Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Τα μυστικά του σινεμά 6.0

$
0
0


«Χειμώνας 1947. Σε ένα στούντιο της Φίνος Φιλμ γυρίζε­ται η ταινία Οι Γερμανοί Ξανάρχονται. Ενας αστυνό­μος της περιοχής, ο Παντελής Παλιεράκης, που πραγ­ματοποιεί εκείνες τις ώρες τη βάρδιά του, έρχεται και παρα­κολουθεί τα γυρίσματα. Γίνεται φίλος με το συνεργείο και σταδιακά μυείται στη μαγεία και στα μυστικά του κινηματο­γράφου. Μία από αυτές τις συναντήσεις αλλάζει ερήμην του -και για πάντα- τη ζωή του. Οταν όλοι αναρωτιούνται πού θα βρουν περίστροφο για μια σκηνή, κάποιος υποδεικνύει τον Παντελή. Αυτός θα φέρει το απαραίτητο όπλο για το γύρισμα και κάπως έτσι ξεκινά η μακρά πορεία του ως φροντιστή στη Φίνος Φιλμ».
Με αυτά τα λόγια προλογίζει ο παλαιός φροντιστής της Φίνος Φιλμ, το άλμπουμ «Αφίσες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο» (Modern Times, 2008). Το όπλο που εκπυρσοκροτεί, λίγο πριν το φινάλε της ταινίας, ήταν ένα υπηρεσιακό περίστροφο που το… δανείστηκε για λίγο ο σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να κάνει αλλιώς. Πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση όπλου στο κινηματογραφικό πλατό, το ασφυκτικό πλαίσιο της μετεμφυλιακής Ελλάδας απαγόρευε ρητά την κατοχή όπλου από οποιονδήποτε, πλην των Σωμάτων Ασφαλείας (και των παρακρατικών, εννοείται).
Ο κανόνας αυτός τηρήθηκε αυστηρά και όσες φορές χρειάστηκε να πέσει πιστολίδι (βλέπε αστυνομικά, πολεμικά, «φουστανέλας» κ.λπ.), γινόταν μόνο με άσφαιρα πυρά. Πλην μιας ταινίας που αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση σε αυτή την ιστορία. Ηταν η πολεμική περιπέτεια του Ντίμη Δαδήρα Το Νησί των Γενναίων (1959), με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, την Τζένη Καρέζη, την Αλίκη Γεωργούλη κ.ά. να αποτελούν μια ομάδα σαμποτέρ στην Κρήτη. Οι κομπάρσοι που συμμετείχαν στα γυρίσματα ήταν γνήσιοι Κρητικοί. «Στρατολογήθηκαν» από τα γύρω χωριά και ξαναθυμήθηκαν τα ανδραγαθήματά τους, καθώς πολεμούσαν τους -πλαστούς- Γερμανούς στις σκηνές μάχης. Ως γνήσιοι Κρητικοί, ωστόσο, απαίτησαν να εφοδιαστούν με πραγματικές σφαίρες, αδιαφορώντας για τις αστυνομικές εντολές και τους πιθανούς κινδύνους. Το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ των εφημερίδων, την περίοδο που διαρκούσαν τα γυρίσματα της ταινίας, κατέγραψε την… κουζουλή εξαίρεση αυτού του κανόνα: «Οπως μας ανεκοινώθη από την παραγωγό εταιρία, Ολύμπια Φιλμ, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου εδόθη άδεια να καεί ένα ολόκληρο χωριό, το οποίο είχε μισοκαεί κατά την περίοδο της Κατοχής από τους Γερμανούς. Εκτός των άλλων, για πρώτη φορά, επίσης, σκηνές μάχης έγιναν με ένσφαιρα όπλα, γιατί οι Κρήτες κομπάρσοι δεν εδέχθησαν τα όπλα τους να είναι άσφαιρα, απειλούντες με αποχώρησιν».
Protagon 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>