Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917καθορίζεται ως γλώσσα των αλφαβηταρίων η δημοτική. Ανατίθεται σε Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Δ. Ανδρεάδη, Αλ. Δελμούζο, Μ. Τριανταφυλλίδη, Π. Νιρβάνα, Ζαχ. Παπαντωνίουκαι το ζωγράφο Κ. Μαλέα, η συγγραφή ενός νέου αλφαβηταρίου. Το αλφαβητάρι με τίτλο ¨Το αλφαβητάρι με τον Ήλιο¨ κυκλοφόρησε το 1919και αποτέλεσε το 3ο κρατικό αλφαβητάριο.
Μανόλης Τριανταφυλλίδης
Αλέξανδρος Δελμούζος
Ζαχαρίας Παπαντωνίου
Δημοσθένης Ανδρεάδης
Παύλος Νιρβάνας
Κωνσταντίνος Μαλέας
Γραμμένο «εις την κοινήν ομιλουμένην» αποτελεί την κορύφωση των γλωσσικών αγώνων μιας εικοσαετίας. Η δημοτική που χρησιμοποιεί ακολουθεί τους κανόνες που τέθηκαν από το υπουργείο Παιδείας με το διάταγμα ¨Η γραμματική διδασκαλία των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου¨ (1919).
Στο ¨Αλφαβητάρι με τον Ήλιο¨ παρουσιάζεται η μικροαστική οικογένεια του Φώτη Καλομοίρη σε πολλά επεισόδια της καθημερινής ζωής των παιδιών της, εμπλουτισμένα με τραγούδια, αστεία και πειράγματα. Το βιβλίο δεν αποτελείται από ασύνδετα και άσχετα μεταξύ τους κείμενα, αλλά από αυτοτελείς ενότητες μια ενιαίας ¨ιστορίας¨.
Για τη διδασκαλία του βιβλίου χρησιμοποιήθηκε ηαναλυτικοσυνθετική μέθοδος (ανάλυση πρόταση σε λέξεις, των λέξεων σε γράμματα και αντίστροφα).
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην εικονογράφηση του βιβλίου από τον Κ. Μαλέα. Σκοπός της εικονογράφησής του βιβλίου ήταν «οι εικόνες να είναι το πολυτιμότερο μέσο για να μορφώσουμε την παρατηρητικότητα και την καλαισθησία του παιδιού». Η εικονογράφηση του Μαλέα απέσπασε επαίνους ακόμη από πολέμιους του ίδιου του αλφαβηταρίου.
Με την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης και το διορισμό της Επιτροπείας το 1920, το ¨Αλφαβητάρι με τον Ήλιο¨ δέχθηκε έντονα πυρά, κυρίως για τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε. ¨Τιμήθηκε¨ με την ένταξή του στον πίνακα των βιβλίων, που σύμφωνα με την Επιτροπεία, έπρεπε να διωχθούν και να καούν. Στην Επιτροπεία ανέλαβε να απαντήσει ο Μ. Τριανταφυλλίδης, με το βιβλίο του¨Πριν καούν¨.
Η Επιτροπεία δεν εξέδωσε το 2ο μέρος του αλφαβηταρίου. Δόθηκε όμως η δυνατότητα στους δασκάλους να το επιλέξουν από τα μη κρατικά αλφαβητάρια που κυκλοφορούσαν.
Ως συνέχεια του αλφαβηταρίου, ο Δ. Ανδρεάδηςεξέδωσε το 1924 το αλφαβητάριο ¨Πουλιά και Παιδιά¨ (μέρος β΄).