάδα.
xiou











Τα γραφεία και τα εργαστήρια στην οδό Χίου ήταν εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα μέσα. Υπήρχε αίθουσα προβολής, στούντιο επεξεργασίας του ήχου, αίθουσα τεχνικής επεξεργασίας των ταινιών, και στούντιο για το μοντάζ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Χίου είχε χαρακτηριστεί από δημοσιογράφους της εποχής και από ανθρώπους του κινηματογράφου ως το «Χόλυγουντ» της Αθήνας, αλλά και ως πανεπιστήμιο κινηματογράφου. Τα εργαστήρια νοικιάζονταν και από άλλους παραγωγούς για την επεξεργασία των ταινιών τους, ενώ πολλοί έμαθαν και εξάσκησαν την ειδικότητά τους εκεί. Κυρίαρχο πρόσωπο στο «άντρο» της Χίου ήταν ο Φίνος, ο οποίος είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο για όλα. Το περίφημο τραπεζάκι στο φουαγιέ της Χίου, ήταν ο τόπος που γίνονταν όλες οι συναντήσεις. 
xiou2










Τα στούντιο που γυρίζονταν οι ταινίες της Φίνος Φιλμ ήταν στους Αγίους Αναργύρους. Ήταν ό,τι καλύτερο για την εποχή. Οι Άγιοι Ανάργυροι λόγω θέσης εξασφάλιζαν εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση στο κέντρο και στην επαρχία. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα ήταν, επί πλέον, ότι διέθεταν μεγάλη ποικιλία από φυσικά πλάνα για εξωτερικά γυρίσματα: ανθοκήπια, ελαιώνες, περιβόλια, σιδηροδρομικές γραμμές, παραδοσιακά και επιβλητικά κτίσματα, γραφικά σοκάκια, ταβερνάκια. Εκεί γυρίστηκαν οι σημαντικότερες ταινίες της εταιρίας.
Η δεκαετία του ’60 σήμανε την εκτόξευση του κινηματογράφου στη χώρα μας. Οι παραγωγές αυξήθηκαν κατακόρυφα και επικράτησε η νοοτροπία: περισσότερες ταινίες, φτηνότερο κόστος, μεγαλύτερες αμοιβές στους ηθοποιούς. Ο Φίνος, αν και δεν ήταν ο ίδιος που επέβαλλε αυτές τις «ταχύτητες», αναγκάστηκε να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς, για να κρατηθεί ψηλά στα επίπεδα του ανταγωνισμού και φυσικά να κρατήσει τις κινηματογραφικές αίθουσες με τις οποίες συνεργαζόταν. Πολλοί από τους «σταρ», οι οποίοι είχαν αναδειχθεί μέσα από τη Φίνος Φιλμ – αρκετοί μάλιστα είχαν και αποκλειστικά συμβόλαια – προτίμησαν να συνεργαστούν με την εταιρία Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, η οποία είχε μπει δυναμικά στον χώρο της παραγωγής και ήταν αυτή που ανέβασε τα «κοντέρ» παραγωγών και αμοιβών. Στα πλαίσια αυτά, ο Φίνος έκανε κάποιες συμπαραγωγές και συνεργασίες με άλλες εταιρίες με αποκορύφωμα τη – βραχύβια τελικά – σύμπραξη με την εταιρία  Μιχαηλίδης – Δαμασκηνός το 1965, η οποία ήταν αντιπρόσωπος των μεγαλύτερων στούντιο του εξωτερικού και είχε στο παλμαρέ της μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες ελληνικές παραγωγές. Όπως ήταν επόμενο, η αύξηση των παραγωγών μείωσε την ποιότητα των ταινιών, οι οποίες έγιναν πιο στερεότυπες και βασίζονταν περισσότερο στην αίγλη των πρωταγωνιστών, παρά στην ποιότητα των σεναρίων. Η Φίνος Φιλμ κράτησε τα σκήπτρα και στη νέα διαμορφούμενη πραγματικότητα. Οι ταινίες της, όσο κι αν «βιομηχανοποιήθηκαν» παρέμειναν το ανώτερο δείγμα αξιοπρεπούς θεάματος. Καινοτόμες θεματολογίες, καινούργια είδη (μιούζικαλ), έξυπνες κωμωδίες, κοινωνικοπολιτικές σάτιρες, δράματα όλων των κατηγοριών με ενδιαφέρουσα πλοκή, και βέβαια ποιότητα και πρωτοπορία στο τεχνικό και τεχνολογικό κομμάτι, κράτησαν τη Φίνος Φιλμ στην κορυφή.  Όσο για τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες και τους υπόλοιπους συντελεστές, η Φίνος Φιλμ τους έδινε τη σιγουριά που χρειάζονταν, ώστε να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και τη δημιουργικότητά τους. 
Στο τέλος του 1960 η «Μανταλένα», αισθηματική περιπέτεια του Ντίνου Δημόπουλου, γυρισμένη στην Αντίπαρο, κερδίζει τις καρδιές του κοινού. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης αποδίδει με εξαιρετικό τρόπο το τρυφερό σενάριο του Γιώργου Ρούσσου, του οποίου η πλοκή εκτυλισσόταν σε νησί. Οι κάτοικοι της Αντιπάρου αγκάλιασαν όλη την ομάδα της Φίνος Φιλμ, η οποία με τη σειρά της έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και προέκυψε έτσι, μία από τις πιο κλασικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Οι πρωταγωνιστές, Αλίκη Βουγιουκλάκη και  Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ξεδίπλωσαν πολλά χαρίσματα του ταλέντου τους. Η ταινία, εκτός από μεγάλη εμπορική επιτυχία, σάρωσε και στα βραβεία του νεοσύστατου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας τα βραβεία καλύτερου σεναρίου, 1ου γυναικείου ρόλου και 2ου αντρικού (Παντελής Ζερβός).
madalena
Στην κωμωδία «Τα Κίτρινα Γάντια» (1960) του Αλέκου Σακελλάριου, ο Γιάννης Γκιωνάκης και ο Νίκος Σταυρίδης πρωταγωνιστούν σε μια από τις πιο δημοφιλείς σκηνές γέλιου σε ελληνικές κωμωδίες, με την αείμνηστη ατάκα «Πορτοκαλάδα από πορτοκάλια;». Το 1961, η ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό», σε συμπαραγωγή της Φίνος Φιλμ με την Μιχαηλίδης – Δαμασκηνός, θα σαρώσει εμπορικά, όντας πρώτη με διαφορά στα εισιτήρια. Γυρισμένη με όλη την αφρόκρεμα των νέων αστεριών της κωμωδίας εκείνης της εποχής, αποτελεί και την πρώτη έγχρωμη ταινία σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ.
Στη δύση του 1961, ανέτειλε το άστρο του Γιάννη Δαλιανίδη και μαζί του ένα από τα πιο λαμπρά «αστέρια» του ελληνικού σινεμά. Ο «Κατήφορος», ταινία με τολμηρό σενάριο νεορεαλιστικού χαρακτήρα, αναφέρεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ευαίσθητο κομμάτι της νεολαίας, αποκαλύπτοντας και το χαρισματικό ταλέντο της δεκαεννιάχρονης καλλονής, Ζωής Λάσκαρη. Μια ομάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών – Κούρκουλος, Βουτσάς, Βουλγαρίδης, Τζαννετάκος κ.α – βγάζουν ασπροπρόσωπους Δαλιανίδη και Φίνο και η ταινία έρχεται πρώτη σε εισιτήρια ανάμεσα σε 68 παραγωγές, αφήνοντας το στίγμα της στο ελληνικό σινεμά. Μια παρεμφερής ταινία του Δαλιανίδη, με παρόμοιο καστ, είναι ο «Νόμος 4000» που γυρίστηκε την επόμενη χρονιά. 
katiforosnomos







Το 1962, «Ο Ατσίδας» του Δαλιανίδη δημιουργεί μια «ωραία ατμόσφαιρα», όπως παρατηρεί ο μεγάλος κωμικός Ντίνος Ηλιόπουλος, και αφήνει παρακαταθήκη, εκτός από μια από τις κλασικότερες κωμωδίες, την πιο κλασική ατάκα του  ελληνικού σινεμά. Την ίδια χρονιά, η «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη σαρώνει τα βραβεία σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανάμεσά τους και προσωπική βράβευσή του Φίνου για την «καλύτερη εγγραφή και ποιότητα ήχου» και θεωρείται η καλύτερη μεταφορά αρχαίου δράματος στη μεγάλη οθόνη.
Το 1963, η Φίνος Φιλμ και ο Γιάννης Δαλιανίδης εισάγουν ένα νέο είδος ταινιών για τον Ελληνικό Κινηματογράφο: Η ταινία «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» είναι το πρώτο από μια σειρά έγχρωμων, λαμπερών και θεαματικών μιούζικαλ και μουσικών κωμωδιών, που αποτελούν μέχρι σήμερα την πιο ψυχαγωγική μορφή θεάματος στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Για να διευκρινιστεί η διαφορά των μιούζικαλ από τις μουσικές ταινίες, παραθέτουμε τον εύστοχο ορισμό του δημοσιογράφου Ιάσων Τριανταφυλλίδη: «Στο μιούζικαλ, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός δεν είναι «αξεσουάρ» του έργου, αλλά εξελίσσουν, ισότιμα με την πρόζα, την υπόθεση». Το κόστος των αντίστοιχων παραγωγών στην Αμερική και στην Ευρώπη ήταν απλησίαστο για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο, ο Δαλιανίδης, με την αμέριστη στήριξη του Φίνου, την εμπνευσμένη μουσική του Μίμη Πλεσσα, τις εκπληκτικές χορογραφίες των Μανώλη Καστρινού και Γιάννη Φλερύ, κατάφερε να δημιουργήσει με μαεστρία και φαντασία, μιούζικαλ που δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες ξένες παραγωγές, προσαρμόζοντας το αμερικάνικο στυλ σε «ελληνικές ιστορίες». Καλοκαίρια, θάλασσα, ελληνικά κοσμοπολίτικα μέρη, έρωτες, κεφάτα τραγούδια που γνωρίσανε παρομιώδη επιτυχία και ξεκαρδιστικές ατάκες συνθέτουν την πιο δροσερή ενότητα της δεκαετίας.
Η αξεπέραστη Ρένα Βλαχοπούλου και ο απολαυστικός Γιάννης Βογιατζής πλαισιώνουν μια σειρά από νέους αστέρες της εποχής και αποτελούν τον κορμό των ηθοποιών σε αυτές τις ταινίες. Ζωή Λάσκαρη, Κώστας Βουτσάς, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μάρθα Καραγιάννη, Φαίδων Γεωργίτσης, Ανδρέας Ντούζος, Μαίρη Χρονοπούλου, Χλόη Λιάσκου, Ελένη Προκοπίου και πολλοί άλλοι, δίνουν ερμηνείες αλησμόνητες, ενώ ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Τζένη Βάνου και άλλοι ερμηνευτές δίνουν τον τόνο με τα τραγούδια τους. «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο», «Κάτι να Καίει» (1964), «Κορίτσια για Φίλημα» (1965), «Ραντεβού στον Αέρα» (1966), «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» (1967) , «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» (1968),  «Γοργόνες και Μάγκες» (1968), και «Μαριχουάνα Στοπ» (1971), συνθέτουν τη χρυσή ενότητα των μιούζικαλ. Οι τέσσερεις πρώτες κατέκτησαν την πρωτιά στα εισιτήρια, ενώ στο «Κάτι να Καίει» χρησιμοποήθηκε για πρώτη φορά η τεχνική Σινεμασκόπ και ο στερεοφωνικός ήχος. Οι «Θαλασσιές οι Χάντρες», προβλήθηκαν στις Κάννες, ενώ η Μαίρη Χρονοπούλου χτίζει μύθο ως ερμηνεύτρια των τραγουδιών «Είμαι Γυναίκα του Γλεντιού» και «Του Αγοριού Απέναντι», ως μία... γνήσια «Κυρία στα Μπουζούκια».
Το 1964, στην δραματική περιπέτεια «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου, εμφανίζεται μετά από απουσία 2 χρόνων η Τζένη Καρέζη, δίνοντας μια εξαιρετική ερμηνεία δίπλα στον Νίκο Κούρκουλο. Με μοναδική φωτογραφία από τον Νίκο Καβουκίδη και εμπνευσμένη μουσική από τον Σταύρο Ξαρχάκο, η ταινία έμεινε στην ιστορία και για το κινηματογραφικό ντεμπούτο της νεαρής τότε Βίκυς Μοσχολιού, που απογείωσε στη συνέχεια την καριέρα της.
Το 1965, ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας έκανε δώρο στον Φιλοποίμενα Φίνο ένα χρυσό κατσαβιδάκι, ένα δώρο-σύμβολο για τον Φίνο, αφού πάντα κυκλοφορούσε με ένα κατσαβίδι επιδιορθώνοντας ό,τι έβρισε μπροστά του, αποκτώντας το παρατσούκλι «ο κατσαβιδάκιας».
Την ίδια χρονιά, προβάλλεται η κωμωδία «Υπάρχει και Φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου. Η ταινία αυτή αποτελεί σήμερα την πιο διάσημη ελληνική πολιτική σάτιρα. Το όνομα «Μαυρογιαλούρος», του υπουργού που υποδύθηκε με άψογη ερμηνεία ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, χρησιμοποιείται σήμερα από όλους τους Έλληνες ως απαξιωτικός χαρακτηρισμός διαπλεκόμενων πολιτικών. Ο μεγάλος ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει, και την προηγούμενη χρονιά, στην αγαπημένη ταινία «Η Βίλλα των Οργίων», με παρεμφερές θέμα για τη διαπλοκή των πολιτικών.
mavrogialouros










Το 1965, η μουσική κωμωδία «Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια» του Ντίνου Δημόπουλου, αφήνει εποχή με την Μαίρη Αρώνη στον ρόλο της "Πάστα Φλώρας", και αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες κωμωδίες των Ελλήνων διαχρονικά. Συμπρωταγωνιστούν Αλεξανδράκης και Καρέζη, των οποίων το ταλέντο αλλά και η μεταξύ τους χημεία, δίνουν το κάτι παραπάνω στην ταινία, ενώ ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έχει οίστρο ατάκας με απαράμιλλο στυλ. Οι τρεις τους είχαν «πάρει επάνω τους» και την δημοφιλή κωμωδία «Δεσποινίς Διευθυντής», επίσης του Δημόπουλου, της προηγούμενης χρονιάς.
Η Ρένα Βλαχοπούλου γίνεται η πιο διάσημη... «Χαρτοπαίχτρα» (1965), χάρη στην ομώνυμη κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη... μέχρι να τη νουθετήσουν ο «σύζυγος», Λάμπρος Κωνσταντάρας, και τα «τέκνα» της, Κώστας Βουτσάς και Χλόη Λιάσκου. Μια από τις συχνές μεταφορές θεατρικών έργων στη μεγάλη οθόνη, ενώ χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για δεύτερη φορά η τεχνική σινεμασκόπ.
xartopaiktra











Το 1966, το ιστορικό δράμα «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» σε συμπαραγωγή με την εταιρία Μιχαηλίδης – Δαμασκηνός, προτείνεται για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, η ταινία πραγματεύεται το αγροτικό ζήτημα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και εντυπωσιάζει με τη φωτογραφία, τη δράση και τις εξαιρετικές ερμηνείες. Την ίδια χρονιά, η ταινία «Κοινωνία Ώρα Μηδέν» χαρίζει στον Φιλοποίμενα Φίνο κρατικό βραβείο για την αρτιότερη παραγωγή της χρονιάς. Το 1967, ύστερα από προτροπή του Φίνου, ο Νίκος Φώσκολος ξεκινάει τη σκηνοθετική του καριέρα με την ταινία «Οι Σφαίρες δεν Γυρίζουν Πίσω», η οποία απέσπασε βραβείο αρτιότερης παραγωγής και καλύτερης μουσικής επένδυσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Το 1968, η αισθηματική κωμωδία «Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης» του Ντίνου Δημόπουλου, είναι η απαρχή του δεύτερου κύκλου συνεργασίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με την Finos Film και σημειώνει νέο ρεκόρ εισιτηρίων (750.000). 
Η επόμενη πρωτιά στα εισιτήρια θα έρθει πάλι σε ταινία του Δημόπουλου, στο πολεμικό δράμα «Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά» (1969) με πρωταγωνιστές πάλι το ζευγάρι των επιτυχιών. Το 1969, η κωμωδία «Το Ανθρωπάκι» του Γιάννη Δαλιανίδη σατιρίζει με μοναδικό τρόπο τους τυχάρπαστους παραγωγούς, οι οποίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την εκτόξευση του κινηματογράφου ως μέσον ψυχαγωγίας στη χώρα μας, κάνοντας πρόχειρες, κακόγουστες και «φτηνές» ταινίες με στόχο την “αρπαχτή”. 
Η δεκαετία του '60 κλείνει με έναν απολογισμό 97 ταινιών, αποτελώντας την πιο "παραγωγική"δεκαετία στην ιστορία της Φίνος Φιλμ.

Εν Αθήναις....και πάλι Δεκεμβριανά

$
0
0





Δεκέμβρης του ΄44 και γίναμε από δυό χωριά χωριάτες...Έλληνες εναντίον Ελλήνων
και τσόντα οι Εγγλέζοι.
Οδοφράγματα παντού τσεκούρι...μολύβι....και κορμιά στους δρόμους με χαρακτηρισμούς...
αριστερός...δεξιός και την τύφλα μας την μαύρη.
Στην ίδια γειτονιά στην ίδια την αυλή κάθε πρωϊ ξεκινούσαν για διαφορετικά οδοφράγματα με την ευχή να ξαναγυρίσουν πάλι.






Για γέλια για κλάματα δεν ξέρω αλλά όταν τελείωσε αυτό το πανηγύρι
οι θύμησες τα Σαββατόβραδα στις συνάξεις στα σπίτια και οι αφηγήσεις των παλιών
αντιπάλων δεν είχαν τελειωμό μέχρι που οι γυναίκες έβαζαν τις φωνές για να αλλάξουν κουβέντα.
Ο αστυφύλακας έφερνε το γάλα σε σκόνη στην οικογένεια του γείτονα και φίλου του
που τον είχαν στου ΑΒΕΡΩΦ μπαγλαρωμένο....καθ ότι κομμουνιστής.
Έκρυβε το τσίγκινο κουτί μέσα στην χλαίνη του.....






Άλλος της απέναντι μεριάς είχε σώσει γείτονα από την παράνοια συντρόφων του
στην Ούλεν τότε που τους καθάριζαν με συνοπτικές διαδικασίες με προτεραιότητα
τους αστυνομικούς.






Ένας γελούσε και έλεγε ότι έξω από το σπίτι του άρχιζε το οδόφραγμα των αριστερών οπότε αναγκαστικά...ήταν μαζί τους.






Ρωτούσε κανένας νεώτερος με αφέλεια...γιατί αλληλοσκοτωνόντουσαν και η απάντηση ήταν...έτσι ήταν τότε έπρεπε να ανήκεις σε κάποια μεριά.
Ξανά Δεκέμβρης τώρα και ξαναφεύγουν οι Γερμανοί που τους λένε και Τρόϊκα
και πάλι αλληλοτρωγόμαστε ...με τον τρόπο μας αυτή την φορά.
Το ωραίο είναι ότι το λογικότερο κόμμα είναι σήμερα το ΚΚΕ.
Έχει τις θέσεις του τις υπερασπίζεται δεν τις αλλάζει δεν καταφεύγει σε άλλες μεθόδους δεν στηρίζει την τρομοκρατία  δεν μιλάει μεσοβέζικα δεν προκαλεί.
Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται μεταξύ της επικινδυνότητας και της γελοιότητας...
Ρε πώς αλλάζουν οι καιροί;

πίσω στα παλιά


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Σαν τον σκύλο με την γάτα;

Ζωγραφίζοντας μια ιστορία- Η αρπαγή της Κόρης Καρυάτιδας - Ερέχθειον

$
0
0

Carl Friedrich Werner (1808-1894),
"View of the Porch of the Caryatids on the Erectheion" (1877)
35.0 x 51.o cm 
Στην εικόνα βλέπουμε το Πρόστωο του Ερεχθείου το οποίο στηρίζεται σε έξι νεαρές γυναίκες τις Κόρες (ή όπως ονομάστηκαν στα νεότερα χρόνια "Καρυάτιδες"). Σκαλισμένες σε πεντελικό μάρμαρο όλες φέρουν την ίδια ενδυμασία και την ίδια κόμμωση. Από αυτές οι τέσσερις είναι τοποθετημένες στο μπροστινό μέρος ενώ μία στέκεται σε κάθε στενή πλευρά. Το ένδυμα τους είναι ο δωρικός πέπλος και ένα μικρό ιμάτιο που πέφτει στη ράχη. Τα μαλλιά τους δημιουργούν βοστρύχους οι οποίοι ενώνονται σε δύο χοντρές πλεξούδες που σταυρώνουν στο πίσω μέρος.

Πριν από πολλά χρόνια γεννήθηκαν (για την ακρίβεια σμιλεύτηκαν) έξη Κόρες που τους ανατέθηκε να στηρίζουν με την κεφαλή τους την οροφή του πρόστωου ενός αρχαίου ναού. Ο ναός αυτός ο οποίος είχε καταστραφεί από τους Πέρσες αποτελούσε μέρος της Ακρόπολης των Αθηνών και παλαιότερα ήταν αφιερωμένος στο όνομα της Πολιάδος Αθηνάς. Μετά τους Περσικούς πολέμους που η αρχαία Αθήνα απόκτησε μεγάλη φήμη ο Περικλής αποφάσισε να αναστηλώσει τον ναό τον οποίο ονόμασε Ερέχθειον προς τιμήν του μυθικού βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέως του οποίου η κατοικία λέγεται πως βρισκόταν σε αυτό το σημείο και πως είχε έξη θυγατέρες . Το Ερέχθειον άρχισε να χτίζεται το 421 π.Χ. και τελείωσε το 409/8 π.Χ.
Η τοποθεσία όπου βρίσκεται το Ερέχθειον αποτελούσε σύμφωνα με την μυθολογία τον τόπο όπου συναγωνίσθηκαν ο θεός Ποσειδών και η θεά Αθηνά για το ποιός θα ανακηρυχτεί προστάτης της πόλης. Για αυτό το σκοπό ο Ποσειδών κτύπησε με την τρίαινα του πάνω στον βράχο της Ακροπόλεως και ανέβλυσε μια πηγή με αλμυρό νερό ενώ η Αθηνά πρόσφερε ένα δένδρο ελιάς, διαχρονικό σύμβολο της γονιμότητας και της ειρήνης. Οταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν οι Αθηναίοι πολίτες, οι άνδρες της Αθήνας ψήφισαν το δώρο του Ποσειδώνα και οι γυναίκες το δώρο της Αθηνάς. Οι γυναίκες όντας περισσότερες ψήφισαν τη θεά Αθηνά και από τότε η πόλη πήρε το όνομα της και ονομάστηκε Αθήνα.

Το Ερέχθειο διακοσμήθηκε με δύο τρόπους:
Με μία ζωφόρο και με έξη μορφές νεαρών κοριτσιών σμιλεμένες σε Πεντελικό μάρμαρο, τις Κόρες, οι οποίες ονομάστηκαν αργότερα Καρυάτιδες.
Γνωστότερη είναι η "Πρόστασις των Κορών" (ή Καρυάτιδων) δηλαδή των έξη σμιλεμένων μορφών που χρησιμοποιήθηκαν (μάλλον) από τον αρχιτέκτονα Μνησικλή αντί για κίονες προκειμένου να στηριχτεί η οροφή του προστώου. Πιθανολογείται πως το πρότυπο των Καρυάτιδων πάρθηκε από τις Κανηφόρους , τις παρθένες που μετέφεραν τα κάνιστρα (τα καλάθια) στην πομπή των Παναθήναιων.

Οι αιώνες περνούσαν και οι έξη Κόρες όχι μόνο δεν γερνούσαν, μα εξακολουθούσαν να στέκονται το ίδιο αγέρωχες και ακλόνητες και να στηρίζουν το πρόστωον του ναού ακόμη και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους κατά τους οποίους η Αθήνα είχε χάσει την αίγλη της και είχε απομείνει ένα μικρό χωριό.
Εάν η Αθήνα πέρασε δύσκολες στιγμές, τα μνημεία της Ακρόπολης ήρθαν αντιμέτωπα με πολύ δύσκολες περιστάσεις.
Κατά τους Φράγκικους χρόνους το Ερέχθειον χρησιμοποιήθηκε ως αρχοντικό μέγαρο.
Από τη φωτιά και τις βόμβες του Morosiniκαταστράφηκαν τα Προπύλαια και ο Παρθενώνας.
Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας μάλιστα το Ερέχθειον χρησιμοποιήθηκε ως χαρέμι του φρούραχου της Ακρόπολης!!!!
Κατά τους χρόνους της Επανάστασης το 1827 μια Τουρκική βόμβα κατέστρεψε τη στέγη του Ερεχθείου.
Μα τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμη.

Το 1799 κατέφθασε στην Κωνσταντινούπολη ο έβδομος λόρδος του Ελγιν (Thomas Bruce) με την ιδιότητα του Βρετανού πρεσβευτή. Με το επιχείρημα πως ήταν επιθυμία του να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία των Τεχνών φέρνοντας τους συμπατριώτες του πιο κοντά στις ελληνικές αρχαιότητες δημιούργησε μια ομάδα από ζωγράφους, αρχιτέκτονες και γλύπτες. Τον Φεβρουάριο του 1801 η τοπική τουρκική διοίκηση επέτρεψε στους καλλιτέχνες να κάνουν σχέδια και να μελετήσουν από κοντά τα γλυπτά της Ακρόπολης. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως με Τουρκικό φιρμάνι (το οποίο δεν παρουσίασε ποτέ) του δόθηκε η άδεια να αποκολλήσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα . Η λεηλασία του Παρθενώνα είχε ήδη αρχίσει. Αρωγός του σε αυτές τις ενέργειες ήταν η σύζυγός του.

Κατά την πρώτη απόπειρα μεταφοράς των κλοπιμαίων του Ελγιν με το καράβι "Mentor"το σκάφος βούλιαξε έξω από τα Κύθηρα τον Σεπτέμβρη του 1802. Θα έλεγε κανείς πως οι αρχαίοι θεοί αποφάσισαν να τιμωρήσουν την Υβριν.

Σε επιστολή της 24/25 Μαίου 1802 η σύζυγος του Eλγιν έγραφε :
"Για τα υπόλοιπα που ήθελες από την Ακρόπολη, είναι εντελώς αδύνατο πριν να επιστρέψεις. Ο Luisieri λέει πως ...ο πλοίαρχος Leicy ήταν εντελώς αντίθετος σε αυτό : δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να κατέβουν τα μάρμαρα από την Ακρόπολη-μετά όμως έγινε φανατικότερος απ'όλους και ευχήθηκε να πάρεις μαζί σου ολόκληρο το ναό με τις Κάρυς - πως τις λένε, τέλος πάντων;-, εκεί που είναι τα αγάλματα των γυναικών"
(Hugh Tregaskis, "Beyond the Grand Tour",1979)

Το 1803 λοιπόν ο Luisieri με άλλους συνεργάτες του Ελγιν "απήγαγε"ολόκληρο το άγαλμα της δεύτερης από τα δυτικά Καρυάτιδας και μαζί με τα γλυπτά του Παρθενώνα το έστειλε στην Αγγλία.

Dupre εξέφρασε τον αποτροπιασμό του :

"Σφίγγεται η καρδιά μου όταν αναλογίζομαι ότι πριν από εκατόν πενήντα χρόνια και λιγότερο, το θαύμα αυτό της αρχιτεκτονικής ήταν ανέπαφο και ότι μια οβίδα των Βενετών άνοιξε το πρώτο ρήγμα. Κατέστρεψαν τόσα πολλά στον Παρθενώνα, αφαίρεσαν τόσα έργα, έσπασαν τόσα μέλη του, που νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε λατομείο.......
Βέβηλα χέρια έχουν αφαιρέσει μέρος των γλυπτών που το υποβάσταζαν. Δεν σώθηκε ούτε το Πανδρόσειο : μία από τις Καρυάτιδες, που χρησιμεύουν ως στήριγμα της στοάς, αρπάχτηκε από τον λόρδο Ελγιν. Οι Ελληνες, με τη ζωηρή φαντασία τους, λένε ότι τη νύχτα ακούγονται βόγγοι και ότι οι αδελφές της, που μαζί τους έμεινε επί αιώνες, θρηνούν τον χωρισμό τους"

Στην λαϊκή παράδοση οι Κόρες αναφέρονται ως "οι μαρμαρωμένες βασιλοπούλες" και οι κάτοικοι του Κάστρου λέγανε πως από τότε που ο Ελγιν άρπαξε την αδελφή τους, οι υπόλοιπες Κόρες (Καρυάτιδες) θρηνούν κάθε βράδυ και πως ο θρήνος που ακούγεται είναι το κλάμα για την αρπαγή της αδελφής τους.
Από τότε οι Κόρες (Καρυάτιδες) περιμένουν την επιστροφή της κλεμμένης αδελφή τους .
Πριν από χρόνια είχε χαθεί άλλη μιά Καρυάτιδα η οποία βρέθηκε κάποια στιγμή κατεστραμμένη. Αυτή όμως στάθηκε πιο τυχερή αφού με την βοήθεια έμπειρων γλυπτών αποκατστάθηκαν η κεφαλή και το κάτω μέρος του κορμού της κατά τα έτη 1845-1847 και σήμερα βρίσκεται μαζί με τις αδελφές της.

Ο Βύρων στο ποίημά του "Η κατάρα της Αθηνάς"παριστάνει την Παλλάδα να αναφωνεί τα παρακάτω λόγια :

"O Αλλάριχος κι ο Ελγίνος μ'έχουν άγρια συλήσει.....
Ο Αλλάριχος τα πάντα είχε αγρίως καταστρέψει
με το δίκιο του πολέμου.
Μα ο Ελγίνος για να κλέψη
όσα οι βάρβαροι αφήσαν, που απ΄ό,τι εκείνος 
είναι βάρβαρος , εκείνοι ήτανε πιο λίγο
Γιατί τόκανε ο Eλγίνος ;"

Η θέση της κλεμμένης Καρυάτιδας παραμένει κενή στο
Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Οι υπόλοιπες Κόρες (Καρυάτιδες) στέκουν σιωπηλές μα είναι βέβαιες πως μέσω της διεθνούς κατακραυγής, κάποια μέρα η Κόρη (Καρυάτιδα) θα φύγει από το Βρετανικό Μουσείο όπου βρίσκεται φυλακισμένη για νάρθει στην Ελλάδα να ξανανταμώσει με τις αδελφές της.
(Πρόσθετες πληροφορίες εδώ και εδώ)

Η κηδεία...με τάξεις

Οι ιερές ελιές (Μορίες) της Αρχαίας Αθήνας

$
0
0

Ο μύθος της διαμάχης μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για την πόλη του Κέκροπα είναι γνωστός. Ο Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινα του έκανε να αναβλύσει μια πηγή, η Αθηνά εμφάνισε την πρώτη ήμερη ελιά με καρπό. Οι Αθηναίοι επέλεξαν την ελιά, η πόλη τους πήρε το όνομα της θεάς και έκτοτε μπορεί να είχαν πρόβλημα με το νερό αλλά ευδοκίμησαν λόγω του ευλογημένου καρπού. Από αυτή την πρώτη ιερή ελιά της Αθηνάς, γεννήθηκαν άλλες δώδεκα ελιές τις οποίες οι Αθηναίοι φύτεψαν στις ισάριθμες πύλες της Ακαδημίας, και με την σειρά τους από αυτές τις ιερές, Μορίες, ελιές σιγά σιγά δημιουργήθηκαν οι ιεροί ελαιώνες των Αθηνών. Αιώνες αργότερα οι Αθηναίοι διαπίστωσαν πως υπήρχαν πια ελαιόδεντρα που προέρχονταν από την πρώτη ελιά σε όλη την πόλη διάσπαρτα, αιωνόβια δέντρα τα οποία όρισαν εξίσου ιερά.







Τα δέντρα αυτά τα ονόμασαν Μορίες, μάλλον από το μόριο-κομμάτι καθώς όλα προέρχονταν από μεταφυτεύσεις-μέρη/κομμάτια της πρώτης ελιάς που δέσποζε στον βράχο της Ακροπόλεως. Λέγαν όμως και έναν μύθο. Πως ο γιος του Ποσειδώνα, ο Αλιρρόθιος, με την προτροπή του χολωμένου θεού που είχε χάσει την διαμάχη για την πόλη, βάλθηκε κάποια στιγμή να κόψει όλες τις Μορίες, εκδικούμενος τους Αθηναίους. Αλλά προτού ακόμα ακουμπήσει το υψωμένο τσεκούρι στο πρώτο δέντρο αυτός έπεσε νεκρός. Έτσι λένε πως το όνομα προήλθε από τον Μόρο, τον θάνατο του Αλιρρόθιου.


Και πράγματι οι Αθηναίοι, οι πιο θεοσεβείς των ανθρώπων, είχαν σε τόση εκτίμηση όλες τις Μορίες που με νόμο αποφάσισαν πως τα ιερά δέντρα ανήκαν στην Πόλη ακόμα και αυτά που βρίσκονταν σε ιδιόκτητα κτήματα. Έστω μια Μορία μόνη της στην αυλή του σπιτιού κάποιου Αθηναίου, ήταν ιερή επομένως ανήκε στην πόλη και έπρεπε να προστατεύεται. Για τον λόγο αυτό γύρω από τις Μορίες που βρίσκονταν εκτός του ιερού ελαιώνα η πόλη σήκωνε έναν σηκό (φράχτη) και αυτός και η ελιά ήταν υπό την ευθύνη του ιδιοκτήτη του κτήματος. Μάλιστα καθώς οι Αθηναίοι ήταν έξυπνοι και γνώριζαν πως και οι ίδιοι όταν δεν επιβάλλεται ο νόμος, ο καθείς κοιτάει το συμφέρον του, είχαν θεσπίσει και ένα ειδικό ελεγκτικό σώμα τους "επιγνώστες", επιφορτισμένο με το καθήκον να ελέγχουν την κατάσταση των Μοριών.

Ο ιδιοκτήτης έπρεπε να φροντίζει την ιερή ελιά και τον φράχτη, πράγμα πολύ σημαντικό καθώς η ποινή σε περίπτωση καταστροφής ήταν θάνατος μετά από απόφαση του ειδικού για ιερά ζητήματα δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου. Ακόμα και αν για κάποιο λόγο, παρά της φροντίδες το δέντρο ξεραίνονταν ο κορμός του έπρεπε να παραμείνει εκεί, καθώς μπορεί να πέταγε πάλι βλαστό.






Ένα τέτοιο θαύμα είχε μάλιστα συμβεί με την πρώτη ιερότερη των ιερών ελιά στην Ακρόπολη, όταν αυτή είχε πυρποληθεί από τους Πέρσες. Γυρνώντας οι Αθηναίοι στην κατεστραμμένη και λεηλατημένη πόλη τους είχαν αντικρίσει τα ιερά τους καμένα και διαλυμένα από τους βαρβάρους. Και το χειρότερο..., ή ίδια μοίρα είχε χτυπήσει την πρώτη Μορία, την οποία αντίκρισαν και αυτή να καπνίζει καμένη. Καταρρακώθηκαν οι Αθηναίοι τότε, καθώς η Ελιά αυτή ήταν η ίδια η Πόλη τους και η σύνδεση με την θεά τους. Όμως ως εκ θαύματος, εκεί μέσα στα ερείπια, από τον καπνισμένο κορμό ένα νέο βλαστάρι ξεπετάχτηκε και πήραν θάρρος. Μάλιστα μέχρι να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και τα νέα απαραίτητα για την Πόλη τείχη, η ελιά από αυτό το βλαστάρι μεγάλωσε με αφύσικη ταχύτητα. Όταν πια ο καινούργιος Παρθενώνας χτίστηκε στον βράχο η Μορία ήταν πάλι ολόκληρο δέντρο και η αγαπημένη Πόλη της θεάς μεγαλούργησε και πάλι.


Είναι ενδιαφέρον πως ίσως τα μόνα πολιτειακά αξιώματα της Αθηναϊκής δημοκρατίας που δεν είχαν ενιαύσια θητεία ήταν ο άρχων βασιλεύς και οι αθλοθέτες. Ένας από τους λόγους φαίνεται να είναι εντελώς πρακτικός καθώς και ο μεν και οι δε είχαν υπό την ευθύνη τους την οργάνωση της εορτής των Παναθηναίων. Προφανώς ήταν τόσο σημαντική η εορτή και τόσο πρακτικοί άνθρωποι οι Αθηναίοι που έπρεπε οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι να μην αλλάζουν προτού ολοκληρώσουν το έργο τους, την διεξαγωγή δηλαδή της εορτής και των αγώνων. Όπως στις περισσότερες μεγάλες εορτές των Ελλήνων έτσι και στα Παναθήναια δεν υπήρχαν μόνο αθλητικοί διαγωνισμοί αλλά και μουσικοί, ακόμα και ομορφιάς.



Επειδή μάλιστα η Αθήνα ήταν πλούσια και δυνατή πόλη τα έπαθλα ήταν αξιοσέβαστα. Οι νικητές των μουσικών αγώνων έπαιρναν δώρο χρυσά και ασημένια στεφάνια Αυτοί που κέρδιζαν τον διαγωνισμό ομορφιάς έπαιρναν πανέμορφες ασπίδες, ενώ τέλος οι νικητές των αθλητικών αγώνων έφευγαν με τους γνωστούς Παναθηναϊκούς αμφορείς γεμάτους λάδι. Καθώς οι αθλητικοί αγώνες είχαν μεγαλύτερη σημασία και ήταν πιο λαοφιλείς από τους άλλους δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να θεωρήσουμε πως οι νικητές ήταν ριγμένοι σε σχέση με τους κιθαρωδούς. Το λάδι που έπαιρναν οι πρώτοι είχε μεγαλύτερη ίσως αξία από τα χρυσά στεφάνια.

Γιατί το λάδι αυτό προέρχονταν από τις Μορίες ελιές, κρατικές και ιδιωτικές. Με την οργανωτική ευθύνη του επωνύμου άρχοντα το μάζευαν οι αθλοθέτες κάθε χρόνο και το τοποθετούσαν στον θησαυρό στην Ακρόπολη μέχρι την διεξαγωγή των αγώνων. Μάλιστα επειδή γνωρίζουμε κάποιους καταλόγους νικητών και πόσους αμφορείς (συνολικά πάνω από 1113) ελάμβαναν ως δώρο μπορούμε να υπολογίσουμε (δεχόμενοι πως το λάδι από τις Μορίες πρέπει να δίνονταν ώς απαρχή/δεκάτη της παραγωγής όπως σε κάθε ιερό), όλα τα ιερά ελαιόδεντρα της Αττικής.






Το Αττικό λάδι (όπως και τα Σύκα) απαγορευόταν να εξαχθεί. Η μόνη περίπτωση που γινόταν αυτό ήταν με τους Παναθηναϊκούς αμφορείς που λάμβαναν δώρο οι νικητές. Αυτοί οι αμφορείς με τα ~40 λίτρα ιερό λάδι, πωλούνταν σε άλλες πόλεις το βάρος τους χρυσό κάνοντας του νικητές που τους είχαν λάβει πλούσιους.




Οι ίδιοι οι αμφορείς και το λάδι τους ήταν τόσο σημαντικοί και για τους μη Αθηναίους, με αποτέλεσμα να έχουμε ταφές πλουσίων της Σικελίας, με τέτοιους αμφορείς ως κτερίσματα για τον τάφο.

Eν Αθήναις....ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ κ.λ.π.

$
0
0

φωτο

Πλατεία Ομονοίας και Αθηνάς ...παλιά φωτογραφία όταν λειτουργούσε ακόμα
το ξενοδοχείο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ ως Γ΄κατηγορίας.
Έκλεισε το 1969 ...ευτυχώς στις ημέρες μας πάρθηκε η απόφαση να ανακαινιστεί
και το αξίζει.
Όσοι το γνώρισαν με καταλαβαίνουν....
Στο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ έμεναν έμποροι από την επαρχία και εκεί έκαναν τις συναντήσεις
τους για να κλείσουν δουλειές.
Όταν δούλευες σε εισαγωγική εταιρεία που τότε ήταν στο Κέντρο και πήγαινες
δείγματα σε πελάτη για παραγγελία έφευγες με καλό πουρμπουάρ.
Εντύπωση σου έκανε ο διάκοσμος...το ασανσέρ....
Κάτω από το ξενοδοχείο ήταν το μαγαζί καλλυντικών του ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ
του γαμπρού της αξέχαστης Γεωργίας Βασιλειάδου πού να φανταζότανε
εκείνα τα χρόνια ότι κάποτε ο Χόντος θα έκανε το απέναντι ξενοδοχείο
ΟΜΟΝΟΙΑ ...πολυκατάστημα καλλυντικών.
Μικρά μαγαζιά καλλυντικών έβλεπες κάμποσα στην γύρω περιοχή και πρέπει
να αναφερθώ και πάλι σε αυτό του γυιού της αείμνηστης ηρωϊδας Λέλας Καραγιάννη
που ήταν στα Χαυτεία με την φωτογραφίας της μέσα και από κάτω ένα καντηλάκι
που άναβε καθημερινά ο Βύρωνας.
Υπήρχαν και οι τηλεφωνικοί θάλαμοι στην γνωστή πλατεία...έπαιρνες τα ειδικά κέρματα του ΟΤΕ από το περίπτερο.
Σε συνωστισμό δεν έλειπαν και οι καυγάδες....
Τα περίπτερα και τι δεν είχαν μέσα....δεν έκλειναν ποτέ....
δεν φοβόντουσαν οι ιδιοκτήτες τους.
Ούτε κλούβες της Αστυνομίας ούτε "σκούπες"....ένας αστυφύλακας βάρδιας
με τα χέρια πίσω έκοβε βόλτες και έπιανε κουβέντα με τους επαγγελματίες της περιοχής.
Φτωχομάνα η περιοχή....πέρασμα από την πλατεία και μετά στην Αθηνάς για ψώνια
αρχίζοντας από την Πλατεία Δημαρχείας από τον Κλαουδάτο....
τόσα είχες τόσα ψώνιζες.

πίσω στα παλιά

ΕΜΠΡΟΣ της Ελλάδος παιδιά!!!!!!

Αφιέρωμα: ΕΛΛΗΝΕΣ ηθοποιοί που πέθαναν ΦΤΩΧΟΙ!

$
0
0

ithopoioi

Έλληνες ηθοποιοί, άλλοι με μικρή κι άλλοι με μεγάλη καριέρα. Άλλοι αυτοδίδακτοι, άλλοι με σπουδές και βραβεία. Όπως διαβάζουμε στο maga.gr άλλοι έπαιξαν αρχαία τραγωδία άλλοι σε βιντεοταινίες του ογδόντα. Είχαν όμως όλοι τους ένα κοινό. Παρά την όποια καριέρα τους πέθαναν απένταροι.
Ας μάθουμε λίγα παραπάνω για αυτούς.
 Σαπφώ Νοταρά.
Ηράκλειο, 1907/1910 – Αθήνα, 11 Ιουνίου 1985
sapfo-notara
Η Σαπφώ Χανδάνου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1907
 (άλλες πηγές αναφέρουν σαν έτος γέννησης το 1910) στο Ηράκλειο Κρήτης.
Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Εμφανίστηκε στο θέατρο προπολεμικά. Συνεργάστηκε με πλήθος θιάσων 
(Εθνικού, ΚΒΘΕ, Νέζερ, Κατερίνας, Λαμπέτης – Χορν, Αλέξη Δαμιανού, Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ, Μίμη Φωτόπουλου, κ.ά.)
Άφησε εποχή με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Αχ, αυτή η γυναίκα μου»
 και «Η χαρτοπαίχτρα» με σήμα κατατεθέν την βραχνή φωνή της.
Πέθανε από καρδιακή προσβολή, εντελώς μόνη και αβοήθητη, σε διαμέρισμα που διέμενε, το ενοίκιο του οποίου πλήρωνε κάποιος νέος επιχειρηματίας θαυμαστής της. Τη βρήκαν δύο ημέρες αργότερα όταν η αστυνομία διέρρηξε την πόρτα στις 13 Ιουνίου του 1985.
 Νίκη Τριανταφυλλίδη
27 Νοεμβρίου 1942-13 Μαΐου 2013
niki-triantafilidi
Ελληνίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης. Κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλου Κατσέλη. Εμφανίστηκε στο θέατρο το 1963, στο έργο Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα. 
Το 1970 βραβεύτηκε για την ταινία μικρού μήκους «Συνηθισμένο μου όνειρο» με το βραβείο σκηνοθεσίας (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Ένα χρόνο μετά τιμήθηκε με το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» ως η καλύτερη ηθοποιός της περιόδου 1970-71 από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου. Δίδαξε σε διάφορες δραματικές σχολές, ΚΘΒΕ, Πέλου Κατσέλη και Μαίρης Τράγκα.
Συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες (Μινωτής, Βολανάκης, Χαρωνίτης κ.α). Μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε ήταν «ο Αστραπόγιαννος», «Ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα», «Το κανόνι και το αηδόνι» κ.α. Έγραψε και σκηνοθέτησε δικά της θεατρικά έργα.
Τα τελευταία 20 χρόνια είχε αποσυρθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, τα οποία την υποχρέωναν να παραμένει στο σπίτι της, καθώς δυσκολευόταν να περπατήσει εξαιτίας των χρόνιων ρευματισμών που επηρέαζαν τα οστά της. 
Στενοί της άνθρωποι δήλωσαν μετά το θάνατο της πως δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα έξοδα της κηδείας της.
 Γιώργος Κάππης
1929-Μάιος 1999
giorgos-kappis
Έγινε γνωστός μέσα από δεύτερους ρόλους σε ταινίες του Δαλιανίδη και του Αλέκου Λειβαδίτη όπως «ο Ψευτοθόδωρος», « Άλλος για το εκατομμύριο» κ.α. Σκηνοθέτησε την ταινία «Ο τρελός τα έχει 400». Για βιοποριστικούς λόγους έλαβε μέρος σε πολλές βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80.
Πέθανε φτωχός και μόνος το Μάιο του 1999. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο της Γλυφάδας.
Αλέξης Γκολφής
9 Μαρτίου 1948 – 15 Αυγούστου 2007
golfis
Τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο τα έκανε παίζοντας πολύ μικρούς ρόλους σε ταινίες του Θανάση Βέγγου. Όταν ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης του ανέθεσε το ρόλο του Μανωλιού- Χριστού στην αξέχαστη σειρά «ο Χριστός ξανασταυρώνεται», το 1975-76, άλλαξε ριζικά την καριέρα του.
Αργότερα συμμετείχε και σε άλλες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης όπως «Λόγω Τιμής» και «Η Απόδραση».
Τον Αύγουστο του 2007 ο Γκόλφης βρισκόταν στο νεκροτομείο και κανείς δεν τον είχε αναζητήσει. Το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου αποκαλύφθηκε ότι ο άτυχος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στα μέσα Αυγούστου. Έκανε χρήση ναρκωτικών και ζούσε άστεγος και ρακοσυλλέκτης.
 Χριστόφορος Νέζερ
1889- 20 Φεβρουαρίου 1970
nezer
Με καταγωγή από οικογένεια Βαυαρών που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα την εποχή του βασιλιά Όθωνα. Ο πατέρας του επίσης ηθοποιός. Δεν παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής τέχνης και ήταν αυτοδίδακτος ηθοποιός.
Συνεργάστηκε στο θέατρο με τους θιάσους της Κυβέλης και του Βεάκη. Με τον τελευταίο ίδρυσαν την «Καλλιτεχνική Θεατρική Εταιρεία» που περιόδευσε στην Ελληνική επαρχία και στην Κωνσταντινούπολη.
Το 1931 εντάσσεται στο δυναμικό του νεοσύστατου Εθνικού Θεάτρου, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θίασο Αλίκης-Μουσούρη. Λίγα χρόνια μετά επανήλθε στο Εθνικό Θέατρο, όπου παρέμεινε έως το 1970, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.
Μεγάλη στιγμή του, το 1951 στο Παρίσι στην κομεντί Φρανσαίζ, [Comedie Francaise], όπου ερμήνευσε το ρόλο του Αρπαγκόν στο έργο «Ο φιλάργυρος» του Μολιέρου.
 Για την ερμηνεία του αυτή τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Πήρε μέρος σε ταινίες όπως «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Ο λουστράκος», «Γάμος αλά ελληνικά» κ.α.
Πέθανε πάμφτωχος σε κάποιο γηροκομείο της Αθήνας.

Όλοι όσοι γελούσαν με την εμφάνιση αυτού του άντρα, δεν γνώριζαν τι έκρυβε μέσα του...

$
0
0










Μια γυναίκα, ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης ενοικιαζομένων δωματίων, 
διηγείται μια ιστορία που της άλλαξε τη ζωή...



«Το σπίτι μας ήταν ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Νοσοκομείου Johns 
Hopkins στη Βαλτιμόρη. Ζούσαμε στον κάτω όροφο και στον πάνω όροφο είχαμε 
φτιάξει δωμάτια που τα νοικιάζαμε σε ανθρώπους που ήθελαν να επισκεφτούν 
την κλινική.


Ένα καλοκαιρινό βράδυ, ετοιμάζαμε το τραπέζι για να φάμε όταν χτύπησε ξαφνικά
 η πόρτα. Όταν την άνοιξα είδα μπροστά μου έναν πραγματικά πολύ παράξενο 
ηλικιωμένο άνθρωπο. «Είναι τόσο ψηλός όσο ο 8χρονος γιος μου» σκέφτηκα καθώς
 κοιτούσα το σκυφτό, ζαρωμένο του σώμα. Αλλά το πιο φρικτό πράγμα πάνω του
 ήταν το πρόσωπό του. Πρησμένο, κόκκινο και γεμάτο πληγές. Ήταν τρομακτικός 
αλλά η φωνή του ακούστηκε πολύ ευγενική όταν μου είπε:

«Καλησπέρα σας. Θα ήθελα ένα δωμάτιο για μία μόνο νύχτα. Είχα πάει για θεραπεία 
το πρωί στο νοσοκομείο αλλά δεν υπάρχει άλλο λεωφορείο σήμερα για να γυρίσω
 πίσω στην ανατολική ακτή. Έτσι αναγκαστικά πρέπει να βρω κάπου να μείνω 
για ένα βράδυ.»

Μου είπε ότι από το μεσημέρι προσπαθούσε να νοικιάσει κάποιο δωμάτιο, 
χωρίς όμως επιτυχία. «Είναι παράξενο αλλά δεν υπήρχε κανένα ελεύθερο. 
Ίσως να φταίει το πρόσωπο μου» μου είπε προσπαθώντας να χαμογελάσει.
 «Ξέρω ότι φαίνεται τρομακτικό αλλά ο γιατρός μου είπε ότι με τις θεραπείες
 θα γίνω πάλι όπως παλιά.»

Για μια στιγμή δίστασα, αλλά η επόμενη φράση του με έπεισε: «Θα μπορούσα 
να κοιμηθώ σε αυτή την κουνιστή πολυθρόνα στη βεράντα σας. Το λεωφορείο μου 
φεύγει πολύ νωρίς το πρωί.»
Του είπα ότι μπορεί να καθίσει για να ξεκουραστεί στην βεράντα μέχρι να του 
ετοιμάσουμε το δωμάτιο. Μπήκα μέσα για να σερβίρω το δείπνο. Όταν τα είχα 
όλα έτοιμα βγήκα στην βεράντα και τον ρώτησα αν επιθυμεί να έρθει να φάει μαζί μας.
 «Όχι, σας ευχαριστώ. Έχω αρκετό φαγητό» ήταν η απάντηση του δείχνοντας μου 
μια καφέ χάρτινη σακούλα που κρατούσε στο χέρι του.

Όταν έπλυνα τα πιάτα, βγήκα στη βεράντα για να μιλήσω για λίγο μαζί του. 
Δεν μου πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβω ότι αυτός ο ηλικιωμένος έκρυβε 
μια τεράστια καρδιά μέσα σε αυτό το μικροσκοπικό σώμα.

Μου είπε ότι ήταν ψαράς. Δούλευε όλη μέρα και όλη νύχτα για να ζήσει την κόρη του, 
τα πέντε παιδιά της και τον σύζυγό της, ο οποίος είχε μείνει ανάπηρος εξαιτίας ενός
 τραγικού ατυχήματος.
Δεν παραπονέθηκε για τη ζωή του ούτε μια φορά. Το αντίθετο μάλιστα. Σε κάθε 
πρόταση του έβρισκε ένα λόγο να νιώθει ευτυχισμένος.

Ήταν χαρούμενος γιατί αν και είχε καρκίνο του δέρματος δεν ένιωθε πόνο. 
Ήταν χαρούμενος γιατί δεν είχε χάσει τις δυνάμεις του και έτσι μπορούσε ακόμη 
να δουλέψει. Ήταν χαρούμενος γιατί είχε μια όμορφη οικογένεια που τον αγαπούσε
 πολύ.

Μιλήσαμε για λίγη ώρα ακόμη και στη συνέχεια τον συνόδεψα στο δωμάτιο του για 
να κοιμηθεί.
Όταν σηκώθηκα το πρωί, τα σεντόνια ήταν τακτοποιημένα, διπλωμένα και 
ο μικρόσωμος ηλικιωμένος κάθονταν έξω στη βεράντα. Αρνήθηκε να πάρει μαζί μας 
πρωινό, αλλά λίγο πριν φύγει για το λεωφορείο του, μου είπε διστακτικά:

«Θα μπορούσα σας παρακαλώ να μείνω πάλι σε εσάς την επόμενη φορά που
 θα έρθω για θεραπεία; Δεν θα σας βάλω σε κόπο. Μπορώ να κοιμηθώ και σε μια 
καρέκλα. Δεν έχω πρόβλημα.»


Σταμάτησε για μια στιγμή και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Τα παιδιά σας με έκαναν να νιώσω σαν στο σπίτι μου. Συνήθως οι ενήλικες
 ενοχλούνται από το πρόσωπό μου, αλλά τα παιδιά φαίνεται ότι έχουν πιο καθαρό 
μυαλό».

Του είπα ότι όποτε θελήσει θα είναι ευπρόσδεκτος να έρθει και πάλι.

Είχαν περάσει αρκετές μέρες μέχρι να τον δούμε και πάλι. Ήρθε λίγο μετά τις 7 το
 πρωί και έφερε μαζί του και δώρα. Ένα μεγάλο ψάρι και μισό κιλό από τις
 μεγαλύτερες γαρίδες που είχα δει ποτέ μου.

Μου είπε ότι ήταν φρέσκα γιατί τα είχε βγάλει την νύχτα πριν μπει στο λεωφορείο για
 να έρθει. Εγώ όμως ήξερα ότι το λεωφορείο του έφυγε στις 4 τα ξημερώματα. 
Αυτός ο άνθρωπος ή δεν κοιμήθηκε καθόλου ή κοιμήθηκε ελάχιστα. Μόνο και μόνο
 για να φέρει αυτά τα ψάρια σε μας!

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο ηλικιωμένος ήρθε και έμεινε στο δωμάτιο μας πάρα 
πολλές φορές. Ποτέ δεν ήρθε όμως με άδεια χέρια. Πάντα έφερνε μαζί του ψάρια, 
γαρίδες ή λαχανικά από τον κήπο του. Όταν αργούσε να έρθει για θεραπεία, δεν ήθελε
 να μας αφήσει χωρίς τα δώρα του. Έτσι μας τα έστελνε σε ειδικά συσκευασμένα
πακέτα με το ταχυδρομείο.

Γνωρίζοντας ότι έπρεπε να περπατήσει τρία χιλιόμετρα για να πάει στο ταχυδρομείο
 αλλά και ότι ήταν σε τρομερά δύσκολη οικονομική κατάσταση, ένιωθα ότι τα δώρα του ήταν για εμάς ακόμη πιο πολύτιμα.

Όταν μου τα έφερναν στην πόρτα μου, πάντα είχα στο μυαλό μου το σχόλιο του 
γείτονα όταν είδε τον ηλικιωμένο εκείνο το πρώτο βράδυ:

«Μην μου πεις ότι τον κράτησες αυτόν τον απαίσιο άντρα; Εγώ τον έδιωξα. 
Μπορεί να χάσεις εξαιτίας του, τους πελάτες σου».

Ναι, ίσως και να έχασα ένα πελάτη. Μπορεί και δυο. Αλλά αν ξόδευαν λίγο από
 τον χρόνο τους για να γνωρίσουν αυτόν τον άνθρωπο, αποκλείεται να έφευγαν 
εξαιτίας του.

Εγώ ξέρω ότι η οικογένεια μου είναι ευτυχισμένη που τον γνώρισε. Χάρη σε αυτόν
 μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να δέχεσαι τις άσχημες στιγμές που θα σου φέρει 
η ζωή χωρίς παράπονο. Μάθαμε να μην απογοητευόμαστε και να μην τα παρατάμε. 
Να μην κρίνουμε τον άλλον από την εμφάνιση του. Μα πάνω από όλα, αυτός
 ο άνθρωπος μας δίδαξε πως να είμαστε μια δεμένη οικογένεια. Μια οικογένεια που 
τα μέλη της θυσιάζονται ο ένας για τον άλλον.

Πρόσφατα είχα πάει επίσκεψη σε ένα φίλο μου, ο οποίος έχει θερμοκήπιο.
 Όπως μου έδειχνε τα λουλούδια του, φτάσαμε στο πιο όμορφο απ όλα: 
Ένα μεγάλο χρυσάνθεμο, γεμάτο με άνθη. Αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη, 
πρόσεξα ότι μεγάλωνε σε ένα παλιό, σκουριασμένο κουβά. Του είπα: 
«Εάν αυτό το χρυσάνθεμο ήταν δικό μου, θα το έβαζα στην ωραιότερη γλάστρα 
που είχα.»

Ο φίλος μου όμως μου άλλαξε γνώμη: «Έχω πολύ όμορφες γλάστρες» μου είπε. 
«Γνωρίζοντας πόσο όμορφο είναι αυτό το λουλούδι σκέφτηκα ότι δεν θα το πείραζε
 να μεγαλώσει σε ένα παλιό δοχείο. Είναι μόνο για λίγο, μέχρι να το πάω έξω στο κήπο.»

Μάλλον ο φίλος μου αναρωτήθηκε όταν με είδε να γελάω τόσο δυνατά. Γέλασα 
γιατί σκέφτηκα τον ηλικιωμένο ψαρά. Για λίγο καιρό φύλαγε μια υπέροχη καρδιά
 σε ένα άσχημο, μικροσκοπικό, καμπουριασμένο σώμα. Ώσπου κάποιος πήρε 
την όμορφη καρδιά του για να την φυτέψει στον τεράστιο κήπο του εκεί ψηλά 
στον ουρανό. Αυτό ακριβώς δηλαδή που ήθελε να κάνει και ο φίλος μου με
 το χρυσάνθεμο.»
www.gkourou.com

Μετά τους προικοθήρες... οι θεσιθήρες!

$
0
0



Ο εκπαιδευτής ενηλίκων Ν. Κ. μας έστειλε τη φωτογραφία αυτή από μια αρθρογραφία της εφημερίδας «Αθηναϊκά Νέα» του 1931. Η αδυναμία της αγοράς εργασίας και των θεσμικών της οργάνων να βοηθήσουν τη νεολαία στην αναζήτηση εργασίας μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, φαίνεται εδώ να έχει πιο βαθιές ρίζες απ’ ότι φανταζόμαστε.
 Και φυσικά, το «μέσον» έδινε κι έπαιρνε και εκείνη την εποχή. Όπως και σήμερα. Μάλιστα η ειδική αυτή κατηγορία νέων, που ξημεροβραδιαζότανε έξω από τα γραφεία των πολιτικών, είχε τότε την δική της ονομασία: «Θεσιθήρες», δηλαδή κυνηγοί θέσεων!

Αγαπητέ φίλε σας ευχαριστούμε για τη συμβολή σας.

Εν Αθήναις....παλιές εικόνες

$
0
0




Kάποτε έμεναν 150 οικογένειες στα Αναφιώτικα...διάβασα σε μια συνέντευξη
κατοίκου της περιοχής γνωστής και ως Κάτω από την Ακρόπολη.
Έβγαιναν έξω και έτρωγαν όλοι μαζί οι γείτονες όταν είχε καλό καιρό
και έτσι είναι γιατί είχα την τύχη να το ζήσω σαν παιδί όταν πηγαίναμε
εκεί ποδαράτο από τον Βούθουλα.
Έμενε μια γνωστή μας οικογένεια...
Αμολιόμαστε έξω και ανηφορίζαμε προς τον Ιερό Βράχο ενώ πίσω οι μεγάλοι
φωνάζανε μήπως σκαρφαλώσουμε πουθενά και χτυπήσουμε.
Ήταν τόσο φυσιολογική η εικόνα που αντικρίζαμε και σήμερα βλέπουμε
τους ξένους να στέκονται ακίνητοι για ώρα με δέος σε αυτήν την ίδια εικόνα.
Τα μικρά σπιτάκια ήταν κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο...
Η αρχαιολογική υπηρεσία κατεδάφισε κάμποσα...όπου έσκαβαν όλο και κάτι
θα εύρισκαν με την διαφορά ότι για τέτοια θέματα δεν υπήρχε δημοσιότητα.
Αυτό των φίλων μας το θυμάμαι με τους εσωτερικούς τοίχους καλυμμένους με κουβέρτες θα έλεγα που είχαν διάφορες παραστάσεις και έμοιαζαν με μεγάλα κάδρα.
Ήταν για την υγρασία να μην φαίνεται αλλά και να προφυλάσσουν αυτόν
που κοιμότανε δίπλα στο σιδερένιο κρεβάτι με τον σουμιέ ή το ντιβάνι...
Μικροί χώροι...μικρά δωμάτια και με μια κουζίνα στην αυλή κοινόχρηστη.
Θα μου πείς και στον Βούθουλα κάπως έτσι ήταν αλλά από εκεί έβλεπες
την Ακρόπολη από μακριά.
Τι διαδρομές και αυτές με το πόδι τότε...το λεωφορείο περνούσε αλλά
όχι τόσο συχνά και είχε το ελάττωμα να έχει και εισπράκτορα και να ρωτάει
πόσο χρονών είναι ο μικρός για να κόψει και σε αυτόν εισιτήριο.
Η βόλτα στα Αναφιώτικα ήταν Κυριακάτικη μετά την εκκλησία και
με την κατσαρόλα τυλιγμένη στην καρό πετσέτα αναμάσχαλα γιατί
οι φίλοι μας εκεί ήταν και αυτοί του μεροκάματου.

πίσω στα παλιά

Πώς πάει η διαπραγμάτευση ρε παιδιά;

$
0
0

- Tόμπολα!!!!! 
(δηλαδή "την κάναμε από κούπες"ή "τώρα κονομήσαμε")

«Έφυγε» ο Λινοξυλάκης

$
0
0


Ένας μεγάλος άσος του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Παναθηναϊκού μας αποχαιρέτησε. Ο Κώστας Λινοξυλάκης έφυγε από τη ζωή το πρωί σε ηλικία 81 ετών. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσαν οι «πράσινοι».
«Έφυγε» ο Λινοξυλάκης

Ένας μεγάλος άσος του ελληνικού ποδοσφαίρου ο οποίος σύνδεσε το όνομά του με τον Παναθηναϊκό μας αποχαιρέτησε.

Ο Κώστας Λινοξυλάκης έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 81 ετών.

Ο «Λίνο» άρχισε την καριέρα του στο Αστέρα Αθηνών και το 1950 πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό.

Με τους πράσινους αγωνίστηκε για 13 χρόνια βάζοντας τέλος στην καριέρα του σε ηλικία 30 ετών.

Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε 101 φορές στο ελληνικό πρωτάθλημα σκοράροντας επτά φορές.

inner

Ήταν βασικότατο στέλεχος της ομάδας στην κατάκτηση των πρωταθλημάτων 1960, 1961, 1962.

Συνολικά με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, (1953, 1960, 1961, 1962) και ένα κύπελλο το 1955.

Αγωνίστηκε και 28 φορές με την Εθνική Ελλάδος σημειώνοντας ένα τέρμα.

inner

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέφρασε την θλίψη της με σχετική ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της...

Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ αποχαιρετά τον Κώστα Λινοξυλάκη, μία ποδοσφαιρική φυσιογνωμία που τίμησε το Τριφύλλι και τα χρώματα της Εθνικής.

Γεννημένος στο Ρέθυμνο, ο δεξιοτέχνης στόπερ του Παναθηναϊκού πανηγύρισε 4 Πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962), 1 Κύπελλο και είχε 5 ευρωπαϊκές συμμετοχές με την αγαπημένη του ομάδα.

Με το Τριφύλλι στο στήθος 101 φορές και 28 το εθνόσημο, ο Κώστας Λινοξυλάκης άφησε το δικό του στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ως στυλοβάτης της άμυνας και αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Η απώλεια του Κώστα Λινοξυλάκη είναι απώλεια όλης της παναθηναϊκής οικογένειας και του ποδοσφαίρου που τίμησε με τα προσόντα και το ήθος του συνάμα. Θα αποτελεί πάντα υπερήφανο κομμάτι της ιστορίας μας.

Συλλυπούμαστε τους οικείους του.

Αμφίπολη: Στο φως νέες φωτογραφίες με παραστάσεις ζώων, ανθρώπων και φτερωτών πλασμάτων! Πανδαισία χρωμάτων

$
0
0

Αμφίπολη: Στο φως νέες φωτογραφίες με παραστάσεις ζώων, ανθρώπων και φτερωτών πλασμάτων! Πανδαισία χρωμάτων


Αμφίπολη: Στο φως νέες φωτογραφίες με παραστάσεις ζώων, ανθρώπων και φτερωτών πλασμάτων! Πανδαισία χρωμάτων


- Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα για την Αμφίπολη!
- Πέντε νέες φωτογραφίες από τον τρίτο και τον τέταρτο θάλαμο τους τάφου δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα
- Καμμία αναφορά στα ευρήματα αυτά δεν έγινε το περασμένο Σάββατο από την ομάδα της ανασκαφής
- Στις παραστάσεις που αποκαλύφθηκαν και φαίνεται το μπλέ και το κόκκινο χρώμα απεικονίζονται ταύρος, γυναίκα και άνδρας αλλά και φτερωτές μορφές

Λίγες ημέρες μετά την μαραθώνια συνέντευξη Τύπου με την οποία ανακοινώθηκε το τέλος της πρώτης φάσης των ανασκαφών στην Αμφίπολη, ξαφνικά το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τον τρίτο και τον τέταρτο θάλαμο!

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού ενώ συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης στα επτά μαρμάρινα τμήματα των “επιστυλίων”  στον τρίτο και πιο περίτεχνο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά αποκαλύφθηκαν παραστάσεις!

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η θέση των μαρμάρινων μελών, τα οποία αποτελούν τμήμα θριγκού, φέρουν γραπτό διάκοσμο.

Τα μαρμάρινα αυτά μέλη ήταν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, φέρουν, επίσης, γραπτό διάκοσμο, δηλαδή όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στο ένα από τα τμήματα των “επιστυλίων”, κατά την πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, διακρίνονται στο κέντρο ζώο, πιθανόν ταύρος και από την μια και την άλλη πλευρά δύο μορφές, εν κινήσει, γυναικεία και ανδρική.




Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και φτερωτές μορφές. Η δεξιά φτερωτή μορφή κατευθύνεται προς ένα τριποδικό λέβητα.

Σε πολλά σημεία της παράστασης, όπως στο ένδυμα και στην κεφαλή της γυναικείας μορφής, στο ένδυμα της ανδρικής και της φτερωτής μορφής και στον τρίποδα, είναι εμφανή ίχνη από χρώματα κόκκινο, μπλε και ώχρα.

Τέλος, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι το άνω μέρος του επιστυλίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου. 
Νewsit

Το ξεκίνημα του ελληνικού ερωτικού κινηματογράφου

$
0
0

http://www.newsbeast.gr


Η ιστορία του και οι πρωταγωνιστές του

Σουρεαλιστικές σκηνές, πικάντικο χιούμορ, καλτ πρωταγωνιστές και ένα «συνεσταλμένο» ερωτικό πάθος μπροστά από την κάμερα σε μια Ελλάδα που θέλησε να αναπαράγει και στην μεγάλη οθόνη τον ερωτισμό που μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήταν κυρίως made in USA.

Η τότε Ελλάδα των αυστηρών ηθών και των οικογενειακών παραδόσεων, άρχισε να βλέπει «τσόντες»-πρόσθετες ερωτικές ταινίες σε κανονικές κινηματογραφικές προβολές-, την ίδια στιγμή που και στα περίπτερα στοιβάζονταν μια σειρά από περιοδικά με άκρως ερωτικό περιεχόμενο προερχόμενα κυρίως από την Ιταλία: Μεταφρασμένα πρόχειρα, έφταναν στους ενδιαφερόμενους κακήν κακώς, προκαλώντας φυσικά σάλο στην καθωσπρέπει κοινωνία.



Η παραγωγή εγχώριων ερωτικών ταινιών, άρχισε σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά από μια χούφτα δημιουργών του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου και άρχισε να διανέμεται στους «πονηρούς» κινηματογράφους της Ομόνοιας με πρωταγωνιστές ορισμένες από τις καλτ σήμερα φιγούρες του είδους, όπως ο Κώστας Γκουσγκούνης.

Πολλοί ίσως να αγνοούν και το όνομα του Τέλη Σταλλόνε (γεννημένος υπό το ονοματεπώνυμο Αριστοτέλης Μαυρογόνατος) ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος, μετά τον Γκουσγκούνη, εγχώριος πορνοστάρ αφού προηγούμενος είχε ξεκινήσει τη καριέρα του στον κινηματογράφο ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στο πλευρό δημιουργών όπως ο Ερρίκος Ανδρέου και ο Γιώργος Σκαλενάκης. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 1975 στην ταινία «Μέλι το κορμί της» ενώ όταν η εγχώρια ερωτική βιομηχανία άρχισε να παραπαίει γύρω στα 1986, εκείνος αναχώρησε για τις ΗΠΑ και έκανε περιουσία εργαζόμενος εκτός κινηματογραφικής βιομηχανίας.



Μια ιδιαίτερη θέση φυσικά στο πάνθεον των πρωταγωνιστών έχουν και οι τολμηρές Ελληνίδες όπως η Τίνα Σπάθη και η Ζέτα Αποστόλου. Η Σπάθη εμφανίστηκε στα πλατό των ερωτικών ταινιών λίγο μετά το ’70 και σε χρόνο μηδέν η φήμη της εκτοξεύτηκε καθώς έγινε γνωστή για τον δυναμικό και σαγηνευτικό της χαρακτήρα. Στοιχεία που την εξέλιξαν για να γίνει η απόλυτη σταρ του ελληνικού πορνό. Η μελαχρινή φαντασίωση των αντρών, κατάφερε και γύρισε μέσα σε δυο χρόνια συνολικά 25 ταινίας, σημειώνοντας φυσικά όλες τεράστια επιτυχία.

Ο… άξιος Κώστας Γκουσγκούνης 

Όταν γίνεται αναφορά στον ερωτικό ελληνικό κινηματογράφο, αυτός είναι συνώνυμος με ένα όνομα: Κώστας Γκουσγκούνης. Ο Λαρισαίος πρωταγωνιστής που φέρει τους τίτλους «θρύλος», «βασιλιάς του σεξ», «σύμβολο του σεξ», υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα και έμεινε κυρίως στην ιστορία όχι μόνο για τις επιδόσεις του, αλλά για τις απίστευτες ατάκες.



Γεννημένος το 1931, αρχικά σπούδασε φωτογραφία δίπλα στον πατέρα του Μίμη Γκουσγκούνη ενώ όταν κατέβηκε στην Αθήνα άνοιξε το δικό του φωτογραφείο στο Χολαργό. Στην «ξελογιάστρα» πρωτεύουσα, ο Γκουσγκούνης αρχικά ξεκίνησε να παίζει σε κάποιες ταινίες αρχικά σε ρόλο κομπάρσου, από το 1952 έως το 1958 (Η Αγνή του λιμανιού, Η θεία από το Σικάγο, Ο λεφτάς, Μια ζωή την έχουμε), ενώ στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε ερωτικές ταινίες από το 1965 μέχρι το 1984 με γνωστότερες τις: «Ήταν Άξιος», «Ηδονοβλεψίας» και το «Σεξ ... 13 Μποφώρ»

Η άνοδος, η πτώση και η «δεύτερη ευκαιρία»

Η ελληνική βιομηχανία πορνό, έχασε την… ερωτική της χαρά, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, οπότε και επήλθε η παρακμή της βιντεοκασέτας. Ο ερωτικός κινηματογράφος ξεκίνησε τη φθίνουσα πορεία του και το κοινό στράφηκε στις εισαγόμενες ερωτικές ταινίες ενώ μια σειρά από ιλουστρασιόν περιοδικά όπως το Playboy και το Hustler κατέκτησαν γρήγορα την αγορά.



Φυσικά η τεχνολογική εξέλιξη (συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα, πληθώρα καναλιών και στη συνέχεια το ίντερνετ), τη δεκαετία του ‘90 επαναπροσδιόρισαν το πορνό και το ροζ στην ελληνική βιομηχανία «ξεπλύθηκε» άρον άρον για να επανέλθει πριν από μερικά χρόνια καθώς γυρίζονται νέες ελληνικές παραγωγές (Σειρηνάκης).







Μερικοί από τους τίτλους ερωτικών ταινιών:
- «Σεξ 13 Μποφόρ» /1972
- «Πόθοι στους καταραμένους βάλτους» / 1966
- «Ερωτας στην καυτή άμμο» /1966
- «Το κορίτσι με το άλογο» / 1973
- «Μιρέλλα, η σάρκα της ηδονής» / 1973
- «Το ακρογιάλι του έρωτα»  /1976
- «Δωμάτιο 69» / 1975
- «Βρώμικη Παρθένα» / 1975
- «Το Παλαμάρι του βαρκάρη» / 1985
- «Και το πρώτο πινέλο» / 1984
- «Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας» / 1966
- «Ο πυρετός της ηδονής»  / 1974
- «Διαστροφές»  / 1974
- «Το γυμνό κορμί της για δόλωμα» / 1974

Και μερικοί από τους πρωταγωνιστές: Τίνα Σπάθη, Κώστας Γκουσγκούνης, Τέλης Σταλόνε, Τζίμυ Μπελαρίκε, Άντζελα Γιάννου, Πέγκυ Σίμου, Κατερίνα Σπάθη, Τζοάννα, , Νατάσα Βούλγαρη, Νόρα Παππά, Κριστόφ, Παύλος Καρανικόλας, Λία Χατζή, Βίκυ Τζόνσον, Χάρι Μπρούμελ αλλά και είχαν πρωταγωνιστήσει και διάσημοι αστέρες της εποχής όπως Ζέτα Αποστόλου, Ελενα Ναθαναήλ, Αννα Φόνσου, Ανέστης Βλάχος, Αλκης Γιαννακάς, Σπύρος Φωκάς, Φαίδων Γεωργίτσης, Κώστας Πρέκας, Γκιζέλα Ντάλι



Η τέχνη του ψήστη

$
0
0


Κυριακή 8 Απριλίου 1951. Στο φούρνο ο Νότης, ο Τάκης και ο Παναγιώτης

της Γεωργίας Π. Ξάνθη
Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας  ,γραμμένη μόνο η ημερομηνία. Ίσως επειδή η τοποθεσία ήταν και γνωστή και καθημερινή. Κυριακή , 8 Απριλίου 1951 . Κυριακή ,  ημέρα  χαράς και σύναξης στο οικογενειακό τραπέζι.  Έτσι μόνο εξηγείται και η εικόνα της παλιάς φωτογραφίας , με τα ταψιά  σε σειρά ,  μικρά  η  μεγάλα  , σιδερένια η και  χάλκινα , υπό το  βλέμμα των  τριών μαστόρων  του ψησίματος , των  τριών  καλλιτεχνών   στην τέχνη  της νοστιμιάς . Του Νότη , του Τάκη και του κου Παναγιώτη. Φουρναραίοι και ψήστες  που συμμετέχουν  στις χαρές και στις λύπες  μιας οικογένειας. Οι ηλεκτρικές κουζίνες ελάχιστες και οι νοικοκυρές  έπαιρναν τις λαμαρίνες για τα  γλυκά των Χριστουγέννων, τα  μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες η για τα κουλουράκια ,τα πρόσφορα. Ο φούρναρης και  ο ψήστης , άφηναν  το δικό τους  άρωμα  , το άρωμα της πίστης για  το τέλειο αποτέλεσμα. Γιατί απλά στον φούρναρη της γειτονιάς σου πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη.
Ταψιά ,φερμένα από  τις νοικοκυρές , με κιμωλία  και με πελώρια γράμματα το όνομα στο πλάι , προς αποφυγή λάθους κατά την παράδοση. Λίγα είχαν γίνει? Να πηγαίνεις αρνάκι με πατάτες  και να επιστρέφεις με μελιτζάνες με πατάτες?
Η κιμωλία λοιπόν , έκανε καλή δουλειά και το κάθε ταψί επέστρεφε εκεί από όπου είχε φύγει. Όπως καλή δουλειά έκανε και ο ψήστης έτσι ώστε όλοι  να  ευχαριστιούνται την νοστιμιά ενός καλοψημένου φαγητού . Και  με το καλοψημένο φαγητό , απολαμβάνεις και την κουβέντα  στο κυριακάτικο τραπέζι .Και πολύ πολιτική κουβέντα αφού στην εβδομάδα  που θα ακολουθούσε , δηλ.  15 Απριλίου του 1951 , οι δημοτικές εκλογές  θα έβγαζαν  νέο Δήμαρχο.  Κώστας Γ. Κοντζιάς , ανεξάρτητος της εθνικόφρονος παράταξης , Αμβρόσιος Πλυτάς , Σταμάτης  Μερκούρης και  Δ. Γονατάς  των Αριστερών δυνάμεων.
Στην γειτονιά μας , το 6ο Δημοτικό διαμέρισμα τότε  ,και με  βάσει την ενορία , στις ενορίες  λοιπόν του  Αγ. Κωνσταντίνου του παλαιού, του Αγ. Γεωργίου της Ακαδημίας Πλάτωνα, της Κοίμησης Θεοτόκου Κολοκυνθού , και Αγ. Τρύφωνος  του Κολωνού , σάρωσε η παράταξη του Κοντζιά.  Η νοοτροπία μας  θα σφράγιζε  και το παρελθόν, θα  σφραγίζει    και το μέλλον  μας.  Από τότε , και ας έχουν περάσει  61 χρόνια.
Γεωργία Ξάνθη.

Λές και ήταν χθές

$
0
0



2/12/1965

ΠΕΡΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ:
  [Συνέχεια από τους «Τάιμς».] 
"Τα επεισόδια της Βουλής της παρελθούσης εβδομάδος, ότε η χωροφυλακή εκλήθη να προστατεύση το προεδρείον μετά τας απειλάς βιαιοπραγιών και τας συζητήσεις περί διαφθοράς και δωροδοκίας βουλευτών διά να δεχθούν να αποσχισθούν, έτειναν εις το να μεγαλοποιήσουν τα μειονεκτήματα του κοινοβουλευτικού συστήματος και υπεβίβασαν παρά τω λαώ το γόητρόν του."

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εν Αθήναις....έρχονται Χριστούγεννα;

$
0
0





Έναρξη της πρωϊνής βόλτας από την Πλατεία Συντάγματος...
Οι μετανάστες σε απεργία πείνας ....κουβέρτες και παπλώματα παντού και εξαθλιωμένοι άνθρωποι που ήρθαν στην Γη της Επαγγελίας.
Απέναντι το γνωστό ξενοδοχείο πολυτελείας με τους στρατηγούς-θυρωρούς
να ανοίγουν τις πόρτες από τις λιμουζίνες.
Και δώστου δρόμο από την Σταδίου....κλειστόν...λουκέτο....ενοικιάζεται...ρολά κατεβασμένα...




Βάρδας-Αναγνωστόπουλος....ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ και μετά ΦΩΚΑΣ....ΑΤΕΝΕΕ....
δεν υπάρχουν...
Και η έκπληξη ...νέο μεγάλο μαγαζί στην οδό απελπισίας...πολυεθνικής...
three and the koukos band μέσα....πόσο θα αντέξει σε αυτόν τον καταραμένο εμπορικά δρόμο;
Άσε τα νέα της ημέρας με την τρόϊκα που σφίγγει το λουρί στο σαμάρι (Κυβέρνηση)
για να τιθασεύσει το γαϊδούρι (ΣΥΡΙΖΑ) και φυσικά στην μέση ο συνταξιούχος...
ο άνεργος...ο αμειβόμενος με πενταροδεκάρες.





Και μέσα σε όλα και τα επεισόδια στα ΕΞΑΡΧΕΙΑ για το παλληκάρι που δηλώνει
πολιτικός κρατούμενος αν και συνελήφθη για ληστεία.
Πέσανε και τα κόμματα μέσα και έφιαξε το γλυκό...
Ανέβηκα και προς την γειτονιά των Α σε κύκλο και στην πραγματικότητα μύριζε
μπαρούτι ή καλύτερα αποκαϊδια από τα χθεσινά μπουρλότα σε αυτοκίνητα
των παλληκαριών πρός τιμήν του παραπάνω νέου.




Σύμπτωση θα μου πείς χθές 3 του Δεκέμβρη και πίσω στο 1944 και κουλουβάχατα
η Αθήνα και είχαν μπουκάρει και οι Εγγλέζοι για βοήθεια και τα γνωστά.
Ήθελαν την Εξουσία οι κόκκινοι πήραν τα όπλα υπήρχαν άφθονα με την αποχώρηση
των Ναζιστών.
2014 ίδια ημερομηνία...θέλουν την Εξουσία οι πρώην κόκκινοι που έγιναν ροζ.
Αυτοί δεν πήραν τα όπλα απλά βάζουν τρικλοποδιές στην Κυβέρνηση
και θα την πληρώσει και πάλι ο Λαός.
Οι Κυβερνώντες Δεξιοί Εθνοπατέρες-Σοσιαλ(η)στές αμύνονται.....περί καρέκλας...




Όχι δεν θύμιζε η Αθήνα ότι έρχονται Χριστούγεννα.

πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>