Ιστορικά στοιχεία
Η περιοχή της Κυψέλης οριοθετήθηκε διαφορετικά από την σημερινή έννοια το 1908 έπειτα από μελέτη του νομομηχανικού Αθανάσιου Γεωργιάδη.
Ο πιο γνωστός, όμως, πρώτος κάτοικος της, ήταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης.
Το σπίτι του ήταν επί της οδού Κυψέλης, δίπλα στο παλιό Ριάλτο ή το σημερινό θέατρο Αλεξανδράκη.
Επίσης στον παράλληλο δρόμο της Κυψέλης, διατηρείται ακόμα, το εκκλησάκι που είχε φτιάξει, που είναι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα και του Αγίους Αποστόλους. Πριν λίγα χρόνια, το εκκλησάκι πήρε φωτιά, οι περίοικοι όμως με μεγάλη φροντίδα το διέσωσαν και το έφτιαξαν ξανά.
Αριστερά το γραφικό εκκλησάκι και δεξιά το στασίδι του, με την πολεμική του σημαία και την Ελληνική.
Οι δρόμοι της Κυψέλης, έχουν πάρει σε συντριπτική πλειοψηφία το όνομα νησιών, προς τιμή του σημαντικότερου κατοίκου της.
Η ανάπτυξη της περιοχής ως καθαρά αστικής ξεκίνησε την δεκαετία του 1930 με την κατασκευή μονοκατοικιών αλλά και των πρώτων σύγχρονων πολυκατοικιών στην Αθήνα, ταυτόχρονα με την περιοχή του Κολωνακίου, με επιρροές της εποχής όπως το Μπάουχαους και η Αρ Ντεκό. Σύντομα η Κυψέλη έγινε μία από τις αριστοκρατικότερες περιοχές της Αθήνας. Αυτό έδωσε την ώθηση τις επόμενες δεκαετίες του 1950 και του 1960, οπότε και η Κυψέλη ήταν στην ακμή της, στην κατασκευή πολυκατοικιών οι οποίες απευθύνονταν στην αστική τάξη. Επίσης, το γεγονός αυτό ευνοήθηκε από την ύπαρξη του Πεδίου του Άρεως ως πνεύμονα πρασίνου όπως επίσης και από την δενδρόφυτη οδό Φωκίωνος Νέγρη, η οποία αρχίζει από την οδό Πατησίων και τερματίζει στην πλατεία Κυψέλης.
Η πολυκατοικίες της Κυψέλης του 1950 και 1960 κατοικούνταν από την αστική τάξη και θεωρούνταν προνομιούχες κατοικίες. Γι' αυτό τα διαμερίσματά είναι ευρύχωρα και παρέχουν πολλές ανέσεις. Ακόμη, τα καταστήματα που πολλές φορές βρίσκονταν ισογείως των οδών βοήθησαν στην εμπορική ανάπτυξη της Κυψέλης. Εμπορικά κέντρα αποτέλεσαν η πλατεία Κυψέλης, η οδός Πατησίων, η οδός Κυψέλης, η Φωκίωνος Νέγρη και η πλατεία Αμερικής.
Παρ' όλα αυτά η Κυψέλη άρχισε να υποβαθμίζεται από την δεκαετία του 1980, καθώς η Αθήνα είχε ήδη επεκταθεί υπερβολικά. Ακολούθως μειώθηκαν και οι αξίες των διαμερισμάτων αν και ψηλά διαμερίσματα επί της Φωκίωνος Νέγρη μπορούν να πωληθούν σημαντικά ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη συνοικία. Αρκετές περιοχές έχουν παραμείνει εμπορικές όπως η πλατεία Κυψέλης, η οδός Πατησίων και η οδός Φωκίωνος Νέγρη η οποία είναι ένας πόλος έλξης που καταφέρνει και συγκρατεί την Κυψέλη, ώστε να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω.