* Πώς η αποκάλυψη της τρομοκρατικής οργάνωσης «εκτέλεσε» τη θερινή ραστώνη των παραθεριστών
Οι εφημερίδες αντικατέστησαν τις ρακέτες και η ύπαρξη τηλεόρασης αποτέλεσε κριτήριο για την ενοικίαση δωματίου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2002 ΤΟ ΒΗΜΑ
Οι τουρίστριες παραπονούνται ότι «εφέτος στις παραλίες τα ανδρικά βλέμματα είναι περισσότερο "καρφωμένα" στις εφημερίδες παρά στα γυναικεία σώματα»
«Γράψτε ότι με λένε Λάμπρο, Νικήτα, Αλέκο, Λουκά, αλλά μη βάλετε το αληθινό μου όνομα... Και, προς Θεού, όχι φωτογραφίες». Η παραπάνω δήλωση δεν έγινε μέσα στα γραφεία της ΓΑΔΑ αλλά σε μια παραλία των Κυκλάδων χωρίς ρακέτες, τάβλι και σφηνάκια. Και αυτό διότι η αποκάλυψη της 17Ν φαίνεται ότι εφέτος «εκτέλεσε» τη χαλάρωση των διακοπών του Ελληνα «ανασταίνοντας» συγχρόνως - ίσως για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια - την επιθυμία του για ενημέρωση. Πόσοι έλληνες τουρίστες επέλεξαν δωμάτιο με τηλεοπτική θέα; Πόσο συχνά επισκέφθηκαν το πρακτορείο Τύπου της περιοχής όπου παραθέριζαν και με ποια συχνότητα άλλαζαν ραδιοφωνικούς σταθμούς προκειμένου να ακούσουν κάποια είδηση σχετικά με τον αμίλητο εξηντάρη που φέρεται ως εγκέφαλος της 17Ν; Κατά πόσον ένιωθαν τρομοκρατημένοι από την ύπαρξη της οργάνωσης και πόσο πιο ήσυχα θεωρούν ότι θα είναι από εδώ και στο εξής τα βράδια τους; Πώς φαντάζονταν τα πρόσωπα των τρομοκρατών και ποια προσωπεία πιστεύουν ότι δεν θα πέσουν ποτέ; Ποια η μεγαλύτερη έκπληξη που επεφύλαξε η σημαντικότερη αποκάλυψη των τελευταίων ετών τόσο στους εραστές της ενημέρωσης όσο και στις... ελεύθερες και ωραίες της παραλίας; Ενα είναι σίγουρο: οι εγχώριοι τουρίστες εφέτος το καλοκαίρι ανοίγουν ξαπλωμένοι στη σεζλόνγκ τους αντί για μια παγωμένη μπίρα τον φάκελο της 17Ν. Διαβάστε τον.
«Ιδιαιτέρως εφέτος λόγω των γεγονότων θέλω να ενημερώνομαι σε καθημερινή βάση. Θα αναζητήσω την πληροφόρηση είτε στην τηλεόραση είτε στο ραδιόφωνο αλλά κυρίως στις εφημερίδες». Τα λόγια αυτά που ανήκουν σε έναν νεαρό άνδρα αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα μιας παραλίας όπου οι περισσότεροι λουόμενοι βρίσκονταν για αρκετές ώρες καθημερινά υπό την σκιάν μιας... εφημερίδας, μέσο το οποίο, όπως δήλωσαν, θεωρούν το πιο αξιόπιστο για την ενημέρωσή τους γύρω από τα γεγονότα της 17Ν.«Ενημερώνομαι σε καθημερινή βάση αποκλειστικά και μόνο από τις εφημερίδες διότι περιλαμβάνουν σοβαρές αναλύσεις και απόψεις. Αν τύχει να ανοίξω την τηλεόραση, θα επιλέξω οπωσδήποτε κρατικό κανάλι επειδή οι παρουσιαστές κρατούν πιο χαμηλούς τόνους προσδίδοντας ένα επίπεδο στην ενημέρωσή μας. Η εφημερίδα επενδύει στην ποιότητα της είδησης πολύ περισσότερο από την τηλεόραση» παρατηρεί η Μάρω, 52 ετών, ελεύθερη επαγγελματίας, και οι περισσότεροι, όπως ο Χρήστος, 30 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, δείχνουν ότι συμφωνούν μαζί της: «Ετσι όπως έχουν γίνει τα δελτία ειδήσεων, φυσικά και επιλέγω να ενημερωθώ από τον Τύπο, ενημέρωση που λόγω των εφετινών γεγονότων αναζητώ σε καθημερινή βάση. Η εφημερίδα ελέγχει και επεξεργάζεται περισσότερο από τα άλλα μέσα ενημέρωσης την πληροφορία και δεν είναι μέσο εντυπωσιασμού, όπως η ιδιωτική τηλεόραση».
* Διακοπές στον καναπέ
Το ότι οι Ελληνες έκλεισαν τα τηλεοπτικά παράθυρα ανοίγοντας τα... σαλόνια των εφημερίδων αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που δίνουν οι πράκτορες Τύπου μεγάλων κυκλαδίτικων νησιών. Σύμφωνα με αυτά, οι πωλήσεις των ημερησίων φύλλων παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 25%-30% από τη στιγμή που «έσκασε» το μεγάλο θέμα, ενώ αυτές των κυριακάτικων εκδόσεων αγγίζουν ακόμη και το 40%: «Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση γύρω στο 25% στις πωλήσεις των εφημερίδων τόσο σε καθημερινή βάση όσο και τις Κυριακές» λέει ο κ. Νίκος Νομικός, πράκτορας Τύπου στη Σαντορίνη. Στη Σύρο, όπως αναφέρουν οι υπάλληλοι του πρακτορείου Τύπου Αργος, οι παραθεριστές φαίνεται ότι διαβάζουν μετά μανίας ιδιαιτέρως τα κυριακάτικα φύλλα, των οποίων οι πωλήσεις έχουν σχεδόν διπλασιασθεί, ενώ παρόμοια αύξηση πωλήσεων παρατηρείται και στη Νάξο. Στη Μύκονο, ωστόσο, τη γνωστή επί χρόνια «γιάφκα» των κοσμικών, οι «συνήθεις ύποπτοι» φαίνεται ότι λείπουν. Σε αυτή την έλλειψη του κόσμου και όχι στην έλλειψη του ενδιαφέροντός του αποδίδουν οι υπεύθυνοι των πρακτορείων τις μειωμένες πωλήσεις των εφημερίδων.
Αν και η πλειονότητα των παραθεριστών επιλέγει την έντυπη ενημέρωση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δήλωσαν ότι η 17Ν «όπλισε» το χέρι τους με το τηλεχειριστήριο και συντόνισε το αφτί τους στις ειδησεογραφικές συχνότητες, συνήθειες στις οποίες δεν επιδίδονταν σχεδόν ποτέ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους. «Ηταν συνειδητή επιλογή μου να μην ανοίγω ποτέ τηλεόραση στις διακοπές. Τώρα όμως λόγω της σπουδαιότητας των γεγονότων βλέπω ειδήσεις αμέσως μόλις επιστρέψω στο δωμάτιο ή προτού φύγω για τη θάλασσα. Εφέτος το καλοκαίρι δεν θα επέλεγα σε καμία περίπτωση να παραθερίσω σε ένα νησί αποκομμένο από κάθε είδους ενημέρωση. Η 17Ν είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα» λέει οΠαντελής Ανδρέου, 28 ετών, μηχανικός συστημάτων. «Εγώ στις διακοπές δεν άκουγα ραδιόφωνο και δεν αναζητούσα δωμάτιο με τηλεόραση. Τώρα ακούω ή βλέπω ανελλιπώς ειδήσεις κάθε ημέρα» σημειώνει η 22χρονη Σέβη Στήρη, φοιτήτρια.
* Τρομοκρατία και ασφάλεια
Χαρακτηριστικό ήταν ότι πολλοί από τους συνομιλητές μας ζητούσαν να μην αναφερθεί το επώνυμό τους προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους για την οργάνωση, απαίτηση μάλλον «παράλογη» αφού στη συνέχεια δήλωναν όλοι ότι ουδέποτε ένιωσαν τρομοκρατημένοι από την ύπαρξη της 17Ν. Για τους παραθεριστές ο δράκουλας που στοίχειωνε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία «έπινε» συγκεκριμένο αίμα. «Δεν νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια τώρα που εξαρθρώθηκε η 17Ν καθώς η δράση της δεν απειλούσε τη ζωή μου» επισημαίνει ο 19χρονος Μάριος. «Η 17Ν δεν είχε στόχο κοινούς πολίτες. Είχε ιδεολογία και σκοπό. Είχε βέβαια υπάρξει μια φορά θύμα της πολίτης, ο Θάνος Αξαρλιάν, ο οποίος χτυπήθηκε από λάθος κατά την τρομοκρατική επίθεση κατά του Παλαιοκρασσά,ωστόσο αυτό ήταν μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό» υποστηρίζει η Ειρήνη, 36 ετών, ιδιωτική υπάλληλος. Ακόμη και ομογενείς του εξωτερικού, όπως ο 35χρονος Μιχάλης Χριστοδούλου, γιατρός που ζει στην Ελβετία, θεωρούν ότι η σύλληψη της 17Ν δεν μεταφράζεται σε αίσθημα μεγαλύτερης ασφάλειας για τους απλούς πολίτες: «Η 17Ν δεν μοιάζει με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στο εξωτερικό, όπως είναι η ΕΤΑ στην Ισπανία, που θυσιάζει στην ιδεολογία τους απλούς πολίτες. Οι διεκδικήσεις της 17Ν ήταν πολιτικές και όχι εδαφικές και γι' αυτόν τον λόγο είχαν συγκεκριμένα άτομα ως στόχους».
* Το προφίλ των μελών
Η άποψη ότι κάποια προσωπεία μελών της οργάνωσης δεν θα πέσουν ποτέ φαίνεται ότι αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ εκείνων που μας μίλησαν: «Δεν πρόκειται να τους πιάσουν όλους. Κάποιοι "εκλεκτοί" θα μείνουν σίγουρα ατιμώρητοι. Ο φάκελος της 17Ν όσον αφορά κάποια ηγετικά στελέχη της θα παραμείνει για τις αρχές βουλωμένο γράμμα» σημειώνει ηΖωή, 65 ετών, συνταξιούχος. «Οσοι από τα μέλη έχουν οικονομική άνεση και κατάλληλες γνωριμίες θα ξεφύγουν. Κάποιοι δεν θα φανερωθούν ποτέ διότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα βγουν πολλών τα άπλυτα στη φόρα» λέει ο Νίκος Σιδηρόπουλος, 28 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος.
Οσο έδειξε να σοκάρει πάντως τους ειδήμονες - αυτοαποκαλούμενους ή μη - στα θέματα τρομοκρατίας το προφίλ των μελών της οργάνωσης που είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο αναμενόμενο φάνηκε ότι ήταν για τον έλληνα πολίτη: «Μα καλά, τι περιμένατε να δείτε; Ανθρώπους που έχουν κατεβεί από τον Αρη; Οσο για το γεγονός ότι ήταν οικογενειάρχες, η μακροχρόνια δράση της οργάνωσης το δικαιολογεί απόλυτα. Πολλά από τα μέλη της 17Ν συμμετείχαν σε ενέργειες κατά τα πρώτα χρόνια της δράσης της και στη συνέχεια αποτραβήχθηκαν για να έχουν μια φυσιολογική ζωή» λέει ο Γιάννης, 23 ετών, φοιτητής. Παρόμοια άποψη εκφράζει ο 29χρονος Γιώργος Βασταρδής, ηλεκτρολόγος μηχανικός: «Το προφίλ των τρομοκρατών ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα, ειδικά όσον αφορά τον φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης. Ανθρωποι καθημερινοί, απλοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ανθρωποι οικογενειάρχες που δεν θα κινούσαν υποψίες. Δεν περίμενα να δω περιθωριακά στοιχεία».
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ «Πίστευα ότι θα ήταν περισσότερο άνδρες»...
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ «Πίστευα ότι θα ήταν περισσότερο άνδρες»...
Μπορεί τα πρόσωπα των μελών της 17Ν να ήταν εκείνα που οι περισσότεροι περίμεναν να αντικρίσουν, αυτό όμως που δεν περίμεναν ήταν το να «τυφλωθούν» οι τρομοκράτες από τον φόβο της φυλακής καταδίδοντας απροκάλυπτα ο ένας τον άλλον: «Δεν γνωρίζω τι πιέσεις δέχονται αλλά, όπως και να 'χει, δεν περίμενα τέτοιου είδους συμπεριφορά μεταξύ των μελών. Περίμενα να φερθούν πιο αντρίκεια ο ένας απέναντι στον άλλον. Πίστευα ότι θα ήταν λίγο περισσότερο άνδρες και ότι ο καθένας θα αναλάμβανε την ευθύνη των πράξεών του» λέει η 50χρονη Κατερίνα Χαρμπίλα, ιδιωτική υπάλληλος. «Σοκαρίστηκα από τα αλλεπάλληλα "καρφώματα" διότι πίστευα ότι η 17Ν, καλώς ή κακώς, απαρτιζόταν από ανθρώπους με ιδεολογία και πιστεύω»αναφέρει ο Νίκος, 40 ετών, δικηγόρος.
Ωστόσο τα «καρφώματα» ήταν για κάποιους αναμενόμενα λόγω των διατάξεων του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου: «Ηταν πολύ φυσιολογικό να "αλληλοκαρφωθούν" λόγω της ύπαρξης του αντιτρομοκρατικού νόμου που θεσπίζει ότι "αν καρφώσεις, σώζεσαι". Από εκεί και πέρα τι να έκαναν; Να το έπαιζαν ήρωες; Δεν ήταν ήρωες αυτοί» λέει ο Γιώργος Νικόπουλος, 30 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος.
Πάντως η τελευταία εκτέλεση της 17Ν έγινε ενώ τα μέλη της βρίσκονται πίσω από της φυλακής τα σίδερα και είχε στόχο τον... θεό του έρωτα. Οι άνδρες εφέτος δεν προτιμούν ούτε τις ξανθές ούτε τις μελαχρινές αλλά την τέταρτη εξουσία, όπως μαρτυρά με παράπονο η 25χρονη Μαρίνα, γυμνάστρια: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα ανδρικά βλέμματα είναι περισσότερο "καρφωμένα" στις εφημερίδες παρά στα γυναικεία σώματα. Οι ελπίδες μου να βρω κάποιον βούλιαξαν στα βαθιά νερά... Τελικά θα πνίξω τον πόνο μου στα ποτά και ας είναι... μπόμπες!».