Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

20/4/1913-29/10/1986-Μίμης Φωτόπουλος, ο μεγάλος κωμικός που έχει καταγραφεί ως «ο σοφός μάγκας του ελληνικού σινεμά»

$
0
0
Μίμης Φωτόπουλος, ο μεγάλος κωμικός που έχει καταγραφεί ως «ο σοφός μάγκας του ελληνικού σινεμά» [εικόνες]

«Γεννήθηκα των Βαΐων. Σημαδιακή μέρα. Ως τα τριάντα τρία μου χρόνια η ζωή μου δεν ήταν σπαρμένη με βάγια, αλλά με αγκάθια. Και σε μια στιγμή, στο απόγειο της κινηματογραφικής μου καριέρας, μπήκα σαν Μεσσίας στη Λάρισα.
...Βέβαια, δεν μπήκα "επί πώλου όνου", αλλά οι θαυμαστές μου σήκωσαν στα χέρια ένα μικρό "Oστενάκι"που είχα. Αυτό ήταν το πρώτο γλυκό ποτήρι που ήπια ύστερα από τόσα και τόσα πικρά. Αν υπάρχουν μοιραίες μικρές αγγελίες, τότε η μικρή αγγελία που διάβασα ήταν η μοιραία της ζωής μου. Έχουν περάσει πενήντα χρόνια από τότε κι ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω πώς μου 'ρθε, έτσι στα καλά καθούμενα, να δώσω εξετάσεις στη Δραματική. Ως εκείνη τη στιγμή δεν είχα πατήσει σε θέατρο παρά μονάχα δυο φορές. Τη μια είχα δει τον Βασίλη Αργυρόπουλο και την άλλη τα Καλουτάκια. Εκείνο που λάτρεψα ήταν ο κινηματογράφος. Πιστεύω ότι εκείνο που με θάμπωσε ήταν οι δύο τίτλοι: φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδαστής της Δραματικής Σχολής του Βασιλικού Θεάτρου. Μεγάλη υπόθεση. Μ.Φ.».
Αυτά γράφει ο Μίμης Φωτόπουλος στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Το ποτάμι της ζωής μου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Ο σοφός μάγκας
Ο Μίμης Φωτόπουλος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς της χρυσής φουρνιάς του ελληνικού κινηματογράφου και έχει καταγραφεί ως ο «σοφός μάγκας του ελληνικού σινεμά», χάρη στη μεγάλη του μόρφωση, την καλλιτεχνική του παιδεία και τις αξέχαστες ερμηνείες με το αμίμητο στυλ του, σε ρόλους λαϊκού μάγκα.
Γεννήθηκε στη Ζάτουνα της Γορτυνίας και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο σε ηλικία 19 ετών, στην παράσταση «Λακοντιέρα» με τον θίασο Κουνελάκη. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και όλα τα μεγάλα ονόματα των συναδέλφων του, με κορυφαία το Θέατρο Τέχνης και το Εθνικό. Το 1948 παίζει στην επιθεώρηση «Άνθρωποι – Άνθρωπο» των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, και γίνεται διάσημος ηθοποιός, ενώ η περίφημη ατάκα του «Κι ύστερα θα κάααααθεεεσαι» γίνεται διάσημη και τον ακολουθεί σε όλη του την καριέρα.
Το 1952 δημιούργησε τον δικό του θίασο και περιόδευσε σε Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο, Γερμανία. Το 1960 ασχολήθηκε με επιτυχία και στο χώρο της σκηνοθεσίας.
Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση γίνεται το 1948 στη «Μαντάμ Σουσού» του Τσιφόρου. Την ίδια χρονιά ντεμπουτάρει και στη Φίνος Φιλμ με την ταινία «Χαμένοι Άγγελοι» και τον ίδιο χρόνο στην ταινία «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται». Η ερμηνεία του στην ταινία «Το Σωφεράκι» στον ρόλο του αγνού μάγκα ταξιτζή εργένη, θα αφήσει εποχή και θα τον καθιερώσει ως τον πιο ταλαντούχο... μάγκα των Ελλήνων ηθοποιών.
Στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1957) δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας μαζί με τον παρτενέρ του, Βασίλη Αυλωνίτη, και παραμένουν διαχρονικά οι δύο λατρεμένοι λατερνατζήδες του ελληνικού κοινού. Η ερμηνεία του, ως αυστηρός πατέρας με λαϊκό και μάγκικο προφίλ, στην τελευταία του ταινία με τη Φίνος Φιλμ, «Ο Θόδωρος και το Δίκαννο» (1962), άφησε εποχή και η πασίγνωστη ατάκα του «το δίιιικανο» που έλεγε με τον δικό του μοναδικό τρόπο στην ταινία ο μεγάλος αυτός κωμικός, έμεινε στην ιστορία.
Ο Μίμης Φωτόπουλος έπαιξε σε 101 ταινίες – 11 από αυτές στη Φίνος Φιλμ. Πέρα από τη λαμπρή καριέρα του, σαν ηθοποιός, έγραψε τρία θεατρικά έργα, τρία βιβλία αυτοβιογραφικού χαρακτήρα και τέσσερις ποιητικές συλλογές. Κατά τη δεκαετία του ’70, επέδειξε και το ταλέντο του στις εικαστικές τέχνες, οργανώνοντας πολλές εκθέσεις με την ιδιότυπη τέχνη του κολάζ γραμματοσήμων.
Παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του από το πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, ενώ ο Δημοτικός κινηματογράφος Αμαρουσίου – του οποίου ήταν δημότης – φέρει το όνομά του.
Εκτοπίστηκε στην Αίγυπτο
Κατά την περίοδο της κατοχής, ο Μίμης Φωτόπουλος εντάχθηκε στην αντίσταση και συμμετείχε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Λόγω της μόρφωσής του, είχε αναλάβει περισσότερο «διαφωτιστικό» ρόλο.
Το 1944, έγινε μέλος και στον θίασο των Ενωμένων Καλλιτεχνών, της ομάδας, δηλαδή, των ηθοποιών, που πρότασσαν, μέσα από τα έργα τους, τις ιδέες της αριστεράς. Σαν μέλος αυτού του θιάσου, συμμετείχε σε παραστάσεις που γίνονταν σε υπόγεια θέατρα, υπό το άγρυπνο μάτι ανθρώπων του ΕΛΑΣ, που φύλαγαν ηθοποιούς και θεατές από ενδεχόμενο χτύπημα.

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1945, ο Φωτόπουλος επισκέφτηκε τα στέκια των καλλιτεχνών στο Κολωνάκι, προκειμένου να βρει δουλειά. Εκεί συνελήφθη. Τον είχε προδώσει ένας άνθρωπος του θεάτρου. Ο ίδιος έχει περιγράψει τη στιγμή της σύλληψης στο βιβλίο του, «το ποτάμι της ζωής μου»: «Ξαφνικά, ένα βάναυσο χέρι μου χτύπησε τον ώμο. Γυρίζω και βλέπω έναν ταξιθέτη. Ήτανε το πασίγνωστο τομάρι του θεάτρου, ο Αποστόλης. Σε λίγο, να “μαι στα βάθη ενός κρατητηρίου. Βρισκόμουν βέβαια σε ένα αστυνομικό τμήμα, που στεγαζόταν σε κάποια πολυκατοικία κοντά στην οδό Αμερικής. Στην αρχή ήμουν ο μόνος ένοικος. Μα μέσα σε δύο ώρες, αυτό το μπουντρούμι είχε γεμίσει με τόσο κόσμο, που δεν είχαμε αέρα να αναπνεύσουμε».
Λίγες μέρες αργότερα, οι κρατούμενοι φορτώθηκαν σε ένα καράβι και απέπλευσαν από το Φάληρο, με προρισμό το στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, που βρισκόταν 150 χιλιόμετρα μακριά από την Αλεξάνδρεια και ήταν τόπος εξορίας των Ελλήνων αριστερών, κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών.
http://www.iefimerida.gr/


Επισκόπηση Τύπου

$
0
0



—του Γιώργου Ζεβελάκη—
ΦΑΝΟΣ ΕΞΩΦ scanΓελοιογραφικά ενσταντανέ στο περιοδικόΦανός του 1960 πρόβαλλαν —με όχι ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο χιούμορ— τις ιδιότητες ποικίλων προϊόντων. Το επιμελημένο βραχύβιο έντυπο —νομίζω ότι τυπώθηκε άπαξ— που τα φιλοξενούσε, δεν ήταν συνέχεια του συνώνυμου Φανού των δημοσιογράφων, αλλά «έκδοσις των Ελλήνων ευθυμογράφων και γελοιογράφων», με υπεύθυνο τον Ανδρέα Βλασσόπουλο.
Από τις τέσσερις γελοιογραφίες που παρουσιάζομε εδώ, η μια μόνο, είχε την υπογραφή ξένου καλλιτέχνη (G.F.) και ασφαλώς με τη λεζάντα στην οικεία γλώσσα θα δημοσιευόταν και σε έντυπα άλλων χωρών. Η εμφάνιση εκείνης της διαφήμισης σημείωνε το τέλος του παλαιού υφασμάτινου ρινομάκτρου που επιπλέον θα έπαυε να θεωρείται απαραίτητο διακοσμητικό μοτίβο στα ανδρικά σακάκια.
Η οδοντόκρεμα PRODENT που κυριαρχούσε εκείνα τα χρόνια, μοιράζοντας ακόμα  και ρολόγια ως δώρα, δεν φαίνεται να είχε εμπορική διάρκεια. Και το PETROGAZ παραμερίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρική κουζίνα. Το ίδιο δεν συνέβη όμως με την Σκόντα, που περνάει μια νέα άνθιση στις μέρες μας.
Τη γελοιογραφία της PRODENT σχεδίασε ο Κώστας Μητρόπουλος, ενώ τις άλλες ο Παύλος Παυλίδης (1909-1980).
Prodent Ελευθ 8_7_1958ΓΕλοιγρ Διαφημ Scoda 1960Γελοιγρ Διαφημ TEMBO 1960Γελοιογρ etrogage 1960ελοιογρ Οδοντ Prodent 1960

Οι συνταγές της πείνας στην Κατοχή

$
0
0

Πώς γίνεται να μαγειρεύεις χωρίς φαγητό; 
Οι συνταγές της επιβίωσης στην Κατοχική Αθήνα, μέσα από τις μαρτυρίες γυναικών της εποχής. Η ιστορικός Ελένη Νικολαΐδου ξεφυλλίζει τις σελίδες του βιβλίου της και θυμάται. Επιβίωση με πατατοφλουδοκεφτέδες, μπομπότα, ψίχουλα εβδομάδας, καφέ από ρεβίθια, τετράποδα και τον... εμετό των Γερμανών
«Καθόλου κρέας ή ψάρι, μια αλεσμένη αγκινάρα για φαγητό. Καλό μάσημα της τροφής για να νιώθει το στομάχι γεμάτο και μην ξεχνάτε να μαζεύεται τα ψίχουλα από το τραπέζι σε ένα βαζάκι. Στο τέλος της εβδομάδας, η ποσότητα θα είναι αρκετή». Προτροπές επιβίωσης στον Τύπο της Κατοχής. Από τον Απρίλιο του 1941, η Ελλάδα βίωνε την εξαθλίωση, τον αφανισμό και χιλιάδες πολίτες πέθαιναν κυριολεκτικά από ασιτία.
Η ιστορικός Ελένη Νικολαΐδου - ήδη με 22 βιβλία στο βιογραφικό της - βγάζει από το χρονοντούλαπο τις «Συνταγές της Κατοχής», το απόλυτο εγχειρίδιο για το «πώς σφίγγει το ζωνάρι». Εξιστορεί δε στο WE του NEWS 247 τις συνθήκες ζωής, αλλά και τους εφευρετικότατους τρόπους επιβίωσης, όπως τις εξιστόρησαν γυναίκες της εποχής, αλλά και όπως παρουσιάζονταν στα «Αθηναϊκά Νέα», «Βραδυνή» και «Καθημερινή».
Τι έτρωγε ο κόσμος τότε; Και τελικά, πόσο κοντά είμαστε στο να αναπροσαρμόσουμε το σημερινό μας διαιτολόγιο σε εκείνο των δύσκολων χρόνων;


Η ψευδαίσθηση του να τρως κρέας

«Οι άνθρωποι της Κατοχής είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους Ναζί, τα μπλόκα, τις εκτελέσεις, τη λεηλασία της πόλης και τις τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα. Οι μισθοί πλέον δεν είχαν καμία αξία. Τα τρόφιμα στην αγορά ήταν σπάνια και όταν εμφανίζονταν ελέγχονταν από μαυραγορίτες, οι οποίοι ήταν σε αγαστή συνεργασία με τους Γερμανούς κατακτητές. Έπρεπε, λοιπόν, να επιβιώσουν. Χιλιάδες δεν τα κατάφεραν, χιλιάδες στην Αθήνα και σε άλλα μέρη πέθαναν από ασιτία. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι εφημερίδες της εποχής έδιναν συμβουλές για το πώς θα μπορέσουν οι Αθηναίοι να διατραφούν, ώστε να κρατηθούν εν ζωή. Μία συνταγή ή οδηγία – που ήταν και αυτή που με σόκαρε περισσότερο -  έδινε οδηγίες για το πώς να μαζεύουν ψίχουλα».
Έλεγε λοιπόν: Μαζεύετε με προσοχή τα ψίχουλα από το τραπέζι και βάλτε τα σε ένα ποτήρι. Στο τέλος της εβδομάδας θα έχετε μαζέψει τόσα ψίχουλα, ώστε να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας.
«Ειλικρινά, δεν είναι φοβερό; Επίσης, υπήρχε συνταγή που έλεγε πώς να ξεγελάσεις τα μάτια σου και το στομάχι σου ότι τρως κρέας (φοβερά δυσεύρετο προϊόν)».
Είναι πολύ απλό: Παίρνεις μία μελιτζάνα και την τρίβεις, την αφήνεις να σκουρύνει και τότε έχεις την αίσθηση ότι τρως κρέας! «Ξέρετε οι Αθηναίοι άλλαξαν δραστικά τις διατροφικές τους συνήθειες. Γνωρίζατε ότι τα γεμιστά προ Κατοχής τα έτρωγαν με μαγιονέζα;».

 

Σκύλοι, γάτες, γαϊδούρια, άλογα και ελάφια al dente

«Όταν πεινάς θα φας τα πάντα, όταν βλέπεις το παιδί σου τουμπανιασμένο θα του δώσεις τα πάντα για να το κρατήσεις στη ζωή. Μερικές φορές αναρωτιόμασταν: "Μα και σκύλους;". Ναι και σκύλους και γάτες. Τα πάντα έτρωγαν τότε οι Αθηναίοι», αναφέρει η κα Νικολαΐδου.
Οι σκύλοι και οι γάτες εξαφανίστηκαν από τους πρώτους μήνες που μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Και επειδή οι κατακτητές δεν άφησαν τίποτα όρθιο, αλλά κατέσχεσαν ακόμη και τους γάιδαρους για τις ανάγκες των μεταφορών του στρατού τους, παρατηρήθηκε ότι και αυτοί σταδιακά εξαφανίζονταν. Είναι εξακριβωμένο ότι από τον Εθνικό Κήπο σε μία νύχτα χάθηκαν δύο ελάφια. Εικάζεται ότι πεινασμένοι μπήκαν μέσα νύχτα και τα άρπαξαν για λόγους επιβίωσης.
«Πρέπει να σας πω ότι σφάζονταν και άλογα. Για το λόγο αυτό, υπήρχαν πολλά παράνομα σφαγεία, όπου έσφαζαν τα ζωντανά και τα πουλούσαν από πόρτα σε πόρτα για ολόκληρες περιουσίες. Το ξεπούλημα της περιουσίας των Αθηναίων έγινε και για άλλα τρόφιμα, όπως το λάδι».

 

Καφές από ρεβίθια και για επιδόρπιο «εμετός των Γερμανών»

Τα φρούτα στην κατοχική Αθήνα, αποτελούσαν ένα είδος υπό εξαφάνιση. «Υπήρχαν όμως συνταγές για ορεκτικά που έκοβαν την όρεξη! Οι οδηγίες δηλαδή που δίνονταν ήταν, πώς θα ξεγελάσουμε το στομάχι μας, ώστε να νιώσει ότι είναι γεμάτο. Τούς προέτρεπαν λοιπόν να τρώνε χόρτα και να τα μασούν αργά αργά για να νομίσει το στομάχι ότι είναι χορτάτο».
Ακόμη, λόγω του ότι ο καφές ήταν δυσεύρετος, απλοί πολίτες έφτιαχναν έναν τύπο καφέ από διάφορα προϊόντα, όπως τα ρεβίθια ή από βραστά κουκούτσια. 
«Αυτό που υπήρχε σε μερική αφθονία, ήταν το κρασί, το οποίο έσωσε αρκετούς Αθηναίους, γιατί τους τόνωνε. Επίσης και οι σταφίδες και τα σύκα ήταν υλικά που τους κρατούσαν ζωντανούς, αφού τα χρησιμοποιούσαν ως υποκατάστατα ζάχαρης και έφτιαχναν γλυκά. Υπήρχαν εστιατόρια που πουλούσαν γάλα, νερωμένο φυσικά, και αμφιβόλου ποιότητας. Να συμπληρώσω εδώ ότι από την πείνα τους, οι Αθηναίοι μάζευαν ό, τι χόρτο έβρισκαν, αλλά πόσα χόρτα μπορεί να υπάρχουν για να ταΐσουν μία πόλη; Δίνονταν τότε οδηγίες να είναι προσεκτικοί  στο τι τρώνε, αλλά στην πράξη ήταν ανέφικτο λόγω της πείνας».
Άλλοι επιβίωναν με φέτες λασπώδους ψωμιού ή την λεγόμενη μπομπότα (χυλός από καλαμποκάλευρο), ενώ είναι εξακριβωμένο ότι υπήρχαν άνθρωποι και παιδιά ή ορφανά πολέμου, που σύχναζαν έξω από τις ταβέρνες που έπιναν και έτρωγαν οι Γερμανοί και όταν αυτοί ξερνούσαν, θρέφονταν από τον εμετό τους».

 

Μοναδική πρώτη ύλη το νερό και τα χόρτα… ογκρατέν

«Είναι τραγικό αυτό που θα σας πω αλλά η πρώτη ύλη ήταν το ...νερό! Όταν βέβαια έτρεχε από τις βρύσες, γιατί η αλήθεια είναι ότι τους το έκοβαν πολύ συχνά. Για να σας δώσω να καταλάβετε, υπήρχε συνταγή που έλεγε ότι αν και εφόσον βρεθείτε τόσο τυχεροί και αγοράσετε φασολάκια, να τα καθαρίσετε, κρατήστε τις άκρες και τις κλωστές και όλα μαζί ψιλοκόψτε τα. Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίξτε τα όλα μέσα, προσθέστε λίγο κρεμμύδι, ντομάτα ή ελιές και να μία θαυμάσια σούπα για το βράδυ!».
Να σημειωθεί ότι σε περισσότερη αφθονία, αναλογικά, ήταν τα χόρτα και γι’ αυτό υπήρχαν πολλές συνταγές με αυτά, μέχρι και το πώς να μαγειρέψετε… χόρτα ογκρατέν!

 

Η ανταλλακτική οικονομία και οι «σκοπιές» στα λάχανα

Οι Αθηναίοι επέστρεψαν από τα πρώτα χρόνια της Κατοχής στην ανταλλακτική οικονομία. Η οδός Αθηνάς, ο γνωστός δρόμος στο κέντρο της Αθήνας, ήταν ο τόπος συνάντησης των απανταχού ταλαιπωρημένων και πεινασμένων.
«Εκεί θα βλέπατε να έχουν στο δρόμο ό, τι μπορούσε κανείς να πουλήσει από το σπίτι του. Προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα, ίσως κάποια τρόφιμα, μαγειρευτά φαγητά με ύποπτα κρέατα μέσα, ζαχαρωτά που περισσότερο ήταν καθαρτικά, ακόμη και σαπούνια που τελικά έλιωναν τα ρούχα (παρασκευάζονταν παράνομα και χωρίς γνώσεις). Τότε άλλωστε, υπήρχε τρομερή έλλειψη από σαπούνι».
Αρκετοί απλοί πολίτες κατάφεραν να σωθούν, χάρη στα συσσίτια που διοργάνωναν τα σωματεία προς τα μέλη τους. Αποτέλεσμα ήταν η εξασφάλιση ενός πιάτου με όσπρια ή μία κούπα νεροζούμι. «Τα συσσίτια ήταν πολύ διαδεδομένα και εξαιτίας τους κατάφεραν πολλοί Αθηναίοι να επιβιώσουν. Φυσικά μην νομίζετε ότι ήταν τίποτα φαγητά της προκοπής αλλά ήταν αρκετά για να μπορέσουν να σταθούν τα πόδια τους. Να σας πω επιπλέον, ότι πολλοί Αθηναίοι έβαζαν κοτέτσια στα μπαλκόνια και τις αυλές ή έφτιαχναν δικό τους μπαξέ που όμως φύλαγαν σκοπιά για να μην πάει κάποιος πεινασμένος να τους πάρει την κότα ή το λαχανικό».
Οι εφημερίδες την εποχή της Κατοχής ήταν γεμάτες με ειδήσεις από την κεντρική αγορά. Φουφούδες είχαν στηθεί στους δρόμους και πουλούσαν ζωμούς από κρέας, χωρίς να διευκρινίζεται για το τι κρέας μαγείρευαν. Οι μεταφορές γίνονταν με αυτοσχέδια καροτσάκια. Τα παπούτσια έλιωναν και άρχισαν οι Αθηναίοι σκάλιζαν ξύλα και τα φορούσαν. Τότε εμφανίστηκαν λοιπόν στην Αθήνα και τα τσόκαρα. Τα μαγαζιά με ηλεκτρικά είδη πουλούσαν μέχρι και σπιτικά γλυκά.

 

Πατατοφλουδοκεφτέδες και ροφήματα από φλούδες μήλων

"Μην το πάρετε για παραδοξολογία. Πρόκειται για φαγητό δοκιμασμένο και νοστιμότατο. Τότε έλεγε ότι πρέπει να: Βράζετε τις πατάτες, αφού τις πλύνετε καλά. Έπειτα τις ξεφλουδίζετε. Τι κάνετε τις φλούδες; Τις πετάτε. Πετάτε δηλαδή το πιο θρεπτικό και το πιο υγιεινό μέρος της πατάτας, αφού είναι πια γνωστό πως κάθε λαχανικό και φρούτο στο φλοιό του και γενικά προς τα εξωτερικά του στρώματα περιέχει τις διάφορες πολύτιμες βιταμίνες. Παίρνετε, λοιπόν, αυτές τις φλούδες, προσθέτετε μπόλικο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, λιγάκι δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ζυμώνετε και τηγανίζετε. Θα απορήσετε για το αποτέλεσμα. Αν δεν πρόκειται να βράσετε τις πατάτες, αλλά να τις μαγειρέψτε αλλιώς όποτε θα τις παστρέψτε πριν τις βράσετε, πάλι μπορείτε να κάνετε τους κεφτέδες σας, βράζοντας τις φλούδες που θα είναι ακόμα πιο νόστιμες γιατί θα έχουν επάνω και λίγη πατάτα.
Στις συνταγές της εποχής συγκαταλέγονται επίσης, τα ροφήματα ή γλυκίσματα από φλούδες μήλων, η χρησιμότητα των κουκουτσιών για περίφημα γλυκά και τα μπισκότα από ελάχιστο αλεύρι.

 

Ο φόβος μην εφαρμοστούν και σήμερα οι συνταγές

«Τα ελληνικά ΜΜΕ εμφανίζουν τις “Συνταγές της πείνας” ως βιβλίο για την κρίση, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν γράφτηκε με τέτοιο στόχο. Καταρχάς δεν πρόκειται για κανονικό βιβλίο μαγειρικής, αλλά για προϊόν έρευνας, μέσα από τα μάτια των τότε μητέρων που προσπαθούσαν να θρέψουν με ελάχιστα χρήματα και πρώτη ύλη, τις οικογένειές τους». Το βιβλίο σήμερα έχει ξεπεράσει τις 5.000 πωλήσεις πανελλαδικώς.
Ζούμε όμως τελικά με το φόβο ότι θα επιστρέψουμε σε αυτές τις εποχές; Η ίδια η συγγραφέας σημειώνει ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με το τότε: «Τότε αγωνιζόμασταν κατά όπλων και στρατιωτών, που μπορούσαμε να δούμε. Σήμερα ο εχθρός είναι αόρατος. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες αλλάζουν και σήμερα τις διατροφικές τους συνήθειες λόγω οικονομικής ανέχειας. Η φτώχεια και η πείνα έχουν επιστρέψει – γεγονός που σοκάρει τους Έλληνες». Άλλωστε η ίδια κα Νικολαΐδου ως εκπαιδευτικός, γίνεται ολοένα και συχνότερα μάρτυρας του υποσιτισμού των μαθητών, που λιποθυμούν.
«Δεν καταλαβαίνω τί σκέφτεται η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι. Είναι δυνατόν να σωθεί η οικονομία της χώρας με τη φτωχοποίηση του πληθυσμού και την κατάρρευση της αγοράς;», διερωτάται η συγγραφέας, η οποία φοβάται ότι οι Έλληνες έχουν πάρει μόνο μία πρώτη γεύση από τα δεινά που έρχονται: «Βρισκόμαστε μπροστά στις πύλες της κόλασης».
«Άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια, ο μισθός δεν αρκεί για τον μήνα, η ανεργία χτυπάει κόκκινο με νέους και νέες να παρακαλάνε για μία δουλειά, έστω και με ελάχιστα χρήματα, άστεγοι σε παγκάκια και σε εσοχές πολυκατοικιών, κακή και φτηνή τροφή, αυτοκτονίες. Πιστεύετε ότι αυτές οι εικόνες είναι της Κατοχής ή του σήμερα; Εγώ σας λέω ότι ανήκουν και στις δύο εποχές. Δεν ξέρω ακριβώς τι κάνουν σήμερα τα νοικοκυριά λόγω της φτώχειας, αλλά σίγουρα έχουν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες προς το χειρότερο και εύχομαι να μην φτάσουμε στο σημείο να χρειαστούμε τις "Συνταγές της πείνας". Στο χέρι μας είναι!», καταλήγει.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα και την εμπειρία της από το βιβλίο

Να σημειώσουμε ότι η Ελένη Νικολαΐδου είναι ιστορικός. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη, Σαββάλας, Λιβάνης, Ελληνικά Γράμματα, Οξυγόνο κ.ά.
Αυτή την περίοδο διδάσκει Ιστορία, στο 4ο ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου Σχολής.
«Το βιβλίο είναι μέρος μίας μεγάλης έρευνας που έκανα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το πεδίο έρευνας ήταν η ζωή των Αθηναίων την περίοδο της Κατοχής. Οι μόνες πηγές που υπήρχαν εκείνη την εποχή και σε καθημερινή βάση ήταν οι ημερήσιες εφημερίδες. Έτσι πήρα την "Βραδυνή", τα "Αθηναϊκά Νέα"και την "Καθημερινή"και διάβασα 6.000 σελίδες εφημερίδων αποδελτιώνοντας και μελετώντας τα στοιχεία της καθημερινότητας των Αθηναίων. Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία που έχω συλλέξει».
Δυσκολίες; «Ναι, συνάντησα. Στην έρευνα και στη διαδικασία επιλογής των σωστών στοιχείων που θα με βοηθούσαν να έχω μία ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή των Αθηναίων στην Κατοχή. Η συγγραφή δεν είχε καμία δυσκολία, αφού αυτό ήταν ήδη το 22ο βιβλίο μου».

Διώρυγα της Κορίνθου και Γερμανική Κατοχή!

$
0
0




Αυτό ήταν ένα από τα δωράκια που μας έκαναν,
αποχωρώντας, τα φίλα μας τα Γερμανά.
Το 1941 οι Άγγλοι ανατίναξαν τις γέφυρες
 για να καθυστερήσουν τη διέλευση των Γερμανών, 
με τους τελευταίους να πράττουν το ίδιο
 3 χρόνια αργότερα, ρίχνοντας στη διώρυγα 
ακόμα και βαγόνια τραίνου γεμάτα
 με Ιταλούς αιχμαλώτους. 
Η αποκατάσταση της διώρυγας κράτησε μέχρι 
το 1948, οπότε έγινε πάλι δυνατή η διέλευση πλοίων.

Δικό μας σχόλιο:
Ντόπιες φήμες "θέλουν" 
εκτός από Ιταλούς αιχμαλώτους
να είναι στα βαγόνια και κάποιοι γερμανοτσολιάδες
και άλλοι φίλοι των στρατευμάτων κατοχής
που τους ήταν πλέον άχρηστοι.
Ελάχιστοι και αφελείς θα ήταν όμως
γιατί οι περισσότεροι έκαναν καριέρα και μετά.


Εν Αθήναις....εργαζόμενη γυναίκα

$
0
0


Δακτυλογράφος  γυναικείο επάγγελμα εκείνα τα χρόνια και πολλά κορίτσια από τις γειτονιές της Αθήνας πήγαιναν να μάθουν γραφομηχανή για να έχουν ένα εφόδιο
στα χέρια τους.
Απολυτήριο γυμνασίου λίγα Αγγλικά που με κόπο πλήρωσαν στο φροντιστήριο 
 οι γονείς και γραφομηχανή και πήγαιναν στην δ/νση της αγγελίας.
Ο υποψήφιος εργοδότης την έβαζε να κάτσει μπροστά από την γραφομηχανή
και της υπαγόρευε ένα κείμενο για να διαπιστώσει τις γνώσεις της και την ταχύτητά της.
Ένα επάγγελμα όχι ιδιαίτερα εύκολο για μια κοπέλα που θα έβγαινε για πρώτη φορά
από το σπίτι της.
Κάποιοι εργοδότες προσπαθούσαν να ταιριάξουν τις γνώσεις με την εμφάνιση...
Η καλλίγραμμη είχε ένα επιπλέον προσόν...




Οι κοπέλες που δεν είχαν απολυτήριο γυμνασίου (για πτυχίο δεν συζητάμε) η λύση
ήταν το εργοστάσιο ...η βιοτεχνία.
Και όσο να ακούγεται περίεργο στις ημέρες μας ...τότε υπήρχαν και φρόντιζαν
πολλοί να νοικιάζουν σπίτι ...τέλος πάντων δωμάτιο με κουζίνα κοντά στην δουλειά.
Η σειρήνα του εργοστασίου χτύπαγε στις 6 το πρωϊ και όλοι και όλες στις θέσεις τους.
Σκληρή δουλειά .....
Οι πωλήτριες στα μαγαζιά του Κέντρου....
Έβλεπες και στα μικρά....το αφεντικό και η πωλήτρια που την κληρονομούσε
στην συνέχεια ο και υιός  μαζί με το μαγαζί...ρητή η εντολή
"...θα φύγει από εδώ με σύνταξη..."
Δεν ήταν λίγοι αυτοί οι πραγματικοί άνθρωποι ...
Άλλο επάγγελμα οι πλύστρες τα ανθρώπινα πλυντήρια...
Αρκετές γυναίκες στην γειτονιά έκαναν αυτή την δουλειά πηγαίνοντας σε σπίτια
και έπλεναν στην σκάφη.
Στην ταράτσα του σπιτιού υπήρχε το πλυσταριό με την σκάφη κ.λ.π.
Δύσκολα χρόνια ...άλλα χρόνια....

πίσω στα παλιά

Ο ηρωισμός των αεροπόρων μας

$
0
0



https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=50JdoMdbxaQ

Ο Στράλης άξιος συνεχιστής λαμπρής παράδοσης
Το "καρρέ των άσσων" 
   Μόλις κόπασε η συγκίνηση από την περήφανη προτροπή του απλού και γενναίου σμηναγού Σωτήρη Στράλη, το μυαλό μου πέταξε πάνω από μισό αιώνα πίσω. Σε εποχές που γέννησαν το περίφημο «Acroteam», δηλαδή το πρώτο ελληνικό ακροβατικό σμήνος με τους πρωτοπόρους τολμηρούς «ακροβάτες» των αιθέρων. Και πρώτον απ’ όλους τον εξάδελφο κάποιου… φίλου μου.

   Ο απλός, καλόκαρδος κι ευγενικός Μανώλης υπήρξε το μικρότερο σε ηλικία  μόνιμο μέλος της κορυφαίας τετράδας του πρώτου Ακροβατικού Σμήνους του ΝΑΤΟ, το οποίον συστήθηκε κρυφά από το επιτελείο(!), στα μέσα της δεκαετίας του ’50, και πραγματοποιούσε μοναδικής τόλμης κι επιδεξιότητος αεροπορικές επιδείξεις σε ολόκληρο, σχεδόν, τον κόσμο. Ο Μανώλης κατείχε το δεξί άκρο του ιπτάμενου ρόμβου. Το Acroteam, όπως λεγόταν επίσημα, ή «Καρρέ των Άσσων», όπως το βαφτίσαμε εδώ στην Ελλάδα, αφού αποτελείτο από 4 αεροπόρους, θαυμάστηκε, βραβεύτηκε και τιμήθηκε από την παγκόσμια πολεμική αεροπορία, όσο κανείς άλλος ελληνικός σχηματισμός σε όλα τα όπλα. Τα αεροπλάνα του πρώτου Σμήνους ήσαν τύπου F-84G και έδρα του  η 110 Πτέρυξ Μάχης που έδρευε στη Λάρισα.

   Οι άλλοι τρεις ήσαν ο Κωνστ. Κόκκας, αρχηγός, Δ. Δαμάσκος, εξ αριστερών του, ο Μανώλης του… φίλου μου, στα δεξιά του, και πίσω ο Ι. Στυλιανάκης, ο οποίος μετά την αποχώρηση του αρχηγού πήρε τη θέση του και στην ουρά προστέθηκε ο Στ. Φιρφιλιώνης.

   Όλοι τους  απλοί άνθρωποι, αυτό που λέμε της «διπλανής πόρτας», όμως τέρατα ψυχραιμίας, τόλμης κι αποφασιστικότητος. Ειδικά ο Μανώλης, ο δικός μας «Τρελοκαμπέρος», διακρίθηκε και γιά μιά πρόσθετη παράτολμη ενέργεια, αδιανόητη σε όλους, ακόμη και τους συναδέλφους του αεροπόρους. Την εξηγεί ο ίδιος στο συνημμένο βίντεο. Τη πρωτοάκουσα μικρός στο σπίτι θείας μου στη Λάρισα, να την διηγείται ο ίδιος με μιά απλότητα και φυσικότητα, λες και παρκάριζε αυτοκίνητο. Με εντυπωσίασε τόσο που επιχείρησα να κάνω κάτι σχετικό με φίλο μου, τρέχοντας πάνω σε ποδήλατα, με το πεντάλ. Αποτέλεσμα: τούμπα, πολλά γδαρσίματα και ζημιές σε δύο ποδήλατα.

   Εκείνο που δεν φαίνεται στο βίντεο είναι πως η ρόδα που ίσιωσε εν πτήσει ήταν του αρχηγού Κόκκα και πως για την πράξη του αυτή έλαβε τιμητική διάκριση και κάποιες μέρες… φυλακή γιατί, λέει, εξέθεσε σε κίνδυνο δύο αεροπλάνα!


   Ο Μανώλης γιά κάποιο διάστημα υπήρξε προσωπικός πιλότος του Βασιλέως Παύλου σε Ντακότα, την οποία οδηγούσε πότε με πουκάμισο και πότε γυμνός, από την μέση και πάνω, με τον βασιλιά μέσα, ο οποίος δεν τον άλλαζε με τίποτα! Μετά την αποστρατεία του, με το βαθμό του ταξίαρχου, πιλοτάρισε στην Ολυμπιακή Αεροπορία και, αρκετά μετά, διορίστηκε αερολιμενάρχης.
   Ο Μανώλης, κοντά δυο χρόνια πριν, έκανε την τελευταία και μακρύτερη πτήση του. Χωρίς ελιγμούς και κόλπα αυτή τη φορά. Κατ’ ευθείαν στους ουρανούς. Εκεί που, άλλωστε, πάντα ανήκε.   

http://orpheas-orpheas.blogspot.gr/

Τον παλιό εκείνο τον καιρό

$
0
0



Εμπορικόν Κ. Ζήση
Ερμού 55 (τότε)
Εφημερίδα Ακρόπολις Φύλλο: 17/2/1884, Σελίδα: 4


πηγή

Άμα γίνουμε Δανία, θα είναι πιο εύκολο να παίρνουμε δανεικά;

$
0
0

Επειδή, όπως ακούγεται, μετά τις εκλογές θα γίνουμε η Δανία του Νότου, ανεβάζω σήμερα μια γελοιογραφία που μου έστειλε ο πατέρας μου Δημήτρης Σαραντάκος, παρμένη από το περιοδικό “Ο φανός των συντακτών” που έβγαινε παλιά από την Ένωση Συντακτών μία μόνο φορά το χρόνο, κάθε Απόκριες, με την ευκαιρία του περίφημου αποκριάτικου Χορού των συντακτών. Είναι από το 1932. Είχαν μόλις γίνει καλλιστεία και είχε αναδειχτεί πρώτη η μις Δανία, πράγμα που δίνει αφορμή στον γελοιογράφο για το γουστόζικο λογοπαίγνιο του τίτλου, μια και την ίδια εποχή 
ο Βενιζέλος, πρωθυπουργός τότε, αναζητούσε δάνεια στο εξωτερικό.
dania
Ποιανού είναι η γελοιογραφία; Θα σας το αφήσω για κουίζ αν και είμαι βέβαιος 
πως θα βρεθεί αμέσως.

Πρώτη επίσημη Ελληνική εφημερίδα

$
0
0

Ο Ελληνικός Τύπος γεννήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στο χώρο της Ελληνικής διασποράς και στο πλαίσιο ιδιαίτερα ευνοϊκών ιστορικών και κοινωνικών συγκυριών (εποχή διάδοσης των ιδεών του Διαφωτισμού και οικονομικής δύναμης των Ελλήνων της διασποράς).

Η πρώτη Ελληνική εφημερίδα εκδόθηκε το 1784 στη Βιέννη - σημαντικό κέντρο Ελληνικού εμπορίου και λίκνο της Ελληνικής δημοσιογραφίας - από τον Ζακυνθινό τυπογράφο και εκδότη Γεώργιο Βεντότη. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πιέσεις προς τις αυστριακές αρχές είχαν ως αποτέλεσμα την οριστική παύση της έκδοσης τον Ιούλιο του ίδιου έτους. 




Η "Εφημερίς"των Μαρκίδων Πουλίων εκδίδεται επίσης στη Βιέννη (1790-1798) δημοσιεύοντας ειδήσεις για τη Γαλλική Επανάσταση και διάφορα ευρωπαϊκά γεγονότα, αλλά και πληροφορίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον Ελληνισμό της εποχής. Η έκδοσή της εφημερίδας αυτής συνδέεται άμεσα με τις ελπίδες περί κοινωνικής αλλαγής που γέννησε η Γαλλική Επανάσταση μεταξύ των βαλκανικών λαών. Παρόλο που η εφημερίδα έκλεισε λόγω της σχέσης των εκδοτών της με το Ρήγα Βελεστινλή και των επαναστατικών του ιδεών, η ιστορία του Ελληνικού τύπου είχε ήδη σημειώσει τα πρώτα της ουσιαστικά βήματα.


Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1811-1821 στα τυπογραφεία της Βιέννης και του Παρισιού εκδίδονται πολλά έντυπα. Το 1811 ο κληρικός ¶νθιμος Γαζής εκδίδει την δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Λόγιος Ερμής"με την άδεια της αυστριακής κυβέρνησης, εφημερίδα η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο πνευματικών αναζητήσεων και αμέτρητων φιλολογικών συζητήσεων. Στο Παρίσι εκδίδεται η "Αθηνά", η "Μέλισσα"και το "Μουσείον". Στο Λονδίνο εκδίδεται η "Ίριδα".

Όσον αφορά τις εκδόσεις σε Ελληνικό έδαφος, το 1812 εκδίδεται στα Επτάνησα η "Ιονική".

Ως πρώτη επίσημη Ελληνική εφημερίδα χαρακτηρίζεται η "Σάλπιγξ Ελληνική"του Ιωάννη Τόμπρου με διευθυντή τον Θεόκλητο Φαρμακίδη η οποία εκδόθηκε την 1η Αυγούστου του 1821 στην Καλαμάτα, ταυτόχρονα με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. 


Η Ελληνική συγκυρία είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του Τύπου στη χώρα. Η νέα πραγματικότητα του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα θέτει νέους στόχους και απαιτεί νέες επιλογές. Οι εφημερίδες του αγώνα αφενός προσπαθούν να καλύψουν την επικαιρότητα των πολεμικών εξελίξεων κι αφετέρου να ενημερώσουν για γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, δημοσιεύοντας άρθρα πολιτικής θεωρίας, κρίνοντας την εξουσία και πρεσβεύοντας τις αρχές της ελευθεροτυπίας. Το 1822 εκδίδεται στη Στερεά Ελλάδα η χειρόγραφη εφημερίδα "Αιτωλική"ενώ το 1824 ο Ελβετός φιλέλληνας Ιάκωβος Μάγερ εκδίδει την εφημερίδα "Ελληνικά Χρονικά"στο Μεσολόγγι.

Η πρώτη εφημερίδα στην Αθήνα ήταν η "Εφημερίς των Αθηνών"που εκδόθηκε το 1824 από το Γεώργιο Ψύλλα και η οποία γράφεται στη δημοτική και δημοσιεύει σειρά κειμένων για την πνευματική δραστηριότητα της εποχής. Το 1825 εκδίδεται στο Ναύπλιο με διευθυντή τον Θεόκλητο Φαρμακίδη η "Γενική Εφημερίς της Ελλάδας", που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε "Εφημερίς της Κυβερνήσεως"και εκδίδεται μέχρι σήμερα.



Στα επόμενα χρόνια εκδίδονται πολλοί τίτλοι εφημερίδων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η "Εστία"που εκδόθηκε από τους αδελφούς Κύρου και εξακολουθεί να εκδίδεται μέχρι και σήμερα. Η πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα θεωρήθηκε η "χρυσή εποχή"των εφημερίδων. Η ραγδαία εξέλιξη των τεχνικών μέσων, η πρόοδος των μέσων επικοινωνίας και η οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων επηρεάζει ριζικά την ύλη και εμφάνισή τους. Οι κυκλοφορίες αυξάνονται εκθετικά και τα πρώτα σωματεία δημοσιογράφων και διευθυντών εφημερίδων εμφανίζονται. Από το 1935 μετά την ψήφιση του "νόμου περί Δημοσιογραφικών Συλλόγων"στην Αθήνα παρέμεινε μόνο η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α).

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αμέσως μετά εκδόθηκαν στην Αθήνα οι εξής εφημερίδες: Έθνος, Eλευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Βαλκανικός Ταχυδρόμος, Πολιτεία, Καθημερινή, Βραδυνή, Αθηναϊκή, Χρονικά, Ελεύθερον Βήμα, Ελεύθερος Λόγος, Δημοκρατία, Εφημερίς της Ελλάδας, Πρόοδος, Ριζοσπάστης.






Κατά τη διάρκεια της επταετίας (1967-1974) διακυβέρνησης της χώρας από τη στρατιωτική χούντα λειτουργούν οι εφημερίδες "Βραδυνή", "Απογευματινή", "Βήμα", και "Τα Νέα"ενώ διακόπτουν την έκδοσή τους το "Έθνος"η "Καθημερινή"η "Μεσημβρινή", η "Αυγή"και η "Αθηναϊκή". Μετά τη μεταπολίτευση οι εφημερίδες αυτές επανεκδόθηκαν, ενώ στην περίοδο 1974-1988 πρωτοεκδόθηκαν οι ημερήσιες εφημερίδες "Αυριανή", "Ελεύθερη Ώρα", "24Ώρες", "Πρώτη"και "Δημοκρατικός Λόγος".

Έως τα μέσα της δεκαετίας του '90 υπήρχαν στην Ελλάδα περίπου 300 εφημερίδες, τοπικής, περιφερειακής και πανελλαδικής εμβέλειας.

Πλοίο "Κουρτουλούς" : Η Τουρκική Βοήθεια προς του Ελληνες.1941

$
0
0


Την περίοδο της Κατοχής

της Ελλάδας απο τους Γερμανούς στον Β'Παγκόσμιο πόλεμο τμήματα του τουρκικού λαού έδειξαν αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο από την πείνα ελληνικό λαό. Η εκστρατεία ....

....που αφύπνισε το πνεύμα αλληλεγγύης του τουρκικού λαού ξεκίνησε από την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

Παράλληλα είχε αρχίσει και η προβολή αιτημάτων για βοήθεια σε τρόφιμα από διάφορες ελληνικές οργανώσεις προς τις αντίστοιχες τουρκικές. Η πρώτη εκδήλωση βοήθειας προήλθε από τους τούρκους δημοσιογράφους προς τους έλληνες συναδέλφους τους.

Βέβαια η τουρκική βοήθεια δεν μπορούσε να είναι μεγάλη, γιατί και ο τουρκικός λαός αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η ΒΟΗΘΕΙΑ

Στις 15 Δεκεμβρίου 1941, κι ενώ ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μαρτύριο της πείνας, λόγω της καταλήστευσης των ειδών διατροφής από τις αρχές κατοχής, καταφθάνει στο λιμάνι του Πειραιά το φορτηγό πλοίο «Κουρτουλούς» ( Απελευθέρωση ),το οποίο ειχε ενοικιαστεί απο την Τουρκική «Ερυθρά Ημισελήνο» μεταφέροντας βοήθεια στον Ελληνικό λαό, κυρίως σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.Οι Βρετανοί, αν και αρχικά δεν ήταν πρόθυμοι να άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό της χώρας, τελικά επέτρεψαν την μεταφορά τροφίμων από την Κωνσταντινούπολη στον Πειραιά. Το πρώτο ταξίδι του Κουρτουλούς, που έφερε στις δύο πλευρές του τα σύμβολα της Ερυθράς Ημισελήνου, ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου του 1941.

Το μικρό τουρκικό πλοίο μετέφερε όλο το χειμώνα του 1941-42 διάφορα φορτία στην Ελλάδα. Το «Κουρτουλούς», σύμφωνα με τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ήταν το χειμώνα του '41 η μοναδική αχτίδα φωτός για τους δυστυχισμένους στην Ελλάδα.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε επιτρέψει να εξαχθούν στην Ελλάδα 50.000 τόνοι τροφίμων, όμως τελικά έφτασαν μόνο 17.500 τόνοι.

Η ΔΙΑΚΟΠΗ

Τον Iανουαριο του 1941 το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο απαγόρευσε την περαιτέρω μεταφορά τροφίμων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να περιέλθουν στο τουρκικό κράτος σημαντικές ποσότητες σιταριού που είχαν συγκεντρωθεί στις αποθήκες της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου και στο λιμάνι του Γαλατά.

Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ 'ΚΟΥΡΤΟΥΛΟΥΣ'

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1942, λόγω ισχυρής καταιγίδας στη θάλασσα του Μαρμαρά, έπεσε στα βράχια και βυθίστηκε. Και τα τριαντατέσσερα μέλη του πληρώματος σώθηκαν. Η περιοχή όπου βυθίστηκε το τουρκικό πλοίο ονομάστηκε Κουρτουλούς Μπουρνού(Ακρωτήριο Κουρτουλούς). Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία στην Ελλάδα συνεχίστηκε με άλλα πλοία μέχρι το 1946.

Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

Το ναυάγιο του τουρκικού ατμόπλοιου εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την ιστορία του Κουρτουλούς, από τον ερευνητή Σελτσούκ Κολάι και την ομάδα του. Οι δύτες έβγαλαν ένα κομμάτι ξύλο από το καράβι το οποίο αφού κόπηκε σε δύο κομμάτια, μετατράπηκε σε αναμνηστικές πλακέτες που δόθηκαν στον Έλληνα πρέσβη κ. Γεννηματά και στο ΓΓ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας
 κ Αλπογκάν,οι οποίοι με τη σειρά τους τις έδωσαν στα ναυτικά μουσεία των δύο χωρών.
http://hellashistory.blogspot.gr

Εν Αθήναις....οι θερμίδες

$
0
0

 Κατοχή ...οι ποσότητες θερμίδων που χορηγήθηκαν καθημερινά κατ’ άτομο από το κράτος, από τον Ιούλιο του 1941 ως το Δεκέμβριο 1942 είναι οι εξής 
(από το βιβλίο του Δ. Μαγκριώτη «Θυσίαι της Ελλάδος και εγκλήματα Κατοχής»).
Ιουλ.- 1941 - θερμ. 458
Αυγ. - 1941 - θερμ. 418
Σεπτ. - 1941 - θερμ. 510
Οκτ. - 1941 - θερμ. 527
Νοεμ. - 1941 - θερμ. 183
Δεκεμ. - 1941 - θερμ. 410
Ιαν. - 1942 - θερμ. 356
Φεβ. - 1942 - θερμ. 294
Μάρτ. - 1942 - θερμ. 357
Απρ. - 1942 - θερμ. 439
Μάιος - 1942 - θερμ. 591
Ιούν. - 1942 - θερμ. 540
Ιούλ. - 1942 - θερμ. 589
Αυγ. - 1942 - θερμ. 470
Σεπτ. - 1942 - θερμ. 522
Οκτ. - 1942 - θερμ. 407
Νοεμ. - 1942 - θερμ. 707
Δεκ. - 1942 - θερμ. 857
Οι γιατροί έλεγαν ότι οι απαραίτητες ήταν 3.000 για νορμάλ άνθρωπο...
Πού να βρεθούν όμως οι άτιμες οπότε και στα σκουπίδια έψαχναν για αποφάγια
και τους νεκρούς δεν δήλωναν στον Δήμο για να κρατάνε τα δελτία τροφίμων
και άλλα δύσκολα.
Τέλος πάντων με όλα αυτά να έχουν περάσει οι γονείς και οι παππούδες
έτρεμε το φυλοκάρδι τους με τα παιδιά που ερχόντουσαν στον κόσμο
στα χρόνια του Εμφυλίου που κάποιοι ανεγκέφαλοι σήμερα φαίνεται
να νοσταλγούν βάζοντας σε σχολικές παρελάσεις εμβατήρια του αλληλοσκοτωμού
σίγουροι ότι θα έρθουν στην Εξουσία.
Θα μου πείς είναι καλά τα εμβατήρια των μεν και κακά των δε;
Δεν είναι η ώρα να το ψάξουμε....
Πίσω στις θερμίδες τώρα και φυσικά δεν γνώριζαν πώς να τις υπολογίζουν
οι μανάδες ηλικίας κάτω των 19 ετών.
Υπήρχαν όμως οι συμβουλές των γεροντότερων "διαιτολόγων"της γειτονιάς...
Κρέας....συκώτι λίγο ψημένο με το αίμα (γκουρμέ)....βούτυρο Κερκύρας θα του ρίχνεις μια κουταλιά στο γάλα...λάδι να κολυμπάει στο πιάτο....
Κυμάς με μπόλικο λίπος να το πιάνει....
Είχε μαυρίσει το μάτι τους λίγο καιρό πρίν και έβγαζαν το άχτι τους τώρα...
Και τις έβλεπες τις φουκαριάρες περίμεναν να φάνε οι υπόλοιποι και περνούσαν
δεύτερο χέρι τα κόκαλα.
Όλα αυτά με τις συμβουλές καλά αλλά ο χασάπης ήθελε λεφτά όπως και 
ο μπακάλης οπότε δεν ήταν εύκολο να πιαστούν....οι θερμίδες.

πίσω στα παλιά



Υπόγεια κρύπτη στην Αμφίπολη!...Ένα χαμόγελο επιτέλους μέσα στην μιζέρια και στην αβεβαιότητα!

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της μαζί μας....

$
0
0




....με τούτα και με εκείνα....όχι θα γίνουν εκλογές...όχι θα βρούμε τους 180 Σπαρτιάτες...όχι θα διώξουμε την Τρόϊκα...όχι θα ζητήσουμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους...όχι θα φέρουμε επενδύσεις...όχι δεν θέλουμε επενδυτές που επιδιώκουν το κέρδος....όχι στις Τράπεζες...όλα υπό Δημόσιο έλεγχο....επαναπρόσληψη απολυθέντων του Δημοσίου Τομέα 
(για του ιδιωτικού ποιός τους χ...ζει)....κ.λ.π....κ.λ.π.
Οπότε της κάναμε τα νεύρα τσατάλια και σίγουρα θα μας δείξη την ΕΧΙΤ....
Τιμής ένεκεν θα μας αφιερώσει και το υπέροχο άσμα που τραγούδησε η Δανάη....
"Άντε στο καλό κι η Παναγιά μαζί σου Άντε στο καλό κι η σκέψη μου δική σου. 
Σ’ αποχαιρετώ χωρίς καημό και πόνο κι ένα σου ζητώ να με θυμάσαι μόνο...."
Θα μου πείς η χαρά του Λαφαζάνη ....


ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

$
0
0


Το είδα χθες στο Μοναστηράκι, σε ένα πάγκο από τους ευκαιριακούς παλαιοπώλες μαζί με διάφορα άλλα αντικείμενα, το παλιό τσίγκινο κουτί μιας ολλανδικής εταιρείας που εμπορεύονταν είδη ζαχαροπλαστικής να είχε στις πλευρές του σταμπωμένα τέσσερα πρόσωπα που απ’ ότι ξέρω έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και οι αποφάσεις τους καθόρισαν την εποχή που ακολούθησε.



Επρόκειτο για τον 28ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Γούντροου Γουίλσον, τον άγγλο Πρωθυπουργό Λουντ Τζορτζ, τον στρατάρχη της Γαλλίας Φερδινάδο Φος  και τον βασιλιά Αλβέρτο 2ο. Οι δυο πρώτοι συμμετείχαν , μαζί με το γάλλο πρωθυπουργό Ζορζ Κλεμανσό υπέγραψαν τη συνθήκη των Βερσαλλιών, ο Φος υπήρξε ο στρατάρχης των Συμμάχων ενώ για τον βασιλιά, συμπαθάτε με που δεν κατάφερα σήμερα να βρω πολλά στοιχεία.
Η συνθήκη των Βερσαλλιών (1919) είναι η Συνθήκη ειρήνης που τερμάτισε επίσημα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανάμεσα στην Αντάντ (γαλλ. Entente) και την Γερμανική Αυτοκρατορία. Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, που έλαβαν χώρα στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού, η συνθήκη υπεγράφη ως συνέχεια της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918 του δάσους της Κομπιένης. Παρότι υπήρχαν πολλές διατάξεις στη Συνθήκη, μία από τις πιο σημαντικές όριζε ότι η Γερμανία αποδεχόταν την πλήρη ευθύνη για την έναρξη του πολέμου και, σύμφωνα με τα άρθρα 231-248, αποδεχόταν να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις σε διάφορες χώρες.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολλά αν αναλογιστούμε την πορεία που έκανε αυτό το κουτί, από το ολλανδικό εργοστάσιο σε διάφορα σπίτια και κουζίνες ενενήντα τόσα χρόνια μέχρι τον πάγκο στο Μοναστηράκι για να πωλείται ως συλλεκτικό αντικείμενο. Σε όλο αυτό τον καιρό πρέπει να κατασκευάστηκαν δισεκατομμύρια κουτιά για διάφορα προϊόντα, αλλά αυτό που μετέφερε  ένα αισιόδοξο μήνυμα για τους νικητές των Γερμανών και οπωσδήποτε ένα γλυκό περιεχόμενο για κάθε πικραμένο ίσως, κατάφερε και επέζησε να το μεταφέρει ακόμη και να ζητάει γι’ αυτό
 ο παλαιοπώλης 50 ευρώ!!!

Βόλτα στα στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας

$
0
0

Έχει η Αθήνα χώρο για φαντάσματα;

n
Μα… υπάρχουν στοιχειωμένα σπίτια στην Αθήνα; Σε μία πόλη σε κατάθλιψη, στοιχειωμένη από «φαντάσματα» πολύ πιο απτά, πολύ περισσότερο (ή μήπως λιγότερο) προβλέψιμα από αυτά των ταινιών τρόμου, υπάρχει πλέον χώρος για τέτοιους αστικούς θρύλους; Ποια θέση έχουν πλέον στη συλλογική μας συνείδηση ιστορίες μίας παλαιάς Αθήνας, ιστορίες αραχνιασμένων αρχοντικών και εγκαταλειμμένων νεοκλασικών; Και όμως, πολλά από τα σπίτια αυτά παραμένουν πεισματικά στη θέση τους, ακλόνητα αν όχι ανέπαφα από τον χρόνο.
Τα υπόγεια περάσματα του Αρδηττού
Στη σκιά του δροσίζεται το Καλλιμάρμαρο – κι όμως, λίγοι γνωρίζουν πως ο συγκεκριμένος λόφος είναι ένα από τα πιο γνωστά «στοιχειωμένα» σημεία της Αθήνας. Είναι άλλωστε και ένα από τα αρχαιότερα σημεία της πόλης: έλαβε το όνομά του από τον αρχαίο ήρωα Αρδήττη και ήταν ο χώρος στον οποίο ορκίζονταν οι δικαστές στην αρχαιότητα, αλλά και τελούνταν τα μικρά Ελευσίνια μυστήρια. Χώρος φορτισμένος λοιπόν με μνήμες και μυστηριακές υποσχέσεις.
Η αλήθεια είναι πως ακόμα και σήμερα ο λόφος έχει μία ιδιαίτερη αύρα, αλλά και πιασάρικα σημεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μία low budget, ελληνική εκδοχή του Blair Witch Project. Ανάμεσά τους και ένα πηγάδι μέσα στο οποίο έχουν πέσει και χαθεί πολλοί άνθρωποι – τώρα αν έπεσαν μόνοι τους, τους ρούφηξε κάποιο ισχυρό μαγνητικό πεδίο ή κάτι πιο… ανορθόδοξο, χωράει συζήτηση.
«Το πηγάδι έχει σφραγιστεί χρόνια τώρα, ενώ λέγεται πως επικοινωνεί υπόγεια με άλλες σφραγισμένες υπόγειες εισόδους που μπορεί να δει κανείς ανά τον λόφο. Φημολογείται μάλιστα πως συνδέεται με ένα ολόκληρο δίκτυο από υπόγειες σήραγγες, που φθάνει μέχρι και το Σούνιο», μου εξομολογείται ο 29χρονος Μάνολης, που έχει επισκεφθεί πολλές φορές τον λόφο.
n
Εντοπίζω μία αρμαθιά από πολύχρωμες πιπίλες πάνω σε ένα λούκι που «κοιτάζει» στο σφραγισμένο άνοιγμα του πηγαδιού – η πινελιά που ολοκληρώνει το αγριευτικό σκηνικό. Το creep factor έχει πιάσει κόκκινο και νιώθω σαν να έχω μόλις βαδίσει στο σκηνικό της «Λάμψης» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ – όπου να’ ναι θα αντικρίσω μπροστά μου δίδυμα κοριτσάκια. Ώρα να πηγαίνω λοιπόν. Κι ας μου χαλάνε εν μέρει την ψευδαίσθηση του κινηματογραφικού σκηνικού οι διάφοροι joggers που συνεχώς τσακώνω με το μάτι μου περιμετρικά του λόφου.
n
n
Ένα από τα πιο ονομαστά στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας βρίσκεται στην οδό Άγρα, ακριβώς δίπλα στον λόφο. Ωστόσο, εδώ βιώνω την πρώτη μου απογοήτευση: το σπίτι είναι ημιανακαινισμένο (αν και όχι κατοικημένο προς το παρόν). Το μόνο σημείο, εξωτερικά τουλάχιστον, που παραπέμπει σε prop από ταινία τρόμου είναι η σκουριασμένη καγκελόπορτα. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, το σπίτι πουλήθηκε τα τελευταία χρόνια, όμως η διαδικασία ανακαίνισης έχει παγώσει για αδιευκρίνιστους λόγους. Οπτασίες σκύλων, χωροχρονικές πύλες και δρομάκια που εμφανίζονται και εξαφανίζονται παραπλεύρως του σπιτιού είναι μερικοί από τους θρύλους που ακούγονται για αυτό.
image
Ο πύργος των ονείρων
Αν πάει κανείς μέχρι την οδό Σμολένσκυ 4, στο Ν. Φάληρο, θα αντικρίσει ένα ερειπωμένο αρχοντικό, με φοίνικα στη αυλή του – γνωστό στους κύκλους των φίλων του μεταφυσικού και ως «Πύργος των Ονείρων».
n
Ακριβώς απέξω, δύο ηλικιωμένες κυρίες, φορτωμένες με ψώνια, κοντοστέκονται και σχολιάζουν πώς κατάντησε. Στην αυλή του εγκαταλειμμένου μεγάρου έχουν συσσωρευτεί σκουπίδια και αποκαϊδια. «Δεν ξέρω πολλά για την ιστορία του μέρους, περίμενε, θα φωνάξω τον αδελφό μου που ξέρει», μου εκμυστηρεύεται η μία.
Μέσα σε λίγα λεπτά, ένας κύριος κατεβαίνει από την πολυκατοικία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Πύργο: «Εδώ έμενε κάποτε κάποιος Κουρτάλης. Αυτό ξέρω μόνο». Κι έπειτα αποχωρεί κάπως απότομα. Η αλήθεια είναι πως αυτή την πληροφορία την κατείχα κι εγώ. Σύμφωνα με τον θρύλο, εδώ κατοικούσε κάποτε ένας υφασματέμπορος ονόματι Καρτάλης (ή Κουρτάλης, σύμφωνα με τον γείτονα). Όλη του τη ζωή είχε εμμονή με το να αποκτήσει κάποιο αξίωμα, σταδιακά τρελάθηκε, απομονώθηκε στο αρχοντικό του και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Θα καταφέρω όμως να μάθω την ιστορία πίσω από τον θρύλο;
n
Ένας ηλικιωμένος κύριος κατεβαίνει από την ίδια πολυκατοικία, έχοντας ακούσει πως ζητάω πληροφορίες για τον Πύργο. Ο κ. Χρήστος Καθάριος, με τα καθάρια γαλάζια μάτια, είναι σαν τον από μηχανής θεό μίας τυπικής ιστορίας μυστηρίου, τον σοφό ηλικιωμένο που αποκαλύπτει στον πρωταγωνιστή όλα τα φοβερά μυστικά λίγο πριν το αναπόφευκτο φινάλε. «Είχα γνωρίσει τον Κουρτάλη, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, λίγο καιρό αφού μετακόμισα σε αυτή εδώ την πολυκατοικία. Ήταν 70 χρονών περίπου τότε. Ήταν γιος βιομηχάνου, ο πατέρας του έφτιαχνε σχοινιά». Ισχύουν οι ιστορίες περί μεγαλομανίας του μακαρίτη; «Ήθελε να γίνει τενόρος όταν ήταν νέος, αλλά ο πατέρας του δεν τον άφηνε. Ο πατήρ Κουρτάλης θεωρούσε πως τενόρος είναι κάτι σαν θεατρίνος, κάτι υποτιμητικό. Έτσι του έμεινε άχτι του γιου». Και τελικά; «Μεγάλος πια, έμενε μόνος του εδώ. Ήταν πολύ περίεργος. Θυμάμαι πως έβγαινε στο μπαλκόνι και τραγουδούσε άριες. Κυκλοφορούσε με μία ρεπούμπλικα και με ένα παπιγιόν, όλα λιγδιασμένα. Χαιρετούσε τον κόσμο με υπόκλιση. Έλεγαν πως κάποτε ήταν και δημοτικός σύμβουλος εδώ, τον καιρό που υπήρχε ακόμα Δήμος Ν. Φαλήρου».
image
Πώς πέθανε τελικά ο Κουρτάλης; Άλλωστε οι μυστηριώδεις θάνατοι αποτελούν την πεμπτουσία μίας αξιοπρεπούς ιστορίας «στοιχειώματος». «Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο», με αποστομώνει ο κ. Καθάριος. «Έμενε μόνος του εδώ ο Κουρτάλης, είχε απομονωθεί, τον έφαγαν τα ποντίκια – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τον είχαν τσιμπήσει αρουραίοι. Δεν είχε να φάει πια. Επειδή ήταν γιος βιομηχάνου και είχε αυτούς τους κάπως αριστοκρατικούς τρόπους, τον θεωρούσαν «προσωπικότητα», τον κερνούσαν κάνα ουζάκι στη γειτονιά. Δεν είχε να πληρώσει ούτε το ρεύμα. Στο τέλος, δεν μπορούσε πια να κινηθεί λόγω ηλικίας, χτύπησε το χέρι και το πόδι του και τον πήγαν στο νοσοκομείο. Και έτσι, εξαθλιωμένος, πέθανε».
Και σήμερα τι γίνεται; «Έρχεται κατά καιρούς κόσμος που έχει ακούσει για την ιστορία του σπιτιού, να ρωτήσει. Φυσικά δεν είναι στοιχειωμένο, αυτά είναι σαχλαμάρες. Το σπίτι είναι υπό κατάρρευση, συνέχεια πέφτουν κεραμίδια. Έρχονται ξένοι εδώ καμιά φορά, άστεγοι, πηδάνε τα σύρματα, ανάβουν φωτιά για να ζεσταθούν (σ.σ. έτσι εξηγούνται τα σκουπίδια και τα αποκαϊδια). Έρχεται η αστυνομία και τους μαζεύει». Δίπλα στον λογοτεχνικό τρόμο, παρατίθεται ο σύγχρονος: να μην έχεις στέγη πάνω από το κεφάλι σου.
Το σπίτι της Σοφίας Λασκαρίδου
Ένα όμορφο διώροφο νεοκλασικό στην οδό Λασκαρίδου στην Καλλιθέα στεγάζει έναν άλλο θρύλο – αυτόν που υποστηρίζει πως στο σπίτι… κόβει βόλτες το φάντασμα της ζωγράφου Σοφία Λασκαρίδου, που χάρισε και το όνομά της στην οδό. Ένα φάντασμα αιώνια φορτισμένο με ενοχές για τον θάνατο του λογοτέχνη Περικλή Γιαννόπουλου, που ήταν παράφορα ερωτευμένος μαζί της και αυτοκτόνησε το 1910.
n
Εδώ και δέκα χρόνια, το σπίτι στο οποίο έζησε και πέθανε η διάσημη ζωγράφος έχει ανακαινιστεί πλήρως και στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας – «Σοφία Λασκαρίδου». «Το σπίτι αυτό χτίστηκε γύρω στα 1900», μου εξηγεί ο Γκέντση Ρούτσης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης. «Είναι το δεύτερο σπίτι που χτίστηκε στην Καλλιθέα, το σχεδίασε μάλιστα ο Ερνστ Τσίλλερ. Η Λασκαρίδου διατηρούσε και εργαστήριο τέχνης εδώ, όπου δίδασκε σε μικρά παιδιά».
Δειλά-δειλά φέρνω την κουβέντα στους θρύλους για το φάντασμα της Σοφίας Λασκαρίδου. Ο κ. Ρούτσης γελάει. «Ναι, τις ξέρω αυτές τις ιστορίες. Πιστέψτε με, είμαι πολλές ώρες τη μέρα εδώ, αν υπήρχε κάποιο φάντασμα κάτι θα είχα αντιληφθεί!» Αυτό που ξέρει σίγουρα είναι πως ο Δήμος Καλλιθέας πάλεψε πολύ για να αγοράσει το σπίτι και να το μετατρέψει κατόπιν σε Δημοτική Πινακοθήκη, με δωρεάν πρόσβαση σε όλους, «ένα βήμα πολιτισμού για τους κατοίκους της Καλλιθέας», όπως μου επισημαίνει.
Τελικά ποιο είναι το επιμύθιο αυτής της περιπλάνησης – αν υπάρχει; Βολτάροντας προς ένα άλλο σπίτι που θρυλείται πως είναι στοιχειωμένο, στην οδό Αλκιβιάδου, κοντά στην Πλατεία Βάθης, παρατηρώ μία κυρία να ψάχνει στα σκουπίδια. Δύο διαφορετικές πραγματικότητες που κοντράρονται. Ασχέτως όμως αν πιστεύουμε ή όχι στα φαντάσματα, ίσως χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια αυτούς τους αστικούς μύθους – τώρα, περισσότερο από ποτέ. Στα τσιμεντένια βασίλεια, οι μύθοι εξελίσσονται και μεταλλάσσονται, αλλά, κυρίως, επιβιώνουν.

Ο πόλεμος της ...κουραμάνας!

$
0
0


Η ζεστή κουραμάνα, το κεφαλοτύρι και οι σταφίδες ήταν το πρόχειρο φαγητό αλλά και η μόνη πολυτέλεια του στρατιώτη στα κακοτράχαλα βουνά γύρω 
από το πολιορκούμενο Μπιζάνι, μέσα στο κρύο και στο χιόνι. 
 Για τον λόγο αυτό κλίβανοι εκστρατείας μεταφέρονταν, όσο γινόταν πιό κοντά στα φανταράκια, μαζί με αλεύρι, για να ζυμώνουν και να ψήνουν την αγαπημένη κουραμάνα των πολεμιστών. Πολλές φορές, απ'τις κουραμάνες αυτές, έδιναν και στους πεινασμένους Τούρκους στρατιώτες που ήταν σε χαρακώματα μόλις μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τα ελληνικά χαρακώματα.

Ας σημειωθεί ότι οι Τούρκοι στρατιώτες πεινούσαν και έτσι έπεφτε το ηθικό τους διότι δεν είχαν να φάνε. Ένα σχέδιο του ελληνικού Στρατηγείου εκτελέστηκε εκείνη την εποχή από την ομάδα του Καπετάν Κρομμύδα. Το σχέδιο προέβλεπε την καταστροφή των μύλων στη Βελτσίστα, σημερινή Κληματιά. Έτσι η ομάδα του Καπετάν Κρομμύδα, ενισχυμένη από μυημένους στην «Ηπειρωτική Εταιρεία» άνδρες και με τη συνεργασία των μυλωνάδων της περιοχής, κύλησαν και έριξαν πάνω από 20 βαριές μυλόπετρες σε μιά βαθειά χαράδρα, έτσι ώστε να μην είναι εύκολη η επαναχρησιμοποίησή τους και η τροφοδοσία του τουρκικού στρατού...
Διαβάστε παρακάτω την ανταπόκριση από το μέτωπο που δημοσίευσε η εφημερίδα των Αθηνών «ΕΜΠΡΟΣ» στις 21-1-1913 με τη στιχομυθία Έλληνα στρατιώτη με τον αντίπαλό του, πεινασμένο και με πεσμένο το ηθικό, Τούρκο στρατιώτη, από χαράκωμα σε χαράκωμα!!!

ΤΟ ΗΘΙΚΟΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ



Ὅ, τι καὶ ἄν γράψω περὶ τῆς ἀκμαιότητος τοῦ ἠθικοῦ τοῦ στρατοῦ μας εἶνε ἀδύνατον πιστῶς νὰ ἀπεικονίση ταύτην, ὅπερ ἰδία ἀπὸ τῆς ἀφίξεως τῆς Α.Β.Υ. τοῦ Διαδόχου ἔφθασεν εἰς βαθμὸν ἀφάνταστον, ἡ γενναιοψυχία δὲ τῶν εὐζώνων μας εἶνε ἀπαραδειγμάτιστος.

Εἰς ἑβδομήκοντα μέτρων ἀπόστασιν τῶν προφυλακῶν τῶν Τούρκων εὑρισκόμενοι προσκαλοῦσι τούτους, ἵνα τοῖς δώσωσι κουραμάναν, ὡς δὲ μοὶ ἔλεγε ἀνώτερος ἀξιωματικὸς τοῦ ἐπιτελείου εἱς εὕζωνος ἐκάλεσε ἕνα Τοῦρκον μὲ τὸ πρῶτον ὄνομα, ὅπερ εὑρέθη πρὸ τῶν χειλέων του ἤτοι τὸ ὄνομα Μουσταφᾶ.



ΣΤΙΧΟΜΥΘΙΑ "ΕΥΖΩΝΙΚΗ"



-Ρὲ Μουσταφᾶ, ἔλα ρὲ χαντακουμέν νἀ σ’δόσ’με νὰ φᾷς κουραμάνα ! Θὰ πνᾶς ρὲ κακομοίρ.

-Πνάω, μὰ πῶς νὰ ἔρχωμαι ποῦ θὰ μὲ χτυπᾶτε.

-Δεν σὲ χτυπᾶμε χαντακουμένε, σ’ δίνουμε τοὺν λόγουν τῆς τιμῆς.

Εἰπὼν δὲ ταῦτα ἀμέσως ἔλαβε μίαν ἀχνίζουσαν κουραμάναν ἔθεσε ταύτην ἐπὶ τῆς ξιφολόγχης του καὶ τὴν ὕψωσε ἐπιδείξας αὐτὴν γαργαλιστικῶς.

Πρὸ τῆς θέας τῆς κουραμάνας ὁ Τοῦρκος καὶ ἐκ τοῦ λόγου τῆς τιμῆς, ὅν ἔλαβεν ἐπείσθη καὶ προὐχώρησεν εἰς ἀπόστασιν 10 μέτρων ἀπὸ τῶν ἡμετέρων, ὁπότε τοῦ ἔρριψεν ὁ εὔζωνος τὴν κουραμάναν.

Ὁ λαβών αὐτὴν ἔκρινε καλὸν νὰ ζητήση τὸ ὄνομα τοῦ εὐεργέτου του εὑζώνου, 
ἀλλ’ ὁ εὔζωνος τῷ ἀπήντησε.

- Τὶ τὸ θέλς ρὲ κακομοίρ’; Δὲν θα χρειαστῇ. Ἄϊντε πὲ καὶ σ’τς ἀλνούς, ὅποιους πνάει νάρθ’ νὰ τ’ δώκουμε μιὰ ψίχα κουραμάνα.

Ὁ Τοῦρκος ἔκαμε τὸν στοιχειώδη τεμενᾶν καὶ μετέβη επιδεικτικῶς εἰς τοὺς συναδέλφους του μὲ τὴν κουραμάναν.

Παρέλειψα εἰς τὴν ἀρχὴν νὰ σημειώσω, ὅτι αἱ Τουρκικαὶ ἀρχαὶ ἀπεφυλάκισαν πάντας τοὺς ἀπὸ τοῦ πολέμου συλληφθέντας Χριστιανοὺς καὶ αὐτὸν τὸν εἰς ἰσόβια δεσμὰ καταδικασθέντα κ. Κούτσικον, πλήν τοῦ κ. Χατζῆ δημοσιογράφου.

Εν Αθήναις....τα ραντεβουδάκια

$
0
0

Το παραπάνω το βρήκα στην εξαιρετική ιστοσελίδα www.paliaathina.com/gr...
Τα σχολικά ραντεβουδάκια της εποχής....όχι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση
και για πολύ προχωρημένους.
Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχαν τα κορίτσια...
Οι συναντήσεις πάντα με το φως της ημέρας άντε με το σούρουπο.
Γυμνασιακά χρόνια ...αρρένων και θηλέων

Ο Γιώργος Οικονομίδης έγραψε κάποιους στίχους:

"Με τ’ όνειρό του ραντεβού είχε τ’ όνειρό μου
σε μια γωνιά, θυμάμαι, δρόμου, 
ένα αγόρι με συγκίνηση γεμάτο, 
μα δε θυμάμαι πια παρακάτω. "


Από τον παλιό Ελληνικό κινηματογράφο θα θυμηθούμε τα ραντεβουδάκια
στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς...
"Θα πάρεις μια πάστα...μια νουγκατίνα...ένα προφιτερόλ..."
Κλασική η σκηνή με τον Γιώργο Κωνσταντίνου να το περιγράφει
στον σερβιτόρο γιατί είχε τράκ έχοντας μπροστά του την Αλίκη...
Ευτυχισμένες στιγμές καθισμένοι στο μικρό τραπεζάκι...
Τα μάτια και  προς την βιτρίνα για τον φόβο κάποιου γνωστού
που θα περνούσε και θα τους έβλεπε.
Αν έπεφτε επάνω στο ζευγαράκι κανένας καθηγητής εκεί ερχότανε
το τέλος του κόσμου.
Αν ήταν και από το θηλέων ακόμα χειρότερα γιατί θα καλούσε
τον κηδεμόνα ο γυμνασιάρχης...για συστάσεις.
Φυσικά αν η αναγνώριση γινότανε σε ώρες σχολείου πρώτα έπεφτε
η αποβολή και μετά τα υπόλοιπα.
Καλύτερα τα πράγματα όταν είχαν τελειώσει την μέση εκπαίδευση 
(όπως έλεγαν).
Τα ραντεβουδάκια θα είχαν και περιπάτους ακόμα και μετά την δύση
του ηλίου με φόντο την Ακρόπολη.
Εκεί οι πρώτοι όρκοι πίστης και αγάπης και τα πρώτα σχέδια
για την ημέρα που θα πήγαινε ο ενήλικος πλέον με τους γονείς
του και την ανθοδέσμη στο σπίτι της ενήλικης να την ζητήσει
από τους γονείς της έχοντας και το μεγάλο ατού
..."εργάζομαι και μπορώ να ζήσω την κόρη σας..."
Δεν ήταν απελευθερωμένη τελείως η γυναίκα...θα έπρεπε κάποιος
να την ζήσει.
Αστεία ακούγονται από τους νέους σήμερα....

πίσω στα παλιά



Υπάρχουν ακόμα αυτοί οι ωραίοι Έλληνες!

$
0
0
Πουλήθηκε το σπίτι του Παλαμά στην Πάτρα -Τα σχέδια του επιχειρηματία που το αγό

Πουλήθηκε το σπίτι του Παλαμά στην Πάτρα -Τα σχέδια του επιχειρηματία που το αγόρασε

Ενας επιχειρηματίας αγόρασε το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, στην Πάτρα. Ο 75χρονος, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις ΗΠΑ, σκοπεύει να το μετατρέψει σε μουσείο.

Το σπίτι του εθνικού μας ποιητή βρίσκεται στην οδό Κορίνθου, στην Πάτρα. Το απέκτησε ο Θανάσης Στεφανόπουλος, ο οποίος- σύμφωνα με το patratora.gr- σκοπεύει να το μετατρέψει σε μουσείο. Συγκεκριμένα, στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι το οίκημα θα στεγάσει το Μουσείο Ολυμπισμού, Τεχνών και Γραμμάτων και ότι παραχωρείται στον Σύλλογο Πατρινών Καλλιτεχνών.

Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες θα γίνει αναπαλαίωση και ανακαίνιση των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του κτιρίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού
.

 iefimerida.gr 

Μπροστά η Ριρή και ξοπίσω η Μαριορή

$
0
0

Συναντήσεις με τον Κάρολο Παπούλια θα έχουν Τσίπρας και Σαμαράς την Δευτέρα....



Ενώ ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει
 τα ένσημά του  για πλήρη σύνταξη....
Τα πολιτικά παιχνίδια...σε πλήρη εξέλιξη!!!!!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>