Επόμενη στάση... απολεσθέντα αντικείμενα! Πορτοφόλια, κλειδιά, γυαλιά ηλίου, κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, κράνη και καπέλα, ακόμα και τηγάνια, μίξερ, πατερίτσες, τρανζίστορ και μουσικά όργανα αναζητούν τους αφηρημένους ιδιοκτήτες τους. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες αντικείμενα που παρατούν καθημερινά, πάνω στη βιασύνη τους, οι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο μικρός «θησαυρός» φυλάσσεται σε ειδική αποθήκη που βρίσκεται στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, όπου συγκεντρώνονται όλα τα «ορφανά» αντικείμενα - ξεχασμένα σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ.
«Σε καθημερινή βάση παραλαμβάνουμε περίπου 30 χαμένα αντικείμενα. Τα περισσότερα από αυτά τα εντοπίζει το προσωπικό μέσα στα βαγόνια ή τους σταθμούς, αλλά υπάρχουν και αρκετά τα οποία τα παραδίδουν οι διερχόμενοι. Σε πρώτη φάση τα συγκεντρώνουμε στην αποθήκη και στη συνέχεια αναζητούμε με κάθε δυνατό τρόπο τους ιδιοκτήτες. Τα περισσότερα από αυτά, σε ποσοστό περίπου 80%, τα αναζητούν σχεδόν αμέσως οι ιδιοκτήτες τους και επιστρέφονται» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο Μπάμπης Βλάχος, υπεύθυνος επικοινωνίας κοινού στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ). Οπως δηλώνει ο κ. Βλάχος, αν ο κάτοχος δεν βρεθεί τα αντικείμενα γίνονται ιδιοκτησία της ΣΤΑ.ΣΥ. Εξαίρεση αποτελούν οι ταυτότητες, τα διπλώματα οδήγησης, τα δημόσια έγγραφα και οι κάρτες για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, που παραδίδονται στην Αστυνομία.
Στα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα συγκαταλέγεται ένα αντίγραφο αγάλματος της θεάς Υγείας, το οποίο παραμένει στα αζήτητα για παραπάνω από μία δεκαετία! «Εχει τύχει να έχουν ξεχάσει ακόμα και μασέλα στο κάθισμα του μετρό. Ο ηλικιωμένος την πήρε πίσω γεμάτος ανακούφιση, ύστερα από την αναζήτησή του στα γραφεία της εταιρίας» περιγράφει ο κ. Βλάχος.
Τα αντικείμενα που χάνονται είναι διαφορετικά πάντως... κάθε εποχή. Το καλοκαίρι οι επιβάτες ξεχνάνε συνήθως πετσέτες θαλάσσης, μάσκες, αναπνευστήρες, βατραχοπέδιλα! Το Πάσχα οι υπεύθυνοι θα βρουν παρατημένες εικόνες, καπέλα παπάδων και την Αγία Γραφή! Στις εκπτώσεις κυριαρχούν ξεχασμένες σακούλες με είδη ένδυσης (κυρίως ρούχα και παπούτσια), ενώ... σταθερή αξία αποτελούν τα κλειδιά και τα πορτοφόλια, που χάνονται σε καθημερινή βάση. Στη λίστα με τα απολεσθέντα αντικείμενα περιλαμβάνονται και πιο περίεργα, όπως κιθάρα, τουμπερλέκι, μπλέντερ, πιστολάκια μαλλιών και σίδερα για τα ρούχα.
Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, από το 2009, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα περιστατικά με τα απολεσθέντα είναι λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν: «Οι επιβάτες έχουν γίνει πιο προσεκτικοί γιατί ξέρουν ότι αν χάσουν κάτι δύσκολα θα μπορέσουν να το αντικαταστήσουν».
Η ευαισθητοποίηση του κόσμου, μάλιστα, παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βλάχο οι περισσότεροι που θα βρουν ένα αντικείμενο μεγάλης αξίας παρατημένο σε έναν σταθμό θα το παραδώσουν. Χαρακτηριστική, όπως περιγράφει ο ίδιος, είναι η περίπτωση ενός νεαρού ο οποίος, επιστρέφοντας ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας, είπε στους υπευθύνους του σταθμού: «Θα ήθελα πάρα πολύ να είχα και εγώ ένα τέτοιο, αλλά ίσως αυτός που το ξέχασε να το έχει μεγάλη ανάγκη και συνεπώς δεν μου μένει να κάνω κάτι άλλο εκτός από το να το παραδώσω για να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του».
Το τμήμα των απολεσθέντων αντικειμένων για τα μέσα σταθερής τροχιάς λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 8.00 ως τις 16.00, στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.
Στάθης Βασιλόπουλος
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ς
ς