Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Εις τα Χαυτεία

$
0
0


«Δεν ζη κανείς εις τας Αθήνας αν δεν περνά μίαν τουλάχιστον ώραν την ημέραν εις τα Χαυτεία. Είναι πράγματι το κέντρον, η καρδιά των Αθηνών.
 Εις τ’αρχοντικά σπίτια υπάρχει πάντοτε, παρεκτός των μικρών, των ιδιαιτέρων, ένα μεγάλο σαλόνι, ευθύς μετά την είσοδον, όπου δέχονται αδιακρίτως όλον τον κόσμον. Το Σύνταγμα, τα Δαρδανέλλια, το Ζάππειον, είναι τα ιδιαίτερα σαλόνια των Αθηνών. Τα Χαυτεία είναι το κοινόν, το μεγάλο. Και όταν λέγωμεν Χαυτεία, δεν εννοούμεν πλέον το μικρό εκείνο τμήμα της οδού Πατησίων, το μεταξύ των οδών Σταδίου και Βερανζέρου. Τα σημερινά Χαυτεία, μεγαλωμένα σαν την Ελλάδα, περιλαμβάνουν και την αρχήν της οδού Πανεπιστημίου μέχρι των "Βουστασίων" και του Πανελληνίου και την αρχήν της οδού Σταδίου μέχρι του "Κέντρου" και την πλευράν ακόμη της πλατείας της Ομονοίας, επί της οποίας απλούται η "Ήβη".

Η παρέα, η οποία εβαρύνθη να οργώνη το Σύνταγμα λέγει έξαφνα: "Ε δεν κατεβαίνουμε τώρα και στα Χαυτεία;". Και πηγαίνει κατ'ευθείαν ν'αράξη εις το "Πανελλήνιον".

Το παλαιόν όνομα, το οποίον έμεινεν από το ξενοδοχείον ή το πεταλωτήριον -δεν ενθυμούμαι καλά, ο φίλος μου κ.Καμπούρογλου θα ενθυμήται καλλίτερα-, κάποιου Χαύτα, επεξετάθη και επεκτείνεται ολονέν εις όλην την περιοχήν. Και από πρωίας μέχρις βαθείας νυκτός, η περιοχή αυτή είναι πλημμυρισμένη από τον ποικιλότερον κόσμον, παρουσιάζουσα μεγαλητέραν ζωήν και κίνησιν από κάθε άλλο μέρος των Αθηνών.

Είναι η πολυκοσμία, η μεγάλη τύρβη, ο θόρυβος, η ζάλη και ο ίλιγγος της πρωτευούσης. Μόνον ο ευρισκόμενος εις τα Χαυτεία ειμπορεί να σχηματίση την ιδέαν ότι αι Αθήναι μας είναι πλέον μεγαλούπολις με μισό εκατομμύριο κατοίκων.

Προ πάντων τας ώρας του απογεύματος και του δειλινού, όταν ροδίζουν τα υψηλά πατήματα των γύρω μεγάρων, σχηματίζονται συμπαγείς και αδιαπέραστοι ανθρώπιναι μάζαι. Άλλοι κάθηνται ολόγυρα εις τα λαϊκά καφενεία, άλλοι στέκονται όρθιοι εις μίαν στάσιν που νομίζεις ότι δεν θα το κουνήσουν ποτέ από εκεί, άλλοι περιφέρονται με βηματάκια νωθρά και κουρασμένα.
 Έχει τον χαρακτήρα μάλλον αναπαύσεως η συγκέντρωσις εκείνη του δειλινού,
 η πολυάσχολος εν τούτοις και πολυφροντίς.

Τα τραμ, τ'αμάξια, ταυτοκίνητα κυκλοφορούν με δυσκολία και μ'επιμόνους κωδωνισμούς ή ανυπόμονα σαλπίσματα δια μέσου των πυκνών εκείνων όγκων. Ο Χωρικός των Μεσογείων με την πουκαμίσαν του διαγκωνίζεται προς την κομψήν Ατθίδα, η οποία θα πάρη το τραμ δια ν’αναβή εις το Ντορέ∙ 
και ο Ανατολίτης με την ρεδιγκόταν του και το φέσι του, γειτονεύει προς τον κομψευόμενον Αιγύπτιον, ο οποίος κατοικεί εις τον "Ερμήν" κ'εστάθη εις την πλατείαν να δροσισθή με μίαν μπύραν. Ο αέρας λείπει, η ζέστη είναι πνιγηρά, μόνον εις την πολυκοσμίαν των χαμηλών Χαυτείων αισθάνεται κανείς το χαυνωτικόν καλοκαίρι των Αθηνών...»

(«Εφημερίς», Γρ.Ξενόπουλος, Ιούλιος 1913)


Εν Αθήναις....ήταν αλλιώς τότε

$
0
0
1916.ΑΘΗΝΑ. Η ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΑ ΠΑΛΑΝΑ,
ΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΡΘΙΑ.
AΡΧΕΙΟ ΕΡΤ


Εντάξει θα μου πείς 1916 ήταν οπότε υπήρχε υπερβολική αυστηρότητα ειδικά
για τα κορίτσια.
Έτσι βλέπουμε την δεσποινίδα της φωτογραφίας
με τις κοτσίδες και το αυστηρό ντύσιμο.
Το ΑΡΣΑΚΕΙΟ από τότε είχε όνομα....

Να μη ξεχάσουμε και τον τίτλο σχολείων....ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ....
Ας έρθουμε μεταπολεμικά ....
Έχει ησυχάσει η Αθήνα από τον εμφύλιο και η κοινωνική ζωή αρχίζει
στις γειτονιές.

Στα παρτάκια στα σπίτια με μωσαϊκά γνωρίζονται καλύτερα οι νεαροί
με τις νεαρές....
Τα παντελόνια καμπάνα....τα φουρώ για τα κορίτσια
και το πρώτο κοκκινάδι που έχει στην τσάντα της
η τολμηρότερη και που το δίνει και στις άλλες.
Τα πρώτα ραντεβού στα ζαχαροπλαστεία της Πλατείας Βικτωρίας...
της Κυψέλης....του Συντάγματος....
Ο σεβασμός εξακολουθεί να υπάρχει στα ήθη και όλα είχαν
ένα όριο που άργησε να ξεπεραστεί.
Ήρθε όμως ο καιρός που ο σεβασμός έγινε πρόβλημα.
Η μινι ζίπ της Μαίρη Κουάντ έδωσε το σύνθημα...

Και ο Γιάννης Παπαϊωάννου γράφει τους παρακάτω στίχους....

"Φουστανάκι μίνι ζιπ φοράς και σαν καβουρίνα προχωράς 
κι όσοι, τσολιά μου, σ’ αντικρίσουν τα κουτσομπολιά αρχίζουν.

Για τούτα σου, για κείνα σου, τα όμορφα, τα φίνα σου, 
τα όμορφα, τα φίνα σου, για τούτα σου, για κείνα σου.

Την κυκλοφορία σταματάς, γίνεται κακό και σαματάς 
κι ακούς να λέγει κακό μάτι, ο Γρηγόρης κι ο Σταμάτης."


Τα ραντεβουδάκια στα ζαχαροπλαστεία και το

"πιασμένοι χέρι-χέρι σε πηγαίνω και με πάς..."
περνάνε στην ιστορία....


πίσω στα παλιά


Προσοχή στους πορτοφολάδες!

$
0
0


Πού στήνουν καρτέρι, ποια κόλπα χρησιμοποιούν και από πού μας έρχονται

TA NEA
Προσοχή στους πορτοφολάδες!

Ρε πώς μας καταντήσανε και κυκλοφορούν και ελεύθεροι και με βουλευτική ταυτότητα!

Επισπεύδεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο...πληροφορίες ότι το τζαμί θα κατασκευαστεί στην Πλατεία Ομονοίας ελέγχονται!

$
0
0

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Καλοκαιράκι !

Δεν υπάρχει πρόβλημα στον ΕΟΠΠΥ από φάρμακα και υπηρεσίες δηλώνει το Υπουργείο Υγείας...

$
0
0
Συνταξιούχος του ΕΟΠΠΥ με γρίππη λαμβάνει θεραπεία μετά από οδηγία ιατρού και χωρίς φακελάκι....άντε περαστικά βρέ!

Το κυριακάτικο παζάρι

$
0
0


Αβησσυνίας
Το κυριακάτικο παζάρι


Οι... υποψιασμένοι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν επιλέξει κάποιες πλατείες που τις τιμούν δεόντως με την παρουσία τους για διαφορετικούς λόγους την καθεμία. Στις πλατείες αυτές θα βρείτε από πολιτικούς, πνευματικούς ανθρώπους, απλούς πολίτες λάτρεις του παλιού καλού γούστου... ως και γραφικούς τύπους που τις «χρωματίζουν» με ένα ξεχωριστό ύφος.
Σήμερα σας ξεναγούμε στην πλατεία 

Εδώ γίνεται χαμός! Μια θεατρική παράσταση έξω από ένα πολύ καλό φαγάδικο με ανυπέρβλητο σκηνικό τα παλιατζίδικα, τον κόσμο που δημιουργεί ζωή στην πλατεία. Το Πόρτο Μπέλο του Λονδίνου, το παζάρι του Κλινιανκούρ στο Παρίσι ωχριούν μπροστά στην ημετέρα πλατεία Αβησσυνίας και στο θέαμα που παρουσιάζει τα απομεσήμερα των Σαββατοκύριακων!
Η πλατεία Αβησσυνίας μέσα στα παλιατζίδικα του Γιουσουρούμ ήταν ως πριν από 10 χρόνια γνωστή μόνο για το κυριακάτικο παζάρι μεταχειρισμένων ειδών, όπου ο καθένας μπορούσε να βρει τα πιο ετερόκλητα πράγματα και τα μόνιμα παλαιοπωλεία της. Γιουσουρούμ ήταν το επίθετο του Νώε, ενός εβραίου εμπόρου που τον περασμένο αιώνα είχε το μαγαζί του μαζί με άλλους συμπατριώτες του στην περιοχή της πλατείας. Ενα άλλο μέλος της οικογένειάς του, ο Η. Γιουσουρούμ, ήταν αντιπρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών από το 1912. Πριν από 10 χρόνια η κυρία Καίτη Κουφονικόλα προσέθεσε ένα ακόμη στοιχείο ενδιαφέροντος στην πλατεία. Με σκηνικό τα παλιατζίδικα έφτιαξε ένα εστιατόριο υψηλής ποιότητας που έγινε αμέσως δημοφιλέστατο από καλλιτέχνες και άλλους... υποψιασμένους πολίτες που ζητούσαν κάτι διαφορετικό στην πόλη. Ατμόσφαιρα παρισινού Κλινιανκούρ και λονδρέζικου Πόρτο Μπέλο με το γνωστό ελληνικό κέφι τού «δώσ' τα όλα».
Τα Σαββατοκύριακα που υπάρχει και ζωντανή μουσική γίνεται κυριολεκτικά χαμός! Μια ηθοποιός, που έχει υπηρετήσει το κλασικό ρεπερτόριο, αποφάσισε ν' αλλάξει καριέρα και να τραγουδά με πάθος στην πλατεία τα πιο όμορφα ελληνικά τραγούδια. Ανακατεύεται με τον κόσμο και παρασύρει όλες τις ηλικίες στον χορό και στο τραγούδι. Είναι η απίθανη Βούλα Πελεκάνου σε στυλ πληθωρικής τραγουδίστριας του '50 που με το ντέφι στο χέρι κάνει ένα ακροατήριο, όλων των ηλικιών, επωνύμων και απλών ανθρώπων σε... συμπαράταξη, να παραληρεί!
Το μόνο όργανο που συνοδεύει τη Βούλα είναι ένα ακορντεόν που παίζει με ανάλογη δεξιοτεχνία ο Μίμης Σιλτρίδης, παλιός οργανοπαίχτης του Μητσάκη. Οπως εξηγεί ο Αγγελος, ο... «τα πάνθ' ορά» του κέντρου, η επιτυχία έγκειται στο ότι στην πλατεία Αβησσυνίας συντελείται μια θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές όλους όσοι μετέχουν σ' αυτό το πανηγύρι.
Το σπουδαιότερο είναι πως όλα είναι ζωντανά: το καταπληκτικό σκηνικό των παλιατζίδικων, η μουσική και οι μουσικοί, ο κόσμος που δεν είναι απαθής παρατηρητής των δρώμενων, οι σερβιτόροι, οι περαστικοί, τα κοριτσάκια των τσιγγάνων που πουλάνε λουλούδια και βέβαια το γρήγορο σέρβις ­ όσοι και αν είναι οι πελάτες ­ με πρωτότυπα εδέσματα ποιότητας και μια λίστα με τα πιο εκλεκτά κρασιά.
Τα Σαββατοκύριακα στην πλατεία Αβησσυνίας είναι μοναδικά, γι' αυτό και κανείς δεν διαμαρτύρεται όταν στέκεται στην ουρά περιμένοντας να κλείσουν τα παλιατζίδικα στις 3 το μεσημέρι και να στηθούν τα λυόμενα καθίσματα και τα τραπέζια που θα φιλοξενήσουν τους θαμώνες. Οι περισσότεροι είναι μόνιμοι, γνωρίζονται μεταξύ τους και γίνονται μια παρέα. Αλλά και αν δεν γνωρίζονται, με το κέφι της Βούλας και πάλι γίνονται ένα.
Εδώ ισχύει το «αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας»! Και οι επώνυμοι και οι ανώνυμοι εξυπηρετούνται με τη σειρά τους. Ο Αγγελος και οι συνεργάτες του, ο Ηλίας, ο Γιώργος, ο Γιάννης, είναι άτεγκτοι!
Μπορεί ο πελάτης να λεγόταν Ελύτης, Ανδρέας Παπανδρέου ή να είναι ένας ξένος πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, η μητέρα του Μαργαρίτα, ο Βαρδινογιάννης, ο Λυκουρέζος, ο Απόστολος Δοξιάδης, η Ντόρα, ο Μπούλγκαρι, αλλά κανείς δεν... ξιπάζεται. Εδώ οι ετικέτες καταργούνται και αυτή είναι η γοητεία.
Σημειώστε ότι το κέντρο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10.30 το πρωί 
ως τις 7 το απόγευμα, χωρίς μουσική, και τα Σαββατοκύριακα από τη μία το μεσημέρι. Η μουσική αρχίζει από τις 3 μ.μ. και κρατά ως τις 6.30 μ.μ. Ο,τι καιρό και αν κάνει το κέντρο λειτουργεί και, όπως λέει ο Αγγελος, με χιόνι κρατούσαν ομπρέλες και χόρευαν καλαματιανό όλοι μαζί! Βράδια λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι.
Μια μεγάλη παρέα ζητωκραυγάζει για τη Βούλα. Ορθιος ο ιδιοκτήτης γνωστού πρακτορείου ταξιδίων, όχι μόνος αλλά επικεφαλής αυτής της παρέας. Οποιον και αν ρωτήσεις γιατί έρχεται θα σου πει το ίδιο πράγμα: Τη βρίσκουμε!!
Λίγο είναι να τη... βρίσκεις στην καρδιά της Αθήνας;
Τι σημαίνει πλατεία Αβησσυνίας; Η επίσημη καθιέρωση του ονόματος της πλατείας είναι σχετικά πρόσφατη και έγινε το 1943 κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής! Σαν αγορά μεταχειρισμένων λειτουργεί από το 1910 και το όνομά της ίσως να οφείλεται σε κάποιους Αιθίοπες που ζούσαν τριγύρω. Λέγεται ότι ολόκληρη η πλατεία Αβησσυνίας μπορεί να είναι κατάλοιπο από παλιό χάνι.


Η διπλή τραγωδία που στοίχειωσε τη ζωή του Νίκου Κούρκουλου!

$
0
0

Η διπλή τραγωδία που στοίχειωσε τη ζωή του Νίκου Κούρκουλου!

Ο αδερφός του Νίκου Κούρκουλου, Στέφανος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σπάει την σιωπή του και αποκαλύπτει την διπλή τραγωδία που στοίχειωσε τη ζωή του μεγάλου και αξέχαστου αυτού Έλληνα ηθοποιού.
Ο Στέφανος Κούρκουλος πριν από τρία χρόνια μίλησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη και στο ένθετο περιοδικό εφημερίδας με τίτλο «Μικρές βιογραφίες».
και του είπε πως: «Μας χώριζαν δεκαεπτά χρόνια με τον Νίκο. Μοιραία αφού χάθηκε για πάντα ο πρωτότοκος αδελφός μας ο Σπύρος, ο Νίκος έγινε για μένα όχι μόνο αδελφός αλλά και πατέρας. Ο πατέρας έλειπε από το σπίτι στο κουρείο και ο Νίκος αναπλήρωνε τα καθήκοντά του. Αυτός είναι που μου έμαθε να σέβομαι τη γυναίκα. Αυτός είναι που μου ενστάλαξε τις βασικές αρχές για τη ζωή μου. Και ήταν τόσο αυστηρός που μια μέρα με τραβούσε ένα χιλιόμετρο από το αυτί γιατί δεν ήθελα να πάω στο σχολείο, πράξη που επανέλαβε όταν δεν του άρεσε η συμπεριφορά μου σε ένα κορίτσι».
Ο Στέφανος Κούρκουλος περιέγραψε το περιστατικό που στιγμάτισε για πάντα τις ζωές των μελών της οικογένειάς του. Ήταν το 1952 όταν ένας τυφώνας χτύπησε το πλοίο στο οποίο ταξίδευε ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Σπύρος. Το γκαζάδικο πλοίο με το οποίο ταξίδευε ο Σπύρος Κούρκουλος ως τρίτος πλοίαρχος κόπηκε στα δύο ανοιχτά της Βενεζουέλας. Όλοι σώθηκαν. Από μαρτυρίες επιζώντων ο καπετάνιος πήρε μαζί του σε μια μικρή βάρκα τον δεύτερο και τρίτο πλοίαρχο μαζί και τους δύο μηχανικούς. Η βάρκα που επέβαιναν ξεβράστηκε στις ακτές τις Βενεζουέλας. Το μακάβριο θέαμα που αντίκρισαν οι κάτοικοι ήταν ανατριχιαστικό: ο καπετάνιος βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό. Οι άλλοι δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ το ίδιο βράδυ του χαμού του αδερφού του, ο Νίκος Κούρκουλος πετάχτηκε από τον ύπνο και είπε: «Μάνα, μεγάλο κακό θα μας βρει».
 Το σώμα του Σπύρου δεν βρέθηκε ποτέ. Τραγική φιγούρα, η μάνα Αυξεντία Κούρκουλου.  Δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι ο γιος της ήταν νεκρός. Τον περίμενε στην πόρτα και μιλούσε για εκείνον σαν να ήταν ζωντανός. «Ο Νίκος πόνεσε πάρα πολύ για αυτόν το θάνατο. Είχανε μόνο δύο χρόνια διαφορά και λάτρευαν ο ένας τον άλλον. Αλλά σφράγισε το στόμα του και δεν μίλαγε ποτέ γι' αυτό. Ο τρίτος αδερφός μας πήγε κάποια στιγμή στην Ιταλία για να σπουδάσει. Δεν τα κατάφερε και λίγο αργότερα, όταν εγώ τελείωσα το Πολυτεχνείο, αρχίσαμε να χτίζουμε πολυκατοικίες μαζί. Στη δεύτερη πολυκατοικία που φτιάξαμε -κι ενώ εργαζόταν με τους εργάτες και μετρούσε τα τούβλα-έπεσε από την ταράτσα και σκοτώθηκε. Το δεύτερο "αστροπελέκι" στην οικογένεια. Κεραυνός εν αιθρία» έλεγε πριν από τρία χρόνια στον Γιώργο Λιάνη και στο ένθετο της Real News «Μικρές βιογραφίες» ο Στέφανος Κούρκουλος.


πηγή

Μια λιμουζίνα για τον τέως

$
0
0




Οι περισσότεροι συνταξιούχοι που ξέρω, μόλις αφήσουν τη δουλειά τους παίρνουν ένα διπλοκάμπινο, το οποίο συνήθως αγοράζουν μεταχειρισμένο και την κάνουν για τους αγρούς. Ανακαλύπτουν κανένα χωράφι, που τους άφησε η μάνα τους ή η πεθερά τους και ασχολούνται μαζί του. Το καλλιεργούν, φυτεύουν κανένα δέντρο, κανένα λαχανικό, ποτίζουν, κλαδεύουν και το μεσημέρι φεύγουν πάνε στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία, όπου βρίσκονται τα εγγόνια τους, για να τα μεταφέρουν στη γιαγιά να ταΐσει και να τα φροντίσει.

Αυτό το σενάριο, όταν είσαι κανένας απλός και λαϊκός τύπος. Όχι όταν είσαι πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ας φώναζες στα πέντε χρόνια που κράτησε η θητεία σου, ότι δεν έπαψες ποτέ να είσαι παιδί του λαού.

Και έτσι παρά το ότι φεύγοντας από το προεδρικό πήρε μισό εκατομμύριο ευρώ αποζημιώσεις, παρά το ότι θα έχει σύνταξη πρώην προέδρου και πρώην προέδρου της Βουλής, ο Δημήτρης Χριστόφιαςζητά και θα του δοθεί λιμουζίνα.

Νομικά τη δικαιούται και για αυτό το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε εκτάκτως από τη Βουλή να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους σχεδόν 45.000 ευρώ για να αγοραστεί αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού,
 όπως γράφει η εφημερίδα Φιλελεύθερος. Δεν ζητά κάτι παράνομο. Ζητά όμως κάτι ηθικό;

Γιατί μπορεί να είναι τέως πρόεδρος αλλά το μεγαλείο είναι μεγαλείο. Δεν του κάνει ένα αυτοκίνητοToyota Prius για παράδειγμα, με χαμηλούς ρύπους να στείλει και το σωστό μήνυμα για το περιβάλλον. Θέλει αυτοκινητάρα. Θέλει λιμουζίνα, θέλει μεγαλεία. Όπως άλλωστε αρμόζουν σε ένα αριστερό, απλό πρόεδρο. Θέλει το νέο το BMW730i
 η τιμή του οποίου μπορεί να ξεπεράσει τις 80.000 ευρώ όταν μπουν όλα τα έξτρα.

Προφανώς, ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν αντιλαμβάνεται και πάλι ότι προκαλεί. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι δεν τον νοιάζει κιόλας. Ζει στη δική του κοσμάρα, βλέπει τα πράγματα με το δικό του φακό.

45.000 ευρώ είναι πολλά λεφτά για το αυτοκίνητο ενός ΠΡΩΗΝ προέδρου. Θέλει αυτοκίνητο ας δώσει μόνος του να αγοράσει. 45,000 ευρώ θα μπορούσε να είναι ο μισθός δύο δασκάλων για ένα χρόνο, δύο νοσοκόμων. Θα μπορούσε να βελτιωθούν κάποιοι δρόμοι. Να δοθούν σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τελοσπάντων να γίνει κάτι χρήσιμο. Όχι για να έχει ένα τεράστιο, γρήγορο αυτοκίνητο ένας συνταξιούχος που αποκλείεται ποτέ να πατήσει γκάζι ή να κάμει σεξ στις δερμάτινες του πολυθρόνες.

Πιστεύω, δεν υπάρχει καλύτερο timing (δεν μου έρχεται η λέξη στα ελληνικά και βιάζομαι για να το ψάξω) από το να συζητήσουμε και να καταργήσουμε ΤΩΡΑ όλα τα ηλίθια προνόμια που έχουν οι πρώην. Πρώην πρόεδροι, πρώην βουλευτές, πρώην αξιωματούχοι.
 Προνόμια προκλητικά που απομυζούν την οικονομία.

Είναι καιρός να τελειώνουμε με τους συνταξιούχους. Να τελειώνουμε με τη νοοτροπία ότι αν δεν πεθάνουν, δεν πηγαίνουν σπίτι τους.
 Να σταματήσουμε να τους πληρώνουμε. 
Να σταματήσουμε να τους ανεχόμαστε.

Κινεζικαί απομιμήσεις

$
0
0


Τα τσιγάρα Camel τα ξέρετε.
Τα πακέτα τους έχουν υποστεί ουκ ολίγες τροποποιήσεις για να αρέσουν σ' όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα, επί παραδείγματι, μέχρι να μπει το γνωστό «κηδειόσημο»
δεν έγραφαν «Turkish & American Blend» αλλά «Domestic & American Blend»
για να μην παρεξηγούνται οι αρειμάνιοι Έλληνες.
Πέρυσι, στο σπίτι ενός φίλου είδα μία κινέζικη διαφήμιση, που πρέπει να
αναφέρεται στα κινέζικα καμελάκια.

Δεν ξέρω τι γράφουν οι Κινέζοι, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν αλλάξει την γκαμήλα!
Κι από δρομάδα έβαλαν βακτριανή, που είναι και πιο οικεία, βρε αδερφέ!

Αναπολώντας το παρελθόν

$
0
0

«Ο μορφη Αθήνα, πού ’ν’ τα χρόνια εκείνα, πού ’ν’ τα χρόνια εκείνα τα παλιά. πού ’ν’ τα χρόνια που ξηγιόμαστε αλάνικα και που σέρναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα». Το 1960 το τραγούδι ήταν ήδη παλιό. Μίλαγε για μια Αθήνα που είχε ήδη χαθεί. Ομορφη, ανθρώπινη, με τα λεφτά τόσο αβέρτικα που τα σκυλιά δεν καταδεχόντουσαν να φάνε τα λουκάνικα που τα είχαν δέσει. Πότε ήταν αυτή η Αθήνα;

Το τραγούδι δεν το έλεγε, αλλά όταν ήμουν μικρός πίστευα ότι πρέπει να ήτανε κάπου στο 1920. Την εποχή που περπατούσαν στο Ζάππειο και βλέπανε μακρυμαλλούσες, που ο μπάρμπα-Γιάννης ο κανατάς πρόσεχε να μην τον γελάσει κάποια εύμορφη κυρά και του πάρει το γαϊδούρι και του μείνει η ουρά... Ωστόσο, αν και τότε είχανε απατεώνες που προσπαθούσαν να πάρουν το γαϊδούρι, είμαι σίγουρος ότι είχανε κι ένα τραγούδι που έλεγε ότι σε μια παλιότερη Αθήνα οι κανατάδες μπορούσαν να παρκάρουν το γαϊδούρι χωρίς να φοβούνται ότι θα βρουν την ουρά. Είναι σίγουρο ότι υπήρχε, γιατί είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται έτσι. Να σκέφτεται ότι υπήρχε μια εποχή χωρίς προβλήματα, που οι δρόμοι ήταν σαν από εικονογράφηση παραμυθιού. Κάτι σαν τη φωτογραφία της Αθήνας τα Χριστούγεννα του 1960 που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και έχει μαγέψει όλο τον κόσμο. Το 1960 ήμουνα 12 χρονών. Αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι.

Εάν η φωτογραφία -όπως αναφέρεται- είναι τραβηγμένη στα Χαυτεία, είναι η πλευρά της Πατησίων προς τη μεριά των Εξαρχείων. Ακριβώς εκεί που ήτανε η «Αλάσκα», δίπλα στο «Ροζικλαίρ», τα δύο λούμπεν σινεμά του κέντρου, όπου ταμπέλες «έλεγαν» στους λούστρους να αφήνουν τα κασελάκια τους στην είσοδο ή άλλες υπενθύμιζαν ότι απαγορεύεται το ψήσιμο της ρέγκας με εφημερίδες. Τότε που οι θεατές της πλατείας δεν καθόντουσαν ποτέ ακριβώς κάτω από τον εξώστη, καθώς δεν ήταν σίγουροι ότι κάποιος δεν θα τους έφτυνε από ψηλά ή δεν θα τον έβγαζε και θα τους κατούραγε.

Το πιθανότερο, όμως, είναι να έχει τραβηχτεί από την πρώτη πολυκατοικία της Ομόνοιας επί της Σταδίου, που μόλις είχε γίνει μονόδρομος. Αντίθετα με την Αθηνάς, που ήταν για τους βλάχους, την Αιόλου, που ήταν για τους εργάτες - μικροαστούς, και την Ερμού, που ήταν μόνο για γυναίκες, η Σταδίου ήταν ο πρώτος μοντέρνος εμπορικός δρόμος. Με ανδρική μόδα και κουστούμια prêt a porte, με το βιβλιοπωλείο της «Εστίας» και την «Ατλαντίδα» στην Κοραή, τη στοά του κουρείου του Σολεϊμέζη με 14 καρέκλες και πεντικιουρίστα, το ουζάδικο του Απότσου για το μεσημεριανό ουζάκι και το -ω θεοί του Ολύμπου- μοναδικό παιχνιδάδικο της «Πανελλήνιας Αγοράς», όπου πάντα ζαχάρωνα το κάστρο με τα στρατιωτάκια στη βιτρίνα, γνωρίζοντας όμως ότι ποτέ δεν θα το αποκτούσα.

Γιατί στη Σταδίου του ’60 ο κόσμος πέρναγε, κοίταζε και γύρναγε σπίτι γιατί με το δώρο έπρεπε να πληρώσει το ηλεκτρικό ή το νερό. Και αναπολούσε το παρελθόν κοιτάζοντας φωτογραφίες του ’20, όταν σέρνανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα.

Το δέντρο
Το 1960 τα δώρα -γνωστά σαν μποναμάδες- δεν δίνονταν τα Χριστούγεννα αλλά την Πρωτοχρονιά. Η συνήθεια να δίνονται τα Χριστούγεννα ήρθε με την αμερικανική κουλτούρα. Τα δέντρα όμως είχαν έρθει και με τα φωτάκια τους στήνονταν στα παράθυρα των μονοκατοικιών ως τεκμήριο μόδας και πλούτου
H «Σιβηρία»
Τα Χριστούγεννα -και ιδιαίτερα η Πρωτοχρονιά- ήταν οι μέρες που άνοιγε ένα από τα πιο άγνωστα δωμάτια των σπιτιών του ’60, το σαλόνι, το οποίο δεν υπήρχε για κανέναν άλλο λόγο παρά επειδή κάθε σπίτι έπρεπε να έχει σαλόνι. Αυτό το δωμάτιο άνοιγε σε ονομαστικές εορτές, γάμους, αρραβώνες, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ενώ ανάμεσα σε Νοέμβριο και Απρίλιο όποιος επισκεπτόταν το σαλόνι το έκανε έχοντας υπόψη του τους θανάσιμους κινδύνους: να πεθάνει από το κρύο και να τον βρουν στην επόμενη εορτή καταψυγμένο σαν τον Σκοτ στην Ανταρκτική. Στα σπίτια του ’60 η θέρμανση περιοριζόταν στην κουζίνα. Οι κρεβατοκάμαρες θερμαίνονταν με την ηλεκτρική σόμπα στο ένα σπιράλ και δέκα λεπτά πριν από τον ύπνο. Τα σαλόνια είχαν το παρατσούκλι «Σιβηρία» επειδή δεν θερμαινόντουσαν εκτός από τις γιορτές και θεωρούνταν επίσημα σφραγισμένα όταν μετά του Αγίου Δημητρίου στις χαραμάδες από τις πόρτες τους στρώνονταν σεντόνια για να μην πηγαίνει το κρύο και στο υπόλοιπο σπίτι.
Η γαλοπούλα
Μου είναι αδύνατον να θυμηθώ αν πριν από τη γεμιστή γαλοπούλα υπήρχε άλλο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο. Υποθέτω ότι κάποτε υπήρχε. Την ελληνική γαλοπούλα, όμως, όπως τουλάχιστον τη φτιάχναμε σπίτι, θα προτιμούσα να μην τη θυμάμαι. Για κάποιον μυστήριο λόγο, η κυρά Λένη, η μακαρίτισσα η μάνα μου, είχε κατατάξει τη σάλτσα ταξικά. Πίστευε ότι μόνο οι κατώτερες τάξεις τρώνε σάλτσα. Ενώ λοιπόν τα Χριστούγεννα η μπασκλασαρία της εργατικής τάξης απολάμβανε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα και τη γέμισή της, εμείς, η ανερχόμενη αστική τάξη, σφίγγαμε τα δόντια, τρώγαμε τη γαλοπούλα αλά κόντρα πλακέ με τη γέμιση στεγνή σε ένα μπολ, να μοιάζει και να έχει τη γεύση από χαρμάνι για μπετόν. 
Αντ. Πανούτσος

Εν Αθήναις....η πρώτη φροντίς το πρωϊ

$
0
0


...και η τελευταία το βράδυ....φυσικά με οδοντόκρεμα ΚΟΛΥΝΟΣ....





"Εις τρείς ημέρας ακριβώς τα δόντια σας θα γίνουν λευκότερα κατά τρείς
αποχρώσεις...."
Μα πόσο παλιά είναι;
Στα 1914 ο Φαράτζη μεταφέρεται στην Αθήνα, Ευριπίδου 4 εκεί που ήταν χρόνια ολόκληρα μετά ο ΠΑΤΙΣΤΑΣ με τα καλλυντικά ... έχοντας εξασφαλίσει την αντιπροσωπεία της ΚΟΛΥΝΟΣ και το 1916 αρχίζει την εισαγωγή της. 
Στις διαφημιστικές καταχωρήσεις της εποχής περιλαμβάνονται και οι οδηγίες για τη χρήση της πρώτης οδοντόπαστας που είδαν οι Έλληνες. 
Το ΚΟΛΥΝΟΣ βγήκε από τις Ελληνικές λέξεις..."κωλύω" και "νόσος".
Με τα χρόνια η λέξη οδοντόκρεμα αντικαταστάθηκε από την λέξη ΚΟΛΥΝΟΣ.
Και άκουγες στο ψιλικατζίδικο...στο περίπτερο...δώσε μου μια
ΚΟΛΥΝΟΣ...ΚΟΛΓΚΕΪΤ.
Την χρησιμοποιούσαν και για φάρμακο ....στα καψίματα....στον πονόδοντο...
λίγο στο δάχτυλο και μασάζ στο πονεμένο πρίν καταφύγουν στο ούζο.

Άρεσε η γεύση της μέντας και στα παιδιά....




Άρχισε να εξωραϊζεται....SUPERWHITE...τα λευκά δόντια στις γυναίκες
κυρίως.... επί πλέον προσόν.
Στη συνέχεια η ΚΟΛΥΝΟΣ έβγαλε και κρέμες ξυρίσματος αλλά
η Αμερικανική ΚΟΛΓΚΕΪΤ έμπαινε δυνατά στην αγορά με μεγάλη
ποικιλία προϊόντων στοματικής υγιεινής και φυσικά με μεγάλη
διαφήμιση.

πίσω στα παλιά

Οπλομαστοί τοποθετήθηκαν στην Βουλή!

$
0
0



Από σήμερα οι βουλευτές θα αφήνουν τα όπλα τους στους ειδικούς οπλομαστούς
πρίν εισέλθουν στην Βουλή.....στην φωτογραφία πρώτη πρωϊνή φωτογραφία πρίν αρχίσει η ολομέλεια.

Στο καλό παλληκάρι μου!

$
0
0
Πέθανε ο Τόμας Πρωτόπαπας Χθες το απόγευμα μετά απο έξι εβδομάδες στην εντατική ....



Βουλευτίνα της Ελληνικής Βουλής αγορεύουσα και ο παπαγάλος της!

$
0
0


Κρυφά μέσα στο σπίτι μας
ξέρω πως μπήκε άλλος.
Πάψε να λες πως σ’ αδικώ
γιατί μπροστά στο σκηνικό
ήταν κι ο παπαγάλος.

Το ’πε, το ’πε ο παπαγάλος
ότι σ’ αγκαλιάζει άλλος.

Ο έρωτάς μας, έλεγες, 
είναι πολύ μεγάλος.
Μα πίσω από την πλάτη μου
άλλον φιλάς, αγάπη μου, 
μου το ’πε ο παπαγάλος.


Γιάννης Παπαϊωάννου

Πατσάς ΟΛΕ!

$
0
0


Indiktos
Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, και επειδή έχω να φάω ο,τιδήποτε δύο μέρες και επειδή έχουμε και βίτσια, εγώ ονειρεύομαι ΠΑΤΣΑ!!!
Φωτο: Νίκος Κωστόπουλος
Ξέρω ότι οι περισσότεροι/περισσότερες τώρα θα κάνετε ΜΠΛΙΑΧ, αλλά σας συγχωρώ γιατί απλά οφείλεται σε άγνοια και/ή σε φόβο, γιατί απλά ΔΕΝ έχετε δοκιμάσει Πατσά ή έχετε φάει πατσά σε λάθος μέρος.
Καταρχήν, επειδή διαβάζουν διάφοροι Παλαιοελλαδίτες, που ως προς το φαγητό (με το συμπάθιο κιόλας) δεν ξέρουν τι τους γίνεται, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Πατσάς σημαίνει κοιλιά (συνώνυμο: σκεμπές.) Σαν λέξη την χρησιμοποιούμε σε εκφράσεις υψηλής αισθητικής, όπως “Όταν τρέχω κουνιούνται οι πατσάδες μου” ή “πάρε τον πατσά σου από εδώ μωρή, προσβάλλεις την αισθητική μου” (το “προσβάλλεις την αισθητική μου” δεν το χρησιμοποιούμε, βέβαια, αλλά μου φάνηκε έξυπνο να το βάλω).
Στην μαγειρική, επίσης, σημαίνει κοιλιά και κυρίως μοσχαρίσια/αγελάδας. Το λέω αυτό, γιατί στην Αθήνα αλλά και σε πολλά νησιά, όταν παρήγγειλα πατσά εμφανίστηκαν στο τραπέζι διάφορα, από μοσχαροκεφαλή έως γίδα βραστή.

Στον Πατσά λοιπόν χρησιμοποιούμε Μοσχαρίσια κοιλιά, ποδαράκια (τα πέλματα του ζώου) και το σαρδένι (κατ’ άλλους σαρδέλι) που θα εξηγήσω τι είναι αργότερα.
Ξεκινάμε με ένα αξίωμα. Ο πατσάς είναι σαν τον καφέ. Σου αρέσει μόνο ένας. Όταν σου αρέσει ο πατσάς σε κάποιο μαγαζί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σου αρέσει σε κάποιο άλλο και είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να κάνεις σπίτι σου πατσά το ίδιο νόστιμο με των πατσατζίδικα. Ο βασικός λόγος είναι ότι ο πατσάς πρέπει να βράζεται χαμηλά, ΠΟΛΛΕΣ ώρες (πάνω από οχτώ ) και σε μεγάλες ποσότητες.
Ξεκινάμε λοιπόν να κάνουμε σπίτι μας Πατσά στην χύτρα:
1) Φροντίζουμε να έχουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ απορροφητήρα και καλό εξαερισμό (εκτός αν έχουμε καλό δικηγόρο για το διαζύγιο).
2) Έχουμε αγοράσει το λιγότερο 3 κιλά πατσά και ποδαράκια και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ σαρδένι. Το σαρδένι είναι τα μαύρα εκείνα κομματάκια που δίνουν όλη την γεύση στον πατσά. Τα πλένουμε καλά και τα τρίβουμε με λίγο λεμόνι η ξύδι. ΔΕΝ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.
3) Τα βάζουμε να βράσουν με πολύ νερό, τουλάχιστον δύο ώρες (στην χύτρα λέμε έτσι). Το δίωρο αυτό κάνουμε δουλειές στο σπίτι που από καιρό έχουμε αναβάλει αλλά δεν…, με σκοπό να μαλακώσουμε τον/την σύζυγο όταν θα γυρίσει στο σπίτι και θα βρωμάει μέχρι το ασανσέρ.
4) Κάποια στιγμή ανοίγουμε την χύτρα και βλέπουμε αν το κόκαλο από τα ποδαράκια έχει “καθαρίσει” εντελώς από το κρέας, τότε κατά πάσα πιθανότητα ο πατσάς είναι έτοιμος. Καλού κακού, δοκιμάζουμε να κόψουμε λίγο κοιλιά (ειδικά στο “νεύρο”). Αν μασιέται είμαστε ΟΚ.
5) Με μία κουτάλα μαζεύουμε λίγο λίπος και ζουμί από πάνω-πάνω (ένα φλιτζάνι ας πούμε) για να κάνουμε το κόκκινο, το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε πάπρικα (επειδή όπως είπα υπάρχουν και χαμουτζήδες, η πάπρικα είναι κόκκινο πιπέρι και είναι ΠΑΝΤΑ γλυκιά) βάζουμε και λίγο ξύδι και το χτυπάμε αρκετά ώστε να γίνει σώμα, αν είμαστε μαλωμένοι με τις αρτηρίες μας βάζουμε και λίγο άσπρο βούτυρο (πολύ λίγο όμως).
6) Σε ένα γουδί βάζουμε μερικά κεφάλια σκόρδο και λίγο χοντρό αλάτι και το χτυπάμε λίγο (έτσι έχουμε και το σκορδοστούμπι μας).
Είμαστε έτοιμοι να φάμε.
Μπορούμε να φάμε πατσά σκέτο, δηλαδή μόνο την κοιλιά με λίγο σαρδένι και οπωσδήποτε κόκκινο και αν θέλουμε σκορδοστούμπι, ξύδι και μπούκοβο (πιπέρι από καυτερή πιπεριά μαζί με τα σποράκια της).
Το τρώμε ψιλοκομμένο (ψιλοφλώρικο) η χοντρό “ντουζλαμά”.
Μπορούμε να φάμε μόνο ποδαράκια, όπου βάζουμε λεμόνι και μαύρο πιπέρι
Και βέβαια ανάμεικτο, όπου αυτοσχεδιάζουμε.
Πρόταση: Ανάμεικτος ντουζλαμάς με πολύ σαρδένι, στεγνός από ζουμιά με πιπέρι και λεμόνι (απλά ο μάστορας πρέπει να το ζεματίσει πριν το βάλει στο πιάτο, γιατί παγώνει αμέσως).
Συνοδευτικά στο πατσά δεν έχει. Βία-βία μια φέτα, ή καλύτερα μανούρι.
Πίνουμε Ρετσίνα (δίχως κόλα, γιατί στα μαγαζιά που πάω κάτι τέτοια λάθη είναι ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΑ).
Άντε και Καλή Όρεξη!
Διευκρινήσεις: σαρδένι= το κάτω μέρος της κοιλιάς εκεί που γίνεται η τελική πέψη του φαγητού. Ο αστικός μύθος λέει ότι είναι το... μουνί της αγελάδας (!!!) Είναι μούφα, γιατί σαρδένι παίρνουμε και από τον ταύρο/μοσχάρι. ΜΕ αρέσει ο μύθος όμως, γιατί λέω αστεία τύπου "μουνί στο πιάτο" ;-)
Ντουζλαμάς ή ντουσλαμάς= είναι ο πατσάς με χοντροκομμένα κομμάτια. Υπάρχουν ο ψιλός, ο μέτριος και ο χοντρός/ντουζλαμάς. 
Υ.Γ. Όταν είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη οι Inspiral Carpets κάποιοι φίλοι τους πήγαν για πατσά, έπαθαν σοκ και είπαν ότι αυτό το πράγμα μόνο ο Mark E. Smith των Fall θα μπορούσε να το φάει (μόλις είχαν συνεργαστεί στο I Want You).
Η φωτογράφηση έγινε στο πατσατζίδικο των Αδελφών Τσαρουχά, Ολύμπου 78, Θεσσαλονίκη. Τους ευχαριστούμε.
Ορίστε κι ένα λεξικό για ώρα ανάγκης:

ακροπαρασκευαστήριο: Η ελληνική λέξη για το πατσατζίδικο. Μ’ αυτή την ονομασία δόθηκε η άδεια λειτουργίας από το επαγγελματικό επιμελητήριο στο πρώτο πατσατζίδικο της Θεσσαλονίκης. Ο όρος δε χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη.
άνευ: συνθηματικός όρος των σερβιτόρων στα πατσατζίδικα. Σημαίνει χωρίς κόκκινο.
άνευ-άνευ: το ίδιο, χωρίς κόκκινο και σκορδόξιδο.
δεμάτι: μέρος της κοιλιάς που χρησιμοποιείται στον πατσά.
ζερντέ: γλυκό που παρασκευάζεται με γάλα, νισεστέ και ρύζι. Σερβίρεται στα πολίτικα πατσατζίδικα.
ισκεμπέ: (τουρκ.) οι κοιλιές, τα εντόσθια.
καζάνι: (τουρκ. kazan) δοχείο κτιστό όπου βράζει ο πατσάς.
καρασίκ: αρβανίτικο φαγητό φτιαγμένο με φασόλια, κριθαράκι και κόκκινο καυτερό πιπέρι.
κόκκινο: το λίπος από το βρασμό, αναμειγμένο με κόκκινο πιπέρι. Προστίθεται σαν συμπλήρωμα σε κάθε μερίδα εκτός από τα ποδαράκια.
κολιάς: το χοντρό έντερο, που είναι απαραίτητο στον πατσά για το λίπος του.
κελέ πατσά: (τουρκ.) σούπα από κεφάλι προβάτου.
λέσια: τα υπολείμματα από κρέατα και λίπη που μένουνε πάνω στα δέρματα των ζώων μετά τη σφαγή.
μπόμπα: το ξύλινο βαρέλι του κρασιού.
μπούκοβο: πολύ καυτερό κόκκινο πιπέρι, χοντροκομμένο.
νισεστές: το άμυλο καλαμποκιού.
νταμάρι: μυϊκός ιστός που συνδέει τα διάφορα μέρη της κοιλιάς (στομάχου) του ζώου.
ντάνα πατσά: (τουρκ.) σούπα από μοσχαρίσια κοιλιά. Σπάνια στην Τουρκία, όπου ο πατσάς είναι σχεδόν αποκλειστικά πρόβειος.
ξελέσιασμα: το καθάρισμα των δερμάτων από τα λέσια.
πατσάς: (τουρκ. paca) περσ. πόδια κάθε σφαχτού, κατά συνεκδοχή, το στομάχι. Η κλασική σούπα από μοσχαρίσια ποδαράκια.
πατσατζίδικο: το μαγειρείο του πατσά. Λαϊκό, φτηνό μαγαζί.
σαρδένι: μέρος της κοιλιάς (στομάχου) του ζώου.
σακούλα: μέρος της κοιλιάς (στομάχου) του ζώου.
σκεμπές: η κοιλιά (το στομάχι) των μηρυκαστικών ζώων. Επίσης ο έχων κοιλιά (μτφ. ο σκεμπεδιάρης).
σκορδοστούμπι: σκόρδο λιωμένο στο ξίδι. Χρησιμοποιείται ως άρτυμα στον πατσά.
σούπα: έτσι ονομάζουν οι σερβιτόροι το πιάτο με σκεμπέ ψιλοκομμένο.
σπαθιτζής ή σπαθιστής: ο τεχνίτης των βυρσοδεψείων που έκανε το ξελέσιασμα των δερμάτων με μια κυρτή σπάθη. Σήμερα το ξελέσιασμα γίνεται με χημικά μέσα.
τεζιάκι ή τεζιάχι: ο πάγκος του μάστορα. Συνήθως ξύλινος.
τεζιαχτάρης: ο μάστορας που δουλεύει πίσω από τον πάγκο.
τόπι: μέρος της κοιλιάς (στομάχι) του ζώου.
τουζλαμάς ή ντουζλαμάς: σούπα με σκεμπέ χοντροκομμένο.
τσιμπίδα: εργαλείο του μάστορα.
χοτζερές: το ξύλινο συρτάρι για τα λεφτά.
trippa: η ιταλική ονομασία για τον πατσά. Στην Ιταλία δεν είναι ολωσδιόλου άγνωστος, παρασκευάζεται όμως αποκλειστικά στο σπίτι και οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν μόνο τους σκεμπέδες, που τους μαγειρεύουν με ντομάτα.
Καλαϊτζή-Οφλίδη Λ., Τα πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης, Εκδ. Παρατηρητής, 1994

Βουλευτές ανταλλάσσουν απόψεις στο κυλικείο της Βουλής!

Α΄ Νεκροταφείο Αθήνας

$
0
0
ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ
Περνώντας κανείς την πύλη του Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας είναι σαν να εισέρχεται σε έναν παράξενο και συναρπαστικό κόσμο όπου η τέχνη και η φύση δημιουργούν ένα αρμονικό περιβάλλον κατάνυξης, κατάλληλο για περισυλλογή, ανάκληση της μνήμης και ονειροπόληση.
Στο Νεκροταφείο έχουν ταφεί αγωνιστές του 1821, ξένοι μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας από την εποχή του Όθωνα και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Αθήνας του 19ου αλλά και του 20ου αιώνα.
Το Α΄Νεκροταφείο αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη έργων γλυπτικής του τόπου μας. Ο κύριος όγκος των έργων αποτελείται από έργα Τηνιακών μαρμαρογλυπτών, με πιο συνηθισμένο τύπο μνημείων, τις επιτύμβιες στήλες.
Σχεδόν όλοι οι γλύπτες, που δραστηριοποιούνταν την περίοδο από τη σύσταση του κοιμητηρίου το 1834 μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα έχουν φιλοτεχνήσει ταφικά μνημεία, δραστηριότητα η οποία αποτελούσε το κύριο μέσο βιοπορισμού τους.
Η μελέτη των χαραγμένων ονομάτων πάνω στους τάφους αποκαλύπτει ποιοί επώνυμοι είχαν τη δυνατότητα να παραγγείλουν ένα μνημείο, αφου τα ταφικά μνημεία πολύ συχνά αποτελούσαν πεδίον ανταγωνισμού μεταξύ των οικογενειών.
Στη Γλυποθήκη έχουν αναρτηθεί πάνω από 130 έργα ταφικής γλυπτικής.

Καλή πλοήγηση


 Δεσμός έργου: Url
/Βιτσάρης Ιωάννης/070320093076.jpg
 Πενθούν πνεύμα ( genius )
 Έτος : 1872
 Γλύπτης : Iωάννης Βιτσάρης ( 1834-1892 )
 Θέση : α΄ Νεκροταφείο Αθήνας 
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ


Κατηγορίες : Ταφική γλυπτική | 1870-1879
 Δεσμός έργου: Url
Αλεξανδρόπουλος Γιώργος/070320092989.jpg Αλεξανδρόπουλος Γιώργος/070320092992.jpg
 Ταφικές προτομές οικογένειας Αμπελά                      
 Έτος :                                                                                           
 Θέση : α΄Νεκροταφείο Αθήνας
 Γλύπτης : Γεώργιος Μ.Αλεξανδρόπουλος ( 1889 – 1942 ) Αλεξανδρόπουλος Γεώργιος/070320092988.jpg
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ

Αλεξανδρόπουλος Γιώργος/abela.jpg

 Δεσμός έργου: Url
Απάρτης Θανάσης/04052008792.jpg
 Ταφικό μνημείο Αλέξανδρου Σβώλου ( 1892 – 1956 )
 Έτος : 1957                                                                                          
 Θέση : α΄Νεκροταφείο Αθήνας
 Γλύπτης : Απάρτης Θανάσης (1899-1972 )
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ

Κατηγορίες : Ταφική γλυπτική 1950-1959
 Δεσμός έργου: Url
Απέργης Αχιλλέας/010420072462.jpg
 Οίκος ΔΗΜ. Χ. ΒΕΛΛΗ 
 Έτος :
 Γλύπτης : Αχιλλέας Απέργης ( 1909 – 1986 )                                                              
 Θέση : α΄Νεκραταφείο 
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ
 Δεσμός έργου: Url
Αρμακόλας Ηρακλής/0404200934123.jpg
 Ταφικό μνημείο Όθωνα Σταθάτου (1844-1924) 
 Έτος : 1922
 Θέση : α΄Νεκραταφείο Αθήνας
 Αρχιτέκτων:Βασίλειος Κουρεμένος (1875–1957)             (Περιοδ.Αρχαιολογία, Σημ. 3)
 Άλλα έργα του γλύπτη Αθ. Μάστορη : εδώ
 Άλλα έργα του γλύπτη Ηρ. Αρμακόλα: εδώ
Υπογ/φή γλυπτών :
ΕΚ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ
ΑΘ.ΜΑΣΤΟΡΗ ΗΡ.ΑΡΜΑΚΟΛΑ
Αρμακόλας Ηρακλής/0404200934191.jpg
* Τα ονόματα των γλυπτών είναι ενδεικτικά του εργαστηρίου, μια και το έργο
θα μπορούσε να είναι δημιουργία άλλου γλύπτη που εργαζόταν στο
εργαστήριο των Μάστορη – Αρμακόλα.



Κατηγορίες : Ταφική γλυπτική | 1920 - 1929
 Δεσμός έργου: Url
Βαλάκας Λευτέρης/071220082249.jpg
                                                                   
 Ταφικό μνημείο Νικολάου Δευτεραίου Νεκροταφείο
 Έτος :                                                                                      
 Θέση : α΄Νεκραταφείο Αθήνας
 Γλύπτης : Λευτέρης Βαλάκας ( 1944 – 1982 )
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ



 Δεσμός έργου: Url
Βαλασάκης Σταύρος/020320092822.jpg
 Νεόκοσμος Α. Γρηγοριάδης ( 1970 ) 
 Έτος : 1970                                                                                          
 Γλύπτης : Σταύρος Βαλασάκης ( 1937 – )
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ

Κατηγορίες : Ταφική γλυπτική | 1970-1979
 Δεσμός έργου: Url
Βαλασάκης Σταύρος/04052008742.jpg
 Μνήμα οικογένειας Χρυσικοπούλου
 Έτος :                                                                                     
 Θέση : α΄Νεκροταφείο
 Γλύπτης : Σταύρος Βαλασάκης ( 1937 – )
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ


 Δεσμός έργου: Url
Βαλσάμης Κώστας/040420093441.jpg

Βαλσάμης Κώστας/040420093442.jpg

Βαλσάμης Κώστας/040420093447.jpg
 "H ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ"
 Έτος :                                                                                           
 Θέση : α΄Νεκραταφείο Αθήνας
 Γλύπτης : Κώστας Βαλσάμης ( 1908 – 2003 )
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ



Άποψη από τμήμα του α΄Νεκροταφείου Αθήνας :

Βαλσάμης Κώστας/040420093469.jpg

 Δεσμός έργου: Url
Βαλσάμης Κώστας/040420093435.jpg
 Προτομή Καλλιρόης Παρρέν ( το γένος Σιγανού εκ Κρήτης )( 1859-1940 )
 Έτος : 1990                                                                                          
 Θέση : α΄Νεκραταφείο Αθήνας
 Γλύπτης : Κώστας Βαλσάμης ( 1908 – 2003 )
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ
Παρρέν Καλλιρρόη ( 1859-1940 ) δημοσιογράφος και συγγραφέας,απο την Κρήτη, η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια.


1887,εκδίδει την εφημερίδα των Κυριών.
1890, ιδρύει τη Σχολή της Κυριακής,για τις άπορες γυναίκες και τα κορίτσια της λαικής τάξης.
1895, μαζί με την Ναταλία Σούτσου ιδρύει το άσυλο της Αγίας Αικατερίνης,για τη μόρφωση απόρων κοριτσιών.
1896, μετέχει στην ίδρυση του Ασύλου Ανιάτων και ιδρύει την ΄Ενωση  Ελληνίδων.
1911, ιδρύει το Λύκειο των Ελληνίδων.
1912, πρωτοστατεί στην ίδρυση του Πατριωτικού Ιδρύματος

-------------

Ο Κώστας Βαλσάμης μιλά για την τέχνη και την ζωή του …Video ( ΕΡΤ )



Κατηγορίες : Ταφική γλυπτική | 1990-1999
 Δεσμός έργου: Url
Βαρβαρέσος Αχιλλέας/020320092899.jpg
 Ταφικό μνημείο οικογένειας Βαρβαρέσου
 Έτος : 
 Θέση : α΄Νεκραταφείο Αθήνας
 Γλύπτης : Αχιλλέας Βαρβαρέσος (1897-1971)
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ
Βαρβαρέσος Αχιλλέας/020320092900.jpg

 Δεσμός έργου: Url
Βασιλείου Γρηγόρης/020320092843.jpg
 Ταφικό μνημείο οικογένειας Μάνθου 
 Έτος : 2008                                                                                           
 Γλύπτης : Γρηγόρης Δ. Βασιλείου
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ

Κατηγορίες : Ταφική γλυπτική |  2000-2009
 Δεσμός έργου: Url
Βασιλόπουλος Θεοδ/090520093568.jpg
 Ταφική προτομή Π. Αρβανιτόπουλου
 Έτος :                                                                                           
 Θέση : α΄Νεκραταφείο Αθήνας
 Γλύπτης : Θεοδ. Βασιλόπουλος  ( 1935 – ) Βασιλόπουλος Θεοδ/090520093569.jpg
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ
 Δεσμός έργου: Url
Βιτσάρης Ιωάννης/080320093165.jpg
                                                    
 Ταφικό μνημείο Σοφίας Χέλμη 
 Έτος : 1884
  Γλύπτης : Iωάννης Βιτσάρης ( 1834-1892 )
 Θέση : α΄Νεκροταφείο Αθήνας
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ

Κατηγορίες : Ταφική γλυπτική | 1880-1889
 Δεσμός έργου: Url
Βιτσάρης Ιωάννης/071220082218.jpg
 Ταφικό μνημείο Παύλου Παυλόπουλου
 Έτος : 1890
 Γλύπτης : Iωάννης Βιτσάρης ( 1834-1892 )
 Θέση : α΄Νεκροταφείο Αθήνας
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ

Κατηγορίες : Ταφική γλυπτική | 1890-1899
 Δεσμός έργου: Url
Βιτσάρης Ιωάννης/04052008751.jpg
 Ταφικό μνημείο Ιωάννη Βούρου
 Έτος : 1885
 Γλύπτης : Iωάννης Βιτσάρης ( 1834-1892 )
 Πρόπλασμά του εκτέθηκε στα Ολύμπια του 1888 και στη Διεθνή
έκθεση του Παρισιού.
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ

 Από την οπίσθια όψη του μνημείου :
Βιτσάρης Ιωάννης/130320093240.jpg

Κατηγορίες : Ταφική γλυπτική | 1880-1889
 Δεσμός έργου: Url
Βιτσάρης Ιωάννης/010420072364.jpg
 Ταφικό μνημείο Μαρίας Δεληγιάννη
 Έτος : 1883                                                                                           
 Θέση : α΄Νεκροταφείο Αθήνας
 Γλύπτης : Iωάννης Βιτσάρης ( 1834-1892 )
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ
Βιτσάρης Ιωάννης/071220082243.jpg


Κατηγορίες : Ταφική γλυπτική | 1880-1889
 Δεσμός έργου: Url
Καλακαλλάς Γιώργος/2802200927121.jpg
 Ταφικό μνημείο Λεωνίδα Γαγκαουδάκη
 Έτος :
 Γλύπτης : Καλακαλλάς Γιώργος ( Τύρναβος 1938 – )
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ

 Δεσμός έργου: Url
Καλακαλλάς Γιώργος/271020081765.jpg
 Ταφικό μνημείο οικογένειας Ιωάννου Λασκάρεως Ζάρρα
 Έτος : 
 Θέση : α΄Νεκροταφείο Αθήνας
 Γλύπτης : Καλακαλλάς Γιώργος ( Τύρναβος 1938 – )
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ




 Δεσμός έργου: Url
Καρπάκης Ιωάννης/1403200933372.jpg
 Ταφική μνημείο οικογ. Ζολνιδάκη
 Έτος :
 Γλύπτης : Ιωάννης Καρπάκης ( 1873 - 1942 )
 Άλλα έργα του γλύπτη : εδώ

Υπογ/φή γλύπτη
ΙΑΩΝ.ΚΑΡΠΑΚΗΣ
ΕΠΟΙΕΙ :

Καρπάκης Ιωάννης/140320093339.jpg
Επί της στήλης:


Έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης για το ζεϊμπέκικο

$
0
0

Το 1934 είδα αληθινούς ζεϊμπέκηδες που μπαρκάρανε στη Σμύρνη, στο πλοίο που με πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη. Πήγαινα να δω τα μωσαϊκά στην Αγία Σοφία, που εκείνο τον καιρό είχε ξεσκεπάσει ο Αμερικανός βυζαντινολόγος Ουίτμορ.
Αυτοί οι ζεϊμπέκηδες ήταν ντυμένοι με τις παλιές στολές τους και έμοιαζαν πολύ μ’ αυτούς που είχε ζωγραφίσει ο Γύζης και ο Λύτρας. Ο ένας απ’ αυτούς, ως τριανταπέντε χρονών, μιλούσε καλά ελληνικά και μου έλεγε διάφορα πράγματα. Ιδίως μου μιλούσε για το πώς χόρευε ένας νεαρός που ήταν μαζί τους και όλο έλεγε ότι κανείς δεν τον φτάνει στο χορό.
Προς το ηλιοβασίλεμα, όταν ξεκίνησε το πλοίο για την Πόλη, ο νεαρός χόρεψε πάνω στο κατάστρωμα.Ήταν κοντός και χοντροκόκαλος, αλλά μόλις άρχισε να κινείται πραγματικά μετεμορφώθη. Δεν ήταν πια το ίδιο πρόσωπο. Την ανδρεία του, γιατί ήταν ανδρείος πολύ, σχεδόν άγριος, συνεπλήρωνε περίεργα ένα είδος ταπεινότητος και ένα είδος ευγνωμοσύνης, που δεν ήταν γνωστό ποιον απευθύνεται και ήταν σαν να ευγνωμονεί, με πολλή σεμνότητα ένα θεό, για το θαύμα που είναι η ζωή. Τον συνόδευε ένα τουμπελέκι, που χτυπούσε ένας άλλος ζεϊμπέκης, στο μαγικό ρυθμό 9/8. (…)
Στα βουνά της Αλβανίας, κοντά στη Φτέρα, άκουσα για πρώτη φορά το ζεϊμπέκικο που τα λόγια του αρχίζουν ως εξής: Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια, μπρος στ’ αρχοντικά σου σκαλοπάτια…
Είχα γνωρίσει ως τότε τα τραγούδια της Ρόζας Εσκενάζη και ήμουν θαμώνας της στο κέντρο της οδού Δώρου που, πολλές φορές, πήγαινα παρέα με τον βυζαντινολόγο Ξυγγόπουλο , τον Κόντογλου και άλλοτε με τον Τζούλιο Καΐμη. Μα το ζεϊμπέκικο που άκουσα στην Αλβανία ερχόταν από έναν άλλο κόσμο, διαφορετικό, που μου απεκάλυπτε μια άλλη πλευρά του ανθρώπου. 
Το ζεϊμπέκικο και τα ρεμπέτικα υπήρχαν βέβαια, ήδη από το 1900 και οι μεγάλοι του ρεμπέτικου είχαν δημιουργήσει αριστουργήματα. Αλλά οι αστικές προκαταλήψεις είχαν βρει έναν τρόπο να το αποκρύψουν, ακόμη και απ’ αυτούς που τους ενδιέφερε. Όταν έφυγαν οι Γερμανοί και ήρθαν οι Εγγλέζοι με τους Έλληνες από τη Μέση Ανατολή, μαζί με το σουίνγκ άρχιζε να ανθίζει με μια νέα βλάστηση, και υπό νέο πνεύμα, το πανάρχαιο ζεϊμπέκικο.
Ο κεντρικός του ναός για μας τους Αθηναίους ήταν το κέντρο “Ο Μάριος” σ’ ένα σπίτι της οδού Ίωνος δεύτερο πάτωμα, όπου άκουσα για πρώτη φορά τον Τσιτσάνη. Η λέξη ναός δεν είναι υπερβολή. (…) Ο χαρακτήρας του ναού εδίδοντο και ενισχύονταν από την αυστηρότητα του διευθυντή που δεν επέτρεπε την παραμικρή σύγκρουση, πολύ περισσότερο το μεγάλο καβγά για παραγγελιές και άλλες ασύμαντες αφορμές. (…)
Παρά τους ενθουσιασμούς των ξένων επισήμων και ανεπισήμων, το ζεϊμπέκικο μένει κατιτί το ερμητικό στην ουσία του και είναι προσιτό, αληθινά προσιτό, μόνο σ’ αυτούς από τους Έλληνες που έχουν αληθινά ορφική μύηση. Λόγια φθαρμένα που δεν μπορούν να εκφράσουν την ουσία, για την οποία ο αμύητος μένει καχύποπτος.
(από τον τόμο Αγαθόν το εξομολογείσθαι, Καστανιώτης 1989)
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>