Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/07/2012 ΑΥΓΗ
Όταν, τον Νοέμβριο του 1960, η πλατεία του άνοιγε για πρώτη φορά στο κοινό και η οθόνη του πρόβαλλε σε πρεμιέρα το "Ποτέ την Κυριακή", όλα έμοιαζαν ιδανικά. Και ήταν. Ο κινηματογράφος ήταν η δημοφιλέστερη διασκέδαση, οι συνοικιακοί κινηματογράφοι δεν αντιμετώπιζαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυσινεμά και το "Τριανόν"νέο και μοδάτο, διέθετε λάμψη, αλλά και τις τελευταίες τεχνολογίες της εποχής. "Είναι ο πρώτος και τώρα πλέον, μετά το κλείσιμο του 'Αλφαβίλ'πριν δύο χρόνια, ο μοναδικός κινηματογράφος που διαθέτει συρόμενη στέγη, έτσι του δίνεται η δυνατότητα να παίζει 12 μήνες τον χρόνο", λέει ο ιδιοκτήτης του Λεωνίδας Παπαγεωργίου. Ο ίδιος μεγάλωσε μέσα στο "Τριανόν", πλάι στα πόδια του πατέρα του τον οποίο διαδέχτηκε το 1993. Έζησε τις όμορφες στιγμές του κινηματογράφου τότε που απασχολούσε δύο μηχανικούς προβολής, ταμία, ταξιθέτριες, το μπαρ λειτουργούσε ως ξεχωριστή επιχείρηση. Σήμερα ένας μηχανικός προβολής, μία εργαζόμενη στο μπαρ και ο ίδιος σε όλες τις υπόλοιπες δουλειές, εικονογραφούν όχι μόνο την κατάσταση του "Τριανόν", αλλά των περισσοτέρων συνοικιακών κινηματογράφων.
Η ομάδα «Ανήσυχοι Θεατρίνοι» θα παρουσιάσει τη μονόπρακτη κωμωδία του Βίκτωρ Ουγκώ "Η Παρέμβαση"σε σκηνοθεσία και μετάφραση της Αθηνάς Κεφαλά με τους Παύλο Εμμανουηλίδη, Νατάσσα Κρητικού, Μαρία Μαυροματάκη, Νιόβη Πεπέ και Βασίλη Χατζηδημητράκη. Επίκαιρο σήμερα το έργο του Ουγκώ αναδεικνύει τις συγκρούσεις και τις ιδέες της μετεπαναστατικής εποχής στη Γαλλία του 19ου αιώνα, μέσα από ένα κουαρτέτο χαρακτήρων που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις.Η δεύτερη 50ετία του βρίσκει το "Τριανόν""ημιθανές, αλλά αισιόδοξο", λέει ο ιδιοκτήτης του και εξηγεί: "Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια που η κρίση γιγαντώθηκε και μεγάλωσε το χάσμα της ζημίας, τα έξοδά του για ενοίκιο, δημοτικά τέλη, ΔΕΗ υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδά του. Απαιτούνται μηνιαίως 10.000 ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 4.000 ευρώ είναι το ενοίκιο για τα ανελαστικά του έξοδα". Ωστόσο "βλέπουμε κάτι ενθαρρυντικό, την αγάπη της γειτονιάς και της ευρύτερης περιοχής να μεταφράζεται σε κινήσεις στήριξης, μικρές προς το παρόν, που όμως μας κάνουν να αισιοδοξούμε"λέει και παραπέμπει στο θεατρικό αναλόγιο που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού την Τρίτη στις 9.30 μ.μ. για την ενίσχυση "ενός από τα λίγα εναπομείναντα σινεφίλ της Αθήνας".
Το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο κινηματοθέατρο, γιατί "οι χώροι πολιτισμού δεν πρέπει να χαθούν".
"Θα τα καταφέρουμε, πιστεύω", λέει ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου ελπίζοντας στην ιδιαιτερότητα του "Τριανόν", το οποίο "μπορεί εύκολα, λόγω της αρχιτεκτονικής του και των μετασκευών που έγιναν τα χρόνια που πέρασαν, να είναι πραγματικό κινηματοθέατρο, όπως και η αρχική λειτουργία του. Έτσι λειτουργεί και σήμερα φιλοξενώντας επιπλέον μουσικές και θεατρικές παραστάσεις παράλληλα με τις προβολές". Και καθώς "ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει μειώνοντας τα δημοτικά τέλη, που θα ήταν μια μικρή βοήθεια για μας, και επιπλέον με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει ούτε η αρωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, επαφιόμαστε αποκλειστικά και μόνο στους φίλους και το κοινό μας και σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης σαν αυτή του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΝ".
Το "Τριανόν"διατηρητέο σήμερα ως προς το κτήριο και ως προς τη χρήση του, άρχισε να κατασκευάζεται το 1958 με αρχιτέκτονα τον Ανδρέα Μεταξά και ολοκληρώθηκε το 1960. "Παρ'ότι παλιό, διατηρείται μια χαρά", λέει ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου και θυμάται πως ο πατέρας του και κάποιοι φίλοι του μηχανικοί έφτιαξαν την "ιδιαίτερη πατέντα με τα δύο τμήματα της οροφής να ανοιγοκλείνουν ταυτόχρονα", θυμάται όπως και πριν 30 χρόνια, όταν νεαρός, "με την έπαρση του γιου του ιδιοκτήτη", παρακολουθούσε μια ταινία με το κορίτσι του.
"Γελάγαμε, χαριεντιζόμασταν, κάναμε θόρυβο. Γυρίζει τότε ένας κύριος και μας επιπλήττει αυστηρά. Ήταν ο Άγγελος Αντωνόπουλος"λέει και χαμογελάει, καθώς "με τον αυστηρό αυτό κύριο θα συνεργαστούμε τον χειμώνα". Ο γνωστός ηθοποιός θα παρουσιάσει στα τέλη Οκτωβρίου τον "Γαλιλαίο".