Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Σατωβριάνδου: η οδός των αντιθέσεων

$
0
0

n
Όμορφες κοπέλες που δουλεύουν στο Hondos και βγαίνουν για τσιγάρο, κυρίες και κύριοι που πάνε στο θέατρο, κορίτσια που κάνουν πιάτσα, επαρχιακές φυσιογνωμίες, χρήστες. Ένας δρόμος όπου ζουν και κινούνται παράλληλα δεκάδες διαφορετικοί κόσμοι, δυο βήματα από την Ομόνοια.
Ήταν τέσσερις το μεσημέρι και στη μια άκρη του μπαρ κάθονταν 4-5 κορίτσια από το Μπαγκλαντές, που μπορεί και να μην ήταν 20 χρονών, στη μέση μια ξανθιά κοπέλα σκεφτική και στην άλλη άκρη 2-3 πιτσιρικάδες, μετανάστες, πίνανε μπίρες, γελάγανε δυνατά, φωνάζανε και τσακώνονταν.
Έκατσα κοντά στα κορίτσια από το Μπαγκλαντές και μία μου λέει «θέλεις κάτι;» «Θα πιω έναν καφέ». «Κάτσε να έρθει η κοπέλα που είναι στο μαγαζί, πετάχτηκε λίγο δίπλα. Αν θέλεις, κάτσε στα τραπεζάκια να είσαι πιο ήσυχα».
Ένα τραπεζάκι ήταν δυο μέτρα από την τζαμαρία μπροστά στη Σατωβριάνδου και μετά από λίγο ήρθε η ξανθιά κοπέλα από το μπαρ, που τη λένε Φωτεινή και είναι από τη Βουλγαρία. Δύο ευρώ ο νεσκαφέ μου και ενάμισι ο ελληνικός της Φωτεινής. Γύρω στα 35 η Φωτεινή, δουλεύει εκεί, παίρνει 30 ευρώ. 20 δικά της και 10 για το ξενοδοχείο. Στο ίδιο ξενοδοχείο κοιμάται και τα βράδια.
«Σχεδόν 20 χρόνια πηγαινοέρχομαι στην Ελλάδα. Αλλά έχω πάει παντού. Ισπανία, Ιταλία, Μπερλίν, Φράνκφουρτ. Ήμουν τέσσερα χρόνια στο Τορίνο, πριν κάνα δυο μήνες ήρθα αλλά είμαι φευγάτη πάλι. Δεν είναι καλά εδώ. Δεν έχει δουλειά. Και ξέρεις πόσοι δίνουνε παραπάνω λεφτά για να πας μαζί τους χωρίς καπότα;»
Περάσανε απ’ έξω κάτι αγόρια ντυμένα γυναίκες και η Φωτεινή είπε ότι είναι «Βούλγαροι και Ρουμάνοι». Έχει και στη Βουλγαρία αγόρια που ντύνονται γυναίκες; «Έχει, αλλά εκεί δεν κάνουν τέτοια γιατί θα τους κόψουν τα πόδια».
Κόσμος μπαινόβγαινε, τα κορίτσια από το Μπαγκλαντές γελάγανε, κάποια παιδιά απ’ έξω, χρήστες, τρέχανε κάθε τόσο από δω κι από κει. «Δυο μέρες έχω να πάρω πελάτη, ποιος να έρθει εδώ πέρα. Μαζεύονται και όλα τα μαλακισμένα εδώ μέσα και κάνουνε φασαρία που σου παίρνει το κεφάλι». Ένας από τους πιτσιρικάδες, όχι χρήστης, που στο μεταξύ είχε έρθει στο δίπλα τραπέζι, την άκουσε και την κοίταξε λίγο περίεργα και η Φωτεινή τον πήρε χαμπάρι και του λέει «θέλεις τίποτα;» και ο πιτσιρικάς γύρισε από την άλλη.
n
Κάτοικος Σατωβριάνδου
Παλιά, επιβλητική πολυκατοικία, με μια μεγάλη τζαμαρία με σίδερα, μια πινακίδα που προειδοποιούσε ότι στο εσωτερικό υπάρχουν κάμερες και τέσσερα-πέντε ενοικιάζεται. Διαμέρισμα 78 τετραγωνικά, στον όγδοο όροφο, διαμπερές, 210 ευρώ. 200, δηλαδή. Από μπροστά βλέπει στη Σατωβριάνδου και από πίσω το παλιό εφετείο, το πρώην ΙΚΑ και το πρώην κτίριο της δημοτικής αστυνομίας. Η γυναίκα έλεγε ότι στο κέντρο τόσο νοικιάζονται τα σπίτια, από 160 μέχρι 220 ευρώ, ότι από τα 43 διαμερίσματα της πολυκατοικίας μόνο τα 10 είναι άδεια, ότι μετακόμισε πρόσφατα εκεί ένα ζευγάρι από το Χαλάνδρι, ότι οι κάμερες δεν λειτουργούν, ότι η πόρτα είναι ασφαλείας και δεν παραβιάζεται με τίποτα, ότι δεν αγοράζουν πετρέλαιο και δεν έχει air condition και θα πρέπει να φροντίσω εγώ πώς θα ζεσταθώ, ότι όταν φτιάχτηκε αυτή η πολυκατοικία ήταν «η αριστοκρατία της εποχής». Με ξέβγαλε μέχρι κάτω, στο πλατύσκαλο ήταν ένα ζευγάρι με τα «σέα» τους που σηκώθηκαν ευγενικά να περάσουμε και η γυναίκα με ενημέρωσε ότι υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθεί σιδεριά γύρω από το πλατύσκαλο για να μην κάθεται εκεί κόσμος. Είχε νυχτώσει και απέναντι, στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα», είχε αρχίσει να μαζεύεται κόσμος.
Στο «Αγγέλων Βήμα»
Η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα Καλογήρου είναι η ιδιοκτήτρια του θεάτρου και ρώτησε «αν πήγα και στα μπορντέλα». «Θα πάω». «Αφού θα πας, να τους ρωτήσεις αν περνάει η αστυνομία να τους ζητήσει άδεια. Γιατί εμένα κάθε τόσο περνάνε και μου ζητάνε. Καλά κάνουνε γιατί τόσος κόσμος μπαίνει εδώ μέσα και πρέπει να είναι ασφαλής, αλλά θα ήθελα να ξέρω αν η νομιμότητα ισχύει για όλους».
Λέει πως η εικόνα της γειτονιάς είναι ιδιότροπη. Ότι δεν κινδυνεύει κανείς, αλλά «είναι αντιαισθητικό να βλέπεις έναν παππού να κυνηγάει ένα μαστουρωμένο κοριτσάκι, να κάθονται από τη μία πλευρά του δρόμου τα εκδιδόμενα άτομα, άνδρες και γυναίκες, και από την απέναντι οι προστάτες τους. Οι Έλληνες οικογενειάρχες, κάποιοι από αυτούς, συντηρούν αυτή την κατάσταση».
Το κτίριο όπου στεγάζεται το «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36, 210 5242211-3, www.aggelonvima.gr) είναι του 1905. Πλήρως ανακαινισμένο. Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2005 και στις εργασίες δούλευαν πολλοί μετανάστες. Πολωνοί και Μολδαβοί κυρίως, αλλά και Πακιστανοί και Ινδοί. Στην πρεμιέρα ένας Πολωνός εργάτης είχε έρθει μαζί με το γιο του, γύρω στα 12. Και οι δυο φορούσαν λινά σακάκια. Η εικόνα άρχισε να αλλάζει σιγά-σιγά και τα χρόνια ’07 και ’08 «απορώ πώς αντέξαμε», αλλά από το ’09 και κυρίως από το ’10 η κατάσταση άρχισε και πάλι να αλλάζει, προς το καλύτερο, με το άνοιγμα καινούργιων καταστημάτων: καφέ, μίνι μάρκετ, κουρείο κ.λπ. «Ο κόσμος στην αρχή φοβάται. Όμως όταν μια καλή παράσταση τον φέρει μέχρι εδώ και δει ότι δεν κινδυνεύει, θα έρθει και θα ξαναέρθει».
n
Στο στέκι της Μπέλλου
Το είδα περνώντας, κόλλησα λίγο με το αυτοκόλλητο το μεγάλο με την ελληνική σημαία, αλλά μπήκα. Οι τοίχοι γεμάτοι φωτογραφίες: Τσιτσάνης, Διονυσίου, Αγγελόπουλος, Εσκενάζι, Μπέλλου, Παπαγιαννοπούλου, όλοι έχουνε περάσει από εδώ. Δύο η ώρα το μεσημέρι η ορχήστρα έπαιζε «Για το κορίτσι μου που ήταν καμάρι» και σε ένα τραπέζι κάθονταν δύο τύποι γύρω στα 65 και ο ένας έλεγε ότι ήπιε τις προάλλες τόσο ούζο που έκανε τρεις μέρες να ξενερώσει.
Έκατσα κάπου να βλέπω και στην ορχήστρα και στο δρόμο και πλησίασε ο κυρ-Σπύρος. Με κοίταγε. «Ένα καφέ θα ήθελα, ελληνικό». «Πού;» «Να, εδώ θα κάτσω». «Πιες καφέ αλλά να φας και τίποτα, και να πιεις». Μετά που του είπα ότι με έστειλε η Μαργαρίτα, έκατσε μαζί μου και μου σύστησε την κυρία Κούλα, την αγαπημένη του, που «φτιάχνει κάτι σουτζουκάκια με πατάτες τηγανιτές μούρλια».
Ο Σπύρος Πανάγος έχει το «Καφενείο των Μουσικών» (Σατωβριάνδου 29, 210 5240724) τα τελευταία 45 χρόνια. Με την Μπέλλου παίζανε, λέει, μπαρμπούτι πάνω σε ένα δωματιάκι. «Κυρ-Σπύρο, φαντάζομαι ότι και τότε όλο και κάτι θα πίνανε. Πώς το βλέπεις σήμερα; Με τους πιτσιρικάδες και όλα αυτά που βλέπεις τριγύρω;» «Εδώ είναι κέντρο. Ομόνοια. Ξέρεις τι σημαίνει Ομόνοια;».
Λέει ότι τα καλύτερα χρόνια ήταν μεταξύ ’60 και ’70, ότι στο μαγαζί του έχουν έρθει τηλεοράσεις από το εξωτερικό, ότι έχει περάσει όλος ο καλός ο κόσμος και ότι ακόμα έρχονται απ’ όλη την Αθήνα. Ότι η ορχήστρα αρχίζει να παίζει κάθε μέρα γύρω στη μία το μεσημέρι «τραγούδια που βγαίνουν από την ψυχή μας» και δεν σταματάει μέχρι τις 10 με 12 το βράδυ. Εδώ ηχογραφήθηκαν τα «Παιδιά του Πειραιά», το «Κάτω στα λεμονάδικα» και πολλά άλλα. «Να ’ρθει ένα ζευγαράκι, να πάρουνε μία σουτζουκάκια και μισό κιλό κρασί, να διασκεδάσουνε σε ένα ιστορικό μαγαζί με τρία τάλαρα. Πολλά είναι;»
n
Σπύρος Πανάγος, ιδιοκτήτης του «Καφενείου των Μουσικών» τα τελευταία.... 45 χρόνια

Στη Σατωβριάνδου θα δεις
Την «πλάτη» του Εθνικού Θεάτρου, που έχει είσοδο από Αγίου Κωνσταντίνου. Το μοναδικό περίπτερο στη συμβολή με τη Γ’ Σεπτεμβρίου, στην πίσω πλευρά του Hondos Center. Δύο ενεχυροδανειστήρια. Τα σουβλάκια του Λευτέρη, που είναι εκεί από το 1959. Ένα κουρείο για άνδρες και γυναίκες. Το καφέ «Πρόβα», πίσω από το Εθνικό. Τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Το ζαχαροπλαστείο «Η Κρήτη». Το δημόσιο οικοτροφείο. Το ουζερί «Ήπειρος», παλιό σχεδόν σαν το «Καφενείο των Μουσικών». Ξενοδοχεία και καφενεία που εξυπηρετούν τα κορίτσια και τους πελάτες τους. Το μίνι μάρκετ και το μανάβικο δύο μεταναστών. Μαγαζί με περούκες και είδη κομμωτικής. Την Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα. Ιατρικά είδη. 24ωρης λειτουργίας ινδικό κοτοπουλάδικο.


Εν Αθήναις....από το τράμ στο τρόλλεϋ

$
0
0




Από όπου περνούσε το τράμ πάνω στις σιδερένιες ράγες ο θόρυβος ήταν
πολύ δυνατός.
Ο τραμβαγέρης (οδηγός) και ο εισπράκτορας με τις στολές τους ...
Μέσα οι πινακίδες με οδηγίες προς τους επιβάτες...
ΜΗΝ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΝ
ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ
ΜΗ ΚΥΠΤΕΤΕ ΕΞΩ
Εννοούσε να μην βγάζει ο επιβάτης το κεφάλι του έξω από το παράθυρο...
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΤΥΕΙΝ
στην Ελλάδα και στην Αραπιά αυτή η πινακίδα αλλά δυστυχώς υπήρχε λόγος.
Από τον θόρυβο που έκανε το τράμ οδηγοί και εισπράκτορες είχαν πρόβλημα
με την ακοή τους.
Το μάθαμε από ένα γείτονα οδηγό...
Κυκλοφορούσε συνέχεια με την στολή δεν το θυμήθηκα με άλλη φορεσιά.
Τα ατυχήματα στις ράγες του τράμ ήταν συχνά ...όλο και κάποιος θα σκόνταφτε
ή θα μάγκωνε κανένα γυναικείο τακούνι.
Το χαρμόσυνο γεγονός έφτασε ...
Στα τέλη του 1953 άρχισε το ξήλωμα των γραμμών του τράμ στους δρόμους
της Αθήνας και τα αθόρυβα τρόλλεϋ-μπάς έκαναν εμφάνιση.
Καθιστοί στο γραφειάκι τους οι εισπράκτορες με το μικρόφωνο να εκφωνούν
τις στάσεις αλλά και για οδηγίες..."...προχωρείστε εις το βάθος...περιμένει κόσμος
στις στάσεις..."



Αρκετοί όμως ήταν οι ρομαντικοί που στενοχωρήθηκαν με την απόσυρση
του τράμ.
Δεν θα άκουγαν ξανά το γνωστό καμπανάκι που χτυπούσε ο τραμβαγέρης
όταν έβλεπε εμπόδιο μπροστά του.

"Εσούρωσα κι αργήσαμε, μα όσο και να φταίω
περπάτα να προλάβουμε το τραμ το τελευταίο 

Ντράγκα ντρουγκ το καμπανάκι
Ντράγκα ντρουγκ μες στο βραδάκι
Ντράγκα ντρουγκ το καμπανάκι
να μάς πάει κούτσα κούτσα στο παλιό μας το τσαρδάκι"


πίσω στα παλιά

Το πιο όμορφο τανγκό

$
0
0



"Το πιο όμορφο τανγκό
το τανγκό της Αθήνας
ταγκό ερωτικό
το τανγκό της Αθήνας

Με φώτα λιγοστά
η αγάπη μου πλάι
και τότε ερωτικά
η καρδιά μου χτυπάει

Έρωτα μεγάλο και δυνατό
νιώθει η καρδιά μας με το τανγκό
μες στην αγκαλιά μου θα σε κρατώ
και με τα φιλιά μου θα σε μεθώ

Το πιο όμορφο τανγκό
το τανγκό της Αθήνας
για σένα τραγουδώ 
το τανγκό της Αθήνας

Το πιο όμορφο τανγκό
το τανγκό της Αθήνας 
ταγκό ερωτικό
το τανγκό της Αθήνας

Έρωτα μεγάλο και δυνατό
νιώθει η καρδιά μας με το τανγκό
μες στην αγκαλιά μου θα σε κρατώ
και με τα φιλιά μου θα σε μεθώ

Το πιο όμορφο τανγκό
το τανγκό της Αθήνας
για σένα τραγουδώ
το τανγκό της Αθήνας"

Γιώργος  Μουζάκης-Γιάννης Βογιατζής

Ο Προκόπης Παυλόπουλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας....

$
0
0


....όπως λέμε "...μάστορα φέρε  ολίγους γίγαντες..."

Υπεβλήθη η αίτηση για 6μηνη παράταση.......το μνημόνιο αλλάζει όνομα ...δανειακή σύμβαση θα το λέμε .

$
0
0



Κυβίστηση....ο ακροβατικός ελιγμός που γίνεται με το κεφάλι προς τα κάτω, αλλιώς τούμπα και επι τω λαϊκώτερον κωλοτούμπα.


Αγία Φιλοθέη η Πολιούχος των Αθηνών 19 Φεβρουαρίου1589

$
0
0

Εικόνα από:christianvivliografia.wordpress.com

του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου, δασκάλου

Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΜΟΝΑΧΗ: Η Φιλοθέη ήταν κόρη του Αθηναίου λογίου Αγγέλου Μπενιζέλου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522 και το βαπτιστικό της όνομα ήταν Ρηγούλα. Μετά από επιμονή των γονέων της νυμφεύτηκε ένα αρχοντόπουλο της αθηναϊκής οικογένειας των Χειλάδων (1536). Όμως ο σύζυγός της πέθανε τρία έτη αργότερα.
Έτσι η Αγία, χωρίς οικογενειακά βάρη, επιδόθηκε σε πλήρη αγαθοεργιών ασκητκό βίο. Όταν μάλιστα πέθαναν και οι γονείς της, η Ρηγούλα μετέτρεψε ένα γειτονικό της ναϊσκο (Α. Ανδρέα) σε Μοναστήρι στο οποίο κληροδότησε το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας της. Η ίδια εκάρη μοναχή παίρνοντας το όνομα Φιλοθέη. Εν συνεχεία εισήλθε πρώτη στη μονή, ως ηγουμένη, ακολουθούμενη από υπηρέτριές της.
ΙΔΡΥΜΑΤΑ “ΟΑΣΕΙΣ” ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ: Μέσα στο μοναστήρι ίδρυσε και βιοτεχνικό εργαστήριο στο οποίο παρακολουθούσαν μαθήματα ή εργάζονταν πλήθος κοριτσιών της Αθήνας. Εν συνεχεία ίδρυσε έναν Παρθενώνα στον οποίο προσέλκυσε πλήθος ευσεβών κοριτσιών, καθιστώντας έτσι το ίδρυμα κέντρο πνευματικής προστασίας και φιλοξενίας.
Με την πάροδο του χρόνου το μοναστήρι και τα ιδρύματα πλούτισαν από τις προσφορές των ευσεβών και έτσι η Φιλοθέη μπόρεσε να ιδρύσει σχολεία και παραρτήματα του Παρθενώνα. Μάλιστα η Μονή και τα εξαρτημένα απ’ αυτή ιδρύματα λειτούργησαν σαν κυματοθραύστες στο κύμα του εξισλαμισμού που είχαν εξαπολύσει οι Οθωμανοί κατά τον πρώτο αιώνα της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα. Ακόμη, η Φιλοθέη εκτός του ότι παρείχε στις μονάστριες αλλά και στις κοπέλες εργασία στα εργαστήρια, ασκούσε παράλληλα άοκνα τη φιλανθρωπία, καθιστάμενη προστάτιδα των φτωχών και των γερόντων.

Εικόνα από:xristianos.gr
ΜΑΡΤΥΡΙΟ – ΚΟΙΜΗΣΗ: Οι Οθωμανικές αρχές της Αθήνας βλέποντας ότι η Φιλοθέη με την πίστη της και τον τρόπο ζωής της ενέπνεε του ραγιάδες, έδωσανεντολή να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη φυλακή, όπου υπέφερε τα πάνδεινα. Χάρις σε συντονισμένες προσπάθειες της Δημογεροντίας των χριστιανών της Αθήνας, όμως, η Φιλοθέη απελευθερώθηκε. Σύντομα, στις 2 Οκτωβρίου του 1588, συνελήφθη εκ νέου κατά τη διάρκεια μιας αγρυπνίας που τελούνταν στη Μονή επί τη εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Οι Τούρκοι που την συνέλαβαν τις προξένησαν σοβαρές πληγές με ραβδισμούς και μαστιγώσεις, καθιστώντας την μισοπεθαμένη.
Έπειτα απ’ αυτό οι συμμονάστριές της την παρέλαβαν και την οδήγησαν στο μετόχι της Μονής στην Καλογρέζα, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο Ι. Ναός της Α. Φιλοθέης. Εκεί τελικά δεν κατόρθωσε ποτέ να συνέλθει από τους βασανισμούς και παρέδωσε το πνεύμα της την 19η Φεβρουαρίου του 1589. Την επόμενη μόλις δεκαετία έγινε η ανακύρηξη τη; αγιότητάς της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επί δεύτερης πατριαρχίας Ματθαίου Β΄(1595-1600).

Εικόνα από:xristianos.gr
“ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ” ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ: Το άγιο λείψανο της Φιλοθέης φυλάσσεται μέσα στο ιερό βήμα του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών εντός λάρνακας. Κάθε έτος, την παραμονή της εορτής, ένα μέλος της οικογένειας Μπενιζέλου ανοίγει τη λάρνακα για να προσκυνήσουν οι πιστοί. Προς τιμή της Αγίας ονομάστηκε η οδός που οδηγεί στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής, καθΏς και μια ολόκληρη συνοικία (Νέα Φιλοθέη). Η γειτονική συνοικία του Ψυχικού, αξίζει να αναφέρουμε, ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της αναψυχής που πρόσφερε στους περιπατητές ένα πηγάδι στην περιοχή, το οποίο διάνοιξε με δικές της δαπάνες η Αγία Φιλοθέη. Κάθε χρόνο, ανήμερα της εορτής της Αγίας, πλήθη πιστών συρρέουν στη βραχώδη κρύπτη της περιοχής της Φιλοθέης, όπου ασκήτεψε αυτή η μεγάλη εργάτιδα της ελληνοχριστιανικής ιδέας.
Απολυτίκιο: “Αθηναίων η πόλις η περιώνυμος Φιλοθέην τιμά την οσιομάρτυρα και ασπάζεται αυτής το θείον λείψανον, ότι εβίωσε σεμνώς και μετήλλαξε το ζην αθλήσει και μαρτυρίω, και πρεσβεύει προς τον Σωτήρα, διδόναι πάσι το θείον έλεος.”
Βιβλιογραφία:
Νικοδήμος Αγιορείτης, Συναξαριστής τ. Ε΄, σ. 141.
Ε. Βούλγαρις, Η προς Πέτρον Κλαίρκιον επιστολιμαία διατριβή.
Κ. Σάθα, Νεοελληνική Φιλολογία, σ. 193.
Κ. Σάθα, Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη, Γ΄, σ.606.
Δ. Καμπούρογλου, “Φιλοθέη Βενιζέλου”, εφημ. Ακρόπολις, 1911 (σε συνέχειες).
Δ. Καμπούρογλου, Μνημεία της Ιστορίας των Αθηνών, Α΄ 1891, Σ. 145-165.
Χρυσ. Παπαδοπουλος, Η Εκκλησία των Αθηνών, Αθήναι 1928, σ. 52-54.
Πηγή: ΑΚΤΙΝΕΣ

Βούλγαρης Γ. Σωτήριος «Ο κοσμηματοπώλης των βασιλέων»

$
0
0

Βούλγαρης Γ. Σωτήριος «Ο κοσμηματοπώλης των βασιλέων»
Ο Σωτήριος Βούλγαρης, εργαζόμενος πολύ σκληρά και με μεγάλη ευφυΐα, θεμελίωσε και ανέπτυξε από το 1884 τα φημισμένα κοσμηματοπωλεία Bulgari, με έδρα την Ρώμη. Οι γιοι του αναδείχθηκαν σε κοσμηματοπώλες πολλών βασιλέων του κόσμου κατά τον Μεσοπόλεμο. Ο διεθνής οίκος Bulgari, με έργα εξαιρετικής τέχνης και αμύθητης αξίας εξελίχθηκε σε παγκόσμια αυτοκρατορία και εξάπλωσε τα υψηλής στάθμης αργυροχρυσοχοΐα του σε όλη σχεδόν την οικουμένη, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Άντζελες, από την Μαδρίτη μέχρι την Αθήνα και από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το Πεκίνο της Κίνας.
Ο Σωτήριος Βούλγαρης γεννήθηκε μεταξύ 5 και 18 Μαρτίου του 1857 (όπως προκύπτει από το υπ’ αριθ. 24 της 4 Μαρτίου 1911 πιστοποιητικό της Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς) και απεβίωσε το 1932. Καταγόταν από τους Καλαρρύτες, το μεγαλύτερο βλαχόφωνο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Ο παππούς του Κωνσταντίνος ήταν χρυσικός, όπως και ο πατέρας του Γεώργιος (1823-1889) και εγκαταστάθηκαν στην τουρκοκρατούμενη τότε Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Στην Παραμυθιά ο Γεώργιος Βούλγαρης είχε ανοίξει ένα μικρό κατάστημα αργυροχρυσοχοΐας, εκεί νυμφεύθηκε και την επίσης βλαχόφωνη Ελένη Στρουγγάρη που μαζί της απέκτησε έντεκα παιδιά. Επέζησε όμως μόνο ο γιος του Σωτήρης που επιδόθηκε στην πατρογονική τέχνη δίπλα στον πατέρα του.
03
Πατέρας και γιος ταξίδευαν, φορτωμένοι τα κασελάκια τους, σε όλα τα πανηγύρια της Ηπείρου. Το 1873 οι Τουρκαλβανοί Τσάμηδες πυρπόλησαν το μαγαζάκι τους και αναγκάστηκαν έτσι να ανοίξουν ένα καινούριο, το οποίο πυρπολήθηκε κι αυτό το 1877. Μετά από μια σύντομη περιπλάνηση στο Αργυρόκαστρο, η οικογένεια Βούλγαρη κατέφυγε για ασφάλεια στην ελληνική πλέον Κέρκυρα και άνοιξε νέο κατάστημα παλεύοντας για τον επίουσιο.
Στην Κέρκυρα ο Σωτήρης συνεταιρίστηκε με τον ομότεχνο και ομόγλωσσό του Δημήτριο (Τάκη) Κρέμο από το Νυμφαίο (τότε Νεβέσκα), ο οποίος τον παρότρυνε να αναζητήσουν καλύτερη τύχη απέναντι στην Ιταλία. Έτσι το 1880 Κρέμος και Βούλγαρης ανοίξανε στην πλατεία Μαρτύρων της Νάπολης κατάστημα ασκώντας την τέχνη τους. Μετά από ελάχιστους μήνες το κατάστημα κάηκε και οι δύο συνέταιροι φύγανε απένταροι για την Ρώμη. Εκεί κατασκεύαζαν τα περίτεχνα ασημικά τους και τα πουλούσαν στους προσκυνητές του Βατικανού από τον πάγκο τους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Παρά τις δυσχέρειες ορθοπόδησαν και κατόρθωσαν να ξαναφτιάξουν δικό τους μαγαζί στην Βία Σιστίνα. Χωρίσανε όμως το 1884 οπότε ο Σωτήρης άνοιξε το δικό του κατάστημα στην ίδια οδό, ενώ ο Κρέμος επέστρεψε στην γενέτειρά του.
Κατά το καλοκαίρι η Ρώμη δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη αγοραστική κίνηση και έτσι ο Σωτήρης πήγαινε στο ορεινό θέρετρο ιαματικών πηγών Σαιν Μόριτζ της Ελβετίας όπου πουλούσε την πραμάτεια του. Τότε ακόμα το Σαιν Μόριτζ δεν είχε εξελιχθεί σε χιονοδρομικό κέντρο.
Το 1888 νυμφεύεται την βλαχόφωνη Ελένη Μπάσιου και αποκτούν έξι παιδιά. Είναι κατά σειρά οι Κωνσταντίνος-Γεώργιος (1889-1973), Λεωνίδας-Γεώργιος (1890-1966), Μαρία-Αθηνά (1891-1976), Σοφία (1893-1908), Αλεξάνδρα (1895-1984) και Σπυρίδων (1897-1932).
Το 1894 ο Σωτήρης ανοίγει νέο κατάστημα, στον αριθμό 28 της Βία ντε Κοντόττι της Ρώμης, απέναντι από το φημισμένο Καφέ Γκρέκο, και αυτό έμελλε να γίνει το μητροπολιτικό κέντρο της παγκόσμιας αυτοκρατορίας Bulgari. Αμέσως μετά ακολούθησε το άνοιγμα νέων καταστημάτων: το 1895 στο Σαν Ρέμο, το 1897 στη Νάπολι, στο 1897 στο Μπελλάτζιο και στο Σορέντο.
Σωτήριος Λεωνίδας Βούλγαρης
Οι δύο πρεσβύτεροι γιοί του πρόσθεσαν νέα καταστήματα με κοσμήματα αμύθητης αξίας και ανέδειξαν όλα τους τα είδη σε συλλεκτικά κειμήλια αριστουργηματικής τέχνης. Μέχρι το 1913 τουλάχιστον ταξίδευαν με ελληνικό διαβατήριο «πρώτης τάξεως» από το Γενικό Προξενείο της Ρώμης και διατηρούσαν την ελληνική υπηκοότητά τους μέχρι την άνοδο του Μουσολίνι. Στο μέγαρό τους το 1943-1944 έκρυψαν τον δραπέτη των ιταλικών στρατοπέδων αιχμαλώτων Ευάγγελο Αβέρωφ και πολλούς καταδιωγμένους Εβραίους. Νωρίτερα οι άξιοι συνεχιστές του Σωτήριου αποφάσισαν να συμβάλουν στην πνευματική ανάπτυξη της γενέτειρας του πατέρα τους χτίζοντας στην Παραμυθιά ένα νεοκλασικό πέτρινο δημοτικό σχολείο, το μεγαλύτερο της περιοχής μέχρι σήμερα, γεγονός που τους κατέταξε στους μεγάλους δωρητές του Έθνους. Το 1932 δώρισαν το ποσό του 1.075.000 δραχμών για την ανέγερση του Μεγάρου του Δημοτικού Σχολείου. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μάλιστα, η οικογένεια λέγεται πως χρησιμοποίησε την πολιτική της επιρροή αποτρέποντας σχέδιο των ιταλικών και αλβανικών αρχών κατοχής για την εκτέλεση ελλήνων προκρίτων της Ηπείρου.
Στις 8 Μαρτίου 1966, όταν πέθανε ο Λεωνίδας-Γεώργιος, η μεγάλη ιταλική εφημερίδα «Παέζε Σέρρα» έγραφε: «Ο Τζιόρτζιο Μπούλγκαρι, ο κοσμηματοπώλης των Βασιλέων, απεβίωσε. Έδωσε παγκόσμια φήμη στο κοσμηματοπωλείο της Βία ντε Κοντόττι, απέναντι από το καφέ Γκρέκο, και όλος ο κόσμος θεωρούσε μυθικό τόπο το κατάστημά του μπροστά στο οποίο ο καθένας άφηνε την φαντασία του να πλέξει τα τολμηρότερα όνειρα».
Το λογότυπο της εταιρίας των Βούλγαρη είναι πάντα στα κεφαλαία ενώ το γράμμα U αντικαταστάθηκε με το V, παραπέμποντας στον αρχαίο ρωμαϊκό τρόπο γραφής. Τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Βούλγαρη έχει επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που φέρουν την ονομασία τους, σε συνεργασία με την αλυσίδα Marriott. Το πρώτο ξενοδοχείο άνοιξε στο Μιλάνο το 2004, ακολούθησε στο Μπαλί το 2006 και στο Λονδίνο το 2012. Και στον συγκεκριμένο κλάδο, το εγχείρημα στοχεύει σε ευκατάστατους ταξιδιώτες, καθώς τα προϊόντα του οίκου Bulgari αποτελούν τα ακριβότερα του είδους τους.
Στις 6 Μαρτίου του 2011 η εταιρία LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA εξαγόρασε από την οικογένεια Βούλγαρη το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρίας (50,4%) έναντι του αστρονομικού ποσού των 4,3 δις ευρώ. Μέρος του ποσού δόθηκε σε μετοχές της μητρικής εταιρίας και έτσι η οικογένεια Βούλγαρη έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της LVMH μετά τον πλουσιότερο Γάλλο Bernard Arnault.
Αρχές του 21ου αιώνα επικρατεί πλέον η έκτη γενεά των Βούλγαρη, εξιταλισμένη πλέον αλλά με ζωηρή την οικογενειακή παράδοση της καταγωγής της από την Ελλάδα.
ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ*

* Επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος Δ.Σ. της DMN A.E., κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Μάνατζμεντ και στη Στρατηγική Επιχειρήσεων από το LSE.

Φίλοι για πάντα...


Με τον χαρταετό σε μια γειτονιά της Αθήνας....

$
0
0


Σε μια γειτονιά φτωχική
ο νους μου συχνά με γυρίζει
και κάποιες χαρές που περάσανε μου θυμίζει....



Λύσεις για το διαμερισματάκι που «κάθεται»

$
0
0

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η δημοτικότητα της υπηρεσίας καλπάζει διεθνώς, ωστόσο στην Ελλάδα ακόμα τα νούμερα παραμένουν σχετικά χαμηλά.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ολα άρχισαν από ένα κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα. Συζητώντας στο τραπέζι, η κυρία Αγάπη είπε στα παιδιά ότι σκέφτεται να αδειάσει το μικρό δώμα με το οποίο επικοινωνεί το διαμέρισμα και λειτουργούσε σαν γραφείο του συζύγου της. «Μόνη μου είμαι πια και δεν αντέχω να ανεβοκατεβαίνω», τους εξήγησε. Ο γιος της με τη γυναίκα του κοιτάχτηκαν με νόημα. Συμπτωματικά, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ένας φίλος που ζει στη Νέα Υόρκη τούς μιλούσε για τα χρήματα που κερδίζει εκμεταλλευόμενος μια νέα υπηρεσία ενοικίασης μικρής διαμονής. «Πώς μας το είπε; AirBnb;».

Αυτά συνέβησαν πριν από τέσσερα χρόνια. Από τότε που το μικρό διαμέρισμα στο Μετς καταχωρίσθηκε στο σάιτ, παραμένει σχεδόν συνεχώς «κλεισμένο» από επισκέπτες της Αθήνας που, όπως είναι και η φιλοσοφία του Airbnb, επιλέγουν για τη διαμονή τους στην πόλη τη ζεστασιά (και την οικονομία) ενός κανονικού σπιτιού αντί για το απρόσωπο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Το ζευγάρι έχει υπολογίσει ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει ένα διόλου ευκαταφρόνητο έξτρα εισόδημα.

Ωστόσο, ενώ η δημοτικότητα της υπηρεσίας καλπάζει διεθνώς (έχουν εγγραφεί πάνω από 1 εκατ. χρήστες σε 34.000 πόλεις του κόσμου, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 25 εκατ. κρατήσεις), στην Ελλάδα τα νούμερα παραμένουν σχετικά χαμηλά. Οι ελληνικές καταχωρίσεις στην πλατφόρμα δεν ξεπερνούν τις 12.000, από τις οποίες περίπου 2.000 αφορούν την Αθήνα. «Είναι πολλοί αυτοί που το σκέφτονται, αλλά δεν προχωρούν στο βήμα γιατί δεν έχουν τον χρόνο να τρέχουν για όλα όσα απαιτεί κάτι τέτοιο, από το καθάρισμα του χώρου πριν καταφθάσουν οι νέοι φιλοξενούμενοι μέχρι το άνοιξε-κλείσε το διαμέρισμα ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέση της ημέρας» λέει στην «Κ» ο δημοσιογράφος και πλέον επιχειρηματίας Πέτρος Δεμερτζής. «Εκεί μπαίνουμε εμείς» προσθέτει. Ο Πέτρος, μαζί με τον αρχιτέκτονα Νάσο Γαβαλά, είναι οι ιδρυτές του EasyBnb (www.easybnb.gr), μιας εταιρείας που αναλαμβάνει την πλήρη διαχείριση του ακινήτου στο AirBnb, από την επαγγελματική φωτογράφιση για την καταχώριση και τη διαχείριση των κρατήσεων μέχρι τη συντήρηση και καθαριότητα του χώρου, έναντι ποσοστού της τάξης του 15-20% επί του μισθώματος (οι υπηρεσίες χρεώνονται μόνο όταν υπάρξει κέρδος για τον ιδιοκτήτη). «Στην ουσία κάποιος μπορεί να βγάλει χρήματα χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα και χωρίς κανένα άγχος, εφόσον κάποιος άλλος φροντίζει για σένα τα πάντα και φέρει και την ευθύνη» λέει ο κ. Δεμερτζής. Οπως λέει, η ιδέα προέκυψε από πραγματική ανάγκη. «Είχαμε κι εμείς βάλει σπίτια στο Airbnb και γνωρίζαμε τη δουλειά που απαιτείται.

Πολλοί φίλοι μας ρωτούσαν εάν θα μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε τα δικά τους listings, αφού αυτοί δεν είχαν χρόνο. Αυτή την ανάγκη την κάναμε δουλειά». Την ομάδα πλαισιώνει «στρατιά» τεχνιτών και καθαριστριών που θα φροντίσουν κάθε λεπτομέρεια προκειμένου το ακίνητο να γίνει ελκυστικό και λειτουργικό για τον επισκέπτη. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί καλύτερο μομέντουμ. Εν μέσω κρίσης, οι περισσότεροι αναζητούν τρόπους να βγάλουν -ή έστω να γλιτώσουν- χρήματα, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα παραμένουν αναξιοποίητα (το 1/3 εκ των οποίων βρίσκεται στην Αττική). Ταυτόχρονα, το 2014 η Αθήνα έσπασε ρεκόρ τουριστών, φιλοξενώντας για τουλάχιστον ένα βράδυ περισσότερους από 2,7 εκατ. ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μια εβδομάδα λειτουργίας του EasyBnb το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών είναι εντυπωσιακό. Από όσους ζητούν τις υπηρεσίες του, ποσοστό περίπου 20-25% έχουν ήδη καταχώριση στο AirBnb αλλά δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούσαν τρόπους να αξιοποιήσουν το διαμέρισμά τους που «κάθεται».

Σημειώνεται ότι από πέρυσι επιτρέπεται και στην Ελλάδα η ενοικίαση επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων που χαρακτηρίζονται μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα για προσωρινή διαμονή. Την έκδοση των (πολλών) σχετικών δικαιολογητικών και αδειών αναλαμβάνει η EasyBnb.

Εν Αθήναις....περισσότερες στάσεις λεωφορείων

$
0
0




Παναιτώλιο...στην Ν.Ιωνία ή καλύτερα Αλσούπολη όπου υπήρχε νυκτερινό κέντρο

με αυτό το όνομα.

Πλατεία Κανάρια...στην Ηλιούπολη από το παλιό θερινό σινεμά...σήμερα τράπεζα...

Ριζούπολη...στο γήπεδο του Απόλλωνα από τον πρώτο οικιστή της περιοχής Ριζούπουλο με την υπέροχη βίλα "Ακριβή"...την γκρέμισαν πρίν λίγα χρόνια.

Σπηλιά...στα Άνω Λιόσια από το παλιό γαυγάδικο...

Ταμπούρια ...στον Πειραιά από την επανάσταση του ΄21 ...οχύρωμα.

Τζιτζιφιές....στην παραλιακή από τα δέντρα με τα τζίτζιφα που υπήρχαν παλιά
και σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.
Σκαρφάλωνες έκοβες έτρωγες ...

Τροκαντερό...στο Φάληρο από το παλιό εξοχικό κέντρο.

Τροχαία...στην Αγ.Κωννου όπου παλιά υπήρχε η Τροχαία Αθηνών με το αυτόφωρο.
Από εκεί ξεκινούσαν για υπηρεσία οι τροχονόμοι με τα κράνη και τις τελαμώνες.

Tσιτούρα...στου Ζωγράφου από το όνομα του προπολεμικού μεγαλομπακάλη.

Xατζηδάκι ...στα Πατήσια στην Γαλατσίου από το ξακουστό ιδιωτικό σχολείο
όπου φοιτούσαν παιδιά των εχόντων .
Σήμερα σχολές του ΟΑΕΔ.

Βλάχου...στα Φιλαδέλφεια από τον περίφημο πρακτικό ορθοπεδικό.
Ουρές σχηματιζόντουσαν από όλη την Ελλάδα.
Οι πτυχιούχοι έσχιζαν τα πτυχία τους όταν τους έλεγαν ασθενείς
ότι θα πάνε και στον Βλάχο για δεύτερη γνώμη.
Ειδικότητά του ήταν τα σπασμένα κόκκαλα αλλά και τα βγαλσίματα.

πίσω στα παλιά

H ελληνική κοινωνία στο Μεσοπόλεμο, 1923-1940

$
0
0


H πρώτη δεκαετία του Mεσοπολέμου εγκαινίασε την εικόνα της σύγχρονης πόλης, εισάγοντας και δοκιμάζοντας νέες αντιλήψεις στο εσωτερικό μιας μεταβαλλόμενης κοινωνίας και ενός κράτους γεμάτου βλέψεις και αναμονές. H προσφυγική παρουσία άλλαξε τη δομή της μεγάλης γαιοκτησίας (απαλλοτριώσεις, οριστική διανομή τσιφλικιών), αλλά και μεταμόρφωσε τα αστικά κέντρα (Aθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Bόλος, Kαβάλα) σε βιομηχανικές πόλεις με πυκνό πληθυσμό. Kατ'αυτό τον τρόπο συντέλεσε άμεσα στο βιομηχανικό και αστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.
H μεσαία τάξη, που η άνοδός της συντέλεσε στην άνοδο του κινήματος των Φιλελευθέρων, είχε πλέον σταθεροποιήσει τη θέση της μέσα στο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα της χώρας. Eνώ όμως αρχικά στήριξε τον Eλευθέριο Bενιζέλο στο ανορθωτικό του έργο, δεν του επέτρεψε να προωθήσει το εκσυγχρονιστικό του όραμα. O επιχειρηματικός κόσμος, μολονότι αρχικά στήριξε απροκάλυπτα τις πολιτικές προσπάθειες με συναινετικό χαρακτήρα (π.χ. οικουμενικές κυβερνήσεις), διασπάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '30 στο εμπορικό και στο βιομηχανικό τμήμα του. H αυξανόμενη πίεση της εργατικής τάξης και η σύγχυση στο βενιζελικό στρατόπεδο, οδήγησε σε πόλωση που εκδηλώθηκε ως πολιτική συσπείρωση στη βάση των αξιών και των αντιλήψεων του ευρύτερου συντηρητικού χώρου (ουσιαστικά του Λαϊκού Κόμματος).
Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ο Mεσοπόλεμος αποτελεί τομή στη συγκρότηση της νεοελληνικής κοινωνίας. Mπορεί κανείς να διακρίνει δύο φάσεις στην περίοδο που ορίζεται ανάμεσα στις δύο συγκλονιστικές κορυφώσεις, της Kαταστροφής (1922) και της Κατοχής (1941). H πρώτη, που συμπίπτει με την αβασίλευτη δημοκρατία, σημασιοδοτήθηκε από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που συντελούνταν στο εσωτερικό ενός κράτους που αγωνιζόταν να διαχειριστεί -και να υπερβεί- τις επιπτώσεις της ήττας. Oι οργανωμένοι διεκδικητικοί αγώνες σφράγισαν την εποχή αυτή, ενώ παρουσιάστηκαν νέες μορφές αμφισβήτησης του κοινωνικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα, που όμως ανακόπηκαν βίαια από το αυταρχικό καθεστώς της 4ης Aυγούστου. H εμπειρία του μεταξικού "Nέου Kράτους"σε συνδυασμό με τη χρεοκοπία του παλαιού πολιτικού κόσμου, θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης που βίωσε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών στρωμάτων στην αμέσως επόμενη κατοχική περίοδο.


Τενεκετζής

$
0
0



Το επάγγελμα του τενεκετζή ήταν από τα πιο επικερδή, ίσως γι” αυτό υπήρχαν τόσα πολλά μαγαζιά. Στο κατάστημά του μπορούσες να βρεις κουβάδες για να βγάζουν νερό από το πηγάδι, γκιούμια για το γάλα, σόμπες, μπουριά, ποτιστήρια, νιπτήρες, λεκάνες, καζάνια για το βράσιμο των ρούχων, χωνιά, μαστραπάδες και γενικότερα αντικείμενα που χρειαζόντουσαν κυρίως τα νοικοκυριά.
Ο τενεκετζής επεξεργαζόταν ανοξείδωτη λαμαρίνα. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε ήταν διάφορα ψαλίδια, σφυριά, μέτρο, ματσόλα (ξύλινο σφυρί) και κολλητήρι. Το εργαστήρι του ήταν στον ίδιο χώρο που πουλούσε τα σκεύη του. Τα είχε όλα αραδιασμένα μπροστά στο μαγαζί του και πίσω από ένα πάγκο βρισκόταν ο ίδιος όπου δούλευε. Εκεί βρισκόντουσαν και όλα τα εργαλεία του μαζί με το αμόνι, τη φουφού, όπου έλιωνε το καλάι (κασσίτερος) και μεγάλα κομμάτια λαμαρίνας.
Ο μάστορας δούλευε ασταμάτητα, δεν είχε ωράριο. Όταν τέλειωνε την παραγωγή, ασχολιόταν με τις επιδιορθώσεις, και αν το είχε μέσα του έφτιαχνε διάφορα σχέδια πάνω σε αντικείμενα που κατασκεύαζε. Αν είχε χρόνο περνούσε από τις γειτονιές και τα χωριά, φορτωμένος με το αμόνι, την γκαζιέρα για να λιώνει το καλάι και τα άλλα σύνεργα και επισκεύαζε όσα μεταλλικά σκεύη είχαν τρυπήσει ή σπάσει.

Το έξοχο άλμπουμ των Αδελφών Κατσάμπα

$
0
0



 Ένα λάτιν πάρτι της παλιάς Αθήνας 
Οι παλαιότεροι, οι πιο-να-το-πούμε ψαγμένοι, μπορεί να θυμούνται τους Αδελφούς Κατσάμπα από το περίφημο «Κοκοράκι» που ακουγόταν στο «Ελλαδέξ» (1975) του Γιάννη Λογοθέτη...   
Δεν ξέρω τι συνειρμούς ανακαλεί στον καθέναν από εμάς το όνομα «Αδελφοί Κατσάμπα». Φοβούμαι πως οι νεότεροι ή γνωρίζουν ελάχιστα ή γνωρίζουν από σπόντα – από τους… τρομπαδούρους του Σεφερλή ας πούμε, ή από τις σαχλαμάρες των TV-shows.   Οι παλαιότεροι, οι πιο-να-το-πούμε ψαγμένοι, μπορεί να θυμούνται τους Αδελφούς Κατσάμπα από το περίφημο «Κοκοράκι» (Ζοζέφ Κορίνθιος) που ακουγόταν στο «Ελλαδέξ» (1975) του Γιάννη Λογοθέτη –εκεί που ο Πουλικάκος τραγουδούσε το «Πολύ ωραίο στυλ»– ένα από τα αθάνατα ελληνικά τραγούδια του 20ου αιώνα, που έχει γνωρίσει αμέτρητες διασκευές (μέχρι και ο Σαββόπουλος το έχει πει).   Φυσικά, η εκτέλεση των Αδελφών Κατσάμπα μόνον ως «κλασική» μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού το τραγούδι όταν κοπιάρεται (για σάτιρα ή όχι) συχνά εμφανίζει δύο… μεξικανίζοντες με σομπρέρο και πόντσο να άδουν, ενίοτε κοροϊδευτικά, προσποιούμενοι τους αγρινιώτες τροβαδούρους.
Ας είναι…   Το άλμπουμ των Αδελφών Κατσάμπα «Μελωδίες Λατινικής Αμερικής» (1969) είναι ένα από τα πιο απολαυστικά λάτιν άλμπουμ, που ηχογραφήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Γι'αυτό έχει επανεκδοθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές στην διαδρομή, με διαφορετικά εξώφυλλα, αλλά πάντα με τον ίδιο τίτλο.   Εδώ, δεν πρόκειται να καταγράψουμε την τρανή πορεία στο τραγούδι και την διασκέδαση των Αδελφών Κατσάμπα που αγγίζει τα 60 χρόνια, ούτε ν’ ασχοληθούμε με την ιδιαίτερη κινηματογραφική και τηλεοπτική καριέρα τους. Παρά ταύτα ας επιστήσουμε την προσοχή σας σ’ ένα-δυο πληροφορίες, που είναι διάσπαρτες στο δίκτυο και οι οποίες είτε ένα λανθασμένες, είτε ελέγχονται σφόδρα.   Έτσι, παρότι η Βικιπαίδεια γράφει πως η πρώτη παρουσία των Αδελφών Κατσάμπα σε ταινία ήταν στην «Αλίκη στο Ναυτικό» (1961), ψάχνοντας λίγο καλύτερα τους βρήκα να άδουν σε παλιότερη – στο «Ένας Άντρας με Φιλότιμο» (1960) του Οδυσσέα Κωστελέτου με τον Νίκο Κούρκουλο και την Κάκια Αναλυτή.     Επίσης ελέγχεται κι εκείνο που είναι διαδεδομένο στο δίκτυο… πως οι Αδελφοί Κατσάμπα συμμετείχαν, τάχα, στην ταινία του Richard Thorpe «Fun in Acapulco» ή «Ξεφάντωμα στο Μεξικό» (1963) δίπλα στον Elvis Presley. Θα ήταν φοβερό αυτό! Είδα την ταινία «στο γρήγορο», αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στα τραγουδιστικά μέρη, εκεί που οι Μεξικάνοι με τις καπελαδούρες συνοδεύουν τον «βασιλιά». Πουθενά, όμως, δεν εντόπισα τις φάτσες των Αδελφών Κατσάμπα. Αν κάποιος δει καλύτερα, εδώ είμαστε να επανορθώσουμε…   Εκείνο, πάντως, το οποίο μ’ ενδιαφέρει τώρα να κάνω –και λόγω Αποκριάς φυσικά– είναι να πω λίγα λόγια για έναν εξαιρετικό δίσκο τους, ένα από τα πιο απολαυστικά λάτιν άλμπουμ που ηχογραφήθηκαν ποτέ στον τόπο μας. Εννοώ το LP «Μελωδίες Λατινικής Αμερικής» στην εταιρεία Olympic από το 1969, το οποίο, όπως διαπίστωσα ρίχνοντας μια ματιά στις δισκογραφίες, έχει επανεκδοθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές στη διαδρομή, με διαφορετικά εξώφυλλα αλλά πάντα με τον ίδιο τίτλο.   Λογικότατο. Αν σκεφθούμε πως το «El porompompero» π.χ., ένα από τα high light του άλμπουμ, ακούγεται το ίδιο μέσα στις δεκαετίες (σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαν γίνει φιτίλια τα παλιά βινύλια, αν δεν είχαν υπάρξει, δηλαδή, οι κατά καιρούς επανεκδόσεις). Άρα αναφερόμαστε και σε ένα «κλασικό» πλέον ελληνικό LP.   Στις «Μελωδίες Λατινικής Αμερικής» τραγουδούν και παίζουν κιθάρες οι Αδελφοί Κατσάμπα, ενώ συνοδεύει ελαφρά ορχήστρα. Πολύ… ελαφρά όμως, καθότι δεν την παίρνεις και τόσο χαμπάρι.   Στις «Μελωδίες Λατινικής Αμερικής» τραγουδούν και παίζουν κιθάρες οι Αδελφοί Κατσάμπα, ενώ συνοδεύει ελαφρά ορχήστρα. Πολύ… ελαφρά όμως, καθότι δεν την παίρνεις και τόσο χαμπάρι. Ένα ρυθμικό τμήμα βασικά (μπάσο, ντραμς, κρουστά, ρυθμική κιθάρα, κάπου-κάπου λίγο πιάνο), προκειμένου να πατήσουν πάνω οι lead κιθάρες, που είναι ασυναγώνιστες.   Οι Αδελφοί Κατσάμπα είναι… λατινοπαικταράδες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου. Και απορώ δηλαδή, εδώ που τα λέμε, γιατί δεν τους κάλεσε ο Νταλάρας να συμμετάσχουν στα «Λάτιν». Τι παραπάνω είχε ο Al Di Meola δηλαδή; (Αφήστε με να ρωτώ).   Το αριστούργημα του δίσκου, είναι η διασκευή του «Muchacha de ojazos negros» ή Dosfavores» από την Βενεζουέλα, το οποίο οι Αδελφοί Κατσάμπα το ερμηνεύουν μ'έναν ολοδικό τους τρόπο, επιταχύνοντας το τέμπο και... ζωγραφίζοντας στο ρεφρέν με τα κανταδόρικα φωνητικά τους.   Το LP ανοίγει με το «El porompompero», που αποτελεί έκτοτε κάτι σαν σήμα κατατεθέν των Κατσάμπα, για να ακολουθήσει το «Quizas, quizas, quizas», η «Carbonera», το βενεζουελάνικο «Alma llanera», αλλά και το μεξικάνικο «Cucurrucucú paloma».   Το αριστούργημα, όμως, της πλευράς (και του δίσκου) είναι το «Muchacha de ojazos negros» από την Βενεζουέλα (το διαβάζουμε σε cover, label και YouTube ως «Dos favores»), το οποίον οι Αδελφοί Κατσάμπα το ερμηνεύουν μ’ έναν ολοδικό τους τρόπο (το λέω επειδή άκουσα ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στο δίκτυο) επιταχύνοντας το τέμπο και… ζωγραφίζοντας στον αέρα (στο ρεφρέν) με τα κανταδόρικα φωνητικά τους.   Αλλά και η δεύτερη πλευρά είναι χάρμα. Πασίγνωστα τραγούδια κι εδώ (ολοκληρωμένα και όχι potpourri) με απίστευτα φωνητικά και κιθαριστικές διπλοπενιές.     Το «Tabu» που είναι εντελώς exotica, το αγαπημένο «Besame mucho», το «Dos puntas» του Αργεντινού Carlos Montbrun Ocampo, η ουράνια «Malagueña» του Ernesto Lecuona και πάνω απ’ όλα το θρυλικό «Historia de un amor» του Παναμέζου Carlos Eleta Almarán, που ναι μεν το έχουν πει οι πάντες
 (Trio Los Panchos, Los Paraguayos, Nicola Di Bari, Julio Iglesias, Νάνα Μούσχουρη, Γιώργος Νταλάρας, Perez Prado, Laura Fygi, Iva Zanicchi, Dalida, Cesaria Evora, Lili Boniche, Eartha Kitt, Zaz…), αλλά οι Αδελφοί Κατσάμπα είναι εκείνοι που το τοποθετούν μόνοι τους στην κορυφή (εκεί όπου ανήκει δηλαδή) δίχως πολλά-πολλά. 
  Καλή υπόλοιπη Αποκριά!
 Πηγή: www.lifo.gr

Πλάκα, η μικρή Αθήνα του χτες...

$
0
0




Μια φορά κι έναν καιρό, κάπου στο χάρτη υπήρχε μια όμορφη πόλη, γνωστή ως τα πέρατα του κόσμου για τον πολιτισμό της. Την έλεγαν Αθήνα και στα χώματά της έζησαν μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ανθρωπότητας. Κάποτε, η Αθήνα ''μεγάλωσε''και έχασε τα χρώματα της νιότης. Έγινε μια πόλη δίχως αρώματα, ενώ ακόμα το γαλάζιο του ουρανού της άρχισε σταδιακά να χάνει τη λάμψη του, να γίνεται θαμπό. Άλλαξαν όλα, τα μετάβαλλε ο χρόνος που ράγισε. Θάφτηκε η ένδοξη πόλη κάτω από μιαν άλλη, τσιμεντένια και απρόσωπη.
Κι όμως, σε μια γωνιά της, αργοσαλεύει ακόμα το παρελθόν.  Τις νύχτες ντύνεται με το φως του φεγγαριού, που ξαπλώνει να ξαποστάσει πάνω σε ναό αρχαίο και τις μέρες χάνεται πίσω από γλάστρες με κατακόκκινα γεράνια. Είναι η Πλάκα, ένας τόπος όπου οι δείχτες του ρολογιού μοιάζουν κολλημένοι σε ένα αέναο χτες. Μοιάζει στάσιμος ο χρόνος, μα θαρρώ από επιλογή. Μια ολόκληρη συνοικία που αποφάσισε να γίνει υπερασπιστής των περασμένων χρόνων.
Μικρά σπιτάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, απλώνονται γύρω από τον ιερό χώρο της Ακροπόλεως, λες και περιφρουρούν το χτες. Κάποια χαρακτηρίζονται από τις μικρές αυλές τους, τις γεμάτες γλάστρες με λογής-λογής φυτά. Άλλα, κοιτούν με μελαγχολία την πόλη, αφού οι κάτοικοί τους τα εγκατέλειψαν σταδιακά. Όλα, όμως, θυμίζουν κάτι από νησί, την όμορφη Ανάφη, αφού Αναφιώτης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έχτισε το σπίτι του εκεί, δίνοντας εν συνεχεία το όνομα ‘Αναφιώτικα’ στον οικισμό.
Στα Αναφιώτικα νιώθεις πως οι θόρυβοι της πολύβουης Αθήνας δεν φτάνουν, δεν καταφέρνουν να σπάσουν το αόρατο φράγμα που τα προστατεύει. Τη νύχτα, το μόνο που ακούς στα λιθόστρωτα δρομάκια δεν είναι παρά μόνο τα βήματα κάποιου διαβάτη. 
Οι επισκέπτες, σπάνια κατορθώνουν να αντισταθούν στη μαγεία τους και να μην δρασκελίσουν το φανταστικό σκαλί που οδηγεί στην Αθήνα του παρελθόντος. Σε κάποια σημεία, τα δρομάκια είναι τόσο στενά, ιδίως όσο ανεβαίνεις πιο ψηλά, που δύσκολα περπατούν δύο άνθρωποι ο ένας δίπλα στον άλλον. Κάπου-κάπου, βλέπεις μερικούς ηλικιωμένους, που απέμειναν εκεί, πιστοί στα παλιά, να κάθονται έξω και να συζητούν χαμηλόφωνα. Κι αν σταθείς αρκετά τυχερός, μπορεί να δεις από καμιά τραβηγμένη  κουρτίνα, το εσωτερικό τους. Τα περισσότερο δεν είναι μεγαλύτερα από μερικά τετραγωνικά, ίσα να καλύπτουν τη βασική ανάγκη των κατοίκων, που δεν ήταν άλλη από την στέγαση. Δεν λείπουν ωστόσο και τα αρχοντόσπιτα της περιοχής.
Εκεί βρίσκεται και το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας. Στην πίσω πλευρά του οικήματος, υπάρχει μια μεγάλη αυλή. Φαντάζομαι, εκεί όπου κάποτε θα έκαναν τις φιλοσοφικές τους συζητήσεις και θα ξαπόσταιναν οι φοιτητές. Κάποτε, στάθηκα αρκετά τυχερή για να παρακολουθήσω πρόβες αρχαίας τραγωδίας, ενώ σε μια από τις εισόδους του, φυτρώνει μια λευκή αμυγδαλιά, που κάθε άνοιξη στολίζει το χώρο.
Όπου κι αν περπατήσεις στην Πλάκα, το βέβαιο είναι ένα: νιώθεις το άρωμα αλλοτινών εποχών να αναδύεται ελκυστικό. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ισχύει το αντίθετο; Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί παρακαταθήκη, αδιαμφισβήτητο θεματοφύλακα ενός ένδοξου παρελθόντος. Στα βήματά σου δεν αντηχεί η σιωπή, μα ένα ηχηρό χτες, που επιμένει να παρίσταται σε κάθε πνοή της σύγχρονης πραγματικότητας, θυμίζοντας τις αλήθειες ενός έθνους…


ΥΓ. Οι φωτογραφίες δεν είναι (δυστυχώς) δικές μου. 
Θα τις βρείτε στο  http://piddling.deviantart.com

Εν Αθήναις....τα παρτάκια

$
0
0


Τα πάρτυ εκείνα τα χρόνια στα σπίτια με μωσαϊκά γινόντουσαν συχνά και την πλήρωναν την νύφη αυτοί που διέθεταν μεγαλύτερους χώρους.
Τι πάρτυ να κάνεις στο ένα δωμάτιο με κουζίνα...
Δεν υπήρχε πρόβλημα όμως και η λύση βρισκότανε...
Η συμφωνία κλεινότανε στα γρήγορα από την παρέα και οι συνήθεις ύποπτοι
  τα άκουγαν από τους δικούς τους.
Ρεφενέ φυσικά η υπόθεση...άλλος το πίπερμαν...άλλος το βερμούτ...άλλος τους ξηροί καρποί ....
Και για κάποιο περίεργο τα αγόρια κουβαλούσαν...τα κορίτσια έφερναν μόνον τους εαυτούς τους.
Ο καυγάς για το ωράριο αφορούσε το ασθενές φύλο και την οικογένειά τους...
"...δώδεκα και ένα θα είσαι εδώ..."
Και περίμεναν οι φουκαριάρες οι κοριτσομάνες έξω από το σπίτι και προσπαθούσαν
να ηρεμήσουν τους συζύγους τους που απειλούσαν ...
"...θα την σφάξω μόλις έρθει..."
Και ήταν και Χριστιανός και όχι Τζιχαντιστής και πήγαινε κάθε Κυριακή στην εκκλησία και μετά στο καφενείο.
Οι καλεσμένοι στο πάρτυ θα έφερναν και τα δικά τους σαρανταπενταράκια με επιτυχίες της εποχής και ο ρυθμός ανέβαινε και γινόντουσαν προσπάθειες να χαμηλώσει ο φωτισμός και να επεμβαίνει η μητέρα να τα ανάβει λέγοντας στο αυτί του παιδιού της το γνωστόν σλόγκαν της εποχής....
"...τι θα πεί ο κόσμος..."
Ο κόσμος ήταν οι γείτονες που μέσα από τις γρύλιες προσπαθούσαν να κόψουν κίνηση σχολιάζοντας..."
" ...Σόδομα και Γόμορα..."
Από τα παρτάκια ξεκινούσαν τα ειδύλλια και δεν ήταν λίγες οι φορές που αργότερα
θα κατέληγαν σε γάμο.

πίσω στα παλιά

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας Κυβέρνησης- δανειστών...φλου !

$
0
0



"Μια ιστορία θα σας πω 
για το Μπάμπη το Μπάμπη τον φλου 
που του ‘λεγες βρε Μπάμπη τι τρέχει εδώ 
σού ‘λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου ..."

Για τις καταθέσεις στις τράπεζες

Αρδηττός – Μέτς (Ιστορική αναδρομή στην Αθήνα μας)

$
0
0

pezodromos eygenioy boylgareos grayΓράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Αρδηττός
Απο τους κατάφορτους σε πράσινο, υψηλής αισθητικής καλονής, αλλά και με βαρύτιμο ιστορικό φορτίο λόφους της Αθήνας, ο λόφος του Αρδηττού. Ονοματοδοτήθηκε απο τον μυθικό ήρωα Αρδήττη, ο οποίος παρενέβαινε συμφιλιωτικά στους Αθηναίους για να επιλύει τις διαφορές τους. Σύμφυτος με τον λόφο του Αρδηττού και ο ποταμός Ιλισσός, που διήρχετο απο τους πρόποδές του. Όμως με τον λόφο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και το δικαιακό σύστημα της Αρχαίας Αθήνας. Στο λόφο του Αρδηττού ορκίζονταν οι 6.000 δικαστές της Ηλιαίας προτού επιληφθούν των δικαστικών καθηκόντων τους. Τον 4-ο αιώνα π.Χ. στον λόφο κατασκευάστηκε στάδιο απο τον Λυκούργο, το οποίο και επένδυσε με μάρμαρο ο Ηρώδης ο Αττικός το 140-144 μ.Χ. Δυο επίσης σημαντικά ιστορικά μνημεία υπήρχαν στον λόφο. Αφενός το ιερό της τύχης που κατασκεύασε πάλι ο Ηρώδης ο Αττικός, αλλά και ο τάφος του πλησίον του Σταδίου. Απο την δεξιά πλευρά του Σταδίου υπήρχε το περιώνυμο βασιλικό καταφύγιο. Αλλά και με τις μεγάλες σύγχρονες ιστορικές μας μνήμες, είναι άρρηκτα συνυφασμένος ο λόφος του Αρδηττού. Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής οι γερμανικές δυνάμεις επάνδρωσαν στρατιωτικά τον λόφο, ενώ είχαν τοποθετήσει στην κορυφή του αντιαρματικά όπλα, τα οποία ανατίναξαν με την γνωστή τους εκδικητική μανία, κατά την υποχώρησή τους απο την Αθήνα. Στο δε βασιλικό καταφύγιο είχαν τοποθετήσει πυρομαχικά που επίσης ανατίναξαν. Στον λόφο του Αρδηττού είχαν παράλληλα τοποθετηθεί τρείς μαρμάρινες πλάκες που αποτύπωναν ιστορικές μνήμες. Συνίστατο στις εξής πλάκες μνημεία : Μνημείο Ευεργετών, Μνημείο Φιλελλήνων και στο Μνημείο Δασκάλων του γένους, τα οποία αποτέθηκαν στο λόφο το 1905. Στην σύγχρονη εποχή η ευρύτερη περιοχή γύρω απο τον Αρδηττό περιελάμβανε δυο συνοικίες : Το Μέτς η «Παντρεμενάδικα» και το Βατραχονήσι ή «Καφέ Τσουράπι».
Μέτς

Νοτιοδυτικά του Αρδηττού και στην ευρύτερη περιοχή του Παναθηναϊκού Σταδίου, εκτείνεται η περιοχή του Μέτς. Είναι ιστορικά συνυφασμένη με τις μνήμες του γαλλοπροσικού πολέμου το 1870 στον οποίο συμμετείχαν και έλληνες εθελοντές.
 Το Μέτς κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν ακατοίκητο και αραιοκατοικημένο μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1880. Την περιοχή πρωτοκατοίκησαν νησιώτες Κυκλαδίτες απο την Τζιά, οπότε και ξεκίνησε η οικιστική της ανασυγκρότηση. 
Οι πρώτες κατοικίες συνίστατο σε μικρά αλλά πανέμορφα νεοκλσικά κτίρια. Στα όρια της συνοικίας ακόμη διήρχετο ο ποταμός Ιλισσός. Η συνοικία όφειλε την ονομασία της σε μια μπιραρία της εποχής του εροστασιάχρη ζυθοποιού Καρόλου Φίξ, η οποία ήταν κτισμένη ανισοεπίπεδα στην πλαγιά του Αρδηττού το 1883. Η μπιραρία ονομαζόταν «Μέτς» και πρόσφερε μπίρα η οποία παρήγετο στο εργοστάσιο του Φίξ. Η μπιραρία με την σειρά της είχε ονοματοδοτηθεί Μέτς όπως προαναφέραμε, απο την ομώνυμη γαλλική πόλη Μέτς, στην οποία είχε διεξαχθεί η ιστορική μάχη του γαλλοπρωσικού πολέμου. Η συνοικία μέχρι και το πέρας του 19-ου αιώνα γνώρισε μγάλη ακμή και αποτέλεσε καταφύγιο της ακμάζουσας κοινωνικοοικονομικής τάξης των Αθηνών. Απο τις αρχές του 20-ου αιώνα όμως απώλεσε το κύρος της και μεταλλάχθηκε σε καταφύγιο παράνομων ερωτικών ζευγαριών. Την περίοδο αυτή εξάλλου η συνοικία πήρε και το παρανόμι «Παντρεμενάδικα» απο τις πρόχεριες ξύλινες παράγκες που είχαν κατασκευαστεί για να συνευρίσκονται τα παράνομα ερωτικά ζευγάρια. Κατά μια άλλη εκδοχή το παρανόμι «Παντρεμενάδικα» απεδόθη στην συνοικία απο έναν πολύκροτο γάμο δυο υπερήλικων που συγκίνησε τους Αθηναίους. Ήταν ο γάμος ενός 80-χρονου  γαμπρού και μιας 70-χρονης νύφης στα τέλη του 19-ου αιώνα. Με απόφαση όμως του Δημοτικού Συμβουλίου η περιοχή του «Μέτς-παντρεμενάδικα» μετονομάστηκε σε «Μέτς-Αρδηττός».
Με την έλευση του 20-ου αιώνα το Μέτς ξαναγνώρισε την κοινωνική του ακμή και αποτέλεσε πόλο έλξης σαν συνοικία απο επώνυμους αθηναίους. Πράλληλα το επέλεξαν σαν τόπο κατοικίας τους αλλά και επαγγελματικής τους απασχόλησης, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, πολλοί απο τους οποίους μάλιστα εγκατέστησαν στο Μέτς το εργαστήριό τους. Τους ενέπνεε ο άνεμος ελευθερίας απο τον λόφο, αλλά και ο γραφικός χαρακτήρας απο τα ταβερνάκια και τα καφενεία του Μέτς, που θύμιζαν την γαλλική Μονμάρτη, όπως χαρακτηριστικά ελέγετο. Την περίοδο του Μεσοπολέμου στο Μέτς ανηγέρθησαν πολυκατοικίες, αλλά και οικίες μοντερνιστικής αισθητικής. Σπουδαίας πολιτισμικής αξίας καλλιτεχνικά εργαστήρια, ευρίσκονται στην περιοχή του Μέτς. Επι της οδού Λεωφόρου Αρδηττού 16 υφίσαται η κατοικία-εργαστήριο του Θανάση Απάρτη (1899-1972) απο τα χρόνια της κατοχής. Και επι της ιδίας οδού στον αριθμό 34 βρίσκεται το εργαστήρι του Α. Τάσσου (1914-1985) και της συζύγου του Λουκίας Μαγγιώρου (1914) ζωγράφου και χαράκτριας. Απο  το 1953 είχαν κατοικήσει τον χώρο διατηρώντας συνάμα και το εργαστήριό τους. Τώρα στο οίκημα υφίσταται η έδρα της Εαιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α.Τάσσος»,η οποία ιδρύθηκε το 1986. Ακόμη στην τομή των οδών Μάρκου Μουσούρου και Κοσμά Μπαλάνου, υπάρχει η οικία του γλύπτη Μέμου Μακρή (1913-1993) και της συζύγου του χαράκτριας και ψηφιδογράφου Ζιζής Μακρή. Απο τους πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες που έζησαν και δημιούργησαν καλλιτεχνικά στο Μέτς ο ιστορικός τέχνης Άγγελος Προκοπίου (1909-1967), αλλά και ο γλύπτης Χρήστος Καπράλος (1909-1993). Επι των οδών Αναπαύσεως και Τιμολέντος 2 σε οικία εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, ευρίσκεται το Μουσείο γλυπτών και Ομοιωμάτων της Λουκίας Γεωργαντή, το οποίο δημιούργησε το 1992 η ζωγράφος και γλύπτρια Λουκία Γεωργαντή-Οικονομοπούλου (1919-2001). Αν και ακολούθησε σε σημαντικό βαθμό την οικιστική υποβάθμιση της υπόλοιπης Αθήνας, το Μέτς με το ωραίο του αισθητικό χρώμα και την εξαίσια θέα που προσφέρε,ι παραμένει μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα συνοικία. Για τούτο άλλωστε και ο περίφημος αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ αποκάλεσε το Μέτς «μπαλκόνι της Αθήνας» !!!

Ὁ μικρὸς Γιάννης ἀπὸ τὸ Ἄστρος

$
0
0
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΟΦΟΣ
Ὁμολογῶ, ὅτι δὲν θὰ ἐπίστευα χωρὶς ὅρκον, ὅτι ἕνα παιδάκι μόλις δεκαετὲς θὰ εἶχε τὸ θάρρος, τὴν δύναμιν, τὴν ἐπιμονὴν νὰ παρακολουθήση τὴν ἑλληνικὴν στρατιὰν ἀπὸ τὰ σύνορα ἕως τὴν Θεσσαλονίκην καὶ ἐκεῖθεν πάλιν εἰς τὴν Ἤπειρον, ἀπὸ τὴν Πρέβεζαν ἕως τὰ Ἰωάννινα.
Ἀκόμη ὀλιγώτερον θὰ ἐπίστευα, ὅτι τὸ παιδὶ αὐτὸ καθ’ ὅλην τὴν ἐκστρατείαν δὲν θὰ ἐφοροῦσε παρὰ τὸ πουκαμισάκι του καὶ τὸ πανταλονάκι του, ξεσκούφωτον, μισόγυμνον· καὶ ὅτι θὰ ὑφίστατο ὅλας τὰς κακουχίας καὶ ὅλας τὰς στερήσεις, χωρὶς νὰ παραπονεθῇ, χωρὶς ν’ ἀρρωστήση, ἀκμαῖον πάντοτε, ἀκατάβλητον, φαιδρόν, πρόθυμον, περιποιούμενον διαρκῶς τοὺς ἀρρώστους καὶ τοὺς τραυματίας.
Καὶ ὅμως τὸ παιδὶ αὐτό, ὁ μικρὸς Γιάννης ἀπὸ τὸ Ἄστρος, τὸ ἔξυπνον ἀγοράκι μὲ τὰ γαλανὰ μάτια, δὲν εἶναι πλάσμα τῆς φαντασίας.
Ὑπῆρξεν εἰς τὴν πραγματικότητα, ὑπάρχει ἀκόμη. Τὴν δὲ ἱστορίαν του μοῦ διηγήθη ἄνθρωπος πολὺ ἀξιόπιστος, ὁ ἐπὶ κεφαλῆς τῶν χειρουργείων τῆς τετάρτης μεραρχίας, τὰ ὁποῖα ὁ μικρὸς ἥρως εἶχεν ἀκολουθήσει.
Τὴν ἡμέραν πράγματι, καθ’ ἣν ἀπεβιβάζοντο εἰς τὸν Πειραιᾶ, ὁ Γιάννης, τὸν ὁποῖον, φαίνετοι, οἱ πτωχοὶ γονεῖς του εἶχαν ἀπολύσει, διὰ νὰ εὕρη ἐργασίαν εἰς τὰς Ἀθήνας, ὡς λοῦστρος ἠ ὀψοκομιστής,*ἔκρινε καλὸν νὰ τρυπώσῃ εἰς τὸ ἀτμόπλοιον καὶ νὰ κρυφθῇ.
Τὸν ἀνεκάλυψαν, ὅταν τὸ ἀτμόπλοιον εἶχεν ἀποπλεύσει, δηλαδή ὅταν ἦτο πλέον ἀργά, διὰ νὰ τὸν βγάλουν ἔξω. Καὶ ὅταν τὸν ἠρώτησαν:
- Γιὰ ποῦ;
- Γιὰ τὸν πόλεμο˙ ἀπεκρίθη ὁ μικρός˙ θέλω κι ἐγὼ νὰ πάω˙ δὲν μπορῶ νὰ μὴν πάω στὸν πόλεμο.
Τὸ ἔλεγε μὲ τόσην ἐπιμονήν, μὲ τόσην σταθερότητα, ὥστε εἶδαν, ὅτι δὲν εἶχαν νὰ κάμουν ἄλλο, παρὰ νὰ τὸν κρατήσουν. Καὶ τὸν ἐκράτησαν.
Τὸ χειρουργεῖον ἀπεβιβάσθη εἰς Ἁγίαν Μαρίναν καὶ ἀπ᾽ ἐκεῖ ἐξεκίνησε νὰ ψθάση εἰς τὴν Λάρισαν πεζῆ. Μαζὶ καὶ ὁ Γιάννης. Ἀπὸ τὴν Λάρισαν φεύγουν διὰ τὴν ᾽Ελασσόνα. Μαζὶ καὶ ὁ Γιάννης.
Τοῦ ἔδιδαν νὰ τρώγη ὀλίγην κουραμάναν καὶ τὸν ἄφηναν νὰ κοιμᾶται εἰς τὸ ἄκρον κάποιας σκηνῆς.
Ἀντὶ τούτου μὲ προθυμίαν καὶ χαρὰν ἐκεῖνος προσέφερεν ὅλας τάς ὑπηρεσίας καὶ τὰς μικρὰς βοηθείας, ποὺ ἔβγαιναν ἀπὸ τὰ μικρά του χέρια.
Καὶ δὲν ἤθελε νὰ τοῦ δώσουν οὔτε ροῦχα, οὔτε τίποτε. Τοῦ ἔφθαναν τὰ ὀλίγα ἐκεῖνα, ποὺ ἐφοροῦσε καὶ ἡ τιμή, ὄτι ἠκολούθει ἕν χειρουργεῖον τῆς ἐκστρατείας.
Ἔτσι πεζοπορῶν ἐπέρασεν ἀπὸ τὸ Σαραντάπορον, ἔφθασεν εἰς τὰ Σέρβια, εἰς τὴν Κοζάνην, εἰς τὰ Γιανιτσὰ· εἶδεν ὅλας τὰς μάχας καὶ πρὸ πάντων τοὺς τραυματίας τῶν μαχῶν καὶ τέλος εἰσῆλθε νικητὴς εἰς Θεσσαλονίκην.
Τώρα, καθὼς σᾶς εἶπα, εὑρίσκεται πρὸ τῶν Ἰωαννίνων.
Καὶ παντοῦ βοηθὸς ἀκούραστος καὶ πολύτιμος ὁ Γιάννης, κουβαλῶν νερόν, διὰ νὰ δροσίζη τὰ πυρέσσοντα χείλη τῶν τραυματιῶν, τοὺς ὁποίους δὲν ἐπρόφθαναν νὰ περιποιοῦνται οἱ νοσοκόμοι.
Ὁ κ. ἐπίατρος μοῦ ἔλεγεν, ὅτι θὰ συστήση τὸν Γιάννην εἰς τὴν Κυβέρνησιν, διὰ ν’ ἀναλάβῃ τὴν ἐκπαίδευσίν του καὶ νὰ τὸν κατατάξη εἰς τὸν στρατόν.
Μὰ δὲν τοῦ ἀξίζει;
Δέκα χρόνων παιδάκι, ἠμπορεῖ νὰ καυχᾶται ἀπὸ τώρα, ὅτι ἔκαμεν εἰς τὸν πόλεμον ὅσα ὀλίγοι μεγάλοι!
Γρηγόριος Ξενόπουλος
Περιοδικὸν «Διάπλασις τῶν Παίδων»
*ὅψα, τὰ — τὰ ψώνια.

Ν. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ – Μ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Α. ΒΕΚΙΑΡΕΛΗ – Δ. ΖΗΣΗ κ. ἁ.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΗΝ Δ΄ΤΑΞΙΝ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ Β’ ΤΑΞΙΝ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
1940
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>