Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Τα κτίρια του Ψυρρή μιλούν για την ιστορία της πόλης

$
0
0
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1833 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 1940

Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, κάτω από την Ακρόπολη, ετάφησαν πρόχειρα, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί νεκροί του Εμφυλίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ
Ηταν τότε ο καθεδρικός της πόλης. Λίγο αργότερα εκεί κοντά, στου Ψυρρή και πάλι, στους δρόμους με τα χαμηλά σπιτάκια, γυρίστηκαν μερικές από τις πιο γνωστές ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Στα ισόγεια αυτών των κτιρίων θα άνοιγαν τη δεκαετία του '70 οι περίφημες βιοτεχνίες της γειτονιάς: Εκεί φτιάχνονταν τα μαγιό Γιάνσεν που φορούσαν οι κοπέλες στα καλλιστεία, πιο κάτω ήταν τα τσαγκαράδικα, τα καπελάδικα, τα δερματάδικα...
Εύγλωττοι μάρτυρες ενός πολυκύμαντου παρελθόντος, περισσότερα από 300 κτίρια στη γειτονιά του Ψυρρή διηγούνται την ιστορία της πόλης. Χτισμένα από το 1833 έως το 1940, γλίτωσαν από μπουλντόζες και βομβαρδισμούς, από την αστυφιλία, την υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου και τελικά την εγκατάλειψη. Ουδείς γνώριζε πόσα κτίρια της εποχής εκείνης είχαν απομείνει στην Αθήνα, μέχρι που η Monumenta, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αποφάσισε να τα καταγράψει. Εβγαλε ομάδες εθελοντών στους δρόμους, συνέλεξε μαρτυρίες και αναμνήσεις με συνεντεύξεις από παλαιούς κατοίκους, αξιοποίησε αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες και τελικά αποκάλυψε έναν θησαυρό: Στα 5ο, 6ο, 7ο και στο μισό 1ο διαμέρισμα της Αθήνας εντοπίστηκαν συνολικά μέχρι σήμερα 6.700 κτίρια της περιόδου, αριθμός που εκτιμάται ότι τελικά θα έχει ανέλθει στις περίπου 9.500.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο απολογισμός στην ιστορική γειτονιά του Ψυρρή, όπου κατεγράφησαν 317 κτίσματα με το παλαιότερο, όπως εξηγεί στο «Εθνος» η αρχιτέκτονας και συντονίστρια της Monumenta κ. Ειρήνη Γρατσία, να είναι το Κακουργιοδικείο Αθηνών, ένα νεοκλασικό που χτίστηκε το 1833, ενώ τα πιο σύγχρονα συγκαταλέγονται στο μοντέρνο κίνημα της δεκαετίας του '30.
ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ
ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ
Στη γειτονιά των ταβερνείων του Οθωνα, της οδού Αριστοφάνους όπου έζησε επί είκοσι χρόνια ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, της ιστορικής εκκλησίας του Χριστοκοπίδη, οι μαρτυρίες των κατοίκων είναι γλαφυρές: «Ηρθα στου Ψυρρή το 1973 επί χούντας. Ηταν η εποχή που γκρεμίζονταν τα νεοκλασικά. Η περιοχή έπαυε να είναι τόπος κατοικίας και ανθούσαν οι βιοτεχνίες», λέει στο «Εθνος» η κ. Βάσω Νικολακοπούλου, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Παναθήναια που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για τη διατήρηση του χαρακτήρα της γειτονιάς. «Τότε, οι ημέρες ήταν ζωντανές και η γειτονιά ερήμωνε τη νύχτα. Υστερα ήρθαν τα μεζεδοπωλεία και τα θέατρα. Αρχικά η «Αποθήκη» της Αλίκης Γεωργούλη, ο Λαζόπουλος που μετέτρεψε το παλιό θερινό σινεμά «Ηβη» σε κλειστό θέατρο και άλλοι. Τα πράγματα άλλαξαν πάλι: Οι μέρες ησύχασαν και οι νύχτες πήραν φωτιά. Εδιναν πολλά χρήματα «αέρα» για να φύγουν και οι τελευταίοι παλιοί κάτοικοι. Πλήρωνε κάποιος ενοίκιο 400 ευρώ και έδινε ο άλλος 6.000 ευρώ. Δεν κράτησαν όμως πολύ, το 2004 τα περισσότερα έκλεισαν και σήμερα βλέπεις να ανοίγουν πάλι μικρά μαγαζάκια, έχει αλλάξει η εικόνα».
Σχολιάζοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της καταγραφής, η κ. Ειρήνη Γρατσία επισημαίνει ότι οι ερευνητές εξεπλάγησαν. «Δεν περιμέναμε ότι θα βρούμε τόσο πολλά. Και σκεφτείτε ότι συνιστούν μόνο το 15% όσων υπήρχαν αρχικά. Τις δεκαετίες '50 και '60 συντελέστηκε μεγάλη καταστροφή και κατά την επταετία πραγματική λαίλαπα», λέει, και εξηγεί τα επόμενα σχέδια της Monumenta: «Η ερευνητική μας ομάδα θα δουλέψει με την ιστορία κάποιων δρόμων: Της οδού Παλλάδος, της οδού Σπάρτης, όπου μεταξύ άλλων έζησε ο Καραγάτσης, και της οδού Παμίσου, στην οποία όταν περπατάς είναι σαν να μπαίνεις στη δεκαετία του '30...»
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ
Χτίστηκε το 1874
Το πρώτο Δημοτικό Βρεφοκομείο της πόλης δεσπόζει στην πλατεία Κουμουνδούρου, στην οδό Πειραιώς 51. Χτίστηκε από το 1872 έως το 1874 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου και επί σειρά ετών ταυτίστηκε με έντονα συναισθήματα. Διέκοψε τη λειτουργία του μεταπολεμικά λόγω της ανάπτυξης του πολύβοου και ρυπογόνου κέντρου της πόλης. Σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών.
ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ
Εκκλησία επί Τουρκοκρατίας
ΟΙΚΙΑ ΚΑΡΑΤΖΑ
ΟΙΚΙΑ ΚΑΡΑΤΖΑ
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στη συμβολή Αγίας Ελεούσης και Κακουργιοδικείου βρισκόταν μια ευρύχωρη και καλαίσθητη εκκλησία: η Αγία Ελεούσα. Εν έτει 1835, ελλείψει δημοσίων κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το Δημόσιο αποφασίζει να εγκαταστήσει το Κακουργιοδικείο Αθηνών στον ναό της Αγία Ελεούσας. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την εκκλησία του Χριστοκοπίδη, η οποία φιλοξένησε τον Αρειο Πάγο. Το σημερινό διώροφο χτίστηκε σε σχέδια του Χάνσεν χωρίς να κατεδαφιστεί πλήρως ο ναός, το ιερό του οποίου διασώζεται στο ισόγειο του νεοκλασικού. Στο κτίριο στεγάστηκαν εν συνεχεία αστυνομικός σταθμός, το Ληξιαρχείο, αποθήκες. Το 1955 περιήλθε στην Εκκλησία της Ελλάδος και το 1972 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο.
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Το κελί του Παπαδιαμάντη
ΕΜΠΡΟΣ
ΕΜΠΡΟΣ
Στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων σε ένα από τα κελιά αυτής της μεσαιωνικής εκκλησίας έζησε για ένα διάστημα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Το κελί σώζεται μέχρι σήμερα. Ο ναός χτίστηκε τον 11ο αιώνα και ο τρούλος του, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρότι ακολουθεί την αρχιτεκτονική μορφή της εποχής του εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα: έχει δύο πατώματα. Αυτό παρατηρείται σε δύο ακόμη εκκλησίες στην Ελλάδα. Το κτίσμα υπέστη σοβαρές καταστροφές κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και επισκευάστηκε το 1832. Στον περίβολο της εκκλησίας έχουν ταφεί αρκετοί αγωνιστές του '21.
ΟΙΚΙΑ ΚΑΡΑΤΖΑ
Αρχοντικό και Γυμνάσιο
H Βάσω Νικολακοπούλου, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Παναθήναια» που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για τη διατήρηση του χαρακτήρα της γειτονιάς του Ψυρή
H Βάσω Νικολακοπούλου, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Παναθήναια» που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για τη διατήρηση του χαρακτήρα της γειτονιάς του Ψυρή
Μόνο ένας μισογκρεμισμένος τοίχος έχει απομείνει από το Μέγαρο Καρατζά, το μετέπειτα αρχοντικό Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, για να θυμίζει την αίγλη μιας αλλοτινής εποχής. Το κτίσμα που κατασκευάστηκε το 1830, ακολουθούσε το ημικυκλικό σχέδιο της πλατείας Κουμουνδούρου και υπέστη μεγάλες αλλαγές από τον Κουμουνδούρο, ο οποίος και πέθανε σε αυτό το 1883. Πριν από τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο στέγασε το 9ο Γυμνάσιο Αρρένων, από το οποίο αποφοίτησαν επιφανείς προσωπικότητες της πνευματικής ζωής του τόπου. Κατεδαφίστηκε το 1978.
ΕΜΠΡΟΣ
Στέγαζε το ιστορικό τυπογραφείο
H αρχιτέκτονας και συντονίστρια της Monumenta Ειρήνη Γρατσία
H αρχιτέκτονας και συντονίστρια της Monumenta Ειρήνη Γρατσία
Το ιστορικό κτίριο της οδού Ρήγα Παλαμήδη που φέρει την εμβληματική επιγραφή «Εμπρός», στέγασε επί δεκαετίες το τυπογραφείο της ομότιτλης εφημερίδας δίνοντας ζωή στην περιοχή. Ο πρωτοπόρος εκδότης της, Δημήτρης Καλαποθάκης, εισήγαγε στην Ελλάδα τις πρώτες λινοτυπικές μηχανές. Η εφημερίδα έκλεισε την περίοδο της χούντας. Το κτίριο που είχε κατασκευαστεί το 1933 φιλοξένησε από το 1988 τον θεατρικό οργανισμό «Μορφές» και στη συνέχεια το θέατρο «Εμπρός». Εχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Η οδός έχει πάρει το όνομά της από τον αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης και υπουργό επί Οθωνος Ρήγα Παλαμήδη, το σπίτι του οποίου βρισκόταν σε αυτόν τον δρόμο.
Στοιχεία
Περίπου το 1/3 των κτιρίων που κατεγράφησαν στου Ψυρρή είναι εγκαταλελειμμένα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί από τη Monumenta 6.700 κτίρια της περιόδου
 1833-1940 σε 4 διαμερίσματα της Αθήνας.
Κατερίνα Ροββά
ΕΘΝΟΣ

Η ίδρυση και η ιστορία των Μ.Ο.Μ.Α. (1957-1990)

$
0
0

Οπλίτες των ΜΟΜΑ εκκαθαρίζουν περιοχή από νάρκες

Η δημιουργία και η αποστολή των ΜΟΜΑ

«Μετά από τις τεράστιες καταστροφές στις διάφορες υποδομές της που υπέστη η χώρα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αλλά και του εμφυλίου πολέμου (1946-1949), το 1957 κλήθηκαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της. Γι αυτό το σκοπό συγκροτήθηκαν στις έδρες των σπουδαιότερων νομών επτά Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως. Οι έδρες των επτά ΜΟΜΑ ανά τον Ελλαδικό χώρο ήταν οι πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κρήτης, Πάτρα, Λαμία, Λάρισα, Ιωάννινα. Οι ΜΟΜΑ ήταν κατασκευαστικές Μονάδες διοικητικά και αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων που τους ανέθετε η προϊσταμένη αρχή στο νομό της έδρας των ή σε γειτονικούς νομούς. Το προσωπικό των Μονάδων αποτελούνταν από αξιωματικούς και οπλίτες του Μηχανικού, τεχνικά καταρτισμένους αλλά και με μικρό ποσοστό αξιωματικών από τα λοιπά όπλα του Στρατού ή και κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ναυτικό, Αεροπορία), καθώς επίσης και με πολιτικό μόνιμο ή με συμβάσεις τεχνικό προσωπικό (γραφείς, μηχανικοί, οδηγοί τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες κ.λ.π).

Αποστολή της ειδικής αυτής υπηρεσίας ήταν:

Σε περίοδο ειρήνης με λογικό κόστος εκτέλεση των έργων που τις αναθέτονταν με διάφορα κυβερνητικά προγράμματα και κυρίως στη νησιωτική και ορεινή Ελλάδα όπου δεν υπήρχε ενδιαφέρον των εργοληπτών. Η ανάθεση εκτέλεσης μικρών κοινωφελών έργων τοπικού ενδιαφέροντος για την ωφέλεια Δήμων, Κοινοτήτων, Συλλόγων και Οργανισμών ιδίως σε ακριτικές περιοχές. Σε περίοδο πολέμου οι ΜΟΜΑ μετέπιπταν σε Τάγματα Μηχανικού Αποκαταστάσεως 

Διάνοιξη οδού Αμφείας - Πολιάνης
Συγκοινωνιών και υπάγονταν στους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς με βασική αποστολή την αποκατάσταση ζημιών από εχθρικούς βομβαρδισμούς ή σαμποτάζ σε έργα υποδομής της χώρας (οδικό δίκτυο, γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια εγγειοβελτιωτικά έργα κ.λπ.),

Ένας σύντομος απολογισμός των έργων των ΜΟΜΑ

Εθνική – Επαρχιακή οδοποιία. Έγινε κατασκευή, βελτίωση και αρχική διάνοιξη σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους ιδίως της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας, περίπου 15.000 χλμ. Κατασκευάστηκαν στους παραπάνω δρόμους τεχνικά έργα (γέφυρες, τοίχοι αντιστήριξης, οχετοί κ.λπ) και ασφαλτοστρώθηκαν. Αεροδρόμια κατασκευάσθηκαν από την αρχή ή επεκτάθηκαν διάδρομοι προσγείωσης σε 17 αεροδρόμια, ιδίως της νησιωτικής Ελλάδος (Καρπάθου, Σκύρου, Κεφαλληνίας, Μυτιλήνης, Πάρου, Κυθήρων κ.λπ.) μεταξύ των οποίων και οι χωματουργικές εργασίες του αεροδρομίου των Σπάτων.

Εγγειοβελτιωτικά και υδραυλικά έργα. Κατασκευάσθηκαν μεγάλα και μικρά αποστραγγιστικά αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και υδραυλικά έργα σε όλη την χώρα με τα οποία αξιοποιήθηκαν και δόθηκαν προς καλλιέργεια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης. Στα οικοδομικά έργα η συμβολή των ΜΟΜΑ ήταν σημαντική. Ειδικότερα για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης σεισμοπλήκτων περιοχών κατασκευάστηκαν προκατασκευασμένα σπίτια. Με την μέθοδο των προκατασκευών κατασκευάστηκαν με επιτυχία κτίρια Νοσοκομείων, Σχολείων, ΑΕΙ (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης κ.λπ.) κτιριακές εγκαταστάσεις στρατοπέδων (Χαλκίδας, Θηβών, Λουτρακίου Βαννιάνου Ξάνθης κ.λπ.) πλέον των παραπάνω κατασκεύαζε εργολαβικά υπό την επίβλεψη της και πολλά άλλα οικοδομικά έργα σε διάφορα στρατόπεδα όπως Διοικητήρια, θαλάμους οπλιτών, υπόστεγα κλ.π.
Επίσης σημαντική ήταν η συμβολή των ΜΟΜΑ που προσέφερε από το 1991 και μετά στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων Ποντίων από τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μικρά έργα Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνονταν στα προγραμματισμένα έργα, κατασκευάσθηκαν σε Δήμους, κοινότητες, οργανισμούς και τοπικούς συλλόγους. Οι ΜΟΜΑ, έδιναν το «παρών» σε όλες τις συμφορές που έπληξαν τον Ελλαδικό χώρο (σεισμοί, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, πλημμύρες κ.λπ.).»

Ο μακρύς κατάλογος των συμμετοχών του Μηχανικού και των ΜΟΜΑ στις συμφορές που οφείλονταν στην καταστροφική μανία του εγκέλαδου ή σε άλλες φυσικές καταστροφές, προσφέρει τα παρακάτω τελείως ενδεικτικά στοιχεία:
  

1.     Στα νησιά του Ιονίου πελάγους, το 1953.

2.     Στα νησιά των Κυκλάδων, το 1958.

3 .    Στις περιοχές Ηπείρου-Δυτικής Θεσσαλίας, το Μάϊο 1967.

4.     Στο Ηράκλειο Κρήτης, το Φεβρουάριο 1970.

5.     Στην Κορινθία, το Σεπτέμβριο 1972.

6.   Στη Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Κιλκίς-Χαλκιδική, τον Ιούνιο 1978.

7.     Στη Βοιωτία-Κορινθία-Αττική-Φωκίδα, το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 1981.

8.     Στη Μεσσηνία, το 1987.

9.     Στην Αθήνα, την 7η Σεπτεμβίου 1999.

10.     Στην Πελοπόννησο κατα τις καταστροφικές πυρκαϊες του Αυγούστου 2007
Εργασίες 2ης ΜΟΜΑ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Η κατάργηση τους

Αυτή η ειδική υπηρεσία (ΜΟΜΑ) με το άρθρο 18 του Ν. 2026/92 καταργήθηκε και διαλύθηκε και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων εκποιήθηκε σε ιδιώτες. Το εύλογο ερώτημα όμως είναι γιατί ο τεράστιος αυτός κρατικός οργανισμός με τόση μεγάλη προσφορά διαλύθηκε; Η απάντηση σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Συνδέσμου Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξεως 1976» απ’ όπου και αλιεύσαμε το κείμενο, πρέπει να αναζητηθεί στα διάφορα συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα και στην πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Από τη δεκαετία του ’80 ζητούταν από τις κυβερνήσεις, η περικοπή πιστώσεων προς τις ΜΟΜΑ για την εκτέλεση έργων. Στη συνέχεια άρχισε να αναπτύσσεται μέσα στο πολιτικό προσωπικό των ΜΟΜΑ ο διορισμός υπαλλήλων εις βάρος πιστώσεων των έργων με αποτέλεσμα εκτέλεση πολλών εξ αυτών, να μην θεωρείται πια οικονομικά συμφέρουσα. Τέλος, στην δεκαετία του ’90 μετά από έντονες πιέσεις μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεκδοτών, η κυβέρνηση αποφάσισε με το Ν.2026/92 την διάλυση των ΜΟΜΑ.

Πηγές
 sindesmos1976.gr 
 http://www.army.gr

Πίσω στα παλιά

Εν Αθήναις.....Μικρασιατικό ειδύλλιο

$
0
0

Στην φωτογραφία βλέπουμε τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία να συνωστίζονται
(εδώ κολλάει το αντίστοιχο της Ρεπούση) στον Πειραιά.
Ήταν οι τυχεροί που γλύτωσαν από τους Τσέτες τους αντίστοιχους Τούρκους
τζιχαντιστές της εποχής.
Αυτή είναι μια άλλη ιστορία όμως....
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι σκορπίστηκαν στις γειτονιές της Αθήνας του Πειραιά
και προσπάθησαν να ξαναφιάξουν την ζωή τους.






Σε αυτή την φωτογραφία βλέπουμε πάλι στον Πειραιά να καταφθάνουν Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν στην Μικρά Ασία.
Ξυπόλητοι κάποιοι...τυχεροί όμως που γλύτωσαν....
Ένας από τους ξυπόλυτους ήταν και ο παππούς ....
Καθισμένοι σε σκαμνάκια στο μικρό τσαγκάρικο σε γειτονιά της Αθήνας τα απογεύματα μας έλεγε ιστορίες.
Σε ένα παλιό κάδρο είχε φωτογραφία του με στολή λοχία και καμάρωνε ....
Από τον Σαγγάριο με τα πόδια...έτσι άρχιζε....
Και πού βρήκες την γιαγιά;
Εσύ από το Αϊβαλί και εκείνη από τον Τσεσμέ....
Μα στον Πειραιά...μας έλεγε....στον συνωστισμό βρέθηκαν μαζί με άλλους και τους
πήγαν σε ένα θέατρο σε πρώτη φάση....έμειναν κάποιες ημέρες και στην συνέχεια
μαζί σε μια παράγκα ....
Αυτή την θυμάμαι ...και μπροστά το τσαγγάρικο ...το επάγγελμα του παππού....
Κάπου έγινε και ο γάμος...ουρά είχε...περίμεναν κι άλλοι....
Τα γνωστά στην συνέχεια...
Ανιχνευτική η συμπεριφορά των γειτόνων στην αρχή....ήρθαν αυτοί να μας πάρουν
τις δουλειές....
Περισσότερο όμως οι γυναίκες γειτόνισες ήταν περισσότερο επιφυλακτικές.
Η αλήθεια ήταν ότι οτι οι Μικρασιάτισες ήταν κοκέτες και με τα λίγα που διέθεταν
πρόσεχαν τον εαυτό τους.
Δεν θα έβγαινε με την παλιά ρόμπα που έκανε τις δουλειές στο σπίτι για να πάει
στον μπακάλη.
Θα σουλούπωνε και τα μαλλιά της οπότε περνώντας μπροστά από το καφενείο
τα αντρικά κεφάλια θα γύριζαν προς το μέρος της.
Γρήγορα όμως ενσωματώθηκαν οι Μικρασιάτες με την γειτονιά....και γράμματα
γνώριζαν και βοηθούσαν τα παιδιά.....και με την ραπτομηχανή τους ....και κυρίως
με την κουζίνα τους έδωσαν μαθήματα και άφησαν εποχή.

πίσω στα παλιά

Παρατείνεται η αγωνία.....

$
0
0



....την Τρίτη θα ανακοινώσει τελικά ο Πρωθυπουργός μετά από συννενόηση
με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας!!!!
Κουράγιο Ελλάδα!!!!!

Παγωμένες σταγόνες....

Ο μαύρος χειμώνας 1941-1942

$
0
0

«Προσοχή, προσοχή! Η πρωτεύουσα περιέρχεται εις χείρας των κατακτητών. Επάνω εις τον ιερόν βράχον της Ακροπόλεως δεν κυματίζει πλέον υπερήφανος και μόνη η Γαλανόλευκος. Παραπλεύρως της εστήθη το λάβαρον της βίας...». Η δραματική αυτή ανακοίνωση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, ήταν η τελευταία ελεύθερη φωνή που ακούστηκε, καθώς οι σιδηρόφραχτες στρατιές του Χίτλερ έμπαιναν μέσα στην έρημη πρωτεύουσα. Σε λίγες μέρες ορκίζεται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση του Γ. Τσολάκογλου. Η ζωή στην Αθήνα άλλαξε. Τα δεινά του πολέμου θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στον λαό, και το μεγαλύτερο βέβαια ήταν η πείνα. Η εξαθλίωση απλώνεται παντού. Στην Αθήνα, οι ελλείψεις και οι στερήσεις άρχισαν πριν από την εχθρική εισβολή. Για μερικές εβδομάδες, αν είχε κανείς πόρους χαρτονομίσματος, κάτι έβρισκε στην λευκή αγορά. Στα εστιατόρια, το προϊόν της εποχής ήταν αγγινάρες με ίχνη λαδιού στο ζουμί τους.
Βρεφοδόχος. Αθήνα 1941-1944. Το άλλο βουβό και σπαραχτικό δράμα μιας χώρας που ψυχορραγεί κατακτημένη: το δράμα των γονέων που αποχωρίζονται τα σπλάχνα τους για να τα σώσουν από την πείνα που κατατρώει τους ίδιους. Χάρη σε ψυχές σαν τη Β. Παπαϊωάννου, η μνήμη των Ελλήνων έχει σήμερα που να στηριχθεί για να πολεμήσει τη λήθη.
Στα ζαχαροπλαστεία εμφανίστηκαν ειδικής συνθέσεως κατασκευάσματα, και οι τιμές ανέβαιναν. Στην αγορά βρισκόταν ακόμα κανένα φυτικό προϊόν. Γρήγορα όμως τα καταστήματα άδειασαν και άρχισε το κλείσιμο με τη σειρά. Μόνο τα καφενεία λειτούργησαν ως το τέλος της Κατοχής, με το ρεβιθοκαφέ τους. Με λουκέτο τα περισσότερα εργοστάσια. Λειτούργησαν μόνο όσα μπορούσαν να παράγουν πρώτες ύλες για τους κατακτητές. Τραγικό ήταν και το θέαμα με τις συγκοινωνίες. Ατελείωτες οι ουρές των εξαθλιωμένων ανθρώπων σε στάσεις και αφετηρίες. Γρήγορα οι λεωφορειακές γραμμές νέκρωσαν. Μόνο τα τραμ δούλεψαν αρκετό διάστημα. Έτσι άρχισαν και οι ποδαρόδρομοι. Η μαύρη αγορά συνυπήρχε με τη φανερή, για μερικούς μήνες. Ύστερα η δεύτερη νεκρώθηκε. Μόνο η μερίδα με τα 50 δράμια ψωμί διατηρήθηκε για 3 μήνες και το αλάτι με τα σπίρτα του δελτίου, μέχρι το τέλος. Η επισιτιστική κατάσταση όλο και χειροτέρευε. Κανένας όμως δεν μπορούσε να διανοηθεί, εκείνο το πρώτο καλοκαίρι της κατοχής, το κακό που θ'ακολουθούσε το χειμώνα. «Παγώνεις... Φέρνεις μια βόλτα στην Αθήνα, βλέπεις τους γυμνούς σκελετούς να μελανιάζουν, κι'ακούς θρήνους που βγαίνουν απ'τους δρόμους, αλήτες, ανθρωπάκους, γυναικούλες, πιτσιρίκια: Πεινάω! Πεινάω», θα γράψει ο Δημήτρης Ψαθάς για την πεινασμένη και παγωμένη Αθήνα, στο βιβλίο του «Χειμώνας 41».
Χιλιάδες χήρες και ορφανά δημιούργησε ο πόλεμος και η πείνα στην κατεχόμενη Ελλάδα. Στην Αθήνα, που δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, στα συσσίτια απόρων λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, που είχε ανάγκη από τέτοια αρωγή, έβρισκε τροφή. Οι μερίδες τους είχαν ελάχιστη θρεπτική αξία ή λίπη.
Ο χιτλερικός στρατός ήρθε εδώ, χωρίς τη στοιχειώδη επιμελητεία. όλες οι αποθήκες τροφίμων κατασχέθηκαν και επιτάχθηκαν ενώ εργοστάσια κονσερβοποιίας μετέτρεπαν σε διατηρημένες τροφές ό,τι δεν μπορούσαν να καταναλώσουν επί τόπου οι Γερμανοί. Ο άλλοτε υπουργός και Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κατά την Κατοχή, ο Αλέξανδρος Ζάνας έγραφε στις αναμνήσεις του: «Από την πρώτη στιγμή που οι στρατιώται του Χίτλερ κατέλαβαν τας Αθήνας, φάνηκε η βαρβαρότης των... Δεν εσεβάσθησαν την Διεθνή Σύμβαση του 1926, ούτε την Σύμβαση του 1929 και έφθασαν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν επιμελητεία. Δηλαδή ολόκληρη η στρατιά των έπρεπε να ζήσει εκ των πόρων της καϋμένης της Ελλάδος.
Σκελετωμένο παιδί στην Κατοχή. Ίσως και να μην επέζησε, όπως πολλά από τα 340.000 ορφανά, που χωρίς καμία προστασία πάλεψαν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους, το διάστημα 1940-1944.
Άρπαζε όσα τρόφιμα ήθελε χωρίς να λαμβάνει υπ'όψιν πως υπήρχε και ο ελληνικός λαός που έπρεπε να ζήσει. Οι Ιταλοί ενώ είχαν επιμελητεία στην αρχή, ακολούθησαν έπειτα το παράδειγμα των Γερμανών... Η κατάστασις χειροτέρευε μέρα με τη μέρα, γιατί η Ελλάς είχε το ατύχημα να έχει τρεις διαφόρους κατακτητάς: τον Γερμανό, τον Ιταλό και τον Βούλγαρο...». Οι αριθμοί των στατιστικών -όσο κι'αν είναι ελλιπείς- είναι ενδεικτικοί. Από 1228, κατά τον Απρίλιο του 1941, οι θάνατοι στην περιοχή της Διοικήσεως της πρωτευούσης έγιναν 6615 τον Δεκέμβριο. Αργότερα, ο Ερυθρός Σταυρός κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει να μετριασθεί η τραγωδία του πληθυσμού.
Αθήνα 1941-1942. Υποσιτισμένη όπως όλες οι μανάδες της Κατοχής, που προτιμούσαν όση τροφή έβρισκαν να τη δίνουν στα παιδιά τους, η μητέρα της φωτογραφίας θηλάζει το εξαντλημένο παιδί της, με το γάλα της στέρησης.
Ένα ειδικό νοσοκομείο εγκαταστάθηκε στην Ριζαρειό Εκκλησιαστική Σχολή, ιδρύθηκαν σταθμοί Α'βοηθειών και ειδικά αυτοκίνητα περιμάζευαν τα θύματα της πείνας για να τους προσφέρουν στοιχειώδη βοήθεια. Χωρίς την κρατική συνδρομή, γρήγορα η βοήθεια αυτή απεδείχθη ανεπαρκής. Το νοσοκομείο της Ριζαρείου, όπως και όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, γέμισε σε βαθμό αφάνταστο. Το θέαμα μέσα στη Ριζάρειο, όπου σε κάθε κρεβάτι έπρεπε να νοσηλεύονται τρία και τέσσερα παιδάκια, ήταν τρομερό. Κάθε πρωί έβλεπε κανείς στις γωνιές του δρόμου, εγκαταλελειμμένα πτώματα, και περνούσαν ώρες ολόκληρες μέχρι να περισυλλέγουν.
Με κουρελιασμένο παλτουδάκι, κοντό παντελόνι και χωρίς κάλτσες, το αγόρι της φωτογραφίας φέρει έντονα τα σημάδια του λιμού που έπληξε την Αθήνα τον χειμώνα 1941-42. Και ήταν ασυνήθιστα σκληρός και παρατεταμένος εκείνος ο χειμώνας.
Τα αυτοκίνητα των σκουπιδιών του Δήμου, γέμιζαν από πτώματα που τα μετέφεραν στα νεκροταφεία. Χαρακτηριστικές σκηνές για το δράμα του αθηναϊκού λαού εκείνο τον τραγικό χειμώνα, δίνει η Ρίτα Μπούμη-Παπά στο διήγημα της «Στις σκάρες της Ομόνοιας»: «Ένα καρότσι φτιαγμένο από κάσες, που το σπρώχναν κάτι ξυπόλητοι, μισόγδυτοι και πεινασμένοι άγγελοι.
Παιδί αποκαμωμένο σε δρόμο της Αθήνας 1941-1944
Τα παιδιά. Μ'ένα τέτοιο καρότσι πολέμαγαν το θάνατο, τα πιτσιρίκια. Και καμιά φορά, μάλιστα, τον νικούσαν! Με το καρότσι κουβαλούσαν πεθαμένους, σκέλεθρα και ό,τι άλλο λάχαινε... Ήταν αληθινή η κουβέντα του, πως στις σκάρες της Ομόνοιας πεθάνανε τουλάχιστο ζεστά. Γι'αυτό πολλοί σαν φτάνανε στο νυν και αεί, τρέχαν να πάρουν θέση. Να ξαπλώσουν. Μα δεν χωρούσαν κι όλοι. Και κράταγαν σειρά. Σαν πέθαινε κανένας, έτρεχε ευθύς ο αστυφύλακας και φρόντιζε για τη μεταφορά του. Ερχόταν το καρότσι και τον έπαιρνε. Τότε η θέση άδειαζε. Την έπιανε εκείνος που είχε σειρά. Εκτός, αν ήτανε νέος πολύ και ο κατοπινός γέροντας. Τότε υποχωρούσε ο μπροστινός...» Μαύρα χρόνια... Μια εποχή που ο θάνατος καραδοκούσε σε κάθε σου βήμα. Συγχρόνως μια εποχή που μέσα από τη δυστυχία ξεπήδησε η μεγάλη ανάταση, η ανάσταση ονείρων με την Εθνική Αντίσταση... Πιο εύστοχα την χαρακτήρισε ο Τάσος Λειβαδίτης με τον στίχο του: «Ω, μεγάλη ακατανόητη εποχή, που άξαφνα ο ένας καταλαβαίνει τον άλλο...».
Γ. Α. Λεονταρίτης
Επτά Ημέρες
Η Καθημερινή
1995

Η ιστορία του Αρλεκίνου

$
0
0

Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη με τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία γιορτάζουν το καρναβάλι με παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονται μασκαράδες και κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους γλεντάνε μέχρι το πρωί.

Ο μικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευμα, καθόνταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς μασκαράδες που περνούσαν παρέες παρέες κάτω από το σπίτι του και μερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο μαγουλάκι του. Θυμόταν πώς ντυνόταν κι αυτός μασκαράς μαζί με τον πατέρα του και τη μητέρα του και κάνανε βόλτες στην πλατεία το Αγίου Μάρκου με τα περιστέρια. Τώρα πια όλα ήταν διαφορετικά ! Ο πατέρας είχε πεθάνει και η καημένη η μητέρα του με μεγάλη δυσκολία κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδά τους. Σκούπιζε, λοιπόν, το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς μασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει μαζί τους στο γλέντι.
Η μαμά του είδε το κρυφό δάκρυ του Αρλεκίνου και ανέβηκε στη σοφίτα αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να μασκαρέψει το λυπημένο παιδί της. Κάτι μικρά κουρελάκια από υφάσματα της έδωσαν την ιδέα ! Τα μάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της και δούλεψε μέχρι το πρωί. Ένωσε τα μικρά κομματάκια, έκανε ένα μεγάλο πολύχρωμο πανί και μ’ αυτό έραψε μια φανταχτερή στολή, που άλλη δεν είχε ξαναγίνει !

Ξύπνησε χαρούμενη το Αρλεκίνο και τον έντυσε με τη στολή. Φούντωσε τα κατσαρά καστανά μαλλάκια του παιδιού και, σαν τελευταία πινελιά, άνοιξε δυο τρύπες με το ψαλίδι της σε μια μαύρη βελούδινη λωρίδα και την έδεσε στα μάτια του παιδιού για μάσκα ! Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο !
Ευτυχισμένος ο Αρλεκίνος, με τα δάκρυα απ’ τα παράπονα να λάμπουν στα ματάκια του, έδωσε ένα σκαστό φιλί στη μανούλα του και έτρεξε στην πλατεία.
Τα πυροτεχνήματα έλαμπαν στον ουρανό και τα παιδιά μάζευαν καραμέλες και σοκολάτες που πετούσαν οι άρχοντες από τα μπαλκόνια.
Όταν έφτασε στην πλατεία ο Αρλεκίνος, όλοι θαύμαζαν τη φορεσιά του, κι εκείνος χαρούμενος άρχισε να χορεύει χωρίς να φανερώνει ποιος είναι.
Ποιος είσαι; τον ρωτούσαν πολλοί. Είσαι από τη Βενετία; Που αγόρασες αυτή τη θαυμάσια στολή;
Ο Αρλεκίνος χαμογελούσε και κρατούσε καλά φυλαγμένο το μυστικό του, ώσπου μια κοπελίτσα τού άρπαξε τη μάσκα.
Είναι ο Αρλεκίνος ! φώναξαν κάποιοι ξένοι.
Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι μαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούμενοι γύρω του.
Ο Αρλεκίνος χόρεψε ξέφρενα όλη νύχτα και το πρωί γύρισε στο σπίτι του φορτωμένος με γλυκά.
Ένας χρόνος πέρασε. Την επόμενη χρονιά, μόλις πλησίαζε η Αποκριά, όλοι έτρεξαν στη μητέρα του Αρλεκίνου και πλήρωναν όσο όσο για να ράψουν μια πολύχρωμη φορεσιά αρλεκίνου!

από http://users.sch.gr/aristhodas/giortes.htm

Θρυλικά μαγαζιά κέντρα στα οποία γεννήθηκε και άνθησε το λαϊκό τραγούδι

$
0
0

ΤΡΙΑΝΑ ΤΟΥ ΧΕΙΛΑ
Λεωφόρος Συγγρού 170. Από το 1948 έως το 1967 μεσουράνησε η περίφημη Τριάνα στον Άγιο Σώστη Καλλιθέας, ιδιοκτησίας του Βασίλη Χειλά (που λέγεται πως υπήρξε συνεργάτης του Αλ Καπόνε στην Αμερική). Από εδώ πέρασε κυριολεκτικά η dream team του λαϊκού τραγουδιού (από τον Καζαντζίδη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου μέχρι και τον Μπιθικώτση).
ΤΖΙΜΗ ΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ
Δέκα βαρέλια με κρασί κοσμούσαν λειτουργικά το θρυλικό κέντρο του Δημήτρη Μάρκου στην οδό Αχαρνών, στο νούμερο 77. Από εδώ πέρασαν επίσης μεγάλα ονόματα του πάλκου των μεταπολεμικών χρόνων,ανάμεσά τους η μοιραία Σεβάς Χανούμ, ενώ το 1949 άφησε εποχή η θρυλική συνύπαρξη των Μαρίκας Νίνου – Βασίλη Τσιτσάνη. Το live της Μαρίκας Νίνου που δισκογραφήθηκε μετά τον θάνατό της αποτυπώνει το κλίμα της νύχτας εντός του φημισμένου κέντρου με τις απίστευτες για την εποχή εισπράξεις.
Στου «Τζιμη του χοντρου» *Δεκ ’50 Σταματιου, Τατασοπουλος, Ρένα Νταλια, Τζουανανος, Σαλασιδης ★★★★★ (μπροστά και μια παρέα από Αμερικανούς ναύτες)
 ΧΑΡΑΜΑ
Το εγκαινίασε μεταπολεμικά ο Πάνος Γαβαλάς, είχε άλλο όνομα και δέσποζε στην Καισαριανή, στην περιοχή Σκοπευτήριον. Μετά το ’60 και αφού άλλαξε χέρια (από το 1964 ανήκε πια στον Κίμωνα Φαραντζή), μετονομάζεται σε Χάραμα (από το τραγούδι του Παπαϊωάννου «Πριν το χάραμα μονάχος») κι επαναλαμβάνεται κι εδώ η επιτυχημένη σύμπραξη Τσιτσάνη-Παπαϊωάννου που είχε προηγηθεί στο Φαληρικόν. Στο Χάραμα γυρνάει τις στροφές του ο Τσαρούχης, εδώ μεσουρανεί η Μπέλλου για χρόνια, εδώ συχνάζει ο Φλωράκης, εδώ για την UNESCO ο Τσιτσάνης ηχογραφεί ένα live που γίνεται διπλός δίσκος από τη θρυλική ετικέτα δίσκων της Oμόνοιας «Τζίνα Venus».
ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ
Διασταύρωση Τζιτζιφιών. Ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου εγκαινιάζουν το περίφημο κέντρο και σημειώστε πως οι Τζιτζιφιές για μία εικοσαετία και παραπάνω υπήρξαν κάτι σαν τη λεωφόρο Mαλεκόν της Αβάνας, με πολλά και ξακουστά νυχτερινά κέντρα με θρυλικά brands. Στις 31 Αυγούστου του 1951 δολοφονήθηκε ο ιδιοκτήτης του κέντρου Βασίλης Καλαματιανός από τον αστυφύλακα Θεόδωρο Ρίγκα, σοκάροντας την κοινή γνώμη. Μετά το αιματηρό περιστατικό το κέντρο έκλεισε και ξανάνοιξε από τον Βασίλη Χειλά, κατόπιν προτροπής της Μπέλλου, που ήθελε να εκδικηθεί τον Τσιτσάνη που μεσουρανούσε στο διπλανό Φαληρικόν με τη Μαρίκα Νίνου.
Ο Μιχάλης Γενίτσαρης με τον Θανάση Ευγενικο και τον Ροβερτάκη (όρθιος) στου «Καλαματιανού» στις Τζιτζιφιές, 1951.
ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Συνδέθηκε και ταυτίστηκε με τον Μιχάλη Μενιδιάτη (Καλογράνη) που με τα αδέλφια του άνοιξαν το πολυτελές κοσμικό κέντρο στον Άγιο Κοσμά της Παραλιακής, ενώ από εδώ πέρασε ο στρατάρχης Τίτο, ο Καραμανλής Α΄, ο Ωνάσης και ο Τέλης Σαβάλας. Το γενικό πρόσταγμα είχαν ο Κοσμάς και ο Γιώργος Καλογράνης, το ντύσιμο των αδελφών Καλογράνη εκ του Μενιδίου θύμιζε Σινάτρα, οι πληρωμές των μουσικών πάντα στην ώρα τους και ο παροξυσμός των πελατών στο απόγειο (εδώ πρωτοσπάστηκαν πιάτα εξάλλου) όταν ο Μενιδιάτης ερμήνευε τις «Αγωνίες» του Μανώλη Χιώτη, και όχι μόνο.
ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑ
ΠΙΝΔΟΣ
Στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο για το κέντρο του Βαγγέλη Αλεξανδριανού, αφού από εδώ πέρασαν οι κορυφαίοι σολίστες του μπουζουκιού Χιώτης, Μπέμπης, Σπόρος και Γιάννης Τατασόπουλος. Οι μουσικοί πληρώνονταν με λίρες, ο ιδιοκτήτης κυκλοφορούσε πάντα με δύο περίστροφα, ενώ εδώ έκανε μυθικούς λογαριασμούς ο περίφημος κροίσος θαμώνας Καλμόλ. Στα τέλη του Εμφυλίου έμεινε μυθική η βραδιά που δεκαπέντε λοκατζήδες άνοιξαν πυρά μέσα στο μαγαζί – στο τσακίρ κέφι, με αποτέλεσμα ένας μπουζουξής να πάθει νευρικό κλονισμό από τον φόβο!
Στο κεντρο «Πινδος» γυρω στο ’49-’50. Μπεμπης στην κιθαρα!, Γ. Τατασοπουλος στο μπουζουκι και διπλα ο Βαγιας βιολι – Πίσω Μιχαλης Ματθαιου και Βαγγελης Μαντρουλιας “η Αλεξανδρινος! Σε αυτο το μαγαζί ο Τατασοπουλος παίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα.. Παρέα μαζί με τους Μπέμπη, Χιώτη, Λαύκα, Λεμονόπουλο, Τζουανάκο, Πετσά, Τσιμπίδη, Δασκαλάκη, Σπαγγαδώρο κ.α
ΤΟ ΔΑΣΟΣ
(Αθήνα) οδό Αγησιλάου στο Βοτανικό, στίς γραμμές του σιδηροδρόμου.
του «άγριου» Αντώνη Βλάχου(Φυλακές κ.τ.λ), απο τα γνωστά κέντρα διασκέδασης της εποχής εκείνης!!.. πολες ιστοριες!,ήρεμα και άγρια βράδια!.. » Το σχολειο της λαικης μουσικης « Εκει παιξαν ο μεγάλος δάσκαλος Mάρκος Bαμβακάρης και οι Στράτος Παγιουμτζής, Aνέστος Δειλιάς, K. Kαρίπης, Σ. Kυρομύτης Γενίτσαρης κ.ά…(το 1936)
Το «ΔΑΣΟΣ» του Αντώνη Βλάχου στο Βοτανικό .. μάντρα
< Ο μεγας Μάρκος Βαμβακάρης θυμάται:
«Μετά τις περιοδείες με περίμεναν να πάω στην Αθήνα στο Βοτανικό. Εκεί στο δάσος ο Αντώνης ο Βλάχος είχε ένα μαγαζί μπαρ σε μια μάντρα, στίς γραμμές του σιδηροδρόμου. Καί άρχισα να κάνω την ορχήστρα μου. Επήρα τότε μαζί μου για πρώτη φορά τόν Ιωάννη Παπαΐωάννου καθώς και τον Καρίπη τον Κώστα, και τον Στέλιο τον Κερομύτη, ένα καλό παίδι καί καλό μπουζουκάκι, καί κάποιον Στέλιο με το σαντούρι του, και είχαμε την ορχήστρα τη λαϊκή, την καθεαυτό ορχήστρα δηλαδή τη μάγκικη. Αργότερα είχα και την Χασκιλ την Εβραία. Δεν μπορώ να σας παραστήσω τι έγινε εκεί. Κάθε βράδυ εμαζευόντανε άπειρος κόσμος και καθόντανε και γλένταγε από το βράδυ μέχρι τις πέντε έξι ή ώρα! Καί κάθε βράδυ μας άκουαν όλους καί χειροκροτούσαν. Κάθε βράδυ εγινόντανε πανηγύρι και έγραψα ένα τραγούδι εκεί ………Κάθε βράδυ θα σε περιμένω κι όπου θέλω γώ θα σε πηγαίνω………
Αυτό το τραγουδούσα καί το εχόρευαν χασάπικο. Κάθε βράδυ πανζουρλισμός.»>
< O ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ θυμάται(Από την Αυτοβιογραφία του):
«Μετά το 1936, έπιασα δουλειά στο «Δάσος» στο Βοτανικό, του Αντώνη του Βλάχου. Εγώ, ο Μάρκος, ο Στράτος, ο Κερομύτης, ο Χατζηχρήστος, ο Μπάτης, το Ανεστάκι, ο Μπαγιαντέρας, κιθάρα ο Καρίπης, βιολί ο μπάρμπα Μήτσος ο Λορέντζος. ………..Κι όλοι μας εκεί μουσικοί, λαϊκοί συνθέτες, όχι αστεία. Και άνθρωποι όλοι τους, παιδιά που σήμερα δεν τα βρίσκεις σ’ αυτό το επάγγελμα. Χωρίς ρουφιανιές και κάτι τέτοια. Μαζί τα παίρναμε, μαζί τα τρώγαμε και πάλι ξανά από την αρχή. Ωραία χρόνια, αξέχαστα.Ο Χατζηχρήστος καρδιά μποστάνι. Καλός στο όργανο και συνθέτης από τους λίγους, έχει τόσες επιτυχίες. Οι κωλοεταιρίες τον θάψανε. Μαζί ξεκινήσαμε τότες, μαζί παίζαμε, μαζί τραγουδούσαμε στους δίσκους τα τραγούδια μας, μαζί γλεντάγαμε, μαζί τόσες ιστορίες. Και με τον Στεφανάκη (Σπιτάμπελο) τα ίδια. Ο Χατζηχρήστος πέθανε πριν από λίγα χρόνια. Πήγε τζάμπα. Άστα. Ποτέ δεν έφυγε από το μυαλό μου, κάθε βράδυ, λέω τα τραγούδια του στο μαγαζί».……..Μόνο για τον Αντώνη το Βλάχο μη μου λες. Αυτός ήταν πολύ κακό αφεντικό. Εκμεταλλευτής και σκληρός……Του σχοινιού και του παλουκιού, λέμε. Μετά που βγήκε από τη φυλακή άνοιξε αυτό το μαγαζί στο Βοτανικό, το «Δάσος». …..Μόλις το πήρε ο Βλάχος το ‘κανε μπουζούκια. Πήρε όλους εμάς που είμαστε γνωστοί στο κόσμο από τους δίσκους. …….Ο Βλάχος ήταν πολύ σκυλόμαγκας χωρίς μέτρο και ζυγαριά. Πολύ άγριος νταής. Δεν σεβόταν τους καλλιτέχνες που δούλευαν στο μαγαζί του. Όποιον έπαιρνε σβάρνα έπρεπε να τον σακατέψει. Δεν σεβόταν ούτε τη μάνα του. Σακάτεψαν από το πολύ ξύλο, αυτός και οι μπράβοι του, το Μάθεση τον Τρελλάκια. Μια άλλη φορά χαστούκισαν το γέρο Μπάτη, ενώ ο ίδιος ο Βλάχος κούφανε από το πολύ ξύλο το Χατζηχρήστο, που ήταν ένα παιδί άγιο»!
1956 – στου «Βλαχου» Ζαμπετας, Ανθη Παπα, Β. περπινιαδης, Λακης Ματθαιου.. μπροστά το αφεντικό Αντώνης Βλάχος! – πισω μισοκρυμμενος με το μπουζούκι ο μέγας Μάρκος!

1948 – στου «Βλαχου» Γενίτσαρης τραγουδάει (ο Λαυκας μπουζούκι)
ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ
Είκοσι πέντε χρόνια κυριάρχησε στις Τζιτζιφιές και ανήκε στον Γιωργο Μαργωμένο, ο οποίος, όπως θυμούνται οι παλιοί καλλιτέχνες των ηρωικών εποχών, ήταν ο πιο μάγκας και συνεπής στους λογαριασμούς του. Τσιτσάνης-Παπαϊωάννου, βέβαια, αλλά και Πάνος Γαβαλάς και Μπιθικώτσης ήταν μερικά μόνο από τα ονόματα της μαρκίζας του.
Το ξακουστό «Φαληρικόν» του Μαργωμένου! (κατο δεξια, μπροστα απο τον Μπινη) Μαζι και με το Δ.Στεργιου «Μπεμπη»

απο δεξια: Ο Τάκης Λαμπρόπουλος (Columbia*),ο Γιαννης Παπαϊωάννου, η Μαίρη Λίντα, ο Μανώλης Χιώτης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και διπλα του ο Χρηστος Κολοκοτρώνης! στο κέντρο «ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ» ΤΟ 1963 .
» ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΑΚΟΥΣΤΟ «ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ» ΤΟΥ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ
Ο Στέλιος Μαργωμένος γυρνάει πίσω στον χρόνο και αφηγείται τη ζωή του αλλά και άγνωστες ιστορίες καλλιτεχνών από την περίοδο που ο πατέρας του, όντας ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της νυχτερινής Αθήνας, είχε στην ιδιοκτησία του το ιστορικό «Φαληρικόν» ακόμη πολλά νυχτερινά μαγαζιά.
«Ο πατέρας μου είχε το “Φαληρικόν” και τον “Περικλή” που ήταν το στέκι του Μητσάκη. Εκεί βρέθηκαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημητράτος, η Ρένα Κουμιώτη, η Ρένα Βιολάντη. Ηταν επίσης ιδιοκτήτης της περίφημης μπουάτ στην Πλάκα “Σοφίτα”, όπου τραγουδούσαν μεταξύ άλλων η Μαρίνα, ο Ρωμανός και ο Δήμος Μούτσης, ενώ αργότερα πέρασε στα χέρια του Κώστα Τουρνά. Πίστευε ότι πάντα θα τα καταφέρνει, αλλά είχε μεγαλώσει, οι δυνάμεις του μειώθηκαν, η Πλάκα τελείωσε και έπεσε έξω… Εκτός των άλλων, είχε περίεργα χόμπι, όπως όλοι όσοι κάνουν αυτές τις δουλειές και οι συγκυρίες κάποια στιγμή του ήρθαν ανάποδα».»

Θανάσης Ευγενικός, Λουκάς Μευσούτης, Ηλίας Ποτοσίδης, Σωτηρία Μπέλου, Μήτσος Μαρσέλος (πιάνο), Βασίλης Βασιλείου (ακορντεόν). Στο «Φαληρικών» του Μαργωμένου, στις Τζιτζιφιές (Πρωτοχρονιά του 1954)

Το ιστορικό μαγαζί «Φαληρικόν» στις Τζιτζιφιές
1969

Ο Γιώργος Μαργωμένος με την ορχήστρα. Δεξιά, ο Γιώργος Ζαμπέτας!

Στο κέντρο «Φαληρικόν», του Γιώργου Μαργωμένου με Τσιτσανη-Νινου ’53-’54 (Σαλασιδης,Μανισαλης,Τσαγγαρακης κ.α!)
ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ
Από εδώ ξεκίνησε η Γιώτα Λύδια, εδώ έκανε την τελευταία του ζωντανή εμφάνιση ο Στέλιος Καζαντζίδης. Λειτουργούσε τη δεκαετία του ’60 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, πήρε το όνομά του από το ευπώλητο, ομώνυμο σουξέ του Καζαντζίδη και εδώ κάποτε απείλησε ο τρομερός μπράβος Πανολιάσκος ότι θα απασφάλιζε μια χειροβομβίδα αν δεν του έδιναν ένα χρηματικό ποσό για την προστασία του κέντρου. Λίγο καιρό πριν (το 1958), εδώ τράβηξαν κουμπούρια δύο ακόμη θρυλικοί μπράβοι της εποχής, ο Κατελάνος και ο Μαργαρίτης.

Παλαιολογου Γ. στην «Μαντουμπαλα»
ΛΟΥΖΙΤΑΝΙΑ
Λεωφόρος Συγγρού 127, στη στάση Άγιος Σώστης. Στο κεντρο Λουζιτάνια το 1954 υπό την διεύθυνση του Τζίμη του Χοντρού, η Σεβάς Χανούμ τραγουδάει με το συγκρότημα Τζουανάκου-Τατασόπουλου) Το μαγαζι ηταν απέναντι απο την «Τριάνα του Χειλά».

★★★★★ Στο κεντρο «Λουζιτάνια» Γιάννης Τατασόπουλος & Μανώλης Χιώτης
ΣΟΥ-ΜΟΥ
1966, Ιερά Οδός. Εδώ βασίλεψε το άστρο της «ιέρειας» Ανθούλας Αλιφραγκή, ενώ εδώ έκαναν μεγάλη επιτυχία και οι Στράτος Διονυσίου, Βαγγέλης Περπινιάδης, Αντώνης Ρεπάνης, Κώστας Μοναχός, Παλόμα και άλλοι. Το κέντρο ανήκε στη λεγόμενη «κάτω νύχτα», που ύμνησε ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης. Σε αυτήν προσθέστε τα Αραπάκια, το Stop και τη Λουζιτάνια.
CAN-CAN
Το 1965 ανοίγουν οι πύλες του ναού του Νίκου Γιγουρτάκη ή «Μουστάκια», γωνία Πέτρου Ράλλη και Κηφισού. Ευρωπαϊκών προδιαγραφών κέντρο και θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να απαριθμήσουμε τα ονόματα που πέρασαν από το πάλκο του μαγαζιού που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα.

Σαιζόν 1948 1949 στην ταβέρνα Πίγκαλς στην Πατησίων 6 άσσοι και η βασίλισσα του τραγουδιού Στέλλα Χασκηλ !!
 ΠΙΓΚΑΛΣ »PIGALS»
Κοσμική ταβέρνα «Πίγκαλς» Στην οδό Πατησίων 12, λίγο πιο πέρα από την Ομόνοια και κάτω από το μετέπειτα θρυλικό σινέ Ροζικλαίρ
Στο «»PIGALS»» αρχες 1951 Με Μπινης, «Μπεμπης» Στεργιου, Χατζηχρήστος !!* ΞΥΠΟΛΗΤΑΚΟΥ *


* Η ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ * (Βόλος)
* ΚΕΦΑΛΑΣ ** ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ **

 Ο ΜΑΡΙΟΣ *(Επιμέλεια Νίκος Οικονομίδης) Ξεχωριστό κομμάτι στην ιστορία του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού μετά τον πόλεμο, αποτελεί το θρυλικό μπαράκι του «Μάριου», το στέκι των καλλιτεχνών της εποχής.Ένα στενόμακρο μαγαζάκι με το πατάρι του, στην οδό Ίωνος στην Ομόνοια, ήταν ο τόπος συνάντησης, δημιουργίας και διασκέδασης μιας μερίδας κόσμου που ζούσε από το λαϊκό τραγούδι. Μουσικοί, συνθέτες, οργανοπαίκτες, οργανοποιοί, μάγκες, αριστοκράτες, νταήδες, κοκότες, μαζεύονταν σε αυτό το στέκι για να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να τσακωθούν και να φύγουν στο τέλος αγαπημένοι μέσα στη σούρα τους.«Όποιος δεν ήπιε ούζο στου «Μάριου» δεν λογίζεται για μπουζουξής…» έλεγε ο γενάρχης του μπουζουκιού, ο Μάρκος Βαμβακάρης. «Ήταν το στρατηγείο μας, δεν θα ξεχάσω τις βραδιές στο πατάρι που παίζαμε με τον Χατζηχρήστο, τον Κερομύτη, τον Τσαγκάρη, τον Λαύκα και τον Κρεούζη ώρες ατελείωτες…» θυμάται ο Τάκης Μπίνης σε συνέντευξη στον Πάνο Γεραμάνη.Ένας αλλιώτικος κόσμος με τις παραξενιές του, τις φιλίες αλλά και τις λυκοφιλίες του, άνθρωποι μερακλήδες, ειλικρινείς και ντόμπροι, βασανισμένοι οι περισσότεροι στη ζωή και ερωτοχτυπημένοι.Ο Μάριος Δαλέζιος ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού καταγόταν από τη Σύρα και ήτανε καθολικός. Είχε το γενικό πρόσταγμα από το 1946 που άνοιξε το μπαράκι μέχρι το 1962 που έκλεισε. Ψηλός, ευτραφής, καλοντυμένος και παντρεμένος από το 1944 με τη χορεύτρια και τραγουδίστρια Άννα Γκαλ μια όμορφη κοπέλα που την γνώρισε όταν χόρευε στο Περοκέ με τον Καστρινό. Το πραγματικό της επίθετο ήταν Μπινοπούλου και ήταν αδερφή της Ρίτας Μπινοπούλου γυναίκας του Σταύρου Τζουανάκου.Δίπλα στο μπαράκι του Μάριου υπήρχε από πιο παλιά το στέκι του Χαριτόπουλου, όπου σύχναζαν τα «δεύτερα» ονόματα του χώρου, αλλά και όσοι δεν χωρούσαν στου Μάριου. Στο θρυλικό στέκι άκουσαν για πρώτη φορά τα τραγούδια τους από το γραμμόφωνο ο Μάρκος, ο Στράτος, ο Τσιτσάνης, ο Χιώτης, ο Καλδάρας, ο Μητσάκης και ένα σωρό ακόμη τραγουδιστές και συνθέτες. Εκεί γίνονταν και οι πρώτες κριτικές πριν τα τραγούδια περάσουν στο ραδιόφωνο και στον απλό κόσμο.Πριν ξεκινήσουν οι μουσικοί για το στούντιο της Κολούμπια, έκαναν τις τελευταίες πρόβες τους στο πατάρι του Μάριου. Στο μπαράκι κλείνονταν και οι συμφωνίες με συγκροτήματα για τα πανηγύρια και τους γάμους.Ο Κώστας Βίρβος από τους πρώτους και καλύτερους πελάτες του Μάριου, από τους μεγαλύτερους στιχουργούς όλων των εποχών, ζωντανεύει εικόνες όπως τις έζησε εκείνα τα χρόνια. «Ο Μάρκος λεβεντάνθρωπος, ψηλός αλλά και 150 κιλά, έπαιζε χαρτιά, κάπνιζε και έπινε. Ο Μπιθικώτσης και κάποιοι ταξιτζήδες ήτανε οι μόνιμοι πρεφαδόροι στα τραπεζάκια του μαγαζιού. Εγώ καθόμουνα στο πρώτο τραπεζάκι δεξιά δίπλα στην πόρτα. Έρχονταν και κάθονταν δίπλα μου η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου για να μπορεί να καλημερίζει τους «πελάτες» της [συνθέτες] και να πουλάει τα καινούργια της τραγούδια. Πολλές φορές ήτανε υπερβολική για το πόσα τραγούδια είχε γράψει και μάλιστα όταν έπεφτε σε αντιφάσεις, ως γάτα που ήτανε φρόντιζε με τρόπο να τα μπαλώνει πάντα…Περαστικός και βιαστικός ο άλλος μεγάλος στιχουργός ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης με την τσάντα με τα τραγούδια του –εξ ου και το ψευδώνυμο Τσάντας-σύχναζε περισσότερο στο διπλανό μπαράκι του Μπάρμπα Γιάννη. Το μεσημέρι έφταναν στο μαγαζί αφού κοιμόντουσαν τα πρωινά, λόγω του νυχτοκάματου, ο Τσιτσάνης, ο Κηρομύτης ντυμένος στην πένα, ο Χιώτης, ο Στράτος ο Τεμπέλης. Κάνανε πρόβες το μεσημέρι στο πατάρι όπου είχε πολλές φορές και λαϊκό πρόγραμμα. Το μαγαζί έκλεινε γύρω στις 11 με 12 το βράδυ. Ο Μάριος μετέτρεπε το μπαράκι σε καμπαρέ όταν έφτανε στον Πειραιά ο 6ος στόλος με τους Αμερικάνους. Με μια μικρή ορχήστρα και με κύριο όργανο το σαξόφωνο οι ναύτες το γλεντούσαν μέχρι το πρωί και συνήθως μετά από φασαρίες τους μάζευε στο τέλος η Ναυτική Αστυνομία. Μεγάλη έκπληξη ήταν η παρουσία του Χατζιδάκι στο στέκι γύρω στα 1952-53-, θυμάται ο Βίρβος-, έπιανε ένα τραπεζάκι, έπινε το καφεδάκι του και χαιρετούσε τους μουσικούς με ένα νεύμα του χωρίς να μιλά».Εντυπωσιακές και οι μαρτυρίες του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιάννη Σταματίου-Σπόρου, που έζησε το μπαράκι του Μάριου από τα παιδικά του χρόνια. Όταν με πήγε ο συνάδελφος μου ο Σπύρος ο Ευσταθίου, στον Μάριο φορούσα το καπέλο του γυμνασίου με την κουκουβάγια. Στο ένα χέρι τα βιβλία και στο άλλο το όργανο. Την είχα κάνει κοπάνα και θυμάμαι ότι ο πατέρας μου μού έδωσε ένα χέρι ξύλο, για πρώτη και τελευταία φορά. Στο μπαράκι αυτό βαφτίστηκα μπουζουξής. Έγινα μάρτυρας μιας γερής κόντρας ανάμεσα στον Τσιτσάνη και τον Χιώτη .Λέει ο Βλάχος στον Χιώτη με την γνωστή προφορά του «Τι είναι αυτά που γράφεις τελευταία, όλο μάμπα, σουίνγκ και μοντέρνα..». Εκνευρίζεται ο Χιώτης και απαντά νευριασμένος στον Τσιτσάνη «ό,τι και να πεις, εγώ σε παίζω ολόκληρο πάνω στην κιθάρα μου…» για να απαντήσει ο Τσιτσάνης» κι εγώ πάνω στο μπουζούκι μου…». Ο Χιώτης πεισμωμένος μέσα σε μια βδομάδα είχε έτοιμα δύο βαριά λαϊκά άσματα το «σύρε και φέρε τον παπά» και το «τι θέλεις μάνα δυστυχισμένη» που τα τραγούδησε ο Τάκης Μπίνης. Ο Χιώτης πήγε στου Μάριου με τον δίσκο και τον έβαλε αμέσως στο πικ απ του μαγαζιού, για να αποδείξει ότι μπορεί να γράψει τα πάντα…». Αυτές ήτανε συνηθισμένες κόντρες μεταξύ των μουσικών της εποχής και έτσι υπήρχε άμυλα δημιουργική προς όφελος τελικά του λαϊκού τραγουδιού».Έξω από το μπαράκι έγινε και δολοφονική απόπειρα το 1953 όπως θυμάται ο Σταματίου γνωστοί νταήδες κάνανε σαματάδες στα νυχτερινά κέντρα, όπως ο Καλφακάκος, ο Κατσιμίχας, ο Πανολιάσκος, οι Καταλαναίοι κ.α. Ο Λαύκας μόνιμος πελάτης στον Μάριο, είχε μια κοκότα και μπαινόβγαινε μαζί της στο μπαράκι. Ένας από τους νταήδες ο Καλφακάκος ενοχλούσε το ζευγάρι και ο Λαύκας αγανακτισμένος ένα απόγευμα έρχεται στο μαγαζί οπλισμένος. Όταν τον πλησιάζει ο Καλφακάκος τότε βγάζει το όπλο και πυροβολεί. Ο νταής προλαβαίνει και κρύβεται κάτω από το τραπέζι. Ο Λαύκας έντρομος πηγαίνει στο τμήμα στην Ομόνοια και αναφέρει πως είναι ο συνθέτης και πριν από λίγο σκότωσε τον Καλφακάκο. Μετά από λίγο πηγαίνει στο τμήμα και το θύμα γελώντας… κάπως έτσι έληξε εκείνο το επεισόδιο δολοφονίας στου Μάριου.Στο πατάρι του Μάριου ο Χιώτης βάφτισε σπόρο τον Σταματίου.Στο θρυλικό μπαράκι του Δαλέζιου τα ονόματα που πέρασαν από εκεί δεν έχουνε τελειωμό. Από το 1946 μέχρι το 1962 στο στέκι του Μάριου, γράφτηκε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού . Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμη φορά πως ανέκαθεν, οι παρέες έγραφαν ιστορία…
Ο ΜΑΡΙΟΣ Το στρατηγείο του ρεμπέτικου-λαϊκού τραγουδιού!!






ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
Η ΑΡΧΗ … ★★★★★ κέντρο «Ο ΜΑΡΚΟΣ» Η «Τετράς του Πειραιώς», Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστης Δελιάς, Γιώργος Μπάτης και Στράτος Παγιουμιτζής. Αφισάκι του 1933 στο μπαρ «ΜΑΡΚΟΣ» στα Ασπρα Χώματα Παλαιάς ΚοκκινιάςΧιώτης, Κάλλας, Λιντα στην «Σπηλιά του Παρασκευά»★★★★★http://podiki.gr/596/

Εν Αθήναις....το ξύρισμα

$
0
0
φωτο

Το ξύρισμα με το ξυραφάκι εκείνα τα χρόνια απαιτούσε προσοχή γιατί διαφορετικά
έκοβες φέτα και κολλούσες τσιρότο για να πάς στην δουλειά.
Ήθελε και καλή σαπουνάδα με το πινέλο για να μαλακώσουν οι τρίχες...
Έριχνες στο μπωλάκι το ειδικό  ΣΠΛΕΝΤΙΤ ...τριμμένο σαπούνι και έφιαχνες
πλούσια σαπουνάδα και πασαλιβόσουνα.
Έπρεπε να περιμένεις λίγο και άρχιζες....κράταγες το δέρμα με το ένα χέρι για να
τσιτώνει και ξούριζες με το άλλο.
Ξυραφάκια υπήρχαν για όλα τα βαλάντια....τα ΖΙΛΕΤ 
είχαν τα λεφτά τους οπότε πήγαινες σε άλλη κατηγορία τα ΑΣΤΟΡ ...
Μπλέ κουτί τα πρώτα...κόκκινο τα δεύτερα για τους πολλούς που δεν χαλάλιζαν
φαιά ουσία για να θυμούνται μάρκες.
Στον περιπτερά ζητούσαν..κόκκινα ξυραφάκια ή μπλέ...




Τα ΑΣΤΟΡ από Ελληνικά χέρια ήταν πρώτα σε πωλήσεις και η πανέξυπνη 
οικογένεια που τα είχε πέρασε αργότερα στα μιας χρήσεως ξυραφάκια...
Υπήρχαν και ακόμα φθηνότερες μάρκες αλλά ήταν σαν να ξουρίζεσε με μαχαίρι.
Άλλο μυστικό για να κρατάει το ξυραφάκι και να μην το πετάς γρήγορα
ήταν να το ακονίζεις στο εσωτερικό του ποτηριού.
Έκοβες και μια τρίχα από το κεφάλι και την ...έσφαζες μετά για να καταλάβεις
ότι κόβει.
Στην γειτονιά προτιμούσαν να μιλάνε για ξούρισμα και όχι ξύρισμα και τον κουρέα
τον έλεγαν μπαρμπέρη όπως και μπαρμπέρικο το κουρείο.
Θα πήγαιναν και εκεί αργά και που για εξαιρετικές περιπτώσεις...
Αυτός θα τους ξούριζε κόντρα ...θα τους έβαζε ζεστή κομπρέσα...κρέμα ΣΠΛΕΝΤΙΤ...
και φουζέρ ή λεβάντα κολώνια να μοσχοβολάνε από μακριά.

πίσω στα παλιά

Ναυάγιο στις Βρυξέλλες...απειλούν οι Γερμανοί και ΣΙΑ.ΟΕ. !

$
0
0



Και τώρα Μικρέ μου Ήρωα τι κάνουμε;
Η αριστερή πλατφόρμα σου... δείχνει το Νομισματοκοπείο στον Χολαργό!
Σήμερα ο Εργασίας Υπουργός σου συνέχιζε  να τάζει απτόητος από τα κανάλια!!!!!



Έχεις και τον Σπίθα τον συνεταίρο σου στην Κυβέρνηση να θέλει να πάρει
το στράτευμα και να κατατροπώσει τους οχτρούς!
Πού πάμε;
Θα το μάθουμε....ή θα το νοιώσουμε;

Και εσύ τέκνον Βρούτε ;

$
0
0
Δήλωση του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών ....
"Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε δηλώσεις του το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο,
 ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος ποιο είναι το αίτημα της ελληνικής 


 κυβέρνησης που πρέπει να στηρίξει η Κύπρος."

Υπαίθριος Φωτογράφος

$
0
0


Ο υπαίθριος φωτογράφος χρησιμοποιούσε ένα ξύλινο ορθογώνιο πλαίσιο που στηριζόταν σε ένα τρίποδα, τη φωτογραφική μηχανή. Ο φακός βρισκόταν στο κέντρο του ορθογωνίου και από κάτω υπήρχε ένα κασελάκι με συρταράκια που περιείχαν όλα τα απαραίτητα υλικά εκτύπωσης μέσα σε μπουκαλάκια. Πολλοί φωτογράφοι στόλιζαν γύρω γύρω το πλαίσιο με παλιές φωτογραφίες. Από την άλλη μεριά του πλαισίου, υπήρχε ένα μαύρο ύφασμα όπου ο φωτογράφος έμπαινε από κάτω, τον σκέπαζε δηλαδή, για να μπορέσει να τραβήξει τη φωτογραφία. Ρύθμιζε τον φακό και.. τσαφ, έτοιμη η φωτογραφία!
Η εμφάνιση των φωτογραφιών γινόταν με τη χρησιμοποίηση του αρνητικού υγρού που υπήρχε στον κουβά όπου κρεμιόταν κάτω στον τρίποδα. Κουνούσαν το χαρτί στο υγρό και σιγά σιγά άρχιζαν να εμφανίζονται πρώτα τα πιο σκούρα σημεία της φωτογραφίας και στο τέλος όλη η φωτογραφία. Μετά σκούπιζαν τη φωτογραφία με ένα πανί για να φύγουν τα υγρά. Η δουλειά του φωτογράφου συνεχιζόταν καθώς έπαιρνε το ψαλίδι με τα δοντάκια και την έκανε σαν κέντημα.
Όταν επιθυμούσαν να βγάλουν ένα αντίγραφο της φωτογραφίας, τέντωνε το βραχίονα που κρεμιόταν κάτω από το πλαίσιο και έβαζε πάνω σε αυτό τη φωτογραφία. Αν παρουσίαζε κάποιο ελάττωμα η πρώτη φωτογραφία, τη διόρθωνε ο φωτογράφος με τη χρήση κάποιας μπογιάς με μελάνι, και μετά τη φωτογράφιζε.
yp-fotografos

Άγνωστοι Έλληνες ήρωες: Καλλιόπη Λύκα, η θρυλική Μάνα του Στρατιώτη – (30 Ίαν.1889 – 15 Φεβ.1982)

$
0
0

αναδημοσίευση από Πυγμή.gr
.
Η πορεία του Ελληνισμού, πέραν όλων των άλλων, είναι σημαδεμένη με τον μόχθο και το έργο αμέτρητων ανθρώπων, οι οποίοι όταν η ανάγκη «χτύπησε την πόρτα της ιστορίας» πρόταξαν το συμφέρον της πατρίδας τους και έδωσαν τα πάντα γι αυτήν.
Κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να μείνουν στο περιθώριο και να περιοριστούν στον στόχο τους, αδιαφορώντας για την όποια γενικότερη προβολή και γνωστοποίησή του…
Μία εξ αυτών είναι και η Καλλιόπη Λύκα, η θρυλική «Μάνα του Στρατιώτη», όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν… Πέρασε την ζωή της συνεισφέροντας με τον δικό της τρόπο στις μάχες που έδιναν οι Έλληνες την περίοδο κατά την οποία έζησε!
Γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1889 στην Άρτα και ήταν αρκετά ευκατάστατη. Ο σύζυγός της ήταν Υπολοχαγός του πεζικού και πρωτοστατούσε σε όλους τους αγώνες της χώρας μας εκείνης της περιόδου. Για τις υπηρεσίες του, μάλιστα, ανταμείφθηκε με πολλά παράσημα!
Η Καλλιόπη Λύκα ασχολήθηκε ενεργά με την ιατρική περίθαλψη χιλιάδων στρατιωτών σε όλη την Ελλάδα, καθώς συμμετείχε σε αναρίθμητες αποστολές με τον συγκεκριμένο σκοπό. Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό αλλά αντιθέτως πήρε κι εκείνη το όπλο και ρίχτηκε στον αγώνα και μάλιστα σε σχετικά μεγάλη ηλικία!
Μετά τον θάνατο του συζύγου της η Καλλιόπη επέτεινε το φιλανθρωπικό της έργο συμμετέχοντας στις Εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού. Εκτός όμως από την ιατρική βοήθεια, την οποία παρείχε, χάρισε ολόκληρη την περιουσία της στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και στην κυριολεξία άδειασε το σπίτι της από καθετί που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για τους στρατιώτες και τον Αγώνα.
Μετά από χρόνια, τα έφερε έτσι η ζωή, ώστε κλήθηκε να βοηθήσει το ίδιο της το παιδί που είχε τραυματιστεί σε κάποια μάχη. Επειδή, όμως, το τραύμα του δεν ήταν τόσο σοβαρό, όσο άλλα, είπε: «Το κρεβάτι θα το δώσω σε άλλον που είναι βαρύτερα τραυματισμένος!»
Αρχικά, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Αυγούστου 1941, ασχολήθηκε με την περίθαλψη των τραυματιών. Στην συνέχεια δραστηριοποιήθηκε, όπως προαναφέραμε, στην Εθνική Αντίσταση. Ξεκίνησε εκστρατεία για στρατολόγηση νέων αγωνιστών, ταξιδεύοντας σε όλα τα χωριά και ξεσηκώνοντας με πύρινα λόγια τους συμπατριώτες της.
Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατικό Μέτωπο, Βαλκανικοί, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος… Σε όλους δήλωνε «παρούσα» με κάθε τρόπο!
Σε ηλικία 53 ετών δεν περιορίστηκε στην περίθαλψη των Αγωνιστών αλλά βγήκε στα βουνά της Ηπείρου μαζί με άλλους στρατιώτες να πολεμήσει ως Αντάρτισσα. Ντυμένη πάντα στο χακί και με το όπλο στο χέρι ορμούσε πρώτη στην μάχη.
Η Καλλιόπη Λύκα λειτουργούσε στην κυριολεξία ως «Μάνα των στρατιωτών», καθώς ήταν εκεί κάθε φορά που την χρειάζονταν… Τους εμψύχωνε και τους ταρακουνούσε όταν το χρειάζονταν!
Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο περιστατικό που έλαβε χώρα το 1941, όταν μέρος του Πεζικού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα όπλα του, εξαιτίας μίας συνθηκολόγησης που είχε προηγηθεί, και προκειμένου να μην τα παραδώσουν στον εχθρό, τους έβαλαν φωτιά και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. Κάποιοι εξ αυτών δείλιασαν και τότε ήταν που παρενέβη η Καλλιόπη, λέγοντας: «Σταματήστε! Η πατρίδα δεν πέθανε και σας έχει ανάγκη! Αν χαθείτε εσείς, ποιος θα την ελευθερώσει;»
Η Καλλιόπη συνέχισε αγόγγυστα το έργο της μέχρι το τέλος της ζωής της, υπέστη τραυματισμούς και αυτή και ο γιος της, που πολεμούσε στο Μέτωπο, λεηλατήθηκε επανειλημμένα το σπίτι της, ώσπου έφυγε από την ζωή σε ηλικία 93 ετών. Και αυτή, όπως και τόσοι άλλοι ευεργέτες του έθνους, πέθανε ξεχασμένη από τον ελληνικό κράτος, καθώς δεν έγινε δεκτή ούτε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στο οποίο τόσα είχε προσφέρει!
Παρολ’ αυτά τις τελευταίες της στιγμές ήταν κοντά της όλοι οι στρατιώτες και γενικότερα οι άνθρωποι που είχαν δει από κοντά το σπουδαίο έργο της…
Η Καλλιόπη Λύκα συνιστά πρότυπο για εμάς τους σημερινούς Έλληνες χάριν στον αλτρουισμό, την αυταπάρνηση και την αγάπη της για κάθε άνθρωπο αλλά και για την πατρίδα… Το πείσμα και το ατσαλένιο σθένος της στις δύσκολες αυτές συγκυρίες που σημάδεψαν τον Ελληνισμό ας μας εφοδιάσει με κουράγιο και δύναμη για τις τωρινές «φουρτούνες», που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ώστε να βγούμε στο τέλος νικητές…
Μνημείο, στο οποίο απεικονίζεται η Καλλιόπη Λύκα
.

Το εργοστάσιο της Ελληνικής Εριουργίας στα Πατήσια

$
0
0

almografos.com

image
Νίκος Στάμος, αρχιτέκτων E.M.Π.


Το εργοστάσιο που στέγαζε την Ελληνική Εριουργία κτίστηκε το 1914. Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή Αλυσίδα, στο τέλος της Πατησίων. Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης οφείλεται στο ομαλό έδαφος, γεμάτο αμπέλια και κήπους, στο άφθονο νερό από το ρέμα του Ποδονίφτη και στην καταλληλότητα για κάθε είδους εγκατάσταση. Επιπλέον ήταν κοντά η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Κηφισιάς. Μέχρι το 1920 υπήρχαν τρία εργοστάσια εριουργίας, σε απόσταση 500μ. το ένα από το άλλο.
Το εργοστάσιο ξεκίνησε με το κτήριο της κλιμακωτής όψης που παραπέμπει σε μνημειακή αρχιτεκτονική. Αποτελούνταν από έξι πτέρυγες, που εξυπηρετούσαν όλες τις λειτουργίες. Περιλάμβαναν το μηχανοστάσιο, αίθουσα μηχανών για το πρώτο και το τελευταίο ξάσιμο, αίθουσα με κλωστικά μηχανήματα για το πρώτο κλώσιμο, διπλοστρεπτικές μηχανές «τέλειου κλωσίματος», τμήμα παρασκευής στημόνων, φινιστηρίο και αίθουσες γυναικείων και ανδρικών υφασμάτων. Με λίγα λόγια εκεί γινόταν η διαδικασία της κλώσης και της ύφανσης.
Αργότερα κτίστηκαν καινούργιες εγκαταστάσεις ακριβώς δίπλα από το αρχικό εργοστάσιο με παράλληλες πτέρυγες με οδοντωτή οροφή και ανοίγματα προς τον βορρά. Το νέο κτήριο είχε εμβαδόν 1800 τ.μ. και το δομικό του σύστημα αποτελούνταν από μεταλλικές κολώνες τύπου «Τ», ενώ η οροφή του ήταν κατασκευασμένη από στρατζαριστή λαμαρίνα. Οι τοίχοι πλήρωσης ήταν από πέτρα, ενώ οι πλευρικές κολώνες ήταν μπετονένιες. Ήταν ενιαίοςχώρος και χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη και ως επέκταση του κλωστηρίου και του υφαντηρίου. Το κτήριο κάηκε μετά από σφοδρή πυρκαγιά που ξέσπασε το 1950.
To 1919 ο Ν. Κυρκίνης, κύριος μέτοχος της εταιρίας, εγκατέστησε στη Ν. Ιωνία το πλυντήριο και το βαφείο της Εριουργίας δίπλα στο ρέμα του Περισσού. Το 1921 κτίστηκε στο κεντρικότερο σημείο του οικοπέδου το νέο υφαντήριο. Πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο με μεγάλο βάθος που αύξησε πολύ τον χώρο παραγωγής ενώ παρείχε περισσότερη ευελιξία. Μετά ακολούθησε η κατασκευή του νέου μηχανοστασίου. Το κτήριο κτίστηκε σε άμεση σχέση με το αρχικό εργοστάσιο και αποτελούνταν από τρεις πτέρυγες. Το μηχανοστάσιο αποτελούσε την κοινή πηγή ενέργειας των μηχανημάτων της κλώσης και της ύφανσης. Οι καινούργιες επεκτάσεις του εργοστασίου ήταν στα πλαίσια της ανάπτυξης της εταιρίας και της μετατροπής της σε ανώνυμη εταιρία. Ακολούθησαν τα κτήρια επί της οδού του Αγ. Αντωνίου που κτίστηκαν μετά την αλλαγή της ιδιοκτησίας της εταιρίας και της εποπτείας από την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για προεκτάσεις της αποθήκης και των κλωστηρίων. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου καταλάμβαναν 28.000 τ.μ, ενώ παρήγαγε παντός είδους μάλλινα είδη, υφάσματα ανδρικά και γυναικεία, κουβέρτες κοινές και πολυτελείας, στρατιωτικά είδη κ.τ.λ.
Ημερομηνίες σταθμοί
Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή θα ξεκινήσουμε με τα επιχειρηματικά σχέδια των αδελφών Κιρκίνη και τη στέγαση της πρώτης εταιρίας τους στην περιοχή «Αλυσίδα» των Πατησίων το 1910. Ακολούθησε η αγορά οικοπέδου στην περιοχή αλλά και η θεμελίωση του πρώτου τους εργοστασίου. Το 1919, ο Νικόλαος Κυρκίνης αγοράζει έκταση στους Ποδαράδες και δυο χρόνια αργότερα παράλληλα με την κατασκευή του νέου υφαντηρίου στο οικόπεδο της εριουργίας ιδρύει την «Ελληνική Μεταξουργία ». Το 1925 ακολουθεί η κατασκευή του εργοστασίου της Ταπητουργίας και ένα χρόνο αργότερα η «Βαμβακουργία».
Στις 24 Νοεμβρίου του 1926 οι τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις , «Ελληνική Μεταξουργία Α.Ε.», «Ηλεκτροβιομηχανική Α.Ε.» συγχωνεύονται με την επωνυμία «Ελληνική Εριουργία Α.Ε.» δημιουργώντας έναν επιχειρηματικό κολοσσό. Το 1927 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ελέγχει τη διαχείριση και γίνεται κύριος μέτοχος της εταιρίας λόγω οικονομικών ατασθαλιών εκ μέρους της διοίκησης. Το 1935 η εταιρία και το εργοστάσιο πέρασαν στην ιδιοκτησία του Αθανάσιου Μποδοσάκη εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο άνθησης του εργοστάσιου με την αναβάθμιση της παραγωγής. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής το εργοστάσιο ανέλαβε γερμανική διοίκηση που λογοδοτούσε στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Με την απελευθέρωση η διοίκηση ξαναπέρασε σε ελληνικά χέρια, όμως το 1945 η εταιρία κατηγορείται ως συνεργάτης του εχθρού και η Εθνική Τράπεζα αρνείται να της χορηγήσει δάνειο. Παρ’όλα αυτά η παραγωγή παρουσιάζει άνοδο προς το τέλος της δεκαετίας του 1940, η οποία ανακόπηκε από την τεράστια πυρκαγιά του 1950 στο κλωστήριο της Εριουργίας. Επίσης το ίδιο έτος διεξήχθη μεγάλη εργατική απεργία διάρκειας ενός και μισού μήνα. To 1953 η Εριουργία διέκοψε τη λειτουργία της για έναν χρόνο περίπου, ενώ το 1956 το εργοστάσιο της Μεταξουργίας σταμaτάει οριστικά τη λειτουργία του. Δύο χρόνια αργότερα αποφασίζεται η εκποίηση όλης της ακίνητης περιουσίας και των μηχανημάτων πλην του εργοστασίου των Πατησίων και του Φινιστηρίου στη Ν. Ιωνία. Η Εριουργία αναστέλλει τη λειτουργία της για δύο χρόνια (1959-1961), ενώ το 1960 η Βαμβακουργία πουλιέται στην «ΑΕ Κλωστήρια Αττικής». Το εργοστάσιο της Εριουργίας επαναλειτουργεί μέχρι το 1979 όπου με διακοπή δύο χρόνων συνεχίζει να υφίσταται από το 1981 μέχρι το 1986, όταν διακόπτεται οριστικά η λειτουργία της. Στο μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα το 1983 η Εριουργία παρασυρόμενη από την Πυρκάλ -εταιρία συμφερόντων του Α. Μποδοσάκη- στην οποία ανήκει το σύνολο των μετοχών της, κρατικοποιείται.
Το 1999 το επίμηκες κτήριο του υφαντηρίου, η υψικάμινος καθώς και η πρόσοψη του πρώτου εργοστασίου της Εριουργίας κηρύσσονται διατηρητέα μνημεία και αγοράζεται η μισή έκταση του οικοπέδου από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για την κατασκευή σχολείου που θα στεγάσει το 68ο Γυμνάσιο Αθηνών. Η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην Πυρκάλ και ενοικιάζεται ως βιομηχανικός χώρος.
Τελικά ο Ο.Σ.Κ δεν προχώρησε στην ανέγερση σχολείου για αδιευκρίνιστους λόγους και κατασκευάζει στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το εργοστάσιο, πάρκο και γήπεδο μπάσκετ ενώ νοικιάζει την υπόλοιπη έκταση σε ιδιωτικό παρκινγκ. Το 2010 πληθαίνουν οι φωνές για την αξιοποίηση του εργοστασίου της Εριουργίας και τη δημιουργία σχολείου και χώρου πρασίνου.
Συμπεράσματα – Σημερινή κατάσταση
Το εργοστάσιο της Εριουργίας των Πατησίων αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας καθώς προμήθευε τον ελληνικό στρατό με παντός είδους μάλλινα προϊόντα από κουβέρτες μέχρι ρουχισμό. Από πολεοδομικής και χωροταξικής άποψης η ιδιαιτερότητα του έγκειται στην απομακρυσμένη θέση του από τη βιομηχανική ζώνη της Νέας Ιωνίας που χαρακτηριστικά αποκαλούνταν μικρό «Μάντσεστερ» με πλειάδα εργοστασίων και εργατικών κατοικιών που φιλοξένησαν τους Πρόσφυγες. Τα λίγα εργοστάσια των Πατησίων αποτελούσαν ένα δεύτερο περιορισμένο πόλο βιομηχανικής ανάπτυξης που εκμεταλλεύτηκαν τις ευνοϊκές γεωγραφικές συνθήκες που ίσχυαν τότε στην περιοχή. Από αρχιτεκτονικής απόψεως η όλη εξέλιξη των κτηρίων του εργοστασίου εκτός από τον καταμερισμό της εργασίας μαρτυρεί και την εξέλιξη της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Από τους ιστορικούς ρυθμούς του 19ου αιώνα, περνάμε στις νέες κατασκευές με τις πριονωτές στέγες με τα μεγάλα τους ανοίγματα , αλλά και στις μεταγενέστερες από οπλισμένο σκυρόδεμα και πλίνθους.
Σήμερα το οικόπεδο της Εριουργίας αποτελεί ένα μεγάλο αστικό κενό. Η μία του πλευρά τοποθετημένη στις ράγες του τραίνου και οι υπόλοιπες περιτριγυρισμένες από πολυκατοικίες. Η κατάσταση των κτηρίων του οικοπέδου ποικίλλει. Η κατάσταση του φέροντος οργανισμού του υφαντηρίου - κτηρίου διατηρητέου- είναι πολύ καλή όμως η παρατεταμένη φάση ερημοποίησης έχει επίπτωση στα στοιχεία πλήρωσής του. Περιορισμένο κομμάτι του ισογείου λειτουργεί σαν αποθήκη. Το πρώτο χρονικά εργοστάσιο με τη διατηρητέα πρόσοψη, χρησιμοποιείται μερικώς ως ξυλουργείο όμως η κατάσταση των ζευκτών και η αντικατάσταση κομματιών της στέγης με λαμαρίνες υποδηλώνουν μία προβληματική κατάσταση. Τα κτήρια επί της οδού της Αγ. Αντωνίου βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση και είναι εγκαταλειμμένα, ενώ πριν μερικά χρόνια είχε καταρρεύσει η στέγη σε ένα από αυτά. Το κτήριο του μηχανοστασίου βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν φιλοξενεί κάποια χρήση. Οι εναπομείναντες αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται σε καλή κατάσταση πέρα κάποιων αυτοσχέδιων μικρών κατασκευών από ευτελή υλικά που σαφώς δεν σχετίζονται με την παλιά λειτουργία του εργοστασίου. Στους ελεύθερους χώρους του οικοπέδου πέρα από την παρέμβαση του Ο.Σ.Κ. με τη δημιουργία γηπέδου μπάσκετ και πάρκου που δεν είναι προσβάσιμα από το εργοστάσιο, υπάρχει ένας γυμνός φέρων οργανισμός που είναι τοποθετημένος στη θέση της παλιάς προέκτασης του εργοστασίου που κάηκε το 1950 και επιτρέπει το κρέμασμα πανιών για την προστασία των αυτοκίνητων του παρκινγκ. Επιπλέον άναρχη φύτευση καλύπτει σε πολλά σημεία τον υπαίθριο χώρο.
Η ύπαρξη χώρων πρασίνου αλλά και η έλλειψη εκπαιδευτικών και πολιτιστικών υποδομών της περιοχής, κάνουν αναγκαία την επανάχρηση του εργοστασίου ως βιομηχανικού πάρκου που θα εξυπηρετήσει τις προαναφερθείσες ανλαγκες σε τοπική ή υπερτοπική κλίμακα. Η δεσπόζουσα επιμήκης μορφή του παλιού υφαντηρίου και τα υπόλοιπα κτήρια προσφέρουν πλειάδα αρχιτεκτονικών επιλογών με την ταυτόχρονη ανάδειξη τους ως κατασκευές του βιομηχανικού παρελθόντος του τόπου μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Kωνσταντίνα Δεμίρη, «Τα ελληνικά κλωστοϋφαντουργεία», ΕΤΒΑ, 1991
Ελένη Μαϊστρου, Όλγα Βογιατζόγλου, Έφη Καραθανάση, Μαρία Καρατζίδου, «Η βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας», ΕΤΒΑ, 2002
Επιστημονικό Συμπόσιο, «Ο ξεριζωμός και η άλλη πατρίδα - Οι προσφυγουπόλεις στην Ελλάδα», Σχολή Μωραϊτη, 1999

Το άρθρο συντάχθηκε με αφορμή τη διπλωματική εργασία στην Aρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π., «Πειραματικό Εκπαιδευτικό κέντρο στο εργοστάσιο της Ελληνικής Εριουργίας» που πραγματοποιήθηκε από τον υπογράφοντα και την Κωννσταντίνα Σταμπούλογλου.


Από Palmografos.com -

Εν Αθήναις... στάσεις λεωφορείων

$
0
0




ΑΒΕΡΩΦ.... από τις φυλακές στην Αλεξάνδρας όπου σήμερα είναι
ο Άρειος Πάγος.
Θα μου πείς πάλι με το νόμο έχει να κάνει.
Αλυσίδα...στο Τέρμα Πατησίων...περνούσε κάποτε το τρένο για Λαύριο
και ο φύλακας έβαζε αλυσίδα και έκλεινε την διασταύρωση με την Χαλκίδος.
ΑΡΜΟΝΙΑ....θα κατέβει κανείς;
στην Λένορμαν το θρυλικό σινεμά κλειστό σήμερα...συγκάτοικος στην αυλή των θαυμάτων η ταξιθέτρια μας έβαζε τζάμπα στις μεσημεριανές προβολές που δεν είχε κόσμο.
Γαρδένια....είχε και στου Ζωγράφου και αλλού συνήθως από το όνομα κέντρων
διασκέδασης που υπήρχαν κάμποσα.
Γυμναστική Ακαδημία....στην Δάφνη το σημερινό ΤΕΦΑΑ αλλά το πρώτο όνομα
παραμένει και ακούγεται καλύτερα.
ΕΒΓΑ...αυτές οι στάσεις υπήρχαν παντού ....πολλά τα ΕΒΓΑΤΖΙΔΙΚΑ τα αγαπημένα
μαγαζάκια μικρών και μεγάλων εκείνης της εποχής.
Μια σοκολατίνα στο χαρτί για το σπίτι Κυριακή απόγευμα....
"...το παιδί να φάει πρώτα..."έλεγε η γιαγιά και στο τέλος έπαιρνε μια κουταλιά.
Ζαϊρα...καλοκαιρινό σινεμά στο Γαλάτσι....δεν υπάρχει σήμερα....παρακάτω
ήταν και η ΑΓΑΠΗ άλλο θερινό ούτε αυτό υπάρχει.
Βόλτα από τα Πατήσια ανηφόριζε η οικογένεια την Τέω Σάββατο απόγευμα
και διάλεγε την ταινία που θα έβλεπε.
Απ΄έξω ο στραγαλατζής με το καροτσάκι και την ασετυλίνη.
Ιζόλα....στην Καλλιθέα ...κλειστό το εργοστάσιο....οι περισσότεροι

είχαμε κάποια ηλεκτρική συσκευή....δούλευε κοσμάκης εκεί.
Καλογήρων...στην Βουλιαγμένης ....θα κατέβει κανείς;
Εκεί ζούσαν κάποια ανύπαντρα αδέρφια που η γειτονιά τους έλεγε καλόγερους.
Κλωναρίδου....στην Πατησίων εκεί ήταν το σπίτι του και το εργοστάσιο μπύρας
που είχε.
Σήμερα είναι πάρκο.
Κολοσσαίον...στην Κυψέλη παλιό σινεμά και φυσικά σήμερα σούπερ μάρκετ.
Κολούμπια...στην Ριζούπολη το γνωστό εργοστάσιο δίσκων μουσικής...σήμερα
ερείπιο αφημένο στην τύχη του.
Κομπαρσίτα...στα Φιλαδέλφεια...παλιό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης από όπου
πέρασαν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες...δεν υπάρχει σήμερα.
Κοτοπούλη...Ζωγράφου η βίλα της μεγάλης ηθοποιού ευτυχώς διατηρητέα.

Κυνοσάργους....Κυνόσαργες γυμναστήριο της αρχαίας Αθήνας που ποτέ
δεν βρέθηκε κάτι από αυτό.

πίσω στα παλιά

ΕΜΠΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ...για την δραχμή!

$
0
0



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ζητάμε 6μηνη παράταση μόνο για την δανειακή
σύμβαση!
Δεν κάνουμε πίσω!
Δεν υπάρχει plan b !

Αχ κατα...Καμμένη Ελλάδα μου με τους ηγέτες σου !

$
0
0



"Ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση ειναι αποφασισμένη για όλα και αν πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
 "Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε θα το κάνουμε Κούγκι". 

ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΡΑΒΙ

$
0
0

Μια απίστευτη ιστορία: Βρήκε 21 τόνους χρυσού σε ναυάγιο, αλλά δεν τα χάρηκε 


Μια απίστευτη ιστορία: Βρήκε 21 τόνους χρυσού σε ναυάγιο, αλλά δεν τα χάρηκε [εικόνες]


-
Είναι μια ιστορία αντάξια χολιγουντιανής παραγωγής, τόσο λόγω 
της απίστευτης διάστασής της όσο και λόγω της εξέλιξής της.
Μέχρι τη σύλληψή του στη Φλόριντα, στις 27 Ιανουαρίου, ο Τόμι Τόμσον ήταν ένας από 
τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους των ΗΠΑ.
Εγινε γνωστός το 1988, όταν ανακάλυψε το μυθικό καράβι «SS Central America» στα
 ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας. Το καράβι ονομάστηκε «Ship of Gold» γιατί περιείχε τον
 μεγαλύτερο βυθισμένο θησαυρό των ΗΠΑ: τόνους χρυσού που μάζεψαν κυνηγοί χρυσού 
στην Καλιφόρνια. Το ναυάγιο έγινε το 1857, σκότωσε 425 επιβάτες και προκάλεσε ένα 
απίστευτο κραχ στο Χρηματιστήριο. 130 χρόνια αργότερα, οι κυνηγοί χρυσού το έφεραν 
στην επιφάνεια.
21 τόνοι χρυσού, περίπου 150 δισ. δολάρια
Εχοντας έμμονη ιδέα με αυτό το ναυάγιο, ο μηχανικός-ωκεανογράφος Τόμι Τόμσον
 (στην παραπάνω φωτό), που εργαζόταν στο Ινστιτούτο  Battelle Memorial Institute 
de Columbus στο Οχάιο, κατόρθωσε το 1983 να πείσει μια ομάδα 161 επενδυτών να
 του δανείσουν 12,7 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις έρευνές του. 
Ο Τόμσον αποκρυπτογραφεί αρχεία ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα και κατασκευάζει
 τον Nemo, ένα υποβρύχιο και υπερ-σοφιστικέ ρομπότ. Το μηχάνημα εντοπίζει τους 
21 τόνους χρυσού, οι οποίοι εκτιμώνται σε 150 δισ. δολάρια, μέσα σε λίγους μήνες.
Αρχίζουν οι μηνύσεις από τις ασφαλιστικές
Αλλά ο θρίαμβος της ανακάλυψης δεν διαρκεί πολύ. 39 ασφαλιστικές εταιρείες του κάνουν 
αμέσως μήνυση με το επιχείρημα ότι είναι ιδιοκτήτες του θησαυρού, αφού αυτός ανήκει 
στους ιδιοκτήτες που πνίγηκαν το 1857. Ο ωκεανογράφος απαντά ότι ο χρυσός είχε
εγκαταλειφθεί και ότι τώρα ανήκει στον ίδιο. Ενα δικαστήριο τον δικαιώνει και του 
αποδίδει το 92% του θησαυρού. Αμέσως πουλάει ένα μεγάλο μέρος του.
Ενταλμα σύλληψης το 2012
Αλλά τα προβλήματα ξαναρχίζουν το 2005, όταν οι επενδυτές, που δεν είχαν πάρει ποτέ
 πίσω τα λεφτά τους για τις έρευνες, τον σέρνουν εκ νέου στα δικαστήρια. Ο Τόμσον 
εξαφανίζεται και δεν παρίσταται σε καμία δίκη. Το 2012 ένας δικαστής εκδίδει ένταλμα 
σύλληψής του.
Με την πρώην συνεργάτιδά του και νυν σύντροφό του Αλισον Αντεκέγερ, ο φυγάς 
οργανώνει μια καινούργια ζωή για να ξεφύγει από τους διώκτες του. Μια αναφορά της 
Αστυνομίας αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα, νοίκιασε σπίτι στη Φλόριντα 
προπληρωμένο με ρευστό για οκτώ χρόνια, έκανε μετακινήσεις με λεωφορείο, ταξί ή με
 τα πόδια, για να αποφεύγει τους αστυνομικούς.
Κύλινδροι θαμμένοι με χιλιάδες δολάρια
Τέλη του 2012, ένας ηλεκτρολόγος που πήγε σπίτι του για μια ζημιά τον αναγνωρίζει 
χάρη στις φωτογραφίες του που κυκλοφορούσαν παντού. Αλλά ώσπου να φτάσει 
η Αστυνομία το ζευγάρι είχε κάνει φτερά. Πάνω στη βιασύνη τους, όμως, να φύγουν, 
άφησαν πίσω τους 12 κινητά τηλέφωνα και ένα βιβλίο με τον τίτλο «How to Live Your
 Life Invisible» («Πώς να ζήσετε αόρατος»). Στον κήπο του σπιτιού οι αστυνομικοί ξεθάβουν
κυλίνδρους με χαρτονομίσματα σε πακέτα των 10.000 δολαρίων. Ο φυγάς, ωστόσο, 
παραμένει άφαντος. Αλλά άθελά της η σύντροφός του Αλισον Αντεκέγερ φέρνει έναν 
αστυνομικό που την παρακολουθεί ως την πόρτα του ξενοδοχείου όπου διαμένουν.
Ο μύθος του κυνηγού θησαυρών
Το ζευγάρι συνελήφθη. Στις 27 Ιανουαρίου 2015, ο επιθεωρητής της Αστυνομίας 
Πίτερ Τόμπιν δήλωσε ότι «ο Τόμσον ήταν ένας από τους εξυπνότερους φυγάδες 
που κυνήγησαν ποτέ οι αμερικανικές Αρχές».
Αλλά η σύλληψη δεν έφερε και το τέλος του μυστηρίου: έλειπαν πολλά εκατομμύρια
 δολάρια σε μετρητά, σε χρυσά νομίσματα και ράβδους χρυσού, τα οποία ήταν άφαντα.
Ο κυνηγός θησαυρών θα δικαστεί, αλλά δεν του λείπουν και οι υπερασπιστές. 
Ο Γκιλ Κιρκ, ένας πρώην συνάδελφός του ο οποίος επένδυσε 1,8 εκατ. δολάρια από 
δικά του χρήματα για την έρευνα στο βυθισμένο καράβι και δεν τα πήρε ποτέ πίσω,
 δηλώνει ότι ο Τόμσον «δεν είναι απατεώνας».
«Δεν του κρατάω κακία. Στα μάτια μου παραμένει ένας Αμερικανός ήρωας, όπως ήταν
 οι αδελφοί Ράιτ για την αεροπορία», δήλωσε. Απόδειξη ότι ο μύθος του κυνηγού 
θησαυρών μένει πάντα ζωντανός στην Αμερική.



www.iefimerida.gr

"Οι παλιές Αθηναικές Απόκριες" - Κειμενο ντοκουμεντο

$
0
0


Image


Το παρακάτω κειμενο για τις Αθηναικές Απόκριες δημοσιεύτηκε το 1930 στην εφημερίδα 'Ελεύθερο Βήμα', ειναι ενα απο τα πολλά κείμενα που έγραψε ο Κώστας Ουράνης την εποχή εκείνη με αφορμή τα ταξίδια του σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Τα κείμενα αυτα αργότερα, ως μια συλλογή ταξιδιών, έγιναν βιβλίο με τίτλο Ταξίδια: Ελλάδα (εκδόσεις Εστία).

Σχετικά με τα κείμενα ο Ουράνης ειχε πει: "Τα Ταξίδια στην Ελλάδα αναφέρονται στην Ελλάδα. Δεν εχουν όμως τιποτα το documantaire , δεν εικονίζουν την Ελλάδα της εποχής μεταξύ των δύο πολέμων. Ειναι εντυπώσεις καθαρά υποκειμενικές και τις περισσότερες φορές, συναισθηματικές. Ο τόνος σ'αυτές δεν ειναι σε οτι είδα αλλα στο τι αισθάνθηκα μπροστά σε ο,τι έβλεπα. Εκφράζουν τα κινήματα της ψυχής και της φαντασίας που μου προκαλούσαν τα μέρη που επισκεπτόμουν."

Παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο απο τα ταξίδια του Ουράνη με αφορμή τις φετινές απόκριες και ίσως ενα κλίμα νοσταλγίας που επικρατεί και που όπως θα δείτε και στο κείμενο πάντα υπήρχε, καθως η κάθε εποχή νοσταλγει μια εποχή παλια, καλύτερη απο αυτή. Απολάυστε το!












http://www.onalert.gr

Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>