Συνεχίζουμε το σημείο αναφοράς μας στον Μεγάλο κατάλογο των Ηθοποιών που με τους καλούμενους "ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ"έδωσαν στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ την ΑΙΓΛΗ και τηνΑΞΙΑ που σήμερα απολαμβάνουμε και συντροφεύει τόσα μα τόσα χρόνια τις ελεύθερες ώρες μας.
Σήμερα προχωράμε στο 4ο ΜΕΡΟΣ της συγκεκριμένης μας παρουσίασης με Ονόματα που παρά το ότι πάντα είχαν δεύτερους ρόλους στον κινηματογράφο, εν τούτοις έλαμψαν με τη διαχρονική τους παρουσία.
Πάμε λοιπόν το ταξίδι μας.....
ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ: Η "ΨΥΧΗ ΒΑΘΕΙΑ"του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Μια πραγματικά θρυλική φιγούρα στον Ελληνικό Κινηματογράφο, που για 19 ολάκερα χρόνια έδωσε και την ίδια την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ του ΚΑΡΔΙΑ.
Κλασικός Ηθοποιός ΔΕΥΤΕΡΩΝ ΡΟΛΩΝ αλλά στην κυριολεξία συναισθηματικά ο ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ είναι ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ και ΛΑΜΨΗΣ.
Εμβληματική φιγούρα του "ΜΑΓΚΑ"και του "ΜΠΕΣΑΛΗ"τύπου σάρωσε στην κυριολεξία τον Ελληνικό Κινηματογράφο με συμμετοχή σε ....150 ΤΑΙΝΙΕΣ....!!!
Το πραγματικό του όνομα είναι ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ
Ηθοποιός και αυτός ανέμεσα σε άλλους πολλούς χωρίς"σταριλίκι", χωρίς "φτιασιδώματα" και "δήθεν" δοασυνδέσεις και συμπεριφορές.
Πάνω στις ερμηνείες του ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ ΟΛΑΚΕΡΗ η ΕΛΛΑΔΑ στην κυριολεξία.
Γεννήθηκε το 1905 στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ και πέθανε στις 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1972 στην ΑΘΗΝΑ σε Ηλικία μόλις 67 ετών.
Η Μεγάλη του καριέρα ξεκίνησε το 1952 στην ταινία "Ο ΓΡΟΥΣΟΥΖΗΣ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ στο ρόλο ενός χαρτοπαίχτη, ρόλο που πραγματικά θα τον επαναλάβει με αξιοζήλευτη επιτυχία και αυθεντικότητα.
Το 1954 έρχεται ίσως η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του όπου για πρώτη φορά ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ στην Μεγάλη ταινία τουΓΚΡΕΓΚ ΤΑΛΛΑΣ "ΤΟ ΞΥΠΟΛΗΤΟ ΤΑΓΜΑ".
Για την ταινία αυτή ο Μεγάλος ΒΙΤΤΟΡΙΟ ΝΤΕ ΣΙΚΑ, βλέποντας την ταινία το 1955, στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ, είπε με κάθε ειλικρίνεια στο ΝΙΚΟ ΦΕΡΜΑ ότι "«Αν είχες γυρίσει αυτή την ταινία προτού γυρίσω εγώ τον Κλέφτη των ποδηλάτων, τότε σήμερα θα ήσουν εσύ ο Ντε Σίκα !!!"
Το να απαριθμήσει κανείς τις συμμετοχές του στις ΤΑΙΝΙΕΣνομίζω θα έπαιρνε σελίδες πολλές.
Που να πρωτοσταθείς ;; που να σταματήσεις και τι να σημειώσεις ;
Σε κάποιες ταινίες με μικρές εμφανίσεις της μιας σκηνής όπως ο αμίμητος μικροπωλητής στην "ΚΑΦΕΤΖΟΥ", σε κάποιες ταινίες απίθανος μικρολοποδύτης όπως ο χαρτοπαίχτης στην"ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ", σε ρόλους αληθινού ανθρώπου του μόχθου όπως ο αυθεντικός τεχνίτης στον "ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ", στον παραδοσιακό εισπράχτορα στο "ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ", αλλά να τον θυμηθούμε στον επιβλητικό ρόλο του ΦΑΡΕΑ στη θρυλική "ΛΟΛΑ",στις αμίμητες συμμετοχές του στις κωμωδίες του μεγάλου ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟΥ, ένας πραγματικός ερμηνευτικός "ποταμός"που πραγματικά ταύτισε τη ζωή του με τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Ας τον απολαύσουμε εδώ σε ένα χαρακτηριστικό του μεγάλο ρόλο στην ταινία του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ "ΛΟΛΑ"....
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ: Ένας Ώριμος Κύριος στον Ελληνικό Κινηματογράφο
Γεννήθηκε στην ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ το 1907 και πέθανε στηνΘεσσαλονίκη το 1983 σε Ηλικία 76 ετών
Κλασικός δευτερο-ρολίστας στον Ελληνικό Κινηματογράφο, με επιβλητική φυσιογνωμία και παρουσία σε διάφορους ρόλους, κύρια κωμικούς. Χαρακτηριστική μορφή ώριμου gentleman της σκηνής αστικού κύρια περιβάλλοντος.
Κατάγεται από οικογένεια Ηθοποιών καθώς τόσο ο Παππούς όσο και ο πατέρας του ήταν από τις ιδρυτικές μορφές του Ελληνικού Κινηματογράφου.
Η Κινηματογραφική του μεγάλη καριέρα ξεκινάει πολύ παλιά στα βάθη της Κινηματογραφικής ιστορίας μας το 1929 στην"ΜΠΟΡΑ" του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΖΙΑΔΗ και κρατάει ολάκερα 50 χρόνια μέχρι το 1979 στην ταινία "ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ" τουΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ.
Μετρείστε παρακαλώ 117 ταινίες στις οποίες συμμετείχε με δεύτερες εμφανίσεις ανδρικού ρόλου.
Συνεργάστηκε σχεδόν με ολάκερο τον Ελληνικό Κινηματογράφο και με μια πλειάδα μεγάλων Σκηνοθετών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ: 'Ενας ακόμα αγαπητός άντρικός ώριμος δεύτερος ρόλος στον Ελληνικό Κινηματογράφο
Μια ακόμα αντρική μορφή στην μακρά ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, που άφησε και αυτός τη δική του εποχή και παρουσία.
1908-1982 (έζησε 74 χρόνια)
Ήταν σύζυγος της επίσης Ηθοποιού ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΡΕΒΒΑΤΑ όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενη παρουσίασή μας.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ διακρίθηκε στο ΘΕΑΤΡΟ στην αρχή και εκεί ξεκίνησε τη μακρόχρονη καρριέρα του.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1925 στο έργο "Ο ΨΥΧΟΠΑΤΕΡΑΣ". Την περίοδο αυτή συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του ΘΕΑΤΡΟΥ μας. Το 1947 έκανε ΘΙΑΣΟ δικό του με την σύζυγό του και την ΚΑΛΟΥΤΑ-ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ.
Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ξεκινάει την παρουσία του το 1933 με την ταινία "Ο ΚΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ".
Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ έρχεται στις δεκαετίες 1950-1960 στη χρυσή εποχή της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ όπου διακρίνεται σε δεκάδες ταινίες.
Οι ρόλοι που ερμηνεύει είναι πολλών τύπων. Είτε ως κλασικός συντηρητικός μεσήλικας είτε μερικές φορές σαν ο πλούσιος μεγαλοαστός Βιομήχανος.
Με την σύζυγό του ταίριαξαν σε υπέροχα δίδυμα σε αρκετές ταινίες, μάλιστα σε κάποιες από αυτές ήταν εκπληκτικοί οι ....καυγάδες τους, όπως στην ταινία "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ" ή στην ταινία "ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 288".
Έπαιξε με μεγάλη επιτυχία δίπλα σε ολάκερο τον Ελληνικό Κινηματογράφο αλλά και τους μεγάλους σκηνοθέτες μας.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τις ερμηνείες του αλήθεια και σε ποιες ταινίες.
"ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ", "ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΑΠ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ", "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ", "ΥΙΕ ΜΟΥ ΥΙΕ ΜΟΥ", "Ο ΓΟΗΣ", "ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ", "ΕΝΑΣ ΗΡΩΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ", "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ", "ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΓΑΤΑ", "ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ", "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ"και τόσες μα τόσες άλλες.
Συγκλονιστικός στην παρουσία του στην ταινία "ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ" όπου έδωσε πραγματικά ρέστα ερμηνείας....
40 χρόνια διαρκεί η μεγάλη του ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ, συμμετέχοντας σε 47 Κινηματογραφικές ταινίες, με μια ξεχωριστή ερμηνεία σε κάθε μία από αυτές.
ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΚΑΣ
Παραδοσιακή μορφή στον Ελληνικό Κινηματογράφο είναι μια ακόμα "λαϊκή"φιγούρα της εποχής εκείνης.
Μια φιγούρα που ενσάρκωνε απόλυτα λαικούς "ήρωες" της καθημερινής μας απλής ζωής και της καθημερινής πόρτας της τότε γειτονιάς.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΚΑΣ (ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ) το κανονικό του όνομα, γεννήθηκε στη ΣΜΥΡΝΗ το 1895. Ήταν εκτός από Ηθοποιός και Σεναριογράφος. Σπόυδασε στην Εμπορική σχολή και τα πρώτα του βήματα δεν ήταν στο χώρο του Κινηματογράφου αλλά .....Τραπεζικός.
Τον κέρδισε όμως δίκαια ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ στον οποίο και αφιέρωσε ολόψυχα τη ζωή του.
Το 1925 ξεκινάει η καριέρα του στον ΒΟΥΒΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟμάλιστα στην ιστορική ταινία "ΓΚΟΛΦΩ" του Ελληνικού Κινηματογράφου.
Τελευταία του εμφάνιση το 1965, στην ταινία "Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ".
Πέθανε το 1967 σε Ηλικία 72 ετών.
Συμμετείχε σε 29 ταινίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η συμμετοχή του στην θρυλική ταινία "ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ"παρέα με το ΖΗΚΟ (ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ), στην ταινία "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ", στο "Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ", "ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ", "ΜΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΗ"
Ξεχώριζε στις ταινίες με την αξέχαστη στεντόρεια φωνή του.
ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ: Μια Μεγάλη Κυρία στον Ελληνικό Κινηματογράφο
Μια ακόμα επιβλητική Κυρία στο χώρο του Ελληνικού Κινηματογράφου, που άφησε και εκείνη με τη σειρά της, τη δική της κληρονομία στο χώρο.
4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1913-7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010 (Έφυγε σε ηλικία 97 ετώνπλήρης ημερών)
Μικρασιάτισσα και η Σμάρω στην καταγωγή. Τελείωσε την Εμπορική σχολή στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο. Από μικρή η αγάπη της ήταν το θέατρο, το οποίο ασκούσε σε μικρά παιδιά ερασιτεχνικά. Πέρασε στη Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου, και με δική της δουλειά σχεδόν στα κρυφά απ τους γονείς της χρηματοδοτούσε τις σπουδές της.
Το 1937 αποφοιτεί από τη σχολή και μπαίνει στο Θίασο της ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ. Από το 1952 μπαίνει στην Ομαδα του μεγάλου ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ, ως βασική ΚΑΡΑΤΕΡΙΣΤΑ, και μένει για πάντα κοντά του μέχρι τον θάνατό του το 1960.
Η ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ γίνεται γνωστή για τη μεγάλη δουλειά και παρουσία της στο ΘΕΑΤΡΟ περισσότερο παρά στον Κινηματογράφο, τον οποίο όμως δεν σνομπάρισε και τον ΤΙΜΗΣΕ και αυτόν ανάλογα με τις περιορισμένες πλην όμωςΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ της σε ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ σαν Καρατερίστα.
Συνεργάστηκε με όλα τα ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: ΛΑΜΠΕΤΗ, ΧΟΡΝ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ, ΦΕΡΤΗΣ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ, ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ.
Στον Κινηματογράφο μπαίνει το 1951 στην ταινία του ΖΕΡΒΟΥ"ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ".
Έκτοτε συμμετέχει σε 18 Κινηματογραφικές ταινίες, Κωμωδίες ηθών και χαρακτήρων, με τελευταία το 1973 στην ταινία τουΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ "ΕΙΚΟΣΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ".
Την έχουμε, στην κυριολεξία απολαύσει σε γνωστές ταινίες όπως οι:
"ΣΑΝΤΑ ΤΣΙΚΙΤΑ", "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ 30 ΕΤΩΝ", "ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ", "Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ", "ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ", "Ο ΤΡΕΛΟΣ ΤΑΧΕΙ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ"
Παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη (1913-1965) από τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Λήδα-Ειρήνη (γνωστή ως Λήδα Shantala). Η Σμάρω Στεφανίδου μαζί με την κόρη της, το φθινόπωρο του 2003 αποπεράτωσαν το "Shantom", Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala, στο Χαλάνδρι, που στεγάζει μαθήματα, σεμινάρια (χορού, γιόγκα, πολεμικών τεχνών, θεάτρου, εναλλακτικών θεραπειών κ.ά), και παραστάσεις, αλλά και όλων των ειδών πολυ-πολιτισμικές εκδηλώσεις: ένας πόλος επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, συνάντησης και επικοινωνίας, μέσα σε ένα πλαίσιο που σέβεται τον άνθρωπο και στοχεύει στην ανάπτυξη του δυναμικού του.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΛΑΤΗΣ: Μια ακόμα Μορφή στο χώρο του Ελληνικού Κινηματογράφου
Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΛΑΤΗΣ υπήρξε μια από τις πλέον "γλυκές" καιανθρώπινες ζεστές παρουσίες ΔΕΥΤΕΡΩΝ ΡΟΛΩΝ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, με το δικό του απαράμιλλο χρώμα και στυλ, πότε του σοβαρού ρόλου, πότε του απλού μάγκα, πότε του δύστροπου, ρόλους που εξέφρασε με μοναδική ικανότητα και μαεστρία στην μεγάλη του καριέρα.
Γεννήθηκε στην ΑΜΟΡΓΟ το 1912 και πέθανε στις 14/11/1984 σε ηλικία 72 ετών σχετικά νωρίς.
Μια μεγάλη ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ που ξεκινάει το 1958 στην ταινία σταθμός της εποχής "Ο ΜΙΜΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΙΡΗ" και τελειώνει το 1979, ύστερα από 19 χρόνια στην ταινία "ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ".
Πολύ μεγάλη συμμετοχή στον Κινηματογράφο, σε 112 ταινίες (!!!) αλλά στο τέλος και στην Τηλεόραση, όπου έγινε ευρύτατα αγαπητός στον κλασικό "ΜΕΘΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ"όπου και αγαπήθηκε ιδιαίτερα.
Τον συναντάμε σε κάθε λογής ρόλους, που πραγματικά αγαπήθηκαν τόσο για τη σοβαρότητά τους όσο και για το τεράστιο χιούμορ που έβγαζαν.
ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΑ: Αγωνίστρια της ΤΕΧΝΗΣ και της ΖΩΗΣ
Γεννημένη το 1916 στο Αργοστόλι, η Μαρία Φωκά σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» και αποτέλεσε μέχρι το 1948 βασικό στέλεχος του θιάσου του.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1944 (περίοδος των Δεκεμβριανών) στο ρόλο της Ασημίνας στη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου, όπου γνωρίστηκε και με τον μετέπειτα σύζυγό της Λυκούργο Καλλέργη, με τον οποίο απέκτησε την κόρη και με τον οποίο χώρισε αργότερα.
Την περίοδο αυτή, μέλος του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης, συμμετέχει στους αγώνες.
Το 1952, είναι συγκατηγοκατηγορούμενη - με το όνομα Μαρία Καλλέργη, στη δίκη Ν. Μπελογιάννη και το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών την καταδικάζει αρχικά σε ισόβια κάθειρξη και η ποινή της μειώνεται σε 10 χρόνια κάθειρξη και «αποστέρησις των πολιτικών δικαιωμάτων επί 10ετίαν».
Επανήλθε στη σκηνή τη σεζόν 1958-'59, σε περιοδεία τουΛάμπρου Κωνσταντάρα.
Από το 1961 έως το 1963 συνεργάστηκε με την Ελλη Λαμπέτη («Το θαύμα της Ανι Σάλιβαν», «Η μικρή μας πόλη» κ.ά.), το 1964 με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και στη συνέχεια με την «Ελληνική Λαϊκή Σκηνή» (γριά από τη Μεσίνα στον «Ασυλλόγιστο» του Μολιέρου και Αμάντα στο «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς).
Το 1966 παίζει στο θίασο της Τζένης Καρέζη. Η συνεργασία τους άρχισε με τη «Βίβα Ασπασία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τη Φωκά στο ρόλο της θείας Μαρίας.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1949, στον«Κόκκινο Βράχο» του Γρ. Γρηγορίου.
Η Φιλμογραφία της περιλαμβάνει 31 ταινίες.
Οι πιο γνωστές είναι οι: «Ταξίδι με τον έρωτα», «Οικογένεια Παπαδοπούλου», «Ενας ιππότης για τη Βασούλα», «Ο αήττητος», «Αγάπη μου παλιόγρια», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση» "Πεθαίνω κάθε Ξημέρωμα" κ.ά.
Παράλληλα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια έπαιξε αξιόλογους ρόλους και σε τηλεοπτικές σειρές: «Η γειτονιά μας», «Μεθοριακός σταθμός», «Η τελευταία νύχτα της γης», «Ο πύργος των Μοσκόφ», «Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες», με τελευταία την «Ντόλτσε Βίτα», ενώ είχε εμφανιστεί και στους «Δέκα μικρούς Μήτσους».
Επίσης, η Μαρία Φωκά ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα.
Το 1975 υπήρξε αντιπρόεδρος και το 1977 πρόεδρος του ΣΕΗ, σε μια δύσκολη εποχή εργασιακών διεκδικήσεων του κλάδου. Ακόμη διατέλεσε και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.
Πέθανε το 2001 σε Ηλικία 85 ετών
http://cinefil.pblogs.gr