Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Ακαδημία Πλάτωνος: Mall ή Campus;

$
0
0

image
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες συζητήσεις και διεργασίες για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου «Academy Gardens», στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού, με υπουργική απόφαση για τη διασύνδεση με τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Άραγε είναι αυτή η μόνη προοπτική για το μέρος που επέλεξε ο Πλάτωνας για να δημιουργήσει την Ακαδημία του;
Aς δούμε μια άλλη προσέγγιση με άξονα τη Γνώση και τον Πολιτισμό. Η Ακαδημία Πλάτωνος αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο για την ιστορία της Πόλης των Αθηνών. Στη γλώσσα της αγοράς συνιστά ένα «brand name» με διεθνή απήχηση. Η Ακαδημία Πλάτωνος διαθέτει επίσης ένα πάρκο 130 στρεμμάτων στο οποίο υπάρχουν τα ευρήματα από το Γυμνάσιο και το Περιστύλιο, της Ακαδημίας, η Ιερά Οικία και η Οικία του Ακάδημου. Επιπλέον, στις αποθήκες της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων που βρίσκονται δίπλα στο Πάρκο φιλοξενούνται περισσότερα από 250 ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στη γη της Αθήνας. Το Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την εποπτεία της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη, εκτελεί ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ. Μια στρατηγική επένδυση με άξονα τον Πολιτισμό, όπως υλοποιούν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις από την Πράγα ως τη Βαρκελώνη, μοιάζει αυτονόητη, αλλά τελικά δεν είναι για αυτό και πρέπει να διατυπωθεί.
Η Ακαδημία Πλάτωνος μπορεί να επαναπροσδιοριστεί ως χώρος Γνώσης. Φοιτητές της Φιλοσοφικής και της Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών μπορούν να κάνουν υπαίθρια τα μαθήματά τους, στο διδασκαλείο του Πλάτωνα, και τα σχολεία να οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές. Η περιοχή, «χωροθετημένη» πάνω σε κάθετους και οριζόντιους κεντρικούς οδικούς άξονες, 10 λεπτά από την Ομόνοια και 20 λεπτά από τον Πειραιά, σε άμεση σύνδεση με τον Κεραμεικό, μπορεί να είναι ένας προορισμός για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το δεύτερο βήμα είναι το άνοιγμα των Αρχαιολογικών αποθηκών στο επιστημονικό κοινό με τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Αρχαιολογικής Έρευνας για την Αρχαία Αθήνα. Εκατοντάδες επιγραφές και αγάλματα πρέπει να βγουν από τα κιβώτια και, εντός της περιοχής, να διατεθούν για επιστημονική έρευνα σε εκείνους που λαχταρούν να βιώσουν από κοντά τη γοητεία του ελληνικού πολιτισμού και ζουν στο εξωτερικό ή την Ελλάδα. Αλλιώς είναι σαν μην έχουν βγει ποτέ από τη γη. Το τρίτο βήμα είναι ο διακηρυγμένος στόχος του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, το οποίο θα φιλοξενήσει τα ευρήματα των ανασκαφών διηγούμενο την ιστορία της. Η διεπιστημονική προσέγγιση στη σύνταξη ενός νέου πραγματικού Σχεδίου Ανάπλασης με ορόσημο το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, π.χ. από το ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού, θα δημιουργούσε νέες αξίες στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Πίσω από τα βήματα αυτά κρύβονται εκατοντάδες πραγματικές θέσεις εργασίας, αλλά και κάτι σπουδαιότερο. Η μετάδοση της Γνώσης.
Το δίλημμα, λοιπόν, για όλους είναι: Ακαδημία Πλάτωνος, 
mall ή campus;
Βασίλης Κουφόπουλος

Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>