Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Επιτέλους κατακτά την Αθήνα ο Μέγας Αλέξανδρος

$
0
0

Η 21 ετών περιπλάνηση του νεαρού έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου φαίνεται να τελειώνει και να βρίσκει τη θέση του σε σημείο της πρωτεύουσας.
epitelous-katakta-tin-athina-o-megas-aleksandros
Άναψε το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στον Δήμο Αθηναίων για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μέγα Αλεξάνδρου στην πόλη και ειδικότερα είτε στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, είτε στο Ζάππειο στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Βασ. Όλγας – η τελική απόφαση θα ληφθεί το επόμενο διάστημα από τον δήμο.



Το έργο, που φιλοτέχνησε και ολοκλήρωσε το 1973 ο γλύπτης Γιάννης Παπάς, αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία, όταν ήταν έφηβος πρίγκηπας και αγωνιζόταν με τους φίλους του στο κυνήγι με άλογο στα γύρω βουνά.Επρόκειτο για τολμηρό εγχείρημα καθώς ήταν το πρώτο γλυπτό που χυτεύθηκε στην Ελλάδα. Το 1992 εκτέθηκε για πρώτη φορά δημοσίως στην Εθνική Πινακοθήκη κατά τη διάρκεια της αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνης και το 1993 αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη και παραχωρήθηκε ως δωρεά στον Δήμο Αθηναίων.
Η «Οδύσσεια» του Μέγα Αλέξανδρου

Συμβολή Αμαλίας και Βασ. Όλγας
Συμβολή Αμαλίας και Βασ. Όλγας

Έκτοτε, άρχισε η περιπέτεια του σπουδαίου γλυπτού και οι ταλαιπωρίες περί της δημόσιας τοποθέτησης του. Το άγαλμα, που φιλοξενείται στον κήπο του εργαστηρίου του γλύπτη στο Μουσείο Μπενάκη, περιμένει να βρει την θέση του στην πόλη των Αθηνών.
Το 2002, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», όταν η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε την Αθήνα, πρότεινε το άγαλμα να τοποθετηθεί στην πλατεία Κοτζιά ή στον χώρο απέναντι από το Χίλτον, προτάσεις που απερρίφθησαν από την επιτροπή Καλλιτεχνικής Αρτιότητας του Δήμου. Σε τρίτη πρόταση να τοποθετηθεί το γλυπτό έξω από το Πολεμικό Μουσείο διαφώνησε ο Αλέξης Παπάς, γιος του γλύπτη, λέγοντας πως δεν είναι σωστή θέση ωστόσο η αντιπρότασή του για το πάρκο Ριζάρη δεν εισακούστηκε.
Όταν τα ηνία της πόλης ανέλαβε ο Νικήτας Κακλαμάνης, πρότεινε εκ νέου την πλατεία Κοτζιά κι αυτή τη φορά η πρόταση γίνεται δεκτή, μόνο που η στατική μελέτη που εκπονείται επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη δείχνει ότι η πλατεία είναι ακατάλληλη καθώς το άγαλμα έχει μήκος 3,8 και ύψος 3,45 μέτρα και τίθεται θέμα στατικότητας. Υποδεικνύεται ως νέος χώρος τοποθέτησης ο σταθμός του Θησείου όμως για το σημείο θέτει βέτο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Απ'ότι φαίνεται πάντως, η τελευταία κινητοποίηση του δήμου θα δώσει τέλος στην περιπέτεια του Μέγα Αλέξανδρου και με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ σύντομα θα πάρει τη θέση του στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας μια περιπλάνηση 22 ετών.
Πηγή: «Έθνος»

Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>