Η εκλεκτικιστικού ρυθμού, γερμανικών τάσεων βίλα, χτισμένη σε οικόπεδο 47 στρεμμάτων, ήταν η εξοχική οικία του Αιγυπτιώτη επιχειρηματία Νικολάου Καζούλη.
Νέους ενοίκους απέκτησε από την 1η Ιουνίου η Βίλα Καζούλη. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για ενοικίαση αλλά... για ιδιοκατοίκηση, αφού στη θρυλική βίλα των αρχών του περασμένου αιώνα μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες του Πράσινου Ταμείου, στο οποίο και ανήκει. Η βίλα με τη συναρπαστική ιστορία διεκδικείται και από τον Δήμο Κηφισιάς.
Η εκλεκτικιστικού ρυθμού, γερμανικών τάσεων βίλα χτίστηκε το 1910 ως εξοχική οικία του Αιγυπτιώτη επιχειρηματία Νικ. Καζούλη, σε οικόπεδο έκτασης 47 στρεμμάτων. Εχει σχήμα «Γ», στη μέση του οποίου κυριαρχεί το μαρμάρινο περιστύλιο με τον χαρακτηριστικό τρούλο. Συνολικά καταλαμβάνει επιφάνεια 2.257 τετραγωνικών (υπόγειο, ισόγειο και δύο όροφοι).
Η ιστορία του κτιρίου σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα. Στην Κατοχή μετετράπη από τους Γερμανούς σε φρουραρχείο των Ες Ες. Μάλιστα πολλοί αντιστασιακοί βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στα υπόγειά του, που είχαν μετατραπεί σε χώρους βασανιστηρίων. Το 1949 μετετράπη σε νοσοκομείο - ένα μεγάλο μέρος του οικοπέδου του αργότερα αποκόπηκε και χρησιμοποιήθηκε για τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου ΚΑΤ. Το 1953-55 χρησιμοποιήθηκε για την περίθαλψη σεισμοπαθών από τα Ιόνια Νησιά.
Το 1964 το ΙΚΑ αγόρασε τη βίλα μέσω δημοπρασίας από τους κληρονόμους Καζούλη. Αρκετά χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το ΙΚΑ αποφάσισε... να την κατεδαφίσει για να χτιστεί εμπορικό κέντρο. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, στις 21.7.1995 η βίλα αγοράστηκε από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων) έναντι 2.500.000.000 δρχ. (€ 7.336.778,15). Να σημειωθεί ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου, την εποχή εκείνη ήταν, όπως προκύπτει από το συμβόλαιο αγοράς, 179.786.949 δρχ. (€ 527.621,27). Κατόπιν το κτίριο (που βρισκόταν πλέον σε πολύ κακή κατάσταση) αναπαλαιώθηκε με πόρους του Β΄ ΚΠΣ.
Στις 5/6/2001 παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) για χρονικό διάστημα εννέα ετών. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ουσιαστικά κενό, φιλοξενώντας μόνο τους λιγοστούς υπαλλήλους της υπηρεσίας. Το 2010 με την κατάργηση του ΕΤΕΡΠΣ «πέρασε» στο Πράσινο Ταμείο. Ενα χρόνο αργότερα το ΥΠΕΚΑ ανέθεσε σε εταιρεία την αποτίμηση του κτιρίου και ξεκίνησε διαδικασίες για την πώληση ή την ενοικίασή του (μάλιστα προϋπολόγισε στο πρώτο Μνημόνιο έσοδα από τη βίλα 360.000 ευρώ ώς το 2015).
Τελικά η υπόθεση δεν προχώρησε. Στη βίλα παρέμεινε το λιγοστό προσωπικό του ΕΚΒΑΑ (που εν τω μεταξύ συνενώθηκε με το ΙΓΜΕ αλλά δεν μεταφέρθηκε στο κτίριό του στους Θρακομακεδόνες) και μία υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, οπότε και μετακόμισε εκεί το Πράσινο Ταμείο (15 υπάλληλοι). «Εφόσον το κτίριο είναι ιδιόκτητο και ουσιαστικά κενό, ήταν υποχρέωσή μας να μετακινηθούμε εκεί αντί να καταβάλλουμε ενοίκια», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ταμείου, Παν. Βασιλείου. «Η παρουσία μας θα ζωντανέψει το κτίριο και θα βοηθήσει στην καλύτερη συντήρησή του. Σκοπεύουμε, μάλιστα, σχετικά σύντομα να φροντίσουμε και να “ανοίξουμε” στο κοινό την υπέροχη αυλή του».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ