Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Πώς κατάφερε ο θρυλικός «Αγαπητός» που εφηύρε τα τρίγωνα Πανοράματος και τις τούρτες Μαρκησία να πτωχεύσει με πάταγο 17.01.2013 13:36Σχόλια -A+A

$
0
0


17.01.2013 13:36
Ξεκίνησε το 1944 με ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στην Τσιμισκή. Ομως τα εγγόνια του το παράκαναν: άνοιξαν αλυσίδα με 11 καταστήματα, μπήκαν στο cetering ενώ ο συνονόματος εγγονός διετέλεσε ακόμη και αντιπρόεδρος του Αρη Θεσσαλονίκης.
Τα εγγόνια Αγαπητός και Αλέξανδρος Βαλογιώργης θα πάρουν τα ηνία της επιχείρησης το 2002 και θα τη γιγαντώσουν. Θα δημιουργήσουν αλυσίδα 11 καταστημάτων, θα αναπτύξουν το franchising, θα εισέλθουν στον χώρο του catering, ενώ η γκάμα των προϊόντων «Αγαπητός» θα φτάσει τα 300 προϊόντα.
Τα επιχειρηματικά ανοίγματα όμως θα τους αφήσουν ξεκρέμαστους όταν η κρίση στην αγορά, αλλά και ο ανταγωνισμός θα φέρουν τα πρώτα χτυπήματα, τα οποία, όπως αποδείχτηκε σήμερα, ήταν αλλεπάλληλα και ανελέητα. Τόσο που τελικά το οχυρό «Αγαπητός» παραδόθηκε στην οικονομική κρίση.
Η υπερβολή οδήγησε στην κρίση

Τα προβλήματα για την Αγαπητός Γαστρονομία Α.Ε. ξεκίνησαν τα τρία τελευταία χρόνια, στην απαρχή της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να οφείλει δεδουλευμένα στους εργαζομένους και να αυξάνονται τα υπέρογκα χρέη προς τους προμηθευτές.

Ετσι, πρόσφατα κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση προσωρινής πτώχευσης και εφαρμογής σχεδίου ανασυγκρότησης. Οπως αναφέρεται στην αίτηση της εταιρείας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 47%. Συγκεκριμένα, το 2008 είχε τζίρο 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 ο κύκλος εργασιών της έκλεισε στα 3,4 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στα 10,6 εκατ. ευρώ, μεταξύ αυτών 4,5 εκατ. σε τράπεζες, 1,8 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία και 650.000 ευρώ στην Εφορία.
Τα πρώτα γλυκά μετά τον Πόλεμο
Τέλος εποχής λοιπόν για τα φημισμένα Τρίγωνα Πανοράματος, τις τούρτες Μαρκησία και Ευφροσύνη και τα ροδίνια. Ήταν το 1944 όταν ο Αγαπητός Βαλογιώργης άνοιξε το πρώτο του ζαχαροπλαστείο στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Τσιμισκή. Έπειτα τα γλυκά του έγιναν γνωστά στην συμπρωτεύουσα και μεγάλωσαν γενιές και γενιές Θεσσαλονικέων.
Ο Αγαπητός Βαλογιώργης, με τη βοήθεια μιας χρηματοδότησης 30 χρυσών λιρών, ίδρυσε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην οδό Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη, το 1944. Τα γλυκά του έγιναν διάσημα, μικροί και μεγάλοι, Θεσσαλονικείς και μη, απολάμβαναν καθημερινά τα ονομαστά ροδίνια, τις πάστες, τα παστάκια και τις τούρτες. Γενιές Θεσσαλονικέων θεωρούσαν τα γλυκά του σύμβολο κύρους και ανώτερης κοινωνικής θέσης.
Από το 2002 που ο ιδρυτής έφυγε από τη ζωή, τα εγγόνια του θα δημιουργήσουν αλυσίδα 11 καταστημάτων, θα αναπτύξουν το franchising, θα εισέλθουν στον χώρο του catering, ενώ η γκάμα των προϊόντων «Αγαπητός» θα φτάσει τον αριθμό 500.
Από σουβλατζής, ζαχαροπλάστης

Ο Αγαπητός Βαλογιώργης γεννήθηκε στο Γομάτι Χαλκιδικής και σε ηλικία μόλις 7 ετών θα χάσει και τους δύο γονείς του. Λίγα χρόνια μετά, για βιοποριστικούς λόγους, θα εγκαταλείψει το γραφικό χωριό του για να εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη εργάζονταν τα μεγαλύτερα αδέλφια του.

Αν και τον πίεζαν να τελειώσει το σχολείο, ο ίδιος θα πάρει την απόφαση να βγει στο μεροκάματο για να μην τους επιβαρύνει οικονομικά. Θα περάσει από ψησταριές και παντοπωλεία, για να καταλήξει στο εργαστήρι του «Φλόκα», του πιο θρυλικού ζαχαροπλαστείου της εποχής στη συμπρωτεύουσα.
Είχε μια παλιά ντουλάπα για πάγκο
Για πάγκο θα χρησιμοποιήσει μια παλιά ντουλάπα, ενώ θα βάλει τραπεζοκαθίσματα μπροστά στο πεζοδρόμιο για να κάνει το μαγαζί του στέκι των Θεσσαλονικέων.
Ως υπαλλήλους θα απασχολήσει τη γυναίκα του και την πεθερά του που φτιάχνουν τα γλυκά στο σπίτι και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του που τα μεταφέρουν στα χέρια για να ψηθούν σε φούρνο του Βαρδάρη.
Το πρώτο «επίσημο» δημιούργημά του ήταν τα θρυλικά ροδίνια. Αμυγδαλόπαστα που γέμισε με κρέμα σαντιγί, και για χάρη της το κατάστημά του, αφού έγιναν περιζήτητα σε όλη τη Θεσσαλονίκη.
Το μαγαζί της Τσιμισκή θα γνωρίσει μεγάλες δόξες και θα γίνει στέκι γνωστών προσωπικοτήτων. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οικογένεια Καραμανλή, η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Πάριος, αλλά και όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής θα περάσουν από το ζαχαροπλαστείο «Αγαπητός», συνήθεια απαράβατη σε κάθε επίσκεψή τους στη συμπρωτεύουσα.
Την Πρωτοχρονιά του 2002 ο Αγαπητός Βαλογιώργης θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, ενώ θα δουλεύει μέχρι και την παραμονή Χριστουγέννων.

Η πτώχευση
Ο συνονόματος Αγαπητός θα μπει στην επιχείρηση σε ηλικία μόλις 6 χρονών, με κύριο καθήκον να κάνει «μασουράκια» τα κέρματα. Θα σπουδάσει στο Λονδίνο Hotel and Catering Management και με το τέλος των σπουδών του θα επιστρέψει αμέσως στην οικογενειακή επιχείρηση σε επιτελική θέση, καταφέρνοντας να την εισαγάγει στον χώρο του catering.
Και τελικά να την οδηγήσει σε πτώχευση...


 πηγή

Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>