Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Συμμορίες χρησιμοποιούν αστέγους για απάτες

$
0
0

Για λίγα ευρώ τους βάζουν να κάνουν παρανομίες – 
Προφυλακίζονται επειδή δεν έχουν μόνιμη κατοικία
Συμμορίες χρησιμοποιούν αστέγους για απάτες


Συμμορίες στρατολογούν δεκάδες αστέγους από συσσίτια και κέντρα φιλοξενίας με σκοπό να εξαϋλώνουν τα δικά τους ίχνη και ύστερα... τους στέλνουν φυλακή. Είναι αναμενόμενο να συμβαίνει από τη στιγμή που οι δικαστικοί λειτουργοί συνεκτιμούν ότι οι «κλοσάρ» της Αθήνας δεν έχουν - προφανώς - μόνιμη κατοικία και έτσι τους προφυλακίζουν.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της Ασφάλειας Αττικής, στόχος μιας πρωτοφανούς, απάνθρωπης εκμετάλλευσης από εγκληματικές οργανώσεις έχουν γίνει ανυποψίαστοι άστεγοι οι οποίοι έχουν καταφύγει σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθηνας. Κυκλώματα που προχωρούν σε απάτες, πλαστογραφίες, παράνομη είσπραξη ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν πλέον μόνιμη τακτική να προσεγγίζουν «κλοσάρ» της Αθήνας και να τους ζητούν εγκληματική συνεργασία με αντάλλαγμα μερικές δεκάδες ευρώ. Εκμεταλλεύονται βέβαια την ατελείωτη δυστυχία τους.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «οι άστεγοι έχουν για τους κακοποιούς μεγάλα πλεονεκτήματα. Είναι συνήθως άτομα που δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τις διωκτικές αρχές και δεν είναι δυνατόν να εντοπισθούν εύκολα αφού πλέον δεν διαθέτουν κανένα μόνιμο κατάλυμα. Επιπλέον είναι ανθρωποι που προφανώς ουδεμία σχέση έχουν με τους κακοποιούς, αφού είναι εφήμεροι συνεργάτες τους. Ετσι δεν μπορεί να εντοπισθεί καμία διασύνδεσή τους με τους οργανωτές του κυκλώματος. Επιπλέον οι άμοιροι άστεγοι έχουν το "πλεονέκτημα" για τους κακοποιούς ότι λόγω της απόγνωσής τους και του αδιεξόδου τους εγείρουν ελάχιστες οικονομικές απαιτήσεις. Και βεβαίως είναι σε μια φάση όπου δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Ετσι λοιπόν μπορεί να πάρουν μόνο 100-200 ευρώ έχοντας ωστόσο σημαντική ανάμειξη σε μια απάτη, όταν οποιοσδήποτε άλλος συνεργός θα μπορούσε να απαιτήσει δεκαπλάσιο ποσό για να ρισκάρει τη συμμετοχή του στο κύκλωμα. Η ανθρωπιστική πλευρά αυτού του ζητήματος είναι σαφώς σημαντική και ιδιαίτερη, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πλευρά: η εμπλοκή των απόρων που ζουν στο κέντρο της Αθήνας είναι για μας σημαντικό εμπόδιο στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων».

Η συμμορία με το ΕΣΠΑ

Μια τέτοια τακτική των κυκλωμάτων αναδείχθηκε από έρευνα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με μέλη μιας συμμορίας απατεώνων που εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι επιτροπής ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή ως υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμού και υπόσχονταν την εξασφάλιση συμμετοχής στα προγράμματα αυτά. Για την υποτιθέμενη συμμετοχή αποσπούσαν από επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού ως «εγγύηση» χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 2.000 ως 7.000 ευρώ. Συνολικά μέσα σε λιγες εβδομάδες τα μέλη του κυκλώματος είχαν προχωρήσει σε 12 τέτοιου είδους απάτες και έξι απόπειρες.

Για την κατάθεση των «εγγυήσεων» η σπείρα χρειαζόταν τραπεζικούς λογαριασμούς. Ετσι προσέγγιζε και στρατολογούσε απόρους που διέμεναν σε ξενώνες αστέγων στην Αττική και τους έπειθε αντί χρηματικής αμοιβής να ανοίξουν λογαριασμούς στο όνομά τους ώστε να γίνονται οι καταθέσεις των χρημάτων σε αυτούς. Σε αυτή την περίπτωση όμως το κύκλωμα εμφανιζόταν «γαλαντόμο» απέναντι στους αστέγους και τους έδινε ποσά της τάξεως των 300-400 ευρώ για την εμπλοκή τους.

Σαφάρι για 90χρονη άστεγη

Συμμετοχή απόρων χωρίς στέγη σε τέτοιου είδους κυκλώματα έχουν παρατηρηθεί και άλλες φορές. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να προβαίνουν, έχοντας πλαστά στοιχεία, σε παράνομες αναλήψεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Μάλιστα, όπως έχουν διαπιστώσει οι αστυνομικοί, «τα μέλη των κυκλωμάτων τριγυρίζουν στο κέντρο της Αθήνας και αναζητούν άστεγους με την ηλικία και άλλα χαρακτηριστικά αυτών των οποίων θέλουν να πλαστογραφήσουν τα στοιχεία και να υφαρπάξουν τα χρήματά τους. Μάλιστα είχαμε διαπιστώσει ότι σε μία περίπτωση έψαχναν μέρες στην Αθήνα για να βρουν μια 90χρονη άστεγη που να ταίριαζε στα στοιχεία ηλικιωμένης κυρίας από την οποία ήθελαν να της πάρουν τα χρήματα από την τράπεζα με πλαστή ταυτότητα».

Προσφάτως σε μια υπόθεση νιγηριανής απάτης με παραπλανητικά e-mail η μεταφορά των χρηματικών ποσών είχε γίνει πάλι από λογαριασμούς που είχαν ανοίξει οι επιτήδειοι στο όνομα απελπισμένων αστέγων. Μάλιστα ένας από αυτούς που ενεπλάκη στην απάτη, στην προσπάθειά του να βρει λίγα ευρώ για να επιβιώσει, οδηγήθηκε στη φυλακή. Εντοπίστηκε και βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα, καθ' ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο άστεγος έχει νομικά το επιπρόσθετο «μειονέκτημα» ότι «λόγω του ότι δεν έχει μόνιμη κατοικία είναι ύποπτος φυγής»! Ετσι από ένα πεζοδρόμιο μπορεί να οδηγηθεί στο κελί μιας φυλακής. 
Σε μια πορεία όπου πια χάνεται η αίσθηση του κακού από το χειρότερο...  

Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>