Quantcast
Channel: Πίσω στα παλιά
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Δημοτικές τουαλέτες πλατείας συντάγματος - Ορατότης μηδέν

$
0
0




Πριν λίγες ημέρες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε τις δημοτικές τουαλέτες στην πλατεία συντάγματος. Πρέπει να σημειώσουμε πως οι εργαζόμενοι κάνουν οτι μπορούν για την καθαριότητα του χώρου παρόλο που δεν διαθέτουν τίποτα.

Συγκεκριμένα το τζάμι της πόρτας είναι σπασμένο από τα επεισόδια του Ιουλίου 2011 και στην θέση του μπήκε ενα πλαστικό κάλυμα.

Είδη καθαρισμού, απορρυπαντικά και χαρτί υγείας δεν υπάρχουν πλέον λίγο μετά αφού ανέλαβε η δημοτική αρχή Καμίνη.

Οι πόρτες είναι σπασμένες, οι λάμπες έχουν καεί, οι περισσότερες τουαλέτες έχουν βουλώσει και έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ζητήσαμε σαπούνι από τον δημοτικό υπάλληλο πήραμε την εξής απάντηση. "Να σου δώσω λίγο από το δικό μου που φέρνω από το σπίτι"

Ερώτηση προς τον Δήμαρχο. Κύριε Καμίνη αν οι τουαλέτες του πιο κεντρικού σημείου της Αθήνας που τις επισκέπτονται καθημερινά και δεκάδες τουρίστες είναι σε αυτή την κατάσταση πως είναι όλες οι υπόλοιπες;

Τι πρέπει να περιμένουμε (εκτός το να τελειώσει η θητεία σας) για να βελτιωθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;





Μαρτυρίες από τα χρόνια της φτώχειας

$
0
0

24ΝΟΕ

Αυτές οι μαρτυρίες είναι από τα χρόνια της φτώχειας και  δεν ανήκουν στο  πολύ μακρινό παρελθόν,χρόνια δύσκολα που μερικοί θυμούνται ακόμα.
” Μας βρήκε
 ο πόλεμος μετά… φτώχεια …και να ‘ χεις τον άντρα να σε δέρνει όλη την ώρα επειδή είχε νεύρα,έτσι ήταν τότε,όλοι τις έδερναν τις γυναίκες τους.Δεν αντέχονταν αυτό.
Πήρα τα πέντε παιδιά μου κι έφυγα,πήγα σε μια καλύβα με τσίγκια..
Μάζευα λάχανα και τα τάιζα.Έδινα λάχανα για να μου δώσει η γειτόνισσα αυγά,όλοι βοηθούσαν,ανταλλάσοντας τρόφιμα.
Μόνη μου τ’ ανέστησ
α,τα έκανα άξιους ανθρώπους,εκείνα τα χρόνια να μην ξανάρθουν”.
    ” Γάλα;που να το βρούμε;τους έδινα όταν κάποιο ήταν άρρωστο,τις υπόλοιπες μέρες τσάι.Το σπίτι παλιό,όλα μαζί σ’ ένα δωμάτιο,εκεί κοιμόταν ,εκεί μαγείρευα κι όταν έβρεχε η παλιά σκεπή έσταζε,βάζαμε κουβαδάκια.
    Κρέας;που να το βρούμε τότε;μια φορά το μήνα.
    Δόξα τω Θεώ,μια χαρά είναι τώρα,πήραν το δρόμο τους,σπούδασαν,έκαναν οικογένειες.
    Άσε,εκείνα τα χρόνια ήταν καταδίκη.
    …αντέξαμε…παλέψαμε όμως”….
    “Ο άντρας μου μ’ έδερνε …δεν είχαμε  γάλα και ξέσπαγε πάνω μου,που να δανειστώ;ντρεπόμουν…τα τάιζα κουρκούτι,κριθαράκι κι ό,τι άλλο σοφιζόμουν,με λίγα υλικά ,λίγο λάδι αλλά γέμιζε η κοιλιά τους και να ‘ χεις να πλένεις τις πάνινες πάνες με τα χέρια,δεν είχαν τότε pampers,με το κορμί σακατεμένο από την κούραση και το αλεύρι με οικονομία,μ’ ένα τσουβάλι να περάσουμε ένα μήνα κι αν τελείωνε πιο νωρίς ο αφέντης,( σεμπριές) μας έβαζε τις φωνές…9 στόματα ένα τσουβάλι αλεύρι πώς να φτάσει;”
    ” Έκανα χωράφι όλη μέρα με τ’ άλογα κι η θειά μου -που της έκανα το χωράφι-μου έδινε ψωμί μπαγιάτικο 7 ημερών για να μην τρώω πολύ ,το ξερό ψωμί δεν τρώγεται εύκολα.
    Ψωμί ξερό κι ελιές( έτρωγα στο χωράφι)για να πάω το μεροκάματο στη μάνα μας-χήρα-,άλλα 7 στόματα είχε να ταΐσει.
    Θυμάμαι μάζευε τα σαλιγκάρια ,τα έβραζε για να φάμε και πέταγε το κέλυφος τη νύχτα να μην τη δουν.Ήταν περήφανη,
    Τα πόδια μου ακόμα πονάνε,κοντό παντελόνι το χειμώνα μεσ’ τα νερά τι θα καναν;”
    ” Από το χάραμα ως τη δύση μάζευα σιτάρια.
    Βγήκαν τ’ αποτελέσματα,πέρασα στη Νομική,πήγα Αθήνα σκεφτόμουν
     πώς να πάω στη Πανεπιστήμιο,ήταν μακριά,ο μεγάλος αδελφός μου δούλευε κι η μάνα μας τί να μας στείλει;είχε να ταΐσει άλλα 5 στόματα.
    Φύλαγα τα λεφτά για την επιστροφή είχε όλο ανηφόρα ,πήγαινα με τα πόδια.
    Τα παράτησα,πήγα φαντάρος κι έφυγα στο εξωτερικό.
    Δούλεψα σκληρά,αλλά τα κατάφερα,δύσκολα χρόνια κι όμορφα συνάμα…τίποτα δε μου χαρίστηκε,παλέψαμε και τα καταφέραμε…”
    “Όταν  ήρθαμε…. κουρελιασμένοι,μας έδωσαν σανίδες για να φτιάξουμε καλύβες,ξεριζωμένοι να μας βρίζουν ετούτοι,τουρκοπιάσματα μας έλεγαν και θύμωνα αλλά έπνιγα το θυμό μου ,μας κοιτούσαν περιφρονητικά-τι ντροπή-  ξεκινήσαμε από το τίποτα και τώρα τα παιδιά μου έχουν πολυκατοικίες στο Αγρίνιο,δουλέψαμε σκληρά αλλά δόξα να ‘χει η Παναϊα ,τα καταφέραμε”…
    Αυτές οι μαρτυρίες είναι πραγματικές,άνθρωποι της βιοπάλης που τα κατάφεραν όπως και χιλιάδες άλλοι.
    Ας γίνουν παράδειγμα προς μίμηση.
    Άντεξαν,τα έβαλαν με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης,εξασφάλισαν ένα ιδανικό μέλλον για τα παιδιά τους,τα σπούδασαν .
    Έτσι αντιμετώπιζαν τη φτώχεια οι άνθρωποι του Ξηρομέρου!Η στάση ζωής τους ας γίνει πλοηγός στη ζωή μας….το παράδειγμα τους προς μίμηση ….
    Έκαναν το καθήκον τους.
    Οι μαχητές της ζωής.

Εν Αθήναις....στα Σεπόλια

$
0
0


Γνωριζόντουσαν από τα χρόνια της Σμύρνης....ήρθαν μετά την καταστροφή
και κουμπαριάσανε.
Οι δύο αδελφές δηλαδή παντρέψανε την ψυχοπαίδα τους με ένα νέο
 από το Αϊβαλί.
Η γνωριμία έγινε μέσα στο πλοίο των συμμάχων που τους πήρε από τον "συνωστισμό" και τους έφερε στον Πειραιά.
Οι αδελφές είχαν καταφέρει να πάρουν μαζί  τα χρυσαφικά τους ....
Αγόρασαν μονοκατοικία στα Σεπόλια....η μια ήταν δασκάλα πιάνου και η άλλη μοδίστρα με δικό της ατελιέ κάποτε στην Σμύρνη....
Έγινε γρήγορα γνωστή και δεν άργησε να βρεθεί στην Βασιλική Αυλή να ράβει
τις κυρίες επι των τιμών ....
Έμεινε ανύπαντρη όμως ενώ η δασκάλα του πιάνου παντρεύτηκε έναν ανώτερο υπάλληλο του Υπουργείου Ναυτικών και καθηγητή στρατιωτικών σχολών....
Μια φορά τον χρόνο ήταν καλεσμένη για φαϊ στα Σεπόλια η οικογένεια 
της ψυχοπαίδας τους που είχε όμως πεθάνει....
Παιδιά εγγόνια στην γραμμή και στην οδό Αυλώνος....
Από την αυλή των θαυμάτων στην χλιδή....
Στο δυώροφο με ξύλινες σκάλες ...με πανέμορφο εσωτερικό κήπο 
και συντριβάνι....ανεξάρτητη κουζίνα με φούρνους...υπηρεσία και μαγείρισα....
Σε μια γωνιά τα δώρα για τα παιδιά των φιλοξενουμένων και εκείνα να τα κοιτάζουν και να αγωνιούν για το πότε θα τα ανοίξουν....γνώριζαν ότι πάντα έπερναν κάτι ξεχωριστό που οι γονείς τους δεν μπορούσαν να αγοράσουν.
Και ερχόντουσαν οι πιατέλες με τα φαγητά.....μπουρεκάκια....σαρμαδάκια....ψητά....
και η ματιά της μάνας επάνω τους για να τους υπενθυμίζει τα όσα τους έλεγε
στην διαδρομή...."να προσέχεις πώς θα τρώς....και ήρεμα...και όχι λαίμαργα..."
Ευτυχώς σε λίγο οι οικοδέσποινες τα έβγαζαν από την δύσκολη θέση...
τα έβαζαν στο διπλανό δωμάτιο με τα άλλα παιδιά...
Κλείνοντας την βραδυά παίρναμε τα δώρα μας και οι μεγάλοι ένα φάκελο
με χαρτζιλίκι για τα ρούχα των παιδιών...λόγω Χριστουγέννων.
Είπαμε άλλα χρόνια διαφορετικά... αλλά που δεν ξεχνάς!

Το «Άστυ» της οδού Κοραή έγινε φτωχότερο

$
0
0

Στη Μνήμη του Αντώνη Στεργιάκη

image

Είμαι σκασμένος γιατί έμαθα πριν λίγο, καθυστερημένα, το θάνατο του Αντώνη Στεργιάκη, του καλού ανθρώπου, του φίλου, του σπουδαίου αιθουσάρχη και διανομέα. Τον είχα γνωρίσει πάρα πολλά χρόνια πριν ως πελάτης του σινεμά «Άττικα» στην πλατεία Αμερικής. Γίναμε φίλοι, το ίδιο και με τα παιδιά του που τα έβλεπα να μεγαλώνουν, και που συνεχίζουν τώρα στο «Άστυ» της οδού Κοραή και την «Άμα φιλμς». Ο Αντώνης με βοήθησε πάρα πολύ, σε πολλές κυριακάτικες, χειμωνιάτικες, μεσημεριανές συνεντεύξεις, κι εγώ του το ανταπέδωσα, όσο γινόταν φυσικά, ταχτοποιώντας πλήρως τα τεύχη του «Κινηματογραφικού Αστέρα» που τα είχε σκόρπια. Ο Αντώνης μού έδωσε ποικίλες πληροφορίες για το βιβλίο μου «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2012. Ιστορίες του αστικού τοπίου», που θ΄ ανέβει για ελεύθερη χρήση οριστικά στο διαδίκτυο το Γενάρη. Και είναι ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη βασική αφιέρωση του βιβλίου.
Διαβάζω τώρα τα μεταθανάτια δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, που αναφέρονται ακριβώς στο «Άττικα», στο «Άστυ», αλλά και στο «Άρτ Εκράν», στο «Αλφβίλ», στο «Ελυζέ» κλπ. Δηλαδή σε αίθουσες περιωπής. Εγώ όμως ξεσηκώνω από το βιβλίο μου τέσσερις ιστορίες που μου είπε ο εξαίρετος Αντώνης για άλλα, λιγότερο γνωστά σινεμά που είχε ο ίδιος, από άλλες, ηρωικές εποχές:
«Άμλετ», Γ΄ Σεπτεμβρίου: «Το ΄68 είχα τον ‘Άμλετ’. Μου κατεβαίνει ένας θεατής από τον εξώστη και μου λέει ‘Πρέπει να ειδοποιήσεις την αστυνομία’. ‘Γιατί;’,του λέω. ‘Κάποιος έχει μια βόμβα μαζί του. Έχει ένα δέμα, ακούγεται’. Τι να κάνω, χούντα είχαμε τότε, σκάγανε πού και πού βόμβες, φώναξα την αστυνομία. Είπα όμως στους αστυνομικούς –ήρθανε αμέσως– ‘Όσο μπορείτε ήρεμα παρακαλώ’. Σινεμά είμαστε, θεατές πολλοί μέσα’. Ανέβηκα κι εγώ μαζί τους στον εξώστη. Εκείνος ο θεατής έδειξε τον άλλο με το δέμα. Ο άνθρωπος κοιμότανε, τόνε τσιμπήσανε οι μπάτσοι, αλαφιάστηκε. Τόνε βγάλανε έξω στο φουαγιέ. Άνθρακες ο θησαυρός. Ένας εργατικός ανθρωπάκος ήτανε, ταλαιπωρημένος, με φτωχικά ρούχα. Κουβάλαγε το κολατσιό του και ένα ξυπνητήρι για να ξυπνήσει. Παλιό ξυπνητήρι, κουρντιστό, με ελατήριο, τικ τακ πολύ δυνατό. Αυτό ακουγότανε. Γελάγαμε μετά όλοι μαζί, κι αυτός κι εγώ κι ο μπάτσοι»
«Άρχων» Ι, Ελληνορώσων: «Κάπου το ΄70, είχαμε συναυλία με τον τραγουδιστή Μιχάλη Βιολάρη. Διπλή, απόγευμα -βράδυ. Απόγευμα κόσμος, ωραία, κανένα πρόβλημα. Το βράδυ ήρθανε μόνο δυο τρεις άνθρωποι μόνο, πού να γίει η δεύτερη συναυλία. Βγαίνω πάνω στην σκηνή, τους εξηγώ, το και το, ματαιώνεται και να ΄ρθουνε ταμείο να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Όλοι το καταλάβανε, εκτός από έναν. Αυτός ο ένας πούλαγε τσαμπουκά. Του κακομίλησα και γω. Τον έδιωξα και του ΄πα να μην ξαναπατήσει στο σινεμά. Ήρθε την άλλη μέρα να δει ταινία, τίποτα, δεν τον άφησα. Λίγες μέρες μετά έγινε ένας άλλος τσαμπουκάς, χοντρός αυτή τη φορά, κι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έσφαξε κάποιον σαν αρνί μέσα στο ‘Κουρδιστό πορτοκάλι’, περίφημο τότε μπιλιαρδάδικο της Πανόρμου. Είδα τη φωτογραφία στην εφημερίδα και τον αναγνώρισα. Ήταν ένας τύπος πολύ γνωστός στην πιάτσα, όπως μου είπανε εκ των υστέρων. Αυτός πήγε φυλακή βέβαια. Εγώ τότε το ΄πιασα: δεν είχα καταλάβει με ποιον τα είχα βάλει, τυχερός στάθηκα».
Άρχων ΙΙ: «Άλλη ιστορία από τον ‘Άρχοντα’ είναι από τη μοναδική φορά που πήγα κι εγώ να βάλω τσόντα. Τσόντα αληθινή, όπως την εννoούσαμε παλιά, δέκα λεπτά μόνο, σφήνα σε κάποια άλλη ταινία. Είχε γίνει η σχετική ενημέρωση στα καφενεία, στόμα με στόμα βέβαια, το σινεμά τίγκα στον κόσμο. Έλα όμως που τ΄ ακούσανε και κάτι χωροφύλακες κι ήρθανε κι αυτοί να δούνε, κι αυτοί στα καφενεία μιλημένοι. Έ, δεν έπαιξα τίποτα, φοβηθήκαμε μη μας τσιμπήσουνε. Αυτά το ΄73 ή ΄74».
«Λουξ», Λεωφόρος Αλεξάντρας: «Δεκαετία ΄60. Παίζαμε ‘Ματωμένοι ορίζοντες’, ξακουστό γουέστερν με τον Γκρέγκορι Πεκ και τον Τσάρλτον Ίστον. Το παίζαμε πολλές μέρες με μεγάλη επιτυχία. Λοιπόν, η ταινία είχε πολύ μεγάλο μήκος και κάποια μέρα είχαμε μείνει λίγο πίσω στο πρόγραμμα, δε θυμάμαι γιατί. Μου λέει ο μηχανικός ‘Να κόψω λίγο;’ ‘Κόψε’, του λέω. Κόβει αυτός κάτι στην τύχη και γίνεται χαμός. Κόσμος το σινεμά, γεμάτο- μόνο που δε μας δείρανε. Μας βρίζανε: ‘Πού να ρε το ξύλο;’, μας λέγανε. Κι είχανε δίκιο. Γιατί ο μηχανικός, εντελώς απρόσεχτα, έκοψε αυτό που το βλέπανε και το ξαναβλέπανε και ξαναρχόντουσαν για να το ξαναδούνε: δέκα λεφτά άγριο ξύλο ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές. Οι θεατές, αντράκια, μαγκάκια και τα σχετικά, τέτοιοι τύποι, φωνάζανε, βρίζανε, χειρονομούσανε. Συμμετείχανε με τον τρόπο τους και υποστηρίζανε τον ήρωά τους, άλλοι τον ένα κι άλλοι τον άλλο. Περιμένανε λοιπόν το ξύλο πώς και πώς, αλλά ξύλο γιοκ. Πάλι καλά που δε δώσανε και σε μας ξύλο τότε».

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ – ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

$
0
0




6/12/1963


 Εις το θέατρον «Βεάκη» ο θίασος Ηλιοπούλου – Φωτοπούλου αναβιβάζει σήμερον την κωμωδίαν του κ. Σ. Πατατζή 
«Λεγεών των ξένων» με συμμετοχήν των ηθοποιών Χρ. Τσαγανέα, Πόπης Λάζου, Νίτσας Τσαγανέα, Λ. Διανέλλου, Αντιγόνης Κουκούλη, Ερρ. Κονταρίνη, Βάσως Μεριδιώτου κ.ά. 
Τα σκηνικά είναι του Π. Καποράλη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Είναι τελικά η Αυστραλία η γη της επαγγελίας;

$
0
0


 Ο συγγραφέας Λουκάς Μέξης που μετακόμισε εκεί μιλά για τις ευκαιρίες (και τις τιμές!) της Αυστραλίας 
Το Περθ της Αυστραλίας    
 Εσύ πώς βρέθηκες στο Περθ; 
Το ίδιο με ρωτάνε κι εδώ οι ντόπιοι. Πες το παρόρμηση, πες το ασφαλή επιλογή... Όπως και να 'χει, εδώ με δέχτηκε πανεπιστήμιο για το MA που ήθελα και, χάρη σε μια μερική υποτροφία, το κόστος έγινε υποφερτό, γιατί υπάρχουν MA εδώ που φτάνουν και τα 50.000 δολάρια. Ευτυχώς, η δουλειά και τα μελλοντικά σχέδια με στέλνουν στη Μελβούρνη κάθε τόσο και σπάω τη ρουτίνα της Δυτικής Αυστραλίας.   Υπάρχει καμιά ομοιότητα της ζωή εκεί  με τη ζωή στην Ελλάδα;  Έχει πάρα πάρα πολύ ήλιο και ζέστη. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τον Φεβρουάριο κάθε μέρα θα είναι ένας Δεκαπενταύγουστος. Επίσης, υπάρχουν πολλές παραλίες και κόσμος που γενικά έχει όλη του την καθημερινότητα σχεδιασμένη γύρω από τη θάλασσα.   Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα  που έχεις συναντήσει εκεί;  Το ότι στη θάλασσα υπάρχουν καρχαρίες, αλλά και δελφίνια.   Ο Λουκάς Μέξης   Η ζωή είναι πιο φτηνή η πιο ακριβή εκεί;  Πόσο έχει το ποτό;  Η ζωή είναι περίπου 10 φορές πιο ακριβή απ' ό,τι στην Ελλάδα. Για να νοικιάσεις ένα σπίτι μόνος, θέλεις τουλάχιστον 2.000 δολάρια τον μήνα. Ένα pint μπίρα έχει από 10 μέχρι 14 δολάρια. Να μη μιλήσω για τα ποτά και τις μεζούρες τους...   Ακούγεται συχνά ότι η Αυστραλία  είναι η γη της επαγγελίας όσον αφορά  την εύρεση εργασίας. Ισχύει κάτι τέτοιο;  Όχι, καθόλου.
 Η Αυστραλία έχει τρία κέντρα: το Περθ, τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ. Τα λεφτά είναι στο Περθ, η τέχνη στη Μελβούρνη και οι επιχειρήσεις στο Σίδνεϊ. Αν είσαι εργάτης, μηχανικός, έχεις όρεξη να δουλέψεις σε ορυχείο, τότε έρχεσαι εδώ, χαραμίζεις τη μισή σου ζωή μακριά από το φως του ήλιου και γίνεσαι ζάπλουτος. Στην Αυστραλία, οι νόμοι είναι αυστηροί. Για παράδειγμα, μία εταιρεία μπορεί να μη σε προσλάβει επειδή είσαι ξένος, όχι λόγω ρατσισμού, αλλά επειδή υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τους Αυστραλούς. Για να το κάνει, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί επιλέγει εσένα και όχι έναν Αυστραλό και να πληρώσει πρόστιμο. Δεν υπάρχουν δουλειές εδώ, εκτός αν είσαι μηχανικός. Οι υπόλοιποι ανήκουν στο 10% των ανέργων. Επίσης, ευκαιρίες υπάρχουν ανάλογα με το πού είσαι. Π.χ. στη Μελβούρνη, όπου οι Έλληνες είναι μισό εκατομμύριο, σίγουρα είναι καλύτερα. Πραγματικά, η Αυστραλία δεν είναι αυτό που φαντάζονται όλοι. Πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις. Όμως, από την άλλη, με σαφές πλάνο και πολλή υπομονή σίγουρα εδώ έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσεις κάποτε αυτό που θέλεις.  
 Πηγή: www.lifo.gr

Και ξαφνικά... η Αθήνα αποκτά δυο νέα μουσεία

$
0
0

Και ξαφνικά... η Αθήνα αποκτά δυο νέα μουσεία
Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δόθηκε το πράσινο φως για τις μελέτες δημιουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και για το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην μαγική Αυλή των Θαυμάτων στο Μοναστηράκι.

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική εκεί που δίδαξε ο Πλάτωνος
Το μεγάλης πνοής έργο ανάπλασης τους αρχαιολογικού πάρκου της Αθήνας συνεχίζεται με την έγκρισή της μελέτης που θα οδηγήσει στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Η γενική γραμματέας Πολιτισμού, ήταν σαφής: το νέο μουσείο μέσα στο διάσπαρτο αρχαιοτήτων και καταπράσινο πάρκο των 135 στρεμμάτων θα πρέπει «να αφήσει ελάχιστα ίχνη στο περιβάλλον. Πρέπει να ανταποκρίνεται ιδεολογικά και κτιριολογικά στις ιδέες που έχουν αναπτυχθεί στο χώρο». Θυμίζουμε ότι εκεί βρισκόταν το πρώτο Πανεπιστήμιο του Κόσμου, μια ιστορική πραγματικότητα και αφήγηση που συγκινεί βαθιά σήμερα το παγκόσμιο κοινό.
Το μουσείο θα έχει ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση, συνολικό εμβαδόν 16.500 τ.μ. (σε σχέση με την αρχική μελέτη που προέβλεπε 18.240 τετραγωνικά), ενώ θα γίνει υπόγειο πάρκο στο περίφημο οικόπεδο REDS, καταργώντας το υπαίθριο πάρκινγκ. Η χρηματοδότηση για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα οδηγήσει στην τελική μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ σύντομα, αφού ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες απαλλοτρίωσης, θα γίνει και η προκήρυξή του. Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 είναι το Παγκόσμιο Ετος Φιλοσοφίας και διοργανώνονται δράσεις από όλο τον κόσμο – καθώς και διεθνές συνέδριο- στη χώρα μας.

Η αυλή των Θαυμάτων επιστρέφει
Χθες εγκρίθηκε και η μουσειολογική μελέτη για ένα μαγικό μουσείο που θα απλωθεί πάνω από το Μοναστηράκι. Πρόκειται για το μουσείο Λαϊκής Τέχνης, που θα εγκατασταθεί σε 18 σπιτάκια της παλιάς γειτονιάς που είναι γνωστή ως Αυλή των Θαυμάτων. Το Νέο Μουσείο θα είναι έτοιμο το 2015 και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Η έκθεση θα αποτελείται από τρεις ενότητες και ευφάνταστους τίτλους όπως «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος», «θα σου ανάψω μια λαμπάδα στο μπόι σου». Θα διατρέχει τον ελληνικό πολιτισμό από το 1750 ως το 1960 και βέβαια θα χρησιμοποιεί σύγχρονες μουσειολογικές τακτικές, και την τεχνολογία. Μάλιστα το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου προκειμένου να δει τι ακριβώς -και με ποιόν τρόπο- περιμένει να δει το κοινό σε αυτό το μουσείο.



www.iefimerida.gr

Εν Αθήναις....το δέντρο με τα στολίδια

$
0
0



Δεν είναι πολλά χρόνια σε μια βόλτα μου στην Συνοικία των Θεών...
 τέτοιος μήνας ήταν όταν είδα σε ένα παράθυρο παλιού σπιτιού ένα Χριστουγεννιάτικο δεντράκι μικρό στολισμένο με παλιά στολίδια 
και βαμβάκι στα κλαδιά για χιόνι....
Έξω σκούπιζε το πεζοδρόμιο μια ηλικιωμένη....πιάσαμε την κουβέντα....ήταν μόνη πολλά χρόνια από τότε που πέθανε ο άντρας της ...δεν είχε παιδιά.....
 για το δεντράκι στο παράθυρο που μου θύμισε τα παλιά μου είχε πεί...
"...όσο ζω θα υπάρχει εκεί τέτοιες μέρες...."
Ξαναπέρασα μετά  παραμονές... τα Χριστούγεννα....
ήταν πίσω από το τζάμι δίπλα στο δεντράκι....φαινότανε ευτυχισμένη....
Της κούνησα το χέρι και προχώρησα.....
Είχα ξεχάσει αυτό το σπίτι μετά από καναδυό χρόνια 
όταν τυχαία βρέθηκα στην περιοχή πάλι παραμονές γιορτών
 και το θυμήθηκα....
Έμεινα αρκετή ώρα να κοιτάω το παράθυρο με το κλειστό πατζούρι .....
δεν υπήρχε ούτε η γιαγιά ούτε το δεντράκι με τα παλιά στολίδια....
Μια χοντρή αλυσίδα με λουκέτο  στην σιδερένια αυλόπορτα....
Γύρισα πίσω για να θυμηθώ τα λόγια της....
"...όσο ζω θα υπάρχει εκεί τέτοιες μέρες...."
Συνέχισα τον δρόμο μου και σκέφτηκα....
"....τουλάχιστον δεν θα είναι μόνη της...."

Πίσω στα παλιά


Μαθήματα ζωής από τον Γιάννη Φέρτη

$
0
0


Επειτα από 50 χρόνια καριέρας, ο Γιάννης Φέρτης επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με τον «Πατέρα» του Στρίντμπεργκ
Μαθήματα ζωής από τον Γιάννη Φέρτη


Λίγο πριν από τα σκαλιά που οδηγούν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, στην τρίτη κατά σειρά ξύλινη προθήκη, σε ένα από τα ασπρόμαυρα κολάζ από περασμένες παραστάσεις του θεάτρου, ξεχωρίζει μια παλιά φωτογραφία του Γιάννη Φέρτη: είναι μισοσκυμμένος, προφίλ, στην κάμερα την ώρα που η Μελίνα Μερκούρη κοιτάζει τον φακό. Το «Γλυκό πουλί της νιότης», σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, είναι η παράσταση που έκανε διάσημο τον Γιάννη Φέρτη σε ηλικία 22 ετών. Στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν, πρώτα με το θέατρο και τον κινηματογράφο και μετά με την τηλεόραση και τις διαφημίσεις, ο Γιάννης Φέρτης έχει ζήσει μια λαμπρή καριέρα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει μάλιστα επιστρέψει και εδώ από όπου ξεκίνησε – στο Θέατρο Τέχνης – και αυτή τη σεζόν υποδύεται τον ομώνυμο ρόλο στον «Πατέρα» του Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ.
Πώς είναι η επιστροφή σας στο Θέατρο Τέχνης; «Πρώτη φορά είχα γυρίσει στο Θέατρο Τέχνης το 2002. Τότε είχα να παίξω εδώ από το ’61. Γύρισα και κάναμε πρόβες και άρχισα να θυμάμαι πάρα πολλά πράγματα – την κολόνα όπου ήμουν ακουμπισμένος και ήρθε η Μελίνα και μου έπιασε την κουβέντα για πρώτη φορά ή μια ιστορία με τον Κουν που παίζαμε τον “Ματωμένο γάμο” στη Θεσσαλονίκη και είχε έναν φοβερό αέρα. Οταν τέλειωσα τη σκηνή μου, βγήκα στα παρασκήνια και φυσούσε, και είδα τον Κουν και τρεις-τέσσερις άλλους να κρατάνε τα σκηνικά, οπότε πήγα και εγώ μαζί τους και κρατούσα τα σκηνικά και πήγε όλη η παράσταση έτσι».
Από το πνεύμα εκείνου του Θεάτρου Τέχνης έχει μείνει κάτι; «Εχει μείνει ένας τρόπος δουλειάς, ένας σεβασμός για αυτό που κάνεις και πολλές φορές το πάθος που είχαν οι ηθοποιοί εδώ, που εγώ το απέκτησα σιγά σιγά με τα χρόνια, μεγαλώνοντας. Οχι ότι δεν είχα και πιο παλιά. Απλώς, ως νεότερος, είχα και την άποψη ότι ήθελα να κάνω και τη ζωή μου».
Λέτε συχνά ότι δεν κάνετε σχέδια για το μέλλον. «Οχι, σκέφτομαι πάντα ότι δεν ξέρω τι θα ξανακάνω θεατρικά, είμαι και στη ζωή μου έτσι. Δεν κυνηγάω τίποτα. Μου κάνουν προτάσεις και διαλέγω. Μου ήρθαν και καλά όμως. Μόνο μέσα σε ενάμιση χρόνο στο Θέατρο Τέχνης έπαιξα σε τρία έργα πρωταγωνιστής – του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μετά στην “Ευρυδίκη” του Ανούιγ και ύστερα στο “Γλυκό πουλί της νιότης”. Φεύγοντας από εδώ μού έγιναν προτάσεις αμέσως».
Στη δεκαετία του ’60 κάνατε και κάποιες πιο εμπορικές ταινίες, έτσι δεν είναι;«Ναι, έκανα και μερικές ταινίες χωρίς να έχω καν διαβάσει το σενάριο, γιατί αν διάβαζα το σενάριο δεν θα τις έκανα».
Και γιατί τις κάνατε; «Γιατί είχαμε ξεκινήσει στην Αθήνα μια σοβαρή δουλειά με την Ξένια Καλογεροπούλου, είχαμε προγραμματίσει τον “Γλάρο” του Τσέχωφ και μετά κάτι μονόπρακτα του Σάφερ. Είχαμε παντρευτεί κιόλας, και θεώρησα ότι έπρεπε να βγάλω χρήματα – μέσα σε έναν χρόνο έκανα τρεις ταινίες. Κάτι μελό του κερατά, που ευτυχώς δεν παίζονται».
Πείτε μου για τις τρεις μελό ταινίες του κερατά... «Εκανα μια ταινία από την οποία θα σου πω μόνο την ιστορία. Η πρωταγωνίστρια τα έχει με τον αδελφό μου. Ο αδελφός μου είναι μεγάλος και κακός, ενώ εγώ είμαι το καλό παιδί, σπουδάζω και δουλεύω και σε οικοδομή, κουβαλάω και οικοδομικά υλικά σε δύο-τρία πλάνα. Αυτή έχει ένα παιδί παράλυτο και αποφασίζει να πάει στα Ιεροσόλυμα για το θαύμα. Η πλοκή έλεγε ότι το παιδί θα γιατρευτεί εκεί. Εχει φύγει, λοιπόν, το συνεργείο και ο σκηνοθέτης και έχουν πάει στα Ιεροσόλυμα από την Κυριακή των Βαΐων. Είμαστε έτοιμοι να πάμε στα Ιεροσόλυμα να τους βρούμε και γίνεται το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και κλείνουν τα αεροδρόμια. Εμείς κάναμε τα πλάνα σε ένα εκκλησάκι τελικά. Το κλου είναι ότι όταν το παιδί επιτέλους γιατρεύεται και γίνεται καλά, εγώ πρέπει να κάνω τον σταυρό μου. Υπήρχαν, βέβαια, και ηθοποιοί που τα πίστευαν πολύ αυτά. Εγώ ως επαγγελματίας το έκανα. Εχω κάνει και τέτοια. Δεν τα αρνούμαι και ούτε θέλω. Αφού τα ’κανα».
Πείτε μου τουλάχιστον πώς λεγόταν η ταινία. «“Από τα Ιεροσόλυμα με αγάπη”. Τον ίδιο χρόνο έκανα τρεις τέτοιες ταινίες, και το βράδυ έπαιζα και στον “Γλάρο”, παρακαλώ. Εκανα και μία με μια κοπέλα που εξαφανίστηκε μετά. Σκηνοθέτης ήταν ο άνδρας της: ωραία κοπέλα, αλλά είχε το ένα μάτι κάπως μισόκλειστο».
Και δεν έβγαινε αυτό στην οθόνη; «Την τραβούσε από άλλη πλευρά. Τα λεφτά τα πήρα πάντως».
Και μετά σας τα έφαγε ο Τσέχωφ τα λεφτά, ε; «Το τι χρήμα έχω ρίξει στο θέατρο, δεν μπορείς να φανταστείς. Χρωστάγαμε πολλά λεφτά μια εποχή. Ευτυχώς τα κατάφερα και έβγαλα κάποια λεφτά από τη διαφήμιση και την τηλεόραση».
Να ζει κανείς ή να μη ζει; Διάβασα κάπου που λέγατε ότι το μεγάλο σας απωθημένο ήταν ο Αμλετ... «Κοίτα να δεις, εγώ το ’χα από παιδί αυτό: είχα δει τον Μινωτή στον “Αμλετ”, είχα διαβάσει κάποια βιβλία, ανέβαινα στον Λυκαβηττό 3.00-4.00 η ώρα το μεσημέρι, που δεν είχε κόσμο, και έλεγα δυνατά τους μονολόγους μόνος μου μέσα στα πεύκα. Ημουν νούμερο. Με τις παρέες 17-18 χρόνων σε πάρτι χορεύαμε και σταματούσαν και έλεγαν: “Και τώρα ο Γιάννης θα μας απαγγείλει το ‘να ζει κανείς ή να μη ζει” και καθόμουν εγώ λοιπόν στην καρέκλα και άρχιζα έτσι χαμηλά, τρίβοντας τα πόδια μου, να απαγγέλλω και γινόταν χαμός από κάτω. Δεν ήμουν νούμερο, μωρέ, απλώς γούσταρα. Δεν το ’κανα και σε ξένους, στην παρέα μου το έκανα».
Ο «Πατέρας», που θα παίξετε τώρα, είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος που μιλάει για τη θέση της γυναίκας. Ο άνδρας είναι το θύμα. «Βασικά, το έργο είναι η μάχη μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. Ποιος θα πάρει την εξουσία μέσα στο σπίτι και την εξουσία πάνω στο παιδί τους. Αυτός θέλει να πάει στην πρωτεύουσα, να φύγει από αυτό το σπίτι, γιατί είναι μαζεμένες όλες οι γυναίκες εκεί και τον καταπιέζουν – η πεθερά του, η γυναίκα του, η παραμάνα που είχε μικρός, η γκουβερνάντα της κόρης του. Βλέπεις τον εγωισμό του άνδρα εκείνης της εποχής. Εκείνη, πάλι, είναι πανέξυπνη και αποφασισμένη μέχρι να τον εξουθενώσει».
Βγαίνει αυτή ραδιούργα και αυτός ένας καημενούλης. «Ο Στρίντμπεργκ έτσι τα ’βλεπε, για τον εαυτό του νόμιζε ότι έγραφε. Γι’ αυτό και τον λένε μισογύνη – τρεις φορές παντρεύτηκε και χώρισε και πάντα τα έριχνε στις γυναίκες. Ε, δεν γίνεται. Νομίζω ότι η δική μας παράσταση είναι πολύ καλή. Κάθε φορά λέω “θα μπορώ να παίξω αυτόν τον ρόλο;”».
Εχετε ακόμη τρακ; «Πάρα πολύ. Οταν δώσαμε εξετάσεις στον πρώτο χρόνο της σχολής – μια συμμαθήτριά μου έπαιζε έναν ρόλο και με είχε βάλει ο Κουν τρεις ημέρες πριν να τη συνοδεύσω τελευταία στιγμή. Ετρεμα τόσο πολύ, που με έβαλε να κάθομαι ακίνητος. Φορούσαμε φαρδιά παντελόνια και είχα τόσο άγχος, που κουνιόνταν τα μπατζάκια μου από μόνα τους».
Μου είπατε ότι όταν ήσασταν νέος θέλατε να ζήσετε και τη ζωή σας... «Για καλό το είπα, δεν το είπα για κακό. Δηλαδή εγώ και τις πόκες μου έχω παίξει, και έχω ξενυχτήσει ως τις 9.00-10.00 το πρωί και στις 11.00 να έχω πρόβα. Είχα αντοχές βέβαια. Γούσταρα να τα κάνω αυτά, γούσταρα να πηγαίνω στο γήπεδο».
Παναθηναϊκός είστε, ε; «Ναι, μωρέ, έχω γεννηθεί δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, το έχω δει να φτιάχνεται, έχω σκαρφαλώσει στις εξέδρες πιτσιρικάς 13-14 ετών, στις ξύλινες σκαλωσιές. Πηγαίναμε πιτσιρικάδες σε κυρίους και λέγαμε “Κύριε, θα με πάρετε;”, γιατί αν ήσουν παιδί κάποιου δεν πλήρωνες. Είχα και διαρκείας, και μέχρι πριν από έξι χρόνια, έναν χειμώνα που δεν δούλεψα, πήγαινα συνέχεια. Το τι κρύο έφαγα – μας έβαλαν στη σειρά εκεί που τελειώνει το σκέπαστρο. Εχω κλάψει εγώ στην εξέδρα...».
Ακουσα που λέγατε κάπου ότι ακόμη και τα προσωπικά σας τα βλέπατε θεατρικά.«Θα σου πω τι εννοούσα. Δεν έχω πάει ποτέ στη ζωή μου σε οίκο ανοχής. Πάντα κάτι με ενοχλούσε. Οταν ήμουν 16 χρόνων και ήμουν τρελαμένος με το θέατρο και τα διάφορα θεατρικά, άρχισα να φτιάχνω ιστορίες. Ελεγα: “Θα πάω σε έναν οίκο ανοχής και θα ’ναι εκεί μια κοπέλα όμορφη, και θα ’ναι από χωριό – από ’κεί ήταν και οι γονείς μου και είχα δέσιμο με τα χωριά και τους ανθρώπους – που την παρέσυραν και βρέθηκε εκεί, και θα ’ναι όμορφη, και θα ’ναι ή σαν την Ιουλιέτα ή σαν την Οφηλία, και θα την πάρω από ’κει, και θα ζήσουμε μαζί για πάντα”. Τέτοιες βλακείες σκεφτόμουν μικρός».
Μεγαλώνοντας; «Οχι, δεν ξέρω γιατί το λες αυτό. Στη ζωή μου δεν μπέρδευα ποτέ το θέατρο με την προσωπική μου ζωή».
Εχετε κάνει τρεις γάμους, γι’ αυτό ρωτάω... «Και τι σχέση έχει αυτό; Τη μία φορά ερωτεύτηκα πάρα πολύ και δεν ήθελα να χωρίσω, αγαπούσα τον άνθρωπο με τον οποίο ήμουν μαζί, αλλά έφτασα σε σημείο που είπα “πρέπει να χωρίσω”. Αλλά δεν έκανα ποτέ μου καμία εξιδανίκευση. Ισα ίσα, το αντίθετο έκανα στη ζωή μου... και σε σχέση με τη δουλειά μου το λέω. Πάντα κρατούσα χαμηλούς τόνους. Πρέπει να πατάει κανείς στα πόδια του, γιατί αλλιώς μπορεί να τρελαθεί».
Σας σταματούν ακόμη στον δρόμο; «Οχι όσο παλιά – φροντίζω να περνάω απαρατήρητος. Αισθάνομαι αδέξια όταν με σταματούν για να μου μιλήσουν. Την πρώτη φορά που με σταμάτησαν πέντε-έξι κορίτσια στην Πανεπιστημίου και μου έβγαλαν χαρτιά και μου ζητούσαν να υπογράψω, όλη μου η αγωνία ήταν να τελειώσω και να φύγω. Θυμάμαι τόσο έντονα την ντροπή μου».
Θα συνεχίσετε να παίζετε για πάντα στο θέατρο; «Ναι, αν και κάθε φορά που παίζω λέω ότι μπορεί να ’ναι η τελευταία μου φορά. Εχω ακόμη ανασφάλεια – και κάθε χρόνο έχω όλο και μεγαλύτερη».

Με το ακορντεόν....στην ρημαγμένη Αθήνα

$
0
0
φωτο από ΤΟ ΒΗΜΑ


" Όμορφή μου Αθήνα
πούναι τα χρόνια εκείνα
τα παλιά...."

H Αθήνα πεδίο μάχης

$
0
0


H πρώτη καθαρά στρατιωτική επιχείρηση έγινε τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου στο Ψυχικό, έξω από το Αμερικανικό Κολλέγιο. Εκεί το 2ο Σύνταγμα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ περίμενε την τελική διαταγή για να ξεκινήσει με σκοπό να επιτεθεί κατά της Ταξιαρχίας του Ρίμινι που στρατοπέδευε στο Γουδί, στους εκεί στρατώνες. Το σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με δύναμη χιλίων περίπου ανδρών, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε αγγλική μονάδα τεθωρακισμένων, στην οποία αναγκάστηκε να παραδοθεί. Ταυτόχρονα άλλες μονάδες του ΕΛΑΣ διατάχθηκαν να καταλάβουν τα αστυνομικά τμήματα, αποστολή που την έφεραν σε πέρας με αρκετή επιτυχία.
Κατά τις πρώτες φάσεις της σύρραξης οι αγγλικές και οι κυβερνητικές δυνάμεις βρέθηκαν αποκλεισμένες σε μια αρκετά περιορισμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τον έλεγχο των συνοικιών τον είχε ο ΕΛΑΣ, όπου όμως υπήρχαν επίσης νησίδες ελεγχόμενες από τους αντιπάλους του, όπως η Σχολή των Ευελπίδων και η Χαρτογραφική Υπηρεσία Στρατού στο Πολύγωνο, οι στρατώνες στο Γουδί, η Χωροφυλακή στου Μακρυγιάννη, οι φυλακές Αβέρωφ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και άλλα σημεία.
Σύντομα οι Αγγλοι άρχισαν να δέχονται ενισχύσεις σε άνδρες και όπλα από το μέτωπο της Ιταλίας. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τους αριθμούς, κατά προσέγγιση υπολογισμοί δείχνουν ότι ο ΕΛΑΣ, του οποίου οι δυνάμεις σε όλη τη χώρα υπερέβαιναν αρκετά τις 100.000 άνδρες, στη μάχη της Αθήνας διέθετε λιγότερους από 20.000. Οι Αγγλοι από την πλευρά τους, συνυπολογιζομένων και των διαφόρων ελληνικών κυβερνητικών δυνάμεων, στα προχωρημένα στάδια της αναμέτρησης διέθεταν δύναμη που κυμαινόταν γύρω στις 50.000 άνδρες. Υπερείχε επίσης αυτή η παράταξη στην ποσότητα και στην ποιότητα του οπλισμού, που περιελάμβανε βαρέα όπλα και αεροπλάνα, ενώ ο οπλισμός του ΕΛΑΣ ήταν ελαφρός και ελλιπής.
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Δεκεμβρίου οι συγκρούσεις υπήρξαν σφοδρές και ως το τέλος του μήνα είχαν επεκταθεί σε όλη την Αθήνα αλλά και στον Πειραιά. Από την Καισαριανή ως το Περιστέρι, από τις Τζιτζιφιές ως τους Αμπελοκήπους, από το Πολύγωνο ως του Ψυρρή, από τη Νέα Σμύρνη ως το Μοσχάτο, από το Μεταξουργείο ως τα Πετράλωνα, αλλά και στα αεροδρόμια του Τατοΐου και της Ελευσίνας, καθώς και στο κέντρο, στην Ομόνοια, στην πλατεία Βάθης, στην οδό Πατησίων διεξάγονται μάχες, καταλαμβάνονται και ανακαταλαμβάνονται στρατηγικά σημεία και κτίρια, μερικά από τα οποία ο ΕΛΑΣ τα ανατινάζει για να στήσει με τα ερείπιά τους οδοφράγματα. Τα αγγλικά αεροπλάνα πολυβολούν τις συνοικίες που ελέγχονται από τον ΕΛΑΣ, τα πυροβολεία του Λυκαβηττού και της Ακρόπολης σφυροκοπούν τις θέσεις του αντιπάλου, ο στόλος βάλλει κατά των συνοικιών του Πειραιά. Τα θύματα είναι πολλά, αιχμάλωτοι συλλαμβάνονται εκατέρωθεν, περιλαμβανομένων και αρκετών άγγλων στρατιωτών.
Δύο από τις σημαντικότερες μάχες έδειξαν την αδυναμία του ΕΛΑΣ να αντεπεξέλθει στη μαχητική ανωτερότητα των αντιπάλων του. H μία δόθηκε στο Γουδί, στους στρατώνες του οποίου είχε οχυρωθεί η Ταξιαρχία του Ρίμινι, η άλλη στον στρατώνα του Μακρυγιάννη όπου βρίσκονταν υπερχίλιοι χωροφύλακες. Παρά τις πείσμονες επιθέσεις του ο ΕΛΑΣ δεν κατόρθωσε να καταλάβει αυτά τα σημεία ώσπου αγγλικά αεροπλάνα και τανκς έσπευσαν να βοηθήσουν και να διασώσουν τους πολιορκουμένους.
H συμφωνία της Βάρκιζας
Στις 25 Δεκεμβρίου έφτασαν ξαφνικά στην Αθήνα ο άγγλος πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Ιντεν, οι οποίοι πήραν μέρος σε συσκέψεις με εκπροσώπους όλων των ελληνικών πολιτικών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένου και του EAM, σε μια προσπάθεια για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα οδηγούσε στον τερματισμό των εχθροπραξιών. Οι διαφωνίες όμως αποδείχτηκαν αγεφύρωτες και οι συσκέψεις δεν έφεραν αποτέλεσμα. Οι μάχες συνεχίστηκαν με εντεινόμενη σφοδρότητα ως τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Αλλά ήδη η δύναμη αντίστασης του ΕΛΑΣ είχε καμφθεί μπροστά στην υπεροχή των αντιπάλων του, και στις 5 Ιανουαρίου οι μονάδες του εγκατέλειψαν την Αθήνα και ζήτησαν τη σύναψη ανακωχής, η οποία υπογράφτηκε στις 11 του μήνα.
Στις 12 Φεβρουαρίου 1945 υπογράφτηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση, με πρωθυπουργό πλέον τον στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα από τις 3 του μήνα, και στο EAM η Συμφωνία της Βάρκιζας που υποχρέωνε τον ΕΛΑΣ να παραδώσει τον οπλισμό του και να διαλυθεί. Του δινόταν προθεσμία δύο εβδομάδων.












Σπάνια φωτογραφία της Ακρόπολης το 1857!

$
0
0



Είναι ίσως η παλιότερη φωτογραφική απεικόνιση της Ακρόπολης, καθώς χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του 1850! Η χρονολογία της φωτογράφισης δεν προσδιορίζεται επ’ ακριβώς, αλλά είναι ανάμεσα στο 1857 και το 1860. Υπάρχει στις συλλογές του Μουσείου του Ινστιτούτου Κλασικής Αρχαιολογίας του Στρασβούργου της Γαλλίας, που αναφέρει τη χρονολόγησή της στα τέλη της δεκαετίας του 1850. Φωτογράφος ήταν ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες της φωτογραφικής τέχνης,
 ο Δημήτριος Κωνσταντίνου. Η λήψη έχει γίνει από το λόφο του Φιλοπάππου. Η εικόνα μάς δείχνει ότι Ακρόπολη έχει πλέον απελευθερωθεί από τις τουρκικές κατοικίες που υπήρχαν εκεί. Ενώ έχει ήδη αναστηλωθεί το Ωδείον Ηρώδου του Αττικού. Παράλληλα στ’ αριστερά της φωτογραφίας διακρίνουμε τον Φράγκικο Πύργο και τον Σερπεντζέ, το οχύρωμα του μνημείου και ολόκληρης της Αθήνας, που κατεδαφίστηκαν το 1874 και το 1877, αντίστοιχα. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας όλος ο χώρος κάτω από την Ακρόπολη είχε κατοικίες, στις οποίες διέμεναν ο Τούρκος διοικητής και η φρουρά της Αθήνας καθώς και τούρκικες οικογένειες, ενώ η είσοδος στους χριστιανούς είχε απαγορευτεί. Ο Παρθενώνας λειτουργούσε ως τζαμί. Μετά το βομβαρδισμό του και την καταστροφή του από τον Ενετό αρχιστράτηγο της πολιορκίας του Χάνδακα Φραγκίσκο Μοροζίνι, στις 26 Σεπτεμβρίου 1687, κατά την πολιορκία των Βενετών στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, στα ερείπιά του οι Τούρκοι πρόσθεσαν ένα μιναρέ και τον μετέτρεψαν σε τζαμί. Επίσης στο Ερέχθειο είχαν στεγάσει το χαρέμι.

Ποια ηθοποιός είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και παίζει στο θέατρο;

$
0
0

Τον δικό της Γολγοθά περνάει το τελευταίο διάστημα η μεγάλη ηθοποιός... 


Ευαγγελία Σαμιωτάκη! Η ηθοποιός μπορεί να παίζει στην παράσταση "Θου κύριε οι φοροφυγάδες" στο θέατρο Αυλαία, όμως δεν μπορεί να περμαπήσει με αποτέλεσμα να βρίσκεται πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι. 

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη με δύναμη ψυχής κοιτάζει το μέλλον με μια θετική ματιά και δεν το βάζει κάτω. Ο λόγος που δεν μπορεί να περπατήσει είναι μια ρευματοειδής αρθρίτιδα και θα υποβληθεί τον Απρίλιο σε επέμβαση. Θα το έκανε και νωρίτερα, όμως δεν ήθελε να καθυστερήσει την πρεμιέρα του θεάτρου. 

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Espresso: "Έχει καταστραφεί ο χόνδρος στο γόνατό μου και όταν περπατάω με πονάει πού, ενώ όταν κάθομαι είμαι κάπως καλύτερα. συνήθως περπατάω με τη βοήθεια μιας κοπέλας που έχω στο σπίτι και με βοηθάει στις δουλειές. Έχω στην πλάτην μου πανήντα ολόκληρα χρόνια ενεργούς θεατρικής ζωής και είμαι βέβαιη πως αν και σήμερα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα λόγο της οικονομικής κρίσης, το θέατρο θα αντέξει". 


Πηγή


www.staparaskinia.gr

Eν Αθήναις....μια διαφορετική Ομόνοια

$
0
0


Έβγαινες από τον ηλεκτρικό της Ομόνοιας με τα κίτρινα πλακάκια....
Ξύλινα τα βαγόνια και με σκευοφόρο για τα μπαγάζια....και έκανε και θόρυβο
όταν περνούσε τα τούνελ.....
Στην γνωστή Πλατεία στην γωνία ο ΜΠΑΚΑΚΟΣ ....εκεί τα ραντεβού για δουλειές....
για συναντήσεις....ΤΟ ΝΕΟΝ το καφενείο για να βρείς και μάστορα για οικοδομικά....
Στα Χαυτεία το φαρμακείο του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ο άλλος φαρμακοτρίφτης της Α΄Εθνικής...
Στην μέση ο τροχονόμος στο βαρέλι....ο ζωντανός σηματοδότης....
παραμονές γιορτών  πήγαιναν τα δώρα οι επιχειρήσεις και τα άφηναν εκεί για να τα μοιραστούν οι τροχονόμοι με κλήρο στην Τροχαία στην Σωκράτους τότε....
Είχε και πλανόδιους με διάφορα....γλειφιτζούρια....ξηρούς καρπούς....τυρόπιτες....
στις γιορτές παραμύθια....στολίδια....καζαμίες....λοταρίες ....έπαιρνες ένα κλήρο
και τον άνοιγες και πάντα κέρδιζες....συνήθως κορδόνια για τα παπούτσια....τσατσάρα....
σφυρίχτρα με στραγάλι τσίγκινη ή ραδιοφωνάκι τριλιλι όπως την έλεγαν κοροϊδευτικά....
Έβλεπες στην μόστρα το τραζίνστορ και είχες την ελπίδα να το κερδίσεις....
Χαζεύανε το συντριβάνι μικροί μεγάλοι και ειδικά το βράδυ φωτισμένο....
Το σινεμά το ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ πάντα με κόσμο και πολλές προβολές.....
Πώς την καταντήσανε σήμερα;

Σπεράντζα Βρανά

$
0
0

Σπεράντζα Βρανά (1928-2009)
απλώς πεινούσα
Η Σπεράντζα Βρανά θυμάται την πείνα που πέρασε την περίοδο της Κατοχής.
Ήταν χειμώνας του 40-41. Τι εποχή, Θεέ μου! Πόλεμος, συσκότιση, βόμβες, πείνα! Το ψωμί είχε γίνει 30 δράμια το άτομο, κι αυτό μπομπότα. Θυμάμαι που σηκωνόμουνα στις 3 τη νύχτα και πήγαινα στην ουρά, περίμενα μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, κι όταν έπαιρνα τις δυο μερίδες, ώσπου να βγω απ’ τον φούρνο είχα φάει την μερίδα μου, και το υπόλοιπο το ‘κρυβα κάτω από την ποδιά μου, μη μου το κλέψουνε ώσπου να πάω σπίτι μου να το δώσω της μαμάς μου.
-Φάτο παιδί μου κι αυτό, μου ‘λεγε κοιτάζοντάς με καλά – καλά.
Δεν ξέχασα ποτέ στη ζωή μου εκείνο το βλέμμα της.
-Φάτο κι αυτό.
Κι εκείνη; Τίποτα. Δεν έτρωγε τίποτα, για να το φάω εγώ. Κι εγώ το ‘τρωγα πεινασμένη καθώς ήμουνα, χωρίς να καταλαβαίνω ότι κι εκείνη πεινούσε, αλλά το ‘κανε για μένα. Ήμουνα εγωίστρια; Ήμουνα άπονη; Ήμουνα ανόητη; Μα αφού την αγαπούσα! Μπα, απλώς πεινούσα.

ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ “ΤΟΛΜΩ”
Εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ

τελικά δεν το γλύτωσε…
Μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια οι ελληνικοί θίασοι έκαναν συχνά τουρνέ στην Αίγυπτο όπου άκμαζε η ελληνική παροικία. Κάποιες φορές οι θίασοι έφταναν μέχρι το Χαρτούμ του Σουδάν όπου επίσης υπήρχαν αρκετοί Έλληνες. Σε μια τέτοια περιοδεία η Σπεράντζα Βρανά γνώρισε στο Χαρτούμ έναν πλούσιο Αγγλοεβραίο.
Την άλλη μέρα είπε πως θα ‘ρθει να με πάρει απ’ το σπίτι, για να μου αγοράσει ένα δώρο. Μέναμε σε μια ωραία βίλα, είχε τέσσερα δωμάτια, τα δύο βλέπανε στο δρόμο και τ’ άλλα δύο από μέσα στον κήπο. Στην πόρτα φύλαγε ένας αράπης, που είχε εντολή απ’ τον Παγουλάτο να μην μπαίνει μέσα ούτε αρσενικός γάτος. Κορνάρισε λοιπόν απέξω ο Άιζεκ, κι εγώ πήρα και την Μπέμπα μαζί μου για παρέα. Μας πήγε σ’ ένα «Μπιζιουτέ» και μου πήρε μια χρυσή βέρα στολισμένη με διαμάντια. Έχει την σημασία του, μου είπε, και μου την πέρασε στο δάχτυλο. Ένιωσα σαν κάποιο φόβο. Ωχ, πρώτο δώρο χρυσή βέρα, δεν το γλύτωνα το πήδημα.
ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ “ΤΟΛΜΩ”
Εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ

Μις… όχι μόνο της ομορφιάς
Η Σπεράντζα Βρανά θυμάται πώς συνειδητοποίησε πως αρέσει στους άντρες.
Στη νέα επιθεώρηση έκανα τις «Δυο καρδιές» με την Μπέμπα Δόξα. Το νούμερο είχε γραφτεί για τη Βλαχοπούλου και την Μπελίντα, αλλά δεν το θέλανε και το δώσανε σε μας. Φυσικά η Μπέμπα στην αρχή αρνήθηκε να κάνει ντουέτο μαζί μου, γιατί εκείνη ήταν ήδη πρωταγωνίστρια, ενώ εγώ ακόμα δεν ήμουν, πολύ περισσότερο που θα είχα και το αβανταδόρικο μέρος στο νούμερο λόγω μαγκιάς! Τελικά με το ζόρι δέχτηκε, και το νούμερο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού κάναμε και δύο μπιζ! Ήμαστε κι οι δυο πολύ ωραία ντυμένες! Ήταν το πρώτο κοστούμι που μου είχε φτιάξει ο Σκαλιντώ, κι ήταν έξοχο! Τότε για πρώτη φορά άρχισα να συνειδητοποιώ το πόσο άρεσα σαν γυναίκα! Άρχισαν να με τριγυρίζουν οι «αδερφές» και να μου φέρνουν τα τεκνά τους για να με γνωρίσουν, γιατί αυτά τους το ζητούσαν! Είχα γίνει η ρενομέ γκόμενα του θεάτρου, οι άντρες, ιδίως οι νεαροί, τρελαινόντουσαν για μένα κι η μαλακία έπεφτε λεφούσι για πάρτη μου! Ναι μη γελάς. Αφού ο Μπουρνέλης με έλεγε: «Μις Μαλακία», κι η κυρά Σταμάτα, η καθαρίστρια του «Ακροπόλ», μάζευε σωρό τις καπότες κάθε πρωί από τις τουαλέτες! Υπήρχε βέβαια και μια μικρή μερίδα αντρών που δεν ήμουνα ο τύπος τους, ήσαν αυτοί πους άρεσε η πολύ φίνα γυναίκα χωρίς πιασίματα, που εγώ τα είχα μπόλικα, εδώ που τα λέμε!
ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ “ΤΟΛΜΩ”
Εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ

Κι ήρθε η τζενεράλε, δηλαδή η τελευταία πρόβα, που έγινε με τα κοστούμια! Ο Μουζάκης, μετά το σόλο μου, κούνησε το κεφάλι του και μου είπε:
-Μην περιμένεις πολύ χειροκρότημα, σ’ αυτό το νούμερο!
Τρόμαξα.
-Γιατί, μαέστρο; δεν είναι καλό; ρώτησα.
-Μωρέ πολύ ωραίο είναι, και άκρως σεξουαλικό, γι’ αυτό σου λέω ποιοι θα σε χειροκροτήσουνε; οι άντρες όταν βγαίνεις βάζουν το χέρι στην τσέπη και πιάνουν το πουλί τους, εκτός πια κι αν είναι γεμάτο το θέατρο από αδερφές και γυναίκες ασυνόδευτες!

ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ “ΤΟΛΜΩ”
Εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ

Τελικά την χειροκρότησαν την Σπεράντζα, και με το παραπάνω, γιατί η Σπεράντζα, εκτός από έντονη σεξουαλικότητα, διέθετε και σπάνιο ταλέντο όπως αποδεικνύεται και από την επόμενη διήγηση, που αναφέρεται σε μια από τις πρώτες της επιτυχίες στο θέατρο, την περίοδο 1955-56
δεν υπάρχει μεγαλύτερη πουτάνα απ’ το κοινό!
Ήταν ένα όνειρο, κι ήμουν εγώ που άκουγα τα «μπράβο», κι ήμουν εγώ που άκουγα τα «μπιζ». Είμαι πάνω στη σκηνή, μούσκεμα στον ιδρώτα, μετά από τέσσερα μπιζ. Είναι απ’ την αγωνία μου; Είναι απ’ τη χαρά μου; Είναι απ’ τον απόηχο της φράσης που μου τρυπάει τα στήθια και χώνεται στην καρδιά μου κι εκεί καταλαγιάζει;… «Πες μας κάτι δικό σου». Κάτι απ’ όλα! Ίσως όλα μαζί… και στέκω ακίνητη, αναποφάσιστη, δεν ξέρω τι να κάνω, και θέλω να κλάψω, να μπήξω γοερές κραυγές. Κοίτα τους, όρθιοι φωνάζουν να τους πω κάτι. «Κάτι δικό μου!» Δικό μου; Τι δικό μου, δηλαδή; Ο μαέστρος μου κάνει νόημα, κι ο Καστρινός απ’ την κουίντα μου φωνάζει: «Μόνη σου στην πασαρέλα». Διώχνει τα’ αγόρια που με πλαισιώνουν… μένω μόνη, ο Μουζάκης μου πετάει το κομπολογάκι, τ’ αρπάζω στον αέρα και προχωρώ στην πασαρέλα. Τα πόδια μου τρέμουνε, δεν το δείχνω, προχωρώ όσο γίνεται πιο σταθερά, γελώντας με κείνο το γέλιο μου που ξέρω πόσο ζεστά φτάνει κάτω στην πλατεία. .. Με κοιτάνε όρθιοι, αμίλητοι, ο Μουζάκης μια «στραπάτα» στο πιάνο. Κι αρχίζω με τη βραχνή φωνή μου χωρίς μικρόφωνο να τραγουδάω:
Απόψε είναι πια για μας, η νύχτα η τελευταία
απόψε μείνε ως το πρωί και κάνε μου παρέα
Και… Απόψε φίλα με… αρχίζουν και τραγουδάνε σιγά σιγά μαζί μου…
Κι αγκάλιασε με
… -πιο δυνατά- αύριο φεύγω, λησμόνησε με

και χορεύω μόνη μου στην πασαρέλα, με το κομπολογάκι μου και γίνεται ο… χαμός! Κι είμαι εγώ μόνη μου κι είναι το κοινό της επίσημης πρεμιέρας που με αποθεώνει, κι είναι οι θεατρικοί κριτικοί, κι είναι ο Αχ. Μαμάκης, ο Κοκκινάκης, ο Μελάς κι είναι… κι είναι, μα είναι ο κόσμος, κι εγώ μόνη μου απολαμβάνω μεθυσμένη από χαρά κι αγαλλίαση όλο αυτό το… ουρλιαχτό και… ντρέπομαι, μου ‘ρχεται να τους φωνάξω «Μην κάνετε έτσι, δεν τ’ αξίζω», αλλά όχι, κάτι κλοτσάει μέσα μου, και βέβαια τ΄ αξίζεις, μην είσαι χαζή… και συνέρχομαι και κλείνω στην καρδιά μου όλα τα ζήτω, όλα τα μπράβο κι όλα τα «είσαι μοναδική», κι όλα τα μπιζ, κι όλα τα έξαλλα χειροκροτήματα… κι είναι δικά μου… ΔΙΚΑ ΜΟΥ… Βρίσκομαι στην κορυφή μου… Αχ εμείς οι θεατρίνοι, τι ανόητοι αισθηματίες που είμαστε! Ναι… παίρνουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα μας δίνει το κοινό, που εκείνη τη στιγμή που μας αποθεώνει, εμείς νομίζουμε ότι το… κατακτήσαμε, ότι είναι δικό μας, και μόνο ΔΙΚΟ ΜΑΣ. Όμως το ίδιο το κοινό, ύστερα από λίγο, ή μπορεί την άλλη μέρα, με τον ίδιο ενθουσιασμό θα αποθεώσει κάποιον άλλο, και μετά κάποια άλλη, κι ύστερα άλλον, κι άλλον. Το κοινό που μας πλανεύει με το έξαλλο χειροκρότημά του, με τα μπράβο του και τα ζήτω του, και μας κάνει και τρελαινόμαστε και γινόμαστε σκλάβοι του, και τελικά εκείνο μας κατακτά, κι όχι εμείς εκείνο… Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει μεγαλύτερη… πουτάνα απ’ το κοινό!
ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ “Ο ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΡΑΒΟ”
Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ

Η ποιότητα της εικόνας δεν είναι καλή αλλά είναι ίσως το μοναδικό απόσπασμα στο youtube, από το οποίο αναδεικνύονται όλα τα προσόντα της Σπεράντζας.

Η Σπεράντζα Βρανά πέθανε πριν δει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα, πριν δει το βιβλίο της “Τολμώ” να γίνεται τηλεοπτική σειρά. Η ιδέα τελικά ναυάγησε αν και η ίδια η Σπεράντζα είχε ολοκληρώσει το γράψιμο 36 επεισοδίων.

H ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΉΡΩΝ ZIPPO

$
0
0











Λίγα πράγματα στην ζωή είναι τόσο γνήσια όσο ένας αναπτήρας Zippo και ακόμη πιο λίγα συνοδεύονται από εγγύηση εφ’όρου ζωής. Για αυτό τον λόγο οι αναπτήρες Zippo παραμένουν στην κορυφή εδώ και...70 χρόνια. 
Ο George G.Blaisdell είδε ένα φίλο του να ανάβει ένα τσιγάρο με κάτι που ο Blaisdell περιέγραψε ως ένα άτεχνο Αυστριακό αναπτήρα. Ο φίλος του απάντησε «Αρκεί που δουλεύει». Αυτή η φράση ενέπνευσε τον Blaisdell να προωθήσει ένα δικό του αναπτήρα. Το πρώτο αντικείμενο που έφερε το όνομα Zippo ήταν ένα κουτί που παρήγγειλε ο Blaisdell για να συσκευάζει τον Αυστριακό αναπτήρα. Τότε άρχισε να κατασκευάσει ένα νέο αναπτήρα έχοντας στο μυαλό του την εγγύηση εφ’όρου ζωής. 



Η ίδρυση του brand Zippo ήταν και συνεχίσει να είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο, λόγω της εγγύησης εφ’ όρου ζωής. Ήταν υπόσχεση από το 1933, κάθε αναπτήρας Ζippo να επιδιορθώνεται δωρεάν.




Το πρώτο εταιρικό λογότυπο το οποίο φιλοξενήθηκε πάνω στον αναπτήρα Zippo ήταν της Kendall Motor Oil το 1934. Από τότε, πολυάριθμα εταιρικά λογότυπα από όλο τον κόσμο εμφανιστήκαν πάνω στους Zippo, περιλαμβανομένων πασίγνωστων εταιρειών όπως η Budweiser, η Chevrolet, η Coca-Cola, η Sony,
 η Nike και η Mercedes-Benz. Στα τέλη του ’30, η Windy, το διάσημο κορίτσι της Zippo, χρησιμοποιήθηκε σε μια γνωστή διαφήμιση της Zippo, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των Zippo κόντρα στον άνεμο.
Στις αρχές του 1940, οι αναπτήρες Zippo πρωταγωνιστούσαν σαν αστέρια του θεάτρου και του σινεμά. Εμφανίστηκαν σε πάνω από 1000 ταινίες στο Hollywood, από το ‘Έως την αιωνιότητα’ μέχρι στους ‘Αγγέλους του Τσάρλι’.

Τίποτα δεν προέβαλλε τους αναπτήρες Zippo τόσο πολύ όσο τα γεγονότα του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Όλοι οι έτοιμοι έως τότε αναπτήρες Zippo διατέθηκαν σε στρατιωτικά καταστήματα και φυλάσσονταν σαν λάφυρα από τους στρατιώτες ανά τον κόσμο. Όχι μόνο τους χάραζαν και τους έπαιρναν μαζί τους στην μάχη, αλλά τους πρόσεχαν σαν να ήταν γράμματα από το σπίτι τους. Λόγω του πολέμου, υπήρχε έλλειψη σε μπρούτζο και γι’ αυτό οι αναπτήρες φτιάχνονταν από ατσάλι.

Η πρώτη επέκταση στην γραμμή προϊόντων Zippo ήταν ένας επιτραπέζιος αναπτήρας, ο οποίος παράχθηκε μεταξύ του 1938 και του 1941.

Το αρχικό αυτοκίνητο της Zippo,ήταν μια Chrysler Savatoga του 1947. Ο George Blaisdell σκέφτηκε αυτή την προωθητική ιδέα, ενθυμούμενος τα αυτοκίνητα των ηρώων της παιδικής του ηλικίας.
Ο ‘Slim Zippo’, που παράχθηκε το 1956, αποτελεί μια πιο μικρή εκδοχή του παραδοσιακού Zippo , ειδικά σχεδιασμένη για γυναίκες.
To 1933 στο Bradford άνοιξε το πρώτο κατάστημα -μουσείο Zippo. Περιλάμβανε κατάστημα λιανικής και μουσείο, που στέγαζε ιστορικά κομμάτια. Ένα πιο μεγάλο και νεότερο κτίριο εγκαινιάστηκε το 1997 , το Κέντρο Επισκεπτών Zippo-Case.




Οι λάτρεις των αναπτήρων, δημιούργησαν club συλλεκτών στην Αμερική στα μέσα του ’80. Οι αναπτήρες Zippo έγιναν γρήγορα αγαπητοί ανάμεσα στα μέλη. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 12 club σε περισσότερες από 11 χώρες.

Η Zippo ίδρυσε την Zippo.com το 1995 σαν ηλεκτρονική βιτρίνα για το όνομα Zippo,την ιστορία της, την ουσία και το παγκόσμιο κύρος της. Σήμερα το βραβευμένο site της Zippo, δέχεται ένα εκατομμύριο επισκέψεις το μήνα.

Η Zippo έχει υπάρξει χορηγός πολυάριθμων γεγονότων σε όλο τον κόσμο. 
Το 1993, καθιερώθηκε το ‘Zippo U.S Vintage Grand Prix of Watkins Glen’. Επίσης, αποτελεί χορηγό αυτοκινήτων που συμμετέχουν στο ‘Nascar Busch Grand National and Winston Cup Series’ και στο ‘Grand American Road Racing Tour’. Ένα αερόστατο Zippo ταξίδευε στον ουρανό της Ευρώπης και ένα ιστιοφόρο διέσχιζε τα νερά της Γερμανίας.

Η πρώτη εθνική ημέρα Zippo εορτάστηκε το 1994 στο Bradford.
 H πρώτη παγκόσμια συνάντηση Zippo έγινε το 1995. Ήταν η πρώτη ευκαιρία για τους συλλέκτες Zippo από όλο τον κόσμο να αγοράσουν, να πουλήσουν και να ανταλλάξουν τις συλλογές τους.
Το 1996, δημιουργήθηκε ένα ανεξάρτητο site ‘Zippo Tricks, Bound to Impress and Amaze’, το οποίο προκάλεσε ένα νέο πάθος ανάμεσα στους χρήστες των Zippo. To 2001, μετονομάστηκε σε zippotricks.com. Έκτοτε, έχει εξελιχθεί
 σε ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα sites σχετικά με τη Zippo.

Το 1999, ο αναπτήρας Zippo κατατάχθηκε μέσα στα 100 πρώτα προϊόντα όλων των εποχών από το ‘Danish Design Center’ στην Κοπεγχάγη, καθώς και στα πρώτα σχεδιαστικά προϊόντα του 20ου αιώνα από το ‘Men’s Journal Magazine’.

Το 2001, δημιουργήθηκε το Zippo Click, παγκόσμιο club για συλλέκτες Zippo, 
το οποίο προήλθε από την πρωτοβουλία της εταιρείας για περαιτέρω διεύρυνση της συλλεκτικής εμπειρίας και της προώθησης του ονόματος Zippo.

To 2002, παρουσιάστηκε ένα νέο προϊόν, το MPL (Multi Purpose Lighter) , αναπτήρας πολλαπλών χρήσεων, ιδανικός για κεριά, τζάκια, grill και μια σειρά άλλων εφαρμογών.


Πηγή: http://kinitronews.blogspot.com

Πλανόδιοι μανάβηδες

$
0
0

   Με αφορμή ένα δημοσίευμα του Δημήτρη Κυριακάκη, συνταξιούχου δασκάλου στην τοπική εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ" "οι πλανόδιοι μανάβηδες του '50 και του '60 στην περιοχή Σαπών", ανοίγω αυτό το θέμα κάνοντας αρχή με το κείμενο του δασκάλου, ο οποίος στις 30 Αυγούστου 2012, δημοσίευσε τα εξής:
  "Οι πλανόδιοι μανάβηδες του '50 και του '60 στην περιοχή Σαπών"
  Στη δεκαετία του '50 πολλοί κάτοικοι των χωριών δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις Σάπες. Γνώριζαν ωστόσο κάποιους Σαπαίους που "γύριζαν" στα χωριά για λόγους επαγγελματικούς. Ανάμεσα σ' αυτούς σημαντική θέση κατείχαν οι πλανόδιοι μανάβηδες (μπαξεβάνηδες), που σε εβδομαδιαία βάση, κάλυπταν τις ανάγκες των νοικοκυριών σε λαχανικά και φρούτα. 
  Οι πλανόδιοι μανάβηδες των Σαπών από όσα θυμάμαι ήταν ο Νίκος Νάννος ο Φελλάς (Ξούλιας) και ο Λευτέρης Κεραμιδάς.  
  "Πράσα, λάχανα, πατάτες" το χειμώνα, "ντομάτες, πιπέρια, μελιτζάνες", το καλοκαίρι, ήταν κυρίως η πραμάτεια τους.
  Ο Νίκος Νάννος είχε πελάτες αυτούς που πλήρωναν σε είδος: αυγά, δέρματα, μαλλί. Είναι χαρακτηριστικός άλλωστε ο τρόπος που επέλεξε να αναγγέλλει την άφιξή του: "Μαλλιά, δέρματα, αυγά παίρνουμε, "πατάτες, κρεμμύδια, έχουμε".
  Ο Φελλάς (Ξούλιας) με το πληθωρικό του παρουσιαστικό συνοδευόταν από το μεγαλύτερο γιο του, που διαλαλούσε τα προϊόντα του με μια φωνή ιδιαίτερου ηχοχρώματος, σχεδόν παραπονιάρικη: "Άιντε μπαξεβάνος, ντομάτες, πιπέρια, μαντζάνες".
  Ιδιαίτερα συμπαθής στους κατοίκους όλων των χωριών ήταν ο Λευτέρης Κεραμιδάς, χάρη στον ήπιο χαρακτήρα του και την ευγενική του συμπεριφορά προς τους πελάτες του. 
  Η προσφορά όλων αυτών στις μικρές κοινωνίες των χωριών της περιοχής των Σαπών ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί δεν μπορούσαν όλοι να έρχονται στο παζάρι της Παρασκευής. Πέρα από αυτό η παρουσία τους έδινε μια ξεχωριστή νότα κι έσπαγε τη μονοτονία της ζωής στα απομονωμένα τότε χωριά.
  Όσο κι αν φαντάζουν όλα αυτά γραφικά ή ρομαντικά, είναι ωστόσο ένα μικρό δείγμα του πόσο σημαντικός ήταν και είναι ο ρόλος της Κωμόπολης των Σαπών ως διοικητικού, οικονομικού και πολιτιστικού κέντρου της περιοχής. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο ρόλος αυτός αντί να αναβαθμιστεί συνεχώς υποβαθμίζεται. Οι αρμόδιοι ας σταματήσουν αυτήν την κατρακύλα πριν να είναι πολύ αργά.  (Δημήτρης Κυριακάκης - συνταξιούχος δάσκαλος).
Πραγματικά, ένας από τους πλανόδιους μανάβηδες της δεκαετίας του '50 και λίγο από τις αρχές του '60 ήταν και ο Λευτέρης Κεραμιδάς, ο πατέρας μου.  Θυμάμαι καλά εκείνα τα χρόνια, που από βραδύς μαζί με τη μάνα μου, τη Δημητρούλα, φόρτωναν το κάρο με την πραμάτεια και τα έδεναν και με σκοινιά, προφανώς για να μη γλυστρούν και πέσουν. Τα σκέπαζαν με ένα μουσαμά. Την άλλη μέρα, πριν ακόμη χαράξει, έζευε το μαύρο άλογο και ξεκίναγε για κάποιο χωριό, διαφορετικό κάθε φορά.
  Κάποιες φορές, τους καλοκαιρινούς μήνες πήγαινα κι εγώ μαζί του. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν και από τα πιο ξεκούραστα ταξίδια. Μάλλον θα έφταγαν οι κακοί χωματόδρομοι με τις λακκούβες και βέβαια   οι σούστες του κάρου, που αν και απορροφούσαν ένα μέρος των κραδασμών, τα σκαμπανεβάσματα ήταν κάτι το συνηθισμένο.
  Υπήρχαν κι άλλοι πλανόδιοι μανάβηδες. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάστηκαν σε πιο παλιά χρόνια. Ήταν ο Παναγιώτης Παπάζογλου, ο μπαρμπα-Τσάκος, ο Γιώργος Λιπορδέζης, ο  Θανάσης Κηπουρός, ο Νίκος Νάννος, ο Φελλάς, ο Χριστόδουλος Χαδόλιας. Από τους πιο παλιούς ήταν ο Θόδωρος Τσάκος, που διατηρούσε κι ένα μικρό λαχανόκηπο, για να πουλάει όσα παρήγαγε και ο Χριστόδουλος Χαδόλιας. Οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν ταυτόχρονα και το επάγγελμα του παντοπώλη. . 
Το παρακάτω θέμα είναι δανεισμένο από το βιβλίο: "Ένας κόσμος που αλλάζει". Έκδοση του Δημ. Σχολείου Σαπών.
  "το κάρο ήταν το αυτοκίνητο της εποχής...  
Ο πλανόδιος μανάβης ήταν από τους πιο αγαπητούς μικροπωλητές στα χωριά. Σ' αυτό δε συντελούσε μόνο η εξυπηρέτηση και η προμήθεια των απαραίτητων τροφίμων στην οικογένεια του χωρικού, αλλά η καθημερινή επαφή με τις νοικοκυρές δημιουργούσε μια φιλική σχέση που τη διέκρινε η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο μανάβης, ιδιαίτερα όταν αυτός ήταν ευχάριστος και κοινωνικός άνθρωπος, ενημέρωνε τις νοικοκυρές για όσα γινόταν στον κόσμο. Βλέπετε τότε δεν υπήρχαν ραδιόφωνα ή τηλεοράσεις και ο μανάβης αποτελούσε ένα μέσο ενημέρωσης. Αυτός θα μετέφερε και τα διάφορα νέα από χωριό σε χωριό.
  Το επάγγελμα του μανάβη πέρασε κι αυτό διάφορα στάδια εξέλιξης. Τα πρώτα χρόνια ο πλανόδιος μανάβης χρησιμοποιούσε ένα από τα πιο συμπαθητικά ζώα, το γαϊδουράκι, που από δω και πέρα μόνο σε ζωολογικούς κήπους θα το βλέπουμε. Το φόρτωνε με κοφίνια και από τις δυο πλευρές του. Μέσα είχε διάφορα ζαρζαβατικά. Πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθάκια και ό,τι άλλο έβγαζε ένας μπαξές. Τότε δεν υπήρχαν θερμοκήπια και το χειμώνα δεν υπήρχαν λαχανικά. Έτσι ο πλανόδιος μανάβης δεν έβγαινε στα χωριά το χειμώνα. Την άνοιξη άρχιζε τη δουλειά του. Αργότερα, το γαϊδουράκι έσερνε κι ένα κάρο, μικρό και δίτροχο. Βλέπετε το συμπαθητικό ζωάκι δεν είχε μεγάλη δύναμη για κάτι παραπάνω.
  Μετά από λίγα χρόνια και σε συνδυασμό με την οικονομική επιφάνεια του πλανόδιου μανάβη το γαϊδουράκι αντικαταστάθηκε από το άλογο και το δίτροχο κάρο από το τετράτροχο. Την εποχή εκείνη η αξία ενός αλόγου και ενός τετράτροχου κάρου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Όσο αξίζει σήμερα ένα αυτοκίνητο! Τώρα ο πλανόδιος μανάβης μπορούσε να μεταφέρει περισσότερα εμπορεύματα και πιο γρήγορα, αφού το άλογο μπορούσε να κινείται σαφώς πιο γρήγορα από ένα γαϊδουράκι. Απαραίτητα εξαρτήματα του μανάβη ήταν ένας κουβάς για να πίνει νερό το άλογο κι ένα δισάκι με την τροφή του. Ο μανάβης έπρεπε να φροντίζει ιδιαίτερα για την καλή κατάσταση του αλόγου του. Να το ξεκουράζει συχνά, να το ξεπεζεύει από το κάρο, να το σκουπίζει από τον ιδρώτα του και να του δίνει νερό και τροφή. Άλλα απαραίτητα εργαλεία του μανάβη ήταν η κρεμαστή ζυγαριά, οι οκάδες και τα δράμια, που αργότερα έγιναν κιλά και γραμμάρια.
  Την εποχή πριν από το 1940, αλλά και αρκετά χρόνια μετά το 1950, οι άνθρωποι στα χωριά δεν πλήρωναν με χρήματα. Οι συναλλαγές γινόταν σε είδος. Για να αγοράσουν κάτι από το μανάβη έδιναν αυγά, κριθάρι, καλαμπόκι, σουσάμι και ό, τι άλλο μπορεί να έχει ένα σπίτι στο χωριό.
  Ο πλανόδιος μανάβης στις Σάπες
  Μάθαμε ότι ο πατέρας του διευθυντή μας πριν από τον πόλεμο του 1940, ασκούσε το επάγγελμα του πλανόδιου μανάβη. Δε χάσαμε λοιπόν την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε τι γνωρίζει για το επάγγελμα αυτό. Μια μέρα συναντηθήκαμε με τον κ. διευθυντή μας που μας είπε τι έζησε ο ίδιος και τι έμαθε για τα παλιότερα χρόνια: " Όταν εγώ γεννήθηκα ο πατέρας μου είχε ταυτόχρονα παντοπωλείο και μανάβικο, αλλά και για αρκετά χρόνια, περίπου μέχρι το 1962, ήταν και πλανόδιος μανάβης. Το μαγαζί [παντοπωλείο και μανάβικο] φρόντιζε η μητέρα μου, που δούλευε σκληρά όσο και ένας άντρας, ενώ ταυτόχρονα έκανε και τις δουλειές του σπιτιού.
  Ο πατέρας μου κάθε μέρα πήγαινε στα χωριά και πουλούσε διάφορα πράγματα. Είχε ένα κάρο τετράτροχο κι ένα άλογο, που παρά το γεγονός ότι ήταν καφετί, το φωνάζαμε "Μαύρο". Συνήθως ήταν ένα άλογο ήρεμο, αλλά φοβόταν πολύ, ιδιαίτερα τις νύχτες. Ο φόβος του προερχόταν από την εποχή του πολέμου, τότε που ήταν ακόμη μικρό. Βρέθηκε πολλές φορές ανάμεσα σε πολεμικά πυρά και εκρήξεις οβίδων. Έτσι, στην επιστροφή κυρίως, όταν βράδιαζε κι έβλεπε μπροστά του σκιές σταματούσε ακίνητο. Για να ξεκινήσει ο πατέρας μου του φώναζε δυνατά και τότε ξεκίναγε. Το επάγγελμα του πλανόδιου μανάβη ήταν το πρώτο που έκανε ο πατέρας μου και το άρχισε περίπου στα 1939, πρώτα σα συνεταίρος με κάποιον άλλον μανάβη που είχε και ιδιόκτητο "μπαξέ". Το 1940 άρχισε ο πόλεμος και για αρκετά χρόνια, μέχρι το 1945, πέρασαν για όλους τους Θρακιώτες δύσκολα χρόνια. Δικό του άλογο και αμάξι απόκτησε περίπου στα 1946. Ήταν για την εποχή εκείνη σημαντικό να διαθέτει κάποιος μικροεπαγγελματίας άλογο και αμάξι. Κάθε ημέρα, πριν ξημερώσει, ξεκίναγε για τα χωριά. Το κάρο το φόρτωνε με εμπορεύματα από το προηγούμενο βράδυ. Δεν πούλαγε μόνο είδη μαναβικής, αλλά και μπακαλικής (μασουράκια, βελόνες, καρφίτσες, ποτήρια, φλιτζάνια, χρώματα βαφής, πιάστρες, κ.λ.π.). Τα εμπορεύματα ήταν πολύ καλά τακτοποιημένα, έτσι ώστε και να βρίσκονται εύκολα, αλλά και να μη χάνεται το παραμικρό εκατοστό από το χώρο του κάρου. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τα θερμοκήπια και τα λαχανικά σπάνιζαν τη χειμερινή περίοδο. Πούλαγε τα περισσότερα είδη μαναβικής που υπήρχαν. Επειδή πήγαινε κάθε ημέρα στα χωριά, όσα είδη δεν τα έβρισκε μια νοικοκυρά, το έγραφε σε ένα τετραδιάκι και τα έφερνε την άλλη ημέρα. Οι συναλλαγές τότε με τις νοικοκυρές γινόταν σε είδος. Αγόραζαν κάτι και πλήρωναν με αυγά, καλαμπόκι, σουσάμι και ό, τι άλλο μπορούσε να διαθέτει ένα αγροτικό σπίτι εκείνη την εποχή. Τότε ο κόσμος δεν είχε χρήματα. Τα χωριά που πήγαινε ήταν το Αρσάκειο, το Βέλκιο, το Χαμηλό, η Αετοκορυφή, η Μέστη, η Κρωβύλη. Κάθε ημέρα υπήρχε κι ένα διαφορετικό δρομολόγιο, γιατί δεν ήταν δυνατό σε μια ημέρα να περάσει απ' όλα τα χωριά. Τα δρομολόγια ήταν προγραμματισμένα και η κάθε νοικοκυρά γνώριζε την ημέρα, ακόμη και την ώρα που θα περνούσε από τη γειτονιά της. Γι αυτό και τις περισσότερες φορές, οι νοικοκυρές μα-ζευόταν σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος, όπου περιμένοντας να αγοράσουν αυτό πού ήθελαν, επιδιδόταν καλοπροαίρετα πάντα στο γνωστό "κουτσομπολιό". Ο πατέρας μου ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στις πελάτισσές του, γιατί ήταν πολύ φιλικός μαζί τους, συζητούσε, τους μετέφερε τα νέα του κόσμου, που μάθαινε ο ίδιος, κυρίως από τις εφημερίδες. Ποιος να αγοράσει τότε εφημερίδα!
  Πολλές φορές, τα καλοκαίρια κυρίως, όταν έκλειναν τα σχολεία, πήγαινα 
κι εγώ μαζί του, για να μαθαίνω τα μυστικά της δουλειάς. Θυμάμαι πόσο πολύ πρόσεχε μια ζυγαριά του χεριού που είχε και με πόση σχολαστικότητα και ακρίβεια ζύγιζε το κάθε είδος. Δεν ήθελε να αδικήσει καμιά πελάτισσά του, γι αυτό και αυτές του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη. Η δουλειά είχε και αρκετές δυσκολίες. θυμάμαι μια ξαφνική καλοκαιριάτικη μπόρα. Στο δρόμο άρχισε αιφνίδια μια δυνατή βροχή. Ο ουρανός άστραφτε και γύρω μας έπεφταν κεραυνοί. Ο πατέρας μου κατέβηκε από το αμάξι κι έπιασε το άλογο από τα χαλινάρια, γιατί φοβόταν πολύ τους δυνατούς ήχους. Του χάιδευε το κεφάλι και του μιλούσε. Ο ίδιος ούτε καν σκέφτηκε να φυλαχτεί από τη βροχή, ενώ εγώ χώθηκα κάτω από τα αμάξι. Δεν το κρύβω ότι την ώρα εκείνη φοβήθηκα πολύ.
   Ήταν δουλειά πολύ δύσκολη, γιατί οι μετακινήσεις με το άλογο, 
λόγω της κακής κατάστασης των δρόμων, ήταν προβληματικές.
 Οι λάσπες και οι λακκούβες αφθονούσαν. Η ζέστη το καλοκαίρι και το κρύο το χειμώνα ήταν αφόρητα, αφού πάντα ήσουν εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, χωρίς καμιά προστασία. Ταυτόχρονα έπρεπε να φροντίζει και το άλογο, να τρώει, να πίνει νερό και να ξεκουράζεται συχνά. Τη δουλειά αυτή ο πατέρας μου την έκανε μέχρι το 1962 περίπου. Τότε, το κάρο και το άλογο τα πούλησε σε κάποιον άλλο. Ήμουν 11 χρονών τότε και θυμάμαι πόσο πολύ έκλαψα όταν χάσαμε το "Μαύρο" μας. Δεν είναι εύκολο να αποχωρίζεσαι ένα τόσο φιλικό ζώο που μ’ εκείνα τα μεγάλα, καλοκάγαθα μάτια του, σου έδειχνε την αγάπη του. 
Ήταν ένα πιστός σύντροφος και συνεργάτης. 
Υπήρχαν κι άλλοι πλανόδιοι μανάβηδες. 
Οι περισσότεροι από αυτούς εργάστηκαν σε πιο παλιά χρόνια. 

«Αχ, αυτά τα φαντάσματα»

$
0
0



5/12/1963
 Το «Θέατρον Τέχνης» παρουσιάζει σήμερον την κωμωδίαν του Ιταλού συγγραφέως Εντουάρντο ντε Φιλίππο «Αχ, αυτά τα φαντάσματα», κατά μετάφρασιν Θεμ. Αθανασιάδη - Νόβα, σκηνοθεσίαν Καρόλου Κουν 
και με σκηνικά Βασίλη Βασιλειάδη.
 Εις την ερμηνείαν του έργου λαμβάνουν μέρος: Δημήτρης Χατζημάρκος,
 Εκάλη Σώκου, Αλ. Ουδινότης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Γ. Μοσχίδης, 
Θύμιος Καρακατσάνης και Σοφία Μιχοπούλου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



5/12/2012


Το έργο του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο με τίτλο "Αχ, αυτά τα φαντάσματα"
σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη στο θέατρο Βρετάνια.
Στην παράσταση παίζουν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Άρης Σερβετάλης, Φαίη Ξυλά, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, 
Μαρία Κωνσταντάκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Κίμωνας Φιορέτος,
 Μένη Κωνσταντινίδου, Βαγγέλης Ρωμνιός.
STAR.GR

ΕΣΠΕΡΟΣ- Σταδίου

$
0
0




 
Η Βραδυνή της 23 Φεβρουαρίου 1940 γράφει:
Αύριον ανοίγει ένας. Ο «¨Έσπερος», το καινούργιο κατόρθωμα του Αντωνάκη Ζερβού. Και είνε ωραίος, σύγχρονος, πλούσιος, εκλεκτικός σε έργα και προ παντός, άνετος από απόψεως χώρου και ποιότητος καθισμάτων, θέας και θερμοκρασίας. Είνε ο κινηματογράφος του 1940. 
Με την νέαν του προσπάθεια ο Ζερβός χαρίζει στην πρωτεύουσα ένα δώρο πολιτισμού, αλλά από την άλλη, την παράλληλη μεριά, δίνει την ευκαιρία στους Αθηναίους να δουν όσο πάει και πιο τέλεια έργα.
.
Το 1955 τις ημέρες της πρεμιέρας της "Κάλπικης Λίρας" του Γιώργου Τζαβέλλα.

Εν Αθήναις...κρύο όπως άλλοτε

$
0
0


Και το κρύο σφίγγει και κυκλοφορούμε από δωμάτιο σε δωμάτιο με χοντρά ρούχα και τσακωνόμαστε ποιός θα πάει στην παγωμένη κουζίνα να φιάξει 
ένα τσάϊ...
Γιατί μας κακοφαίνεται εμάς τους παλιούς όμως;
Δεν τα ζήσαμε;
Ναι...είμαστε όμως νέοι και κοιτάγαμε περίεργα τους ηλικιωμένους που μπαμπουλοδενόντουσαν μέσα στο σπίτι φορώντας ακόμα και σκούφο και τιρλίκια πάνω από τις κάλτσες και κολλούσαν  στην ξυλόσομπα σαν βδέλες....
Ε ρε δίκια που είχαν!
Τις θερμοφόρες και τα μπουκάλια με το ζεστό νερό κάτω από το πάπλωμα 
πώς να τα ξεχάσεις....
Όσο για το πάπλωμα για να αλλάξει πλευρό ο γέρος μαρτυρούσε....
ήταν βαρύ κι αν δεν το είχε χτυπήσει ο πλανώδιος παπλωματάς εκείνη 
την χρονιά σκεύρωνε...
Βέβαια πάνω από το πάπλωμα και καναδυό κουβέρτες συνήθως στρατιωτικές 
που δεν τις περνούσε σφαίρα....
Αχ ο φουκαράς και να ήθελε να πάει το βράδυ προς νερού του στην κοινόχρηστη της αυλής τι γινότανε στο σπίτι....
Χαμός....έξω το τσιμέντο με πάγο κι αν γλιστρούσε ο γέρος ήθελε γενικό σέρβις στην καλύτερη...
Τον έπιανε από την μια η γριά και από την άλλη η κόρη και τον πήγαιναν κάνοντας ευχές να μην είναι...πιασμένη....
Γελούσαμε οι μικρότεροι τότε...και να που περάσανε τα χρόνια και φτάσαμε 
να θυμηθούμε τα παλιά και να υποστούμε τα ίδια .

Πίσω στα παλιά

Viewing all 12885 articles
Browse latest View live




Latest Images