Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

«Λαμπρούκο μου, τι κάνεις;»

$
0
0
«Λαμπρούκο μου, τι κάνεις;» -Ο εγγονός του αείμνηστου Λάμπρου Κωνσταντάρα του γράφει γράμμα [εικόνες]

Ο εγγονός του αείμνηστου Λάμπρου Κωνσταντάρα του γράφει γράμμα 

«Σου έγραψα ένα γράμμα και σ'το στέλνω, λίγες μέρες μετά τις 13 Μαρτίου – θα είχες τα 101α σου γενέθλια...» γράφει ο εγγονός του αξέχαστου ηθοποιού, Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Διαβάστε το γράμμα του εγγονού του Λάμπρου Κωνσταντάρα στον αξέχαστο ηθοποιό και παππού του, με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του.

«Λαμπρούκο μου, τι κάνεις;
Σου έγραψα ένα γράμμα και σ'το στέλνω, λίγες μέρες μετά τις 13 Μαρτίου – θα είχες τα 101α σου γενέθλια. Σου είχε στείλει και ο πατέρας μου, ο γιος σου, ένα γράμμα πριν από μερικά χρόνια. Ήταν ένα «γράμμα στον παράδεισο». Δυστυχώς, αν και η τεχνολογία προχώρησε πάρα πολύ από τότε που ζούσες, δεν μπόρεσε να εφεύρει τα κούριερ μεταξύ ζωντανών - νεκρών για να επικοινωνούμε. Αν και πιστεύω ότι στα όνειρά μας μπορεί και να τα πούμε κάποια στιγμή. Αλλά επειδή τόσα χρόνια δεν έχεις εμφανιστεί, παίρνω χαρτί και μολύβι και σ'τα γράφω όπως μου 'ρχονται.
Αγαπημένε μου...
Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από την τελευταία φορά που σε είδα. Στην τηλεόραση. Πέρασαν, όμως, είκοσι εννέα χρόνια από τότε που σε είδα για τελευταία φορά ζωντανό. Το γράφω και δεν το πιστεύω ότι έχεις «φύγει» κοντά τριάντα χρόνια. Πριν από μερικές μέρες ήταν τα γενέθλιά σου. Δεν θα μπορούσες να ζεις ως τα 101 για να σε έχω εδώ κοντά μου, να σου πω όλα όσα θέλω. Θα μπορούσες, όμως, να μας χαρίσεις τουλάχιστον μια δεκαετία. Δεν πειράζει, ας μη σου γκρινιάζω, τόσα χρόνια πέρασαν, σε συγχώρεσα.
Πώς είσαι; Ευτυχισμένος που έχεις εκεί κοντά όλους τους καλούς σου φίλους; Εμείς, πάντως, είμαστε δυστυχισμένοι που σας χάνουμε έναν έναν. «Όλοι οι μεγάλοι φεύγουν» είναι ένα από τα δημοσιογραφικά κλισέ που χρησιμοποιούμε, όποτε θέλουμε να γράψουμε για κάποιον που πέθανε. Αλήθεια, είστε μαζεμένοι εκεί όλοι μαζί και μας κάνετε καζούρα εμάς των ζωντανών;
Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί πάνω, αλλά από εδώ κάτω αποκλείεται να είναι χειρότερα. Έφυγες αθόρυβα, αλλά επεισοδιακά. Ξημερώματα 28ης Ιουνίου του 1985, στο Ασκληπιείο. Το τηλέφωνο στο σπίτι μας, στη Βουλιαγμένη, χτύπησε στις 4.00 το πρωί, τσακίζοντας τη σιωπή της νύχτας, αλλά όλοι ήξεραν τι θα μας έλεγε ο γιατρός, ήταν αναμενόμενο. Η μητέρα μου σήκωσε το τηλέφωνο και χωρίς ιδιαίτερη... γλυκύτητα ξύπνησε τον πατέρα μου: «Ο μπαμπάς σου πέθανε. Ντύσου να πας αμέσως». Μια στιγμή που δεν ξεχνάς ποτέ. Την επόμενη ημέρα η εγγονή σου, Παυλίνα, ετοίμαζε πάρτι για τη γιορτή της, ήταν Πέτρου και Παύλου. Φυσικά το πάρτι ακυρώθηκε και, σαν να μην έφτανε αυτό, οι γονείς μου αποφάσισαν να μη με πάρουν μαζί τους στο τελευταίο σου χειροκρότημα. Ήμουν, βλέπεις, μόνο 6,5 χρόνων και ανησυχούσαν αν θα μπορούσα να το διαχειριστώ.
Κοντά τριάντα χρόνια μετά, ακόμη τους κρατάω μούτρα για αυτή την απόφαση. Ήδη σε είχα στερηθεί το τελευταίο διάστημα, που δεν μπορούσες και δεν ήθελες να δεις τα εγγόνια σου, αφού η αρρώστια δεν σ'το επέτρεπε. Να σε έχανα και στο τέλος;
Κρίμα δεν είναι, όμως; Να έχω την τύχη να σε έχω παππού μου, αλλά και την ατυχία να μη σε έζησα, παρά ελάχιστα. Ξέρεις, έχουμε 2014 και ο κόσμος ακόμη με ρωτάει τι θυμάμαι από σένα. Τι κι αν το έχω πει δεκάδες φορές πως οι εικόνες που έχω εντυπωμένες είναι ελάχιστες. 1983, μόλις είχε βγει το πεντοχίλιαρο! Με πήγαινες στο αγαπημένο σου ζαχαροπλαστείο, το Esplanade, στη Βάρκιζα. Ένα από τα παραδοσιακά μαγαζιά με τις βιτρίνες με τις πάστες και δίπλα τα παιχνίδια. Μπούκωνα τις πάστες και γέμιζα και παιχνίδια! Ύστερα, αφοσιωνόσουν στις γάτες σου, που τόσο αγαπούσες. Μάλλον αυτό μου το κληρονόμησες! Τόσες πολλές και τόσο όμορφες γάτες! Είχαν μάθει και έρχονταν κάτω από το σπίτι σου όλες οι γάτες της Βάρκιζας.
Ξέρεις, όμως, κάτι; Έχω φτιάξει μερικές ιστορίες στο μυαλό μου. Να σου πω δυο-τρεις;
Να, η πρώτη είναι όταν πήγαινα Γυμνάσιο.
Αντί για τον πατέρα μου, έρχεσαι εσύ στο σχολείο για να πάρεις τους βαθμούς μου. Είσαι αυστηρός, αλλά πολύ ευδιάθετος, γύρω στα 55, καλοντυμένος, μυρωδάτος και με ένα στιλ τελείως κωνστανταρέικο. Πραγματικά δεν με νοιάζει καθόλου τι βαθμούς θα γράφει ο έλεγχος του τριμήνου. Το μόνο που με νοιάζει είναι που στέκομαι δίπλα σου και καμαρώνω σαν γύφτικο σκεπάρνι που είμαι απόγονός σου. Έρχονται όλοι, σου μιλάνε, σε θαυμάζουν, σε χαζεύουν, σε κοιτάζουν και απορούν που είσαι εκεί. Και μετά κοιτούν εμένα και μου λένε «Πόσο τυχερός είσαι!». Αυτό το τελευταίο συμβαίνει ακόμα και τώρα να ξέρεις...
Ξέρεις τι άλλο έχω πλάσει στο μυαλό μου; Ένα τρελό παραδεισένιο σουαρέ, με σένα, την Αλίκη, τον Φρέντυ Γερμανό, τον Αλέκο Σακελλάριο, τη Μαρινέλλα και τον Ζαμπέτα. Μια τέτοια μυθική στιγμή, την οποία στο μυαλό μου την έχω ζήσει και είναι τόσο μαγική, που δεν περιγράφεται. Έχω πάρει κομμάτια από τις ταινίες σας, αλλά και τις διηγήσεις που έχω ακούσει και έχω φτιάξει το δικό μου σενάριο. Η σκανταλιάρα Αλίκη ως «κόρη σοσιαλίστρια», η Βλαχοπούλου στη Χαρτοπαίχτρα να τσιγκλάει τη Σαπφώ Νοταρά, η Μαρινέλλα να σου τραγουδάει «Κρίμα το μπόι σου, καλέ», ο Ζαμπέτας να σολάρει με το μπουζούκι του «Πού πας χωρίς αγάπη» και ο Σακελλάριος να σου κλείνει το μάτι, την ώρα που γράφει τους διαλόγους του Μαυρογιαλούρου στο Υπάρχει και Φιλότιμο. Δεν γίνεται λες, ε; Κι, όμως, στο μυαλό μου έχει ήδη γίνει.
Θα σου πω άλλη μία, για να μη σε κρατάω μακριά από την παρέα σου εκεί πάνω. Είναι στην κηδεία σου, λατρεμένε μου. Εκεί έχω σκεφτεί ότι είμαι γύρω στα 20 και χαζεύω το πλήθος που έχει κατακλύσει το Α'Νεκροταφείο, γνωστούς και αγνώστους. Είμαι εκεί και σε αποχαιρετώ κι εγώ. Βλέπω την αδελφή μου, στα χέρια της Αλίκης, η οποία, στο δικό μου σενάριο, δεν τη «χρησιμοποίησε» μόνο για να την απαθανατίσουν οι φωτογράφοι, όπως της χρέωσαν τότε. Βλέπω ακόμα και τη φίλη σου τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία ξεπέρασε το σκληρό πασοκικό καθεστώς και ήρθε! Έστειλε, μάλιστα, και ένα στεφάνι ως υπουργός Πολιτισμού, δείχνοντας μεγαλοψυχία, παρότι ήσουν δεξιός. Μεγάλη καρδιά.
Ήρθα πάνω από τον τάφο σου, σου είπα αυτά που ήθελα να μείνουν μεταξύ μας, σε αποχαιρέτησα, σε φίλησα και έφυγα.
Τελειώνοντας θέλω να μου επιτρέψεις να κλείσω αυτό το γράμμα, γράφοντας δυο λόγια για το γιο σου. Τον πατέρα μου. Τον αδίκησες πολύ. Άργησες πάρα πολύ να πας κοντά του, τον αμφισβήτησες και δεν μπορώ να φανταστώ χειρότερο από το να τον ρωτάς τι τάξη πάει, ενώ ήταν ήδη στο πανεπιστήμιο! Τι σκηνικό κι αυτό! Όσες φορές κι αν μου το περιγράφει, δεν μπορώ να αναλογιστώ το πώς θα ένιωσε... Και είναι δυνατόν να μην πίστεψες ποτέ ότι ο ίδιος σου ο γιος ήταν παραγωγός του μεγαλύτερου τηλεοπτικού γεγονότος του 1982 στο νεόδμητο Ολυμπιακό Στάδιο;
Είσαι άτυχος που δεν τον έζησες για να δεις πόσο άξιος έγινε και με πόση επιτυχία «κουβάλησε» το βαρύ όνομα που μας άφησες. Θα γέλαγες αν μάθαινες πως έγινε βουλευτής! Τίμιος, αλλά βουλευτής. Οξύμωρο, ε; Ο κόσμος τον αγάπησε από την τηλεόραση, τον τίμησε με την ψήφο του πολλές φορές, αγόρασε κατά χιλιάδες τα βιβλία του. Το πρώτο αφορούσε εσένα και ήταν εξαιρετικό. Ήσουν η αφορμή και για αυτό. Μα είσαι παντού, πια;
Δεν σου κρύβω ότι μου αρέσει, το απολαμβάνω να με ρωτάνε για σένα ή να με θεωρούν δικό τους άνθρωπο, επειδή σε βλέπουν στις ταινίες. Προχθές σε είδα πάλι, αγαπημένε μου Τεπενδρή, κουρασμένο μου παλικάρι, μπαμπά της Αλίκης και της Τζένης, Μαυρογιαλούρε μου. Και μαζί με εμένα σε είδαν και χιλιάδες άλλοι, για χιλιοστή φορά. Εσένα και όλη την εκλεκτή παρέα των θρύλων του θεάτρου και του σινεμά. Ήσασταν οι ήρωες της γενιάς του '60-'70, αλλά ποιος να το 'λεγε πως θα μεγαλώνατε και τα παιδιά του 2000;
Αυτά ήθελα να σου πω. Σ'τα έγραψα και σ'τα στέλνω, μόνο θέλω μια χάρη. Ένα από τα βράδια που θα περιπλανιέσαι, έλα να πεις αν το έλαβες.
Ο εγγονός σου.»
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής με τον γιό του Δημήτρη και τον εγγονό του Λάμπρο
Νονά του εγγονού είναι η Λιάνα Κανέλλη
Eίναι η εποχή που η Λιάνα Κανέλλη έχει αυτό το φονικό σέξι στυλ:
Παππούς και εγγονός
Ο γιός Δημήτρης υπήρξε βουλευτής της ΝΔ
Ο εγγονός σήμερα



 http://www.iefimerida.gr

Το Réunion

$
0
0



Βρέθηκε η παλιά παρέα, άρρενες συμμαθητές, έπειτα από χρόνια -"Réunion"το λένε- σοβαροί, επιτυχημένοι όλοι, με γνώσεις και κύρος, όπως το ήθελαν τα όνειρα των γονιών μας, δεμένα σε κόμπο γραβάτας γύρω από τον λαιμό μας, μέσα σε σιδερένια ρούχα, με πορτοφόλια που κι αν αδειάσουν ξαναγεμίζουν γρήγορα, με εκείνο το ύφος «Λελέ» που γυαλίζει από την έπαρση, όταν εκτίθεται στον ήλιο και που μόνο η επαγγελματικοκοινωνική καταξίωση μπορεί να προσδώσει στον αέρα που κινείσαι.
Οι προδιαγραφές, για μια βραδιά με ενδιαφέρον, ήταν φροντισμένες από ειδικό, που είχε μελετήσει τα CV των καλεσμένων, είχε κανονίσει τις θέσεις στο παρακείμενο τραπέζι όλοι κι όλοι δεκαοχτώ τον αριθμό, γιατροί χωριστά, μακριά από τους τεχνοκράτες, που παρεκάθηντο δίπλα στους διπλωμάτες παραδίπλα οι οικονομολόγοι -πέντε στον αριθμό- απέναντι σε θεωρητικούς και νομομαθείς. Η συζήτηση άναψε αμέσως, περιστράφηκε με καλυμμένο τρόπο, που όλοι καλά γνωρίζαμε σαν αλφαβητάρι, στο πόσο καλά τα πήγαμε στη ζωή χάρη στην εξυπνάδα μας, το αλάθητό μας ένστικτο και τις ευκαιρίες που αρπάξαμε. Χαζά αστεία, κλισέ, χαζές φιλοφρονήσεις. Άνθρωποι λιγόλογοι και σοβαροί, κάποιος πρέσβης της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, ένας άλλος αστροφυσικός που κατέληξε ποντικός στο Cern, ένας άλλος στο διοικητικό της Augusta Bell, ένας που ασχολείται με κατασκοπευτικά αεροπλανάκια, άλλος που παίζει με καραβάκια στους ωκεανούς και άλλοι, άμεσα αναγνωρίσιμοι εμπρός στους καθρέφτες μας.

Γυρίζαμε όλοι άσκοπα στον κήπο, με το ποτήρι στο χέρι κουδουνίζοντας τα παγάκια, όταν των φωτεινών διδασκάλων μας καύχημα, αλλά και δικό μας, αφού κτύπησε τα χέρια για να στρέψουμε την προσοχή σ'αυτόν, στάθηκε στη μέση του κήπου κάτω από το φως και με τη βροντερή του φωνή είπε: «Κύριοι... Παρακαλώ την προσοχή σας!». Έβγαλε με επιδεικτική τελετουργία αργά από την τσέπη του ένα μαντήλι δεμένο σε σχήμα σαν πουγκί. Το τοποθέτησε με το δεξί του χέρι πάνω στην αριστερή του παλάμη και αργά, με σηκωμένο το αριστερό του φρύδι, έλυσε τον κόμπο... Σαν άνοιξαν οι γωνιές του μαντηλιού ξεπρόβαλλαν, σαν πυρσός, τα πετράδια των παιδικών μας χρόνων άδετα, ελεύθερα, γεμάτα φως και χρώματα. Είχε κάτι από το άγαλμα της Ελευθερίας αυτή η στάση του Άγγελου. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα τα μάτια όλων μας να κάνουν έναν ήχο κλείστρου φωτογραφικής μηχανής, καθώς τον κοίταζαν όλοι αποσβολωμένοι. Αδυνατούσαμε να επεξεργαστούμε την πληροφορία που μας έδινε. Παραήταν απλή για να είναι διαχειρίσιμη. Όποιος ξεχνάει χάνεται, ραγίζει όποιος θυμάται. Τι προσπαθούσε να μας πει; Εμείς το μόνο παιγνίδι που θυμόμασταν ήταν οι κλέφτες κι οι αστυνόμοι.
 Μια ζωή προσπαθούσαμε να κλέβουμε ζωή και να αστυνομεύουμε όνειρα και πόθους. Τι δύναμη έκρυβαν, λοιπόν, αυτοί οι 18 πολύχρωμοι γυάλινοι βόλοι ή μπίλιες, που μέσα από μια χούφτα έκαναν 18 ανθρώπους με δέος να σιωπήσουν; Μια σιωπή που αναγέννησε ή και επαναδημιούργησε στον λίγο χρόνο που διήρκησε, τη σχέση ανάμεσα σε μια αγνότητα, σε μια αθωότητα, σε μια ειλικρίνεια, σε έναν αυθορμητισμό και σε μία ευπιστία, στις χάρες αυτές που συνιστούν μέσα μας την παιδικότητά μας; Η παιδικότητα που χάθηκε στον δρόμο, ήταν το τίμημα που πλήρωσε ο «πολιτισμός» μας, όταν υποχώρησαν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις διαφορετικές περιόδους της ζωής μας.
Στέκαμε και κοιτούσαμε άφωνοι την ανασηκωμένη φωτισμένη ανεστραμμένη παλάμη του Άγγελου όταν άρχισε να μιλά στην Αραμαϊκή -που κατείχαμε, απταίστως, όλοι. Γούβες, μπούκες, λάις μου, τα πίσω, κλόκου πάστρα μου... Τα λόγια του, σκούντησαν τη σιωπή που ξύπνησε. Τα σφιγμένα χείλη έπεσαν μονόπλευρα προς τη μια πλευρά σε μια ένδειξη αποδοκιμασίας στην υποτιθέμενη υπερβολή. Είναι δυνατόν να σοβαρολογεί; Μα ποιος αλήθεια όμως τολμούσε να αποδοκιμάσει τον άνθρωπο που άκουγε με θαυμασμό
 η Condoleezza Rice; Και τότε, τα κρύα χρόνια που μας είχαν χωρίσει έφυγαν κι ήρθαν τα ζεστά χρόνια της συμμαθητείας να τα αλλάξουν όλα εκείνη τη βραδιά. Το πρώτο που κινήθηκε ήταν ένα «banker shoe» αργά-αργά, γύρισε στο πλάι και άρχισε να οργώνει το γρασίδι χαράσσοντας τη διαχωριστική γραμμή εκκίνησης του αγώνα και τα άλλα έκαναν πιρουέτες στα καλογυαλισμένα τακούνια τους σκάβοντας έτσι τις μπούκες, τις πρωτόλειες αυτές γκολφικές οπές. Η διαφορά ήταν στο λάις. 
Και ήταν σκληρή η σύγκριση της εικόνας που είχε κρατήσει η μνήμη με την τωρινή. Χώμα και σκονισμένες μπλε και άσπρες «Ελβιέλες» παρατεταγμένες δίπλα-δίπλα τότε, τώρα γρασίδι και γυαλισμένα μαύρα παπούτσια. Κάτι έδειχνε να είχε αλλάξει, αλλά εκείνη τη στιγμή η εικόνα φάνταζε σαν ένας εφιάλτης που έρχονταν απ'το μέλλον.
Είχαμε γίνει ήδη ξανά παιδιά, το «αγαπητέ» έγινε ξανά «ρε, ηλίθιε». Κανείς δεν νοιάζονταν για τα σακάκια που ήταν πεταμένα επάνω στις τριανταφυλλιές, ούτε για το Armani που καθόταν γονατιστό στο γρασίδι και σούταρε τον γυαλινόρο για να τον πετάξει έξω από τη γούβα κι ας έτρωγε γονατιά από πίσω για να αστοχήσει. Η ανεμελιά έχει ανάγκη μια περιρρέουσα ασφάλεια για να ζωντανέψει, που κι αυτή με τη σειρά της έχει ανάγκη την οικειότητα για να γεννηθεί. 
Ο Άγγελος ήξερε τι έκανε. Είναι απίστευτη η ανάγκη για λίγη ανεμελιά, το πόσο γρήγορα κάνει τις εικόνες του σήμερα να σβήνουν και να κρύβονται πίσω από το γέλιο της θύμησης, και πόσο μας πονάνε και μας τρομάζουν, όταν σαν τέρατα επανεμφανίζονται.
*Ο Περικλής Λάσκαρις είναι Κερκυραίος αρχιτέκτων. 

Εν Αθήναις...τα πουλερικά

$
0
0


Υπήρχαν κοτέτσια σε πολλές αυλές της Αθήνας....και περιστερώνες σε ταράτσες.
Το φρέσκο αυγό απαραίτητο για τα παιδιά....
Αδύνατα...μπακανιάρικα όπως τα έλεγαν και με μια Ελλάδα να προσπαθεί να σταθεί μετά από δύο πολέμους.
Αδενοπάθειες στο φόρτε και ο γιατρός έδινε συνταγή μαζί με τις ενέσεις και φρέσκο αυγό....συκώτι...σπλήνα...
Το κοτέτσι της σπιτονοικοκυράς θα φιλοξενούσε κότες και άλλων αυλικών
που τους είχαν έρθει πεσκέσι από το χωριό.
Προτεραιότητα στα αυγά είχαν τα παιδιά της αυλής.
Πουλούσαν από άλλα  κοτέτσια ....
Προσπαθούσαν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο.
Όλα καλά αλλά αυτός ο κόκορας ή καλύτερα τα κοκόρια της γειτονιάς κάθε πρωϊ
χαλούσαν τον κόσμο.
Άκουγες βρισίδια και απειλές....
"....θα του κόψω το λαρύγγι...."....
"....τον κερατά που να τον δω στην κατσαρόλα..."
Τώρα για τα περιστέρια...τα αγόραζαν στο Μοναστηράκι ....εκεί εύρισκαν και αυτά.
Στα κλουβιά κότες....περιστέρια....
Αυτοσχέδιοι περιστερώνες στις ταράτσες και μεζές και αυτά....
Άσχημες εικόνες...τους έστριβαν το λαρύγγι....ξεπουπούλιασμα και στην κατσαρόλα κοκκινιστά με πιλάφι.
Ποιός ήξερε τις φιλοζωϊκές...ποιός νοιαζότανε...εδώ τρώγανε γάτες και σκύλους
λίγο πρίν...στην Κατοχή.

πίσω στα παλιά

Η προδοσία...

$
0
0


"Τώρα γυρνά παντού και με δικάζει
λέει πως ήμουν ένοχος εγώ..."

Ταξίδι στην Αθήνα. Παλιές φωτογραφίες της Αθήνας του 19ου αιώνα και κείμενα από ξένους περιηγητές.

$
0
0

Ταξιδεύοντας στην Αθήνα. Ένα φωτογραφικό και λογοτεχνικό ταξίδι στην Αθήνα του 19ου αιώνα.

    Ξεφυλλίζω το φωτογραφικό λεύκωμα του Χ. Γιακουμή με φωτογραφίες και αποσπάσματα από κείμενα ξένων περιηγητών, που ταξίδεψαν στην Ανατολή τον 19ο αιώνα και πέρασαν για να "προσκυνήσουν"τις αρχαιότητες της Αθήνας, και επιστρέφω στο παρελθόν μέσα από τις "εικόνες"της εποχής, έτσι όπως αποτυπώθηκαν από το φωτογραφικό φακό και τις γραφίδες. Ρομαντικοί και αρχαιολάτρες οι περισσότεροι περιηγητές του 19ου αιώνα, πριν αποτυπώσουν στα κείμενά τους "εικόνες"για την Αθήνα και τα ερείπια της, έχουν ήδη αποτυπωμένες ιδεατές "εικόνες"στο φαντασιακό τους για την αρχαία Ελλάδα και την πόλη που κάποτε υπήρξε το λίκνο του αρχαίου ελληνικού κλασικού πολιτισμού.
    Ο Alfred Nicolas Normand, αρχιτέκτων και φωτογράφος, γράφει σε επιστολή του από την Αθήνα το 1851. "...Eπιτέλους βρίσκομαι εγκατεστημένος στην Αθήνα, κοντά στα μνημεία που τόσο λαχταρούσα. Δεν είχα, ωστόσο, φανταστεί πώς ήταν η πόλη: μικρή, σχεδόν εξαθλιωμένη, μελαγχολική, ξερή και άνυδρη. Έτσι είναι ό,τι χτίστηκε στη μέση της πεδιάδας, στους πρόποδες της Ακρόπολης...Η ξεραΐλα όμως είναι, στ´αλήθεια, θλιβερή, παντού βράχοι, τσουκνίδες, αγκάθια και πέτρες. Λίγοι κήποι μόνο, που με τόσο πότισμα, δεν αποδίδουν παρά φτωχή βλάστηση. Ας μην υπερβάλλουμε όμως στο κάτω κάτω, η Αθήνα είναι αρκετά γραφική με τα ξύλινα μαγαζάκια και τους άνδρες με τις ενδυμασίες τους, που, βλέποντάς τους από πίσω, θυμίζουν γυναίκες, καθώς περπατούν λικνίζοντας τους γοφούς τους. Ό,τι σε αποζημιώνει πλουσιοπάροχα για όλες τις μικρές δοκιμασίες και απογοητεύσεις είναι η Ακρόπολη και τα μνημεία που τη στεφανώνουν...".

Γενική άποψη της Αθήνας με την Ακρόπολη. Φωτογραφία του Δ. Κωνσταντίνου. Γύρω στα 1858-60.

Η Ακρόπολη των Αθηνών από την πλατεία Συντάγματος. Φωτογραφία του Δ. Κωνσταντίνου. Γύρω στα 1855-58.

   Ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Edmond About (1828-1885),  που επισκέφθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα την Ελλάδα, γράφει για την πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στο έργο του Η σύγχρονη Ελλάδα (1854): "... Η Αθήνα είναι μια πόλη είκοσι χιλιάδων ψυχών και δύο χιλιάδων σπιτιών. Η παρουσία της κυβέρνησης έκανε να αναγερθούν όλες αυτές οι οικοδομές και κρατάει τόσο κόσμο συγκεντρωμένο στο ίδιο σημείο. Η ευκαιριακή αυτή πρωτεύουσα δεν έχει ρίζες στο έδαφος. Δεν τη συνδέουν δρόμοι με την υπόλοιπη χώρα. Δεν στέλνει στην υπόλοιπη Ελλάδα τα προϊόντα της βιομηχανίας της. Ο πληθυσμός, που δεν έχει να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση, δε στρέφει το βλέμμα με προσδοκία προς την Αθήνα. Η πόλη δεν έχει προάστια. Τα λίγα χωριά που βρίσκονται γύρω δεν ενδιαφέρονται διόλου για την ύπαρξή της. Η πεδιάδα είναι εν πολλοίς ακαλλιέργητη και οι γεωργοί, που βγάζουν κάτι από το χέρσο χώμα, είναι οι παλιοί εκείνοι δυστυχείς, που αναζητούσαν σ´αυτή προς το ζην πριν από την άφιξη του βασιλιά Όθωνα. Με δύο λόγια, τίποτα δεν θα κρατούσε στην Αθήνα τον πληθυσμό αυτό των είκοσι χιλιάδων ατόμων, αν η κυβέρνηση μεταφερόταν στην Κόρινθο, και σύντομα θα βλέπαμε την Αθήνα εξίσου έρημη και εξίσου ερειπωμένη με την Αίγινα και το Ναύπλιο...".


Η Ακρόπολη των Αθηνών από το Λόφο του Φιλοπάππου. Φωτογραφία του Δ. Κωνσταντίνου. 1855-58. H ξηραΐλα και η έλλειψη βλάστησης είναι εμφανής.

Aθήνα. Το Θησείον με την Ακρόπολη. Φωτογραφία του Δ. Κωνσταντίνου. 1855-58. Χώμα, πέτρες, τσουκνίδες και αρχαία ερείπια.

Aθήνα. Ο Παρθενών. Δυτική πλευρά. Φωτογραφία του Δ. Κωνσταντίνου. Γύρω στα 1858. Η Ακρόπολη, όμως, με τα μνημεία της δεν απογοητεύουν ποτέ. 

    Ο γνωστός Γάλλος λογοτέχνης Gustave Flaubert (1821-1880),  που επισκέφτηκε την Αθήνα το 1850 κατά το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, γράφει σε επιστολή προς τη μητέρα του: "...Τι ερείπια! Τι άνθρωποι οι Έλληνες! Τι καλλιτέχνες! Διαβάζουμε, κρατάμε σημειώσεις. Όσο για μένα, βρίσκουμε σε ολύμπια διάθεση, εισπνέω το αρχαίο πνεύμα με όλη τη δύναμη του νου μου. Η θέα του Παρθενώνα είναι από τα πράγματα που με άγγιξαν περισσότερο στη ζωή μου. Ό,τι και να λέμε, η Τέχνη δεν είναι ψέμα..."

Aθήνα. Το Θησείον. Φωτογραφία του Δ. Κωνσταντίνου. Γύρω στα 1858. Παντού χώμα.

Αθήνα. Ο ναός του Ολυμπίου Διός. Φωτογραφία του Δ. Κωνσταντίνου. Γύρω στα 1858. Πουθενά βλάστηση.

Αθήνα. Η είσοδος των Προπυλαίων. Φωτογραφία του Δ. Κωνσταντίνου. Γύρω στα 1860. Αρχαίες πέτρες από τα οικοδομήματα βρίσκονται διάσπαρτες στο έδαφος.

    Οι ξένοι περιηγητές δεν αρκούνται να αποτυπώσουν τις εικόνες από τα ερείπια της Ακρόπολης στο χαρτί ή να τις διατηρήσουν ζωντανές στη μνήμη τους. Επιθυμούν κάτι πιο απτό και "υλικό", κάτι λιγότερο άυλο από εικόνες-αναμνήσεις που μπορεί να ξεθωριάσουν. Επιθυμούν πραγματικά ενθύμια από τον Παρθενώνα. Έτσι, ο γνωστός Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός François René de Chateaubriand (1790-1869), ένας από τους πρώτους Γάλλους περιηγητές στη Μέση Ανατολή, που πέρασε από την Αθήνα το 1811, όταν ακόμα ήταν μια ασήμαντη πολίχνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  στο βιβλίο του Οδοιπορικό από το Παρίσι στην Ιερουσαλήμ,  γράφει: "...Πήρα, κατεβαίνοντας από την Ακρόπολη, ένα κομμάτι μάρμαρο του Παρθενώνα. Είχα επίσης μαζέψει ένα κομμάτι πέτρας από τον τάφο του Αγαμέμνονα και έκτοτε έπαιρνα πάντοτε κρυφά κάτι από τα μνημεία, από τα οποία πέρασα. Τα ενθύμια αυτών των ταξιδιών μου δεν είναι τόσο ωραία όσο εκείνα που πήραν μαζί τους ο κος ντε Σουαζέλ και ο Λόρδος Έλγιν-μου αρκούν ωστόσο...".

Αθήνα. Η στοά των καρυάτιδων. Φωτογραφία του Frank Mason Good. Γύρω στα 1865.

Αθήνα. Το Ωδείο του Ηρώδου Αττικού. Φωτογραφία Ανώνυμου. Γύρω στα 1875. Μία ακόμη πανοραμική φωτογραφία που δείχνει την έλλειψη βλάστησης. Τοπίο σχεδόν σεληνιακό.

Ο ναός του Ολυμπίου Διός και η Ακρόπολη των Αθηνών. Φωτογραφία του Π. Μωραΐτη. Γύρω στα 1865.

Άποψη της Αθήνας με τον Ιλισσό. Φωτογραφία ίσως του W. S. Stilman. Γύρω στα 1869. Η φτωχή βλάστηση είναι εμφανής.

To Θησείο και η Ακρόπολη. Φωτογραφία Ανώνυμου. Γύρω στα 1880. Οι πέτρες και το χώμα σε πρώτο πλάνο.

Ο ναός του Ολυμπίου Διός και η Ακρόπολη των Αθηνών. Στερεοσκοπική Φωτογραφία. Γύρω στα 1895. Ακόμα υπήρχαν άνδρες με λαϊκή ενδυμασία.


Aθήνα. Το Θησείον. Στερεοσκοπική Φωτογραφία. Γύρω στα 1895.

...Ένα από τα αγαπημένα μου σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας: το μνημείο του Λυσικράτους, όπως έχει αποτυπωθεί στις φωτογραφίες του 19ου αιώνα.

Αθήνα. Το μνημείο του Λυσικράτους. Φωτογραφία του Δ. Κωνσταντίνου. Γύρω στα 1858.

Αθήνα. Το μνημείο του Λυσικράτους. Φωτογραφία Ανώνυμου. Γύρω στα 1870.

Αθήνα. Το μνημείο του Λυσικράτους. Φωτογραφία του Π. Μωραΐτη. Γύρω στα 1865.

Thomas Taylor, Το μνημείο του Λυσικράτους. 1760. Μουσείο της πόλεως των Αθηνών. Και ένας πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει το μνημείο τον 18ο αιώνα.

...Ακόμα ένα αγαπημένο μου σημείο. Το μνημείο των Αέρηδων.

Αθήνα. Αέρηδες (Το ρολόι του Ανδρονίκου Κυρρήσιου). Φωτογραφία του Δ. Κωνσταντίνου. Περίπου 1858.

 Αθήνα. Η πύλη της Ρωμαϊκής Αγοράς. Φωτογραφία του F. Bonfils. Περίπου 1870.

Αθήνα. Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Φωτογραφία του Π. Μωραΐτη. Περίπου 1865.


Βλ. Χάρης Γιακουμής, Η Ελλάδα. Φωτογραφικό και λογοτεχνικό ταξίδι στον 19ο αιώνα. La Grèce. Voyage Photographique et Littéraire au XIXe siècle, εκδ. Μπαστάς-Πλέσσας, Γαλλικό Ινστιτούτο, Εκπαιδευτήρια "O Πλάτων", 2η έκδοση, Αθήνα 1998.

http://argolikivivliothiki.gr/2010/07/09/σατωμπριάν-1768-1848-francois-rene-de-chateaubriand-–-
σατωβριάνδος/
https://en.wikipedia.org/wiki/Edmond_François_Valentin_About
http://en.wikipedia.org/wiki/Gustave_Flaubert

Η Ιστορία του Περιπτέρου

$
0
0



Ομόνοια, Λυκαβηττός, Ακρόπολη, Ολύμπιειο, Οδός Ερμού, Φανάρι του Διογένη, 
Οδός Πλουτάρχου,
 Πύλη του Ανδριανού, Παρθενώνας, Ζάππειο.

Μια Αθήνα η οποία στις αρχές του 20ου αιώνα έχει αρχίσει να αποκτά μια νέα εικόνα με
 ετερόκλητα όμως χαρακτηριστικά.Παρότι πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, ο πληθυσμός
 της στα 1900 δεν ξεπερνά τις 200.000 κατοίκους και η συνολική της έκταση έφτανε μόλις
 στα 20.000 
στρέμματα.

Παρ’ όλα αυτά όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από τον Karl Beedeker στον πιο παλιό
 τουριστικό οδηγό που κυκλοφόρησε για την Ελλάδα, τον «οδηγό του ταξιδιώτη»,το 1883 στην
 Λειψία,«Τίποτε σε αυτή την χώρα δεν έχει χάσει την φρεσκάδα του και την αγνότητα του».
Η έκδοση του οδηγού το 1910 στα γαλλικά προτείνει τέσσερις βόλτες-διαδρομές στην Αθήνα της
 εποχής. Από τα Βασιλικά ανάκτορα, στη νότια πλευρά της Ακρόπολης.Ο δεύτερος περίπατος
 είναι η πλήρης ξενάγηση στην Ακρόπολη. Ο τρίτος περίπατος μας ταξιδεύει στα Βασιλικά 
Ανάκτορα και το Θησείο. Ο τέταρτος περίπατος μας δίνει την εικόνα της νέας εποχής, με τις
 νεόδμητες συνοικίες: Πλατεία Συντάγματος, το Παλάτι, τα Ανάκτορα, το καινούργιο κόσμημα
 της Αθήνας τον Βασιλικό Κήπο και φυσικά την Λεωφόρο Βασιλλίσης Αμαλίας.

Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα στοιχεία της Αθήνας της νέας εποχής (αρχές του20ου αιώνα)
 δεν είναι άλλο, από τα πανέμορφα αρχοντικά που συναντάμε κατά μήκος του άξονα της
 Λεωφόρου Κηφισίας (σημερινή Β. Σοφίας). Ξεκινώντας από την κάτω πλευρά, της Πλατείας
 Συντάγματος, βρίσκουμε τα αρχοντικά του Καλλιγά, του Βούρου, του Σκουλούδη,
 του Στουρνάρη, του Χαροκόπου, του Εμπειρίκου, του Σταθάτου.

Νεόκτιστα νεοκλασικά μέγαρα πλουσίων ομογενών από την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, 
το Λονδίνο, που έδιναν στην Αθήνα εικόνα και όψη σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Εκεί κάπου μπαίνει εμβόλιμα στην οικονομική, ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της 
χώρας και το περίπτερο. Μια προέκταση της εμπορικής δραστηριότητας της εποχής, με χαμηλές προοπτικές και δυνατότητες για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον.
Η ιστορία του περιπτέρου στην Ελλάδα αποτελεί ένα κομμάτι και μια προέκταση της
 καθημερινότητας των Ελλήνων εδώ και περίπου έναν αιώνα.
Με το πέρασμα των χρόνων τα περίπτερα έγιναν θεσμός. Ένας θεσμός που συνεχίζει να 
αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, «φωτίζοντας» του δρόμους της πόλης, και του
 χωριού σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Ένας πραγματικός ΦΑΡΟΣ.
Στις αρχές του 20ου αιώνα τα πρώτα περίπτερα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα,
 ως ελάχιστη μορφή οικονομικής βοήθειας προς τους τραυματίες και τους ανάπηρους των
 συνεχιζόμενων πολέμων στους οποίους συμμετείχε, η Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα περίπτερα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο 
του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο
 έκανε την εμφάνισή του στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911.
Ένα μικρό πρόχειρα κατασκευασμένο ξύλινο κουβούκλιο με ελάχιστα προϊόντα, προσπαθούσε 
να καλύψει τις ελάχιστες οικονομικές ανάγκες της εποχής και να δώσει μια ανάσα σε
 ανθρώπους που είχαν δώσει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους για την Ελλάδα.
Ο γνωστός χρονογράφος και ποιητής των αρχών του 20ου αιώνα Σωτήρης Σκίπης σε άρθρο
 του στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠΤ στις 20 Οκτωβρίου 1919 γράφει για τα πρώτα περίπτερα που 
έκανα την εμφάνισή τους στην Αθήνα: «Άξιος συγχαρητηρίων έγινε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος
 αποφάσισε την ανέγερσιν πολλών περιπτέρων εις τας Αθήνας, τα οποία θα εκχωρήσει εις τους τραυματίας του πολέμου, η εις μέλη οικογενειών φονευθέντων πολεμιστών».
«Δεν φαντάζεται κανείς πόσα καλά θα προκύψουν αμέσως-αμέσως, εκ της ανεγέρσεως
 των περιπτέρων. Τα περίπτερα θα είναι ένας στολισμός της πόλεως, θα εξυπηρετηθούν 
δι’ αυτών και θα εύρουν πόρον ζωής πλειστοί ανάπηροι των δύο πολέμων. Θα εξαπλωθή
 δια του μέσου τούτου το ελληνικόν έντυπον, είτε εφημερίς, είτε περιοδικόν, είτε φυλλάδιον,
 είτε βιβλίο. Και θα γίνουν αίτια όπως οι μεγάλαι επαρχιακαί μας πόλεις θα κουνηθούν λιγάκι
 και θα μιμηθούν λιγάκι των πρωτεύουσαν».
Μια άκρως γλαφυρή αναπαράσταση του ρόλου του περιπτέρου στην Ελλάδα των επόμενων
 90 χρόνων. Το 1922 και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη το Υπουργείο Περιθάλψεως κατέθεσε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι Νόμοι 254 και 1960, οι οποίοι αναφέρονται στα ήδη
 ανεγερθέντα περίπτερα, αλλά και σε αυτά που πρόκειται να αναγερθούν στο μέλλον, θα
 παραχωρούνται προς αποκλειστική χρήση στην «Πανελλήνιον Ένωσιν Τραυματιών Πολέμου 
1912-1921».
Η Ένωση θα είναι ο μοναδικός επίσημος φορέας που θα έχει προηγούμενη έγκριση του
 Υπουργείου Συγκοινωνιών, το οποίο θα καθορίζει το σχήμα και το μέγεθος των περιπτέρων που αναμένεται να ανεγερθούν.
Η παραχώρηση περιπτέρου σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι προσωπική και μόνο υπόθεση, 
δεν επιτρέπεται να πωληθεί, να μεταβιβαστεί, να μπει σε καθεστώς υποθήκης και να υπομισθωθεί. Επίσης επιτρέπεται συνεταιρισμός μόνο μεταξύ δύο εταίρων, μόνο με την άδεια του Υπουργού 
Συγκοινωνιών.
Σε περίπτωση θανάτου του κατόχου η χρήση και εκμετάλλευση του περιπτέρου, μεταβιβάζεται 
αυτόματα στην γυναίκα και τα παιδιά του αναπήρου-τραυματία και αυτό μόνο για μια πενταετία, 
και αργότερα περιέρχεται και πάλι στον έλεγχο της Ένωσης.
Το ποσό μισθώσεως ξεκινούσε από τις 20 δραχμές, και έφτανε μέχρι τις 250 δραχμές.
 Τα όποια χρήματα θα εισπραχθούν, θα διατεθούν υπέρ της δημιουργίας ειδικού Ταμείου
 προικοδοτήσεως θυγατέρων και τραυματιών πολέμου.
Τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα προϊόντα που είχαμε τα πρώτα χρόνια στο περίπτερο
 μέχρι τις αρχές του Μεσοπολέμου, και τα τέλη της δεκαετίας του 1940 δεν υπάρχουν.
 Το μόνο που είναι σίγουρο πως στο περίπτερο υπήρχαν οι εφημερίδες, τα χύμα τσιγάρα
 και κάποια υποτυπώδη ζαχαρώδη προϊόντα.
Οι εφημερίδες την εποχή εκείνη ήταν το βασικό και ίσως το μοναδικό μέσω ενημέρωσης,
 σε μια Ελλάδα, η οποία συνεχώς συνταρασσόταν από πολεμικές συγκρούσεις. Οι οποίες 
εξελίξεις συνέβαιναν καθημερινά γίνονταν γνωστές μέσα από τις εκδόσεις των εφημερίδων. 
Γεγονότα μεγάλης ιστορικής σημασίας, αλλά και γεγονότα ουσιαστικά για την πορεία και την 
εξέλιξη της χώρας, τα μάθαινε ο κόσμος μέσα από τις εφημερίδες. Σε πολλές περιπτώσεις 
και γεγονότα ιστορικής σημασίας, οι εφημερίδες τυπώνονταν τρεις και τέσσερις φορές για να 
ενημερώσουν τους Έλληνες ανά την επικράτεια.
Σημαντικός ο ρόλος του περιπτέρου και σε αυτή την περίπτωση. Η ανάρτηση των εφημερίδων
 στις προθήκες των περιπτέρων, αποτελούσε ένα σημαντικό γεγονός για την καθημερινότητα 
των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων σε εποχές κρίσιμες για την πορεία και την
 ανάπτυξη της Ελλάδας.
Το προϊόν όμως που στήριξε το περίπτερο για αρκετές δεκαετίες, ακόμη σε πολλές
 περιπτώσεις μέχρι και σήμερα, δεν ήταν άλλο από τα τσιγάρα. Σε μια αρκετά δύσκολη
 οικονομικά εποχή και συγκυρία για την Ελλάδα, τα περίπτερα διέθεταν τα χύμα τσιγάρα.
 Ο καθένας που ήθελε να καπνίσει ένα τσιγάρο πήγαινε στο περίπτερο, άφηνε μερικές
 δραχμούλες και αγόραζε όσα τσιγάρα του επέτρεπε το βαλάντιο του.
Τα πρώτα ζαχαρώδη και αναψυκτικά άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση του στα περίπτερα
 στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προφορικές μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε, αυτό συνέβη περισσότερο στα περίπτερα του Πειραιά και λιγότερα
 στα περίπτερα της Αθήνας, όταν μπήκαν τα πρώτα ψυγεία με πάγο.
Έτσι, με αυτό τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στις εγχώριες εταιρίες παραγωγής αναψυκτικών
 (ΗΒΗ) να
 διαθέσουν στα περίπτερα της εποχής τα προϊόντα τους. Μάλιστα είναι σημαντικό να τονίσουμε
 πως τα 
πρώτα ψυγεία με πάγο χρησιμοποιήθηκαν και ως αποθηκευτικοί χώροι για τα τσιγάρα, λόγω
 κυρίως της
 υψηλής θερμοκρασίας τους.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται τις λεμονάδες και τις γκαζόζες της ΗΒΗ, που έδωσαν μια άλλη νότα 
δροσιάς 
και ξεκούρασης στους διψασμένους Αθηναίους.
Τα πρώτα ζαχαρώδη προϊόντα προέρχονταν κατά κύριο λόγο από την εταιρία ΙΟΝ Οι τσίχλες
 της εταιρίας δημιούργησαν μια νέα αγοραστική ομάδα για το σημείο του περιπτέρου και νέες καταναλωτικές
 συνήθειες για τα δεδομένα της εποχής.
Τα φυλλαράκια τσίχλας με γεύση δυόσμου, κανέλλας, μέντας και Tutti Frutti, αποτέλεσαν 
τα πρώτα 
δείγματα τσίχλας που μπήκαν στα περίπτερα. «ΝΕΑ σε εμφάνιση, ΝΕΑ σε ποιότητα, με ΝΕΑ 
πλεονεκτήματα, για ΝΕΕΣ ικανοποιήσεις. ΟΙ ΤΣΙΧΛΕΣ ΙΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΚΡΗ 
ΑΠΟΛΑΥΣΙ!». 
Δείγμα από την διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας για το προϊόν, που αναμφίβολα δημιουργεί
 εντύπωση.
Οι πρώτες σοκολάτες γάλακτος της εταιρίας, δημιούργησαν μια νέα εικόνα για το σημείο του
 περιπτέρου.
«Είναι σαν να τρώτε για πρώτη φορά σοκολάτα γάλακτος. Ξεχωρίζει από τις άλλες γιατί, χάρις
 στην ειδική επεξεργασία που εφαρμόζει η ΙΟΝ διατηρεί ακέραιο το φυσικό της χρώμα και τα
 θρεπτικά συστατικά της. Απολαμβάνετε κάθε κομμάτι της και είναι σαν να τρώτε για πρώτη φορά». Έτερο δείγμα διαφημιστικής
 προβολής για το συγκεκριμένο προϊόν με έντονα τα χαρακτηριστικά και τα μηνύματα των 
αρχών του 
σύγχρονου marketing.

Τα επόμενα χρόνια το περίπτερο άρχισε να αποκτά σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης
 να διευρύνει
 την γκάμα των προϊόντων του, και τις διαστάσεις για τον χώρο που καταλαμβάνει με σημαντικές
 όμως αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας, και από Δήμο σε Δήμο της Αθήνας.
Το τελευταίο σημαντικό επίτευγμα των ανθρώπων του κλάδου με την νομιμοποίηση πώλησης 
γαλακτοκομικών προϊόντων (πλην τυροκομικών) σάντουιτς και φρουτοσαλάτας, αναμένεται να
 δώσει 
μια νέα ώθηση στην εμπορική πορεία του κλάδου, σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή για τον 
χώρο
 του εμπορίου και ειδικότερα του λιανεμπορίου.
Το περίπτερο αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς για την Ελλάδα από τα πρώτα χρόνια του 
20ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Με σημαντική συνεισφορά σε τομείς-κλειδιά της εγχώριας 
οικονομίας, όπως η ποσοστιαία συμμετοχή του στο ΑΕΠ, η κάλυψη θέσεων εργασίας 
ακόμη και σε συμπληρωματικούς, με τον κλάδο τομείς, είναι ένας επαγγελματικός κλάδος που
 η Πολιτεία πρέπει να προσέξει σημαντικά και με ποικίλους τρόπους.
Για να διατηρηθούν ζωντανοί οι δεσμοί και εικόνες με μια εποχή της σύγχρονης Ελλάδας η οποία 
είναι γεμάτη με ιστορικές μνήμες και εικόνες απείρου κάλλους.

Τι σχέση έχουν ο Φάντης με το ρετσινόλαδο;

$
0
0

Ελαστικοί... κηλεπίδεσμοι


Ένας διαφημιστικός αχταρμάς με Μαραθωνομάχους, 
Βούλγαρους και κηλεπιδέσμους…
http://paliaathina.com/gr

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ : ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΣΑΣ

$
0
0

Ο ηθοποιός που έγινε γνωστός ως "δοσίλογος"έχασε τον πατέρα του καθώς οι Γερμανοί τον συνέλαβαν και δεν επέστρεψε ποτέ από το στρατόπεδο συγκέντρωσης


Η άγνωστη ιστορία του ηθοποιού που έγινε γνωστός σε όλους μας, παίζοντας σε ελληνικές ταινίες το ρόλο του συνεργάτη των Γερμανών
Ο ηθοποιός Αρτέμης Μάτσας ταυτίστηκε στη μνήμη του κοινού ως ο σπιούνος,
ο ρουφιάνος, ο συνεργάτης του κακού. Κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής του πορείας υποδύθηκε τον αδίστακτο, τον μαυραγορίτη, τον δοσίλογο, τον προδότη.
Σύμφωνα με τη μηχανή του χρόνου, ο κόσμος ήταν τόσο επηρεασμένος από τους ρόλους του, που χρησιμοποιούσε στην καθημερινότητά του, το ονοματεπώνυμό του ηθοποιού, για να περιγράψει κάποιο προδότη. Ο Αρτέμης Μάτσας έπαιξε πολλούς ρόλους στους οποίους ήταν συνεργάτης των Γερμανών. Στην αληθινή ζωή όμως και ειδικά στην παιδική του ηλικία, υπέφερε πολύ από αυτούς.
Η σύλληψη του πατέρα του από τους Γερμανούς
Τον Μάρτιο του 1944, ο πατέρας του ηθοποιού συνελήφθη από τους Γερμανούς επειδή ήταν Εβραίος.Το όνομα του ήταν Πίνχας Μάτσας .
Την ημέρα της σύλληψής του, τα τρία του παιδιά τον περίμεναν να επιστρέψει από τη δουλειά για να φάνε όλοι μαζί όπως συνήθιζαν. Η μητέρα της οικογένειας είχε πεθάνει σε νεαρή ηλικία και ο Μάτσας μεγάλωνε μόνος του τα παιδιά του.
Ο μικρότερος αδελφός του ηθοποιού, Νέστορας Μάτσας, κατέγραψε σε ημερολόγιο τη σκληρή εμπειρία της Κατοχής. Για την ημέρα της σύλληψης του πατέρα τους, έγραψε: «Δεν το περιμέναμε γιατί ξέραμε πως ο πατέρας αργεί να έρθει τα μεσημέρια. Έρχεται πάντα με τα πόδια από τη δουλειά του που είναι μακριά γιατί δεν του αρέσει να μπαίνει στο γκαζόζεν. Λέει πως καθώς στριμώχνεται με τον άλλο κόσμο μπορεί να κολλήσει ψείρες, γιατί όλος ο κόσμος τότε είχε ψείρες και ο πατέρας τις φοβάται. Και αργεί πολύ και το μεσημέρι και το βράδυ και εμείς δεν ανησυχούμε γιατί ξέρουμε πως αργεί. Εκτός βέβαια που κάποιες φορές αργεί πιο πολύ γιατί πηγαίνει στον Ασύρματο που είναι οι μαυραγορίτες μήπως και βρει καμία λαχανίδα ή κανένα άλλο ζαρζαβατικό.
Μας ήρθε ξαφνικό, όταν χτύπησε η πόρτα δυνατά και άνοιξε η αδελφή μας και μπήκε ένα ψηλός κύριος που δεν τον ξέραμε. Μας είπε καλημέρα, αλλά έδειχνε σα να μη μπορούσε καθόλου να μας πει τι ήθελε». Έτσι ο ηθοποιός και τα δύο του αδέλφια έμειναν μόνοι τους αντιμέτωποι με την πείνα, τη φτώχεια και τον καθημερινό κίνδυνο σύλληψής τους. Δεν ξαναείδαν ποτέ τον πατέρα τους και το μόνο που κατάφεραν να μάθουν, ήταν το νούμερο του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που τον οδήγησαν οι Γερμανοί. Ο πατέρας της οικογένειας ήταν το «47712».
Ο Αρτέμης και ο Νέστορας πούλαγαν τσιγάρα με το κασελάκι για να επιβιώσουν
Αμέσως μετά τη σύλληψη του πατέρα τους, ο Αρτέμης Μάτσας και τα αδέλφια του εγκατέλειψαν το σπίτι τους για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς. Είχαν ακούσει ότι οι κατακτητές δεν έκαναν διακρίσεις και αιχμαλώτιζαν ακόμα και μικρά παιδία. Για λίγο καιρό τα αδέλφια χωρίστηκαν και κρύφτηκαν σε φιλικά σπίτια. Όταν ξαναέσμιξαν, κατάφεραν να νοικιάσουν ένα δωμάτιο στα Εξάρχεια από μια ιερόδουλη που τους φέρθηκε με αγάπη. Το κορίτσι της οικογένειας, ως μεγαλύτερη, ανέλαβε τη φροντίδα των δύο αδελφών της.
Τα αδέλφια Μάτσα δεν είχαν κανένα εισόδημα και αναγκάζονταν να πουλάνε καθημερινά τα προσωπικά αντικείμενα της χαμένης μητέρας τους για να εξασφαλίζουν λίγο φαγητό. Όταν τελείωσαν και αυτά, η πείνα άρχισε να τους θερίζει. Τα συσσίτια στα οποία ήταν γραμμένοι δεν κάλυπταν τις ανάγκες τους.
Ο Αρτέμης και ο Νέστορας πούλαγαν τσιγάρα με το κασελάκι στους δρόμους της Αθήνας. Όσα λεφτά έβγαζαν, τα έδιναν στην αδελφή τους για να αγοράζει τρόφιμα από τους μαυραγορίτες. Οι καλύτεροι πελάτες των δύο αγοριών ήταν κάποιες ιερόδουλες, που δούλευαν σε έναν οίκο ανοχής στην οδό Γαμβέτα. Κάθε φορά που τα δύο αδέλφια επισκέπτονταν το «σπίτι», ξεπουλούσαν και έφευγαν ικανοποιημένοι, αλλά δεν ανέφεραν πουθενά πού πουλούσαν τα τσιγάρα τους, γιατί ντρέπονταν. Και τα τρία παιδιά της οικογένειας ήταν καλλιεργημένα, καθώς ο πατέρας τους πριν από τη σύλληψή του, είχε φροντίσει για τη μόρφωσή τους. Έτσι, τα αγόρια ήξεραν ότι δεν ήταν σωστό να επισκέπτονται έναν οίκο ανοχής, αλλά η πείνα τους έκανε να ξεχνάνε τους καθωσπρεπισμούς.
Ο Αρτέμης αρρώστησε βαριά και κινδύνευσε η ζωή του
Ο Αρτέμης ήταν το πιο ευαίσθητο από τα τρία αδέλφια. Από τα πρώτα χρόνια της Κατοχής αρρώσταινε συχνά, αλλά κατάφερνε πάντα να ξεπερνάει τις ασθένειες. Η δουλειά στον δρόμο όμως, σε συνδυασμό με το κρύο και την πείνα, τον κατέβαλαν πολύ. Ένα βράδυ μετά τη δουλειά κατέρρευσε. Ο Νέστορας έγραψε στο ημερολόγιό του: «όταν γυρίσαμε το βράδυ από τους δρόμους που πουλούσαμε τσιγάρα, μόλις μπήκαμε στο σπίτι, ο αδελφός μου άρχισε να βήχει ασταμάτητα. Κι άλλες φορές έβηχε, αλλά όχι τόσο πολύ και τόσο δυνατά. Έκαιγε από τον πυρετό και τα μάτια του ήταν πολύ κόκκινα».
Τα ορφανά αδέλφια βοήθησε η σπιτονοικοκυρά. Έκανε στον Αρτέμη εντριβή με οινόπνευμα και του έδωσε δύο κινίνα για τον πυρετό. Ο γιατρός του συσσιτίου που τον εξέτασε την επόμενη μέρα, διέγνωσε ότι έπασχε από προχωρημένη αδενοπάθεια και συνέστησε να μείνει στο κρεβάτι. Του έγραψε γάλα σε σκόνη και μουρουνέλαιο, που δικαιούνταν από τον Ερυθρό Σταυρό σαν ασθενής. Ο ηθοποιός κατάφερε σιγά- σιγά να αναρρώσει.
Κατά τη διάρκεια της αρρώστιας του, φούντωσε η σπίθα του ηθοποιού
Ο Αρτέμης Μάτσας ήθελε από μικρός να γίνει ηθοποιός. Αν και ήταν καλός μαθητής δεν ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο Πανεπιστήμιο, αλλά ονειρευόταν να κατακτήσει το σανίδι. Η αδελφή του είχε αρχίσει τις σπουδές της σε Δραματική Σχολή πριν από την Κατοχή και ο Αρτέμης ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια της.
Η αγάπη του για το θέατρο ήταν τέτοια που παρά την αφόρητη πείνα, έπεισε τον αδελφό του να πουλήσουν μια μέρα το ψωμί που έπαιρναν με το δελτίο για να πάνε να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση. Ο αδελφός του δέχτηκε και τα δύο αγόρια βρέθηκαν να χειροκροτούν μαγεμένα στο τέλος του έργου.
 Η ευχαρίστηση ήταν τέτοια που ξέχασαν για λίγο την πείνα τους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο κρεβάτι για να αναρρώσει, ο Μάτσας διάβασε βιβλία με θεατρικά κείμενα, που δανειζόταν ο αδελφός του από τη βιβλιοθήκη.
«Ο έμπορος της Βενετίας» ήταν το αγαπημένο του έργο. Διάβασε το κείμενο τόσες πολλές φορές που έμαθε απ’ έξω τους διαλόγους και τους απήγγειλε κάθε βράδυ στα αδέλφια του. «Μου είπε πως όταν μεγαλώσει και γίνει ηθοποιός, αυτό το έργο θα παίξει. Και αν δεν του δώσουν το ρόλο, θα κάνει δικό του θέατρο με τη βοήθεια του πατέρα μας και και θα το παίξει εκεί», έγραψε ο Νέστορας στο ημερολόγιό του.
Ο Αρτέμης Μάτσας όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει στη Κατοχή, αλλά και να πετύχει το όνειρό του. Έγινε ένας αξιόλογος ηθοποιός με συμμετοχή σε περισσότερες από ενενήντα κινηματογραφικές ταινίες και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Το ταλέντο του ήταν τόσο που ενώ υποδυόταν συχνά τον συνεργάτη των Γερμανών, κανείς ποτέ δεν κατάλαβε το μίσος που έκρυβε για αυτούς για τα δείνα που είχε περάσει εξαιτίας τους όταν ήταν παιδί.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο του Νέστορα Μάτσα 
«Αυτό το παιδί πέθανε αύριο/ Ημερολόγιο Κατοχής» που κυκλοφορεί από τον «Ελευθερουδάκη»....

Σχόλιο:
Eίχα την τύχη να γνωρίσω τον Νέστορα Μάτσα έναν εξαιρετικό άνθρωπο...
Θα συνιστούσα το βιβλίο του που αναφέρει η ανάρτηση.
πίσω στα παλιά

Eν Αθήναις....οι λαχανάδες

$
0
0




"Κάτω στα λε , βρε κάτω στα λε , κάτω στα λεμονάδικα
κάτω στα λεμονάδικα γίνηκε φασαρία
δυο λαχανάδες πιάσανε
και κάναν την κυρία....

Εμείς τρώμε τα λάχανα, τσιμπούμε τις παντόφλες
για να μάς βλέπουν τακτικά της φυλακής οι πόρτες..."

Οι λαχανάδες εκείνα τα χρόνια δηλαδή οι πορτοφολάδες δεν ήταν λίγοι... 
Λάχανα έλεγαν τα αντρικά πορτοφόλια με τις πολλές θήκες για χαρτονομίσματα, ενώ τα απλά πορτοφολάκια με την μία θήκη για ψιλά τα έλεγαν παντόφλες. 
Στις αφετηρίες....μέσα στα λεωφορεία....στον ηλεκτρικό την έπεφταν
στους ανυποψίαστους χρησιμοποιώντας διάφορα κόλπα.
Ένα από αυτά ήταν η μπουζουριέρα μια εφημερίδα δηλαδή που δήθεν
διάβαζαν κρατώντας την με το ένα χέρι και με το άλλο έψαχναν
ξένες τσέπες.
Ήταν επαγγελματίες του είδους...ελαφροχέρηδες...
Καμμιά φορά από λάθος το χέρι πήγαινε στα οπίσθια κάποιας κυρίας
η οποία ανταπέδιδε με μπάτσο ηχηρό.
Συνήθως για λάχανα έψαχναν που ήξεραν ότι θα εύρισκαν
χαρτονομίσματα...
Ήταν σεσημασμένοι οι περισσότεροι ... τους έπιαναν επ αυτοφώρω
αστυνομικοί της ασφάλειας που έκαναν υπηρεσία στις στάσεις αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Πήγαινε το θύμα να καταγγείλει ότι του έκλεψαν το πορτοφόλι
αναφέροντας τον τόπο και την ώρα.
Η ασφάλεια μάζευε τους σεσημασμένους και τους ανέκρινε...
Ένα περιστατικό από κάποιον παλιό αστυνομικό της διαρρηκτών.
Ανακρίνοντας ένα πορτοφολά για πορτοφόλι που "χάθηκε"
σε στάση τρόλεϋ έξω από το REX...ήταν η περιοχή του.
Αυτός χτυπιότανε ότι δεν το πήρε και ζήτησε προθεσμία από τον αστυνομικό
να του το φέρει την επόμενη ημέρα.
Και το έφερε δηλώνοντας ότι βρήκε τον παρείσακτο που πήγε
να "δουλέψει"στην δική του πιάτσα.
Αλήθεια ή ψέμματα σημασία είχε ότι έφερε το πορτοφόλι και φυσικά
δεν είχε πιαστεί επ΄αυτοφώρω για να έχει συνέπειες.
Οι πορτοφολάδες ήταν γνωστοί πληροφοριότες της ασφάλειας
κυρίως για ναρκωτικά καθ ότι άνθρωποι της πιάτσας.

πίσω στα παλιά



Η ΠΑΛΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΦΙΞ ...και η ιστορία του μέσα στον χρόνο...

$
0
0


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Φωτογραφική Επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ

Ένα ακόμα αρχοντικό της νεώτερης ιστορίας μας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και το μόνο που το σώζει είναι οι προσπάθειες μερικών κατοίκων της περιοχής του Ηρακλείου Αττικής. Πρόκειται για την θερινή κατοικία της οικογένειας  Φίξ. Βρίσκεται μέσα σε ένα κτήμα με επιφάνεια 27000,50 τ.μ . Μέσα στα όρια του κτήματος βρίσκονται το κύριο κτήριο καθώς και τρία βοηθητικά κτήρια με δύο αποθήκες.
Το κυρίως κτήριο έχει δύο ορόφους, ημιυπόγειο και υπερδώμα με συνολική επιφάνεια  726 τ.μ. Είναι δείγμα νεοκλασικής-εκλεκτιστικής αρχιτεκτονικής(δεκαετία του '20) , κτισμένο μεταξύ 1920-1930. Η κατασκευή του είναι μεικτή-φέροντες τοίχοι από λιθοδομή και πλάκες από σκυρόδεμα. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν εντός αυτών  κάποια δοκάρια και κολώνες. Μετά την εγκατάλειψη του από τους πρώην ιδιοκτήτες έχει υποστεί πολλές ζημιές από βανδάλους που αφαίρεσαν οτιδήποτε πολύτιμο αλλά και από τους σεισμούς.
Η πρόσβαση είναι δυνατή από 3 οδούς με αντίστοιχο αριθμό εισόδων. Το κυρίως κτίσμα  είναι τοποθετημένο κοντά στο νοητό κέντρο του κτήματος. Από τις εισόδους  της λεωφ. Ηρακλείου και της οδού του Άγιου Λουκά ξεκινούν δύο εσωτερικοί δρόμοι που καταλήγουν στην κεντρική αυλή που περιβάλλει την έπαυλη. Το κτήμα έχει 1563 δέντρα-κυρίως πεύκα-και οι αυλές είναι στρωμένες με ακανόνιστες πλάκες. Λόγω της φυσικής κλίσης υπάρχουν τοίχοι αντιστήριξης που σχηματίζουν επίπεδες και κεκλιμένες  επιφάνειες.
Τόσο το κτήμα όσο και ο περιβάλλων χώρος έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι, αλλά οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό τους. Οι κάτοικοι ανησυχούν και οργανώνουν συγκεντρώσεις, ενώ παράλληλα μαζεύουν υπογραφές για την προστασία του ακινήτου.
Το επικίνδυνο είναι ότι το ακίνητο έχει ενταχθεί από το 1937 στο σχέδιο και, επομένως, με την πρώτη «στραβή» μπορεί να χτιστεί. Το 1985 το γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων είχε αποφανθεί ότι 13 στρέμματα ανήκουν στους κληρονόμους Φιξ λόγω χρησικτησίας. Μία δεκαετία αργότερα, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Ηρακλείου προβλέπεται ότι τα 17 στρέμματα αποτελούν κοινόχρηστο πράσινο και το δικαίωμα δόμησης σε αυτό το κομμάτι μεταφέρεται στην υπόλοιπη έκταση.
Η έπαυλη και ο περιβάλλων χώρος προστατεύονται από τον νόμο 3028/2002, αλλά το θέμα μπλέχτηκε, αφού μία ημέρα πριν εκδόθηκε απόφαση από τον υπουργό Πολιτισμού που αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο και αναφέρει ότι ιδιοκτήτης είναι το Δημόσιο, ενώ λίγους μήνες πριν είχε αποφασιστεί, με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, η κατεπείγουσα απαλλοτρίωση του κτήματος στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας. Με άλλα λόγια, εμφανίζεται το κράτος να πληρώνει για ακίνητο που θεωρεί ότι του ανήκει, αντίφαση την οποία αξιοποίησαν οι κληρονόμοι που κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Το Πρωτοδικείο, πάντως, εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία το ύψος της αποζημίωσης ορίστηκε σε 16,05 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα όμως δεν καταβλήθηκαν μέσα στο 18μηνο που προβλέπει ο νόμος και τον Μάιο του 2004 εκδίδεται νέα απόφαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία παύει να ισχύει η απαλλοτρίωση.
Πως έχει όμως η Ιστορία...
Τον Μάιο του 1837 ο Όθωνας ύστερα από την αίτηση 4 στρατιωτικών για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (Νάιδελ, Βέρνερ, Βούθ, Ζίγλερ) και την προσπάθεια ευρέσεως του κατάλληλου χώρου εξέδωσε Διάταγμα με το οποίο ίδρυε τη Βαυαρική Στρατιωτική αποικία Ηρακλείου.
Για να βρουν το κατάλληλο μέρος τοποθέτησαν σε διάφορα μέρη της Αττικής κομμάτια κρέατος για να δούνε που θα αργήσει να σαπίσει και επειδή άργησε εκει επιλέξανε το Ηράκλειο λόγω του ότι το μέρος είχε λιγότερη υγρασία.
Με τον καιρο ηρθαν και αλλες οικογενειες απο την Βαυαρια, με μια εξ αυτών την οικογένεια του Φιξ.
Η Ζυθοποιία Φιξ ιδρύθηκε το 1864 από τον Βαυαρικής καταγωγής Γιοχαν Καρλ Φουξ (Johann Karl Fuchs - Οικογένεια Φιξ) στην Αθήνα, του οποίου ο πατέρας περίπου 30 χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει να ασχολείται στην Ελλάδα με τη ζυθοποιία, και ήταν η πρώτη ζυθοποιία μεγάλης κλίμακας της Ελλάδας. 
 Η οικογένεια Φιξ θα εγκατασταθεί αρχικά στο Ηράκλειο Αττικής, πριν αγοράσει δύο κτήματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου δημιουργεί δύο μικρές ζυθοποιίες. Μία πυρκαγιά, όμως, που κατέκαψε τη μία ζυθοποιία τον ανάγκασε εν έτει 1863 να εγκαταστήσει την παραγωγή αλλά και τις κατοικίες της οικογένειας στο ‘’εξοχικό’’ τότε Κολωνάκι.
   Φαίνεται πως η ιδέα του Ιωάννη Φιξ να παρασκευάσει μπύρα ενέπνευσε και άλλους συμπατριώτες του, οι οποίοι κατέφθασαν στη χώρα μας όπου άνοιξαν διάφορες ζυθοποιίες. Η οικογένεια Φιξ, όμως, που είχε την εύνοια του βασιλιά και είχε αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής των προϊόντων της, σύντομα θα κατατρόπωνε τους αντιπάλους της.
   Πέρα από τους ανταγωνιστές που κατά καιρούς ενέσκηπταν, οι Φιξ είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορα λειτουργικά προβλήματα σχετικά με την παραγωγή μπύρας, η οποία, σε κάποιο στάδιο, απαιτούσε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και ψύξη. Ελλείψει, τότε, των αναγκαίων ψυκτικών μηχανημάτων αλλά και του χιονιού, ο Βαυαρός ζυθοποιός ανέθετε στους χωρικούς από το Μενίδι να αποθηκεύσουν την πρώτη ύλη στην Πάρνηθα και κατόπιν να την μεταφέρουν μέσα σε σακιά, με τα μουλάρια, στο εργοστάσιο στο Κολωνάκι.
Φωτογραφία απο την ανέγερση του εργοστασίου του Φιξ στην Λεωφόρο Συγγρού(1981)

Το νέο εργοστάσιο παράγωγης μπύρας του Κ.Φιξ επί της Λεωφόρου Συγγρού 1893
(Ρεύμα προς Αθήνα)

Το νέο εργοστάσιο παράγωγης μπύρας του Κ.Φιξ επί της Λεωφόρου Συγγρού 1893
(Ρεύμα προς Πείραια)
   Το 1893, τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο Κάρολος Φιξ, γιος του ιδρυτή, ο οποίος μεταφέρει το εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού.

 Η αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα του νέου εργοστασίου, το οποίο προσέφερε εργασία σε τουλάχιστον 5.000 άτομα, θα καταστήσει την μπύρα Φιξ κυρίαρχη σε όλη την ελληνική επικράτεια. Χαρακτηριστικά, πάνω από 200 καταστήματα διέθεταν αποκλειστικά την εν λόγω μπύρα, η οποία αρχίζει σιγά σιγά να εξάγεται, σε φιάλες και βαρέλια, στο εξωτερικό.
Μηχανές από το εργοστάσιο του Φιξ-1893










Γέμισμα της μπύρας σε βαρέλια(φωτογραφία από το εργοστάσιο του Φίξ στην Συγγρού)
Ο ψυχραντήρας

Εδώ να κάνω μια μικρή αναφορά και στην ζυθοποιία του Ερρίκου Κλωναρίδη. Στα εγκαίνια της ζυθοποιίας την 26η Δεκεμβρίου 1903, παρέστησαν οι Αρχές της πόλης, επίσημοι και πλήθος κόσμου. Εκτός του εργοστασίου, η εταιρεία είχε ιδιόκτητες αποθήκες στην Αθήνα και στον Πειραιά, ενώ απέκτησε και αλυσίδα καταστημάτων στα οποία επωλείτο αποκλειστικά η μπύρα Κλωναρίδη, η οποία διετίθετο και κατ'οίκον.
26 Δεκεμβρίου 1903 Τα εγκαίνια της ζυθοποιίας του Κλωναρίδη

Προμηθευτές της βασιλικής αυλής, έχαιραν της εκτίμησης των βασιλέων, σε επίσκεψη των οποίων το 1904 έλαβαν συγχαρητήρια για το μέγα και εθνικό έργο τους, ενώ στον κήπο του εργοστασίου δόθηκαν πολλές δεξιώσεις συνδράμοντας την κυβέρνηση.
Φωτογραφία του Ερρίκου Κλωναρίδη(Δεξιά)
Το 1908, η εταιρεία Κλωναρίδη βρέθηκε αναμειγμένη σε μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο μη καταβάλλοντας το νόμιμο δασμό για την εισαγωγή κριθαριού. Η περιπέτεια αυτή σήμανε και την αρχή των προβλημάτων της εταιρείας, με αποτέλεσμα τη σφράγιση του εργοστασίου και τη σύλληψη του Ερρίκου Κλωναρίδη για χρέη το 1911. Ήδη στην Αθήνα κυριαρχούσε η ζυθοποιία Καρόλου Φιξ και μεταξύ των δύο επιχειρήσεων υπήρξε σκληρός ανταγωνισμός, σχετικά με την ποιότητα και τη διάθεση του ζύθου, ο οποίος ολοκληρώθηκε με την τελική εξαγορά της Κλωναρίδη από την Φιξ.
Αυτή η εξαγορά είχε ως αποτέλεσμα την εδραίωση της μπύρας Φίξ στην Ελλάδα με την μορφή του μονοπωλίου.
Λίγα χρόνια μετά, η οικογένεια Φιξ κτίζει την εξοχική της κατοικία στο παλαιό Ηράκλειο ενώ μέχρι το 1950 έχει γίνει κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική αγορά και έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων και τιμητικών διακρίσεων,ενω έχει καταστεί συνώνυμη της μπύρας στην Ελλάδα. , παρά την καταστροφή που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του εργοστάσιου κατά την διάρκεια των δυο παγκοσμίων πολέμων.
Πλαϊνη πρόσοψη από την εξοχική κατοικία της οικογένειας Φιξ

Φωτογραφία από την έκθεση που απέσπασε πολλά βραβεία η μπύρα ΦΙΞ

Το ιδιότυπο μονοπώλιο που απολαμβάνει για αρκετές δεκαετίες, έχει μετατρέψει την εταιρεία, τη διοίκηση της οποίας έχει πλέον αναλάβει ο Κάρολος Φιξ ο νεότερος, σε έναν πραγματικό κολοσσό.
   Σύντομα, όμως, θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια κόπωσης. Κατ’ αρχάς, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ένα μέλος της οικογένειας, ο Αντώνιος Φιξ, αποσκίρτησε από την επιχείρηση και δημιούργησε δικό του εργοστάσιο επί της οδού Πέτρου Ράλλη, όπου λανσάρει την μπύρα ‘’Αλφα’’, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Λίγα χρόνια αργότερα, την αγοράζει ο Πρόδρομος Μποδοσάκης, για να καταλήξει εν τέλει πάλι στην οικογένεια του Ιωάννη Φιξ.
Ηχηρό ράπισμα, πάντως, για τη δημοτικότητα της Φιξ ήταν η άρση, στη δεκαετία του ’60, του μονοπωλίου που απολάμβανε στην ελληνική αγορά. Τότε, η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, ανταποκρινόμενη σε μια σειρά διαμαρτυριών εκ μέρους των λιανοπωλητών οι οποίοι κατήγγειλαν την εταιρεία Φιξ επειδή υιοθετούσε εκβιαστικές πρακτικές για να προωθήσει τη νέα της γραμμή από αεριούχα ποτά, δίνει το πράσινο φως για την ίδρυση δύο ακόμη ζυθοποιείων. Μία από αυτές ήταν η ολλανδική Heineken, η οποία παράγει την Amstel. Μάλιστα η συγκεκριμένη μπύρα, που εξαιτίας τεχνητού σαμποτάζ έβγαινε σε κατά τι μικρότερο μπουκάλι και φυσικά σε χαμηλότερη τιμή, σύντομα θα κυριαρχούσε στην Ελλάδα, εκτοπίζοντας την Φιξ από την πρώτη θέση.
   Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η εμπλοκή ορισμένων στελεχών της εταιρείας Φιξ στην ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου, προκάλεσε τη θυμηδία του κόσμου, ο οποίος παράφρασε το διάσημο τότε σλόγκαν «Η Μπύρα Φιξ κάνει καλό» στο «Η μπύρα Φιξ κάνει κακό». Οι τριγμοί, πλέον, στο οικοδόμημα, που γιόρταζε τον πρώτο της ιωβηλαίο, ήταν ισχυροί και, όπως αποδείχθηκε, μη αναστρέψιμοι.
   Η μπύρα Φιξ έχει μπει πια σταθερά σε τροχιά απαξίωσης. Όπως ακριβώς και το επιβλητικό εργοστάσιό της στη Συγγρού και Καλλιρόης, το οποίο, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, εγκαταλείπεται στη μοίρα του και οδηγείται σε μαρασμό, ίσως το πιο διάσημο κουφάρι εργοστασίου στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, η ζυθοποιία Φιξ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό και, φορτωμένη με δάνεια, κηρύσσει πτώχευση το 1983.





Από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού της οικογένειας ΦΙΞ- προθάλαμος σαλονιού


Από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού της οικογένειας ΦΙΞ-Σαλόνι

Από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού της οικογένειας ΦΙΞ-Σαλόνι]

Από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού της οικογένειας ΦΙΞ-

Από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού της οικογένειας ΦΙΞ

Από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού της οικογένειας ΦΙΞ-ΥΠΌΓΕΙΟ

Από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού της οικογένειας ΦΙΞ-ΚΟΥΖΙΝΑ

Πλαϊνη πρόσοψη από την εξοχική κατοικία της οικογένειας Φιξ

''Η παρέμβαση της αρχιτεκτονικής κοινότητας και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ είναι απαραίτητη και μπορεί να συμβάλλει στην διάσωση του χώρου και του κτίσματος.''

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες ανήκουν στο προσωπικό αρχείο της ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

Πληροφοριες
Επιχειρείν αλά ελληΝΙΚΑ, εκδόσεις Σταμούλης
Λευκιμμιάτης Δ. Χαράλαμπος κάτοικος Ηρακλείου Αττικής-αρχιτέκτονας
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=344278
ΠΗΓΗ: 
http://paysanias.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://paysanias.blogspot.com/2013/11/blog-post.html#ixzz2wJFwceWd

Η ωραία των Αθηνών (1954)

$
0
0

ΕΙΧΕ 15 ΚΙΛΑ ΟΡΧΕΙΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

$
0
0


Ηλίας Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Μέδουσα» και του νυχτερινού κέντρου «Μέδουσα», στο οποίο για 22 συνεχή χρόνια τραγουδούσε ο Γιώργος Μαρίνος. Ένας από τους ελάχιστους μοσχόμαγκες της νύχτας ο επιχειρηματίας διασκέδασης, γνωστός στην πιάτσα και στο ποδόσφαιρο σαν «ο Μάμπο».
Πρώην πρόεδρος του Πιερικού και επί σειρά ετών ποδοσφαιρικός παράγοντας ο Ηλίας έγινε περισσότερο γνωστός σαν «Μάμπο», διότι στο μπαρμπούτι, πριν ρίξει τα ζάρια τα κουδούνιζε και τα έριχνε με τη φράση «μάμπο».
Τα τελευταία χρόνια ο Μάμπο δουλεύει τον «Ζυγό» στην Πλάκα, όπου έχουν εμφανιστεί οι πάντες σε διάφορα σχήματα (Παπακωνσταντίνου, Μαχαιρίτσας, Ζουγανέλης, Μηλιώκας, Μπουλάς, Σταρόβας, Άγαμοι Θύται κ.α.). Πέρυσι το πρόγραμμα με τον Χατζηγιάννη κράτησε μόλις δύο ημέρες, διότι κάτι συνέβη, δεν έχει σημασία τι, και η συμφωνία τσάκισε.
Ρωτάει ο σύντροφος της Ζέτας Μακρυπούλια τον επιχειρηματία: «Κύριε Ηλία, ποιος ήταν ο πιο συνεργάσιμος απ'όλους τους καλλιτέχνες που δουλέψατε εδώ και 40 χρόνια;».
-Ο Μαρίνος! Ο σπαθής άντρας, τα είχε 15 κιλά.
Έχει να το λέει ο Μάμπο για τον Γιώργο Μαρίνο: «Χρυσό παιδί, μορφωμένο άτομο. Δεν έφευγε από την Μέδουσα, όσα κι αν του έδιναν συνάδελφοι επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων...».

Το Τατόι δεν είναι μόνο ένα παλάτι και πέντε- έξι τάφοι

$
0
0




 Ένας ιστορικός, φυσιολατρικός και αρχιτεκτονικός παράδεισος και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σωτηρίας του από τον Σύλλογο οι "Φίλοι του Τατοίου" - μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βασίλη Κουτσαβλή



  Ο περίπατός μας στο Τατόϊ, η ξενάγησή μας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου φίλων του Τατοΐου και ο κόσμος γύρω μας που άκουγε με προσοχή κάθε ιστορική πληροφορία, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά για την άποψη που είχα και εγώ μέχρι πρότινος: ότι το Τατόϊ αποτελεί ένα αίνιγμα για τους χιλιάδες επισκέπτες που κάνουν πλέον τον περίπατό τους τα Σαββατοκύριακα, καθώς αγνοούν τόσο την ταυτότητα του κάθε κτιρίου όσο, ίσως, και την ευρύτερη ιστορία του τόπου γύρω από αυτό.     Συνδεδεμένο με τον πιο μισητό θεσμό των τελευταίων μεταπολεμικών δεκαετιών στην Ελλάδα, το Τατόϊ έπεσε στην αφάνεια και την απαξίωση, με την κτιριακή και φυσική υποδομή του να υφίσταται τεράστιες καταστροφές, κλειστό με απαγορευμένο και μη επισκέψιμο τον χώρο του μέχρι το 2010 και 40 ιστορικά κτίρια να ρημάζουν και να βανδαλίζονται επί 30 και πλέον χρόνια.   Μέσα σε αυτό το τεράστιο κτήμα των 42.000 στρεμμάτων σήμερα στη Δεκέλεια , μόλις 15 χιλιόμετρα από την Αθήνα, έχουν διαδραματιστεί καίρια επεισόδια της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους, μέχρι το 1967 που εγκαταλείπεται από τη βασιλική οικογένεια. 

Τελευταία πράξη του δράματος: Το κτήμα περιέρχεται στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου το 2003 αντί 13.800.000 ευρώ.
 Ο πρώην βασιλιάς φορτώνει σε κοντέινερς τα οικογενειακά ασημικά με άδεια του κράτους.
 Το κράτος αποκτά ένα ακόμα πονοκέφαλο. Η κακή οσμή της τελευταίας περιόδου την βασιλείας διαγράφει ένα κεφάλαιο της Ελληνικής ιστορίας. Η πολιτεία το αγνοεί επιδεικτικά σαν να αποτελεί απειλή του πολιτεύματος. Τη στιγμή που οι σκληροπυρηνικά κομμουνιστικές χώρες όπως η Ρωσία χρησιμοποιούν την τσαρική κληρονομιά, ως ατμομηχανή της τουριστικής τους βιομηχανίας, το κτήμα έχει ως αντίπαλο την βαριά του ιστορία αλλά και την αδιανόητη ασυνεννοησία τουλάχιστον δέκα φορέων του Δημοσίου που καθορίζουν το μέλλον και την τύχη του.   φωτογραφίες: Mαρίλη Ζάρκου/LIFO   Το 2008 στo facebook εμφανίζεται το γκρουπ Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου-Tatoi Friends Association. Είναι μια πρώτη κίνηση που συσπειρώνει ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την φύση, την ιστορία και την αρχιτεκτονική. Αυτή η παρέα που σε πολλούς φαινόταν γραφική καταφέρνει μέσα σε λίγα χρόνια με συγκινητική αφοσίωση να κάνει τους Αθηναίους να ενδιαφερθούν για την περιοχή. Στην περίπτωση των Φίλων του Τατοΐου οι πολίτες και ο απλός κόσμος που έμαθε και άρχισε να επισκέπτεται το Τατόϊ προηγούνται της Πολιτείας.



 Είναι ο σύλλογος που έμαθε στον κόσμο ότι το Τατόι δεν είναι απλώς ένα παλάτι και πέντε - έξι τάφοι. Ο σύλλογος οργανώνει τακτικές ξεναγήσεις σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων, εταιρείες και συλλόγους. Όσοι γνωρίζαμε τον Βασίλη Κουτσαβλή, πρόεδρο των φίλων του Κτήματος Τατοΐου, πάθαμε τo εξής: πιστέψαμε ότι ο άνθρωπος που γνωρίζαμε χρόνια ήταν φιλοβασιλικός αλλά δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι.     Σε μια συνάντησή μας πριν μερικά χρόνια μου μίλησε για το ότι γι αυτόν το Τατόι είναι εθνικός στόχος. «με λένε τρελό, αλλά έχω γερό στομάχι» είπε γελώντας, όπως αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες μέχρι σήμερα. Σήμερα μπορεί να αισθάνεται ευχαριστημένος από την εξέλιξη που είναι αργή, αλλά σταθερή. Ο Σύλλογος είναι ΜΚΟ από το 2011 και ο κόσμος που συσπειρώνεται γύρω από την προσπάθεια αυτή όλο και περισσότερο επίμονος και πιστός. «Να τονίσουμε ότι ο σύλλογος δεν επιχορηγείται από τον Δημόσιο τομέα. Θέλω να το γνωρίζουν όλοι αυτό, μας λέει ο κ. Κουτσαβλής. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε ούτε ένα ευρώ κρατικό χρήμα. Μιλούμε με ιδρύματα και ιδιώτες χορηγούς. Εκεί θα βρούμε τα χρήματα. Εντός και εκτός συνόρων".   Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα για το Τατόι μαζεύονται ευρώ- ευρώ. Χθες ήταν οι κάρτες, μια συναυλία με 600 άτομα στον Παρνασσό, σήμερα τα αναμνηστικά μπλουζάκια. Ο σύλλογος έχει εκπονήσει ένα σπουδαίο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. Ένα μεγάλο σχέδιο ανάπλασης, του οποίου σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ ολοκληρώνουν τις μελέτες, -πολλές από τις οποίες χρηματοδοτούν-, ώστε να αξιοποιηθεί αρμονικά αυτός ο φυσικός πνεύμονας, με την επαναλειτουργία της φάρμας, με σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και την δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας για νέους.
 «Κάθε μέρα, υπερνικάμε πολλά εμπόδια. Χθες ήταν για να ανοίξουμε το χώρο, σήμερα για να αξιοποιηθεί», συνεχίζει ο κ. Κουτσαβλής. Εμείς δεν προερχόμαστε από μια πολιτική δεξαμενή, οπότε πρέπει κάθε μέρα να κρατάμε όλες τις ισορροπίες. Η μεγάλη κατάκτηση του Συλλόγου είναι το γεγονός ότι έγινε εφικτό και άνοιξαν οι πόρτες σε όλους τους Αθηναίους. Μέσα από τις οργανωμένες ξεναγήσεις 2.500 άνθρωποι έμαθαν για αυτή τη μεγάλη διέξοδο προς τη φύση και τον πολιτισμό. Για έναν τόπο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας. Η προσπάθειά μας δίνει καρπούς κάθε μέρα. Το βλέπουμε στην χαρά με την οποία ο κόσμος ανακαλύπτει ένα καινούργιο μέρος για πικ-νικ, στο πρόσωπο κάθε ποδηλάτη και κάθε περιπατητή και τις καθημερινές αλλά και τις Κυριακές που το μέρος σφύζει από κόσμο.
 Εμείς θέλουμε να κάνουμε το Τατόι κτήμα όλων. Μόνο έτσι θα συντηρηθεί, θα ανθίσει και θα αναπτυχθεί. Είναι μια υπόθεση όλων μας αλλά και καθενός ξεχωριστά. Ακόμα και τα σκουπίδια τα μαζεύουμε μόνοι μας. Είμαστε εργάτες της υπόθεσής μας. Και όταν οι άλλοι μας βλέπουν να διατηρούμε με νύχια και δόντια μια τεράστια έκταση καθαρή, μπαίνουν και αυτοί στο παιχνίδι».
 Πηγή: www.lifo.gr




Eν Αθήναις....οι μυρουδιές της γειτονιάς

$
0
0




Περπατούσες στην γειτονιά και οι μυρουδιές σου έσπαγαν την μύτη.
Μικρά τα σπίτια...πολλοί οι ένοικοι στις αυλές...πολλές οι κατσαρόλες και με τον
απορροφοτήρα να μην έχει ανακαλυφθεί.
Ξεχώριζες τα φαγητά με την μύτη...
Ο πελτές στο φόρτε του και με τα άδεια τενεκέδια του γλάστρες στις αυλές...
τα μικρότερα δίπλα στην "μπανιέρα" (σκάφη) για ξέβγαλμα.
Άνοιγες την αυλόπορτα και νόμιζες ότι έμπαινες σε μαγειρείο με πολλές κουζίνες.
Οι κάμαρες δεν είχαν κουζίνες ήταν πολλαπλής χρήσεως ....
Η γκαζιέρα αγκομαχούσε να ψήσει το φαϊ και αν ήταν γκοτζίλας δηλαδή κατεψυγμένο κρέας χρειαζότανε ένα μπετονάκι πετρέλαιο.
Πού να βράσει ο προϊστορικός αλλά και πού να θυμίσει το πραγματικό κρέας...
Από το μάσημα καταλάβαινες ότι ήταν ζωϊκή τροφή καθ ότι ήταν άνευ γεύσεως.
Το τηγάνι ήταν η χαρά των παιδιών....κεφτέδες...πατάτες τηγανιτές άφθονες...
αυγά τηγανιτά και φυσικά επιδόρπιο τηγανίτες με ζάχαρη από πάνω.
Οι μυρουδιές από το τηγάνισμα των ψαριών....μαρίδα κυρίως με τον ψαρά
να περνάει με το γαλάζιο κοφίνι στο κεφάλι....
Κυρίως μαρίδα πουλούσε γνωρίζοντας την επιθυμία της τσέπης της αξιότιμης
πελατείας του.
Η γκαζιέρα στην καλοκαιρία θα έβγαινε και στην αυλή για τηγάνισμα
προκειμένου να προστατευθεί η κάμαρα από την μπόχα και την κάπνα.
Μπόλικο αλεύρωμα η μαρίδα...ξεροψήσιμο και γινότανε λουκουμάς.
Η πρωϊνή κουβέντα στην γειτονιά από τις νοικοκυρές ήταν τι θα έβαζαν
στην κατσαρόλα.
Ότι έφιαχναν θα το έτρωγε η οικογένεια μεσημέρι και βράδυ και αν έμενε
σπανίως κάτι θα έμπαινε στο ψυγείο του πάγου για να φαγωθεί την επόμενη
ημέρα υποχρεωτικά γιατί η συγκεκριμμένη οικιακή συσκευή ήταν 
περιορισμένης ευθύνης.

πίσω στα παλιά

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!

$
0
0



Και ματάκηδες  οι Χρυσαυγίτες...
Κοιτούσαν από την κλειδαρότρυπα τα πρόσωπα που συναντούσε ο Σαμαράς
στο γραφείο του στην Βουλή!
Τα νέα αυτά στοιχεία τα παρέδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εντός της ημέρας υποβάλει νέα μομφή στην Κυβέρνηση.
Ο Μπαλτάκος δηλώνει ότι δεν έχει καμμία σχέση!

Σχόλιο:
Πότε θα σοβαρευτούν επιτέλους και θα ασχοληθούν με τα πραγματικά μας προβλήματα;
Κυβέρνηση δεν έχουμε αλλά ούτε και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση!!!!!
Ασχολούνται με ψυχωτικά άτομα δυστυχώς!




Ψυχιατρείο γκέϊτ!

$
0
0








Κρυφή Κάμερα - Καταγραφικό Μπρελόκ -
Κρυφή Κάμερα - Καταγραφικό Μπρελόκ - Mini DVR Keychain Spy Camera SPY808Η κρυφή κάμερα – μπρελόκ είναι μια από τις μικρότερες κρυφές κάμερες που κυκλοφορούνε παγκοσμίως. Δέχεται εξωτερικές κάρτες μνήμης microSD μέχρι και 32GB. Δυνατότητα καταγραφής εικόνας (βίντεο & φωτογραφίες) και ήχου. Σύνδεση: USB 2.0 High Speed.



Τιμή ProfitStore: €39.90 €14.90













Νέο «όχι» στην πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

$
0
0

Πέντε επιστήμονες καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για την Αθήνα

Νέο «όχι» στην πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
Η οδός Πανεπιστημίου όπως θα γίνει ύστερα από την ανάπλαση


Τον προβληματισμό τους για τη σκοπιμότητα της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου εκφράζουν πέντε επιστήμονες, οι οποίοι τάσσονται υπέρ αντίστοιχων παρεμβάσεων τόσο στην οδό Σταδίου όσο κυρίως στις προβληματικές περιοχές του δυτικού τμήματος του κέντρου των Αθηνών.

Σε κείμενο που υπογράφουν οι κ.κ. Αλέξανδρος Ασλανίδης (MSc αρχαιολόγος - ιστορικός Τέχνης), Φοίβος Βερδελής (αρχιτέκτων, καθηγητής ΕΜΠ), Παναγιώτης Βούλγαρης(ΜΑ αρχιτέκτων - εικαστικός), Αρης Γαβριελάτος (υποψήφιος διδάκτωρ Παντείου) καιΠρόδρομος Τζανετάκος (υποψήφιος δρ Αστικής Κοινωνιολογίας Παντείου) προτείνονται παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον, στις υποδομές και στις συγκοινωνίες της Αθήνας με στόχο να καταστεί η πρωτεύουσα πιο λειτουργική, καλαίσθητη και ανθρώπινη.

Δραστηριότητες και τοπόσημα
Συγκεκριμένα οι πέντε επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πεζοδρομήσεις μικρών δρόμων είναι πιο αποτελεσματικές για την ποιότητα ζωής και θέτουν ως παράδειγμα τη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη. «Αντίθετα, η οδός Πανεπιστημίου ως ανομοιογενής δρόμος (το νότιο τμήμα δεν έχει και δύσκολα μπορεί να έχει εμπορική δραστηριότητα, σε αντίθεση με το βόρειο) και χωρίς να περιλαμβάνει κατοικία εκατέρωθεν θα παρουσιάσει σαφή προβλήματα ως προς τον βαθμό οικειοποίησης του πεζοδρόμου καθ'όλη τη διάρκεια του 24ώρου από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες» υποστηρίζουν.

Επιπλέον, συνεχίζουν, «η πλατεία Ομονοίας αναπλάθεται για πολλοστή φορά χωρίς να αποκτά χαρακτηριστικά τοπόσημου, κάτι που δεν βοηθά την ίδια την πόλη». «Αντί της εκπόνησης ενός τέτοιου έργου, για το οποίο επελέγη μια αμφιβόλου ποιότητας μελέτη, με σαφείς ελλείψεις, προτείνεται η πεζοδρόμηση και σημαντική ενίσχυση της φύτευσης κάθετων δρόμων προς την Πανεπιστημίου. Η στόχευση της ενίσχυσης της κατοικίας του κέντρου με τον τρόπο αυτόν είναι σαφώς πιο ρεαλιστική και μαζί με αυτήν θα συμπαρασυρθεί και η εμπορική δραστηριότητα» αναφέρουν.

Επίσης τονίζουν ότι «είναι πιο σημαντικό να γίνουν παρόμοιου τύπου αναπλάσεις στο "μικρό Παρίσι" (περιοχή πλατείας Βάθης), πλατεία Αττικής, Αγίου Νικολάου, Αγίου Παντελεήμονα, Βικτωρίας, Αμερικής και Κολιάτσου». Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η πεζοδρόμηση της Σταδίου αντί της Πανεπιστημίου «έχει επιχειρηματολογική βάση» διότι αποτελεί εμπορικό δρόμο και μπορεί να της δώσει αναπτυξιακή ώθηση.

Οι προτάσεις τους για το αστικό περιβάλλον περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση του Μεγάλου Περιπάτου διά της πεζοδρόμησης της Βασ. Ολγας, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ως τη λίμνη της Βουλιαγμένης και την υιοθέτηση της ολλανδικής νομοθεσίας που προβλέπει κατάσχεση των εγκαταλειμμένων διατηρητέων από το Δημόσιο.

Επίσης εισηγούνται την πεζοδρόμηση των οδών Τσιμισκή, Ισαύρων, Ψαλλίδα και Ψελλού για τη δημιουργία ενός περιπάτου που θα ενώνει Λυκαβηττό, Στρέφη και Πεδίον του Αρεως, ανάδειξη των ρεμάτων της πόλης και απαλλοτρίωση και κατεδάφιση κτισμάτων μεταξύ των οδών Πειραιώς, Ηρακλειδών και Περσεφόνης. Παράλληλα όμως προτείνουν και μια ιδέα που θα συζητηθεί: «Κατεδάφιση του ναού της Αγίας Τριάδας και του αμαξοστασίου ΗΛΠΑΠ στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και έναρξη ανασκαφικών εργασιών» λένε.

«Προχωρημένες» παρεμβάσεις
Οι «5» προτείνουν την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών με μια απροσδόκητη πρόταση, τη δημιουργία τελεφερίκ με μέθοδο ΣΔΙΤ, το οποίο θα έχει μήκος 8 χλμ. και οκτώ στάσεις και θα ενώνει τον Λυκαβηττό με το ΟΑΚΑ μέσω του λόφου Στρέφη, της πλατείας Πρωτομαγιάς, του Αττικού Αλσους και του Αλσους Βεΐκου. Επίσης εισηγούνται την ολοκλήρωση και εφαρμογή των μελετών για τη Διον. Αρεοπαγίτου, την Απ. Παύλου και την Ερμού, την ανάδειξη της γλυπτικής κληρονομιάς της χώρας, την κατεπείγουσα αναβάθμιση της Αγίου Κωνσταντίνου και την ανάπλαση της Ιεράς οδού.

Παράλληλα προτείνουν στοχευμένες αποκαταστάσεις σημαντικών κτιρίων, με έμφαση στην ανάδειξη του αρχιτεκτονικού πλούτου στο δυτικό κομμάτι του κέντρου, την κήρυξη της Καστέλας ως διατηρητέου οικισμού, τον περιορισμό των κεραιών σε μία ανά ταράτσα, την καθαίρεση των διαφημιστικών επιγραφών κτιρίων κεντρικών (και την αντικατάστασή τους από ψηφιακά διαφημιστικά πάνελ σε συγκεκριμένα σημεία) και την απαγόρευση της τοποθέτησης μονάδων κλιματισμού στην κύρια όψη νέων ή διατηρητέων κτιρίων.

Στο μεταξύ προτείνουν αλλαγές στον συγκοινωνιακό σχεδιασμό. Η γραμμή 2 του μετρό να επεκταθεί από το Φιξ ως το Τάε Κβον Ντο (ίσως και με επίγεια χάραξη), ενώνοντας το κέντρο με τη θάλασσα, αλλά και από το Μεταξουργείο ως το Χρηματιστήριο και κατά μήκος της λεωφόρου Αθηνών ως το Δαφνί, εξυπηρετώντας και το ΤΕΙ.

Παράλληλα προτείνουν την επέκταση της γραμμής 3 του μετρό από το Νομισματοκοπείο κατά μήκος της λεωφόρου Πεντέλης και από τον Κεραμεικό και κατά μήκος της Πέτρου Ράλλη ενώνοντας το Πέραμα με το κέντρο και την Πεντέλη.

Ακόμη εισηγούνται την υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου στο τμήμα Τρεις Γέφυρες - Πειραιάς, με ανάπτυξη τραμ στην επιφάνεια, που θα συνδέει Ρουφ με σταθμό Λαρίσης και Ομόνοια, τη μετατροπή της Θησέως σε βουλεβάρτο, με διέλευση τραμ, αλλά και την κατασκευή τραμ από Αλσος Βεΐκου ως Δουκ. Πλακεντίας, μέσω των λεωφόρων Βεΐκου, Καποδιστρίου, Παπανικολή και Αγ. Παρασκευής, μήκους 6,5 χλμ. και με 11 στάσεις. Επίσης προτείνουν την κατάργηση 10 στάσεων της υφιστάμενης γραμμής του τραμ λόγω πυκνότητας.

Κι όμως!.. Πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη είχε γίνει ένας Έλληνας!

$
0
0

Κι όμως!.. Πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη είχε γίνει ένας Έλληνας!

Πρόκειται για έναν δαιμόνιο Κεφαλλονίτη, τον Κωνσταντίνο Γεράκη, που κατάφερε να αναρριχηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο και να γίνει –τότε- Αντιβασιλεύς του Σιάμ, δηλαδή της σημερινής Ταϊλάνδης!.. Αυτός και ο λόγος που τον είχαν χαρακτηρίσει «πρωθυπουργό των μουσώνων»!..
Η εντυπωσιακής ομορφιάς Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Γινγκλουκ. Στον ίδιο θρόνο είχε καθίσει στο παρελθόν ο ελληνικής καταγωγής, Κωνσταντίνος Γεράκης!
ΓΥΝΑΙΚΑ –λέει- έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη!.. Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής δημοσιεύματα η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Πουέα Τάι καταλαμβάνει 249 από τις 500 έδρες, με καταμετρημένο σχεδόν το 50% των ψήφων, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει 168 έδρες. Του Πουέα Τάι ηγείται η αδελφή του εξόριστου πρωθυπουργού Σιναουάρτα, Γινγκλουκ. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στη χώρα και σίγουρα για μία ευχάριστη εμφανισιακά παρουσία!
Κι όμως!.. Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα δούμε ότι στον ίδιο πρωθυπουργικό θώκο είχε καθίσει ένας Έλληνας, που άκουγε στο όνομα Κωνσταντίνος Γεράκης!
Ποιος ήταν όμως αυτός ο άνθρωπος;
Ο Γιάννης Καιροφύλλας, τον οποίον ο γράφων είχε προσκεκλημένο σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή («Το Ντοκουμέντο της Εβδομάδος» 2 Φεβρουαρίου 1994), μέσα στο βιβλίο του: «Η Μικρή Ιστορία Μεγάλων Ελλήνων» (Εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα 1995), γράφει για τον Κωνσταντίνο Γεράκη, τον δαιμόνιο Κεφαλονίτη, που έγινε Αντιβασιλιάς στο Σιάμ!
Γράφει, λοιπόν, ο Γιάννης Καιροφύλλας:

«Ο ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΙΑΣ - ή κατ'άλλους Πρωθυπουργός — του Σιάμ, της ση­μερινής Ταϊλάνδης, υπήρξε τόσο διάσημο πρόσωπο, ώστε τα κατορθώματα του, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, εξακολουθούν να συζητούνται και σή­μερα. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1995 έφτασε στο Αργο­στόλι ο Έλληνας καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πα­νεπιστήμιο του Τόκιο Ιάσων Ρούσσος, προσκεκλημένος της Εταιρείας Κεφαληνιακών ιστορικών ερευνών, για να μιλήσει στη μεγάλη αίθουσα της βιβλιοθήκης του Αργοστολίου περί του Κωνσταντίνου Γεράκη. Και δεν ήταν αυτή η πρώτη διάλεξη του καθηγητή Ρούσσου περί Γεράκη. Πριν από τέσσερα χρόνια είχε μιλήσει για τον δαιμόνιο αυτόν Έλληνα στο μουσείο Κυκλαδι­κής Τέχνης Γουλανδρή, ενώ αμέτρητες είναι οι δια­λέξεις που έχει δώσει με το ίδιο θέμα στην Ιαπωνία στην βέβαια στην Ταϊλάνδη, όπου ο Γεράκης ανέβηκε στα ανώτατα αξιώματα της πολιτείας.
Η ζωή του Κωνσταντίνου Γεράκη υπήρξε πράγματι αληθινό μυθιστόρημα και μάλιστα από τα πολύ πε­ριπετειώδη. Γράφτηκαν χιλιάδες σελίδες γι'αυτόν τον δαιμόνιο Κεφαλλονίτη και κυκλοφόρησαν με τη ζωή του βιβλία, ένα των οποίων γράφτηκε πριν απ'τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο βάσει ιστορικών πηγών από τον ιστοριοδίφη Κώστα Καιροφύλλα. Κυκλοφόρησε το 1932 στις εκδόσεις της εφημερίδας «Φωνή του Λαού», που έδινε στους αναγνώστες της με κουπόνια διάφορα βιβλία, όπως γίνεται και σήμερα με πολλές ημερήσιες εφημερίδες που θέλουν ν'αυξήσουν την κυ­κλοφορία τους.
Ο Κωνσταντίνος Γεράκης γεννημένος το 1647 ή­ταν γιος ενός Κεφαλλονίτη άρχοντα του Γεωργίου Γεράκη, γραμμένου στη «Χρυσή βίβλο». Ο πατέρας είχε φιλοδοξίες για τον γιο του και γι'αυτό προσπάθησε να του δώσει ανατροφή αντάξια της αρχοντικής οικογε­νείας του. Ο μικρός Γεράκης όμως αντιδρούσε. Δεν τον ενδιέφερε το αρχοντηλίκι που είχε επηρεάσει λόγω Ε­νετικής κατοχής ολόκληρη σχεδόν την Επτάνησο. Αυ­τός ήθελε από μικρός να βρίσκεται κοντά στο λαό, να μετέχει στις εκδηλώσεις του κι έδειχνε κάποιες τάσεις που σήμερα πολύ πιθανό να τον χαρακτήριζαν ένα εί­δος αναρχικού.
Όπως συνέβαινε με τα περισσότερα ατίθασα παι­διά των «καλών» οικογενειών, έτσι κι ο Κωνσταντί­νος Γεράκης με τη φροντίδα του πατέρα του μπήκε μια μέρα, σε ηλικία 11 ετών, σ'ένα καράβι εγγλέζικο για να ταξιδέψει μέχρι την Αγγλία και βάλει μυαλό. Αυτό είναι η μια εκδοχή της αρχής των περιπετειών του. Η άλλη είναι, ότι μόνος του έφυγε με το καράβι αυτό, αναζητώντας να γλιτώσει απ'το σφίξιμο της οικογε­νειακής αυστηρότητας που του επέβαλε έναν τρόπο ζωής τον οποίον δεν υιοθετούσε.
Όπως κι αν έχει το πράγμα ο Άγγλος καπετά­νιος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τον συμπάθησε για την εξυπνάδα του και την εργατικότητα του και τον βοήθησε όχι μόνο να μάθει καλά αγγλικά, αλλά και να γνωρίσει τα μυστικά της ναυτικής τέχνης. Κάποια ημέρα όμως 
ο Γεράκης κουράστηκε με την κάπως με­τρημένη ζωή που έκανε και θέλησε να φύγει απ'την Αγγλία. Μπήκε τότε σ'ένα καράβι της Αγγλικής ε­ταιρείας των ανατολικών Ινδιών κι'έφυγε για τη μα­κρινή χώρα της Ασίας, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Όταν έφτασε το πλοίο στο λιμάνι του προορισμού του, ο διευθυντής της εταιρείας που τον γνώρισε, είδε ότι είναι έξυπνος και πολύ ικανός και θέλησε να τον χρη­σιμοποιήσει σε μια αποστολή στις νότιες επαρχίες. Έτσι ο Γεράκης βρέθηκε στο Σιάμ, τη σημερινή Ταϊ­λάνδη …» (σελ. 89 - 91)
Αντιβασιλάς, λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Γεράκης στο Σιάμ και ο Γιάννης Καιροφύλλας σχολιάζει:
«Το μεγάλο αυτό αξίωμα ήταν όμως εκείνο που έ­κανε τους ξένους και κυρίως τους Άγγλους, να πολε­μήσουν ακόμα περισσότερο τον Γεράκη. Άρχισε μάλι­στα τότε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του, αλ­λά γρήγορα έπεσε στο κενό, γιατί ο βασιλιάς ήξερε πολύ καλά τον φίλο του, πίστευε σ'αυτόν κι έφτασε μάλιστα στο σημείο ν'αλλάξει και να τιμωρήσει υ­πουργούς κι άλλους πολιτικούς παράγοντες, που θέλη­σαν να συμμαχήσουν με ξένους πράκτορες, οι οποίοι α­πέβλεπαν στην εξόντωση του Κεφαλλονίτη συμβούλου του.
Ο Γεράκης υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής της δια­δόσεως του χριστιανισμού στο Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη και βοήθησε αποτελεσματικά το κράτος να οργανωθεί με τη βοήθεια των Γάλλων. Ο Γεράκης γνώρισε κατά τη διαμονή του στην Ευρώπη τη δύναμη του Λουδοβίκου 14ου, που κυριαρχούσε τότε όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες των ο­ποίων τους ηγεμόνες είχε καθυποτάξει και γι'αυτό πίστευε πως αν ο Λουδοβίκος αναλάβει υπό την προσ­τασία του το Σιάμ θα μπορούσε να κυριαρχήσει και στο χώρο αυτόν της Ασίας. Τις σκέψεις του αυτές μετέφε­ρε στον βασιλιά του Σιάμ κι'εκείνος πείστηκε να στα­λεί στον Λουδοβίκο 14ο αντιπροσωπεία πρέσβεων που θα του ζητούσαν βοήθεια.
Το σχέδιο του Γεράκη ήταν πράγματι μεγαλο­φυές, διότι το Σιάμ θα αποκτούσε έναν ισχυρότατο σύμμαχο, ικανό να το βοηθήσει στις αποικιοκρατικές επιθέσεις των Άγγλων, Πορτογάλων και Ολλανδών που είχαν εκείνα τα χρόνια βλέψεις στο χώρο της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου και το Σιάμ. Η αποστολή, μετά από πολλές περιπέτειες, έφτασε κάποτε στο Πα­ρίσι κι ο Λουδοβίκος αποφάσισε ν'ανταποδώσει την ε­πίσκεψη αυτή με δικούς του πρέσβεις, οι οποίοι θα πήγαιναν στο Σιάμ για να εξετάσουν επί τόπου την κατάσταση και δώσουν λύση στο πρόβλημα. Η γαλλι­κή αποστολή ανεχώρησε από το λιμάνι της Βρέστης την 1η Μαρτίου του 1685 κι έφτασε στο Σιάμ στις 27 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Ο πρώτος που τους είδε ήταν ο Γεράκης. Μίλησε μαζί τους και συμφώνησαν στις 18 Οκτωβρίου να επισκεφτούν τον βασιλιά στα α­νάκτορα, προκειμένου να του επιδώσουν τα πολλά και βαρύτιμα δώρα που του έστελνε ο Λουδοβίκος.
Με τις οριζόμενες απ'το πρωτόκολλο των ανα­κτόρων διαδικασίες και με επισημότητα μεγάλη οι Γάλλοι πήγαν στα ανάκτορα. 
Έγινε η επίδοση της ε­πιστολής του Λουδοβίκου προς τον βασιλιά του Σιάμ κι ακολούθησε συζήτηση του Γεράκη με τους Γάλλους αντιπροσώπους. Τις επόμενες μέρες έγιναν και πολλές άλλες συναντήσεις και τελικά στις 10 Δεκεμβρίου του 1685 υπεγράφη 
η συνθήκη μεταξύ των δυο κρατών, μια συνθήκη βέβαια που παραχωρούσε πολλά προνόμια στους Γάλλους…» (σελ. 96-97).
http://www.sakketosaggelos.gr

21/3/2014
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης ακύρωσε σήμερα τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Φεβρουαρίου, ωθώντας περισσότερο την κυβέρνηση σε αδιέξοδο και καθυστερώντας το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ύστερα από μήνες διαδηλώσεων…

κατά της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.
"Οι εκλογές της 2ας Φεβρουαρίου είναι άκυρες", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου Πιμόλ Ταμπιτακπόνγκ.
Οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έλαβαν την απόφαση αυτή με έξι ψήφους έναντι τριών, βασίστηκαν κυρίως στο γεγονός ότι οι εκλογές δεν μπόρεσαν να διεξαχθούν σε 28 εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι εμποδίστηκαν από διαδηλωτές να εγγραφούν στους καταλόγους.
"Δεν διεξήχθησαν εκλογές σε 28 εκλογικές περιφέρειες", δήλωσε ο Ταμπιτακπόνγκ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σύμφωνα το δικαστήριο, οι εκλογές δεν διεξήχθησαν την ίδια ημέρα σε όλη τη χώρα και αυτό παραβιάζει άρθρο του Συντάγματος.
Η ψηφοφορία είχε διακοπεί από διαδηλωτές σχεδόν στο ένα πέμπτο των εκλογικών περιφερειών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου να συνεδριάσει και να επιλέξει νέο πρωθυπουργό.

Δεν είναι σαφές πότε θα διεξαχθούν νέες εκλογές.

Τα πρωταπριλιάτικα ψέματα που έμειναν στην Ιστορία!

$
0
0



Γράφει ο Ελευθέριος Σκιαδάς
«Πρωταπριλιάτικη ψευτιά στο Έθνος βασιλεύει λαχταριστός Ελληνισμός, μεσ’ στη σκλαβιά δουλεύει… »Μ’ αυτούς τους πρωταπριλιάτικους στίχους, οι οποίοι γράφτηκαν πριν από 130 χρόνια, ο σατιρικός ποιητής Κλεάνθης Τριανταφύλλου προσπαθούσε να χτυπήσει τη φαυλοκρατία. «Πρωταπριλιά τα πλούτη μας / οι στόλοι κι οι στρατοί μας / ψευτιά μες την κυβέρνηση / ψευτιά μεσ’ την Αυλή μας» έγραφε στην εφημερίδα του, τον περίφημο «Ραμπαγά», ο άνθρωπος που πίστευε ότι με τη σάτιρα θα μπορούσε να συντελέσει στην ανόρθωση του Ρωμαίικου. Αλλά και ο Σουρής, όταν ερχόταν Πρωταπριλιά, ονειρευόταν ότι «ο κόσμος απεφάσισε το δρόμο του ν’ αλλάξει / να συγχωρή και ν’ αγαπά / ποτέ να μη σκοτώνη»!
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας
Ωστόσο, φαίνεται πως το ξενόφερτο έθιμο εισχώρησε στον τόπο μας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν το χρησιμοποίησαν ως μέσο ψυχαγωγίας οι σκλαβωμένοι Έλληνες, που υπέφεραν τα δεινά των Οθωμανών. Καταγράφονται, μάλιστα και διάφορες αξιοπρόσεκτες πρωταπριλιάτικες φάρσες. Όπως ότι έστειλαν στον Σουλτάνο Αχμέτ Γ’ –ο οποίος κατέστειλε την ανταρσία των γενιτσάων– ένα κεμέρι με πέτρες του γιαλού σαν μάλαμα και διαμαντικά. Ή ότι έστειλαν στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων έναν ασημοκέντητο ντορβά με τούφες γένια τράγου! Στην πρώτη περίπτωση οι δωροδότες κινδύνευσαν από την οργή του πολυχρονεμένου Πατισάχ. Στη δεύτερη κινδύνευσαν λιγότερο λόγω της παρέμβασης της περίφημης κυρά-Βασιλικής, η οποία έπεισε τον τραγογένη Τεπελενλή ότι τα γένια του τράγου είναι δείγμα υγείας, έρωτα και ευτυχίας.

Επί Όθωνα
Είναι γνωστή η πρωταπριλιάτικη φάρσα που έστησαν στα χρόνια του Όθωνα, όταν παρουσίασαν στην «Ψωροκώσταινα» –τη φτωχή εκείνη γυναίκα του Ναυπλίου που άφησε κληρονομιά στην πατρίδα το παρατσούκλι της– κάποιον ελαφρόμυαλο ως έτοιμο δήθεν να την παντρευτεί. Ετοιμάστηκαν στεφάνια, λεμονανθοί, μπομπονιέρες και το Ναύπλιο διασκέδαζε με τα επικείμενα στεφανώματα της «Ψωροκώσταινας». Πολλά χρόνια αργότερα, το 1882, ακόμη και ο Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης έπεσε θύμα δημοσιογραφικής πρωταπριλιάτικης φάρσας. Ο γνωστός για τα καλαμπούρια του Μπάμπης Άννινος, με άλλους κεφάτους δημοσιογράφους, τον Δ. Κορομηλά και τον Ι. Δαμβέργη, έγραψαν ότι ένας απερίσκεπτος Άγγλος τουρίστας θέλοντας να ανέβει στο αέτωμα του Παρθενώνα, σφηνώθηκε στο εσωτερικό μιας οπής και χρειαζόταν να κατεδαφιστεί ένα μικρό τμήμα του ναού. Το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι ανέβηκαν στην Ακρόπολη για να δουν τον σφηνωμένο τουρίστα ήταν αναμενόμενο. Αλλά δεν ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, χωρίς καν να σκεφτεί ότι το αναφερόμενο ως όνομα του τουρίστα (Liar = Ψεύτης) πρόδιδε τη φάρσα. Ανησυχώντας ο Τρικούπης για την τύχη του ξένου, αλλά και την ακεραιότητα του μνημείου, έσπευσε να λάβει τα «κατάλληλα» μέτρα, αναθέτοντας το ζήτημα στον διευθυντή της Αστυνομίας Κοσονάκο. Μόλις ο τελευταίος επισκέφτηκε τους δημοσιογράφους για να μάθει λεπτομέρειες και τους είδε ξεκαρδισμένους στα γέλια αμέσως εννόησε τι είχε συμβεί.

Το πάθημα του Κλάδου
Ένας από τους αγαθούς και αγαπητούς Αθηναίους ήταν ο Γεώργιος ή Όμηρος Κλάδος, γνωστός σε όλους για τα φιλοζωικά του αισθήματα. Αλλά ήταν αρκετά ιδιότροπος ώστε είχε ετοιμάσει στο Α’ Νεκροταφείο το μνήμα στο οποίο θα ξεκουραζόταν για πάντα, όταν θα ερχόταν εκείνη η ώρα. Αλλά μια Πρωταπριλιά έπαθε νευρική κρίση όταν είδε να συρρέουν στο σπίτι του εκατοντάδες φίλοι του, αλλά και τους γνωστούς κυρίους με τα μαύρα –γνωστότερους ως «κοράκια»– με εξαπτέρυγα και όλο τον εξοπλισμό για να παραλάβουν τη σορό του και να την οδηγήσουν στην τελευταία κατοικία. Μόλις του αντίκρισε ο καλοκάγαθος και αγαπητός στην αθηναϊκή κοινωνία Κλάδος συγχύστηκε, λιποθύμησε και παρ’ ολίγο να οδηγηθεί πράγματι στην κατοικία που είχε ετοιμάσει.

Τα δίποδα και τα τετράποδα
Άλλη δημοσιογραφική φάρσα που κόντεψε να αφανίσει την εφημερίδα που εξέδιδε ο Δ. Κορομηλάς στήθηκε και πάλι από τους ίδιους δημοσιογράφους. Παραμονή Πρωταπριλιάς, δημοσίευσε η «Εφημερίς», πως την επομένη θα σημειώνονταν τρεις ενδιαφέρουσες αφίξεις. Δύο ημιάγριοι και μυστηριώδεις Βιρμανοί, ο διάσημος Έλληνας παλαιστής Θεόδωρος Γεωργίου που φημιζόταν για την ηράκλεια δύναμη και τα κατορθώματά του στην Αμερική και πενήντα γκαμήλες που έφερνε η Κυβέρνηση για να ενισχύσει τη μεταγωγική υπηρεσία του στρατού. Συμπλήρωνε δε, η εφημερίδα, πως οι Βιρμανοί και ο Γεωργίου θα εμφανίζονταν το απόγευμα στο ιστορικό θεατράκι του Φαλήρου, έχοντας παραχωρήσει στην εφημερίδα ήδη ενδιαφέρουσες και γαργαλιστικές συνεντεύξεις ενώ την ίδια ώρα θα έφταναν οι γκαμήλες στον Πειραιά. Αυτό που συνέβη την επομένη δεν μπορούσαν να το φανταστούν οι φαρσέρ δημοσιογράφοι. Χιλιάδες άνθρωποι, με άλογα, κάρα, ιπποσιδηρόδρομο ή τον σιδηρόδρομο έσπευδαν στον Πειραιά ή στο Φάληρο να δουν τα περίεργα δίποδα ή τα τετράποδα που έδιναν την αίσθηση ενός εξωτικού τσίρκο. Πριν μεσημεριάσει ακόμη είχαν πάρει τις… θέσεις τους χωρίς να συμμερίζονται τις υποδείξεις του θεατρώνη ή του σταθμάρχη που προσπαθούσαν να τους πείσουν πως δεν είχαν υπόψη τους τέτοια γεγονότα. Σύντομα ωστόσο κυκλοφόρησε πως επρόκειτο για πρωταπριλιάτικη φάρσα και χρειάστηκε ολόκληρη η αστυνομική δύναμη Αθηνών και Πειραιώς για να προστατεύσουν την εφημερίδα και τους δημοσιογράφους από την εκδικητική μανία των σαϊνιών του Ψυρρή που την είχαν «πατήσει».
Η παράδοση του στρατηγού
Αξέχαστο έμεινε στους δημοσιογράφους το πάθημα ενός συναδέλφου τους τη δύσκολη Πρωταπριλιά του 1941, όταν μία φάρσα αναστάτωσε την κυβέρνηση και το στρατηγείο. Όπως παραδίδει ο Επ. Θωμόπουλος, ένας δημοσιογράφος εκμυστηρεύθηκε δήθεν εμπιστευτικά σε συνάδελφό του πως είχε παραδοθεί ένας Μέραρχος με όλο το επιτελείο του. Ασυλλόγιστα ο παραλήπτης της φοβερής είδησης έσπευσε να τηλεγραφήσει στην εφημερίδα του, η οποία τη δημοσίευσε με πηχυαίους τίτλους. Όπως ήταν ευνόητο κινήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί, ενεπλάκησαν στρατηγοί και υπουργοί για να αποκαλυφτεί πως το όνομα του δήθεν «αιχμαλωτισθέντος» στρατηγού ήταν αναγραμματισμός του επωνύμου του φαρσέρ. Το βράδυ εκείνης της Πρωταπριλιάς έληγε με ένα ηχηρό χαστούκι που έδωσε ο παθών στον ασυλλόγιστο φαρσέρ καταμεσής της κεντρικής πλατείας στα Ιωάννινα και με τους πολεμικούς ανταποκριτές να προβληματίζονται υπέρ ή κατά του εθίμου.
Ο (αληθινός) θάνατος του Γεωργίου Β’
Στα μεταπελευθερωτικά χρόνια, την Πρωταπριλιά του 1947 κανείς δεν πίστευε την είδηση πως πέθανε ξαφνικά ο βασιλιάς Γεώργιος Β’, σε ηλικία 57 ετών. Είχε επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο είχαν επικρατήσει οι οπαδοί της βασιλείας. Πολλοί μάλιστα εξοργίστηκαν και θα ξέσπαγαν επεισόδια στην Αθήνα αν δεν εκδίδονταν εκτάκτως οι εφημερίδες και επιβεβαίωνε το γεγονός ραδιοφωνικά το Παλάτι.

Βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών ΙΖΟΛΑ.

$
0
0


 Η Ιζόλα ήταν μια ελληνική εταιρία κατασκευής οικιακών συσκευών.
 Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ήταν στην Θήβα και κατασκεύαζε ψυγεία, κουζίνες και θερμοσίφωνες. Αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα της βιομηχανίας κατά την μεταπολεμική περίοδο και την περίοδο εξηλεκτρισμού της Ελλάδας.


Ιδρύθηκε το 1930 από Μικρασιάτες πρόσφυγες κατασκευάζοντας μονωτικούς σωλήνες και σιδηροσωλήνες, εμαγιέ και καζανάκια. Το 1951 παρουσίασε την πρώτη κουζίνα Ελληνικής κατασκευής και ένα χρόνο μετά το πρώτο ψυγείο Ελληνικής κατασκευής.

Ανάπτυξη
Κατά την περίοδο 1932-1934, ο Παναγιώτης Δράκος έγινε από μέτοχος του 20%, ιδιοκτήτης της Ιζόλα. Το 1937, η εταιρεία αποκτά ιδιόκτητο κτίριο στην Καλλιθέα (Τζιτζιφιές).
Κατά το Β'Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιζόλα επιτάσσεται διαδοχικά από την ελληνική κυβέρνηση, τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και στη συνέχεια από τους Άγγλους το 1945, αρχικά για να καλύψει τις ανάγκες τηςΑεροπορίας και στη συνέχεια ως συνεργείο αυτοκινήτων.

 Ακμή
Το 1963, Ο Παναγιώτης Δράκος εγκαταλείπει τη θέση του προέδρου και ανακηρύσσεται επίτιμος πρόεδρος. Ο Γεώργιος Δράκος, γιος του προαναφερθέντα, διετέλεσε πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Ιζόλα και του ΣΕΒ (1958-1968). Υπό τη διοίκησή του η επιχείρηση θέσπισε πρωτοποριακές σχέσεις με το προσωπικό (συμβούλια προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη της εταιρείας, επιμόρφωση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας) και χρησιμοποίησε συστηματικά τη διαφήμιση των προϊόντων της, με κύριο σύνθημά της ότι «έφερνε τον πολιτισμό στο σπίτι» κατά τη δεκαετία του 1950-1960 και σήμα κατατεθέν της το ελεφαντάκι.
Η επιχείρηση διέθετε διαρκή έκθεση στην οδό Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρουσιάζονταν οι ηλεκτρικές της συσκευές, καθιερώνοντας το σύστημα πώλησης ηλεκτρικών ειδών με μηνιαίες δόσεις.

Προϊόντα
Η Ιζόλα προωθούσε δύο τύπους ψυγείων, οκτώ τύπους κουζινών, τρία μεγέθη θερμοσιφώνων, καθώς και θερμάστρες, καλοριφέρ, λουτρά, νιπτήρες κ.ά.
 Οι κατασκευές αυτές ήταν κυρίως από σίδηρο ή εμαγιέ.

Πτώση και κατάρρευση
Το 1974, είχε δημιουργηθεί ένας όμιλος πέντε βιομηχανιών εξειδικευμένων στην παραγωγή οικιακών συσκευών. Ωστόσο, η πετρελαϊκή κρίση και ο ξένος ανταγωνισμός οδήγησαν σε χρέη την εταιρεία. Στο τέλος του 1977, η Ιζόλα και η Εσκιμό δημιούργησαν κοινή εταιρεία, την Ελίντα, η οποία περιλάμβανε τον τομέα ανάπτυξης και τα εμπορικά σήματα και των δυο πλευρών.
Το 1986, η ΕΛΙΝΤΑ χαρακτηρίστηκε «προβληματική επιχείρηση» και το 1991 έκλεισε λόγω χρεωκοπίας.
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>