Αιφνίδιες εξελίξεις στο ιστορικότερο ίσως σχολείο της πρωτεύουσας
Ο δάσκαλος της Β΄ τάξης του ιστορικού 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών πήρε μετάθεση για την Νότιο Αφρική όμως η απουσία του δεν αναπληρώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Ως αποτέλεσμα ήταν η παύση της λειτουργίας του ολοήμερου για τους μισούς και πλέον μαθητές. Στο σχολείο απο το οποίο αποφοίτησε
ο πρωθυπουργός Ξεν. Ζολώτας δεν υπάρχει ούτε εκπαιδευτικός για την αγγλική γλώσσα.
Ένας μαθητής της Β΄ τάξης του 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών ενημερώνει τους γονείς του για τις αιφνίδιες εξελίξεις στο ιστορικότερο ίσως σχολείο της πρωτεύουσας του οποίου η συμβολή στη γνώση και τη μόρφωση ξεκίνησε το 1875, πριν από 138 χρόνια.Θα το έχετε προσέξει. Είναι το νεοκλασικό ισόγειο κτίριο στην "Συνοικία των Θεών", την Πλάκα.
Με τη μνημειακή είσοδο με τους δύο μαρμάρινους δωρικούς κίονες, το λιτό μαρμάρινο αέτωμα, με τις μαρμάρινες παραστάδες, με την επιβλητική κεντρική είσοδο και τα ψηλά παράθυρα με τα σφυρήλατα κάγκελα, τα ακροκέραμα.
Από αυτό το σχολείο αυτό πέρασαν πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης, της κοινωνικής ζωής, όπως ο πρωθυπουργός Ξεν. Ζολώτας, ο καθηγητής Παιδιατρικής Ν. Ματσανιώτης, Αρεοπαγίτες όπως ο Άθως Τσούτσος, οι αδελφοί Μάτσα, Αρτέμης και Ορέστης, ο τραγουδιστής Πάνος Γαβαλάς, επίσκοποι, ανώτατοι δικαστικοί κ.ά.
Στην Ελλάδα της κρίσης ο μικρός αυτός «ναός της μόρφωσης» δύσκολα θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τις τραγικές ελλείψεις στο χώρο της παιδείας. Από τις περικοπές, την διαθεσιμότητα, τα κενά και τις απολύσεις.
Ωστόσο, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας, την οποία κοινοποιούν στο γραφείο του υπουργού κ. Κ.Αρβανιτόπουλου, υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε καμία απολύτως προειδοποίηση για τις αιφνίδιες αλλαγές στο σχολείο τους. Αλλαγές που οδηγούν σε αδιέξοδο τους μαθητές και τους γονείς του 74ου Δημοτικού.
«Όπως γνωρίζετε, ένας εκ των διδασκόντων» αναφέρεται στην επιστολή, «ο μέχρι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων δάσκαλος της Β΄ τάξης, κ. Θεμιστοκλής Λεοντίτσης, με οργανική θέση στο 74ο σχολείο, τοποθετήθηκε σε θέση του Υπουργείου Παιδείας, στην Αφρική. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για την εξέλιξη αυτή και κυρίως δεν υπήρξε μέριμνα αναπλήρωσης του κενού που δημιουργείται, όπως θα ήταν λογικό από πλευρά της Διοίκησης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, η λειτουργία του ολοήμερου αφήνει ακάλυπτους τους μαθητές
Οι γονείς, ιδιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται σε αδιέξοδο. « Αντιμετωπίζουν διλλήματα εγκατάλειψης της δουλειάς τους ή αλλαγής σχολείου» επισημαίνεται στην επιστολή.
Τα μέλη του Συλλόγου διαμαρτύρονται και για την απουσία εκπαιδευτικού για την αγγλική γλώσσα.«Η αιφνίδια αυτή αλλαγή στον «χάρτη του σχολείου» έρχεται να προσθεθεί στην ήδη βεβαρυμένη κατάσταση αφού στο σχολείο δεν έχει τοποθετηθεί, ούτε εκπαιδευτικός για την Αγγλική γλώσσα!».
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ