↧
Το θέατρο ΚΥΒΕΛΗΣ αρχές Μητροπόλεως (Σύνταγμα)....κάποτε
↧
Τι 2014 τι 1951…
Το απόκομμα αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από σημερινή εφημερίδα…Και όμως προέρχεται από εφημερίδα του 1951!
Το απόκομμα αυτό εστάλη στο KavalaPress από τον αγαπητό φίλο και πρόεδρο του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Κώστα Πεφάνη, και επιβεβαιώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την παροιμία “όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν”
↧
↧
Μια απίθανη αναφορά υπενωμοτάρχη του 1919
«Περί πράξεως και κατά ντίπ πρόσωπον προσβολής και υβρίσεως υποφαινομένου…»
Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και χωροφύλακες ήταν υποχρεωμένοι, τα παλιά χρόνια, να χρησιμοποιήσουν στις αναφορές τους την καθαρεύουσα σαν γλώσσα επικοινωνίας. Στην πράξη βέβαια τους προέκυπτε ένα απίστευτο ανακάτωμα από δημοτική, καθαρεύουσα και ότι άλλο τους ερχόταν εκείνη τη στιγμή, που κάθε άλλο παρά στο πνεύμα της υπηρεσίας ήταν. Φυσικά οι εφημερίδες, όπως στη περίπτωσή μας ο «Πειρασμός», άλλο που δεν ήθελαν να αναδημοσιεύουν σε μόνιμες στήλες τα μαργαριτάρια που αλίευαν καθημερινά.
Απολαύστε λοιπόν μια τέτοια βαρύγδουπη αναφορά του υπενωμοτάρχη Μήτρου Ζουλαχμάκη από την Αργολίδα:
«Προς την Μοιραρχίαν Αργολίδος και Κορινθίας
Περί πράξεως και κατά ντίπ πρόσωπον προσβολής και υβρίσεως υποφαινομένου…
Σήμερον την 10ην της νύξ αμέσως άμα επληροφορήθην παραχρήμα ότι ο ληστοφυγόδικος και επιγεγραμμένος υπό της Σής Κυβέρνησις Μήτρος Αρκούδας ευρίσκεται ταύτην την νύξ εις τον οίκον του Αθανασίου Βλάγκου, όστις και κουμπάρος μετερχόμενος και τον ληστήν τω ανωτέρω είχε κονάκι, παραλαβών τους υπ’ εμέ στρατιώτας Λάζαρον Στρατήν, Ευάγγελον Βλάχον και Μανώλην Μήτρου μετ’ όπλων και οπλισμόν και πολιορκήσαμεν τας στενόδου της οικίας και πάσαν έξοδον με ταύτης και παραθέσας νυκτοφύλακας κοινώς καραούλι, εισήλθον μετά την ξίφος εις χείρας, έν ονόματι του νόμου και του Βασιλέως, να σιλάβω τον έγκλειστον της παρούσης επιγραμμένον ληστήν. Αυτός όμως ευθύς αμέσως με είδε προς παράληψιν καθήκοντος, υπηρεσίας και επιορκίας μού προσέφερε μεζέ και κρασί εις το οποίον εγώ εφνιάσας διέταξα αμέσως ευθύς την παράδοσιν του εν ονόματι του Βασιλέως και του νόμου, όστις με έσπρωξε κατά της θύρας και διά της χείρ του κατά πρόσωπον της δεξιάς παριάς. Εγώ παρέλαβα τους νυχτοφύλακας και διά πύρ ομαδόν κατά του οίκου ανεκάληψα την απόδρασιν και αμέσως ειδοποίησα τον πλησίον σταθμόν. Ταύτα αναφέρω ευπειθώς προς την Σ. Μοιραρχίαν προς συμμόρφωσιν και διαταγήν διά την σύλληψιν του εσωκλείστου ληστοφυγοδίκου.
Ο δράσας ευπειθώς υπενωμοτάρχης
Μήτρος Ζουλαχμάκης».
http://www.protothema.gr/
↧
Περιοδικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Δεκέμβριος 1949
↧
Εν Αθήναις....στα Χαυτεία τα γιορτινά
Ομόνοια Χαυτεία ...γνωστά στους παλιούς...
Θα έλεγα γειτονιά που πήρε το όνομα από το καφενείο του Χάφτα
(ο αείμνηστος το έγραφε με Φ).
Μιλάμε για τους δρόμους Πατησίων-Αιόλου-Βερανζέρου τα πρώτα τετράγωνα δηλαδή αν και αναφέροντας τον Λουμίδη εννοούμε Χαυτεία.
Εκεί κοντά και το ΜΙΝΙΟΝ και το φαρμακείο στην γωνία του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
που πήγε παρακάτω.
Ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ με τον ΜΠΑΚΑΚΟ λίγα μέτρα παραπέρα ήταν όπως
ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ με τον ΜΠΡΑΒΟ βιζαβί και απεναντίας...ο καθένας βέβαια
εις το είδος του.
Η στοά Φέξη εκείνα τα χρόνια στις δόξες της...εκεί και αυτή με τα πολλά μαγαζάκια
που πουλούσαν ότι θες.
Μια μινι αγορά για φτηνά πορτοφόλια...
Πώς να ξεχάσω το παιχνιδάδικο του Δενέγρη στο υπόγειο της στοάς...
Άκου τότε δούλευαν και τα υπόγεια στις στοές σήμερα θυμίζουν...μουσεία
με κάποιους παλιούς να περνούν από αυτές ...να κοντοστέκονται...να αναστενάζουν
βλέποντας τα κατεβασμένα ρολά.
Στο παιχνιδάδικο της στοάς Φέξη οι γονείς εύρισκαν παιχνίδια που μπορούσαν
να αγοράσουν.
Χαμός από παιδιά και τα αδέλφια οι μαγαζάτορες να τους δίνουν δώρο
μπαλόνια.
Απέναντι οι στολισμένες βιτρίνες του ΜΙΝΙΟΝ ...
Μια αγορά εκεί στα Χαυτεία για όλους ...
Στην Αιόλου και εκεί αγορά με τους πάγκους γεμάτους παιχνίδια κ.λ.π.
Τα καφενεδάκια δεν ξεχνάω μέσα στις στοές ....
στέκια όπου εύρισκαν συγχωριανούς τους...
"...θα πάς στα Χαυτεία στην Ομόνοια και θα βρείς τον τάδε και θα σε βοηθήσει..."
Στις ημέρες μας τα παραπάνω είναι ιστορία....ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ μόνον κάτι μας
θυμίζει.
πίσω στα παλιά
↧
↧
Πώς πάνε οι διαπραγματεύσεις Κε Αντιπρόεδρε;
↧
Ξέρεις από βέσπα;
"Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ
ένα τρίο, μια παρέα αγαπημένη,
επερνούσαμε ζωή ευτυχισμένη
τη χαρά έχοντας πάντα οδηγό.
Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ.
Έτσι αχώριστοι κι οι τρεις μας ρε παιδιά
επεράσαμε ένα φίνο καλοκαίρι
πριν το χωρισμό ο χειμώνας να μας φέρει
εγλεντήσαμε τρελά το ομολογώ.
Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ.
Με το πρώτο του χειμώνα το βοριά
το βεσπάκι μου χαλάει το καημένο
το κορίτσι μ` απαρνιέται θυμωμένο
μες στο κρύο και στη λύπη να ριγώ
κι απ` το τρίο, μόνος έμεινα εγώ.
Μα το θάρρος μου δε χάνω στη ζωή
το βεσπάκι μου θα το επισκευάσω
και κορίτσι άλλο πιο όμορφο θα πιάσω
να γλεντάμε όπως πάντα εξηγώ.
Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ."
Φώτης Πολυμέρης
↧
Όταν ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος εκτέλεσε για καταχρήσεις δύο αξιωματικούς με κρεμάλα ενώπιον πλήθους!
Στις 27 Νοεμβρίου του 1925, περισσότερα από 800 αυτοκίνητα και 15 χιλιάδες κόσμος συγκεντρώνονταν στο Γουδή.
Το σπουδαίο γεγονός της ημέρας δεν ήταν κάποια κοσμική εκδήλωση, αλλά η κρεμάλα που περίμενε τους δύο καταχραστές του δημοσίου χρήματος. Τον Αντισυνταγματάρχη Διαχειρίσεως, Διονύσιο Δρακάτο, και τον Αντισυνταγματάρχη της Χωροφυλακής και Διευθυντή της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, Γ. Ζαφειρόπουλο. «Υπήρχον πολλοί οίτινες και διενυκτέρευσαν εκεί. Από της 7ης δε ώρας μια ατελεύτητος σειρά αυτοκινήτων εκόμιζε διαρκώς νέα κύματα κόσμου», έγραφαν οι εφημερίδες, για την πρωτοφανή συγκέντρωση πολιτών, που ήθελαν να παρακολουθήσουν το μακάβριο θέαμα....
Δρακάτος και Ζαφειρόπουλος πριν την κρεμάλα
Στις 9 το πρωί, οι δύο μελλοθάνατοι μεταφέρθηκαν στον χώρο της εκτέλεσης. Καθαιρέθηκαν και ανέβηκαν στην εξέδρα που είχε στηθεί. Ο δήμιος, που είχε προσληφθεί με αγγελία, τους φόρεσε κουκούλες που έφταναν ως τους ώμους, έδεσε τα χέρια τους πίσω από την πλάτη, πέρασε το σχοινί στον λαιμό και τους κρέμασε. Ο Δρακάτος πέθανε αμέσως, ενώ ο Ζαφειρόπουλος «έσβησε» λίγα λεπτά μετά. Η κρεμάλα δεν είχε εφαρμοστεί καλά στον λαιμό του… Μετά τον απαγχονισμό, στρατιωτικό τμήμα παρέλασε «προ των αιωρούμενων πτωμάτων». Σύμφωνα με το καθεστώς, η δικαιοσύνη για τις κομπίνες στη Μικρά Ασία είχε αποδοθεί....
Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους συνολικά 20 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα (δακτυλογράφος), ανώτεροι αξιωματικοί, πολίτες και οι δύο αντισυνταγματάρχες, ήταν βαριές. Απάτη κατά του Δημοσίου, πλαστογραφία, χρήση πλαστών εγγράφων και καταχρήσεις στις επιτάξεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Δηλαδή, πολίτες και έμποροι ζητούσαν να αποζημιωθούν με υψηλά ποσά, για τις επιτάξεις που είχε κάνει ο στρατός σε τρόφιμα και υλικό. Όμως, σύμφωνα με την κυβέρνηση Πάγκαλου, αυτές οι επιτάξεις δεν είχαν γίνει ποτέ. Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πολίτες και στρατιωτικοί να «τρώνε» τα χρήματα του λαού....
↧
Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ROCK’N’ ROLL ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Tο Ζάππειο είναι ο τόπος όπου η ελληνική νεολαία θα γνωρίσει και θα χορέψει τοrock’n’roll. Η ορχήστρα του Αμερικάνικου Στόλου, άρχισε να δίνει εκεί δωρεάν συναυλίες, στην αρχή τα κυριακάτικα πρωινά και αργότερα και καθημερινές απoγεύματα.
Η Ορχήστρα του αμερικάνικου Στόλου παίζει τζαζ, σουίνγκ καιrock’ n’ roll στο Ζάππειο. Το πλήθος του κόσμου φτάνει να καλύπτει και τα σκαλιά του μεγάρου. Φωτο. Κ.Μεγαλοκονόμου, Σεπτ.1957
Η Ορχήστρα του αμερικάνικου Στόλου παίζει τζαζ, σουίνγκ καιrock’ n’ roll στο Ζάππειο. Το πλήθος του κόσμου φτάνει να καλύπτει και τα σκαλιά του μεγάρου. Φωτο. Κ.Μεγαλοκονόμου, Σεπτ.1957
Για την ορχήστρα του Στόλου δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες. Έχουμε πάντως φωτογραφίες που δείχνουν μια πολυμελή ορχήστρα, η οποία –σύμφωνα με μαρτυρίες- παίζει αριστοτεχνικά τζαζ και rock’n’roll στον ανοικτό χώρο του Ζαππείου. Ο Τάσος Φαληρέας, σε συνέντευξή του στον Γ. Νοταρά (ΗΧΟΣ, Ιούνιος 1993) αναφέρει…
Πολύ γρήγορα, το νέο διαδίδεται από στόμα σε στόμα, και το Ζάππειο μετατρέπεται στο μεγαλύτερο υπαίθριο χορευτικό κέντρο της Αθήνας! Φωτογραφίες από το φθινόπωρο του 1957, δείχνουν το χώρο μπροστά στο μέγαρο να έχει γεμίσει από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Στις φωτογραφίες που τραβά ο φωτορεπόρτερ Κώστας Μεγαλοκονόμου, φαίνεται ότι οι έλληνες νεαροί διστάζουν να χορέψουν και ότι πρωταγωνιστές είναι οι αμερικανοί ναύτες οι οποίοι μοιάζουν σαν δάσκαλοι χορού που πιάνουν τις ελληνίδες από το χέρι για να δείξουν τις χορευτικές φιγούρες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ναύτες του Στόλου θα είχαν ξετρελάνει τις ελληνίδες και συνεπώς θα είχαν γίνει αντιπαθητικοί στους έλληνες νεαρούς που δεν είχαν κερδίσει τον «μοντέρνο» αέρα και αισθάνονταν πως μειονεκτούσαν.
Το Ζάππειο είναι λοιπόν ο τόπος και το rock’ n’ roll ο τρόπος που αρχίζει η μεγάλη αλλαγή στη διάθεση της νεολαίας. Όμως σαν έναρξη της καινούργιας εποχής δεν μπορεί να θεωρηθεί το 1955, αλλά το 1956.
Το φθινόπωρο του 1955, κανένας δεν μπορούσε ακόμα να έχει συνείδηση του τι σημαίνει rock’ n’ roll. Ένας από τους τακτικούς θαμώνες του Ζαππείου, ο Σωτήρης Ζώης, καταθέτει την εξής μαρτυρία…
-Το καλοκαίρι του 1955, είχαμε πάει μια παρέα, κορίτσια και αγόρια, όταν μάθαμε από άλλους ότι οι αμερικάνοι έπαιζαν μουσική στο Ζάππειο.
-Τι είδατε εκεί;
-Θα πρέπει να ήταν μια ορχήστρα από 15 άτομα. Έπαιζαν τζαζ και rock’ n’ roll.
-Είναι σίγουρο ότι έπαιζαν rock’ n’ roll;
-Έτσι νομίζω.
-Είχατε τότε συνειδητοποιήσει ότι έπαιζαν rock’n’roll;
-Όχι φυσικά αφού δεν είχαμε ακούσει ποτέ rock’n’roll.
-Χορέψατε;
-Ναι
-Τι χορέψατε;
-Αυτό που ακούγαμε. Το χορέψαμε σαν σουίνγκ. Ξέραμε σουίνγκ και μπούγκι και ο ρυθμός αυτός ταίριαζε…
-Πότε αρχίσατε να συνειδητοποιείτε ότι αυτή η μουσική δεν είναι σουίνγκ αλλάrock’n’roll;
-Αργότερα, όταν ήρθαν και οι δίσκοι και μάθαμε από τον αμερικάνικο Σταθμό τα πάντα. Σίγουρα, μετά το 1956 ξέραμε πια καλά ότι ήμασταν ροκεντρολλίστες.
Στην πραγματικότητα, το νέο είδος μουσικής που επιβάλλουν οι Cometsτου Bill Haley στα 1955, δεν κατατάσσεται και δεν ξεκαθαρίζεται ούτε στην Αμερική, αφού οι δίσκοι έχουν ένδειξη fox-trot. Το εμπόριο, δεν αντιλαμβανόταν τι πήγαινε να δημιουργηθεί και προκειμένου να το κατατάξει κάπου, το έβαζε στα διάφορα υπάρχοντα χορευτικά είδη. Οι ίδιοι οι αμερικάνοι, συνειδητοποιούν το rock’n’roll μετά το 1956.
Έτσι στα 1955, ακόμη και το Rock around the Clock αν ίσως έπαιξαν οι ναύτες στο Ζάππειο, θα θεωρήθηκε σουίνγκ ή μπούγκι, που ήδη χόρευε η νεολαία και δεν θα δημιούργησε την έκπληξη του καινούργιου. Η αλλαγή στη διάθεση συμβαίνει την επόμενη χρονιά, με τους δίσκους που κυκλοφορούν και την ξεκάθαρη πλέον διαφοροποίηση των προτύπων.
Περισσότερα για τα ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ στην έκδοση ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ (Μ.Νταλούκας, Άγκυρα, 2012)
Περισσότερα για τα ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ στην έκδοση ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ (Μ.Νταλούκας, Άγκυρα, 2012)
↧
↧
Εν Αθήναις....ένας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις....
Πήρα ένα μήνυμα από παλιό συμμαθητή στο γυμνάσιο (εποχή Αμφίπολης)...
Mεταξύ των άλλων έγραφε....
"Γειά σου φίλε μου και παλαιέ συμμαθητά...
Νάσαι καλά, το "πίσω στα παλιά " , με παρηγορεί, με γυρνάει πίσω , εδώ (στην ξένη Χώρα) που εργάζομαι .. "
Έχουμε βρεθεί μέσω του "πίσω στα παλιά"και δεν έχουμε ποτέ συναντηθεί..
εγώ δεν το επιθυμώ προτιμώντας τις αναμνήσεις.
Χάρηκα πολύ...είναι γιατρός σε ξένη Χώρα ...
"ΑΛΛΑ, βρε φίλε η Ελλάδα είναι μόνον μία ! "μου γράφει και γύρισε πίσω
και αυτός στα παλιά Πατήσια εκεί στα χρόνια του σχολείου.
Είπαμε έχω γυρίσει κάμποσες γειτονιές με τα ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΙ...
Θυμήθηκε το γυμνάσιο το είχε επισκεφθεί και....
"...Πάντως μπορεί να εκτίσθει νέο κτίριο στο 18, αλλά το μεγάλο δένδρο στην γωνία παραμένει....."
Στην εποχή μας στεγαζότανε σε μια παλιά βίλα...το γραφείο του γυμνασιάρχη
ήταν στο καθιστικό...θυμάμαι την τάξη μου στην κουζίνα....σαλόνι...κρεβατοκάμαρες
είχαν ταμπελάκι απ΄έξω Α1...Β2 κ.λ.π.
Με καθαρεύουσα ο γιατρός με συγκίνησε.....
Την Πατησίων την έπιανες από το Τέρμα και προχωρούσες και μετρούσες τα χειμερινά σινεμά...
ΑΝΤΖΕΛΑ...
ΠΙΓΚΑΛ...
ΣΕΛΕΚΤ...
Α΄προβολής ενώ η ΑΡΜΟΝΙΑ στο τέρμα ήταν ΑΒ...έβαζε την ταινία Α΄προβολής
την επόμενη εβδομάδα και είχε φθηνότερο εισιτήριο.
Βέβαια τον παλιό συμμαθητή δεν μπορώ να τον φέρω στην μνήμη εκείνων
των χρόνων.
Οι φωτογραφίες οι σχολικές σπάνιες ...έβγαιναν σε κάποιες εκδρομές
αλλά κάποιοι δεν πήγαιναν "δια λόγους υγείας"...είχαν ένα κόστος.
Ο γιατρός ως ειδικός φυσικά και αφού υπολόγισε τα χρόνια γράφει
για τους καθηγητές μας....
".... με μ.ο. ζωής τα 76, λογικά δεν ζούν, αλλά οι χρονικοί προσδιορισμοί,
"πρέπει να πέθανε αρχές του 90 " , έχουν μια γοητεία !!!"
Και τελειώνει με την καλύτερη ευχή....
"Νασαι καλά και πάντα υγιής !!!"
Και εσύ γιατρέ μου με όλη μου την καρδιά!
↧
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί τις θέσεις του ...έξω από ΄δω
↧
Αθήνα 2014....
↧
Aνακοινώσεις
↧
↧
Τα μυστικά της Κολχίδας
Ο γνωστός μύθος του χρυσόμαλλου δέρατος, του Ιάσονα και της Αργοναυτικής Εκστρατείας είχε ένα -ιστορικό- «χρυσό» υπόβαθρο. Αυτό έχει να κάνει με την ύπαρξη άφθονου χρυσού σε εκείνη την περιοχή του Εύξεινου Πόντου (σημερινή Γεωργία), σε τέτοιο βαθμό που ψήγματα του πολύτιμου μετάλλου παρασύρονταν από τα νερά των ποταμιών και κολλούσαν στα δέρατα (δέρματα, προβιές) των ζώων που έκτρεφαν οι ντόπιοι. Μια νέα μελέτη Γεωργιανών γεωλόγων αναφέρει ότι ο μύθος του χρυσόμαλλου δέρατος είναι μεν προϊόν της πλούσιας φαντασίας των αρχαίων Ελλήνων, ωστόσο έχει ρίζες σε ιστορικά δεδομέναΑυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης Γεωργιανών γεωλόγων που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες εκτιμήσεις ότι ο μύθος είναι μεν προϊόν της πλούσιας φαντασίας των αρχαίων Ελλήνων, ωστόσο έχει ρίζες σε ιστορικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον γεωλόγο δρα Αβνταντίλ Οκροστσβαρίτζε από το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Ίλια της Τυφλίδας, πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα για τα αποθέματα χρυσού στην ορεινή περιοχή Σβανέτι της βορειοδυτικής Γεωργίας, που αποτελούσε μέρος του αρχαίου πλούσιου βασιλείου της Κολχίδας (σ.σ.: την πατρίδα της μυθικής Μήδειας που ιστορικά υπήρξε από τον 6ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Μέχρι σήμερα παραμένει διαφιλονικούμενη η ακριβής επικράτεια του εν λόγω βασιλείου).
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές γεωλογικό περιοδικό «Quaternary International».
Ειδικότερα, η μελέτη άνω των 1.000 δειγμάτων του εδάφους, με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, έδειξε ότι η εν λόγω περιοχή ήταν και παραμένει σήμερα πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι αρχαίοι χωρικοί χρησιμοποιούσαν προβιές για να μαζέψουν τα ψήγματα χρυσού από τα ποτάμια στην περιοχή τους. Τα δέρματα τοποθετούνταν στην κοίτη του ποταμιού, παγιδεύοντας πάνω του τα κομματάκια του πολύτιμου μετάλλου.
Ο χάρτης του βασιλείου της Κολχίδας
Έτσι, πιθανότατα προέκυψε η εικόνα ενός δέρματος διάσπαρτου με χρυσάφι, που τελικά οδήγησε στον μύθο του χρυσόμαλλου δέρατος. Οι Γεωργιανοί γεωλόγοι πιθανολογούν ότι η εκστρατεία του Ιάσονα και των Αργοναυτών του ήταν ένα πραγματικό συμβάν, που είχε ως κίνητρο την επιθυμία των Ελλήνων να μάθουν περισσότερα για τον χρυσό εκείνης της περιοχής και για την ειδική τεχνική των ντόπιων να τον συλλέγουν με τη βοήθεια δερμάτων ζώων.
Η «Αργώ» και το ταξίδι της, που έγινε πριν από τον Τρωικό πόλεμο, περιγράφεται από τον Όμηρο στην «Οδύσσεια» και από τον Ευριπίδη στη «Μήδεια», ενώ υπάρχουν διάφορες εκδοχές του μύθου που έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα. Οι ιστορικοί έχουν κατά καιρούς δώσει διάφορες εξηγήσεις για το τι μπορεί να συμβόλιζε το περίφημο χρυσόμαλλο δέρας.
Τα σημερινά κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή
Η περιοχή Σβανέτι
Οι Γεωργιανοί ερευνητές ανέφεραν ότι η υπόθεσή τους ενισχύεται από το γεγονός πως στο Σβανέτι (Κολχίδα) έχουν ανακαλυφθεί διάφορα χρυσά αντικείμενα, όπως ένας μοναδικός χρυσός λέων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής είχαν προχωρημένες γνώσεις μεταλλουργίας.
«Η εξόρυξη και η καλλιτεχνική επεξεργασία του χρυσού βρισκόταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, από πολύ νωρίς στην ιστορία των αρχαίων γεωργιανών βασιλείων. H μελέτη μας δείχνει ότι τα αποθέματα χρυσού στις αμμώδεις κοίτες των ποταμών αυτής της περιοχής είναι αρκετά μεγάλα για να δικαιολογήσουν τη δημιουργία αυτών των μύθων» δήλωσε ο Αβνταντίλ Οκροστσβαρίτζε.
Όπως είπε, τα ποτάμια της περιοχής συνεχίζουν και σήμερα να κατεβάζουν ψήγματα χρυσού από τα βουνά. Μερικοί ντόπιοι, μάλιστα, χρησιμοποιούν ακόμη την παραδοσιακή μέθοδο απόκτησης του χρυσού με τη βοήθεια δερμάτων. Το μόνο που λείπει από την εικόνα είναι ο Ιάσων και οι Αργοναύτες του...
Σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον γεωλόγο δρα Αβνταντίλ Οκροστσβαρίτζε από το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Ίλια της Τυφλίδας, πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα για τα αποθέματα χρυσού στην ορεινή περιοχή Σβανέτι της βορειοδυτικής Γεωργίας, που αποτελούσε μέρος του αρχαίου πλούσιου βασιλείου της Κολχίδας (σ.σ.: την πατρίδα της μυθικής Μήδειας που ιστορικά υπήρξε από τον 6ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Μέχρι σήμερα παραμένει διαφιλονικούμενη η ακριβής επικράτεια του εν λόγω βασιλείου).
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές γεωλογικό περιοδικό «Quaternary International».
Ειδικότερα, η μελέτη άνω των 1.000 δειγμάτων του εδάφους, με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, έδειξε ότι η εν λόγω περιοχή ήταν και παραμένει σήμερα πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι αρχαίοι χωρικοί χρησιμοποιούσαν προβιές για να μαζέψουν τα ψήγματα χρυσού από τα ποτάμια στην περιοχή τους. Τα δέρματα τοποθετούνταν στην κοίτη του ποταμιού, παγιδεύοντας πάνω του τα κομματάκια του πολύτιμου μετάλλου.
Ο χάρτης του βασιλείου της Κολχίδας
Έτσι, πιθανότατα προέκυψε η εικόνα ενός δέρματος διάσπαρτου με χρυσάφι, που τελικά οδήγησε στον μύθο του χρυσόμαλλου δέρατος. Οι Γεωργιανοί γεωλόγοι πιθανολογούν ότι η εκστρατεία του Ιάσονα και των Αργοναυτών του ήταν ένα πραγματικό συμβάν, που είχε ως κίνητρο την επιθυμία των Ελλήνων να μάθουν περισσότερα για τον χρυσό εκείνης της περιοχής και για την ειδική τεχνική των ντόπιων να τον συλλέγουν με τη βοήθεια δερμάτων ζώων.
Η «Αργώ» και το ταξίδι της, που έγινε πριν από τον Τρωικό πόλεμο, περιγράφεται από τον Όμηρο στην «Οδύσσεια» και από τον Ευριπίδη στη «Μήδεια», ενώ υπάρχουν διάφορες εκδοχές του μύθου που έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα. Οι ιστορικοί έχουν κατά καιρούς δώσει διάφορες εξηγήσεις για το τι μπορεί να συμβόλιζε το περίφημο χρυσόμαλλο δέρας.
Τα σημερινά κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή
Η περιοχή Σβανέτι
Οι Γεωργιανοί ερευνητές ανέφεραν ότι η υπόθεσή τους ενισχύεται από το γεγονός πως στο Σβανέτι (Κολχίδα) έχουν ανακαλυφθεί διάφορα χρυσά αντικείμενα, όπως ένας μοναδικός χρυσός λέων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής είχαν προχωρημένες γνώσεις μεταλλουργίας.
«Η εξόρυξη και η καλλιτεχνική επεξεργασία του χρυσού βρισκόταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, από πολύ νωρίς στην ιστορία των αρχαίων γεωργιανών βασιλείων. H μελέτη μας δείχνει ότι τα αποθέματα χρυσού στις αμμώδεις κοίτες των ποταμών αυτής της περιοχής είναι αρκετά μεγάλα για να δικαιολογήσουν τη δημιουργία αυτών των μύθων» δήλωσε ο Αβνταντίλ Οκροστσβαρίτζε.
Όπως είπε, τα ποτάμια της περιοχής συνεχίζουν και σήμερα να κατεβάζουν ψήγματα χρυσού από τα βουνά. Μερικοί ντόπιοι, μάλιστα, χρησιμοποιούν ακόμη την παραδοσιακή μέθοδο απόκτησης του χρυσού με τη βοήθεια δερμάτων. Το μόνο που λείπει από την εικόνα είναι ο Ιάσων και οι Αργοναύτες του...
Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας
http://www.zougla.gr/↧
Το σαράκι
↧
Εν Αθήναις...οι εμπορικές πιάτσες
που θα εύρισκες αυτό που ζητούσες.
Η Δημοτική Αγορά της Αθήνας ξεκίνησε από την Πλατεία Ηρώων (Ψυρρή)
για λίγο όμως για να γίνει τελικά στην σημερινή της θέση.
Έτσι άρχισαν να ανοίγουν τριγύρω μαγαζιά τροφίμων στους γύρω δρόμους
Ευριπίδου...Σοφοκλέους...Σωκράτους και σε κάθετους σε αυτούς.
Είχαμε στην Ευριπίδου μαγαζιά με μπαχαρικά και αλλαντικά...
στην Σωκράτους με τρόφιμα...στην Σοφοκλέους ξηροί καρποί και τυριά
ονόματα όπως ο Ζαφόλιας και ο Ρήγος κάτι αντίστοιχο με τους Λουμίδη
και ΜΠΡΑΒΟ στους καφέδες στα Χαυτεία.
στην Επικούρου.
Στην οδό Μιαούλη η πιάτσα των τσαγκαράδων όπου αγόραζαν όλα
τα υλικά τους.
Δέρματα για σόλες....καρφιά...ξυλόκαρφα...πέταλα τότε τα έβαζαν
για να μην χαλάνε γρήγορα τα παπούτσια στους χωματόδρομους
στις γειτονιές της Αθήνας.
Δέρματα για σόλες....καρφιά...ξυλόκαρφα...πέταλα τότε τα έβαζαν
για να μην χαλάνε γρήγορα τα παπούτσια στους χωματόδρομους
στις γειτονιές της Αθήνας.
Η Ευριπίδου δείχνει να αντέχει στον χρόνο και να κρατάει την παράδοση
με την βοήθεια και κάποιου διατάγματος.
Ελπίζω κάποτε ότι αυτούς που ψηφίζουμε με πάθος και δυστυχώς
↧
Τρελά κι απίθανα. Και όμως αληθινά!
Όταν η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία.
-Βάρδα, φουρνέλο! |
Η κακή περιρρέουσα ατμόσφαιρα μας στερεί το γέλιο και μας γεμίζει μελαγχολία. Όμως ο καλός Θεούλης της Ελλάδος αφού βαρέθηκε να μας στέλνει δανεικά -που τα θέλουμε κι αγύριστα- μας στέλνει, έμμεσα, περιστατικά γιά να γελάσουμε λιγάκι. Την περασμένη εβδομάδα πληροφορήθηκα παθήματα δύο φίλων.
Α) Ο ένας, συνταξιούχος δικηγόρος στο Ηράκλειο Κρήτης, είχε την έμπνευση να καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του, γεγονός που θα του δημιουργούσε... πρωτογενές πλεόνασμα 660 ευρώ από τέλη κυκλοφορίας, πέρα των άλλων εξόδων που θα γλίτωνε. Το αυτοκίνητο το παρκάριζε στην pilotis της πολυκατοικίας.
Με το Ηράκλειο μικρή πόλη, την Εφορία σχετικά κοντά και το altzheimer να σκάει μύτη, διακόπτει την ασφάλεια, ξεβιδώνει τις πινακίδες και κατευθύνεται προς την Εφορία με το… αμάξι. Ανασφάλιστο και χωρίς πινακίδες.
Τελειώνοντας με την κατάθεση και επιστρέφοντας σπίτι, ψιλοτρακάρει με κάποιον άλλο και του κάνει με υπαιτιότητα μιά ψιλογρατζουνιά. Ο τύπος βλέποντας τη μεγάλη BMW του φίλου μου χωρίς πινακίδες αρπάζει την ευκαιρία:
- Θα μου δώσεις 100 ευρώ!
- Σιγά τη ζημιά! 50 και πολλά είναι.
Εκατό ο ένας, πενήντα ο άλλος, συμβιβασμός δεν ερχόταν. Στο τέλος ο φίλος μου τσαντίστηκε:
- Επιμένεις εκατό; Ε΄, α πάενε από δω, δεν σου δίνω φράγκο! Και βάζοντας μπρος φεύγει.
- Έτσι λοιπόν, ε; Δεν δίνεις φράγκο; Θα σου δείξω εγώ! Και αμέσως παίρνει το 100:
- Το και το, BMW ασημί, τόσα κυβικά χωρίς αριθμό. Με χτύπησε στην οδό Τάδε και την κοπάνησε!
Λίγο πιό κάτω ένα περιπολικό σταματάει τον φίλο.
- Άδεια, δίπλωμα, ασφάλεια και πού είναι οι πινακίδες;
- Μόλις τις κατέθεσα.
- Και τότε γιατί κυκλοφορείτε;
- Μα… να, πάω να το κλείσω στην pilotis.
- Την ταυτότητά σας, παρακαλώ.
Κοιτάζοντας την ταυτότητα ο αστυνομικός έγινε αυστηρότερος:
- Καλά, δικηγόρος εσείς και δεν ξέρετε τους νόμους; Τί να πει κι ο απλός κόσμος; Ή μήπως τους ξέρετε και τους γράφετε στα παλιά σας παπούτσια;
Κατάληξη. Ο φίλος μου γλύτωσε 660 ευρώ από τα τέλη και πλήρωσε συνολικά 890 σε πρόστιμα, αναδρομική ασφάλιση και συμβιβασμό με τον καταγγέλλοντα.
Όταν, μάλιστα, η γυναίκα του πήγε να πληρώσει το πρόστιμο στον Δήμο και εξιστόρησε στη κοπέλα του γκισέ την ιστορία, εκείνη σηκώθηκε από τη θέση της και δίνοντάς της το διπλότυπο, την αγκάλιασε στοργικά, την συνόδευσε μέχρι την έξοδο τη συμβούλεψε με συμπάθεια και συγκατάβαση:
- Καταλαβαίνω τον πόνο σου. Μόνη σου γιατρειά, πήγαινε κάτω στο λιμάνι και κάνε μιά πλήρη περατζάδα στην προκυμαία. (Σημ. Πρόκειται γιά κοντά 2,5 χιλιόμετρα). Θα σου περάσει σίγουρα!
Β) Ο δεύτερος είναι μηχανολόγος, συμμαθητής από το Βαρβάκειο και συμφοιτητής στο Πολυτεχνείο. Είχε καταπιαστεί με μεγάλες μεταλλικές κατασκευές και εργολαβίες. Μέχρι την Γερμανία είχε φτάσει η χάρη του. Πολυάσχολος και ακατάστατος, πέρυσι που αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί -υπό το κράτος αναδουλειάς και σφιξιμάτων- προσπάθησε να βγάλει άκρη με τις παραμελημένες ασφαλιστικές του υποχρεώσεις και δικαιώματα. Έτσι ανακάλυψε και κάποιο συνοδό επικουρικό ταμείο μεταλλουργών, πέραν από το ΤΣΜΕΔΕ, από το οποίο εδικαιούτο -βάσει τζίρου και κρατήσεων- κάπου 45000 ευρώ.
Απευθύνθηκε εκεί και τον πληροφόρησαν πως λόγω «κουρέματος» των αποθεματικών τους, θα έπρεπε να υπολογίζει σε περίπου 7000 ευρώ μόνο. Μην μπορώντας να κάνει τίποτε ο φίλος μου είπε:
- Άει σιχτίρ, (αυτό μέσα του), φέρτε τα να τελειώνουμε. Σκεπτόμενος πως: «Από κακό πραματευτή, κι ένα δεμάτι άχερα»!
- Ωραία, κάντε μας αίτηση και θα σας απαντήσουμε.
Κάμποσους μήνες μετά πήρε γραπτή απάντηση που έλεγε πως, λόγω οικονομικής αδυναμίας -διάβαζε χρεωκοπίας- το ταμείο μπορεί να του καταβάλει μόνο το ποσόν των 3500 ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ είναι φόρος που θα παρακρατηθεί! Δηλαδή θα του καταβληθούν 1750 ευρώ!
Ο φίλος μου, ρίχνοντάς το πλέον στην πλάκα, τους πήρε τηλέφωνο και συμφώνησε:
- Παιδιά εντάξει! Επί τέλους φέρτε τα 1750, να πάει στο διάολο να ξεμπερδεύουμε!
- Πολύ ωραία. Περάστε να υπογράψετε δήλωση αποδοχής και να τελειώνουμε!
Επίλογος: Αφού έκανε κι αυτό το τελευταίο και μπήκε στην αναμονή της επιταγής των 1750 ευρώ, του ήρθε επιστολή με την οποία το ταμείο του γνωστοποιούσε πως είχε γίνει λάθος στον υπολογισμό των δικαιωμάτων του και πως -τελικά- εκείνος τους οφείλει 60 ευρώ, τα οποία με τις προσαυξήσεις έγιναν 99, και αν δεν σπεύσει να τα καταβάλει εντός δεκαημέρου, θα έχει κι άλλα πρόστιμα! Δηλαδή, «από εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι»!
Είπατε τίποτε; Ας πούμε κάτι σαν: «κάνει τρέλα, ή εγώ τρελαίνομαι»;
Σχόλιο:
και βαθιά σ’ ευχαριστώ
γιατί μ’ έμαθες και ξέρω
ν’ ανασαίνω όπου βρεθώ
να πεθαίνω όπου πατώ
και να μη σε υποφέρω...
πίσω στα παλιά
↧
↧
Observer: Γλέζος, ο ήρωας που παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ
ή
↧
Ένα ρομάντσο που κρατάει 65 χρόνια
↧
O ναός της ελληνικής καλτίλας είναι ένα περίπτερο
Στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο Δημαρχείο και τα τσοντάδικα.
Ο κ. Κώστας ιερουργών μπροστά στη συλλογή με τις κασέτες του .
Νομίζω ότι αυτό που ακουγόταν την ώρα που έφτασα στο περίπτερο της πλατείας Κοτζιά, παραπλεύρως του δημαρχείου ήταν κάτι ηπειρώτικο. Πλησιάζω τον περιπτερά και του λέω ότι η μεγάλη συλλογή από παλιές κασέτες που περιβάλλει το κιόσκι του είναι εντυπωσιακή. "Τα cd άμα τα ακούσεις δέκα φορές χαλάνε, η κασέτα δεν παθαίνει τίποτα"μου απαντά. Εδώ θα βρεις κασέτες που δεν πρόκειται να έχει κανένας άλλος. Δεν με νοιάζει αν θα τις πουλήσω, θέλω να τις έχω δίπλα μου.
Ο κ. Κώστας ασχολείται με τη μουσική εδώ και 30 χρόνια τουλάχιστον.
Είναι σήμερα 61 ετών και θυμάται ότι το πρώτο τραγούδι που τον έκανε να θέλει να χωθεί σε αυτό τον χώρο ήταν ο "Παλιατζής"του Άκη Πάνου και η ερμηνεία του Στράτου Διονυσίου. Έχει δικό του μαγαζί στην Κλεισθένους, δίπλα στο περίπτερο. "Κανονικό, με δικαιώματα, ήμουν μέτοχος στην AEPI εγώ". Από εκεί μεταφέρει κάποιες από τις κασέτες και τις πουλάει. Μου δείχνει με υπερηφάνεια τα credits που αναγράφονται στα εξώφυλλα: Sibilla: Παραγωγή-Διάθεση Κ. Μπούζης. Ελληνική φωνογραφική εταιρεία. "Εδώ θα βρεις κασέτες που δεν πρόκειται να έχει κανένας άλλος. Δεν με νοιάζει αν θα τις πουλήσω, θέλω να τις έχω δίπλα μου"μου λέει.
www.lifo.gr
↧