Δύο σημαντικές και μεγάλες μορφές που σημάδεψαν την Ελληνική υποκριτική τέχνη με την παρουσία τους.
Ένα μεγάλο πραγματικά πέρασμα ποιότητας και ακτινοβολίας που διακόπηκε πρόωρα με τον Θάνατο του μεγάλου Βασίλη Λογοθετίδη.
Όμως, μέσα στα χρόνια αυτά που έλαμψαν και δημιούργσαν μαζί, έβαλαν τη δική τους ερμηνευτική σφραγίδα και τίμησαν με το παραπάνω την Τέχνη του Ηθοποιού στην πατρίδα και για το Λαό μας.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ ήταν από τις μορφές εκείνες της Τέχνης που δεν επιζητούσε τη δημοσιότητα και την πρόκληση.
Ήταν ένας σεμνός αγωνιστής του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και αυτές του τις αρχές τις υπηρέτησε με ΠΑΘΟΣ και ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.
Ο Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ κάπου αναφέρει ότι:
"Ο ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ υπήρξε ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ του ΛΑΟΥ, που ένιωσε το Λαό και που έπαιξε για το ΛΑΟ..."
Ναι....αυτό ήταν ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ, γεννημένος το 1898στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης μέχρι τις 22 Φλεβάρη 1960 όπου έφυγε πρόωρα απ τη ζωή, στα 62 του χρόνια, στην Αθήνα, στο ΜΕΤΕΡΙΖΙ της ΣΚΗΝΗΣ που τόσο υπηρέτησε.
Η Πανέμορφη ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στα 1919 και έφυγε από κοντά μας στις 6 Σεπτέμβρη 2002, σε ηλικία 83 ετών, πλήρης ημερών.
Αθλήτρια στην αρχή, ακοντίστρια, Νομικός στη συνέχεια και τέλος Ηθοποιός από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Στα 22 του χρόνια ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ τρυπώνει πίσω απ τα καμαρίνια του ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ ζώντας το δικό του όνειρο.
Διαλαλεί με σαφήνεια και πάθος ζωής ότι "θέλει να γίνει δραματικός Ηθοποιός"αναγκάζοντας πλέον με το πείσμα και πάθος του, στα 1919, τη μεγάλη ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ να του πει "Ναι Βασίλη, είσαι γεννημένος Κωμικός....!" κάτι για το οποίο δικαιώθηκε στο άμεσο μέλλον.
Από τα πρώτα κιόλας έργα, ο νεαρός Λογοθετίδης ξεχωρίζει. Είναι η φυσικότητά του, το ταπεραμέντο του, οι κινήσεις του, που ενθουσιάζουν το κοινό. Oλα αυτά, σε συνδυασμό με μια φωνή που θαρρείς και γεννήθηκε για να ξεστομίζει ξεκαρδιστικές ατάκες, δημιουργούν έναν ηλεκτρισμό γύρω από τη φιγούρα του και το αποτέλεσμα δεν μένει παρά να δικαιώσει την Κοτοπούλη στα χρόνια που έρχονται: η συνεργασία τους θα κρατήσει πάνω από τρεις δεκαετίες και θα γεννήσει μεγάλες επιτυχίες.
Η ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, στα πλαίσια της Ηθικοπλασίας της εποχής εκείνης παντρεύεται πολύ νωρίς το Δικηγόρο Κοζύρη με τον οποίο έχουν μαζί δύο παιδιά.
Στα 1948 ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ είναι πλέον ΘΙΑΣΑΡΧΗΣ και εκεί κάπου θα συναντήσει στη ζωή του την ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ.
Το παράταιρο και σωματικά αταίριαστο της σωματικής τους διάπλασης δεν στέκεται εμπόδιο για το ξεκίνημα μιας σχέσης που πέρα από την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ και ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αποτέλεσε και έναν ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΑ με θυελλώδη χαρακτηριστικά.
Οι δύο μεγάλοι Ηθοποιοί σμίγουν καλλιτεχνικά και στη ζωή τους σε μια ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ για την ΥΓΕΙΑ του ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ.
Στα 1948 έχει το πέρασμά του στο κόσμο της ασθένειας, που την πάλαιψε με περίσσιο θάρρος, πολιτισμό, κόσμημα ζωής μέχρι που τον κατέβαλε εντελώς στα 1960.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ και ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ
μαζί στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Από το 1948 οι δύο μεγάλοι Ηθοποιοι στέκονται πλάι-πλάι και δημιουργούν
9 Κινηματογραφικές Ταινιές, "χρυσάφια"για την εποχή εκείνη, διαχρονικα κοσμήματα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
1948 "ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ" η θρυλική ταινία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ στην Κινηματογραφική της μεταφορά που έκανε πάταγο.
1952 "ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ" του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ επίσης, υποδύονται ένα παράταιρο συγκυριακό ζευγάρι που η μοίρα τους φέρνει μαζί σε μια έξοδο που αλλάζει τη ζωή του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΥΝΤΡΗ από την θυελλώδη ερωτικά ξαδέλφη του ΕΒΕΛΥΝ.
1953 "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΕΤΩΝ 39" Ένα γλυκύτατο έργο, μια ανθρώπινη μελαγχολική comedy με τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ ως ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΚΑΡΑΝΤΑΡΗ να προσπαθεί να παντρέψει την όψιμη αδελφή του και την ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ ως την υποψήφια δική του Νύφη ΦΩΦΩ, την οποία και χάνει τελικά στο μάταιο αυτό κυνήγι αποκατάστασης της αδελφής του.
1953 "ΣΑΝΤΑ ΤΣΙΚΙΤΑ" επίσης του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ με τον μεγάλο ηθοποιό στο ρόλο του ΦΩΤΗ ΦΑΓΚΡΗ που ...ζαλίζεται στην κυριολεξία από τα εξωτερικά κάλλη της ΙΛΙΑΣ ΛΙΒΥΚΟΥ ως ΤΣΙΚΙΤΑ ΛΟΠΕΖ
1954 "ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ" του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ με το ζευγάρι να δίνει ρεσιτάλ απίστευτης ερμηνείας σε μια κωμωδία ηθών που άφησε θρυλική σφραγίδα σε θέατρο και Κινηματογράφο. ΛΑΛΑΚΗΣ ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑΣ και ΚΥΡΙΑ ...ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑ σε ένα δίδυμο που δεν μπορεί να επαναληφθεί.
1955 "ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, ταινία ΘΡΥΛΟΣ, που σε ένα από τα σπονδυλωτά της επεισόδια, συναντιούνται ο ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ ως ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΛΟΥΜΠΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ και η ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ ως ΦΙΦΗ.
1956 "Ο ΖΗΛΙΑΡΟΓΑΤΟΣ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ πάλι σε μια κωμωδία εκπληκτική, πάνω στη ζήλεια και στις ανθρώπινες εμμονές, οι δυό τους ως ΠΟΤΗΣ και ΛΕΛΑ γράφουν απίστευτα καρέ ερμηνείας.
1957 "ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΣ" του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ με τον βιομήχανο ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ να προσπαθεί ....εναγωνίως να βρεί ....Γυναίκα που δεν την έχει ο ....γιος του. Η ΙΛΙΑ υποδύεται την ΡΕΝΑ ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑ που ολο ....πλησιάζει χωρίς όμως τελικά να φτάνει στην ....πηγή.
1958 "ΕΝΑΣ ΗΡΩΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ" του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ με τον απόστρατο στρατηγό ΔΕΚΑΒΑΛΑ να προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα κόσμο σάπιο και ψεύτικο και στο πλάι της κόρης του ΠΟΠΗΣ που και εκείνη πέφτει θύμα ενός απαταεωνίσκου εραστή.
Η ΜΕΓΑΛΗ τους ΔΙΑΔΡΟΜΕΙ σταματά πρόωρα και τραγικά στα 1960.
Πάνω στις ετοιμασίες για την ταινία "Ο ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤ" αλλά και σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, η ΥΓΕΙΑ πλέον του ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ από καρκίνο, έχει επιδεινωθεί χωρίς γυρισμό.
Ο Περήφανος αγώνας του, που στο πλάι του τον έζησε πιστά και με τεράστια καρτερία και η ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, πλέον γέρνει στο γέρμα του.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ δείχνει πλέον μελαγχολικός και μοναχικός.
Αλλά έτσι πορεύεται πλέον: από την ώρα της μοναξιάς στην ώρα του γέλιου και αντίστροφα. Κάπου ανάμεσα, παραμονεύει το ξυράφι του θανάτου. Και αυτό το ξυράφι το νιώθει να διαπερνά το υποσυνείδητό του σε τέτοιο βαθμό, που έχει αρχίσει να εκμυστηρεύεται σε κάποιους φίλους και στην ΙΛΙΑ πού θα ήθελε να πεθάνει.
«Θα ήθελα να πεθάνω στο θέατρο», τους λέει. Γιατί το θέατρο είναι το σπίτι του.
Στο θέατρο, λοιπόν. Εκεί να πέσει η ΑΥΛΑΙΑ....Όπως ΑΡΜΟΖΕΙ σε έναν μεγάλο άνθρωπο της ΤΕΧΝΗΣ.
20 ΦΛΕΒΑΡΗ 1960. Στη ΣΚΗΝΗ.......Ο Αγέρας λυσσομανάει έξω στην ΑΘΗΝΑ σε έναν από τους πιο παγερούς της χειμώνες.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ αφήνει την τελευταία του ΠΝΟΗ στο ΚΑΜΑΡΙΝΙ του...
Η Πλατεία στο ΘΕΑΤΡΟ περιμένει το ....ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ, ένα ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ που ΔΕΝ ΘΑ ΡΘΕΙ ΠΟΤΕ....!!!
Στην ΚΗΔΕΙΑ του Ο ΛΑΟΣ της ΑΘΗΝΑΣ κάνει κάτι σαν ΠΑΝΔΗΜΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ....ΤΙΜΗΣ και ΥΠΟΚΛΙΣΗΣ..
Η ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ ΣΠΑΡΑΖΕΙ........
Η ζωή συνεχίζεται για εκείνη, πιστά και ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΙΜΩΝΤΑΣ το μεγάλο της ΜΕΝΤΟΡΑ στη ζωή και στην ΤΕΧΝΗ....
Παίζει σε θιάσους, ταινίες με εξαίρετη επιτυχία.
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΝΑΝΕ, το γήρας, τα χτυπήματα της μοίρας....
Η ΙΛΙΑ θα χάσει τη Κόρη της από ...καρκίνο και αυτή και το πλήγμα θα είναι τεράστιο.....
Φεύγει ΜΟΝΑΧΗ στις 8 το πρωί στις 22/9/2002 όπου και αναπαύεται πλάι στη Κόρη της...
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ και η ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ είναι από τα ζευγάρια εκείνα που
ΤΙΜΗΣΑΝ και ΣΦΡΑΓΙΣΑΝ με την παρουσία τους την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
υπηρετώντας την με καθαρή ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ, ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ
και πάνω απ όλα μια άφθαστη ΠΟΙΟΤΗΤΑ ζωής και έκφρασης....
ΑΘΑΝΑΤΟΙ........