Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

$
0
0

Μνημείο χαρακτηρίστηκε η νεοκλασική οικία Καλλισπέρη

Μνημείο χαρακτηρίστηκε, κατά την κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων,
 η οικία Καλλισπέρη στη γειτονιά της Ακρόπολης, χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικισμού των αρχών του 20ού αιώνα, η οποία στέγασε σημαντικές προσωπικότητες της εποχής.

Μνημείο χαρακτηρίστηκε η νεοκλασική οικία Καλλισπέρη
Πρόκειται για συγκρότημα κτιρίων, που περικλείεται από τις οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Παρθενώνος και Νικολάου Καλλισπέρη. Το συγκρότημα απαρτίζεται από ένα κύριο κτίσμα και δύο βοηθητικά.

Το ακίνητο κατασκευάστηκε σε χώρο που προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων όμορων οικοπέδων, τα οποία αγοράστηκαν διαδοχικά μεταξύ των ετών 1907 και 1919 από τους Γεώργιο και Σεβαστή Καλλισπέρη.

Από το 1911, οπότε θεμελιώθηκε η κύρια οικία, μέχρι το 1930, οι ιδιοκτήτες κατασκεύασαν τα τρία κτίσματα, τα οποία αποτελούν το ενιαίο συγκρότημα της οικίας Καλλισπέρη, που κατοικήθηκε συστηματικά μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Οι δύο ιδιοκτήτες του αποτέλεσαν εξέχουσες προσωπικότητες του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα. Ο Γεώργιος Καλλισπέρης, γιος του αγωνιστή και πολιτικού Νικόλαου Καλλισπέρη, πολέμησε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Η Σεβαστή Καλλισπέρη ήταν η πρώτη Ελληνίδα που σπούδασε στο πανεπιστήμιο, πρώτη επόπτρια των δημοτικών σχολείων και εισηγήτρια πολλών καινοτομιών στην ελληνική παιδεία.

Σήμερα, το συγκρότημα, που εμφανίζει εκτεταμένες βλάβες, ανήκει στο δήμο Χαλανδρίου, που προτίθεται να το αποκαταστήσει για να στεγάσει μουσείο. 
Το αίτημα χαρακτηρισμού του συγκροτήματος προέκυψε έπειτα από αίτημα που κατέθεσε στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Monumenta».

Το κοινό όργανο ΚΑΣ-ΚΣΝΜ αποφάσισε απόψε κατά πλειοψηφία το χαρακτηρισμό του συγκροτήματος (συγκεκριμένα, του κελύφους και των νεώτερων προσθηκών της κύριας οικίας, καθώς και του νότιου βοηθητικού κτίσματος), καθώς αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή της Ακρόπολης, έχει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και στέγασε σημαντικές προσωπικότητες της εποχής.
Μειοψήφησαν ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Ζίας, και ο επίτιμος διευθυντής του ΥΠΑΙΘΠΑ, Ιορδάνης Δημακόπουλος, 
με το σκεπτικό ότι το συγκρότημα διατηρείται σε κακή κατάσταση και δεν συγκεντρώνει σημαντικά χαρακτηριστικά που κάνουν αναγκαία την κήρυξή του.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 12885

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>