Η ιστορική περίοδος στην οποία εντάσσονται οι ιστορίες του ήρωα,
είναι η Αμερική του 18ου αιώνα. Τότε που αρκετές περιοχές της βόρειας Αμερικής βρίσκονταν ακόμα υπό την κατοχή των «κόκκινων παλτών» (εξαιτίας του χρώματος της στολής), που υπηρετούσαν το βρετανικό στέμμα. Ο Μπλεκ ήταν, από την πρώτη ιστορία της μεγάλης σειράς, πολέμιος των Αγγλων και της αποικιοκρατίας. Αγωνιζόταν για την ελευθερία, επικεφαλής των πιστών του τράπερ, κυνηγών που κινούνταν στις ορεινές περιοχές της βόρειας Αμερικής.
Στο πλευρό του ήρωα στέκονται δύο αχώριστοι σύντροφοι: ο νεαρός Ρόντυ
(με πρόσωπο γεμάτο φακίδες) και ο απατεωνίσκος καθηγητής Μυστήριος (Occultis, στο ιταλικό πρωτότυπο).
Η συνταγή του Μπλεκ βασίζεται σε μια γνήσια αίσθηση περιπέτειας,
σε συνδυασμό με τα διαλείμματα γέλιου που προκαλούνται, κυρίως, από τα καμώματα του καθηγητή Μυστήριου.
Οχι τυχαία, το κόμικς γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία, με πωλήσεις που έφθασαν τα 500.000 αντίτυπα.
Στο τέλος της δεκαετίας του ’60 η τριάδα των Εσε-Τζι-Εσε εγκατέλειψε το κόμικς και τις τύχες του ήρωα ανέλαβε ο σεναριογράφος Αμιλκάρε Μέντιτσι, με διάφορους σχεδιαστές να εναλλάσσονται στο εικονογραφικό πόστο.
Ο Μπλεκ ξεπέρασε τα σύνορα της Ιταλίας και εκδόθηκε, με ανάλογη επιτυχία, στη Γαλλία, στην (τότε) Γιουγκοσλαβία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Σε εμάς ήλθε το 1969, χάρη στον εκδότη (και συγγραφέα του θρυλικού «Μικρού Ηρωα») Στέλιο Ανεμοδουρά. Διόλου τυχαία, ο Γιώργος Θαλάσσης και ο Μπλεκ, αμφότεροι μαχητές της ελευθερίας, συνυπήρχαν στην ύλη του περιοδικού την πρώτη περίοδο. Μετά, ο Μπλεκ παρέλαβε τη σκυτάλη του απελευθερωτικού αγώνα από το Παιδί Φάντασμα, γνωρίζοντας ανάλογη αποδοχή και επιτυχία. Η κυκλοφορία του άγγιξε αρκετές φορές τα 130.000 αντίτυπα. Καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, συγκριτικά με τα 500.000 αντίτυπα στην Ιταλία των 48 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο Μπλεκ διήνυσε μια ολόκληρη 25ετία στην Ελλάδα, μέχρι το 1994 που διακόπηκε
η έκδοση. Διακόπηκε, αλλά δεν τερματίστηκε. Τα τελευταία χρόνια επανήλθε, κυκλοφορώντας σε μηνιαία «συλλεκτική» μορφή.
η έκδοση. Διακόπηκε, αλλά δεν τερματίστηκε. Τα τελευταία χρόνια επανήλθε, κυκλοφορώντας σε μηνιαία «συλλεκτική» μορφή.
Άρης Μαλανδράκης
http://www.protagon.gr