Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Το Σκάνδαλο Max Merten και οι Απλήρωτες Γερμανικές αποζημιώσεις

$
0
0


Οι ανιστόρητοι νεοέλληνες δεν γνωρίζουν εκτός πολλών σημαντικών για την επιβίωση τους, ούτε και τα γεγονότα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Όμως ξέρουν τα σκυλάδικα, να βγάζουν τα προσωπικά τους στην φόρα σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και να χειρίζονται το iPhone! Αναλύω παρακάτω με την βοήθεια των εφημερίδων, (όλα αυτά που διαβάζεις έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο τύπο αλλά και στον ηλεκτρονικό, αλλά δεν κουνήθηκε φύλλο) το γιατί δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
Το ποσόν που μας χρωστάει η Γερμανία φθάνει με τον μέσο τόκο στο 1 τρισεκατομμύριο σήμερα !!! Οι νεοέλληνες σήμερα θεωρούν “εθνάρχη” έναν άνθρωπο για τον οποίο δεν γνωρίζουν τίποτα. Ούτε πως έγινε βουλευτής προπολεμικά, ούτε για τις βόλτες στην Ομόνοια, ούτε τι έγινε με την θητεία του, ούτε για την παρέα με ώριμες κυρίες του Κολωνακίου σε παλαιό ξενοδοχείο, ούτε για τον Ευταξία, ούτε για την άριστη σχέση του με τις “Μυστικές Εταιρείες” και τους Αμερικανούς, ούτε τι έκανε στην κατοχή, ούτε για τον ρολογά, ούτε για τους Βούλγαρους, ούτε για το Άστορ, ούτε για του τι σήμαινε η βαθειά τομή στο σύνταγμα, ούτε για το Τριαντάφυλλο. Διάβασε Οι “μυστικές Εταιρίες” και ο Καποδίστριας
Το 1959, η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή υποχρεώθηκε από τη «δημοκρατική» Γερμανία να κλείσει-αναστείλει τη λειτουργία του Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου (με προϊστάμενο τον εισαγγελέα Ι. Τούσση) και να στείλει τους 800 φακέλους στη «Δικαιοσύνη» της τότε Δυτικής Ομοσπονδιακής Γερμανίας, με την υπόσχεση ότι θα ασκήσουν οι ίδιοι δίωξη στους ομοεθνείς τους, επειδή είναι, τώρα πια,… «δημοκράτες»! Παράλληλα, η κυβέρνηση Καραμανλή υποχρεώθηκε να αμνηστεύσει και να στείλει, τον σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδικασμένο Μαξ Μέρτεν (για τις δολοφονίες και τη ληστεία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης) στη Γερμανία, για να εκτίσει την ποινή του εκεί!
Η συνέχεια ήταν η «δημοκρατική» Γερμανία να τους απαλλάξει όλους (!) με βουλεύματα, με το ατράνταχτο νομικό επιχείρημα ότι όλα τα εγκλήματα (και το ξεκοίλιασμα εγκύων γυναικών) αποτελούσαν νόμιμα «στρατιωτικά αντίποινα» για τη δράση «ανταρτών» (όπως και το χιτλερικό διάταγμα για 50 εκτελέσεις Ελλήνων για κάθε Γερμανό που σκοτώθηκε από αντιστασιακούς!).
Ο καταδικασμένος (1958) από Ελληνικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου (Στρατοδικείο) Μαξ Μέρτεν αφέθηκε ελεύθερος και απελάθηκε στην πατρίδα του, για να πάρει στη συνέχεια αποζημίωση και σύνταξη από το γερμανικό κράτος «για την άδικη μεταχείριση του στην Ελλάδα»! Πέθανε «πλήρης ημερών» το 1972 (!), αφού προηγουμένως είχε απαλλαχθεί και αυτός για τη δράση του στην Ελλάδα με βούλευμα, παρά την υπόσχεση της Γερμανίας ότι θα τον δίκαζε και θα τον φυλάκιζε …
Για να καταλάβουμε το τι σημαίνει να κλείνει από το 1959 (!) το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου και να σταματά η δίωξη Γερμανών στην Ελλάδα, θα πρέπει να το συγκρίνουμε με το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, 68 χρόνια μετά την έναρξη του Β΄ Π. Π., λειτουργούν ακόμα τα αντίστοιχα γραφεία στις ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Αυστραλία και τη Γερμανία, και όποτε εντοπίσουν κάποιον, ενεργό τότε Ναζί, τον δικάζουν, έστω και εάν είναι σήμερα ένα χούφταλο των 90 -100 χρονών, διότι, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του ΟΗΕ, τα «Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας» δεν παραγράφονται!
48
Μεταξύ άλλων, έχουν γραφτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τα εξής: Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή, με ειδική ρύθμιση καταργείται διάταξη νόμου του 1959, που προέβλεπε την αναστολή διώξεων Γερμανών εγκληματιών πολέμου. Πρόκειται για συστημένο προς τον Αλόις Μπρούνερ, τον αποκαλούμενο «χασάπη της Θεσσαλονίκης», ο οποίος τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του ‘90 ζούσε στη Συρία. [...] Η σημερινή τροπολογία δίνει το πράσινο φως στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο να ζητήσει πλέον την έκδοσή του, ή τουλάχιστον να γίνει η δίκη του, έστω και… κατόπιν εορτής. [...] Παρά τις εκκλήσεις του ΚΙΣ στους εκάστοτε υπουργούς Δικαιοσύνης, εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος του 1959 βάσει του οποίου γλίτωσε την καταδίκη και απελάθηκε… ασφαλής ο διαβόητος Μαξ Μέρτεν. Είχε συλληφθεί στην Ελλάδα το 1957 και καταδικάστηκε το 1959 σε 25 έτη.
Ωστόσο μετά από έντονες πιέσεις και οικονομικούς εκβιασμούς της εύρωστης Δυτικής Γερμανίας η τότε ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε και παραιτήθηκε από την ποινική δίωξη. Απέλασε τον Μέρντεν και τροποποίησε τη νομοθεσία, ώστε να «αναστέλλεται αυτοδικαίως πάσα δίωξη Γερμανών υπηκόων φερομένων ως εγκληματιών πολέμου», για να δικαστούν στη Γερμανία. Σύντομα αποδείχθηκε ότι τελικά δεν δικάστηκε ούτε ένας για εγκλήματα που έγιναν στην Ελλάδα.
Η αόριστη αναφορά σε μια κάποια «ελληνική κυβέρνηση» είναι ίσως λίγο ατυχής καθώς η περίπτωση του Μέρτεν συγκλόνισε τότε την πολιτική σκηνή και οδήγησε σε χρόνιες αντιπαραθέσεις, που ο αντίλαλός τους μέχρι σήμερα δεν έχει καταλαγιάσει εντελώς. Η κάποια «ελληνική κυβέρνηση» ήταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (ΕΡΕ) της 11η Μαΐου 1958, που βγήκε χάρη σε ένα εντελώς άνισο (και υπαγορευμένο από τα Ανάκτορα και τις ευλογίες των Αμερικανών) πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα αλλά και την τρομοκρατία των παρακρατικών ομάδων στην επαρχία εναντίον στους αριστερούς της ΕΔΑ (του Γιάννη Πασαλίδη) που βγήκε δεύτερο κόμμα με 24,43% έναντι 41,17% της ΕΡΕ και 20,68% των Φιλελεύθερων (των Γ. Παπανδρέου και Σ. Βενιζέλου) και άλλων μικρότερων κομμάτων.
113
Τον Σεπτέμβριο του 1958 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ ταξιδεύουν για επίσημη επίσκεψη στην Δυτική Γερμανία. Επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πιστώσεις για έργα υποδομής και βιομηχανικές επενδύσεις καθώς και τη μεσολάβηση του καγκελάριου Αντενάουερ για την επίλυση του Κυπριακού. Εξασφαλίζουν 200 εκατομμύρια μάρκα με επιτόκιο 6% (κάτι μας θυμίζουν αυτά τα υψηλά επιτόκια…) και τη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου (SIEMENS πχ) στην ελληνική αγορά, όχι όμως χωρίς ανταλλάγματα.
Ζήτησαν την παύση κάθε δίωξης εναντίον των ναζί εγκληματιών καθώς πολλά πρώην μέλη τους βρίσκονται τώρα σε κορυφαίες θέσεις της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Αλλά κυρίως, για να αποφυλακιστεί ο συλληφθείς πριν ένα χρόνο (1957) Μαξ Μέρτεν που είχε έρθει στην Ελλάδα για «επιχειρηματικούς λόγους». Κατά ορισμένες πηγές, ο Μαξ Μέρτεν ήρθε για να ανασύρει το κρυμμένο θησαυρό του από τις ληστευμένες περιουσίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης όταν ήταν διοικητής Βορείου Ελλάδας στην Κατοχή.
Τελικά, μετά από έντονες αντεγκλήσεις, το νομοσχέδιο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου» ψηφίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία (Ν.Δ.4016/59) κι έτσι όσοι Γερμανοί ναζί κρατούμενοι υπάρχουν στις ελληνικές φυλακές μπορούν να αποφυλακιστούν και να απελαθούν. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, σε αντίθεση με την πρόταση εξαίρεσης, υποστήριξε ανοιχτά πως ο Μέρτεν πρέπει να απελαθεί και να παραδοθεί στη χώρα του.
Όμως τα δεινά για την κυβέρνηση Καραμανλή δεν σταματούν εδώ. Ο Μαξ Μέρτεν, από τη φυλακή, αποκαλύπτει πως η σύζυγος του υπουργού Εσωτερικών Δημήτρη (Τάκο) Μακρή, η Δοξούλα Λεοντίδου, ήταν προσωπική του γραμματέας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Κατοχής και την κάλεσε ως μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη του! Το σκάνδαλο θα λάβει αργότερα ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ο Μέρτεν καταδικαστεί σε 25 χρόνια κατά συγχώνευση και θα «ωφεληθεί» αργότερα με την σκανδαλώδη απέλασή του στη Δυτική Γερμανία.
Το Σεπτέμβριο του 1960, η γερμανική εφημερίδα Ηχώ του Αμβούργου και το περιοδικό Σπίγκελ δημοσιεύουν αφηγήσεις του Μαξ Μέρτεν σύμφωνα με τις οποίες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Δημήτρης Μακρής, η σύζυγός του Δοξούλα Λεοντίδου και ο Γεώργιος Θεμελής, νομάρχης Πέλλας κατά την Κατοχή και υφυπουργός Άμυνας επί κυβέρνησης Καραμανλή, ήταν έμμισθοι πληροφοριοδότες των γερμανικών αρχών κατοχής και λάμβαναν τις αμοιβές από τις κατασχεμένες περιουσίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Ο σάλος που ξεσπάει απλώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πολλές αμερικανικές εφημερίδες αφιερώνουν άρθρα στο θέμα φέρνοντας σε δυσχερή θέση το Στέητ Ντηπάρτμεντ που στήριζε ανοιχτά την κυβέρνηση Καραμανλή. Η δυτικογερμανική κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της μετά από έντονα ελληνικά διαβήματα και δεν τόλμησε να λάβει παραπέρα σαφή θέση κρατώντας τις αποστάσεις. Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του ο Μέρτεν στους Έλληνες δημοσιογράφους, τους δείχνει το ενυπόγραφο λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες που του χάρισε η Δοξούλα Λεοντίδου όταν αυτή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δούλευε μαζί του στη γερμανική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη στην Κατοχή.
Ο Μακρής και ο Θεμελής υποβάλλουν μηνύσεις στα… ελληνικά δικαστήρια, λες και ο Μέρτεν θα ήθελε να ξανακατέβει στην Ελλάδα. Ο Καραμανλής κρατάει αποστάσεις με ελάχιστες πλην όμως σαφείς ανακοινώσεις κατά του Μέρτεν και ο πολιτικός κόσμος διχάζεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κατηγορίες κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένουν μέχρι σήμερα αναπόδεικτες και κατά πάσα πιθανότητα οι δηλώσεις Μέρτεν ήταν προϊόντα πολιτικού εκβιασμού. Για τους υπόλοιπους οι ενδείξεις είναι πολλές και σαφείς για να αγνοηθούν και θεωρείται μέχρι σήμερα ότι υπάρχουν σπέρματα αλήθειας για τους συγκεκριμένους πολιτικούς της ΕΡΕ, πως ήταν συνεργάτες των ναζί και δωσίλογοι.
Εξάλλου από κείνη την κατακλείδα, το 1960 που ξεσπάει το τελευταίο σκάνδαλο, βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τις εκλογές της βίας και της νοθείας και τρία χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη…
29
Μαξ Μέρτεν ποιος ήτανε: Ο Μαξ Μέρτεν (1911-1976) ήταν Γερμανός ανώτατος εισαγγελέας της Ναζιστικής Γερμανίας που έφερε τον βαθμό του λοχαγού. Καταγόταν από το Βερολίνο και είχε νυμφευθεί την κόρη του Ούγγρου προξένου στο Βερολίνο. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στη Σερβία και την Ελλάδα ως ανώτερος δικαστικός σύμβουλος των εκεί γερμανικών στρατιωτικών διοικήσεων, (Κομαντατούρ), ενώ η σύζυγός του διέμενε μόνιμα στη Βουδαπέστη, όπου για πολύ καιρό υπήρξε ιδιαιτέρα γραμματεύς του υφυπουργού της δικαιοσύνης Ρόλαντ Φράυσλερ.
Στην Ελλάδα ήλθε τον Απρίλιο του 1942, ένα χρόνο μετά τη γερμανική εισβολή, συνοδευόμενος από τον υπασπιστή του, Μάισνερ, με τον οποίο και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942-1944, όπου και ανέλαβε τη γενική εποπτεία της δίωξης των Εβραίων της Μακεδονίας, σύμφωνα με την από 7 Ιουλίου 1942 σχετική διαταγή της Κομαντατούρ «περί μέτρων κατά των Εβραίων και των περιουσιών αυτών», αντικαθιστώντας σε πολλές των περιπτώσεων και τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή Μακεδονίας και Αιγαίου.
Η δίκη Μέρτεν:Τελικά η δίκη του Μαξ Μέρτεν ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου του 1959 στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκλημάτων Πολέμου στην Αθήνα στο οποίο προέδρευε ο συνταγματάρχης Κοκορέτσας, με κατηγορητήριο που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και 650 δολοφονίες. Τη δίκη εκείνη, που είχε προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, παρακολούθησαν κυρίως Εβραίοι, πολλοί ξένοι ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης, όπως και πολλοί νομομαθείς. Στις 5 Μαρτίου του 1959 ο πρόεδρος ανακοινώνει την ετυμηγορία της ενοχής του Μαξ Μέρτεν βάσει της οποίας του επιβλήθηκε 25 χρόνια κάθειρξη, κατά συγχώνευση.
Αποφυλάκιση και απέλαση του Μέρτεν: Στις 5 Νοεμβρίου του 1959 η κυβέρνηση, με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, προχώρησε στην αποφυλάκιση και στην απέλαση του Μέρτεν, στη Δυτική Γερμανία.[1][2] Στις 28 Σεπτεμβρίου 1960, δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου» και στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», αφηγήσεις του Μέρτεν σύμφωνα με τις οποίες ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο υπουργός Εσωτερικών Δημήτρης Μακρής, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γεώργιος Θεμελής και η σύζυγος του Δημήτρη Μακρή, Δοξούλα Λεοντίδη, υπήρξαν συνεργάτες των Γερμανών κατά τη διάρκεια της κατοχής. Τα δημοσιεύματα των γερμανικών εντύπων αναδημοσιεύτηκαν από τον αθηναϊκό τύπο και προκάλεσαν σάλο στην Ελλάδα. Το θέμα απασχόλησε και τη βουλή, με την κυβέρνηση να δέχεται έντονα πυρά από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τον Μέρτεν, άλλα απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα και στις καταγγελίες της ΕΔΑ, της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στη βουλή και η συνεδρίαση να διακοπεί.
Ο Μαξ Μέρτεν, ο Ναζί χασάπης της Θεσσαλονίκης συνελήφθη τυχαία το 1957 στην Αθήνα, χάρη στην επιμονή και τον πατριωτισμό του εισαγγελέα Ανδρέα Τούση, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου. O Καραμανλής έκανε τα πάντα για να τον απελευθερώσει. Δεν τα κατάφερε. Οδηγήθηκε σε δίκη, όπου και καταδικάστηκε για τα εγκλήματά του. Ο Καραμανλής φρόντισε να τον απελευθερώσει ψηφίζοντας ένα νόμο και ένα Νομοθετικό Διάταγμα. Την ίδια περίοδο, ο Καραμανλής αντί να διεκδικήσει το κατοχικό Δάνειο που μας χρωστούσαν οι Γερμανοί, συμφωνεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Αντενάουερ να πάρει έντοκο δάνειο 200 εκατομμυρίων μάρκων η Ελλάδα.
Λίγο αργότερα ο Μέρτεν από την Γερμανία, κατηγορεί τον Καραμανλή, δύο υπουργούς του και τη γυναίκα ενός απ’ αυτούς ως συνεργάτες του. Η υπόθεση κλείνει παρά τον πολιτικό θόρυβο και παρότι αποδεικνύεται πως οι καταγγελλόμενοι (πλην του Καραμανλή) είχαν σχέσεις με τον στρατό κατοχής. Στην αλληλογραφία μεταξύ Γερμανών και κυβέρνησης Καραμανλή, είναι συγκλονιστικό πως οι Γερμανοί, μιλούν στην Ελλάδα σαν να είναι ακόμη σε κατοχή. Απειλούν μάλιστα με «αντίποινα». Αβέρωφ και Καραμανλής δεν επιδεικνύουν κανέναν «πατριωτισμό» απ αυτόν που αργότερα επικαλούνται. Την δεκαετία του 60,όταν η Ελλάδα άρχισε να διεκδικεί πολεμικές αποζημιώσεις και το Δάνειο, η Γερμανοί υποστήριζαν πως υπήρχε προφορική διαβεβαίωση του Καραμανλή πως η Ελλάδα δεν θα το διεκδικήσει.
Η κατηγορία εναντίον του Καραμανλή για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις είναι ίσως δευτερεύουσα. Άλλωστε τι ορίζει κάποιος όταν λέει «συνεργασία» και «δοσιλογισμό»; Όχι προφανώς το αν κάποιος φόρεσε μια κουκούλα μόνο. Ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού συστήματος της εποχής, έκατσε στα αυγά του, κλωσώντας τα πουλιά του μετέπειτα εθνικοπατριωτισμού και πολύ αργότερα την πουλάδα της Χούντας. Οι πρώην δοσίλογοι, έγιναν οι φορείς του εθνικοπατριωτισμού δικαιολογημένοι απαξάπαντες από τον «κομμουνιστικό κίνδυνο». Οι δίκες των δοσίλογων ήταν και αυτές μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Δοσίλογος κατέθετε υπέρ δοσίλογου ότι ήταν πατριώτης. Τα μεγαλύτερα ονόματα του δοσιλογισμού στην Θεσσαλονίκη εμφανίστηκαν ως «μυστικοί» εθνικοί πράκτορες ενός δικτύου που συνεργάστηκε επίτηδες με τους Γερμανούς για να απωθήσει τους Βουλγάρους.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις εναντίον του Καραμανλή. Στο ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, περιέργως οι επίμαχοι φάκελοι δεν έχουν ταξινομηθεί και η έγγραφη αλληλογραφία με τον πρέσβη στην Βόννη, ο οποίος κατηγόρησε το 1962-63 τον Καραμανλή για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, έχουν καταστραφεί. Όπως άλλωστε και οι φάκελοι και τα αρχεία για τα εγκλήματα πολέμου. Ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης του Καραμανλή το 1975.
Δεν ξέρουμε αν ο Καραμανλής υπηρέτησε τους Ναζί στην Κατοχή αλλά σίγουρα δεν υπηρέτησε τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στους Γερμανούς όσο διοίκησε αυτή την χώρα. Το δόγμα «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» ήταν το βασικό δόγμα Καραμανλή. Πόσο προς τα πίσω πάει, δεν ξέρουμε.
39
Οι καταγγελίες του Μέρτεν:  Tο Σεπτέμβρη του 1960, η γερμανική εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου» και το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» δημοσίευσαν αφηγήσεις του Μέρτεν, σύμφωνα με τις οποίες ο Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Δημ. Μακρής ήταν συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων. Το γεγονός προκαλεί σάλο στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις «αποκαλύψεις», αρνείται, όμως, να απαντήσει στα ερωτήματα και τις καταγγελίες της ΕΔΑ για τους πραγματικούς λόγους απελευθέρωσης του Μέρτεν.
Το στίγμα έμεινε. Οι κατηγορηθέντες δεν τόλμησαν ν’ αντιμετωπίσουν τον Μέρτεν (στα γερμανικά δικαστήρια), κατεχόμενοι από κάποιο πλέγμα και φοβούμενοι (ή μάλλον γνωρίζοντες) ότι οι εφεδρείες του Μέρτεν θα τους συνέτριβαν. Εγράφη, άλλωστε, στον γερμανικό Τύπο, χωρίς να διαψευσθεί, ότι o Μέρτεν διέθετε φωτογραφικό υλικό, ικανό να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τα κατονομασθέντα πρόσωπα, αλλά ευρύτερο κύκλο προσωπικοτήτων της δεξιάς.
Το ζουμί: Η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σε πληθυσμό 12% από όλες τις χώρες που πήραν μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Το μεταπολεμικό «δεξιό» κόμμα του Καραμανλή ονομαζόταν ΕΡΕ δηλαδή (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις). Εθνική και Ριζοσπαστική, σας φαίνεται λογικό αυτό;
Βγαίνει στις εκλογές  η Ν.Δ. που υποτίθεται λόγω του Καραμανλή ότι ήταν συνέχεια της ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση). Εθνική και Ριζοσπαστική ( ; ) Έχουμε χάσει τελείως τον μπούσουλα; Που ακούστηκε αυτό; Ακούστηκε όμως στα άδυτα των αδύτων, εκεί απ’ όπου τον προωθούσαν, για να σπάνε πλάκα με τους ανιστόρητους και γλωσσικά ανάπηρους Νεοέλληνες. Φυσικά καλά και σωστά είχε δοθεί ο τίτλος,  (Εθνική και Ριζοσπαστική) γιατί αυτό ακριβώς έκανε, έσπασε τις ρίζες της χώρας. Οι Μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις έθεσαν τις βάσεις της διαλύσεως της χώρας και της παραδόσεως μας στον Παντουρκισμό αυτά που περνάμε σήμερα είναι ένα ψήγμα του τι μας περιμένει. !!!

Article 4

$
0
0

Σανταρόζα! Ο Ιταλός υπουργός Στρατιωτικών που πέθανε πολεμώντας για την Ελλάδα


Την οδό Σανταρόζα πολλοί -οι παλιότεροι κυρίως- την γνωρίζουμε από τα δικαστήρια που βρίσκονταν εκεί. Ίσως πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο Σανταρόζα. Η ιστορία του Ιταλού στρατηγού και υπουργού Στρατιωτικών της χώρας του που έπεσε μαχόμενος ως απλός στρατιώτης , πολεμώντας στην Ελληνική Επανάσταση είναι συγκλονιστική.

Μας την θυμίζει με το απόσπασμα της συνομιλίας του Σανταρόζα με τον Παπαφλέσσα ο πολύτιμος αναγνώστης μας απόστρατος αξιωματικός Νίκος Νίκας.

Σαντόρε Σανταρόζα-Πως κατατάχθηκε!

Στο Ναύπλιο στον αγώνα για την παλιγγενεσία ο Γεώργιος Κουντουριώτης με τον Παπαφλέσσα εδέχοντο πολλούς φιλέλληνες που έρχονταν να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων υποδέχτηκαν τον Σαντόρε Σανταρόζα, Ιταλό, με άμεμπτο παρουσιαστικό. Ήταν λεβέντης σαραντάρης με στολή Ιταλού αξιωματικού.

 Μπαίνοντας στο γραφείο ο Σανταρόζα είπε:"Ζητώ την άδειά σας να πολεμήσω υπό την σημαία της Ελλάδος".

Ο Παπαφλέσσας απάντησε:
"Σας πληροφορώ ότι φθάνετε σε άσχημη στιγμή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σας προσφέρει καμιά αμοιβή για τις υπηρεσίες σας".
Σανταρόζα:"Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη και του τελευταίου στρατιώτη και δεν θα δεχόμουν καμιά αμοιβή ακόμη και αν το προτείνατε".
Παπαφλέσσας:"Η Ελλάδα σας ευχαριστεί, αλλά μένει να τακτοποιηθεί ένα σοβαρό ζήτημα. Βλέπω ότι φέρετε στολή με βαθμό αξιωματικού. Ποιόν βαθμό ζητάτε να καταλάβετε στον ελληνικό στρατό;".
Σανταρόζα:"Τον βαθμό του στρατιώτου"
Παπαφλέσσας:"Του απλού στρατιώτη; Μα δεν είσθε αξιωματικός;"
Σανταρόζα:"Μάλιστα, στην πατρίδα μου είμαι αξιωματικός, τον βαθμό αυτόν απόκτησα, αφού γνώρισα την κακουχία και την δυστυχία του στρατιώτη, την πείνα, τον τραυματισμό και την φυλακή και καμιά κακουχία στρατιώτη δεν μου είναι άγνωστη. Την στιγμή αυτή η Ελλάδα έχει ανάγκη από στρατιώτες και παρακαλώ να με δεχθείτε ως απλό στρατιώτη".
Παπαφλέσσας:Και ποιόν βαθμό είχατε στην πατρίδα σας;".
Σανταρόζα:"Στρατηγός και υπουργός των στρατιωτικών". (σημείωση: σήμερα ακούγεται, δεν ξέρουμε αν αληθεύει, ότι  πρωθυπουργοί και υπουργοί δεν έχουν καν υπηρετήσει  τη θητεία τους στο στρατό...)
Κατάπληκτος ο Παπαφλέσσας τον ρώτησε:"Και πώς ονομάζεσθε;".
Σανταρόζα:"Σαντόρε Σανταρόζα". "Αφού με δεχθήκατε σας παρακαλώ να με στείλετε στην Σφακτηρία, διότι ο Μαυροκορδάτος με πληροφόρησε ότι χρειάζονται άνδρες εκεί".
Ο Σανταρόζα έπεσε στη Σφακτηρία μαχόμενος για την ελευθερία της Ελλάδος κατά του Ιμπραήμ...

Βούτυρο ΛΟΥΓΚΑΡ

$
0
0



Είμαστε στο Μεσοπόλεμο (1929) και οι εικαστικές εξελίξεις της διαφήμισης είναι πια ορατές. Διαφημιστικές εταιρείες όπως η «ΓΚΡΕΚΑ» και η «ΔΙΤΣ», φροντίζουν γι’αυτό. Το βούτυρο ΛΟΥΓΚΑΡ το εισήγαγαν στην Ελλάδα 
οι μεγαλύτεροι χονδρέμποροι τροφίμων, Αφοί Καρακώστα, με έδρα στην οδό Κλεισθένους (πίσω από το Δημαρχείο).

Διάλειμμα για Διαφημίσεις

$
0
0

Καλησπέρα σας. Εμείς εδώ στη μικρή μας Rabbit Land συνειδητοποιήσαμε πως τελικά το blog έχει ανάγκη απο διαφημίσεις. Γιατί στην τελική, και τα ζώα χρειάζονται λεφτά. Πως να συντηρηθεί ο κήπος? Σκεφτείτε τα έξοδα για την ανανέωση του νερού στις πισίνες, το κλάδεμα των δέντρων, την περιποίηση των ζώων. Όλα κι όλα. Τα ζώα μοιάζουν στους ανθρώπους όχι μόνο στις βιολογικές ανάγκες, αλλά και στη θέληση για ΧΡΗΜΑ.

H Rabbitland ανακοινώνει με χαρά λοιπόν τη συνεργασία της με ορισμένες απο τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες του ΚΟΣΜΟΥ. Και χωρίς να χρονοτριβούμε, μπαίνουμε κατευθείαν στο ψαχνό! Σας παρουσιάζουμε μια λίστα απο προιόντα για όλα τα γούστα! Και για να μη νομίζετε πως σας δουλεύουμε, να πούμε πως οι διαφημίσεις είναι αληθινές, πέρα για πέρα!

Απλά... είναι λίγο παλιές. Χεχεχε! :P

Έτοιμοι? Ο κατάλογος με τα προιόντα μας έχει ως εξής (να κάνετε ΚΛΙΚ στις εικόνες, για να απολαμβάνετε τις διαφημίσεις σε όλο τους το μεγαλείο!):


1) Πλυντήρια Eskimo. Επιτέλους, τώρα πια η νοικοκυρά (την οποία βλέπουμε στη φωτό με μοντέρνο σακάκι και μεγαλοπρεπή ΜΑΝΤΙΛΑ) μπορεί να "πλένει και να μη τη μέλει", ακόμα και εκτός σπιτιού!






2) Ρούχα σύμφωνα με την τελευταία λέξη της μόδας. Συγκεκριμένα, προτείνουμε καθημερινά, νεανικά ενδύματα όπως "ταγιέρ σε ποπλίν", "μαντώ σε καμπορντίν" και "ανσαμπλ σε κρεπ" (ορίστε?). Θα τα βρείτε μόνο στο ΜΙΝΙΟΝ!






3) Νέα ραδιομαγνητόφωνα Phillips - κλικ και ακούστε τη διαφορά! Τώρα πια μπορείτε να πετάξετε εκείνο το παλιό γραμμόφωνο! Με μπαταρία, ενσωματωμένο μικρόφωνο, αυτόματο στοπ της κασέτας, κοντέρ, μιξάζ, αυτόματη εγγραφή, και άλλα! Επιτέλους, μπορείτε να ακούτε τα τελευταία χιτ των "Άμπα" με ήχο πεντακάθαρο, όπως σας αξίζει! Γκι μι γκι μι γκι μι!







4) Τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας CONTINENTAL. Η εικόνα βασικά μιλάει απο μόνη της. Πιάνει έγχρωμες εκμπομπές και τις μεταδίδει πολύ καθαρές ασπρόμαυρες (ΒΕΒΑΙΑ).
Αλίμονο κιόλας δηλαδή.







Η συγκεκριμένη διαφήμιση είναι των αρχών της δεκαετίας του '70, και ενώ έγχρωμη τιβί υπήρχε στην Ευρώπη εδώ και καμιά δεκαετία, στην Ελλάδα (ΒΕΒΑΙΑ) είχαμε ασπρόμαυρες.


5) Πλυντήρια πιάτων Miele! Εντάξει, η νοικοκυρα πλέον μπορεί να κάνει πάρτυ. Πλυντήρια με μεγάλη αντοχή στον χρόνο - "όλη σας τη ζωή", όπως λέει η διαφήμιση.





Όχι, η εικόνα ΔΕΝ προέρχεται απο βιβλίο κάποιου τεχνικού. ΕΙΝΑΙ η διαφήμιση! Βλέπετε, πριν καταλάβει τις διαφημιστικές εταιρίες η μανία με τα εφέ, όπου τα πολλά λόγια ήταν φτώχια, έκαναν το ακριβώς αντίθετο: μιλούσαν ασταμάτητα! Έπρεπε ο άλλος να αποσυναρμολογήσει το πλυντήριο και να στο περιγράψει ως και την παραμικρή του λεπτομέρεια! Και αν δε καταλάβαινες όλες αυτές τις πολύπλοκες εικόνες και τους χαρακτηρισμούς, τόσο το καλύτερο! Η διαφήμιση είχε πετύχει το στόχο της: να εντυπωσιάσει. :P


6) Κολώνιες "ΤΗΑΤ ΜΑΝ". Για τον άντρα που αισθάνεται, που είναιπετυχημένος! Σκέψου πόσο πολύ ΑΝΤΡΑΣ νιώθεις όταν πας στο μπακάλικο και λες με αγέρωχο ύφος "φέρτε ωρε μια ΔΑΤ ΜΑΝ". Τη χρησιμοποιούν οι προσωπικότητες της εποχής μας! - γιατί όχι και συ.


Και όπως προσέξατε (είπαμε, κάνουμε ΚΛΙΚ στις εικόνες), πάνω δεξιά δεσπόζει η αινιγματική ομολογουμένως λέξη: ΑΛΕΚΤΩΡ. Λοιπόν, τώρα είμαστε στα βαθιά. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό? Κάποιο ασυνείδητο μήνυμα ίσως, απο κείνα που βάζουν στις διαφημίσεις, για να τις κάνουν πιο ελκυστικές? Γιατί αλέκτωρ, ΚΟΚΚΟΡΑΣ κοινώς. Για πείτε, τι μπορεί να συμβολίζει, και ποιά η σχέση του με την κολώνια? Πολύ μας έχει προβληματίσει....



7) Ακολουθεί ένα προιόν που λίγο πολύ οι πάντες ανέκαθεν είχαμε ανάγκη. ΣΤΙΒΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΑ ΡΟΥΧΑ. Ναι, είναι το νέο Ηλεκτρικό Στιπτήριο CALOR! Κουζίνα έχεις, ψυγείο έχεις, πλυντήριο έχεις. ΣΤΙΠΤΗΡΙΟ έχεις? Επιτέλους, με το επαναστατικό αυτό προιόν μπορούμε πια να νιώθουμε πλήρεις, και να αράξουμε αναπαυτικά στην πολυθρόνα μας, αφήνοντας το να ΣΤΙΨΕΙ για μας.






Αντε, καααααααλο-ρ στίψιμο λοιπόν!!



8) Και μια που αράζουμε αναπαυτικά στην πολυθρόνα, ε, πρέπει να το απολαύσουμε! Με τζιν ΜΕΛΡΟΖ και βότκα ΣΑΜΟΒΑΡ! Όσο κατεβαίνει το μπουκάλι, τόσο ανεβαίνει το κέφι!






Μιλάμε για πολύ κέφι όμως ε. Όπως φαίνεται απο την ανεπιτήδευτη έκφραση του άντρα στη φωτογραφία! Μα καλά, πόσο πιο πηγαία κεφάτος μπορεί να φαίνεται κάποιος?? (αυτός ή 1) σφίγγεται να μη του ξεφύγει καμία, ή 2) κρατιέται να μη γελάσει με τη σκέψη "πόσο γελοίο είναι αυτό που κάνω", ή 3) σκέφτεται κάτι ύπουλο, ή 4) ήπιε όντως βότκα και κρατιέται να μη ξεράσει απο αηδία, δεν εξηγείται αλλιώς - επίσης η τύπισσα δίπλα μάλλον τον έχει πάρει χαμπάρι) :P



9) Και τώρα ήρθε η ώρα να εκτοξευτούμε στ' αστέρια. Η ακόλουθη διαφήμιση αφορά το ΣΤΥΛΟ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕ 1.000.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΣΤΗ ΝΑΣΑ. Ναι, μιλάμε για το ΣΤΥΛΟ ΦΙΣΕΡ, το επίσημο στυλό των αστροναυτών!






Και φυσικά, όπως αναφέρει η διαφήμιση, μπορείτε με το μοναδικό αυτό στυλό να γράψετε ΟΡΘΙΑ, ΠΛΑΓΙΑ Ή ΑΝΑΠΟΔΑ. Κάτι που συχνά μας συμβαίνει εξάλλου, να θέλουμε να γράψουμε ενώ είμαστε ανάποδα (με το κεφάλι κάτω, τα πόδια ψηλά), και να μην υπάρχει ένα στυλό κατάλληλο γι' αυτό! Πόσες φορές δεν έχουμε όλοι βρεθεί σε παρόμοια θέση? Επιτέλους, με το στυλό φίσερ μπορούμε να γράφουμε ελεύθερα, και να μη περιορίζουμε τον εαυτό μας στην... κομφορμιστική όρθια στάση.


10) Τι γίνεται όμως για τις στιγμές που είμαστε... κοντά? ... Πολύ κοντά? Και - για να το κάνουμε ακόμα πιο βαρύ - πείτε πως έχουμε φάει τζατζίκια και η ανάσα μας ζέχνει. Πως θα ρίξουμε το φλερτ τότε? Οκ, μία λύση είναι να το ταίσουμε κι αυτό με τζατζίκια, και έτσι δε θα καταλάβει τη διαφορά. Αλλά ακόμα πιο ασφαλής λύση είναι... να πλύνουμε τα δόντια. :P

Με οδοντόκρεμα ΚΛΟΖ ΑΠ κυρίες και κύριοι! Ιδού!






11) Και μια που η κουβέντα πήγε στο τόσο φυσικό αυτό χαρακτηριστικό της... ανθρώπινης μυρωδιάς, απολαύστε παρακαλώ την κάτω ΤΙΜΙΑ διαφήμιση:






Όπως σωστά τονίζει η διαφήμιση, παντού και πάντα (γιατί μόνο τον χειμώνα?) υπάρχει ο κίνδυνος της Κ.Ι.. Κοινώς, της ιδρωτίλας βρε αδερφέ, ή αλλιώς της "Κακοσμίας του Ιδρώτα". Αλλά επειδή εδώ μιλάμε για επιστημονικές διαφημίσεις (όχι παίζουμε), Κ.Ι. είναι η επιστημονική ορολογία του φαινομένου. Και φυσικά ηΚ.Ι. μπορεί να καταλάβει τους πάντες. Στο τρένο, στη δουλειά, στο σχολείο, παντού υφίσταται ο κίνδυνος της Κ.Ι. Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε για κάποιον: "πω, πρέπει να έχει Κ.Ι."...

Ευτυχώς, το πρόβλημα ήρθε να επιλύσει μια για πάντα το σαπούνι Ρεξόνα, το οποίο περιέχει ΔΕΟΣΤΕΡΑΛ. Ναι, καλά ακούσατε. DEOSTERAL vs K.I. in The Battle of the Fallen Bodies... and the winner is DEOSTERAL of course! Πείτε αντίο στην Κ.Ι.!


12) Είμαστε παρφουμαρισμένοι, καθαροπλυμμένοι, φρεσκοσιδερωμένοι... αλλά και κομψοί, ντυμένοι πάντα με την τελευταία λέξη της μόδας. Πριν προτείναμε ορισμένα γυναικεία συνολάκια, πάρτε και μερικά αντρικά. Μάλιστα, Mάλλινα.






13) Και προχωράμε στην επόμενη διαφήμιση. ΤΣΙΓΑΡΑ ΡΗΓΑΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Θεωρητικά, η διαφήμιση αυτή δεν έχει κάτι άξιο αναφοράς - πέρα απο το οτι αναφέρεται στην κορυφαία μάρκα τσιγάρων φυσικά. Ωστόσο, προσέξτε το λευκό πλαίσιο κάτω, που λέει με μαύρα γράμματα "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ". Σας θυμίζει κάτι? Ε λοιπόν, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως το στήσιμο αυτό της διαφήμισης είναι το ΙΔΙΟ που χρησιμοποιήθηκε 20 χρόνια μετά, με το ίδιο λευκό πλαίσιο χαμηλά και τα ίδια μαύρα γράμματα.






Μόνο που αντί για "παπαστράτος" αυτή τη φορά έλεγε "ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ".


14) Άλλη μια ευγενική προσφορά προς την νοικοκυρά. ΑΤΡΙΧ, η μοναδική κρέμα χεριών που προστατεύει και ταυτόχρονα διατηρεί τα χέρια φρέσκα και κομψά! Παρακαλώ, προσέξτε τις εικόνες πάνω απο το κείμενο:







Προσοχή, λέει, αυτές οι δουλειές καταστρέφουν τα χέρια σας! Και δίπλα στις καθημερινές εργασίες του πλυσίματος των πιάτων, του καθαρίσματος, της μαγειρικής κλπ, παρατηρούμε στην πάνω δεξιά γωνία και την... εκτέλεση χημικών πειραμάτων! Λοιπόν, για δες, φαίνεται πως ήταν προχωρημένες οι νοικοκυρές τότε. Δε τους αρκούσε το συνηθισμένο συγύρισμα του σπιτιού και η μαγειρική. Έκαναν και πειράματα! Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να λέει η διαφήμιση, παρουσιάζοντας τα πειράματα μαζί με τις υπόλοιπες καθημεριμές εργασίες. :P


15) Μια που ζούμε δύσκολους καιρούς, με γρίππες, αρρώστειες και τα συναφή, δεν έχετε πλέον παρά να πάρετε... το FRA! Όχι το NRA (national rifle association), μη μπερδεύεστε.






To FRA.... Και πείτε αντίο στις αρρώστειες! Το FRA θα φροντίσει ναεισβάλλει μέσα στον οργανισμό και οπλισμένο με τις ειδικές του ικανότητες ναξεπαστρέψει μια για πάντα τα μικρόβια! (ναι λοιπόν, οι ομοιότητες με τον NRA, τον γνωστό οργανισμό για την κατοχή όπλων, είναι αρκετές, αν και στην περίπτωση του δεύτερου η αρρώστεια είναι αγιάτρευτη)


16) Ω, τι έκανε το άτακτο παιδί! Τη λέρωσε τη πετσέτα, πάει! Τι να κάνουμε τώρα? (πέρα απο το να κοιτάξουμε την κάμερα με ηλίθιο γλαρωμένο ύφος)

Πόσες φορές δεν έχουμε όλοι βρεθεί σε αυτή την κατάσταση? Και πόσες φορές δε μας έσωσε το μοναδικό, το διαχρονικό όσο ελάχιστα προιόντα του κόσμου, το ανεπανάληπτο ΟΜΟ.







(τη φάρσα τη θυμάστε? Που έπαιρνε ο άλλος τηλέφωνα σε σπίτια και έλεγε πως είναι απο την τηλεόραση και πως αν πουν 3 φορές τη λέξη "ΟΜΟ" κερδίζουν βραβείο? Και έλεγαν οι νοικοκυρές "ομο ομο ομο" και αυτός απαντούσε "παρ' τον π**τσο μου και δρόμο)!


17) Η επόμενη διαφήμιση μιλάει απο μόνη της. "ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΝΑ ΣΙΔΕΡΩΝΗΣ", το εμπνευσμένο όνομα αυτού του επαναστατικού σπρέυ για το σιδέρωμα! Βασικά ό,τι και να πούμε εδώ είναι λίγο. Σεβασμός και δέος.







18) Τώρα που το επίπεδο καλτίλας έχει φτάσει σε προχωρημένο σημείο, ήρθε πια η ώρα να σας παρουσιάσουμε και το σπουδαιότερο, το μεγαλύτερο ίσως απο όλα τα προιόντα μας: ΨΙΤ, TO ΣΠΡΕΥ ΠΟΥ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΠΑΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ.






Αυτό, ναι. Ποιός λούζεται στην τελική? Νερά και σαπούνια και βλακείες. Και χρόνο παίρνουν,και τσούζουν τα μάτια, και, και. Ενώ με ένα ψέκασμα του ΨΙΤ μπορείτε να διώξετε τη ΛΙΓΔΑ απο πάνω σας στο άψε σβήσε! Και μπορείτε να το πάρετε παντού μαζί σας, στη δουλειά, στα ψώνια, στην έξοδο. Τέρμα λοιπόν στο λούσιμο! Προσοχή στις οδηγίες όμως ε. Όπως λέει, "το βουρτσίζω καλά με πυκνή βούρτσα για να φύγει το ΨΙΤ και το ΛΑΔΙ". Το λάδι, ναι. Τόσο καλά. :P







19)
 Τι μένει? Ένα ακόμα άρωμα, για τα δύο φύλα αυτή τη φορά. Και το όνομα αυτού: ΜUM ΠΕΡΦΙΟΥΜ ΣΠΡΕΥ. Το μοναδικό άρωμα - αποσμητικό για όλο το σώμα και για όλες τις εποχές! Και τις πέντε.


Προσέχτε όμως, κοιτάξτε χαμηλά στη διαφήμιση. Εδώ έχουμε και μια εκπληκτική προσφορά: Με κάθε μεσαίο Mum Περφιούμ Σπρέυ και 9 επιπλέον δραχμές παίρνετε δώρο... ένα ΨΙΤ!!!!


Η Επιστροφή του ΨΙΤ λοιπόν!!!! Σας λέγαμε πως πρόκειται για επαναστατικό προιόν! Με κάθε ΜΟΥΜ κι ένα ΨΙΤ! Προλάβετε!











20)
 Φτάνουμε σιγά σιγά στο τέλος.... Τι μένει λοιπόν? Έχουμε ντυθεί, έχουμε φρεσκαριστεί, έχουμε ψεκαστεί (όσο δε πάει άλλο), βγήκαμε, ήπιαμε (βότκα απο κείνη του κεφιού), τι μένει? Φυσικά η επιστροφή σπίτι με το μεθυσμένο ταίρι... έφτασε η ώρα για τις πολύ προσωπικές στιγμές.

Για να εντυπωσιάσετε το ταίρι σας λοιπόν όταν θα αρχίσετε να πετάτε τα ρούχα σας, προτείνουμε ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΑΤΘΙΣ. Προσοχή: Αυτά τα σώβρακα και οι φανέλες δεν είναι όπως τα υπόλοιπα σώβρακα και φανέλες! Αυτά εδώ είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ. Μάλιστα. Κορυφαίοι ανα τον κόσμο επιστήμονες εργάστηκαν όλοι μαζί για να σας δώσουν... αυτό το αποτέλεσμα:








Δέος λοιπόν. Δέος για τα προιόντα μας....

Ξεκινήστε τώρα τις παραγγελίες! Τα προιόντα παραθέτονται κάτω σε κατάλογο, και το νούμερο του κάθε προιόντος αντιστοιχεί στον κωδικό του. Οι αγορές γίνονται λέγοντας τον κωδικό του προιόντος. Ευχαριστούμε για την προτίμηση σας!!!


1) Πλυντήριο Eskimo, "πλένω και δε με μέλει" 
2)
 Χειμωνιάτικα Συνολάκια για γυναίκες, απο το ΜΙΝΙΟΝ
 
3)
 
Ραδιομαγνητόφωνο Phillips (καιρός να πετάξετε εκείνο το mp3)

4) Ασπρόμαυρες (βέβαια) Τηλεοράσεις Continental
5) Πλυντήρια Πιάτων Miele (τα συναρμολογείτε μόνοι σας) 
6)
 
Κολώνια ΔΑΤ ΜΑΝ (αλέκτωρ... μη ξεχνιόμαστε....)
 
7)
 Ηλεκτρικό Στιπτήριο Calor
 
8)
 Τζιν ΜΕΛΡΟΖ και Βότκα ΣΑΜΟΒΑΡ, για ατελείωτο κέφι
 
9)
 Στυλό Φίσερ, το στυλό του ενός εκατομμυρίου!
10) Οδοντόκρεμα ΚΛΟΖ ΑΠ, για τις πολύ κοντινές καταστάσεις 
11)
 Σαπούνι Ρεξόνα, για την αντιμετώπιση της Κ.Ι.
 
12)
 Μάλιστα Μάλλινα αντρικά Ενδύματα
 
13)
 Τσιγάρα Ρήγας Παπαστράτος (όταν τα τσιγάρα... δεν έβλαπταν την υγεία :P)
 
14)
 Κρέμα Χεριών Άτριξ (για το σπίτι και το εργαστήριο)
 
15)
 FRA, Αντιγριππικό Σπρέυ!

16) Καθαριστικό ΟΜΟ, το Ένα και Ανεπανάληπτο 
17)
 Σπρέυ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΝΑ ΣΙΔΕΡΩΝΗΣ

18) ΨΙΤ, το Σπρέυ που απομακρύνει τη λιπαρότητα των μαλλιών! 
19)
 Αποσμητικό MUM ΠΕΡΦΙΟΥΜ ΣΠΡΕΥ (και δώρο ΨΙΤ)

20) Σωβρακοφανέλες ΑΤΘΙΣ, για να αναδείξετε τον αντρισμό σας

πηγή

Εν Αθήναις....ο "ξερονησιώτης"

$
0
0


Ρε τι είχε τραβήξει στα ξερονήσια ο γείτονας....δεν τον θυμάμαι  να κάθεται
πολύ καιρό στο δωμάτιο της αυλής με την μάνα του.
Είχε την ιδεολογία του και μάλιστα τηρούσε τους κόκκινους κανόνες πιστά....
εξωφρενικά πιστά θα έλεγα.
"Δεν υπογράφω...." αυτό ήταν το σλόγκαν του....και δεν υπέγραφε "μεταμέλεια"
για να τον αμολύσουν από το ξερονήσι.
Αρρώστησε η μάνα του και ανησυχούσε....της έγραφε συνέχεια ...αλλά με το κουράγιο δεν γινότανε τίποτα.
Ο γεροντότερος της γειτονιάς κομμουνιστής αναμπάμ μπαμπαντάμ του έστειλε
μια επιστολή και τον έπεισε.
Και γύρισε στην γειτονιά....
Από την επόμενη ημέρα έτρεξε να βρεί δουλειά πού αλλού στην οικοδομή
όπου εκεί δεν χρειαζότανε κοινωνικών φρονημάτων.
Πέρασε ο καιρός και είχε αρχίσει να ενσωματώνεται με την γειτονιά....να μιλάει.
Οι γείτονες ήταν ενωμένοι και άφηναν τα πολιτικά στην άκρη.
Υπήρχαν και αστυνομικοί και εργάτες και ελεύθεροι επαγγελματίες...
όλοι του μεροκάματου.
Άντε στο καφενείο καμμία κουβέντα παραπάνω αλλά μέχρι εκεί.
Αυτός όταν άκουγε πολιτικά άλλαζε καρέκλα ....
Στα χρόνια της Χούντας τα τραγούδια του Θεοδωράκη ήταν στοιχείο 
ασθένειας γι αυτόν που τα άκουγε αλλά και που τα εκτελούσε και φρόντιζε
 η αστυνομία να τον ...κάνει καλά.
Ένα Σαββατόβραδο της άνοιξης οι συγκάτοικοι της αυλής διασκεδάζουν όπως συνήθιζαν ρεφενέ και με κιθαρίτσα που κάποιος γρατζούνιζε ....
Μαζί και ο "ξερονησιώτης"....
Το ένα τραγούδι έφερε το άλλο και του Μίκη.....
Η αυλόπορτα χτύπησε και ήταν ο αστυφύλακας περιπολίας.
Με το που άκουσε ο αριστερός συγκάτοικος ποιός ήταν άνοιξε το παράθυρο
και πήδηξε στον δρόμο και άρχισε να τρέχει.
Ο αστυφύλακας έκανε συστάσεις για το ρεπερτόριο της παρέας και απεχώρησε
ευγενικά.
Ο συγκάτοικος ξαναγύρισε μετά από μέρες και αφού είχε βεβαιωθεί
ότι ο αστυφύλακας δεν έψαχνε αυτόν εκείνο το βράδυ.

πίσω στα παλιά

Του άλλαξε...τα φώτα!

Άνθρωποι και σκύλοι....

$
0
0
1943 ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ




2013  ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Παλιά παιχνίδια που φιάχναμε μόνοι μας

$
0
0

Ντιχάλι σιντερένιο με τέλι (σύρμα).

Συρμάτινο Ντιχάλι
Το κατασκευάζαμε με χοντρό τέλι απο τις κρεβατίνες και λάστιχο απο το "σταφύλι".
Τα σχετικά χοντρά λάστιχα τα παίρναμε απο τους μεγαλύτερους ή τις γυναίκες που δούλευαν στις αποθήκες συσκευασίας σταφυλιών και τα χρησιμοποιούσαν για να κρατάνε καλυμένα τα σταφύλια με ειδικά χαρτιά μέσα στα "κασάκια" εξαγωγής.
Τα ντιχαλάκια που εκτοξεύαμε ήταν "σελωμένο", κυρτωμένο δηλαδή, τέλι που έπαιρνε την μορφή "U".
Το τέλι αυτό το παίρναμε απο το μπαλιαστικό μηχάνημα που φέρνανε κάθε καλοκαίρι στο γήπεδο και έδενε τα άχερα σε μπάλες μετά το αλώνισμα απο την αλωνιστική μηχανή των σιτηρών (στάρια και κριθάρια).
Τα ντιχάλια αυτά τα έφτιαχναν και τα έπαιζαν οι μικρότεροι χωρίς όμως αυτό να μειώνει την επικινδυνότητά τους καθώς μπορούσες πολύ εύκολα να φάς καμιά στο μάτι και να σου προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ντιχάλι (δίχαλο - σφεντόνα) ξύλινο.

Χύλινο ντιχάλι με λάστιχο κλώνο

Ντιχάλι (δίχαλο - σφεντόνα) ξύλινο, με πετσάκια και λάστιχο κλώνο ή σαμπρέλα. Επικίνδυνο και απαγορευμένο παιχνίδι που έφτιαχναν οι μεγαλύτεροι, αφού εύκολα κάποιος μπορούσε να τραυματιστεί πολύ σοβαρά εάν χτυπούσε στο πρόσωπο ή στο κεφάλι με τις πέτρες που εκτοξεύανε. Το χρησιμοποιούσαν για να κυνηγήσουν πουλιά, αλλα και για να συναγωνιστούν στην σκοποβολή. Ενίοτε σπάγανε κανένα τζάμι ή γλόμπο των στύλων της ΔΕΗ.

Όπλο με λαστιχάκι.

Ξύλινο όπλο με λαστιχάκι
Έξυπνη και εύκολη σχετικά κατασκευή με κυρίαρχο χαραχτηριστικό ένα... μανταλάκι.
    Ξυλίκι - ντελής.
    Ξυλίκι - Ντελής
    Πολύ αγαπημένο παιχνίδι που παιζότανε απο δύο ομάδες με δύο ή τρείς παίχτες η κάθε μία.
    Βρίσκαμε δύο καλά ξύλα: ένα μικρό τον ντελή ή λιμά και το μεγάλο την ντελόβεργα ή ξυλίκι και αφού στήναμε δύο πέτρες (τη μάνα) βάζαμε πάνω τον ντελή.
    Μετά βάζαμε την ντελόβεργα ανάμεσα στις δύο πέτρες της μάνας και σε πρώτο χρόνο χτυπούσαμε κατακόρυφα και με φορά απο κάτω προς τα πάνω ελαφρά να σηκωθεί ο ντελής στον αέρα, ενώ σε δεύτερο χρόνο τον χτυπούσαμε οριζόντια με όλη μας την δύναμη να φύγει όσο πιό μακρυά μπορούσαμε.
    Οι παίχτες της άλλης ομάδας προσπαθούσαν να πιάσουν στον αέρα τον ντελή που με την δύναμη που είχε καμιά φορά τους χτυπούσε δημιουργώντας -ειδικά στο κεφάλι- τις χαραχτηριστικές "μπαμπούνες" (φούσκωμα δηλαδή απο το χτύπημα).
    Για να θυμηθειτε λίγο το παιχνίδι αναφέρω τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούσαμε για να δούμε ποιός θα παίξει πρώτος μετρώντας με την ντελόβεργα, απο τον ντελή μέχρι τη μάνα:τόπι -τζι.

      Πατίνι με ρουλεμάν.

      Πατίνι
      Η δυσκολία ήταν να βρεθούν τα ρουλεμάν. Απο κεί και πέρα υπήρχαν οι... ειδικοί που βοηθούσαν στην δύσκολη αυτή κατασκευή. Οι τελευταίες καλιτεχνικές πινελιές ήταν συνήθως μπεντόλιρες που μπροκώναμε στη φάτσα. Αγαπημένες πίστες ήταν οι αμαξωτές με ελαφρά κατηφόρα. Δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς την "τραβάγια" που έκαναν τα πατίνια στο κατήφορο.

        Τσούρλι με μπαγκιονέτα.

        Τσούρλι με μπαγκιονέτα
        Το φτιάχναμε απο πολύ χοντρό τέλι κρεβατίνας και για τροχό βρίσκαμε απο κανένα πεταμένο παιδικό καροτσάκι.
        Πολύ αγαπημένο παιχνίδι, καθώς διανύαμε με αυτό ατέλειωτα χιλιόμετρα ενώ για να δοκιμάζουμε την δεξιοτεχνία μας φτιάχναμε ειδικές "πίστες" αγώνων.

          Τσούρλι με κλήμα κρεβατίνας και μεγάλο τροχό.

          Τσούρλι με κληματόβεργα
          Ευκολη και γρήγορη εφεύρεση για να "τσουρλήξει" ο μεγαλύτερος τροχός αφού δεν του ταίριαζε η μπαγκιονέτα με το τέλι.

            Τσούρλι με μεγάλο τροχό ή τσέρκι που τα κυλούσαμε με ένα σκέτο ξύλο.

            Τσούρλι
            Ακολουθώντας τον γενικό κανόνα που έλεγε ότι οτιδήποτε ήταν στρογγυλό έπρεπε να κυλάει, βρίσκαμε και το αντίστοιχο εργαλείο. Εδώ τα πράγματα ήταν μάλλον απλά καθώς με ένα κομμάτι ξύλο το παιχνίδι ήταν έτοιμο.

              Τσούρλι με καλάμι, τιμόνι με τέλι και διπλό τροχό με άξονα απο παλιό παιχνίδι.

              Τσούρλι με καλάμι
              Για τους μερακλήδες της εποχής! Πραγματικά όμορφες κατασκευές με τιμόνια σπέσιαλ, ταχύτητες στο χέρι, καθρέπτες, χλωρινομπούκαλα για συσπασιόν και άλλες ατέλειωτες τροποποιήσεις πρίν την βόλτα στο χωριό για να δείξουμε το καινούργιο μοντέλο.
              Φυσοκάλαμα
              Αδειάζαμε εσωτερικά τα καλάμια και φυσούσαμε απο μέσα ότι μπορεί κανείς να φανταστεί.
              Μπεντόλιρες
              "Κοπανίζαμε" και ισιώναμε τα καπάκια απο τα αναψυκτικά και τις μπύρες (Κρυσταλία, Φήμη, FIX, HENINGER κλπ).
              Κάθε μπεντόλιρα είχε αξία ανάλογα με το πόσο σπάνια την συναντούσε κανείς.
              Η Κρυσταλία (για αυτούς που θυμούνται τα καταπληκτικά μπυράλ της Βονιανής εταιρείας), ήτανε η φτηνότερη καθώς τα καπάκια της ήταν εν αφθονία στα καφενεία, ακολουθούσε η Φήμη (Αγιοπαρασκίτικη εταιρεία), ενώ τα καπάκια απο τις μπύρες άξιζαν μιά περιουσία! Αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους τα καπάκια της Pepsi & Coka cola.
              Τις παίζαμε όπως έπαιζαν οι μεγαλύτεροι τον τσούκο με απαλέθια.

              Αντών Τσαούς

              $
              0
              0

              Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
              Ο Αντών Τσαούς όπως είναι γνωστότερος ο Αντώνης Φωστερίδης (1912-1979)
               ήταν Πόντιος αντικομμουνιστής οπλαρχηγός των Εθνικιστικών Ανταρτικών 
              Ομάδων και πολέμιος του ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Ελλάδας
               στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταπολεμικά διετέλεσε βουλευτής Δράμας με 
              Γεννήθηκε στο χωριό Ερουκλί στη Μπάφρα του Πόντου και ήταν αγροφύλακας 
              στις Κρηνίδες Καβάλας. Ο πατέρας του Κυριάκος το διάστημα 1918-1922
               ήταν αντάρτης στον Πόντο. Το παρωνύμιο Τσαούς το απέκτησε στον στρατό 
              όπου υπηρέτησε ως λοχίας[1].
              και η Δυτική Θράκη βρισκόταν στην βουλγαρική ζώνη ελέγχου. Ο Αντών Τσαούς
               καταδιωκόμενος από τις βουλγαρικές αρχές για το φόνο της γυναίκας του[2]
              ανέβηκε στο βουνό το φθινόπωρο του 1942 και σύντομα αναγνωρίστηκε 
              ως αρχηγός ολιγομελούς ομάδας (15-17 ανδρών) αποτελούμενης από
               συγχωριανούς του. Η επιβίωση της εξαρτώταν από τα χωριά της περιοχής 
              των Κρηνίδων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για αντιστασιακή δράση αυτής της 
              ομάδας εντός του 1943. Με συναντήσεις με άλλους εθνικιστές οπλαρχηγούς 
              πέτυχε τον Οκτώβριο του 1943 συμφωνία για κοινή δράση με άλλες μικρές 
              ανεξάρτητες ομάδες ώστε να αντέξουν την πίεση του ΕΛΑΣ διατηρώντας την 
              ανεξαρτησία τους υπό την αρχηγία του.
              Η στάση των εθνικιστών απέναντι στον ΕΛΑΣ καθορίστηκε όταν στις
               16 Δεκεμβρίου 1943 όταν ανεξάρτητες αντάρτικες δυνάμεις υπό τον Θεόδωρο
               Τσακιρίδη στο Παγγαίο[3] δέχτηκαν επίθεση από τον ΕΛΑΣ και αναγκάστηκαν 
              να καταφύγουν προς το Τσαλ Νταγ[4].
              Μεταξύ της ένταξης όλων των ομάδων στον ΕΛΑΣ και της σύγκρουσης, 
              ο Αντών Τσαούς επέλεξε τη δεύτερη εκτιμώντας και ότι θα είχε την προτίμηση 
              των Συμμάχων και τηςεξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Αρχικά εξόντωσε 
              με ενέδρα μικρή δύναμη του ΕΛΑΣ στη Λεκάνη Καβάλας την 1 Ιανουαρίου 
              1944 προτού αυτή να ενισχυθεί περισσότερο. Στη συνέχεια, στις 5 Ιανουαρίου
               ισχυρές εθνικιστικές ομάδες κύκλωσαν το αρχηγείο του ΕΛΑΣ στο Μποζ Νταγ
              σκότωσαν περίπου 4 με 10 ΕΛΑΣίτες και απέσπασαν τον Βρετανό σύνδεσμο 
              Μίλλερ[5].
              Ο ταγματάρχης Μίλερ (Γκάι Μίκλεθουεϊτ) διαπίστωσε ότι οι απαγωγείς του 
              ήταν πρόθυμοι να υπακούν στις εντολές της εξόριστης κυβέρνησης και του 
              συμμαχικού στρατηγείου και αποφάσισε την ενίσχυσή τους με πολεμικό υλικό,
               τρόφιμα και χρήμα. Ο Φωστερίδης, ο οποίος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 
              1943 είχε υπό τις διαταγές του μόνο ένα μικρό απόσπασμα είκοσι περίπου
               ανταρτών[6], αναγνωρίστηκε ως γενικός αρχηγός των Εθνικιστικών Ανταρτικών
               Ομάδων και άπό τον Φεβρουάριο του 1944 πέρασε σε εντονη δράση εναντίον
               των Βουλγάρων και του ΕΛΑΣ. Τον Μάιο του 1944 η δύναμη των εθνικιστών 
              ανταρτών στο Τσαλ Νταγ έφτασε τους 250 άνδρες.
              Στα τέλη Μαΐου οι δυνάμεις μετακινήθηκαν προκειμένου να γίνεται κοινή 
              ενίσχυση των Βούλγαρων παρτιζάνων αλλά βουλγαρικές εκκαθαριστικές 
              επιχειρήσεις ακύρωσαν την προσπάθεια αναγκάζοντας τις Εθνικιστικές 
              Ανταρτικές Ομάδες να μεταφερθούν στα τέλη Ιουνίου στο Καρά Ντερέ
              Τον Σεπτέμβριο του 1944 ο ΕΛΑΣ απελευθέρωνε τις πόλεις σε συμφωνία 
              με τις Βουλγαρικές δυνάμεις, αφού η Βουλγαρία είχε περάσει στο πλευρό 
              των Συμμάχων. Στη Δράμα, όπου ο στρατηγός Σιράκοφ ήταν επιφυλακτικός 
              με την πολιτειακή αλλαγή στη Βουλγαρία δεν είχε παραδώσει ακόμη την πόλη.
               Ο Αντών Τσαούς με τον Βρετανό σύνδεσμο επιχείρησαν να αποκλείσουν
               τον ΕΛΑΣ από τη Δράμα ερχόμενοι σε συμφωνία με τον Σιράκοφ, ο οποίος 
              όμως δεν τήρησε κάποια συμφωνία με τους εθνικιστές. Αντιθέτως, ενωμένες 
              δυνάμεις ΕΛΑΣιτών και βουλγαρικού στρατού κινήθηκαν εναντίον των ομάδων
               Φωστερίδη επικρατώντας μέχρι και την 11η Οκτωβρίου, όταν λόγω διεθνών 
              πιέσεων ξεκίνησε η αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων από το 
              ελληνικό έδαφος[7].
              Οι εχθροπραξίες επαναλήφθηκαν την 1η Δεκεμβρίου 1944 όταν δυνάμεις 
              του ΕΛΑΣ με το πρόσχημα της συμφωνίας Σιράκοφ - Φωστερίδη επιτέθηκαν
               κατά των θέσεων των ΕΑΟ καταφέρνοντας να τις εκτοπίσουν στα ορεινούς
              Τον ίδιο Δεκέμβριο ο Φωστερίδης βρισκόταν στην Αθήνα για επαφές με την
               ελληνική κυβέρνηση και στα Δεκεμβριανά πολέμησε στο στρατόπεδο της 
              Χωροφυλακής στο Μακρυγιάννη. Στον Εμφύλιο Πόλεμο ήταν επικεφαλής
               δικής του ομάδας, αρχικά στη Θράκη και το 1947 στην Ανατολική Μακεδονία.
               Τον Αύγουστο το 1948 του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη 
              πυροβολικού και ορίστηκε διοικητής του "Τάγματος Φωστερίδη" στο οποίο
               στρατεύτηκαν πολλά μέλη των πρώην ανταρτικών ομάδων του.
              Το 1952 εκλέχτηκε βουλευτής Δράμας με τον Ελληνικό Συναγερμό
              Πέθανε στη Δράμα στις 30 Αυγούστου 1979.

              Παρακολουθώντας μια απόπειρα αυτοκτονίας στην Ομόνοια

              $
              0
              0


              26/3/2013
              Η εύκολη προσαρμογή μας στο αθηναϊκό χάος







              Καθώς περνούσα χθες το απόγευμα από την πλατεία Ομονοίας γύρω στις επτά το απόγευμα, ένας άντρας είχε σκαρφαλώσει στην μεταλλική κατασκευή και απειλούσε ότι θα πέσει στο κενό. Είχαν έρθει δυο οχήματα της πυροσβεστικής και ένας πυροσβέστης του έλεγε να κατέβει «για να το συζητήσουν». Ο άντρας ήταν ανένδοτος. Φώναζε κάτι για λεφτά και για παιδιά. Σταμάτησα και τον κοίταζα. Στην αρχή έντρομος με γουρλωμένα μάτια. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα κάποιον, να απειλεί ότι θα πέσει στο κενό. Νόμιζα ότι από λεπτό σε λεπτό θα πραγματοποιούσε την απειλή του. Αντί να φύγω όμως, δεν ήθελα να πάρω τα μάτια μου από πάνω του. Όπως ακριβώς στα σοβαρά τροχαία που γυρνάς το βλέμμα, για να δεις τι έχει γίνει, και ενώ δεν μπορείς να βοηθήσεις, εξακολουθείς να παρατηρείς το συμβάν. 


              Γρήγορα όμως ξέχασα τον άντρα που ήταν ανεβασμένος σε ύψος 15 μέτρων από την γη και έστρεψα το βλέμμα στους διπλανούς μου. Οι ταξιτζήδες μέσα στην αναδουλειά κάπνιζαν παρατηρώντας το «έκθεμα», ένας εξοικειωμένος με τέτοια περιστατικά φώναξε δίπλα μου «δεν πέφτει θα είχε πέσει τόση ώρα», άλλοι γελούσαν, ένας ποδηλάτης σταμάτησε και άρχισε να γράφει κάτι στο κινητό του(σ.σ θα έκοβα το κεφάλι μου ότι ήταν tweet), ένα ζευγάρι κοίταζε ψηλά και φιλιόταν και μετά πάλι κοίταζε τον άντρα και μετά πάλι φιλιόταν, κάποιος είχε ανοίξει την κάμερα του κινητού και ζούμαρε, και ένας άλλος έτρωγε την πρώτη δαγκωματιά από ένα σουβλάκι-πίτα κοιτάζοντας τον άντρα.

              Καμιά φορά λένε ότι τα κλισέ μόνο κλισέ δεν είναι όταν δεις την εφαρμογή τους στην πραγματικότητα. Αυτό το χιλιοειπωμένο «Είμαστε μόνοι μας μέσα στη ζούγκλα της Αθήνας» περνούσε για πρώτη φορά από το μυαλό μου. Ο άντρας, ένας ολομόνάχος πρωταγωνιστής έτοιμος να πέσει στο κενό. Και εμείς, οι από κάτω, ένα κοινό που απλά περνούσε την ώρα του. Όχι, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε αλλά δεν μας έβγαινε ούτε ένα βλέμμα συμπαράστασης στην απόγνωση του άντρα. Ούτε μια κουβέντα. Λέω «μας» γιατί εξοικειώθηκα τόσο γρήγορα με το γεγονός που η αρχική μου έκπληξη για το θάνατο ενός ανθρώπου, έδωσε την θέση της σε μια βαριεστημένη παρατήρηση.


              Συμβαίνει καθημερινά στην Αθήνα. Περνάς στην Ερμού δίπλα από τον τύπο που δεν έχει πόδια και ζητιανεύει πάνω στο skateboard, δίπλα από εκείνα τα ζευγάρια με τα παιδιά που ζητιανεύουν κρατώντας ένα χαρτόνι με γραμμένη ανορθόγραφα την λέξη «πεινάμε» στην Πανεπιστημίου, παίρνεις το λεωφορείο στην Κουμουνδούρου και λίγα μέτρα πιο κάτω κάποιος ετοιμάζεται να χώσει μια βελόνα στις φλέβες του, περνάς σχεδόν από πάνω από κάποιον που φαίνεται λιπόθυμος στην Πειραιώς, παρατηρείς αδιάφορα το χρώμα της κουβέρτας των άστεγων, και να τώρα εδώ, στο κέντρο της Αθήνας, η όρεξη δεν σου κόβεται και ετοιμάζεσαι να φας την πρώτη μπουκιά από μια πίτα παρακολουθώντας έναν άνθρωπο έτοιμο να πέσει στο κενό.

              Μάλλον, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά κανέναν από αυτούς. Όμως γιατί ρε γαμώτο συνηθίσαμε έτσι εύκολα αυτό το χάος; Λες και δεν είναι η πραγματικότητα αλλά γύρισμα ταινίας. Τόσο έχει σκληρύνει η ματιά μας σε αυτή την πόλη ώστε δεν μας κάνει έκπληξη ούτε ένας άνθρωπος που ετοιμάζεται να πέσει στο κενό; Τόσο έχουμε απορροφηθεί από τους εαυτούς μας και από την δική μας σκληρή πραγματικότητα;


              Έφυγα μετά από μισή ώρα αφήνοντας τον άντρα ανεβασμένο επάνω. Το βράδυ μπήκα στο ίντερνετ. Ακόμα ήταν επάνω. Σήμερα διάβασα ότι κατέβηκε. Αλλά μήπως έχει καμία σημασία, για κανέναν από εμάς; Έτσι απλά για την ιστορία το γράφω.

              Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Βαρβάκειο Αγορά: Η απίστευτη ιστορία του «στομαχιού της Αθήνας»

              $
              0
              0

              Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Βαρβάκειο Αγορά: Η απίστευτη ιστορία του «στομαχιού της Αθήνας» [εικόνες]

              Με ιστορία περίπου 150 ετών η Βαρβάκειος Αγορά έχει ταϊσει όλη την Αθήνα. Δημιουργήθηκε χάρη στον εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη και αποτελεί το πιο αληθινό -και αποκαρδιωτικό συχνά- δείκτη της ευημερίας της χώρας. Καθώς παραδοσιακά τέτοιες εορταστικές μέρες κατακλύζεται από πολίτες για τις αγορές τους, ανατρέχουμε στην ιστορία της.


              Το 1874 ο Δήμος της Αθήνας είχε ήδη συνειδητοποιήσει την ανάγκη να αποκτήσει τη δική του Δημοτική Αγορά, με τον δήμαρχο Παναγή Κυριακό να είναι αποφασισμένος για την ανέγερσή της. Μέχρι τότε λειτουργούσε σε παράγκες στις παρυφές της αρχαίας αγοράς, στο τέρμα της σημερινής οδού Αιόλου, στη ρωμαϊκή αγορά και στο Γυμνάσιο του Αδριανού,. Το βασιλικό διάταγμα που όριζε τον τόπο ανέγερσης εξεδόθη το 1876 ενώ με τη δωρεά του Βαρβάκη ξεκίνησαν οι εργασίες το 1878, όμως οι καθυστερήσεις ήταν τεράστιες. Βρισκόμαστε εκείνη την εποχή στο χώρο που βρίσκεται ανατολικά της Βαρβακείου όπως την ξέρουμε σήμερα, οι εργασίες προχωρούν, όμως μια πυρκαγιά έρχεται να προκαλέσει αναστάτωση και περισσότερες καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, στις 8 και 9 Αυγούστου 1884 καταστράφηκαν οι παράγκες της παλαιότερης Αγοράς (της περιόδου της Τουρκοκρατίας) που λειτουργούσε ακόμη τότε στα ανατολικά της Βιβλιοθήκης του Αδριανού.

              Η ανάγκη να επισπευσθούν οι εργασίες ήταν επιτακτική και έτσι άρχισαν να επιταχύνονται οι εργασίες στην οδό Αθηνάς, Η Νέα Αγορά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην πόλη το 1886 ενώ υποβλήθηκε και σε ανακαίνιση μεταξύ των ετών 1979-1996. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το σεισμό του 1880 βρέθηκε σε βάθος 60 εκατοστών άγαλμα της θεάς Αθηνάς, πάνω σε βάθρο. Θεωρείται 
              ότι η Αθηνά του Βαρβακείου είναι πιστό σε σμίκρυνση αντίγραφο της χρυσελεφάντινης Αθηνάς του Παρθενώνα, λαξεμένη κατά τους ρωμαϊκούς πολέμους.

              Ο χάρτης της Βαρβακείου
              Σήμερα μπορεί να βρει κανείς ότι επιθυμεί για το τραπέζι του μέσα στην πολύβοη αγορά της Αθήνας. Κρέατα κάθε λογής, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, μπαχάρια και ξερούς καρπούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας σε κάθε δυνατή ποικιλία και τιμή. Το αλισβερίσι με τους εμπόρους είναι γοητευτικότατο και απολύτως ενημερωτικό. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Κρεαταγοράς στη Βαρβάκειο Κλεάνθης Τσιρώνης: «Το κρέας είναι σαν το λουλούδι, δεν αγοράζεις το πιο θαμπό και μίζερο λουλούδι από τον ανθοπώλη. Διαλέγεις το πιο ζωηρό. Το ίδιο και με το κρέας. Το καλό κρέας μιλάει από μόνο του», έλεγε στην Athens Voice. Ο Τσιρώνης αποτελεί πραγματική μορφή της αγοράς και διακρίνεται για το σύγχρονο πνεύμα του και τους νεωτερισμούς του. Είναι αυτός που ενθάρρυνε και βοήθησε καταλυτικά την Εθνική Λυρική Σκηνή και τους Atenistas  (φωτό κάτω) για να πραγματοποιήσουν μια σπάνια βραδιά όπερας μέσα στην Κρεαταγορά, συγκεντρώνοντας 4.000 ενθουσιώδεις θεατές.


              Το 85% των πελατών είναι τακτικοί, έχουν κάνει πια τις γνωριμίες τους, έχουν τους σταθερούς πάγκους που ψωνίζουν ξέρουν που να απευθυνθούν για ευκαιρίες, πότε θα φέρει κάθε πωλητής το πιο εκλεκτό προϊόν του.


              Τη δική του μοναδική γαστρονομική ιστορία έχουν και τα μαγειρεία της Αγοράς που μπορούν να ταϊσουν τους πεινασμένους της πόλης οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
               Ο πατσάς είναι το σήμα κατατεθέν μαζί με τα υπέροχα μαγειρευτά που σε κάνουν να κολλάς επί ώρα μπροστά στη βιτρίνα μέχρι να διαλέξεις τί θέλεις. Φημισμένα είναι βέβαια ο Παπανδρέου που σερβίρει πατσά στην αγορά εδώ και 60 χρόνια, αλλά και το «Οινομαγειρίο η Ήπειρος» με τη φημισμένη μαγειρίτσα. Παραδίπλα βέβαια βρίσκεται και το φημισμένο ρεμπετάδικο «Η Στοά των Αθανάτων». Στα τραπέζια αυτά κάθισαν και κάθονται πολλοί επώνυμοι, ενώ οι παλαιότεροι δεν μπορούν να ξεχάσουν τη Μελίνα Μερκούρη, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Βασίλη Τσιτσάνη...



              πηγή

              Εν Αθήναις...η νονά...η νονά

              $
              0
              0


              Φρόντιζαν τότε τα ζευγάρια που αποκτούσαν παιδιά να κάνουν εύπορους νονούς
              για ευνόητους λόγους.
              Ο μεροκαματιάρης πώς να γινότανε νονός....οι υποχρεώσεις βαριές για την τσέπη του.
              Όταν έφτανε το Πάσχα στην γειτονιά έκαναν εμφάνιση οι νονές και οι νονοί
              με κουρσάρες ...με ταξί....φορτωμένοι με τσάντες από Λαμπρόπουλο
              από ΜΙΝΙΟΝ από ΔΡΑΓΩΝΑ....από ΜΟΥΓΕΡ.
              Τα βαφτιστήρια έτρεχαν και έπεφταν στην αγκαλιά τους ....
              Και πάλι καλά που τους γνώριζαν αφού τους έβλεπαν μια φορά τον χρόνο.
              Έμπαινε η νονά στην αυλή σημαιοστολισμένη και παρφουμαρισμένη 
              και όλοι οι συγκάτοικοι σε στάση προσοχής
              φορώντας τα καλυτερότερά τους ....
              Το βαφτιστήρι ανυπόμονο να κοιτάει τις τσάντες και η μάνα να του κάνει 
              νοήματα.
              Η βίζιτα δεν κράταγε πολύ γιατί η νονά είχε κι άλλα βαφτιστήρια στο λεκανοπέδιο.
              Έκανε ψυχικά όπως έλεγαν.
              "Από τον Θεό θα τόβρεις το καλό που βάζεις λάδι και βοηθάς παιδάκια..."
              της έλεγαν οι ηλικιωμένες της αυλής.
              Και επι τέλους ερχότανε η ώρα να ανοίξουν οι τσάντες....
              Τα άσπρα δερμάτινα παπούτσια από τον Μούγερ.....λιγάκι μεγάλα
              διαπίστωνε η νονά....δεν πειράζει έλεγε η μάνα...μεγαλώνει το γαϊδουράκι
              μικραίνει το σαμαράκι.
              Δηλαδή έπρεπε να βάλει δύο φελένιους πάτους και μπαμπάκι στην μύτη.
              Άσε που θα τα φορούσε μόνο Πάσχα και Λαμπρή και για ολίγες ώρες
              καθ΄ότι από τον ΜΟΥΓΕΡ.
              Η άλλη τσάντα είχε την λαμπάδα και το σοκολατένιο αυγό που ήταν γεμάτο
              μέσα με καραμελάκια....
              Έφτανε η ώρα να φύγει η νονά και η μάνα έσπρωχνε το παιδί να αγκαλιάσει
              την νονά που του έβαζε στην τσεπούλα ένα χαρτονόμισμα.
              "Γειά σου νονά ...." του χρόνου πάλι να είμαστε καλά......

              πίσω στα παλιά

              "Βουλιάζει" η Μύκονος με τις Καρντάσιαν...

              $
              0
              0



              Σημαντική ώθηση στη διεθνή προβολή της Μυκόνου αναμένεται να δώσουν οι Κardashians με τα "γυρίσματα" στο νησί επεισοδίων της παγκοσμίου εμβέλειας αμερικανικής τηλεοπτική εκπομπής “Keeping up with the Kardashians” που προβάλλεται από το δίκτυο «E! Entertainment» του Ομίλου NBC/Universal και προσεγγίζει 85 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ και πάνω από 600 εκατομμύρια δέκτες, διεθνώς. 
              Η γνωστή οικογένεια και τα 45 μέλη των τηλεοπτικών συνεργείων που θα τη συνοδεύουν θα παραμείνουν στο νησί το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. 
              Πληροφορίες ότι αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια προς το νησί των ανέμων, έχουν εξαντληθεί από άρρενες "ενδιαφερόμενους" φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

              Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ελληνοαμερικανικό Τουριστικό Επιμελητήριο(HACT) 
              και η υλοποίησή της γίνεται σε συνεργασία με την MTC GROUP και το Δήμο Μυκόνου.
              Στην επιτυχία του εγχειρήματος, για το οποίο απαιτήθηκαν πολύμηνες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις του HACT, του Δημάρχου Μυκόνου και της εταιρίας συμβούλων του Δήμου με την εταιρία παραγωγής, έχουν συμβάλλει και επαγγελματίες του νησιού ενώ σημαντική είναι και η συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
              ΧΡΗΜΑ KAI ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


              Σύμφωνα με μετρήσεις της ανεξάρτητης εταιρίας Nielsen το show “Keeping up with the Kardashians” κατέχει την κορυφαία θέση στην κατηγορία των ψυχαγωγικών εκπομπών στις ΗΠΑ. Το «κλειδί» της επιτυχίας είναι το πρωτότυπο σενάριο που προκύπτει μέσα από τις εμπειρίες της πιο δημοφιλούς οικογένειας του κόσμου, της οικογένειας Κardashian. Μέσα από τη βραβευμένη σκηνοθεσία και την ευέλικτη πολιτική της παραγωγής, το πρόγραμμα αναδεικνύει τουριστικούς προορισμούς με τρόπο που να διαμορφώνει την τάση στις διακοπές του Αμερικανού αλλά και του διεθνούς ταξιδιώτη.

              Απάντηση του στρατηγού Μακρυγιάννη σε άθεο

              $
              0
              0
              ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥ
              Σημειωτέον ότι ο μεγάλος αυτός Ελληνορθόδοξος Αγωνιστής ΗΤΑΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ κι έμαθε λίγα γράμματα μετά τα 30 του!!! Διαβάστε την απάντησή του σε κάποιον «σπουδαγμένο άθεο» για να καταλάβετε ποιος είχε τελικά τη ΓΝΩΣΗ:
              "Του αϊ-Γιαννιού του Θεολόγου το βράδυ ήταν κάτι λογιότατοι εις το σπίτι μου, μισομαθείς και άθρησκοι. Πιάνει ο ένας και λέγει:
              Πώς ο Θεός θα διόριζε την Θεοτόκο να γεννήσει τον Χριστόν και να μείνει παρθένο, πώς γένεται αυτό; Του λέγω:
              Εις το σκολειόν όπου πάτε, θεολογίαν σπουδάζετε και φιλοσοφία ή το ένα; Λέγει:
              Φιλοσοφίαν μόνον. Τον άφησα, δεν του ματάκρινα τίποτας, και πέσαμεν σ' άλλες ομιλίες, δια ν' αστοχήσει αυτό.

              Μετά από καιρόν του λέγω: Εσύ, φίλε, είσαι κουτσός· διατί κάνεις αδρασκελιές δια δύο ποδάρια, εις καιρόν οπού έχεις ένα ποδάρι μόνον;
              Όχι, λέγει, δύο έχω, και καλά! Του λέγω, ένα μόνον έχεις, και εκείνο τσακισμένο. Όχι, λέγει, δύο! Σώπα, του λέγω, ψεύτη!

              Σηκώνεται απάνω, λέγει: Ορίστε οπού χω δύο και περπατώ.
              Βρέ αδελφέ, του λέγω, δεν σε ρώτησα εγώ, εκεί όπου σπουδάζεις τί μαθαίνεις, θεολογικά και φιλοσοφικά, και μου είπες μόνος σου ότι μαθαίνεις φιλοσοφικά μόνον; και διατί σπουδάζεις το ένα και κάνεις κρίση δια τα δύο.... και είσαι μισόθρησκος και θιαμαίνεσαι πώς η Θεοτόκο γέννησε τον Χριστόν κι έμεινε παρθένο;

              Εσύ δεν μπορείς να το γνωρίζεις, ότι είσαι κουτσός· αυτός ο άγιος ο σημερινός και ο άγιος Βασίλειος και οι άλλοι πατέρες της Εκκλησίας το γνωρίζουν, ότι είχαν πρώτα αρετή, ηθική, και σπούδαξαν και την θεολογίαν πρώτα και την φιλοσοφία και γνώρισαν με την εντέλειαν το ένα και τ' άλλο και έγιναν και καλοί χριστιανοί ορθόδοξοι θεολόγοι και καλοί φιλόσοφοι, και τότε έλαβαν και την φώτιση του Θεού και την ευλογίαν του και της βασιλείας του και έγιναν πατέρες της Εκκλησίας και άγιοι, και δι' αυτά όλα τους έκαμαν εικόνες και τους προσκυνούμεν, και αυτείνοι ξέρουν πώς ήταν η Θεοτόκο, ποιά αρετή, ποιά αγαθότη, και πώς εσαρκώθη και πώς εγεννήθη και πώς εσταυρώθη, να σώσει εσένα τον παλιάνθρωπον, τον αχάριστον, και απάνω να σού δείξω πώς, δια να γιομίσει το ξεροκέφαλό σου, και σέναν και των ομοίων σου.
              Δεν σηκώνεταν, να μην τον χτυπήσω, ότι μ' έβλεπε θυμωμένον οπού του μιλούσα. Με το στανιό τον σήκωσα, του λέγω: Έμπα εις την άλλη κάμαρη μέσα, και εις της κλειδωνιάς την τρύπα να βάλεις τ' αυτί σου, και ό,τι σού ειπώ κρυφά να μας ειπείς όταν θα βγείς έξω.
              Μπήκε μέσα, έβαλε το αυτί του εις την κλειδωνότρυπα. Του λέγω: Βάλ' το πλησίον - και εγώ απ' όξω φυσάγω πολύ. Έβγα, του λέγω, να μας ειπείς τί σού είπα. Βήκε, λέγει: Ένας αγέρας μου γιόμωσε το αυτί μου.
              Του λέγω: Και αυτό της θεία-Πρόνοιας με την Θεοτόκον αγέρας είναι, είπε και έγινε, δεν είναι ανθρώπινον έργον, και δια τούτο εγεννήθη και έμεινε παρθένος·
              έλα να σού δείξω και το έργον ποίον είναι.

              Παίρνω ένα καρφί και το βαρώ και μπαίνει εις τον τοίχο· τότε το βγάζω, του λέγω:
              Αυτό λέγεται, λογιότατε, έργον, ότι χάλασε τον τοίχον."

              ΠΗΓΗ: "ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ", Στρατηγού Μακρυγιάννη
              Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

              "ο Καπετάν Αντρέας Ζέπος"

              $
              0
              0




              Παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Αθηναίου, «Ο καπετάν Αντρέας Ζέπος: 
              ένας γλεντζές, φιλάνθρωπος και θυμόσοφος ψαράς στην παραλία του Φαλήρου», 
              εκδόσεις Μουρούσια, Πειραιάς 2012.

              «Όλοι καλάρουνε / μα δε πιάνουν ψάρια, / καλάρ’ ο Ζέπος / και πιάνει καλαμάρια…». Ακούγοντας το όμορφο νησιώτικο τραγούδι του μικρασιάτη Γιάννη Παπαϊωάννου (1913-1972), πίστευα ότι ο Ζέπος ήταν ο πιο τυχερός ψαράς! Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ την καταπληκτική ιστορία του, ότι ψάρευε στο Νέο Φάληρο ή ότι σύχναζε «στου Μπελαμί το ουζερί» (κεφ. 23) στην Παναγιά τη Μυρτιδιώτισσα, εκεί που και εγώ πήγα σχολείο. Όλα αυτά καταγράφει με εξαιρετική ενάργεια και νοσταλγική διάθεση ο Ευάγγελος Αθηναίος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νέο Φάληρο ενώ είχε την τύχη να γνωρίσει και να συναναστραφεί από κοντά, όχι μόνον τον καπετάν-Αντρέα αλλά και όλη την παρέα του. Ας ακολουθήσουμε, όμως, τη ζωή του καπετάνιου, όπως την αφηγείται ο συγγραφέας στο βιβλίο του, που συνοδεύεται από όμορφη εικονογράφηση.

              Βίος και πολιτεία 

              Στο τέλος του 19ου αιώνος, η περιοχή του Νέου Φαλήρου είχε μετατραπεί σε κοσμική λουτρόπολη με εντυπωσιακά ξενοδοχεία. Ακριβώς την ίδια περίοδο, στην άλλη άκρη του Αιγαίου πελάγους, στο Αϊβαλί, οι εύποροι Έλληνες δημιούργησαν και αυτοί μια λουτρόπολη έξω από την πόλη τους που επίσης ονόμασαν Νέο Φάληρο, κατ’ απομίμηση του πειραϊκού· εκεί συναντούμε τον μικρό Αντρέα Ζέπο. Ο πατέρας του Στράτος, ήταν έμπορος, αλλά μια μέρα ήρθαν οι Τούρκοι, του έσπασαν το μαγαζί και τον πήραν μαζί με άλλους Έλληνες· δεν τον ξαναείδαν πια. Η μητέρα του, η

              κυρά-Παρασκευή, έγκυος κιόλας, μάζεψε ό,τι μπορούσε, πήρε από το χέρι και τον Αντρέα και κατέφυγαν σε ένα σπίτι με μποστάνι που είχαν έξω απ’ την πόλη για ασφάλεια. Η κυρά-Παρασκευή γέννησε λίγο αργότερα κορίτσι που βαφτίστηκε Στρατούλα, αλλά η ζωή κυλούσε δύσκολα. Ο Αντρέας βρέθηκε, λοιπόν, μούτσος στον «Ταξιάρχη», στο καΐκι του καπετάν-Στέλιου, συγγενή της μητέρας του. Ο «Ταξιάρχης» ήταν από τα μεγαλύτερα ψαράδικα της περιοχής και ο καπετάν-Στέλιος μεγάλος δάσκαλος και καλός άνθρωπος. Έλεγε αργότερα ο καπετάν-Αντρέας: 
              «Την πρώτη φορά που πήρα το μερτικό μου απ’ το ψάρεμα, λίγες μπαγκανότες στη χούφτα κι ένα διχτάκι ψάρια, σε λίγα λεπτά έκανα τη σχετικά μεγάλη απόσταση από το λιμάνι στο σπίτι μου. Κυριολεκτικά πετούσα… Τόσο μεγάλη ήταν η χαρά μου που πήγαινα για πρώτη φορά στη μάνα λίγα λεφτά και ένα διχτάκι ψάρια. Νόμιζα ότι είχα γίνει άντρας. Εκείνο που πρέπει να σας πω ξεχωριστά… είναι η χαρά που πήρα μόλις τ’ αφεντικό μου [ο καπετάν-Στέλιος] με πλήρωσε. Η χαρά μου όμως δεν ήταν ότι θα ξόδευα αυτά τα χρήματα για τον εαυτό μου… αλλά γιατί θα τα πήγαινα προσφορά στη μάνα μου» (σελ. 20). 
                  Ο καπετάν-Στέλιος, μια μέρα που πήγε να πουλήσει ψάρια στη Σμύρνη, κατάλαβε ότι η κατάσταση δεν ήταν καλή. Επιστρέφοντας στο Αϊβαλί μαζεύει τη γυναίκα του, την κυρά-Ζωή, την οικογένεια Ζέπου και φεύγουν το βράδυ. Βάζουν πλώρη για Πειραιά αλλά όταν φτάσαν στον Σαρωνικό, ο καιρός τους έριξε στην Αίγινα. Στην Αίγινα άφησαν τις γυναίκες σε ένα μοναστήρι που φιλοξενούσε
              Καπετάν Ανδρέας Ζέπος
              πρόσφυγες, και ο καπετάν-Στρατής με τον Αντρέα ξεκίνησαν στον «Ταξιάρχη» να αναγνωρίσουν τα νερά. Σύντομα κατάφεραν να βγάζουν γερό μεροκάματο και νοίκιασαν ένα παλιό μικρό σπιτάκι με δύο δωμάτια κοντά στην παραλία όπου ζούσαν όλοι μαζί:
              «Δεν πέρναγε μέρα χωρίς η κυρά-Παρασκευή να μην γονατίσει στην εικόνα της Παναγιάς που έφερε απ’ την πατρίδα. Προσευχόταν και ευχαριστούσε για το πόσο γρήγορα και καλά τακτοποιήθηκαν» (σελ. 57). 
                  Η κυρά-Ζωή όμως, που ήταν πάντα ασθενική, πέθανε λίγο αργότερα, και ο καπετάν-Στέλιος σύντομα την ακολούθησε. Στην κυρά-Παρασκευή παραχωρήθηκε ένα μικρό διαμέρισμα στις προσφυγικές πολυκατοικίες του Τουρκολίμανου και έτσι ο καπετάν-Αντρέας βρέθηκε στον Πειραιά. Πούλησε τον «Ταξιάρχη», που ήταν ακατάλληλος για ψάρεμα στο Φάληρο, και αγόρασε ένα δυνατό τρεχαντήρι, τέτοιο που κανείς άλλος δεν είχε στην περιοχή αφ’ ου μπορούσε να ψαρεύει βαθύτερα και να καλάρει τουλάχιστον δύο φορές περισσότερες από τους άλλους ψαράδες. Δυστυχώς, με τον θάνατο της κυρά-Παρασκευής λίγο αργότερα, χάνει και τον έλεγχο του ποτού. 

                  Γρήγορα γίνεται ο πρώτος ψαράς του όρμου του Φαλήρου, τα κονόμησε και απέκτησε μεγάλη φήμη ως ένας από τους διασημότερους γλεντζέδες· όσα έβγαζε, κάθε βράδυ τα ακούμπαγε. Σύχναζε στην ταβέρνα του Καούδη στις Τζιτζιφιές, όπου τραγουδούσε ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Άφηνε μάλιστα αρκετά χρήματα, ώστε ο Παπαϊωάννου, που «χαιρόταν όταν τον έβλεπε», έγραψε γι’ αυτόν στην κατοχή το πασίγνωστο τραγούδι λόγω του οποίου τον θυμόμαστε και εμείς σήμερα. Φαντάζομαι τον καπετάν-Αντρέα να σηκώνεται να χορέψει το τραγούδι του, και από κάτω να χειροκροτούν και να φωνάζουν: «άιντα λεβέντη καπετάνιο, να ζήσεις!»

              Ο καπετάνιος υπήρξε μεγάλος γλεντζές και πότης· όταν οι άλλοι έπιναν καφέ, αυτός έπινε ούζο. Γρήγορα κατέληξε αλκοολικός, και ο ίδιος ποτέ δεν προσπάθησε να το κρύψει ή να δικαιολογηθεί. Άσωτος όμως, ο καπετάνιος δεν ήταν· ούτε χαρτόπαιζε, ούτε εκμεταλλεύτηκε κανέναν, ούτε ήταν χασικλής, ούτε γυναικάς – μόνον πότης και γλεντζές. Αγαπούσε τους ανθρώπους και δεν ξέχασε ποτέ ότι και ο ίδιος ήταν πρόσφυγας. Δεν πρέπει, λοιπόν, να τον θυμόμαστε μόνον ως γλεντζέ, αλλά και ως φιλάνθρωπο. Πάντρεψε πολλές ορφανές κοπέλες που δεν είχαν κουμπάρο να τις στεφανώσει, βάφτισε πολλά αβάπτιστα που λόγω της φτώχειας δεν είχαν τα απαραίτητα για το μυστήριο, τάισε τη χήρα και το ορφανό· ακόμη και στις γάτες έδινε τα πατημένα ψάρια για να φάνε (σελ. 277-278). Κυρίως όμως, στη μεγάλη πείνα της κατοχής, βοήθησε κόσμο και ντουνιά. 
                  Το 1941 οι Γερμανοί βομβαρδίζουν τον Πειραιά και οι κάτοικοι αναγκάζονται να καταφύγουν στην Αθήνα. Περνώντας απ’ το Φάληρο, πολλοί ηλικιωμένοι έμειναν εκεί διότι δεν μπορούσαν άλλο να περπατήσουν. Ο καπετάν-Αντρέας δίνει αλεύρι στον φούρνο απ’ τ’ απόθεμά του, και μοιράζει ψωμί.
              Το καΐκι του έφερε μεγάλα ψάρια, διότι είχαν σκοτωθεί από τις εκρήξεις και επέπλεαν στο νερό και, αντί να τα πουλήσει, τα βράζει και τα μοιράζει συσσίτιο (σελ. 77-79).
                  Στην κατοχή έσωσε πολύ κόσμο:
              «Την παλάντζα και το καντάρι τα χρησιμοποιούσε μόνο όταν πουλούσε στους ψαρέμπορους της αγοράς και στους μανάβηδες-μεταπράτες. Όταν είχε εκεί στην αμμουδιά τις ατέλειωτες σειρές των πεινασμένων που είχαν στο χέρι τους ένα τσίγκινο πιάτο, μια κατσαρολίτσα ή ένα μαστραπά, ποτέ δεν ζύγιζε. Είχε μπροστά του το τελάρο και δίπλα του ένα καλάθι. Κανονισμένες δύο χούφτες διπλές έβαζε στο κάθε πιάτο, λες και ήταν συσσίτιο. Ο κόσμος έριχνε ό,τι κατοχικά λεφτά είχε, αν είχε, στο καλάθι…» (σελ. 281). 
                  Στα Δεκεμβριανά, διεξήχθησαν μεγάλες μάχες μεταξύ Άγγλων και Ελασιτών στο Νέο Φάληρο. Κάθε μεσημέρι, που γινόταν μια άτυπη ανακωχή, ο καπετάν-Αντρέας μαζί με δύο-τρία παλικάρια μάζευαν τους τραυματίες Ελασίτες (οι Άγγλοι μάζευαν τους δικούς τους) και τους πήγαιναν σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο. Τους νεκρούς Άγγλους που έβρισκαν, τους πήγαιναν έξω από τον στρατώνα τους, και τους Ελασίτες στην παραλία όπου τους έθαβαν φτωχικά, αλλά αξιοπρεπώς (κεφ. 15). Οι ευεργεσίες του καπετάνιου, δεν μπορούν να εξαντληθούν σε λίγες γραμμές ενώ το βασικότερο, ότι έδινε ελπίδα σε όλους τους δυστυχισμένους και πεινασμένους, δύσκολα περιγράφεται – και ακόμη δυσκολότερα ανταποδίδεται.

              Μετά την κατοχή, η έντονη εκβιομηχάνιση και αστικοποίηση της περιοχής είχε ως συνέπεια τη μόλυνση των φαληρικών υδάτων και το ψάρεμα, πλέον, ήταν αδύνατο. Αναγκάστηκε, λοιπόν, να επιστρέψει στο Τουρκολίμανο και να ψαρεύει στα ανοικτά, αλλά το ψάρεμα εκεί ήταν πολύ δύσκολο, πολύ κουραστικό και δεν απέφερε πάντα κέρδος· απ’ το πολυπληθές τσούρμο του, κράτησε μόνον

              δύο-τρία παλικάρια. Τα χρόνια όμως είχαν περάσει, ο καπετάνιος είχε βαρύνει (χώρια που ήταν και αλκοολικός) ενώ μεροκάματο δεν έβγαινε· δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο αυτή τη δουλειά. Περί το 1955 αποφασίζει να δουλέψει ως μανάβης, να παίρνει ψάρια από τα καΐκια και να γυρίζει να τα 
              πουλήσει. Αντί να γυρνάει τις γειτονιές όμως, αξιοποίησε τις γνωριμίες του και πήγαινε ψάρια σε όλες τις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Ούτε πάλι, όμως, έβγαζε μεροκάματο γιατί οι ταβέρνες δενπλήρωναν. Του ’λεγαν «έλα τη Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο που θα ’χουμε δουλειά» αλλά ούτε τη Δευτέρα πλήρωναν γιατί «δεν ήρθε κόσμος». Όμως, και ο ίδιος ο καπετάνιος δεν είχε πια τη δύναμη να γυρίζει την πόλη με τα πόδια και τα βαριά καλάθια· είχε μεγαλώσει. 
                  Παίρνει, λοιπόν, ένα καλάθι ψάρια, και στέκεται έξω από τον ηλεκτρικό στο Φάληρο. Βγάζει μικρό μεροκάματο αλλά η πληρωμή γίνεται τουλάχιστον τοις μετρητοίς και όχι όπως στις ταβέρνες. Όταν τελειώνει νωρίς, ψαρεύει μόνος του χταπόδια και τα πουλά την επομένη. Έβαλε μάλιστα και μια ταμπέλα: «Ψάρια απ’ τον καπετάν-Αντρέα Ζέπο». Τα λεφτά δεν έφταναν όμως, και η γυναίκα του, η κυρά Κατίνα, αναγκάζεται να ξενοδουλέψει. Τυχερή στην ατυχία της, την παίρνει βοηθό στο σπίτι της η Φανή, η γυναίκα του λογοτέχνη Κώστα Σούκα. Η Φανή ευεργετήθηκε από τον καπετάνιο όταν στην κατοχή της έδινε, μαζί με τόσους άλλους, από μια χούφτα ψάρια και επιβίωσαν. Γρήγορα ο καπετάνιος συνδέθηκε με τη φιλολογική συντροφιά του Σούκα, η οποία τον δέχθηκε με σεβασμό και αγάπη· εκεί τον γνώρισε και ο Ευ. Αθηναίος. Απ’ αυτούς τους ανθρώπους βρήκε μια αναγνώριση για όσα έκανε στην κατοχή. Εντυπωσίαζε μάλιστα τη συντροφιά, με την έντονη φιλοσοφική του διάθεση, εκείνη την εποχή των γηρατειών του, όταν σκεπτόταν τα παλιά: 
              «Είμαι από κείνους τους ανθρώπους που δεν ξεχνούν να θυμούνται το καλό που τους έκαναν. Δεν είμαι σαν κάποιους άλλους, που θυμούνται πάντα να ξεχνούν» (σελ. 287).
                  Αλλά είχε πια μεγαλώσει: «περί το τέλος του 1969 ο καπετάν-Αντρέας άνοιξε τα πανιά του και έφυγε».
              Ας ολοκληρώσουμε με δύο πληροφορίες που συλλέξαμε γράφοντας αυτό το κείμενο.
                  Το καΐκι του, που είχε το όνομα της γυναίκας του, η «Αικατερίνη», εξακολουθεί να ταξιδεύει.
               Στη σειρά ντοκυμαντέρ της Ν.Ε.Τ. «Αιγαίο νυν και αεί», στο επεισόδιο «Αέρας στα πανιά μας», βλέπουμε με αρκετές λεπτομέρειες την «Αικατερίνη», που πλέον ονομάζεται «Ζέπος». 
              Ακούμε μάλιστα και τον
              Παπαϊωάννου να μιλάει για τον καπετάν-Αντρέα. Ο Παπαϊωάννου δεν ξέχασε τον φίλο του, και αμέσως μετά τον θάνατό του, του αφιέρωσε ένα ακόμη τραγούδι, το «Ο Ζέπος εκουράστηκε», ένα ζεϊμπέκικο σε πένθιμο ρυθμό, που τραγούδησε ο Βαγγέλης Περπινιάδης: «Τα ταβερνάκια γύρισε / για τη στερνή του τσάρκα / και καπετάνιος μπάρκαρε / στου Χάροντα τη βάρκα…».

              Το τραγούδι 

              Ακόμη και όσο ζούσε ο καπετάν-Αντρέας, το τραγούδι του Παπαϊωάννου ήταν πασίγνωστο· μάλιστα, ο Μάνος Χατζηδάκης διασκεύασε ορχηστρικά τον «Ζέπο» στον δίσκο του «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη» το 1962.Προσωπικά, χωρίς να έχω ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις, πάντα πίστευα ότι ο «Ζέπος» είναι παραδοσιακός νησιώτικος χορός. Επί πλέον, διαβάζοντας το βιβλίο του Ευ. Αθηναίου, συνειδητοποίησα ότι οι στίχοι του είναι αυθεντικά λαϊκοί με την έννοια ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι στίχοι δημοτικού τραγουδιού αφ’ ου διασώζει (και μάλιστα με συνοπτική ακρίβεια) την ιστορία ενός υπαρκτού προσώπου, όπως συνήθως συμβαίνει στα δημοτικά μας τραγούδια.
                  Ας μελετήσουμε, λοιπόν, το τραγούδι, σε συνάρτηση με τις πληροφορίες του βιβλίου:

              «Μια ψαροπούλα / είναι αραγμένη / μπρος στ’ ακρογιάλι / το Ζέπο περιμένει»
                  Τις «ψαροπούλες», τα ψαροκάικα δηλαδή, τις αράζουν βέβαια μπροστά στην ακρογιαλιά. 
              Ο καπετάν-Αντρέας όμως, την άραζε ακόμη και μπροστά στην άμμο του μαγαζιού που έπαιζε
               ο Παπαϊωάννου (σελ. 196).

              «Καπετάν-Αντρέα Ζέπο / χαίρομαι όταν σε βλέπω»
                  Ο Ζέπος επισκεπτόταν το μαγαζί του Παπαϊωάννου και άφηνε αρκετά χρήματα, γι’ αυτό και 
              ο Παπαϊωάννου «χαιρόταν όταν τον βλέπει». Μάλιστα, συχνά τραγούδαγε: «καπετάν-Αντρέα Ζέπο / βαλ’ το χέρι στο γελέκο» διότι ο Ζέπος έβγαζε από τη τσέπη του γιλέκου χρυσές λίρες (σελ. 73).

              «Όλοι καλάρουνε / μα δε πιάνουν ψάρια, / καλάρ’ ο Ζέπος / και πιάνει καλαμάρια»
                  Ο Ζέπος αγόρασε ένα ευέλικτο τρεχαντήρι με μηχανή ντίζελ, την «Αικατερίνη», που έκανε τέσσερις με πέντε καλάδες την ημέρα μέχρι 1.200 μέτρα απ’ τ’ ακρογιάλι, όταν οι υπόλοιπες βάρκες (με τα κουπιά) έκαναν δύο καλάδες την ημέρα μέχρι 400 μέτρα απ’ το γιαλό 
              (σελ. 60-61). Οι άλλες βάρκες, που είχαν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους, δεν έπιαναν πάντα καλό μεροκάματα. Ο καπετάν-Αντρέας όμως, καθώς ψάρευε μόνος του, πάντα γέμιζε τον σάκο.

              «Έγια μόλα έγια λέσα / έχει ο σάκος ψάρια μέσα»
                  Το «έγια μόλα έγια λέσα» είναι παράγγελμα όταν τραβάμε κουπί. Ο σάκος πέφτει στη θάλασσα και σ’ αυτόν συγκεντρώνονται τα ψάρια, οπότε πρέπει να κωπηλατήσει το πλήρωμα για να τραβήξει η τράτα τον σάκο και να μαζευτούν τα ψάρια. Ο Ζέπος είχε μηχανοκίνητη βάρκα, αλλά επειδή στην κατοχή η βενζίνη σπάνιζε, ίσως σε κάποια σημεία του ψαρέματος το πλήρωμα κωπηλατούσε. Δεν αποκλείεται, βέβαια, ο Παπαϊωάννου να χρησιμοποιεί το ναυτικό αυτό παράγγελμα απλώς για να προσδώσει εντονότερα το θαλασσινό στοιχείο στο τραγούδι του.

              «Μέσα στο τσούρμο του / ειν’ όλοι οι πότες / εξ ειν’ απ’ την Κούλουρη / κι εξ’ Αϊβαλιώτες»
                  Η απόδοση «ειν’ όλοι ιππότες» που τραγουδιέται συχνά, φαίνεται λανθασμένη, καθώς η λέξη «ιππότες» είναι άσχετη· αντιθέτως, η λέξη «πότες» ταιριάζει επακριβώς…
                  Πριν από τη μικρασιατική καταστροφή, στο Φάληρο ψάρευαν Κουλουριώτες (Σαλαμίνιοι) –
               η γυναίκα του Ζέπου καταγόταν από μια απ’ αυτές τις οικογένειες. Μετά κατοίκησαν στο Τουρκολίμανο πρόσφυγες από τ’ Αϊβαλί που δούλευαν στις τράτες του Φαλήρου (σελ. 66-68). Το τσούρμο των δώδεκα ατόμων ίσως φαίνεται υπερβολικό· εν τούτοις, χρειάζονταν οκτώ με δώδεκα ναύτες για να βγάλουν την ψαροπούλα στη στεριά (σελ. 65), ξέχωρα το πλήρωμα στην τράτα.

              «Αστακούς και καραβίδες / που’ ναι για τους μερακλήδες / έγια μόλα έγια λέσα / έμπα στη βαρκούλα μέσα».
                  Ο Ζέπος, ό,τι εκλεκτότερο έπιανε στην καλάδα (μεγάλες γαρίδες, καλαμάρια κτλ.), δεν το πούλαγε αλλά το ’τρωγε μαζί με τους φίλους του (σελ. 88, πρβλ. 268). Πάντως, οι δύο πρώτοι στίχοι της τελευταίας στροφής ίσως είναι μεταγενέστεροι, γιατί δεν υπάρχουν στην πρώτη εκτέλεση του Παπαϊωάννου το 1946. Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Περπινιάδης τραγούδαγε: «καλαμάρια και γαρίδες / που τα τρων’ οι μερακλήδες». Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δύο αυτοί στίχοι φαίνονται ασύνδετοι με το υπόλοιπο τραγούδι αλλά δεν αποκλείεται να τους προσέθεσε ο ίδιος ο Παπαϊωάννου αργότερα σε κάποια άλλη περίσταση.

                  Είναι εντυπωσιακό ότι όλοι οι στίχοι του τραγουδιού ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα χωρίς υπερβολές, όπως σαφώς συνάγεται από τα χωρία του βιβλίου στα οποία παραπέμπουμε. Όσα αναφέραμε συνοψίζει με τον καλλίτερο τρόπο ο Μίκης Θεοδωράκης: όταν άκουσε για πρώτη φορά τον «Ζέπο», εξόριστος στην Ικαρία, εντυπωσιάστηκε από τον καθαρό λαϊκό στίχο που μπορεί να έχει ένα τραγούδι για μπουζούκι (σελ. 188). Στο σημείο αυτό έγκειται η έμπνευση του Παπαϊωάννου και η διαχρονικότητα του τραγουδιού.


              Το θρυλικό βεσπάκι...άφησε εποχή

              $
              0
              0


              Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ
              ένα τρίο, μια παρέα αγαπημένη, 
              επερνούσαμε ζωή ευτυχισμένη
              τη χαρά έχοντας πάντα οδηγό.
              Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ.

              Έτσι αχώριστοι κι οι τρεις μας ρε παιδιά
              επεράσαμε ένα φίνο καλοκαίρι
              πριν το χωρισμό ο χειμώνας να μας φέρει
              εγλεντήσαμε τρελά το ομολογώ.
              Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ.

              Με το πρώτο του χειμώνα το βοριά
              το βεσπάκι μου χαλάει το καημένο
              το κορίτσι μ` απαρνιέται θυμωμένο
              μες στο κρύο και στη λύπη να ριγώ
              κι απ` το τρίο, μόνος έμεινα εγώ.

              Μα το θάρρος μου δε χάνω στη ζωή
              το βεσπάκι μου θα το επισκευάσω
              και κορίτσι άλλο πιο όμορφο θα πιάσω
              να γλεντάμε όπως πάντα εξηγώ.
              Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ.

              Φώτης Πολυμέρης

              Κώστας Τσάκωνας: «Τα εγκεφαλικά με φυλάκισαν στο σπίτι»

              $
              0
              0


              Για τη δύσκολη περίοδο που διανύει μετά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, τα εγκεφαλικά που έπαθε και την αδυναμία του να παίξει πια στο θέατρο μίλησε ο Κώστας Τσάκωνας.

              «Έχω αρκετά προβλήματα υγείας και αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να αποσυρθώ οριστικά από όλα. Δεν μπορώ να ξαναπαίξω. Προσπαθώ να βοηθάω όσο μπορώ τα δύο άρρωστα αδέλφια μου, αυτό που έπρεπε να κάνει η πολιτεία που μας τα παίρνει κανονικά. Όσο είσαι στα πάνω σου και σε έχουν ανάγκη σε παίρνουν τηλέφωνο οι “συνάδελφοι”», δήλωσε ο ηθοποιός στην εφημερίδα News.
               
              Και συνέχισε: «Πλέον μπορώ να σταθώ όρθιος μόνο 15 λεπτά τη μέρα, λόγω προβλήματος με τη μέση μου. Το ατύχημα με το δέντρο το 2004 (σ.σ. είχε πέσει στο κεφάλι του ολόκληρο δέντρο) μου δημιούργησε απώλεια μνήμης, έπαθα εγκεφαλικά και πολλά άλλα», ενώ εξομολογήθηκε πως πλέον παραμένει κλεισμένος στο διαμέρισμά του στην Αργυρούπολη, χωρίς να μπορεί να πάει πουθενά.
               
              Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία του να βρεθεί για μια ακόμη φορά στη σκηνή: «Θα ήθελα να παίξω για τελευταία φορά, να αντικρίσω τον κόσμο και να με χειροκροτήσει. Όμως πάνω από 15 λεπτά δεν μπορώ να είμαι όρθιος.

               Πονάω. Πονάω πάρα πολύ. Και όλα αυτά είναι απόρροια των εργασιών που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Έφτιαξα ένα σπίτι τετραώροφο μόνος μου.
               Όλα μα όλα τα έκανα εγώ. Κράτησα μερικά χρήματα για να έχω αξιοπρεπή γεράματα και βλέπω να μου τα παίρνει τώρα η Εφορία».
              Πρώτο ΘΕΜΑ 

              Εν Αθήναις....τα δόντια

              $
              0
              0


              Υπήρχαν οδοντίατροι εκείνα τα χρόνια αλλά πόσοι πήγαιναν από την γειτονιά
              σε αυτόν δεν έχει σημασία.
              Η μασέλα του ηλικιωμένου σήμαινε ότι ήταν ...εύπορος.
              Έβαζε και μερικές χρυσές θήκες και ανέβαζε το κασέ του ειδικά ο γεροντοκόρος
              ή ο χήρος που ήθελε να παντρευτεί.
              Πώς βολευόντουσαν οι...ασθενείς με πονόδοντο στην γειτονιά;
              Με γιατροσόφια από μια θαρραλέα γυναίκα που το έλεγε η περδικούλα της.
              Δεν ζητούσε χρήματα αλλά όλοι άφηναν ότι μπορούσαν....
              Μέχρι εξαγωγές έκανε ....
              Ζέστενε την τανάλια της (οδοντιατρική) και χωρίς αναισθητικό πέταγε
              το κουφαλιασμένο....
              Μερικά καλμόλ μετά και αλατόνερο....κανένας δεν είχε πεθάνει.
              Για τα παιδιά ήταν εύκολη η δουλειά της με τα δόντια που αλλάζανε.
              Δέσιμο με κλωστή και έξω από το σπίτι ο "ασθενής" να κοιτάει τα κεραμίδια
              για να δεί πού θα πετάξει το παλιό δοντάκι.
              Και εκείνο μισοκλαμένο χάζευε....και περίμενε να δεί το πουλί που θα πήγαινε
              να πάρει το παλιό δόντι.
              Η στοματική υγιεινή άγνωστη τότε και η οδοντόκρεμα ...πολυτέλεια.
              Η  ΚΟΛΥΝΟΣ ήταν γνωστή ....
              Έβλεπες σημερινούς πενηντάρηδες να μοιάζουν για ογδοντάρηδες χωρίς δόντια.
              Τα μάγουλα ρουφηγμένα μέσα .
              Όσοι είχαν μασέλα την πρόσεχαν ως κόρη οφθαλμού....ήταν πολύτιμη...
              κόστιζε μια περιουσία για την δική τους τσέπη.
              Αρκετοί την χρωστούσαν ακόμα αφού την πλήρωναν με δόσεις.
              Περάσανε τόσα χρόνια και μας έφεραν πάλι πίσω στα παλιά να βλέπουμε
              το οδοντιατρείο σαν το κοσμηματοπωλείο του ΖΟΛΩΤΑ.

              πίσω στα παλιά

              Αγία Υπομονή

              $
              0
              0


              Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ αυγούστα και αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», ήταν θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δραγάση, ενός από τους πολλούς ηγεμόνες - κληρονόμους του μεγάλου Σέρβου κράλη (=βασιλιά) Στεφάνου Δουσάν. Καταγόταν από βασιλική και ευλογημένη γενιά. Στους προγόνους της συγκαταλέγονται άνθρωποι που αγίασαν (π.χ. ο Στέφανος Νεμάνια, σέρβος βασιλέας και κτίτορας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους = όσιος Συμεών ο Μυροβλύτης). Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης ανέλαβε την ηγεμονία του σημερινού βουλγαρικού τμήματος της βορειο - ανατολικής Μακεδονίας, στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Αξιού και Στρυμώνος.
              Η γέννησή της τοποθετείται στα αμέσως μετά τον θάνατο το Δουσάν χρόνια. Η ανατροφή, η μόρφωση, η αγωγή της, ήταν διαποτισμένα με ό,τι ανώτερο υπαγόρευε το βυζαντινό ιδεώδες, διότι οι Σέρβοι είχαν επηρεαστεί πολύ από τον βυζαντινό πολιτισμό. Ένοιωθε τον εαυτό της περισσότερο ταυτισμένο με τον πολιτισμό και κυρίως με την εθνική συνείδηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Συναισθηματικά και ουσιαστικά έρρεπε μάλλον προς το Βυζάντιο, του οποίου επέπρωτο να γίνει Αυγούστα και Αυτοκρατόρισσα, περά προς την γενέθλιο σερβική πατρίδα.
              Κοντά σ' αυτά και πάνω απ' αυτά, γαλουχήθηκε με την πατροπαράδοτη στην οικογένειά της, ακράδαντη ορθόδοξη πίστη στο Θεό. Αυτή η πίστη είναι που θα την οδηγεί, θα την φωτίζει, και θα την εμπνέει στην πολυτάραχη γεμάτη θλίψεις και δοκιμασίες ζωή της. 
              Υπολογίζεται νάταν 19 περίπου χρονών όταν παντρεύτηκε τον Μανουήλ Β' Παλαιολόγο (τέλη του 1390), λίγους μήνες πριν γίνει Αυτοκράτορας.
              Η καινούργια ζωή της Ελένης - αγίας Υπομονής, από την αρχή της έδειξε ότι θα ήταν Γολγοθάς. Πολλές ήταν οι φορές που χρειάστηκε να πιει το ποτήρι της προσβολής και του εξευτελισμού στο πλευρό του συζύγου της όχι μόνο από τους αλλόθρησκους, αλλά και από τα κατ' όνομα χριστιανικά κράτη της Δύσεως, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να βρει τρόπους σωτηρίας της ετοιμοθάνατης Αυτοκρατορίας.
              Η Ελένη - αγία Υπομονή απεδείχθη εξαιρετικός άνθρωπος που συγκέντρωνε πολλές και μεγάλες αρετές, και ψυχική δύναμη. Έδειξε ότι είχε απόλυτη συναίσθηση τόσο της θέσης της και των περιστάσεων, όσο και του ρόλου που αυτές της υπαγόρευαν, σε όλα τα επίπεδα.
              Αγαπούσε το λαό. Ήταν η μεγάλη μάννα που ο καθένας μπορούσε να προστρέξει. Συμμεριζόταν τις αγωνίες του και ανησυχίες του ενώπιον των φοβερών εθνικών κινδύνων και προσπαθούσε πάντοτε με την προσευχή, με την πραότητά της και με γλυκά και παρηγορητικά της λόγια να τον ενισχύσει. Είναι πολύ χαρακτηριστικά και εύγλωττα μέσα στην λακωνικότητά της τα όσα γράφει για την Αυτοκρατόρισσα, ο σύγχρονός της φημισμένος φιλόσοφος Γεώργιος Γεμιστός - Πλήθων: «Η Βασιλίς αύτη με πολλήν ταπείνωσιν και καρτερικότητα εφαίνετο να αντιμετωπίζει και τας δύο μορφάς της ζωής. Ούτε κατά τους καιρούς των δοκιμασιών απεγοητεύετο, ούτε όταν ευτυχούσε επανεπαύετο, αλλά εις κάθε περίπτωσιν έκανε το πρέπον. Συνεδύαζε την σύνεσιν με την γενναιότητα, περισσότερον από κάθε άλλην γυναίκα. Διεκρίνετο δια την σωφροσύνην της. Την δε δικαιοσύνην την είχε εις τελειότατον βαθμόν. Δεν εμάθαμε να κάμνει κακόν εις ουδένα, ούτε μεταξύ των ανδρών, ούτε μεταξύ των γυναικών. Αντιθέτως εγνωρίσαμε να κάμνει πολλά καλά και εις πολλούς. Με ποίον άλλον τρόπον δύναται να φανεί εμπράκτως η δικαιοσύνη, εκτός από το γεγονός του να μη κάμνει κανείς ποτέ θεληματικά και σε κανέναν κακό, αλλά μόνον το αγαθόν σε πολλούς;»
              Στάθηκε αντάξια του φιλόσοφου και φιλόχριστου συζύγου της Μανουήλ. Στάθηκε άξια δίπλα του για 35 χρόνια, «συνευδοκόντας», σύμφωνα με σύγχρονή τους μαρτυρία, δηλ. όλα γινόντουσαν με συμφωνία, ομόνοια, συναπόφαση, εν πνεύματι Χριστού και αγωνιστική αγιότητα. Κατόρθωναν να τιμούν την αρετή με λόγια και έργα. «Λόγω μεν διδάσκοντας το πρακτέον, έργω δε γενόμενοι πρότυπα και εικόνες εφηρμοσμένης αγάπης».
              Στο ευλογημένο ζευγάρι ο Θεός χάρισε οκτώ παιδιά. Έξι αγόρια από τα οποία τα δύο ανέβηκαν στον αυτοκρατορικό θρόνο, ο Ιωάννης Η' και ο Κωνσταντίνος ΙΑ', ο τελευταίος θρυλικός αυτοκράτορας. Ο Θεόδωρος, ο Δημήτριος και ο Θωμάς διετέλεσαν δεσπότες του Μυστρά, και ο Ανδρόνικος της Θεσσαλονίκης. Και δύο κορίτσια, τα οποία όμως πέθαναν σε μικρή ηλικία. Η πολύτεκνη και φιλότεκνη μητέρα γαλούχησε τα παιδιά της με τα νάματα της πίστεως και τη γλυκύτατη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, τα οδηγούσε σε ιερά προσκυνήματα και σεβάσμια Μοναστήρια της Βασιλεύουσας, και επιζητούσε υπέρ αυτών τις ευχές των αγίων ασκητών και Γερόντων. Τα ανέθρεψε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», και ποτέ δεν «έπαυσε μετά δακρύων προσευχής και αγάπης να νουθετή ένα έκαστον».Με υπομονή και επιμονή, με προσοχή και προσευχή σμίλεψε τους χαρακτήρες τους, τους έδωσε μαζί με το «ζην»και το «εύ ζην». Έτσι, κατάφερε, μεταξύ άλλων, να θέσει τέρμα στις επί 90 περίπου χρόνια συγκρούσεις μεταξύ των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας για την εξουσία που είχαν εξαντλήσει την αυτοκρατορία. Οι όποιες διαφορές απόψεων η διενέξεις παρουσιάζονταν (μετά το θάνατο του Μανουήλ), ξεπερνιόνταν ήσυχα με το κύρος της μητρικής της παρέμβασης και της προσευχής της.
              Ιδιαίτερη ήταν η αγάπη της για τα Μοναστήρια. Εκεί αναπαυόταν, ξεκουραζόταν η ψυχή της, αντλούσε δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια. Αυτό, το ενέπνευσε σε όλη την οικογένειά της. Ο σύζυγός της αφού παρέδωσε τον θρόνο στον πρωτότοκο Ιωάννη, δύο μήνες πριν τον θάνατό του (29 Μαρτίου 1425), απεσύρθη στη Μονή του Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκάρη μοναχός με το όνομα Ματθαίος. Η ίδια, μετά το θάνατο του συζύγου της έγινε μοναχή (1425) στη Μονή της κυράς Μάρθας, με το όνομα Υπομονή. Και τρία από τα παιδιά τους επίσης έγιναν μοναχοί, ο Θεόδωρος και ο Ανδρόνικος (μ. Ακάκιος) στη Μονή του Παντοκράτορος, και ο Δημήτριος (μ. Δαυίδ) στο Διδυμότειχο
              Ακόμα, εν όσω βρισκόταν στην πατρίδα της, μαζί με τον πατέρα της έκτισαν την Ι.Μ. Παναγίας Παμμακαρίστου στο Πογάνοβο της πόλης Δημήτροβγκραντ της Ν.Α. Σερβίας. Στην Κωνσταντινούπολη είχε συνδεθεί με την Ι. Μ. του Τιμίου Προδρόμου της Πέτρας, όπου φυλαγόταν το ιερό λείψανο του οσίου Παταπίου του θαυματουργού, στον οποίο η αγία Υπομονή έτρεφε ιδιαίτερη ευλάβεια. Η Μονή είχε ιδρυθεί από τον συνασκητή του οσίου Παταπίου στην Αίγυπτο, όσιο Βάρα, έξω από την πύλη του Ρωμανού πριν από το 450μ.Χ. Με την συμβολή της αγίας ιδρύθηκε στη Μονή γυναικείο γηροκομείο με την επωνυμία «Η ελπίς των απηλπισμένων». Η ευλάβειά της προς τον όσιο Πατάπιο φαίνεται από το γεγονός ότι ο αγιογράφος του σπηλαίου του οσίου Παταπίου στα Γεράνεια όρη της Κορινθίας θεώρησε απαραίτητο να ιστορήσει την αγία Υπομονή δίπλα από το σκήνωμα του οσίου.
              Άνθρωπος φωτεινός και φωτισμένος η αγία Υπομονή, προικισμένη με πολλά τάλαντα, που τα «εμπορεύθηκε» με σύνεση και σωφροσύνη και τα πολλαπλασίασε, κατάφερε με την αρετή, την άσκηση και την καρτερία της να φθάσει σε δυσανάβατα μέτρα αρετής. Μια σημαντική φυσιογνωμία εκείνης της εποχής ο Γεννάδιος Σχολάριος, ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την άλωση, στον Παραμυθητικό του Λόγο προς τον Βασιλέα Κωνσταντίνο ΙΑ', «Επί τη κοιμήσει της μητρός Αυτού αγίας Υπομονής», αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
              «Την μακαρίαν εκείνην Βασίλισσαν όταν την επεσκέπτετο κάποιος σοφός, έφευγεν κατάπληκτος από την ιδικήν της σοφίαν. Όταν την συναντούσε κάποιος ασκητής, αποχωρούσε, μετά την συνάντηση, ντροπιασμένος δια την πτωχείαν της ιδικής του αρετής, συγκρινομένης προς την αρετήν εκείνης. Όταν την συναντούσε κάποιος συνετός, προσέθετεν εις την ιδικήν του περισσοτέραν σύνεσιν. Όταν την συναντούσε κάποιος νομοθέτης, εγινόταν προσεκτικώτερος. Όταν συνομιλούσε μαζί της κάποιος δικαστής, διεπίστωνε ότι έχει ενώπιόν του έμπρακτον Κανόνα Δικαίου. Όταν κάποιος θαρραλέος (τη συναντούσε), ένοιωθε νικημένος, αισθανόμενος έκπληξιν από την υπομονήν, την σύνεσιν και την ισχυρότητα του χαρακτήρος της. Όταν την επλησίαζε κάποιος φιλάνθρωπος, αποκτούσε εντονώτερο το αίσθημα της φιλανθρωπίας. Όταν την συναντούσε κάποιος φίλος των διασκεδάσεων, αποκτούσε σύνεσιν, και, γνωρίζοντας την ταπείνωσιν εις το πρόσωπόν της, μετανοούσε. Όταν την εγνώριζε κάποιος ζηλωτής της ευσεβείας, αποκτούσε μεγαλύτερον ζήλον. Κάθε πονεμένος με τη συνάντηση μαζί της, καταλάγιαζε τον πόνο του. Κάθε αλαζόνας αυτοτιμωρούσε την υπερβολικήν του φιλαυτίαν. Και γενικά κανένας δεν υπήρξε, που να ήλθεν εις επικοινωνίαν μαζί της και να μην έγινε καλύτερος».
              Ο Θεός ευδόκησε να μην ζήσει τις τελευταίες τραγικές στιγμές της Αυτοκρατορίας. Την κάλεσε κοντά Του στις 13 Μαρτίου 1450, έχοντας διανύσει 35 χρόνια ως Αυτοκρατόρισσα και 25 ως ταπεινή μοναχή. Ο σύγχρονός της διάκονος Ιωάννης Ευγενικός, αδελφός του Μάρκου του Ευγενικού Αρχιεπισκόπου Εφέσου, στον Παραμυθητικό του Λόγο προς τον Κων/ νον Παλαιολόγον επί τη κοιμήσει της Μητρός του αγίας Υπομονής συνοψίζει:
                     «Ως προς δε την αοίδιμον, εκείνην Δέσποινα Μητέρα σου, τα πάντα εν όσω ζούσε, ήσαν εξαίρετα, η πίστις, τα έργα, το γένος, ο τρόπος, ο βίος, ο λόγος και όλα μαζί ήσαν σεμνά και επάξια της θείας τιμής και, όπως έζησε μέτοχος της θείας Προνοίας, έτσι και ετελεύτησεν».
                     Η «Αγία Δέσποινα»,όπως την ονομάζει ο Γεώργιος Φραντζής, συνέδεσε την έννοια του μοναχικού της ονόματος (Υπομονή) με τον τρόπον αντιμετωπίσεως και των ευτυχών στιγμών και των απείρων δυσκολιών της όλης ζωής της. Υπομονή κατά βίον, πράξιν και μοναχικό όνομα. «Τη υπομονή αυτής εκτήσατο την ψυχήν αυτής».
              (Από το ημερολόγιο του 2006 της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης).

              ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

              Viewing all 12885 articles
              Browse latest View live


              <script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>