Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Σεπόλια - Η πόλη μας

$
0
0

http://53gym-athin.att.sch.gr

Τα Σεπόλια είναι συνοικία της Αθήνας, που ορίζεται από τις γραμμές του τρένου του ΟΣΕ, την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στα βορειοδυτικά και τη συνοικία του Κολωνού στα νότια. 

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και τα πρώτα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση η περιοχή ήταν γνωστή ως «Μύλοι των Αθηνών» γιατί εκεί άλεθαν το σιτάρι οι Αθηναίοι. Η περιοχή ήταν γεμάτη νερόμυλους και μεγάλα κτήματα.

Το 19ο αιώνα τα Σεπόλια ήταν χωριό της Αττικής, διακριτό γεωγραφικά από την Αθήνα. Το 1879 είχε πληθυσμό 278 κατοίκους.   

Στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν σημαντικός χώρος καλλιεργειών της αγροτικής παραγωγής της πρωτεύουσας. Το όνομα Σεπόλια βγήκε από τη φράση «έξω από την πόλη», γιατί η περιοχή δεν ήταν στο σχέδιο πόλεως και δεν είχε ασφαλτόστρωση. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και οικιστική εξέλιξη της περιοχής έπαιζε η κατασκευή των σιδηροδρόμων Λαρίσης κ΄ Πελοποννήσου (1882-1892), η κατασκευή των σιδηροδρομικών γραμμών της Αττικής για Λαύριο και Κηφισιά (1885) καθώς και η εγκατάσταση εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή. Η πρώτη ένταξη στο σχέδιο πόλεως έγινε το 1893. Για πολύ καιρό όμως τα Σεπόλια εξακολουθούσαν να είναι σαν χωριό μέσα στην Αθήνα. Είχε πολλά περιβόλια και λαχανόκηπους, καθώς επίσης και πολλά ρέματα και μικρά ποταμάκια που έβγαιναν από τον Κηφισό και τους παραποτάμους του. Ανάμεσα στα περιβόλια υπήρχαν πολλοί ανοιχτοί χώροι που έπαιζαν και αθλούνταν τα παιδιά. Η οδός Δυρραχίου ήταν κεντρικός δρόμος που οδηγούσε στο ποτάμι, τον Κηφισό, και έρχονταν οι Αθηναίοι με άμαξες για περίπατο. Υπήρχαν κέντρα διασκέδασης, όπως αυτό στη γέφυρα Ροσινιόλ και αρκετοί θερινοί κινηματογράφοι.

Στην τοποθεσία που είναι σήμερα χτισμένο το 54ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών ήταν το εργοστάσιο Άτλας, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1920, όταν η περιοχή ήταν σχεδόν ακατοίκητη. Ήταν εργοστάσιο τσιμέντου και δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης, και οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, τα σπίτια τους και τα ρούχα τους γέμιζαν σκόνη και σκουριά. Με κινητοποίηση των κατοίκων και του συλλόγου Αναγέννηση το εργοστάσιο τελικά έκλεισε το 1962 και αργότερα κτίστηκε το σχολείο, ένα πάρκο και αθλητικοί χώροι. Υπήρχαν και άλλα εργοστάσια, όπως το Βότρυς και το Κοροπούλη, που ήταν πιο παλιά από τον Άτλαντα. Σήμερα δεν λειτουργούν, έχουν κριθεί διατηρητέα και προτείνεται η διαμόρφωσή τους σε κέντρα πολιτισμού και πρασίνου. Στις γραμμές του τρένου υπήρχε και το εργοστάσιο φαρμάκων Δαμβέργη, που λειτουργούσε και πριν τη γερμανική κατοχή και σήμερα συνεχίζει τη λειτουργία του με την ονομασία ΜΕΝΑΡΙΝΙ. Στην τοποθεσία που είναι σήμερα χτισμένο το 53ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών ήταν ένα άλσος σε μικρογραφία του βασιλικού κήπου στο οποίο μαζί με τον Τρίτωνα, αθλητικό χώρο σήμερα, καλλιεργούσαν λουλούδια. Ανήκε στον Καντόρο, που είχε μεγάλο ανθοπωλείο στο Σύνταγμα. Αυτός μετά από παράκληση των κατοίκων, όταν άρχισε να πυκνοκατοικείται η περιοχή, το παραχώρησε μισοτιμής στον ΟΣΚ για να γίνει σχολείο.

Η περιοχή είχε συγκεντρώσει πολλούς πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, που ζούσαν πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες. Στα Σεπόλια άρχισαν να κατοικούν σιγά σιγά άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως από την Πελοπόννησο. Από τις καλύτερες περιοχές της γειτονιάς εθεωρείτο ο Λόφος Σκουζέ, στα όρια με τον Κολωνό, που παλιά ήταν ιδιόκτητος, κλεισμένος γύρω γύρω και δεντροφυτεμένος και ανήκε στον επιφανή Αθηναίο Σκουζέ. Η περιοχή των Σεπολίων δοκιμάστηκε σκληρά από τη γερμανική κατοχή. Στον Άγιο Μελέτιο, από τις παλαιότερες εκκλησίες της περιοχής, υπάρχει μια πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων από τους Γερμανούς.Μέχρι τη δεκαετία του '50 η περιοχή επικοινωνούσε με το κέντρο της Αθήνας με άμαξες, με το τραμ 8 και ένα λεωφορείο, τη Σεπολιώτισσα όπως το ονόμαζαν οι παλιοί κάτοικοι.

Από τις δεκαετίες '60 και '70 κατασκευάστηκαν πολυκατοικίες με το σύστημα της αντιπαροχής και έτσι διαμορφώθηκε μια μεγάλη ποικιλία κτιριακού αποθέματος που έφερε πολλούς κατοίκους στην περιοχή. Οι συγκοινωνίες βελτιώθηκαν, οι δρόμοι ασφαλτοστρώθηκαν και από τη δεκαετία του '90 άρχισαν να κατοικούν στην περιοχή και πολλοί οικονομικοί μετανάστες κυρίως από τις βαλκανικές χώρες.

Ηκατασκευή του μετρό των Σεπολίων έδωσε νέες δυνατότητες πρόσβασης στην περιοχή και υπάρχουν αρκετοί που επιλέγουν τη συνοικία αυτή για κατοικία λόγω της εγγύτητάς της με το κέντρο, την ύπαρξη συγκοινωνιών και τη σχετικά χαμηλή αξία της γης σε σχέση με άλλες γειτονιές. Τα προβλήματα της περιοχής βέβαια είναι αρκετά: η έλλειψη πράσινου και αρκετών αθλητικών χώρων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην οδό Δυρραχίου και τους γύρω δρόμους, η πυκνή δόμηση και οι υψηλές πολυκατοικίες που κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον και η κατάλληλη αξιοποίηση των χώρων των παλιών εργοστασίων Βότρυς και Κοροπούλη. Μπορούν όμως να λυθούν με τη συνεργασία όλων των κατοίκων και την κατάλληλη μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας.



Εν Αθήναις...στην Αχαρνών

$
0
0



"Κόκκινα φώτα και βροχή στην Αχαρνών
κόκκινα φώτα και στα σπίτια των καημών.
Κι εσύ σαν φάντασμα περνάς απ’ την πλατεία
και μες στα χέρια σου κρατάς την αλητεία.

Είν’ η γιορτή σου η γιορτή των αφανών
κι εσύ γιορτάζεις μες στα σπίτια των καημών.
Είν’ η ζωή σου η ζωή των ναυαγών
και αργοσβήνεις στα στενά της Αχαρνών.

Κόκκινα φώτα και βροχή στην Αχαρνών
κόκκινα φώτα στα λιμάνια των κορμιών.
Κι εσύ βουλιάζεις μέσα στην ανυπαρξία, 
την απομόνωση την έκανες θρησκεία."


Τάκης Μουσαφίρης

Αρχές οδού Αχαρνών παλιά...
Ένα από τα τέρματα της Αθήνας με σταθμό ταξί...τηλεφωνικό θάλαμο
με γνωστά της εποχής καφενεία σημεία συνάντησης.
Αρχή Αχαρνών συνδεδεμένη με την Πλατεία Βάθη με τα χρόνια ένα ακόμα υποβαθμισμένο σημείο της Αθήνας.
Οι σταθμοί Λαρίσης και Πελοποννήσου έφερναν κόσμο και κοσμάκη που έφτανε
στην πρωτεύουσα για να βρεί την τύχη του.
Με αρκετά μικροξενοδοχεία η περιοχή για διαφορετικές χρήσεις και όσα παλιά
σπίτια δεν έπεσαν υπέρ αντιπαροχής έγιναν "επαγγελματικοί χώροι".
Οι επαρχιώτες  αλλά και αργότερα οι αλλοδαποί μετανάστες από τις γειτονικές Χώρες στην αρχή κατέκλυσαν την περιοχή.
Η κίνηση υπήρχε όλο το 24ωρο.
Η υποβάθμιση είχε αρχίσει...
Οι παλιές πολυκατοικίες που κάποτε είχαν και θυρωρούς και ήταν καθαρές και περιποιημένες με ενοίκους επαγγελματίες του Κέντρου...γιατρούς κ.λ.π. με τις οικογένειές τους άλλαξαν όψη και περιεχόμενο.
Σήμερα η περιοχή είναι ένα ακόμα γκέτο  της Αθήνας που συνειδητά
αποφεύγεις ακόμα και την ημέρα.
Άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο...
Πορνεία...ναρκωτικά τα κύρια "επαγγέλματα"αλλά και επαιτεία
από άρρωστους νέους εθισμένους.
Παρακάτω θα δείς αλλοδαπούς  σε άθλια κατάσταση με απλωμένα χέρια
για βοήθεια και τα παιδιά τους να παίζουν στα βρωμερά πεζοδρόμια
και μπροστά οι άπλυτοι κάδοι του Δήμου.
Ένα ακόμα δείγμα κατάρρευσης αυτής της Χώρας.

πίσω στα παλιά


1962 Ο Θόδωρος και το δίκαννο

Σε ποια περιοχή της Αθήνας έβοσκαν παλιά κατσίκες και είχε την ονομασία "Κατσικάδα";;;

$
0
0

 

ΡΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑ: Σε ποια περιοχή της Αθήνας έβοσκαν παλιά κατσίκες και είχε την ονομασία
Κάποτε η πιο αριστοκρατική συνοικία της Αθήνας δεν ήταν ψηλομύτα. Αντιθέτως, υπήρξε πολύ βουκολική και μύριζε κατσικίσιο γάλα.
Ως το 1880 η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη και πάνω από τη Δεξαμενή, στις πλαγιές του Λυκαβηττού, Λιδωρικιώτες γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους. 
Γι΄ αυτό και λεγόταν «Κατσικάδα».
Με την πάροδο των χρόνων όμως μετατράπηκε σε ένα πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο με αριστοκρατικό χαρακτήρα, προφανώς λόγω της γεωγραφικής του θέσης - στο κέντρο της πρωτεύουσας και στους πρόποδες του Λυκαβηττού.
Μετονομάστηκε σε Κολωνάκι - από τον αρχαίο στύλο (κολωνάκι) που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της ομώνυμης πλατείας και ο οποίος λέγεται ότι αποτελούσε ένα στοιχείο που απέτρεπε νόσους και θεομηνίες.Το συγκεκριμένο κολωνάκι βρισκόταν αρχικά στη Δεξαμενή, δίπλα στο Αδριάνειο Υδραγωγείο και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τού απέδιδαν ιαματικές ιδιότητες. Επάνω του κρεμούσαν και έδεναν με κορδέλες ρούχα ασθενών, προκειμένου να γιατρευτούν.
Το κολωνάκι μετακόμισε οριστικά στην πλατεία το 1938 και έκτοτε κανείς δεν ασχολήθηκε ξανά με τις θεραπευτικές του δράσεις.
Η Γιάννα Δουράμπεη, ξεναγός του Δήμου Αθηναίων, κάνει μια μικρή ιστορική διαδρομή:
«Για την αρχαιότητα το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως η Δεξαμενή ήταν η δεξαμενή του υδραγωγείου του Ανδριανού. Από τον 5ο αι. μ.Χ. το μόνο που σώζεται είναι μια πλάκα που αναφέρει το όνομα ενός επισκόπου Κλιματίου και βρίσκεται στο Βυζαντινό μουσείο, από μια βασιλική εκκλησία που βρισκόταν στο νο 24 της Τσακάλωφ.
Το κολονάκι της πλατείας - ένας «αποτρεπτικός» στύλος για νόσους και θεομηνίες -, υποτίθεται πώς έδωσε το όνομα στη γειτονιά. Στη δεκαετία του Όθωνα ήταν ένας φτωχικός καταυλισμός βοσκών από το Λιδωρίκι, οι οποίοι έβοσκαν τα πρόβατα στον Λυκαβηττό και προμήθευαν με γάλα την Αθήνα. Το 1883 ιδρύθηκε από τη Βασίλισσα Όλγα το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού και το 1886 άρχισε η ανέγερση του Αγίου Διονυσίου, ενώ στα τέλη του 19ου αι. ήρθαν οι γνωστές αρχαιολογικές σχολές (γαλλική, βρετανική κ.ά.), τα μόνα κτίρια στην περιοχή με μεγάλους κήπους. Τότε, μόνο η πλατεία Δεξαμενής ήταν γνωστή, με την παράγκα όπου σύχναζε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
Ο Καιροφύλας αναφέρει πως στη Σκουφά, το 1929, για τριώροφη κατοικία με επτά δωμάτια σε κάθε όροφο και σε οικόπεδο 420 τετραγωνικών πήχεων (σ.σ. πήχης = 0,75 μ.) δεν είχε περισσότερο από 2 εκατομμύρια δραχμές. Εκείνοι την περίοδο άρχισαν να έρχονται μεγαλέμποροι, πολιτικοί (λόγω και της παρακείμενης Βουλής ή του παλατιού), αλλά και γιατροί λόγω του Ευαγγελισμού.
Η Βασιλίσσης Σοφίας είναι ο πρώτος δρόμος-σύνορο της γειτονιάς που αρχίζει να χτίζεται το 1870, προοριζόμενη να στεγάσει τη μεγαλοαστική τάξη. Τα οικόπεδα όπου σήμεραβρίσκονται το Υπουργείο Εξωτερικών, η Πρεσβεία της Αιγύπτου... είχαν δεσμευτεί επί Όθωνος για να γίνουν υπουργεία. Επί Γεωργίου Α΄ τελικά αγοράστηκαν από ιδιώτες - έτσι χτίστηκε η οικία Συγγρού (το μετέπειτα Υπουργείο Εξωτερικών), το μέγαρο Σταθάτου, η οικία Βενιζέλου που μετά το θάνατό του η σύζυγός του το πούλησε στο βρετανικό δημόσιο, όπου και στεγάστηκε η Βρετανική πρεσβεία. Η μέσα πλευρά του Κολωνακίου ακολούθησε λίγο αργότερα να χτίζεται σε οικόπεδα, που τα περισσότερα ανήκαν στη Μονή Πετράκη.
Φωτό από το αρχείο της ΕΡΤ
www.iefimerida.gr

Μια... Μέλισσα που ταξιδεύει σε 23 χώρες και ξεκίνησε από την... Φάμπρικα Μακαρονιών

$
0
0
ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ Α. ΚΙΚΙΖΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ!

Το 1824 ξεκινά τη λειτουργία της η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Ναυπλιώτες!
Το 1824 ξεκινά τη λειτουργία της η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Ναυπλιώτες!
ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Στη βελτίωση των μεριδίων αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες που έχει παρουσία στοχεύει η διοίκηση της «Μέλισσα Κίκιζας», μέσα από στοχευμένη τιμολογιακή πολιτική αλλά και με το λανσάρισμα νέων προϊόντων. 
Ήδη από τη δεκαετία του 1980, η επιχείρηση επένδυσε στη σημασία της εξωστρέφειας, καταφέρνοντας σήμερα να εξάγει περί το 20% της παραγωγής της, ενώ στόχος της είναι η αύξηση του ποσοστό εξαγωγών να φτάσει στο 50%. Στις αγορές της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας η παρουσία της είναι σημαντική με μερίδια αγοράς που κυμαίνονται από 15% έως και 25%, ενώ τα προϊόντα της ταξιδεύουν επίσης σε Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ουκρανία, Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Εσθονία, Αραβικά Εμιράτα, Νότιο Αφρική, Γερμανία, Αιθιοπία, Ολλανδία, Σουηδία, Ζιμπάμπουε, Σλοβακία, Σκόπια, Αρμενία, Τσεχία, Αυστρία και Κονγκό.
Η ιστορία των ελληνικών ζυμαρικών Μέλισσα, ξεκινά από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Εκεί λειτούργησε το 1824 η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών» όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Ναυπλιώτες. Μέχρι τότε τα μόνα ζυμαρικά που γνώριζαν οι Ελληνες ήταν αυτά που έφτιαχναν στα σπίτια τους δηλ. οι παραδοσιακές χυλοπίτες και ο τραχανάς. Σύντομα δημιουργήθηκαν και άλλες μικρές βιομηχανίες ζυμαρικών κυρίως από ιδιοκτήτες αλευρόμυλων.
Η οικογένεια Κίκιζα, ξεκίνησε την εμπορική της ιστορία από το Ελαιοχώριο Αρκαδίας, όπου ο Αλέξανδρος Κίκιζας, ένα από τα 12 παιδιά του Γιώργου και της Κανέλλας γεννιέται το 1913. Το 1920 οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του ανοίγουν ένα κατάστημα με «εδώδιμα - αποικιακά» δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού τους. Το κατάστημα πηγαίνει πολύ καλά και σύντομα αποφασίζουν να επεκτείνουν τη δουλειά τους. Το 1925 ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια Αθανάσιος φεύγει για την Αθήνα και ανοίγει κατάστημα τροφίμων στην οδό Λένορμαν και Παλαμηδίου στο Μεταξουργείο. Ένα ένα τα αδέλφια αρχίζουν να έρχονται στην Αθήνα. Το 1931 ανεβαίνει και ο Αλέξανδρος. Εγκαθίστανται στην οδό Παλαμηδίου σ΄ ένα νεοκλασικό σπίτι της περιοχής και σύντομα η οικογένεια μετακομίζει στην Αθήνα.
Μακαρονοποιείο
Τη δεκαετία του '60 ξεκίνησε και η πρώτη τους σχέση με τη μακαρονοποιϊα. Αναθέτουν στο μακαρονοποιείο «Δήμητρα» να φτιάξει ζυμαρικά με τη φίρμα τους. Το 1938 συνεταιρίζονται με τη «Δήμητρα» και ο νεαρός Αλέξανδρος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του μακαρονοποιείου. Στη διάρκεια της Κατοχής το κατάστημα υπολειτουργεί. Μετά τον πόλεμο τα αδέλφια αποφασίζουν να χωρίσουν τις δραστηριότητές τους. Ο Αθανάσιος ανέλαβε τον Κυλινδρόμυλο και το χονδρεμπόριο τροφίμων, ο Δημήτριος το κατάστημα και το ποτοποιείο. Το 1947 ο Αλέξανδρος με τον αδελφό του Γρηγόρη ιδρύουν μια μονάδα παραγωγής μακαρονιών στην Λεωφ. Κηφισού στην Αθήνα με την επωνυμία «ΒΕΖΑΚ» (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα). Τότε λειτουργούσαν στην Ελλάδα 120 εργοστάσια ζυμαρικών τοπικής εμβέλειας. Απ΄αυτά το 1/3 περίπου βρισκόταν στην Αττική. Η ετήσια παραγωγή ολοκλήρου του κλάδου των ζυμαρικών κυμαίνεται γύρω στους 35.000 τόνους.
Ξεκινά η... Μέλισσα
Το 1954 ο Γρηγόρης Κίκιζας αποχωρεί και η εταιρεία περνάει ολοκληρωτικά στα χέρια του Αλέξανδρου, που της δίνει την επωνυμία «Μέλισσα», το σύμβολο της εργατικότητας. Το 1956 αρχίζει ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας αγοράζεται η πρώτη αυτόματη πρέσα και το 1959 η νέα υπερσύγχρονη αυτόματη γραμμή παραγωγής και ξήρανσης ζυμαρικών. Εργοστάσια Ζυμαρικών έχουν μείνει πλέον τριάντα. Η ανοδική πορεία της εταιρείας ενθαρρύνει τον Αλέξανδρο Κίκιζα να εγκαταστήσει και νέες γραμμές παραγωγής. Ηδη η ετήσια παραγωγή έχει φθάσει στους 6.000 τόνους και η Μέλισσα κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες φίρμες ζυμαρικών. Το 1965, μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Κίκιζα, τη γενική διεύθυνση αναλαμβάνει η σύζυγός του Κωνσταντίνα Κίκιζα. Η Μέλισσα συνεχίζει να επενδύει σε καινούργια μηχανήματα παραγωγής και συσκευασίας αλλά και σε κτιριακές εγκαταστάσεις.
Το 1972 εξάγει τους πρώτους 32 τόνους στην Αμερική. Τη δεκαετία του ’80 ο Γεώργιος Κίκιζας συνεταιρίζεται με τη μεγάλη εταιρεία τροφίμων Star Prodotti Alimentari και μαζί της εξαγοράζει το εργοστάσιο Πελαργός στην Ηλεία. Έτσι δημιουργείται η μεγάλη επιτυχία των τοματικών προϊόντων Pummaro που κατακτούν την πρώτη θέση στην αγορά.
Success story
  • Η οικογένεια Κίκιζα ξεκίνησε την εμπορική της ιστορία από το Ελαιοχώριο Αρκαδίας, από τον Αλέξανδρο Κίκιζα, ένα από τα 12 παιδιά του Γιώργου και της Κανέλλας.
  • Το 1920 οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του ανοίγουν κατάστημα με «εδώδιμα - αποικιακά» δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού τους.
  • Το 1925 ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια, ο Αθανάσιος, φεύγει για την Αθήνα και ανοίγει κατάστημα τροφίμων στην οδό Λένορμαν.
  • «Η γειτονιά του Κίκιζα» έγινε στη δεκαετία του '60 και τραγούδι από τον Γιώργο Ζαμπέτα.
  • Το 1938 συνεταιρίζονται με τη «Δήμητρα» και ο νεαρός Αλέξανδρος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του μακαρονοποιείου.
  • http://www.imerisia.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΡΟΛΟΙ σε ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ (Μέρος 4ο)

$
0
0






Συνεχίζουμε το σημείο αναφοράς μας στον Μεγάλο κατάλογο των Ηθοποιών που με τους καλούμενους "ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ"έδωσαν στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ την ΑΙΓΛΗ και τηνΑΞΙΑ που σήμερα απολαμβάνουμε και συντροφεύει τόσα μα τόσα χρόνια τις ελεύθερες ώρες μας.

Σήμερα προχωράμε στο 4ο ΜΕΡΟΣ της συγκεκριμένης μας παρουσίασης με Ονόματα που παρά το ότι πάντα είχαν δεύτερους ρόλους στον κινηματογράφο, εν τούτοις έλαμψαν με τη διαχρονική τους παρουσία.

Πάμε λοιπόν το ταξίδι μας.....

ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ: Η "ΨΥΧΗ ΒΑΘΕΙΑ"του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Μια πραγματικά θρυλική φιγούρα στον Ελληνικό Κινηματογράφο, που για 19 ολάκερα χρόνια έδωσε και την ίδια την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ του ΚΑΡΔΙΑ.
Κλασικός Ηθοποιός ΔΕΥΤΕΡΩΝ ΡΟΛΩΝ αλλά στην κυριολεξία συναισθηματικά ο ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ είναι ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ και ΛΑΜΨΗΣ.
Εμβληματική φιγούρα του "ΜΑΓΚΑ"και του "ΜΠΕΣΑΛΗ"τύπου σάρωσε στην κυριολεξία τον Ελληνικό Κινηματογράφο με συμμετοχή σε ....150 ΤΑΙΝΙΕΣ....!!!

alt

Το πραγματικό του όνομα είναι ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ
Ηθοποιός και αυτός ανέμεσα σε άλλους πολλούς χωρίς"σταριλίκι", χωρίς "φτιασιδώματα" και "δήθεν" δοασυνδέσεις και συμπεριφορές.

Πάνω στις ερμηνείες του ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ ΟΛΑΚΕΡΗ η ΕΛΛΑΔΑ στην κυριολεξία.

Γεννήθηκε το 1905 στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ και πέθανε στις 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1972 στην ΑΘΗΝΑ σε Ηλικία μόλις 67 ετών.

alt

Η Μεγάλη του καριέρα ξεκίνησε το 1952 στην ταινία "Ο ΓΡΟΥΣΟΥΖΗΣ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ στο ρόλο ενός χαρτοπαίχτη, ρόλο που πραγματικά θα τον επαναλάβει με αξιοζήλευτη επιτυχία και αυθεντικότητα.

Το 1954 έρχεται ίσως η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του όπου για πρώτη φορά ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ στην Μεγάλη ταινία τουΓΚΡΕΓΚ ΤΑΛΛΑΣ  "ΤΟ ΞΥΠΟΛΗΤΟ ΤΑΓΜΑ".

alt

Για την ταινία αυτή ο Μεγάλος ΒΙΤΤΟΡΙΟ ΝΤΕ ΣΙΚΑ, βλέποντας την ταινία το 1955, στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ, είπε με κάθε ειλικρίνεια στο ΝΙΚΟ ΦΕΡΜΑ ότι "«Αν είχες γυρίσει αυτή την ταινία προτού γυρίσω εγώ τον Κλέφτη των ποδηλάτων, τότε σήμερα θα ήσουν εσύ ο Ντε Σίκα  !!!"

Το να απαριθμήσει κανείς τις συμμετοχές του στις ΤΑΙΝΙΕΣνομίζω θα έπαιρνε σελίδες πολλές.

Που να πρωτοσταθείς ;; που να σταματήσεις και τι να σημειώσεις ;

Σε κάποιες ταινίες με μικρές εμφανίσεις της μιας σκηνής όπως ο αμίμητος μικροπωλητής στην "ΚΑΦΕΤΖΟΥ", σε κάποιες ταινίες απίθανος μικρολοποδύτης όπως ο χαρτοπαίχτης στην"ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ", σε ρόλους αληθινού ανθρώπου του μόχθου όπως ο αυθεντικός τεχνίτης στον "ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ", στον παραδοσιακό εισπράχτορα στο "ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ", αλλά να τον θυμηθούμε στον επιβλητικό ρόλο του ΦΑΡΕΑ στη θρυλική "ΛΟΛΑ",στις αμίμητες συμμετοχές του στις κωμωδίες του μεγάλου ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟΥ, ένας πραγματικός ερμηνευτικός "ποταμός"που πραγματικά ταύτισε τη ζωή του με τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Ας τον απολαύσουμε εδώ σε ένα χαρακτηριστικό του μεγάλο ρόλο στην ταινία του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ  "ΛΟΛΑ"....






ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ:  Ένας Ώριμος Κύριος στον Ελληνικό Κινηματογράφο

alt

Γεννήθηκε στην ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ το 1907 και πέθανε στηνΘεσσαλονίκη το 1983 σε Ηλικία 76 ετών

Κλασικός δευτερο-ρολίστας στον Ελληνικό Κινηματογράφο, με επιβλητική φυσιογνωμία και παρουσία σε διάφορους ρόλους, κύρια κωμικούς. Χαρακτηριστική μορφή ώριμου gentleman της σκηνής αστικού κύρια περιβάλλοντος.

Κατάγεται από οικογένεια Ηθοποιών καθώς τόσο ο Παππούς όσο και ο πατέρας του ήταν από τις ιδρυτικές μορφές του Ελληνικού Κινηματογράφου.

alt

Η Κινηματογραφική του μεγάλη καριέρα ξεκινάει πολύ παλιά στα βάθη της Κινηματογραφικής ιστορίας μας το 1929 στην"ΜΠΟΡΑ" του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΖΙΑΔΗ και κρατάει ολάκερα 50 χρόνια μέχρι το 1979 στην ταινία "ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ" τουΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ.

Μετρείστε παρακαλώ 117 ταινίες στις οποίες συμμετείχε με δεύτερες εμφανίσεις ανδρικού ρόλου.
Συνεργάστηκε σχεδόν με ολάκερο τον Ελληνικό Κινηματογράφο και με μια πλειάδα μεγάλων Σκηνοθετών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ: 'Ενας ακόμα αγαπητός άντρικός ώριμος δεύτερος ρόλος στον Ελληνικό Κινηματογράφο

alt

Μια ακόμα αντρική μορφή στην μακρά ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, που άφησε και αυτός τη δική του εποχή και παρουσία.

1908-1982 (έζησε 74 χρόνια)

Ήταν σύζυγος της επίσης Ηθοποιού ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΡΕΒΒΑΤΑ όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενη παρουσίασή μας.

alt
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ διακρίθηκε στο ΘΕΑΤΡΟ στην αρχή και εκεί ξεκίνησε τη μακρόχρονη καρριέρα του.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1925 στο έργο "Ο ΨΥΧΟΠΑΤΕΡΑΣ". Την περίοδο αυτή συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του ΘΕΑΤΡΟΥ μας. Το 1947 έκανε ΘΙΑΣΟ δικό του με την σύζυγό του και την ΚΑΛΟΥΤΑ-ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ.
Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ξεκινάει την παρουσία του το 1933 με την ταινία "Ο ΚΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ".

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ έρχεται στις δεκαετίες 1950-1960 στη χρυσή εποχή της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ όπου διακρίνεται σε δεκάδες ταινίες.


alt

Οι ρόλοι που ερμηνεύει είναι πολλών τύπων. Είτε ως κλασικός συντηρητικός μεσήλικας είτε μερικές φορές σαν ο πλούσιος μεγαλοαστός Βιομήχανος.

Με την σύζυγό του ταίριαξαν σε υπέροχα δίδυμα σε αρκετές ταινίες, μάλιστα σε κάποιες από αυτές ήταν εκπληκτικοί οι ....καυγάδες τους, όπως στην ταινία "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ" ή στην ταινία "ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 288".

Έπαιξε με μεγάλη επιτυχία δίπλα σε ολάκερο τον Ελληνικό Κινηματογράφο αλλά και τους μεγάλους σκηνοθέτες μας.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τις ερμηνείες του αλήθεια και σε ποιες ταινίες.

"ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ", "ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΑΠ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ",  "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ",  "ΥΙΕ ΜΟΥ ΥΙΕ ΜΟΥ", "Ο ΓΟΗΣ", "ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ", "ΕΝΑΣ ΗΡΩΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ", "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ", "ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΓΑΤΑ", "ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ",  "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ"και τόσες μα τόσες άλλες.

alt

Συγκλονιστικός στην παρουσία του στην ταινία "ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ" όπου έδωσε πραγματικά ρέστα ερμηνείας....

40 χρόνια διαρκεί η μεγάλη του ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ, συμμετέχοντας σε 47 Κινηματογραφικές ταινίες, με μια ξεχωριστή ερμηνεία σε κάθε μία από αυτές. 



ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΚΑΣ 


alt

Παραδοσιακή μορφή στον Ελληνικό Κινηματογράφο είναι μια ακόμα "λαϊκή"φιγούρα της εποχής εκείνης.
Μια φιγούρα που ενσάρκωνε απόλυτα λαικούς "ήρωες" της καθημερινής μας απλής ζωής και της καθημερινής πόρτας της τότε γειτονιάς.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΚΑΣ (ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ) το κανονικό του όνομα, γεννήθηκε στη ΣΜΥΡΝΗ το 1895. Ήταν εκτός από Ηθοποιός και Σεναριογράφος. Σπόυδασε στην Εμπορική σχολή και τα πρώτα του βήματα δεν ήταν στο χώρο του Κινηματογράφου αλλά .....Τραπεζικός.
Τον κέρδισε όμως δίκαια ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ στον οποίο και αφιέρωσε ολόψυχα τη ζωή του.

alt

Το 1925 ξεκινάει η καριέρα του στον ΒΟΥΒΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟμάλιστα στην ιστορική ταινία "ΓΚΟΛΦΩ" του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Τελευταία του εμφάνιση το 1965, στην ταινία "Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ".

Πέθανε το 1967 σε Ηλικία 72 ετών.

Συμμετείχε σε 29 ταινίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η συμμετοχή του στην θρυλική ταινία "ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ"παρέα με το ΖΗΚΟ (ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ), στην ταινία "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ", στο "Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ", "ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ", "ΜΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΗ"

alt

Ξεχώριζε στις ταινίες με την αξέχαστη στεντόρεια φωνή του.


ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ:  Μια Μεγάλη Κυρία στον Ελληνικό Κινηματογράφο

alt

Μια ακόμα επιβλητική Κυρία στο χώρο του Ελληνικού Κινηματογράφου, που άφησε και εκείνη με τη σειρά της, τη δική της κληρονομία στο χώρο.

4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1913-7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010 (Έφυγε σε ηλικία 97 ετώνπλήρης ημερών)

Μικρασιάτισσα και η Σμάρω στην καταγωγή. Τελείωσε την Εμπορική σχολή στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο. Από μικρή η αγάπη της ήταν το θέατρο, το οποίο ασκούσε σε μικρά παιδιά ερασιτεχνικά. Πέρασε στη Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου, και με δική της δουλειά σχεδόν στα κρυφά απ τους γονείς της χρηματοδοτούσε τις σπουδές της.
Το 1937 αποφοιτεί από τη σχολή και μπαίνει στο Θίασο της ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ. Από το 1952 μπαίνει στην Ομαδα του μεγάλου ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ, ως βασική ΚΑΡΑΤΕΡΙΣΤΑ, και μένει για πάντα κοντά του μέχρι τον θάνατό του το 1960.

alt

Η ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ γίνεται γνωστή για τη μεγάλη δουλειά και παρουσία της στο ΘΕΑΤΡΟ περισσότερο παρά στον Κινηματογράφο, τον οποίο όμως δεν σνομπάρισε και τον ΤΙΜΗΣΕ και αυτόν ανάλογα με τις περιορισμένες πλην όμωςΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ της σε ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ σαν Καρατερίστα.

Συνεργάστηκε με όλα τα ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: ΛΑΜΠΕΤΗ, ΧΟΡΝ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ, ΦΕΡΤΗΣ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ, ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ.

Στον Κινηματογράφο μπαίνει το 1951 στην ταινία του ΖΕΡΒΟΥ"ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ".
Έκτοτε συμμετέχει σε 18 Κινηματογραφικές ταινίες, Κωμωδίες ηθών και χαρακτήρων, με τελευταία το 1973 στην ταινία τουΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ "ΕΙΚΟΣΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ".

alt

Την έχουμε, στην κυριολεξία απολαύσει σε γνωστές ταινίες όπως οι:

"ΣΑΝΤΑ ΤΣΙΚΙΤΑ", "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ 30 ΕΤΩΝ", "ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ", "Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ", "ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ", "Ο ΤΡΕΛΟΣ ΤΑΧΕΙ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ" 

Παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη (1913-1965) από τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Λήδα-Ειρήνη (γνωστή ως Λήδα Shantala).
Η Σμάρω Στεφανίδου μαζί με την κόρη της, το φθινόπωρο του 2003 αποπεράτωσαν το "Shantom", Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala, στο Χαλάνδρι, που στεγάζει μαθήματα, σεμινάρια (χορού, γιόγκα, πολεμικών τεχνών, θεάτρου, εναλλακτικών θεραπειών κ.ά), και παραστάσεις, αλλά και όλων των ειδών πολυ-πολιτισμικές εκδηλώσεις: ένας πόλος επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, συνάντησης και επικοινωνίας, μέσα σε 
ένα πλαίσιο που σέβεται τον άνθρωπο και στοχεύει στην ανάπτυξη του δυναμικού του.





ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΛΑΤΗΣ: Μια ακόμα Μορφή στο χώρο του Ελληνικού Κινηματογράφου

alt

Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΛΑΤΗΣ υπήρξε μια από τις πλέον "γλυκές" καιανθρώπινες ζεστές παρουσίες ΔΕΥΤΕΡΩΝ ΡΟΛΩΝ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, με το δικό του απαράμιλλο χρώμα και στυλ, πότε του σοβαρού ρόλου, πότε του απλού μάγκα, πότε του δύστροπου, ρόλους που εξέφρασε με μοναδική ικανότητα και μαεστρία στην μεγάλη του καριέρα.

Γεννήθηκε στην ΑΜΟΡΓΟ το 1912 και πέθανε στις 14/11/1984 σε ηλικία 72 ετών σχετικά νωρίς.
alt

Μια μεγάλη ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ που ξεκινάει το 1958 στην ταινία σταθμός της εποχής "Ο ΜΙΜΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΙΡΗ" και τελειώνει το 1979, ύστερα από 19 χρόνια στην ταινία "ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ".
Πολύ μεγάλη συμμετοχή στον Κινηματογράφο, σε 112 ταινίες (!!!) αλλά στο τέλος και στην Τηλεόραση, όπου έγινε ευρύτατα αγαπητός στον κλασικό "ΜΕΘΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ"όπου και αγαπήθηκε ιδιαίτερα.
Τον συναντάμε σε κάθε λογής ρόλους, που πραγματικά αγαπήθηκαν τόσο για τη σοβαρότητά τους όσο και για το τεράστιο χιούμορ που έβγαζαν.





ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΑ:  Αγωνίστρια της ΤΕΧΝΗΣ και της ΖΩΗΣ

alt


Γεννημένη το 1916 στο Αργοστόλι, η Μαρία Φωκά σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» και αποτέλεσε μέχρι το 1948 βασικό στέλεχος του θιάσου του.
 Πρωτοεμφανίστηκε το 1944 (περίοδος των Δεκεμβριανών) στο ρόλο της Ασημίνας στη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου, όπου γνωρίστηκε και με τον μετέπειτα σύζυγό της Λυκούργο Καλλέργη, με τον οποίο απέκτησε την κόρη και με τον οποίο χώρισε αργότερα.
 Την περίοδο αυτή, μέλος του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης, συμμετέχει στους αγώνες.
 Το 1952, είναι συγκατηγοκατηγορούμενη - με το όνομα Μαρία Καλλέργη, στη δίκη Ν. Μπελογιάννη και το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών την καταδικάζει αρχικά σε ισόβια κάθειρξη και η ποινή της μειώνεται σε 10 χρόνια κάθειρξη και «αποστέρησις των πολιτικών δικαιωμάτων επί 10ετίαν».
Επανήλθε στη σκηνή τη σεζόν 1958-'59, σε περιοδεία τουΛάμπρου Κωνσταντάρα.
 Από το 1961 έως το 1963 συνεργάστηκε με την Ελλη Λαμπέτη («Το θαύμα της Ανι Σάλιβαν», «Η μικρή μας πόλη» κ.ά.), το 1964 με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και στη συνέχεια με την «Ελληνική Λαϊκή Σκηνή» (γριά από τη Μεσίνα στον «Ασυλλόγιστο» του Μολιέρου και Αμάντα στο «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς). 
Το 1966 παίζει στο θίασο της Τζένης Καρέζη. Η συνεργασία τους άρχισε με τη «Βίβα Ασπασία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τη Φωκά στο ρόλο της θείας Μαρίας.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1949, στον«Κόκκινο Βράχο» του Γρ. Γρηγορίου.
 Η Φιλμογραφία της περιλαμβάνει 31 ταινίες.

Οι πιο γνωστές είναι οι: «Ταξίδι με τον έρωτα», «Οικογένεια Παπαδοπούλου», «Ενας ιππότης για τη Βασούλα», «Ο αήττητος», «Αγάπη μου παλιόγρια», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση» "Πεθαίνω κάθε Ξημέρωμα" κ.ά.

 Παράλληλα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια έπαιξε αξιόλογους ρόλους και σε τηλεοπτικές σειρές: «Η γειτονιά μας», «Μεθοριακός σταθμός», «Η τελευταία νύχτα της γης», «Ο πύργος των Μοσκόφ», «Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες», με τελευταία την «Ντόλτσε Βίτα», ενώ είχε εμφανιστεί και στους «Δέκα μικρούς Μήτσους».

Επίσης, η Μαρία Φωκά ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα. 
Το 1975 υπήρξε αντιπρόεδρος και το 1977 πρόεδρος του ΣΕΗ, σε μια δύσκολη εποχή εργασιακών διεκδικήσεων του κλάδου. Ακόμη διατέλεσε και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.
Πέθανε το 2001 σε Ηλικία 85 ετών

http://cinefil.pblogs.gr

Εν Αθήναις....βρε πώς αλλάζουν οι καιροί

$
0
0




Εκείνα τα χρόνια στις γειτονιές της Αθήνας έβλεπες οικογένειες με πολλά άτομα.
Το αντρόγυνο με τα παιδιά και μαζί και οι παππούδες....
Πού να πήγαιναν να μείνουν και πώς να ζήσουν χωρίς σύνταξη...
Υπήρχε σεβασμός στην τρίτη ηλικία ...
Πρώτα έβαζαν το πιάτο του παππού και της γιαγιάς στο τραπέζι και αυτοί δεν ένοιωθαν
καλά και έβλεπες να δείνουν τον μεζέ όπως έλεγαν το κρέας στα παιδιά με τρόπο
προφασιζόμενοι όταν δεν πεινάνε.
Αν υπήρχε κάποιο μικρό κομπόδεμα των ηλικιωμένων στην άκρη γινόντουσαν
σχέδια για να το αξοιοποιήσουν.
Η πρώτη και μεγαλύτερη ανάγκη ήταν ...ένα κεραμίδι δικό τους για να φύγουν από το νοίκι.
Κάποιο οικοπεδάκι εκτός σχεδίου...κάποιος πειρατής εργολάβος οικοδομών...προσωπική
εργασία από κοντινούς και μακρινούς συγγενείς.
"΄Ενα ντου την Κυριακή να ρίξουμε την πλάκα..."
Από χαράματα λοιπόν και μέχρι το βράδυ είχε πέσει και ο τελευταίος τενεκές με το χαρμάνι.
Στη συνέχεια ο παππούς και η γιαγιά αισθανόντουσαν καλύτερα ...
Είχαν κάνει κάτι...
Ο παππούς δεν πήγαινε στο καφενείο για να μην χαλάσει λεφτά που του έδινε
 ο γυιός του... η κόρη του.
Τα έβαζαν στο οικογενειακό ταμείο με τρόπο...στο τσίγκινο κουτί.
Το μεγάλο δράμα ήταν όταν αρρώσταιναν και καταλάβαιναν ότι γινόντουσαν μεγαλύτερο βάρος στα παιδιά τους.
Παρακαλούσαν από το πρωϊ μέχρι το βράδυ την Παναγία να τους πάρει.
Στα χρόνια μας έχουν αλλάξει τα πράγματα...
Οι ηλικιωμένοι έχουν σύνταξη και τα παιδιά τους δεν έχουν δουλειά.
Ενωμένες και πάλι οικογένειες προσπαθούν να ζήσουν κάνοντας κουμάντο
και βάζοντας προτεραιότητες.
Όταν αρρωσταίνουν τώρα οι ηλικιωμένοι παρακαλούν την Παναγία να τους δίνει
ημέρες...για να βοηθάνε τα παιδιά τους.

πίσω στα παλιά

Ο θείος μου ο Αττίκ

$
0
0

Η Πέλεια Τζαρτίλη μας ξεναγεί, με ανέκδοτο υλικό, στον μελωδικό κόσμο του ποιητή της ερωτικής απογοήτευσης, που εξακολουθεί να συγκινεί 64 χρόνια μετά το θάνατό του.
Aρχές Αυγούστου, ο θείος έρχεται στο σπίτι μας. Αυτό το θυμάμαι. Είμαι μικρό παιδί. Βλέπω κι ακούω όλη τη στιχομυθία μεταξύ της μητέρας μου και του Κλέωνα. Η μητέρα μου λεγόταν Βακώ. Του λέει η μητέρα μου:
Κλέων, να σε κεράσω μια βυσσινάδα; Είναι φρεσκοκαμωμένη
Ναι, της λέει εκείνος, να μου την κεράσεις. Σηκώνει το ποτήρι και προσθέτει:
Στην υγειά σου Βακώ, αυτή είναι και η τελευταία που πίνω από τα χέρια σου. Γιατί εγώ θα αυτοκτονήσω. Tου απαντά η μητέρα μου:
Έλα, καημένε Κλέων, για όνομα του Θεού, μια ζωή μας απειλείς με αυτή την αυτοκτονία σου. Και το έφερε βαρέως μετά, γιατί δεν τον πήρε στα σοβαρά τότε.
Αρχές Αυγούστου του 1944 το είπε αυτό. 28 Αυγούστου το είχε κάνει. Εκείνο τον Αύγουστο ο Κλέων επιστρέφει με το ποδήλατο στο σπίτι και κατά λάθος σκουντά έναν Γερμανό στρατιώτη, ο οποίος εκφράζει πάνω του τα πιο βίαια ένστικτά του. Αιμόφυρτος φτάνει στο σπίτι, μπαίνει στο δωμάτιό του και ζητάει ένα χαμομήλι. Το ποτήρι της ευαισθησίας και της περηφάνιας του ξεχειλίζει. Στα κατάλοιπα του χαμομηλιού αυτού εντοπίζεται η υπερβολική δόση από το υπνωτικό βερονάλ. Η προσωπική μαρτυρία της Πέλειας Τζαρτίλη που με μουσειακή φροντίδα διασώζει σήμερα το μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τον αγαπημένο της θείο, έναν από τους πιο σπουδαίους συνθέτες, ποιητές, ερμηνευτές και πιανίστες που ανέδειξε στο πρώτο ήμισυ του περασμένου αιώνα αυτός ο τόπος, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Γιατί αν το όνομα Κλέων Τριανταφύλλου δεν λέει κάτι σε πολλούς, τότε σίγουρα το ψευδώνυμό του, Αττίκ, μαρτυρεί πολύ περισσότερα. Ο Αττίκ γεννιέται το 1885 στο Ζαγαζίκ της Αιγύπτου. Ο πατέρας του, Δημήτριος Τριανταφύλλου, βαθύπλουτος βαμβακοπαραγωγός και έμπορος της Αιγύπτου, πεθαίνει μόλις μεταφέρει την οικογένειά του στην Ελλάδα. Από την άλλη, η μητέρα του, η Εριθέλγη, διαθέτει ένα απαράμιλλο πάθος για τις τέχνες και τα γράμματα. Μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που νοικιάζει ολόκληρο σιδηροδρομικό συρμό για την ίδια, τα παιδιά και το υπηρετικό προσωπικό για ένα ταξίδι-αστραπή στο Παρίσι μόνο και μόνο για να μη χάσουν την παράσταση με τον Καρούζο στην Όπερα! Επιπλέον, οι «Μουσικές Ώρες» αποτελούν κάτι σαν θεσμό για την οικογένεια, όταν η μητέρα και τα δύο αγόρια εναλλάξ, κάθονται στο πιάνο, παίζοντας μουσικές για «τέσσερα χέρια» (a quatre mains). Ο Αττίκ μαθαίνει πιάνο και παράλληλα φλάουτο, τελειοποιώντας το στο Ωδείο Αθηνών. Μετά τις νομικές σπουδές στην Αθήνα τα δύο αδέλφια φεύγουν το 1907 για το Παρίσι. Όπου αντί να σπουδάσουν Πολιτικές Επιστήμες -προορίζονταν για μια λαμπρή διπλωματική καριέρα- εγγράφονται στο περίφημο Conservatoire de Paris. Ο Κλέων μαθαίνει αντίστιξη στην τάξη του Penard και μεταξύ των δασκάλων του συγκαταλέγεται και ο Saint-Sans. Γρήγορα γίνεται περιζήτητος συνθέτοντας και παίζοντας στα μεγαλύτερα κέντρα του Παρισιού. Η αναγνώρισή του είναι τέτοια που υπογράφει συμβόλαιο με τον εκδοτικό μουσικό οίκο Editions Universelles ως ένας από τους τέσσερις μόνιμους συνθέτες του. Αφού όμως στο Παρίσι πηγαίνει ως Τριανταφύλλου, πώς μένει στην ιστορία της γαλλικής πρωτεύουσας ως Αττίκ; «Οι Γάλλοι συνάδελφοί του συνήθιζαν να τον πειράζουν. Το «φυλλού» στα Γαλλικά πάει να πει μπαγαπόντης», εξηγεί η ανιψιά του. «Και έλεγε: αυτό πρέπει να το αλλάξω. Το έκοψε και το έκανε «Τριανταφύλλ». Αλλά ήταν μακρόσυρτο. Και σκεφτόταν: κάτι που να θυμίζει και Ελλάδα και να διαβάζεται στα Λατινικά. Έτσι κατέληξε στο Αττίκ. Και από τότε δεν το άλλαξε». Λόγω της ασθένειας της αδερφής του Νόρας πολύ γρήγορα γυρίζει πίσω στην Ελλάδα. Η Αθήνα δεν του κόβει τα φτερά. Αντιθέτως: Εδώ ανακαλύπτει την έφεσή του στο στίχο. «Είχε από μικρός τη φλέβα. Οταν ήταν στο Παρίσι ο στίχος ήταν ως επί το πλείστον Γάλλων ποιητών. Από τη στιγμή που βάζει τα ελληνικά λόγια αποφασίζει και λέει μόνο δικά του. Αποδεικνύει ότι ήταν και ποιητής».
Πόσοι περνούν απελπισμένοι / με βλέμμα σκυθρωπό / γιατί τρελά πίστεψαν οι καημένοι / στη λέξη «σ'αγαπώ»
Tη λέξη αυτή τη μάγισσα / που 'χει ομορφιές πολλές / μ'άρωμα χάνει, / γίνεται πλάνη
Παντρεύεται τρεις φορές. Το μοναδικό παιδί που κάνει, μωρό ακόμη, πεθαίνει. Η πρώτη του γυναίκα, ο μεγάλος του έρωτας, η Μαρί-Ελέν, μη αντέχοντας την απώλεια, έπειτα από λίγους μήνες φεύγει κι εκείνη από τη ζωή. Η σχέση με τη δεύτερη σύζυγό του, ηθοποιό και καλλονή Μαρίκα Φιλιππίδου, θα αποτελέσει ένα από τα πιο θρυλικά ρομάντζα της εποχής. Για εκείνη γράφει το πασίγνωστο «Είδα Μάτια»:
Είδα μάτια πολλά γαλανά / στη ζωή μου / να κοιτούν απαλά / Και ν'ανάβουν την ψυχή μου
Μα τόσο μαγικά να μιλούν πιο γλυκά / Δεν είδα άλλα και τόσο μεγάλα / στο λέω αληθινά.
Μούσα για τον Αττίκ είναι κάθε του έρωτας. Όταν η Μαρίκα Φιλιππίδου «ξεμυαλίζεται» με τον ψηλό ίλαρχο Σταμάτη Μερκούρη (πατέρα της Μελίνας Μερκούρη) και εγκαταλείπει τον Αττίκ, εκείνος βιώνει μία τραγωδία, την οποία μετουσιώνει σε ποίηση και μουσική. Μάλιστα, όταν κάποιο βράδυ η Μαρίκα επισκέπτεται με το δεύτερο σύζυγό της τη Μάντρα, το κοινό αντιλαμβάνεται την παρουσία τους και ζητάει επίμονα και ρυθμικά το «Είδα Μάτια». Ο Αττίκ φεύγει από τη σκηνή και μέσα σε ελάχιστο χρόνο επιστρέφει με ένα τραγούδι-απάντηση, όπου αποτυπώνει τη συναισθηματική του οδύνη. Πρόκειται για το «Ζητάτε να σας πω»:
Ζητάτε να σας πω / τον πρώτο μου σκοπό / τα περασμένα μου γινάτια / ζητάτε «είδα μάτια» / με σκίζετε κομμάτια
«Αυτό ήταν το μυστικό του: Ανθρωπιά, ευγένεια, ευψυχία. Μελωδίες τέλειες. Αρμονίες άψογες και πλούσιες. Στίχοι ποιητικοί, πότε Βερλαίν και Πορφύρας, πότε Σουρής και Ραμπαγάς. Σε ουσία και φόρμα», γράφει το 1986 στο βιβλίο της, με τίτλο μόνο τη λέξη ΑΤΤΙΚ και μάλιστα σε κεφαλαία γράμματα, η Δανάη Στρατηγοπούλου, μούσα του Αττίκ και του Πάμπλο Νερούδα. «Ηταν ολόκληρος κόσμος γεμάτος μουσική ο άνθρωπος αυτός. Ήταν μια πλημμύρα από μελωδίες, μια ανάγκη έκφρασης με τραγούδια, τραγούδια, τραγούδια…».
Σε μια παλιά πληγή / που ακόμη αιμορραγεί / μη μου γυρνάτε το μαχαίρι, / αφού ο καθένας ξέρει, / τι πόνο θα μου φέρει.
«Εμιμείτο πολύ ωραία τι νομίζετε; Τη μύγα. Άκουγε το βουητό το οποίο εμιμείτο θαυμάσια. Του άρεσε από μικρός να χαζεύει στα τζάμια τις μύγες. Πώς ερωτεύονταν, πώς πήγαιναν δυο δυο, πώς μιλούσε μια μύγα στην άλλη», θυμάται η ανιψιά του Πέλεια. Τις πλούσιες καλλιτεχνικές του ιδιότητες και ανησυχίες θα ξετυλίξει το 1930 στην περίφημη Μάντρα. Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα με πρωταγωνιστή τον ίδιο στον πολλαπλό ρόλο του πιανίστα, του συνθέτη, του τραγουδιστή, του ηθοποιού, του μίμου, του «κονφερανσιέ». Πλάι του η Κάκια Μένδρη, η Δανάη, η Νινή Ζαχά, ο Μίμης Τραϊφόρος και αργότερα το «παιδί της ψυχής του», όπως ονομάζει τη Λουίζα Ποζέλι. Ο Αττίκ γράφει για τη Μάντρα τον Ιούνιο του 1944: «Τι ήταν η πρώτη Μάντρα; Πολλές σανίδες, λίγη μπογιά και αρκετή πρωτοπορία. Ενα ξύλινο παράπηγμα-σκηνή, ύψους 6-7 μέτρων και δίπλα η αυλόπορτα είσοδος. Στο δρόμο η πρόσοψη παριστάνει ένα φτωχικό διώροφο σπιτάκι με ζωγραφισμένα πορτοπαράθυρα». Αρχικά στην οδό Μεθώνης και αργότερα στην οδό Αχαρνών, «μαντρώνει» τους Αθηναίους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι νυχτόβιοι της εποχής, συγκεντρώνει τους πιστούς της καλής μουσικής και συγκινεί με τα «οχτάστιχά» του, που αποδεικνύουν τη μανία του για την τέλεια ρίμα και τη μαγική του διάθεση για αυτοσχεδιασμό πάνω στη σκηνή. Ο Αττίκ είναι ο πρώτος που κάνει οne-man-show στην Ελλάδα. Είναι ο εμπνευστής τού -χωρίς ιστορικό προηγούμενο- ταυτόχρονου διπλού σφυρίγματος. Από τα χείλη του ηχεί μια διπλή μελωδία ισάξια με δύο πνευστά μουσικά όργανα. Και φυσικά στη Μάντρα επιστρατεύει το χιούμορ του ως αντίδοτο στην έντονα συναισθηματική του φόρτιση. Τραγουδά λοιπόν για τον «ξακουστό στην πολυφαγία και λαιμαργία» φίλο του:
Δε σου πάει το πάχος Δημητράκη / Κάνε πια και δίαιτα λιγάκι / Πρέπει να αποφεύγεις τα πολλά πιοτά / Σούπες, μακαρόνια και ζαχαρωτά.
Το ίδιο τραγούδι λέει στα δύσκολα και στη μητέρα του. «Οταν ήταν κακόκεφη εκείνος πήγαινε στο πιάνο, της το τραγουδούσε, εκείνη άρχιζε να χαμογελάει και άλλαζε η ατμόσφαιρα», θυμάται η αγαπημένη ανιψιά του, εξηγώντας την παθολογική αγάπη του Αττίκ για τη μητέρα του. Και όταν το 1940 εκείνη πεθαίνει, η δημιουργική του διάθεση πέφτει ξαφνικά στο κενό. Το τελευταίο του τραγούδι με τον εύγλωττο τίτλο «Χωρίς εσένα», αν και πολλοί νομίζουν ότι είναι ερωτικό, αναφέρεται στη μητέρα του. Μάλιστα, το γράφει, παρατηρώντας τη θέση των πουλιών πάνω στα καλώδια του ρεύματος. Φαντάζεται τα καλώδια ως πεντάγραμμο και τα πουλιά ως νότες. Έτσι γράφονται οι πρώτες νότες του «Χωρίς Εσένα». «Είδες που μπορείς να ξανασυνθέσεις;» του λέει ο αδερφός του. «Ναι, αλλά δεν έχω διάθεση, δεν θέλω. Αυτό το έκανα για τη μητέρα», απαντά εκείνος.
Χωρίς εσένα το μυαλό μου αργεί / άλλους κόσμους η ψυχή μου / τραγικά νοσταλγεί / σαν υπνοβάτης μόλις βγούνε τ'αστέρια / όλο απλώνω τα χέρια προς άλλη γη.
Ο θάνατος της μητέρας του, το άσβεστο μίσος του για τους Γερμανούς κατακτητές, το γεγονός ότι δεν προλαβαίνει έγκαιρα να μεσολαβήσει για να σωθούν τα δύο παιδιά συνεργάτη του από τη Μάντρα και οι συνεχείς αιμοδοσίες στον Ερυθρό Σταυρό κλονίζουν τον εύθραυστο χαρακτήρα του. Αν και σε όλη του τη ζωή αστειεύεται απειλώντας με την αυτοκτονία, εκείνο τον Αύγουστο του 1944 σοβαρολογεί και συντάσσει τη διαθήκη του, γνωρίζοντας πως το τέλος δεν αργεί.
Χωρίς εσένα με βαραίνει η ζωή / όσο και να την υμνούνε τα πουλιά το πρωί / κι όταν βραδιάζει το φριχτό μου μαράζι / χρωματίζει μ'ασχήμια ως κι αυτά τα γιασεμιά / στην ερημιά.
Ευφυής και τρυφερός. Αιματηρά γνήσιος και ειλικρινής. Με ακραία μελό λέξεις και ιστορίες. Χωρίς να γίνεται «μελό». Με το σφυγμό να χτυπά δυνατά στο σήμερα. Ακριβώς έτσι, με τα δάχτυλα στο πιάνο και με πεντάλ κάποιον έρωτα στην τσέπη, 
ο Αττίκ διαχρονικά αυτοσχεδιάζει, σφυρίζει, τραγουδάει, γελάει, πονάει. Μουσικά ανυπότακτος και τολμηρός. Πάντα πιστός στην αληθινή νότα της ευαισθησίας. 
Ως πότε; Όσο ακόμη αντέχουν τα συναισθήματα. Κι όπως εκείνος συνοψίζει:
Έκλαψα για να γράψω / έγραψα για να τραγουδήσω / κι ετραγούδησα για να ζήσω

ΛΕΩΝΙΔΑ ΝΤΙΛΣΙΖΙΑΝ

1962 Νόμος 4000

26/05/2012 H κόλαση της δραχμής

$
0
0


Οδεύοντας στις επόμενες εκλογές και μια και το επίκαιρο δίλημμα δείχνει να είναι Ευρώ ή Δραχμή, καλό είναι να σκεφτούμε πως η έξοδος από το Ευρώ οδηγεί σε άμεση χρεοκοπία και σε στάση πληρωμών στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο τομέα - και μερικώς στον ιδιωτικό τομέα-, δεν θα λειτουργούν ή θα υπολειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες (όπως Υγεία, Παιδεία) ενώ η ανεργία θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη (άνω του 45%). Αρχικά, θα ανακοινωθεί η ισοτιμία του Ευρώ/Δραχμής ως 1 προς 1, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα εκτοξευθεί στο 1 προς 1000 και δεν αποκλείω πολύ σύντομα και στο 1 προς 1500.
Αυτό απλά σημαίνει ότι για οποιαδήποτε αγορά προϊόντων και ειδικότερα εισαγόμενων θα πρέπει να πληρώνουμε 3 έως 5 φορές περισσότερες Δραχμές από ό,τι αντιστοιχεί σήμερα. Ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί σε επίπεδα διψήφια και τριψήφια. Ό,τι αγοράζουμε τη μια μέρα, την επόμενη θα χρειαζόμαστε διπλάσιες δραχμές για να το αποκτήσουμε.
Στη συνέχεια οι Τράπεζες θα καταρρεύσουν, τα επιτόκια θα εκτοξευθούν σε τριψήφια νούμερα και όλες οι καταθέσεις θα μετατραπούν σε δραχμές με ισοτιμία 1 προς 1 - άρα, ενώ τα έξοδά μας θα είναι υπερπολλαπλάσια, τα εισοδήματά μας θα είναι υποπολλαπλάσια.
Τι πραγματικά σημαίνει λοιπόν η επιστροφή στη Δραχμή;
Μια επιστροφή στη Δραχμή θα επηρεάσει αρνητικά κατά βάση όλο το φάσμα του Ελληνικού πληθυσμού, με εξαίρεση:
• τους πλούσιους με χρήματα στο εξωτερικό, που θα έχουν αυξημένη αγοραστική αξία στην ελληνική αγορά, πληρώνοντας για να αγοράσουν ό,τι θέλουν στην Ελλάδα στο ένα τρίτο ή ακόμα και στο ένα πέμπτο σε σχέση με σήμερα
• τους εξαγωγείς προϊόντων, που θα αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα - αλλά, δυστυχώς, η χώρα μας είναι κατεξοχήν εισαγωγική
• τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες που παράγουν συνάλλαγμα μέσα από τις υπηρεσίες τους και θα έχουν συναλλαγματικά οφέλη.
Η μέση αστική τάξη θα εξαφανιστεί και θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα νεόπτωχων. Οι δε ήδη φτωχοί, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι θα βρεθούν σε ακόμα πιο δεινή θέση, μια και το κράτος θα κηρύξει στάση πληρωμών και δεν θα μπορούν να εισπράξουν τίποτα από τον δημόσιο τομέα ενώ, επειδή όλες οι τιμές των προϊόντων θα εκτοξευθούν, τα προϊόντα θα είναι απλησίαστα. Επειδή το κράτος δεν θα μπορεί να πληρώσει για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, η παροχή τους καθώς και το ρεύμα θα περικόπτονται για μεγάλες περιόδους από την αγορά. Το όλο περιβάλλον θα δημιουργήσει κατάθλιψη και θα οδηγήσει σε μετανάστευση ή αυτοχειρία μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι μόνες συναλλαγές που θα είναι δυνατές θα είναι όσες γίνονται με ανταλλαγή προϊόντων.
Η χώρα θα είναι ακυβέρνητη για μεγάλα διαστήματα μια και οι κυβερνήσεις θα αλλάζουν με μεγάλη συχνότητα λόγω των πιέσεων και των αναταραχών από τις διαμαρτυρίες του πληθυσμού. Γεωπολιτικά η χώρα θα βρεθεί σε δυσχερή θέση έναντι κάποιων γειτόνων της και μπορεί να οδηγηθεί σε επώδυνους συμβιβασμούς.
Αν κάποιοι λοιπόν νομίζουν ότι σήμερα έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο και δε διακινδυνεύουν να χάσουν τίποτα, κάνουν τραγικό λάθος, γιατί ένα κυριολεκτικά πτωχευμένο κράτος με ένα νόμισμα που δεν το αναγνωρίζει κανένας παγκοσμίως, χάνει οποιαδήποτε υποστήριξη και το πρόβλημα αφορά πια το σύνολο τού πληθυσμού.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να κρατήσουν από 3 έως 5 χρόνια πριν αρχίσει δειλά ξανά η οικονομία να βγαίνει από την ύφεση και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει αρχίσει να υπάρχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μια ευρεία κοινωνική συναίνεση για την κατεύθυνση της χώρας.
Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο διανύει μια ύφεση που η ένταση της και η διάρκεια της μόνο με αυτήν της Μεγάλης Παγκόσμιας Ύφεσης του 1929 μπορεί να συγκριθεί. Παρ'ολ'αυτά, αν προσθέσουμε και την περίπτωση της εξόδου μας από το ευρώ και τη βέβαιη χρεοκοπία που θα ακολουθήσει, θα περάσουν τουλάχιστον 3-5 χρόνια βαθύτερης ύφεσης από τη τωρινή στην χώρα για να καταφέρει μόνο να επανέλθει στα επίπεδα του 2012!
Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία θα βρεθούμε να έχουμε μια εκτιμώμενη πτώση του ΑΕΠ στο 50%, ανεργία άνω του 40% - ενώ στους νέους θα φτάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα-, το βιοτικό επίπεδο θα κατακρημνιστεί και πάνω από 50% με 60% του πληθυσμού θα καταρρεύσει κάτω από τα επίπεδα φτώχιας.
Πρέπει να είναι ολοφάνερο ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία δεν χτυπάει τόσο τους δανειστές μας όσο όλον τον ελληνικό πληθυσμό και ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς και ευάλωτους. Απλά οι δανειστές μας θα το σκεφτούν πολύ καλά για να μας δανείσουν στο μέλλον και βέβαια με απαγορευτικούς-τοκογλυφικούς όρους.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων χρεοκοπιών αυτό που επίσης δοκιμάζεται είναι η Δημοκρατία και η λειτουργία των θεσμών.
Αξίζει ο λαός μας να περάσει μέσα από μια τέτοια εγκληματική διαδικασία, που η διάρκειά της αλλά ακόμα και το ακριβές καταστροφικό αποτέλεσμα της είναι τελείως ακαθόριστα;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δημοκρατία ενέχει τη συνέχεια τής διακυβέρνησης τού κράτους. Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να καταγγείλουμε μονομερώς συμβάσεις, και η αξιοπιστία ενός κράτους είναι αυτή που εντέλει αποτιμάται από τη διεθνή κοινότητα, μια κατά πολύ ελαφρύτερη διέξοδος θα μπορούσε να είναι:
• η κατάρτιση με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων εταίρων μας ενός πιο λειτουργικού κοινωνικά μνημονίου που θα μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή τροχιά και θέσεις εργασίας.
• Κατάργηση - ή, σε μια πιο ρεαλιστική βάση, έστω ευρύς περιορισμός - του πελατειακού κράτους, καθότι αυτό είναι η γενεσιουργός αιτία των πρωτογενών ελλειμμάτων
• Αίτημα για ακόμα μεγαλύτερη επιμήκυνση του υπάρχοντος χρέους προς τους κύριους δανειστές μας (Ευρωπαϊκά Κράτη, Κεντρικές Τράπεζες, ΔΝΤ) προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι στην τρέχουσα συγκυρία το ύψος του χρέους μας δεν είναι βιώσιμο, και αν σε κάτι πρέπει να εστιάσουμε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση είναι στην ελάφρυνση των κοινωνικών αδικιών και μείωση του χρέους σε επίπεδα κοντά στο 100% του ΣΕΠ
• Ταυτόχρονα, άμεση δρομολόγηση διαρθρωτικών αλλαγών, μια και είναι μοναδική ευκαιρία να χτίσουμε μια οικονομία σε πιο σταθερές και ανταγωνιστικές βάσεις.
Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αντιληφθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να συγκυβερνήσουν και να οριοθετήσουν ένα πλάνο δεκαετίας για την χώρα που απαρέγκλιτα θα ακολουθήσουν όλες, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια για αποσπασματικές πολιτικές περιορισμένων πολιτικών δυνάμεων είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει όχι πολύ μακριά σε επώδυνες αποφάσεις στο μέλλον.
Η κρίση στην Ελλάδα ήταν και παραμένει καθαρά πολιτική. Μπορεί λεφτά να μην υπάρχουν, αλλά οικονομικές λύσεις υπάρχουν.
Γ.Κοφινάκος
ΤΟ ΒΗΜΑ
Ο κ. Γιώργος Κοφινάκος είναι εκπρόσωπος της StormHarbour Αγγλίας και Διευθύνων Σύμβουλος Enolia Premium Λουξεμβούργου

Εν Αθήναις...μια γειτονιά μια ιστορία

$
0
0




Ακαδημία Πλάτωνος...πολλά χρόνια πίσω...
Ο Αρχαιολογικός Χώρος η πρώτη εικόνα σου όταν άρχιζες να καταλαβαίνεις τον κόσμο όπως είναι η κλισέ κουβέντα.
Μεσοτοιχία η κάμαρα της αυλής που νοίκιαζε η οικογένεια...
Εκεί και η αλάνα εκεί και οι απογευματινές συνάξεις των γυναικών με τα ξύλινα σκαμνάκια να πλέκουν να κουτσομπολεύουν.
Στην περιοχή πολλές βιοτεχνίες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο ...
Και εργοστάσια επίσης όπως ο Λαναράς στην Κολοκυνθού...το Καπνεργοστάσιο στην Λένορμαν...
η ΒΙΟ αλλά και σιδηροδρομικοί σταθμοί Πελοποννήσου και Λαρίσης με πολλές θέσεις εργασίας.
Κάπου εκεί θα εύρισκαν δουλειά οι Βυθουλιώτες...
Τα σπίτια τα περισσότερα ήταν ισόγεια πρόχειρα φιαγμένα με σκεπές με ακροκέραμα σιδερένιες
αυλόπορτες και φυσικά με αυλές.
Εκεί υπήρχαν προχειροφιαγμένα δωμάτια...κάμαρες τα έλεγαν...για εκμετάλλευση...
Τα νοικιάζανε σε εργένηδες αλλά και σε οικογένειες...
Ένας μικρός συνωστισμός με τα πάνω του και τα κάτω του...
Κοινόχρηστο νερό...ηλεκτρικό...αποχέτευση και φυσικά τουαλέτα...
Σε μια γωνιά της αυλής οι σκάφες στην σειρά για πλύσιμο ρούχων και για μπανιάρισμα....
Και το πηγάδι επίσης που το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για όλες τις χρήσεις και στην συνέχεια για πότισμα του κήπου .
Μέσα τα σπίτια είχαν γύψινες διακοσμήσεις ...ανθοστήλες με επάργυρα βάζα ....στους τοίχους πήλινα πιάτα με αρχαίες παραστάσεις....
Έξω στον δρόμο πολλά παιδιά τα απογεύματα να τρέχουν να παίζουν να φωνάζουν.
Στα Δημοτικά Σχολεία συνωστισμός από παιδιά και οι δάσκαλοι στην κυριολεξία
να αγωνίζονται να τα μάθουν πέντε γράμματα...όπως έλεγε η γιαγιά της αυλής που η φουκαριάρα το είχε παράπονο που δεν ήξερε να διαβάζει.
Άφησα για το τέλος τα γνωστά καλλιτεχνικά ονόματα που έμειναν στην Ακαδημία Πλάτωνος...



Νίκος Γούναρης...Τώνης Μαρούδας...Μίμης Φωτόπουλος...αλλά και ο Δημήτρης Ψαθάς που έγραψε την "Μαντάμ Σουσού"...
Μια γειτόνισσα του έδωσε την ιδέα όπως λένε.

πίσω στα παλιά

Είσαι παλιός, γκάγκαρος Αθηναίος;

$
0
0

Παρακάτω θα βρείς 53 παλιές ονομασίες σημείων της Αθήνας, όπως π.χ. η Πλατεία Θησείου παλιά λεγόταν "Αλώνια"ή περιοχή στη Γλυφάδα, λεγόταν "Δικηγορικά". Αν ξέρεις πάνω από 20 παλιές ονομασίες , είσαι βέρος Αθηναίος! Κάνε το τεστ:



Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι :


  1. Αγά Βρύση = Η πλατεία ΑΓ. Παντελεήμονα
  2. Αγάμων = Η πλατεία Αμερικής
  3. Αγελάδες : Σημείο του κήπου του Ζαππείου προς το τέρμα της οδ. Ηρώδου του Αττικού.
  4. Αγιότρηση = Περιοχή στα Νέα Λιόσια
  5. Αγχεσμός = Μέχρι το 1832 ο Λυκαβηττός, μετά τα Τουρκοβούνια
  6. Αέρηδες = Τέρμα της Αιόλου
  7. Αλώνια : Πλατεία Θησείου
  8. Αμπατζήδικα = Τσαρουχάδικα, ονομασία της οδού Πανδρόσου στο Μοναστηράκι
  9. Αναφιώτικα : συνοικία της Αθήνας στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης στα όρια της συνοικίας της Πλάκας
  10. Ασπροχώματα : νότια της Πέτρου Ράλλη, από την Αγία Αννα μέχρι τη Νίκαια
  11. Βαριές = Κάτω Κηφισιά
  12. Βατραχονήσι : τμήμα μεταξύ του Παναθηναϊκού Σταδίου και του Παγκρατίου
  13. Βοϊδολίβαδο = Περιοχή της φαληρικής παραλίας στο τέρμα της λεωφόρου Συγγρού
  14. Βουρλοπόταμος = Η Αμφιθέα
  15. Βοϊδοπνίχτης = Χείμαρρος που κατέβαινε από το Λυκαβηττό
  16. Βρωμολίμνη = Λίμνη Βουλιαγμένης
  17. Γούβα : αθηναϊκή συνοικία που εκτείνεται από το Α'Νεκροταφείο ως την περιοχή της Δάφνης
  18. Δαρδανέλια = Τοπωνύμιο περιοχής του κέντρου της Αθήνας στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου, Βουκουρεστίου και Κριεζώτου
  19. Δεκοχτούρα = Ονομασία υψώματος απέναντι από το Γηροκομείο στη λεωφόρο Κηφισίας
  20. Δικηγορικά : περιοχή στη Γλυφάδα
  21. Δράκος = Το λιμάνι του Πειραιά
  22. Ελαιοτριβεία = Περιοχή στη συμβολή των λεωφόρων Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών και της οδού Σερρών
  23. Εφοριακά : οικισμός του Δ. Αλίμου
  24. Θεόσπιτα = Ονομασία της περιοχής της πειραϊκής χερσονήσου μεταξύ της Νέας Καλλίπολης και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
  25. Θων = Ονομασία της περιοχής του τέρματος των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Αλεξάνδρας, στους Αμπελοκήπους, όπου υπήρχε η έπαυλη του Θων, επιμελητή των ανακτόρων επί Γεωργίου Α'
  26. Καρβουνιάρικα : το βορειοδυτικό άκρο του λιμένος Πειραιώς
  27. Κατσικάδικα : Γύρω από την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα δηλ. η περιοχή μεταξύ της οδού Πειραιώς & της γραμμής του τρένου των ΗΣΑΠ
  28. Κατσιπόδη : Νέος Κόσμος
  29. Κερατόπυργος : Γειτονιά του Κερατσινίου
  30. Κλωναρίδη : περιοχή στα Κάτω Πατήσια
  31. Κουκουριάνοι = Περιοχή από τα Νέα Λιόσια μέχρι το Καματερό στους πρόποδες του Αιγάλεω
  32. Καράουσι = Τουρκική ονομασία της δυτικής πλευράς του Αρείου Πάγου
  33. Κόκκινα χώματα = Περιοχή στους Αμπελοκήπους
  34. Κουκουβάουνες = H Μεταμόρφωση
  35. Λαδοξύστης : Η Αγίας Άννης και η γύρω περιοχή, στα όρια του Αιγάλεω
  36. Λεβίδη : περιοχή της οδού Πατησίων, μεταξύ των οδών Κεφαλληνίας και Αγ. Μελετίου)
  37. Λυκότρυπα : Η Λυκόβρυση
  38. Μαγκουφάνα : Ανάμεσα Πεύκη και Μαρούσι
  39. Μουνιχία : Το Τουρκολίμανο (αναφέρεται και στο σχετικό group για τον Πειραια)
  40. Μποστάνια αράπικα : Οι Τζιτζιφιές
  41. Μπύθουλας : Η περιοχή του Κολωνού όπου υπήρχαν λιμνάζοντα νερά (λες να ειχε δίκιο η Μαντάμ Σουσού?)
  42. Ναξιώτικα : περιοχή του Δήμου Γαλατσίου
  43. Νταμαράκια = Περιοχή στο Δήμο Αιγάλεω
  44. Παντρεμενάδικα : ονομασία της βορειοδυτικής περιοχής του Αρδηττού όπου επί βασιλέως Γεωργίου Α'υπήρχαν κέντρα αναψυχής που σύχναζαν τα ζευγαράκια
  45. Πευκάκια : το πίσω μέρος από τον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, της οδού Ασκληπιού
  46. Πήδημα της γριάς : Πρώην ρέμα στον Βύρωνα, σήμερα οι οδοί Καϊστρου και Ταταούλων
  47. Ποδαράδες = Η Νέα Ιωνία
  48. Ποδονίφτης: Ν. Χαλκιδόνα
  49. Τραυλός = Περιοχή στη Δροσιά Αττικής
  50. Τσαλαβούτα : Το κομμάτι της Λεωφόρου Κηφισού στο Περιστέρι
  51. Τσουλιάστρα ή Τσουλήθρα : λείος και επικλινής βράχος βορειοδυτικά του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, δίπλα σχεδόν στην εκκλησία της Αγ. Μαρίνας.
  52. Χεζολίθαρο = Περιοχή μεταξύ Μεταξουργείου και Κεραμεικού
  53. Χεζοπόταμο : Η Βουκουρεστίου, ακριβώς στην καρδιά της, εκεί που σήμερα παίζουν οι πιο ακριβές βιτρίνες της πόλης


Β.Σ.
https://mbasic.facebook.com

Πενιά λυπητερή από μπουζούκια

$
0
0

Πέθανε ο κορυφαίος στιχουργός Κώστας Βίρβος

Πενιά λυπητερή από μπουζούκια
Ο Κώστας Βίρβος, στιχουργός με εμβληματική παρουσία στο ελληνικό τραγούδι, έκλεισε χθες τα μάτια του σε ηλικία 88 ετών. 

Η ποίηση κυλούσε στο αίμα του από μικρή ηλικία.
 Η ρεαλιστική γραφή του «χτυπούσε» κατευθείαν στο συναίσθημα. Εγραψε ιστορία στο λαϊκό τραγούδι, τοποθετώντας το στιχουργό στο ίδιο βάθρο με το συνθέτη. 
Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου 1926. Ο πατέρας του, πλούσιος τυρέμπορος, φρόντισε για τη μόρφωσή του. Τον έστειλε στην Κοργιαλένειο Σχολή και αργότερα, με την αποφοίτησή του, φοίτησε στην Πάντειο. 

Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής πέρασε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης ως μέλος του ΕΑΜ. Το 1944 τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν. «Το ίδιο βράδυ με έριξαν στο απομονωτήριο. Εκεί ήταν κι ένας άλλος. Πονούσα σε όλο μου το κορμί. Ημουν δεμένος στο κεφάλι σαν χότζας. Εχω ένα σημάδι εδώ στο κεφάλι από βούρδουλα. Μέσα εκεί υπήρχε ένα κούτσουρο. Του είπα, ‘‘σε παρακαλώ να ξαπλώσεις στο κούτσουρο κι εγώ πάνω στο σώμα σου’’. Ετσι έγινε. Σηκωνόμασταν τη νύχτα να ξεμουδιάσουμε… Αυτό είναι το αναπαυτικότερο κρεβάτι που κοιμήθηκα ποτέ. Από αυτό εμπνεύστηκα το ‘‘ούτε στρώμα να πλαγιάσω, ούτε φως για να διαβάσω’’, που γράφω στη ‘‘Γερακίνα’’».

Με 800 χρυσές λίρες ο πατέρας του τον απελευθέρωσε. Κατέφυγε στο βουνό, όπου γνώρισε τον Αρη Βελουχιώτη. Οι εμπειρίες του, όπως ο ίδιος έλεγε, έγιναν τραγούδια. «Μα εγώ δε ζω γονατιστός, είμαι της γερακίνας γιος. Τι κι αν μ’ ανοίγουμε πληγές, εγώ αντέχω τις φωτιές, μάνα μη λυπάσαι, μάνα μη με κλαις», έγραψε στη θρυλική «Γερακίνα» του, σε μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη.

Συνολικά έχει γράψει πάνω από 2.000 τραγούδια, λαϊκά, έντεχνα με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. «Ο Βίρβος είναι ένα απ’ τα μεγάλα κλαριά στο δέντρο της ελληνικής μουσικής. Είναι ο λαϊκός ποιητής που έγραψε χιλιάδες τραγούδια. Εχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους μεγάλους, τους πιο κλασικούς συνθέτες της λαϊκής μουσικής μας», γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Το πρώτο του τραγούδι που κυκλοφόρησε, το 1948 ήταν το «Να το βρεις από άλλη», σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα, με τον οποίο ήταν παιδικοί φίλοι.  Ερμηνευτές του ήταν η Σούλα Καλφοπούλου και ο Μάρκος Βαμβακάρης. 

Μεγάλα τραγούδια Ακολούθησαν μεγάλα τραγούδια που συγκινούν μέχρι σήμερα. Ο Βίρβος γράφει  σχεδόν όλες τις μεγάλες επιτυχίες του Γρηγόρη Μπιθικώτση τη δεκαετία του ’70 («Στου Μπελαμί το ουζερί», «Ο μπατίρης ο Λουκάς», «Ενα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» («Ενα όμορφο αμάξι με δυο άλογα να μου φέρετε τα μάτια μου σαν κλείσω…») κ.ά. Στους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών συνεργάστηκε με τον Χρήστο Λεοντή στην «Καταχνιά» (Στέλιος Καζαντζίδης-Μαρινέλλα), με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο «Θεσσαλικό Κύκλο» (Λάκης Χαλκιάς, Χ. Γαργανουράκης, Λ. Νικολάου, Π. Σιδηρόπουλος, Βίκυ Μοσχολιού κ.ά.), με τον Μίμη Πλέσσα στη «Θάλασσα, πικροθάλασσα» (Πουλόπουλος, Κουμιώτη, Αμπάβη). Οι μεγάλες στιγμές του Βίρβου είναι πάρα πολλές. 
«Το καράβι», «Μια παλιά ιστορία», «Ο κυρ Θάνος πέθανε», «Σου ’χω έτοιμη συγγνώμη», «Το κουρασμένο βήμα σου» είναι ορισμένες μόνο από τις δημιουργίες του που σφράγισαν το ελληνικό τραγούδι. 

«Αν δεν υπήρχε ο Κώστας Βίρβος στο λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του ’50, σίγουρα θα έπρεπε να τον εφεύρουμε», γράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και προσθέτει: «Γιατί ο Βίρβος πήρε το λαϊκό τραγούδι από το μισοσκόταδο των υπογείων και το περιθώριο και με τα φτερά της μουσικής του Τσιτσάνη και του Καλδάρα το άπλωσε σε πολιτείες και σε χωριά, σε λιμάνια και φάμπρικες, σε γειτονιές και στρατόπεδα, κάνοντας το τραγούδι ολόκληρου του ελληνικού λαού…» Ο Κώστας Βίρβος ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες. 

«Η πόλη των Τρικάλων αποχαιρετά τον ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού. Κλίνει σεμνά το κεφάλι στον άνθρωπο που σημάδεψε έναν ολόκληρο αιώνα δημιουργίας», αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του δήμου Τρικκαίων, γενέτειρας του ποιητή. 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Οι Beatles τραγουδούν Θεοδωράκη

$
0
0



  
Στα τέλη του 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το βασικό θέμα της ταινίας του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Meil» («Honeymoon» στα αγγλικά, «Νύχτα Γάμου» στα ελληνικά), με πρωταγωνιστές τον Άντονι Στιλ και τη Λουντμίλα Τσερίνα.
Από τη μουσική του Θεοδωράκη προέκυψε το τραγούδι των τίτλων «Honeymoon Song», σε στίχους του Γουίλιαμ, το οποίο ερμήνευσε ο ιταλός τραγουδοποιός Μαρίνο Μαρίνι με το κουαρτέτο του. Στην Ελλάδα έγινε μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», σε στίχους Βασίλη Καρδή (ψευδώνυμο του Νίκου Γκάτσου) και ερμηνεύτρια τη Γιοβάνα.
Την ερμηνεία του Μαρίνι άκουσε ο Πολ Μακάρτνεϊ, του άρεσε και πρότεινε στα τρία υπόλοιπα «σκαθάρια» να ηχογραφήσουν το τραγούδι του Θεοδωράκη για τη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Pop Go The Beatles».
Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε στα στούντιο του BBC στο Λονδίνο στις 16 Ιουλίου 1963 και σ’ αυτή συμμετείχαν οι:
  • Πολ ΜακΚάρτνεϋ (φωνητικά, μπάσο)
  • Τζον Λένον (κιθάρα)
  • Τζορτζ Χάρισον (κιθάρα)
  • Ρίνγκο Σταρ (ντραμς)
Η εκδοχή των Beatles μεταδόθηκε από τα ερτζιανά στις 8 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς και παρέμεινε στα συρτάρια του BBC έως τις 30 Νοεμβρίου 1994, οπότε συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The Beatles: Live at the BBC».
Η εκτίμηση που έτρεφε για το τραγούδι αυτό ο ΜακΚάρτνεϊ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το επέλεξε για το πρώτο άλμπουμ της φολκ τραγουδίστριας  Μέρι Χόπκιν, του οποίου ανέλαβε την παραγωγή. Το άλμπουμ με τίτλο «Post Card» κυκλοφόρησε στις 21 Φεβρουαρίου 1969 από την Apple Records, τη δισκογραφική εταιρεία των Beatles.

Οι στίχοι του «Honeymoon Song»

I never knew that a day like today lay before us
I’ve got the sun in my heart and my heart’s in the sun
Skies are as bright as your eyes
The horizon is open
Love is the ceiling
Feelings are reeling
Free as the air
Forever on and forever
Forever on side by side
Who ever knew that we two could be free as we’d fancy?
Fancy is free
But are we who are bound to each other by love?
To each other by love
Who ever knew that we two could be free as we’d fancy?
Fancy is free
But are we who are bound to each other by love?
To each other by love
To each other by love
To each other by love


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Εν Αθήναις...στο καπνεργοστάσιο μια ζωή

$
0
0



Στα σκαλιά έξω στο πεζοδρόμιο τα απογεύματα καθόντουσαν οι παππούδες 
(μπορεί να ήταν και 60ρηδες αλλά τότε η ηλικία αυτή συνήθως τερμάτιζε και περνούσε στην αιωνιότητα)  μαζί με τον γυναικείο πληθυσμό που κένταγε έπλεκε και κουτσομπόλευε...
Κίτρινα από τον καπνό τα μουστάκια τους και τα δάχτυλα των χεριών που κρατούσαν το άφιλτρο τύπου ΕΘΝΟΣ...ΣΕΡΤΙΚΑ και άλλα στούκας σιγαρέττα όπως έγραφαν στα κουτιά
χωρίς την προειδοποίηση ότι βλάπτουν την υγεία.
Θα θυμηθώ έναν από αυτούς που περισσότερο τον άκουγες να βήχει και λιγότερο
να μιλάει πάντα με το τσιγάρο στο στόμα αφού το είχε περάσει πρώτα στην χάρτινη πίπα.



Χρόοονια όπως έλεγε δούλευε στο καπνεργοστάσιο εδώ παραπάνω στην Λένορμαν
που την τόνιζαν και στο ...άν.
Καπνεργοστάσιο...
Μια ιστορία...
Ο Τρικούπης βάζει φόρο στον καπνό ...έφερνε λεφτά ο άτιμος ο καπνός και όχι μόνον αρρώστιες.
Για να ελέγχουν την κατάσταση επιβάλλουν την επεξεργασία των προϊόντων καπνού
σε ειδικά βιομηχανικά κτίρια...καπνεργοστάσια δηλαδή.
Κάπου το ΄30 το δημόσιο καπνεργοστάσιο κατασκευάζεται στην Λένορμαν...ένα οικοδομικό τετράγωνο δηλαδή...
Η φυματίωση στους καπνεργάτες έδινε και έπαιρνε...
Η μυρουδιά της νικοτίνης έντονη να ξύνει τον λαιμό και ο βήχας να κοκκινίζει τα μάτια...
Και κοπέλες δουλεύανε εκεί τι να κάνουν...
12ωρα και με αυστηρούς επιστάτες...
Έπρεπε να ζήσουν τις οικογένειές τους....νοίκιαζαν καμμία κάμαρα εκεί στον Κολωνό
και πηγαινοερχόντουσαν με τα πόδια.
Μεγάλο κτίριο στέγαζε τα τσιγαράδικα.
Συγκινημένος ο παππούς που τα θυμότανε και άναβε με την γόπα το επόμενο τσιγάρο.
Οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν το καπνεργοστάσιο για φυλακές...νευρίασαν αργότερα
οι Κολωνιώτες όταν έφυγαν οι κατακτητές και μπήκαν μέσα και το έκαναν λαμπόγυαλο.
Με τον Εμφύλιο το "περιποιήθηκαν"οι Εγγλέζοι...
Στην συνέχεια έμειναν οι άστεγοι Έλληνες των δύο πολέμων.
Σήμερα ανανεωμένος μουσειακός χώρος και ανήκει στην Βουλή των Ελλήνων.

πίσω στα παλιά

.

Και έγραφε Η ΑΥΓΗ στα ανέμελα ωραία χρόνια της αντιπολίτευσης ...

$
0
0




Ιστορίες του Καραγκιόζη

Η ΑΥΓΗ

Η αλήθεια είναι ότι τον Γκίκα (Χαρδούβελη) δεν πρέπει να τον παίρνουμε και πολύ στα  σοβαρά. Πρώτον, διότι έχει παρελθόν - και τι παρελθόν! Δεύτερον, διότι από την αρχή της κρίσης έχει πει και προφητέψει πολλά και διάφορα, που καλύτερα να τα ξεχάσουμε κι εμείς κι αυτός. Και τρίτον, διότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ίδιου ανθρώπου  ο οποίος εμπιστεύεται τον Μπαλτάκο, τον Χρύσανθο, τον Σταμάτη, τον Άδωνι
Και τον Στουρνάρα επίσης.
Εντούτοις δεν είναι σωστό να τον παίρνουμε και στην πλάκα. Διότι, όσο κι αν ο ίδιος έχει  κάνει την τύχη του, η δική μας έρμη τύχη εξαρτάται εν πολλοίς από τα χούγια του. 
Στο πασαλίκι των Μνημονίων, μπορεί πασάς να είναι ο Σαμαράς και βεζίρης
 ο Βενιζέλος, 
αλλά Βεληγκέκας είναι ο Γκίκας. Βεληγκίκας κατά κάποιο τρόπο. Όπου σπαθί εκεί
 και πίστη. Κόβει μισθούς, καρατομεί φορολογούμενους, εκτελεί συντάξεις. 
Στο ενδιάμεσο κάνει κομφετί τις υποσχέσεις του Τσίπρα.
Όταν λοιπόν ο εν λόγω δηλώνει δημοσίως ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα διαγραφής χρέους, οφείλουμε να προβληματιστούμε. Γιατί το λέει; Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση είναι γιατί 
τα έχει μπερδέψει και νομίζει ότι είναι υπουργός της Μέρκελ. 
Η δεύτερη, πιο ψαγμένη, 
είναι ότι αισθάνεται κάποια συμπάθεια προς τους δανειστές - μη βάλουμε χέρι στα κέρδη  τους. Η τρίτη όμως, και πιο φιλοσοφημένη, είναι ότι ενόψει της διαφημισμένης 
διαπραγμάτευσης για το χρέος, στα ενδότερα του Μαξίμου καθορίστηκαν όχι μόνο
 τακτικές, αλλά και ρόλοι.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να κάμψουν τους άκαρδους δανειστές, ο Σαμαράς θα παίζει 
τον κακό με κείνους και τον καλό με μας. Και ο Γκίκας τον καλό με κείνους και τον κακό  με μας. Κατά το κακός μπάτσος και καλός μπάτσος της εποχής που οι αριστεροί ανήκαν στη δικαιοδοσία της Ασφάλειας. Ο μεν πασάς δηλαδή θα εμφανίζεται με ένα ψαλίδι νά, για 
να κόψει το κεφάλι του χρέους, ο δε Βεληγκίκας με ένα σπαθί νά, για να κόψει το δικό μας. 
Για να βρεθεί στο τέλος η χρυσή τομή - ψαλίδι, σπαθί, μια φέτα από μας, αλλά και μια
 από το χρέος
Θα πείτε ότι αυτά είναι ιστορίες του Καραγκιόζη. Σωστό. Αλλά αφού έχουμε πασά, 
έχουμε βεζίρη, έχουμε Βεληγκίκα, γιατί να μην έχουμε και Σπαθάρη;





Και τώρα κυρ Θανάση μου στην τρίτη πράξη του έργου
"Το Πασαλίκι των Μνημονίων" ποιός είναι ο Πασάς ποιός ο Βεζίρης 
και ποιός ο Βεληγκέκας ;

Ο λουλάς προστέθηκε αργότερα

$
0
0

Ο τίτλος του άρθρου μπορεί να σας παραξενέψει, είναι όμως απάντηση σε ερώτηση που μου έστειλε ένας φίλος με ηλεμήνυμα. Μου γράφει ο φίλος: –– Έχω απορία για την έκφραση «άρτζι μπούρτζι και λουλάς», που δεν καταλαβαίνω πώς γεννήθηκε. Διάβασα σε ένα λεξικό κάτι μπερδεμένο για την αρμένικη απόκρια, αλλά δεν φωτίστηκα. Και ο λουλάς; Τι σχέση έχει ο λουλάς;
Δικαιολογημένη η απορία του φίλου μου, αλλά θα ήταν κρίμα να δοθεί η απάντηση ιδιωτικά, μια και το θέμα έχει κάποιο ενδιαφέρον. Η έκφραση «άρτζι μπούρτζι και λουλάς» χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάτι που δεν έχει τάξη ή λογική συνοχή, ή μια κατάσταση απόλυτης οχλαγωγίας και ασυνεννοησίας. Από την άποψη της έλλειψης λογικής συνοχής, η φράση δεν διαφέρει και πολύ από την «Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα», που έτυχε να δούμε πρόσφατα, αλλά η «άρτζι μπούρτζι» έχει επιπλέον τη διάσταση της αταξίας. Πώς όμως γεννήθηκε η έκφραση; Και τι σχέση έχει ο λουλάς;
Η έκφραση ανάγεται στη βυζαντινή εποχή. Οι λέξεις «άρτζι μπούρτζι» δεν έχουν ελληνική ετυμολογία, είναι μετεξέλιξη των παλαιότερων (βυζαντινών) λέξεων Αρτζιβούριος ή Αρτζιβούριν ή αρτζιβούρτζια (και άλλες παραλλαγές) που αποτυπώνουν το πώς κατάλαβαν οι ελληνόφωνοι χριστιανοί ορθόδοξοι της βυζαντινής εποχής την αρμένικη λέξη arajaworac, που θα πει «προηγούμενο διάστημα» και απλώς δηλώνει τηντελευταία εβδομάδα πριν από τις Απόκριες. Οι Αρμένιοι τηρούσαν αυστηρή νηστεία εκείνη την εβδομάδα, μόνο με ψωμί και νερό, ενώ οι Ορθόδοξοι δεν νήστευαν (και αντίστροφα οι Αρμένιοι έτρωγαν αυγά και τυρί ορισμένες μέρες της Σαρακοστής, που οι Ορθόδοξοι νήστευαν). Μη μπορώντας να κατανοήσουν αυτή την ανατροπή των συνηθειών, οι Ορθόδοξοι θεώρησαν το αρμενικό έθιμο ως εκδήλωση παραλογισμού και αταξίας, κι έτσι προέκυψε η σημερινή σημασία, λέει το Ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη.
Πράγματι, στο τυπικό ενός κυπριακού μοναστηριού τον 12ο-13ο αιώνα διαβάζουμε: αναγκαίον ον και της μυσαράς παραδόσεως των αρτζιβουρτζίων αποδιαιρούν και τούτο γραφῇ δοτέον· εν γαρ τη προ της αποκρέου εβδομάδι, των τοιούτων αρτζιβουρίων μη άλλο τι εσθιόντων πάρεξ άρτου και ύδατος, ημείς, ίνα της τούτων αιρέσεως αποδιηρημένοι τυγχάνωμεν, και τυρόν και ωά δι’ όλης της εβδομάδος ανενδοιάστως εσθίομεν. Για να ξεχωρίσουμε από τη σιχαμερή παράδοση των αρτζιβουρτζίων, συμβουλεύει ο καλόγερος, όλη τη βδομάδα που εκείνοι νηστεύουν τα πάντα εμείς θα τρώμε και αυγά και τυρί χωρίς κανέναν ενδοιασμό.
Μυσαρή χαρακτήριζε τη συνήθεια του αρτζιβουρτζίου ο καλόγερος πιο πάνω, ενώ λίγο πιο χοντρά τα λέει ένα απόσπασμα που κατέγραψε ο Δουκάγγιος: χρη γινώσκειν ότι εν τούτη τη εβδομάδι νηστεύουσιν οι τρισκατάρατοι Αρμένιοι την βδελυράν αυτών νηστείαν, την λεγομένην του Αρτζιβουρίου, ημείς δε καθ’ εκάστην εσθίομεν τυρόν και ωά, οι κοσμικοί δε και κρέας –είναι αυτό που λέμε ότι ο χριστιανισμός είναι θρησκεία της αγάπης. Μοιραία, η λέξη «αρτζιβούρτσης» εμφανίζεται, ως βρισιά πλέον, και στον Σπανό, την κοπρολογική βυζαντινή σάτιρα: Μαγαρίζομέν σε, αρτζιβούρτση Σπανέ, και κοπρίζομεν την άτσαλον θέαν σου ως αντίτυπον της χοίρου μας μορφήν.
Το ΛΚΝ έχει ελαφρώς διαφορετική άποψη, δηλαδή ότι η λέξη Αρτζιβούριν (και οι παραλλαγές της)  πήρε με τον καιρό τη σημασία «κατάλυση των πάντων». Αφού το σκέφτηκα και άλλαξα γνώμη, καταλήγω ότι αυτή η εκδοχή είναι πιο πειστική: δηλαδή, η προτροπή αυτή προς τους Ορθόδοξους να τρώνε αρτύσιμα φαγητά όλη την εβδομάδα του Αρτζιβουρίου, για να διαφοροποιηθούν από τους «τρισκατάρατους» Αρμένιους (με αποτέλεσμα αυτή η εβδομάδα να ονομαστεί «αμολυτή»), έδωσε στη λ. αρτσιβούρτσι τη σημασία της ασυδοσίας, της έλλειψης κανόνων, της άναρχης ελευθερίας. Και πράγματι στον Δημητράκο βρίσκω την παροιμία «αρτσιβούρτσι τόλεγαν, λάχανα μαγείρευαν», που λεγόταν ειρωνικά για φτωχούς (υπονοώντας ότι θα έπρεπε να μαγειρεύουν κρέας), καθώς και τη φρ. «το πήρε αρτσιβούρτσι» (επί των μη νηστευόντων και ακολάστως διαβιούντων, εξηγεί).
Οπότε, η αλυσίδα της δημιουργίας της φράσης ξεκαθαρίζει. Αρχικά, το Αρτζιβούριν είναι ένα παράδοξο ξένο έθιμο, μια ξένη νηστεία. Στη συνέχεια ονομάστηκε έτσι η εβδομάδα εκείνη, η αμολυτή, εβδομάδα επιδεικτικής, ας πούμε, κατανάλωσης αρτύσιμων τροφών. Και μετά, αρτσιβούρτσι ονομάστηκε η μη τήρηση κανόνων, αρχικά στο θέμα της νηστείας (μπορούμε να φανταστούμε πως όταν κάποιος έσπαγε τη νηστεία της Σαρακοστής, θα του έλεγαν οι άλλοι: αρτσιβούρτσι το πέρασες;) και στη συνέχεια σε όλα τα θέματα.
Και ο λουλάς; θα ρωτήσετε. Ο λουλάς προστέθηκε αργότερα, πολύ αργότερα, πιθανώς στον 19ο αιώνα. Υποθέτω ότι η προσθήκη επιτείνει την εικόνα της ακαταστασίας, της σύγχυσης και του παραλογισμού. Πάντως, η έκφραση ακούγεται και χωρίς τον λουλά, και μάλιστα τότε το σκέτο «άρτζι μπούρτζι» έχει συχνά θέση επιθέτου, με σημασία «παράλογος, ασυνάρτητος». Για παράδειγμα, κάπου ο Τατσόπουλος γράφει «τις άρτζι μπούρτζι επιλογές του». Και στο Διπλό βιβλίο του Χατζή βρίσκω τη φράση «οι Ρωμιοί μας το θέλουν όλοι τους το άρτζι-μπούρτζι πούχουμε εκεί» (μιλούν Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία). Και στο Τουμπεκί, ο Πέτρος Πικρός βάζει έναν χωροφύλακα να αναλύει τον σωστό τρόπο μετάβασης στον σοσιαλισμό ως εξής: Γιατί σοσιλιαστής θα πει, άνθρωπος ο οποίος αγαπάει το νόμο και την τάξη … Το οποίον, ό,τι ειναι στραβό θα σάξει … σιγά-σιγά … κι όχι έτσι, άρτσι βούρτσι! Ας περάσουνε πρώτα χρόνια […] κι ύστερα έλα να μου μιλήσεις περί ισότη.
Πάντως, συχνότερα ακούγεται και ο λουλάς, η δε έκφραση «άρτζι μπούρτζι και λουλάς» έχει απαθανατιστεί ακόμα και σε ποίημα του Σεφέρη, το «Αντάρτες Μ.Α.», γραμμένο στην Κατοχή, απ΄όπου το απόσπασμα:
Κίτρινος και σιωπηλός,
όταν τον ρωτήσουν κάτι,
μ’ ένα νεκρωμένο μάτι
τους κοιτάει και τους ρωτά:
«Πού τα βρήκατε όλα αυτά;
Τι ‘ναι αυτός ο λουκουμάς;
Άρτζι μπούρτζι και λουλάς,
πράσινα άλογα και θειάφι,
δεν τ’ αφήνετε στο ράφι
με μια τρύπια κατσαρόλα,
μ’ ένα πράσο, με μια φόλα –
μολονότι ορθόν θα ήτονα
να ρωτήστε και το γείτονα,
να ρωτήστε το χασάπη,
να ρωτήστε τον αράπη
που πουλάει ζεστά σουδάνια
καλοχώνευτα και σπάνια.
(σουδάνια είναι τα αράπικα φιστίκια, από το Σουδάν).
Εννοείται βέβαια ότι η έκφραση προσφέρεται και για εύκολο λογοπαίγνιο, όπου στη θέση του λουλά μπαίνει η Ελλάς. Έχουν ανεβεί τουλάχιστον δύο επιθεωρήσεις με τίτλο «Άρτζι μπούρτζι και Ελλάς», μία το 1965 και άλλη μία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Όπως συχνά συμβαίνει, για την εξήγηση της φράσης κυκλοφορούν διάφορες ευφάνταστες εκδοχές, που δεν έχουν καμιά βάση. Έτσι, σύμφωνα με κάποιους: «Λέγεται πως η έκφραση αυτή ειπώθηκε απο τον Αλή Πασά, ο οποίος καθισμένος στο Παλαμήδι και έχοντας εμπρός το Μπούρτζι, δεξιά το Άργος, ενώ ταυτόχρονα έπινε ναργιλέ, είπε: «Άρτζι, Μπούρτζι και λουλάς» (Άρτζι = Άργος, λουλάς = ναργιλές). Δηλώνει χαλαρότητα και ξεγνοιασιά», ενώ, σε μια ακόμα πιο αστεία εκδοχή, Άρτζι λεγόταν ο πρώτος δήμιος στο Μπούρτζι, που ήταν Γάλλος (!!) και κάπνιζε λουλά. Πάλι καλά που δεν είπαν ότι προέρχεται από τον Αργύρη Πεδουλάκη, που έχει το παρατσούκλι Άρτζι (και που βέβαια έχει κι αυτός δώσει λαβή σε λογοπαίγνια).
Ούτε έχει βάση η προσπάθεια να συνδεθεί το άρτζι μπούρτζι με το αρκεβούζιο (!), που τη βρίσκω διατυπωμένη και από πιο σοβαρούς μελετητές, που όμως δεν αναρωτήθηκαν πώς εξηγούνται οι δεκάδες βυζαντινές αναφορές στα αρτζιβούρτζια πολλούς αιώνες πριν εφευρεθούν τα αρκεβούζια. Μια πιο αστεία παραλλαγή της ίδιας θεωρίας διάβασα στο slang.grΌταν ο Καποδίστριας είπε στους οπλαρχηγούς, που του ζητούσαν χρήματα για τις ανάγκες τους, ότι δεν έπρεπε να ελπίζουν σε τίποτα, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα και τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια, οι οπλαρχηγοί, θερμόαιμοι καθώς ήταν, άναψαν και του είπαν πως: Αν δε μας τακτοποίησεις στα γρήγορα θα πάρουμε τα αρκεβούζια μας (όπλα της εποχής) και το λουλά μας και θα τα στήσουμε στο πέρασμα των Αναπλιού, οποίος πλούσιους θα πέφτει κατά κείθε, θα τον γραπώνουμε και θα του παίρνουμε λύτρα. Η ευφάνταστη αυτή θεωρία σκοντάφτει στη μικρή λεπτομέρεια ότι τα αρκεβούζια δεν ήταν όπλα του 1830 αλλά μεσαιωνικά!
Παρεμπιπτόντως, και θα κλείσω με αυτό, ένας καλός εμπειρικός κανόνας λέει ότι αν η εξήγηση μιας παροιμιακής φράσης ξεκινάει με αναφορά στον Καποδίστρια ή στον Κολοκοτρώνη ή σε άλλη ιστορική προσωπικότητα, κατά 99% είναι εντελώς αβάσιμη. Πολύ περισσότερες είναι οι φράσεις που γεννήθηκαν από απλές εικόνες της φύσης ή ανάγονται σε κάποιον ξεχασμένο μύθο, παρά όσες προέρχονται από ιστορικά ανέκδοτα -και, όταν οι φράσεις όντως ανάγονται σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, αυτό συνήθως αναγνωρίζεται εύκολα, π.χ. θα γίνει της Κορέας, έγινε Λούης, αν σ’ αρέσει μπάρμπα-Λάμπρο ξαναπέρνα από την Άνδρο κτλ. Αυτά όμως τα έχουμε πει και παλιότερα, και θα τα ξαναπούμε και στο μέλλον.

Γκέλυ Μαυροπούλου

$
0
0

 Αναμνήσεις από τον ''Αγνωστο Πόλεμο'' - τόσο διάσημη τότε ώστε: «Μόλις με είδαν, διαλύθηκε η κηδεία»‏

Η Γκέλυ Μαυροπούλου αφηγείται στην εφημερίδα Espresso και την Τεριάννα Παππά ένα αστείο περιστατικό που της είχε συμβεί την περίοδο που πρωταγωνιστούσε στη θρυλική σειρά "Άγνωστος Πόλεμος".
Μιλήστε μας για την υπερπαραγωγή "Άγνωστος Πόλεμος", το σίριαλ που όταν προβαλλόταν, σταματούσε η κυκλοφορία, ερήμωναν οι δρόμοι και τα καταστήματα έκλειναν νωρίτερα!
Οι εκκλησίες τελείωναν πιο νωρίς για να προλάβει ο κόσμος να δει το σίριαλ. Μια φορά είχα πάει με τη μητέρα μου στο Α΄ Νεκροταφείο, αφού είχαμε εκεί τη γιαγιά μου. Από την εκκλησία έβγαινε κόσμος που είχε παραστεί σε μια κηδεία. Μόλις με είδαν, διαλύθηκε η τελετή, μαζί ο κόσμος και ο παπάς, και ήρθαν όλοι πάνω μου να με ρωτήσουν για τη συνέχεια. Η μάνα μου πήγε και κρύφτηκε και μου είπε "δεν ξαναβγαίνω μαζί σου".

Δ.Κουλιουριάνος, πρώην υπουργός Οικονομικών (1982-83), μιλάει για την υπερχρέωση της Ελλάδας.

$
0
0







Ανοιξη του 1962. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται την Κορώνη της Μεσσηνίας και µένει στο πατρικό σπίτι του φίλου του Δηµήτρη Κουλουριάνου. Είκοσι χρόνια αργότερα (1982) αναθέτει ως Πρωθυπουργός στον παλιό του φίλο (έγκριτο πια οικονοµολόγο και στέλεχος της Παγκόσµιας Τράπεζας) το υπουργείο Οικονοµικών. Η θητεία του Κουλουριάνου ήταν σύντοµη (13 µήνες), γεµάτη από «όχι» σε παροχές που θεωρούσε ότι οδηγούσαν σε νέο δανεισµό. Την περασµένη Τετάρτη «Το Βήµα» τον συνάντησε στο κτήµα του στην Κορώνη. Αγρότης πλέον και οινοπαραγωγός στα 81 του χρόνια, αποκάλυψε άγνωστες λεπτοµέρειες για τη γέννηση της «χιονοστιβάδας του χρέους» και µίλησε για το «καθαρτήριο» που θα οδηγήσει στην επόµενη ηµέρα.
Αλλιώς φανταζόταν τη δεκαετία του 1980 ο Δηµήτρης Κουλουριάνος. «Μετά την πτώση της χούντας, το 1974, υπήρχε διάχυτη ευφορία, νοµίζαµε ότι όλα τα προβλήµατα θα λυθούν αυτοµάτως. Η προσέγγισή µου ήταν ότι το ξεχαρβάλωµα της ελληνικής οικονοµίας απαιτούσε µια περίοδο νοικοκυρέµατος. Χρειαζόµασταν δύο τετραετίες για να αλλάξουµε τις δοµές µε µεταρρυθµίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές». Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι το πράγµα πήγαινε αλλού. «Βρε παιδιά, δεν γίνεται “στις 18 Σοσιαλισµό”, δεν περνάς τόσο εύκολα από ένα σύστηµα δυτικό, καπιταλιστικό, σε κάτι άλλο» έλεγε στον στενό κύκλο των συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου όταν επέµεναν στο σύνθηµα «στις 18 Σοσιαλισµό» τις παραµονές του εκλογικού θριάµβου του ΠαΣΟΚ (18 Οκτωβρίου του 1981).
Μετά τη νίκη ο Παπανδρέου ζήτησε από τον Κουλουριάνο να εγκαταλείψει την Παγκόσµια Τράπεζα και να αναλάβει διοικητής της ΕΤΒΑ. Επιπλέον, του έδωσε θέση στο Κυβερνητικό Συµβούλιο Οικονοµικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΠ). Τον επόµενο χρόνο, στις 4 Ιουλίου του 1982, ο Πρωθυπουργός τού έκανε το τραπέζι στο Καστρί. Του ανακοίνωσε ότι την επόµενη ηµέρα θα γίνει ανασχηµατισµός και ότι αναλαµβάνει υπουργός Οικονοµικών…
«Οταν ήµουν υπουργός Οικονοµικών, είδα ότι το χρέος άρχισε να παίρνει διαστάσεις πολλαπλασιαστικές» θυµάται ο Κουλουριάνος. Το 1981 το δηµόσιο χρέος έφθανε το 30% του ΑΕΠ – το 1989 ανήλθε σε 72% και σήµερα πλησιάζει το 170%. Το «προπατορικό αµάρτηµα» της υπερχρέωσης συνέβη τη δεκαετία του 1980. Το αίτηµα της αποκατάστασης όσων ζούσαν αποκλεισµένοι και κυνηγηµένοι από το κράτος της Δεξιάς, επί δεκαετίες ολόκληρες, ήταν δίκαιο και κυρίαρχο. Οδήγησε όµως σε νοοτροπίες και πρακτικές που σήµερα θεωρούνται από πολλούς η αρχή των δεινών που υφίσταται τώρα η Ελλάδα. «Ανησυχούσα µε ποιον έφαγε το βράδυ ο Ανδρέας για να δω την άλλη µέρα τι “επιταγή” θα µου έρθει» λέει χαριτολογώντας. Με τη λέξη «επιταγή» εννοεί τη βροχή των αιτηµάτων για παροχές. Παράγοντες του κόµµατος και της κυβέρνησης αποσπούσαν τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού και έµπαιναν µε θράσος στο γραφείο του.
«Και µου έλεγαν» θυµάται «“Εσύ τι το παίζεις; Πρωθυπουργός; Αφού συµφωνεί ο Πρωθυπουργός…”. Κι εγώ απαντούσα: “Ο Πρωθυπουργός µπορεί να συµφωνεί αλλά σας είπε να πάτε στον ∆ηµήτρη. Και ο ∆ηµήτρης είναι Καραγεώργη Σερβίας 10”.
Εκεί ήταν αυτός που έπρεπε να πληρώσει, το υπουργείο Οικονοµικών».
Η απάντηση του Κουλουριάνου στη βροχή των αιτηµάτων ήταν τις περισσότερες φορές αρνητική. «Χαρακτηριζόµουν πλέον ως συντηρητικός της παλιάς σχολής που ήθελε διόρθωση του συστήµατος και όχι ανατροπή!»…
«Ο Ανδρέας δεν έλεγε ποτέ “όχι”» συνεχίζει ο Κουλουριάνος. «Οταν του µίλαγες στενά για οικονοµικά, αρρώσταινε. Με ρωτάνε µερικές φορές: “Μα δεν ήξερε ο Ανδρέας οικονοµικά;”. Παραήξερε οικονοµικά και γι’ αυτό ακριβώς δεν ήθελε να συζητάειοικονοµικά. Γιατί ήξερε ότι εκεί ισχύει η λογική της οικονοµικής ανάλυσης». Ο υπουργός που πήγαινε στο γραφείο του µε το λεωφορείο και έλεγε «όχι» στις παροχές (κάνοντας έξω φρενών τους συναδέλφους του) δεν άντεξε για πολύ σε αυτή τη θέση. Εµεινε όµως αρκετά για να σχηµατίσει εικόνα. «∆ηµιουργήθηκε µια νοοτροπία, ένας τρόπος σκέψηςπου είχε αποσυνδέσει την αµοιβή από την προσπάθεια. Η αµοιβή είχε γίνει ένα είδος ανθρώπινου δικαιώµατος» λέει σήµερα. «Ακόµη και σε υπηρεσίες όπως η ΕΡΤ, για παράδειγµα, όπου υπήρχε πλεονάζον προσωπικό, ερχόταν ο υπεύθυνος και µου ζητούσενα προσλάβω 1.200. Του έλεγα ότι δεν γίνεται. Μου απαντούσε “τώρα θα βάλουµε δικούς µας”, ανεξαρτήτως αν χρειάζονταν ή όχι». Τα λεφτά όµως δεν υπήρχαν για αθρόες προσλήψεις και η µόνη λύση ήταν ο δανεισµός. «Εκεί τους είπα ότι αυτό παίρνει πλέον τη µορφή της χιονόµπαλας, κάθε βόλτα και µεγαλώνει»…
Ο Κουλουριάνος παραιτήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1983.
Προτού γίνει υπουργός ο Κουλουριάνος µετρούσε ήδη 13 χρόνια στην Παγκόσµια Τράπεζα και είχε συµµετάσχει σε αποστολές σε 20 χώρες. «Γι’ αυτό καταλαβαίνω και πώς λειτουργεί σήµερα η τρόικα» µας λέει, «την έχω κάνει αυτή τη δουλειά». Τον ρωτάµε αν θα αντέξει η Ελλάδα µια έξοδο από το ευρώ. «Η έξοδος από το ευρώ θα είναι αυτοκτονία»απαντάει κοφτά . «Η Ελλάδα βρίσκεται σε τέλµα.
Το ένα πόδι είναι χρέος-έλλειµµα, το άλλο πόδι είναι ύφεση-ανεργία. Οταν σηκώνεις το ένα πόδι να ανασάνεις, βουλιάζει το άλλο. Και το αντίστροφο. Μέχρι να βρεθεί µια σχετικά στέρεη βάση να ανεβείς λίγο πιο πάνω.
Βλέπω ότι αυτή τη δεκαετία η χώρα µας θα µείνει σε αυτό το τέλµα. Είναι µια µεταβατική περίοδος, βρισκόµαστε στο Καθαρτήριο. Οπως έγραψε ο ∆άντης, πρέπει να περάσεις από το Καθαρτήριο για να δεις τον Παράδεισο. Εχουµε σταµατήσει ως κοινωνία, ως οικονοµία, να παράγουµε. Φτάσαµε να πωλούνται σκόρδα Κίνας στην Κορώνη. ∆εν µπορούµε να στηριχθούµε µόνο στις υπηρεσίες και στις ελπίδες ότι θα έρθουν ξένες επενδύσεις. Η νοοτροπία δεν αλλάζει από τη µια µέρα στην άλλη, δεν αλλάζει µε νόµους και µε ρητορεία.
Η παλιά εποχή τέλειωσε»
 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
 Συνδέθηκε µε τον Ανδρέα, τον πάντρεψε ο Γιώργος
«Με τον Ανδρέα γνωριστήκαµε το 1959, όταν υπηρετούσα στην Τράπεζα της Ελλάδας, στη Διεύθυνση Οικονοµικών Μελετών που είχε φτιάξει ο Ζολώτας. Εχει έρθει από το Μπέρκλεϊ µε άδεια µελετών. Θέµα της µελέτης του ήταν το γιουγκοσλαβικό σύστηµα της αυτοδιαχείρισης. Είχε µεγάλη εκτίµηση προς τον Τίτο, γιατί µεταξύ των άλλων ήταν εναντίον του σοβιετικού κατεστηµένου. Συγχρόνως είχε µεγάλη εκτίµηση, για να µην πω και θαυµασµό, για τον Περόν της Αργεντινής» Την επόµενη χρονιά, το 1960, ο Κουλουριάνος βρέθηκε µε κρατική υποτροφία για µεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρκλεϊ. Καθηγητής του σε δύο µαθήµατα το 1960 ήταν ο κοσµήτορας του Πανεπιστηµίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Ηταν πάρα πολύ καλός δάσκαλος, πολύ αγαπητός από τους φοιτητές, και έχαιρε µεγάλης εκτίµησης στο Μπέρκλεϊ» θυµάται ο Κουλουριάνος. «Ακόµηκαι αν ο φοιτητής έκανε µια ερώτηση που ήταν λιγάκι ανόητη, ο Ανδρέας δεν τον έβαζε στη θέση του. “Είναι λάθος ερώτηση αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση” έλεγε. Από αυτό καταλαβαίνεις πόσο διπλωµατικά χειριζόταν τη σχέση µε τους φοιτητές».
Οι δύο άνδρες συνδέθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο µε στενή φιλία. Τον Ιούνιο του 1967 έγινε ο γάµος του Δηµήτρη Κουλουριάνου µε τη σύζυγό του Ρούλα. Ο Ανδρέας είχε υποσχεθεί να τους παντρέψει. Τους πρόλαβε όµως η χούντα. Την ηµέρα του γάµου ήταν έγκλειστος στις φυλακές Αβέρωφ. Αναγκαστικά, στον γάµο εκπροσώπησε τον Ανδρέα ο 15χρονος τότε γιος του: ο σηµερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Το 1985 ο Κουλουριάνος αρνήθηκε να επιστρέψει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε τη διεθνή σταδιοδροµία του ως πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (1986-1990) και αργότερα (από το 1991 ως το 1993) ως αναπληρωτής διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Με τον Ανδρέα δεν ξαναβρέθηκαν µετά τη δεκαετία του 1980. «Οταν έµαθα τον θάνατο του Ανδρέα» θυµάται, «έκοψα ένα λουλούδι από τον κήπο του πατρικού µου σπιτιού στην Κορώνη και ανέβηκα στηΜητρόπολη»…

Εν Αθήναις.... θυμάσαι ;

$
0
0

Παλιά Πατήσια....

Tην Χαρούλα το βιβλιοπωλείο....το ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ...που περνούσαμε από εκεί
όταν σχολάγαμε από το Η΄στην Νικοπόλεως....
Έλα μωρέ τι μου θύμισες...
Το ΠΙΓΚΑΛ την ΑΝΤΖΕΛΑ το ΣΕΛΕΚΤ.... το καλοκαιράκι την ΗΛΕΚΤΡΑ
ΣΗΜΕΡΟΝ....ΠΡΟΣΕΧΩΣ....
Ξέχασες παραπέρα τον ΚΑΡΛΗ με τα μπιφτέκια τις τηγανιτές πατάτες
την ατομική μπύρα...
Και φυσικά μια στάση στα ποδοσφαιράκια δίπλα στην ΑΝΤΖΕΛΑ....
Το ΑΛΣΟΣ του ΠΡΟΜΠΟΝΑ ;
Τα θυμάσαι ανακατωμένα....
Όχι συγκινήσεις είπαμε....
Την ΚΑΜΕΛΙΑ στο Τέρμα το θερινό ...δίπλα την ΑΡΜΟΝΙΑ Ραντεβού τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ έγραφε τα καλοκαίρια.
Η ΟΑΣΗ απέναντι το καφενείο....
Η σχολή ΓΟΥΝΑΡΑΚΗ το ιδιωτικό ....
Οδός Ιππολύτου το σπίτι του Αντώνη Σαμαράκη....τεράστια η γαζία στην αυλή.
Το συγκρότημα πολυκατοικιών ΧΑΡΑ στο τέρμα και πίσω το ΙΗ΄γυμνάσιο
στην βίλα ρομάντζα....υπέροχη η τάξη στην κουζίνα και δίπλα στο καθιστικό
το γραφείο του Θεού...του γυμνασιάρχη δηλαδή ...καλός άνθρωπος.
Θρησκευτικός και αυστηρός....
-Μεγαλώσαμε Κε Γυμνασιάρχα !!!!
-Σιωπή  θέλω να ακούγεται η καρφίτσα!
Πίσω στην Πατησίων η ΧΑΡΑ το ζαχαροπλαστείο άνοιξε....
Εκμέκ !
Το θαύμα από την Κωνσταντινούπολη στα Πατήσια....
Να είσαι καλά εκεί που είσαι κυρ-Νίκο....
"Ελάτε εδώ πάρτε λίγο να δοκιμάσετε..."
Κάτω τα βιβλία που ήταν δεμένα με το λάστιχο λόγω μόδας της εποχής....
και στην σειρά.
Στο τέρμα η εκκλησία η Αγία Βαρβάρα ....το περίπτερο μπροστά
από την πόρτα του ηλεκτρικού.
Φίλος της οικογένειας....μια καλημέρα ένα γειά....
Πίσω από την ΑΡΜΟΝΙΑ...ξέχασες πώς λένε το στενό....σιγά το πρωτότυπο
να ήταν αυτό μόνο...
Εκείνο που δεν ξεχνάς ....το υπέροχο σπίτι ...μονοκατοικία που άκουγες
το πιάνο όταν περνούσες και σταματούσες να ακούσεις και μια υπέροχη
φωνή να κάνει πρόβα....
Νάντια Κωνσταντοπούλου-Τάκης Μωράκης...
Μας ζάλισες με τα παλιά Πατήσια....
Για τα νέα έχεις κάτι να μας πείς;
Όχι....όχι τίποτα απολύτως !
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>