Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Το κυριακάτικο παζάρι

$
0
0


Αβησσυνίας
Το κυριακάτικο παζάρι


Οι... υποψιασμένοι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν επιλέξει κάποιες πλατείες που τις τιμούν δεόντως με την παρουσία τους για διαφορετικούς λόγους την καθεμία. Στις πλατείες αυτές θα βρείτε από πολιτικούς, πνευματικούς ανθρώπους, απλούς πολίτες λάτρεις του παλιού καλού γούστου... ως και γραφικούς τύπους που τις «χρωματίζουν» με ένα ξεχωριστό ύφος.
Σήμερα σας ξεναγούμε στην πλατεία 

Εδώ γίνεται χαμός! Μια θεατρική παράσταση έξω από ένα πολύ καλό φαγάδικο με ανυπέρβλητο σκηνικό τα παλιατζίδικα, τον κόσμο που δημιουργεί ζωή στην πλατεία. Το Πόρτο Μπέλο του Λονδίνου, το παζάρι του Κλινιανκούρ στο Παρίσι ωχριούν μπροστά στην ημετέρα πλατεία Αβησσυνίας και στο θέαμα που παρουσιάζει τα απομεσήμερα των Σαββατοκύριακων!
Η πλατεία Αβησσυνίας μέσα στα παλιατζίδικα του Γιουσουρούμ ήταν ως πριν από 10 χρόνια γνωστή μόνο για το κυριακάτικο παζάρι μεταχειρισμένων ειδών, όπου ο καθένας μπορούσε να βρει τα πιο ετερόκλητα πράγματα και τα μόνιμα παλαιοπωλεία της. Γιουσουρούμ ήταν το επίθετο του Νώε, ενός εβραίου εμπόρου που τον περασμένο αιώνα είχε το μαγαζί του μαζί με άλλους συμπατριώτες του στην περιοχή της πλατείας. Ενα άλλο μέλος της οικογένειάς του, ο Η. Γιουσουρούμ, ήταν αντιπρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών από το 1912. Πριν από 10 χρόνια η κυρία Καίτη Κουφονικόλα προσέθεσε ένα ακόμη στοιχείο ενδιαφέροντος στην πλατεία. Με σκηνικό τα παλιατζίδικα έφτιαξε ένα εστιατόριο υψηλής ποιότητας που έγινε αμέσως δημοφιλέστατο από καλλιτέχνες και άλλους... υποψιασμένους πολίτες που ζητούσαν κάτι διαφορετικό στην πόλη. Ατμόσφαιρα παρισινού Κλινιανκούρ και λονδρέζικου Πόρτο Μπέλο με το γνωστό ελληνικό κέφι τού «δώσ' τα όλα».
Τα Σαββατοκύριακα που υπάρχει και ζωντανή μουσική γίνεται κυριολεκτικά χαμός! Μια ηθοποιός, που έχει υπηρετήσει το κλασικό ρεπερτόριο, αποφάσισε ν' αλλάξει καριέρα και να τραγουδά με πάθος στην πλατεία τα πιο όμορφα ελληνικά τραγούδια. Ανακατεύεται με τον κόσμο και παρασύρει όλες τις ηλικίες στον χορό και στο τραγούδι. Είναι η απίθανη Βούλα Πελεκάνου σε στυλ πληθωρικής τραγουδίστριας του '50 που με το ντέφι στο χέρι κάνει ένα ακροατήριο, όλων των ηλικιών, επωνύμων και απλών ανθρώπων σε... συμπαράταξη, να παραληρεί!
Το μόνο όργανο που συνοδεύει τη Βούλα είναι ένα ακορντεόν που παίζει με ανάλογη δεξιοτεχνία ο Μίμης Σιλτρίδης, παλιός οργανοπαίχτης του Μητσάκη. Οπως εξηγεί ο Αγγελος, ο... «τα πάνθ' ορά» του κέντρου, η επιτυχία έγκειται στο ότι στην πλατεία Αβησσυνίας συντελείται μια θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές όλους όσοι μετέχουν σ' αυτό το πανηγύρι.
Το σπουδαιότερο είναι πως όλα είναι ζωντανά: το καταπληκτικό σκηνικό των παλιατζίδικων, η μουσική και οι μουσικοί, ο κόσμος που δεν είναι απαθής παρατηρητής των δρώμενων, οι σερβιτόροι, οι περαστικοί, τα κοριτσάκια των τσιγγάνων που πουλάνε λουλούδια και βέβαια το γρήγορο σέρβις ­ όσοι και αν είναι οι πελάτες ­ με πρωτότυπα εδέσματα ποιότητας και μια λίστα με τα πιο εκλεκτά κρασιά.
Τα Σαββατοκύριακα στην πλατεία Αβησσυνίας είναι μοναδικά, γι' αυτό και κανείς δεν διαμαρτύρεται όταν στέκεται στην ουρά περιμένοντας να κλείσουν τα παλιατζίδικα στις 3 το μεσημέρι και να στηθούν τα λυόμενα καθίσματα και τα τραπέζια που θα φιλοξενήσουν τους θαμώνες. Οι περισσότεροι είναι μόνιμοι, γνωρίζονται μεταξύ τους και γίνονται μια παρέα. Αλλά και αν δεν γνωρίζονται, με το κέφι της Βούλας και πάλι γίνονται ένα.
Εδώ ισχύει το «αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας»! Και οι επώνυμοι και οι ανώνυμοι εξυπηρετούνται με τη σειρά τους. Ο Αγγελος και οι συνεργάτες του, ο Ηλίας, ο Γιώργος, ο Γιάννης, είναι άτεγκτοι!
Μπορεί ο πελάτης να λεγόταν Ελύτης, Ανδρέας Παπανδρέου ή να είναι ένας ξένος πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, η μητέρα του Μαργαρίτα, ο Βαρδινογιάννης, ο Λυκουρέζος, ο Απόστολος Δοξιάδης, η Ντόρα, ο Μπούλγκαρι, αλλά κανείς δεν... ξιπάζεται. Εδώ οι ετικέτες καταργούνται και αυτή είναι η γοητεία.
Σημειώστε ότι το κέντρο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10.30 το πρωί 
ως τις 7 το απόγευμα, χωρίς μουσική, και τα Σαββατοκύριακα από τη μία το μεσημέρι. Η μουσική αρχίζει από τις 3 μ.μ. και κρατά ως τις 6.30 μ.μ. Ο,τι καιρό και αν κάνει το κέντρο λειτουργεί και, όπως λέει ο Αγγελος, με χιόνι κρατούσαν ομπρέλες και χόρευαν καλαματιανό όλοι μαζί! Βράδια λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι.
Μια μεγάλη παρέα ζητωκραυγάζει για τη Βούλα. Ορθιος ο ιδιοκτήτης γνωστού πρακτορείου ταξιδίων, όχι μόνος αλλά επικεφαλής αυτής της παρέας. Οποιον και αν ρωτήσεις γιατί έρχεται θα σου πει το ίδιο πράγμα: Τη βρίσκουμε!!
Λίγο είναι να τη... βρίσκεις στην καρδιά της Αθήνας;
Τι σημαίνει πλατεία Αβησσυνίας; Η επίσημη καθιέρωση του ονόματος της πλατείας είναι σχετικά πρόσφατη και έγινε το 1943 κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής! Σαν αγορά μεταχειρισμένων λειτουργεί από το 1910 και το όνομά της ίσως να οφείλεται σε κάποιους Αιθίοπες που ζούσαν τριγύρω. Λέγεται ότι ολόκληρη η πλατεία Αβησσυνίας μπορεί να είναι κατάλοιπο από παλιό χάνι.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>