Ο 66χρονος εκτελωνιστής που φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς της Χαλκιδικής ισχυρίζεται ότι είναι αυτός που έδωσε το θησαυρό που βρέθηκε στα χέρια αρχαιοκαπήλων στη Γερακαρού. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, μεταξύ άλλων βρέθηκαν τέσσερα κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, δύο χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα ευρήματα άμεσα μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ενώ οι δύο από τους συλληφθέντες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που φέρεται ότι επιχείρησαν να πουλήσουν τον αρχαιολογικό θησαυρό έναντι 10.000.000 ευρώ, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη! Ο εκτελωνιστής, που βρίσκεται και αυτός τώρα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ισχυρίζεται ότι έχει συνεργαστεί με υπαλλήλους της ΕΥΠ και με τη βοήθειά του εξαρθρώθηκαν κυκλώματα αρχαιοκαπήλων. «Εχουμε γεμίσει δύο μουσεία», είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ο δικηγόρος του.
Ο ίδιος εκτελωνιστής ισχυρίζεται ότι είχε δει να κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά ένα σπάνιο οκτάδραχμο, που κατέληξε σε οίκο της Ελβετίας και ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του. Ο εκτελωνιστής φέρεται να επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο νόμισμα κυκλοφορούσε σε κύκλους αρχαιοκαπήλων, κάνει λόγο για ένα ραντεβού στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας», αλλά δεν έδωσε πλήρη στοιχεία για τα άτομα που καταγγέλλει ότι το είχαν στην κατοχή τους.
Η υπόθεση με το σπάνιο αρχαίο νόμισμα είχε αρχίσει να ερευνάται το Σεπτέμβριο του 2009, όταν οι αστυνομικές αρχές παρέλαβαν ένα φάκελο. Στο φάκελο, στον οποίο δεν αναγραφόταν όνομα αποστολέα, υπήρχαν δύο φωτογραφίες του ασημένιου οκτάδραχμου του 480 π.Χ. του βασιλείου της Βισαλτίας και η επισήμανση ότι πρόκειται να δημοπρατηθεί από οίκο της Ζυρίχης. Αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες και παρά το γεγονός ότι το νόμισμα πουλήθηκε αντί 116.000 ελβετικών φράγκων, το οκτάδραχμο δεσμεύτηκε. Στα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί από την Ελβετία στις ελληνικές δικαστικές αρχές σχετικά με τη διαδρομή που ακολούθησε το σπάνιο οκτάδραχμο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο off shore εταιρίες με έδρα τον Αγιο Βικέντιο και τον Παναμά, καθώς και το όνομα ενός Καναδού, λιβανέζικης καταγωγής, εμπόρου αρχαιοτήτων, ο οποίος και στο παρελθόν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.
Ενα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκε στα χέρια αρχαιοκαπήλων είναι το χρυσό στεφάνι το οποίο φέρεται να εντοπίστηκε το 2000 σε αγροτική περιοχή της Νέας Απολλωνίας. Το άριστα διατηρημένο στεφάνι, που χρονολογείται στον 3ο - 4ο π.Χ. αιώνα και και αποτελείται από ένα χρυσό κυλινδρικό στέλεχος, 30 κισσόφυλλα και δύο κεντρικούς κορύμβους, στις αρχές Ιανουαρίου 2000 επιχειρήθηκε να πουληθεί με τιμή εκκίνησης τα 150.000.000 δραχμές. Ο αγρότης ο οποίος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για την υπόθεση είχε το παρατσούκλι «αρχαιολόγος» στην περιοχή, ενώ είχε εργαστεί και ως υπάλληλος σε αρχαιολογικό χώρο της Β. Ελλάδας!