Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

"Μη φοβάσε σε βαστάω χτύπα ...."


Ημίγυμνοι χρυσαυγίτες, κάνουν κάμπινγκ στους καταρράκτες της Νέδας

$
0
0


26 Αυγούστου 2013

Εγκαίνια στην Αθήνα του χτες

$
0
0


 Οι δύο πρώτοι κινηματογράφοι που λειτούργησαν στη περιοχή των Αμπελοκήπων, ήταν η "Χαραυγή"και ο "Α.Ο.Δ.Ο.", κατά τη δεκαετία του 1920. Ο "Α.Ο.Δ.Ο"βρισκόταν στη γωνία Πόντου και Κερασούντος (κοντά στην οδό Μιχαλακοπούλου, στο ύψος της πλατείας Μαβίλη). Η "πανηγυρική έναρξις"έγινε στις 16 Οκτωβρίου 1926, όπως μας πληροφορεί η καταχώρηση της εποχής και λειτούργησε και στη δεκαετία του 1930. Το "Α.Ο.Δ.Ο."σήμαινε "Από Όλα Δια Όλους".*


Αρκετά χρόνια πιο πριν, όμως, είχαν γίνει στην Αθήνα κάποια άλλα εγκαίνια, ιδιαιτέρως πιο σημαντικά και  με σημαντική προβολή από τον τύπο της εποχής. Συγκεκριμένα, στις 26 Δεκεμβρίου 1903 εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο ζύθου των αδελφών Κλωναρίδου επί της οδού Πατησίων στα Πατήσια. 
Το γεγονός δεν άφησε αδιάφορους τους Αθηναίους. Διαβάζουμε στην εφημερίδα "Εμπρός"στις 27/12/1903.
"Πρώτην φοράν αι Αθήναι παρέστησαν εις εγκαίνια τοσούτον μεγαλοπρεπή, οία τα χθεσινά του μεγάλου παρά τον άγιον Λουκάν εργοστασίου ζύθου των αδελφών Κλωναρίδου.
Από της 1ης μετά μεσημβρίαν άπειρα πλήθη λαού ήρξαντο συρρέοντα εις Πατήσια. Τα τραμ ανά τέσσερα και πέντε κατάφορτα, αι άμαξαι, τα βιζαβί, αι σούσται μετέφερον συνεχώς επιβάτας και των δύο φύλλων"

Φυσικά από τα εγκαίνια δεν έλειπαν και οι επίσημοι από την πολιτική ηγεσία και φυσικά ο δήμαρχος κ. Μερκούρης. 
Η παρουσία του κόσμου όμως δεν οφείλεται μόνο στο ενδιαφέρον του για το νέο εργοστάσιο, αλλά και στο γεγονός ότι είναι μια καλή ευκαιρία για... κατανάλωση μπύρας! Διότι μετά τον αγιασμό, στις 3 μ.μ. ακολούθησε η έφοδος! 
Η περιγραφή της εφημερίδας "ΣΚΡΙΠ", στις 27/12/1903, στο άρθρο της για τα εγκαίνια του εργοστασίου (με τίτλο "Τα εγκαίνια της μπύρας Κλωναρίδου. Όλαι αι Αθήναι στο πόδι") είναι γλαφυρή.
"Μόλις η Κυβέρνησις εξεστόμισε την πρώτην επίσημον επευφημίαν της επιτυχίας του Κλωναρίδου, στόματα διψαλέα ηνοίχθησαν από την άλλην αίθουσαν και ήρχισαν καταπίνοντα, ενώ οι κρουνοί έρρεον διαρκώς, και η μπύρα άφινε τον μουσικόν θόρυβον ρύακος που δεν σταματά.".

Το 1930 το εργοστάσιο Κλωναρίδου περνάει στα χέρια του Φιξ. Επί δημαρχίας Δημ. Αβραμόπουλου το εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό κτίριο κατεδαφίστηκε και το οικόπεδο διαμορφώθηκε σε χώρο πρασίνου.

ΚΑΤΟΥΡΑ ΝΑ...ΦΥΓΟΥΜΕ....

$
0
0
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ ;
Ιούνιος 1950 , το λεωφορείο της γραμμής , Λιδορίκι - Αθήνα , αραγμένο μπροστά στην ταβέρνα του Καραθανάση , στην Αράχωβα , για...φαγοπότι , το..πλήρωμα , ο αξέχαστος Θόδωρος Τσιώτας , οδηγός , και ο Μπάμπης Φαλίδας , βοηθός , ποζάρουν καμαρωτοί.....
ΚΑΤΟΥΡΑ ΝΑ...ΦΥΓΟΥΜΕ....
Όλοι την έχουμε ακούσει και την έχουμε πει αυτή τη φράση , και συνήθως σε περιπτώσεις που κάποιος..καθυστερεί , για να δούμε όμως και το πως μας έμεινε :
...Παλιά , μέχρι τη δεκαετία περίπου του 70 , η επικοινωνία ήταν πολύ-πολύ δύσκολη , 
οι συγκοινωνίες , άστα να..πάνε , και τα αυτοκίνητα ...ακόμα χειρότερα , ξεκινάγαμε το πρωί απ'το Λιδορίκι και φτάναμε στην Αθήνα...βραδάκι , μάλιστα όπως το διαβάζετε , βραδάκι , ειδικά το χειμώνα....
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως , ξεκινώντας πρωί , όπως είπαμε απ'το χωριό μας , γύρω στο ..μεσημεράκι , φτάναμε , αισίως στην ...Αράχωβα , εκεί γινόταν στάση για φαγητό , στην πλατεία στην ταβέρνα του Καραθανάση , γνωστό μαγαζί , κι ακόμα γνωστότερα τα πεντανόστιμα φαγητά και το καλό κόκκινο μπρούσκο κρασί..
Δίνανε και παίρνανε , τα κοκκινιστά , και οι ντολμάδες , κι'αφού την κάναμε...ταράτσα , παίρναμε το δρόμο για το...μακρινό ταξίδι , η επόμενη στάση , για...ανακούφιση .όπως λέγαμε , ήταν στη Αγιά Σωτήρα , αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί όλο και κάποιοι στριμωχνόντουσαν για την...ανάγκη τους , προς ...νερού τους που λέμε , αφού λοιπόν γίνονταν οι σχετικές ...συνεννοήσεις με τον βοηθό , τον εισπράκτορα δηλαδή , κανονιζόταν να γίνει κάποια στάση , “ κατ'απαίτησιν των...επιβατών “ , να σημειώσουμε εδώ πως τότε δεν είχε γίνει η καινούρια Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας , πηγαίναμε απ'τον  παλιό  δρόμο  , γινόταν λοιπόν η..ανακουφιστική στάση , κάπου που υπήρχαν δέντρα και το μέρος προσφερόταν για το σκοπό αυτό , και κατέβαιναν όσοι είχαν..ανάγκη , ο βοηθός , μέτραγε τους επιβάτες για να κάνει κοντρόλ , αφού κάναν την ...ανάγκη τους οι επιβάτες , μαζεύονταν , αλλά όλο και κάποιος καθυστερούσε , ...Έλληνες γαρ ...
Τότε άρχιζε ο οδηγός το...κλασσικό κορνάρισμα , και αμέσως ο βοηθός , που έκανε το κοντρόλ και εύρισκε το...έλλειμμα , κατέβαινε απ το αμάξι , και κοίταγε να δει τον..παραβάτη , και ενώ οι άλλοι επιβάτες άρχιζαν να γκρινιάζουν για την καθυστέρηση , αφού έβρισκε τον καθυστερούντα , συνήθως πίσω από κάποιο...δέντρο , έβαζε τις φωνές : ΄΄Αντε ρεεεεεεεε , τελείωνε , άντε....κατούρα να ..φύγουμεεεεεεε , νυχτώσαμεεεε.......
  Βέβαια  το  ίδιο  γινόταν  και  σε  όλη  την  Ελλάδα .
Έτσι λοιπόν μας έμεινε η γνωστή μας αυτή φρασούλα.......K.

Η μια εκδοχή....."...τα παιδιά ήθελαν να φύγουν"!

$
0
0
Μια "μάνα"των παιδιών προσφύγων του Εμφυλίου αφηγείται...


Ήταν μόλις 16 χρόνων, όταν η μητέρα της της ζήτησε να γίνει "μάνα κι αδελφή"για τα παιδιά που ανέλαβε να οδηγήσει μακριά από τη λαίλαπα του Εμφυλίου.
Ένα ζευγάρι παιδικά μάτια "ξεπηδούν"από τον ασπρόμαυρο φωτογραφικό καμβά κι "αιχμαλωτίζουν"το καταγάλανο βλέμμα της γυναίκας που στέκει στην απέναντι πλευρά αγέρωχη, παρά τα 80 και πλέον χρόνια που βαραίνουν τις πλάτες της.
Το μικρό αγόρι της φωτογραφίας είναι ένα από τα πολλά παιδιά, που εν μέσω του Εμφυλίου βρέθηκαν στην υπερορία κι έστησαν τις δικές τους ελληνικές κοινότητες πολιτικών προσφύγων στην Ανατολική Ευρώπη.
Η γυναίκα απέναντί του ήταν κι αυτή ... παιδί, όταν, την ίδια ιστορική περίοδο, της ανατέθηκε
ο ρόλος της "μάνας"προκειμένου να οδηγήσει μικρά αγόρια και κορίτσια, με ασφάλεια, στις τότε Λαϊκές Δημοκρατίες.
Η ιδιότυπη αυτή "συνάντηση"έγινε πριν από μερικές ημέρες, στο Γενί Τζαμί -
 το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης και τζαμί των Ντονμέδων (εξισλαμισμένων εβραίων) ακόμη παλαιότερα - όπου η Λαμπρινή Γώγου - Μαργαρίτη, από το Δίστρατο Κόνιτσας, αναζήτησε μεταξύ των ασπρόμαυρων φωτογραφιών, των εγγράφων και των άλλων αντικειμένων της έκθεσης "Καλή Πατρίδα"τού Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ένα κομμάτι της ζωής της.
λαμπρινή γώγου μαργαρίτηΉταν μόλις 16 χρόνων, όταν άκουσε από τα χείλη της μητέρας της τη συμβουλή να γίνει "μάνα κι αδελφή"για τα παιδιά που, έπειτα από πολλή σκέψη και παραινέσεις από τους συγχωριανούς της, ανέλαβε να οδηγήσει μακριά από τη λαίλαπα του Εμφυλίου.
Θυμάται ακόμη πως συχνά τα παιδιά ρωτούσαν αν τελείωσε ο πόλεμος, αν μπορούσαν να πάνε πίσω, στους γονείς τους, τα αδέλφια τους. "Τους ρωτούσα - λέει - ένα ήθελαν να πάμε πίσω κι ας έχει πόλεμο; 'Όχι, όχι'έλεγαν με μια φωνή".
Δεκαετίες μετά το τέλος του Εμφυλίου, το θέμα των παιδιών - προσφύγων της ταραγμένης εκείνης περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας εξακολουθεί να διχάζει - είναι σχεδόν "ταμπού". Πολλοί στην Ελλάδα μίλησαν για "παιδομάζωμα", ενώ για τους εμπνευστές του αλλά και πολλά από τα παιδιά που διέφυγαν στις ανατολικές χώρες ως πολιτικοί πρόσφυγες ήταν "παιδοσώσιμο".
Για τη Λαμπρινή Γώγου, η απάντηση στο ερώτημα "παιδομάζωμα ή παιδοσώσιμο;"είναι μία: "Πολλοί διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και μιλούν για 'παιδομάζωμα'. Γιατί δεν λένε την αλήθεια; Ήρθαν να μας ρωτήσουν γιατί αναγκαστήκαμε να φύγουμε; Τα παιδιά ήθελαν να φύγουν, να φάνε ψωμί. Δεν τα πήραν με το ζόρι. Αυτό είναι ψέμα" λέει κατηγορηματικά.
 Made in Creta

Το ταξίδι μιας νύφης για την Αυστραλία

$
0
0



ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΥΡΡΟΥ - 1939
Η Αναστασία Σύρρου ήταν μία από τις «νύφες» της δεκαετίας του 1950. Σε ηλικία 17 χρόνων ξεκίνησε από τη Θήβα το μεγάλο ταξίδι για την Αυστραλία. «Γεννήθηκα στην Ασκρη Βοιωτίας
και  με τον ανταρτοπόλεμο βρέθηκα στη Θήβα. Εκεί στα 17 μου χρόνια, μου κάνανε
πρόταση να πάω Αυστραλία να παντρευτώ χωρίς να ξέρω πού πήγαινα και ποιος
 ήταν ο γαμπρός.
 Μια φωτογραφία μου έδειξαν. 
Εφυγα τον Μάρτιο του 1958. Ταξιδεύαμε 30 μέρες χωρίς να μπορούμε
να επικοινωνήσουμε με κανέναν».
 Η Αυστραλία, λέει, δεν ήταν παράδεισος για τους μετανάστες. «Υπέφερε ο κόσμος.
Υπήρχε πολύς ρατσισμός. Στο τρένο άλλαζαν βαγόνι αν έβλεπαν μετανάστες.
Οπως βλέπεις τώρα τους μετανάστες εδώ να ζουν 5-6 άτομα σε ένα δωμάτιο,
έτσι ζούσαν και οι Ελληνες εκεί. Ημασταν πολύ ενωμένοι. 
Δεν μπορούσαμε αλλιώς να επιβιώσουμε. Εμείς παντρευτήκαμε δυο νύφες μαζί.
Τα γαμπριάτικα κοστούμια τα αγοράσαμε με δόσεις.
Αλλά υπήρχε όρεξη να επιβιώσουμε. Εκανα τρία παιδιά δουλεύοντας πολύ σκληρά.
Ολοι θέλουν τον μετανάστη να τον εκμεταλλευτούν. 
Θα προτιμούσα να ήμουν σε καλύβα αφεντικό παρά υπηρέτρια σε ανάκτορα»...

50 αριστουργηματικά ρολόγια που ανήκαν σε προσωπικότητες του 18ου και 19ου αιώνα εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο

$
0
0
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Ρολόγια με ιστορία»,διοργανώνεται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο πλαίσιο του εορτασμού «των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας» που τη φετινή χρονιά έχουν ως θέμα τους «Τα πρόσωπα του χρόνου».
Έτσι όσοι βρεθούν από τις 20 έως τις 30 Σεπτεβρίου 2013 στην Αίθουσα Συνελεύσεων της Παλιάς Βουλής θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν πενήντα ιστορικής σημασίας ρολόγια, κάποια από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, από τις συλλογές του Ιστορικού Μουσείου που ανήκαν σε σημαντικές προσωπικότητες του 18ου και 19ου αιώνα.
Το ρολόι που είχε μαζί του ο Παύλος Μελάς όταν σκοτώθηκε, εκείνο που χάρισαν οι Ελβετοί στον Ιωάννη Καποδίστρια το 1826 με την αφιέρωση «Τω χρόνω καλώς διοικούντι οι των χρόνων μετρούντες, ένα ρολόι που χάρισε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ο Καποδίστριας καθώς και ρολόγια των Χαρίλαου Τρικούπη, Μάρκου Μπότσαρη, Λάζαρου Κουντουριώτη και Κανέλλου Δεληγιάννη παρουσίαζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ανάμεσα στα εκθέματα συγκαταλέγονται και τα λείψανα ενός ρολογιού που είχε προσφέρει
ο Λόρδος Έλγιν στους Αθηναίους το 1814 (σύμφωνα με επιγραφή-αφιέρωση στα λατινικά) και είχε τοποθετηθεί στον Πύργο του Έλγιν στην Παλιά Αγορά των Αθηνών, σε μια προσπάθεια να τους κατευνάσει για τις καταστροφές που είχε προκαλέσει στον Παρθενώνα.
Την έκθεση επίσης κοσμούν ρολόγια τσέπης αγγλικής, γαλλικής, ελβετικής προέλευσης, γαλλικά επιτραπέζια ρολόγια με φιλελληνική διακόσμηση και ρολόγια που ήταν τοποθετημένα στα ανάκτορα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γεωργίου Α΄.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή φωτογραφιών: NOOZ.GR 

πηγή

Εν Αθήναις....αχ αυτό το Στέμμα

$
0
0



"Αύριον την 10ην πρωινήν ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος θα τελέση τους γάμους του εις την λαμπρώς διακεκοσμημένην
 δι’ ανθέων Μητρόπολιν των Αθηνών, με την Πριγκίπισσαν Ανναν – Μαρίαν της Δανίας, την χαριτωμένην απόγονον του σχεδόν θρυλικού Βασιλέως της Δανίας Γκορμ του Γηραιού [Gorm den Gamle].
 Χίλια διακόσια άτομα, μεταξύ των οποίων 18 Βασιλείς και Βασίλισσαι, δύο βασιλικοί σύζυγοι, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσαι, καθώς και 20 δούκες και δούκισσαι, κόμιτες και κόμισσαι, θα παρευρεθούν εις την γαμήλιον τελετήν,
 η οποία θα τελεσθή κατά το τυπικόν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. […] Αι Αθήναι προσέλαβον ήδη ιδιαιτέρως εορταστικήν όψιν. […] Αι προθήκαι των καταστημάτων έχουν διακοσμηθή με τας φωτογραφίας του Βασιλέως και της Αννας – Μαρίας, με επιγραφάς και ευχάς διά μίαν ευτυχισμένην ζωήν. 
Οι δρόμοι έχουν σημαιοστολισθή με τας σημαίας Ελλάδος και Δανίας.
 Θυρεοί έχουν τοποθετηθή εις τους ηλεκτρικούς στύλους και η πλουσία φωταγώγησις της πόλεως κατά τας εσπερινάς ώρας προαγγέλλει το χαρμόσυνον γεγονός. Προβολείς τοποθετημένοι εις διάφορα ακραία σημεία της πόλεως διασταυρώνουν την νύκτα τας φωτεινάς δέσμας των εις τον αττικόν ουρανόν. […] Οι επισκέπται φθάνουν εις Αθήνας χρησιμοποιούντες παντός είδους μέσα. […] Πολλοί είναι αποφασισμένοι να διανυκτερεύσουν εις το ύπαιθρον διά να καταλάβουν επικαίρους θέσεις και παρακολουθήσουν την γαμήλιον τελετήν."

και την μεθεπομένη....

Πολλαί εκατοντάδες χιλιάδων λαού εις ένα άνευ προηγουμένου συναγερμόν κατέκλυσαν χθες το κέντρον της πρωτευούσης διά να ίδουν, να επευφημήσουν και να ευχηθούν το νεόνυμφον βασιλικόν ζεύγος. Πυκνά πλήθη από των εσπερινών ωρών της Πέμπτης είχον κατακλύσει τον κύκλον από του Σταδίου και του Αρδηττού, των Στύλων του Ολυμπίου Διός, των πλατειών Συντάγματος, Μητροπόλεως και Ομονοίας μέχρι της πλατείας Ρηγίλλης. Εις εν εκατομμύριον υπελόγισεν η αστυνομία το πλήθος που κατέκλυσε την περιοχήν διά να ίδη την πομπήν των πρώτων γάμων Ελληνος Βασιλέως εις τας Αθήνας. Παρά τον τρομερόν συνωστισμόν, ουδέν επεισόδιον εσημειώθη. Εσημειώθησαν μόνον 36 λιποθυμίαι και τρεις ελαφραί θλάσεις. Τέσσαρες χιλιάδες αστυνομικοί είχον κινητοποιηθή διά την τήρησιν της τάξεως. […] Με σπανίαν μεγαλοπρέπειαν και εκθαμβωτικήν λαμπρότητα ετελέσθη το μυστήριον της στέψεως εις τον Μητροπολιτικόν ναόν, και εξ ίσου μεγαλοπρεπής και λαμπρά υπήρξεν η πομπή την οποίαν παρηκολούθησαν τα άπειρα πλήθη επευφημούντα και ευχόμενα εις τον Βασιλέα Κωνσταντίνον και την Βασίλισσαν Ανναν - Μαρίαν. […]."

αυτά έγραφε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 17 και 19/9/1964

Ήμουνα τότε σε κάποια γειτονιά της Αθήνας  καθ΄ότι πλανόδιοι Ιουδαίοι...
Τεφτέρι και εκεί στον μπακάλη...ακριβότερο το ενοίκιο καθ΄ότι δύο δωμάτια
και κουζίνα παρακαλώ με Ι.Χ. τουαλέτα.
Από πάνω έμενε ο ιδιοκτήτης....
Να μια σημαία με το στέμμα στο μπαλκόνι του ...γεμάτος χαρά για το γεγονός των Βασιλικών γάμων....
Είχε κι άλλους τέτοιους με σημαία στην γειτονιά και μερικούς 
σε χειρότερη μοίρα απ΄εμάς και μάλιστα "κομμένοι"από τον μπακάλη.
Κάτι γριές έβαζαν φωτογραφία των Μελλονύμφων στα παράθυρα...
ήταν δακρυσμένες.
Άρεσε το στέμμα στον κοσμάκη....έβαλε τα καλά του και πήγε στην Μητρόπολη
για να πάρει μυρουδιά από χλιδή.
Δεν υπήρχε η τηλεόραση για να χορταίνεις από αυτήν ....μόνον τα επίκαιρα
στο σινεμά πρίν αρχίσει η ταινία.
Χειροκροτούσαν και εκεί όταν έβλεπαν τον Βασιλιά.
Μια θεία είχε κατορθώσει να πάρει κουφέτα από τον Βασιλικό γάμο.
Έτσι μας έλεγε τουλάχιστον ....τα φύλαγε σαν κόρη οφθαλμού....μην αγγίζεις
μόνον βλέπεις.
Τα καφενεία ήταν χωρισμένα και αυτά...έβλεπες και εκεί την Βασιλική φωτογραφία και ήξερες πού έμπαινες και ότι θα διαβάσεις την ΑΚΡΟΠΟΛΗ.
Σε άλλα δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία ούτε ΑΚΡΟΠΟΛΗ....εκεί μιλούσαν σιγά...
ήταν οι χαμένοι βλέπεις του αλληλοσκοτωμού...παλιοί "τουρίστες"στα ξερονήσια.
Αλλά ας μην το βαρύνω και ας θυμηθώ τα ευτράπελα ....
Μια γνωστή στο Μαρούσι είχε την φωτογραφία του Όθωνα στο μικρό σαλονάκι της.
Πολύ παλιό σπίτι με αυλή με κληματαριές και η περιοχή τότε ήταν εξοχή.
Ο προπάππους της είχε την "τύχη"να δεί τον Όθωνα με την φουστανέλα του
να μπαίνει στην αυλή του.
Βασιλικές πατημασιές δηλαδή στην αυλή της.
Καλά να πάθουμε!

πίσω στα παλιά




Ενα πρωινό στην Αθήνα του αύριο

$
0
0



Tου Νικου Βατοπουλου
Ήταν Κυριακή πρωί και η πλατεία της Αγίας Ειρήνης είχε μία ζωηρή ηρεμία. Κατευθυνόμουν προς το νέο αξιοθέατο της πόλης, το υπό κατασκευήν ξενοδοχείο «Εμπορικόν» στην οδό Αιόλου. Στο ισόγειο έχει ήδη ανοίξει το Spollati, που ήταν ο προορισμός μου, σαν μια ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα επιχειρηματικότητα.
Καθώς κατέβαινα την οδό Περικλέους για να βρω την Αιόλου και περνούσα από όψεις κατηφείς και αφυδατωμένες, σκεφτόμουν ότι αυτήν τη διαδρομή δεν θα την έκανα Κυριακή πρωί πριν από πέντε χρόνια, γιατί ούτε η πλατεία της Αγίας Ειρήνης θα είχε «ζωή» ούτε η Αθήνα θα είχε τέτοια «ανάγκη στήριξης». Περπατούσα με τη συναίσθηση του πολίτη που βιώνει τη μεταβολή της πόλης. Την αλλαγή της ζωής. Τη μετατόπιση.
Με αυτές τις σκέψεις, όταν έφτασα στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης και είδα γεμάτα τα τραπέζια ολόγυρα με Αθηναίους να απολαμβάνουν μοναχικό διάβασμα με εφημερίδα, βύθισμα σε κινητό ή τάμπλετ ή συζήτηση με την παρέα τους, αναθάρρησα. Αν μη τι άλλο, ήταν μια ωραία εικόνα. Η πόλη είναι και εικόνα. Διαχέει μηνύματα. Προκαλεί σκέψεις και αισθήματα.
To «Εμπορικόν» είναι εργοτάξιο εσωτερικά. Η όψη είναι σχεδόν έτοιμη.
 Σε λειτουργία στο ισόγειο το Spollati, με το ωραίο πλακόστρωτο δάπεδο και ακριβώς δίπλα, ένα ολοκαίνουργιο οικονομικό εστιατόριο όπου σερβίρεσαι με δίσκο και κάθεσαι σε ωραίους πάγκους, πολύ ευρωπαϊκό, χαρούμενο και φωτεινό. Παντού δουλεύουν νέοι Ελληνες, ευγενικοί, χαμογελαστοί, που δείχνουν να θέλουν να κάνουν καλά αυτό που έχουν αναλάβει. 
Αυτό, πιστεύω, είναι η μεγαλύτερη επένδυση.
Παρατηρώντας την πλατεία της Αγίας Ειρήνης με το φως του πρωινού, με τις προσόψεις των αθηναϊκών κτιρίων (γιατί ορισμένα από αυτά νιώθεις ότι μόνο στην Αθήνα θα μπορούσαν να έχουν γεννηθεί) είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε μία πόλη με αστικό βάθος. Εβλεπα τον ναό της Αγίας Ειρήνης, από τις ωραιότερες νεοκλασικές εκκλησίες της Ελλάδας, που υψώνεται με τόσο σεμνή μεγαλοπρέπεια, και ολόγυρα τα άνισα σε ύψος παλιά κτίρια, με ρίζες απλωμένες βαθιά. Αφησα την πλατεία με μια ανάσα πληρότητας. Στα πρόσωπα των νέων Ελλήνων, στην ανάγκη τους να πάρουν από την πόλη δικαιωματικά ομορφιά και αξιοπρέπεια, είδα την πόλη του αύριο.

Περάστε κόσμε...τρελλάθηκε το αφεντικό!

$
0
0

από τον Τάκη εξ Αμπέλων Κήπων

"καραμπουζουκλής"και "μπουζούκι"

$
0
0


Ακούμε συχνά την προσφώνηση: 
” γεια σου καραμπουζουκλή” και σχεδόν όλοι πιστεύουν πώς σχετίζεται με το μπουζούκι...
Και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.
Το πρόθεμα Kara έχει βασικά την έννοια της μαύρης απόχρωσης, αλλά στην ελληνική γλώσσα έχει και μιά επιτατική εμφατική έννοια, που σημαίνει: πολύ και έντονο.
Βıyık, στα τούρκικα (και όχι büyük = μεγάλο ), σημαίνει Μουστάκι. Ετσι λοιπόν Kara-Βıyık-li και ελληνοποιημένα Καραμπουγιουκλής, Καραμπουζουκλής σημαίνει Μαυρομούστακος, ή ο έχων μέγα μύστακα, επειδή δε το μουστάκι συνδεόταν με την ανδροπρέπεια κατ΄ επέκταση το Καραμπουζουκλής σημαίνει και τον έντονα ανδροπρεπή!
Από την ίδια ρίζα βγαίνει και το επώνυμο Μπουγιουκλάκης / Βουγιουκλάκης. 
(βλ. φωτο του περίφημου Ζεϋμπέκη μαυρομούστακου / καραμπουζουκλή, Çakırcalı Mehmet Efe, 1871, γνωστού ώς Çakıci/ Τσακιτζή από την περιοχή της Σμύρνης Μ. Ασίας.
Τέλος μιας και εξ αντανακλάσεως αναφερθήκαμε στο Μπουζούκι, να πούμε πώς το μουσικό αυτό όργανο ,ανήκει στην αρχαία οικογένεια των Πανδουροϊδών εγχόρδων οργάνων της ανατολικής μεσογείου , που στο διάβα των αιώνων είχε τα ονόματα: Πανδουρίς ή τρίχορδον, φάνδουρος, ταμπούρα, ταμπουράς.
Επί οθωμανικής περιόδου, ο μεγάλος ταμπουράς, λόγω περσικής γλωσσικής επιρροής λεγόταν: بزرگ – Βozorg ( σημαίνει Μεγάλο στα Πέρσικα και η λέξη είναι συνώνυμη του οθωμανικού büyük) και ελληνοποιημένα Μπουζούκι δηλ. μεγάλος ταμπουράς.

Εξι δράστες, δώδεκα φρικιαστικά εγκλήματα

$
0
0

Ο ναυτικός στην Καβάλα, ο δολοφόνος της Θάσου και ο δράκος του Κολωνακίου
Εξι δράστες, δώδεκα φρικιαστικά εγκλήματα


Εκατοντάδες ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα σε κάδους απορριμμάτων, κρυμμένα σε βαλίτσες και σε... καταψύκτες. Τα δώδεκα εγκλήματα της ανείπωτης φρίκης από έξι δράστες που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο τα τελευταία 25 χρόνια. Η εκδίκηση,
 η προσπάθεια απόκρυψης του εγκλήματος και άλλα «παιχνίδια» του μυαλού και του θυμικού, οδηγούν τους δράστες στον τεμαχισμό των άτυχων θυμάτων τους.

Η δολοφονία και ο τεμαχισμός της 84χρονης στην Κυψέλη από τον 28χρονο εγγονό της, που εργαζόταν ως τοπογράφος, «θυμίζει» παρόμοιες τρομακτικές πράξεις και υποθέσεις-θρίλερ που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά. Ο 28χρονος υποστήριξε ότι ο θάνατος της 84χρονης ήταν «ατύχημα όταν στη διάρκεια φιλονικίας καρφώθηκε κατά λάθος με το μαχαίρι που κρατούσε».

Υπόθεση Φραντζή

Ισως το πιο χαρακτηριστικό από αυτά τα εγκλήματα ήταν εκείνο που αποκαλύφθηκε στις 24 Ιουνίου 1987, όταν ένας ρακοσυλλέκτης ανακάλυψε στην οδό Αιλιανού, στα Πατήσια, μέσα σε νάιλον σακούλες τα κομμάτια μιας 18χρονης κοπέλας. Το κεφάλι της εντοπίστηκε σε άλλο σημείο, στην οδό Πιπίνου. Οπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα επρόκειτο για τη Ζωή Γαρμάνη, την οποία σκότωσε και τεμάχισε ο 27χρονος τότε σύζυγός της, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και πλασιέ Παναγιώτης Φραντζής. Ο Παναγιώτης Φραντζής υποστήριξε ότι έσπρωξε τη γυναίκα του και αυτή χτύπησε σε ένα έπιπλο. Μετά την τεμάχισε σε δεκάδες κομμάτια στο λουτρό. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και σήμερα είναι ελεύθερος...

Ο εκτελεστής των ιερόδουλων

Τον Ιανουάριο του 1996 συλλαμβάνεται ο 22χρονος κατά συρροήν δολοφόνος Αντώνης Δαγκλής για τον φόνο και τον τεμαχισμό, σε δεκάδες «κομμάτια», τριών ιερόδουλων. 
Τον πρώτο του φόνο είχε διαπράξει το 1992, σε ηλικία 18 χρόνων, όταν είχε σκοτώσει και τεμαχίσει με πριόνι και μαχαίρι μια αλλοδαπή ιερόδουλο, αγνώστων στοιχείων, που είχε «ψαρέψει» στο Κολωνάκι. Τα μέλη της άτυχης γυναίκας είχαν βρεθεί σε κάδους απορριμμάτων στον Βοτανικό και στο Πολεμικό Μουσείο. Ο 22χρονος, που ήταν αρραβωνιασμένος, υποστήριξε στην απολογία του ότι «στα θύματά του σκότωνε τη... μητέρα του, με την οποία διαφωνούσε που εργαζόταν σε νυκτερινό κέντρο». 
Ο Αντώνης Δαγκλής αυτοκτόνησε στις φυλακές έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του...

Η δολοφονία μιας οικογένειας

Το τρίτο παρόμοιο εγκληματικό αμόκ αποκαλύπτεται τον Αύγουστο του 1996 με τη μαζική δολοφονία από τον 24χρονο φοιτητή Θεολογίας Θεόφιλο Σεχίδη πέντε συγγενών του, στον Λιμένα Θάσου. Ο 24χρονος σκότωσε τον 55χρονο πατέρα του Δημήτρη, την 48χρονη μητέρα του Μαρία, την 27χρονη αδελφή του Ερμιόνη, την 75χρονη γιαγιά του Ερμιόνη Καλαμάρα, καθώς και τον 58χρονο θείο του Βασίλη Σεχίδη, που διέμενε στο Βέλγιο και είχε έλθει τον Μάιο εκείνης της χρονιάς να τους επισκεφθεί. Σκότωσε τα θύματά του και την επόμενη ημέρα τα τεμάχισε, τα έβαλε σε σακούλες σκουπιδιών και τα πέταξε σε χωματερή του Δήμου Καβάλας. Μέλη των σωμάτων είχε κρύψει στον καταψύκτη του σπιτιού του. Μόνο το πτώμα του θείου του βρέθηκε τελικά «ολόκληρο» από την Αστυνομία. Από ορισμένα μάλιστα αφαίρεσε τμήμα του εγκεφάλου και το τοποθέτησε στο ψυγείο, για «μεταγενέστερη μελέτη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε... Στους αστυνομικούς υποστήριξε ότι «σκότωσα τα θύματά μου αμυνόμενος. Υπήρξε οικογενειακή συνωμοσία». Ο ίδιος κίνησε δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να κληρονομήσει τους συγγενείς του που είχε δολοφονήσει. Σήμερα είναι κρατούμενος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Δολοφονική «αγάπη»

Τον Ιανουάριο του 1999 συλλαμβάνεται ο 24χρονος ναυτικός Γιώργος Σκιαδόπουλος, ο οποίος κατηγορήθηκε για τον φόνο και τον τεμαχισμό της 31χρονης αμερικανίδας μνηστής του Τζούλι Μαρί Σκάλι, μητέρας ενός τρίχρονου κοριτσιού, τα μέλη της οποίας έκρυψε - εκτός από το κεφάλι της - σε μία βαλίτσα. Υποστήριξε ότι προχώρησε σε αυτή την αποτρόπαια ενέργεια επειδή «φοβόταν ότι θα χάσει την Τζούλι μιας και στρατευόταν τις επόμενες εβδομάδες»!

Τέλος, τον Αύγουστο του 2008, στο χωριό Βούρβουλο, κοντά στα Φηρά Σαντορίνης,
 ο 31χρονος μάγειρας Θανάσης Αρβανίτης τριγυρνά στους δρόμους κρατώντας επιδεικτικά στο χέρι το κομμένο κεφάλι της συζύγου του, της 25χρονης δασκάλας Αδαμαντίας Κάρκαλη! Οταν αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν,
 ο 31χρονος τραυμάτισε δύο αστυνομικούς και πέταξε σαν... μπάλα το κεφάλι της συζύγου του από το παράθυρο του περιπολικού. Συνολικός απολογισμός του μακελειού της Σαντορίνης, μία νεκρή και τέσσερις τραυματίες. Ο Θανάσης Αρβανίτης νοσηλεύεται
 κι αυτός στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Εν Αθήναις....κάτι έρχεται;

$
0
0



Δεν είναι η πρώτη φορά που σε αυτή την Χώρα αλληλοσκοτώνονται.
Αν διαβάσεις ιστορία θα δείς παρόμοια γεγονότα.
Ο Έλληνας ...Ελληνοξεχνά ...πάσχει από μια ασθένεια που συγγενεύει με το 
Αλτσχάϊμερ...λέγεται "...δεν βαριέσε...".
Όλα όσα έγιναν στο Κερατσίνι σύντομα θα ξεχαστούν.
Αλήθεια φαγωνόμαστε παλιά;
Και για την πολιτική αλλά και για το ποδόσφαιρο....
Στα καφενεία Βασιλικοί....Δημοκράτες...οι αριστεροί χωνόντουσαν στους δεύτερους δεν τους έπαιρνε να κατέβουν με δική τους ομάδα...
ήταν οι χαμένοι του εμφυλίου.
Έβλεπες στην γειτονιά στα σπίτια φωτογραφίες συγχωρεμένων 
από τα δύο στρατόπεδα και από κάτω το καντηλάκι και την μάνα...την σύζυγο....
με την μαύρη μαντήλα.
Μυαλό δεν βάζαμε όμως....
Έπεφτε καμμιά σφαλιάρα  και καμμιά καρεκλιά συνήθως στα καφενεία
αλλά και στην Ομόνοια στα πηγαδάκια....στην αρχή.
Αργότερα και λίγο πρίν οι Συνταγματαρχαίοι βγάλουν τα τάνκς στο Σύνταγμα 
γινότανε το έλα να δείς.
Ξύλο να δούν τα μάτια σου....αστυνομία...διαδηλωτές ένα κουβάρι.
Τουμπάρισμα τα τρόλεϋ...πρωτεύουσα του μπάχαλου η Αθήνα.
Στην κοσμάρα τους οι Πολιτικοί ή καλύτερα στα συμφέροντά τους.
Φαινότανε στον ορίζοντα ότι κάτι θα γίνει και φυσικά έγινε....μπήκαμε
στον "γύψο".
Η  εποχή των συνταγματαρχών έχει περάσει ...είναι ντεμοντέ.
Έχουν όμως αντικατασταθεί από τους "συμμάχους"τους δανειστές μας
που δεν θα αργήσουν να βάλουν...τα πράγματα στην θέση τους.
Τι να περιμένουμε;

πίσω στα παλιά

Ζήτω τα '80s!!!!!!!!!!

$
0
0
 Καλαμάτα, Πλατεία Αριστομένους!

Ζαγορίτης=αγνός επαρχιώτης με βλέμμα μοβόρικο και γράσα στη γραβάτα. Του την έπιασε το αγροτικό λίγο πριν ξεκινήσει και δεν είχε άλλη.
Μοιάζει σαν να είναι από διαφημιστικό χαρτόνι με τη φωτογραφία του κολλημένη, που το ακούμπησαν στον τοίχο.
Μαλλί Beavis. Mυαλό, Βutthead. Mάλλον Βutt, σκέτο.
Σαμαράς=σπασίκλας που νομίζει ότι μοιάζει με Ιταλό με αυτό το κουστούμι.
Το σακκάκι το έπλυνε η μάνα του στο χέρι για να γλυτώσει το καθαριστήριο, αλλά τελικά μπήκαν τα μανίκια και μπροστά, ξεχήλωσε.

Καμμένος=Τεκνό.
Προσεγμένο αθλητικό ντύσιμο με σύγχρονες (του '80) πινελιές. Η λευκή ζώνη, must.
Το βράδυ χτύπαγε ποτά και σουηδέζες που θαύμαζαν την τριχοφυία του (μαλλί-μασχάλη-και-αλλού) σε ντίσκο στην Ανδραβίδα.
Ζαγορίτης , Σαμαράς , Καμμένος.

Τάκης εξ Αμπέλων Κήπων

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ!

$
0
0




Δήλωση Στουρνάρα για την αυριανή συνάντηση 
με την Τρόϊκα...


"Σε ποιον να πω το ντέρτι μου
Το ντέρτι της καρδιάς μου
Να σας το πω ψηλά βουνά
Φυσάει βοριάς το παίρνει
Να σας το πω χαμόκλαρα
Φυσάει νοτιά το παίρνει...

Τα μοιρολόγια τα ’σωσα
Τα δάκρυα μου στερέψαν
Θα πάρω δάκρυα δανεικά
Και μοιρολόγια ξένα
Τα μοιρολόγια απ’ τ’ ορφανά
Τα δάκρυα απ’ τις χήρες..."

Τα παιδιά στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου

$
0
0

παιδια εμφυλιιο 24γραμματαpg
Δέσποινα Καραθανάση
Οι τύχες των παιδιών του εμφυλίου
Ο ελληνικός εμφύλιος αποτέλεσε την πρώτη πράξη του Ψυχρού πολέμου. Ξεκίνησε το 1946 και έληξε στις 15 Οκτωβρίου 1949 με την ήττα και παράδοση του ΔΣΕ.  Την περίοδο του εμφυλίου 340.000- 360.000 παιδιά είχαν την ανάγκη φροντίδας.  Παιδιά που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον ελληνικό εμφύλιο.  Πρόκειται για τα παιδιά που έμειναν ορφανά στη διάρκεια της πολεμικής δεκαετίας, για παιδιά που μετακινήθηκαν από τις εστίες τους και απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους, και τέλος για παιδιά που μεγάλωσαν σε φυλακές εξαιτίας της σύλληψης των γονιών τους για την δράση τους και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.  Εκατοντάδες παιδιά μετακινήθηκαν, χωριά εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους, για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του εθνικού στρατού ή μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι στρατολογήθηκαν από το Δημοκρατικό Στρατό για να εξυπηρετήσουν τις πολεμικές τους ανάγκες.  Επίσης, γύρω στις 28.000 παιδιά (στην περίπτωση αυτή οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί) πέρασαν τα σύνορα και εγκαταστάθηκαν στην υπερορία, κάποτε και χωρίς τους γονείς τους.( Βερβενιώτη, 1999: 22-24)
Εκτός από τη μετακίνηση των παιδιών στις παιδουπόλεις, η πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση των Αθηνών και το παλάτι επηρέασε τις ζωές χιλιάδων άλλων παιδιών.  Οι υποχρεωτικές μετακινήσεις των 700.000 που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν το 1948 σε παλιές αποθήκες και εγκαταλειμμένα υπόγεια σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οδήγησαν στο θάνατο και στη ζητιανιά πολλές εκατοντάδες παιδιών και σε αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας.(Γκαγκούλιας, 2004:44-46)
Τα παιδιά των φυλακών και της εξορίας
Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που κλείνονταν στις φυλακές μητέρες με τα βρέφη και τα νήπιά τους.  Στο Τρίκερι το καλοκαίρι του 1949 κρατούνταν μαζί με τις εξόριστες μητέρες τους 235 παιδιά, με ανώτατο όριο ηλικίας τα 12 έτη.( Σέρβος, 2001: 210)  Στις φυλακές Αβέρωφ ήταν κλεισμένα με τις μητέρες τους 70 μωρά, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις γεννήσεων μέσα στη φυλακή.  Οι συνθήκες διαβίωσής τους περιγράφονται με τα μελανότερα χρώματα.( Γκαγκούλιας, 2004:53)  Σύμφωνα με τη Μαντώ Δαλιάνη, γιατρό και κρατούμενη στις φυλακές Αβέρωφ, μέχρι το 1950 περίπου 119 παιδιά είχαν ζήσει εκεί.  Τα παιδιά δεν ήταν καταχωρημένα σαν τρόφιμοι, επομένως δεν συμπεριλαμβάνονταν στο συσσίτιο της φυλακής. ( Mazower,2004: 105) Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του παιδιάτρου Σ.Μπαρτζιώτα, ο οποίος εξέτασε παιδιά στις φυλακές Αβέρωφ, ότι τα παιδιά –όπως και οι μητέρες τους- τρέφονταν μόνο με κρεμμύδια.( Σέρβος, 2001: 208)  Το 1950, η διεύθυνση των φυλακών απομάκρυνε τα παιδιά από τις μητέρες τους, ως τιμωρία για τη διαμαρτυρία τους ενάντια στις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων.  54 από αυτά τα παιδιά δόθηκαν σε θετούς γονείς και άλλα 37 στάλθηκαν σε κρατικά ιδρύματα μέχρι τη δεκαετία του 1960.  Οι στερήσεις και η έλλειψη ελευθερίας ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της ζωής των παιδιών μέσα στις φυλακές.  Παρ’ όλες τις κακουχίες, τα παιδιά έβρισκαν στοργή στο γυναικείο περιβάλλον, εξαιτίας της ανάπτυξης του αισθήματος  ότι ανήκαν σε μία κοινότητα και του θεσμού της νονάς, που έδενε πολλές γυναίκες  με ένα παιδί.(Mazower, 2004: 105)
Επιπλέον, χιλιάδες ήταν τα βρέφη που αποχωρίστηκαν την αγκαλιά της μητέρας τους βίαια ή δηλώθηκαν ως νεκρά μετά τη γέννησή τους και προσφέρθηκαν στο διεθνές εμπόριο «υιοθεσίας», ενισχύοντας τα βασιλικά ταμεία και όσους εμπλέκονταν στη διακίνηση αυτή.  Το 1951 ανακοινώθηκε ότι 2.500 ορφανά θα μεταφέρονταν στην Αμερική («Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών 19.1.1951), ενώ λίγους μήνες αργότερα 5.000 ελληνόπουλα θα επιλέγονταν και θα μεταφέρονταν στη Βραζιλία.  Άλλες πηγές αναφέρουν πως το 1951 έφυγαν από την Ελλάδα 1.500 παιδιά για τις ΗΠΑ, 1.500 για τον Καναδά, 2.000 για την Αυστραλία και 2.000 για τη Νότια Αμερική.( Γκαγκούλιας, 2004:43-44)
Η «εξαγωγή» παιδιών συνεχίστηκε μέχρι και το 1962, έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή 10.000 παιδιών στις ΗΠΑ.  Ο πυρήνας του κυκλώματος των παράνομων υιοθεσιών φαίνεται πως περιελάμβανε το παλάτι, ανώτατους αξιωματούχους της εκκλησίας, πολιτικούς παράγοντες, δικαστικούς, στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ιατρούς και δικηγόρους, οι οποίοι παράλληλα προέβαλαν την αφοσίωσή τους «στην πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια».  Επίσης, σημαντικό ρόλο στη διακίνηση των παιδιών είχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν έρθει στην Ελλάδα με το πρόσχημα της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.  Εκατοντάδες βρέφη παρουσιάζονταν ως νεκρά στους γονείς τους και στέλνονταν στην Αμερική για υιοθεσία, προς 2.000-3.000 δολάρια το παιδί, ενώ η τιμή έφτασε και τις 10.000 δολάρια λόγω της ζήτησης.  Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times (Απρίλης 1996), το 1950 υιοθετήθηκαν από οικογένειες της Νέας Υόρκης 2.000 Ελληνόπουλα, χωρίς τη συγκατάθεση των φυσικών τους γονιών.  Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ως «εγκέφαλος» της σπείρας ο Στέφεν Σκόπας, ο οποίος εκτός από ειρηνοδίκης ήταν και ανώτατο στέλεχος Ελληνοαμερικανικών Θρησκευτικών και Πολιτικών Οργανώσεων. (Σέρβος, 2001:159-162)
Οι παιδουπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης
Η επιστροφή της βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα με το δημοψήφισμα του 1946 συνοδεύτηκε με την προσπάθεια των μελών της να κερδίσουν και πάλι την εύνοια του ελληνικού λαού.  Η θέση της βασίλισσας ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη, αφού είχε κατηγορηθεί από αντιμοναρχικούς της εποχής για φιλοναζισμό και συμμετοχή στη ναζιστική νεολαία, ενώ φαίνεται πως ακόμη και οι φιλοβασιλικοί την αντιπαθούσαν εξαιτίας της γερμανικής της καταγωγής.  Το μέσο με το οποίο προσπάθησε να αποκαταστήσει την εικόνα της στον ελληνικό λαό και παεμφυλιος 24γραμματαράλληλα να ασκήσει πολιτική ήταν η φιλανθρωπία.  Ιδρύθηκαν, λοιπόν, δύο οργανισμοί : το Βασιλικό    Εθνικό Ίδρυμα και η Βασιλική Πρόνοια, η οποία ιδρύθηκε στις 10 Ιουλίου 1947.  Το πρώτο βρισκόταν υπό τη διοίκηση του βασιλιά και αφορούσε την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων, ενώ το δεύτερο αφορούσε τη συγκέντρωση των παιδιών ηλικίας 4 έως 16 ετών σε 53 ιδρύματα, τις λεγόμενες «παιδουπόλεις».( Vervenioti, 2002:4)
Οι εργασίες της Βασιλικής Πρόνοιας απευθύνονταν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μαινόταν το μεγαλύτερο μέρος των εμφυλίων συγκρούσεων.  Οι παιδουπόλεις ιδρύθηκαν με χρήματα που συγκέντρωσε με τη διενέργεια εράνου, τον Έρανο «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος. Υπολογίζεται ότι τα χρήματα που διακινήθηκαν από τα βασιλικά ιδρύματα ήταν πάνω από 300.000.000δρχ. το χρόνο, ενώ οι κρατικοί φορείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν τη διαχείριση τους.(Βερβενιώτη, 1999: 22-24)
Τα ηλικιακά όρια των παιδιών που συγκεντρώθηκαν, ήταν 4-16 χρονών.  Τα όρια αυτά δεν τηρήθηκαν, καθώς ο Κυβερνητικός Στρατός μετακίνησε «παιδιά»  μέχρι και 20 ετών. Επιπλέον, λειτουργούσε και μία τεχνική σχολή στην Κω για «ανήλικους εγκληματίες». Πρέπει να αναφερθεί πως οι συνθήκες περιορισμού και αποκλεισμού σε ένα τέτοιο ίδρυμα – όπως συμβαίνει και σε κάθε είδους κέντρου κράτησης – δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάρμοστες συμπεριφορές προς τους κρατούμενους (όπως βασανιστήρια και βιασμοί), οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την εποχή εκείνη.( Γκαγκούλιας, 2004:50-51) Στα κέντρα αυτά, τα παιδιά και οι νέοι διαπαιδαγωγούνταν με αντικομμουνιστικά συνθήματα και θεωρούσαν τους γονείς τους εγκληματίες, προδότες και άξιους για κατάδοσή τους στις αστυνομικές αρχές.
Ο τρόπος συλλογής των παιδιών ποικίλει ανάλογα με τις πηγές άντλησης πληροφοριών και τις μαρτυρίες. Σημειώνονται περιπτώσεις που οι γονείς έστειλαν οικειοθελώς τα παιδιά τους στις παιδουπόλεις, περιπτώσεις που τα παιδιά στάλθηκαν εν αγνοία των γονέων και άλλες που οι γονείς υπέκυψαν μετά από απειλές άμεσης εκτέλεσης.(Baerentzen, 1992:138, 141-142)
Υπολογίζεται ότι περίπου 18.000 παιδιά μεταφέρθηκαν στις παιδουπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ο αριθμός τους ανερχόταν στις 25.000-28.000.( Vervenioti, 2002:4)    Από τις 53 παιδουπόλεις, οι 23 λειτουργούσαν στην Αθήνα, 12 στη Θεσσαλονίκη, 3 στα Γιάννενα, 2 στη Λαμία και από μια σε Καβάλα, Αγρίνιο, Βόλο, Λάρισα και Πάτρα.  Στα νησιά υπήρχαν 3 στη Ρόδο, 2 στη Σύρο και από μία σε Μυτιλήνη, Τήνο και Κέρκυρα.( Βερβενιώτη, 2004:107)
Ο τρόπος ζωής και διαπαιδαγώγησης στις παιδουπόλεις
Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών στις παιδοπόλεις είχε ως στόχο την εσωτερίκευση των εθνικοχριστιανικών ιδεωδών, τα οποία προέβαλλε κατά κόρον η κυβερνητική παράταξη και το παλάτι.  Η στελέχωση των παιδοπόλεων έγινε σύμφωνα με την αποδεδειγμένη αφοσίωση των εργαζομένων στους εθνικούς και θρησκευτικούς θεσμούς, και όχι σύμφωνα με την παιδαγωγική τους κατάρτιση.  Η φρούρηση των ιδρυμάτων γινόταν από χωροφύλακες, οι οποίοι ονομάζονταν «παιδονόμοι».
Η ψυχαγωγία των παιδιών αφορούσε τον προσκοπισμό και τα κατηχητικά σχολεία, ενώ παράλληλα γινόταν εκκλησιασμός κάθε Κυριακή.  Το ημερήσιο πρόγραμμα ξεκινούσε με το χτύπημα της καμπάνας, εγερτήριο, πρωινό προσκλητήριο, έπαρση της σημαίας, πρωινή προσευχή, στρώσιμο των κρεβατιών, πρωινή και απογευματινή εθνική κατήχηση, βραδινό προσκλητήριο, εσπερινή προσευχή, κατάκλιση και χτύπος της καμπάνας, που σήμαινε το σιωπητήριο.
Η εμφάνιση των παιδιών στις πόλεις γινόταν σε στρατιωτικούς μετασχηματισμούς. Ήταν ντυμένα με ομοιόμορφες στολές, στρατιωτικό μπουφάν και χακί παντελόνι για τα αγόρια και γκρι φουστάνια για τα κορίτσια.
Η απασχόληση των κοριτσιών στις παιδοπόλεις ήταν το πλέξιμο, το μαντάρισμα, το σιδέρωμα, το μαγείρεμα, ο αργαλειός, η ταπητουργία, το κέντημα, σύμφωνα με τις ιδέες για τον προορισμό της γυναίκας : νοικοκυρά, σύζυγος, μητέρα.  Τα έργα των κοριτσιών πωλούνταν και τα έσοδα πήγαιναν στο ταμείο του Εράνου.(Σέρβος, 2001: 176-179)
Επίσης, το Βασιλικό Ίδρυμα είχε ιδρύσει Τεχνικές σχολές, οι οποίες τέθηκαν στην ευθύνη του Εράνου.  Η μεγαλύτερη όλων ήταν η Βασιλική Τεχνική Σχολή Λέρου, η οποία ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1949, όπου είχαν μεταφερθεί αρχικά οι ανήλικοι που συμμετείχαν στο ΔΣΕ από την Πελοπόννησο, για να εκπαιδευτούν τεχνικά και να «αναμορφωθούν» ηθικά.  Η διάρκεια φοίτησης ήταν ένας χρόνος.  Οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν στρατιωτικές και η Σχολή της Λέρου αποτελούσε παράδειγμα εκφοβισμού για τους ανυπάκουους τροφίμους των υπόλοιπων παιδουπόλεων.( Βερβενιώτη, 2004:109)  Άλλος τίτλος που δόθηκε στα κέντρα αυτά ήταν «Αποικίαι ελεύθερων καταδίκων» (Καθημερινή, 15-12-1951).  Στις φυλακές αυτές κρατούνταν ανήλικοι, που αντιμετώπιζαν τη ποινή του θανάτου.  Στις φυλακέπαιδια εμφυλιος 24γραμματαjpgς ανηλίκων Κηφισιάς κρατούνταν 98 κορίτσια, 3 από τα οποία ήταν καταδικασμένα σε θάνατο (Δήμητρα Γκοτζινοπούλου, Τασία Γαραμανίδου, Κατίνα Καλλάτου).  Περισσότερα από 360 παιδιά της Μακρονήσου είχαν καταδικαστεί, χωρίς αφορμή, σε βαριές ποινές και υπόκεινταν σε βασανιστήρια.  Αίσθηση είχε προκαλέσει η έκκληση μιας ομάδας παιδιών που ήταν κλεισμένα στις φυλακές της Κηφισιάς, η οποία δημοσιεύτηκε στον «Δημοκρατικό Τύπο» το 1950, όπου καταγγέλλουν φόνους, βασανιστήρια και βιασμούς των ανήλικων τροφίμων.  Με τους παραπάνω τρόπους, οι φύλακες του αναμορφωτηρίου προσπαθούσαν να αποσπάσουν τις δηλώσεις μετανοίας και να ικανοποιήσουν τα αρρωστημένα πάθη τους.  Η ομάδα των νέων προχωράει στην καταγγελία πέρα από τους φυσικούς αυτουργούς και κατηγορεί τους ηθικούς αυτουργούς και εμπνευστές του σχεδίου αυτού.  Η έκκληση αυτή υπογράφηκε από όλους τους κρατούμενους των φυλακών Κηφισιάς.  330 ανήλικοι τρόφιμοι των φυλακών Μακρονήσου προχώρησαν σε παρόμοια έκκληση το 1950, 39 από τους οποίους αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν το 1949.  Ακολούθησαν καταγγελίες και άλλων παιδιών από τη Βίδο και την Κέρκυρα.  Σε όλες τις παραπάνω εκκλήσεις γίνονταν ονομαστικές καταγγελίες των βασανιστών. (Γκαγκούλιας, 2004:49)
Η μετακίνηση παιδιών από το Δημοκρατικό Στρατό
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας (Φεβρουάριος 1945) και εξαιτίας των διώξεων που υφίσταντο, τα μέλη του ΚΚΕ είχαν ιδρύσει προσφυγικά κέντρα στη Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία και Αλβανία.  Το 1947 – όταν είχε ήδη σχηματιστεί η «Κυβέρνηση του Βουνού» και το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου – στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας λειτουργούσαν τρία δημοτικά σχολεία, δύο νηπιαγωγεία και ένας παιδικός σταθμός.  Οι εκδιωγμένοι  θεωρούσαν τη μετακίνηση αυτή προσωρινή. «Για δεκαπέντε μέρες φύγαμε και κάτσαμε 52 χρόνια» αναφέρει η κυρία Χ.Π., πολιτική πρόσφυγας από τη Ρουμανία. Υπεύθυνοι για τους προσφυγικούς καταυλισμούς τέθηκαν μέλη της ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων) και το ΚΚΕ, ενώ ενεργό ρόλο είχαν και τα κομμουνιστικά κόμματα, οι Ερυθροί Σταυροί, οι οργανώσεις νεολαίας των χωρών υποδοχής και τα «Αετόπουλα».( Βερβενιώτη, 2004: 105-107)  Το ΚΚΕ είχε θέσει το ζήτημα στο Διεθνές Συνέδριο Δημοκρατικής Νεολαίας στο Βελιγράδι στις 3 Μαρτίου 1948, όπου οι εκπρόσωποι των νεολαίων των Λαϊκών Δημοκρατιών είχαν υιοθετήσει την πρόταση να φιλοξενήσουν προσωρινά τα ελληνόπουλα, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις.  Στις 7 Μαρτίου 1948 οι κυβερνήσεις των Λαϊκών Δημοκρατιών έκαναν δεκτό το αίτημα της Προσωρινής Δημοκρατικής να φιλοξενήσουν και να περιθάλψουν τα παιδιά, μέχρι οι συνθήκες στην Ελλάδα να επιτρέψουν την επιστροφή τους.(Σέρβος, 2001:222)  Το Μάιο του 1948, το ΚΚΕ συγκρότησε την «Επιτροπή Βοήθεια στο Παιδί» (ΕΒΟΠ) με έδρα αρχικά τη Βουδαπέστη και αργότερα το Βουκουρέστι, της οποίας πρόεδρος ανέλαβε ο Πέτρος Κόκκαλης, γιατρός και πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Η ΕΒΟΠ ανέλαβε την επίβλεψη της μεταφοράς και παραμονής των παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες.(Βερβενιώτη, 2004:105-107)
Οι λόγοι που οδήγησαν το ΔΣ να ξεκινήσει τη μεταφορά των παιδιών στις χώρες του ανατολικού μπλοκ, σύμφωνα με την αντάρτικη εφημερίδα «Εξόρμηση» ήταν οι εξής: α) οι καταστροφές που προκαλεί η πολιτική του κυβερνητικού στρατού, β) η έλλειψη τροφής, γ) η καθημερινή έκθεση στους δρόμους 150.000 και άνω παιδιών, με αποτέλεσμα τον θάνατό τους, δ) η διαταγή της Φρειδερίκης για συγκέντρωση όλων των παιδιών με σκοπό την «πλύση εγκεφάλου» και ε) τους βομβαρδισμούς των γυναικόπαιδων από τον κυβερνητικό στρατό, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 120 παιδιών τους πρώτους μήνες του 1948.(Baerentzen, 1992:141)
Το όριο ηλικίας των παιδιών ήταν 3-14 χρονών, αλλά όπως και στην περίπτωση του Εράνου, δεν τηρήθηκε.  Σύμφωνα με μαρτυρίες μαχητών του ΔΣ, υπήρχαν περιπτώσεις μεγαλύτερων παιδιών (14-18 ετών) που συλλέχθηκαν, εκπαιδεύτηκαν εντός ή εκτός Ελλάδας και πήραν μέρος στις μάχες.  Δεδομένου ότι ο ΔΣ αντιμετώπιζε πρόβλημα με τις εφεδρείες του, τον Φεβρουάριο του 1948 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Προσωρινής Κυβέρνησης  στρατιωτική Διάταξη για την επιστράτευση των γυναικών. Ένας λόγος, λοιπόν, που απομακρύνθηκαν και τρίχρονα παιδιά ήταν η εισαγωγή των γυναικών στις στρατιωτικές υπηρεσίες του ΔΣ.(Βερβενιώτη, 2004:106-107)
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εξόρμηση», από τα μέσα του Φεβρουαρίου μέχρι τις 5 Μαρτίου, οι γονείς συγκέντρωσαν 4.784 παιδιά από 59 χωριά, ώστε να μεταφερθούν στις λαϊκές δημοκρατίες.  Την 1η Απριλίου του 1948, η εφημερίδα περιέγραφε τη διαδρομή 1.884 παιδιών με τα κάρα και τους συνοδούς τους.  Οι συνοδοί ήταν συνήθως κορίτσια και αγόρια μεγαλύτερης ηλικίας, «μωρομάνες» και ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες της UNSCOB (Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια), η μαζική εκτόπιση παιδιών δεν είχε αρχίσει πριν το Μάρτιο του 1948.( Baerentzen, 1992:141-148)
Η αποστολή των παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους, κι όπου δεν υπήρχαν γονείς, με τη σύμφωνη γνώμη των στενών τους συγγενών.  Επρόκειτο για παιδιά που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν παιδιά ανταρτών ή συγγενείς τους.  Προέρχονταν κυρίως από τις βόρειες περιοχές της χώρας, αν και ανάμεσά τους υπήρχαν «ανταρτόπαιδα» από τη Νότια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη.  Οι χώρες υποδοχής, σε συνεργασία με την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση, είχαν φροντίσει για τη μεταφορά και την εγκατάσταση των παιδιών από τη στιγμή που περνούσαν τα σύνορα, για τη διατροφή τους και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.  Χώρες που δέχτηκαν παιδιά ήταν η Γιουγκοσλαβία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχοσλοβακία, η Πολωνία, η Ανατολική Γερμανία, η Βουλγαρία.  Επίσης, παιδιά δέχτηκε και η Αλβανία, τα οποία προωθήθηκαν στις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες, καθώς και η ΕΣΣΔ μετά την ήττα του ΔΣΕ και το πέρασμα των ανταρτών στην πολιτική προσφυγιά (μετά το 1949).(Σέρβος, 2001:226-227)
Η κατάσταση της υγείας των παιδιών ήταν πολύ άσχημη.  Από το σύνολο των παιδιών που στάλθηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες, έπασχαν: το 26% από πνευμονικές παθήσεις, το 17,5% από βρογχικά, το 10,5% από νευρικές παθήσεις, το 14% από ψώρα, το 21,5% από ρευματικά και άλλες αρρώστιες. Υγιή ήταν μόνο το 10,5%.  Επίσης, από  το  σύνολο  αυτών που  ήταν   σχολικής     ηλικίας το 60% ήταν τελείως αγράμματα.(Γκαγκούλιας, 2004:95)
Ο αριθμός των παιδιών που αναφέρεται ότι μεταφέρθηκαν από το ΔΣ και ζούσαν στις λαϊκές δημοκρατίες και την Σοβιετική Ένωση το 1950 υπολογίζεται σε 25-28.000.  Υπάρχει μία σχετική ασάφεια στον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνταν στη Γιουγκοσλαβία, καθώς οι σχέσεις Τίτο-Στάλιν διακόπηκαν.  Επίσης, υπάρχει σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που μεταφέρθηκαν, καθώς στα 25-28.000 παιδιά συμπεριλαμβάνονται και οι νεαροί μαχητές του ΔΣ, τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός των ελληνικών συνόρων και εκείνα που μεταφέρθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους πριν και κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.  Οι μετακινήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος σχεδόν της εμφύλιας σύγκρουσης, το καλοκαίρι του 1949.(Σέρβος, 2001:105-107)
Ιδρύματα φιλοξενίας και διαπαιδαγώγηση των παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες
Οι πρώτες πόλεις υποδοχής των παιδιών ήταν το Μπούλκες της Βοϊβοντίνας (Γιουγκοσλαβία), όπου ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 6.000 αντάρτες και είχε μετατραπεί σε ελληνική αυτοδιοικούμενη κοινότητα, η Σκόδρα και η Αυλώνα (Αλβανία), το Μπάνκες της Βουλγαρίας. Τα έξοδα συντήρησης, διατροφής, ρουχισμού, νοσηλείας και μόρφωσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανέλαβαν οι Λαϊκές Δημοκρατίες.
Παιδίατροι, παιδοκόμοι, νηπιαγωγοί, νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού και οργανώσεις της νεολαίας ανέλαβαν τη περίθαλψη των παιδιών, τη σίτιση, καθαρισμό και ένδυσή τους.  Στη συνέχεια, τα προσφυγόπουλα μεταφέρθηκαν με τρένα και λεωφορεία στις πόλεις προορισμού τους. Εκεί, τα παιδιά έμειναν σε παλιά ανάκτορα, παιδικές κατασκηνώσεις, στρατόπεδα και άλλα ιδρύματα τα οποία είχαν μετατραπεί σε παιδικούς σταθμούς.  Ο κάθε σταθμός λειτουργούσε με κατάλληλο προσωπικό και στην αρχή έμεναν και οι μητέρες που συνόδευαν τα παιδιά στις Λαϊκές Δημοκρατίες.  Επίσης, τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά φρόντιζαν τα μικρότερα.
Οι παιδικοί σταθμοί αποτελούνταν από μεγάλες αίθουσες, στις οποίες έμεναν 10 περίπου παιδιά (τα αγόρια χωριστά από τα κορίτσια) σε ξεχωριστό κρεβάτι το καθένα.  Μέσα ή δίπλα σε κάθε σταθμό  υπήρχαν λέσχες, όπου τα παιδιά σιτίζονταν.  Επίσης, σε κάθε σχολείο υπήρχαν εργαστήρια, γραφεία των μαθητικών οργανώσεων, αθλητικά και μουσικά όργανα, είδη ζωγραφικής, αίθουσες και μηχανήματα προβολής, ενώ στους μεγάλους παιδικούς σταθμούς λειτουργούσαν ιατρεία με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (παιδίατροι, παθολόγοι, νοσοκόμες).  Αρχικά, πολλά από τα παιδιά δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, όπως στον ύπνο σε κρεβάτι –μιας και στην Ελλάδα κοιμόντουσαν σε ψάθες στο πάτωμα- και στην τήρηση κανόνων υγιεινής – όπως το μπάνιο με σαπούνι και πλύσιμο δοντιών.( Σέρβος, 2001:242-243)
Όταν τα παιδιά βρέθηκαν εκτός Ελλάδας, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην αλληλογραφία τους με τους γονείς ή άλλους συγγενείς στην Ελλάδα. Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί πρόσφυγες τιμωρήθηκαν, επειδή άκουγαν «τα νέα» από την ελληνική ραδιοφωνία.( Γκαγκούλιας, 2004:144 )  Η επιρροή του Κόμματος στην καθημερινή ζωή των προσφύγων ήταν πολύ μεγάλη. Ακόμη, επιδιώχθηκε τα παιδιά να μετακομίσουν στις χώρες που ζούσαν και οι γονείς τους, αν και αυτό επιτεύχθηκε μετά τη λήξη του εμφυλίου, κυρίως το 1950.  Επίσης, τα παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα στην ελληνική και στη γλώσσα της χώρας υποδοχής.  (Σέρβος, 2001:237)
Σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή Πολιτικών Προσφύγων ο αριθμός των παιδιών ανά χώρα ήταν ο εξής : Ρουμανία 5.132, Τσεχοσλοβακία 4.148, Πολωνία 3.590, Ουγγαρία 2.859, Βουλγαρία 672, Σοβιετική Ένωση 1.128, Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας 1.300, συνολικά 18.829 παιδιά.
Όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της υπερορίας, οι Έλληνες δάσκαλοι ανελάμβαναν να διαμορφώσουν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης στους μαθητές, σύμφωνα με οδηγίες του Κομουνιστικού Κόμματος.  Εάν οι δάσκαλοι δεν ακολουθούσαν την κομματική  γραμμή, απομακρύνονταν από τα καθήκοντά τους και κάποιες φορές «στέλνονταν στα εργοστάσια για να αποκτήσουν προλεταριακή συνείδηση».( Γκαγκούλιας, 2004:123-124) Στους μαθητές καλλιεργούνταν η πεποίθηση πως θα γύριζαν σύντομα στην Ελλάδα για να την «απελευθερώσουν» και τους καλούσαν να διαβάζουν και να μοχθούν, για την «σοσιαλιστική ανοικοδόμηση» της πατρίδας τους.
Η επιστροφή των παιδιών στις εστίες τους
Το θέμα της επιστροφής των παιδιών στις οικογένειές τους χρησιμοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές για να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις.  Η εκμετάλλευση του θέματος των παιδιών για την επίτευξη των πολιτικών σχεδίων της κάθε πλευράς έκανε το έργο της επιστροφής των παιδιών ακόμη πιο δύσκολο.
Όσον αφορά τα παιδιά των παιδοπόλεων της Φρειδερίκης, η επιστροφή τους στην οικογενειακή στέγη ήταν προβληματική λόγω πολιτικών επιπλοκών.  Η Επιτροπή του Εράνου αποφάσισε ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν όλοι οι τρόφιμοι, εκτός από εκείνους που ήταν ορφανοί και από τους δύο γονείς ή «των προς τούτοις εξομοιουμένων», δηλαδή τα παιδιά των οποίων οι γονείς ήταν αντάρτες εντός ή εκτός Ελλάδας, εξόριστοι ή φυλακισμένοι, οι οποίοι θεωρούνταν από τον Έρανο νεκροί.  Με λίγα λόγια, θεωρούνταν ορφανά και τα παιδιά που οι γονείς τους ζούσαν, αλλά είχαν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις από την επικρατούσα εθνικόφρονη κυβέρνηση.  Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι τα παιδιά των εξόριστων και των φυλακισμένων ήταν «ανέστια», θεωρήθηκε αδικαιολόγητη η παρακράτηση των παιδιών, των οποίων οι γονείς ήταν μέλη του ΔΣ στο παρελθόν και ζούσαν, εφόσον η εμφύλια διαμάχη είχε σταματήσει.  Για την κράτηση των παραπάνω παιδιών είχε συνεχιστεί η λειτουργία 13 από τις 53 παιδοπόλεις.(Βερβενιώτη, 2004:118-119)  Στις 24 Ιουνίου του 1950 έγινε η «τελετή επαναπατρισμού» στην πλατεία Συντάγματος.  Σύμφωνα με στοιχεία του Βασιλικού Ιδρύματος, ο αριθμός των παιδιών που επέστρεψαν ήταν 15.000, δηλαδή περίπου τα μισά παιδιά.(Σέρβος, 2001:148)
Ο επαναπατρισμός των παιδιών που είχαν μετακινηθεί στις ανατολικές χώρες  ήταν δυσκολότερος, εξαιτίας της διεθνούς πολιτικής εμπλοκής.  Η πρώτη αποστολή από 21 παιδιά έφτασε στην Ελλάδα στις 23 Νοεμβρίου 1950.  Μέχρι το 1952 είχαν επιστρέψει περίπου 500 παιδιά, όλα από τη Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας της σύγκρουσης Τίτο-Στάλιν.  Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄50 επέστρεψαν και άλλα παιδιά από χώρες της σοσιαλιστικής επιρροής, αλλά ο συνολικός αριθμός παραμένει άγνωστος.  Γεγονός είναι ότι τα περισσότερα παιδιά παρέμειναν στις λαϊκές δημοκρατίες και τη Σοβιετική Ένωση, μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς πρόσφυγες.(Βερβενιώτη, 2004:119-120)
Τα παιδιά των παιδουπόλεων φαίνεται πως προσαρμόστηκαν ευκολότερα από τα προσφυγόπουλα, καθώς οι αξίες με τις οποίες είχαν διαπαιδαγωγηθεί ήταν συμβατές με την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που συνάντησαν στην επιστροφή τους. Συχνά έτρεφαν αρνητικά αισθήματα προς τους «κομμουνιστές – προδότες» γονείς τους.
Τα περισσότερα παιδιά των φυλακισμένων γυναικών έσμιγαν με τις μητέρες τους μετά την αποφυλάκισή τους.  Τα δύο τρίτα των παιδιών της φυλακής μεγάλωσαν χωρίς  πατέρα, είτε γιατί είχε πεθάνει ή επειδή ήταν στην εξορία, στη φυλακή ή αγνοούμενος.    Οι γονείς που αποφυλακίζονταν ή επέστρεφαν από την εξορία συναντούσαν μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα κατά την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, και αυτό φαίνεται να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως η ζωή τους είχε καταστραφεί, εξαιτίας των πολιτικών ιδεών των γονιών τους.(Mazower, 2004:114-116)

Τα ερείπια των Αθηνών

$
0
0
n
Τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις μου στην Αθήνα συνοδεύονται από εκτενείς περιπάτους στο κέντρο (και ενίοτε απόκεντρο) της πόλης, με μόνη παρέα την φωτογραφική μου μηχανή. Νιώθω έτσι περισσότερο σαν τουρίστας παρά σαν ένας ντόπιος που επιστρέφει σε οικεία εδάφη.
Είναι περίεργο να νιώθεις ξένος στον τόπο που σε γέννησε και σε έθρεψε. Να γυρνάς και να βλέπεις πως τα πάντα αλλάζουν συνέχεια ερήμην σου. Είναι όμως συνάμα και ένα αίσθημα συναρπαστικό, λυτρωτικό, σαν να βρίσκεσαι ξανά σπίτι σου χωρίς να το γνωρίζει κανένας και να κοιτάς τα πάντα μέσα από μια κλειδαρότρυπα.
Καθώς φέρνω βόλτα τις διάφορες συνοικίες η προσοχή μου εστιάζεται σχεδόν άθελά μου σε ερειπωμένα -κυρίως νεοκλασσικά- κτίσματα που επιμένουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πείσμα του χρόνου.
n
n
Αρχίζω σιγά-σιγά να τα αναζητώ, προσπαθώντας να ανασυνθέσω το πορτρέτο μερικών εκ των ωραιότερων αντιπροσώπων ενός σχεδόν ξεχασμένου αθηναϊκoύ αστικού τοπίου.
n
Κτίρια εγκαταλειμμένα, που καταστράφηκαν ή απλά αφέθηκαν να ρημάζουν, χωρίς όμως να χάσουν τελείως την μοναδική χάρη και αύρα τους. Παρόλες τις απώλειες που υπέστησαν (ή ίσως και εξαιτίας αυτών, όπως συχνά συμβαίνει και με πολλά αρχαία γλυπτά) φαντάζουν μπροστά μου ιδιαίτερα γοητευτικά, καθώς το βλέμμα μου αντικρίζει κατευθείαν τον αττικό ουρανό μέσα από τα μισογκρεμισμένα παράθυρα και τις κατεστραμμένες οροφές τους.
n
n
Τουρίστας που φωτογραφίζει ερείπια λοιπόν, τι πιο ταιριαστό για ένα μέρος όπως η Αθήνα. Και αν τα ερείπια μιας πόλης έχουν κάτι να πουν (και πιστεύω πως έχουν) για τον χαρακτήρα και την ιστορία της, το από που προέρχεται αλλά και το που πάει, τότε ίσως θα ήταν καλό να ρίχναμε που και που καμιά ματιά και σε αυτά τα κάπως πιο ταπεινά χαλάσματα, πέρα από τα αθάνατα και χιλιοταλαιπωρημένα μάρμαρα που όλο μας αποσπούν την προσοχή...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ

$
0
0


Το κομπολόι ή επί το Ελληνικότερο ‘’ κομβολόγιο(ν) κατασκευάζετε από χάντρες οι οποίες μπορεί να είναι φτιαγμένες από ασήμι, γυαλί, κεχριμπάρι, κόκκαλο, κοράλλι, κουκούτσια καρπών, μέταλλο, πετρώματα, ημιπολύτιμους λίθους, μαργαριτάρια, ξύλο και σήμερα από πλαστικό και οποιοδήποτε πρόσφορο υλικό. Το ποιο προσφιλές και διαδεδομένο υλικό για την κατασκευή χαντρών ανά τους αιώνες ήταν το κεχριμπάρι (Καχραμάν). Το θεωρούσαν χαλαρωτικό, και έκρυβε θεραπευτικές και ιαματικές ιδιότητες. Μια λεπτή οπή από την κορυφή διαπερνά το κέντρο εκάστης χάνδρας και όλες μαζί είναι περασμένες σε ένα νήμα από διάφορα υλικά. Αλυσίδα (λεπτή), δέρμα, μετάξι , σπάγκος, μπορούν να παίξουν το ρόλο του νήματος . Οι άκρες του είναι δεμένες μεταξύ τους με κόμπο. Το νήμα έχει τέτοια έκταση ώστε να δίνει την δυνατότητα οι χάντρες να μετατοπίζονται με ευχέρεια, αργά η μια μετά την άλλη, με τη βοήθεια των δακτύλων του χρήστη. Τον κόμπο του νήματος και άκρια του κομπολογιού, κοσμεί πάντα μια φούντα. Η όλη κατασκευή του κομπολογιού και Μπεγλέρι καλούμενου, έχει την δυνατότητα να στρέφεται γύρω από τα δάχτυλα του χρήστη. Ανά τους αιώνες, ήταν μια τελείως ανδρική υπόθεση και απασχόληση. Για την πατρότητα του υπάρχουν πολλές ιστορίες. Η αλήθεια της γένεσης του, χάνετε στα βάθη των αιώνων. Η στοματική παράδοση, θέλει γύρω στα 500 π. Χ, κάπου στην μακρινή μας Ινδία, ένας μαθητής ιερατικής σχολής, να είναι υποχρεωμένος να πει 108 φορές την προσευχή του (Μάντρα). Λόγω του ότι ήταν αγράμματος και δεν γνώριζε να μετρά, ο δάσκαλος του, τρύπησε αντίστοιχα κουκούτσια. Τα πέρασε όλα μαζί σε ένα κορδόνι και έδεσε τις άκριες. Αν ευσταθεί αυτή η ιστορία, αυτό ήταν το πρώτο υποτυπώδες προσευχητάριο. Εναλλάσσοντας θρησκείες και λαούς έλαβε ανάλογες ονομασίες . Οι Ινδουιστές και βουδιστές το ονόμαζαν «Τζεπιάν» ή «Τζέπα» Στη σανσκριτική γλώσσα υποδηλώνει την προσευχή. Σήμερα όμως έχει επικρατήσει η ονομασία «Mala» . Οι μουσουλμάνοι το είπαν «τασμπίχ» ή «τεσπίχ». Οι Γάλλοι «Chapelet». Οι Γερμανοί « Rosencrantz» , οι Ιταλοί και γενικά οι Οι ρωμαιοκαθολικοί «Rosario», «ροζάριο».. Οι Ελληνορθόδοξοι «κομποσκοίνι» (με 54 κόμπους) και «πατερήμι» είναι ο πρόδρομος του κομπολογιού. Γενικά παραδεκτό, πάντως πως Βυζαντινοί και Σταυροφόροι είναι αυτοί που το μετέφεραν και το έκαναν γνωστό στη δύση. Σαν αντίλογο, για να μη χάσουμε σαν λαός την πατρότητα και του κομπολογιού θα πω ότι ως λέγουν το χρησιμοποιούσαν οι προπάτορες μας στην διάρκεια των Ελευσίνιων μυστηρίων. 

 

 


Οι προσευχές των Μουσουλμάνων προς τον Αλλάχ, μετρούνται σε 99, όσες και οι ιδιότητες του. Τόσες ήταν και οι χάντρες του «Τασμπίχ». Δεμένες, πολύ κοντά η μία στην άλλη, ώστε να είναι ποιο εύκολο το μέτρημα. Αργότερα μειώθηκαν σε 33. Σε αυτής της μορφής τα προσευχητάρια, κάθε ένδεκα χάντρες, η επόμενη είναι μικρότερου μεγέθους για να μη χάνουν το μέτρημα. Τρείς φορές έστρεφαν αργά, αργά το κομπολόι στη μια παλάμη τους. Με το τέλος κάθε προσευχής έσπρωχναν τη χάντρα με τον αντίχειρα τους έως πουν και τις 99. Μια διαφορετική, επιμήκης χάντρα, ο «Θυρεός» είναι η αρχή και το τέλος του κομπολογιού. Οι ανατολίτες την ονομάζουν «Αλλάχ» και εμείς «Παπά» Σήμερα, μπορούμε να δούμε σαν κατάληξη αντί για την φούντα μετά τον «Παπά», δυο πολύ μικρότερες χάντρες ή κάποιο γούρι . Πιθανά από το «Κόμπος» και το «Λέγει» , «Κομπολέγει», καταλήξαμε στην ονομασία «Κομπολόγι», «κομπολόι» . Το «Μπεγλέρι» των «κουτσαβάκιδων» είχε 16 χάντρες. Πάντως στα σημερινά κομπολόγια πάντα είναι μονός αριθμός γιατί πιστεύουν ότι φέρνει ευτυχία και γούρι στον κάτοχο του. Δεν έχει σημασία ποιος, που και πότε το ανακάλυψε. Από τότε άλλαξε πολλά χέρια και κατόχους έως που έπεσε σε εμάς. Οι Έλληνες του δώσαμε νέα υπόσταση. Το λατρέψαμε και το τραγουδήσαμε. Υπακούοντας στα προστάγματα της ιδιοσυγκρασία μας ανέπτυξε μαζί μας άθραυστη σχέση .Η ύπαρξη του πείρε νέο νόημα. Έγινε ο αχώριστος σύντροφος μας. Κάτι το άκρως απαραίτητο και αναπόσπαστο της προσωπικότητας μας. Αν ρωτήσεις όλους τους ανθρώπους του κόσμου, χωρίς πολύ σκέψη και με βεβαιότητα θα πουν ότι το κομπολόι είναι Ελληνικό. Τεράστια η συναισθηματική αξία και η επιρροή για τον κάτοχο του. Παρά του ότι όλα τα κομπολόγια κάνουν την ίδια δουλειά, κάθε κομμάτι παραμένει ξεχωριστό. Διαφέρουν μεταξύ τους στα πάντα. Κατ, αρχάς στο χρώμα , στο μέγεθος, στην ποιότητα , στο υλικό και στο σχήμα της χάντρας. Στο μήκος, το χρώμα και το υλικό του νήματος και της φούντας. Οι λεπτομέρειες και μαζί όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία του το κάνουν να φαντάζει στα μάτια και μιλάει απευθείας στην καρδιά μας. Εκφράζει το μεράκι του καθενός μας , Ορισμένοι να το θεωρούν σαν σύμβολο κύρους και υπόστασης. Η μοναδικότητα του Ελληνικού κομπολογιού, έγκειται στο ότι το χρησιμοποιούμε για προσωπική τέρψη. Αγχολυτικό για χαλάρωση και όχι για κάποια θρησκοτελετουργική ανάγκη. Αυτός και ο λόγος που έδωσαν αρκετό ελεύθερο χώρο μεταξύ των χαντρών. Ζητούσαμε πάντα λευτεριά και θέλουμε να ζουμε ελεύθεροι και να εκφράζουμε το γούστο μας. Σαν δώσαμε λευτεριά στις ασυναγώνιστες κεχριμπαρένιες χάντρες, αυτές όταν κτυπούν μεταξύ τους παράγουν όμορφους ήχους. Αυτή η μελωδία και η άμεση επαφή με κάθε μια από τις χάντρες έκανε το κομπολόι αναπόσπαστο τμήμα και επέκταση του εαυτού μας. Ορισμένοι το μεταχειρίζονται σαν φάρμακο εναντίον του καπνίσματος. Άλλωστε σαν λαός δεν είμαστε εραστές της προσευχής, της υποταγής και της λύπησης. Σωστό κομπολόι, για τον καθένα μας είναι αυτό το οποίο τέρπει και ευχαριστεί αυτιά, δάκτυλα και μάτια . Πρέπει να είναι λειτουργικό και ανθεκτικό. Να έχει αρμονία στο μέγεθος τον όγκο και τα χρώματα. Εναρμονιζόμενο με τα κελεύσματα και τις επιταγές των εποχών, συνεχίζει να δηλώνει την όμορφη παρουσία του, όχι πλέον σαν αποκλειστικά αντρικό αντικείμενο. Κάτι το απαραίτητο για τον μάγκα και τον νταή. Ας θυμηθούμε τη χαρακτηριστική φιγούρα του θεάτρου Σκιών το «Σταύρακα» ή τους πονηρούς που κάναν μπλόκο, για να του πάρουν το μπεγλέρι .Σήμερα πλέον κοσμεί τα χέρια όμορφων υπάρξεων σαν απαραίτητο αξεσουάρ και αντίδοτο συναισθηματικών επιπλοκών. Όπως το μπουζούκι, έτσι και αυτό εισέβαλε στα σαλόνια και έπαψε να είναι απασχόληση και πέρασμα χρόνου για μάγκες και αργόσχολους. Ο γιός του αξέχαστου ναυτεργάτη φίλου μου και αγωνιστή Τάσσου, ΝικολάκηςΑνταλής, έχει σαν κύρια απασχόληση του το κομπολόι και εφοδιάζει τους μερακλήδες με πανέμορφα κομμάτια. Κάμποσα από αυτά, ομορφαίνουν τις ώρες μου αλλά ευωδιάζουν το φτωχικό μου με τις μοσχοβολιές και τα θεία αρώματα που εκπέμπουν. 

 

«Φτωχό κομπολογάκι μου, εσύ είσαι το μεράκι μου»

Μιχάλης Γ. Καριάμης
Συνταξ. Πλοίαρχος

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

$
0
0

ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, 
ΤΗΝ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ, ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΘΗΝΩΝ.
Παλιό σπίτι δίπλα στο πάρκο της Φυτευτής

Μονοκατοικία στην οδό Αιλιανού

Το πάρκο Γαζία

Παλιό ακατοίκητο σπίτι στο πάρκο Γαζία

Πηγάδι στο πάρκο Γαζία

Είσοδος του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής

Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής

Παλιό σπίτι στην οδό Ιακωβάτων

Νεοκλασικό στην οδό Ιακωβάτων

Ο κινηματογράφος Αλόη, από τους τελευταίους που έκλεισαν στα Πατήσια

Παλιό σπίτι στα Κάτω Πατήσια

Ο Άγιος Λουκάς

Είσοδος του Αγίου Λουκά - Μαρμάρινο υπέρθυρο με ψηφιδωτό που παριστάνει τον ευαγγελιστή Λουκά

Ο τρούλλος του Αγίου Λουκά


Ο Άμβωνας με αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου

Παλιο διώροφο σπίτι

Τρία παλιά σπίτια στη σειρά (οδός Αιλιανού)

Προπολεμική μονοκατοικία στη συμβολή των οδών Νομικού και Αιλιανού

Προσόψεις παλιών σπιτιών στην οδό Αιλιανού
Προπολεμική μονοκατοικία στην οδό Πάτμου και Νομικού

Η Φοιτητική Εστία Αθηνών στην Πατησίων

Το νοσοκομείο "Η Παμμακάριστος"Τοπική Ιστορία 8ου Γυμνασίου Αθηνών

ΑΘΗΝΑ, ΟΔΟΣ ΤΡΙΠΟΔΩΝ

$
0
0


Η οδός Τριπόδων ήταν στην αρχαιότητα κατά κάποιο τρόπο ό,τι η Λεωφόρος της Δόξας στο Χόλυγουντ σήμερα. Κατά μήκος της οι χορηγοί νικητές των θεατρικών αγώνων ύψωναν μνημεία, επάνω στα οποία τοποθετούσαν τους τρίποδες που κέρδιζαν οι τριλογίες τις οποίες χρηματοδοτούσαν. Δηλαδή πλήρωναν και τον τραγικό ποιητή που έγραφε τρεις τραγωδίες και μία κωμωδία και στη συνέχεια την ανέγερση του μνημείου που πιστοποιούσε τη νίκη τους.
.

Από τα χορηγικά μνημεία σώζεται μόνο ένα, το Μνημείο του Λυσικράτους, γνωστό παλιότερα ως "Φανάρι του Διογένη".
.

Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα, η οδός Τριπόδων ήταν από τους σημαντικότερους δρόμους της πόλεως και κατά μήκος της χτίστηκαν σπουδαίες κατοικίες. Η πρώτη, απέναντι από το μνημείο του Λυσικράτους, ήταν μέχρι πρότινος ένα θλιβερό ερείπιο. Συγχαρητήρια για την αναστήλωση και διάσωσή της.
.


Η δεύτερη είναι στον αριθμό 22, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά. Η είσοδός της, με το πήλινο άγαλμα της Αθηνάς, είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις ωραιότερες της Αθήνας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>