Σταγόνες ιστορίας που εκπλήσσουν.
Φρονώ πως όλοι γνωρίζουν την οδό Πανδρόσου, το στενό δρομάκι που αρχίζει από την Πλατεία της Μητρόπολης και τερματίζεται στο Μοναστηράκι. Τον δρόμο με τα, πάλαι ποτέ, εντυπωσιακά παλιατζίδικα και αντικάδικα και νυν τις τουριστικές καρακατσουλιές και «παλιoτσοκαρίες». Όμως πιστεύω πως λίγοι γνωρίζουν ότι η ονομασία δεν τιμά κάποιον αρχαίο άνδρα, τον Πάνδροσο, ας πούμε, αλλά γυναίκα, την Πάνδροσο.
Κατά την ελληνική μυθολογία η Πάνδροσος ήταν η μία από τις τρεις θυγατέρες του Κέκροπα, του ιδρυτού και πρώτου βασιλιά της Αθήνας.
Ο Κέκροπας, απετέλεσε τον κριτή στη διαμάχη μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνος γιά την επικυριαρχία της πόλης. Και αυτός, ως γνωστόν, επέλεξε την Αθηνά, εξ ου και το όνομα της πόλεως. Σύζυγός του ήταν η Άγραυλος και κόρες του, πλην της Πανδρόσου, η `Ερση και η Άγραυλος, η νεότερη.
Κάποτε η Αθηνά εμπιστεύτηκε στην Έρση και την Άγραυλο την φύλαξη, σε κλειστό καλάθι, του Ερεχθέα. Αυτές όμως διέπραξαν το λάθος να ανοίξουν το καλάθι όπου η θεά Αθηνά είχε κρύψει τον μικρό Ερεχθέα και είδαν μέσα το βρέφος τυλιγμένο με φίδια. Το θέαμα αυτό τις τρόμαξε τόσο, ώστε τρελάθηκαν και γκρεμίσθηκαν από την Ακρόπολη! Έτσι, μόνη τροφός του Ερεχθέα απέμεινε η Πάνδροσος. Ο Ερεχθέας μεγάλωσε μέσα σε υπάρχοντα παλιό ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη, που αργότερα ονομάστηκε Ερεχθείο.
Οι αρχαίοι Αθηναίοι θεωρούσαν την Πάνδροσο ως τη γυναίκα που εφεύρε το κλώσιμο.(Προσοχή στη σωστή προφορά!). Τη λάτρευαν στο Ερεχθείο και πίστευαν ότι γιός της από τον θεό Ερμή ήταν ο Κήρυξ, ο μυθικός γενάρχης του πολύ γνωστού στην αρχαία Αθήνα ιερατικού γένους των «Κηρύκων».
Συνώνυμος με την μυθική Πάνδροσο είναι και μία από τις λιγοστές γυναίκες μαθηματικούς της αρχαιότητος, γνωστή και ως Πανδροσίων (4ος μ. Χ. αιώνας), μαθήτρια του Πάππου, η οποία έμεινε γνωστή στην Ιστορία επειδή κατέταξε τα γεωμετρικά προβλήματα σε τρεις κατηγορίες.
(«Τρία γένη εισίν των εν Γεωμετρία προβλημάτων και τα μεν αυτών επίπεδα καλείσθαι, τα δε γραμμικά»).