Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου!

$
0
0

Ο Γ. Στουρνάρας ζητά την παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιου Σταυρίδη Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναφέρθηκε σε περαιτέρω λεπτομέρειες!!!

Και η αιτία....Πήγαινε προς Κεφαλονιά μεριά ο Σταυρίδης και για να μην ξυπνήσει χαράματα
του είπε ο Μελισσανίδης..."...ρε συ έλα να σε πετάξω με το λίαρ τζετ...από εκεί
θα περάσω...προς Γαλλία πάω...θα βάλω και καύσιμα..."
Ο Μελισσανίδης πήρε προχθές τον ΟΠΑΠ μέσω ΤΑΙ ΠΕΔ....
Αφέλεια...μπορεί..αλλά μέσα σε όλα αυτά που μας συμβαίνουν
και είμαστε τρελαμένοι άντε να σκεφτείς ψύχραιμα.
Φυσικά η πώληση του ΟΠΑΠ είχε ξεκινήσει πρίν από τον Σταυρίδη.
Δεν πειράζει ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ έχει δική του δουλειά
και δεν θα μείνει άνεργος.
Οι πισίνες του να είναι καλά!
πίσω στα παλιά
=============================================


ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Οι πισίνες δεν ξέρουν από κρίση
Το 2009 κατασκευάστηκαν 1.300-1.400, ενώ το πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς κατασκευάστηκαν περίπου 700 πισίνες, δηλαδή 10% περισσότερες από ό,τι το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Οι πισίνες δεν ξέρουν από κρίση


Μέσα στην κρίση οι Ελληνες εξακολουθούν να φτιάχνουν πισίνες! Οχι βέβαια με τους ρυθμούς που μας είχαν συνηθίσει παλαιότερα ούτε με το ίδιο κόστος, αφού τα παζάρια είναι πολύ σκληρά και μια μέση πισίνα των 30 τ.μ., που κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ, τώρα με την κρίση μπορεί να κατασκευαστεί με 12.000-15.000 ευρώ.

Σήμερα στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 120.000 πισίνες, μικρές, μεσαίες των 60 τ.μ. ή και μεγάλες των 150 τ.μ. σε πολυκατοικίες, μονοκατοικίες, επαύλεις ή ξενοδοχεία. Οι περισσότερες από αυτές κατασκευάστηκαν τη χρυσή περίοδο 1995-2007 όπου ορισμένοι συμπολίτες μας έφτασαν να θεωρούν την πισίνα απαραίτητο οικιακό εξάρτημα, όπως το ψυγείο ή η τηλεόραση.

Χρυσή χρονιά για τις πισίνες θεωρείται το 2005, οπότε κατασκευάστηκαν περίπου 6.000 πισίνες μέσα στο δωδεκάμηνο. Το 2008 όμως, όταν ξεκίνησε η κρίση, κατασκευάστηκαν 2.000 «κομμάτια». Το 2009 κατασκευάστηκαν 1.300-1.400, αφού πολλές έμειναν ημιτελείς, ενώ στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς (ω της εκπλήξεως) κατασκευάστηκαν περίπου 700 πισίνες, δηλαδή 10% περισσότερες από ό,τι στο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς που ήταν το χειρότερο της τελευταίας δεκαπενταετίας.

«Η κατασκευή μιας πισίνας εξαρτάται και από ψυχολογικούς λόγους, αφού το κόστος της δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, είναι περίπου όσο και ενός αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού» λέει ο κ. Στέλιος Σταυρίδης (σκίτσο), πρόεδρος της εταιρείας Ρiscines ideales, που είναι η πιο μεγάλη στον κλάδο και βραβεύεται κάθε χρόνο με το έπαθλο του καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι κατασκευάζει μόνο νόμιμες πισίνες, δηλαδή αυτές που έχουν πολεοδομική άδεια, και δεν ανακατεύεται με τις χιλιάδες παράνομες που υπάρχουν. Το κλειδί για να καταλάβει κανείς αν μια πισίνα είναι νόμιμη ή όχι είναι η παραλαβή του μπετόν που πρέπει να γίνει μέρα μεσημέρι με όλα τα παραστατικά και όχι...τα μαύρα μεσάνυχτα. Οσο για αυτές που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια, μια και το τεκμήριο πισίνας δεν είναι υψηλό ( 6.000 ευρώ για 60 τ.μ.), ο κ. Σταυρίδης εκφράζει την άποψη ότι με ένα πρόστιμο της τάξεως των 150 ευρώ ανά τ.μ. θα μπορούσε να τακτοποιηθεί και να κερδίσει αρκετά εκατομμύρια και το Ελληνικό Δημόσιο.

Πώς ξεκίνησε η «φάμπρικα» 
Το φθινόπωρο του 1992 στον προθάλαμο του πολυτελέστατου γραφείου του προέδρου της ΑΓΕΤ Ηρακλής γινόταν πανδαιμόνιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε πουλήσει τον Ηρακλή στην ιταλική Καλτσεστρούτσι και ο ισχυρός άνδρας των γειτόνων, ο παλαίμαχος συνδικαλιστής και μετέπειτα μάνατζερ των εργοδοτών του Τζ. Παντσαβόλτα, επέλεγε τους στενούς συνεργάτες του. Εξω από το γραφείο του εκείνη την ημέρα περίμενε το «φαβορί» για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ή του γενικού διευθυντή. Ηταν οκ. Στέλιος Σταυρίδης, ο οποίος είχε «τρέξει» τον Ηρακλή για λογαριασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θεωρούνταν επιτυχημένος στο πόστο του και είχε άριστες σχέσεις με τους Ιταλούς.

Οταν όμως μπήκε στο γραφείο του κ. Παντσαβόλτα με τις βαριές κουρτίνες, τα σκουρόχρωμα έπιπλα από καρυδιά και τη φωτεινή θέα στον μεγάλο κήπο του κτιρίου της Λυκόβρυσης, τον περίμενε μια άνευ προηγουμένου ψυχρολουσία. Χωρίς περιστροφές, ο ιταλός μάνατζερσυνδικαλιστής τού ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεργαστούν αφού τις καίριες θέσεις στον όμιλο θα καταλάμβαναν τεχνοκράτες που θα μετακόμιζαν κατευθείαν από το Μιλάνο στην Αθήνα.

Ο κ. Σταυρίδης, που θεωρούσε σχεδόν δεδομένη την τοποθέτησή του, έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Εμεινε χωρίς δουλειά, αναζήτησε φίλους και γνωστούς επιχειρηματίες για να δουλέψει μαζί τους, αλλά βρήκε πόρτες κλειστές. Ανθρωποι με τους οποίους συνέτρωγε συχνά, άνθρωποι με τους οποίους είχε κάνει διακοπές μαζί και του δήλωναν ότι θα του συμπαρασταθούν στο δύσκολο έργο του στον Ηρακλή όταν θα αναλάμβανε, τώρα δεν... έβγαιναν καν στο τηλέφωνο!

Πάνω στην απογοήτευσή του συνάντησε έναν παλιό φίλο από το Πολυτεχνείο ο οποίος μόλις είχε έρθει από το Παρίσι. «Γιατί δεν ασχολείσαι με τις πισίνες; Στη Γαλλία τους έχει πιάσει όλους τρέλα. Φτιάχνουν πισίνες στους κήπους τους, στις ταράτσες τους, στα ξενοδοχεία τους, ακόμη και μέσα σε παλιούς στάβλους». Ηταν το σινιάλο μέσα στην απογοήτευση. Ο κ. Σταυρίδης το αποφάσισε και μέσα σε δύο μήνες ίδρυσε την εταιρεία Ρiscines Ιdeales. Το ξεκίνημα της εταιρείας ήταν... κολοσσιαίο: ένα δυάρι για έδρα, ένας αυτόματος τηλεφωνητής, μια γραμματέας, ένα fax και ένας συνεταίρος για να παίρνει μέτρα και να αναθέτει τις εργολαβίες. Ελληνικά φαινόμενα, δηλαδή, αλλά με αισιοδοξία για το μέλλον, η οποία δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος.

Δυσκολίες στην αρχή 
Κάθε αρχή και δύσκολη, λοιπόν. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Σταυρίδη, ο οποίος το 1994 κατασκεύασε μόλις 15 πισίνες σε όλη τη χώρα, την επόμενη χρονιά 130 και έφτασε το 2007 να κατασκευάσει περίπου 1.000 και το 2008 να φτάσει τις 1.200.«Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς ότι μία στις τρεις καινούργιες επιχειρήσεις κλείνουν στην Ελλάδα μέσα σε έναν χρόνο και τέσσερις στις πέντε κλείνουν μέσα σε μία τετραετία» λέει ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ όμως, και παρά την κρίση, ο κ. Σταυρίδης πρόλαβε να αναδείξει την εταιρεία του και το 2009 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την καλύτερη από άποψη εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την τέταρτη καλύτερη στην Ευρώπη με βάση τα βραβεία του οργανισμού Βest Work Ρlace Εurope. Το βραβείο στηρίζεται σε υπόδειγμα που επινόησαν δύο αμερικανοί δημοσιογράφοι πριν από περίπου 15 χρόνια και περιλαμβάνει 54 ερωτήσεις σε στελέχη επιχειρήσεων τα οποία απαντούν ανωνύμως.

Οι παράμετροι που υπολογίζονται είναι ο σεβασμός, η δικαιοσύνη, η συντροφικότητα, η προσωπική αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία μέσα στην επιχείρηση. Αυτό το τελευταίο, δηλαδή η αξιοπιστία μιας επιχείρησης, φαίνεται ότι είναι και το πιο σημαντικό, όπως θα δούμε αμέσως.

Η Ειρήνη Παπά και η «θεατρική πισίνα» 
Πριν από τρία-τέσσερα χρόνια η κορυφαία ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παπά απευθύνθηκε στον κ. Σταυρίδη και του ζήτησε να φτιάξει στο εξοχικό της στην Ανδρο μια πρωτότυπη πισίνα που θα ήταν ένα πραγματικό έργο τέχνης. Η επιθυμία της ήταν η πισίνα να θυμίζει θεατρική σκηνή, προφανώς αρχαίου θεάτρου. Ηταν μια πραγματική πρόκληση για τον κ. Σταυρίδη, αφού είναι φανερό ότι μια τέτοια κατασκευή στον κήπο του εξοχικού της Ειρήνης Παπά θα έκανε τον γύρο του κόσμου σε γνωστά περιοδικά και θα προσέφερε στην Ρiscines Ιdeales άφθονη δωρεάν διαφήμιση.

Ο κ. Σταυρίδης το μελέτησε, το μέτρησε, και τελικά διαπίστωσε ότι τεχνικά μια τέτοια κατασκευή στον συγκεκριμένο χώρο είχε τεράστιες πιθανότητες τεχνικής αποτυχίας. Με παρρησία λοιπόν ομολόγησε στην κυρία Παπά ότι δεν μπορεί να αναλάβει το έργο διότι δεν είναι σίγουρος 100% για την επιτυχία του και μάλιστα χαρακτηριστικά σχολίασε: «Αν σας φτιάξω τέτοια πισίνα, κινδυνεύω να γίνω εγώ ο ίδιος θέατρο!».Ο κ. Σταυρίδης υπενθυμίζει κάτι που δεν έχει γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό: «Τα επόμενα 15χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει ένας από τους τρεις μεγαλύτερους τουριστικούςπροορισμούς στον κόσμο, αφού θα επενδυθούν περίπου 4 τρισ. ευρώ σε χώρες όπως ηΕλλάδα αλλά και σε γύρω χώρες που έχουν αεροπορική απόσταση από την Αθήνα έως τρειςώρες».Ως το μεγάλο τουριστικό «μπουμ» πάντως η ελληνική αγορά, όπου λειτουργούν περισσότερες από 120.000 πισίνες, εκ των οποίων το 40% είναι παράνομες, περιμένει την ανάκαμψη. Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης γίνονται και εισαγωγές προκατασκευασμένων κατασκευών χαμηλού κόστους, περίπου 6.000 ευρώ, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε σπίτια της επαρχίας. Μόδα έχει γίνει και το λεγόμενο swimming spa, δηλαδή ένα μεγάλο υδρομασάζ που χρησιμοποιείται και μέσα σε σπίτια ή σε δωμάτια ξενοδοχείων, δεν χρειάζεται άδεια και κοστίζει από 15.000 έως 60.000 ευρώ τον χρόνο.

Πέρα από τους αριθμούς, ο κ. Σταυρίδης δηλώνει ότι υπολογίζει κυρίως στην ανθρώπινη εμπιστοσύνη και στον σεβασμό των υπαλλήλων και των συνεργατών του. 
==============================================================

Δημήτρης Μελισσανίδης - Aegean Oil



Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων της Aegean Oil

H πορεία του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, που μαζί με τον αδελφό του κ. Ιάκωβο Μελισσανίδη ξεκίνησαν από τις αλάνες της Κοκκινιάς για να φθάσουν ως τη Wall Street, στα παλάτια των εμίρηδων και στα σαλόνια του βορειοευρωπαϊκού επιχειρηματικού πετρελαϊκού λόμπι είναι εντυπωσιακή. Πώς μπόρεσε ο γιος του Ζώρα Μελισσανίδη – χρόνια μετά το θάνατό του εξακολουθούν να τον θυμούνται με σεβασμό οι Πόντιοι – να ξεχωρίσει στον επιχειρηματικό στίβο, όπου εισήλθε με ένα δανεικό Mini Cooper, για να φθάσει μέσα σε λίγα χρόνια να ελέγχει έναν όμιλο εταιρειών με ετήσιο τζίρο περίπου 10 δισ. δολάρια; Με 20 σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων σε όλον τον πλανήτη, με θυγατρικές εταιρείες σε Νέα Υόρκη, Αμβέρσα, Γκάνα, Γιβραλτάρ, Τζαμάικα, Πόρτλαντ, Σιγκαπούρη, Βανκούβερ, Μόντρεαλ, Κωνσταντινούπολη, Φουτζέιρα, Παναμά, Μαρόκο; Με παρουσία στη ναυτιλία και με μια εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών που ελέγχει στην ελληνική αγορά καυσίμων 520 πρατήρια. Με επιχειρήσεις στο χώρο των κατασκευών, της προστασίας περιβάλλοντος και του real estate...
Η διαδρομή του από τις προσφυγικές γειτονιές, εκεί όπου οι γονείς του είχαν εγκατασταθεί μετά τον ξεριζωμό τους από την Αργυρούπολη του Πόντου, ως τη Γουόλ Στριτ (το 2006), τις συμφωνίες που υπέγραψε με τους Άραβες (2009),  τη συμφωνία εξαγοράς της Verbeke Bunkering (2010) τις συνεχείς επεκτάσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου δείχνει μυθιστορηματική.
 Εν τάχει:
* Η πρώτη βουτιά στα βαθιά του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι η μεταφορά ενός φορτίου ξυλείας στην Τεχεράνη, έργο που του είχε αναθέσει ο Τάκης Ηλιάδης της Shelman.
* Μαζί με τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα μπαίνει στο κόσμο του ποδοσφαίρου, στην αρχή στον Ιωνικό και μετά στην ΑΕΚ, όπου αμφισβητώντας τους κυρίαρχους του παιχνιδιού φέρνει στη Φιλαδέλφεια τρεις φορές το κύπελλο πρωταθλήματος.
* Μπαίνει στην αγορά πετρελαίου με μια μικρή μπάριζα για να χτίσει μια «μικρή αυτοκρατορία» που αποτελείται από ένα στόλο 64 δεξαμενόπλοιων, μια αλυσίδα σταθμών ανεφοδιασμού πλοίων και μια εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών, την Aegean Oil. Στον Όμιλο της Aegean, που πραγματοποιεί έναν ετήσιο τζίρο 10 δισ. δολάρια ΗΠΑ, απασχολούνται σήμερα περίπου 3.000 εργαζόμενοι.
* Συναντά την αντίδραση των ισχυρών, που επιχειρούν να τον συντρίψουν με κάθε τρόπο.
* Ο κ. Μελισσανίδης χτυπιέται εφτά φορές για να σηκωθεί οκτώ. Σήμερα ο όμιλος επιχειρήσεων που διευθύνει αποτελεί – εκτός των άλλων – επίσημο προμηθευτή του αμερικανικού δημοσίου.
* Στο τέλος του 2006 η εταιρεία του Ομίλου Aegean Marine Petrol Network τάραξε τα νερά της Wall Street καθώς οι μετοχές της έγιναν ανάρπαστες. Η εταιρεία ήθελε να διαθέσει στους επενδυτές 12,5 εκατ. μετοχές αλλά η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φθάνοντας τα 80 εκατ. «κομμάτια».
* Οι Αμερικανοί, που νιώθουν ότι μπορούν να τον εμπιστευθούν, «χτίζουν» στον Έλληνα ένα σταθερό μονοπάτι. Του ανοίγουν τη μία πόρτα μετά την άλλη στο χώρο της μεταφοράς πετρελαίου: Τζαμάικα, Αραβικός Κόλπος, Σιγκαπούρη, Αφρική...
* Το άνοιγμα της αγοράς της Κίνας είναι επίσης μια επιχειρηματική απόφαση για τον δαιμόνιο επιχειρηματία.
* Η εταιρεία Aegean Oil Terminal χτίζει τερματικό σταθμό καυσίμων (oil terminal) στο υπό κατασκευή νέο πετρελαϊκό λιμάνι της Φουτζέιρα. Το «ντιλ» έγινε με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και προβλέπει ότι ο σταθμός καυσίμων θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις και θα έχει χωρητικότητα 500.000 κυβ. μέτρων. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011, ώστε η μονάδα να τεθεί σε λειτουργία ταυτόχρονα με τα εγκαίνια των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων. Το νέο πετρελαϊκό λιμάνι της Φουτζέιρα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο του Περσικού Κόλπου και θα αποτελέσει κύριο «πέρασμα» των πλοίων (κυρίως δεξαμενόπλοιων) που κινούνται από και προς τον Κόλπο. Έτσι η Aegean εκτιμά ότι η μονάδα θα εξελιχθεί σε κύριο σταθμό ανεφοδιασμού στην περιοχή.
* Στον Παναμά και το Μαρόκο ο όμιλος κάνει αισθητή την παρουσία του.
* Εκτός από τις κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης "έτρεξε" ορισμένα ενδιαφέροντα επιχειρηματικά projects και στην ελληνική αγορά. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η δραστηριοποίησή του στον ενεργειακό τομέα, μία κίνηση η οποία αποδείχθηκε κερδοφόρος για τον όμιλο της Aegean, ο οποίος στην συνέχεια  αποφάσισε να αποχωρήσει  από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
* Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη δραστηριότητα αναπτύσσει ο όμιλος της Aegean στον τομέα του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Έχοντας δημιουργήσει αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριότητα (HEC), ο Όμιλος της Aegean καλύπτει όλα τα λιμάνια της χώρας ενώ ήδη διευρύνει τον βηματισμό του σε πολλά γεωγραφικά μήκη και πλάτη της υφηλίου. Ο διεθνής προσανατολισμός του ομίλου αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για την ανάπτυξη της «πράσινης οικονομικής δραστηριότητας».
* Απόφαση-κλειδί για την συνέχιση της αναπτυξιακής τροχιάς του ομίλου είναι η δημιουργία του "νέου στρατηγείου" του ομίλου στην οδό Ακτή Κονδύλη 10 στον Πειραιά. Τα νέα γραφεία του ομίλου λειτουργούν ως παραγωγική κυψέλη που απλώνει τον ιστό της σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα καλύτερα γραφεία των πολυεθνικών επιχειρήσεων αφού διαθέτουν 8 ορόφους με συνολικό εμβαδόν 14.800 τετραγωνικά μέτρα, τρία υπόγεια πάρκινγκ 200 θέσεων και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που συνδέει το στρατηγείο με όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου.
*  Εν μέσω οικονομικής κρίσης (αρχές Απριλίου 2012) ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφασίζει να διαθέσει ποσό 25 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αιγαίον Όιλ. Ο στόχος του είναι να μπορέσει η εταιρεία αυτή να ανταπεξέλθει στις συνθήκες κρίσης που κυριαρχούν στην αγορά καυσίμων στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της βαρύτατης φορολογίας των πετρελαϊκών προϊόντων που διατίθενται στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με την μακροχρόνια ύφεση που επηρεάζει καθοριστικά και την αγορά των καυσίμων. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της Αιγαίον Όιλ, η οποία υπό τη διεύθυνση του κ. Ιάκωβου Μελισσανίδη έχει κατορθώσει σε μια δεκαετία να κατακτήσει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά, μετά τους πετρελαϊκούς ομίλους που διαθέτουν δικά τους διυλιστήρια.
Oι δραστηριότητες και η πορεία των επιχειρήσεων του Ομίλου της Aegean, εν μέσω παγκόσμιας και εθνικής οικονομικής κρίσης, αποτελούν ζωντανή απόδειξη του θεωρήματος που θέλει κάθε φορά την όποια κρίση να γεννά και ευκαιρίες. Για τους προνοητικούς και τους τολμηρούς. Άλλωστε αυτός είναι ένας χαρακτηρισμός που «κολλάει γάντι» στο χαρακτήρα και στο επιχειρηματικό προφίλ του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη.


Ο Δημήτρης Μελισσανίδης εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της ΒP Hellas στη Δραπετσώνα!
(Αθήνα, τέλος Δεκεμβρίου 2012)

Η επιχειρηματική κίνηση έγινε μετά την εξαγορά των εγκαταστάσεων της Texaco στον Ασπρόπυργο, των εγκαταστάσεων καυσίμων της εταιρείας Shell στο Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά και των αντίστοιχων υποδομών της Exxon-Μobil στην Αίγυπτο
Ο έλληνας επιχειρηματίας που αποκτά τον έλεγχο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πολυεθνικών
Ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης εξακολουθεί να δείχνει την … ελπίδα. Με μία κίνηση - ματ απέδειξε ότι όχι μόνον η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει αλλά και να βγει από την κρίση πιο δυνατή. Λίγο πριν κλείσει το 2012 ο όμιλος της Aegean, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της ΒP Hellas στη Δραπετσώνα!  Η επιχειρηματική αυτή κίνηση δεν είναι και η μοναδική, όπου ο έλληνας επιχειρηματίας εξαγοράζει δραστηριότητες πολυεθνικών οίκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: ενδεικτικά μπορεί να σημειώσει κανείς την εξαγορά των εγκαταστάσεων της Texaco στον Ασπρόπυργο, τις εγκαταστάσεις καυσίμων της εταιρείας Shell στο Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά και τις αντίστοιχες υποδομές της Exxon-Μobil στην Αίγυπτο.
Ο τερματικός σταθμός της BP Hellas, που εξαγόρασε η Aegean,  είναι τοποθετημένος σε στρατηγική θέση, δύο χιλιόμετρα δυτικά του λιμανιού του Πειραιά στην περιοχή της Δραπετσώνας. Αποτελεί δε τον πυρήνα επιχειρηματικών  δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην ελληνική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Ιταλία, Ουκρανία, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Σκόπια). Από τις εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να διακινηθούν ετησίως 60 εκατομμύρια λίτρα λιπαντικών και να τροφοδοτηθεί πάνω από το 40% των εγχωρίως παραγόμενων λιπαντικών στη χώρα μας.
«Η απόκτηση των εγκαταστάσεων της BP Hellas στη Δραπετσώνα αποτελεί το πρώτο βήμα» ανέφερε μιλώντας στο statbank.gr ανώτατος παράγοντας του ομίλου της Aegean προσθέτοντας «σύντομα θα ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων αυτών έτσι να αξιοποιηθεί πλήρως η στρατηγική θέση  τους τόσο στην εγχώρια όσο και τις ξένες αγορές».

The story

Οι εγκαταστάσεις ευρίσκονται στη Δραπετσώνα εδώ και 90 χρόνια. Το 1914 η εταιρεία πετρελαίων Standard Oil Company, θέλοντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα αγόρασε έκταση 40 περίπου στρεμμάτων, δύο χιλιόμετρα δυτικά του λιμανιού του Πειραιά στην περιοχή της Δραπετσώνας.  Σκοπός της νεοϊδρυθείσας εταιρείας ήταν «η ίδρυσις και εκμετάλλευσις αποθηκών πετρελαίων και πάσα εν γένει πράξις και επιχείρησις σχετιζόμενη με την βιομηχανία πετρελαίου».
Στα χρόνια που ακολούθησαν η ιδιοκτήτρια εταιρεία μετονομάσθηκε το 1930 σε Socony Vacuum Company και το 1955 σε Mobil Oil Hellas. Το 1984 μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Ασπροπύργου τα καύσιμα και από τότε η εγκατάσταση δραστηριοποιείται στην παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση λιπαντικών.
Το 2000 την εγκατάσταση την αγόρασε η ΒP Hellas A.E.  Μετά από την ανακαίνιση του 1998 το εργοστάσιο παραγωγής λιπαντικών της Δραπετσώνας έγινε ένα από τα πλέον σύγχρονα αναμικτήρια της εταιρείας και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών της για την εμπορία λιπαντικών.
Εντυπωσιακά ωστόσο είναι ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκροτήματος.  Αυτό διαθέτει προβλήτα που μπορεί να δεχτεί πλοία μέχρι 30.000 ΜΤ, ενώ δύο ξεχωριστές γραμμές σωληνώσεων οδηγούν τα βασικά λιπαντικά και τα πρόσθετα στις είκοσι και πλέον δεξαμενές αποθήκευσής τους. Ο τεχνικός εξοπλισμός και οι δυνατότητες του συγκροτήματος είναι οι καλύτερες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.  Το λιμάνι που διαθέτει η εγκατάσταση είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της δίνοντας τη δυνατότητα στις μπάρτζες να διανέμουν τα λιπαντικά στα δεξαμενόπλοια χωρίς αυτά να χρειάζεται να ελλιμενιστούν, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα.
Είναι γνωστό ότι ο Πειραιάς ευρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων - Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Σε αυτή την πλεονεκτική γεωγραφική θέση είναι εγκατεστημένο το συγκεκριμένο εργοστάσιο παραγωγής λιπαντικών,  εκεί όπου ο … μικρός Δημήτρης έπαιζε με τα άλλα παιδιά των προσφύγων από τον Πόντο…


Δημήτρης Μελισσανίδης, στη λίστα των Lloyd’s με τα 100 σημαντικότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας   

Ελάχιστοι  Έλληνες επιχειρηματίες - είτε στον χώρο της ναυτιλίας είτε στους άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας -  είναι σε θέση να επιδείξουν μια τόσο ταχεία ανοδική πορεία όσο ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης.  Από μια σχολή οδηγών, που ήταν και η πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητας, ο ίδιος αποτελεί σήμερα έναν από τους κυριότερους παράγοντες στην διεθνή αγορά ναυτιλιακών καυσίμων. Με αυτά τα λόγια περιγράφουν οι Lloyd’s τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη στην τελευταία τους έκδοση με τα 100 σημαντικότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ας δούμε, όμως, τι σημειώνουν οι Lloyd’s.
Τα νέα γραφεία του ομίλου της Aegean, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ευρίσκονται στην προκυμαία του Πειραιά, θα έλεγε κανείς ότι «φωτογραφίζουν» έναν παγκόσμιο παίκτη ο οποίος διαχειρίζεται  έναν εκπληκτικό ετήσιο τζίρο: το ναυτιλιακό γκρουπ που διευθύνει ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης πραγματοποιεί έναν ετήσιο κύκλο εργασιών 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Το ήμισυ εξ αυτού πραγματοποιείται από το δίκτυο της εισηγμένης από το τέλος του 2006 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Aegean Marine Petroleum. Η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί μια  παγκόσμια εταιρεία logistics καυσίμων
Η Aegean έχει παρουσία σε 20 αγορές, που εκτείνονται στην βόρεια και κεντρική Αμερική, την  Καραϊβική, την Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και την Μέση Ανατολή.
Στις πιο πρόσφατες κινήσεις του επιτελείου του κ. Μελισσανίδη είναι και η επίτευξη στρατηγικής συμμαχίας με την China Changjiang Bunker Co (Sinopec) η οποία έχει ως βασικό στόχο να εξυπηρετήσει τους πελάτες της Aegean σε κινέζικα παράκτια λιμάνια και διάφορους καίριους προορισμούς στον ποταμό Changjiang.
Πέραν αυτού, η εταιρεία επέκτεινε πρόσφατα τις δραστηριότητές της στην Ισπανία ενώ αναπτύσσει συγκεκριμένα σχέδια για τη δημιουργία νέων κέντρων παροχής υπηρεσιών σε επιλεγμένους κόμβους σε ολόκληρο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ομίλου είναι ο στόλος του που αποτελείται από 67 δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού καυσίμων, σχεδόν όλα διπλού κύτους.  Από το 2007, η εταιρεία έχει ήδη υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ναυπήγησης περισσότερων από 30 τέτοια σκάφη. Γίνεται λόγος για σύμβαση μεγαλύτερη των  350 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη εταιρεία έχει στην θέση του chairman  τον εφοπλιστή Πέτρο Γεωργιόπουλο και president τον κ. Νικόλα Ταβλάριο – με έδρα και οι δύο τη Νέα Υόρκη - ο ιδρυτής κ. Μελισσανίδης είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος ενώ  διατηρεί τον τίτλο του επικεφαλής της εταιρικής ανάπτυξης.
Οι άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις ναυτιλιακές αγορές μπορεί να κάνουν δύσκολη τη ζωή των προμηθευτών, αλλά και για τους ίδιους  λόγους, η δύναμη των προμηθευτών καυσίμων πάνω στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις αυξάνεται. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Μελισσανίδης  επέκτεινε την πίστωση στους έλληνες πλοιοκτήτες σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα, ένα ποσό εκπληκτικό γι’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Στις αξιοσημείωτες δραστηριότητες του ομίλου της Aegean περιλαμβάνονται επίσης τα δικά της λιπαντικά ναυτιλίας. Πρόκειται για ένα τομέα όπου ο ελληνικός όμιλος επιχειρήσεων «κοιτάζει στα μάτια» τις μεγάλες ανταγωνίστριες εταιρείες.
Κάτω από την ομπρέλα της Aegean λειτουργεί και  μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πρατηρίων στην εγχώρια αγορά καυσίμων: περίπου 550 βενζινάδικα υψώνουν την σημαία της Aegean στην αγορά
Ο όμιλος όμως της Aegean  αναπτύσσει και μία αμιγώς ναυτιλιακή δραστηριότητα η οποία επίσης εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς αύξησης. Γίνεται λόγος για την θυγατρική εταιρεία Aegean Shipping, με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Μελισσανίδη, γιο του ιδρυτή του ομίλου. Η εταιρεία έχει παραγγελίες έξι δεξαμενοπλοίων - οικολογικού τύπου -  των 52.000 dwt στο ναυπηγείο Daesun. Η παράδοση των δεξαμενοπλοίων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2014 ενώ η υλοποίηση του συνολικού ναυπηγικού προγράμματος θα απαιτήσει κεφάλαια της τάξεως των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ας σημειωθεί ότι ο στόλος της Aegean Shipping αποτελείται από πέντε Handysize και μεσαίου μεγέθους δεξαμενοπλοίων.

Statbank

Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>