Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα....

$
0
0


"Το τανγκό το ωραιότερο του κόσμου
είν’ αυτό που χορέψαμε μαζί
δεν ξεχνώ το τανγκό εκείνο φως μου
στην ψυχή όπως τότε ξαναζεί..."

Ουρές για τον Mr Ντόνατς!

$
0
0

Είναι ο επιχειρηματίας που χτυπάει την ανεργία με... donuts. Ο εμπνευστής της αλυσίδας των καταστημάτων, ο Γιάννης Νανούρης δίνει franchise σε ανέργους, ασθενείς και πολύτεκνους και αποκαλύπτει στην «Espresso» το γλυκό μυστικό της επιτυχίας των πιο διάσημων και φθηνών ελληνικών donuts! Ο Γιάννης Νανούρης, ιδιοκτήτης των «NANOU Donuts», αποκαλύπτει στην «Espresso» το γλυκό μυστικό της επιτυχίας των πιο διάσημων και φθηνών ελληνικών donuts! Η «Espresso» βρίσκεται στο κεντρικό εργαστήριο στον Γέρακα. Εξω από την κλειστή πόρτα του καταστήματος καταφθάνουν συνεχώς δεκάδες πελάτες, σχηματίζουν μεγάλες ουρές και περιμένουν καρτερικά τη στιγμή που θα βρεθούν μπροστά στα ράφια με τα εκατοντάδες φρεσκοψημένα donuts που έχουν μοσχομυρίσει όλη την περιοχή. Την ίδια στιγμή, το ίδιο ακριβώς σκηνικό σημειώνεται και σε 140 ακόμη καταστήματα της αλυσίδας σε όλη την Ελλάδα!
Κάθε μέρα, από τις 19.00 μέχρι τις 21.30, χιλιάδες πολίτες τρέχουν στα «NANOU» και στήνονται υπομονετικά για να απολαύσουν ένα προϊόν που έως πριν από λίγα χρόνια φάνταζε ξένο με την ελληνική πραγματικότητα και θύμιζε Νέα Υόρκη! Μοιάζει με ψέμα... Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν ακόμη και στις βασικές καθημερινές τους υποχρεώσεις, ο κόσμος στριμώχνεται για να φάει... donuts! Και πώς να γίνει διαφορετικά, όταν δίνοντας μόλις 0,60 ευρώ μπορεί όποιος θέλει να απολαύσει ένα ολόφρεσκο γλυκό και με μόλις πέντε ευρώ να φύγει από το κατάστημα με περίπου... σαράντα τεμάχια! Αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό της επιτυχίας της αλυσίδας-φαινόμενο. Φθηνά προϊόντα άριστης ποιότητας, σε πολύ χαμηλή τιμή. Και μάλιστα εν καιρώ κρίσης...
Ο Γιάννης Νανούρης είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης των «NANOU Donuts» που εδώ και οκτώ μήνες κάνουν θραύση, εγκαινιάζοντας δεκάδες καταστήματα σε κάθε γωνιά της χώρας. Μας λέει πως η σχέση του με τα donuts ξεκίνησε την εποχή που σπούδαζε στη Σχολή Χημικών Τροφίμων των ΚΑΤΕΕ Αθήνας. «Το 1979 ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα donuts έχοντας ως απαράβατη αρχή το “Ο,τι βάζεις, θα βγάλεις”. Με την ίδια αρχή συνεχίζω να πορεύομαι μέχρι σήμερα».
Κέρδη σε cents!
Παρά την τεράστια επιτυχία που έχουν τα καταστήματα της εταιρείας του, τα οποία ξεπουλάνε σε μόλις δυόμισι ώρες, ο κ. Νανούρης εξακολουθεί να παραμένει απλός και προσιτός, αλλά και να μιλάει ανοιχτά, χωρίς να μασάει τα λόγια του. Ο ίδιος μας εξηγεί το σκεπτικό της εξαιρετικά χαμηλής τιμής των προϊόντων του και θυμάται τα πρώτα δύσκολα χρόνια, όταν ξεκίνησε να ασχολείται με τα donuts: «Ο κόσμος έχει δικαίωμα να φάει ένα φρέσκο, άριστης ποιότητας γλυκό σε λογική τιμή, χωρίς να... ματώσει οικονομικά. Πουλάμε απευθείας από την παραγωγή σε τιμή χονδρικής. Το κέρδος μας είναι σε cents και όχι σε εκατομμύρια. Δίνουμε όμως στον καθένα την ευκαιρία να γλυκαθεί, με ελάχιστα χρήματα. Το μεγάλο “μπαμ” με τα donuts έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Εγώ όμως είμαι στη δουλειά από το 1979. Ολα αυτά τα χρόνια πουλούσα τα προϊόντα μου από ένα μαγαζί δυόμισι τετραγωνικών! Οταν οι υπόλοιποι έδιναν 2,5 ευρώ το κομμάτι, εγώ πουλούσα με 0,60! Οσο δύσκολα και αν πέρασα όμως, ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος της κακομοιριάς».
Βροχή οι προτάσεις
Σήμερα, τριάντα τρία χρόνια μετά το πρώτο donuts που έψησε, ο κ. Νανούρης βλέπει τους κόπους του να ανταμείβονται, αφού τα καταστήματα με την επωνυμία του εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα και οι προτάσεις για συνεργασίες πέφτουν βροχή! «Η ιστορία με τα franchise καταστήματα ξεκίνησε από κάποιους γνωστούς μου που είχαν μείνει άνεργοι οικογενειακώς με τρία παιδιά. Ηταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και μου ζήτησαν δουλειά. Τους πρότεινα να ανοίξουν ένα “NANOU” κι έτσι έγινε η αρχή. Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει γύρω στα 140 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη. Δεν υπάρχουν άλλα σημεία για να ανοίξουμε! Είχαμε σχεδόν χίλιες αιτήσεις και δώσαμε μόνο είκοσι μαγαζιά κατόπιν κλήρωσης. Μάλιστα δεν πήγα στην κλήρωση γιατί δεν είχα το κουράγιο να δω στα μάτια τον κόσμο που δεν ήταν μέσα στους τυχερούς. Συνειδητοποίησα από πρώτο χέρι ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα».
«Μεγαλύτερη ανταμοιβή η εκτίμηση του κόσμου»
Η επιτυχίατων «NANOU Donuts» δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ανταγωνιστές, ούτε και από το κράτος όμως, αφού, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, οι καταγγελίες, οι κατηγορίες, αλλά και συνεχείς έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΦΕΤ αυξήθηκαν κατακόρυφα! «Επεσαν πάνω μας να μας φάνε, αλλά φυσικά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εχουμε προσφέρει εργασία σε πάνω από 400 άτομα, χρησιμοποιούμε τα καλύτερα υλικά της αγοράς και κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα για την ποιότητα των προϊόντων μας. Τους ενοχλεί που πουλάμε με 0,60 ευρώ το κομμάτι! Ο κόσμος όμως έχει κριτήριο και εκτίμησε αυτό που κάνουμε. Αυτή είναι άλλωστε και η μεγαλύτερη ανταμοιβή». Η ώρα πλησιάζει 21.30 και η ουρά έξω από το κατάστημα του Γέρακα εξακολουθεί να μεγαλώνει...
 Espresso

Ο ΓΑΠ σε αντιμνημονιακή συγκέντρωση!

$
0
0


-Κάτω το μνημόνιο....κάτω το μνημόνιο...κάτω το μνημόνιο!

Ο γιαουρτάς

$
0
0


Γιαούρτι έχω πρόβειο, γιαούρτι αιωνόβιο
γιαούρτι με καϊμάκι
που τρώγουνε στα φανερά και στα κρυφά οι γόηδες
και φάγαν το κεφάλι τους μ’ αυτό οι τεντιμπόηδες

Γιαούρτι έχω μάνα μου, ομορφονιά σουλτάνα μου
λίγο να δοκιμάσεις
και τότε καθημερνώς θα έρχεσαι μικρούλα μου
πότε να αδειάζεις τον κεσέ και πότε τη σακούλα μου

Γιαουρταααααααααάς
όλες μου φωνάζουνε, με γλυκοκοιτάζουνε,
η νια θέλει φρεσκότατο, η χήρα νοστιμότατο,
ο Λέλος το χωριάτικο, ο γέρος το μπαγιάτικο,
η ζωντοχήρα που πονά λαχτάρα έχει στα ξινά
κι οι ελεύθερες ορθά κοφτά αντί γιαούρτι γιαουρτά.

Βασίλης Μποέμης

Από το λεωφορείο της Αθήνας στο… τραμ της Μελβούρνης 17 Μαΐου 2013 Ελλάδα

$
0
0


Την ώρα που ολόκληρη η Ελλάδα συζητά τις απολύσεις από το Δημόσιο, την ώρα που χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι αγωνιούν για το μέλλον τους, υπάρχουν ανάμεσά τους ορισμένοι που επέλεξαν να το… εγκαταλείψουν οικειοθελώς. 

Κι όσο κι αν λίγα χρόνια πριν αυτό μπορεί να ακουγόταν ως ανέκδοτο, αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τη σιγουριά που θεωρούσαν ότι είχαν μόνοι τους, αποτελώντας την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει κυρίως ανέργους να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. 

Ο Γιώργος Καπελέρης, οδηγός αστικού λεωφορείου της ΟΣΥ και η σύζυγός του, η οποία εργαζόταν ως οικονομολόγος στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας, μπορεί να μην ήταν άνεργοι. Είχαν ωστόσο υποστεί το πρώτο κύμα μειώσεων στους μισθούς τους και προβλέποντας τη συνέχεια αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία. 

«Εχουμε τρεις κόρες, 5, 9 και 15 ετών. Αποφασίσαμε πολύ νωρίς ότι δεν θα ήταν εύκολο να ζήσουμε στην Ελλάδα με την πορεία που είχε πάρει η χώρα.
 Για τη μεγάλη μου κόρη ήταν δύσκολο αλλά πλέον είναι πολύ ευχαριστημένη». 

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Τους πήρε τουλάχιστον έναν χρόνο σχεδιασμού, κατά τη διάρκεια του οποίου έπρεπε να πείσουν συγγενείς, φίλους και γνωστούς ότι κάνουν το… σωστό: «Ολοι μας έλεγαν που πάτε, είστε δημόσιοι υπάλληλοι,
 οι μόνοι που δεν κινδυνεύετε να χάσετε τη δουλειά σας. Έπρεπε να πείσουμε εκτός από τον εαυτό μας και τους άλλους» λέει ο κ. Καπελέρης. 

Στις αρχές του 2012 η οικογένεια μετακόμισε στη Μελβούρνη και ο κ. Καπελέρης βρέθηκε από τα λεωφορεία της ΟΣΥ στο… τραμ της Μελβούρνης, όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα: «Δεν είχαμε καμία σχέση με Αυστραλία. Μόνο έναν παιδικό φίλο είχα που με βοήθησε με τα διαδικαστικά για τη βίζα», τονίζει συμπληρώνοντας ότι κατάφεραν μέσω της συζύγου του να εξασφαλίσουν βίζα που θα τους οδηγήσει σε μονιμότητα, καθώς ο κλάδος της εκεί είχε ζήτηση. 

Ύστερα από περίπου 1,5 χρόνο η οικογένεια Καπελέρη αισθάνεται δικαιωμένη για την επιλογή της: «Μπορεί να δουλεύω πολλές ώρες κάνοντας δύο βάρδιες αλλά τουλάχιστον εδώ αμείβομαι», λέει ο ίδιος προσθέτοντας ότι πολλές φορές εργάζεται από τις 5 το πρωί έως τις 7 το βράδυ: «Αν και η ζωή εδώ είναι ακριβή, οι μισθοί είναι αντίστοιχοι», εξηγεί συμπληρώνοντας πως αμείβεται σχεδόν με το τριπλάσιο ποσό απ΄ αυτό που κέρδιζε στην Ελλάδα πριν από τις περικοπές. 

Όσο για τις συνθήκες εργασίας: «Εδώ εκτιμούν το πόσο γρήγορα μπορεί να ολοκληρωθεί μια δουλειά. Κατά τα άλλα μέσα στη βάρδια έχουμε μία ώρα διάλειμμα για γεύμα και μισή ώρα διάλειμμα για τσάι, όταν στην ΕΘΕΛ το 20λεπτο που δικαιούμασταν τις περισσότερες φορές το τρώγαμε στην κίνηση».



www.trolleatzis.com

Στα άδυτα του ελληνικού cult κινηματογράφου

$
0
0


Στα άδυτα του ελληνικού cult κινηματογράφου
Εκατοντάδες ταινίες και δεκάδες πρωταγωνιστές και σκηνοθέτες-ορόσημα σημάδεψαν τον ελληνικό cult κινηματογράφο, ο οποίος και έθεσε τα θεμέλια για οτιδήποτε απολαμβάνουμε αυτή τη στιγμή στις εγχώριες μεγάλες οθόνες.

 Γυρνώντας το χρόνο πίσω, οι παραγωγές ίσως να μην ήταν εκσυγχρονισμένες και να μην είχαν στη διάθεση τους   παχυλά budget, αλλά σίγουρα διέθεταν ανεξάντλητα αποθέματα χιούμορ και  δημιουργικότητας. Οι cult ταινίες σχεδόν ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες εμπορικά αλλά λατρεύονταν φανατικά από μία μικρή μερίδα του σινεφίλ κοινού. Εξάλλου όπως είχε δηλώσει πολύ εύστοχα και ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης, ο cult κινηματογράφος είναι το το παχύ έντερο του ελληνικού κινηματογράφου.


Τηλεκαννίβαλοι (1986)
Με τον Νίκο Ζερβό στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, και από το καστ να περνάει ο μισός ελληνικός κινηματογράφος εκείνης της εποχής, οι "τηλεκαννίβαλοι" δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι

Πρωταγωνιστή, σεναριογράφος αλλά και συνθέτη της μουσικής της ταινίας είναι ο  Δημήτρης Πουλικάκος, που  ο ρόλος τον θέλει διευθυντή ενός τρίτου κρατικού καναλιού, του ΕΣΤΕΤ.

Η ταινία αποτελεί σάτιρα της τότε κρατικής τηλεόρασης, πριν την ίδρυση της ιδιωτικής, όπου τα ΜΑΤ χορεύουν Καν-Καν ,ο Γιάννης Γιοκαρίνης διαφημίζει σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, και ο Σάκης Μπουλάς παρουσιάζεται ως Θεόδωρος Αγγελόπουλος!



Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά (1999)
Ενα τεράστιο κομμάτι μουσακά κυκλοφορεί ελεύθερο στους δρόμους της Αθήνας ,και καταβροχθίζει οτιδήποτε τυχαίνει να βρίσκεται στο δρόμο της παχύρρευστης μπεσαμέλ του.

Ένα θρίλερ-παρωδία που είτε κάποιος θα αγαπήσει, είτε θα μισήσει παραφορά λόγω του ιδιαίτερου χιούμορ του. Η ταινία είχε προβληθεί και στη Γαλλία και  είχε αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές.

Στα θετικά του συγκαταλέγονται τα ηχητικά εφέ του, αλλά και η μουσική, την οποία και υπογράφει ο Κωνσταντίνος Βήτα.


Η εκδίκηση του πατέρα (1989)
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε ένα σχεδόν 70χρονο Αλέκο Αλεξανδράκη  να ενσαρκώνει εξαιρετικά έναν εθισμένο στις ναρκωτικές ουσίες δημοσιογράφο αλλά και έναν πατέρα που χάνει το παιδί του λόγω υπερβολική δόση ηρωίνης.

Η απώλεια τον ταρακουνά και αποφασίζει να ξεσκεπάσει το κύκλωμα που βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση της "άσπρης σκόνης". Μία αποστολή διόλου εύκολη...

 Μία ταινία ιδιαίτερα αγαπητή στους λάτρεις των βιντεοκασετών αλλά και της ηθοποιίας του Αλέκου Αλεξανδράκη.



Φυλακές Ανηλίκων (1982)
Μία από τις πιο  αγαπημένες αλλά και συνάμα επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της δεκαετίας του 80.

Το σενάριο θέλει μία παρέα νεαρών μηχανόβιων, να προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη μιζέρια ώσπου μια μέρα ως μοναδική λύση φαντάζει η ληστεία. Δεν τα καταφέρνουν όμως και συλλαμβάνονται ενώ μεταφέρονται στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Εκεί γνωρίζουν μία πτυχής της αδικίας και του φασισμού που χαρακτηρίζει την εξουσία, που προηγουμένως αγνοούσαν. Καθημερινά δέχονται τη βία και τα βασανιστήρια ενός σαδιστή δεσμοφύλακα που αρέσκεται να αποκαλεί τον εαυτό του "Θεό".

Η ταινία ξεχώρισε σίγουρα για το καλό και εύστοχο σενάριο, καθώς θίγει ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα χωρίς ταμπού, αλλά και για τις πολύ δυνατές ερμηνείες των ηθοποιών. Ο δεσμοφύλακας, που ενσαρκώνεται από τον Νίκο Τσαχιρίδη, θα χαρακτηριστεί μετέπειτα από πολλούς ως μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές του ερμηνείες.



Ο δράκουλας των Εξαρχείων (1983)
Στη θέση του σκηνοθέτη, ξανασυναντάμε τον Νϊκο Ζερβό ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους απολαμβάνουμε ονόματα όπως αυτά του Τζίμη Πανούση, του Δημητρη Πουλικάκου, του Νικόλα Άσιμου, του Αντώνη Καφετζόπουλου και του Σάκη Μπουλά.

Μία πολιτική σάτιρα με κεντρικό θέμα τα ζόμπι, πριν αυτά γίνουν της μόδας. Από την  οθόνη παρελαύνουν τάφοι, δράκουλες και ζόμπι και η ταινία για τα δεδομένα της εποχής της θεωρήθηκε τουλάχιστον προκλητική αλλά και καινοτόμα με μακάβριο έως αρκετά χοντροκομμένο  χιούμορ.



Χριστιάνα Βουκελάτου

Εκδρομή στα Φάληρα με τους αραμπάδες

$
0
0

ΦΑΛΗΡΟ_1900Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Στις αρχές του 20ού αιώνα, εκεί γύρω στα 1900, πριν ακόμη καθιερωθεί το αυτοκίνητο ως μέσο συγκοινωνίας, τα δειλινά, όταν είχε καλό καιρό, οι αθηναϊκές γειτονιές εκστράτευαν στο Φάληρο! Στις λαϊκές συνοικίες, στους Αγίους Αποστόλους, στη Βλασσαρού, στον Άγιο Φίλιππο, στο Μεταξουργείο, στην Πλάκα, στου Τσακαγιάννη στάθμευαν, σε συγκεκριμένο μέρος, μακριά τετράτροχα αμάξια, οι αραμπάδες, με δύο μεγάλες σανίδες κατά μήκος για καθίσματα. Ο αραμπατζής, στρίβοντας το αρειμάνιο μουστάκι του ή χαϊδεύοντας το κεφάλι του Ντορή του, κραύγαζε με τη βραχνή φωνή του:
- Άλλος για το Φαληρέα!… Μια δεκάρα το κεφάλι!… Άλλος και φεύγομε!… Και έσπευδαν όλα τα «γύναια» του μαχαλά, έμπαιναν με χάχανα και με φωνές, πατείς με πατώ σε, στον αραμπά και ξεκινούσαν για τα Φάληρα
Κομψευόμενος τότε νεανίας της συνοικίας του εξομολογείτο ότι είχε τραβήξει τον διάολό του, σε τέτοιο ταξίδι, από τα κοριτσόπουλα και τους γαβριάδες, οι οποίοι ξελαρυγγιάζονταν τραγουδώντας: «Λιμοκοντόρε, με το ζακέ / δεν έχεις δεκάρα / να πιεις καφέ…» Ο αραμπατζής, δε, βοηθούσε από την άλλη με το μπάσο του στο τραγούδι. Ο Θέμος Άννινος είχε απαθανατίσει τους αθάνατους τύπους των κατσαρομάλληδων και αγριομούστακων αραμπατζήδων με τις «φακιολούδες» γειτόνισσες.
Όταν σουρούπωνε, το γλέντι τέλειωνε, το φορτίο ξανάπαιρνε τη θέση του στον αραμπά και γύριζαν στις γειτονιές τους, με γέλια και τραγούδια. Τα γλέντια αυτά, σποραδικά τις καθημερινές, έπαιρναν πανηγυρικό ύφος τις Κυριακές, όταν όλες οι αθηναϊκές γειτονιές εκστράτευαν για τα Φάληρα, συν γυναιξί και τέκνοις.
Όλα ήταν φθηνά. Με μια δεκάρα το κεφάλι πηγαινέλα και με έξι δεκάρες η οκά το ρετσινάτο… Τότε θεωρείτο αδικαιολόγητη σπατάλη να ξοδέψεις ένα τάλιρο, σύμφωνα με το αμίμητο τετράστιχο του Μπάμπη Άννινου:
 «Πήγα και στο Φάληρο / είδα και τη θάλασσα / είχα και το τάλληρο/ κρίμα που το χάλασα!».

Ποιος θυμάται τον Νότη Πιτσιλό;

$
0
0



Όταν οι αφανείς ήρωες της τσόντας πλακώνονταν με συνεργεία της ΕΡΤ 

Το 2008 έφυγε από τη ζωή ο Νότης Πιτσιλός σε ηλικία 73 ετών. Στα σίγουρα κανένα δελτίο ειδήσεων και κανένας ''σοβαρός'' δημοσιογράφος δε θα ασχολήθηκε με το χαμό ενός ηθοποιού, που είχε ταυτιστεί με τις cult ελληνικές τσόντες του ΄80. Θέλετε τίτλους; "Το μικρόφωνο της Αλίκης", "Ανώμαλοι έρωτες στη Σαντορίνη", "Εραστές του Αιγαίου" από τις hard- core ταινίες του, στις οποίες κρατούσε συνήθως το ρόλο του μπανιστηρτζή ή του...Eξάγγελου! Αυτού δηλαδή που καθόταν έξω απ' την κάμαρα των οργίων, κοιτούσε το φακό κι έλεγε συνομωτικά: Αυτοί εκεί μέσα γαμιούνται! Δεν ήταν όμως αυτή η μοναδική όψη του ταλέντου του Πιτσιλού. Διότι για ταλέντο επρόκειτο και μάλιστα πολύ μεγάλο και ιδιαίτερο!   Στη δεκαετία του 1950 ως κατασκευαστής φιγούρων του θεάτρου σκιών κέρδισε ένα είδος υποτροφίας για την Ακαδημία Τεχνών της Ρώμης. Δούλεψε πολύ στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου μυήθηκε στην απλοϊκή μαγεία του νεορεαλιστικού κινηματογράφου! Ερχόμενος στην Ελλάδα, αρχές του ΄60, συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες κρατώντας ρόλο βοηθού σκηνοθέτη, φροντιστή και κατασκευαστή ντεκόρ στις ταινίες τους. Το ΄70, έχοντας πια μπει για τα καλά στη βιομηχανία του κιν/φου, ξεκινά ως κομπάρσος κι έπειτα ως β΄και γ΄ηθοποιός στα απείρου κάλλους σοφτ- πορνό. Το 1975 κρατάει ένα μικρό μεν, σημαντικό δε, ρόλο στην αλγερινή ταινία "Chronicle of the years of fire", η οποία βραβεύθηκε στο φεστιβάλ των Κανών! Θυμάμαι τώρα τον συχωρεμένο τον Νότη μια φορά στα Εξάρχεια να τον ρωτάει κάποιος σνομπ καλλιτέχνης ''Κι εσύ τι έχεις κάνει στη ζωή σου;'' κι αυτός να απαντά ''Ε, τσόντες, σήριαλ, διαφημίσεις κι έχω πάρει κι έναν Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες!!!   Στην παραγωγή αυτή γνωρίστηκε με τον διεθνή Έλληνα ηθοποιό Γιώργο Βογιατζή και ανέπτυξαν μια πολύ μεγάλη φιλία. Λέγεται πως ο Βογιατζής από την Αμερική όπου ζει, έστελνε χρήματα και συντηρούσε οικονομικά τον λούμπεν αγαπημένο φίλο του. Στην κηδεία του Νότη, πάντως, απ' ότι έμαθα, το στεφάνι του Βογιατζή ξεχώριζε.   Με τον Νότη Πιτσιλό συνεργάστηκα κι εγώ μια φορά. Ήταν 1997, όταν έδινα εξετάσεις στο ΙΚΥ για υποτροφία και έπρεπε να γυρίσω ένα μικρού μήκους αυτοσχέδιο ταινιάκι. Κάλεσα τον Πιτσιλό να παίξει το ρόλο ενός περιθωριακού τύπου, όπως τον είχα γνωρίσει λίγα χρόνια πριν, αυθεντική cult φιγούρα των Εξαρχείων. Κι αυτός όχι μόνο δέχτηκε, αλλά μου ήρθε στο γύρισμα με ένα τεράστιο φροντιστηριακό εξοπλισμό που θα ζήλευε κι η πιο κρατικοδίαιτη κιν/φική παραγωγή!   Το γύρισμα αυτό έπρεπε βάσει νόμου να το ελέγχει η επιτροπή του ΙΚΥ, απαρτιζόμενη από σκηνοθέτες της ΕΡΤ, για να δει πώς εγώ δουλεύω ως σκηνοθέτης και χειρίζομαι το συνεργείο μου. Ο Πιτσιλός δε γούσταρε καθόλου τους σκηνοθέτες- υπαλλήλους ειδικά της ΕΡΤ! Μία απ' αυτούς, λοιπόν, έκανε το τραγικό λάθος να μου πει όλο ειρωνία ''Μα, τι τον έφερες αυτόν εδώ, τσόντα θα γυρίσεις;'' Αυτός το άκουσε, κρατήθηκε κι ήταν όλο νεύρα. Σε μια φάση δεν άντεξε (μάλλον το ό,τι είχαμε όλους αυτούς πάνω απ' τα κεφάλια μας), γύρισε και μου φώναξε μπροστά τους: ''Πόσα θα σου δώσουν, ρε Αντώνη, για την υποτροφία;'' Εμένα να άνοιγε η γη να με καταπιεί...''Πέντε εκατομμύρια δραχμές'' ίσα που ψιθύρισα...Ακλόνητος ο Νότης: ''Και για πέντε εκατομμύρια, ρε συ, έχουμε όλους αυτούς τους ατάλαντους μαζεμένους να μας τα πρήζουν εδώ πέρα τέτοια όμορφη μέρα;''   Δε θα τον ξεχάσω ποτέ αυτό το θυμό, την έκρηξη του. Παρ' όλο που δεν ήξερα που να κρυφτώ, χαιρόμουν την αντίδραση του και διασκέδαζα την τσαντίλα των ανθρώπων της ΕΡΤ! Φυσικά, το γύρισμα παραλίγο να διακοπεί, οι γλώσσες...απλώθηκαν κι άλλο κι εγώ υποτροφία για το εξωτερικό δεν είδα ούτε για δείγμα, απ' το ΙΚΥ τουλάχιστον!   Μέσα στα επόμενα έντεκα χρόνια συνάντησα άλλες δυο- τρεις φορές τον Νότη και συμφάγαμε στον ''Μπαρμπα- Γιάννη'', πάντα στα Εξάρχεια. Εννοείται πως με ενδιέφεραν απίστευτα όλες οι ιστορίες που άκουγα απ' αυτόν τον εξωστρεφή καλωσυνάτο άνθρωπο, είτε προέρχονταν απ' τις ''κατακριτέες'' τσόντες, είτε απ' τη διαμονή του στο εξωτερικό. Η είδηση του θανάτου του με ξάφνιασε, δεν το περίμενα. Πίστευα πως θα πάει εκατό χρονών ο Νότης. Εγώ προσωπικά δεν θα τον θυμάμαι σαν τον μπανιστηρτζή του ακμαίου στα 80s ελληνικού πορνό, αλλά σαν ένα φίλο που κάποτε τον χρειάστηκα κι έγινε θυσία. Κι ας μου έκανε το γύρισμα Ανάστα ο Κύριος! Κι ας μην πήρα την υποτροφία! Δεν ήταν ποτέ δυνατό οι σκηνοθέτες- υπάλληλοι, όπως τους αποκαλούσε και πόσω μάλλον εγώ, ένας νεαρός χωρίς καμία ''υπόσταση'' στο χώρο, να χαλιναγωγήσουμε ή να καλουπώσουμε έναν τέτοιο πραγματικά ανεξάρτητο και ακομπλεξάριστο τύπο!   Στο video του post, αν κι έχει κι αυτό την πλάκα του, παρακάμψτε τον χυδαίο διάλογο μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών και πηγαίνετε κατ' ευθείαν στο 01.10, όπου ο Νότης Πιτσιλός εκφράζει το παράπονο του γιατί δεν τον παίζουν κι αυτόν στην...παρτούζα! Καλή σου ώρα, Νότη!
 Πηγή: www.lifo.gr

Εν Αθήναις.....κρέατα εγχώρια

$
0
0


Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα κρεοπωλείο στο Κολωνάκι το 1927.
Από την ποσότητα των κρεάτων στα τσιγκέλια και κυρίως από το πολυπληθές
προσωπικό που ποζάρει στον φωτογράφο τον αείμνηστο Πουλίδη καταλαβαίνεις
ότι το μαγαζί αυτό έκανε καλό ταμείο.
Μπροστά και τα κοφίνια με τα ζαρζαβατικά που ήταν απαραίτητα.
Αλήθεια τι ακριβώς έκαναν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι;
Στην ταμπέλα του μαγαζιού υπάρχει και το πενταψήφιο τηλέφωνο.
Έπαιρνε τηλέφωνο το υπηρετικό προσωπικό των σπιτιών της αριστοκρατικής
αυτής από παλιά γειτονιάς για τις παραγγελίες.
Οι υπάλληλοι τις επήγαιναν και έπαιρναν και το ρεγάλο τους αλλά κυρίως
έκαναν γνωριμίες με τις εσωτερικές εργαζόμενες των σπιτιών.
Η συνέχεια θα ήταν τα ραντεβουδάκια στα ρεπό των κοριτσιών στο Ζάππειο.
Τέτοιο μεγάλο κρεοπωλείο δεν θα έβλεπες στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας
γιατί οι πελάτες ήταν οσπριοφάγοι και χορτοφάγοι... εξ ανάγκης.
Φρέσκο αρνί για τους ενοίκους της αυλής όπως και μοσχάρι ήταν είδη πολυτελείας.
Ο χασάπης το γνώριζε και είχε γεμίσει ταμπέλες από χασαπόχαρτο το μαγαζί του...."...φρεσκοκατεψυγμένο αρνί Ν.Ζηλανδίας...."  ".....φρεσκοκαταψυγμένος κυμάς...."και του έλεγαν να βάλει και λίγο λίπος από φρέσκο...για να μυρίσει.
Ποιά χοληστερίνη;

πίσω στα παλιά

Είχε πρόβλημα με τον υπολογιστή!

$
0
0


Η ακόλουθη είναι μια πραγματική ιστορία από την υπηρεσία τεχνικής εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας Word Perfect (ηλεκτρονικοί υπολογιστές). Είναι αυτονόητο ότι ο υπάλληλος απολύθηκε, παρ' όλα αυτά ο ίδιος έχει κάνει αγωγή για αναίτια απόλυση. Ο διάλογος προέρχεται από τη μαγνητοφώνηση που οδήγησε στην απόλυση:

Διαβάστε τον διάλογο:

- "Τεχνική εξυπηρέτηση Word Perfect, πως μπορώ να σας βοηθήσω";

- "Ναι, ξέρετε, έχω πρόβλημα με το Word Perfect."

- "Τι είδους πρόβλημα;"

- "Να, καθώς δακτυλογραφούσα, ξαφνικά όλες οι λέξεις χάθηκαν."

- "Χάθηκαν;"

- "Εξαφανίστηκαν."

- "Μμμ. Τι σας δείχνει η οθόνη τώρα;;;;"

- "Τίποτα."

- "Τίποτα;;;;"

- "Είναι κενή. Δεν δέχεται οτιδήποτε και να γράψω."

- "Είστε ακόμα μέσα στο...

Word Perfect ή έχετε βγει;"

- "Πως μπορώ να το καταλάβω;"

- "Βλέπετε το σήμα C: στην οθόνη;" 
(Ελεύθερη μετάφραση του "Can you see the C: prompt on the screen?")- "Τι σημασία έχει η οθόνη;"

- "Ξεχάστε το. Μπορείτε να κινήσετε τον δρομέα (cursor) στην οθόνη;"

- "Δεν υπάρχει δρομέας. Σας είπα, δεν δέχεται οτιδήποτε και να γράψω!"

- "Έχει ένδειξη λειτουργίας το μόνιτορ σας;"

- "Τι είναι μόνιτορ;"

- "Είναι το πράγμα με την οθόνη που μοιάζει με τηλεόραση. Μήπως έχει ένα μικρό λαμπάκι που σας λέει πότε είναι αναμμένο;"

- "Δεν ξέρω."

- "Τότε κοιτάξτε πίσω από το μόνιτορ και βρείτε από που βγαίνει το καλώδιο.

- "Μπορείτε να το δείτε;"

- "Ναι, νομίζω."

- "Ωραία. Ακολουθήστε το καλώδιο μέχρι το φις και πέστε μου αν είναι συνδεδεμένο στην πρίζα."

- "...Ναι, είναι."

- "Όταν κοιτούσατε πίσω από το μόνιτορ, προσέξατε αν έβγαιναν δύο καλώδια και όχι μόνο ένα;"

- "Όχι."

- "Τέλος πάντων, βγαίνουν. Θα ήθελα να κοιτάξετε και να βρείτε το άλλο καλώδιο."

- "Εντάξει, το βρήκα."

- "Ακολουθήστε το και πέστε μου αν είναι καλά συνδεδεμένο στο πίσω μέρος του υπολογιστή σας."

- "Δεν μπορώ να φτάσω εκεί."

- "Καλά. Τουλάχιστον μπορείτε απλώς να δείτε αν είναι;"

- "Όχι."

- "Ακόμα κι αν πατήσετε πάνω σε κάτι και τεντωθείτε λίγο;"

- "Δεν μπορώ να δω, όχι γιατί δεν φτάνω, αλλά γιατί είναι σκοτάδι."

- "Σκοτάδι;"

- "Ναι. Το φως του γραφείου είναι σβηστό και το μόνο φως που έχω έρχεται από το παράθυρο."

- "Τότε ανάψτε το φως."

- "Δεν μπορώ."

- "Γιατί όχι;"

- "Γιατί υπάρχει διακοπή ρεύματος."

- "Διακοπή... Διακοπή ρεύματος;

- "Αχά! Λοιπόν, το βρήκαμε. Έχετε ακόμα τα κουτιά, τα βιβλία, και τα υπόλοιπα υλικά συσκευασίας του υπολογιστή σας;"

- "Βέβαια, τα κρατάω στην ντουλάπα."

- "Ωραία. Φέρτε τα, αποσυνδέστε το σύστημα σας και συσκευάστε το όπως ήταν όταν το πήρατε. Μετά επιστρέψτε το στο κατάστημα απ' όπου το πήρατε."

- "Αλήθεια; Είναι τόσο σοβαρό;"

- "Δυστυχώς ναι."

- "Καλά, αφού είναι έτσι. Και τι θα τους πω;"

- "Πέστε τους ότι με την μα(κ)ακία που σας δέρνει, δεν μπορείτε να έχετε υπολογιστή."***
 (από τον Τάκη από την Αγγλία)

Απογευματινός καφές με την Πάολα

$
0
0


ЕΓΟ ЛЭТЯΟ
Βρεθήκαμε με την Πάολα Ρεβενιώτη για ένα απογευματινό καφεδάκι απέναντι από το σπίτι της για να συζητήσουμε για το Πάολα Project και ό,τι άλλο προκύψει… 
Με την βοήθεια μιας κάμερας και ενός μικροφώνου, η Πάολα βγαίνει στον δρόμο και πιάνει θέματα από την αρχαία Ελλάδα μέχρι την ζωή στο πεζοδρόμιο, φτιάχνοντας βιντεάκια-ρεπορτάζ που ανεβάζει στο youtube. Τα βίντεο της Πάολας είναι γνήσια, ειλικρινής δημοσιογραφία του δρόμου, με γρήγορο μοντάζ και ωραία μουσική, με ανθρώπους καθημερινούς που έχουν πάντα κάτι να πουν.

Είναι 5 το απόγευμα, στο πάρκο απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης. Η Παόλα έρχεται με την σκυλίτσα της την Λούση: «Γεια σας παιδιά, συγνώμη που ήρθα έτσι πρόχειρα, απλά πριν από λίγο ξύπνησα». Ελληνικός και 2 πορτοκαλάδες στο τραπέζι και η απογευματινή κουβέντα ξεκίνησε. 
Φωτό: Ειρήνη Μιτσάκου.


Σου έφερα τυροπιτάκια από την μητέρα μου γιατί της έχω δείξει κάτι συνταγές που έχεις ανεβάσει στο Facebook και μού είπε να στα δώσω να δοκιμάσεις. 
Α, ευχαριστώ πάρα πολύ. Να το προσέχετε το φαγητό παιδιά, γιατί ο έρωτας και το φαγητό είναι δύο βασικά πράγματα στην ζωή, για αυτό και ανεβάζω τις συνταγές στο ίντερνετ. Άρχισε εντελώς αυθόρμητα, πάντως, αυτό με τις συνταγές στο ίντερνετ.

Όπως και το Πάολα Project;  
Κάπως έτσι.

Έτσι απλά; Δεν είχε προηγηθεί κάτι για να το αρχίσεις. 
Αν δεν κάνω κάτι εγώ, δεν μπορώ. Για παράδειγμα, έτσι ξεκίνησε και το «Κράξιμο». Αμέσως μετά το ναυτικό -που ήμουν μικρό παιδί- έφυγα και πήγα στα Εξάρχεια. Εκεί γνώρισα έναν κούκλο αναρχικό, τον Μιχάλη, όπου μου γνώρισε την περιοχή και πάνω σε μια συζήτηση που είχαμε μεταξύ μας και, αφού είχα διαβάσει και τα «Αμφί», αποφάσισα να κάνω και εγώ ένα περιοδικό πιο κοντά στην Ελλάδα, γιατί το «Αμφί» ήταν περισσότερο ξενόφερτο. Ήταν πολύ δύσκολο εκείνη την εποχή να κάνεις περιοδικό, πάντως. Δεν είναι σαν σήμερα. Ήθελε πολύ δουλειά και τα περισσότερα τα έκανα μόνη μου. Τώρα με το Πάολα Project είναι πιο εύκολο. Τραβάς ένα βίντεο και το ανεβάζεις στο youtube.

Πίσω από την κάμερα ποιος είναι; 
Ένας φίλος μου, ο Γιώργος. Ένα πάρα πολύ καλό παιδί. Ταιριάζουμε σαν άτομα και αρχίσαμε για πλάκα να τραβάμε πλάνα. Το πρώτο θέμα ήταν με τον Κεραμεικό. Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ανεβάσει αρκετά βιντεάκια και με πολύ κόσμο να τα βλέπει.


Έχεις ανεβάσει αρκετά βίντεο με θέμα την αρχαία Ελλάδα. Προετοιμάζεις αυτά που θα πεις πριν το βίντεο, ή απλά βγαίνουν έτσι αυθόρμητα; 
Έχω αρκετές γνώσεις για την αρχαία Ελλάδα γιατί μου αρέσει να διαβάζω για αυτά, αλλά προετοιμάζω και τι θα πω πριν το βίντεο. Να σου πω την αλήθεια για τα βίντεο, με ενοχλεί πάρα πολύ που τα βιντεάκια με τα αρχαία δεν τα έχει δει πολύς κόσμος και βλέπουν μόνο τα άλλα που έχω ανεβάσει με τα κορίτσια.

Είναι και ένα καλό θέμα που έχεις κάνει στην Αχαρνών. Πώς και βρήκες το θάρρος να το κάνεις;
Δεν χρειάζεται θάρρος. Θράσος χρειάζεται. Φαντάσου μια βαμμένη τραβεστί στην Αχαρνών, στους μουσουλμάνους, και με όλα αυτά που έχεις ακούσει να γίνονται εκεί, να πηγαίνει με μία κάμερα και ένα μικρόφωνο και να ρωτάει τον κόσμο πράγματα. Αυτό είναι θράσος. Το καλό είναι ότι ο κόσμος απαντάει, εκτός από μία μόνο φορά που δεν μου απάντησε μια κυρία γιατί δεν της άρεσε που ήμουν τραβεστί.


Μελλοντικά σχέδια για το project; 
Έχω πολλές ιδέες, όπως για παράδειγμα να κάνω για την ιστορία του pride και πως ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Εσύ δεν είχες ξεκινήσει τα πρώτα; 
Ναι, είχαμε κάνει περίπου 7 με 8. Για παράδειγμα, είχαμε και live με Στέρεο Νόβα στον λόφο του Στρέφη, αν θυμάμαι καλά. Ο λόγος που θέλω να το κάνω αυτό το θέμα είναι γιατί πολύς κόσμος πιστεύει ότι το pride ξεκίνησε τώρα πρόσφατα, ενώ δεν είναι καθόλου σωστό. Εκείνη την εποχή μπορεί να μην είχαμε την παρέλαση που έχει στα σημερινά, γιατί δεν μας ενδιέφερε και τόσο, αλλά  ήταν τα ίδια με τα σημερινά. Ξέρεις τι είναι να έχεις 3000 κόσμο την δεκαετία του 90 σε ένα gay pride festival; Ήταν και ωραία τότε, γιατί είχαμε και τα δέντρα γύρω γύρω και πήγαιναν τα παιδιά και ερωτευόντουσαν.


Καμία άλλη βλέψη για το μέλλον; 
Θέλω να κάνω και ένα θέμα για τα βίτσια. Γιατί μου προκαλεί απορία το ότι όσο ανεβαίνεις κοινωνική τάξη, τόσο περισσότερα βίτσια έχεις. Θα  βρούμε έναν γνωστό μου που ξέρει από αυτά και θα του κάνουμε ερωτήσεις περί του θέματος. Θα βγει ωραίο πιστεύω .

Η βόλτα μας συνεχίστηκε στο σπίτι της η οποία μας έδειξε τα διάφορα περιοδικά και φωτογραφίες που φύλαγε  στο ντουλάπι κάτω από το σύνθετο. 

Συγχωρέστε με για την ακαταστασία αλλά εμείς οι τραβεστί είμαστε πάντα ακατάστατες. Καθίστε, έχω να σας δείξω πολλά.


Πόσο καιρό είσαι στην πιάτσα; 
Είμαι πολύ καιρό και, όσο περίεργο και να σου φαίνεται, ακόμα δεν το έχω χωνέψει, για αυτό και δεν είχα ποτέ τρελή επιτυχία σαν πουτάνα.

Δουλεύεις ακόμα το βράδυ;
Ναι, αλλά μη φανταστείς τίποτα… Έχει πέσει πάρα πολύ η δουλειά. Πού  λεφτά για να «πειραματιστεί» ο κόσμος! Να φανταστείς, ότι μία  φιλενάδα μου έχει ζητήσει κάποιες φορές να την γυρίσω σπίτι, γιατί δεν είχε λεφτά για ταξί και να πεις ότι είναι καμία ό,τι να ’ναι; Η κοπέλα είναι μια χαρά κουκλάρα. Παλιότερα οι τραβεστί είχαμε πολύ δουλειά, ήμασταν πολύ προνομιούχες στην πιάτσα.
Και από αγόρια εκτός δουλειάς; 
(Έβγαλε κάποια άλμπουμ από την ντουλάπα και άρχισε να τα ξεφυλλίζει). Αυτοί είναι κάποιοι από τους άντρες που έχουν περάσει από την ζωή μου. Κάποιοι από αυτούς με είχαν καψουρευτεί, αλλά εγώ πάντα έκανα πέρα, γιατί δεν ήθελα ποτέ να δεσμευτώ. Εκείνες τις εποχές υπήρχε έρωτας. Ερωτευόταν ο κόσμος, όχι σαν σήμερα που κλείνονται στα σπίτια τους. 
Η συζήτηση μας συνεχίστηκε στο μπαλκόνι της, όπου έχει και θέα το πίσω μέρος από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς τόσο νέα παλικάρια έχουν μπει εκεί μέσα. Και να πεις ότι είναι παιδιά από κατώτερα κοινωνικά στρώματα, όλα τους έχουν κάτι μηχανάρες και πηγαινοέρχονται από τα σπίτια τους εδώ (στα γραφεία).

Εκείνη την στιγμή βγήκε ένας στο μπαλκόνι. 

Παιδιά ο Kασιδιάρης. Ελάτε έξω. Α, λάθος μου, ένα παιδάκι είναι που του μοιάζει.

Δεν φοβάσαι που είσαι δίπλα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής; 
Έχω περάσει πολλά για να τους φοβάμαι. Mετακόμισα πρόσφατα στην γειτονιά και είμαι μόνη μου, δεν έχω γείτονες. Όταν λέω ότι δεν έχω γείτονες εννοώ ότι, ό,τι και να γίνει, είμαι μόνη μου σε αυτά τα πράγματα. Την προηγούμενη φορά είχε γίνει ένα περιστατικό με αυτούς μπροστά από το σπίτι μου με μια κυρία και έναν Πακιστανό.  Πήγα μόνη και τους έκανα σκηνή και το τράβηξα αμέσως φωτογραφία να το ανεβάσω στο facebook. Κάνεις άλλος δεν ασχολήθηκε. 
Είπες ότι μετακόμισες  πρόσφατα στο σπίτι; Πώς και μετακόμισες  εδώ; 
Οικονομικό το θέμα. Σκέψου ότι πήγα να μπω φυλακή από κάτι χρέη, αλλά πάλι καλά που με βοήθησαν κάτι φίλοι. Για αυτό και το σπίτι είναι έτσι. Πού να βρεις κουράγιο να το περιποιηθείς και να το αγαπήσεις; Σήμερα είσαι εδώ, αύριο είσαι αλλού. 
Έχει περάσει η ώρα  και πρέπει να φύγουμε. Θέλεις να μας πεις τίποτα τελευταίο για να τελειώσει ωραία το απόγευμα ; 
Τίποτα άλλο, μωρέ. Απλά ερωτευτείτε και ας πονέσει μετά. Μισό λεπτό, όμως, πριν φύγετε(βγάζει από το άλμπουμ την φωτογραφία ενός ναύτη και την δίνει στην φωτογράφο). Πάρε για δώρο, είναι μία από τις πιο ωραίες φωτογραφίες που έχω βγάλει και σε έβλεπα που την κοίταζες στο κάδρο (είναι μεγεθυμένη και καδραρισμένη). Πάρτε και αυτά τα τεύχη «Κράξιμο», να τα διαβάσετε να δείτε τι γινόταν τότε. Καλό απόγευμα παιδιά!



Το Κράξιμο υπήρξε περιοδική έκδοση από το 1981 μέχρι το 1993 και εκδιδόταν από την τραβεστί Πάολα (κατά κόσμον Παύλο Ρεβενιώτη).
Το περιοδικό κυρίως παρουσίαζε ανθρώπους γύρω από την ομοφυλοφιλική κουλτούρα και ήταν ένα από τα πρώτα περιοδικά αυτού του είδους στην Ελλάδα. Στο εξώφυλλο του αυτοχαρακτηριζόταν σαν περιοδικό επαναστατικής ομοφυλόφιλης έκφρασης ενώ ως υπέρτιτλος υπήρχε η φράση «Οποιαδήποτε εργασία με σκοπό το κέρδος, είναι πορνεία».
Η gay απελευθέρωση, το AIDS, η ανδρική πορνεία αλλά και συνεντεύξεις ήταν το κυρίως το περιεχόμενο του. Υπήρχαν επίσης μόνιμες στήλες για τον πολιτισμό και αφιερώματα, όπως στους πορνοκινηματογράφους, μαρτυρίες «παραστρατημένων παιδιών», ντοκουμέντα για τις διώξεις των ομοφυλόφιλων από τη Χούντα αλλά και από τους Ναζί κλπ., ενώ φιλοξενήθηκαν κείμενα των Φελίξ ΓκουαταρίΗλία ΠετρόπουλουΜίνου ΑργυράκηΑλέξη ΜπίστικαΤάκη ΣπετσιώτηΚατερίνας ΓώγουΓιώργου Χρονά κλπ. και συνεντεύξεις με τους Ντίνο ΧριστιανόπουλοΜιχάλη ΡάπτηΜαλβίνα ΚάραληΧρόνη ΜίσσιοΔημήτρη ΠαπαϊωάνουΚώστα Ταχτσή και άλλους.
Το περιοδικό[1] συντηρήθηκε οικονομικά από φίλους, επώνυμους και μη. Το 1983 μηνύθηκε από πρώην διοικητή της Ασφάλειας ως πορνογράφημα και ότι διαφθείρει τα ήθη και έθιμα. Η εκδότρια Πάολα καταδικάστηκε σε τετράμηνη φυλάκιση κι ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, η φυλάκισή της, όμως, τελικά αποφεύχθηκε χάρη στην άμεση κινητοποίηση των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων του εξωτερικού, καθώς και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υπόθεση είχε απασχολήσει και τη Διεθνή Αμνηστία.
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Σοκ! Αφγανός προσπάθησε να ληστέψει φοιτήτρια και την έριξε στο γκρεμό!

$
0
0
  

mouragia
Αφγανός επιτέθηκε σε φοιτήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου για να τη ληστέψει, αυτή αντιστάθηκε, κι ο αλλοδαπός την έσπρωξε στο γκρεμό. -
 Η κοπέλα γλίτωσε από θαύμα, είναι τραυματισμένη στο Νοσοκομείο, όμως έχει διαφύγει τον κίνδυνο!

Άγιο είχε, τα ξημερώματα της Κυριακής, μια φοιτήτρια από την Άρτα που σπουδάζει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Καθώς, τις πρώτες πρωινές ώρες (περίπου στις 3.30), έπεσε θύμα άγριας επίθεσης από έναν αλλοδαπό αφγανικής καταγωγής, ο οποίος προσπάθησε να τη ληστέψει (σ.σ. να της κλέψει την τσάντα), η φοιτήτρια προσπάθησε να αντισταθεί, άρχισε να φωνάζει, κι ο Αφγανός πανικοβλήθηκε και την έριξε σε γκρεμό ύψος περίπου 6-7 μέτρων, σε σημείο κοντά στα Μουράγια.
Η 20χρονη Αρτινή, ευτυχώς, γλίτωσε από θαύμα, έχει τραυματιστεί, ωστόσο, σοβαρά (κατάγματα,  χτυπήματα), όμως, βρίσκεται εκτός κινδύνου, στο Νοσοκομείο.

Τον αναγνώρισε...
Εν τω μεταξύ, κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν άμεσα την αστυνομία, η οποία κινητοποιήθηκε τάχιστα (αφού νωρίτερα είχε έρθει το ασθενοφόρο να παραλάβει την κοπέλα), κι έπειτα από σειρά προσαγωγών, κατόρθωσε να φτάσει στον δράστη.
Τον οποίο, μάλιστα, ήδη έχει αναγνωρίσει το θύμα, και στη συνέχεια ο Αφγανός οδηγήθηκε για ανάκριση, ενώ, τη Δευτέρα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Σχόλιο:
Νομοσχέδιο για την προστασία των Ελλήνων Υπηκόων  πότε θα κατατεθεί;

ΤΟ ΧΑΣΙΣΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

$
0
0

Στην Κατοχή όπως συμβαίνει σε κάθε περίοδο εθνικής συμφοράς η κατανάλωση του χασίς αυξήθηκε. Το βαρύ χειμώνα του 1942 – 43 υπήρχαν εκατοντάδες εξουθενωμένοι και πεινασμένοι άνθρωποι ενώ στο κέντρο της πόλης, κυκλοφορούσαν άτομα με χαρτιά εφημερίδων στο σώμα τους αντί φανέλες. Από την Ακαδημία μέχρι και την πλατεία Κουμουνδούρου, κάθε μεταφορά γίνονταν με καροτσάκια που τα οδηγούσαν κάτισχνοι συνήθως κουρελήδες 
ηλικιωμένοι ή άστεγοι που κοιμόντουσαν τα βράδια μέσα στο καρότσι τους όπου συχνά, λόγω του κρύου, τους έβρισκαν το πρωί πεθαμένους!
Ο Λεωνίδας Χρηστάκης πήρε μια γεύση από τους τεκέδες της Αθήνας στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και καταγράφει έναν λεπτομερή Οδηγό Χασισοποτείων Πρωτευούσης της εποχής.
«Περιδιαβαίνοντας την περιοχή της Αθήνας στις αρχές της δεκαετίας του 1950 πρόλαβα να πάρω μια εικόνα, μια γεύση και μια μυρωδιά –στην κυριολεξία–από μια εποχή που έμοιαζε κατά τα ακούσματά μου φανταστική. Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε πολλούς τεκέδες της Αθήνας αφού μόνο μερικά από τα παρακάτω στέκια τα επισκέφθηκα προσωπικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ήξερα την ύπαρξη άλλων στον κεντρικό και στον μείζονα αθηναϊκό χώρο.
Μερικοί τεκέδες –που από τότε είχαν αρχίσει να φθίνουν– λειτουργούσαν μέσα στο κέντρο της Αθήνας και άλλοι στην πέριξ περιοχή της Αττικής.
Στην Αθήνα, στην οδό Γερανίου σε στοές και σε παλιά σπίτια που λειτουργούσαν ως μαγαζιά.
Παραδίπλα στον Άγιο Κωνσταντίνο, στο δρομάκι της οδού Βηλαρά, σ’ ένα υπόγειο που όποια ώρα περνούσες απ’ έξω άκουγες πενιές μπουζουκιού και κανα τραγούδι ρεμπέτικο.
Στην Πλατεία Λαυρίου στο δεύτερο μεγάλο υπόγειο της ψησταριάς «Τα Τζουμέρκα».
Στην πέριξ της πλατείας Βάθης περιοχή και κυρίως στην οδό Μαιζώνος.
Σε υπόγεια παλιών σπιτιών της οδού Καρόλου Ντηλ  πριν χτιστεί το κτίριο του ΟΤΕ.
Στο τέλος του αδιέξοδου της οδού Σκαραμαγκά και Πατησίων, όπου έχουν συμβεί και σφαγές συμμοριών–εμπόρων.
Στο πίσω μέρος της Λαχαναγοράς (Βαρβακείου), σε κάτι απίθανα δρομάκια κι αδιέξοδες στοές στο Μοναστηράκι και στα τότε καθρεφτάδικα του Ψυρρή.
Στην οδό Σαρρή όπου τακτικοί θαμώνες των μεταβαλλόμενων τεκέδων ήσαν … πυροσβέστες λόγω του εκεί Σταθμού της Πυροσβεστικής.
Στο Θησείο στις κολλημένες στο μαντρότοιχο του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου παράγκες, πολύ πριν κτιστεί η Στοά του Αττάλου.
Απέναντι από την πίσω μάντρα του Παναθηναϊκού γηπέδου.
Στη μάντρα του μπαρουτάδικου Μποδοσάκη. Γίνονταν τα βράδια χαμός από πενιές και χασικλίδικα ρεμπέτικα.
Στην αρχή της Βουλιαγμένης, στα πέριξ της Φυλακής του λόφου.
Στο τέλος της οδού Κολωνού στα πέριξ ενός εγκαταλελειμμένου καπνεργοστάσιου.
Ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης μας μαρτυρεί για δυο τεκέδες στην οδό Βουτάδων, παράλληλα με τη μάντρα του τότε εργοστασίου παραγωγής φωταέριου (Γκαζιού).
Στις παράγκες του κτήματος της Παχήνας.
Εποχιακοί τεκέδες στα βαγόνια του σιδηροδρόμου, στη Λιοσίων.
Στην Καισαριανή, στην πίσω μάντρα του ηρωικού Σκοπευτηρίου, στον μαντρότοιχο όπου μια εποχή τραγουδούσαν ο Τσιτσάνης κι η Μαρίκα Νίνου.
Πέριξ της δημοσιάς προς το Μενίδι κι ενδεχομένως, όπως άκουγα, και αλλού… Ως μη άμεσα ενδιαφερόμενος είδα κι άκουσα γνήσιους γέροντες ρεμπέτες, που νέα κορίτσια –ή οι κόρες τους– τους συνόδευαν σαν αγγελίνες…»
Και ο Ηλίας Πετρόπουλος, όμως, αναφέρεται στην πλατιά διάδοση της χασισοποσίας την περίοδο 1940-41:
«Τον παλιό καιρό το χασίσι σερνόταvε στο δρόμο. Και το φουμάρανε πολλοί άνθρωποι του λαού. Το χασίσι δεν είχε μπει ακόμη στα σαλόνια.
Κάποτε η δυστυχία ήτο μεγάλη. Η φτωχολογιά την αντιμετώπιζε με το τραγούδι, με το κρασάκι και με το χασίσι. Αρκεί v’ ακούσεις σμυρναίικα τραγούδια για να καταλάβεις την τότε πλατιά διάδοσή του.
Συνήθως, το χασίσι το φουμάρανε άντρες. Ωστόσο, υπήρχαν και γυναίκες που αναζητούσαν παρηγοριά σ’ αυτό.
Το χειμώνα του 40-41, για να γλυτώσουμε από τους βομβαρδισμούς νοικιάσαμε ένα σπίτι στην Καπουτζήδα (σημερινή Πυλαία). Θυμάμαι την νοικοκυρά μας, μια παντρεμένη σαραντάρα, να στρίβει τσιγαριλίκια το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο –η μάνα μου δεν σχολίαζε το φαινόμενο. Ήταν η εποχή που το χασίσι δεν ταυτιζότανε με το έγκλημα. Στο βιβλίο μου ”Το άγιο χασισάκι“, περιέγραψα πώς γνώρισα τον κόσμο των χασικλήδων στα παιδικά μου χρόνια. 
Στην περίοδο της Κατοχής η χασισοποσία φούντωσε. Στη διάρκεια του Αvταρτοπόλεμου η φαvταρία κατέφευγε στο χασίσι. Η ηγεσία του λεγόμενου ”Εθνικού Στρατού“ παρίστανε τον μαλάκα. Εξάλλου, πριν από κάθε επίθεση στο Γράμμο ή στο Βίτσι πότιζαν τους στρατιώτες με δυνατό αμερικάνικο κονιάκ, που έφτανε στις μάχιμες μονάδες σε γκαζοτενεκέδες».
Ο Πετρόπουλος γνώρισε πολλούς χασικλήδες της εποχής –αν και ο ίδιος δεν έπινε– και διαπίστωσε το γλυκό τους χαρακτήρα: «Επί δεκαετίες οι χασικλήδες είχαν περάσει στη δικαιοδοσία των εγκληματολόγων, που τους θεωρούσαν σαν στιγματισμένα άτομα. Η Εγκληματολογία ανέκαθεν δούλευε, χέρι – χέρι με την Aστυνoμία. Το ίδιο έκαναν και οι γιατροί, που “ανακάλυψαν” πως οι χασικλήδες είναι οκνηροί, βρόμικοι και ανεπανόρθωτα εθισμένοι στα ναρκωτικά. Και επιπλέον, ότι είναι αποβλακωμένοι, επικίνδυνοι μαχαιροβγάλτες, ανίκανοι να οδηγήσουν αυτοκίνητο, και τα λοιπά, και τα λοιπά. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν αληθεύει».

Κος Σπύρος Ταραπόσος. ''Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο''

$
0
0

    
 ''Γαρύφαλλο στ' αφτί και τσαχπινιά στο ματι'' ήχος ενός παλιού γνώριμου 
τραγουδιού που ακούμε στα δρομάκια της Αθήνας από την λατέρνα 
του κυρίου Σπύρου.
 Έναν από τους λίγους λατερνατζηδες που απέμειναν δυστυχώς στην Ελλάδα.
(τον βρήκα στήν οδό Βουκουρεστίου να διασκεδάζει τόν κόσμο γυρίζοντας 
την μανιβέλα γεμίζοντας τα γύρω στενά με ωραίες μελωδίες)
Η βαριά λατέρνα κυλάει αργά στα δρομάκια της πόλης και η σκέψη γυρνάει
 πολλές δεκαετίες πίσω ακούγοντας τις υπέροχες μελωδίες.
Σπύρος Ταραπάσος ο Μακεδόνας λατερνατζής που προσπαθεί να ζήσει 
την οικογένεια του με την λατέρνα, αφού μετά από πολλές προσπάθειες 
και  αιτήσεις για δουλειά , ακόμη και στον τόπο του δεν καρποφόρησαν.
Και του ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσει την κληρονομιά από τον παππού του, 
την λατέρνα, η οποία είναι πολύ παλιά, κατασκευής του 1942.
 Όπως μας είπε ο κύριος Σπύρος, ο παππούς του με την λατέρνα είχει γυρίσει
 σε πολλά μέρη πηγαίνοντας σε γάμους, πανηγύρια, βαπτίσεις
 και με τα λίγα χρήματα που έβγαζε ζούσε την οικογένεια του αξιοπρεπώς.

Ο κύριος Σπύρος μας λέει για το επάγγελμα του λατερνατζή πως 
δεν είναι καθόλου εύκολο και δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας.
Χρειάζεται μαεστρία, να εμπνέεις στον άλλον φιλικότητα, να τον κερδίσεις 
με το παίξιμο σου και με το χαμόγελο σου.

Για την Ταϋγέτη

$
0
0




 Ξωτικό ενός μεσημεριού στο κέντρο της Αθήνας


Υπήρξε μακράν η πιο άσχημη του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ξεχώρισε με μία μόνο ατάκα που της δόθηκε μέσα στην πλειάδα των ηθοποιών-κολοσσών της ''Κάλπικης λίρας'' του Γιώργου Τζαβέλλα. Μετά την είδαμε ως υστερικιά θεία του Θανάση Βέγγου, γεροντοκόρη διψασμένη για έρωτα και συντηρητική γραμματέα. Δυστυχώς δεν την είδαμε ποτέ ως μέλος των θιάσων που γύριζαν στα βουνά τον καιρό της Αντίστασης.   Για τις αριστερές πεποιθήσεις της φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο, τον Άι- Στράτη και τα άλλα διαβόητα κολαστήρια. Δεν ήταν ετοιμόλογη σαν τη Βασιλειάδου, ούτε σκληρή σαν τη Νοταρά. Ποιος ξέρει αν της άρεσε κατά βάθος να υποδύεται πάντα την καρικατούρα, τη γυναίκα- αντροδιώκτη. Και γι' αυτό ίσως μέχρι το τέλος της να περιέφερε στους δρόμους της Αθήνας μια συμπαθητική τρέλα, ντυμένη αρχόντισσα περασμένων εποχών, απόμακρη και συνάμα γοητευτική, σαν ζωντανό κινούμενο μουσείο, σαν ηρωίδα του Γρηγορίου Ξενόπουλου και του Ανδρέα Εμπειρίκου, καρτούν technicolor της δεκαετίας του 1930, καλόκαρδη μάγισσα με ημίψηλο καπέλο πάνω σε νοερό σκουπόξυλο, αρχαιολογικό καλοδιατηρημένο εύρημα των Πυραμίδων της Αιγύπτου, υπερμεγέθες μπιμπελό που βγήκε απ' το σκονισμένο ντουλάπι της προγιαγιάς πια, φιγούρα που απόδρασε από εξώφυλλο δίσκου μιας swing μπάντας της Νέας Ορλεάνης.   Την Ταϋγέτη συνάντησα στον ηλεκτρικό της πλατείας Βικτωρίας- θα ήταν 1995 ή ΄96- ντυμένη στην τρίχα, βαμμένη και στολισμένη υπερβολικά σαν λατέρνα πλακιώτικων στενών. Κρατούσε ομπρέλα, κοιτούσε στην απόλυτη ευθεία με το κεφάλι ψηλά, όλο σνομπισμό για τους γύρω της και για τα εγκόσμια γενικότερα. Θυμάμαι παρ' όλα αυτά το ένα της πόδι μπανταρισμένο με βαμβάκι που προεξείχε και με σαγιονάρα. Στο άλλο φορούσε τακούνι. ''Γεια σας, κυρία Ταϋγέτη'' της είπα όλο ευγένεια κι αυτή απλώς γύρισε το κεφάλι, χαμογέλασε σαν νά 'χε ακούσει το μεγαλύτερο κομπλιμέντο κι απάντησε μ' ένα νεύμα.   Την παρακολούθησα να χάνεται προς την οδό Φυλής των οίκων ανοχής και των περιθωριακών στοιχείων. Αν δεν ήταν μεσημέρι, θα ορκιζόμουν πως την άκουσα να μονολογεί ολόκληρο το Ερωτικό κάλεσμα του Μενέλαου Λουντέμη ή αποσπάσματα από την Σονάτα του Σεληνόφωτος του Ρίτσου. Η Ταϋγέτη τότε τα είχε πατημένα τα ογδόντα.   Έζησε μέχρι το 2003 με τον θάνατο της να περνάει σχεδόν απαρατήρητος από τα δελτία ειδήσεων. Άλλοι την είπαν κωμικό που έφυγε πλήρης ημερών, άλλοι, ακόμη μία ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης και φανατική κομμουνίστρια, ενώ οι νεότεροι δεν ήξεραν καν ποια ήταν. Εγώ πάντως θα την έλεγα ξωτικό του μεσημεριού μου στο κέντρο της Αθήνας που πέρασε από δίπλα μου και δεν πρόλαβα έστω να το αγγίξω. 
πηγή

Ένα μαγειρείο-ψιλικατζίδικο στου Ψυρρή

$
0
0

 OUGH.gr
Διονύσης Ανεμογιάννης
Μάλλον έχεις περάσει πολλές φορές έξω από την ταβέρνα του Γιώργου, όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο την πρόσεξες.
Κρυμμένη πίσω από ένα συνοικιακό ψιλικατζίδικο (που ανήκει στον ίδιο), δίχως ταμπέλα και βιτρίνα, η ταβέρνα του Γιώργου στην οδό Σαρρή απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε φίλους και γνωστούς. Θα υπέθετες ότι δεν θέλει αγνώστους αυτή η ταβέρνα, πως στήνει κάθε μεσημέρι ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, όπου κάθε ξένος πρέπει να συγχρωτιστεί με τους υπόλοιπους για να γίνει δεκτός. Και η αλήθεια δεν απέχει πολύ απ’ αυτό «μεταξύ μας είμαστε πάντα», εξηγεί ο Γιώργος, ιδιοκτήτης του μικροσκοπικού μαγειρείου, «αν μπει κανείς άγνωστος σταματάμε ό,τι κάνουμε και τον κοιτάμε με απορία. Όσοι μπαίνουν εδώ, ο ένας με τον άλλο σιγά-σιγά γίνονται φίλοι». Μας διηγείται ιστορίες πελατών που βρέθηκαν τυχαία στην ταβέρνα, γνωρίστηκαν με άλλους και στο τέλος έγιναν παρέες, έδιναν ραντεβού στο ταβερνείο και τις Κυριακές πήγαιναν εκδρομές. «Μόνο γάμος δεν προέκυψε απ’ αυτό το μαγαζί».
Το κτήριο πρωτολειτούργησε ως γραφεία του συνδέσμου του ΕΑΜ επί Κατοχής. Από τότε και ύστερα έγινε αποθήκη ξυλείας, ελαιοτριβείο και αποθήκη ειδών σπιτιού μέχρι το ’84, όταν το αγόρασε η οικογένεια του Γιώργου. Το ’94 όταν τελείωσε το στρατιώτικό του, ο Γιώργος άνοιξε το αναψυκτήριο. «Δεν χρειάστηκε ποτέ να βάλλω ταμπέλα. Όλη η γειτονιά ήξερε ότι άνοιγα αναψυκτήριο, από την στιγμή που περνούσα τα πλακάκια» λέει με έμφαση.
Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά 08:00-18:30. Σερβίρει καφέδες και σάντουιτς το πρωί, ενώ το μεσημέρι εκπλήσσει με το μενού του που είναι ό,τι πιο απλό: ένα πιάτο την ημέρα και μερικά ορεκτικά (μεταξύ αυτών και το πεντανόστιμο ‘καυτερό’, με καυτερές πιπεριές, ντομάτα, φέτα και αυγό). «Εδώ τρώει μόνο η γειτονιά. Όπως θα πάνε στις γυναικές τους και θα φάνε ό,τι έχει μαγειρέψει, έτσι και εδώ. Παίρνουν τηλέφωνα και ρωτάνε τι έχουμε μαγειρέψει σήμερα και ύστερα μου λένε να τους κρατήσω μερίδα ή όχι».
Την ημέρα που πήγαμε είχαν ετοιμάσει μια μεγάλη κατσαρόλα γιουβαρλάκια, την επόμενη θα είχε φασολάδα, ενώ παραδοσιακά τη Πέμπτη θα είχε φρέσκο ψάρι, μας εξήγησε η αδερφή του ιδιοκτήτη πίσω από τον πάγκο.
Ο Γιώργος σερβίρει μερίδες λίγες σε αριθμό, χορταστικές όμως σε ποσότητα και πολύ χαμηλές από άποψη τιμής. Γιατί που αλλού θα βρεις κοτόπουλο φιλέτο στη σχάρα με πατάτες σπιτικές στα 3,5 ευρώ;
 Η τηλεόραση στο εσωτερικό του ταβερνείου του Γιώργου παίζει πάντα ‘ψιλικατζίδικο τιβί’. Πρόκειται φυσικά για το σύστημα ασφαλείας του Γιώργου που προβάλλει την κίνηση στο ψιλικατζίδικο σε μια μεγάλη τηλεόραση, κοινή θέα των θαμώνων, όσο ο ιδιοκτήτης τους σερβίρει.
Καυτερό Τέλη vs Καυτερό Αναψυκτήριου
Το καυτερό του Τέλη είναι μεγάλου μεγέθους, έρχεται σε μεταλική πιατέλα και είναι πολύ καυτερό. Ντομάτα, πράσινη καυτερή πιπεριά και φέτα είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τα μπριζολάκια, ειδικά τους κρύος μήνες. Το καυτερό του Αναψυκτηρίου είναι ένα μικρό πιάτο, με ντομάτα, πράσινη πιπεριά και φέτα, με τη διαφορά ότι από πάνω τους έχει σπάσει ένα αυγό. Προσοχή, δεν είναι ομελέτα ούτε στην εμφάνιση ούτε στη γεύση, απλά η «βελτιωμένη» συνταγή του Αναψυκτηρίου (τη μέρα που τη δοκιμάσαμε ήταν ελάχιστα καυτερή) είναι πιο πλούσια και κερδίζει τις εντυπώσεις. Α, και στοιχίζει 2,50 ευρώ.

Τέλης

Οι υπέροχες "άσχημες" του ελληνικού κινηματογράφου και οι άγνωστες ιστορίες τους

$
0
0



Πόσο τις έχουμε αγαπήσει μέσα από τις ελληνικές ταινίες αλλά... πόσα πραγματικά ξέρουμε για εκείνες; Ο Λευτέρης Λαμπράκης ανοίγει το ρετρό συρτάρι του και ανασύρει ιστορίες για τις "άσχημες" του κινηματογράφου:

Εν Αθήναις....πάμε σαν άλλοτε Ομόνοια

$
0
0


Αθήνα 1924 Παν/μίου-Αιόλου-Πατησίων δηλαδή Χαυτεία....
Ο Χωροφύλαξ-τροχονόμος κρατάει τον "φανοστάτη" την ομπρέλα και ρυθμίζει
την κυκλοφορία.
ΕΜΠΡΟΣ δηλαδή πράσινο ΣΤΟΠ δηλαδή κόκκινο....οι πεζοί στην ουρά ...
Το φαρμακείο του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ στην ίδια θέση πολλά χρόνια...σήμερα
είναι παρακάτω στην Πατησίων αλλά οι ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΑΙΟΙ καθ ότι μεγάλη
οικογένεια έγιναν τρανοί και περάσανε και στον χώρο των τροφίμων και της
μαζικής εστίασης με τα STARBUCKS.
 Η περιοχή πλέον θεωρείται υποβαθμισμένη....λιμάνι κακοποιών.....μαγαζιά ανοίξανε και κλείσανε....
οι περιθωριακοί έχουν καταλάβει τα πεζοδρόμια και τις εισόδους των κλειστών
μαγαζιών για να κοιμούνται...να χτυπάνε ενέσεις...με ότι αυτό σημαίνει
για την υγιεινή.
Ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ κρατάει Θερμοπύλες ....ευτυχώς...η μυρουδιά του φρεσκοκομμένου
καφέ σου αλλάζει την διάθεση έστω και για λίγο αφού παρακάτω η γνωστή
βρώμα σε επαναφέρει στην πραγματικότητα.
Από πάνω του λέγεται ότι θα σηκώσει το βάρος του ΠΑΣΟΚ....θα νοικιάσει
δύο ορόφους και θα εγκατασταθεί....ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό άρα
δημόσιο άρα θα κάνει υπομονή στα ενοίκια.
Τα ΑΓΟΡΑΖΩ ΧΡΥΣΟ σε ισόγεια και σε ορόφους αυξάνονται.....ειδικά στους ορόφους για αυτούς που αποφεύγουν...την δημοσιότητα.
Η οδός Δώρου...η Βερανζέρου....η Πλατεία Λαυρίου κ.λ.π. ελέγχονται
από αλλοδαπούς νταβατζήδες με το "εμπόρευμά" τους.....
Τους φοβούνται ακόμα και οι χρήστες.
Κάποτε ο μεγάλος φόβος των γονιών για εκείνη την περιοχή ήταν τα γνωστά
τσοντοσινεμά ΑΛΑΣΚΑ και ΡΟΖΙΚΛΑΙΡ των οποίων οι sexy ταινίες τους
σήμερα μοιάζουν με  ρεπορτάζ σε ειδήσεις.
φωτο από ταινιοθήκη

πίσω στα παλιά



Ο ΑΠΟΛΛΩΝ στην Σούπερ Λίγκα!!!!!!

$
0
0



ΣΜΥΡΝΗ  1891
ΑΘΗΝΑ 1922

Αφοί Λαμπρόπουλοι.. εκλεκτά και φθηνά

$
0
0




Βρείτε μου έναν Αθηναίο, που να μην γνωρίζει το κατάστημα του Λαμπρόπουλου. Από το 1901, οι Αφοί Λαμπρόπουλοι μας φροντίζουν με τα πολυκαταστήματά τους. Σε σεμινάρια πωλήσεων που τους είχα κάνει την δεκαετία του '80 με το ΕΛΚΕΠΑ, είχα μείνει έκπληκτος από την ποιότητα των βιβλίων που είχαν τυπώσει για να εκπαιδεύεται συνεχώς το προσωπικό τους και να εξυπηρετεί καλύτερα την πελατεία τους.

Ένας παλιός «μικρός» του μαγαζιού θυμάται στο pisostapalia.blogspot.com:

«Μεγαλώνοντας  έπρεπε να εργαστώ και ένας γείτονας που είχε άκρες στον Λαμπρόπουλο με πήγε για δουλειά. Μικροκαμωμένος και με αποδεκτή μούρη, όπως διαπίστωσε ο υπεύθυνος του καταστήματος, μου βρήκε αμέσως θέση: Συνοδός καμπίνας.....

"1ος όροφος παιδικά...2ος γυναικεία ..." και πήγαινε λέγοντας.

Ενδιάμεσα ψέκασμα την καμπίνα με άνθη λεμονιάς....»

Είτε λοιπόν το πιστέψετε, αγαπητοί αναγνώστες, είτε όχι, το New York State University έχει καταλήξει σε πρόσφατες έρευνές του, ότι το άρωμα άνθους λεμονιάς είναι το πιο ενδεδειγμένο για να επηρεάζει θετικά τους πελάτες πολυκαταστημάτων!
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>