↧
Bρε πώς αλλάζουν οι καιροί....
↧
1956 H καφετζού
↧
↧
Αθήνα 1992
H οδός Αθηνάς σε λήψη από την Ομόνοια.
Πλατεία Ομονοίας
Οδός Ερμού & Αθηνάς, Μοναστηράκι.
photos by Graham Elgin, Athens 1992
↧
Περίπατος στην παλιά Αθήνα (1850-1920) -
(1850-1920) -
Aριστερά σταθμευμένες σούστες και κάρο και δεξιά δύο ιππήλατα τραμ στην πλατεία Συντάγματος, τις αρχές του 20ου αιώνα. H πλατεία πιο μεγάλη, με στενότερο τον δρόμο απ’ όπου δύο γραμμές κατευθύνονταν προς τις οδούς Mητροπόλεως και Φιλελλήνων. Πολλοί Αθηναίοι, επειδή οι αποστάσεις στην Αθήνα ήταν μικρές «το έκοβαν με τα πόδια», όπως συνήθιζαν να λένε. Και επειδή όταν έβρεχε κόλλαγε στα παπούτσια τους λάσπη, έλεγαν «έκοψα λάσπη». Από τότε καθιερώθηκε η έκφραση που λέμε μέχρι σήμερα, όταν θέλουμε να πούμε ότι απομακρυνόμαστε γρήγορα από κάτι.
Ένα ιππήλατο αμαξάκι (λαντό) σταθμευμένο στην οδό Πανεπιστημίου. Ο κάθε επαγγελματίας είχε και το δικό του μεταφορικό μέσο. Ο μανάβης της γειτονιάς ξεκινούσε για το παζάρι τα ξημερώματα με τη σούστα του. Ο γαλατάς μοίραζε το γάλα και τα γιαούρτια με το αμαξάκι του. Ο εμποράκος είχε φορτωμένη κι αυτός όλη την πραμάτειά του πάνω σε μια κλειστή άμαξα και γυρόφερνε τις γειτονιές. Ο νερουλάς, επίσης, πουλούσε το πόσιμο νερό στα χρόνια που οι Αθηναίοι κόντευαν να «κορακιάσουν», γυρίζοντας από γειτονιά σε γειτονιά με το δικό του κάρο, που είχε μετατρέψει σε βυτιοφόρο. Τα σκουπιδιάρικα ήταν κι αυτά ειδικά κατασκευασμένα κάρα με πλαϊνά υψωμένα, από πρόσθετες σανίδες στην καρότσα, για να χωράνε περισσότερα σκουπίδια. Στην υπηρεσία του Δήμου μπήκανε κάποτε και τα κάρα-καταβρεχτήρια. Με αυτά βρέχονταν οι χωμάτινοι δρόμοι το καλοκαίρι, έτσι ώστε να σηκώνεται όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη από το φύσημα του αέρα και από τις άμαξες.
Σπάνια φωτογραφία (1870) που δείχνει την Ιερά οδό να είναι καρόδρομος. Η φωτογραφία είναι σπάνια γιατί ελάχιστες φωτογραφίες υπάρχουν για τα περίχωρα της Αθήνας, καθώς οι φωτογράφοι της εποχής επικέντρωναν τη θεματολογία τους στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.
Στην κορυφή του λόφου του Κολωνού, βρίσκονται δύο μνημεία φιλελλήνων αρχαιολόγων. Το ένα είναι πάνω στον τάφο του Γερμανού αρχαιολόγου Κάρολου Μίλερ (1797-1840), που εργάστηκε και πέθανε στην Αθήνα. Είναι έργο του Δανού αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν (1803-1883). Πρόκειται για μια επιτύμβια στήλη, που καταλήγει σε διακόσμηση με άνθη. Δίπλα στο μνημείο του Μίλερ, υπάρχει και το μνημείο του Γάλλου αρχαιολόγου Σαρλ Λενορμάν (1802-1859), που επίσης πέθανε στην Αθήνα. Πρόκειται για μια μαρμάρινη λουτροφόρο υδρία, στο εσωτερικό της οποίας έχει ταφεί η καρδιά του. Ο Δανός συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που επισκέφτηκε τον Κολωνό σ’ ένα ταξίδι του στην Ελλάδα το 1841, περιγράφει τις εντυπώσεις του από το φυσικό περιβάλλον του Κολωνού: «Η ροή στον Κολωνό… Εδώ είναι θαμμένος ο Γερμανός Κάρολος Μίλερ, που πέθανε πριν λίγο καιρό και που τόσα χρωστά σ’ αυτόν η επιστήμη… Ακούμπησα στον υγρό τάφο… Ο βουνήσιος αέρας κατέβαινε κρύος και τσουχτερός… Σε ολόκληρη τη φύση υπήρχε ένα μεγαλείο που ούτε η Ελβετία μπορεί να σου προσφέρει».
Η οδός Συγγρού (1890) προς τιμή του πάμπλουτου Κωνσταντινουπολίτη τραπεζίτη και πολιτικού Ανδρέα Συγγρού. Έχει χαρακτηριστεί μέγας εθνικός ευεργέτης. Θεωρήθηκε ότι υπήρξε ο ισχυρότερος άντρας της εποχής του, πιο πάνω και από τον βασιλιά Γεώργιο Α'. Στον αντίποδα, αμφισβητήθηκε έντονα λόγω των Λαυρεωτικών. Ο κόσμος, δε, τον αποκάλεσε «Λαυριοφάγο», γιατί αγόρασε τα ορυχεία Λαυρίου και έντεχνα διέρρευσε μέσω του τύπου ότι βρέθηκαν σ’ αυτά κοιτάσματα χρυσού. Ο Συγγρός μετοχοποίησε τα ορυχεία και χιλιάδες Αθηναίοι έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές. Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός» (από τότε βγήκε η παροιμία) και χιλιάδες Αθηναίοι έχασαν τις περιουσίες τους. Άλλοι χαρακτηρίζουν τον Α. Συγγρό μηχανορράφο και επιδέξιο πολιτικάντη, άλλοι ως λωποδύτη φιλάνθρωπο, ενώ ο τύπος της εποχής χρυσοκάνθαρο! Κατηγορήθηκε ότι παρίστανε μετά τον εθνικό ευεργέτη για να εξαγνίσει τις αμαρτίες του.
Η επονομαζόμενη villa Marguerite, «ο πύργος της Μαργαρίτας», που έλεγαν οι παλιοί Αθηναίοι. Παραμυθένιο κτίσμα στη συμβολή Β. Σοφίας και Μεσογείων, ήταν μια αρχιτεκτονική φαντασία με κόκκινη πελεκητή πέτρα, κωνικό τρούλο και στέγες καλυμμένες από μολυβδόφυλλα. Ο κήπος της ήταν κατάφυτος. Την είχε σχεδιάσει Άγγλος αρχιτέκτονας κατά παραγγελία Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία. Το σπίτι όμως το αγόρασε ο Ευστάθιος Λάμψας, πλούσιος επιχειρηματίας κι ιδιοκτήτης του κεντρικού ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Παντρεμένος με τη Γαλλίδα Παλμύρας Παλφρουά, το ζευγάρι είχε μια θετή κόρη, τη Μαργαρίτα. Από εκεί προήλθε και το όνομα της βίλας, η οποία κατεδαφίστηκε λίγο πριν το 1970.
Το 1903, ο τραπεζίτης Ι. Πεσμαζόγλου εγκαινίασε το θαυμάσιο ξενοδοχείο Ακταίο, στο Π. Φάληρο. Το ξενοδοχείο κτίστηκε με σχέδιο των αρχιτεκτόνων Ερνέστου Τσίλερ και Καραθανασόπουλου, κατά τα πρότυπα των «Palace» των ευρωπαϊκών λουτροπόλεων. Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της εποχής, με 160 υπνοδωμάτια και μεγάλες πολυτελέστατες αίθουσες υποδοχής και δεξιώσεων. Για την ανέγερση, την εσωτερική διακόσμηση και τον εξοπλισμό του δαπανήθηκε το τεράστιο για την εποχή ποσό των 2.000.000 δραχμών. Υπήρξε για αρκετά χρόνια το επίκεντρο της κοινωνικής και κοσμικής ζωής της Αθήνας και του Πειραιά. Εκεί δίνονταν επίσημοι χοροί όλο τον χρόνο. Στη διάρκεια του πολέμου εγκαταλείφθηκε, για να ακολουθήσει η κατεδάφισή του, που ολοκληρώθηκε τα τελευταία χρόνια με την εξαφάνιση και του μικρού τμήματος του κτιρίου που είχε διασωθεί κι άξιζε να διατηρηθεί σαν «τεκμήριο» μιας εποχής που χάθηκε οριστικά.
Φωτογραφία από card postal της εποχής 1905. Τότε, σύμφωνα με τα πρώτα δημογραφικά στοιχεία, η Αθήνα στις αρχές του 20ου αιώνα αριθμούσε 123.000 κατοίκους.
Η οδός Αθηνάς (1905), όπου διακρίνουμε τις κλειστού τύπου άμαξες, αγγλικού τύπου (τις «Βικτώριες»). Μερικά από τα κτίρια που διακρίνουμε, κατά μήκος του δρόμου προς το Μοναστηράκι, σώζονται μέχρι σήμερα.
Η κοίτη του Ιλισού ποταμού (1895) ξεκίνησε να καλύπτεται επί Μεταξά, στα τέλη της δεκαετίας του ’30, από το ύψος της παλαιάς Σχολής Χωροφυλακής μέχρι την άλλοτε γέφυρα του Σταδίου, για να δημιουργηθεί η σημερινή οδός Μιχαλακοπούλου. Αργότερα, το 1960, οι εργασίες επικάλυψης συνεχίστηκαν για να δημιουργηθεί η οδός Καλλιρόης.
Ο ποταμός Κηφισός, το 1870, τότε που στις όχθες του η περιοχή Ρέντη (Κολοκυνθού) ήταν γεωργικό προάστιο της Αθήνας. Είχε κι αυτός την τύχη του Ιλισού. Οι ιθύνοντες, αφού έστρωσαν κακόγουστα με πέτρα και σκυρόδεμα τις κοίτες του, στη συνέχεια στη δεκαετία του 1990-2000 επικαλύφθηκε πλήρως για να διαπλατυνθεί η Εθνική οδός.
Το 1869, η ελληνική κυβέρνηση οριοθέτησε 80 στρέμματα δημόσιας γης για το κτίριο του Ζαππείου, στο χώρο μεταξύ των κήπων του Παλατιού και του αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός. Η Βουλή των Ελλήνων πέρασε επίσης νόμο στις 30 Νοεμβρίου του 1869 ειδικά για τις κατασκευές των κτιρίων των Ολυμπιακών αγώνων του 1896, αφού το Ζάππειο ήταν το πρώτο κτίριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το πρώτο σχέδιο του κτιρίου εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Φ. Μπουλανζέ, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τον Αναστάσιο Θεοφιλά και τελικά εγκαταλείφτηκε. Ο Κ. Ζάππας αναθέτει τελικά τον σχεδιασμό του κτιρίου στον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Μετά από πολλές καθυστερήσεις το κτίριο θεμελιώθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1874. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν με πανηγυρικό τρόπο στις 20 Οκτωβρίου του 1888. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού. Το κτίριο σε συνδυασμό με την πέτρινη γέφυρα του Ιλισού (είχε κατασκευαστεί με χορηγία του Ε. Ζάππα) και τους γύρω κήπους, αποτέλεσαν την εικόνα της Αθήνας στις αρχές του 20ου αιώνα. Δυστυχώς, ο Ε. Ζάππας δεν έζησε αρκετά για να δει το κτίριο στην τελική του μορφή.
Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο Παλαιό Φάληρο. Κατασκευάστηκε το 1895 για τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη κατά τη διάρκεια των αγώνων. Στο βάθος διακρίνονται στον κάμπο τα πρώτα καπνεργοστάσια. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου και έπειτα χρησιμοποιείτο ως γήπεδο ποδοσφαίρου. Το 1964, στη θέση του κατασκευάστηκε το στάδιο Γ. Καραϊσκάκης.
Στη θέση του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Αιόλου, υπήρχαν τον 19ο αιώνα δυο χωριστά διώροφα κτίρια, χτισμένα τη δεκαετία του 1840. Αριστερά βρισκόταν η οικία Δομνάνδου, που αγοράστηκε το 1845 από τον τραπεζίτη Γεώργιο Σταύρου και στέγασε το πρώτο τραπεζικό κατάστημα της ελεύθερης Ελλάδας. Δεξιά βρισκόταν το ξενοδοχείο «Αγγλία» του επιχειρηματία Φραγκίσκου Φεράλδη, που αγοράστηκε με τη σειρά του μια δεκαετία αργότερα, με την επέκταση των εργασιών της τράπεζας. Τα δυο κτίρια διέθεταν τον ίδιο αριθμό ορόφων και το ίδιο ύψος, ώστε το 1899-1900 ενοποιήθηκαν με σχετική ευκολία, για να αποτελέσουν, ανακαινισμένα και με νέα εξωτερική διαμόρφωση σε νεοκλασικό ύφος, το ενιαίο μέγαρο που ξέρουμε σήμερα και το οποίο ευτυχώς διασώθηκε.
Ο αρχικός πυρήνας του κτιριακού συγκροτήματος του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός οικοδομήθηκε μεταξύ 1881-1884, με βάση τα σχέδια του στρατιωτικού μηχανικού Αναστασίου Θεοφιλά. Το 1888 προστέθηκε το Α'Χειρουργείο, ενώ το 1897-1898 κτίστηκε ο οίκος των αδελφών νοσοκόμων. Το Νοσοκομείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας, ενώ στην ανέγερση και στη συμπλήρωση των διαφόρων πτερύγων, συνεισέφεραν οικονομικά ο τσάρος Αλέξανδρος Β', η Μονή Ασωμάτων (Πετράκη) και γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες, όπως ο Αντρέας Συγγρός, ο Γεώργιος Δρομοκαΐτης, ο Μ. Κοργιολένιος, ο Δ. Θεοδωρίδης κα. Για πάνω από μισό αιώνα, παρέμεινε το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της πρωτεύουσας, με 425 κλίνες.
Η οδός Ερμού, το 1904. Διακρίνουμε τα καινούργια ηλεκτρικά φανάρια στο δρόμο. Η Αθήνα άρχισε να ηλεκτροδοτείται σιγά-σιγά από το 1889. Πριν, αντί για ηλεκτρικό ρεύμα, υπήρχε το φωταέριο. Οι πρώτες εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής φωταερίου, στην οδό Πειραιώς («το γκάζι», όπως αποκαλείτο) το οποίο υπάρχει αναπαλαιωμένο σήμερα, οικοδομήθηκε το 1860, με βάση γαλλική μελέτη, για λογαριασμό του επιχειρηματία Φραγκίσκου Φεράλδη, που το 1857 είχε αποκτήσει το σχετικό αποκλειστικό προνόμιο εκμετάλλευσης για 50 χρόνια, που στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στην Εταιρεία Αεριόφωτος και ανανεώθηκε διαδοχικά μέχρι το 1938, οπότε και περιήλθε στον Δήμο Αθηναίων.
Ο καθεδρικός ναός της Αθήνας (φωτογραφία του 1890), αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 και ολοκληρώθηκε το 1862. Ο τύπος του ναού είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Το κόστος κατασκευής ξεπέρασε τον προϋπολογισμό. Η διαφορά καλύφθηκε μερικώς από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας και από δωρεές της πλούσιας οικογένειας του εθνικού ευεργέτη Σίνα που ζούσε στη Βιέννη. Ο ναός χτίστηκε σε 4 φάσεις. Ο αρχιτέκτονας Θ. Χάνσεν ετοίμασε τα πρώτα σχέδια, στα οποία βασίστηκε το μέρος του κτιρίου μέχρι το ύψος της πρώτης σειράς των παραθύρων. Έπειτα, το 1843, οι εργασίες διακόπηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το 1846, ανέλαβε ο Δημήτριος Ζέζος, εισάγοντας το ελληνοβυζαντινό στοιχείο. Μετά το θάνατό του, το 1857, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Francois Boulanger να συνεχίσει την κατασκευή. Αυτός εργάστηκε μαζί με τον Παναγιώτη Κάλκο, που ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής. Για το χτίσιμο του ναού χρησιμοποιήθηκε υλικό από ερειπωμένες βυζαντινές εκκλησίες. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό, που είναι έργα του Σπυρίδωνα Γιαλλινά και του Alexander Seitz, ακολουθούν τη βυζαντινή παράδοση, ενώ η διακόσμηση ανήκει στον ζωγράφο Κωνσταντίνο Φανέλλη, από τη Σμύρνη. Τα γλυπτικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα κιονόκρανα και ο άμβωνας σχεδιάστηκαν από τον γλύπτη Γεώργιο Φιτάλη. Οι πολυάριθμες αρχιτεκτονικές διαφοροποιήσεις κατά την κατασκευή οδήγησαν σ’ έναν απροσδιόριστο αρχιτεκτονικό ρυθμό, που είναι ιδιαίτερα ορατός.
Η οδός Πατησίων (εδώ βλέπουμε το τέρμα), από τους ωραιότερους δρόμους της παλιάς Αθήνας. Η οδός αυτή συνέδεε το κέντρο της πόλης με το κοσμοπολίτικο προάστιο των Πατησίων. Κατά μήκος του δρόμου αυτού είχαν τις επαύλεις τους για αρκετές δεκαετίες οι οικονομικοί παράγοντες της εποχής. Σήμερα, από τις παλιές επαύλεις σώζεται μόνο η παλιά κατοικία του βιομήχανου Ιωάννη Σοφιανόπουλου (απέναντι από το σταθμό του Ηλεκτρικού).
Τα Πατήσια (από κάρτα της εποχής), από τα ωραιότερα και κοσμοπολίτικα προάστια της παλιάς Αθήνας (1904).
Φωτογραφία τραβηγμένη από το ύψος του Αγ. Σώστη (1905). Η λεωφόρος Συγγρού έχει πλέον δεντροφυτευτεί κατά μήκος της. Βλέπουμε τα πρώτα σπίτια των συνοικιών του Κουκακίου και του Μακρυγιάννη. Η Αθήνα στις αρχές του 20ου αιώνα έχει πλέον αρχίσει να οικοδομείται.
Η οδός Αθηνάς, στις αρχές του 20ου αιώνα (1906), εμπορικός δρόμος από τότε. Διακρίνουμε τα μαγαζιά κιόσκια της εποχής και τους μικροπωλητές κατά μήκος του δρόμου. Για τους παλιούς Αθηναίους ο δυτικός τρόπος ντυσίματος έχει πλέον καθιερωθεί. Ο φουστανελοφόρος πωλητής της φωτογραφίας είναι πιθανότατα από τα γύρω χωριά, από όπου κατέβαινε καθημερινά με το γαϊδουράκι στην Αθήνα για το μεροκάματο.
Τα «Αναφιώτικα» είναι οικισμός της Πλάκας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης. Δημιουργήθηκε από τους ονομαστούς πετράδες χτίστες που ήρθαν από το νησί της Ανάφης για να δουλέψουν στην οικοδόμηση των ανακτόρων και των μεγάλων επιβλητικών κτιρίων της βαυαρικής αρχιτεκτονικής. Ήταν περιζήτητοι μάστορες και δούλεψαν αργότερα και στην οικοδόμηση των νεοκλασικών. Τους παραχωρήθηκε ο χώρος κάτω από την Ακρόπολη και έχτισαν μόνοι τους τα σπιτικά τους, ακολουθώντας την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Πέτυχαν να «δέσουν» τα σπίτια τους αρχιτεκτονικά με τα υπόλοιπα της Πλάκας, χωρίς να αφαιρούν μέρος του μεγαλείου των αρχαίων μνημείων. Ευτυχώς σώζονται μέχρι σήμερα (φωτογραφία του 1903).
Τα ανάκτορα της Αθήνας περιστοιχισμένα από νεοκλασικά κτίρια (1880).
Από τα πρώτα κοσμικά καφεζαχαροπλαστεία του Βάρσου, στη γωνιά Πανεπιστημίου και Σανταρόζα, στις αρχές του 20ου αιώνα.
Φωτογραφία από τον Λυκαβηττό, με την περιοχή του Κολωνακίου. Δέστε τα υπέροχα επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια βαυαρικής αρχιτεκτονικής. Σήμερα στην περιοχή δεν σώζεται κανένα.
Η λεωφόρος Κηφισίας στο ύψος της Μεσογείων, «πατημένος» χωματόδρομος, το 1907. Μεταπολεμικά θα διαπλατυνθεί. Βλέπουμε τις ξύλινες κολώνες στήριξης των ηλεκτρικών καλωδίων και τους μεταλλικούς πυλώνες. Η ηλεκτροδότηση της Αθήνας είναι γεγονός ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Ο χωματόδρομος της σημερινής οδού Πλουτάρχου στο Κολωνάκι, στις αρχές του 20ου αιώνα (1908). Στο βάθος διακρίνεται ο Λυκαβηττός.
Φωτογραφία (1908) τραβηγμένη από την περιοχή του Κεραμεικού, τότε που το Θησείο ήταν ακόμα χωριό (φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη).
Φωτογραφία (1910) τραβηγμένη από την Ακρόπολη. Βλέπουμε την πύλη του Αδριανού, το λόφο του Μετς, αριστερά το Παναθηναϊκό στάδιο, πιο πίσω αριστερά τα πρώτα σπίτια του Παγκρατίου. Στο βάθος ο Υμηττός, που τον καιρό εκείνο ήταν «φαλακρός», δασώθηκε αργότερα.
Η βίλα Θων ήταν μια από τις πολλές επαύλεις που υπήρχαν περί τα τέλη του 19ου αιώνα και αργότερα στο καταπράσινο προάστιο των Αμπελοκήπων. Οι Αμπελόκηποι μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν αμπελώνες. Το όνομά τους, λοιπόν, δεν είναι συμπτωματικό. Οι παλιότεροι γνώριζαν τη βίλα Θων. Τελικά και το κτίριο αυτό δεν είχε καλύτερη τύχη. Το κράτος το άφησε στον βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων να κατεδαφιστεί και να γίνει ο σημερινός ουρανοξύστης. Κάποιος κροίσος Σαουδάραβας αγόρασε τα μπάζα από την κατεδάφιση και με αυτά έφτιαξε στην πατρίδα του ακριβώς τον ίδιο «Πύργο της Σταχτοπούτας», όπως ονόμαζαν τη βίλα. Στη φωτογραφία, μπροστά στο κτίριο, πιθανότατα «ποζάρουν» τα μέλη της οικογένειας.
Η οικία Ράλλη-Σκαραμαγκά (κτίριο αριστερά) ήταν από τα τελευταία μέγαρα που χτίστηκαν στη Β. Σοφίας, γύρω στο 1920 (κατεδαφίστηκε το 1955). Στη θέση του σήμερα υπάρχει το υπουργείο Εσωτερικών. Δεξιά, το σημερινό Μουσείο Μπενάκη.
Αθηναϊκός τυπικός καφενές από πρώην Αιγυπτιώτες. Έτσι αποκαλούνταν οι Έλληνες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Παρατηρείστε τη νεοεισερχόμενη, μοντέρνα για την εποχή, επιγραφή «ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ» (Φωτογραφία γύρω στο 1920, από άγνωστη φωτογραφική πηγή).
↧
Μετά τους προικοθήρες... οι θεσιθήρες!
Ο εκπαιδευτής ενηλίκων Ν. Κ. μας έστειλε τη φωτογραφία αυτή από μια αρθρογραφία της εφημερίδας «Αθηναϊκά Νέα» του 1931. Η αδυναμία της αγοράς εργασίας και των θεσμικών της οργάνων να βοηθήσουν τη νεολαία στην αναζήτηση εργασίας μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, φαίνεται εδώ να έχει πιο βαθιές ρίζες απ’ ότι φανταζόμαστε. Και φυσικά, το «μέσον» έδινε κι έπαιρνε και εκείνη την εποχή. Όπως και σήμερα. Μάλιστα η ειδική αυτή κατηγορία νέων, που ξημεροβραδιαζότανε έξω από τα γραφεία των πολιτικών, είχε τότε την δική της ονομασία: «Θεσιθήρες», δηλαδή κυνηγοί θέσεων!
Αγαπητέ φίλε σας ευχαριστούμε για τη συμβολή σας.
Αγαπητέ φίλε σας ευχαριστούμε για τη συμβολή σας.
↧
↧
Εν Αθήναις....αναμνήσεις
↧
1960 Mακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες
↧
Μακρυγιάννη- Βεΐκου-Κουκάκι
Το νέο talk of the town βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης και 5΄ από το κέντρο
Περπατώντας στη σκιά της Ακρόπολης, χάνομαι στην οδό Δράκου. Παρατηρώ τα μαγαζιά και τους πεζόδρομους και έχω την αίσθηση ότι ταξιδεύω σε διαφορετικές εποχές, σε διαφορετικά στιλ. Νεοκλασικά κτίρια, πολυκατοικίες του μεσοπολέμου, καφενεία και μοντέρνα μπαρ, οι διαφορετικές ταυτότητες μιας άναρχης πόλης συνυπάρχουν αρμονικά. Δεν συναντάς εύκολα μεγάλα εμπορικά, πολυεθνικές και συνοικιακά μαγαζιά «αγκαλιά» με ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Οι κάτοικοι μοιάζουν να είναι φίλοι μεταξύ τους και έτοιμοι να ανοίξουν τις πόρτες τους. Δεν είναι τυχαίο πως εφτά στους δέκα είναι ιδιοκτήτες ζώων ενώ οι άλλοι τρεις είναι φιλόζωοι, μου λένε σε pet shop της περιοχής.
Στην οδό Τσάμη Καρατάσου, τον τελευταίο δρόμο με τα νεοκλασικά που διασώθηκαν χάρη στη Μελίνα Μερκούρη, πέφτω πάνω στο «ψηφιδωτό σπίτι». Στο μουσειακό σπίτι της κυρίας Θεοδωράκη, κόρης του μεγάλου συνθέτη, ψηφιδωτά από χώρες όπως Τυνησία, Τουρκία, μέχρι και πίνακες του Βανγκόγκ απευθείας από Ολλανδία, στολίζουν τον εξωτερικό τοίχο της αυλής. Στη μοβ πόρτα σε υποδέχεται η επιγραφή «η ψυχή του σπιτιού» και μια σκάλα γεμάτη ανθισμένες ντάλιες. Προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο ιστορικός πεζόδρομος του Μακρυγιάννη δίπλα στο Κτίριο Βάιλερ, που ο αγωνιστής είχε συγκεντρώσει τη χωροφυλακή του το 1834, έγινε το «στέκι» των τουριστών το 2009, με τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης. Ο πεζόδρομος έχει ακόμα τις μπάρες του τραμ που διέσχιζε την περιοχή και καταλήγει στην οδό Βεΐκου με τα hostel, τα δημόσια πλυντήρια ρούχων και τις τουριστικές γωνιές.
Η κρίση, που έκανε έντονη την εμφάνισή της σε αυτές τις γειτονιές,είχε και μία θετική εξέλιξη. Πολλά κτίρια άδειασαν και προσέλκυσαν νέο καλλιτεχνικό κόσμο, που σήμερα συγκεντρώνεται στα καφέ της οδού Ολυμπίου. Μπαίνοντας απρόοπτα στο ατελιέ ενός ζωγράφου της περιοχής, τον πετυχαίνω να διδάσκει εικαστικά σε μικρά παιδιά, αλλά δεν ενοχλείται. «Στη γειτονιά τίποτα δεν γίνεται φροντιστηριακά. Μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε και να παρακολουθήσει. Το Κουκάκι, τα τελευταία χρόνια, έγινε ο χώρος της σιωπηλής τέχνης και την μοιράζεται σαν παρέα» μου εξηγεί. Μικρά στούντιο ζωγράφων, μουσικά ωδεία, θεατρικά στέκια και δισκοπωλεία βρίσκονται κρυμμένα στα στενά και είναι πάντα ανοιχτά για τους επισκέπτες.
Και αν δεν το έχετε πάρει ακόμα είδηση πως το Κουκάκι είναι ανερχόμενος προορισμός, σας πρόλαβε η Airbnb, το μεγαλύτερο δίκτυο ενοικίασης κατοικιών. Η εταιρεία έκανε έρευνα για τις καλύτερες γειτονιές του κόσμου. 40 εκατομμύρια ταξιδιώτες από 150 χώρες ψήφισαν στην παγκόσμια πλατφόρμα και ανέδειξαν το Κουκάκι πέμπτο στη λίστα των αγαπημένων προορισμών. Τόσο η θέση της συνοικίας στο χάρτη –κοντά στο κέντρο– όσο και η ανάπτυξή της με τα συνοικιακά μαγαζάκια για μεζέδες και ρακόμελα, προσκαλούν τουρίστες, φοιτητές από σχολές της Παντείου και νυχτερινούς επισκέπτες. Βόλτα στην Ακρόπολη, ο λόφος του Φιλοπάππου για να μετρήσεις τα άστρα, η θάλασσα του Φαλήρου, ο μεσημεριανός καφές των 2 ευρώ στη Δημητρακοπούλου και η παράλληλη της Συγγρού με την underground κοινότητα που στεγάζει το ιστορικό μαγαζί «Κούκλες» με το διάσημο drag show, τα sex shop και ό,τι άλλο ψάχνεις, όλα σε απόσταση αναπνοής.
Τα τελευταία χρόνια, είναι αλήθεια, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί και ελεύθερα σπίτια ξετρυπώνουν από παντού. Η περιοχή όμως προσφέρει πάντα μια οικονομική πρόταση και έναν καλό λόγο για να βγεις από το σπίτι. Οι παλαιότεροι κάτοικοι, που περνούν τα απογεύματά τους στα πάρκα της περιοχής, συμφωνούν: «Μένουμε στη γειτονιά που μπορείς να κατέβεις στο περίπτερο με τις πιτζάμες αλλά την ίδια στιγμή να γίνεις ο άγνωστος της μεγαλούπολης».
Λέσχη φιλίας
Η Λέσχη φιλίας επί της οδού Δράκου είναι ένα πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων με στόχο να κινητοποιήσει τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Γυμναστική, αυτοάμυνα, φυσιοθεραπεία, χειροτεχνία, μουσική, ζωγραφική, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που γίνονται στο χώρο. Το πρόγραμμα συνεργάζεται με την εταιρεία Alzheimer για τεστ μνήμης, παιδικό σταθμό της περιοχής για τις εορταστικές ημέρες και οργανώνει ομιλίες, bazaar, επισκέψεις σε μουσεία και ταξίδια. Μπορείς να γίνεις εθελοντής στη Λέσχη φιλίας και να συνεισφέρεις στη λειτουργία του προγράμματος. Δράκου 24, 2109200269
Μουσείο συναισθημάτωνπαιδικής ηλικίας
Τι συμβαίνει στον κόσμο των συναισθημάτων; Στα τρία δωμάτια του μουσείου και το υπόγειο, που είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για παιχνίδι, μπορούμε μικροί και μεγάλοι να ανακαλύψουμε τα συναισθήματά μας. Η έκθεση «Γεια σου, κύριε φόβε» που είναι μεταφρασμένη και στα αγγλικά για ξενόγλωσσους και δέχεται επισκέπτες όλων των ηλικιών τα Σαββατοκύριακα, ειδικεύεται στο αίσθημα του φόβου. Μέσα από το παιχνίδι θα μάθουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φόβοι, πότε ο φόβος μάς προστατεύει, πότε μας διασκεδάζει, θα καταλάβουμε ακόμα πως σε όλες τις ηλικίες και τις χώρες οι άνθρωποι μοιράζονται αυτό το αίσθημα. «Τα Μυστικά των Συναισθημάτων» μπορούν να μάθουν τα παιδιά του δημοτικού στο Summer Camp που οργανώνεται φέτος από το μουσείο. Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου, 2109218329, www.mce.gr
↧
Η μοναδική εικόνα της Παναγίας του Χάρου και το θαύμα που επαναλαμβάνεται!
Μια απεικόνιση μοναδική, ένα θαύμα επαναλαμβανόμενο και ένα όνομα που δεν συναντά κανείς εύκολα, είναι τα τρία στοιχεία που καθιστούν απόλυτα μοναδική, τη σπάνια εικόνα της Παναγίας του Χάρου.
Η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας του Χάρου, βρίσκεται στην Ελλάδα, σε ένα ταπεινό βυζαντινό εκκλησάκι που έχτισαν στους Λειψούς το 1600 μοναχοί από την Πάτμο.
Το ονόμασαν «Παναγία του Χάρου» εξαιτίας του κειμηλίου που φιλοξενούσε. Μια εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της όπως συνηθίζεται, αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού επάνω του.
Είναι μια μοναδική απεικόνιση που δείχνει τον θρήνο της μητέρας και το μαρτύριο που πέρασε παραλαμβάνοντας το παιδί της νεκρό ύστερα από ένα απίστευτα σκληρό και ατιμωτικό μαρτύριο.
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΟΥΝ
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τον Απρίλιο του 1943 μια νεαρή κοπέλα, τοποθέτησε στην εικόνα της Παναγίας λευκούς κρίνους ως προσφορά στην Παναγία. Κανείς δεν γνωρίζει τι ήθελε να ζητήσει εκείνη την ταραγμένη περίοδο από την Παναγία.
Με το πέρασμα των ημερών, όπως ήταν φυσικό οι κρίνοι μαράθηκαν. Τρεις μήνες μετά, τον Ιούλιο του 1943 κάποιοι επισκέπτες διαπίστωσαν πως οι μαραμένοι κρίνοι είχαν αρχίσει να πρασινίζουν και ουσιαστικά να ξαναζωντανεύουν.
Στις 23 Αυγούστου, οπότε και γιορτάζει ο συγκεκριμένος Ναός οι κρίνοι είχαν νέα μπουμπούκια.
Άνθρωποι που επισκέπτονται το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν την ξεχωριστή αυτή εικόνα της Παναγίας, λένε πως το θαύμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο.
↧
↧
ΑΘΗΝΑ Μια βόλτα στο Ζάππειο κάποιο απόγευμα του 1963 !
↧
Εν Αθήναις...ο ερχομός της τηλεόρασης
Η επίσημη έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις
23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή τον δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ.
Η σειρά "Άγνωστος Πόλεμος" 1971-1974 έβαλε τις περισσότερες τηλεοράσεις στα σπίτια....
Τι γινότανε στην γειτονιά της Αθήνας;
O χαμός!
Δεν είχαν όλοι αγοράσει χαζοκούτι και αναγκαστικά λίγο πρίν αρχίσει το σήριαλ αρχίζανε οι επισκέψεις των γειτόνων....
Χτυπούσαν την αυλόπορτα και φώναζαν....
"Κυρά Κατίνα να δούμε τελεόραση...."
Αγνός κόσμος....και βέβαια άνοιγε την πόρτα η κυρά Κατίνα και τους έκανε
και την ταξιθέτρια....
Εσύ εκεί στο ντιβάνι....εσύ στο σκαμνί...εσύ ο μικρός κάτω στο κιλίμι....
Όλοι βολευόντουσαν...
Δεν πήγαιναν και με άδεια χέρια οι θεατές....και κουταλιές χαλβά....και γλυκό κουταλιού.... και πίττα....ότι είχαν και τα μοιραζόντουσαν όλοι.
Όταν τελείωνε το σήριαλ ο δρόμος είχε κίνηση....στεκόντουσαν στην μέση
και προσπαθούσαν να μαντέψουν τι θα γίνει στο επόμενο επεισόδιο....
"....θα τον σκοτώσουν τον Βαρτάνη λές;"
Σιγά μην άφηνε ο Φώσκολος να τον σκοτώσουν....226 επεισόδια ήταν αυτά...
χωρίς τον Βαρτάνη δεν γινότανε.
Η τηλεόραση όμως άρχισε να σκοτώνει το σινεμά....
Όλο και λιγότερο κόσμο έβλεπες στις αίθουσες....χαζεύανε όλοι το χαζοκούτι
ότι και αν έβαζε.....έμαθαν απ΄έξω τις διαφημίσεις....και όταν και το τελευταίο
σπίτι απέκτησε μαγικό κουτί χάθηκε και η ανθρώπινη επαφή....
Δεν χτυπούσαν την αυλόπορτα .....δεν μαζευόντουσαν στα σκαλάκια....
Με ανοιχτό το στόμα στο δωμάτιο μπροστά στην μικρή οθόνη και αν κάποιος πήγαινε να μιλήσει τον επανέφεραν στην τάξη...."...πάψε να ακούσουμε....".
Και ακούγανε ...και βλέπανε...και αποξενωθήκανε...και τους έκαναν
και πλύση εγκεφάλου....και ξέχασαν πώς να ξεχωρίζουν το άσπρο από το μαύρο.
Πίσω στα παλιά
↧
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ !
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.
Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.
Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α'Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.
Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλείχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr
↧
Στην Βουλή νέο νομοσχέδιο φωτιά με φορομπηχτικά μέτρα ....
↧
↧
Και όμως η ζωή συνεχίζεται....
Η φωτογραφία δεν είναι η ακριβής. Όμως θα μπορούσε να είναι. |
Κακή συγκυρία μας φέρνει οικογενειακώς να μπαινοβγαίνουμε σε νοσοκομεία, άρα να κατεβαίνουμε συχνά στην Πρωτεύουσα. Σε χώρους όπου η ανθρώπινη Ύπαρξη παλεύει απεγνωσμένα γιά να κρατηθεί στη Ζωή. Σε μιά τέτοια μετάβαση στην Αθήνα και καθώς χρειάστηκε να πεταχτεί στον σκουπιδοτενεκέ μιά ευτραφής σακκούλα με διάφορα απορρίμματα, η πρόθυμη κομίστρια κόρη άκουσε από τα βάθη του κάδου κάτι αδύναμα φτερουγίσματα. Ο σύγχρονος νεοελληνικός πολιτισμός και η απανθρωπιά, αυτά που κατοικοεδρεύουν άφθονα σε μιά από τις πιό αριστοκρατικές -εμένα μου λες- συνοικίες της Αθήνας, είχαν εναποθέσει άκαρδα δύο νεογέννητα περιστεράκια σε μία πλαστική γλάστρα και τα πέταξαν εκεί γιά να κλείσουν γρήγορα τον σύντομο κύκλο της ζωής τους, πού μόλις άνοιξε. Προφανώς κάποιο ζευγάρι περιστεριών θα στέγασε τον έρωτά του σε μπαλκόνι και ο κάτοχός του ενοχλημένος από τις κουτσουλιές, πέταξε στα σκουπίδια τα μικρά γιά να ξεφορτωθεί και τους γονείς.
Αποτέλεσμα: Με μιά μικρή νεροχελώνα και δυό παπαγαλάκια που υπήρχαν ήδη στο σπίτι, σε μιά γωνιά του πάγκου της κουζίνας, τα δύο γκρίζα περιστεράκια κυκλοφορούν μέσα σε βαθειά λεκάνη, τοποθετημένη επί τούτου, και απολαμβάνουν, σε τακτά διαστήματα και με χρήση διατροφικής σύριγγας, τον ειδικό χυλό που τρομάξαμε να βρούμε σε ειδικευμένο κατάστημα. Μαζί και τη φροντίδα ταΐσματος. Κάτι που δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου.
Διαπίστωση: Δεν υπάρχει πιό όμορφο συναίσθημα από το να βοηθάς τη συνέχιση της Ζωής. Ιδίως σε δύσκολους καιρούς και -κυρίως- όταν διακυβεύεται η δική σου.
Υ.Γ. Με το κυβερνητικό αληταριό να ξεσαλώνει σε δούλεμα και παραπληροφόρηση, την ζωή μας να μαυρίζει βυθιζόμενη στη φτώχεια και τη χώρα να ξεπέφτει ανυπεράπιστη στην ανυποληψία, την απελπισία και την υποτέλεια -το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, απ'αυτά που μας έταξαν οι ξεφτιλισμένοι απατεώνες, όχι μόνο πολιτικοί, αλλά και του κοινού ποινικού δικαίου- μόνη διέξοδος η ενασχόληση με τις πραγματικές αξίες της Ζωής.
http://orpheas-orpheas.blogspot.gr/
Σχόλιο :
Όσο υπάρχουν άνθρωποι !
Πίσω στα παλιά
↧
Γενοκτονία των Ποντίων: Η σφαγή των νηπίων της Σάντας
Μοιραίες, απελπισμένες μάνες αναγκάστηκαν να θανατώσουν βρέφη και μικρά παιδιά που έκλαιγαν, για να μην προδώσουν τις θέσεις τους.
Έτσι ξεκινάει η Ελένη Νυμφοπούλου-Παυλίδου να ντύνει με λόγια μία από τις πιο τραγικές στιγμές της Γενοκτονίας των Ποντίων. Συμπρωταγωνιστής στην αφήγηση ο οπλαρχηγός Ευκλείδης. Ο αδερφός του, Κώστας Κουρτίδης, θα γράψει στο ημερολόγιό του για την νύχτα της 10ης προς 11η Σεπτεμβρίου 1921: «... Πολλά παιδιά τότες, επειδή αι γυναίκες των δεν μπορούσαν να σταματήσουν τας φωνάς των παιδιών τους, και μη θέλοντας να χωρισθούν εξ ημών, τα σκότωσαν και τα άφησαν επί τόπου».
Η Σφαγή των παιδιών
Η σφαγή των νηπίων αποτελεί μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές στο δράμα που έζησαν οι Έλληνες της Ανατολής, ότανμητέρες αναγκάστηκαν να θυσιάσουν ότι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή τους, τα ίδια τα μικρά τους, για να σωθούν τα μεγαλύτερα παιδιά και οι οικογένειες τους. Ανάλογες μαρτυρίες υπάρχουν κι από άλλες περιοχές και με μεγαλύτερα παιδιά όπου η επιλογή του θανάτου από το να πέσουν στα χέρια των Τούρκων-ειδικά τα μικρά κορίτσια όπου πολλαπλώς βιαζόταν πριν ξεψυχήσουν- γινόταν δύσβατος μονόδρομος που έπρεπε οι δόλιες οι μάνες να τον περάσουν ολομόναχες αλλά και να τον πληρώσουν με αβάσταχτο πένθος για την υπόλοιπη ζωή τους.
Στο ημερολόγιο του ο Κώστας Κουρτίδης γράφει για το σχετικό περιστατικό:
«Η νύχτα αυτή ήταν η πιο τρομακτική νύχτα που έζησα στη ζωή μου. Κάνοντας πρόχειρα προχώματα παραταχτήκαμε για μάχη. Γυναίκες και παιδιά (τριακόσιοι περίπου) μαζεύτηκαν λίγο πιο πάνω μέσα σε μια σπηλιά, τους οποίους φυλούσαν περίπου εκατόν είκοσι νέοι άοπλοι.
Επί εννιά ώρες αγωνιζόμασταν ενάντια στον τουρκικό στρατό, που μας περικύκλωσε από παντού, εκτός από μια δίοδο προς το δάσος Βαϊβάτερε, για να έχουμε διέξοδο την τελευταία στιγμή».
Τα μεσάνυχτα σταμάτησε το πανδαιμόνιο των πυροβολισμών και οι αντάρτες και τα γυναικόπαιδα αποσύρθηκαν στη θέση Μερτζάν Λιθάρ. Τότε έπρεπε, πριν ξημερώσει, να βρεθεί μια λύση: ν’ απομακρύνονταν εντελώς αθόρυβα από εκείνη τη θέση, γιατί αλλιώς θα γινόταν ο τάφος μικρών και μεγάλων, ενόπλων και αμάχων. Εκείνες τις τραγικές ώρες, μοιραίες, απελπισμένες μάνες αναγκάστηκαν να θανατώσουν βρέφη και μικρά παιδιά που έκλαιγαν, για να μην προδώσουν τις θέσεις τους.
Όταν ξημέρωσε και οι Τούρκοι ξεκίνησαν την επιχείρηση εναντίον των ανταρτών, αντίκρισαν επτά βρέφη σφαγμένα! Τότε ο ίδιος ο μέραρχος επικεφαλής έδωσε διαταγή στον τουρκικό στρατό να γυρίσει πίσω στη Σάντα λέγοντας: άνθρωποι που σκότωσαν τα παιδιά τους είναι αδύνατον να πιαστούν και άρα είναι περιττό να μείνουμε άλλο εδώ»
Την ιστορία των νηπίων που θυσιάστηκαν από τις ίδιες τους τις μάνες ώστε μη μαρτυρήσουν άθελά τους το σημείο όπου κρύβονταν περίπου 300 Σανταίοι, αφηγείται ο Τάκης Βαμβακίδης. Τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Πιπερίδης, ο οποίος παίζει και λύρα.
Με πληροφορίες από το pontos-news.gr
↧
Αθήνα 1978
Πλατεία Ομονοίας
Ο ναός της Παναγίας Γοργοεπήκοου, δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών.
Κίνηση στη συμβολή των οδών Αθηνάς & Ερμού. Απέναντι, ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παντάνασσα) στο Μοναστηράκι και στο βάθος, το αιώνιο σύμβολο της πόλης.
Billy
↧
Το ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ενός Έλληνα καπετάνιου που ράγισε καρδιές: «Η ζωή και ο θάνατος αγωνίζονταν επί 19 συνεχείς ώρες»!
Η συγκλονιστική περιπέτεια του πλοίου «Κεφαλλονιά» που έπεσε σε τυφώνα στον Ειρηνικό Ωκεανό το 1948 είναι μια άγνωστη ναυτική ιστορία με πρωταγωνιστή τον πλοίαρχο Χαράλαμπο Μαρκόπουλο, που συγκίνησε και ενέπνευσε τον γνωστό αγιογράφο, Ελλάδιο Αντώνιο Κομνηνό, να κάνει εικόνισμα το πλοίο με τον Αγιο Νικόλαο.
Η αγιογραφία αυτή έκανε γνωστή σε ένα μικρό κύκλο ανθρώπων την ιστορία του πλοίου και στην συνέχεια διαδόθηκε μέσα από την επιστολή-ντοκουμέντο του καπετάνιου προς τον ιδιοκτήτη του πλοίου, Ιωάννη Γερολυμάτο.
Το φορτηγό πλοίο «Κεφαλλονιά» ταξίδευε το 1948 στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ξεκίνησε από την Σιγκαπούρη για την πόλη Κομπέ της Ιαπωνίας, όταν έπεσε μέσα στην δίνη ενός τροπικού τυφώνα.
Η τρισέλιδη επιστολή σώζεται ακέραιη μέχρι σήμερα και εκτίθεται ως ένα σημαντικό πειστήριο στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης πάνω από το καφενείο η «Ωραία Ελλάς» στο Μοναστηράκι. Ο καπετάνιος περιγράφει στον πλοιοκτήτη ότι «η ζωή και ο θάνατος αγωνίζονταν επί 19 συνεχείς ώρες» με τεράστια «απόρθητα κύματα». Τα κύματα ξεπερνούσαν τα 14 μέτρα και χτυπούσαν με λύσσα το πλοίο.
Οι τυφώνες μεταφέρουν σωματίδια, υδρατμούς, σκόνη, χώμα, ακόμα και λάσπη, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η ορατότητα είναι μηδενική, ενώ είναι αδύνατη η αναπνοή.
Αυτή την κατάσταση αντιμετώπισε ο καπετάνιος ο οποίος δεν έχασε το κουράγιο του και έμεινε στην γέφυρα του πλοίου μέχρι τέλους. Έτσι κατάφερε να οδηγήσει το «Κεφαλλονιά» σε ασφαλές λιμάνι.
Ο τυφώνας που «καταπίνει» τα πλοία Σύμφωνα με τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης σε μεγάλα ναυτικά ατυχήματα, τα πλοία που έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με τροπικούς τυφώνες του Ειρηνικού, όχι μόνο διατοιχίζονται αλλά και οι πλώρες τους τραβιούνται συνεχώς προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να είναι έξω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα τεράστια κύματα «καταπίνουν» το πλοίο, ενώ τα νερά της θάλασσας ορμούν στο εσωτερικό από τις ανεμοδόχους και κάθε άνοιγμα του καταστρώματος.
Όλα τα ηλεκτρολογικά των πλοίων βραχυκυκλώνονται και μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά. Από την ένταση των ανέμων παρασύρονται καπνοδόχοι, ανεμοδόχοι, κατάρτια, λέμβοι, σχοινιά, σωσίβια και άλλα υλικά που βρίσκονται στα καταστρώματα. Ακόμα και αν ένα πλοίο καταφέρει να ξεπεράσει τον σφοδρό τυφώνα, οι ναυτικοί πέρα από τους σωματικούς τραυματισμούς, αποκτούν βαριά ψυχική κατάσταση από το μετατραυματικό σοκ, βρίσκονται σε υπερένταση, υποφέρουν από εφιάλτες και χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια….
Το γράμμα του καπετάνιου
«Πρώτη φορά στη ναυτιλιακή ζωή μου των 28 ετών, αντίκρισα την αγριότητα της φύσης που υπήρξε αφάνταστη. Τα μάτια μου δεν θα αποβάλλουν ποτέ το σκληρό εκείνο θέαμα.
Ανά πάσα στιγμή έβλεπα το πλοίο να παρασύρεται και τη θάλασσα να παίρνει στα βάθη της, το πλοίο μαζί με το φορτίο και τις ψυχές των ανθρώπων», εξιστορεί ο επιζών καπετάνιος, προσπαθώντας να αποτυπώσει στο γράμμα του την πρωτόγνωρη εμπειρία του.
Ο μαχητής καπετάνιος στην επιστολή που έγραψε αμέσως μετά την διάσωσή του, υποθέτει ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα έχει ήδη μάθει την είδηση της τροπικής καταιγίδας και αναφέρει ότι βρέθηκε με το πλοίο πολύ κοντά στο κέντρο του τυφώνα.
Η πληροφορία αυτή μεγαλώνει τον άθλο του «Κεφαλλονιά» καθώς ακόμα και σήμερα θεωρείται αδύνατο να καταφέρει ένα πλοίο να βγει αλώβητο από μια τέτοια ακραία κατάσταση.
Οι τροπικοί κυκλώνες κινούνται εντελώς ακανόνιστα, δημιουργώντας περίεργες καμπυλώσεις με συνέπεια να καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος του πλοίου. «Θα έχετε ίσως ακούσει κάτι περί τυφώνα και σας εύχομαι ΜΟΝΟ να τον ακούτε. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό της διάσωσης ενός πλοίου -πόσο μάλλον όταν μεταφέρει φορτίο -εν ώρα κυκλικού τυφώνα και ιδιαίτερα όταν έχει την κακή τύχη να πέσει στο κέντρο αυτού».
Η διάσωση από τον τυφώνα έγινε εικόνισμα
Ο Χαράλαμπος Μαρκόπουλος όχι μόνο σώθηκε μαζί με το πλήρωμα, αλλά παρέδωσε και το φορτίο στον προορισμό του.
Σοκαρισμένος από την ναυτική περιπέτεια, όπου ο θάνατος του «άγγιξε» το χέρι, αποδίδει την διάσωση του πλοίου σε θρησκευτικό θαύμα.
«Η πίστη μας όμως προς την συνδρομή των Αγίων, ασφαλώς μας έσωσε από βέβαια καταστροφή», εξομολογείται ο πλοίαρχος στην επιστολή του.
Η συγκλονιστική περιπέτεια του πλοίου «Κεφαλλονιά» που νίκησε τα γιγάντια κύματα του τροπικού τυφώνα, και αποτυπώθηκε στο γράμμα του καπετάνιου προς τον πλοιοκτήτη, Ιωάννη Γερολυμάτο, ενέπνευσε τον κορυφαίο αγιογράφο Ελλάδιο Αντώνιο Κομνηνό.
Ο αγιογράφος, λάτρης της θάλασσας και του προστάτη των ναυτικών.
Πηγή
↧
↧
Εν Αθήναις...η Ούλεν και άλλα παλιά....
Θα μου πείς τι ψάχνω τόσα χρόνια πίσω.....
Δεκεμβριανά ....Συμμοριτοπόλεμος για τους μεν....Εμφύλιος για τους δε....
Ανατριχιαστικές εικόνες.....στην Ούλεν στο Γαλάτσι....στην Κυψέλη
και αλλού ....
Ο αδερφός σκότωνε τον αδερφό....
Και θυμήθηκα στην γειτονιά κοντά στην Ούλεν τότε η παρέα της οικογένειας
οι φίλοι του πατέρα άνθρωποι του μόχθου να είναι ενωμένοι....
και γλέντια στην αυλή και πειράγματα και βοηθούσε ο ένας τον άλλο....
Πολιτικές συζητήσεις στην άκρη....
Μόνο για το ποδόσφαιρο....τα καλά ταβερνάκια....το γιοματάρι....
Και αστυνομικός στην παρέα....και εργάτης....και υπάλληλος....
Ο ένας είχε χάσει τον αδελφό του στην Ούλεν.....ήταν αστυνομικός
και τον έσφαξαν οι αριστεροί.....ο άλλος είχε φυλακιστεί στου ΑΒΕΡΩΦ
σαν κομμουνιστής.....
Ο αστυνομικός της παρέας έσωσε τον αδερφό του στον εμφύλιο
που ήταν στο άλλο στρατόπεδο το κόκκινο ....τον είχαν πιάσει αστυνομικοί
στην Κολιάτσου και τον ετοιμάζανε για δίκη.....στην καλύτερη θα πήγαινε
εξορία....εγγυήθηκε γι αυτόν ήταν και μικρός....
Χάζευα στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες με τα άψυχα κομματιασμένα
κορμιά στην Ούλεν και τις διάφορες μαρτυρίες με ανατριχιαστικές
λεπτομέρειες.....
Έκλεισα τον υπολογιστή και άνοιξα την τηλεόραση για να δω μια
πολιτική συζήτηση.....φωνάζανε....έβλεπες θυμό....λύσσα.....μίσος
και ήταν όλοι Έλληνες.....και δεν γυρίζουν πίσω στα παλιά
για να ρίξουν μια ματιά .
Πίσω στα παλιά
↧
Επική εξήγηση για τις αυξήσεις σε καφέ, μπύρα, τσιγάρα
H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου ρωτήθηκε για τις αυξήσεις σε μπύρα, καφέ και τσιγάρα.
Και έδωσε τη δική της ξεχωριστή εξήγηση:«Προσπαθήσαμε το ποσό του 23% στον ΦΠΑ να μοιραστεί σε διάφορα είδη. Επειδή δύσκολα συμβαίνει και να πίνεις πολύ και να καπνίζεις πολύ και να πηγαίνεις να πίνεις πολλούς καφέδες, δηλ. πρέπει να συμπίπτουν πάρα πολλά πράγματα για να επιβαρυνθεί σοβαρά ένα νοικοκυριό, και γι'αυτό μοιράστηκε» σχολίασε η κυρία Θεοπεφτάτου για να συμπληρώσει:«Αντί να αυξηθεί το νερό και το ρεύμα, προσπαθήσαμε να μοιραστεί σε διάφορα είδη. Αυτά είναι τα τελευταία μέτρα για να εξασφαλιστεί το 1,8 δισ. ευρώ»
The Toc
Σχόλιο :
Πίσω στα παλιά
↧
Λουκέτα...λουκέτα παντού ....
http://www.tanea.grΛ
Λουκέτο στο βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» της Πανεπιστημίου
Ο χάρτης των βιβλιοπωλείων στο αθηναϊκό κέντρο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα μετά το λουκέτο στο κεντρικό βιβλιοπωλείο της αλυσίδας Παπασωτηρίου στην Πανεπιστημίου. Η δικαστική οδός που διερευνήθηκε το 2015, με βάση τον πτωχευτικό νόμο, οδήγησε σε αδιέξοδο και η πτώχευση ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.
Από τον ισολογισμό του 2015, άλλωστε, ήταν εμφανές ότι η αλυσίδα αντιμετώπιζε οικονομικά ζητήματα (χρώσταγε κυρίως σε προμηθευτές). Στις καλές ημέρες του η αλυσίδα διέθετε 24 παραρτήματα, με τελευταία να κλείνουν εκείνα της Κηφισιάς και της Λάρισας.
Από τον ισολογισμό του 2015, άλλωστε, ήταν εμφανές ότι η αλυσίδα αντιμετώπιζε οικονομικά ζητήματα (χρώσταγε κυρίως σε προμηθευτές). Στις καλές ημέρες του η αλυσίδα διέθετε 24 παραρτήματα, με τελευταία να κλείνουν εκείνα της Κηφισιάς και της Λάρισας.
↧